Sauna-lehti 1 / 2019

Page 14

Teksti: Marja Lammi Kuvat: Mirkku Merimaaja Ville Paasimaa

SUOMI Suomi saunoo SAUNOO – ja Sauna-lehti samoilla lauteilla Sauna-lehden tämän vuoden teemaksi on valittu ”Suomi saunoo”. Aihe on aika lavea ja sen alle voidaan sijoittaa niin ikiaikainen saunakulttuuri kuin hyvinvoinnin uudet trendit ja futuristiset saunasuunnitelmat. Tässä lehdessä aloitamme aika tutuilla saunapoluilla: tapaamme perinteisen saunan ystäviä, oman saunansa rakentajia ja jopa saunalaulujen tekijöitä. Mutta mihin vuoden kuluessa pääsemmekään? Suomi on saunoja ja tarinoita täynnä. Haluatko jakaa oman tai sukusi saunatarinan tai vinkata, mistä sauna-asiasta haluaisit lehdessämme kerrottavan? Laita sähköpostia osoitteeseen lehti@sauna.fi tai kirjepostia Suomen Saunaseura, Vaskiniementie 10, 00200 Helsinki. Luodaan löylyä yhteiselle kiukaalle!

Kuinka monta saunaa Suomessa on? Tähän kysymykseen ei kai koskaan saada tarkkaa vastausta. Tilastokeskuksen mukaan saunojen määrän päätteleminen heidän käytössään olevasta aineistosta ei ole täysin yksiselitteistä. Yksi tapa lähestyä aihetta on summata seuraavat tapaukset: 1. Asunnot, joissa on ilmoitettu olevan huoneistosauna: 1 637 503 2. Saunoja asuinrakennuksissa, joissa ei ole huoneistosaunoja (talosaunat): 126 240 3. Saunoja muissa kuin asuinrakennuksissa: 33 668 4. Kesämökit (oletetaan, että kesämökissä tai sen yhteydessä on sauna): 507 200 Kun nämä summataan saadaan noin 2,3 miljoonaa saunaa. Tämän lisäksi Suomessa on valtaisa määrä saunoja esimerkiksi urheilu- ja lomakeskuksissa, kylpylöissä, hotelleissa ja uimahalleissa. Usein esitetty veikkaus noin kolmesta miljoonasta saunasta lienee aika kohdallaan. Joka tapauksessa Suomi on ainut maa maailmassa, jossa on asukasta kohti enemmän saunoja kuin liikennekäytössä olevia henkilöautoja (2,6 miljoonaa vuonna 2017).

Suomessa lienee noin kolme miljoonaa saunaa. 14

sauna I1I 2019

Hanna Pakariselle saunan koolla ja muodolla ei ole väliä, kunhan se antaa lämpimän ja kostean löylyn. Hyvän saunan hän tuntee ja kuulee.

H

anna Pakarisen elämä mullistui, kun hän alle kolmikymppisenä voitti ylivoimaisesti Suomen ensimmäisen Idols-laulukilpailun vuonna 2003. Kahden viikon kuluttua voitosta hän oli muuttanut Lappeenrannasta Helsinkiin ja aloittanut uransa laulajana.

LAULAJA – Olen aina halunnut laulaa. Teiniiässä meillä oli kavereiden kanssa bändi ja teimme itse musiikkia. Kun sitten näin Idols-mainoksen ajattelin, että tuohon kilpailuun kannattaa osallistua. Saisin osaamisestani ammattilaisten arvioinnin ja ehkä joku bongaisi minut vaikka taustalaulajaksi. Kävikin niin, että voitin koko kilpailun, Hanna kertoo. Kilpailun palkinnoksi hän sai muun muassa levytyssopimuksen. Ensimmäinen levy julkaistiin seuraavan vuoden alussa. Vielä samana kesänä ilmestyi platinaa myynyt ensimmäi-