Списание ГРАДЪТ, брой 3/2021

Page 52

50  ГРА ДЪТ   БРОЙ 3 | 2021

ПРОФ. НИКОЛАЙ ВЪЛКАНОВ СЪВРЕМЕННИ СИСТЕМИ, ТЕХНОЛОГИИ И ОЗЕЛЕНЯВАНЕ ЗА МАКСИМАЛЕН КОМФОРТ

ПРОФ. НИКОЛАЙ ВЪЛКАНОВ "МИНСТРОЙ ХОЛДИНГ"

НИКОЛАЙ ВЪЛКАНОВ

е доктор на техническите науки, завършил Минно-геоложкия университет в София, където е почетен професор, и Международната научна академия, МАНЕБ, Санкт Петербург. В момента е председател на настоятелството на Минногеоложкия университет и на настоятелството на УАСГ, председател на Българската минно-геоложка камара и зам.председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Работи в "Минстрой" от 1975 г., в момента е председател на съвета на директорите на "Минстрой холдинг" АД.

Г-н Вълканов, NVTower е новата знакова сграда на София – каква символика носи тя за вас като инвеститор? Какво място заема този проект в историята на "Минстрой Холдинг"? Направихме една неповторима, запомняща се сграда, уникална на столичния хоризонт и за България. Освен че е на изключително комуникативно място, тя предлага отлична атмосфера и максимален брой услуги и удобства на своите обитатели. Сградата завършва с елемент на кристал - символ на моята основна дейност – минното дело. Този елемент сам по себе си представлява голяма инвестиция, но носи голяма част от символиката на проекта. На първия етаж ще направим най-добрата изложба на минерали в България от най-голямата частна колекция. Инвестицията в проекта възлиза на стойност 102 млн. лв., но има много разходи, които не са свързани с доходност и постъпления и не генерират печалба, а имат за цел да направят проекта устойчив и забележителен, което индиректно генерира позитиви за неговото бъдещо развитие.

Историята на "Минстрой" е добре известна - през годините възстановихме 9 фалирали мини, които станаха сред най-добрите в Европа, в тях сега работят 4000 души, включително в Македония, а ние сме най-големият износител на оловно-цинков концентрат в Европа. Строителната дейност за нас е допълнителна, но вече имаме над 1 млн. кв. м завършени проекти - в Слънчев бряг, Варна - над 30 хил. кв. м, Боровец - над 40 хил. кв. м, хотел "Орфей" в Девин. Във всички наши проекти залагаме изключително на комфорта, красиви градини и зеленина. Какви са особеностите на сградата и нейното функционално решение? Висока 107 метра, с 49 хил. кв. м РЗП, сградата е предимно с офисно предназначение, като на 80% вече е заета от наематели, основно компании от технологичния и ИТ сектора. Постарахме се да вложим най-доброто във всяко едно отношение - с медицински център, голям ресторант за всички работещи - около