__MAIN_TEXT__

Page 9

Licht

EXPOSITIEVERLICHTING MET LED Christiaan Delanghe

Aandachtspunten bij de aankoop van armaturen voor expositieverlichting

Het verlichten van tijdelijke tentoonstellingen of het ensceneren van een permanente kunstcollectie is een toepassing waar ledtechnologie bij uitstek een aantal onmiskenbare voordelen biedt. Om de juiste keuze te maken, helpt het om een duidelijk beeld te hebben van de technische achtergrond. We lichten er een paar begrippen uit.

Licht

Rendement Het rendement van een lamp wordt uitgedrukt in lumen per Watt (lm/W). Ook voor ledarmaturen is dit zo. Hoe hoger dit getal hoe beter het rendement en dat vertaalt zich dan weer op de elektriciteitsrekening. Ledselectie Zoals bij alle halfgeleiderproducten bestaan er ook bij de productie van witte leds bepaalde toleranties. Deze toleranties komen onder andere naar voor in de kleurafwijking, in het lichtstroombehoud en in de voorwaartse spanningsval. Vraag na of de leverancier gebruik maakt van deze criteria voor de selectie van de leds om na te gaan of u daarmee als klant de best mogelijke kwaliteit ter beschikking krijgt. Kleurtolerantie (kleurafwijking) De SDCM-waarde (Standard Deviation of Colour Matching) dient ter kwalificatie van een led voor wat betreft de kleurtolerantie (kleurafwijking). De waarde is gebaseerd op een onderzoek van de Amerikaanse ingenieur David MacAdam en beschrijft de mate van afwijking van een gedefinieerde kleurenlocatie in de CIE-kleurendriehoek. De coรถrdinaten van alle als identiek waargenomen kleuren liggen volgens MacAdam binnen een ellips rondom de originele kleurenlocatie. Door het toevoegen van andere ellipsen met een toenemende grootte werd daaruit een systeem ontwikkeld voor de classificatie van de maximale kleurtolerantie van lichtbronnen. Intussen, ook als de MacAdam-ellips een bepaalde trap beschrijft, is hiervoor het begrip SDCM ontstaan. Hoe groter de SDCM-waarde is, des te groter is de mogelijke afwijking van de lichtkleur van de voor de lichtbron gespecificeerde kleurcoรถrdinaten. Momenteel is een waarde van 3 SDCM en hoger gebruikelijk op de markt. Er bestaan echter ook armaturen met hoogvermogen leds met een kleurtolerantie van 2 SDCM.

De leds emitteren vrijwel geen UV- en IR-straling en hebben een geringe beschadigingsfactor. Daardoor zijn ze met name ook geschikt voor de verlichting van gevoelige en kostbare objecten. Beschadigingsfactor De relatieve beschadigingsfactor is bestemd voor de beoordeling van geschikte lichtbronnen voor conserveringseisen, zoals in musea. Deze geeft de verhouding weer van de schadelijkheid van de stralingsintensiteit ten opzichte van de

Spectrum Leds in armaturen van hoge kwaliteit hebben een continu spectrum en daarom voor neutraalwit (nw, 4000K) een goede en voor warmwit (ww, 3000K) een zeer goede kleurweergave.

14 | STEPP EXPOSITIEVERLICHTING MET LED

EXPOSITIEVERLICHTING MET LED STEPP | 15

Profile for STEPP vzw

STEPP Mag #28  

STEPP Mag #28  

Profile for steppvzw
Advertisement