Списание "ГРАДЪТ" | Сгради - брой 4, 2017 г. / Spisanie Gradat

Page 78

76  ГРА ДЪТ    АВГ УСТ / СЕПТЕМВРИ 2017

НА 13 ГОДИНИ "ПАЙП СИСТЕМ" ЩЕ РАЗШИРЯВА КОМПЛЕКСНАТА УСЛУГА ЗА ПЪЛЕН ИНЖЕНЕРИНГ ИНЖ. НИКОЛАЙ ЧОМАКОВСКИ ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА "ПАЙП СИСТЕМ"

Компанията „Пайп Систем“ АД е основана на 2 август 2004 г. от инж. Николай Чомаковски с персонал от едва няколко души. Компанията стартира като малък склад за ВиК материали в София. В последващите години отваря представителство на българското Черноморие, където започва изпълнениe на СМР по част ВиК на хотели в строеж в периода 2006–2007 г. С времето изпълнението на доставка и монтаж на ВиК мрежи заема все по-голям дял от обема извършени работи от компанията. Дейността на компанията се измества обратно към страната, като основен акцент са проектите в столицата, където се намира и централният склад на дружеството. В периода 2008 - 2010 г. са изпълнени няколко ключови за развитието проекти като военната база на САЩ в с. Ново село, където "Пайп Систем" е подизпълнител на известната германска строителна компания Bilfinger Berger. Този проект е крайъгълен камък в растежа на компанията - там се работи с европейски професионалисти и поради високите изисквания немалко компании се отказват. Обектът е изпълнен в срок и наученото помага на компанията да погледне към по-мащабни обекти като търговските центрове "Парадайз център" и "Саут ринг мол". Следват поредица от значими проекти като завода за боклук на София, множество магазини от търговските вериги Kaufland, LIDL, "Фантастико", BILLA, Praktiker, индустриални и логистични проекти в цялата страна. Част от фирменото портфолио от услуги е изпълнението на АПГИ (автоматични пожарогасителни инсталации, спринклер). Наскоро приключи работата по изпълнението на втората логистична база на LIDL в с. Кабиле, където освен спринклерната инсталация са реализирани система за ръчно пожарогасене и подово отопление на цялата площ. ОСНОВНА ПРОДУКТОВА ГАМА Компанията предлага пълен инженеринг – проектиране

(ново или препроектиране на съществуващ проект с цел оптимизация), изпълнение и поддръжка на сградни и площадкови ВиК мрежи, спринклерни инсталации, покривно вакуумно-сифонно отводняване, ОВиК инсталации, отскоро и системи за пожарогасене с газ. Собствен склад на топ локация в София осигурява гама от над 17 000 артикула за изпълнение на предлаганите системи. Като допълнение към пълния инженеринг клиентите на „Пайп Систем“ получават 10-годишна нотариално заверена гаранция за изпълнението, разнообразие от финансови инструменти, подкрепящи клиента през целия строителен процес до окончателно завършване, и специална застраховка на изпълнението с покритие от 3 млн. евро, която дава спокойствие на клиентите за защита от аварии и щети. Като допълнение клиентът има на разположение специално определен за проекта екип, който отговаря пряко за изпълнение на поетите ангажименти. В „Пайп Систем“ са ангажирани около 240 служители – поголямата част от тях с различни инженерни специалности, и още 150 души непряко зает персонал (подизпълнители), които покриват всички предлагани услуги от страна на компанията. СТРАТЕГИЯ И ПЛАНОВЕ ЗА РАЗВИТИЕ През 2017 г. „Пайп Систем“ навърши 13 години на българския строителен пазар. Към момента компанията работи по около 80 проекта едновременно. За 2016 г. реализираният оборот е в размер на 23 млн. лв., а за 2017 г. е заложен като цел ръст от поне 10%. Посоката на развитие е ясно зададена - разширяване на комплексната услуга за пълен инженеринг, и в по-дългосрочен план – предлагане на проектиране, изпълнение и поддръжка на цялата електро-механична част на даден проект като част от концепцията за комплексно развитие на „Пайп Систем“.