Page 1

K-RYHMÄN ASIAKASLEHTI 6–7/ 2019

A ARTEITA LAUTASELLA

KOTIMAINEN RUOKA ON ARVOSSAAN

RENNON KESÄN MÖKKIRUOAT

Herkkyys

NÄYTTELIJÄ & OHJAAJA

PAMELA TOLA

KEPEÄT KALUSTEET PIHALLE

NIKKAROI HOTELLI HYÖNTEISILLE

ON VOIMA


Pääkirjoitus

VASTAAVA PÄÄTOIMITTAJA

Paula Niemistö

TOIMITUSPÄÄLLIKKÖ

OSTOSREISSUN ONNISTUMISTA ARVIOIDAAN SUHTEESSA SIIHEN KÄYTETTYYN AIKAAN.

Eeva von Fieandt

SISÄLTÖSTRATEGI A-lehdet Oy: Titta Kiuru ULKOASU

A-lehdet Oy: Anne Ala-Jokimäki, Joakim Juvelén (graafinen suunnittelija) Antti Nikunen (ruoka) TOIMITUS

A-lehdet Oy: Eeva Lauronen, Tanja Rinkinen, Elisa Miinin, Tyttielina Kujala, Markku Nykänen K-ryhmä: Susanna Virén ja Mere Sundqvist (K-Rauta)

K-Citymarket-ketjun johtaja Ari Sääksmäki

RUOKA

A-lehdet Oy: Satu Koivisto, Jasmin Raitakari ja Outi Väisänen K-Ruoka-mediat: Suvi Leppänen ja K-Koekeittiö SIVUNVALMISTUS

Aste Helsinki Oy

Pirkka-lehti jaetaan Plussa-asiakastalouksiin, joiden keskimääräiset ostot K-ryhmän kaupoista ylittävät 250 € kuukaudessa viimeisen 12 kk ajalta. Lehden vuosikerran voi myös lunastaa tuhannella Plussa-pisteellä (arvo 5 €) ottamalla yhteyttä K-Plussan asiakaspalveluun osoitteeseen plussa@kesko.fi tai numeroon 010 19 8604. OSOITELÄHDE

K-Plussan asiakasrekisteri, Kesko Oyj, Helsinki. Postiosoite: PL 1, 00016 Kesko. Käyntiosoite: Mannerheimintie 117, Helsinki. Y-tunnus 0109862-8 TOIMITUKSEN OSOITE

palaute.pirkka@a-lehdet.fi MEDIAMYYNTI

A-lehdet Oy (09) 759 61 mediamyynti@a-lehdet.fi, (09) 759 6557 Jatta Waarala, myyntiassistentti, (09) 759 6374 KUSTANTAJA

A-lehdet Oy, PL 410, 00811 Helsinki Vaihde (09) 759 61 etunimi.sukunimi@a-lehdet.fi PAINO

UPC Print, Vaasa 87. VUOSIKERTA

Toimitus ei vastaa tilaamattomasta mate­riaalista. Pirkka ei korvaa talou­­dellisesti ruoka- tai muissa ohjeissa mahdollisesti olevista paino- tai muista virheistä aiheutuvia kustannuksia.

4041 0948

Painotuote JOUTSENMERKITTY PAINOTUOTE

Pirkka-lehden painotalo ja paperi täyttävät pohjoismaiset ympäristökriteerit. Pirkka-lehteä painetaan vuodessa miltei 8 miljoonaa kappaletta, mikä työllistää suomalaista paperi- ja painoteollisuutta.

KUVA MIL KA A L A NEN

ASIAKASPALVELU

AIKAA ARVOKKAILLE ASIOILLE Me asiakkaat olemme tottuneet hakemaan parasta mahdollista vastinetta rahalle, mutta yhä useammin haemme sitä myös ajalle. Ajasta on tullut uusi valuutta: ostosreissun onnistumista arvioidaan suhteessa siihen käytettyyn aikaan. Luultavasti sinäkin käyt mieluiten kaupassa, joka pystyy ratkaisemaan monta arjen tarvetta yhdellä pysähdyksellä. Meiltä K-Citymarketista löydät ruoan lisäksi myös vaikka aurinkohatun lapselle, ja samalla reissulla voit usein noutaa verkkokaupasta tulleen paketin, käydä apteekissa sekä tehdä kukka- ja viiniostokset. Kaupan pihalla ehkä myös tankkaat tai lataat auton sekä kierrätät muovit. Tehokkuutta toivoville olemme tehneet kaupan sisälle sujuvan ja loogisen reitin, jotta asiointi käy mahdollisimman nopeasti. Äärimmäistä ajansäästöä kaipaavan arkea helpot-

SAANKO ESITTÄYTYÄ?

Ari Sääksmäki, K-Citymarketketjun johtaja, intohimoinen veneilijä.

Pirkka.fi

Niksi-Pirkka

taa ruoan verkkokauppa, joka tuo kauppakassit suoraan ovelle tai tarjoilee ne valmiiksi pakattuina mukaan. Vastinetta täytyy tarjota myös niille, jotka haluavat rauhassa nautiskella kauppareissusta: oluen ystävälle puolen tunnin pysähdys erikoisolutvalikoimien kohdalla on siihen käytetyn ajan arvoista. Piristystä kaupassakäyntiin voivat tuoda myös palvelutiskin asiantuntijat vinkkeineen, kauppojen kahvilat, appelsiinimehukoneet, salaattibaarit ja sushitiskit. Ne tekevät kesäpäivän kauppareissusta elämyksen. Kesä on täynnä tekemistä ja tapahtumia. Me K-ryhmässä autamme siinä, että sinulla on mahdollisimman paljon aikaa niille asioille, joita haluat oikeasti tehdä. Hyvää kesää!

ARJESSANI TÄRKEINTÄ ON…

venereissujen suunnittelu ja toteutus yhdessä vaimon ja ystävien kanssa. Talvisin pelkkä reissuhaaveilu tekee hyvää!

@pirkkafi

TULEVAISUUDESSA TOIVON…

että pystymme yhdessä pitämään luonnosta huolta, jotta jälkipolvetkin voivat nauttia siitä.

P i r k k a . f i   PIRKKA  3


Sisällys KESÄ-HEINÄKUU 2019

”Aluksi ihmiset ihmettelivät, että oikeastiko aiotte jalostaa särkeä.”

­ — Marja Komppa, sivu 21

N U R MI V I HR EÄKSI Mikä vesimäärä riittää nurmikolle? Kuinka sammalesta pääsee eroon? Lue ammattilaisten vinkit.

H OT E LLI S URINA Nikkaroi puutarhan hyötyhyönteisille oma lomalukaali. Viimeistele design heinällä ja kävyillä.

KAIKKI A LKO I SAU N A STA Juoksu valitsi minut, kertoo kirjailija Karo Hämäläinen. Aluksi juoksu tuntui hirveältä.

31

30

102

4  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


RUOKA

N O S TA F E TA G R I LLI I N Grillattu feta-panzanella on täydellinen mökkieväs: se valmistuu alusta loppuun ulkoilmassa eikä jätä jälkeensä tiskivuorta.

42

A R J E N E KOT E KO

”Omat vanhempani kuolivat, kun olin nuori, ja siksi käsitykseni vanhenemisesta oli vääristynyt tai puutteellinen.”

AU TO N TA N KKI I N U U S I U T U VA A D I ESELI Ä Kimmo Tiilikaisen mielestä kaikilla valinnoilla on merkitystä ympäristöasioissa.

­— Pamela tola, sivu 32

15

N Y T- H E N K I LÖ

NYT

3 Pääkirjoitus 7 Kesä-heinäkuun parhaat palat 18 Puheenaihe: Oman maan ruokaa

KESÄ S TAM1 NAN TYY LI I N Metallibändi Stam1nalla alkaa jo 14. aktiivikesä. Laulaja Hyrde ei kaipaa lomaa suven aikana.

KOTI JA IHMISET

26 30 31 32

11

Sisustus: Ulos aurinkoon DIY: Hyönteishotelli Vihreää jalan alle Pamela Tola: Herkkä & vahva

RUOKA

39 Ruokaideat kuukaudeksi MUOTI JA KAUNEUS

K AU N E U S SISUSTUS

M U OT I

KE VE ÄT, KA SAU TU VAT JA KAU N I I T Terassi ja parveke ovat sisätilojen jatkeina käytössä enemmän kuin koskaan.

KAU NI INA MÖKILL Ä JA MAAILMALL A Lomailija arvostaa kevyttä ja multitaskaavaa kosmetiikkaa. Katso luottotuotteet mökkioloihin ja reissulaiselle.

FARKUT, S H ORTS IT JA S INÄ Perusvaate uudistuu, kun teet pikku säätöjä. Ida Jokikunnas kertoo helpot tärpit.

26

68

64

6 4 Muoti: Kuuma kesä 6 8 Kauneus: Hehkeänä lomalle 70 Miehen kepeä kesätyyli PLUSSA

73 Plussa-edut 97 Kaupassa 9 9 Ristikko & sudokut 10 0 Niksi-Pirkka 102 Kolumni: Karo Hämäläinen

P i r k k a . f i   PIRKKA  5


Ota paninillekin rusketusraidat! Kesä, panini ja grilli kuuluvat yhteen. Kesän maistuvin herkku, kotimaisista raaka-aineista valmistettu panini paistuu ihanan rapeaksi grillissä. Valikoimassamme on 11 makua, uutuutena Savulohi. Valitse oma suosikkimakusi ja kutsu ystävät koolle grillaamaan!

Uutuusmaku

Savulohi

Jäspilänkatu 27, 04250 Kerava • Puh. (09) 7749 5730 • asiakaspalvelu@panini.fi • www.panini.fi


NYT

K E SÄ N PA R HA AT PA L AT JA UUDE T TUULE T

TERVETULOA TA A S KESÄ! Ihana, valoisa kesäilta ja mummolan rantasauna tutun järven rannalla. Saunan ylälauteelta oven ikkunasta näkyy suomalainen järvimaisema. Täydellistä! Jos mahdollista, saunahetki muuttuu vieläkin paremmaksi, kun saunassa on biohajoavia pesutuotteita. Se tarkoittaa, että tuotteet sisältävät raaka-aineita, jotka hajoavat luonnossa. Perinteisesti luonnonkosmetiikan tuotteita ostaessa on voinut olla varma, ettei niissä käytetä yleisiä kosmetiikan synteettisiä säilöntäaineita. Nyt sisällön biohajoavuus on yhä useampien tuotteiden valttina. Biohajoava tuote biohajoavassa pakkauksessa hajoaa vähitellen kokonaan, mutta muovipullonkin voi nykyisin kierrättää.

K UVA JO HANNA KINNARI

Biohajoava ja vegaaninen XZ Natura Kanerva -hoitoaine kuiville ja käsitellyille hiuksille 6,45 €, biohajoava ja pahviin pakattu Nurme Jojoba Oil -palashampoo on hellävarainen hiuksille ja ympäristölle 7,90 €, Rento-saunaharja bambusta 12,90 €, Rento-saunasanko alumiinia 44,95 € ja Rento-saunavihta 7,99 €, valikoidut K-Citymarketit.

P i r k k a . f i   PIRKKA  7


Nyt

3 kysymystä pelaajalle

Mitä odotat Helsinki Cupilta? Olen osallistunut Helsinki Cupiin jo kaksi kertaa, ja siellä on aina hauskaa. Tänä vuonna haluaisin pelata ulkomaalaista joukkuetta vastaan. Mikä on unelmasi jalkapalloilijana? Tulla hyväksi pelaajaksi ja päästä ­Juventukseen. Siihen tarvitaan hyvää syöttöpeliä ja muita taitoja. Yksi Euroopan suurimmista juniorijalkapalloturnauksista Helsinki Cup järjestetään 8.–13.7. Intersport, Volkswagen ja K-Caara ovat Helsinki Cupin pääyhteistyökumppaneita.

Ota käyttöön paperipillit muovisten sijaan! Uusiutuvasta raaka-aineesta valmistetut paperipillit voi kierrättää. Pirkka paperi­ pilli 20 kpl, K-ruokakaupat.

8  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Lähde lomalle lähelle Lähilomamatkailu on yleistymässä myös Suomessa. Englanninkieliset staycation- tai holistay-termit kuvaavat asiaa hyvin: olet kotona tai ainakin kotimaassa ja teet lyhyitä reissuja lähellä oleviin kohteisiin. Tässä muutamia vinkkejä lähilomalle: ● Jos pidät loman suunnittelusta etukäteen, tee se nytkin. Suunnittele, milloin käytte koti- tai lähiseudun museossa tai torilla, milloin tivolissa, huvipuistossa tai kotieläinpihalla. Omalla takapihalla tai lähileikkipuis-

tossakin voi viettää leppoisia lomapäiviä, ja paikkaa voi aina vaihdella. ● Tärkeintä lähilomassa on asenne. Ole kuin turisti: hidasta askeliasi, liiku eri tavoin kuin arkena, syö uudessa paikassa ja anna itsellesi aikaa huomata pieniä yksityiskohtia, jotka olet aikaisemmin ohittanut. ● Lomalla tärkeintä on tehdä asioita, joita et muuten arjessasi tee. » Unescon maailmanperintökohteet Suomessa: Pirkka.fi > Matka maailman perintöön

Maata pitkin matkustaminen on ympäristöystävällinen tapa matkustaa. Myös etäisyydet tuntuvat silloin luonnollisemmilta. Lue lisää: Maatapitkin.net

A U R IN K O PA IS TA A JA V E T TÄ S AT TA A .. .

4 × HELTEISET KESÄPÄIVÄT Muista suojata iho aina auringolta ja juo tarpeeksi, jotta jaksat kuumuudessakin.

Suolatasapainon ylläpitoon vähärasvaiset ja proteiinipitoiset sipsit. Estrella linssisipsit, K-ruokakaupat.

Hien hajun ehkäisyyn alumiiniton deodorantti, joka hoitaa kainalon ihoa. Nivea Comfort Deo RollOn, 2,55 €, K-Citymarket.

Janon sammuttamiseen Kevyt Olo -juoma, joka sisältää koivumahlauutetta ja minttua, K-ruokakaupat.

Ihon suojaamiseen vedenkestävä LV Aurinkovoide herkälle iholle, suojakerroin 30, 12,50 €, K-Citymarket.

KOO NNUT TANJ A RINKINEN J A ANNE AL A-JO KIMÄKI, TEK STIT TANJ A RINKINEN, E EVA L AURONEN, EE VA LOUKO J A TYTTIELINA KUJ AL A KUVAT GETTY IM AG ES, K-RYH MÄ , TIM O VI LL ANEN, MIKA SUOM INEN, AKK SP O RTS OY J A VALMISTAJ AT

Mitä paikkaa pelaat, Elias Suominen, 9 vuotta? Pelaan jalkapallossa keskikenttää. Joukkueeni on Puotinkylän Valtin 2010-poikajoukkue Helsingissä. Aloitin neljä vuotta sitten. On kiva tehdä maaleja ja muuten vaan pelata. Harjoittelemme kolme kertaa viikossa, ja lisäksi meillä on pelejä.


Nyt Hyttyskarkotin kaulaan. Korkeataajuusäänen ansiosta täysin ilman myrkkyjä toimiva Silverline A-Guard -hyttyskarkotin 17,95 €, K-Rauta.

KOO NNUT TANJ A RINKINEN J A ANNE AL A-JO KIMÄKI, TEK STIT TANJ A RINKINEN, E EVA L AURONEN, EE VA LOUKO J A TYTTIELINA KUJ AL A KUVAT GETTY IM AG ES, K-RYH MÄ , TIM O VI LL ANEN, MIKA SUOM INEN, AKK SP O RTS OY J A VALMISTAJ AT

JBL Charge 3 Stealth Bluetooth -kaiutin soittaa kesäklassikot mökkiterassilla tai saunan jälkeen vilvoitellessa, 99 €, K-Citymarket.

Kelluva avaimenperä on täydellinen kaveri vesillä liikkuvalle 1,99 €, valikoidut K-Citymarketit.

Ulkopelihetkiin Bondi Aquatic -mailapelisarja, jonka osaset kelluvat vedessä, 16,95 €, valikoidut K-Citymarketit.

Reissuille tai mökille pitämään juomia kylmänä. Hemtex 24h Citrus -kylmäkassi 17,90 €, K-Citymarket.

SUVEN PARHAAT

Uimaretkelle. Sea To Summit Drylite XL -pyyhe pakkautuu pieneen tilaan ja kuivuu nopeasti, 24,90 €, Intersport.fi.

Uutuustuotteita tai muuten hyväksi todettuja vimpaimia mökkituliaiseksi tai omaa kesää piristämään.

Mökille kesän grilli- ja savustushetkiin Weber-savustuslastut omena 6,99 €, K-Citymarket. Cello-savustuspururasialla tuo savuaromeja grillattaviin ruokiin, 13,95 €, K-Rauta.

Akaalla valmistettu puuvartinen ja luonnonharjaksinen tiskiharja on osa Siivotaan yhdessä sinilevä Itämerestä -kampanjaa, 2,99 €, K-Citymarket. Yleispuhdistusaine, joka sisältää Rajamäen väkiviinaetikkaa. Heti Yleispesu 4,49 €, K-Citymarket.

Kesäterassille. Fiskarsilaisen Ägräsin artesaanitislaamon akvaviittipohjainen nokkoslonkero, joka on raikkaan hapokas ja sitruunainen, valikoidut K-ruokakaupat.

Tietoa ja taidetta lomapäiviin. James Lowenin Perhosten valtakunta – Tietokirja, joka muuttuu taideteokseksi 19,99 €, valikoidut K-Citymarketit.

P i r k k a . f i   PIRKKA  9


Nyt

K U T EM I N EN K U U LU U K A I K I L L E:

OSALLISTU K-KALAPOLUT-TALKOISIIN K-ryhmä ja ympäristöjärjestö WWF tekevät yhteistyötä uhanalaisten vaelluskalojen pelastamiseksi. Yksi osa yhteistyötä ovat eri puolilla Suomea järjestettävät talkoot kutuesteiden poistamiseksi.

Puromme ja jokemme ovat täynnä kutuesteitä, ja sen johdosta vaelluskalamme lohi, vaellussiika, taimen ja ankerias ovat uhanalaisia. Kutuesteeksi riittää vanha pato, tie- tai siltarumpu.

Tuliaisiksi vessapaperikakku Kun isäntäväellä on jo kaikkea, itse tehty vessapaperikakku tulee aina tarpeeseen ja on samalla hauska tuliainen. Näillä ohjeilla kokoat kakun: 1. Levitä iso pala sellofaania kakun alustaksi tulevan tarjottimen tai muun tukevan alustan alle. Läpinäkyvä sellofaani pitää kakun kasassa. 2. Tee wc-paperirullista kerroksia, jotka sidot narulla yhteen. Alimmai-

seksi isoin kerros esimerkiksi seitsemästä rullasta. Sen päälle seuraava kerros – kuvassa olevassa kakussa on kolme rullaa keskikerroksessa – ja niin edelleen. Älä keuli kerroksissa, kakku on helposti melko hutera. 3. Voit lisätä kakkuun koristeeksi mukavia ja tarpeellisia kesätuotteita. 4. Lopuksi nosta sellofaani luomuksesi ylle ja sido se tiukasti narulla.

Kaikki vaelluskaloista kiinnostuneet ovat tervetulleita talkoisiin, joita vetävät WWF:n virtavesiasiantuntijat.

Tähän mennessä K-Kalapolut-talkoissa on avattu 12 nousuestettä, tehty 144 kutusoraikkoa ja näin avattu 40 000 metriä uusia kalojen kutu- ja elinympäristöjä. » Lue lisää: Kesko.fi/ kalapolut

625

3 × REISSU U N

K E R TA A T U N N IS S A

NÄYTÄTKÖ PAPERIT?

Pikku Myyn aamujumppa, Niisku ja suuri lentokilpailu -näytelmä sekä paljon muuta ohjelmaa Muumimaailmassa. Muumit ovat halattavina koko kesän.

10  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Särkänniemen huvipuistossa on voinut huvitella vuodesta 1969 lähtien. Laiteuutuus Boom kurkottaa 68 metriin ja tarjoaa 4 G:n kiihdytysvoimat.

Lähde Tallinkin ja Silja Linen laivoilla Tallinnaan ja Tukholmaan nauttimaan naapurimaiden menosta. Leppoisa risteily merellä kohottaa loma-arkea.

Joka kuudes sekunti eli 625 kertaa tunnissa jonkun K-kaupan kassalla kysytään asiakkaalta hänen henkilöpapereitaan. Alkoholin ja tupakan myynnin osalta ikä tarkastetaan henkilöiltä, jotka vaikuttavat alle 30-vuotiailta. Tarkoituksena on estää alkoholin ja tupakan myynti alaikäisille.


Nyt

TEK STI TANJ A RINKI NE N KUVA MILKA AL ANEN

Paras ilman kesälomaa Ei viikonloppuvapaita eikä lomia, epäsäännölliset työajat ja usein puolilta öin alkava keikkatyö. Stam1nan työ yhtenä Suomen kuuluisimmista metalliyhtyeistä ei äkkiseltään kuulosta houkuttelevalta. – Tämä on meidän 14. aktiivikesä. Kesät on meille rakkaita ja tärkeitä. Tulossa on helmikeikkoja Tuskassa ja Ilosaaressa, yhteensä tusina kesäkeikkaa eri puolilla Suomea, kertoo yhtyeen laulaja Antti Hyrde Hyyrynen hyväntuulisena. Rock-muusikon arkeen kuuluu myös se, että ennalta sovitut menot saattavat peruuntua, koska kalenterin varaa keikka. – Siksi me lomaillaan tehokkaasti, kun vapaita on, eikä suuremmin olla bändin jäsenten kanssa yhteydessä tai tekemisissä. Stam1nan kaikilla jäsenillä on muitakin intohimoja kuin muusikkous bändissä. Yhtyeen kitaristi on psykologi, rumpali automekaanikko, basisti ja kosketinsoittaja medianomeja. Hyrdellä on oma luovan alan yritys. Jo vuosia sitten bändi hommasi oman bussin ja kuljettajan keikkakiertueille. – Liikumme turistibussin tapaan. Kuski kertoo, että nyt on 30 minuutin pysähdys, ja sitten matka taas jatkuu. Se on kuin matkustamista perheenjäsenten kanssa, meitä yhdistää eteläkarjalainen luonne. Moraali pidetään kepeänä, ja ongelmatilanteet hoituvat huutoäänestyksellä. » Lue koko haastattelu: Pirkka.fi > Henkilöt Stam1na suunnitteli keikkailuun soveltuvan MAN TGE -retkeilyauton. MAN-maahantuonti on osa K-Autoa.

P i r k k a . f i   PIRKKA  11


Nyt

5 × NÄIN VÄHENNÄT LOMASTRESSIÄ 1 Valitse työt, jotka teet ennen lomaa. Muista kuitenkin, ettei kaikkea voi saada valmiiksi. Tee lista parista tärkeimmästä asiasta, jotka teet heti töihin palattuasi. 2 Jos mahdollista, lomaile kesällä kerrallaan vähintään 2–3 viikkoa ja tee jonkinlainen irtiotto heti loman alussa. Näin pääset helpommin lomatunnelmaan. 3 Älä suorita lomaa, vaikka lomasuunnitelmia onkin mukava tehdä etukäteen. Mieti, mitkä asiat ovat "pakollisia" lomalla vai onko nyt "vain" aika ladata akkuja? 4 Nuku myöhään ja lepää, ota päiväunetkin. Jos juot alkoholia, juo kohtuudella. Alkoholi vaikuttaa unen laatuun ja palautumiseen edellisestä päivästä. 5 Palaa töihin keskellä viikkoa jos voit. Näin saat kevyemmän alun arkeen. LÄHDE: TYÖTERVEYSLAITOS

Aloita ruoan käsittely aina käsien pesulla ja kuivaamisella. Likaiset kädet ovat tavallinen ruokamyrkytysten tartuntatie. Jos ruoanlaiton lomassa on tehtävä muuta, pese kädet joka kerta uudestaan.

SÄI LY TÄ JA TEE RUO K A O I KEI N – MYÖS M Ö KI LL Ä

Pöpöt vihaavat siistiä keittiötä ja puhtaita työvälineitä. Pöytärätti on keittiön pöpöpesä, joten huuhtele se aina hyvin, anna kuivua ja vaihda se riittävän usein. Kokkauksen lomassa on hyvä siistiä jälkiä.

Valitse kaupassa kylmäsäilytystä vaativat tuotteet viimeisenä. Pakkaa ruoat kesällä kylmälaukkuun ja käytä kylmävaraajia. Jos ne unohtuivat, ruoat pysyvät viileinä ostamiesi pakasteruokien avulla.

Siirrä kylmää säilytystä vaativat elintarvikkeet heti kodin tai mökin jääkaappiin ja pakastimeen. Helposti pilaantuvat tuotteet säilytetään alle +6 asteen lämpötilassa. Tarkista jääkaappisi kylmin kohta.

Pidä raa'at ja kypsät elintarvikkeet erillään. Käytä lihalle ja kasviksille erillisiä leikkuulautoja. Pese kasvikset aina ennen käyttöä ja poista pilaantuneet kohdat.

Jääkaapissa kotiruoka säilyy oikein jäähdytettynä ja suojattuna pari vuorokautta. Käytä ruoan säilyttämiseen ilmatiiviitä astioita. Ruoat tulee jäähdyttää nopeasti hyvin suojattuna. L ÄHDE: MARTAT J A SAAS YODA .FI

P i r k k a . f i   PIRKKA  13


Nyt

Rauhoita vilvoitteluhetket ympärillä pyörivistä hyttysistä. Thermacell Mini Halo Lime -hyttyskarkotin 34,95 €, K-Citymarket ja K-Rauta.

Vaalean läpikuultava janonsammuttaja on kesään sopiva kevyt pohjahiivaolut. Pirkka Parhaat Craft Lager 5,0 % 0,5 l, K-ruokakaupat.

H U P S!

116

EUROLLA LONKEROA Tämä yllätti, kun tarkistin ostokseni K-Ostoksetpalvelusta. "K-Ostosten ostohistoriaa selattuani olin varma, että mukaan oli sujahtanut jonkun muun ostodataa. 116 eurolla lonkeroa viimeisen vuoden aikana – enhän minä edes pidä lonkerosta! Muutaman klikkauksen jälkeen oli myönnettävä, että ostodata saattoi sittenkin pitää paikkansa. Lonkeroa kun on muukin kuin se tuttu harmaa: minun ostoskoriini oli mökkimatkalla päätynyt ginipohjaisia artesaanilonkeroita, kuten Ägräsin akvaviittipohjainen long drink ja Kyrö Distilleryn metsäisen makuinen long drink. Rakastan uutuuksien kokeilua! Toinen hauska yksityiskohta ostodatassani oli se, että olin ostanut herkuttelujuustoja 121 euron edestä! Tämä kertoo ystävien kanssa vietetyistä illoista, joissa on kulunut juustolautanen jos toinenkin.

– Anne Helsingistä

14  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Tarkastelujakso: 1 v

Vertailuryhmä: Naapurusto

Ostoksesi K-Ruokakaupoista

Kokonaissumma

Kotimaisuustasosi

6 890 € Naapurusto

Naapurusto

3 670 € 500 €

M 2017

J

T

H

M

H

T

K

H

E

S

2018

! Tuotekategoria

Osuus ostoista

Rahaa mennyt

Hedelmät ja vihannekset

28 %

25 % 1 929 €

Juomat

20 %

25 % 1 378 €

Lihat ja kalat

17 %

25 % 1 171 €

Makeiset ja naposteltavat

5%

25 % 256 €

Valmisruoka

5%

25 % 256 €

100 %

25 % 6 890 €

Tuotekategoriat yhteensä

taso

© K-RYHMÄ 2018 K-Ostojen käyttöehdot Tietosuojakäytäntö

Anna palautetta

Lopeta palvelun käyttö

L

KESÄN LÖYLYHETKI

Tyylikäs Rento-saunamittari näyttää, milloin sauna on löylyvalmis, 19,95 €, valikoidut K-Citymarketit.

Yllätyin siitä, kuinka paljon herkuttelujuustot ovat laskeneet ostosteni kotimaisuustasoa, vaikka kaikessa muussa pyrin valitsemaan kotimaista.

» Uudessa Plussa-asiakkaille tarkoitetussa K-Ostokset-palvelussa pääset tutkailemaan K-ruokakaupoista tekemiäsi ostoksia vuoden ajalta. Näet myös ostostesi kotimaisuustason ja voit verrata sitä naapurustosi lukuihin. Katso omat tietosi ja ylläty: K-ruoka.fi/k-ostokset

Tuoksu viimeistelee saunanautinnon. Emendo-saunatuoksut: sisu, mäntypihka ja salmiakki 3 kpl/pkt 14,99 € (sis. mustan puutelineen), valikoidut K-Citymarketit.

M

Pirkka Parhaat Aito Omena kuiva omenasiideri 5,2 % 0,33 l sopii löylykaveriksi, K-ruokakaupat.

Jos sähkökiuas lämpiää kerran viikossa, kivet on hyvä vaihtaa puolentoista vuoden välein. Harvia kiuaskivet alle 10 cm:n kokoiset, 20 kg, 8,90 €, K-Rauta.

ILMASTOKOMPENSOI!

Tjäreborg kompensoi ensimmäisenä matkanjärjestäjänä jokaisen asiakkaansa lentomatkan. Näin Tjäreborg investoi projekteihin, joiden avulla vähennetään lentojen päästöjä vastaava määrä kasvihuonekaasuja toisaalla. Tällaisia projekteja ovat muun muassa tuulivoiman edistäminen Intiassa ja puiden istuttaminen Espanjassa. » Lue lisää: Tjareborg.fi/ vastuullinen-matkailu


Nyt

KUUMINTA NYT

P I M EN N Ä MAKUUHUONE

TEK STI TANJ A RINKINEN KU VA P ETRI MU L A RI

Valoisat kesäyöt saattavat häiritä unta. Pimennysverhot suojaavat valolta, mutta auttavat myös pitämään huoneen viileänä. Pimennysverhojen ei tarvitse olla tummia, mutta tärkeää on, että ne eivät päästä valoa lävitseen. Pimennysverhot ja -rullaverhot K-Raudasta.

A R J EN EKOT EKO

UUSIUTUVA DIESEL

Kimmo Tiilikainen sitoutui tankkaamaan autonsa Neste MY uusiutuvalla dieselillä osana kestävän kehityksen ohjelmaa.

? KUKA

”Olen kotoisin Ruokolahdelta, jossa matkaa kauppaan kertyy 30 kilometriä. Olen myös kiertänyt pitkin Etelä-Karjalaa kansanedustajana. Kun ajaa paljon, on ollut aikaa miettiä liikenteen päästöjä ja autoilun vaihtoehtoja. Kaasuautossa oli pitkään saatavuusongelma, ja olen ajanut dieselillä koko ikäni. Ollessani Nesteen hallintoneuvostossa pääsin seuraamaan aitiopaikalta uusiutuvan polttoaineen kehitystä. Kun sataprosenttisesti jätteistä ja tähteistä valmistettu Neste MY uusiutuva diesel tuli markkinoille pari vuotta sitten, päätin alkaa käyttää sitä heti. Neste MY uusiutuvan dieselin avulla autoilija voi vähentää keskimäärin 90 prosenttia kasvihuonekaasupäästöistään. Uusiutuvan dieselin käyttö on oma sitoumukseni Suomen kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumukseen, jonka tavoitteena on lisätä luonnon kantokyvyä, hyvinvointia ja vastuullisuutta täällä Suomessa. Yh-

teiskuntasitoumus perustuu vuonna 2015 YK:ssa sovittuun kestävän kehityksen toimintaohjelmaan. Kuka tahansa voi antaa oman yhteiskuntasitoumuksen, niin yritys kuin yksittäinen henkilökin. Aluksi Neste MY uusiutuvaa dieseliä sai vain kuudelta huoltoasemalta pääkaupunkiseudulla. Otin tavoitteeksi tankata sitä vähintään joka toisella tankkauksella. Ensimmäisenä vuonna kaksi kolmesta tankkauksesta oli uusiutuvaa dieseliä. Tänä vuonna uusiutuvan dieselin saatavuus on parantunut paljon, ja nyt tankkaan sitä yhdeksän kertaa kymmenestä. Polttoaineiden hintaero on maltillinen, Neste MY on noin 15 senttiä litralta kalliimpaa kuin tavallinen diesel eli noin kympin kalliimpaa yhdellä tankillisella. Koen, että yksittäinen ihminen voi tehdä paljon ympäristöasioiden hyväksi, mutta meillä täytyy olla paljon eri vaihtoehtoja, jotta liikenteen päästöt saadaan alemmas.”

Poliitikko Kimmo Tiilikainen, kansanedustaja vuosina 2003–2019 MISTÄ TUNNETAAN?

S YÖ SILLIÄ Uhka kotimaisen sillinvalmistuksen loppumisesta sai kaksi perheyhtiötä tarttumaan toimeen. Jalostaja laajentaa tuoteperhettään silleihin, joiden valmistajana toimii Suomen Sillikonttori. Neljä uutta erimakuista Jalostaja-silliä K-ruokakaupoista.

Taustaltaan luomuviljelijä, edellisen hallituksen ympäristöministeri.

TÄMÄN OPIN KANTAPÄÄN KAUTTA...

Joskus jouduin tekemään erillisen tankkausreissun, kun uusiutuvan dieselin saanti oli alussa haastavaa. Se oli kuitenkin ekologista niinkin.

HANKI LIPUT R A L L I K AT S O M O O N Suomen MM-ralli eli Neste Ralli ajetaan 1.–4.elokuuta Keski-Suomessa. Neste Ralli on kilpailijamäärältään yksi MM-sarjan suurimmista. Kilpailun perinteikkäänä keskuksena toimii Jyväskylä, jossa järjestetään ralli jo 69. kertaa. » Lue lisää: Nesterallyfinland.fi

P i r k k a . f i   PIRKKA  15


Nyt

Älä huristele tuliaisten ohi! – Vanhempi vieraspariskunta toi tullessaan vain nakkipaketin. He odottivat vanhemmiltani täyttä palvelua, mutta eivät osallistuneet askareisiin eivätkä kustannuksiin millään tavoin. Vieraspariskunnan herra myös availi ääntään laiturillamme aamuisin kello viideltä, Anita, 38, kertoo vuosien takaisesta koettelemuksestaan. Neste K -asemien viime kesän Mökkilokki-kampanja pyysi suomalaisia kertomaan kutsumattomista mökkivieraista ja toisaalta vinkkejä tuotteista, joita mökille on mukava saada. Näiden joukosta löytyy säilyvien kuivatuotteiden ja juomien lisäksi esimerkiksi saunatuotteita. Pääasia, että mökille tullaan sillä mentaliteetilla, että hommat tehdään yhdessä ja kustannukset jaetaan. Tänä kesänä mökkituliaisten hankkiminen ja taukopysähtyminen Neste ja Neste K -asemilla on erityisen kannattavaa. Kun tankkaat tai teet ostoksia Plussa-kortillasi kolme kertaa vähintään 5 eurolla 1.5.–31.7., olet mukana Volkswagen T-Roc -kaupunkimaasturin arvonnassa. Mitä useammin asioit, sitä useammalla arvalla osallistut. » Lue lisää: Nestek.fi/autojahti

L I S Ä Ä V I N K K E JÄ P I R K K A . F I S S Ä

Missäs se lehti olikaan, jossa haastateltiin Juha Tapiota? Tai se, jossa oli juttu yhteiskäyttöautoista? Aiemmin ilmestyneet Pirkat löydät osoitteesta Pirkka.fi/digilehti. 16  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Näin jaksat helteellä paremmin Helteellä olo tuntuu herkästi nuutuneelta ja väsähtäneeltä. Se voi olla merkki siitä, ettet juo tarpeeksi. Normaalisti ihminen tarvitsee pari litraa vettä päivittäin, ja helteellä määrä kaksinkertaistuu. Hikoillessa keho menettää nesteitä ja suoloja. Siksi on hyvä juoda myös kivennäisvettä. Alkoholi kuivattaa, joten vesilasi kannattaa muistaa myös terassilla. Kuumalla kelillä ruoka ei aina maistu. Salaatit ja hedelmät ovat kevyitä vaihtoehtoja. Energiatasot pysyvät tasaisena, kun syö

Toukokuun kiinnostavin juttu oli mielestänne Sydämen asialla.

pienempiä annoksia mutta tiheämmin. Helteellä vaatteilla on iso merkitys mukavuuteen ja jaksamiseen. Luonnonkuituiset ja tarpeeksi väljät vaatteet ovat paras valinta kuumalle kelille. Monet kärvistelevät helteellä töissä. Helteellä työn tauotus on tärkeää. Suuntaa taukohetkinä ulos varjoisaan paikkaan latautumaan.

Monet nukkuvat huonosti helteellä. Viilennä asunto illan tultua läpivedolla ja käy tarvittaessa kylmässä suihkussa!

Vinkit antoi Terveystalon työterveyden kehittämisylilääkäri Maaret Helintö

» Lue lisää Pirkka.fi > Hellevinkit

KII TOS PAL AUT TEE STA !

POSTIA LUKIJOILTA Tykkäsin kovasti toukokuun Pirkka-lehden kirjoituksesta Sydämen asialla, se oli hyvä tietopaketti sydänterveyden hoidosta. – Kirsti Ruutuvapaa koti-ilta oli hyvä ja ajankohtainen juttu. Lahjakas Maria Kangaskortet kirjoitti arjen mukavuuksista. Ne pienet onnen hetket, joista osataan nauttia – niistä se suurin onni koostuu. – Saija

Viime Pirkassa ilahduttivat Jenni Salmisen upeat kuvitukset. Huomasin niitä useammassa jutussa ja totesin, että ne on leikattava talteen kalenteriaskartelua varten. Toivottavasti Salmisen kuvituksia näkee jatkossakin! – Sonja

» Kerro mielipiteesi

lehdestä: Pirkka.fi/ kysely. Voit voittaa K-ryhmän lahjakortin. Tällä kertaa onnekas oli Merja Saari.


ILMOITUS

Kesäinen Sangria Kokeile ruokatoimittaja Mari Moilasen herkullista boolireseptiä!

VIÑA MAIPO SANGRIA 6-8 hengelle

1,5 l (2 ploa) Viña Maipo Cabernet Sauvignon 3 dl tuorepuristettua appelsiinimehua 3/4 dl ruokosokeria 1 dl tummaa rommia 2 isoa appelsiinia, muutama lime ja sitruuna jäitä 1. Viilennä viini ja tuoremehu. Mittaa sokeri kannun pohjalle, lisää rommi, appelsiinimehua ja viini. Sekoita, kunnes sokeri liukenee. 2. Pese appelsiinit, limet ja sitruunat huolellisesti ja leikkaa ne kuorineen kuutioiksi. 3. Lisää kannuun hedelmäkuutiot sekä jäät, nauti kylmänä.

Viña Maipo Cabernet Sauvignon 28,99 €/3L (9,66 €/L) Chile


Oman maan RUOKAA Jalostettua särkeä, kuohujuomaa raparperista ja lakasta, ruusunterälehtihilloa sekä riistaa itärajalta. Pientuottajiemme herkut kiinnostavat ulkomaillakin. Myös suomalaiset haluavat syödä yhä enemmän kotimaista ruokaa. TEKSTI TAINA AHTELA KUVITUS JENNI SALMINEN KUVAT HANNA-KAISA HÄMÄLÄINEN, KAI TIRKKONEN, JOHANNA KOKKOLA JA PETRI MULARI

YKSI VÄLTTÄÄ SOKERIA , toinen ei syö lainkaan lihaa, kolmas

on paleodieetillä. Saman perheen sisälläkin voi olla jo monta eri ruokavaliota, mutta yksi asia yhdistää yhä useampaa suomalaista. Valtaosa suomalaisista haluaa lautaselleen kotimaista ruokaa. Taloustutkimuksen viime vuonna tekemän tutkimuksen mukaan lähes neljä viidestä suomalaisesta pitää ruoan kotimaisuutta tärkeänä, ja osuus on kasvussa. Suomalaisen ruoan arvostaminen yhdistää ihmisiä taustaan ja koulutukseen katsomatta, kertoo aihetta tutkinut ruokakulttuurin professori Mari Niva Helsingin yliopistosta. – Se on kiinnostavaa, sillä olipa melkein mikä tahansa muu ruokaan liittyvä asia, yleensä koulutus jollain tavalla määrittelee valintoja ja arvostuksia. Myös K-ryhmän tuoreen ruokailmiötutkimuksen mukaan tiedostava kuluttaminen on kasvussa, ja lähiruoka osana sitä. Nivan mukaan lähiruoan kannatus on jopa laajempaa kuin esimerkiksi luomun tai Reilun kaupan tuotteiden. – Ihmiset näyttävät yhä enemmän kaipaavan ja arvostavan sitä, että tuottaja on lähellä eikä jonkin vaikeasti hahmo-

tettavan ketjun päässä. Varsinkin suoramyynnissä ruoka saa kasvot, Mari Niva sanoo. SUOMALAISET LIITTÄVÄT KOTIMAISEEN ruokaan monenlai-

sia myönteisiä asioita. Sitä ostamalla halutaan tukea Suomen taloutta ja huoltovarmuutta, ja suomalaista ruokaa pidetään turvallisempana kuin ulkomaista. Suomessa on vältytty suurilta ruokaskandaaleilta, ja myös erilaiset kampanjat ja poliittiset ohjelmat pyrkivät lisäämään kotimaisen ruoan kulutusta. Mutta syövätkö suomalaiset sitten sanojensa mukaan? Ruoan tuonti on kaksinkertaistunut parissa kymmenessä vuodessa, mutta siitä huolimatta suomalaiset syövät pääosin suomalaista ruokaa. Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan Suomessa syödyn ruoan kotimaisuusaste on noin 70 prosenttia. Mari Nivan mukaan tämä on enemmän kuin monissa muissa Euroopan maissa, joissa välimatkat ja sen myötä myös kuljetusmatkat ovat lyhyemmät. Suomi onkin ruoan suhteen omavaraisempi kuin esimerkiksi Tanska tai Ruotsi.

P i r k k a . f i   PIRKKA  19


– Joidenkin tuoteryhmien, kuten maidon, lihan ja leivän kohdalla kotimaisuutta pidetään Suomessa miltei itsestäänselvyytenä. Pitkälle prosessoitujen tuotteiden kohdalla alkuperä helpommin hämärtyy, Niva sanoo. LÄHIRUOALLE EI OLE yhtä vi-

rallista määritelmää. Maa- ja metsätalousministeriön erityisasiantuntijan Kirsi Viljasen mukaan esimerkiksi hallituksen lähiruokaohjelmatyössä lähdettiin kuitenkin siitä, että lähiruoka on paikallisruokaa, jota tuotetaan ja markkinoidaan lähinnä omalla alueella. Se edistää oman alueen paikallistaloutta ja ruokakulttuuria. – Suomi on pitkä ja leveä maa, ja meillä on rikas alueellinenkin ruokakulttuuri, Kirsi Viljanen sanoo. Viimeisen viiden vuoden aikana kauppoihin on ilmestynyt tiuhaan lähiruokahyllyjä. On erillisiä lähiruokamyymälöitä ja verkkokauppoja. Lisäksi Suomessa on kolmisen tuhatta maatilaa, jotka myyvät tuotteitaan suoramyyntinä kuluttajille. K-ryhmän valikoimissa suomalaisten tuotteiden osuus on lähes 80 prosenttia. K-ruokakauppiaiden paikalliset ostot ovat kasvaneet neljänneksellä viimeisen viiden vuoden aikana. Jotta kauppiaat ja paikalliset tuottajat löytäisivät toisensa paremmin, K-ryhmä on järjestänyt heille yhdessä Ruokatiedon kanssa Lähiruokatreffejä, joissa ruoan tuottajat pääsevät esittelemään tuotteitaan suoraan kauppiaille. – Teemme pitkäjänteistä työtä sen eteen, että paikallisia tuotteita on hyvin saatavilla. Kauppiaat voivat ostaa tuotteita suoraan tuottajilta, ja olemme kannustaneet tähän entisestään. Näin voimme tukea paikallista liiketoimintaa ja työllisyyttä sekä rikastaa ruokakulttuuria, sanoo K-Supermarketien ketjujohtaja Anne Hujala.

alkuvuodesta teettämän kyselyn mukaan lähestulkoon puolet suomalaisista pitää kotimaista ruokaa liian kalliina. Toisaalta ruoan osuus kotitalouksien kulutusmenoista ylipäänsä on Tilastokeskuksen tilastojen mukaan tasaisesti pienentynyt. Vuonna 2016 elintarvikkeisiin ja alkoholittomiin juomiin meni kotitalouksien kulutusmenoista 11 prosenttia. Edullisuus on pienituloiselle usein pakko, mutta professori Mari Nivan mukaan hinta on myös yksinkertainen, näkyvä mittari, johon on helppo kiinnittää huomiota ruokakaupan käytävillä luoviessa. – Esimerkiksi ympäristöystävällisyys ja eettisyys ovat paljon vaikeammin mitattavissa, Niva sanoo. Kirsi Viljasen mukaan tarjouskampanjat helposti vääristävät sitä, mikä on kuluttajan silmissä ruoan oikea hinta ja mitkä ovat Suomessa tuotetun ruoan tuotantokustannukset. – Toisaalta lähiruoka on lisäarvo myös kauppiaille, ja siitä nousee paljon mahdollisuuksia. Ruoan alkuperä kiinnostaa. Suomalaisilla tuotteilla on kansainvälistäkin potentiaalia, mutta emme kilpaile volyymillä vaan laadulla, Kirsi Viljanen sanoo. Hänen mukaansa suomalaisen ruoan tutkittuja myyntivaltteja ovat esimerkiksi turvallisuus ja hygienia. Suomessa käytetään kansainvälisesti verrattuna hyvin vähän antibiootteja tuotantoeläinten lääkinnässä, eikä salmonellaa käytännössä esiinny lainkaan. Pitkän talven takia kasvitauteja on vähän, minkä takia kasvinsuojeluaineita tarvitaan vähemmän. – Lisäksi lyhyt, intensiivinen kesä vahvistaa luonnontuotteiden flavonoidipitoisuuksia ja makua, sanoo Kirsi Viljanen. Suomessa ei myöskään ole sallittua käyttää esimerkiksi kasvinsuojeluaineena tunnettua, kiisteltyä glyfosaattia viljasadon pakkotuleennuttamisessa eli kypsymisen nopeuttamisessa ennen puimista. Kirsi Viljasen mukaan muissa MAASEUDUN TULEVAISUUDEN

SUOMALAISET TUOTTEET EIVÄT KILPAILE HINNALLA VAAN LAADULLA.

JATKUU > 20  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


Särki ui sa laat t iin ja pa s ta an ”Talvella 2013 Päijänteellä oli hyvät jäät, ja kalastimme mieheni Arin kanssa omaan tarpeeseen katiskoilla. Särkeä tuli paljon. Pohdimme, miksei sitä hyödynnetä enemmän, kun se on niin hyvää – siinä olisi niin paljon järkeä. Sanoin jo silloin, että jos teemme tuotteen, sen nimeksi tulee Järki-Särki. Aluksi ihmiset ihmettelivät, että oikeastiko aiotte särkeä jalostaa. Roskakalan maine oli niin tiukassa. Mekin olimme epävarmoja, suostuuko kukaan ostamaan tuotteitamme. Veimme ensimmäiset purkit vuoden 2015 lopulla paikalliseen Korpilahden K-kauppaan. Siitä tuli pikku hitti: ihmiset ostivat purkkeja joululahjaksi ja veivät muualle tuliaisiksi. Niitä piti toimittaa nopeasti lisää. Ruotojen takia särkeä on hankala valmistaa kotioloissa, mutta valmiita tuotteita voi syödä leivän päällä sellaisenaan tai käyttää ruoanlaitossa. Ne sopivat tosi hyvin esimerkiksi italialaisiin ruokiin. Kehittelin tomaattisen säilykkeen alun perin omaan käyttöön kääntämällä Googlekäännöksen avulla ranskalaisia kalasäilykereseptejä. Halusimme mahdollisimman hyvät raaka-aineet: rypsiöljy tulee Myssyfarmilta Pöytyältä ja tomaatti Italiasta suoraan luomuviljelijältä. Särkeä kalastetaan talvella jään alta, keväällä rysillä avovedestä ja vesien kylmetessä nuotalla. Särjen kalastus on lisätuloa kalastajille ja hyväksi vesistöille. Ilmastoruoasta puhutaan paljon, ja särkeä ei kenenkään tarvitse kasvattaa. Tänä vuonna kevätmessuilla huomasin, että roskakalapuhe on vähentynyt. Ihmiset alkavat ymmärtää, että särki on ruokakala siinä missä muutkin, se voi olla kotimainen vastine tonnikalalle. Olemme tuottaneet hunajaa pitkään, ja hunajammekin on pidetty tuote, mutta ei siitä ole koskaan tullut näin paljon hyvää palautetta. Palautteen määrä on ollut vähän hämmentävääkin. Juuri joku kirjoitti, että on tolkuttoman hienoa, että olette luoneet tällaisen tuotteen kuluttajille.” Marja Komppa, Järki Särki

P i r k k a . f i   PIRKKA  21


EU-maissa on yleensä joustavampi linja – komissio vain suosittelee glyfosaattivalmisteiden käyttöä rajoitettavaksi ennen puintia. Moni mieltää kotimaisen ruoan eettiseksi ja ympäristöystävälliseksi valinnaksi. Suomalainen ruokaketju on jäljitettävissä, ja läheltä tullut ruoka vähentää kuljetuksen päästöjä. Toisaalta kuljetusmatkoilla ei ole kovin suurta merkitystä ruoan ympäristövaikutuksiin, ja myös kotimainen maatalous kuormittaa ympäristöä. – Nämä ympäristövaikutukset kohdistuvat kuitenkin lähialueelle ja niihin pystytään puuttumaan heti. Kaukoruoan osalta meidän on helpompi sulkea silmät. Suosituimmilla lähiruokatuotteilla, kuten marjoilla, juureksilla ja leivällä, on myös lähtökohtaisesti pienempi ympäristövaikutus, maa- ja metsätalousministeriön erityisasiantuntijan Kirsi Viljanen sanoo. Parhaimmillaan suomalainen lähiruoka on kuten särki tai luonnonmarjat. Ne kasvavat kaikessa rauhassa itsekseen ja vain odottavat ottajaansa. » Lue lisää jutun pientuottajien tuotteista: Pirkka.fi

LUONNONHE R KUT LAUTAS E L L E ”Isäni Pekan intohimo oli metsästäminen ja kalastaminen, äiti Päivi tykkäsi poimia marjoja ja sieniä Kuusamon metsistä. Vuonna 1989 he perustivat Kuusamon keskustaan pienen riistakaupan ja lama-aikaan Rukalle riistaravintolan. Asiakkaat pitivät ruoasta ja halusivat pakata sitä mukaan lähtiessään kotiin pohjoisesta. Kysynnän kasvaessa ruokia alettiin säilöä ja pakata, ja näin syntyi Riipisen Riistaherkut. Muistan, kuinka me lapsetkin istuimme iltaisin keittiönpöydän ääressä tarroittamassa etikettejä purkkeihin. Kymmenen vuotta sitten minä ja veljeni Markus ostimme pääosan yhtiöstä. Arvostamme vanhempiamme ja heidän työtään. Samat arvot, laatu ja puhtaus, ovat yhä meidänkin arvojamme. Haluaisimme, että ihmiset ostaisivat ja poimisivat itse enemmän paikallisia raaka-aineita. Vaikka ulkomailta saisi raaka-aineita huomattavasti edullisemmin, haluamme ehdottomasti käyttää kotimaisia. Karhut tulevat itärajan pinnasta, hirvet parinsadan kilometrin säteeltä, kuusenkerkät ja koivunlehdet pääosin läheisiltä luomukeruualueilta. Meillä on oma marjanjalostuslaitos Äänekoskella ja lihan- ja kalanjalostuslaitos Kuusamossa. Olemme hioneet reseptejämme ja valmistautuneet suurempaan tuotantokapasiteettiin, ja nyt pääsimme Keskon varastotuotteeksi 16 tuotteella. Se on meille tärkeä iso harppaus, jota on suunniteltu vuosia. Tuotteitamme saa yli 200 K-kaupasta. Niitä voi käyttää monella tapaa: tehdä vaikka poronlihasäilykkeestä hampurilaisia ja kuusenkerkkäsiirapista kuohujuomaa.” Mikael Riipinen, Riipisen Riistaherkut

MISTÄ SUOMALAISEN RUOAN JA LÄHIRUOAN TUNNISTAA JA LÖYTÄÄ? Hyvää Suomesta ja Ruokaa omasta maasta -merkit kertovat, että tuotteen raaka-aineista vähintään 75 prosenttia on kotimaista. Kaikki tuotteen liha, kala, muna ja maito ovat suomalaista alkuperää. Puhtaasti kotimainen -tekstillä varustettu Sirkkalehti-lippu puolestaan kertoo, että tuotteen kasviraaka-aine on viljelty Suomessa. K-ruokakaupoissa lähiruoan tunnistaa hyllymerkinnästä, jossa lukee kaupasta riippuen Paikallista, Paikallinen tai Läheltä. K-kauppojen Paikallista sinulle ja K-Citymarketien Lähiruokamarkkinat -tapahtumissa pääsee juttelemaan tuottajien kanssa ja maistamaan tuotteita. » Halutko kurvata kesälomallasi lähituottajan kautta? Löydät yli 2 000 lähiruokayritystä ja suoramyyntitilaa kootusti sivustolta Aitojamakuja.fi. JATKUU >

22  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


La s is sa kuohuu l a kka ja ra parp e r i ”Marskin juomana tunnettua mustaherukanlehtijuomaa on tehty iät ja ajat, mutta sen muuttaminen kuohariversioksi vaatii monta työvaihetta. Samalla kaavalla pystymme tekemään alkoholitonta kuohujuomaa melkein mistä kasvista tahansa. Saimme ensimmäiset Sihinä-kuoharit kauppaan vuosi sitten ennen kesäjuhlia. Valmistus ei ole tähtitiedettä, mutta perustuu meidän pääkopassamme kehiteltyihin ideoihin, resepteihin sekä 15 vuoden kokemukseen alalta. Viimeisen vuoden ajan olemme tehneet koe-eriä raparperista, haistelleet ja maistelleet. Minun pitää olla kiitollinen pienelle pojalleni, joka oikeastaan keksi koko homman. Ihmettelin, miksi hän kesäisin repii ja syö takapihamme raparperipensaan varsia. Sitten maistoin itsekin. Ensimmäinen koe-erä vei polvet alta – väri oli täydellinen roseen vaaleanpunainen, maku ja tuoksu kuin aurinkoinen kesäpäivä. Mietin monta kertaa, miksi emme kokeilleet sitä aiemmin. Yritysideamme perustuu siihen, että haluamme tuoda markkinoille uusia ja itse kehitettyjä alkoholittomia kuohareita koko perheelle. Käytämme puhtaita suomalaisia raaka-aineita, emme ylimääräisiä esansseja eikä keinotekoisia lisäaineita. Olemme ottaneet huomioon energia- ja sokeripitoisuudenkin: tuotteessa maistuu raaka-aineen oma sokeri ja aromi. Emme säästele laadussa, vaan etikettikin kertoo, että juoma on täyttä tavaraa. Esimerkiksi lakka on kallis raaka-aine, mutta siitä huolimatta olemme pystyneet lyömään sitä mustaherukanlehti-lakkakuohariin niin, että se maistuu ja tuoksuu. Täytyy toivoa hyvää satokautta metsän marjoille ja muille kasveille. Viime kesä oli kuiva ja kuuma, mutta vielä olemme selvinneet kotimaisilla raaka-aineilla. Kunhan olemme saaneet kotimaan markkinan haltuun, meillä on kova hinku päästä ulkomaille. Suomalaisille kuohuviineille olisi kova kysyntä. Se kertoo, että täälläkin osataan tehdä kuohareita aidoista mauista.” Harry Mertanen, Tähtikuoharit

P i r k k a . f i   PIRKKA  23


Sata terä l e ht e ä h illop ur k i ssa ”Puolisoni Matti on maanviljelijä jo monessa polvessa. Halusimme tehdä jotain, jolla voisimme tulla toimeen ja edelleen elää hänen kotitilallaan Huittisissa. Romantikkona Matti halusi viljellä ruusuja. Olemme tehneet 2000-luvun alusta koeviljelyksiä yli kahdellakymmenellä lajikkeella ja valitsimme kurtturuusun, josta olemme kehittäneet oman lajikkeen, Rosa Kotajan. Lajikkeen piti olla maistuva, selvitä Suomen talvessa ja olla taudinkestävä, sillä tuotantomme on luomua. Terälehdet kerätään käsin ja käsitellään omalla tilalla nopeasti, jotta niiden maku ja ulkonäkö eivät ehdi muuttua. Hilloon käytetään koko ruusun kukka, ja tarkkaan hiottu valmistusprosessi takaa korkean laadun. Yhdessä hillopurkissa on noin sata terälehteä. Halusimme, että maku on raikas ja aito, joten hillossa on mahdollisimman paljon ruusua ja mahdollisimman vähän sokeria. Kasville ominaista karvautta ei peitetä. Maku jakaa mielipiteitä ja herättää iloa ja hämmästystä. Maistattaessamme hilloa Italiassa jouduimme nostamaan hintaa, ettei se loppuisi kesken – ja silti se loppui. Hilloa myydään Suomen lisäksi Ranskassa, Saksassa, Italiassa, Espanjassa ja Aasiassa. Valmistus on tällä hetkellä pitkälti käsityötä, ja pienuuttamme myös arvostetaan. Koko tuote perustuu siihen, että raaka-aine tulee meiltä ja me tunnemme sen. Panostuksemme viljelyn kehittämiseen oli valtava. Minä olisin varmaankin jo monta kertaa luovuttanut, mutta onneksi Matti on visionääri ja koko ajan uskonut, että tämä on superhyvä tuote. Viime kesänä tilallamme kuvattiin dokumenttia Ranskan televisioon. Oli värisyttävä kokemus, kun hienot ranskalaiset kokit ihmettelivät, miten me olemme pystyneet luomaan tämän maun, jota he eivät osaisi.” Tuuli Kotaja, Finnish Plant

24  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

TUTUSTU LISÄKSI 10 MUUN SUOMALAISEN LÄHITUOTTAJAN TUOTTESEEN S. 48–49. 


aurinkoon

Kesällä elämä siirtyy ulos – ja kalusteet sen mukana. Valitse ulkokäyttöön kevyet ja kasautuvat, juuri omaan tyyliisi sopivat tuolit ja pöydät. TEKST I ELINA VIKM AN KU VAT JOHA NNA KINNARI

ULOS

Mukavin olohuone on kesällä ulkona: luonnossa, parvekkeella tai terassilla. Herkkuhetki maistuu parhaimmalta, kun katat juustot ja kahvit ulos. Mrs- ja Star- mukit 7,99 €/kpl, Pirta: ruukku 5,99 €, tarjotin 7,99 € ja mustavalkoinen muki 3,99 € sekä Hemtex 24h Arka -leikkuulauta 17,90 €, K-Citymarket. Pirkka-karhunvatukka 125 g, Pirkka Parhaat -vuohenjuusto 150 g ja Pirkka Parhaat siemennäkkileipä 210 g, K-ruokakaupat. Veitsi on kuvausrekvisiittaa.

26  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


k eve ät ja k asau t u vat

Terassi ja parveke ovat luontevia olohuoneen jatkeita, mutta ulkokalusteista voi nauttia ilman terassiakin. Kokoontaitettavat tuolit voit kantaa mukanasi minne vain. Valitse pieneen tilaan mahtuvia, keveitä kalusteita. Myös pinoutuvuus ja monikäyttöisyys ovat tärkeitä valintaperusteita. Edessä Cello Palma -aurinkotuoli 49,95 €, sen vieressä siro Cello Bari -pöytä 34,95 €, Cuba-mäntypenkki 59,90 € ja kokoontaittuva Dublin-sivupöytä 49,95 €, K-Rauta. Jumbo-muki 6,99 €, termospullo 9,99 €, mywear Siiri -kassi 29,95 €, Hemtex 24h: Sofie-kylpypyyhe 70 × 140 cm 16,90 € ja Erin-lyhty 19,90 €, K-Citymarket. Taaempana pinoutuva Trieste-tuoli 119 €, Macrame-tyyny tuolin päällä 39,95 € ja puuta vasten Classic-klaffituoli 75 €, Asko.

P i r k k a . f i   PIRKKA  27


ka ikk i l injas sa

Ulkotilan kalusteet voi valita yhtä huolella kuin sisätilojen. Tyyleissä on valinnanvaraa joka makuun. Rottinkisen Cello-lyhdyn sisällä on lasisylinteri kynttilälle 21,95 €, Cello Salou -tarjoiluvaunu 129 € ja Cello The57 -hiiligrilli 149 €, K-Rauta. Cello Season -kerrosvati 29,95 €, -metallilankakori L 16,95 € ja puinen säilytyslaatikko alk. 9,95 € (molempia saatavilla kolmea eri kokoa), valikoidut K-Raudat. Silja-aurinkotuoli 24,95 €, Pirta Basic -pyyhe 100 × 150 cm 16,99 €, vaaleanpunaiset Pirta Basic -lautaset 18 cm, syvä 3,59 €, vaaleanvihreät kulhot 2,49 €, Pirta-muovilasit 0,36 cl 2,99 €, Pirta-muovikulho 7,99 € ja Pirta-ruukku 5,99 €, K-Citymarket. Pöydälllä Hemtex 24h Sally -kulho 14,90 €, suurimmat K-citymarketit. Roma-ruokaryhmä 499 €, Sotka. Zack-tyyny 42,90 € ja rosa Siksak-torkkupeitto 25,95 €, Asko.

28  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


lokoi sa l a i skan l i n na

Kesäkalusteet ovat muotoilussa ja tyylikkyydessä ottaneet aimo loikan kohti sisätilojen huonekaluja. Terassi ja parveke ovat nyt sisätilojen jatkeita enemmän kuin koskaan. Kauniisti muotoillun ulkotuolin voi nostaa syksyn tullen sisälle. Tyylikkäässä tuolissa on myös hyvä istua, ja se on kätevä lisäistuin vaikka kodin kesäisissä juhlissa. » Lue lisää: Pirkka.fi > Koti Cello Capri -tuoli taivutetulla metallirungolla (sisältää pehmusteet) 149 € ja pinoutuva mustavalkoinen Cello Riva -muovipunostuoli 69,90 €, K-Rauta. Pirta Päre -kori on muovipunosta 14,95 €, Hemtex 24h Isabella -koristetyyny 12,90 € ja Pirta Pihla -fleecehuopa 130 × 170 cm 6,99 €, K-Citymarket. Bari-tuoli on kaunista punosta, 129 €, Sotka. Korissa harmaa Greta-tyyny 40 × 60 cm 34,95 €, Asko.

P i r k k a . f i   PIRKKA  29


HOTELLI HYÖNTEISILLE Nikkaroi puutarhan hyödyllisille ötököille hyönteishotelli ja täytä se luonnosta löytyvillä materiaaleilla. OH JE JA T OTEUTUS K-R AUTA JA TU OM AS NORTEMA KUVA JANNE VAINIOM ÄKI

NÄITÄ TARVITSET :

2 sivulautaa 22 × 95 × 350 mm (yläpään kulma 45 astetta) 3 vaakalautaa 22 × 85 × 95 mm 1 harjakaton vasen lauta 22 × 120 × 130 mm 1 alaosan pystylauta 22 × 89 × 140 mm 1 harjaosan välilauta, sahaus viistoon 45 astetta­ (pituus osa 95 mm, syvyys 94 mm, vaneri tähän kiinni) 1 vanerilevy alaosaan (soikeat reiät) 6 × 50 × 140 mm 1 vaneri yläosaan 6 × 50 × 95 mm Verkkoa (yläosan kolmio) 114 × 52 mm Sinkittyjä nauloja ja ruuveja Täytteeksi ruokoa, heinää, sammalta, käpyjä yms. 1 Tee ensin pystylaudat sisälle. Kiinnitä alaosan pystylauta keskimmäiseen vaakalautaan keskelle. Asenna alalauta sekä pitkät sivut. 2 Tee vaakalaudat. Kiinnitä yläosan lauta ylävaakalautaan ja vasta sitten sivulautoihin. Asenna samalla keskenään kiinnitetyt kattolaudat. Näin vaakalauta asettuu oikealle korkeudelle. 3 Kasaa hyönteishotelli. Apuna voit käyttää nitojaa. 8 mm:n niitit riittävät. Kiinnitä ne molemmin puolin ennen viimeistelynaulausta (yhteensä 14 kpl). 4 Viimeistele hyönteishotelli. Naulaa viimeistelynauloilla 1,2 × 50 mm runkolaudat (yhteensä 36 kpl). Vaneriin riittää viimeistelynaula 1,2 × 30 mm (yhteensä 8 kpl). 5 Kieputa kuivaa heinää palloksi ja muotoile keskelle pieni kolo. Täytä hyönteishotelli ruo’olla, kaarnalla ja tuoreella heinällä. Tarvikkeet ja työvälineet K-Raudasta.

Katso video: K-Rauta.fi > Inspiraatio ja ohjeet > DIY-ohjeet

30  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Tee itse Pölyttävät hyönteiset ovat tärkeitä puutarhakasvien­ hyvinvoinnille, mutta niiden luontaiset pesintä- ja talvehtimispaikat ovat vähentyneet. Hyönteiset torjuvat tuholaisia ja pölyttävät kasveja. Turvaa ötököiden pesintä ja talvehtiminen hyönteishotellilla.


Ryobi RLT183222 18V ONE+ -akku­ trimmeri leikkaa 25–30 cm:n alueen. Laitteessa on säädettävä etukahva ja teleskooppivarsi, 2*2,0Ah akut, 149 €, K-Rauta.

Kekkilän Puutarha­kalkki perus- ja ylläpito­ kalkitukseen valmistetaan luonnonmukaisesta marmori­ rouheesta, 8,50 €/25 kg, 0,34 €/kg, K-Rauta.

VIHREÄÄ JALAN ALLE

Cello Green -nurmikkoseos pihalle ja mökille, 19,95 €/2,5 kg, 7,98 €/kg, K-Rauta.

Monipuolisilla säädöillä varustetun Prof 3-in-1 -sadettimen kasteluala on 45–198 m², 19,95 €, K-Rauta.

Nurmikko kaipaa vettä, mutta pelkkä kastelu ei takaa koko kesän vehreyttä. Nurmi tarvitsee myös kalkkia ja muita ravinteita. TEKST I TU OMAS I. LEHTONEN KU VAT GETTY IMAGES JA VALMISTAJAT

Leikkaa säännöllisesti

Nurmikon kasvukausi on nyt parhaimmillaan, ja ruohonleikkurit ovat kovassa käytössä. Säännöllinen leikkaus edistää nurmikon hyvinvointia ja parantaa kasvua. Nurmikon leikkuuväli ei saisi venyä noin viikkoa pidemmäksi, ja kerralla tulisi leikata kolmannes kokonaispituudesta. Kun leikkaat ruohon riittävän usein, leikkuujätteen voi jättää nurmikon ravinteeksi. Nurmi kannattaa rajata esimerkiksi reunakivillä, niin sen hoitaminen on helppoa eikä ruoho leviä käytäville tai istutusalueille. Jos reuna-alueiden leikkaus ei esimerkiksi korkeuserojen vuoksi onnistu ruohonleikkurilla, puutarhatrimmeri on kätevä apuväline. Trimmereitä on saatavana sähkö-, akku- ja polttomoottorikäyttöisinä.

Eroon sammalesta

Nurmen vallannutta sammalta voit poistaa erikoislannoitteilla (esimerkiksi Biolan Nurmikon Sammalsyöppö) ja ilmaamalla. Ilmaaminen ­palauttaa tiiviin ja happamoituneen maapohjan kuohkeuden ja parantaa heinäkasvien veden, ravinteiden ja hapen saantia. Se hoituu parhaiten nurmikonilmauskoneella, jossa on jousi­ terät sammalen poistoa varten. Ilmaaminen ­onnistuu myös talikolla tai ilmastointikengillä.

Riittävästi ravinteita

Vehreä nurmikko kaipaa säännöllistä kalkitusta ja ravinteita, erityisesti typpeä. Lannoita nurmikko­a kahdesta kolmeen kertaan vuodessa keväällä ja elokuussa. Kalkitse nurmikkoa kahden tai kolmen vuoden välein.

Muista kastelu

Nurmikko tarvitsee vettä, jotta se pysyy vihreä­ nä. Kastele juuri perustettua nurmikkoa tai paikkauskylvöä kuivalla säällä päivittäin. Vanhoille, hyvin juurtuneille nurmikoille riittää kastelu kerran tai pari viikossa. Runsas kerralla annettu vesimäärä saa nurmikon juuret hakeutumaan syvemmälle maaperään, jolloin nurmikko kestää kuivuutta ja kuumuutta paremmin. Vesimäärän mittaaminen onnistuu sademittarilla. 20–30 millimetrin kastelu riittää noin kymmeneksi päiväksi. Kuivassa ruohossa jalanjäljet näkyvät nurmessa pidempään. Jos ruoho on jo muuttunut vaaleanvihreäksi tai jopa kellertäviksi, kastelulla on kova kiire. Asiantuntijat: K-ryhmän tuotepäälliköt Petri Paulin, Saara Välimäki ja Lasse Ivars

McCulloch ROB S600 -robottiruohonleikkuri leikkaa 600 m²:n alueen. Älypuhelinsovellus toimii Bluetoothilla, 749 €, K-Rauta.

Vinkki: Muista kastelu ”Nurmikon parasta kasteluaikaa on aamuyö tai myöhäinen ilta. Kun maa on ehtinyt viilentyä, veden haihtuminen on vähäistä ja nurmikon heinäkasveilla on aikaa imeä itseensä riittävästi vettä. Kasteluajastimella sadettimen voi laittaa yötöihin. Paras ajankohta nurmikon kalkitukselle on kevät tai syksy. Elokuussa kannattaa käyttää syyslannoitetta, joka sisältää vähemmän typpeä ja enemmän talvenkestoa parantavia kaliumia ja fosforia.” Saara Välimäki ja Petri Paulin, K-Rauta

» Lue lisää Pirkka.fi > Nurmikko kuntoon P i r k k a . f i   PIRKKA  31


Herkkä & VAHVA

Pamela Tola suhtautui vanhenemiseen ennen hieman pelokkaasti. Uutta elokuvaa ohjatessaan hän on oppinut löytämään siitä kauniit puolet. Ohjaajana hänen vahvuutensa on herkkyys. TEKSTI EEVA LAUR ONEN KUVAT VIIVI HUUSKA

32  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


K

un Pamela Tola oli 18-vuotias, hän kirjoitti itselleen kirjeen, jonka hän saa avata vasta vanhana. Kirje on vieläkin tallessa jossakin päiväkirjojen joukossa odottamassa uudelleen lukemista. – Muistaakseni siinä sanotaan, että älä muutu katkeraksi ja muuta sellaista. Vanhuus ja vanheneminen ovat mietityttäneet nyt 37-vuotiasta Pamelaa koko aikuisiän. Erityisesti aihe on ollut hänellä mielessä tänä vuonna, kun hän on ohjannut elokuvaa Teräsleidit. Se on musta komedia kolmesta yli 75-vuo­ tiaasta sisaruksesta. Hän on käsikirjoittanut elokuvan yhdessä Aleksi Bardyn kanssa­, ja alkuperäis­idea on Pamelan oma. Pääosissa näyttelevät Seela Sella, Leena Uotila ja Saara Pakkasvirta. Eläkeikäiset naiset elokuvan pääosissa eivät ole mikään i­ tsestäänselvä valinta. – On hienoa päästä työskentelemään tällaisten kokeneiden näyttelijöiden kanssa ja tuomaan esiin heidän valovoimaisuuttaan, kokemustaan ja ammattitaitoaan. Elokuvan idea on kehittynyt Pamelan omista, vanhenemiseen liittyvistä peloista ja pohdinnoista. Nuorempana vanheneminen näyttäytyi hänelle hieman surullisena. – Omat vanhempani kuolivat, kun olin nuori, ja siksi käsitykseni vanhenemisesta oli vääristynyt tai puutteellinen. Kun ei voi seurata läheltä, miten esimerkiksi oma vanhempi ikääntyy, vanhuus ja vanheneminen ovat jääneet minulle etäisiksi ja vähän pelottaviksi asioiksi. Elokuvan teon myötä Pamela on päässyt pohtimaan pelkojaan, elämän kulkua ja jossakin tulevaisuudessa häämöttäviä vanhuuden päiviä. Hän on viettänyt aikaa iäkkäiden ­ihmisten kanssa ja vieraillut esimerkiksi vanhainkodeissa. – On ollut kiinnostava kuulla heiltä, miten elämä on mennyt, millaisia unelmia on ollut tai on. Samalla olen oppinut olemaan vähän armollisempi itselle ja ajalle, joka on edessä. Nyt hän ajattelee, että on itse kaikkein eniten vastuussa tulevaisuudestaan. Siksi on syytä huolehtia, että elää omannäköistä elämää ja hyväksyy tekemänsä valinnat. Aiemmin hän harrasti liikuntaa lähinnä ulkonäön takia. Nykyisin hän liikkuu, jotta pysyisi terveenä ja liikuntakykyisenä. – Ilman terveyttä ei jaksa ja pysty, vaikka kuinka olisi tahtoa tehdä asioita. Pamela toivoo, että pääsee elokuvan avulla nostamaan esiin iäkkäiden ihmisten elämänviisautta. Hän haluaisi, et-

tä­­Suomessa vanhuksilla ja lapsilla olisi enemmän mahdollisuuksia tehdä asioita yhdessä. Se toisi varmasti iloa monelle. Hän uskoo, että elokuvan teemoihin voivat samaistua kaiken­ikäiset ihmiset, sillä vanheneminen koskettaa kaikkia. Teräsleidit-elokuvassa vanhenemisesta puhutaan reilusti­, mutta ei kuitenkaan olla haudanvakavia. Elokuvan ohjaaja toivoo, että ihmisille välittyisi ajatus, että vanheneminen voi olla kaunis tie.

P

amela menetti vanhempansa jo varhain. Isä kuoli, kun hän oli 9-vuotias. Sen jälkeen Pamela sisaruksineen otettiin huostaan lastenkotiin ja myöhemmin perhekotiin. Äiti kuoli, kun Pamela oli 13. Kuuluisa näyttelijä puhuu lapsuudestaan siksi, että voisi­olla tukena niille lapsille ja nuorille, jotka nyt kamppailevat samanlaisten vaikeuksien kanssa. Hän toivoo, että hän olisi esimerkkinä siitä, että lapsuuden lähtökohdat eivät ole este unelmien toteutumiselle. Elämässä voi päästä pitkälle, vaikka olisikin asunut lastenkodissa tai otettu huostaan. Lapsena Pamela sai paljon voimaa näyttelemisestä. Se auttoi jaksamaan silloinkin, kun kaikki muu oli elämässä pielessä. – Kun sain kiinni näyttelemisestä, siitä tuli minulle into­himo. Pamelasta olisi tärkeää, että­harrastaminen ei ole vain rikkaiden lasten ja nuorten erityisoikeus. Kaikilla pitäisi­­olla siihen mahdollisuus. Harrastaminen voi olla yksi tapa löytää iloa ja jaksaa vaikeassa tilanteessa eteenpäin. Myös koulut ovat lasten tukemisessa tärkeässä roolissa. – Lapset viettävät koulussa paljon aikaa, joten olisi tärkeää, että siellä pystyttäisiin antamaan riittävästi tukea näille­ lapsille. Pamela on toiminut jo kymmenen vuoden ajan Lasten ja nuorten säätiössä, joka auttaa lapsia löytämään omaa paikkaansa ja tukee heitä kohti opintoja ja työelämää. Hän kokee säätiön työn tärkeänä, ja haluaa osallistua siihen itsekin mahdollisuuksien mukaan. Äänestäminen on yksi tapa toimia. Taiteilijana Pamela pyrkii vaikuttamaan yhteiskunnallisiin asioihin myös työnsä kautta. Se on hänelle luontevin tapa nostaa tärkeitä aihepiirejä ihmisten mieleen. – Minusta taiteen tärkein tehtävä on antaa toivoa eläville ihmisille. Tietenkin myös herätellä.

”MINUSTA TAITEEN TÄRKEIN TEHTÄVÄ ON ANTAA TOIVOA IHMISILLE.”

P i r k k a . f i   PIRKKA  33


KUKA

Näyttelijä-ohjaaja Pamela Tola IKÄ 37 KOTOISIN Ruotsinpyhtäältä ASUU Helsingissä PERHE 12, 10 ja 5-vuotiaat pojat, aviomies Lauri Tilkanen sekä rescue-koira HARRASTUKSET

Lukeminen

INNOSTUNUT JUURI NYT Valokuvaamisesta

ja käsikirjoittamisesta

Hän ei halua tehdä elokuvaa, joka ainoastaan lietsoo ahdistusta ja pelkoa. – Nuoret tarvitsevat toivoa ja turvaa, jotta voivat kasvaa. Vaikka maailmassa on ilmastonmuutos ja terrorismia, vastapainoksi täytyy varsinkin nuorille luoda toivoa paremmasta. Muuten nuoret helposti lamaantuvat. Haluan ajatella, että niin pitkään kun on elämää, on toivoa.

N

äyttelijä, ohjaaja, käsikirjoittaja. Näitä kaikkia Pamela on nykyisin. Hänet tunnetaan esimerkiksi elokuvista Tyttö sinä olet tähti (2005), Napapiirin sankarit (2010, 2015 ja 2017) sekä Leijonasydän (2013). Tänä vuonna elokuvateattereissa on pyörinyt Pamelan ensimmäinen elokuvaohjaus Swingers. Teräsleidit on tulossa valkokankaille ensi vuonna. Monella ihmisellä arkipäivät muistuttavat toisiaan. Pamela voi vain haaveilla siitä. Hänen arkirytmiään määrittelevät freelancertyön muuttuvat aikataulut, joita hän sovittelee yhteen perhe-elämän vaatimusten kanssa. Ruuhkavuosiin kuuluu paljon kaikkea: töitä, lapsia, yllätyksiä ja poikkeus­ tilanteita. Pamelalla on kolme lasta, joista nuorimmainen on hänen nykyisestä avioliitostaan näyttelijä Lauri Tilkasen kanssa. Heillä molemmilla kalenterit ovat täynnä, ja usein työt osuvat päällekkäin. Arkea pyöritellään päivä kerrallaan. – Olisi ihanaa, jos arki olisi ennustettavampaa ja järjestelmällisempää. Pidän esimerkiksi siitä, että kotona on siistiä, mutta siivoaminen ei ole tehtävälistallani kärjessä. On paljon muita tärkeämpiä asioita, lapset ja kaikkea. Ruoanlaitto ei ole Pamelan intohimon kohde, vaikka hän sitä jatkuvasti tekeekin. – Yritän selviytyä siitä. En ole mikään uusien reseptien kokeilija. Arjessa kasvissosekeitto toimii usein. Vauhdin keskellä Pamela yrittää pitää huolta itsestään ja terveellisistä elämäntavoista. Välillä kuntoiluun, terveellisestä ruoasta huolehtimiseen ja hierojalla käymiseen on hyvin aikaa. Toisinaan taas hyvät aikomukset jäävät töiden jalkoihin. – En harrasta oikeastaan mitään liikuntaa kovin määrätietoisesti, lukuun ottamatta koiran kanssa lenkkeilyä. Säännöllisyys ja jatkuvuus ovat haasteeni. Pamela suosii lähiruokaa, kierrättää ja on ollut kaksikymppisestä asti kasvissyöjä. Hän käy mielellään kirpputoreilla. Lasten vaatteet ja tarvikkeet ovat usein kierrätettyjä. – Ilahdun aina, kun löydän jotain käytettynä. En ole kaikessa täydellinen, mutta yritän elää niin, että arjen pienet valinnat sujuisivat mahdollisimman jouhevasti ja rutiininomaisesti, eivätkä aiheuttaisi hirveää syyllisyyttä.

A

ina silloin tällöin Pamela kaipaa maadoitusta vastapainoksi luovalle työlleen. Sitä hänelle ­antavat parhaiten lapset, eläimet, luonto ja matkustelu. – Töistä on välillä tärkeää päästä kunnolla irti. Jos työputki on oikein hektinen, niin pitkä viikonloppu ei vielä auta siitä palautumiseen. Tänä kesänä Pamela pääsee pitkästä aikaa nauttimaan ylellisestä kuukauden kesälomasta. Silloin hän aikoo keskittyä perheen kanssa mökkeilyyn ja rauhoittumiseen. Hän ei halua tehdä tarkkoja lomasuunnitemia etukäteen. On ihanaa, kun voi miettiä, mitä tänään tekisi ja nauttia vapaudesta.

P i r k k a . f i   PIRKKA  35


– Silloin voi elää hetkessä ja tehdä mitä huvittaa. On ikävää, jos on sopinut ohjelman lukkoon jo etukäteen, kun ei tiedä, onko silloin sellainen fiilis. Pamela joutuu usein miettimään, miten voi nollata, kun moottori pään sisällä surraa koko ajan ja syttyy pienestäkin asiasta: mitä kirjoja voin lukea ja mitä sarjoja katsoa, jotta työvaihde ei käynnistyisi. – Kun on intensiivinen työrupeama päällä, aivot työstävät juttuja koko ajan. Joku oivallus saattaa naksahtaa päälle ihan missä tahansa. Kun edessä on kiperä tilanne, hän käyttää alitajuntaansa. Hän lähettää pulman alitajunnalle työstettäväksi ja luottaa siihen, että vastaus löytyy. Ratkaisu voi tulla milloin vain, vaikka unessa. – Alitajunta on mielettömän suuri voimavara. Sen vapaampaa laukkaa voi oppia erilaisten harjoitusten kautta.

J

os Pamelan pitäisi kuvailla itseään, hän käyttäisi ehkä sanoja vahva ja herkkä. Hän on usein voimakas, inspiroitunut ja aktiivinen, vaikka elämässä tulisikin ovia ja seiniä vastaan. Vastapainona tulee äärimmäinen herkkyys. – Olen kärsinyt herkkyydestäni paljon ja kokenut erilaisuutta. Nyt kun ymmärrän itseäni paremmin, osaan arvostaa itseäni enemmän ja valjastaa eri puolia käyttöön. Yritän saada­myös toisissa ihmisissä heidän parhaita puoliaan esiin.

36  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Viime vuonna elokuva-alalla nousi kohu epäasiallisista ohjausmetodeista ja tasa-arvon ongelmista. Tässä yhteydessä myös Pamela kertoi traumaattisista kokemuksistaan työelämässä. Hän itse pyrkii ohjaajana saamaan näyttelijöistä esiin parhaan mahdollisen. Se onnistuu hänen mielestään parhaiten reilulla kohtelulla. – Kun liikkumavaraa on enemmän, jokaisella voi olla oma juttunsa eikä ketään sorreta tai kohdella huonosti. Pamela kuvaa elokuvan tekoa jatkuvaksi luomisprosessiksi, johon vaikuttaa moni asia ja ihminen. Usein se on myös ongelmien ratkaisua ja kriisityöskentelyä. – Jonain päivänä saamme aikaiseksi enemmän kuin toivoin, joskus taas vähemmän, joskus emme mitään. On tehtävä työtä niistä aineksista, jotka on, ja luotettava, että kaikki onnistuu. Ohjaajana Pamela on havainnut, että hyvän, kannustavan ja positiivisen palautteen kautta saa paljon enemmän. – Ruoskiminen ja piinaaminen ei ole koskaan minun kohdallani toiminut. Se on vastuullisuutta, että viestii ohjaajana turvallisuutta. Näyttelijöiden pitää pystyä luottamaan siihen, että asiat hoituvat. Onneksi on sallittua olla toisinaan myös hyvin herkkä, heikko ja haavoittuvainen. – Vahvuutta on osata olla heikko ja pyytää apua, kaikessa ei tarvitse pärjätä yksin. Kaikki me olemme vaillinaisia.


6 –7/ 2 01 9 · K-RUO K A .FI

I N S P I RAAT IOTA KO K K AILUUN JA KAUPPAKA SS IIN

KE SÄN K AU N E IN M AKE A P IIR A K K A M AKK A R A N R AI KA S PA RI J U H AN N U K S EN LO H I L ET T U K A K K U

N POTTUJE LEMPINIT KUMPPA SIVU 45

MÖKKILOMA Mökillä kokkaaminen on niin ihanan yksinkertaista, että naurattaa. Paista iso satsi lähijärven muikkuja, nosta tomaatit grilliin ja sekoita juustokakku, jonka saat kymmenessä minuutissa uuniin.

K- R u o k a . f i   PIRKKA  39


T A T L A T J E R E A N! M

Itse poimittu, sokerilla säilötty. Yhdessä nautittu. Herkullisinta ikinä! Pian ollaan taas sadonkorjuun äärellä ja haastammekin kaikki suomalaiset mukaan keräämään, säilömään ja herkuttelemaan kotimaisilla marjoilla. Katso herkulliset marjareseptit: dansukker.fi

#MARJATTALTEEN


RES EPT IT

43

Helppo mansikkajuustokakku ei jätä jälkeensä tiskiröykkiötä.

Liharuoat Lämmin kesäkurpitsa-pihvisalaatti ja pinaattipesto Aasialainen kaalisalaatti ja makkaraa Lämpimät raakamakkaraleivät Pekonipyttipannu

43 52 53 53

Kala- ja äyriäisruoat Lohiperhoset ja tillivinegretti Paistetut muikut

OIKOEN ONNEEN

Mökillä ei huvita kököttää sisällä. Näillä vinkeillä kokkaus sujuu leppoisasti ja vältät ylimääräiset tiskit.

1

OSTA LÄHELTÄ

Suurimmat ruokaostokset kannattaa tehdä mökkimatkalla, jotta saat hyödynnettyä kauden kotimaiset raaka-aineet mahdollisimman tuoreina. Nappaa ostoksille mukaan kylmälaukku ja osta kalat vasta lähellä mökkiä. Kätevää on myös pakastaa kala, joka sulaa kuljetuksen ajan kylmälaukussa ja perillä sen voi grillata heti ruoaksi. Jos haluat mökille nopeammin, käytä K-Ruoka-verkkokauppaa: monen mökkimatkan varrella on K-kauppa, josta voit noutaa ruoat valmiiksi keräiltynä.

2

SUUNNITTELE JA ESIVALMISTELE

Marinoi liha suljettavaan pakastuspussiin jo kotona, jotta sinun

ei tarvitse raahata mökille kaikkia mausteita. Valmista myös pestot ja majoneesit pusseihin tai tarjoiluastioihin ja vältyt rasvaisten valmistusastioiden tiskaamiselta mökillä. Kun leivot mustikkapiirakkaa, vuoraa vuoka leivinpaperilla ja taas säästyy tiskiä.

3

IHAN PIHALLA

Vihannesten pilkkominen ja perunoiden peseminen ovat ihan eri puuhaa ulkoilmassa ja yhdessä tehden. Siirrä siis leikkuulautasi pihapöydän ääreen ja jaa työt useamman mökkeilijän kesken. Muista myös metsä. Mustikat, vadelmat ja villiyrtit toimivat hienosti salaatissa, ja ryöpätyt nokkoset voi hienontaa lettutaikinaan. Opettele tun-

*Annosten hinnat on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan. Lehdessä mainittujen tuotteiden saatavuus vaihtelee kaupoittain.

nistamaan villiyrteistä ainakin vuohenputki, josta saat helposti salaattipohjan.

4

53 Kasvisruoat Grillattu feta-panzanella Grillatut kaalilohkot Helppo kesäkurpitsalasagne Kasvisvartaat grillissä Salmorejo eli espanjalainen tomaattikeitto Marinoitu grillattu paprika Hernerisotto

42 44 49 52 53 56 59

KÄYTÄ LUOVUUTTA

Muurikalla voi paistaa lettujen ja pyttipannujen lisäksi naanleipiä, pizzaa ja blinejä. Grillissä voi valmistaa jälkiruokiakin, kuten vaikka hedelmävartaita. Nuotiolla voi makkaroiden lisäksi tökkiä grillitikkuihin vaikkapa porkkanoita, tomaatteja ja jälkkäriksi vaahtokarkkeja.

5

44 46

OIKOTIETÄ PÖYTÄÄN

Älä stressaa liikaa ruoanlaitosta vaan hyödynnä myös säilykkeitä, puolivalmisteita ja valmisruokaa. Osta kaupasta kompostoituvia kertakäyttöastioita.

Mitä tänään syötäisiin? MTV3:lla ma–to klo 9.05 ja 18.55 sekä perjantaisin klo 18.30 uusi, puolituntinen ruoan ajankohtaisohjelma. Mitä tänään syötäisiin? -ohjelma on kesätauolla 17.6. –23.8. Kaikki jaksot: k-ruoka.fi/mts

61 Herkut Suolainen lettukakku savulohesta Helppo mansikkajuustokakku Grillatut piña colada -ananakset Nektariini-mantelipiirakka

Ruokaohjeet K-Koekeittiö K-Ruokatoimitus Sanna Ellimäki Laura Halonen Sanna Huovilainen Joakim Juvelén Satu Koivisto

46 60 61 62

Suvi Leppänen Teemu Nieminen Antti Nikunen Teija Nesterinen Jasmin Raitakari Wilhelmiina Ritala Minna Rautio-Pakaste Antti Vettenranta Outi Väisänen

K- R u o k a . f i   PIRKKA  41


NYT LAUTASELLA

OLLAAN ULKONA

Parhaat mökkiruoat valmistuvat terassilla. Grillaa tuoreista kesätomaateista panzanella, paista possun kylkeen kesäkurpitsasalaatti ja käristä kaalille kunnon rusketusraidat.

Grillattu feta-panzanella 4 ANNOSTA   |  AL L E 3 0 M IN HINTA N. 2,15 €  / A NNOS *

600 g luumutomaatteja TAI miniluumutomaatteja 6 viipaletta maalaisleipää 1 pkt (200 g) Pirkka Parhaat fetajuustoa 3 rkl Pirkka ekstra-neitsytoliiviöljyä 2 (150 g) nippusipulia varsineen 1 ruukku basilikaa KASTIKE

2 rkl Pirkka ekstra-neitsytoliiviöljyä 2 rkl punaviinietikkaa 1/2 tl suolaa 1/2 tl sokeria 1/3 tl mustapippuria 1. Leikkaa tomaatit puoliksi. Jos käytät miniluumutomaatteja, jätä ne kokonaisiksi. 2. Voitele tomaatit, leivät ja fetajuusto kevyesti öljyllä. Nosta ainekset grilliin kuumalle parilalle ja grillaa pari minuuttia, kunnes ne saavat hieman väriä. Voit halutessasi grillata ainekset myös alumiinivuoassa. 3. Kuutioi leipä muutaman sentin ronskeiksi paloiksi. Murenna feta. Leikkaa nippusipulit renkaiksi. 4. Sekoita salaattikulhon pohjalla öljy, etikka, suola, sokeri ja pippuri. Lisää loput salaatin ainekset ja kääntele sekaisin.

OSTOSLISTALLE

Pirkka Parhaat fetajuusto 200 g

42  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Pirkka ekstra-neitsytoliiviöljy 500 ml

Grillattu feta-panzanella on täydellinen grilliruokien lisäke tai kevyt lounas. Tähän salaattiin on helppo hyödyntää leipäkorin kuivimmat käntyt.


NYT LAUTASELLA

Upean vihreä pinaattipesto on täydellinen pari grillatun possun kanssa mutta sopii myös kalan lisäkkeeksi.

OSTOSLISTALLE UUTUUS

HK Viljaporsaan fileepihvi Manhattan sourcream 640 g Vain K-ruokakaupoista!

Lämmin kesäkurpitsapihvisalaatti ja pinaattipesto 4 –5 ANNOSTA  |  30 – 6 0 M IN HINTA N. 4,5 0 € / A NNOS *

1 rs (640 g) HK Viljaporsaan fileepihvejä, Manhattan sourcream 1 (450 g) kesäkurpitsa ripaus mustapippuria 1 rkl öljyä n. 1/2 tl suolaa 1 rs (350 g) Pirkka makeita grillitomaatteja (sis. öljyn ja mausteet) tuoretta basilikaa

PINAATTIPESTO

1 ps (65 g) Pirkka Luomu babypinaattia 1 dl basilikanlehtiä 1/2 ps (à 100 g) Pirkka pinjansiemeniä paahdettuna 1 dl Pirkka Parhaat parmesaania raastettuna 1/2 dl Pirkka ekstra-neitsytoliiviöljyä 1/4 dl Pirkka rypsiöljyä 1 rkl sitruunanmehua 1 pieni valkosipulinkynsi hienonnettuna 1/4 tl suolaa 1/4 tl mustapippuria 1. Ota pihvit huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen grillaamista. Leikkaa kesäkurpitsa

Pirkka Luomu babypinaatti 65 g

halki pitkittäin ja viipaloi puolikkaat. 2. Mittaa kaikki peston ainekset tehosekoittimeen ja soseuta tasaiseksi. Voit myös tehdä peston sauvasekoittimella. Anna peston tekeytyä hetki jääkaapissa. 3. Pyörittele kesäkurpitsat öljyssä, suolassa ja pippurissa ennen grillaamista. Grillaa kesäkurpitsoihin kaunis pinta. Grillaa pihvit ja grillitomaatit pakkauksen ohjeen mukaan. 4. Anna pihvien vetäytyä hetki ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Kokoa kesäkurpitsat, lihat ja tomaatit laakealle vadille ja valuta pinnalle pestoa (tarjoa loppu pesto erikseen). Koristele tuoreella basilikalla. Tarjoa lisäksi tuoretta vaaleaa leipää. K- R u o k a . f i   PIRKKA  43


Lohi saa kaverikseen raikkaan tillivinegretin, joka maustetaan sitruunalla ja Dijon-sinapilla.

NYT LAUTASELLA

Lohiperhoset ja tillivinegretti 4 ANNOSTA   |  AL L E 3 0 M IN HINTA N. 4,15 €  / A NNOS *

600 g kirjolohi- tai lohifileetä 1 rkl rypsiöljyä 1 tl suolaa mustapippuria myllystä TILLIVINEGRETTI

1 sitruuna 1/4 tl Pirkka Dijon-sinappia 1/4 tl suolaa 1/4 tl mustapippuria 1 dl Pirkka Parhaat italialaista ekstra-neitsytoliiviöljyä 1/4 tl sokeria 1 ruukku (n. 1 dl) Pirkka Luomu tilliä hienonnettuna 1. Valmista ensin tillivinegretti. Leikkaa sitruuna puoliksi ja grillaa puolikkaita, kunnes ne ovat saaneet reilusti väriä. Purista mehu toisesta puolikkaasta, tarvitset mehua 1 1/2 rkl. Säästä toinen puolikas myöhemmin tarjottavaksi. 2. Sekoita mehun joukkoon sinappi ja mausteet. Lisää öljy haarukalla vatkaten. Lisää lopuksi sokeri ja hienonnettu tilli. Anna kastikkeen maustua huoneenlämmössä. 3. Leikkaa kalafilee noin neljän sentin viipaleiksi. Viillä jokainen pala keskikohdasta nahkaan asti ja taita viipaleet auki perhosiksi. Mausta kalat suolalla. 4. Grillaa lohiperhoset tiheällä ritilällä tai parilalla noin 2 minuuttia per puoli. Rouhi päälle mustapippuria. 5. Valuta lohiperhosten päälle tillivinegrettiä ja purista halutessasi grillatusta sitruunan puolikkaasta lisää mehua. Tarjoa esimerkiksi grillattujen kaalilohkojen kanssa.

Grillatut kaalilohkot 4 ANNOSTA   |  AL L E 1 5 M IN HINTA N. 0, 25 €  / A NNOS *

1/2 (n. 550 g) keräkaalia 1–2 rkl öljyä ripaus suolaa ja mustapippuria 1. Leikkaa puolikas kaali neljäksi lohkoksi. 2. Sivele kaalilohkojen pintaan öljyä ja grillaa lohkoihin kaunis paistopinta. Jatka kypsennystä miedolla lämmöllä pari minuuttia, jotta kaali pehmenee. 3. Mausta ripauksella suolaa ja pippuria.

44  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

OSTOSLISTALLE

Pirkka Dijon-sinappi 210 g

Pirkka Luomu suomalainen tilli ruukussa


NYT LAUTASELLA

POTTUJEN PARIT

T U U N AU

S

A JOMAT KA N JÄ LKEEN Ensimmäinen ilta mökillä käynnistyy leppoisasti näillä eväillä.

Nosta pöytään kattilallinen kuumina höyryäviä varhaisperunoita ja kata seuraksi oma suosikkisi. Mikä on sinun lempiyhdistelmäsi? VOITA EI MIKÄÄN VOITA Voi tai muu rasvaseos sellaisenaan tai sulatettuna on tietenkin varhaisperunoiden täydellinen kumppani, mutta kokeile ruskistettua versiota. Kuumenna Ingmariini merisuola rasvaseosta ja timjamia kattilassa, kunnes seos ruskistuu. Lisää joukkoon keitetyt perunat.

SILLIN UUDET TUULET Oletko sillin ystävä? Tee seuraksi piimäkastike: valuta piimää suodatinpussissa ja mausta se piparjuuritahnalla ja suolalla. Tai ehkä sekoitat gremolatan sitruunankuoresta, valkosipulista ja lehtipersiljasta ja ripottelet sillin päälle.

UUTUUS

ITALIAN MAUSTEET Wursti olutnakki ei nimestään huolimatta sisällä olutta, mutta perinteiseen tapaan se sopii oivallisesti kylmän juoman kaveriksi ja dipattavaksi. Sekoitus yrttejä, valkosipulia ja mausteita vie makumatkalle italialaiseen tavernaan. Lihapitoisuus 92 %. Vain K-ruokakaupoista!

UUTUUS

GRAAVAAJAN UNELMAT Graavisiika suolaantuu vuorokaudessa, ja sen voi maustaa klassisen tillin sijaan esimerkiksi mustikalla tai sitruunankuorella. Tarjoa varhaisperunoiden lisäksi myös saaristolaisleipämuruja.

VOIHAN MUNA! Kananmunakastikkeella on oma vankkumaton kannattajakuntansa. Mausta perinteinen maitopohjainen kastike tillillä, ruohosipulilla tai persiljalla ja tarjoa seurana savustettua lohta.

KUUMANA UUNISTA Kaupan valmisruokahyllyn uudet Saarioisten pizzat ovat täysin uudenlaisia tuorepizzoja, jotka paistetaan kotiuunissa. Tuorepizzat paistuvat ihanan rapeiksi 6 minuutissa. Kolme makuvaihtoehtoa: Chicken & bacon, Pepperoni ja Mozzarella & pesto.

UUTUUS

Haaveiden limppari

Hartwall Jaffa Vihreä Omena sokeriton 1,5 l kehitettiin limpparif­anien kanssa.

Hartwall Jaffa Vihreä Omena Sokeriton on toiveiden täyttymys, sillä se kehitettiin yhteistyössä kuluttajien kanssa. Lopputulos on herkullisen raikas virvoitusjuoma, jossa maistuu kirpeän makea vihreä omena. Juoman luonnollinen maku on peräisin aidosta hedelmästä, sillä sen valmistuksessa on käytetty omenamehua. Raikas juoma on makeutettu sukraloosilla ja asesulfaami K:lla, ja se sisältää energiaa vain 3 kcal /100ml. Saatavilla vain K-ruokakaupoista.

UUTUUS

KUPLIA LASIIN Pirkka jaffa 0,33 l x 12 ja Pirkka cola 0,33 l x 12 sammuttavat kesäjanon. K- R u o k a . f i   PIRKKA  45


NYT LAUTASELLA

mökkisaunan jä lk e e n

OSTOSLISTALLE

Lettukakku kätkee sisäänsä hurmaavan lohimoussetäytteen.

Kesän klassikkokalat paistuvat ihanan rapeiksi voin ja öljyn seoksessa. Arla Lempi kirkastettu voi 250 g

Arla Luomu kuohukerma 2 dl

YÖTTÖMÄNÄ YÖNÄ Juhannusjuhliin sopiva lettukakku on kuin blinien ja voileipäkakun rakkauslapsi.

Paistetut muikut 4 ANNOSTA   |  30 – 6 0 M IN HINTA N. 1, 30 €  / A NNOS *

500 g perattuja muikkuja n. 1 dl Pirkka ruisjauhoja 1 tl suolaa ripaus mustapippuria

Suolainen lettukakku savulohesta

LISÄKSI

2–3 retiisiä

6 A N N OSTA  |  30 – 6 0 M I N HI N TA N . 2 , 2 5 € / A N N OS *

1 pkt (300 g) Pirkka lettu- ja vohvelijauhetta 7 dl vettä paistamiseen Arla Lempi kirkastettua voita

PAISTAMISEEN

TÄYTE

voi-öljyseosta

1 pkt (250 g) Pirkka savustettua kirjolohifileepalaa 1/2 (n. 150 g) tuoretta kurkkua 1 (200 g) omena (Granny Smith) 2–3 kevät- tai nippusipulin vartta 1 prk (2 dl) Arla Luomu kuohukermaa 1 dl tilliä hienonnettuna 1 rs (180 g) Pirkka maustamatonta tuorejuustoa 2 rkl sitruunanmehua 1/2 tl suolaa 1/2 tl mustapippuria

1. Mausta ruisjauhot suolalla ja pippurilla. 2. Kääntele muikut jauhoseoksessa ja paista ne pannulla voi-öljyseoksessa miedolla lämmöllä ruskeiksi molemmilta puolilta. 3. Tarjoa lisäksi salaattia ja paahdettua ruisleipää.

OSTOSLISTALLE

1. Poista kirjolohifileepalasta nahka ja leikkaa kala pieniksi paloiksi. Hienonna tai raasta kurkku ja omena karkeaksi raasteeksi. Hienonna sipulit (siirrä hieman sipulia sivuun koristelua varten). 2. Vaahdota kermavaahto ja sekoita joukkoon kaikki hienonnetut kasvikset, tilli sekä tuorejuusto. Mausta sitruunanmehulla, suolalla ja pippurilla. Sekoita joukkoon savukala. 3. Valmista ohukaistaikina pakkauksen ohjeen mukaan (noin 1 dl taikinaa/lettu). Paista letut kuumassa pannussa (Ø noin 20 cm) rasvassa. 4. Levitä jokaiselle letulle noin 1 desilitra täytettä ja kokoa tiiviiksi pinoksi. Taikinasta tulee noin 10 lettua. 5. Levitä päällimmäiseen kerrokseen hieman täytettä ja koristele pinta ohuilla retiisiviipaleilla. Lettukakku maistuu lämpimänä tai kylmänä.

M UTKATTOM AT MÖKKIEVÄ ÄT Ei ole entrecôtea voittanutta mökkiviemistä.

Pirkka ruisjauho 1 kg

46  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Käyn lomalla aina ystävien mökillä Pyhäjärvellä. Järvi on Suomen suurin rapupaikka, ja jokakesäinen mökkiruokamme onkin paikallisilta kalastajilta ostetut ravut. Matkalla mökille kyselen tietysti ruokatarpeita. Tavallisesti vien grillattavaa, marmorifileetä tai entrecôtea, se ei mene koskaan muodista. Köyliön suunnalla on käsittämättömän hyvät mansikat. Yhden laatikollisen syömme mökillä, ja kaksi ostan kotiinviemisiksi. Mansikat tarvitsevat vain hyvää, vähän pehmennyttä vaniljajäätelöä kaveriksi. Mitä tänään syötäisiin? -ohjelman kokki Harri Syrjänen


Bahamalainen olisi ollut liian vikkelä.

Siksi teimme Sipoolaisen.


10 × OSTOSKORISSA

Bongaile K-ruokakauppojen hyllyiltä lähituottajien upeita tuotteita. Valitsimme tähän 10 loistavaa esimerkkiä ympäri Suomen. Jos toivot jotain tuotetta oman kauppasi hyllylle, vinkkaa toive kauppiaalle.

ka arl o kanin sa laat it Oletko törmännyt ruokakaupassa salaatteihin, joiden pakkauksissa pupu työntää kärryjä? Oksasen puutarhan Kaarlo Kanihan se siinä viilettää! Paattisissa sijaitsevan perheyrityksen tiluksilla viljellään kaikenlaisia salaattilajikkeita jääsalaatista salaattirucolaan ja roomansalaattiin. Lisäksi valikoimaan kuuluu yrttejä.

ka itek i s ie ne t Salolainen perheyritys Mikkolan Sienituote sai kullanarvoisen siitakesienirihmaston japanilaisilta. Kaiteki-nimellä myytävät luksusluomusienet kasvatetaan suomalaisesta koivusta ja luomuvehnästä valmistetulla kasvualustalla, minkä ansiosta sienissä on aavistus makeutta. 48  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i


jävl a så s b olag Lappeenrantalainen yritys sai alkunsa, kun Kaius Gestranius haluasi tehdä bbq-kastikkeita aidoista raaka-aineista. Yritys sai rahoitusapua Leijonanluola-ohjelmasta, ja nyt kastikkeita on tuotannossa seitsemän eri makua, esimerkiksi Classic BBQ Sauce grillaukseen ja riistalle sopiva Skutsi Sås.

leh mus roas te ry

h e rm a n n i n nä k k ä r i

Lappeenrantalainen pienpaahtimo on kaupungin ensimmäinen, minkä vuoksi kahvit on nimetty kaupunginosien ja paikallisten nähtävyyksien mukaan. Esimerkiksi Myllysaari on vaaleapaahtoinen, Pusupuisto keskitumma ja Sammonlahti temperamenttinen italialainen espresso.

Helsinkiläinen Jussi Murtomaa työskenteli K-kauppiaana, kun hän osallistui Master Chef -kilpailuun. Kisassa hän valmisti siemennäkkileipää, joka sai hyvät arviot ja Murtomaa alkoi tehdä sitä myyntiin. Nykyisin Murtomaalla on näkkileipätehdas, mutta näkkäri tehdään yhä käsin kaurahiutaleista, ruisjauhoista ja siemenistä.

voima-pap u Karviaisten tilalla Salon Angelniemessä viljellään maata jo neljännessä sukupolvessa, mutta härkäpapu tuli mukaan vahingossa muutama vuosi sitten ja osoittautui menestykseksi. Härkäpapuvalikoimaan kuuluu esimerkiksi rouhetta, jota voi käyttää ruoanlaitossa, sekä valmiita tuotteita, kuten esimerkiksi raakasuklaata ja kokonaisena paahdettuja härkäpapuja naposteluun.

m usta n v i r ra n pa n i mo Savonlinnalainen pienpanimo ammentaa inspiraatiota Olavinlinnan muinaisista tarinoista ja puupiirroksista. Panimon lippulaivatuote, sitruksinen ja raikas St. Olaf Pale Ale, on saanut nimensä Pyhästä Olavista, jonka mukaan linnakin on nimetty.

ra p ion m y l ly Rapion Myllyllä on jauhettu viljaa jauhoiksi jo 200 vuotta. Suurin osa tuotteiden raaka-aineista on peräisin lähiseudulta, ja loputkin ovat kotimaista alkuperää. Mylly sijaitsee Juvalla Rapionjoen varrella, ja sen yhteydessä toimii kahvila. Kurvaa ihmeessä kahville!

a rc t ic ice cr e a m fac t ory Gelato-tyyppistä luksusjäätelöä valmistetaan pohjoisista luonnonantimista ja lappilaisesta tilamaidosta. Makuja ovat esimerkiksi hilla ja mustikka. Jos liikut Rova-niemellä, piipahda jäätelöllä Choco Delissä Koskikadulla.

arctic warrior s Arktiset soturit taistelevat Narkauden kylässä elinvoimaisen Lapin puolesta ja muuttavat pohjoisessa kasvaneita villiyrttejä rouheiksi, jauheiksi ja uutteiksi. Kerkkä Kuusenkerkkäjauhe on trendijuoman, kauniin vihreän kuusenkerkkälatten, pääraakaaine, ja Puhti hunajashotti sisältää nokkosta ja ruusujuuren juurta. K- R u o k a . f i   PIRKKA  49


Härkullinen BURGERPIHVI HÄRKÄPAVUSTA

Kesän kuumin herkkuburger valmiina grilliin!

Kotimaisesta härkäpavusta valmistettu ja täyteläisellä savupaprikalla maustettu burgerpihvi tekee syntisen hyvällä ruualla herkuttelusta hyveen.

UUTUUS! versofood.fi

Verso_food_Harkullinen_PIRKKA_230x297.indd 1

versofood

Verso Food

9.5.2019 11.26


MAUKAS ARKI

LUPA PELKISTÄÄ

Kun kesäkurpitsaa alkaa tulla ovista ja ikkunoista, vastaus on kesäkurpitsalasagne. Helppo kasvisruoka valmistuu simppelisti vain latomalla ainekset vuokaan.

Helppo kesäkurpitsalasagne 6 ANNOSTA   |   30 – 6 0 M IN HINTA N. 1,35 €  /A NNOS *

2 (700 g) kesäkurpitsaa 2 tl rypsiöljyä 1 ruukku basilikaa 2 tlk (à 390 g) Pirkka valkosipulitomaattimurskaa 1 tl suolaa

1/2 tl mustapippuria 300 g Pirkka emmental-mozzarellajuustoraastetta 12 Pirkka lasagnelevyä 1. Pese ja leikkaa kesäkurpitsa juustohöylällä pituussuunnassa ohuiksi siivuiksi. Voitele 25 cm × 20 cm:n uunivuoka öljyllä. 2. Hienonna basilika ja sekoita se mausteiden kanssa tomaattimurskan joukkoon.

3. Lado ainekset uunivuokaan. Alimmaiseksi tulee lasagnelevyjä, sitten maustettua tomaattimurskaa, kesäkurpitsaa ja juustoraastetta. Jatka latomista tässä järjestyksessä, kunnes kaikki ainekset on käytetty. 4. Paista 175-asteisessa uunissa 45 minuuttia. Anna lasagnen vetäytyä hetki ennen tarjoamista.

Superhelppo kesäkurpitsalasagne valmistuu ilman kastikkeiden keittelyä.

OSTOSLISTALLE

Pirkka valkosipulitomaattimurska 390 g

Pirkka emmentalmozzarellajuustoraaste 500 g

Pirkka lasagne 500 g

K- R u o k a . f i   PIRKKA  51


OODI MAKKARALLE Mitä olisi lomapäivän ilta ilman grillissä tiriseviä makkaroita? Tarjoa ne chilillä maustetun varhaiskaalisalaatin kanssa tai paista makkaroista muurikalla pyttipannu. Raakamakkaroista valmistat näppärät pyörykät.

Aasialainen kaalisalaatti ja makkaraa 3 A N N OSTA   |   A LLE 30 M I N H I N TA N . 2 , 2 0 €   /   A N N OS *

1/2 (450 g) varhais- tai keräkaalia 1 ruukku korianteria 1 Pirkka mieto punainen chili 1 rkl limetinmehua 2 rkl seesamiöljyä 1 tl sokeria 1/4 tl suolaa

TUUS

HK Maakarit Serkon suudelma 300 g

52  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Hellmann's majoneesi 200 g

1 pkt (300 g) HK Maakarit Serkon suudelma -makkaraa 1 dl Hellmann's majoneesia 2 tl Pirkka srirachakastiketta Maille Dijon kokojyväsinappia 1. Tee salaatti. Viipaloi kaali ohuen ohueksi kulhoon. Hienonna korianteri ja chili joukkoon. Purista limetin mehu salaattiin. Sekoita öljy, sokeri ja suola joukkoon. 2. Yhdistä majoneesi ja sriracha dipiksi. 3. Grillaa makkarat. Tarjoa salaatin, srirachamajoneesin ja sinapin kanssa.

OSTOSLISTALLE UU

LISÄKSI

Seesamiöljyn ja chilin piristämä varhaiskaalisalaatti on loistopari mausteisille makkaroille.


Lämpimät raakamakkaraleivät 4 A N N OSTA  |  A LLE 30 M I N HI N TA N . 1,0 0 € / A N N OS *

1 pkt (240 g) Pirkka Parhaat bratwurst raakamakkaraa 1 rkl rypsiöljyä 4 viipaletta (200 g) maalaisleipää 2 rkl sinappia 1 ps (150 g) Pirkka emmentalmozzarellajuustoraastetta 2 rkl ruohosipulia hienonnettuna MARINOITU PUNASIPULI

Näissä lämpimissä leivissä on kaikki, mitä voi toivoa: bratwurstista paistettuja makkarapullia, sinappia ja kosolti juustoa.

Pekonipyttipannu 3 – 4 ANNOSTA   |   A L L E 3 0 M IN HINTA N. 4,00 €  / A NNOS *

1 pkt (4 kpl/320 g) Pirkka Luomu grillimakkaraa 1 pkt (130 g) Pirkka Luomu aamiaispekonia 1 ps (500 g) Findus yrttiset uunija grillikasviksia (pakaste) 4 Pirkka Luomu kananmunaa 1 rkl öljyä ripaus suolaa 1/4 dl ruohosipulia hienonnettuna

1 (80 g) punasipuli 2 rkl omenaviinietikkaa 2 tl sokeria 1/2 tl suolaa 1/4 tl neilikkaa 1. Viipaloi sipuli renkaiksi kuppiin. Sekoita etikka ja mausteet joukkoon. Jätä sipuli marinoitumaan.

3. Lisää muurikkaan jäiset kasvikset ja paista käännellen, kunnes ne ovat saaneet väriä ja ovat kypsiä. Lisää pekonit ja makkarat kasvisten sekaan. 4. Paista kananmunat öljyssä toiselta puolelta ja nosta häränsilmiksi pyttipannun päälle. Voit myös tehdä pyttipannuun kolot ja hyydyttää kananmunat kannen alla kypsiksi. Ripottele kananmunille suolaa ja koristele pyttipannu ruohosipulilla. 5. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja tarjoa pyttipannun kanssa.

2. Purista raakamakkara kuoresta pieniksi pyöryköiksi. Kuumenna öljy paistinpannussa ja ruskista pyörykät. 3. Laita leivät uunipellille leivinpaperin päälle. Voitele leivät sinapilla. Levitä juusto ja pyörykät leiville. Paista 250-asteisessa uunissa ­5 minuuttia, kunnes juusto on sulanut. 4. Koristele kuumat leivät punasipulilla ja ruohosipulilla.

OSTOSLISTALLE UUTU

US

Pirkka Parhaat bratwurst raakamakkara 5 kpl/240 g

Helppo pekoninen pyttipannu onnistuu kesällä grillissä muurikalla.

KASTIKE

1 prk (200 g) Pirkka turkkilaista jogurttia 2–3 rkl Maille Dijon kokojyväsinappia ripaus sokeria ripaus suolaa ripaus mustapippuria 1. Puolita makkarat ja leikkaa vinoviipaleiksi. Leikkaa pekonit 4 osaan. 2. Kypsennä pekonit muurikassa tai pannulla. Ruskista myös makkara-palat pekonin rasvassa. Siirrä sivuun.

OSTOSLISTALLE UUTU

Findus yrttiset uunija grillikasvikset 500 g, pakaste

US

Pirkka Luomu grillimakkara 4 kpl/320 g

K- R u o k a . f i   PIRKKA  53


MAUKAS ARKI

#KA SVIS O K K II IV K S KE

VÄ RIÄ TI KUS TA Kasvisvartaat kuuluvat kesän rakkaimpiin resepteihin. Entistä herkullisempaa saat, kun dippaat vartaat grillauksen jälkeen yrttimarinadiin.

Kasvisvartaat grillissä 5 – 6 A NNOSTA   |  3 0 – 6 0 M IN H INTA N. 1 , 8 0 €  / A NNOS *

3 (220 g) pientä punasipulia 150 g retiisejä 1 (300 g) kesäkurpitsa 250 g Pirkka grilliherkkusieniä 1 ps (300 g) Pirkka paprikaa (keltainen ja punainen) YRTTIKASTIKE

4 valkosipulinkynttä 2 rkl persiljaa hienonnettuna 2 rkl rosmariinia hienonnettuna 1 dl Pirkka ekstra-neitsytoliiviöljyä 1/4 tl suolaa 1/4 tl mustapippuri

jäädä kokonaisiksi, jos ne ovat pieniä. Leikkaa isot retiisit puoliksi. Viipaloi kesäkurpitsa ja leikkaa sienet puoliksi. Leikkaa paprikat sienten kokoisiksi paloiksi. 4. Kokoa vartaat. Laita ensimmäiseksi sipulipaloja, sitten kesäkurpitsa ja punainen paprika. Lisää sitten sieni ja keltainen paprika. Jatka täyttämistä kesäkurpitsalla, sipulilla ja sienellä. Lisää lopuksi vielä punaista paprikaa ja retiisi aivan vartaan päähän. 5. Voitele vartaat rypsiöljyllä. Grillaa vartaita käännellen, kunnes kasvikset ovat saaneet väriä ja ne ovat kuumia. 6. Valele yrttikastiketta grillattujen vartaiden päälle.

OSTOSLISTALLE

LISÄKSI

11 varrastikkua tai metallivarrasta 1/2 dl Pirkka rypsiöljyä 1. Jos käytät puisia varrastikkuja, laita ne likoamaan kylmään veteen. 2. Valmista yrttikastike maustumaan. Hienonna valkosipuli ja yhdistä se yrttien ja öljyn kanssa. Mausta kastike suolalla ja pippurilla. 3. Huuhtele kasvikset. Leikkaa punasipuli neljään osaan ja irrota kerrokset toisistaan. Retiisit saavat

Pirkka paprika 300 g/2 kpl

Pirkka suomalainen viljelty grilliherkkusieni 350 g

Kasvisvartaat onnistuvat parhaiten, kun leikkaat kasvikset samankokoisiksi paloiksi.

54  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i


MAUKAS ARKI

A N DA LU C I AN TÄ H T I

PA REMPI S A L A AT T I

Salmorejo, espanjalainen kylmä tomaattikeitto maistuu ihanalta kuumana kesäpäivänä.

Lorauta vihersalaatin joukkoon laatukastiketta ja paista seuraksi rapeaa pekonia. Hyvän salaatin saat myös valmiina.

Salmorejo eli espanjalainen tomaattikeitto 6 ANNOSTA  |  AL L E 3 0 M IN HINTA N. 0,95 € / A NNOS *

1 kg kypsiä tomaatteja 200 g patonkia 1 1/2 dl Pirkka ekstra-neitsytoliiviöljyä 2 rkl punaviinietikkaa 1 valkosipulinkynsi 1/2 tl suolaa (n. 1/2 dl vettä)

AITO MAKU Hellmann'sin vinaigrettet on tehty aidosta hedelmälihasta, kasviksista, öljyistä ja viinietikasta. Makuvaihtoehtoja on kolme: mango, tomaatti-punajuuri ja punainen paprika.

LISÄKSI

UUTU

2 kananmunaa kovaksi keitettyinä 1. Kalttaa tomaatit. Leikkaa tomaattien pintaan kevyt ristiviilto ja upota tomaatit hetkeksi kiehuvaan veteen. Nosta tomaatit jääkylmään veteen jäähtymään ja kuori tomaatit. Näin kuori irtoaa helposti. 2. Leikkaa kuoritut tomaatit neljään osaan ja pane ne tehosekoittimen kannuun. Käytä tasaiseksi. 3. Lisää kannuun paloiteltu patonki sekä muut ainekset. Anna leivän turvota muutama minuutti ja käytä sitten seos tasaiseksi. Ohenna keittoa hieman vedellä tarvittaessa. 4. Tarjoa salmorejo kuorittujen ja lohkottujen kananmunien kanssa.

OSTOSLISTALLE

Voit valmistaa keiton myös kuorellisista tomaateista. Leikkaa tomaatit neljään osaan, soseuta tehosekoittimessa ja siivilöi kuoret lävikössä.

US

KOTIMAINEN POSSU Paista suolaisia sattumia salaattiin. Pirkka suomalainen pekoni 150 g on valmistettu Suomessa suomalaisesta porsaanlihasta.

VAIN A­ K- R U O K A T IS O K AU P

Pirkka vehnäpatonki 2 kpl/300 g

Arla &More smoothiet ovat gluteenittomia.

Aamiainen matkalla Kauraa sisältävä, maitopohjainen Arla &More Smoothie on kätevä hörpätä aamupalaksi tai ennen treenejä. Kookosta ja ananasta sisältävä jogurttijuoma on maustettu pirteästi inkiväärillä ja kurkumalla. Toinen makuvaihto on vadelma-karpalo. Arla &More -välipalasarja sisältää myös skyrejä, näppäriä kaurapuuroja ja kauraisia jogurtteja.

NÄLKÄ LÄHTEE Kun et jaksa kokata, oikaise surutta. Isoista kilon Hetki pastasalaateista riittää syötävää isommallekin porukalle. Ruokaisa Kana-pastasalaatti sisältää broileria ja currylla maustettua pastaa. Cheddarpastasalaatti sopii myös kasvissyöjille. K- R u o k a . f i   PIRKKA  55


MAUKAS ARKI

K UU MAT K AV ER I T

A

PA R A S T NYT

Paprikat maistuvat ihanilta majoneesissa ja savustetussa salsassa. Saat niistä myös kesän parhaan vegegrillattavan.

PAAHDETTU PAPRIKAMAJONEESI Paahda paprikat uunissa tai grillissä ja surauta soseeksi. Sekoita majoneesin joukkoon ja mausta balsamiviinietikalla.

P UNAIS ET PANTTERIT Grillaaminen tuo paprikan parhaat puolet esiin. Vielä kun upotat paprikan etikkaiseen marinadiin, saat herkullisen lisäkkeen salaattiin tai leivän päälle. SAVUSTETTU PAPRIKASALSA Saat loistavan dipin tai lisäkkeen grilliruoalle, kun savustat paprikat, sipulit ja chilin ennen salsan valmistusta.

KATSO : RESEPTIT AI IT .F A K O U K-R K-RUOKA US -SOVELL

TÄYTETYT PAPRIKAT GRILLISSÄ Täytetyt paprikat maistuvat Meksikolle, kun teet maukkaan täytteen nyhtökaurasta ja Pirkka Luomu tacokastikkeesta. Viimeistele maissilastuilla. 56  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Marinoitu grillattu paprika 6 A N N OSTA   |   Y L I 6 0 M I N HI N TA N . 0, 80 €  /A N N OS *

3 (à 200 g) paprikaa 1 tl suolaa 1 1/2 dl oliiviöljyä 1/2 dl valkoviinietikkaa 3 valkosipulinkynttä 2 tl sokeria 1 tl kuivattua timjamia 1. Halkaise paprikat ja poista siemenet. Sipaise paprikoille öljyä. Grillaa paprikoita 5–10 minuuttia, kunnes ne hieman pehmenevät ja saavat kunnolla väriä. Mausta suolalla ja leikkaa lohkoiksi. 2. Laita loppu öljy ja etikka kannelliseen astiaan. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet ja sekoita loput ainekset joukkoon. 3. Upota jäähtyneet paprikat öljyyn ja laita jääkaappiin maustumaan vähintään 3 tunniksi. Paprikat säilyvät noin viikon. Paprika sopii leivän päälle ja salaattiin vaikkapa fetan kanssa.

savu n lumo Jos hankit yhden uuden mausteen keittiöösi kesällä, nappaa purkki savupaprikaa. Se on loistopari grilliruoalle, sillä se korostaa grillin tuomaa savuisuutta. Lisää savustettua paprikajauhetta lihan marinadiin. Ribsien glazessa se vasta pääseekin oikeuksiinsa.


MAUKAS ARKI UOTTEET HOOK-T A VAIN ILL SAATAV UPOISTA KA A K O K-RU

Hook Ranchdippi 260 g

Lehtiselleri

Hook Sinihomedippi 250 g

Hook Valkosipulidippi 250 g

Kurkku

Porkkana

OSTOSLISTALLE

Hook Chilidippi 250 g Hook Buffalokastike 310 g Hook Buffalokastike 310 g Hot

S I I P I R AV I N TOL A KOTONA Ehkä olet kokeillut legendaarisia kanansiipiä Hook-ravintoloissa Tampereella, Turussa tai Helsingissä? Nyt saat aidon siipiaterian kotona. Hook-siivet ovat kypsiä, joten niille riittää vain lämmitys. Kuumat siivet pyöritetään tulisessa tai miedommassa siipikastikkeessa. Dipeissä on mistä valita: Chilidipissä tuntuu hyvä potku, ja valkosipulidipissä on hienot sipulisattumat. Sinihomejuustodippi ja ranch ovat tutun tuhteja ja täyteläisiä. Leikkaa seuraksi kurkkua, lehtiselleriä ja porkkanoita.

Hook kypsät kanansiivet 700 g

Hook Siipikastike 250 g Hot ja Medium

K- R u o k a . f i   PIRKKA  57


YHTEISTYÖ

O HELPP TAA IS M L A V A TAI S UUNIS SÄ GRILLIS

SUUSSASULAVAT RIBSIT AMERIKAN TYYLIIN

Erilaiset luulliset palat, kuten ribsit, nostavat suosiotaan varsinkin kovempien grillausharrastajien joukossa. Kesän kiinnostavin ilmiö on amerikkalaistyyppinen grillaus Tänä kesänä HK® uudistaa ribs-valikoimansa ja perinteinen Spare ribs löytyy nyt puolikkaana ja valmiiksi amerikkalaiseen tyyliin Canada Sweet BBQ -rubilla maustettuna. Noin 1,2 kilon painoiseen vakuumipakkaukseen pakatut ribsit on helppo valmistaa

NÄILLÄ ONNISTUT TAKUUVARMASTI

uunissa tai grillissä ja niiden miedon makea ja aavistuksen savuinen maku maistuu koko perheelle. Niille, jotka haluavat maustaa ribsinsä itse, tarjoaa HK:n valikoima jo viime kesältä tutuksi tulleet HK Spare ribsit, jotka myydään maustamattomina noin 2 kilon vakuumipakkaukseen pakattuina.

Kypsillä, savustetuilla lihoilla kotigrillaaja onnistuu varmasti HK helpottaa grillausta tuomalla markkinoille kypsiä laadukkaita ja mehukkaita grillilihoja. Pyökkisavustus ja hidas kypsennys takaavat murean ja mehukkaan lopputuloksen, joten näillä tuotteilla jokainen onnistuu varmasti. Valikoimassa on kolme makumaailmaa: char siu -rubilla maustettu HK Savustettu porsaan niska, Korea-rubilla maustettu Savustettu porsaan pluma ja Austin-rubilla maustettu Savustettu naudan rinta. Grillaaminen ei voisi olla helpompaa: kypsät lihat kuumennetaan sellaisenaan grillissä tai uunissa ja lopputulos kruunataan pakkauksessa mukana tulevalla glaze-kastikkeella. Lihat voi grillata kokonaisena tai pihveiksi leikattuna ja niistä on helppo valmistaa myös burgereita, tacoja tai grillileipiä. HK-merkki takaa, että liha on näissäkin tuotteissa aina suomalaista.

Grillausreseptiikkaa ja lihantaitajien vinkit onnistumiseen löytyvät osoitteesta HK.fi

SPARE RIBSIT Maustamaton n. 2 kg ja Canada Sweet BBQ rub-maustettu n. 1,2 kg

UUTUU

S

KYPSÄT GRILLILIHAT HK Savustettu porsaan niska n. 500 g HK Savustettu porsaan pluma n. 500 g HK Savustettu naudan rinta n. 500 g


PIKKUISEN PAREMPAA

PAIKKA LAUTASELLE

Syötkö sinäkin herneet ihan sellaisenaan? Kokeile kokata tuoreista herneistä risotto. Italialainen klassikko on kesän ihanimpia kasvisruokia.

Hernerisotto 5 ANNOSTA   |   30 – 60 M IN HINTA N. 2,75 €  /A NNOS *

n. 1,5 kg herneenpalkoja TAI 2 ps (à 200 g) Pirkka suomalaisia herneitä (pakaste) 1 l vettä 1 ½ tl suolaa 2 (60 g) Pirkka salottisipulia 1 valkosipulinkynsi 1 rkl Pirkka voita 1 rkl Pirkka ekstra-neitsytoliiviöljyä 4 dl (400 g) Pirkka risottoriisiä 2 dl (alkoholitonta) kuivaa valkoviiniä 25 g Pirkka voita 2 dl Pirkka Parhaat pecorinojuustoa raastettuna 3–4 rkl tuoretta minttua hienonnettuna mustapippuria myllystä

Raikkaan vihreä hernerisotto on italialainen alkukesän klassikko.

1. Irrota herneet paloista. Ota pari kourallista tyhjiä palkoja erikseen ja huuhdo ne. 2. Mittaa vesi kattilaan, lisää suola ja nosta joukkoon herneenpalot. Kuumenna liemi kiehuvaksi ja pidä se koko ajan kuumana pienellä lämmöllä. Jos käytät pakasteherneitä, riittää liemeksi suolalla maustettu vesi. 3. Kiehauta 3 dl herneitä (tuore tai pakaste) pienessä määrässä vettä, jäähdytä ne kylmällä vedellä ja soseuta. Nosta sose odottamaan. 4. Hienonna sipulit ja valkosipuli. Mittaa voi ja öljy paksupohjaiseen, mielellään laakeaan kattilaan, ja kuumenna, kunnes voi sulaa. 5. Kuullota sipulit voi-öljyseoksessa ja lisää riisit hyvin sekoittaen. Tässä vaiheessa lieden lämpö voi olla melko kovalla. Anna riisin kuullottua, ja kun riisistä kuuluu ritisevä ääni, lisää valkoviini. Kuumenna, kunnes viini on haihtunut. 6. Lisää noin puolet liemestä yhdellä kertaa. Sekoita huolellisesti koko ajan nesteen haihtuessa. Lisää kattilaan kuumaa

lientä, kun edellinen neste on imeytynyt riisiin. Keitä riisiä miedolla lämmöllä. 7. Jatka nesteen lisäämistä, kunnes riisi on lähes kypsää. Lisää kokonaiset herneet sekä loput nesteestä. Lisää kuumaa nestettä tarvittessa, jotta saat haluamasi koostumuksen. Risotto saa olla löysää. 8. Sekoita lopuksi risoton joukkoon soseutetut herneet, voi ja juustoraaste. Siirrä kattila pois levyltä ja anna risoton vetäytyä kannen alla muutama minuutti. Tarkasta maku ja lisää vielä hienonnettu minttu sekä rouhaisu mustapippuria. Tarjoa heti.

OSTOSLISTALLE

Pirkka Parhaat Pecorino Romano 200 g

Pirkka salottisipuli 350 g

Pirkka risottoriisi 1 kg

K- R u o k a . f i   PIRKKA  59


PIKKUISEN PAREMPAA

M UI S TO M UM M OSTA Ensimmäisten mansikoiden koti on tässä. Kesällä minä, intohimoinen ruokaihminen, muutun mukavuudenhaluiseksi laiskuriksi. Reseptit, jotka voin tehdä vähän helpommin, oion huoletta. Säästetyn ajan vietän pihalla piknikilla näitä mutkattomia kesäherkkuja nautiskellen. Kesä alkaa kunnolla ensimmäisestä mansikkakakusta. Olenkin käyttänyt tovin kehittääkseni reseptin, jonka kanssa en tuhlaa yhtään aurinkoista hetkeä. Kakku on helpoista helpoin, ja sen saa uuniin kymmenessä minuutissa. Tuorejuusto, ranskankerma ja muutama muu aines vain sekoitetaan ja nakataan uuniin. Simppeli ja tiskitön ohje toimii muuten hyvin myös mökillä. Kakku ei ole mitenkään tavallinen: siinä ei ole pohjaa lainkaan. Kakku on kokonaan juustoa, ja päälle nostellaan mehustuneita mansikoita ja keksimurua. Inspiraation tähän herkkuun sain edesmenneeltä Mikkelinmummoltani ja hänen bravuuristaan uunijuustosta. Uunijuusto on ikimuistoisimpia ruokia. Mummo teki sitä juuri poikineen lehmän maidosta, ja samana päivänä pääsin katsomaan vastasyntynyttä vasikkaa. Minun juustokakussani onkin uunijuustolle tyypillisesti kohtalaisen reippaasti munia, ja sen rakenne on mehevä ja kostea. Muuten maku on kallellaan New Yorkin juustokakkuun. Taidankin heti lisätä ainekset kauppalistalle." Outi Väisänen ruokatoimittaja

KAKKU JOKA LEIP OJALL E Pohjaton mansikkajuustokakku on niin helppo, että opit ohjeen kerrasta ulkoa.

Helppo mansikkajuustokakku 1 0 A N N OSTA  |  Y LI 6 0 M I N HI N TA N . 1 , 30 € / A N N OS *

3 rs (à 180 g) Pirkka vaniljatuorejuustoa 2 tlk (à 150 g) Pirkka crème fraîchea (ranskankermaa, 18 %) 4 kananmunaa 3/4 dl vehnäjauhoja 1/2 dl sokeria 1 rkl voita LISÄKSI

500 g tuoreita mansikoita 2 rkl sokeria 1 rkl sitruunanmehua 3 (45 g) Pirkka digestivekeksiä 1. Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Pingota leivinpaperi pienen irtopohjavuoan (ø 20 cm) pohjan ja reunan väliin. Voitele reunat. 2. Vatkaa kaikki juustokakun ainekset vispilällä tasaiseksi. Kaada seos vuokaan. 60  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

3. Kypsennä kakkua uunin keskitasossa noin 45 minuuttia, kunnes se on keskeltäkin kiinteä mutta pinta ei vielä ruskistunut. Kytke lämpö pois, avaa uunin luukku hetkeksi ja jätä kakku jälkilämpöön vielä 1 tunniksi. 4. Lohko mansikat kulhoon. Lisää sokeri ja sitruuna. Sekoita ja laita jääkaappiin mehustumaan. 5. Tarjoa kakku jäähtyneenä tai jääkaappikylmänä. Nostele mansikat päälle ja murusta keksiä pinnalle.

OSTOSLISTALLE

Pirkka tuorejuusto vanilja 180 g

Pirkka crème fraîche 150 g


PIKKUISEN PAREMPAA

K A RIBIAN L A HJA Nosta ananas grilliin paistumaan ja tarjoa karamellisoituneet lohkot piña coladan henkeen romminmakuisen kookosvaahdon kanssa.

Grillatut piña colada -ananakset 4 – 6 A NNOSTA   |  A LLE 30 M I N H INTA N. 0,75 €  / A N N OS *

1/2 (500 g) tuore ananas voita tai öljyä 1/4 dl Pirkka kookoshiutaleita 1 tlk (400 g) Pirkka kookosmaitoa 1–2 tl ruokosokeria n. 1/2–1 tl Dr. Oetker rommiaromia

Vinkki! Pidä kookosmaitoa jääkaapissa mielellään yön yli, jotta saat helposti kaavittua kiinteän osan. Kylmänä se myös vaahtoutuu paremmin.

1. Leikkaa ananas kuorineen pitkiksi lohkoiksi. Leikkaa pois kovat keskiosat. Sivele ananaspaloille hieman rasvaa ennen grillausta. 2. Vaahdota jääkaappikylmän kookosmaidon kiinteä osa kermavaahdon tapaan sähkövatkaimella. Mausta ruokosokerilla ja rommiaromilla. 3. Paahda kookoshiutaleita kevyesti pannulla. 4. Grillaa ananaslohkot kauniin värisiksi, noin 3 minuuttia, välillä kääntäen. Ripottele grillattujen ananaslohkojen pinnalle paahdettuja kookoshiutaleita ja tarjoa kookosvaahdon kanssa.

OSTOSLISTALLE

Dr. Oetker rommiaromi 30 ml

Pirkka kookosmaito 400 ml

K- R u o k a . f i   PIRKKA  61


PIKKUISEN PAREMPAA

PA L A RA NSK A A Kesän kaunein makea piirakka leivotaan nektariineista. Mehevyyden takaa mantelinen frangipanetäyte.

Nektariini-mantelipiirakka 10 ANNOSTA   |  YL I 6 0 M IN HINTA N. 0,85 €  / A NNOS * POHJA

3 dl Pirkka vehnäjauhoja 100 g kylmää voita 2 rkl ruokosokeria 2 keltuaista 2–3 rkl vettä TÄYTE

150 g voita 1 1/2 dl ruokosokeria 3 Pirkka Luomu kananmunaa 3 3/4 dl (150 g) Pirkka mantelijauhetta 4–5 (500 g) Pirkka nektariinia

PINNALLE

3 rkl Pirkka aprikoosihilloa 1 rkl vettä 1. Mittaa kulhoon jauhot ja voi. Nypi voi jauhojen joukkoon murumaiseksi seokseksi ja lisää sokeri. Sekoita joukkoon keltuaiset ja vesi. Kääri taikina muovikelmuun ja nosta jääkaappiin 30 minuutiksi. 2. Voitele piirakkavuoka (Ø 24–25 cm). Huuhtele nektariinit ja viipaloi ne. Siirrä sivuun odottamaan. 3. Ota taikina jääkaapista ja ripota pinnalle hieman vehnäjauhoja. Kauli taikina hieman piirakkavuokaa isommaksi levyksi. Nosta taikinalevy kaulimen avulla vuokaan. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Siisti taikinan reunat. 4. Vuoraa taikina leivinpaperilla ja kaada päälle kuivattuja herneitä tai papuja. Nosta vuoka uuniin ja paista ensin peitettynä 10 minuuttia. Nosta vuoka uunista ja poista herneet sekä leivinpaperi. Pistele taikina haarukalla ja paista vielä 5 minuuttia.

5. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmunat vähitellen koko ajan vatkaten. Sekoita joukkoon mantelijauhe ja levitä täyte esipaistetun, jäähtyneen pohjan päälle. Asettele pinnalle viipaloidut nektariinit. 6. Paista piirakkaa 200 asteessa uunin alatasolla 30–35 minuuttia, kunnes pinta on kullankeltainen ja täyte hyytynyt. Anna jäähtyä hetki. 7. Kuumenna pienessä kattilassa hillo ja vesi. Viimeistele piirakka voitelemalla se hillo-vesiseoksella. Tarjoa piirakka huoneenlämpöisenä vaniljajäätelön kanssa.

Piirakka mehevöityy entisestään odottaessaan seuraavaan päivään, joten voit valmistaa sen etukäteen.

OSTOSLISTALLE

Pirkka kermajäätelö vanilja 1 l

Pirkka mantelijauhe 100 g

62  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Pirkka keltalihainen nektariini 1 kg


”Ruoanlaittohan on luottamustehtävä.” Kaju & Jutta #LUOTTOVIINI

LUOTETTU JOKA TILANTEESSA Black Tower on Suomen suosituin saksalainen viini – soveltuuhan se niin useaan erilaiseen hetkeen. Rapean raikas Black Tower Riesling Gewürtztraminer on kotonaan niin kala- ja kasvisaterioiden täydentäjänä kuin seurustelun lomassa. Puolikuivan valkoviinin löydät myös hanapakkauksessa. Katso viinille sopivia reseptejä: viiniposti.fi/lautasella Black Tower Riesling Gewürztraminer 9,98€ (0,75l) & 35,99€ (3,0l)

viiniposti.f i


Tänä kesänä tyyliä vaihdellaan pukemalla asusteet ja vaatteet eri tavoin ylle. Rohkeasti kokeilemalla saat asuistasi koko kesän kestävän tyylin! TEKST I IDA JOKIKUNNA S KUVAT JANITA AUTIO

kesä

KUUMA

Solmi t-paita vartaloa myötäileväksi ja vatsan paljastavaksi rennoksi yläosaksi. T-paidan voi myös sitoa lanteille pussimaiseksi solmulla tai vaikkapa ponnarilla tai jopa korulla. Hiuspannaksi tarkoitettu huivi taipuu kauniisti myös kaulalle ja joustava rannekoru värikkääksi ponnariksi kutreille. Keltainen mywearin t-paita solmittuna vyötäröltä 12,99 €, Iberon huivipanta kaulalla ja rannekorusetit kädessä, K-Citymarket. Mustat b.Young-kuosihousut 24,95 €, valikoidut K-Citymarketit.

64  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


h a rmon i aa k e sään

Rennot ja ilmavat kesähousut sopivat jokaiselle vartalolle ja tuntuvat mukavilta yllä. Yhdistä kuosilliset housut asuun poimimalla jokin sävy housuista yläosaan. Laskemalla off shoulder -topin olkainkaistaleet yläosaan tulee enemmän särmää ja se korostaa kauniisti hartialinjaa. Värikkäät asusteet maustavat harmonisen kesätyylin. Viidakkokuosiset Broadway-housut 39,99 €, valikoidut K-Citymarketit. Vihreä mywear-toppi 12,99 €, Iberon aurinkolasit, korvakorut ja nilkkakorut, K-Citymarket. Mustat Andiamo Ormanda-nahkasandaalit 79,90 €, Kookenkä.

P i r k k a . f i   PIRKKA  65


aamus ta ilta an

Farkkutakki on kesän monikäyttöisin vaate. Se tuo tarvittavaa lämpöä viileisiin aamuihin ja iltoihin. Päivän kuumentuessa farkkutakki toimii osana urbaania tyyliä keikkumalla lanteilla hameen tavoin. Pyöräytä lyhyt takki väärinpäin lanteille ja napita takin alin nappi kiinni. Nyt se pysyy hyvin paikoillaan valumatta ja laskeutuu osaksi hauskaa kesätyyliä. Lehtikuosinen mywear-t-paita 12,99 €, keltainen mywear-takki vyötäröllä 39,95 € ja Iberon mustat aurinkolasit, K-Citymarket. Vihreä Broadwayn trikoohame 19,99 €, valikoidut K-Citymarketit.

66  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


hyödy n nä k e rrok s i a Haluat käyttää shortseja, mutta jännität näkyykö niistä liikaa. Ratkaisu: pue shortsien alle caprimalliset leggingsit. Kesän klassikkotennarit saavat uuden trendikkään ilmeen, kun sidot kengännauhat naisellisesti nilkkojen ympärille.

Valkoinen mywear-takki 39,95 €, alla hihaton keltainen mywear-toppi 14,99 €, jalassa mywear-printtishortsit 14,99 €, valkoiset mywear-caprileggingsit 7,99 € ja valkoiset mywear-kangastennarit 19,99 € sekä Iberon korvakorut, K-citymarket.

P i r k k a . f i   PIRKKA  67


Kauneus

VIRKISTÄ KATSEESI

Väsyneelle silmänympärysiholle pika-apuna toimivat silmänympärysnaamiot, jotka heleyttävät ihoa välittömästi. Aseta naamiolaput puhtaalle, kuivalle silmänympärysiholle ja anna vaikuttaa 10–15 minuuttia. Vaikutus tehostuu, kun laitat laput jääkaappiin viilentymään ennen käyttöä. Lumene Valo Nordic-C Bright Eyes -silmänympärysnaamiot 6 paria 24,90 €, valikoidut K-Citymarketit.

HEHKEÄNÄ LOMALLE

Kesän tullen meikkipussiin ja mökille valikoituvat monikäyttöiset ja helpot kosmetiikkatuotteet.

KULTTITUOTE!

Kimmeltävän lopputuloksen jättävä vedenkestävä meikkikynä, joka sopii käytettäväksi silmämeikin lisäksi kasvoilla ja huulilla. Huulipuna sisältää suojakertoimen SPF 15. Isadora Highlighting Crayon -korostuskynä 15,90 € ja Isadora Gloss Stick Stylo -huulikiilto 15,90 €, valikoidut K-Citymarketit.

TEKSTI TANJA RINKINEN KUVAT JOHANNA KINNARI JA VALMISTAJAT

Aurinkopuuterissa on kauniit sävyt, herkullinen tuoksu ja laadukas koostumus, jolla kasvoihin saa kauniin sävyn. Physicians Formula Murumuru Butter Bronzer -aurinkopuuteri 19,90 €, valikoidut K-Citymarketit.

NOPEAAN KESÄMEIKKIIN

PUHDAS IHO

Meikinpuhdistusliinat poistavat helposti pitkäkestoisen, vedenkestävän meikin ja ripsivärin. Biohajoavan puhdistusvoiteen teho perustuu öljypuhdistukseen.

N.A.E. Naturale Antica Erboristeria Delicatezza -suihkugeeli 3,99 €, K-Citymarket.

Nivea Micell-Air Expert Waterproof Make-up -meikinpuhdistusliinat 4,09 € ja Lavera Hydro Effect -puhdistusvoide 14,90 €, valikoidut K-Citymarketit.

AURINGOLTA SUOJAAN

HELLÄVARAINEN

Misellivesi on hellävarainen tapa puhdistaa ihoa. Se poistaa meikin ilman hankaamista tai huuhtelua. Veden sisältämät misellit vetävät likaa puoleensa magneetin tavoin. Tuote on osa biohajoavaa tuoteperhettä. Garnier Bio Soothing Cornflower Micellar Water -misellivesi 7,89 €, K-Citymarket.

68  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

JUURET KASVEISSA

N.A.E on uusi luonnonmukainen ihon- ja vartalonhoitosarja, jonka alkuperä on italialaisessa kasvilääkinnässä. Kolmesta tuotelinjasta Delicatezza-tuotteissa on aloe veraa ja appelsiininkukkaa, ja ne sopivat erityisen hyvin herkälle iholle.

Aurinkoihottumasta kärsii viidennes suomalaisista jossain vaiheessa. Uusi aurinkosuojatuoteperhe on kehitetty heidän tarpeisiinsa. Roll-on-aurinkosuojaa on helppo levittää lasten herkän ihon suojelemiseen. Nivea Sun Sensitive Immediate Protect Sun-Allergy -aurinkosuoja pumppupullossa 15,25 € ja Nivea Sun Sensitive hajustamaton roll-on -aurinkosuoja 7,55 €, K-Citymarket.

Katso K-Citymarketin tuotteiden saatavuus: K-ruoka.fi/kauneus-valikoima


Kaunis rusketus kosteusvoiteeseen sekoitettavilla Lumene Valo Nordic-C itseruskettavilla pisaroilla 24,90 € tai hehkua kasvoihin Lumene Natural Glow Bronzer 1 Arctic Summer -aurinkopuuterilla 16,50 €. Kesäkynsiin Mavala-kynsilakka 34 Nicosia 4,80 € tai Depend Nail Polish -kynsilakka 2,90 €. Biohajoava Garnier Bio Graceful Lavandin -kasvoöljy 11,20 € sisältää luomuarganöljyä ja antioksidanttista E-vitamiinia. Saman sarjan konjac-ihonpuhdistussienellä on luonnollisesti ihoa kuoriva vaikutus 8,59 €. N.A.E. Naturale Antica Erboristeria Freschezza -deodorantissa on rosmariinin ja timjamin uutetta 3,99 €. Rich Pure Luxury Argan De-Frizz & Shine Mist -hiussuihke 13,90 €. Kaikki yllä mainitut tuotteet K-Citymarketista. Biohajoava ja energisoiva Urtekram Body Milk Green Matcha -vartalomaito 6,35 €, valikoiduista K-Citymarketeista.

P i r k k a . f i   PIRKKA  69


Ajattoman makea New Balance Athletics Windbreaker M -tuulitakki 119 €, Intersport.

Miehen oma Puma-olkalaukku kaupoissa viikolla 28, 22,95 €, K-Citymarket.

Klassinen puuvillapaita on helppo yhdistää eri alaosiin. Nike Sportswear Polo -pikeepaita 33 €, Intersport.

MIEHEN KEPEÄ KESÄTYYLI Värikäs yläosa ja yksivärinen alaosa ovat hyvä yhdistelmä helteisille kaduille. Ota mukaan trendikäs olkalaukku. TEKSTI TANJA RINKINEN KUVAT VALMISTAJAT

Fila Change The Game -deodoranttispray on alumiiniton 2,99 €, K-Citymarket.

Reissumiehen näyttävä CAT-matkalaukku, saatavana koot 54, 65 ja 75 cm, alkaen 89,95 €, K-Citymarket.

Rouhean farkkukuosinen tennari on kevyt ja mukava. Mywear-tennarit 19,99 €, K-Citymarket.

70  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Hillittyyn värimaailmaan. Tommy Hilfiger -tennarit 89,90 €, Kookenkä.

Kirjavat havaijilaistyyliset paidat sopivat tähän kesään. Mywear-palmupaita 19,99 €, K-Citymarket.

Shortsit ovat yksi kesän muotitrendeistä. Nämä tyylikkäät Jack’s-shortsit ovat monikäyttöiset, 34,95 €, suurimmat K-Citymarketit.


#1

GERMAN BEER IN THE WoRLD


K U VA K- RY H M Ä

Upeat Plussa-etusi kesälle

Muista Plussat – plus voita satanen! Kun käytät Plussa-korttiasi, jokainen K-ryhmän kaupassa tekemäsi ostos on arpa, jolla voit voittaa 100 euron arvoisen lahjakortin. Lahjakortteja on jaossa 125 kpl. Jokainen ostos 15.5.–31.7.2019 välisenä aikana kasvattaa mahdollisuuksiasi voittaa, ja olet mukana kesän arvonnoissa, kun vain muistat käyttää korttiasi! Tutustu tarkemmin Plussa.com/voitasatanen

PLUSSA-RAHAN VOIMASSAOLOAIKA ON 13 KUUKAUTTA, JOTEN VARMISTATHAN, ETTÄ KÄYTÄT SEN AJOISSA. KATSO TARKEMMIN PLUSSA.COM/RAHA

P i r k k a . f i   PIRKKA  73


2 TLK

VALIO

Luonnonjogurtti+ 1 kg, laktoositon

4 50 2 TLK (2,25/kg)

PLUSSA-KORTILLA

-10%

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,50/tlk (2,50/kg)

3 TLK

FLORA

Ruoka ja Kuohu 2,5 dl, ei maustetut

2 40 3 TLK (3,20/l)

PLUSSA-KORTILLA

Kuukauden Plussa-tarjoukset

-10-32%

KAIKISTA K-RUOKAKAUPOISTA

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 0,89-1,19/tlk (3,56-4,76/l)

HINNAT VOIMASSA 27.5.-30.6.2019 ELLEI TOISIN MAINITA

2 PKT

INGMAN

Maustetut kermajäätelöt

2 PKT

INGMAN

Laktoosittomat kermajäätelöt ja smoothiejäätelöt

2 PKT

FAZER

Jaffa leivoskeksit 300 g

3 50 PLUSSA-KORTILLA

4 50 PLUSSA-KORTILLA

4 50

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,29/pkt (2,29/l)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,69-2,99/pkt (2,69-2,99/l)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,50/pkt (8,33/kg)

1 l, ei laktoosittomat, vanilja eikä smoothiejäätelöt

1 l, ei vanilja

2 PKT (1,75/l)

2 PKT (2,25/l)

-23%

PLUSSA-KORTILLA

-16-24%

4 PS

FAZER

2 PKT (7,50/kg)

Enjoy makeispussit

4 KPL

TUPLA

Maxi ja Double Layer suklaapatukat

150-180 g

-10%

2 PS

TAFFEL

Kartanon perunalastut 180 g

5 00

48-50 g

PLUSSA-KORTILLA

2 20 PLUSSA-KORTILLA

4 50

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 1,45/ps (8,06-9,67/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 0,64/kpl (12,80-13,33/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,49/ps (12,45-13,83/kg)

4 PS (6,94-8,33/kg)

4 KPL (11,00-11,46/kg)

-13%

74  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

-14%

WWW.K-MARKET.FI

WWW.K-SUPERMARKET.FI

2 PS (11,25-12,50/kg)

PLUSSA-KORTILLA

-9%

WWW.K-CITYMARKET.FI

WWW.NESTEK.FI


2 PRK

SAARIOINEN

ATRIA

150-200 g

Kulta- tai Pippurisarjan kokolihaleikkeleet

Salaattijuustokuutiot suolavedessä

2 PKT

Hiillos grillimakkarat ja pihvit

3 90 PLUSSA-KORTILLA

2 59

320-400 g

PLUSSA-KORTILLA

3 00

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,19/prk (10,95/kg)

Ilman Plussa-korttia 2,89/pkt (14,45-19,27/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 1,95/pkt (4,88-6,09/kg)

365-366/200 g

PKT (12,95-17,27/kg)

2 PRK (9,75/kg)

2 PKT (3,75-4,69/kg)

PLUSSA-KORTILLA

-10%

-10%

2 PS

FINDUS

Uuni- ja grillikasvikset

-23%

2 RS

ATRIA

Grillisalaatit

Kunnon Arki mikroateriat

450-500 g

2 RS

ATRIA 350 g

4 00

300 g

PLUSSA-KORTILLA

300 PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,49/ps (4,98-5,53/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 1,85/rs (6,17/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,09/rs (5,97/kg)

2 PS (4,00-4,44/kg)

3 50 2 RS (5,00/kg)

2 RS (5,00/kg)

-19%

-16%

-18%

3 TLK

2 TLK

GOD MORGON

Jaffa virvoitusjuomat ja Vichy

Classic täysmehut

Mehujuomat

2 PL

HARTWALL

1l

1 l, ei Sicily, Exotic Blend, Sweet Brazil,

1,5 l, sis. pantit 0,80, Jaffa Vihreä omena vain K-ruokakaupoista

2 50

Colombia-Brazil eikä Strawberry

PLUSSA-KORTILLA

4

Rajoitus 2 erää/talous

PLUSSA-KORTILLA

4 00

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 0,99/tlk (0,99/l)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,39/tlk (2,39/l)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,49-2,79/pl, sis. pantin 0,40 (1,39-1,59/l)

3 TLK (0,83/l)

-15%

20

2 PL (1,07/l)

2 TLK (2,10/l)

PLUSSA-KORTILLA

-23-33%

-12%

2 KPL

PEPSODENT

Long Active ja White System hammastahnat 75 ml sekä Super Clean hammasharjat

2 KPL

XZ

Shampoot ja hoitoaineet 200-250 ml, ei suihkushampoot

Cif sprayt ja Domestos wc-puhdistusaineet 750 ml

3 00 PLUSSA-KORTILLA

4 50 PLUSSA-KORTILLA

4 00

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 1,79-2,45/kpl (23,87-32,67/l, 1,79-2,45/kpl)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,69/kpl (10,76-13,45/l)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,25-2,69/kpl (3,00-3,59/l)

2 KPL (20,00/l, 1,50/kpl)

2 KPL (9,00-11,25/l)

2 KPL (2,67/l)

PLUSSA-KORTILLA

-16%

-16-38%

WWW.K-MARKET.FI

WWW.K-SUPERMARKET.FI

2 KPL

-11-25%

WWW.K-CITYMARKET.FI

WWW.NESTEK.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA  75


PALMOLIVE LOGO | 05.01.15

PALMOLIVE CLAY

Suihku- ja nestesaippuat 250 ml (8,00/l)

400 2 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-16%

Ilman Plussa-korttia 2,39 kpl (9,56/l)

PALMOLIVE

Roll-on deodorantit 50 ml (30,00/l)

3

00 2 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-31%

Ilman Plussa-korttia 2,19 kpl (43,80/l)

76  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

TAVALLISTA PAREMPI RUOKAKAUPPA • HINNAT VOIMASSA 27.5.-30.6.2019 • WWW.K-SUPERMARKET.FI


Suomalaiset, hellävaraiset ja hajusteettomat Erisan-tuotteet ovat kuin pieniä hellyydenosoituksia. Kasvoille, vartalolle ja hiuksille. Sinulle ja perheellesi. PLUSSA-KORTILLA

-XX%

ERISAN

Kasvojen- ja vartalon puhdistus- ja hoitotuotteet 50-400 ml, 25 kpl (7,97-367,33/l, 0,13/kpl)

XXX

Xxxxx xxxx (x,xx/l)

PLUSSA-KORTILLA

000

-20%

2 kpl

Ilman Plussa-korttia 2,95-7,55 kpl (11,80-459,33/l, 0,17/kpl)

Ilman Plussa-korttia x,xx kpl (x,xx/l)

PLUSSA-KORTILLA

-26%

A+ ARIEL

Pyykinpesunesteet 900 ml ja pyykinpesutabletit 12 kpl (3,32/l, 0,25/kpl)

UUSI NIMI, SAMA PESUTEHO OLI ENNEN

2

99 pkt

Ilman Plussa-korttia 3,69-4,09 pkt (4,10/l, 0,34/kpl)

Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin

TAVALLISTA PAREMPI RUOKAKAUPPA • HINNAT VOIMASSA 27.5.-30.6.2019 • WWW.K-SUPERMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA  77


Emendo Kesäsauna tai Juhannussauna

LÖYLYTUOKSU 500 ml Ilman Plussakorttia 5,99

3

99

Emendo

LAHJAKORI

kpl

1695

Ilman Plussa-korttia 24,95

PLUSSA-KORTILLA

-33 %

Emendo

PLUSSA-KORTILLA

-32 %

SAUNASANKO ja -KAUHA

Emendo

19

Ilman Plussa-korttia 16,95

SAUNAHETKISETTI tai HEMMOTTELUHETKISETTI

Väri savunharmaa. Ilman Plussa-korttia 29,95

95

PLUSSA-KORTILLA

-33 %

12

95

PLUSSA-KORTILLA

setti

Esim. kuvan

LAUDELIINA 50x60 cm

Värit musta ja harmaa. Ilman Plussa-korttia 9,95

695

RENTO PINO -SAUNATEKSTIILIT

Alennus normaalihinnoista. Esim. kuvan

-30%

PLUSSA-KORTILLA

Rento

LÖYLYVIHTA

Ilman Plussa-korttia 7,99

495

PLUSSA-KORTILLA

-38 %

78  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

SAUNATYYNY

Värit musta ja harmaa. Ilman Plussa-korttia 14,95

1045

Rento Mustikka tai Koivu

Rento Pisara

Ilman Plussakorttia 16,95

Useita värejä. Ilman Plussa-korttia 22,95

LAHJASETTI

KIULU ja KAUHA -SETTI

1295

1695

PLUSSA-KORTILLA

-23 %

PLUSSA-KORTILLA

-26 %

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 29.5.-31.7.2019 • WWW.K-CITYMARKET.FI

-23 %


SIVUN SINI-TUOTTEET

-25%

Alennus normaalihinnoista.

PLUSSA-KORTILLA Puinen

TISKIHARJA Puhdistaa hellävaraisesti. Ilman Plussakorttia 2,99

Bambuinen

TISKIRÄTTI

220

Antibakteerinen. Ilman Plussakorttia 7,95

595

Pieni

LAKAISUHARJASETTI Rikkalapio 100% kierrätysmuovia. Ilman Plussa-korttia 12,95

970

Puinen

MATONPESU- tai JUURESHARJA

Ilman Plussa-korttia 3,95/kpl

2

95 kpl

Siivotaan yhdessä sinilevä Itämerestä! Ostamalla harjan vähennät kilon sinilevää Itämerestä. Yhteistyössä John Nurminen -säätiö.

LAITURI- tai MATONPESUHARJA

Puinen

SAUNANPESUHARJA Ilman Plussa-korttia 4,95

370

Lakaisuun ja vesipesuun. Ilman Plussa-korttia 9,95/kpl

TALOUSLIINARULLA 5 m

Kestävä ja imukykyinen. Ilman Plussa-korttia 7,95

595

745

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 29.5.-31.7.2019 • WWW.K-CITYMARKET.FI

kpl

P l u s s a . c o m   PIRKKA  79


Maybelline New York Lash Sensational

MASCARA tai RIPSISEERUMI

990

Ilman Plussa-korttia 14,90-16,90/kpl

kpl

PLUSSA-KORTILLA jopa

-41 %

Esim. Fit Me Luminous+Smooth

MEIKKIVOIDE Ilman Plussakorttia 12,90

9

67

Kotimaiset Hetikodinpuhdistustuotteet Rajamäen etikalla. Kaikki pullot kierrätetystä muovista. Esim.

YLEISPESUSPRAY 500 ml 7,62/l Ilman Plussakorttia 4,49

80  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

381

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 29.5.–31.7.2019 • WWW.K-CITYMARKET.FI

MAYBELLINE NEW YORK FIT ME -TUOTTEET, -LUOMIVÄRIT JA STAY MATTE INK -HUULIPUNA Alennus normaalihintaisista tuotteista.

-25%

PLUSSA-KORTILLA

UUTUUS HETI-ETIKKASARJA

Alennus normaalihintaisisista tuotteista. Tarjous ei koske käsisaippuaa. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

-15%

PLUSSA-KORTILLA


Garnier Nutrisse ja Truly Blond

KESTOVÄRIT, VAALENNUKSET ja RAITA-AINEET

14

Ilman Plussa-korttia 9,95/kpl

90 2 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-25 %

VA L I KO I M AT VA I H T EL EVAT M YYM Ä LÖ I T TÄ I N

RAVITUT HIUKSET, PAREMPI VÄRI. GARNIERKASVOJENHOITOTUOTTEITA

Alennus normaalihintaisista tuotteista.

-30%

PLUSSA-KORTILLA

Esim. Garnier Pure Active Charcoal

KASVONAAMIO 50 ml 125,20/l Ilman Plussakorttia 8,95

626

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 29.5.–31.7.2019 • WWW.K-CITYMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA  81


VALON HEHKUA KELLON YMPÄRI KAIKKI LUMENE VALO -TUOTTEET

-25%

PLUSSA-KORTILLA Esim. VALO Heleyttävä

PÄIVÄVOIDE SK15 50 ml

373,00/l Ilman Plussa-korttia 24,90

1865

Lumene Blur Pitkäkestoinen

MEIKKIVOIDE, MATTAMEIKKIVOIDE ja CC-MEIKKIVOIDE Ilman Plussa-korttia 12,70-16,50/kpl

990 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-40 %

jopa

82  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

Lumene Kirkas ja Hellä Lumene Luminous

MATTAPUUTERI ja Natural Glow

AURINKOPUUTERI Ilman Plussa-korttia 16,50/kpl

990 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-40 %

PUHDISTUSTUPLAT

Sisältää Heleyttävä Puhdistusvoide 150 ml ja kasvovesi 200 ml tai Kosteuttava Puhdistusvoide 150 ml ja kasvovesi 200 ml. 28,29/l Ilman Plussa-korttia 15,80/pkt

990 pkt

PLUSSA-KORTILLA

-37 %

Lumene Nordic Chic

MASCARAT ja RAJAUSVÄRIT

Ilman Plussa-korttia 13,50-13,90/kpl

990 kpl

PLUSSA-KORTILLA jopa

-28 %

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 29.5.–31.7.2019 • WWW.K-CITYMARKET.FI

Lumene Nordic Noir Birch Black

MASCARA

Ilman Plussa-korttia 19,90

1390

PLUSSA-KORTILLA

-30 %


Käsin vai koneella? Molempi parempi. Kiilto-konetiskitableteilla hoidat tehokkaasti arjen tavalliset tiskit, suihkutettavalla käsitiskiaineella taas hellävaraisempaa käsittelyä vaativat astiat.

Kiilto

KONETISKITABLETIT 60 kpl/pkt

0,08/kpl Ilman Plussa-korttia 7,69/pkt

10.- 2 pkt

PLUSSA-KORTILLA

-34 %

Kiilto suihkutettava

ASTIANPESUAINE 475 ml

5,26/l Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin. Ilman Plussa-korttia 3,19

2

50

PLUSSA-KORTILLA

-21 %

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 29.5.–31.7.2019 • WWW.K-CITYMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA  83


Bestway Battle Bomber Pumpattava

VENE ja AIROT

188 x 88 cm. Painoraja max 120 kg. Pakkauksessa mukana jalkapumppu. Ilman Plussa-korttia 29,95

2495 PLUSSA-KORTILLA

-16 %

Bestway Deep Dive Puhallettava 3-renkainen

UIMA-ALLAS

Halkaisija 152 cm. Ikäsuositus 2+ Ilman Plussa-korttia 12,95

995

PLUSSA-KORTILLA

-23 %

Bestway Fill`n Fun Odyssey Kovareunainen

Bestway Fast-set

UIMA-ALLAS

UIMA-ALLAS

244 x 60 cm. Pakkauksessa mukana suodatinpumppu. Ilman Plussa-korttia 69,95

Halkaisija 183 cm. Ikäsuositus 2+ Ilman Plussa-korttia 16,95

1295

49

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

-23 %

84  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

95

-28 %

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 29.5.–30.6.2019 • WWW.K-CITYMARKET.FI


UUTUUS Omron VIVA

KEHONKOOSTUMUSVAAKA

Älykäs sydänterveyden mittari, joka mittaa viskeraalirasvaa (sisäelinrasvaa), luustolihasta, kehon rasvaa, painoa, BMI:tä ja lepoaineenvaihduntaa. Tunnistaa tallennetun käyttäjän. Bluetooth ja OMRON connect iPhone/Android mobiilisovellus. Takuu 3 vuotta. Ilman Plussa-korttia 129,00

99.-

PLUSSA-KORTILLA

-30 €

M7 Intelli IT

M7 Intelli IT

Omron M7 Intelli It

VERENPAINEMITTARI

Omron E3 Intense Pain Reliever

KIVUNLIEVITTÄJÄ

Helpottaa lihas- ja nivelkipuja. Laite käyttää TENS-teknologiaa. Ihon kautta tapahtuva sähköinen stimulaatio. Supistaa lihasta ja vilkastuttaa verenkiertoa, vapauttaa elimistöön kivuntunnetta vähentäviä endorfiineja sekä torjuu aivoille lähteviä kipuviestejä. Pieni ja helppokäyttöinen laite, jonka mukana elektrodit. Yhdeksän erilaista 15 min hoito-ohjelmaa. Ilman Plussa-korttia 89,95

79

95

PLUSSA-KORTILLA

-10 €

99.-

PLUSSA-KORTILLA

-30 €

Braun Series5 5030s

Oral-B PRO 750 tai 760

PARRANAJOKONE

SÄHKÖHAMMASHARJA

Poistaa jopa 100 % enemmän plakkia kuin tavallinen käsikäyttöinen hammasharja. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussakorttia 59,95/kpl

39

Älykäs sydänterveyden mittari. Bluetooth sekä OMRON connect iPhone-/Android™mobiilisovellus. Intelli Wrap 360° mansetilla aina tarkka tulos. Selkeä mittaustuloksen tulkinta värisymbolein. Kahdelle käyttäjälle muisti 2 x 100. Luotettava, kliinisesti validoitu laite. Takuu 3 vuotta. Ilman Plussa-korttia 129,00

95

45 min johdotonta ajoa. Flex Motion -ajopää. Vesipestävä. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 129,00

79.-

-50€

KPL

-20%

Oral-B Precision Clean 4+1 Floss Action tai CrossAction 4+1

VAIHTOHARJAT

Yhteensopiva Oral-B:n ladattavien hammasharjojen kanssa. Ilman Plussa-korttia 24,95/kpl

1995

-20%

KPL

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 29.5.–31.7.2019 • WWW.K-CITYMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA  85


Naturana Minimizer

RINTALIIVIT

Kuppikoot B-E. Ilman Plussa-korttia 19,99

1599 PLUSSA-KORTILLA

-20 %

Naturana

KAARITUKILIIVIT

Kuppikoot C-D. Ilman Plussa-korttia 16,99

1359 PLUSSA-KORTILLA

-20 %

Esim. kuvan Bon Air

MATKALAUKKU

Koko 55 x 40 x 20 cm. Matkustamokoko. Tilavuus 31,5 litraa. Paino 2,5 kg. Ilman Plussakorttia 119,00

8330

KAIKKI AMERICAN TOURISTER -MATKALAUKUT

-30%

Alennus normaalihinnoista.

PLUSSA-KORTILLA

86  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

American Tourister Bon Air on nelipyöräinen erittäin kevyt ja kestävä matkalaukku. Laukun sisäosassa vetoketjullinen tilanjakaja sekä elastiset ristikkäisnauhat. TSA-lukko. Kahden vuoden rajoitettu maailmanlaajuinen takuu. Koot 55, 66 ja 75 cm.

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 29.5.–31.7.2019 • WWW.K-CITYMARKET.FI


KAIKKI MIESTEN FINNWEARUIMAHOUSUT

-20%

Alennus normaalihinnoista.

PLUSSA-KORTILLA

Esim. kuvan Rico

UIMAHOUSUT Koot S-XXL. Ilman Plussakorttia 19,95

1596

Esim. kuvan Finnwear Plus Kietaisu

UIMAPUKU

Koot D44-D50. Ilman Plussakorttia 44,95

3596

Esim. kuvan Finnwear Kietaisu Dots

UIMAPUKU Koot S-XXL. Ilman Plussakorttia 39,95

31

96

KAIKKI NAISTEN FINNWEAR- ja FINWEAR PLUS -UIMA-ASUT Alennus normaalihinnoista.

-20%

PLUSSA-KORTILLA

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 29.5.–31.7.2019 • WWW.K-CITYMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA  87


Saa

pukeutua kesään mywear Naisten

AVOKASSUKAT 3 pr/pkt

Useita erilaisia. Ilman Plussa-korttia 7,99 PLUSSA-KORTILLA

5.-

-37 %

Chic Basic 15 den

NILKKA- ja POLVISUKAT 5 pr/pkt sekä SUKKAHOUSUT 3 pr/pkt

5.-

Ilman Plussa-korttia 5,95/pkt PLUSSA-KORTILLA pkt

88  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

-15 %

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 29.5.–31.7.2019 • WWW.K-CITYMARKET.FI


Elmex Kariessuoja -hammastahnan amiinifluoridi remineralisoi hammaskiilteen heikkoja kohtia ja suojaa hampaat tehokkaasti kariesta vastaan.

ELMEX

Hammastahnat 75 ml

4

ei Professional

50 2 KPL (30,00/l)

yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,75 –2,85/kpl (36,67-38,00/l)

PLUSSA-KORTILLA

-18-21 %

COLGATE 360° -hammasharja puhdistaa hampaiden lisäksi kielen, poskien sisäpinnat ja ikenet. Pakkaukseen sisältyy matkasuojus! COLGATE 360°

Hammasharjat

4

ei Advanced

20 2 KPL

PLUSSA-KORTILLA

-10-29 %

yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,35 –2,99/kpl

Kaikki hyvä on lähellä · Hinnat voimassa 27.5. – 30.6.2019 · www.k-market.fi

P l u s s a . c o m   PIRKKA  89


ETUSI PLUSSA-KORTILLA

Katso kaikki yhteistyökumppaneittemme Plussa-edut osoitteesta plussa.com/etukumppanit Edut eivät kerrytä Plussa-pisteitä ellei toisin maininta.

MATKAMESSUJEN PERHELIPPU ETUHINTAAN PLUSSA-KORTILLA! Lunasta Plussa-kortilla itsesi ja perheesi matkalle maailman ympäri etuhintaan! Matkamessujen perhelippu (maks. 2 aikuista ja maks. 3 lasta (7–15 v.) nyt vain 34 € (norm. 41 €). Etuhintaiset perheliput saatavilla Plussa-korttia näyttämällä vain tapahtuman sisäänkäynneiltä perjantaista sunnuntaihin. Yksi perhelippualennus per talous. Etu voimassa 18.-20.1.2019

KUUKAUDEN PLUSSA-ETU

PERHELIPPU: 34 € (norm. 41 €) Perhelippu (max. 2 aikuista ja 3 lasta 7-15 v.). Etuhintaiset perheliput saatavilla plussa-korttia näyttämällä vain tapahtuman sisäänkäynneiltä pe- su 18.-20.1.2019. Avoinna: Perjantai 18.1.2019 klo 10–19 Lauantai 19.1.2019 klo 10–18 Sunnuntai 20.1.2019 klo 10–18 PLUSSA-KORTILLA Matkamessut 2019 PLUSSA-KORTILLA KAKSI PÄIVÄÄ YHDEN HINNALLA MUUMIMAAILMASSA! Messuaukio 1 00520 Helsinki Kesäkuun Plussa-etu Muumimaailmassa. Vietä kaksi päivää yhden hinnalla ja tulemessukeskus.fi kokemaan upouusi Niiskun Seikkailupuisto ja

-15%

huikeat Taikasimpukat sekä Nukketeatteri.

PLUSSA-KORTILLA

LIPUT: 29 € kaksi päivää yhden hinnalla (norm. 37 €) Etu voimassa 8.-30.6.2019 etu voimassa vain lippukaupassa kplussa.muumimaailma.fi.

EN SUURIN SUOM

-20%

Muumimaailma Oy Kaivokatu 5 21100 Naantali myynti@muumimaailma.fi 26.12.–6.1. messukeskus helsinki 02-5111111 PLUSSA-KORTILLA muumimaailma.fi

PLUSSA-KORTILLA

-22%

-10%

PERHELAHJAKORTTI SUOMEN SUURIMPAAN SISÄHUVIPUISTOON SENIORIETU FLAMINGO SPA KYLPYLÄÄN

Paras joululahja lapsiperheelle! Suomen Suurin Sisähuvipuisto on koko perheen ajanviettopaikka, jossa riittää hupeja ja hauskaa puuhaa joulun välipäiville. Koko kesäkuun ajan 60+PeliAlue, seniorinPomppulinnaTaivas sisäänpääsy Flamingo Spa vesipuistoon ja Tapahtuman SporttiAlue, ja TaaperoAlue tarjoavat kylpylään Plussa-kortilla ma-pe 8 €kuin etuhintaan. sisältyy sisäänpääsy monipuolista tekemistä niin lapsille aikuisille.Hintaan Koe uskomaton valikoima Vesipuistoonaktiviteetteja, ja aikuisten Spa Kylpylään. puhallettavia testaa urheilulajeja ja haasta itsesi peleissä! Etuvoimassa voimassa6.1.2019 3.6-28.6.2019. Etu asti Etu koskee 60+ ikäistä senioria. 1 etu / hlö / Plussa-kortti.

-

LIPUT: (norm. 40 12 €) €) LIPUT:36 8 €€ hlö (norm. Perhelippu oikeuttaa kertakäynnin tapahtumaan Flamingo Spa, Tasetie 8, 01510 Vantaa (sis. kaksi aikuista ja kolme saman perheen alle 18-vuotiasta lasta) info@flamingospa.fi p. 020 7785 201 Suomen Suurin Sisähuvipuisto järjestetään Messukeskus Helsingissä 26.12.2018–6.1.2019. Tapahtuma on avoinna päivittäin klo 10–18 ja perjantaisin 10–20. Lipunmyynti päättyy kassoilla tuntia ennen sulkemisaikaa. Voit ostaa liput ennakkoon Messukeskuksen verkkokaupasta shop.messukeskus.com Plussa-kortin omistajana saat edun syöttämällä koodin: PLUSSA10 Lisätietoja tapahtumasta: www.sisahuvipuisto.fi

KOE KOIRAMÄEN JOULU ETUHINTAAN PLUSSA-KORTILLA Tunnelmallinen Koiramäen joulu Särkänniemessä 1.12.-28.12.2018! Joulurannekkeella koet kaikki Koiramäen joulun huvit ja Särkänniemen talvikauden kohteet (Akvaario, Planetaario, Näsinneulan näkötorni) yhden päivän ajan. Saat Joulurannekkeen etuhintaan 19,90 € (norm. 24,90 €) Plussa-korttia näyttämällä valituista K-ryhmän myyntipisteistä 15.11.–28.12.2018 välisenä aikana. Tarkista myyntipisteet: sarkanniemi.fi Etu voimassa 15.11.-28.12.2018 LIPUT: 19,90 € (norm. 24,90 €) Rannekkeen osto ei kerrytä Plussa-pisteitä.

PLUSSA-KORTILLA

-33%

Messuaukio 1 00520 Helsinki. messukeskus.fi

90  ­P l uplussa.com ssa.com 72 PIRKKA  PIRKKA

sarkanniemi.fi


PLUSSA-KORTILLA

-10%

PLUSSA-ETUSI TJÄREBORGIN MATKOISTA

PLUSSA-KESÄYÖT RAUHALAHDESSA -10 %

Plussa-asiakkaana saat Tjäreborgin lomamatkan aina edullisemmin, kun varaat sen plussa.com/tjareborg –sivun kautta. Myös kaikki risteilypaketit esimerkiksi Välimerelle, Havaijille tai Karibialle kuuluvat edun piiriin. Matkavaihtoehtoja on lähes rajattomasti, niin perheille, pareille, sinkuille kuin kaveriporukoillekin.

Kesälomalle Kylpylähotelli Rauhalahteen! Rentoudu kylpylässä, nauti hemmotteluhoidoista, herkuttele. Lomaohjelmassa kivaa tekemistä kaiken ikäisille. Tiistaisin ja torstaisin mahdollisuus turkkilais- ja savusaunailtaan Jätkänkämpällä. Vaella luontopolulla tai vuokraa kanootti. Lapsille kiva eläinpuisto ja mukava uimaranta, aikuisille karaokea/tanssia ja kesäteatterissa "Vuonna 85 - Kuopio Remix".

Alennus on 50 euroa/matkavaraus, kun kyseessä on matka rantalomakohteeseen*, kaupunkimatka Eurooppaan tai risteilypaketti Eurooppaan tai Arabiemiraatteihin. Alennus on jopa 70 euroa/matkavaraus, kun kyseessä on matka tai risteilypaketti kaukokohteeseen. *Rantalomakohteisiin kuuluvat matkat Eurooppaan, Kanariansaarille, Egyptiin, Kap Verdelle, Turkkiin, Arabiemiraatteihin sekä Gambiaan.

HINNAT: 130,50 € perhe / vrk (norm. 155 €), minimi 2 vrk. Kahden hengen huone 136 € vrk (norm. 152 €). Tarjous sisältää: Tarjoukset sisältävät majoituksen 1 vrk (minimi 2 vrk), aamiaiset, kylpylän ja kuntosalin vapaan käytön, lomaohjelmaa. Etu voimassa: 21.6. - 11.8.2019 (ei 25. - 28.7.2019). Etu kerryttää myös Plussa-pisteitä. Varaukset koodilla PLUSSA, myös nettivaraamossa. Katso alkukesän Plussa-tarjoukset nettisivuiltamme.

Tutustu etuun ja varaa pian: plussa.com/tjareborg

tjareborg.fi

Myyntipalvelu: 030 608 30 www.rauhalahti.fi myynti@rauhalahti.fi

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

-20%

-10%

PLUSSA-KORTILLA TAIDEMUSEOON!

RAKKAUDEN AUTOKORJAAMO

Yksi kesän kauneimmista näyttelyistä on esillä Turun taidemuseossa, jossa nähdään amerikkalaisen Imogen Cunninghamin (1883–1976) valokuvia ensimmäistä kertaa Suomessa. Visuaalisesti iskevät mustavalkoiset kasvi- ja alastontutkielmat katsovat kohdettaan läheltä ja saavat huomaamaan näennäisesti vaatimattomienkin kohteiden kauneuden. Plussa-kortin haltijana tutustut näyttelyyn etuhintaan.

Riemastuttava kotimainen musiikkikomedia, jossa on tuttuja ja tuntemattomia sketsihahmoja. Lavalla mm. Heikki Silvennoinen, Viivi Pumpanen, Sami Hintsanen, Ville Pusa ja Jani Karvinen. Esityksen musiikkina kuullaan isoja suomalaisia pophittejä mm. Juha Tapiolta, Anssi Kelalta, J. Karjalaiselta, Kaija Koolta, Jenni Vartiaiselta ja Suvi Teräsniskalta.

Etu voimassa näyttelyn ajan: 7.6.-15.9.2019.

Etu voimassa: 27.6.-4.7.2019. Etu koskee seuraavia näytöksiä: to 27.6 klo 19, pe 28.6 klo 19, su 30.6 klo 14 & 19, ke 3.7 klo 19, to 4.7 klo 14 & 19

LIPUT: 8 € (norm. 10 €). Alennus annetaan normaalihintaisesta pääsylipusta ajalla 7.6.–15.9.2019. Maks. 2 etuhintaista lippua / Plussa-kortti. Turun taidemuseo, Aurakatu 26, Turku www.turuntaidemuseo.fi Avoinna ti-pe 11-19 la-su 11-17

LIPUT: 30 € (norm. 33,50 €). Maks. 4 kpl/hlö Etuhintaiset liput vain Valkealinnan lippukaupasta Plussa-korttia näyttämällä. Varaukset puh. 040 838 4808. (HUOM! etu ei voimassa ovilipunmyynnistä). Valkealinnan Lippukauppa Hallituskatu 11 90100 Oulu puh. 040 838 4808 / 040 546 1150 Avoinna ti-pe klo 11-17 & la klo 11-15

Meri Oulun kesäteatteri Pitkänmöljäntie 2 90500 Oulu 050 595 1497 info@merioulu.fi

P l u s s a . c o m   PIRKKA  91


Kaikki yhdellä kortilla Liitä Plussa-ominaisuus korttiisi ja hyödynnä Plussakanta-asiakasedut yhdellä kortilla! Plussa-ominaisuuden liität kätevimmin korttiisi Nordean verkkopankissa*. Lue lisää osoitteessa nordea.fi/plussa

* Plussa-ominaisuus on mahdollista liittää seuraaviin kortteihin: Nordea Electron, Nordea Credit, Nordea Gold, Nordea Premium, Nordea Platinum ja Nordea Black. Plussa-ominaisuuden liittämisestä nykyiselle kortillesi veloitetaan hinnaston mukainen kortin uusintakulu.

46332_Nordea_Pirkka-lehden_ilmoitukset_kesa-_ja_syyskuu_05_2019_230x297.indd 1

25/04/2019 15.05


19 15.05


LA L O J MA

! A A T R I V Ä Ä T T I I R LO

Energizer Max Plus 10 kpl Maxipack

10.-

AA- tai AAA-PARISTO

©2019 Energizer. Energizer and certain graphics designs are trademarks of Energizer Brands, LLC and related subsidiaries

Saat * 25 € takaisin

2

PKT

Ilman Plussa-korttia 10,99/pkt

-54%

seuraavasta seikkailustasi Maailman pisimpään kestävän pariston valmistaja Energizer® antaa sinulle 25 € takaisin* seuraavasta Booking.com -seikkailustasi, kun ostat Energizer® -paristoja, paristolatureita tai taskulamppuja. Voit valita minkälaisen majoituksen haluat mistä maailman kolkasta tahansa, jokaiselle löytyy varmasti jotakin! LISÄTIETOJA OSOITTEESTA

energizerholidays.com

OSTA

ENERGIZER TUOTE

SÄÄSTÄ KUITTI & PAKKAUS

OSALLISTU VERKOSSA

MATKAKUMPPANIMME

FI 18+. 1.5.19–30.6.19. Osta Energizer® -paristoja, paristolatureita tai taskulamppuja** ja syötä viivakoodi ja tiedot osoitteessa energizerholidays.com, niin saat 25 € takaisin* käyttäessäsi vähintään 100 € majoitukseen viimeistään 11.8.19 Booking.com-sivustolla. Tilihyvitys maksukortille suoritetaan 60 päivän kuluessa uloskirjautumisesta. Enintään 1 lunastus yhtä Booking.com-tiliä kohden. Katso kaikki ehdot sivustolta. Tekijänoikeus © 1996–2019 Booking.com™. Kaikki oikeudet pidätetää

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 29.5.–31.7.2019 • WWW.K-CITYMARKET.FI


Kaupassa KERÄÄ K U O S I T KOT I I N Kerää ostoksistasi leimoja ja osta Vallilan kodintekstiilejä edullisesti puoleen hintaan K-Marketista. Saat leiman keräilypassiisi jokaisesta 10 euron arvoisesta ostoksesta. Keräilypassi löytyy kätevästi myös K-ruoka.fisovelluksestasi.

KAHVIT K-MARKETISSA! Lauantaina 8. kesäkuuta vietetään valtakunnallista Kyläkauppapäivää. Kaikki K-Marketit juhlistavat sitä tarjoamalla kaupassaan kotoisat naapurikahvit ja arpomalla kylmäkassillisen jäätelöpuikkoja. Myös muuta ohjelmaa on kauppakohtaisesti luvassa. Poikkea omassa K-Marketissasi kahveilla ja vaihda kuulumisia kauppiaan ja naapureittesi kanssa! » K-market.fi/kylakauppapaiva

A S U N TO M E S S U T KO U VO L A S S A

TÄMÄ ON AMPIAISKARKOTIN!

Ampiaispesän näköinen valepesä huijaa ampiaiset rakentamaan pesänsä toiseen paikkaan. Ampiaisten ”reviiri” on 30 metriä toisesta pesästä. 14,95 €, K-Rauta.

Aurinkoisena kesäpäivänä yhden K-kaupan aurinkovoimaloiden tuottamalla energialla voidaan kattaa jopa 60 prosenttia kaupan sen hetkisestä sähkönkulutuksesta.

Aina välillä loistavat ideat syntyvät silloin, kun niitä vähiten odottaa. Näin kävi K-Market Merikarvian kauppias Janne Vuollolle hänen vilkaistessaan aamiaisella tuttua makkarapakettia. – Luulin kyseisen tuotteen olevan suomalaista alkuperää, ja hämmästyin, kun huomasin, että liha tuleekin EU:n ulkopuolelta. Samalla ymmärsin, että ihmiset eivät välttämättä koskaan lue ruokapakkauksia. Tämän oivalluksen myötä ryhdyimme miettimään vaimoni Lindan kanssa, miten kiireiset kuluttajat löytäisivät kotimaiset tuotteet paremmin kaupastamme. Asiaan perehdyttyään Vuollot totesivat, että Ruokatiedon Hyvää Suomesta -merkki toimisi parhaiten

kotimaisten tuotteiden esiin nostamisessa. – Saimme ajatuksen, että erottaisimme kotimaiset tuotteet hyllyssä muista tuotteista juuri tällä merkillä hintalapun ohessa. Aloitimme tuotteiden merkitsemisen lihahyllystä, kertoo Janne Vuollo. Ruokatiedossa innostuttiin kovasti, kun kauppias Vuollo kysyi lupaa merkin käyttöön. – Asiakkaat ovat antaneet valtavasti positiivista palautetta. Kiitoksia on sadellut etenkin maanviljelijöiltä. Yksikin maanviljelijä liikuttui kyyneliin asti kehuessaan toimintaamme. » Lue lisää ja katso video: Kesko.fi/pienisuuriteko

OIKAISU Pirkassa 4/2019 Sähköä, kaasua, bensaa, dieseliä? -jutussa sähkön hinta oli laskettu niin, että hinta siirtomaksuineen oli 6 snt/kwh. Hinta oli kuitenkin virheellinen, sillä se ei sisällä sähkön siirtoa eikä sähköveroa. Pahoittelemme virhettä.

Trendikäs syö tänä kesänä koko päivän ateriat grillistä. Lue lisää: K-ruoka.fi/grillaus P i r k k a . f i   PIRKKA  97

KOO NNUT TANJ A RINKINEN, TE K STI T TANJ A R INKI NE N, KUVAT VALLIL AN VAARA , K-RYH MÄ J A VALM ISTAJ AT

Nostetaan hyvää Suomesta esiin

Tänä vuonna asuntomessut järjestetään 12.7.–11.8. Kouvolan Pioneeripuistossa. Alueella on vanhojen kasarmirakennusten lisäksi uusia omakotitaloja. K-Raudan Ainoakoti Villa Lande on kohde 23.


595.KOMPOSTIKÄYMÄLÄ BIOLAN ECO

HAJUTON, SIISTI JA EKOLOGINEN

Kompostoi jätteen tehokkaasti. Oikein käytettynä miellyttävä käyttää ja tyhjentää – ja kompostijätteen voi hyödyntää puutarhassa. Harmaa ja ruskea. 500881386, 501755843 Tuulituuletin Biolan Tuulen voimalla ilmanvaihtoa varastotiloihin, kuivakäymälöihin ja kylpyhuonetiloihin. 500578467

99.-

Tuuletusputkipaketti Biolan Simplett Sisältää putket ja seinäkiinnikkeet. 501581221 4490

2

SÄKKIÄ

16

95

LÄMPÖISTUIN BIOLAN HUUSSIKKA

Sopii muotoilultaan erityisesti Biolan Kompostikäymälään, mutta tuo mukavuutta myös tavallisiin huusseihin. Huussikka on valmistettu hygieenisestä kestävästä polypropeenimuovista. 500224063

14

95

(19,90)

/2 sk

KOMPOSTI- JA HUUSSIKUIVIKE 40 L

Jokaisen puuceen vakiovarustus. Kuivikkeen säännöllinen käyttö pitää käymälän tai kompostorin jätemassan ilmavana ja varmistaa, että jäte kompostoituu tehokkaasti eikä haise. 0,19€/L. 500556134

1399 .- 3990 .WC BIOLAN ICELETT PAKASTAVA

Pakastava käymälä, joka toimii sähköllä, mutta vettä tai viemäriä sen toimintaan ei tarvita. Laite jäähdyttää jätteen -15 asteiseksi, jolloin mikrobitoiminta pysähtyy. Takuu 3 vuotta. 500907969

KATSO LÄHIN K-RAUTA:

k-rauta.fi Pirkka_6-7_K-Rauta_kokosivu.indd 1

POLTTAVA WC CINDERELLA COMFORT

Parantaa sisäilman laatua ja tarjoaa lähes koti-wc:n veroisen käyttömukavuuden. Ei vaadi vettä, viemäriä tai säiliötä. Helppo asentaa. Ei vaadi rakennuslupaa. Takuu 3 vuotta. 501556673 Suojapussi 500 kpl Käytetään jokaisella asiointikerralla.. 500346088 7990 (87,90)

Tarjoukset voimassa kaikissa K-Raudoissa 30.7.2019 asti tai niin kauan kuin varatut erät riittävät. Ei ennakkovarauksia, ei jälleenmyyjille.

9.5.2019 9.21


RI STIKO N L AADINTA ERKKI VUOKIL A , RISTIKON ULKOASU HELI KÄRKKÄINE N, SUDOKU JUH A H Y VÖNE N

RISTIKKO

SUDOKU HELPPO

VAIKEA

   

       

 

 

 

  

Täytä ruudut numeroilla 1–9 siten, että jokaisella pysty- ja vaakarivillä sekä jokaisessa 3 × 3 -taulukossa esiintyy kukin numero vain kerran.

 

 

 

  

 



 

    

KATSO RATKAISUT:

Pirkka.fi/kilpailut

P i r k k a . f i   PIRKKA  99


N I KS I T KESÄÄN

Niksi-Pirkka

◆ Mustat alushousut toimivat hyvänä pimennysapuna, kun vetäiset ne päähäsi. Koko saa olla ”peffakokoa” pienempi. ◆ Parhain pefletti on näin kesäaikaan raparperin lehti. Käytön jälkeen kompostiin.

S A D E T US TA H EL P OS T I

◆ Tee lentolaukun availusta kentällä mukavampaa ja pakkaa alusvaatteet vetoketjulliseen pesupussiin.

Pujota letku kastelukannun nokkaan ja valuta vesi suuttimen läpi.

◆ Jos reissulla tyynyliina puuttuu, sujauta tyyny t-paidan sisään. ◆ Kiinnitä kävelykeppiin lappu, jossa on nimesi, lähimmäisesi yhteystiedot ja sairautesi. Näin saat avun nopeammin, mikäli väsy iskee kesken kauppareissun.

R EI S S A A JA N P E S U P US S I

◆ Lennoilla jaettavan kylmän sämpylän ja voinapin saat lämpimäksi, kun laitat ne hetkeksi lämpimän ruoan foliokannen päälle ennen annoksen avaamista.

K U U K AU D EN N I K S I

T U R VA A MARJOILLE Ripusta punokset ja joulupallot pensaaseen, niin räkätit pysyvät poissa.

VOITA NIKSILLÄ!

Arvomme joka kuukausi kuva-, video- tai tekstiniksinsä palstalle lähettäneiden kesken yhden K-ryhmän 50 euron lahjakortin. Se käy maksuvälineenä useassa­K-ryhmän ketjussa. Lisätietoa lahjakorteista: Plussa.com/ lahjakortti. Arvontojen voittajat: Pirkka.fi/ voittajat.

» Lähetä niksi: Pirkka.fi > Niksi-Pirkka

100  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Kun tuet kännykkäsi silmä- tai aurinkolasien suojakoteloon, voit katsoa pitkiäkin videoita käsien väsymättä. Palkitsemme Kuukauden niksin K-ryhmän 100 euron lahjakortilla. Muut lehdessä julkaistut niksit palkitaan 10 euron lahjakortilla.

◆ Meillä kesäpaikan huussissa kierrätetään luonnon omia antimia eli hylättyä muurahaispesää. Ei muuten haise! ◆ Käy kuumana kesäpäivänä kylmässä suihkussa bikinit päällä ja keinu sen jälkeen sisällä tai ulkona. Viilentyminen ja hauskanpito yhdistyvät ilmavirran hyväillessä ihoa.

◆ Harvemmalla kesämökillä on astianpesukonetta. Astioiden tiskivedeksi käy siellä pastan, riisin tai nuudeleiden keitinvesi, joka tavallisesti kaadetaan pois. ◆ Onnekkaimmat meistä voivat tehdä halvan terassiremontin ruuvaamalla ensin terassin lankut irti ja sitten latomalla ne takaisin ylösalaisin.

◆ Ilmatäytteisestä patjasta ja isommista rantaleluista saat tyhjennettyä ilmat helposti, kun työnnät pillin venttiilin läpän läpi. ◆ Suojaa hontelot pihakukat myrskyn ajaksi: aseta ämpäri tai saavi kumolleen puskien päälle ja painoksi päälle tiili tai pari. ◆ Rahka- tai jogurttipurkin muovisesta kannesta ja lusikasta saat liimaustikun ja -alustan askarteluun. ◆ Pursota ketsuppia pieneen Minigrip-pussiin ja varmista tiiviys lisäämällä toinen pussi päälle. Säilytä pussia jääkaapin ovilokerossa ja käytä, kun kuhmuun tai kolhuun tarvitaan kylmäpussia.

» Seuraa niksiuutisia:

Facebook.com > Niksi-Pirkka

Yli 47 000 niksiä joka niemeen ja notkelmaan! Hakusanalla löydät mm. helle- ja hyttysniksit: Pirkka.fi.

KOONNUT TY TTIELI NA KUJ AL A KUVAT TANELI PAAVOSEPPÄ , KATR IINA TOPPIL A , ANNE HUOTARI J A ANNE NISK AL A

Laita pesuaine, vesi ja vaate vaikka leipäpussiin. Liota, ravistele, vello ja huuhtele.


KESÄN KATTAA PIRKKA EKO Pirkka Eko -tuotesarjauutuus tarjoaa ekologisempia kertakäyttöastioita kattaukseen. Kaikki astiat ja niiden pakkaukset ovat kierrätettäviä ja valmistuksessa hyödynnetään pääosin uusiutuvia raaka-aineita. Herkuttele hyvällä mielellä!


Minun valintani KAR O H ÄM ÄL ÄIN EN

Tartanilta tunturiin kertyi. Sitten löysin polut. Polkujuoksussa olosuhteet ja reitit vaikuttavat niin paljon, etteivät tulokset ole keskenään vertailukelpoisia, ja se mikä 160 kilometriksi ilmoitetaan, saattaakin olla 168 kilometriä. Poluilla on turha katsoa kilometrivauhtia, sillä yksi kilometri voi olla kiipeämistä kallionseinämällä, toinen alaspäin viettävää tasaista neulasbaanaa. Aikaa olennaisempaa on maaliin pääseminen ja se, mitä matkalla on päässyt kokemaan. BERLIININ MARATONREITTI ON paitsi tasainen myös hieno. Voiko olla kulttuurihistoriallisesti komeampaa kuin juosta maaliin Brandenburgin portin lävitse? Useat maratonit kiertävät kaupungin kuuluisimpien nähtävyyksien kautta, ja juoksun ohessa tulee hoidettua turistikierros. Viime marraskuussa juoksin Marathonin kaupungista Ateenaan. Klassikkoreitti, josta koko maratonjuoksu on legendan mukaan saanut alkunsa. Loppusuoralla kylmät väreet kulkivat kropan läpi. Polkujuoksutapahtumat antavat aivan toisenlaisia kokemuksia. Kiutakönkään kuohunta, yötön yö Pallas-Yllästunturin kansallispuiston rikkumattomassa hiljaisuudessa, lokakuisen Kolin mudan tuoksu…

K U VA K A I S U J O U P P I

E

n valinnut juoksua. Juoksu valitsi minut, vei mukanaan eikä ole päästänyt irti. Nuorena en ollut urheilullinen. Sairastelin paljon, liikunnasta sain todistukseen seiskan. Kun luokkakaverini treenasivat jalkapalloa tai sellonsoittoa, minä makasin sängylläni ja luin kaunokirjallisuutta. Opiskelin kirjailijaksi. Muutettuani Helsinkiin ja kirjoitettuani ensimmäiset kirjani aloin käydä saunomassa kirjailijaporukassa Töölönlahden rannalla. Parilla kollegalla oli tapana kipaista saunan pohjille kaksi kertaa Töölönlahden ympäri. Tahdoin olla heidän kaltaisensa. Halusin mukaan. Kaivoin puhki kuluneet Adidakseni ja kävin kokeilemassa, miltä juoksu tuntui. Hirveältähän se tuntui.

MUUTAMAN HARJOITUSKERRAN JÄLKEEN uskaltauduin kuitenkin liittymään saunalenkkiseurueeseen.

102  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Pian juoksusta tuli tapa, siitä kasvoi rutiini. En osannut enää olla juoksematta. Jos en päässyt lenkille, en osannut olla. Juoksuharrastukseen kuuluvat juoksutapahtumat, mutta en pidä kilpailemisesta. Koulussa olin saanut aivan tarpeekseni täydellisen suorituksen tavoittelemisesta. Silti juoksukisassa yritän aina parasta suoritusta ja seuraan aikaa. Se alkoi tuntua raivostuttavalta, kun ikääkin

”AIKAA OLENNAISEMPAA ON MAALIIN PÄÄSEMINEN JA SE, MITÄ MATKALLA ON PÄÄSSYT KOKEMAAN.”

VIIME VUOSINA OLEN YMMÄRTÄNYT, kuinka monipuolinen laji juoksu on. Toisin kuin kilpaurheilijoiden, harrastajan ei tarvitse erikoistua. Polku-ultralle kumartaessaan ei tarvitse pyllistää tartanille. Eilen kävin Eläintarhan kentällä tekemässä intervallitreenin. Tuntui huimalta nostaa sykettä anaerobisen kynnyksen tuolle puolen samassa paikassa, jossa Paavo Nurmi juhannuksen 1924 alla juoksi tunnin välein kaksi maailmanennätystä. Muutaman päivän päästä voin samoilla suopursujen tuoksuissa juoksuliivi selässä hengästymättä ja maisemia ihaillen. Ei tällainen juoksentelu tietenkään ole ihanteellista juoksijan kehittymisen kannalta, mutta harrastaja onkin kirjaimellisesti amatööri, rakastaja. Harrastajalle aikatavoitteita olennaisempaa on nautinto – ja kehittyminen ihmisenä. Juoksemalla myös etsin vastausta kysymykseen, kuka minä olen.

Kirjailija ja juoksuharrastaja Karo Hämäläinen oli mukana kokkaamassa Mitä tänään syötäisiin -ohjelmassa 17.5. Jakso on nähtävissä Mtv.fi-palvelussa.


YLLÄTÄ MAKEALLA SUOLAISELLA! TUCky ROAD Valmistusaika 30 minuuttia + jäähdytys 1h. ½ pkt 225 g 2 dl ½ dl 1 tl 200 g

Varaa TUC-keksit herkutteluun ja kesäjuhliin.

TUC-keksejä (100 g) voita ruokosokeria siirappia sormisuolahiutaleita Marabou Maitosuklaata

2 dl 1 dl 70 g

minivaahtokarkkeja (50 g) kuorellisia manteleita pistaasipähkinöitä, kuorittuina

Valmistusohjeet: Vuoraa korkeareunainen leivinpelti (n. 30 x 20 cm) leivinpaperilla. Levitä TUC-keksit tasaiseksi kerrokseksi pellin pohjalle. Leikkaa suklaa terävällä veitsellä karkeiksi muruiksi. Leikkaa pistaaseja ja manteleita hieman pienemmiksi. Sulata voi ja sokeri paksupohjaisessa kasarissa sileäksi seokseksi. Sekoita koko ajan. Nosta lämpötilaa. Anna karamellin porista hiljaa, kunnes se on paksua ja maitokahvin väristä. Sekoita välillä. Testaa, onko karamelliseos valmis: tiputa teelusikallinen seosta jääkylmään veteen. Valmis karamelli on kovaa ja rapsakkaa. Kaada kuuma karamellimassa TUC-keksien päälle. Lisää heti perään suklaarouhe ja lopuksi vaahtokarkit ja pähkinät. Jäähdytä huoneenlämmössä jähmeäksi.

Katso lisää reseptejä osoitteesta: www.keksihylly.fi


Electrolux PD91-6BP Pure D9

PÖLYNIMURI

Ketterä ja loistavan puhdistustehon pölynimuri. 3in1-suulake. Hiljainen 69 dB käyntiääni. 12 siivousulottuvuus. Tehon kaukosäätö. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 349,00

249.PLUSSA-KORTILLA

-100 €

60 %

Electrolux Ergorapido EERC70IW

Electrolux EPF6Green PowerForce

2in1 VARSI-IMURI

Kestävä High Performance Litium Turbo Power 10,8V akku. Itsestään pystyssä pysyvä malli. 180 astetta kääntyvä suulake. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 99,95

8995 PLUSSA-KORTILLA

-10 €

PÖLYNIMURI I rrotettava ri kka imur i

Ketterä ja tehokas imuri. 360 astetta kääntyvät pyörät, säädettävä teleskooppiputki. Mukana parketti- ja piensuulakkeet. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 149,00

89.PLUSSA-KORTILLA

-60 €

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 29.5.–31.7.2019 • WWW.K-CITYMARKET.FI

k i e r rä ty smu ov i a

Profile for K-ryhmä

Pirkka 6/2019  

Pirkka 6/2019