Page 19

Techniek

Auvicom Group zet z’n deuren open en nodigt U uit !

‘Behind the scenes’ Auvicom rental, Auvicom sales, Av Concept en Av Technics organiseren op 31 augustus en 01 september opendeurdagen in hun nieuw magazijn en burelen gelegen in de industriezone 3A - suikerkaai 40d te 1500 Halle. Op vrijdag 31 augustus richten we ons vooral op de Pro-klanten - een klein seintje via mail of telefoon volstaat om Uw aanwezigheid aan te kondigen. Op zaterdag wordt het grote publiek vrij uitgenodigd. Auvicom group maakt van deze gelegenheid gebruik om de laatste technieken op audiovisueel vlak voor te stellen. Zowel de verhuurdivisie als de verkoopdivisie zullen demo-standen opstellen waar de laatste technische snufjes zullen gepresenteerd worden. Een leuke verrassing wordt voor iedere bezoeker voorzien!

Auvicom

Rental - Sales - Service division Suikerkaai 40d - Zone3A   1500 Halle BelgiumTel +32 (0)2 380 10 44 scenes@auvicom.be

HET EINDE VAN 35 MMFILMPROJECTIE. 2K- BEGRIPSVERWARRING UITGEKLAARD Maarten Alexander

2012 is voor filmvertoners een schakeljaar. Eind dit jaar zullen zo goed als alle bioscopen in Vlaanderen uitgerust zijn met digitale 2Kapparatuur, dankzij een gezamelijk onderhandeld aankoopcontract. Dat ook de laatste bioscopen stoppen met het vertonen van film op 35mm, zal duidelijk effect hebben op de beschikbaarheid van films op die drager. Iets wat ook cultuurcentra met een eigen filmprogrammatie zullen merken. Zij staan daarom voor een dilemma.

In STEPP#02 van december 2011 verscheen een uitgebreid

artikel over de digitale transitie. Welke ontwikkelingen zijn aan de gang? Wat brengt de toekomst? En vooral: wat zijn de opties? Welke apparatuur wordt gebruikt voor de vertoning van digitale films en wat is de kostprijs? Een aantal punten verdienen extra duiding. De context. Vanaf 2005 kwam de overgang naar digitale vertoning in een stroomversnelling toen zeven Hollywood-majors zich verenigden en een set richtlijnen en kwaliteitsnormen publiceerden onder de naam Digital Cinema Initiatives (DCI). Het gaat om een reeks normen voor verschillende aspecten van film: resolutie, kleur, contrastratio, helderheid, geluid en beveiliging. Die normen vormen vandaag de technologische standaard voor digitale filmvertoning. Bedoeling is om een kwaliteitsniveau te waarborgen, maar ook om de cinema-industrie te vrijwaren van verschillende formaten en onderling incompatibele apparatuur. Er werd een standaard gezocht, vergelijkbaar met 35mm voordien. Daarnaast speelde ook de beveiliging een belangrijke rol. De DCI-specificaties golden als leidraad voor fabrikanten van projectie-apparatuur. Belangrijke opmerking is dat ‘digitale cinema’ een generiek begrip is, niet te verwarren met wat gemeenzaam D-cinema wordt genoemd. Spreek je over ‘digitale cinema’, dan gaat het over alle vormen van digitale vertoning, van DVD over Blu-Ray tot 2K of hoger. Films dus waarbij beeld en geluid niet vasthangen aan pellicule, maar bestaan uit bits en bytes. D-cinema verwijst enkel naar digitale audiovisuele vertoning op 2K-resolutie of hoger, waarbij de projectie-apparatuur verplicht moet voldoen aan de DCI-richtlijnen. Het is deze D-cinema die de klassieke 35mm film vervangt.

35-MM FILMPROJECTIE STEPP | 35

STEPP Mag #04  
STEPP Mag #04  

Opleidingen binnen de podiumberoepen (Chris van Goethem), Over de grens (Michel Degelinne), Scenografieopleidingen in Vlaanderen: een curieu...

Advertisement