3 minute read

Hvorfor skaber vi venskaber?

Noget af det bedste, vi mennesker skaber, er venskaber. Vi tænker måske ikke så ofte over det, men at have en rigtig god ven betyder utrolig meget for vores hverdag. Men hvorfor har vi egentlig brug for venner? Og hvordan skaber vi venskaber? Det har SpejderSnus undersøgt nærmere!

TEKST THEA GOMMESEN FOTO JAN VESTERGAARD OG GUSTAV UTKE KAUMAN

enskaber går vildt langt tilbage i tiden. Helt tilbage i stenalderen befandt mennesker sig oftest i grupper. Dengang søgte man andre mennesker for at overleve - ja faktisk mener mange, at mennesker på det tidspunkt ikke kunne overleve uden hinanden.

Dengang ville stenalderfolket gerne føle, at de hørte til nogen og havde nogen at være sammen med. Det samme sker i dag, når vi leder efter nye venner. En ven gør os glade og hjælper os, når vi er triste. Samtidig er vores venner med til at skabe dem, vi er, og undersøgelser viser, at venner faktisk forlænger vores liv.

Hvordan skabes venskabet?

Men det er ikke altid nemt at få rigtig gode venner. Faktisk viser et studie, at når du har fundet én, du gerne vil være venner med, så skal I bruge minimum 200 timer sammen, før I kan mærke, at I er rigtig gode og tætte venner. Det svarer til at være sammen med én i 8 og et halvt døgn - uden at sove!

Flere undersøgelser viser også, at praktiske ting binder os sammen. Måske er det også derfor, at du ofte hurtigt får megagode, nye venner på en spejderlejr - for her skal I lave mad og bygge lejr sammen. Hjernen indstiller sig altså på, at når I skal lave praktiske ting sammen, skal I også være venner.

Videnskaben fortæller os desuden, at vores hjerne finder venner til os på blot 30 sekunder. Det betyder, at når vi træder ind i et rum og møder nye mennesker, beslutter hjernen, hvem den tror ville være en god ven for dig. Selvfølgelig er det ikke sikkert, at de personer, som hjernen vælger fra, ikke vil være gode venner. Men hjernen tager en beslutning om, hvem der umiddelbart minder mest om dig, og derfor vil passe godt sammen med din personlighed. Måske kan du snyde din egen hjerne? Næste gang du skal møde nye mennesker, kan du prøve at gå hen til en person, din hjerne ikke peger dig hen imod. Og husk så det gamle ordsprog: En fremmed er bare en ven, du ikke har mødt endnu.

5 gode råd til at skabe gode spejdervenner

• Sy alle dine mærker på din uniform! Mærker er en virkelig god samtalestarter, og måske har I nogle af de samme?

• Smil og spørg ind! Det virker måske lidt fjollet, men hvis alle danner et overblik over, hvem de skal være venner med på 30 sekunder, er det fedt at være personen med smilet, der har spurgt ind til de andres navne.

• Tag initiativ! Har du en sjov idé, som du ikke helt ved, om du skal sige højt? Gør det! Der er intet federe end at møde en spejder med god energi og underlige idéer!

• Hold følehornene ude! Det er helt sikkert ikke alle, der har det så godt med at møde nye mennesker. Når du har talt med nogle af de andre og føler dig mere sikker, så er det en god idé at tage kontakt til dem, der ser lidt mere generte ud – det er megagod spejderstil, og de er helt sikkert supersøde! • Det gennemsnitlige menneske har 3-5 ægte venner.

Der er derfor vigtigt at huske, at du ikke behøver at være bedste venner med alle. Og når du først har fundet et par rigtig tætte venner, er det også nemmere at finde andre sjove venner sammen!

Hvorfor er spejdervenskaber så stærke?

→Videnskaben mener, at de tætteste venskaber vi har, er dem, vi bor sammen med. Det skyldes, at når vi bor sammen, er vi hele tiden op ad hinanden, og det er derfor ikke muligt altid at være i godt humør eller holde prutten inde. Vi bliver med andre ord nødt til at nedbryde vores facade på et tidspunkt. Når man har været spejder sammen med nogen i noget tid, har man formentlig også været på lejr sammen, løst opgaver sammen, lavet mad sammen og en masse andet. Vi ser hinanden smurt ind i mudder, pressede over en løbsopgave og i andre situationer, som vi måske ikke selv har valgt at vise frem. Som spejdere accepterer vi altså hinandens både gode og dårlige sider, og vi finder hurtigt vores indbyrdes styrker og svagheder. Derfor er spejdervenskaber meget stærke.