Списание ГРАДЪТ, брой 2/2022

Page 110

10 0

ГРА ДЪТ

БРОЙ 2 | 2022

HDL И SENTRA SYSTEMS СМАРТ РЕШЕНИЯ ЗА ВАШИЯ ДОМ

Един от продуктовите мениджъри на „Сентра“ ООД Йоанна Димитрова, разказва за най-новото и ексклузивно попълнение в портфолиото на фирма „Сентра“: HDL Automation Co. – световният лидер в разработката и производството на интегрирани системни решения за „умни домове“, сградни и хотелски ИТ системи и автоматизация.

Г-це Димитрова, с какво се занимава „Сентра“? „Сентра“ е българска иновативна компания, работeща в областта на информационните технологии, телекомуникациите, интелигентните градове и домове. Ние сме системен интегратор, като предлагаме различни софтуерни и хардуерни решения за мониторинг и управление на процеси и системи. Кое е най-новото попълнение в портфолиото ви от продукти? С началото на пролетта ние в „Сентра“ поставяме и едно ново начало – HDL решения за „умен дом“ стъпва на наша територия. С гордост мога да ви съобщя, че „Сентра“ е ексклузивен дистрибутор на HDL Automation за България и Испания. HDL e международна технологична компания, работеща в сферата на интелигентни домове. С продуктите на HDL ние ще предоставим на пазара цялостна интегрирана система за управление и автоматизация. Кои са предимствата на HDL? Съществуват множество компании, които предоставят набор от продукти и услуги за домашна автоматизация, но ако искате съвременна и иновативна система за управление на дома си, тогава HDL Automation трябва да бъде вашият избор! Когато с нашия екип избирахме производител, с който да работим, ние имахме 6 основни критерия които бяха водещи при оценката ни: силна и диверсифицирана продуктова линия; интеграция и съвместимост с широк набор от устройства, производители, протоколи и технологии; независима научноизследователска развойна дейност и производство; стабилно и надеждно качество; разпознаваема марка; комплексен отговор на нуждите на клиентите. Бихте ли ни разказали повече за това какво представляват интелигентните системи за управление? По същество това са интегрирани ИТ и електронни технологии, свързани към конвенционално

електрическо оборудване и използващи своите комуникационни протоколи за пренос на информация и управление на различни крайни устройства. Нашите решения за „умни домове“ ви позволяват да контролирате и управлявате оборудването в сградата чрез централен панел, смартфон, таблет или компютър. В същото време сензорните и логическите функции могат да бъдат комбинирани, за да накарат интелигентната система за управление автоматично да изпълнява зададените ù задачи. Колко системи за автоматизация предлага „Сентра“ в портфолиото си и какви са техните функционалности? В момента нашето продуктово портфолио се състои от три цялостни системи за автоматизация, а именно: Buspro, Buspro Wireless и KNX. Buspro е кабелна система, управляваща собствен протокол, докато Buspro Wireless е безжичният ù еквивалент. Освен това, HDL Automation е сред инвестирторите в KNX International, което ни позволява да предлагаме цялата продуктова гама от KNX устройства. Buspro е нашето мощно и гъвкаво разширение за управление. Тя лесно може да бъде свързана към широк набор от устройства и да бъде интегрирана с други технологии за управление чрез протоколен докинг. Buspro Wireless е безжична интелигентна система за автоматизация, но без досадните кабели и свързаните с тях разходи за окабеляване и ремонт. HDL предоставя висококачествени продукти за автоматизация на KNX - международният стандарт за контрол на жилища и сгради. Кои са най-значимите проекти, реализирани с оборудването на HDL, с които бихте се похвалили? Изключително много се гордеем с цялостното изпълнение на автоматизацията на дубайското летище, хотел Morpheus в Макао, осветлението на операта в Прага, Академия Etisalat в ОАЕ, стадиона на ФК ТСЦ в Бачка Топола, Събрия, и други. С огромно нетърпение очакваме в списъка на реализирани проекти да влязат и тези от България и Испания.