__MAIN_TEXT__

Page 40

Toegankelijkheid

TOEGANKELIJKHEID Thomas Desmet

VAN DE CULTURELE SECTOR

VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING: EEN BREDE WAAIER AAN MOGELIJKHEDEN Als organisator van evenementen of als beheerder van een cultuurhuis heb je als eerste zorg het ontvangen van je publiek. Je wil de mensen het naar de zin maken, niet alleen met wat je hen aanbiedt, maar ook met de manier waarop. Dat lijkt voor de hand te liggen, maar het vraagt meer aandacht dan je zou denken. Wat voor de ene een detail is, is voor de andere meer dan een drempel, het is een hindernis. Dit artikel licht de verschillende domeinen toe waar toegankelijkheid een deel van uitmaakt.

Mensen met een handicap willen dezelfde keuzes kunnen maken als personen zonder beperking, ook in hun vrije tijd. Sinds een aantal jaren spelen culturele organisaties hier op in en zorgen zij ervoor dat hun evenement, gebouw of werking beter toegankelijk wordt voor personen met een beperking. Daarbij wordt niet enkel gedacht aan de toegankelijkheid van een gebouw voor rolstoelgebruikers. Je houdt ook best rekening met toegankelijkheid in je communicatie en je kan toegankelijke voorzieningen aanbieden waarmee bepaalde doelgroepen, zoals blinde of dove personen, meer en beter van cultuur kunnen genieten. De mogelijkheden zijn legio en niet elke inspanning hoeft torenhoge kosten met zich mee te brengen. Aanpassingen om je gebouw of event toegankelijk te maken verhogen het comfort niet alleen voor personen met een beperking. Iedereen, ook ouderen, slechtzienden, moeders met buggy’s,... genieten van deze inspanningen. We klopten aan bij Inter, het expertisecentrum voor toegankelijkheid in Vlaanderen, en kregen een overzicht van de brede waaier aan mogelijkheden.

Je ziet nog vaak woorden als andersvalide of mindervalide gebruikt om mensen met een handicap te omschrijven. Deze termen zijn intussen al een tijdje in onbruik geraakt en kunnen tegen de schenen schoppen. De neutrale aanduiding is ‘met een handicap’ of ‘met een beperking’. Let in je communicatie dus op je woordkeuze.

Fysieke toegankelijkheid van je gebouw of event Een belangrijke vraag is uiteraard of de locatie van je evenement, voorstelling of tentoonstelling toegankelijk is voor personen met een beperking. Zij hebben nood aan toegankelijke parkeerplaatsen die vlakbij gelegen zijn, een circulatieroute zonder drempels en een toegankelijke zaal. Voor een optimale toegankelijkheid is het belangrijk dat de verschillende aspecten een samenhangend geheel vormen. De keten van toegankelijkheid is maar zo sterk als haar zwakste schakel. Een voorbehouden parking heeft weinig meerwaarde als de weg naar de ingang niet toegankelijk is.

40 | STEPP TOEGANKELIJKHEID VAN DE CULTURELE SECTOR VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING

Profile for STEPP vzw

STEPP Mag #23  

Dossier trekkenwanden (Bert Moerman) - Wetgeving frequenties (Glenn Willems) - Portfolio: Scenografie voor The World Of Charles and Ray Eame...

STEPP Mag #23  

Dossier trekkenwanden (Bert Moerman) - Wetgeving frequenties (Glenn Willems) - Portfolio: Scenografie voor The World Of Charles and Ray Eame...

Profile for steppvzw
Advertisement