Sauna-lehti 1 / 2019

Page 32

Teksti: Leena-Kaisa Simola Kuvat: Hannu Pakarinen, Löyly, Sauna from Finland ja Lapland Hotels

PALVELUMUOTOILU nostaa Teemu Moilasen mukaan Helsingin Hernesaaressa toimiva Löyly-sauna on kaupallisena konseptina vaikuttava.

-P

Palveluita on ollut siitä lähtien, kun Eeva antoi Aatamille omenan – noin kuvainnollisesti. Sittemmin niitä on alettu suunnitella, mutta nyt palvelumuotoilusta on tullut yhä tehokkaampi työkalu onnistuneen palvelun tuottamiseen ja kokemiseen. Palvelumuotoilua voidaan hyödyntää lähes kaikkialla – myös saunomisessa.

– Yritykset ovat kiinnostuneet palvelumuotoilusta, koska sen avulla lisätään asiakkaiden tyytyväisyyttä ja sen myötä myös palvelujen kysyntää sekä liiketoiminnan kannattavuutta, sanoo palvelumuotoilun asiantuntija Teemu Moilanen Haaga-Helian ammattikorkeakoulusta.

32

sauna I1I 2019

alvelumuotoilu – mitä se on, kysyy tutkimusjohtaja, KTT Teemu Moilanen HaagaHelian ammattikor-

keakoulusta. Ja vastaa itse: – Palvelumuotoilu on palveluiden kehittämisen koulukunta, jolla on lähes maaninen pyrkimys ymmärtää asiakkaiden todellisia tarpeita, päästä käyttäjän syliin ja katsoa, miltä maailma näyttää hänen jakkaraltaan. – Perinteinen palvelusuunnittelu lähtee siitä, että palvelua kehitetään ja suunnitellaan arvuutellen, mitä asiakas ja kuluttaja siitä ehkä pitäisivät. Mutta heiltä ei kysytä tai muuten osallisteta suunnitteluun! Tässä on palvelumuotoiluun ja palvelusuunnitteluun liittyvien koulukuntien olennainen ero. – Palvelumuotoilussa nostetaan käyttäjä keskiöön. Eikä tässä tarkoi-