Schooldomein 2 - november 2016

Page 26

Tekst Sibo Arbeek Foto’s Bernard Faber

MFA OOSTHUIZEN OOGT ALS EEN SCHUUR

Verrassend concept in open landschap

Rijdend vanuit Amsterdam via Volendam richting Oosthuizen valt het groene landschap op met zijn stolpboerderijen. Oosthuizen kent vervolgens een oude kern met een prachtige kerk. Rijd je even door dan eindigt het bebouwd gebied bij een grote schuur in het weiland. Is het echt een schuur? Nee; het zijn de contouren van de nieuwe MFA Oosthuizen.

A

an tafel zitten Pelle Swart van het schoolbestuur SPOOR, architect Jan Rietvink van Rietvink Architecten, projectleider Jasper Buurs van de gemeente Edam-Volendam en Marien Ippel van nora flooring systems B.V. Jan Rietvink: “Ik vind het een stoer gebouw en mijn idee was om traditionele vormen te gebruiken die je veel in het Noord-Hollandse landschap ziet. Ik ken de smaak van de Oosthuizers en wilde iets maken dat bij het dorp past. Landelijke bouwkunst maakt overal furore en je zou het modern traditionalisme kunnen noemen. Het is een gebouw in twee lagen met een lage goothoogte en een pannendak erop. Je komt in het gebouw de kleuren wit, groen, brons en zwart tegen en dat past ook bij de gebouwde omgeving in deze streek. We hebben ervoor gekozen om het

26

SCHOOLDOMEIN

november 2016

dorpshuis gekoppeld aan de sportzaal vooraan en de school als langwerpig volume daarachter te plaatsen, omdat dat voor de school een betere oriëntatie oplevert, met een schoolplein op de zon en een kiss and ride zone daarvoor.” CENTRALE PLEK Pelle Swart van het bestuur SPOOR over de aanleiding: “In de MFA vind je het cultureel centrum, de sportzaal, de school, de BSO en een peuterspeelzaal. Het oude semipermanente schoolgebouw was op, evenals de gymzaal en het dorpshuis. De gemeente wilde nieuwbouw op een andere plek vanwege de nieuwbouw van de wijk Waterrijk. Bovendien is dit een centrale plek in Noord-Holland; je bent binnen een kwartier in Alkmaar, Purmerend en Hoorn.