{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

K-RYHMÄN ASIAKASLEHTI 1–2/2020

TAATUSTI TURVALLISTA

K-RYHMÄN LABRASSA TUTKITAAN 7 500 NÄYTETTÄ VUODESSA

UUSISTA VAATTEISTA POTKUA TREENIIN TALVEN KUUMAT SOPAT

Jalat

JALKAPALLOILIJA

TEEMU PUKKI

MAASSA

OMA AUTO VAI LEASING?


Pääkirjoitus

VASTAAVA PÄÄTOIMITTAJA

Paula Niemistö

KEHITÄMME PARHAILLAAN HIILINEUTRAALEJA K-RUOKAKAUPPOJA. UUDELLA ENERGIAJÄRJESTELMÄLLÄ ON VOITU VÄHENTÄÄ JOPA 95 % NIIDEN LÄMMITYSENERGIAN KULUTUKSESTA.”

TOIMITUSPÄÄLLIKKÖ

Eeva von Fieandt

SISÄLTÖSTRATEGI A-lehdet Oy: Titta Kiuru ULKOASU

A-lehdet Oy: Anne Ala-Jokimäki, Joakim Juvelén (graafinen suunnittelija) Antti Nikunen (ruoka) TOIMITUS

A-lehdet Oy: Eeva Lauronen, Tanja Rinkinen, Satu Kärki, Elisa Miinin, Elina Karemo, Markku Nykänen K-ryhmä: Susanna Virén ja Mere Sundqvist (K-Rauta) RUOKA

A-lehdet Oy: Satu Koivisto, Jasmin Raitakari ja Outi Väisänen K-Ruoka-mediat: Suvi Leppänen ja K-Koekeittiö

Mikko Helander, pääjohtaja, Kesko

SIVUNVALMISTUS

Aste Helsinki Oy

Pirkka-lehti jaetaan Plussa-asiakastalouksiin, joiden keskimääräiset ostot K-ryhmän kaupoista ylittävät 250 € kuukaudessa viimeisen 12 kk ajalta. Lehden vuosikerran voi myös lunastaa tuhannella Plussa-pisteellä (arvo 5 €) ottamalla yhteyttä K-Plussan asiakaspalveluun osoitteeseen plussa@kesko.fi tai numeroon 010 19 8604.

KUVA HEIDI STRENG EL L

ASIAKASPALVELU

OSOITELÄHDE

K-Plussan asiakasrekisteri, Kesko Oyj, Helsinki. Postiosoite: PL 1, 00016 Kesko. Käyntiosoite: Mannerheimintie 117, Helsinki. Y-tunnus 0109862-8 TOIMITUKSEN OSOITE

palaute.pirkka@a-lehdet.fi MEDIAMYYNTI

Katja Virtanen 010 532 2974 katja.virtanen@kesko.fi KUSTANTAJA

A-lehdet Oy, PL 410, 00811 Helsinki Vaihde (09) 759 61 etunimi.sukunimi@a-lehdet.fi PAINO

UPC Print, Vaasa 88. VUOSIKERTA

Toimitus ei vastaa tilaamattomasta mate­riaalista. Pirkka ei korvaa talou­­dellisesti ruoka- tai muissa ohjeissa mahdollisesti olevista paino- tai muista virheistä aiheutuvia kustannuksia.

4041 0948

Painotuote JOUTSENMERKITTY PAINOTUOTE Pirkka-lehden painotalo ja paperi täyttävät pohjoismaiset ympäristökriteerit. Pirkka-lehteä painetaan vuodessa miltei 8 miljoonaa kappaletta, mikä työllistää suomalaista paperi- ja painoteollisuutta.

ILMASTOYSTÄVÄLLISEMPÄÄ ELÄMÄÄ KOHTI Ilmastokeskustelu on viimeisen vuoden aikana saanut aivan uudet ulottuvuudet. Keskustelu on erinomainen asia. Paikoin sanamuodot ovat kuitenkin kärjistyneet ja faktat unohtuneet. Kun mietimme tekoja ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi, on meidän hyvä muistaa mittasuhteet. Maailman ilmastopäästöistä EU:n osuus on 10 %, Suomen 0,14 %. USA:n päästöt muodostavat 15 % maailman päästöistä, Kiinan yli 25 %. Ilmasto on yhteinen koko maailmalle. Ilmastoriskien toteutuminen koskettaa kaikkia, niin valtioita, yrityksiä kuin yksittäisiä ihmisiä. Siksi ilmastonmuutoksen pysäyttäminen on asia, johon meidän kaikkien on sitouduttava globaalisti. Uuden EU-komission linjaukset päästöjen pienentämiseksi ovat kannatettavia. Hiilellä tulee olla hinta – se, joka saastuttaa myös maksaa. Keskeistä on verottaa tuotteita ja palve-

Pirkka.fi

Niksi-Pirkka

@pirkkafi

luita entistä enemmän päästöperusteisesti, on ne sitten tuotettu EU:n alueella tai sen ulkopuolella. Tämä edellyttää, että kaupan alan yritykset näyttävät avoimesti ostamiensa tuotteiden alkuperän ja sen, miten vastuullisesti ne on valmistettu. K:n vastuullisuustyön ytimessä ovat läpinäkyvät hankintakanavat. Muun muassa tämän vuoksi K on valittu useita kertoja maailman vastuullisimmaksi kaupan alan yritykseksi. Samaan aikaan, kun toimimme kansallisesti EU-tasolla päästöjen vähentämiseksi, on meidän hyvä myös yksilötasolla pohtia, miten voimme elää ilmastoystävällisemmin. Asuminen, ruoka ja liikkuminen ovat suurimmat yksityisen kulutuksen hiilidioksidipäästöjen aiheuttajat Suomessa. K-ryhmä toimii juuri näillä alueilla. Jo asioiminen K:ssa on vastuullisuusteko.

P i r k k a . f i   PIRKKA  3


Sisällys

RUOKA

N Ä E P U NA I STA Juuri nyt trendikkäintä keittiössä on keittää perinteistä borssikeittoa. Tuunaa rakas klassikko basilika­smetanalla.

45

H YÖT Y

”Huonompi peli ei harmita läheskään niin pitkään kuin aiemmin. Kun kotioven sulkee ja näkee hymyilevän tyttären, stressi häviää.”

O S TO S KO R I N I L MASTOVA I KU T U S Uusi K-Ostokset-palvelusta löytyvä hiilijalanjälkimittari auttaa ilmastoteoissa.

­— teemu pukki, sivu 32

83

PUHEENAIHE

3 Pääkirjoitus

TU OTETUT KIMUS TA L ABR AS S A K-ryhmän laboratoriossa varmistetaan, että kaupasta löytyvät tuotteet ovat turvallisia ja laadukkaita.

7 20 26 31 32 39

20

41 Ruokaideat kuukaudeksi

NYT JA PUHEENAIHEET

RUOKA

HYVÄ OLO JA HYÖTY

H YÖT Y SISUSTUS

Alkutalven parhaat palat Puheenaihe: Labrassa Sisustus: Unelmien kylppäri Pienet, tärkeät valinnat Teemu Pukki: Valokeilassa Oma auto vai leasing?

M U OT I

TREN D I KÄ S KY L PPÄ RI Ilmeikkäästi ladotut laatat tuovat kylpyhuoneeseen uuden, raikkaan ilmeen.

VAI N PA R AS TA KO I R ALLE Uusia koiranruokia kehitetään ja niiden laatua valvotaan yhtä tarkasti kuin ihmisruoankin.

VAAT T E E T & H YVÄ T RE E NI Urheiluun täydellisesti luodut vaatteet innostavat pitämään huolta itsestä.

26

67

70

67 Parasta koiran ruokakuppiin 70 Muoti: Hyvä treeni 74 Kauneus: 3 × kysymys talvi-ihon hoidosta 7 7 Suunterveys 83 Mikä on ostoskorisi ympäristövaikutus? 87 Plussa-edut 10 4 Ristikko 107 Kaupassa 10 8 Niksit 110 Kolumni

P i r k k a . f i   PIRKKA  5


LUO OMA MAKUSI

Nyt sinulla on mahdollisuus kehittää Maraboun seuraava suklaalevy! Käy osoitteessa marabou.fi ja osallistu kilpailuun. Nähdäänkö juuri sinun luomuksesi kaupan hyllyillä tulevaisuudessa?

Kampanja-aika 1.1.–28.2.2020, ikäraja 16 vuotta. Lisäinfoa osoitteessa marabou.fi


NYT

A L K U TA LV EN PAR HA AT PAL AT JA UUDE T TUULE T

HOLITONTA HIIHTOLOMAA Tipaton tammikuu jatkuu monella huikattomana helmikuuna, mikä heijastaa tämän hetkisiä trendejä. Alkoholittomuus on kasvattanut suosiotaan jo vuosia. Suomessa nuoret ovat raittiimpia kuin Euroopassa keskimäärin. Pohjoismaisen hyvinvointikeskuksen teettämässä tutkimuksessa ilmeni, että varsinkin humalajuominen on vähentynyt. Nuorille tehdyn kyselyn mukaan muutosta on edesauttanut se, että nuoren on entistä vaikeampi hankkia alkoholia ja vanhempien asenteet ovat tiukentuneet. Alkoholi liittyy entistä harvemmin kavereiden kanssa vietettyyn aikaan. Myös aikuisia kiinnostaa oma hyvinvointi. Alkoholittomat oluet ja viinit ovat vallanneet hyllytilaa kaupoista, ja baaritiskeillä tilataan näyttäviä mocktaileja. » Katso vinkkejä alkoholittomiin drinkkeihin: K-Ruoka.fi/mocktail

K UVA H ANNES PAANANEN

Alkoholittoman tyrni-sourin kahdelle teet näin: Mittaa ½ dl tyrnitäysmehua, ½ dl appelsiinimehua, ½ dl sitruunan mehua ja ½ dl juoksevaa hunajaa sheikkeriin tai isoon lasipurkkiin. Lisää 1 rkl kananmunanvalkuaista ja muutama jää. Ravista voimakkaasti. Tarjoa mocktail jäiden kanssa.

P i r k k a . f i   PIRKKA  7


Nyt

TA R V E TAU O L L E

Terveellistä ruokaa kaikille Ruoan- ja varsinkin lihantuotanto kuormittaa ympäristöä, ja vääränlainen ruokavalio on haitaksi terveydelle. Länsimaissa ongelmana on ylipaino, mutta suuri osa maailman ihmisistä ei saa terveellistä ja ravitsevaa ruokaa. Yli 800 miljoonaa ihmistä kärsii aliravitsemuksesta. Kansainvälisen huippututkijaryhmän ratkaisu ruokaongelmaan on planetaarinen ruokavalio, jolla koko maapallo ruokitaan terveellisesti, ympäristöystävällisesti ja edullisesti.

4 × UUSI RUTIINI

Käytännössä se tarkoittaa kestävästi tuotettua kasvispainotteista ruokaa, joka edistää terveyttä. Planetaarisessa ruokavaliossa puolet lautasesta tulisi koostua kasviksista ja hedelmistä. Toinen puolikas kokojyväviljoista, kasvisperäisistä proteiineista ja tyydyttämättömistä kasviöljyistä. Mukana voi olla pieni määrä maitotuotteista, lihasta ja kalasta saatavia eläinproteiineja. » Lue lisää: K-Ruoka.fi/ planetaarinen-ruokavalio

Tiesitkö, että kasviksissa on paljon proteiinia? Opettele käyttämään papuja, linssejä ja herneitä.

V II H DY T ÄÄN O M IS S A N A H O IS S A

Vuoden vaihtuminen voi olla uusi alku. Ehkä luet enemmän, kuntoilet eri tavalla ja huolehdit hyvinvoinnistasi kokonaisvaltaisemmin.

Kaunis tulppaani tuo ensimmäisen häivähdyksen keväästä. Pirkka tulppaanikimpun muovikääre on vaihdettu paperikääreeseen. Tämä säästää muovia neljä tonnia vuodessa. Kukat K-ruokakaupoista.

8  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Aloita lukeminen uudelleen. Mosley Metodi – Hallitse painoasi ja terveyttäsi -kirja 12,99 €, K-Citymarket.

Kahvakuula koko vartalon lihastreeniin. Energetics-kahvakuula 10 kg 39,90 €, Intersport ja Intersport.fi.

Huippuravinteikkaan spirulinajauheen moni ottaisi autiolle saarellekin. Cocovi Spirulinajauhe 140 g, K-ruokakaupat.

Polar Ignite -ranne­ sykemittari on treenikumppani, joka mittaa palautumisesi ja seuraa untasi, 229 €, Intersport.

KOO NNUT TANJ A RINKINEN, T EK STIT SATU KÄRKI, EEVA L AURONEN J A TANJ A RINK INEN KUVAT GETTY IMAGES, K-RYHMÄ J A VALMISTAJ AT

Kiireisessä arjessa työn tauottaminen varsinkin ennen uuden tehtävän aloittamista on tärkeää. Huomion siirtäminen toiseen asiaan tauon aikana voi auttaa myös etenemään, jos tekeillä oleva työ junnaa paikallaan. Pidä kiinni lounasja kahvitauoistasi!


Nyt Liukkaisiin keleihin. Haltin vedenpitävissä naisten ja miesten Redonastakengissä on pitävä kumipohja teräsnastoilla ja iskuja vaimentava välipohja 99,95 €, K-Citymarket.

Päätä suojaamaan Adidas Woolie -pipo 24,95 €, Intersport.

Viltti lämmittää, kun eväsretkellä istahtaa alas. Myhome-neuleviltti 29,95 €, K-Citymarket.

JOKO TALVI TULI?

Näillä leveyspiireillä talvi on odotettu vieras. Ota hetki talteen ja nauti lumisista riennoista.

Talven pakkasiin naisten McKinley-takki 169 €, Intersport.

CCM Tacks 1792 sr -jääkiekkoluistimet sopivat harrastajalle ja ulkokäyttöön, 79,90 €, Intersport. Talven parhaisiin pataruokiin Fiskars Norden -pata 169 €, valikoidut K-Citymarketit.

Mäkeen mars! Orthex-liukurissa saa hurjat vauhdit, 9,99 €, K-Citymarket.

Suomessa suomalaisesta langasta valmistetut aikuisten Sidoste X Novita -villasukat 14,99 €, K-Citymarket.

Fischer Twin Skin Comp -suksilla saa vakaan potkun kovilla ja jäisillä laduilla, säädettävä side erilaisiin olosuhteisiin 249 €, Intersport. Nyt on trendikästä juoda lihalientä suoraan purkista. Soocin Ö paahdettu lihaliemi 1 l, valikoidut K-ruokakaupat.

P i r k k a . f i   PIRKKA  9


Nyt 100

1.

Volkswagenin täyssähköauto on ID.3, joka tuotetaan C02neutraalisti läpi koko tuotantoketjun.

prosenttia ID. -sarjan sähköautojen tuotannossa käytetystä energiasta on uusiutuvaa.

Täsmävinkit hiihtolomalle Helmikuussa voi lomailla myös lähellä kotia. Se ei kuitenkaan tarkoita tylsyyttä, vaan leppoisia aamuja, yhdessäoloa ja hienoja elämyksiä. Kokeile näitä: ● Elokuviin! Keskiviikkoisin saat Finnkinon teattereissa Plussa-kortilla 20 prosenttia alennusta elokuvalipun hinnasta. ● Liikuntaseikkailuun! HopLop-sisä­ leikkipuisto tarjoaa lomapuuhaa koko perheelle. Muista näyttää Plussakorttia kassalla, niin kerrytät pistesaldoasi ja saat poletin, jolla pääset ajelulle vaikkapa sähköautoihin. ● Risteilylle upeiden esiintyjien kanssa! Helsinki–Tukholma-reitillä: Vesala ma 17.2. ja ke 19.2. (Silja Symphony), Reino Nordin to 20.2. (Silja Serenade) ja Arttu Lindeman ke 26.2. (Silja Serenade). Turku– Tukholma-reitillä: Lukas Leon to 20.2. (Baltic Princess) ja Evelina to 27.2. (Baltic Princess). Risteilemällä kerrytät Plussa-pistesaldoasi.

0

hiilijalanjälki, kun lataa täyssähköautoa uusiutuvalla sähköllä koko sen elinkaaren ajan.

1

miljoona tonnia hiilidioksidia vuodessa säästyy ID.-sarjan autojen tuotannossa.

2025

mennessä Volkswagenilla on yli 20 eri täyssähköautomallia.

HIILINEUTRAALI AUTO Uuden täyssähköauto Volkswagen ID.3:n hiilineutraalius ulottuu koko sen elinkaareen.

Aakkoset täyttää 50 vuotta, ja voimak­ kaamman makuinen ja sitkeämpi sal­ miakki tulee yleisön pyynnöstä takaisin. Alkuperäistä salmiakkia saa omassa pussissaan ja osana isompaa pussia.

10  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Volkswagen, yksi maailman suurimmista autovalmistajista on aloittanut hiilidioksidineutraalien täyssähköautojen tuotannon. Tämä tarkoittaa sitä, että muun muassa autoja valmistava Zwickaun tehdas Saksassa käyttää autojen valmistuksessa pelkästään uusiutuvaa energiaa. Auton akut valmistetaan Euroopassa täysin vihreällä energialla. Autovalmistaja on myös kehittänyt uusiutuvalla

energialla toimivaa sähköautojen latausverkostoa ja auton osien kierrätystä. Mikäli uuden ID.-täyssähköautosarjan tuotannossa syntyy hiilidioksipäästöjä, ne kompensoidaan rahoittamalla vastaava määrä päästövähennyksiä erilaisissa ympäristöprojekteissa. Volkswagen ID.:tä tuo maahan K-ryhmään kuuluva K-Auto.


Nyt Mikä ihmeen Kiroileva hiili?

TEK STI EEVA L AURONEN KUVA KO NSTA LEPPÄNEN

Moni tietää Milla Paloniemen piirtämän Kiroilevan siilin, mutta Kiroileva hiili on uusi tuttavuus. – Kun minua pyydettiin suunnittelemaan ja kuvittamaan K-ryhmälle tämä hahmo, ­repesin nauruun. Se oli niin älyttömän hyvä idea, Milla Paloniemi kertoo. Kiroileva hiili on Kiroilevan siilin sukulaishahmo, joka muistuttaa vähän siiliä. Se kannustaa ihmisiä tekemään ilmastoystävällisempiä kulutusvalintoja. Paloniemelle hiilijalanjäljen pohtiminen on mieluisaa. – Minulle on luontevaa tehdä maailmaa paremmaksi piirtämällä. Paloniemen kuvittama Kiroileva hiili ei muistuta hiilikimpaletta, vaan se on muuttuvampi. – Se on sellainen vähän suhru. Minulle tulee siitä hieman mieleen Barbapapa. Hahmo on myös hieman abstrakti, niin kuin hiilineutraaliuskin on. Paloniemellä on tapana tehdä luonnokset vapaalla kädellä luonnostellen. – Tyyliini kuuluu tietynlainen rentous, rosoisuus ja hiomattomuus. Kiroilevan hiilen piirtämisen ohella Milla Paloniemi opettaa ja tekee muita kuvitustöitä. Hänellä on tekeillä yhdeksäs Kiroileva siili -albumi sekä Rakkauskirja, johon koostetaan Kiroilevan siilin söpöilysarjakuvia. – Suunnitelmissa on myös Kiroileva Siili -punkmusikaali. Siitä tulee mahtava! Millalla on meneillään paljon muutakin. – Toteutin nyt 36-vuotiaana unelmani ja ostin ponin, islanninhevosvarsan. Muutin hiljattain myös Tampereelle Pispalaan. Pyrin siis elämään mahdollisimman täyttä elämää. » Lue lisää: K-Ruoka.fi/kiroileva-hiili

K IR O IL E V H II L E N L A N Ö Y D ÄT TÄ M Ä N L EHD S IV U LTA E N 13.

P i r k k a . f i   PIRKKA  11


Nyt

INTOHIMO LIIKKUMISEEN K-Citymarketeissa myytävä uusi Avia-mallisto koostuu helposti yhdisteltävistä treeni- ja vapaa-ajan vaatteista koko perheelle. Avia-treenivaatteiden keulakuvana on näyttelijä–laulaja Vanessa Hudgens, jonka intohimona on kuntoilu, pyöräily, treenaaminen ja oikea ravitsemus. Vanessalle kuntoilu osana elämää on välttämättömyys, ei työtä. Suomessa Avia-tuotteet ovat myynnissä vain K-Citymarketeissa. Lue lisää sivulta 70 alkaen.

K IR O IL E VA N S II L IN SUKULA IN E N

K I R O I L E VA H I I L I PAU H A A Y M PÄ R I S TÖA S I A A

Kiroileva hiili on hahmo, joka kannustaa K-ryhmän asiakkaita ilmastoystävällisempiin valintoihin. Hahmon on suunnitellut ja kuvittanut Milla Paloniemi, jonka kädestä ovat syntyneet myös Kiroileva Siili -sarjakuvat. Millan haastattelun löydät tämän lehden sivulta 11.

Fiksummin muovia Voitko uskoa, että Pirkka-miniluumutomaattirasian pakkausuudistus säästää muovia 45 tonnia vuodessa? Tämä vastaa yli 2,1 miljoonaa muovikassia. K-ryhmä uudisti viime vuoden aikana omien tuotteidensa pakkauksia ja vähensi niissä muovia tuntuvasti. Miniluumutomaattien lisäksi esimerkiksi Pirkkatulppaanikimpun muovikääreen vaihtaminen paperikääreeseen säästää muovia neljä tonnia vuodessa, mikä vastaa yli 190 000 muovikassia. » Lue lisää: K-Ruoka.fi/pirkka-vahentaa-muovia

P i r k k a . f i   PIRKKA  13


Nyt Varaudu 72 häiriötuntiin Pärjäisitkö perheen kanssa kotona kolme vuorokautta ilman sähköä ja vettä? Mikäli et ole tarkemmin miettinyt asiaa, pienellä valmistautumisella voit varautua yllättäviin ja pitkäkestoisiin häiriö­tilanteisiin.

tä rahaa, omat ja perheesi lääkkeet, hygieniatarvikkeet sekä muita välttämättömyystarvikkeita. Olennaista on, että ruokaa ja muita tarpeita on kaapeissa riittävästi, jotta koko perhe pärjäisi ainakin 72 tuntia.

● Häiriötilanne

saattaa aiheuttaa sen, että jääkaappi ja pakastin sulavat, ruoan valmistaminen hankaloituu, wc ei vedä ja hanasta ei tule vettä tai se on saastunutta. Mahdollisesti verkkoyhteydet, valot, lämmitys ja maksukortit eivät toimi, julkinen liikenne ei kulje, autoa ei pysty tankkaamaan ja lääkkeitä on hankala saada tai ne loppuvat kokonaan apteekeista.

● Takkaa

● Kotivara

● Jos

tarkoittaa sitä, että sinulta löytyy kotoa muutama pullollinen vettä, puhtaita ja kannellisia vesiastioita, helposti valmistettavia ruokatarvikkeita sekä ruokaa lemmikkejäsi varten. Sinulla on myös taskulamppu, radio, hieman käteis-

Varautumiseen kuuluvat myös kynttilä ja tulitikut. Havi-pöytäkynttilä, K-ruokakaupat.

Varaa kotiisi toimiva taskulamppu ja siihen paristoja. Ledlender P5 -käsivalaisin 49,95 €, K-Rauta.

Radio viranomaistietoa varten. Sony ICF-C1B kelloradio 29,95 €, K-Citymarket.

vedensaanti hankaloituu, muista, että yhden ihmisen kokonaisvedentarve on 1–2 ämpärillistä vuorokaudessa.

» Lue lisää: 72tuntia.fi sekä Kodinturvaopas.fi

Lumitöihin Fiskars-lumilapio Snowxpert 27,95 €, K-Rauta.

72 TUNT IA KOTO N A

KOKOA KODIN SELVIYTYMISPAKKAUS

Helposti lämmitettävää Pirkka Luomu hernekeittoa 435 g, lihaton, K-ruokakaupat.

14  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

ja muita tulisijoja lukuun ottamatta kaikessa lämmittämisessä tarvitaan sähköä. Jos kodin lämpötila laskee alle 15 asteen, yritä pitää yksi tila asunnosta lämpimänä ja peitä ikkunat paksuilla verhoilla. Tuo lattialle lisää mattoja. Siirrä vuoteet kodin lämpimään tilaan ja nukkukaa vierekkäin. Yksi ihminen tuottaa yhtä paljon lämpöä kuin 70-wattinen hehkulamppu.

Aggregaatti tuottaa sähköä bensiinillä tai dieselillä vaikkapa sähkölämmittimeen. FXA 950 I MAX -aggregaatti 249 € ja PROF DL01S -konvektorilämmitin 25,95 €, K-Rauta.


MALJA KESTÄVÄLLE KAUNEUDELLE

UUTUUS!

Marli Vital Omena-Litsi

+ Kollageeni & C-vitamiini Ihosi hyvinvointiin – yhdessä 2 dl lasillisessa on 1200 mg kollageenipeptidejä ja 30 % päivittäisestä C-vitamiinin tarpeesta.

marli.fi/vital


Nyt

PARASTA NYT

VA L M I S TA V EGA A N I R U O K A A

TEK STI EEVA L AU RONEN KU VA TU U KKA KIVIRA NTA

VegMe on Suomessa uusi vegaanituotesarja, johon kuuluu valmisruokia, kasvisproteiinivalmisteita ja kastikkeita. Ruotsalainen VegMe-tuotesarja löytyy meillä ensimmäisenä K-ruokakaupoista. » Lue lisää: K-Ruoka.fi/ vegme

A R J EN EKOT EKO

VASTUULLISTA MAITOA Maidontuottaja Ari Tepon tilalla jokaisessa tuotantovaiheessa mietitään hiilijalanjälkeä.

? KUKA

”Pyrimme kaikissa maidontuotantovaiheissamme mahdollisimman pieneen hiilijalanjälkeen. Luonnonvarakeskus Luke on määritellyt tilamme hiilijalanjäljen, ja Juustoportti hyvittää sen. Näin kuluttaja voi ostaa kaupasta hiilineutraalin maidon. Hiilijalanjälki otetaan huomioon jo peltoviljelyssä. Kasvatamme nurmea, jolla on yksi parhaimmista hiilinieluista. Nurmi on pitkäikäinen, sillä sitä ei tarvitse kääntää vuosittain. Sato korjataan kolme kertaa vuodessa, ja pelto pysyy pitkään hyvässä kunnossa. Täydennämme nurmea aina tarpeen mukaan. Mitä pitkäikäisempi nurmi, sen pienempi hiilijalanjälki sillä on. Mietimme myös peltolohkojen sijainnit järkevästi, jotta liikkumista maantietä pitkin tulisi mahdollisimman vähän. Lannoituksessa käytämme oman tilan karjanlantaa sekä ostolannoitetta. Käytämme lannoitetta juuri sen verran kuin kasvi tarvitsee, ei yhtään liikaa.

16  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Lehmät syövät pääosin oman tilan nurmea. Sen osuus ruokavaliosta on reilusti yli puolet. Lisäksi ne saavat ravinnoksi teollisesta tuotannosta syntyviä sivutuotteita, viljaa ja rypsiä. Emme käytä ravinnoksi soijaa tai muita tuontiraaka-aineita. Tämäkin on ekologista. Olemme panostaneet myös eläinten hyvinvointiin. Ruokimme lehmiä niin, että ne pysyvät mahdollisimman hyvässä kunnossa. Lehmät pääsevät päivittäin ulkoilemaan sään salliessa, ja ne saavat liikkua vapaasti, mennä syömään ja makuulle. Kun lehmä voi hyvin, se myös tuottaa hyvin. Mitä tehokkaampaa maidontuotanto on, sitä ekologisempaa se on. Kaikki käytössämme oleva sähkö on tuulisähköä. Tulevaisuuden suunnitelmissa on perustaa tilalle oma biovoimalaitos, jossa voisi muuttaa lehmänlantaa biokaasuksi. Tästä voisi tuottaa sähköä itselle tai käyttää polttoaineena liikenteessä."

Ari Teppo, Finnmilk Oy:n maidontuottaja. Tila tuottaa hiili­ neutraalia vapaan lehmän maitoa Juustoportille.

L EH M Ä N M A I TOA HIILINEUTRAALISTI Juustoportti hyvittää vapaan lehmän maitojensa hiilijalanjäljen. Hyvitys pitää sisällään koko tuotantoketjun alkutuotannosta meijeriin ja valmiiksi tuotteiksi asti. Juustoportin vapaan lehmän maidot kaikista K-ryhmän ruokakaupoista. » Lue lisää: Juustoportti.fi/ hiilineutraali

MISTÄ TUNNETAAN?

Suomen suurimmasta, 600 lypsylehmän navetasta Seinäjoen Ylistarossa, jossa lehmät lypsetään lypsyrobotti­ karusellissa. TÄMÄN OPIN KANTAPÄÄN KAUTTA...

Kaikkea ei kannata tehdä itse.

K E S ÄTÖ I H I N K-RY H M Ä Ä N K-ryhmä työllistää jälleen noin 5 000 kesätyöntekijää monipuolisiin työtehtäviin, joissa oppii hyödyllisiä taitoja ja pääsee vaikuttamaan suomalaisten arkeen. » Kysy kesätyöpaikkaa K-kaupasta tai katso avoimet tehtävät: Kesko.fi/kesatyopaikat


VEGAANINEN SWEET & SOUR –KULHO Tavallista nopeampi arkiruoka voi olla myös tavallista parempaa. Laadimme reseptit, jotka valmistuvat käden käänteessä. Katso ripeät reseptit k-ruoka.fi tai k-ruoka-sovelluksesta.


Nyt

H U P S!

170

EUROLLA BROILERIA Tämä yllätti, kun tarkistin ostokseni K-Ostoksetpalvelusta. "K-Ostosten ostotiedoistani huo­ masin, että kesällä tuli grillattua aika paljon. Grilliruoaksi valitsen broileria tai makkaraa. Olen yrittänyt syödä terveellisemmin, ja painoa onkin läh­ tenyt kymmen kiloa. Perheessäni on kaksi lasta ja kani. Tyttäret ovat kyllästyneet broileri­ ruokiin ja vaativat kasvisvaihtoehto­ ja. He tönivät minuakin kasvisruoka­ valion suuntaan. Ostosteni korkea kotimaisuustaso yllätti. Toisaalta kiinnitän kyllä huo­ miota ruoan alkuperään. En halua syödä esimerkiksi lihaa, jossa voisi olla antibiootteja. Kotimaista kalaa pitäisi syödä enemmän ja kaljaa nä­ köjään juoda vähemmän. En ole vielä tutustunut uuteen hiilija­ lanjälkimittariin. Pitäisi ottaa enem­ män selvää kasvisproteiineista. Li­ haa jäljittelevät kasviseinekset saa­ vat kuitenkin minun puolestani jäädä kauppaan.” – Ville Haminasta

» Plussa-asiakkaille

tarkoitetussa K-Ostokset-palvelussa pääset tutkailemaan K-ruoka­ kaupoista tekemiäsi ostoksia. Näet ostostesi kotimaisuustason, voit tutkia ostostesi hiili­ jalanjälkeä ja voit yhdistää koko Plussa-taloutesi tiedot toisiinsa. Katso K-Ruoka-sovelluksesta tai K-ruoka.fi/ostokset.

18  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

K-Ostokset Näytä: Vuosi 3 kk

1 kk

1 vk

huhti 2018 - huhti 2019

Ostoksesi K-ruokakaupoista

24 %

4 670 €

10 %

18 %

20 %

TUTUSTU OSTOKSIISI

Kotimaisuustasosi

Sinä

Naapurusto

28 %

Tiedostavuus on trendikästä Vuoden 2020 ruokatrendeissä näky­ vät vastuullisuus, ilmastotietoisuus ja terveellisyys yhdistettynä vaivatto­ muuteen. Luomu arkipäiväistyy, kas­ visruoka jatkaa nousuaan ja ruokava­ liot ovat entistä räätälöidympiä. Ruoan alkuperä kiinnostaa ku­ luttajia. Kasvikset, täysjyvä ja luon­ nonkala ovat nousussa, ja vegebuu­ mi jatkuu. Nämä ilmenivät K-ryhmän Ruokatrendit 2020 -katsauksessa. – Uskomme, että ilmastotie­ toisuus alkaa konkretisoitua myös teoiksi.­Kuluttajat haluavat tietoa

Joulukuun kiinnostavin juttu oli mielestänne Hyvä joulu jokaiselle.

ruoan ilmasto­vaikutuksista ja tekevät valintoja sen perusteella. Esimerkik­ si silakka on edullinen ja ilmastoys­ tävällinen vaihtoehto, jonka suosion odotamme kasvavan, sanoo K-ryh­ män päivittäistavaratoimialan asia­ kasnäkemysjohtaja H ­ eidi Jungar­. Yhdeksi vuoden 2020 ruokatrendiksi nousevat uudet kasvisruoka­ vaihtoehdot. Kiinnostavimmat tuote­ uutuudet tullaan näkemään vegaani­ sissa valmisruoissa. » Lue lisää: K-Ruoka.fi/ ruokatrendit-2020

KII TOS PAL AUT TEE STA !

Hyvinvointi on K-ryhmän asiantuntijoiden mukaan jo suomalaisten arkipäivää. Nyt kuluttajat haluavat ruokaseikkailuja ja helppoja tapoja kokeilla uutta.

POSTIA LUKIJOILTA Kiitos monipuolisesta Pirkasta! Hyviä ruoka­ ohjeita, helppo toteut­ taa, lehdessä arkeen muutakin hyödyllistä! – Päivi Hyvä joulu jokaiselle -artikkelissa oli ilahdut­ tavia tarinoita joulu­ mielen jakamisesta. – Noora Kiitos mukavasta jou­ luisesta lehdestä! Eri­ tyisesti reseptiosio on meillä mieleen, usein kokeillaan jotain resep­

tiä Pirkasta inspiroitu­ neena. – Anna Kaipaan käsityö- ja as­ karteluohjeita. – Sirkka Kiitos paljon Mauri Kunnas -jutusta. – Aino

» Kerro mielipiteesi:

Pirkka.fi/kysely. Voit voittaa K-ryhmän lahjakortin. Tällä kertaa onnekas oli Riitta O. Pirkkalasta.


UUSI TAKKI, AITO NAKKI

Aito klassikko sai uuden pakkauksen ja tuhdit uutuusmaut: Tuhti sawu ja Tuhti juusto


20  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


L

ABRASSA

K-ryhmän tuotetutkimusyksikössä tutkitaan vuosittain tuhansia näytteitä. Ammattilaisten tehtävänä on varmistaa, että tuotteet säilyvät tarpeeksi pitkään, myslissä on riittävästi rusinoita ja että pesuaine tekee pyykistä varmasti puhdasta. TEKST I ELIS A MIININ KU VAT A NTTI VETTE NRA NTA

P i r k k a . f i   PIRKKA  21


ALOITETAAN LIKAISESTA SUKASTA. Se on kulkenut muka-

nasi päivän, ja nyt se sujahtaa pesukoneeseen yhdessä t-paidan kanssa. Paidalla on ollut epäonnea, siihen on kaatunut kahvia ja tippunut ketsuppia. Mutta ei hätää, pesuainetta lokeroon, pyykkikone päälle ja parin tunnin kuluttua kuivumaan ripustetaan raikas sukka ja tahraton paita. Puhdas pyykki on yksi tuhansista asioista, joita pidämme arjessamme itsestään selvinä. Luotamme siihen, että kaupasta ostamamme pesuaine on turvallista ja tehokasta. Mutta tiesitkö, että viranomaiset eivät millään ehdi tarkastaa kaikkea, mitä kaupoissa myydään? Siksi K-ryhmän omiin merkkeihin kuuluvan Pirkka-pesuaineen matka kauppaan on alkanut K-ryhmän omasta tuotetutkimuslaboratoriosta. olevan asuin­ alueen keskellä ja uuden kauppakeskus Redin naapurissa, on viime syksynä avattu K-ryhmän kampus. K-Kampuksen ensimmäisessä kerroksessa toimii K-ryhmän tuotetutkimusyksikkö, jonka muodostavat tuotetutkimuslaboratorio ja tuotekehityskeittiö. HELSINGIN KALASATAMASSA, RAKENTEILLA

22  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Kadulle avautuvien isojen ikkunoiden takana, työskentelevät tuotekehityskeittiön kotitalousopettajat. Viereisessä tilassa toimii laboratorio. Upouudessa tutkimustilassa näyttää siltä kuin laboratorioissa yleensäkin: seinät ovat valkoiset, kaapeissa on mitta-­astioita, bakteerien viljelymaljoja ja pipettejä, pöydillä analyysilaitteita ja seinien vieressä jää- ja säilytyskaappeja. Viime vuonna K-ryhmän tuotetutkimusyksikkö kävi läpi 7 500 näytettä, joista tehtiin lähes 19 000 erilaista analyysiä. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että tuotekehityskeittiössä on maistettu juustoja, paistettu piirakoita ja haettu juuri oikeaa valkopippurin määrää lanttulaatikolle. Hedelmä- ja vihannestuotteiden osalta tärkeitä ovat säilyvyystestit. Esimerkiksi valmiiksi paloitelluille tuoreille hedelmille määritetään säilyvyysajat tutkimalla näytteitä tuotekehityskeittiössä aistinvaraisesti ja laboratoriossa mikrobiologisesti. tutkittu bakteereja, omien merkkien elintarvikkeita, kosmetiikkaa, astioita, kynttilöitä – ja pesty pyykkiä. K-ryhmän tekemät tuotetestit ovat tärkeä LABORATORION PUOLELLA ON


lisä viranomaisvalvonnan ohella. Ruokavirasto tekee mikrobiologista tarkkailua, ja tullilaboratoriossa noin 70 työntekijää tutkii elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes keskittyy muun muassa kemikaalien, kosmetiikan, kulutustavaroiden ja palveluiden laatuun. Suomessa kuluttajat voivat olla rauhallisella mielellä. Esimerkiksi ruokamyrkytysepidemioita on vähän, ja nekin saavat usein alkunsa huonosta käsihygieniasta tai inhimillisestä virheestä keittiössä. Viime aikoina vitsauksena ovat olleet lähinnä kuumentamattomat pakaste­marjat ja -vihannekset, jotka saattavat sisältää noroviruksia tai listeriaa. päätyy kaupan hyllylle, on tapahtunut todennäköisesti näin: Tuoteryhmän ostaja on kartoittanut, että sarja tarvitsee täydennystä, vaikkapa ympäristöystävällisemmän pyykinpesuaineen. Tai sitten asiakkailta on tullut toteuttamiskelpoiseksi todettu toive. Kun tarve on todettu, on tuotetutkimusyksikön vuoro. Tuotelaatupäälliköt ovat määrittäneet tuotteelle laatuvaatimukset ja muut ENNEN KUIN PIRKKA-TUOTE

kriteerit. Sitten on aloitettu tavarantoimittajien lähettämien näytteiden testaus. Pyykinpesuaineet joutuvat likakangastestiin, jossa standardin mukaiselle kankaalle on imeytetty muun muassa viiniä, verta ja öljyä. Kangas analysoidaan ennen pesua ja sen jälkeen värimittarilla, joka kertoo, miten hyvin lika lähtee täytepyykin joukossa irti. Tuloksia verrataan esimerkiksi jo olemassa olevaan Pirkka-tuotteeseen tai vastaavaan kilpailijaan. Pirkka-tuotteeksi päätyy se, jossa kohtaavat parhaiten korkea laatu ja sopiva hinta. Joskus käy niinkin, ettei tuote täytä sille asetettuja vaatimuksia tai hinta nousee liian korkeaksi, eikä tuote päädy koskaan kauppaan asti. Näytteen hylkäämisen aiheita voivat olla esimerkiksi liian nopea pilaantuminen, lainsäädännön asettamien raja-arvojen ylittyminen tai voimakas haju kosmetiikassa tai pesuaineissa. Joskus tuotteessa ei sinänsä ole vikaa, mutta sen pakkaus ei toimi niin kuin pitäisi. Seulaan ovat vuosien varrella jääneet myös liian makeat ja happamat sitrushedelmät, lörppö paperilautanen ja kertakäyttölusikka, joka suli kuumassa vedessä. Sitäkin mietitään,

P i r k k a . f i   PIRKKA  23


että onko tuote oikeasti tarpeellinen. Pitääkö vauvojen vaipoissa olla mukana tuoksu? TÄNÄÄN TUOTEKEHITYSKEITTIÖN PÖYDÄLLÄ on erivärisiä mehuja pienissä kertakäyttömukeissa. Niissä on vaihtoehtoja uudeksi Pirkka-puolukkamehuksi. Kotitalousopettajat analysoivat näytteiden väriä, tuoksua ja tietysti makua. Aiemmin päivällä he ovat jo tarkistaneet uuden tuotteen linjanäytteet eli sen, vastaako ensimmäinen kauppoihin matkalla oleva erä sille asetettuja vaatimuksia. Linjanäytettä verrataan niin sanottuun kassakaappinäytteeseen eli tuotteeseen, jonka tuotetutkimuksen asiantuntijat ja ostajat ovat hyväksyneet. Jo iltapäivällä uusi Pirkka-tuote on osassa myymälöitä odottamassa ostajia. Yhdellä työtasolla on pussillinen uutta Pirkka-mysliä. Sekin on kehitetty täällä Helsingin Kalasatamassa tiiviissä yhteistyössä valmistajan kanssa. Pakkauksen tekstit ovat kuitenkin englanniksi, sillä tuote on menossa myyntiin kiinalaisille kuluttajille verkkokauppaan, joka on toteutettu yhteistyössä verkkokauppayhtiö Alibaban kanssa. Skandinaavinen aamiainen on Kiinassa suuressa suosiossa, ja suomalaisilla elintarvikkeilla on maassa hyvä maine. Siksi myslipussissakin lukee ”Made in Finland”. Kiinalaiseen makuun sopivan aamiaismyslin luominen oli opettavainen kokemus. Selvisi muun muassa se, että ruoassa

24  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

pitää olla riittävästi punaista väriä, tässä tapauksessa kuivattuja hedelmiä, joka viestii herkullisesta mausta. Maissilastut oli myös saatava mukaan tuotteeseen, vaikka Suomessa ne mielletään usein lasten ruoaksi. K-ryhmän kotitalousopettajien ammattitaitoa on olla hyvin perillä siitä, mistä asiakkaat pitävät. Useimpia suomalaisia eivät esimerkiksi kiinnosta todella mausteiset ruoat – paitsi jos kyse on chilistä, jolle löytyy vankka kannattajakunta. Tuotekehityksen ja kauppojen valikoiman haaste ja mielenkiinto syntyykin asiakkaista. Toisaalta odotetaan jatkuvasti uusia, kiinnostavia tuotteita, mutta toisaalta halutaan ostaa tuttuja ja hyväksi havaittuja elintarvikkeita. Arkisin arvostamme helppoa, nopeaa ja edullista ruokaa. Viikonlopun tullen taas haluamme hemmotella vatsaa ja mieltä hintalappua suuremmin vilkuilematta. Tuhansien Pirkka-tuotteiden ja muiden K-ryhmän omien merkkien on tarkoitus vastata näihin tarpeisiin. Tuotteiden turvallisuus ja laatu ovat suomalaisille ylpeyden aihe. Sen taustalla on moninainen ammattilaisten joukko, joka pitää huolen siitä, ettei meidän tarvitse miettiä, minkä ruoan tai tavaran uskallamme kärryihimme nostaa. JUTTUA VARTEN ON HAASTATELTU K-RYHMÄN TUOTETUTKIMU S PÄ ÄLLIKKÖ TIMO KIVEÄ , TUOTEL AATUPÄ Ä LLI KKÖ MARI KOSKISTA , LABORANTTI SUSANNA LÄHTEENMÄKEÄ, KOTITALOUSOPETTAJA VIRPI JOKEL AA , LEENA KORKA L A IS TA J A OUTI R UOHO L AA SEKÄ R UOKAVIRASTON YLITARKASTAJ A PIRJO KORP EL A A . L Ä HTEENÄ KÄYTETTY MYÖS TULLIN J A TUKESIN VERKKOSIVUJ A .


7 500 NÄYTETTÄ TESTATAAN VUOSITTAIN

P i r k k a . f i   PIRKKA  25


Kylpyhuoneessa saa olla ripaus ylellisyyttä: itämaishenkinen laatta betonitasoon yhdistettynä on modernin romanttinen. IDO VariForm -allas 400 × 400 × 160 mm 139 €, AXOR Uno 280 -pesuallashana erikoisvärisenä 790 €, Cello Flame -mosaiikkilaatta 28 × 24,6 cm 145,95 €/m² myydään arkeittain, Cello Mari -maljakko 16,95 € ja Sealskin Brix -peilikoukku 16,95 €, K-Rauta. Hemtex 24h Dora -pyyhe 30 × 50 cm 2,90 €, myhome-saippua-annostelija 9,95 €, Bolsius Vanilla -tuoksutikut 45 ml 5,49 €, Duni Ellie -kynttilälyhty 2,49 € ja kosmetiikka, K-Citymarket. Kukat Pirkka Parhaat XL -kimpusta, K-ruokakaupat.

Unelmien

KYLPPÄRI Kylpyhuoneessa leikitellään nyt laatoilla, joiden valikoima on kuin karkkikaupassa. Myös edullisilla peruslaatoilla saa kauniin lopputuloksen. TEKSTI ELINA VIKMAN KUVAT JOHANNA KINNARI

26  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


l ad o mie l e nk iint oi se k si

Suorakaiteen mallisilla laatoilla saa monenlaista jälkeä ladontatavasta riippuen. Myös saumavärillä on ratkaiseva merkitys lopputulokseen. Tummanharmaat saumat korostavat rytmikästä kalanruotoladontaa. Cello Primus -seinälaatta 10 × 20 cm 24,90 €/m², Powder-lattialaatta 30 × 60 cm graphite 39,95 €/m², Cello Sea -allaskaappi 100 cm 399 €, Cello Sea -posliiniallas 101,5 cm 182 €, kääntyvä Cello Basic -suihkuseinä väri savu 195 × 80 cm 139 €, mattamusta Hansgrohe Talis E 110 -pesuallashana 169 € ja mattamusta Hansgrohe Raindance 240 1jet PowderRain Showerpipe -suihku 1 199 €, Cello-sarjaa: Dot-naulakko 12,90 €, Rio-peili alk. 16,95 €, Iida-punoskori alk. 24,95 € ja Kira-maljakko 16,95 €, suihkutilan Sealskin-seinäteline 32,95 € sekä Wenko Melange -matto 44,90 €, K-Rauta. Myhome Luonto -pyyhe 50 × 70 cm 5,49 €, Hemtex 24h Mindy -lasirasia 16,90 €, myhome Alva -lautanen 2,99 € ja kosmetiikka, K-Citymarket.

P i r k k a . f i   PIRKKA  27


p i t k äl l ä tä h tä i m e l l ä

Mieti laatoitus tarkkaan, sillä valintojen kanssa eletään tavallisesti yli kymmenen vuotta. Valkoinen on kestosuosikki kylpyhuoneessa, sillä luot levollisuutta, klassisuutta ja raikkautta. Harmaa mosaiikkikuvioitu laatta sekä hieman etninen, tumma lattialaatta ovat ajattomia valintoja. Cello Lantern mosaiikkilaatta 25,9 × 26,7 cm 143,48 €/m² myydään arkeittain, harmaa Cello Piave -lattialaatta 30 × 60 cm 53,90 €/m², kuviollinen Cello Art Degas -lattialaatta 22,3 × 22,3 cm 42,90 €/ m², valkoinen Cello Cottage -seinälaatta 7,5 × 30 cm 54,90 €/m², 4-osainen Cello-tarrakoukku 15,95 € ja Sealskin Brix -peilikoukku 16,95 €, K-Rauta. Ibero-selvityskampa 5,50 €, myhome-saippuapumppupullo 9,95 €, myhome Basic -pyyhkeet 50 × 70 cm 4,99 € ja kosmetiikka, K-Citymarket.

28  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


laat oi ta tyylisi

Edullisimmat peruslaatat eivät ole tylsiä, sillä ne ovat klassisen tyylin kulmakiviä. Vintage-henkisen kyl­py­­huoneen tiililadontaseinä tummanharmaalla saumauksella on aina tyylikäs. 1920-lukua henkivä lattialaatta on hyvä pari graafiselle seinälle. Cello Primus -seinälaatta 15 × 15 cm 11,90 €/m², Art Collection Signac -lattialaatta 22,3 × 22,3 cm 42,90 €/m², Cello Clip -tarjotinpöytä 24,95 €, Cello Dia -hylly 34,95 €, Cello Aamu -kori alk. 9,95 €, Smedbo-pyyheteline 49,90 € ja heinien keraaminen Sealskin Pierra -hammasmuki 13,90 €, K-Rauta. Myhome Luonto -pyyhe 100 × 150 cm 21,99 €, Hemtex 24h Alicia -peili 16,90 € ja kosmetiikka, K-Citymarket. Tuikkulyhty kuvausrekvisiittaa.

P i r k k a . f i   PIRKKA  29


#1

GERMAN BEER IN THE WoRLD


1

2

1 Klassisen kaunis kylpyhuoneen seinä koostuu liekin muotoisista paloista. Cello Flame -mosaiikki 28 × 24,6 cm henkii itämaista kylpylätunnelmaa. Vaaleanharmaa, kiiltävä laatta käy kodin seinäpintoihin, 145,60 €/m², myydään arkeittain, K-Rauta.

6

5

7

3

3 Mustaan Hansgrohe Powderrain -suihkuhanasettiin kuuluu yläsuihku, käsisuihku, termostaattinen suihkuhana, suihkuletku, suihkutanko ja liuku. Suuren yläsuihkun halkaisija on 240 mm. Käsisuihkussa on valittavana kolme suihkumuotoa, 1 199 €, K-Rauta. 4 Mattalasitteinen Cello Mist -kuviolaatta 25 × 38 cm on saatavana tasapintaisena tai miellyttävällä aaltokuviolla. Lisäksi sarjaan kuuluvat upeat marrakech-tyyliset kuviolaatat. Seinälaatan vedenimukykyluokka on BIII (> 10 %), 34,50 €/m², K-Rauta.

4

8

PIENET, TÄRKEÄT VALINNAT Kylpyhuone saa aivan uuden ilmeen hienovaraisilla muutoksilla. Kromiset tai mustat yksityiskohdat antavat viimeisen silauksen. TEK ST I K- RAU TA JA PIRKAN TOIM ITUS KU VAT VALMI S TAJAT

Laattojen muoto vaikuttaa siihen, millaiselta tila tuntuu. Kapea ja korkea laatta saa tilan tuntumaan korkeammalta ja vaakaan asennettu laatta leveämmältä. Myös edullisista laatoista saa näyttävän, kun latoo laatat luovasti ja valitsee saumavärin huolella. Isot laatat antavat modernin fiiliksen, pienemmillä saa kodikkuutta. Matat pinnat kalusteissa ja seinä- ja lattiapinnoissa tekevät kylpyhuoneen tunnelmasta

2 Cello Spa Era 120 IP44 -uppovalaisin sopii kuiviin ja kosteisiin sisätiloihin. Uppoasennettavan, matalarakenteinen led-valaisimen runko on nikkelöityä terästä. Valaisimessa on opaalinen häikäisysuoja sekä integroitu led-valonlähde, jonka teho on 5,5 W ja valovirta 600 lm, 29,95 €, K-Rauta.

maanläheisen. Suosittuja sävyjä ovat nyt harmaa, musta ja lempeät tummat sävyt, kuten ruskea, vihreä ja petroli. Myös vaalean valoisa kylpyhuone on kestosuosikki. Nyt suosittuja ovat sirot, pelkistetyt muodot. Yksityiskohdat viimeistelevät tunnelman. Tilassa on hyvä olla vähintään yksi näyttävä elementti. Messinki ja kullan sävyt näyttävät nyt tuoreilta hanoissa, vetimissä ja pyyhekoukuissa.

5 Ruusukullanvärinen Oras Inspera 3006F-34 -pesuallashana on kylpyhuoneen kaunistus. Hanassa on sivuvipu sekä 120 astetta kääntyvä juoksuputki, jonka taipumista on mahdollista rajoittaa 0 tai 60 asteeseen. Hanassa on Mikado-poresuutin ja joustavat kytkentäputket, 549 €, K-Rauta. 6 Unidrain-linjalattiakaivon, alk. 369 €, voi asentaa kiinni seinään. Lattialaattojen koko on vapaasti valittavissa. Valitse ClassicLine- tai HighLine-mallistosta, K-Rauta. 7 Jos väriliuska ei auta oikean sävyn etsinnässä, hanki pieni 0,45 litran purkki himmeää sisämaalia ja testaa sävyn sopivuutta rauhassa kotona oikeassa ympäristössä. Cello Color Sample -värimallin voi sävyttää kaikkiin sisämaalikarttojen sävyihin, 5,95 € + sävytys, K-Rauta. 8 Cello Spa Pats IP44 on kuiviin ja kosteisiin sisätiloihin sopiva pinta-asennettava seinävalaisin. Runko on mustaksi kromattua metallia. Seinävalaisimessa on mattalasikupu sekä integroitu led-valonlähde, jonka teho on 3 × 4,5 W ja valovirta 1 440 lm, 99,90 €, K-Rauta.

P i r k k a . f i   PIRKKA  31


Valokeilassa Unelmavuosi 2019 nosti jalkapalloilija Teemu Pukin koko maailman tietoisuuteen. Suomessa hän on kansallissankari johdatettuaan Huuhkajat EM-kisoihin, mutta kotona hän on silti yhä sama Teemu. TEKSTI PEKKA MÄNTYLÄ KUVAT KONSTA LEPPÄNEN

32  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


K

un Teemu Pukki pyysi Huuhkajien kansanjuhlassa mikrofonin itselleen, kaikki terästäytyivät kuuntelemaan. – Mun rakkaalla Aili-mummolla on synttärit tänään. Haluan sanoa erittäin paljon onneksi olkoon sulle. Miä rakastan sinuu. Viimeistään tämä, suoraan kameralle lausuttu onnentoivotus marraskuussa sinetöi Pukin paikan muidenkin kuin jalkapalloa rakastavien suomalaisten sydämissä. Sinne kotkalainen on kuitenkin päätynyt vasta monen mutkan kautta.

T

eemu Pukki unelmasiirrolla Sevillaan, otsikoi Iltalehti tammikuussa 2008. 17-vuotiaan lukiolaisen lähtöä maailmalle oli osattu jo odottaa. Nopea pellavapää oli lahjakas maalintekijä, hyökkääjä, jollaisia Suomessa ei ole koskaan kasvanut liikaa. Siksi monien odotukset olivat kauaskantoisia: Voisiko tästä Kotkan pojasta kasvaa mies, joka poistaisi ikiaikaisen odotuksen jalkapallon miesten arvokisoihin pääsystä? Symboliikkaa nähtiin heti myös hänen A-maajoukkuedebyytissään Japanissa 2009. Nykyään Pukki pelaa Suomen maajoukkueessa numerolla 10, mutta tuolloin kun hän tuli vaihdosta kentälle, vaihtoon asteli silloinen kymppipaita – muuan Jari Litmanen. Samana kesänä Pukki pelasi vain 19-vuotiaana alle 21-vuotiaiden EM-kisoissa joukkueessa, jota valmensi Markku Kanerva, miesten maajoukkueen nykyinen päävalmentaja. Espanjan Sevillaan, Andalusian helteeseen muutti Teemun tueksi oma äiti, Teija Pukki. Paikka yhdessä maailman parhaista sarjoista, Espanjan La Ligassa, aukesi lopulta ainoastaan yhdessä ottelussa. – Olin vasta lapsi, ja elämänmuutos oli iso, paljon muutenkin kuin vain sään puolesta. Pelasin lopulta kakkosjoukkueessakin vain satunnaisesti. Ehkä ympyrät olivat silloin vielä vähän liian isot, Pukki myöntää lähes 12 vuotta myöhemmin. Nyt Pukki tunnetaan jo maailmanlaajuisesti. Viime keväänä hän voitti jalkapallon mahtimaan, Englannin kakkostason maalikuninkuuden peräti 29 osumalla ja hänet valittiin sarjan parhaaksi pelaajaksi. Hän myös johdatti joukkueensa Norwichin Valioliigaan.

Kivikovassa Englannin Valioliigassa maaliputki jatkui, ja marraskuussa Suomen miesten jalkapallon maajoukkue Huuhkajat saavutti 80 vuoden yrittämisen jälkeen paikan jalkapallon EM-kisoissa. Saavutus oli tinkimättömän tiimityön tuotos, mutta Pukin maalien merkitystä ei voi liikaa korostaa. Hän teki Suomen joukkueen 16 maalista peräti 10. Pukin fanipaidat on Englannissa myyty toistuvasti loppuun, eikä kellään tunnu olevan hänestä kuin ylistävää sanottavaa. Kansa laulaa katsomoissa ”Tiimu Pukki babe, Tiimu Pukki oo-o-o-ooh”. Perhe-elämäkin kukoistaa. Teemu avioitui viime kesänä Kirsikka Laurikon kanssa, ja perheeseen kuuluu myös pieni Olivia-tytär. – Voi sanoa, että elän elämäni onnellisinta aikaa niin jalkapalloilijana kuin ihmisenä, Pukki tiivistää hymyillen.

A

rvokkaiden kokemusten lisäksi Sevillasta tarttui mukaan myös lempinimi. Tuplakonsonantti oli espanjalaisille hankala, joten Pukista taipui ”El Puki”. Nyt ”elpugilla” on Instagramissa yli 200 000 seuraajaa, ja jokainen maali tuo heitä lisää. – Ei ole puhelimessa notifikaatit päällä uusista seuraajista. Mutta hyvin menneiden pelien jälkeen kyllä luen kiitollisena onnitteluviestit, Teemu Pukki naurahtaa. Häntä paremmin tuntevat ovat haastatteluissa kuvailleet 29-vuotiasta pelimiestä muun muassa maanläheiseksi, herrasmiesmäiseksi, ujoksi ja jopa kiltiksi. Nuo määreet sopivat harvemmin maailman huippuhyökkääjien luonteenpiirteisiin. Päinvastoin, tietynlaista röyhkeyttä ja itsekeskeisyyttä pidetään jopa edellytyksenä maailman kilpailluimman lajin eliittiin nousemisessa. Syksyllä Pukilta nähtiin Instagramissa harvinainen ärähdys, kun hän halusi korostaa, ettei ole ollut missään tekemisissä hänestä julkaistun kirjan kanssa. Ilman kohteensa hyväksyntää tehty teos ärsyttää – tai ainakin siitä iltapäivälehtiin saadut otsikot. Pukkia nyppi erityisesti väite, että hän olisi nuorempana syönyt päivittäin karkkia. – Kyllähän ne joskus maistuivat enemmän, enkä nykyäänkään ole mikään totaalikieltäytyjä, mutta väite karkkien päivittäisestä mässyttämisestä on vaan niin täyttä puppua. – Jos joskus haluan, että peliurastani tehdään elämäkerta, se saa tapahtua sitten, kun pelit ovat ohi. Nyt tarina on, ainakin toivottavasti, vielä pahasti kesken.

”ELÄN ELÄMÄNI ONNELLISINTA AIKAA NIIN JALKAPALLOILIJANA KUIN IHMISENÄKIN.”

P i r k k a . f i   PIRKKA  33


”OLIN OLLUT TREENEISSÄ VÄLILLÄ VÄHÄN LAISKA. TANSKASSA OPIN, ETTÄ SIINÄ HUIJAA LÄHINNÄ ITSEÄÄN.” Espanjasta Pukki palasi kesällä 2010 Suomeen ja Helsingin Jalkapalloklubiin. Itseluottamus oli alamaissa, mutta jälkikäteen voi sanoa, että paluupäätös oli oikea. Jalkapallon huippuseurojen nuorten akatemioihin on maailmalla hautautunut lukemattomia lupauksia. Suomessa Pukki tuli hoitaneeksi armeijankin. – Suomessa pääsin taas pelaamaan ja tekemään mitä osaan, eli maaleja. Silti Helsinkiin tullessa mietti, että pääseeköhän sitä enää takaisin ulkomaille. Mutta kun onnistuu näkyvässä paikassa, se yleensä poikii jotain. Pukin tapauksessa näyteikkuna tarkoitti yhteensä kolmea komeaa maalia saksalaista Schalkea vastaan jalkapallon Eurooppa-liigan karsinnoissa 2011. Pian sen jälkeen vastustajajoukkue halusi kotkalaisen riveihinsä. – Voisi ehkä kuvitella, että oli itsestäänselvyys sanoa Schalkelle ”joo”, ja niin lopulta teinkin. Päätös ei kuitenkaan oikeasti ollut helppo, koska viihdyin HJK:ssa niin hyvin. Elämässä mukavuusalueelta lähteminen useimmiten kannattaa, eikä Schalken kaltaista tilaisuutta olisi välttämättä tullut toista. Silti voi sanoa, että saksalaiset ikään kuin halasivat Pukkia hengiltä: Hän teki Saksassa vähillä peliminuuteilla mukavasti maaleja, mutta silti pääasiallinen sijoituspaikka oli vaihtopenkki. – Se turhauttaa urheilijaa enemmän kuin mikään. Moni saattaa ajatella, että mikäs siinä on ollessa, katselee huippufutista aitiopaikalta ja palkka juoksee, mutta ei se mene niin. Pelaaja haluaa aina pelata ja näyttää osaamistaan illasta toiseen. Ja varsinkin tuossa iässä se on kehittymisen kannalta olennaista.

S

itten Teemu Pukki teki jo tutuksi tulleen ratkaisun. Hänen sopimuksensa oli purettu eri syistä ennenaikaisesti niin Kotkan KooTeePeessä, Espanjan Sevillassa kuin HJK:ssakin ja nyt Saksassa. Vuonna 2013 häntä kutsuivat Britteinsaaret ja Skotlannin suurseura Celtic. Se oli maksanut Pukista 2,5 miljoonan euron siirtosumman, mutta ei kokenut saaneensa rahoilleen vastinetta. Hakusanoilla ”Celtic flop Pukki” löytyy Googlesta kymmeniätuhansia artikkeleita.

34  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Kuitenkin samoihin aikoihin Suomen miesten maajoukkueessa syntyi yksi ikimuistoinen maali. ”Gijonin ihme” eli tasapelin tuonut Pukin osuma hallitsevan Euroopan- ja maailmanmestarin Espanjan verkkoon valittiin Suomessa vuoden 2013 sykähdyttävimmäksi urheiluhetkeksi. – Jos olin Sevillaan mennessä teini, voin myöntää, että Celtic-aikoinakin olin yhä poika, tosin 23-vuotias. Odotin Skotlannin liigan olevan helpompi kuin se oli, eikä joukkueemme pelitapakaan ollut minulle sopivin. Skotlannista Pukki päästettiin lainaan Brøndbyhyn Tanskaan syksyllä 2014. Ammatillisesti lähiöseura Kööpenhaminassa oli askel alaspäin, mutta jälkiviisas tietää todeta, että suuri siunaus Pukille koitti Tanskassa pari vuotta myöhemmin, vuonna 2016. Silloin saksalaisesta Alexander Zornigerista tuli Brøndbyn päävalmentaja. – Kun tultiin kesälomalta, hän vei meidät metsään juoksemaan. Ja juostiin paljon. Eihän se rehellisesti sanottuna kivaa ollut, ei todellakaan, mutta kesän jälkeen olin kovemmassa kunnossa kuin koskaan, Teemu kertoo. – Ennen valmentaja Zornigerin koulua olin ollut treeneissä välillä vähän laiska. Tanskassa opin, että siinä huijaa lähinnä itseään. Jos jonkin vinkin voi nuorille futisharrastajille antaa, niin tehkää aina harjoituksissa paras mihin pystytte. Joka kerta. Siitä seuraa hyviä asioita. Rääkkikesän jälkeen Pukki oli elämänsä iskussa. Hän oli ammattimaisempi, vahvempi ja kestävämpi niin fyysisesti kuin henkisesti ja puolusti enemmän joukkueen eteen. – Kun on fyysisesti kunnossa, tulee tuloksia maalienkin muodossa. Se taas kasvattaa koko ajan itseluottamusta, Pukki listaa positiivista kierrettä.

T

ulosta tuli. Suomalainen oli lopulta kaikilla neljällä tanskalaiskaudellaan joukkueensa kovin maalintekijä ja kahdella jälkimmäisellä kaudella koko sarjan toiseksi paras. 
Toinenkin suuri muutos tapahtui Tanskassa, kun vierelle löytyi elämänkumppani. Turkulainen Kirsikka laittoi kotkalaisen ruoka-aineympyrän kuntoon, kun poikamiesboksin pleikkari ja pitsa vaihtuivat parisuhteeseen ja kotiruokaan.


KUKA

Teemu Eino Antero Pukki IKÄ 29 KOTOISIN

Kotkasta ASUU Norwichissa Englannissa PERHE Vaimo ja tytär TEHNYT HUUHKAJISSA kol-

manneksi eniten maaleja (25) Jari Litmasen ja Mikael Forssellin jälkeen.

P i r k k a . f i   PIRKKA  35


”FUTIS OLI PITKÄÄN ELÄMÄNI YKKÖSSISÄLTÖ, MUTTA OMA TYTÄR MENI HETI HEITTÄMÄLLÄ EDELLE.” Nykyään pariskunnan arkea sulostuttaa parivuotias Olivia-tytär, ja koko perhe viihtyy mainiosti Englannissa ja Norwichissa. – Tiesin, että lapsen syntymä on iso asia, mutta en ihan osannut kuvitella kuinka iso. Futis oli pitkään elämäni ykkössisältö, mutta oma tytär meni heti heittämällä tärkeysjärjestyksessä edelle. Teemu sanoo uskovansa, että lapsi on auttanut häntä henkisesti myös kentällä. Valioliiga on maailman katsotuin jalkapallosarja, ja jokaista liigapeliä seuraa televisiosta vähintäänkin kymmenet miljoonat katsojat. – Tietenkin haluan edelleen pelata niin hyvin kuin ikinä pystyn, mutta väistämättä joskus tulee heikompia otteluita. Silloinkin kuitenkin tiedän, että kotona on aina perhe odottamassa, ja huonompi peli ei harmita läheskään niin pitkään kuin aiemmin. Kun kotioven sulkee ja näkee hymyilevän tyttären, stressi häviää. Tytär on tullut isäänsä ainakin siinä, että pallolla leikittely on mieluisaa – eikä millä tahansa pallolla, vaan erityisellä Valioliiga-jalkapallolla, jonka Pukki sai hattutemppunsa ansiosta omakseen. – Kotipihalla ollaan palloteltu. Joskus hän potkii, mutta enimmäkseen ottaa palloa käsiin. Eli hyvä maalivahti, Teemu Pukki hymyilee. Kotona Teemu sanoo olevansa sama Teemu kuin ennenkin, mutta 140 000 asukkaan Norwichin kaduilla muutos tuntuu. Norfolkin piirikunnasta ei ole muita pääsarjajoukkueita, joten seuralla on luonnostaan noin miljoonan asukkaan fanipohja. – Kaupassa käydessä monet tunnistavat ja tulevat juttelemaan. Se on ihan kivaa, kun tietää, että he tulevat positiivisten asioiden takia, Teemu naurahtaa. ”Pukki-Partyn” kaupunkilaisille tuoma ilo konkretisoitui viime kaudella hersyvällä videolla, kun Yle haastatteli Norwichin faneja. Yksi ”Kanarialintujen” keltavihreään paitaan pukeutunut mies huomautti, että hänen kädessään oleva tyhjä muovituoppi maksoi enemmän kuin Teemu Pukki, ja se on uskomatonta!

36  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

N

orwich tosiaan sai Pukin riveihinsä ilmaisella siirrolla, kun kotkalaisen sopimus Tanskassa päättyi 2018. Useimmat uuden joukkueen kannattajat joutuivat googlaamaan kenestä on kyse, ja odotukset olivat ”Celtic-flopin” myötä matalia. Enää jalkapallon ystävät eivät Pukin kohdalla Googlea tarvitse. Päinvastoin, nyt kotkalaisesta tehdään meemejä, ja yksi suosituimmista liittyy nimeen. Yllättävänkin moni maailmalla tuntuu jo kuulleen, että Pukki on englanniksi Goat. Jalkapalloslangissa GOAT taas liittyy perinteisesti väittelyyn siitä, kuka on kaikkien aikojen paras pelaaja, eli Greatest Of All Times. Nykyään monien mielestä oikea vastaus on Leo Messin, Diego Maradonan tai Cristiano Ronaldon sijaan ”aito” Goat, eli Teemu Pukki. Heitoissa on mukana aimo annos huumoria, mutta faktaa on se, että suomalainen pelaa juuri nyt maailman huipulla. Useimmat tähtikategoriaan nousseet urheilijat muistavat kiittää haastatteluissa siitä, kuinka lapsuudessa ja nuoruudessa harrastusta ovat taustalla tukeneet sinnikkäät kotijoukot kuskaamassa, kannustamassa, ruokkimassa ja pyykkäämässä. Teemu Pukki ei tee poikkeusta. Hän matkaa Kotkaan edelleen aina kun mahdollista, ja sikäläinen kaveripiirikin on säilynyt, samoin murre. Isä-Tero oli mukana juniorijoukkueen taustajoukoissa siihen asti, kun Teemu siirtyi Kotkassa 16-vuotiaana miesten joukkueeseen, ja äiti-Teija keskeytti työnsä muuttaessaan poikansa tueksi Espanjan Sevillaan. Useammankin silmäkulma kostui Teija Pukin Twitterviestistä elokuussa 2019. Hieman aiemmin Teemu-poika oli tehnyt hattutempun eli kolme maalia elämänsä toisessa Valioliiga-ottelussa. ”Aiettämiäsanon.️ Aika on nyt ja tässä, anna mennä, nauti ja ole niin hyvä kun olet... maailma on sun.️” K-ryhmän kuuluva Volkswagen Suomi on Suomen jalkapallon A-maajoukkueiden pääyhteistyökumppani.


P i r k k a . f i   PIRKKA  37


UUTUUS

Tähän pikkuriiviösi tulee ihastumaan

KOKEILE! ÖPALOJA MUREITA NYHT TIKKEESSA A KAS HERKULLISESS

t h i a j i l u t n o Rev

VOITA MAAGINEN MATKA! Osta LATZ-tuote ja lataa ostokuitti osoitteessa latzrevontulijahti.fi Kilpailu käynnissä 13.1. - 29.3.2020


Tätä mieltä

Mikkeliläinen Jasu Forss arvostaa laadukasta autoa, mutta ei halua sitoa rahaa autoon.

”EN HALUA YLLÄTYSKULUJA” ”En halua omistaa autoa, mielestäni se ei ole hyvä sijoitus. Yksityisleasingillä saan käyttööni uuden auton ja tiedän tarkalleen, mistä maksan. Jos merkkivalo syttyy, voin ajaa lähimpään Audihuoltoon ja kaikki hoituu. Myös määräaikaishuolto ja renkaiden vaihto kuuluvat sopimukseeni. Autoni on nelivetoinen henkilöauto. Ei minulla olisi muuten varaa ostaa tällaista autoa. Ajan vuodessa 20 000 kilometriä, suurin osa on työajoa. Teen toimintaterapeutin töitä yksityisenä ammatinharjoittajana. Liikun Etelä-Savon alueella, huonoillakin teillä ja keliolosuhteissa. Jotkut asiakkaani asuvat pienen mökkitien päässä. Välillä mennään ylä- ja alamäkeä, jäässä ja lumessa. En voi perua työkeikkoja huonon kelin takia. Olen panostanut auton turvallisuutta ja ajomukavuutta parantaviin ominaisuuksiin. Välillä on neljäkin jalkapallotyttöä ja koira kyydissä. Me hiihdämme ja pyöräilemme, ja tarvittaessa harrastusvälineet mahtuvat autoon. Yksityisleasingissä on kiinteä kuukausihinta, joten pystyn ennakoimaan autokulut ja voin hinnoitella kotikäynnit. Yllätyskuluja ei tule eikä minun tarvitse välittää auton arvon alenemisesta. Auton rikkoontuminen ei sotkisi työkuvioitani tai talouttani. Autoni kulkee dieselillä. En ole löytänyt Mikkelistä huoltoasemaa, joka myisi biodieseliä. Jos asuisin pääkaupunkisedulla, se olisi valintani.”

OMA AUTO VAI LEASING?

TEKSTI SATU KÄRKI KU VAT PETRI MULARI JA ANTTI RAATIKAINEN

”OMA AUTO ANTAA VAPAUTTA” ”Ostin auton omakseni osamaksulla. Ostovaiheessa tutkin muitakin rahoitusvaihtoehtoja. Tarjolla on monenlaisia leasingvaihtoehtoja, ja ne vaikuttavat ensi silmäyksellä hyviltä diileiltä. Oli vaikea selvittää, mitä hinta sisältää. Kun auton on ostanut itselleen, tietää ettei ole tulossa ylimääräisiä kuukausikuluja. Toki yllättäviä vaurioita ja lisähuoltoja voi joskus tulla eteen. Tutkiskelin ostovaiheessa erilaisia autovaihtoehtoja. Päädyin valitsemaan auton, jonka tärkeimmät kriteerit olivat hinta– laatusuhde, käytännöllisyys ja turvallisuus. Nykyinen autoni on mielestäni järkiratkaisu: se on luotettava perusauto, joka vastaa nykyisiä tarpeitani. Lisävaruste-hifistelyt tai muut kikkailut eivät niin kiinnosta. Auton omistaminen antaa minulle vapauden hoitaa autoani itselleni sopivalla tavalla. Auto on minulle ja perheelleni ensisijaisesti käyttötavara. Sisätiloissa saa näkyä käytön jälkiä, eikä sen tarvitse haitata ketään muuta kuin minua itseäni. Ajamme pitkiä matkoja esimerkiksi hiihtoreissuille ja erämaavaelluksille. Kyydissä saattaa olla muutakin porukkaa, lapsia ja koiria. Ajan vuodessa noin 15 000 kilometriä, ja auto kulkee bensalla. Vaihdan renkaat itse ja huollatan auton huoltosopimuksessa määritellyin välein. Tähän mennessä yllätyskuluja ei ole tullut.”

Helsinkiläinen Anna Pasanen haluaa ajaa omalla luotettavalla perusautolla, jonka hintaan ei sisälly mitään ylimääräisiä kuukausikuluja.

P i r k k a . f i   PIRKKA  39


1 –2 / 2 02 0 · K-RUO K A .FI

I NS P I RAAT IOTA KO K K AILUUN JA K AUPPAKA SS IIN

AI D O N R IS OTON K AAVA KO K K AA N Y T, SYÖ MYÖS H U OMEN N A: FE TA- LIH AMUR EK E H IIH TOLOMAN TARTIFLETTE JA L A SK IA IS BOSTON

Mikä

SOPPA!

Kuuminta keittiössä juuri nyt: sopivasti tuunatut klassikkokeitot. Lisää borssiin basilika­smetanaa ja nakkisoppaan persiljapestoa ja yllätyt!

K- R u o k a . f i   PIRKKA  41


54 PROSENTTIA VÄHEMMÄN MUOVIA, 100 PROSENTTIA VÄHEMMÄN RUOKAHÄVIKKIÄ: KAKSI YKSITTÄISPAKATTUA KANANPOJAN RINTAFILEETÄ. UUTUUSMAKUNA LEMPEÄ TOMAATTI-BASILIKA.


RES EPT IT Kana-nuudelikeitossa on juuri sopivasti potkua. Katso resepti sivulta 55.

54 Liharuoat Borssikeitto Nakkikeitto Jauhelihakeitto Omenainen kanapata Feta-lihamureke Jauheliha-rendang Kana-nuudelikeitto Rullakebab

45 46 48 52 53 55 57 59

Kalakeitto Lohipelti

44 54

Kala- ja äyriäisruoat

KEITTOJEN VUOSI

Soppailu eli keittojen kokkailu on nyt kuuma juttu. Tässä trendit, jotka porisevat kattilassasi tänä vuonna.

1

RUOKAISAT VEGESOPAT

Nyt keitetään kasviskeittoja, joista ei todellakaan jää nälkä. Upota kasvissosekeittoon purkillinen punaisia linssejä ja ripottele sopan pinnalle paahdettuja kikherneitä tuomaan rousketta. Kokeile juureskuutioiden kanssa paistettua kylmäsavustettua tofua, Nyhtökauraa tai härkäpapusuikaleita. Kookosmaidolla keittoihin saa ihanan täyteläisen suutuntuman.

2

JAPANOMANIAA

Kesän olympialaiset kilpaillaan Tokiossa, joten Japani on nyt kaikkien huulilla. Japanilainen ramen-keitto sopii mainiosti Suomen talveen, sillä se on tarkoitus syödä tulikuumana. Helpoin tapa tutustua japanilaisiin keittoihin on napata ostoskärryyn paketillinen valmiita misokeittoaineksia.

3

56 Kasvisruoat

LUURANKOJA KATTILASSA

Trenditietoiset intoilevat nyt itse keitetystä luuliemestä, jota hörpätään kuumana ihan sellaisenaan. Amerikasta löytyy jopa luuliemibaareja, jotta eliksiirin voi napata kätevästi mukaan matkalla töihin. Tartu sinäkin liemitrendiin ja keitä oma liha-, kala- tai kasvisliemesi luista, kalan perkeistä tai vihannesten kuorista. Pakasta kokoon keitettyä lientä jääpalamuoteissa, niin sitä on yhtä helppo käyttää kuin liemikuutioita.

4

POLTTAA, POLTTAA

Kun tuliseen ruokaan koukuttuu, poltetta kaipaa koko ajan lisää. Voit bongata maustehyllyltä tuttujen chilijauheen ja -lastujen lisäksi nyt piri piri -chilejä, jauhettua jalapeñoa, savuista chipotle-jauhetta ja tummaa ancho-chiliä. Myös

*Annosten hinnat on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan. Lehdessä mainittujen tuotteiden saatavuus vaihtelee kaupoittain.

etiopialaisessa trendimauste­ seoksessa berberessä on mukana chiliä. Jos kaikki soppakattilan ääressä kauhovat eivät tykkää tulisesta, tuunaa oma soppasi lorauttamalla sinne vähän chilikastiketta: niitäkin löytyy nyt montaa laatua.

5

Tomaattirisotto Nyhtötofu ja kvinoasalaatti Vegaaniset tacot Avokadotahna Tartiflette Juustosämpylät

50 55 56 58 62 63

KLASSIKOT KUNNIAAN

Saarioisten teettämän tutkimuksen mukaan suomalaiset rakastavat klassikkokeittoja. Naisten lempikeittoja olivat tutkimuksessa pinaattikeitto, kalakeitto ja kasvissosekeitto. Miesten kolmen kärki koostui kalakeitosta, lihakeitosta ja hernekeitosta. Elämän hidastaminen ja yksinkertaistaminen eli slow living on yhä pinnalla ja siihen itse haudutellut, turvalliset keitot sopivat paremmin kuin hyvin.

Mitä tänään syötäisiin? maanantaista torstaihin MTV3:lla klo 9.05 ja 18.55. Muista myös puolituntinen jakso perjantaisin klo 18.30 MTV3:lla. Kaikki jaksot: k-ruoka.fi/mts

64 Makeat herkut Appelsiinirahka Vadelmainen Daniela-misu Laskiaisboston

Ruokaohjeet K-Koekeittiö K-Ruoka-toimitus Sanna Ellimäki Laura Halonen Sanna Huovilainen Suvi Leppänen Teija Nesterinen Teemu Nieminen Nelli Numminen Wilhelmiina Ritala

57 63 64

Toteutus A-lehdet: Jirina Alanko Joakim Juvelén Satu Koivisto Antti Nikunen Jasmin Raitakari Solja Sergelius Outi Väisänen

K- R u o k a . f i   PIRKKA  43


NYT LAUTASELLA

KUUMAT KLASSIKOT Mikä voisi lämmittää paremmin mieltä ja kieltä kuin lautasellinen ­suosikkikeittoa? Soppaile sitä nyt iso kattilallinen.

Viritä kalakeitto astetta tyylikkäämmäksi: ­pirskota pinnalle ­kirpsakkaa tilliöljyä.

OSTOSLISTALLE

Kalakeitto

Pirkka kalakuutiot

300 g MSC pakaste OSTOSLISTALLE

4 ANNOSTA   |  AL L E 3 0 MIN HINTA N. 2,10 € / ANNOS *

1 pkt (300 g) Pirkka kalakuutioita (pakaste) 1,2 l vettä 3 (200 g) porkkanaa 8 (800 g) Pirkka perunaa (keltainen pussi) 1 (100 g) sipuli 1/2 dl kalafondia TAI 2 kalaliemikuutiota 1/4 tl mustapippuria 1 tlk (2 dl) Arla Lempi Fraîche -kermaa 15 % (1/2 tl suolaa) TILLIÖLJY

1 dl Pirkka ekstra-neitsytoliiviöljyä 1 rkl sitruunanmehua 1/2 ruukkua tilliä 1/4 tl suolaa 44  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

1. Ota kalapaketti huoneenlämpöön. Laita vesi isoon kattilaan kiehumaan. 2. Lisää kasvikset kattilaan sitä mukaa, kun saat ne käsiteltyä. Kuori ja viipaloi porkkanat. Kuori ja paloittele perunat. Hienonna sipuli. Lisää fondi ja pippuri ja anna kasvisten kypsyä kannen alla 10 minuuttia. 3. Lisää kohmeiset kalakuutiot. Keitä noin 10 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä. 4. Tee tilliöljy soseuttamalla ainekset sauvasekoittimella. 5. Lisää kerma keittoon ja mausta tarvittaessa suolalla. Tarjoa keitto tilliöljyn kanssa. Vinkki! Jos tilliöljyä jää yli, voit käyttää sitä salaatissa tai paistetun kalan kanssa.

UUTUUS

Arla Lempi Fraîche -kerma 15 % yhdistää ranskankerman ja ruokakerman parhaat ominaisuudet. Maku on lempeän hapan, täyteläinen ja raikas. Fraîche-kerma sopii esimerkiksi keittoihin, kastikkeisiin ja laatikkoruokiin ruoka­kerman tavoin. Tuotteessa ei ole lisäaineita.


NYT LAUTASELLA

Borssikeitto 8 A NNOSTA  |  3 0 – 6 0 M IN HINTA N. 1, 20 € / ANNOS *

n. 500 g Pirkka valkokaalia 1 tlk (700 g/470 g) Pirkka kokonaisia puna­juuria mausteliemessä TAI 3 (n. 400 g) Pirkka punajuurta (tuore) 2 (200 g) porkkanaa 1 iso (120 g) Pirkka sipuli 2 valkosipulinkynttä 300 g naudan sisäpaistisuikaleita 1 rkl öljyä 2 l vettä 3 rkl Pirkka kasvisfondia 2 rkl Pirkka tomaattisosetta 11/2 tl suolaa 1 tl mustapippuria 1 tl timjamia LISÄKSI

1 prk (120 g) Pirkka smetanaa 1 dl tuoretta basilikaa hienonnettuna TAI tuoretta timjamia hienonnettuna 1. Suikaloi kaali. Raasta valutetut punajuuret karkeaksi raasteeksi. (Jos käytät tuoreita punajuuria, kuori ja suikaloi ne). Kuori ja raasta porkkanat. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. 2. Ruskista lihasuikaleet rasvassa suuressa kattilassa. Lisää sipulit ja valkosipulit kuullottumaan. Kaada vesi ja fondi kattilaan. Kiehauta. 3. Lisää kaali ja hauduta noin 10 minuuttia. Lisää kattilaan loput kasvikset, tomaattisose ja mausteet. Hauduta keittoa noin 45 minuuttia. 3. Sekoita smetana ja hienonnettu yrtti. Tarjoa smetana keiton kanssa. Vinkki! Jos käytät tuoreita punajuuria, lisää keittoon 2 rkl etikkaa.

OSTOSLISTALLE O IK A IS E TÄ L L Ä Borssikeitto on ­ enäläinen klassikko, v joka lämmittää kylmänä päivänä. Nokare smetanaa­ viimeistelee keiton. Pirkka kokonaiset punajuuret mausteliemessä 700 g/470 g

Pirkka borssikeittoainekset 700 g pakaste

K- R u o k a . f i   PIRKKA  45


NYT LAUTASELLA

Surauta nakkisopan seuraksi persiljapestoa. Se maistuu­leivän päällä tai keiton joukossa.

Nakkikeitto 4 ANNOSTA  |  30 – 6 0 MIN HINTA N. 2,70 € / ANNOS *

1 pkt (350 g) HK Aito nakkeja tuhti sawu 1 rkl rypsiöljyä 5–6 (500 g) Pirkka kiinteää perunaa (vihreä pussi) 3–4 (250 g) porkkanaa 1 l vettä 3 rkl Pirkka kasvisfondia 6 kokonaista maustepippuria 2 laakerinlehteä 1 ps (200 g) Pirkka keittojuureksia (pakaste) PERSILJAPESTO

1 dl Pirkka auringonkukansiemeniä 1 ruukku persiljaa 1 dl rypsiöljyä 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna 100 g (2 dl) emmentalia raastettuna ripaus suolaa ripaus mustapippuria 46  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

LISÄKSI

(persiljaa) Oululainen Jälkiuuni ohuita ruispaloja 1. Paahda auringonkukansiemenet kevyesti kuivalla pannulla, jäähdytä ne. Hienonna peston ainekset sauva- tai tehosekoittimella. Lisää tarvittaessa tilkka vettä tai öljyä. 2. Paloittele nakit ja ruskista ne halutessasi. Pese, kuori ja paloittele perunat ja porkkanat. Kuullota kasviksia öljyssä kattilassa. 3. Lisää kiehautettu vesi ja kasvisfondi. Mausta maustepippurilla ja laakerinlehdillä. Lisää keittojuurekset ja jatka kypsentämistä vielä noin 5 minuuttia 4. Lisää nakit keittoon. Ripottele halutessasi keiton pinnalle persiljaa. Tarjoa persiljapesto leivän päällä tai keiton kanssa.

OSTOSLISTALLE UUTUUS

HK AitoNakki Tuhti Sawu 350 g

UUTUUS

Oululainen Jälkiuuni ohut ruispala 240 g


OIKOTIET LIEMEEN

JOKO MA IS TOIT ?

Hyvä liemi on hyvän keiton perusta. Näin fuskaat sen valmistuksessa. FONDI Fondi on nestemäinen liemitiiviste ja erityisen kä­ tevä, sillä se liukenee veteen saman tien. Makuvalikoima on runsas ja vaihtoehtoja kantarellifondista tuliseen aasialaiseen.

Helmikuussa syödään pastaa, pizzaa ja iki­-ihania kaneliässiä.

KUUTIOT Perinteinen turva­ ratkaisu ja oiva valinta esimerkiksi mökkikeit­ tiöön. Liemikuutiot säilyvät­pitkään kui­ vakaapissa huoneen­ lämmössä.

UUTUUS

KASA KLASSIKOITA Sara La Fountainin suunnittelema pastasarja sisältää tuttuja klassikoita. Savuhovi Gourmet Pasta Fungossa (250 g) maistu­ vat metsäsienet.

UUTUUS

ANNOSFONDI Annosfondi on kuin fondin ja liemikuution risteytys, hyytelömäi­ nen tiiviste annospak­ kauksessa. Annosfondeja on Knorrin Fond "du Chef" -tuotemerkillä.

JAUHE Liemijauheen etu on annos­ telun kätevyys: voit lisätä sitä juuri sen verran kuin tarvis. Saatavilla on myös maukkaita luomuvaihtoehtoja.

HÄVIKKILIEMI Jääkaapin siivouspäivänä puolinahistuneet porkkanat, sellerinvarret ja sipulit kannattaa nakata roskiksen sijaan liemi­ kattilaan. Oikaise: älä kuori kasviksia. Sipulitkin voit käyttää kuorineen ja kantoineen.

EXTRASTI TÄYTETTÄ Grandiosa Extra kiviuuni­ pizzat Kebab, Mozza­ rella-Pepperoni ja uusi Pepperoni-kana-ananas 400 g sisältävät kunnolla täytettä. Pizzat myydään pakasteena.

UUTUUS UUTUUK

S IA

Hyvää kaikille Uudet Flora-levitteet Flora Kulta ja Flora Original ovat maidottomia ja kasvipohjaisia, joten ne sopivat kaikille, myös vegaaneille. Levitä leivän päälle voin sijaan. Tuotteet sopivat myös paistamiseen.

KAHVIPÖYDÄN ÄSSÄT Suomessa valmistetut, laktoosittomat Pirkka kaneliässät (300 g) ovat kahvipöydän perinteinen makea herkku.

K- R u o k a . f i   PIRKKA  47


lämm itä ja i s ke kiinni Valmiiksi kypsästä lihasta saat huippuhyvää todella vikkelästi.

Jauhelihasopan kanssa syödään tietenkin ruis­leipää.

LEMPIPOSSU Kivikylän pulled pork 250 g on suomalaista kypsää nyhtöpossua. Kipossa on mukana myös kastike.

I KU ISES TI YKKÖNEN Perinteinen jauhelihakeitto on aina suosikkiruokien listan kärjessä, eikä syyttä. Maku vie matkalle mummilaan.

Jauhelihakeitto 6 A N N OSTA   |  30 – 6 0 M I N HI N TA N . 1 ,1 5 € /  A N N OS *

KOUKUTTAVAT SIIVET Hook kypsä broilerin siipi 700 g + makusi mukainen siipikastike + pari dippiä = täydellinen perjantairuoka.

6 (600 g) Pirkka perunaa (vihreä tai keltainen pussi) 2 (200 g) porkkanaa 1 rs (300 g) Pirkka Luomu naudan jauhelihaa 10 % 1/2 tl suolaa 1 l vettä 2 Knorr Fond "du Chef" kasvisannosfondia 10 kokonaista maustepippuria 3 laakerinlehteä ripaus mustapippuria 1 ps (200 g) Pirkka keittojuureksia (pakaste) 1 dl tuoretta persiljaa hienonnettuna

1. Pese ja kuori perunat ja porkkanat. Paloittele perunat ja leikkaa porkkanat lanteiksi. Ruskista jauheliha pannulla ja mausta se suolalla. Kuumen­ na vesi kattilassa ja liuota siihen kasvisannos­ fondit. 2. Lisää perunat ja porkkanat kiehuvaan kasvisliemeen. Mausta pippurilla ja laakerinlehdillä ja kypsennä noin 7 minuuttia. 3. Lisää keittojuurekset ja kuumenna kiehuvaksi. Kypsennä vielä noin 10 minuuttia, tai kunnes kas­ vikset ovat kypsiä. Lisää jauheliha ja tarkista maku. Ripottele pinnalle runsaasti persiljaa.

VAR M ASTI HYVÄ Ä Valmiiksi kypsät lihat onnistuvat aina.

SAVUN AROMIT HK savustettu porsaan ­niska, kypsä, char siu rubmauste, hoisin dip ­ (n. 500 g) on hitaasti kypsennettyä suomalaista viljapossua. 48  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Kypsiä siipiä, savustettua kassleria, pulled porkia tai naudan rintaa... Valmiiiksi kypsiä lihoja on tarjolla jo vaikka kuinka. Ne ovat nopea ja varma valinta, kun haluat helpotusta arjen kiireen keskellä tai vaikka juhlien järjestämisessä. Valmiiksi kypsät lihat ovat monikäyttöisiä, eikä reseptiikkaa tarvitse miettiä. Sujauta liha sämpylän väliin, lisää salaattiin, tee hampurilainen tai vaikka korealainen bibimbap-kulho. Ja mausteet ovat kiinni vain omasta mielikuvituksesta. Itse olen innostunut Hookin kypsistä kanansiivistä. Pistän uuniin, pyöräytän buffalokastikkeessa ja dippaan valkosipulisoosiin. Koukuttavaa!" K-ryhmän osto- ja myyntipäällikkö Carita Rissanen


Ajattomat klassikot nyt myös K-Ruokakaupoista Rosé Secco

Red

Puolikuiva, hennon mansikkainen, kevyesti pirskahteleva viini

Pehmeän marjaisa punaviini

White Secco Puolikuiva, hedelmäinen, kevyesti pirskahteleva viini

5,n5it % ny t

vii okaK-Ru issa kaupo

White

Rosé

Puolikuiva ja kepeän raikas valkoviini

Miellyttävän raikas ja hedelmäinen roséviini

B by Black Tower ovat kevyitä ja raikkaita matala-alkoholisia viinejä, jotka sopivat hyvin seurustelujuomaksi tai kevyiden ruokien kumppaniksi.


AI DO N RI SOTO N K AAVA

Tomaattirisoton täyteläinen maku on yhdistelmä tomaattia ja juustoa. Teet risoton helposti säilyketomaateista.

Näyttääkö sinunkin risottosi kuivalta kököltä? Enää ei. Matkalla Italian Parmassa päädyin juttusille kokki Luca Natalinin kanssa. Hänen tekemänsä risotto levisi lautaselle niin luvattoman löysänä, että oli pakko pyytää: opettaisitko, miten aito italialainen risotto tehdään? Oma risottoni kun välillä muistuttaa enemmän kekoa kuin lammikkoa, jollaisena risotto Italiassa tarjotaan. Aina. Jokseenkin näin Luca kertoi: Riisi. Valitse aitoa risottoriisiä eli lajike nimeltä Arborio tai Carnaroli. Kypsyys. Riisin kuuluu tuntua puraistessa napakalta. Kun riisi on kypsää, lisää vielä vähän lientä, jotta risotto on valuvan löysää. Etikka. Lorauta lopuksi tilkka valkoviinietikkaa tai muuta suosikkiasi, jotta täyteläisyys ja happamuus ovat tasapainossa. Taputus. Lusikoi risotto laakealle lautaselle ja taputa lautasen pohjaa, niin risotto valahtaa oikeanlaiseksi lammikoksi. Ja tärkein: älä siivoa. Risotto ei odota syöjää vaan syöjä risottoa. Älä missään nimessä ala siivota, kun ruoka on valmis. Outi Väisänen ruokatoimittaja

RI SOTTO P IZZANH IMOIS I LL E Jos pidät pizza margheritasta, tämä risotto on sinun. Maku on liki sama.

Tomaattirisotto 4 A N N OSTA   |   30 – 6 0 M I N HI N TA N . 2 , 80 € / A N N OS *

1 (120 g) sipuli 3 rkl oliiviöljyä 3 dl Pirkka risottoriisiä (Arborio) 3 rkl Pirkka tomaattisosetta 8–9 dl kasvislientä 80 g Pirkka Parhaat parmesaania 60 g Pirkka voita 21/2 rkl valkoviinietikkaa

­ apakan kypsäksi ja risotto niin löysäksi, että se n valahtaa lautaselle. 3. Risoton kypsyessä valmista tomaattikastike. Kaada kuoritut tomaatit liemineen sauvasekoittimen kulhoon. Nypi basilikan lehdet joukkoon. Lisää loput ainekset. Soseuta sauvasekoittimella karkeaksi, mukaan saa jäädä sattumia. 4. Raasta parmesaani. Sekoita parmesaani, voi, etikka ja reilu puolet tomaattikastikkeesta kypsän risoton joukkoon. 5. Koristele annokset lopulla kastikkeella ja hienonnetulla basilikalla. Tarjoa heti alku- tai pää­ruokana.

TOMAATTIKASTIKE

1 tlk (400 g) K-Menu kuorittuja tomaatteja tomaattimehussa 1/2 ruukkua basilikaa 2 rkl oliiviöljyä 1/2 tl suolaa 1/2 tl sokeria 1. Hienonna sipuli. Kuullota sipulia kasarissa öljyssä muutama minuutti. Lisää riisi ja tomaattipyree ja jatka kuullottamista muutama minuutti. 2. Lisää kasvislientä desi kerrallaan ja hauduta,­ kunnes liemi on imeytynyt riisiin. Kypsennys­aika on yhteensä noin 20 minuuttia. Riisi saa jäädä

OSTOS LI STAL LE

Pirkka risottoriisi Arborio 1 kg

Pirkka Parhaat Parmigiano Reggiano parmesan 200 g


­u udet ma keat Nappaa helpotusta makeannälkään Pirkka-sarjan uutuuksista.

Hapahkot omenat ja pekoni ­maustavat kanapadan täyteläisen­ ­maukkaaksi.

OSTOSLISTALLE

UUTUUS

UUTUUS

Kariniemen kananpojan fileepihvi valkosipuli 1 kg. Kilon pakkaus vain K-ruokakaupoista.

SMOOTHIEN POHJA Pirkka Luomu mansikka-herukka­ sekoitus 250 g (pakaste) sisältää mansikoiden lisäksi musta- ja viher­ herukoita, kaikki kotimaisia.

YLL ÄTYS PADAS S A UUTUUS

Kirpeät omenat sopivat täydellisesti pataruokiin. Kokeile vaikka!

Omenainen kanapata 5 A N N OSTA   |   Y LI 6 0 M I N HI N TA N . 3, 5 5 € / A N N OS *

SALMIAKIN HIMOON Pirkka vahva salmiakkisekoitus 180 g on kaikkien salmiakkifanien suosikki. Pussissa on viittä erimakuista kovaa salmiakkia.

UUTUUS

1 pkt (1 kg) Kariniemen kananpojan filee­ pihvejä, valkosipuli 1 rkl Pirkka rypsiöljyä 1 pkt (170 g) HK Amerikan pekonia 4 (n. 175 g) Pirkka salottisipulia 1 valkosipulinkynsi 1 plo (0,33 l) Pirkka Parhaat Cidre Brut Rosé -omenasiideriä 2 dl vettä 1 Knorr Fond "du Chef" kana-annosfondi 2 laakerinlehteä 2 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna 3 (600 g) hapahkoa omenaa (Jonagold) rouhaisu mustapippuria myllystä

1. Kuori ja lohko salottisipulit neljään osaan. Viipaloi valkosipuli ja suikaloi pekoni. 2. Nosta broilerin fieepihvit pois marinadista. 3. Kuumenna paistokasari tai laakea pata ja ruskista broilerin fileepihvit öljysssä muutamassa erässä. Siirrä fileepihvit odottamaan lautaselle. Ruskista seuraavaksi pekonit. Lisää sipulit, ja pienennä lämpöä. 4. Siirrä ruskistetut fileepihvit paistokasariin tai pataan pekonien ja sipulien joukkoon. 5. Lisää pataan siideri, vesi ja annosfondi, laakerinlehdet sekä ruokalusikallinen timjamilla. 6. Kuumenna pata kiehuvaksi ja jätä pata porisemaan miedolle lämmölle noin 15 minuutiksi kannen alle. Pese ja kuutioi sillä välin omenat reiluiksi kuutioiksi. 7. Lisää omenat kanapataan ja keitä vielä toiset 15 minuuttia välillä sekoitellen. Mausta lopuksi mustapippurilla sekä koristele timjamilla.

UUTUUS

PAR ASTA ITAL IA S TA

JUOTAVAN HYVÄ Pirkka Parhaat minttukaakao 300 g lämmittää talviretkellä. Tee satsi ja pakkaa mukaan termospulloon. 52  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Pirkka Parhaat -sarja täydentyy upeilla italialaisilla maakuntaoliiviöljyillä. Pirkka Parhaat italialainen ekstra-neitsytoliiviöljy DOP Valle del Belice 250 ml sopii kaikkeen ruoanlaittoon, ja Pirkka Parhaat italialainen ekstra-neitsytoliiviöljy DOP Terra di Bari Castel del Monte 250 ml on omiaan voimakkaan makuisiin kypsiin ruokiin sekä esimerkiksi salaatteihin ja carpaccioon. Pirkka Parhaat italialainen ekstra-neitsytoliiviöljy IGP Toscana 250 ml on maukas, hienostunut ja sen tuoksu miellyttävästi sekä mausteinen että hieman karvas, ja siihen voi dippailla esimerkiksi vaaleaa leipää.


MAUKAS ARKI

TÄNÄÄN JA HUOMENNA

Feta-lihamureke on kuin laiskan lihapullat: makua tulviva mureke ja tomaatti­kastike kypsyvät samassa vuoassa. Isosta annoksesta riittää huomisellekin.

Feta-lihamureke

Tomaattikastikkeen ansiosta mureke säilyy mehevänä seuraavaan päivään.

6 ANNOSTA   |   3 0 – 6 0 MIN HINTA N. 2,5 0 €  /ANNOS *

2 pkt (à 400 g) Pirkka naudan jauhelihaa (17 %) 3 kananmunaa 2 viipaletta kuivahtanutta paahtoleipää 1/2 pkt (à 200 g) Pirkka Parhaat fetajuustoa 1/2 ruukkua persiljaa hienonnettuna 2 rkl Pirkka Dijon-sinappia 1/2 tl suolaa 1/2 tl mustapippuria 1 rkl oliiviöljyä 1 rs (250 g) Pirkka miniluumutomaatteja TOMAATTIKASTIKE

1 tlk (500 g) Pirkka tomaattimurskaa 2 valkosipulinkynttä murskattuna 1 rkl Pirkka balsamiviinietikkaa 1 1/2 tl sokeria 1/2 tl suolaa LISÄKSI

1/2 ruukkua persiljaa 1/2 pkt (à 200 g) Pirkka Parhaat fetajuustoa 1. Pane jauheliha ja kananmunat kulhoon. Murusta leipä ja feta joukkoon. Lisää persilja, sinappi, suola ja pippuri. Sekoita tasaiseksi. 2. Sekoita kastikkeen ainekset uunivuoassa. 3. Muotoile jauhelihamassa kostutetuin käsin ­murekkeeksi ja nosta kastikkeeseen. Voitele pinta öljyllä. Lisää tomaatit kastikkeen päälle. 4. Paista mureketta 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes mureke on kypsä ja hieman ruskistunut. 5. Koristele ruoka hienonnetulla persiljalla ja fetamurulla. Tarjoa perunoiden tai pastan kanssa.

OSTOSL ISTALL E

Pirkka naudan jauheliha 17 % 400 g

Pirkka Parhaat fetajuusto P.D.O. 200 g

K- R u o k a . f i   PIRKKA  53


MAUKAS ARKI

TUH TI MAKU Valmiit currytahnat ja kipakat mausteseokset tuovat lämmintä potkua talviseen arkeen.

Lohipelti 4 ANNOSTA   |   30 – 6 0 MIN HINTA N. 4,15 € / ANNOS *

n. 800 g kirjolohi- tai lohifileetä 3/4 tl suolaa n. 11/2 rkl Pirkka keltaista currytahnaa 1 (650 g) bataatti 1 rkl öljyä 1/2 tl suolaa 3 (35 g) Pirkka kevätsipulinvartta 1 ps (65 g) Pirkka Luomu babypinaattia 1–2 limettiä lohkoina 1 prk (200 g) Pirkka turkkilaista jogurttia

1. Kuori ja leikkaa bataatti lohkoiksi tai paksuiksi tikuiksi. Sekoita suola ja öljy bataattien joukkoon. Levitä bataatit leivinpaperin päälle pellille ja paahda 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. 2. Huuhtele kala ja pyyhi pinta talouspaperilla. Leikkaa kala annospaloiksi ja ripottele suolaa pinnalle. Anna maustua hetki. Levitä tämän jälkeen currytahna kalapalojen pinnalle. Nosta kalat pellille bataattien väleihin. Jatka kypsennystä noin 10 minuuttia kalan paksuudesta riippuen. 3. Leikkaa kevätsipulit paloiksi. Poista halutessasi pinaatista paksuimmat varret. Levitä kevätsipulit, pinaatit ja limettilohkot lohipellin pinnalle. Tarjoa kala turkkilaisen jogurtin kanssa.

Mausta lohi vaihteeksi keltaisella currytahnalla ja raikasta kasviksilla ja turkkilaisella jogurtilla.

OSTOSLISTALLE

Pirkka keltainen currytahna 114 g

54  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Pirkka suomalainen kevätsipuli 100 g


MAUKAS ARKI Indonesialainen rendang plate on mausteinen naudanlihacurry.

Jauheliha-rendang 4 A N N OSTA   |   A LLE 30 M I N HI N TA N . 2 , 5 0 € / A N N OS *

1 rs (300 g) Pirkka Luomu naudan jauhelihaa 10 % 2 (200 g) sipulia 2 valkosipulinkynttä 2 rkl tuoretta inkivääriä 2 Pirkka mietoa punaista chiliä 2 rkl rypsiöljyä 1 rkl kookossokeria TAI 1 rkl fariinisokeria 1 tl kurkumaa 1 tlk (400 ml) Pirkka kookos­ maitoa 1 rkl Pirkka kalakastiketta

OSTOSLISTALLE

Pirkka itämainen riisisekoitus 500 g (4 x 125 g)

Nyhtötofu ja kvinoasalaatti 4 ANNOSTA   |  30 – 60 MIN HINTA N. 3,05 € /  ANNOS *

2 dl kvinoaa 4 dl vettä 1 kasvisliemikuutio 2 rkl Pirkka ekstra-neitsyt­ oliiviöljyä 2 rkl sitruunanmehua 1 rs (250 g) Pirkka kirsikka­ tomaatteja 1/2 (à 300 g) kurkkua 1 (150 g) keltainen paprika 2 ps (à 65 g) Pirkka Luomu baby­ pinaattia NYHTÖTOFU

1 pkt (250 g) Pirkka Luomu tofua 3 rkl Pirkka ekstra-neitsytoliivi­ öljyä 1 rkl Pirkka vaahterasiirappia 1 ps (28 g) Pirkka tacomauste­ seosta 1. Huuhtele kvinoa ja keitä kasvislie­ messä pakkauksen ohjeen mukaan.

Pirkka Luomu suomalainen naudan jauheliha 300 g

2. Sekoita kuumaan kvinoaan oliivi­ öljy ja sitruunanmehu. 3. Halkaise pestyt kirsikkatomaatit. Halkaise kurkku pitkittäin ja leikkaa viipaleiksi. Halkaise paprika, poista siemenet ja leikkaa kuutioiksi. 4. Poista tofu pakkauksestaan. Kääri se puhtaaseen keittiöpyyhkee­ seen ja puristele ylimääräinen neste pois. Revi tofu käsin uunipellille leivin­ paperin päälle parin sentin suupaloik­ si. Valuta pinnalle ruokalusikallinen oliiviöljyä ja kääntele tofupaloihin. 5. Paista tofupaloja 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia kunnes ne ovat rapeita. Sekoita sillä aikaa loppu oliiviöljy, vaahterasiirappi ja ta­ comauste keskenään. 6. Kaada maustekasti­ ke tofuille ja kääntele. OSTOSLISTALLE Paista tofuja vielä grillivastusten alla noin 3 minuuttia. 7. Sekoita kvinoaan paloitellut vihannekset ja pinaatti ja levitä laakealle vadille. Pirkka Luomu tofu Pirkka taco250 g­maustamaton mausteseos 28 g Lisää pinnalle tofu­ palat.

1 rkl limetinmehua 1/2 tl suolaa LISÄKSI

1/2 pkt (à 500 g) Pirkka itämaista riisisekoitusta tuoretta korianteria 1 limetti sinimailasen ituja 1. Ota jauheliha huoneenlämpöön. Hienonna kuoritut sipulit ja valko­ sipulinkynnet. Raasta inkivääri ja leikkaa chilit siemenineen ohuiksi viipaleiksi. 2. Kuumenna öljy pannulla. Lisää kookossokeri, kurkuma, jauheliha ja kasvikset. Paista, kunnes jauheliha on kypsää ja hieman ruskistunut. 3. Lisää pannulle kookosmaito, kalakastike, limetinmehu ja suola. Kuumenna ja anna kiehua miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes kastike on paksuuntunut. 4. Kypsennä sillä aikaa riisi pakkauk­ sen ohjeen mukaan. Tarjoa rendangkastike riisin, korianterin, limetin ja itujen kanssa.

Revitty uunitofu on superrapeaa! Kuka nappaa viimeisen palan raikkaan kvinoapedin päältä?

K- R u o k a . f i   PIRKKA  55


SYÖ SOR MIN Vegaaniset tacot ovat pöydässä puolessa tunnissa. Purista päälle runsaasti limettiä ja käy kiinni! OSTOSLISTALLE

Vegaaniset tacot 3 – 4 A N N OSTA   |   A L L E 30 M I N HI N TA N . 3, 80 €   / A NNOS *

Pirkka teriyakikastike 300 ml

1 pkt (300 g) VegMe Vegan Bites rustiikkipaloja 1 Pirkka mieto punainen chili 1 rkl oliiviöljyä 1/2 dl Pirkka teriyakikastiketta 2 rkl limetinmehua 1 rkl soijakastiketta 2 rkl seesaminsiemeniä LISÄKSI

150 g punakaalia 1 (80 g) punasipuli 1 (300 g) Pirkka syöntikypsä avokado 1 limetti 10–12 pientä maissitortillaa 1 ruukku korianteria 1 prk (200 g) kaurafraichea (esim. Yosa tai Oatly) Tarjolla makujen harmoniaa: täyteläisyys teriyakikastikkeesta, tulisuus chilistä ja ­raikkaus limetistä.

#KA SVIS O KK II IV K S E K

1. Viipaloi chili siemenineen. Paista VegMe Vegan Bites rustiikkipaloja ja chiliä paistinpannussa­ ­öljyssä muutama minuutti. Yhdistä teriyaki­ kastike, limetinmehu ja soijakastike kupissa. ­Lisää kastike ja seesamin­siemenet pannuun ja nosta pannu liedeltä sivuun. 2. Leikkaa kaali ja punasipuli ohuen ohuiksi vii­ paleiksi. Halkaise avokado, poista kivi ja viipaloi avokadon hedelmäliha. Leikkaa limetti lohkoiksi­ tarjolle. 3. Kuumenna tortillat paistinpannussa molem­ min puolin. Tarjoa kaurafraichen, korianterin ja muiden­täytteiden kanssa.

UUTUUS

VegMe Vegan Bites rustiikkipalat 300 g

56  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i


VÄLTÄ VAL KOI STA PAI TA A

ti is ta in lope t us

Täyteläinen kana-nuudelikeitto tuo ihanan maun lisäksi myös jännitystä arkeen, kun metsästät liukkaita nuudeleita.

Mausta rahka appelsiinin­ kuorella ja hunajalla ja herkuttele arki-iltana.

Kana-nuudelikeitto 4 –5 ANNOSTA   |  AL L E 3 0 M IN HINTA N. 3,10 €  / ANNOS *

1 (400 g) Pirkka parsakaali 1 rs (200 g) Pirkka herkkusieniä (tuoreita) 1 rs (250 g) Pirkka broilerin fileesuikaleita, pintamaustettu chili 1 rkl öljyä 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna 8 dl vettä 2 rkl Pirkka kasvisfondia 1 tlk (200 ml) Suzi Wan kookosmaitoa 1/2 dl Pirkka peanut butter smooth -maapähkinävoita n. 1 rkl Pirkka punaista curry­ tahnaa 2 rkl Suzi Wan soijakastiketta 1 1/2 rkl limetinmehua 1/3 pkt (à 250 g) Suzi Wan munanuudeleita 1/2 rs (à 250 g) Pirkka kirsikka­ tomaatteja 1 Pirkka mieto punainen chili viipaloituna 1/2 dl korianteria hienonnettuna 1. Paloittele parsakaali pieniksi nu­ puiksi. Viipaloi puhdistetut herkku­ sienet. 2. Ruskista broilerit öljyssä tilavassa kattilassa. Lisää parsakaalit, herkku­ sienet ja valkosipulit. Kuullota vielä hetki.

Aasian matka Uusi Suzi Wan -tuotesarja koostuu aidoista aasialaismauista.­ Perustan muodostavat kookosmaito, soijakastike ja nuudelit. Lisäksi siihen kuuluvat chilitahna, bambun versot ja mungpavun idut.

Appelsiinirahka 3 – 4 A NNOSTA  |  AL LE 1 5 M I NU UT TI A H I NTA N. 0, 8 5 € / AN NOS *

Mausta kana-nuudelikeitto currytahnalla ja chiliviipaleilla makusi mukaan.

3. Sekoita fondi kiehautettuun veteen. Lisää kasvisliemi ja kookos­ maito keittoon. Mausta maapähkinä­ voilla, currytahnalla, soijalla ja lime­ tinmehulla. Kuumenna liemi kiehuvaksi. 4. Lisää nuudelit ja keitä noin 4 mi­ nuuttia, kunnes nuudelit ovat kypsiä. Lisää loppuvaiheessa kirsikkatomaa­ tit. Ripottele keiton pinnalle chili­ viipaleita ja korianteria. Tarjoa heti.

1 prk (250 g) Pirkka maitorahkaa 2 dl maustamatonta jogurttia 1 (250 g) appelsiini 2–3 rkl juoksevaa hunajaa (1 dl Pirkka Parhaat granolaa, marja-siemen) 1. Yhdistä rahka ja jogurtti. Raasta hyvin pestyn appelsiinin kuori jouk­ koon. 2. Kuori appelsiini veitsellä kalvotto­ maksi ja paloittele. Sekoita appelsii­ ni ja hunaja huolettomasti rahkaan. Tarjoa rahka halutessasi granolan kanssa.

OSTOSLISTALLE

Pirkka laktoositon maitorahka 250 g

K- R u o k a . f i   PIRKKA  57


L EM PEÄ ST I ­SI N UN Avokadon pehmeä maku tuo ruokaan myös täyteläisyyttä.

OSTOSLISTALLE

A PARA ST NYT

Pirkka syöntikypsä avokado

Murskaa avokadot ronskisti haarukalla, tahnassa saa olla sattumia.

AVOKADO-LIMEKAKKU Hunajalla makeutettu, viljaton ja gluteeniton raakakakku on raikkaan makuinen ja koostumukseltaan pehmeän täyteläinen. Kokeile ja ihastu!

V I H REÄN H IMO AVOKADO-BATAATTICROSTINIT Pikkupalana tarjottavat avokado-­ bataatticrostinit valmistetaan purppura­bataatista ja höystetään avokadolla, kikherneillä ja fetajuustolla.

KATSO : RESEPTIT I .F A K O U K-R OKATAI ­K-RU S SOVELLU

PINAATTINEN AVOKADOVUOHENJUUSTOSALAATTI Korvaa perinteiset salaatinlehdet lempeän makuisella babypinaatilla ja lisää raikkaita klementiinejä. 58  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

Helppo ja monipuolinen avokadotahna sopii moneen. Kokeile tortillojen täytteenä tai dippinä nachoille.

Avokadotahna 4 A N N OSTA   |   A LLE 15 M I N HI N TA N . 1 , 2 5 € /A N N OS *

2 (n. 300 g) Pirkka syöntikypsää avokadoa 1–2 valkosipulinkynttä 1 rkl limetinmehua n. 1/4 tl suolaa 1. Varmista avokadojen kypsyys avokadon kapeasta päästä varovasti painamalla. Halkaise avokadot, poista siemenet ja koverra puolikkaista liha lusikalla. Murskaa avokadot haarukalla kar­keaksi soseeksi. Mukaan saa jäädä sattumia. 2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita avokadotahnan ainekset keskenään ja tarjoa ­dippinä tai esimerkiksi tortillojen täytteenä. Vinkki! Lisää halutessasi avokadotahnan joukkoon 1 dl turkkilaista jogurttia.

pa k as t i n = pe l as t i n Kypsyivätkö kaikki avokadot taas kerralla? Ei hätää. Halkaise avokadot, poista kivet, kaavi hedelmälihat kuoresta pakastepussiin ja sujauta pakkaseen. Sieltä vihreät ja täydellisen kypsät kaverit ovat aina sulattamista vaille valmiita smoothieen, avokadopastaan tai guacamoleen.


MAUKAS ARKI VALKO S I P ULIKAST IKE

+

Pirkka turkkilainen jogurtti 200 g

TOMAAT T IKAST IKE

Pirkka tomaattisose 140 g

+

Valkosipuli

Pirkka sokeri 1 kg

+ nin Snellma llattu ri G t e d uutuu kanakebab ja täysin vat kebab o ta lihaa. is la a m o u s n siivut o t e u h O ä mmittä lä o p lp he a. pannull

TÄY T E UUTUUS

Snellman grillattu kana­kebab 300 g

Pirkka mustapippuri, mylly 120 g

L I S Ä KKE E T

Kurkku Punasipuli

+

+ Pirkka meksikolainen jalapenoviipale 225 g/ 125 g

RU L L AK EBAB Rullakebabissa enemmän on enemmän: maku on samalla suolainen, tulinen, rasvainen ja vähän makea. Makeuden tuo tomaattisoseesta keitetty kastike. Täytteeksi voit tietysti valita joko kanakebabia tai nautaa mielitekosi mukaan. Kun haluat tehdä kebabin ihan viimeisen päälle, leivot leivän itse. Se on kuitenkin helppoa, sillä taikina on käytännössä kuin pizzapohja, joka vain jätetään mehevän paksuksi. Rullakebabin jälkeen nälkä on varmasti poissa. Koko pötkö painaa reippaat puoli kiloa!

UUTUUS

OSTOSLI STA LLE

Snellman grillattu kebab 300 g

KATSO EBABIN RULLAK I RESEPT I .FI TA K-RUOKA AO U K-R K S SOVELLU

Pirkka kebabkastike 400 ml

K- R u o k a . f i   PIRKKA  59


Perunanuudelit VAIN 12 g / 100 g HIILIHYDRAATTIA

UUTUUS

EKOLOGINEN

TUOTE KOTIMAISESTA

PERUNASTA

pannulla 3-5 min

ei lis채aineita ei h채vikki채 laktoositon ja gluteeniton vaihtoehto riisille ja pastalle 100% suomalaista perunaa ekologinen valinta

pakastetu o

Kotimaista ruokaa rakkaudella. t. Mummon v채ki

te


PIKKUISEN PAREMPAA

Liukasta laskiaista! Mäenlaskun jälkeen maistuvat kunnon eväät. Laita uuniin tuhdin juustoinen tartiflette ja pyöräytä mehevät juustosämpylät. Tarjoa mantelinen laskiais­boston hillon ja kermavaahdon kanssa.

K- R u o k a . f i   PIRKKA  61


PIKKUISEN PAREMPAA

Tartiflette 6 ANNOSTA   |  30 – 6 0 MIN HINTA N. 2, 25 €   / ANNOS *

1 kg Pirkka kiinteitä perunoita (vihreä pussi) 2 (200 g) sipulia 2 rkl Pirkka ekstra-neitsytoliiviöljyä 2 ps (à 65 g) Pirkka Luomu babypinaattia 2 dl (alkoholitonta) kuivaa valkoviiniä 1 prk (200 g) Arla Lempi crème fraîchea 1/2 tl suolaa 1/4 tl mustapippuria 2 pkt (à 150 g) Castello Creamy White valko­ homejuustoa

Tartiflette on herkullinen vaihtoehto raclettelle! Juustoherkku tehdään Alpeilla yleensä reblochon-juustosta, mutta se onnistuu mainiosti valkohomejuustosta.

1. Keitä perunat kypsiksi, noin 20 minuuttia. 2. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota ne oliiviöljyssä. Lisää pinaatit ja paista, kunnes enin neste on haihtunut. Sekoita sipuli-pinaattiseokseen valkoviini, ranskankerma, suola ja pippuri. 3. Leikkaa perunat puolen sentin viipaleiksi. Levitä perunat laakeaan voideltuun uunivuokaan. Kaada päälle kermaseos. Halkaise juustot ja nosta vuokaan päällimmäiseksi kuori ylöspäin. 4. Paista tartiflettea 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia, kunnes paistoksen pinta saa kauniin värin. Tarjoa tartiflette kuumana hyvän leivän kanssa.

OSTOSLISTALLE

Arla Lempi crème fraîche 200 g

Castello Creamy White valkohomejuusto 150 g

Black Tower Hedgerow Organic 9,98 €/0,75 l Luomuvalkoviini on puolikuiva mutta eloisan hapokas, joten se sopii erinomaisesti juustoisen tartifletten kaveriksi. Viini on vegaaninen. 62  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i


PIKKUISEN PAREMPAA

Juustosämpylät leipaiset helposti vaikka lasten kanssa. Koko perheen suosikkisämpylät ovat herkullisen meheviä, sillä myös taikinaan tulee juustoa.

Juustosämpylät 16 KP L   |   Y L I 60 MIN HINTA N. 0, 20 €  / KPL*

4 dl vettä 1 rkl sokeria 1 tl suolaa 1/2 ps (à 150 g) Pirkka emmental-mozzarella­ juustoraastetta 9 dl Pirkka hiivaleipävehnäjauhoja 1 ps (11 g) Pirkka kuivahiivaa 25 g pehmeää voita PINNALLE

1 kananmuna 1/2 ps (à 150 g) Pirkka emmentalmozzarella­juustoraastetta 1. Sekoita sokeri, suola ja juustoraaste 42-­asteiseen veteen. Sekoita hiiva jauhoihin ja vaivaa jauhot taikinaan. Lisää pehmeä voi. Alusta taikina kimmoisaksi, 5–10 minuuttia. 2. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota huoneenlämmössä noin 45 minuuttia, kunnes se on muhkea. 3. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile pötköksi, vaivaa mahdollisimman vähän. Paloittele pötkö terävällä veitsellä noin 16 palaan. Nosta palat kahdelle uunipellille leivinpaperin päälle. Peitä liinalla ja kohota noin 30 minuuttia.

Vadelmatiramisu valmistuu helposti, kun oikaiset vaniljaisilla täytekekseillä. Täytteessä maistuvat täyteläinen mascarpone ja hasselpähkinä-kaakaolevite.

4. Voitele kohonneet sämpylät kananmunalla ja ripottele päälle juustoraaste. Paista 225­asteisessa uunissa noin 12 minuuttia.

Vadelmainen Daniela-misu 12 A N N OSTA   |   Y LI 6 0 M I N HI N TA N . 1, 35 € / A N N OS *

1 pkt (350 g) Pirkka Daniela täytekeksejä 1 prk (2 dl) Pirkka laktoositonta vispikermaa 1 prk (250 g) Pirkka mascarponea 2 dl (n. 250 g) Pirkka hasselpähkinä-kaakao­ levitettä 2 rs (à 175 g) Pirkka Parhaat suomalaisia vadelmia (pakaste)

2. Vaahdota kerma. Sekoita kermavaahtoon ­ ascarpone, huoneenlämpöinen hasselpähkinäm kaakaolevite ja keksirouhe. Lisää massaan jäiset vadelmat, mutta jätä pakastimeen 2 dl koristelua varten. 3. Rouhi toinen keksipötkö noin 1 cm:n paloiksi.­ Levitä puolet keksirouheesta piirakkavuoan (Ø 26 cm) tai laakean kulhon pohjalle. Jätä loput ­koristeluun. 4. Kaada tuorejuustomassa keksien päälle. Peitä kelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintään 3 tuntia tai yön yli. 5. Koristele ennen tarjoilua keksirouheella ja kohmeisilla vadelmilla.

1. Rouhi veitsellä puolet kekseistä (1 pötkö) karkeaksi.

OSTOSLISTA LLE

Pirkka emmentalmozzarellajuustoraaste 150 g

Pirkka Daniela vaniljatäytekeksi 350 g

Pirkka Parhaat suomalainen vadelma 175 g pakaste

K- R u o k a . f i   PIRKKA  63


PIKKUISEN PAREMPAA

Laskiaisboston 20 VIIPAL E TTA  |  YL I 6 0 MIN HINTA N. 0,45 €  /  ANNOS *

2 1/2 dl maitoa 25 g hiivaa 1 dl sokeria 3/4 tl suolaa 1/2 rkl Pirkka kardemummaa 1 kananmuna n. 8 dl vehnäjauhoja 100 g Pirkka voita 1 rs (180 g) Pirkka maustamatonta tuore­ juustoa 1 ps (100 g) Pirkka mantelijauhetta 1 dl tomusokeria 2 tl vaniljasokeria 3–4 tippaa karvasmanteliöljyaromia VOITELUUN

kananmunaa LISÄKSI

n. 1/2 dl mantelilastuja raesokeria 1 prk (2 dl) Pirkka laktoositonta kuohukermaa Pirkka Parhaat vadelmahilloa

64  PIRKKA  ­K - R u o k a . f i

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota­hiiva­ joukkoon. Sekoita sokeri, suola, kardemumma,­ muna ja osa jauhoista joukkoon. ­Lisää jauhoja vähitellen alustaen. Lisää pehmeä rasva ja loput jauhot taikinaan. Taikina saa olla pehmeää ja kimmoisaa. Peitä taikina liinalla ja ­kohota lämpimässä paikassa noin 20 minuuttia. 2. Sekoita tuorejuusto, mantelijauhe, tomu- ja ­vaniljasokeri keskenään. Lisää mausteeksi karvasmanteliöljy hyvin sekoittaen. 3. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø 24 cm) pohjan ja reunan väliin. 4. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä 40 x 50 cm:n kokoiseksi levyksi. Levitä mantelitäyte taikinalle. Kääri levy pitkän sivun suuntaisesti rullaksi. Paloittele rulla 14 palaan. Asettele palat vuokaan niin, että keskellä on 4 palaa ja loput palat ympärillä. 5. Kohota pullaa liinalla peitettynä lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia. 6. Voitele pulla munalla. Ripottele mantelilastuja ja raesokeria pinnalle. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 25–30 minuuttia. Jos pinta tummuu liikaa, peitä vuoka leivinpaperilla paistumisen loppuvaiheessa. Irrota boston vuoasta hieman jäähtyneenä. 7. Vatkaa kerma vaahdoksi. Tarjoa laskiaisboston kermavaahdon ja hillon kanssa.

OSTOSL ISTALL E

Pirkka mantelijauhe 100 g

Pirkka Parhaat vadelmahillo 390 g

Vastustamattoman mehevä boston täytetään tuorejuustosta ja mantelijauheesta sekoitetulla täytteellä. Laskiaisena manteliboston tarjotaan hillon ja kermavaahdon kanssa.


KERÄILYAIKA 9.1.–31.3. LUNASTUS 19.4.2020 MENNESSÄ.

Katso ohjeet ja lisää tuotteita osoitteesta www.k-citymarket.fi/lego-keraily. Esim. LEGO City Great Vehicles 60267

Esim. LEGO Friends 41390

Ikäsuositus 5+

Ikäsuositus 6+

SAFARIMAASTURI

16,17 Ilman Plussa-korttia ja keräilyleimoja 26,95

Esim. LEGO DUPLO Classic 10909

SYDÄNLAATIKKO Ikäsuositus 1½+

16,17 Ilman Plussa-korttia ja keräilyleimoja 26,95

Esim. LEGO DUPLO Town 10874

HÖYRYJUNA Ikäsuositus 2-5

44,97

Ilman Plussa-korttia ja keräilyleimoja 74,95

Esim. LEGO Ninjago 71701

ANDREAN AUTO JA LAVA

KAIN TULILOHIKÄÄRME

16,17 Ilman Plussa-korttia ja

16,17 Ilman Plussa-korttia ja

keräilyleimoja 26,95

Esim. LEGO Friends 41381

PELASTUSOPERAATION VENE Ikäsuositus 7+

65,97

Ikäsuositus 4+

keräilyleimoja 26,95

Esim. LEGO Technic 42105

KATAMARAANI Ikäsuositus 8+

29,97 Ilman Plussa-korttia ja

Ilman Plussa-korttia ja keräilyleimoja 109,95

keräilyleimoja 49,95

Esim. LEGO Technic 42096

Esim. LEGO Classic 11009

PORSCHE 911 RSR

Ikäsuositus 10+

107,97 Ilman Plussa-korttia ja keräilyleimoja 179,95

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • WWW.K-CITYMARKET.FI

PALIKAT JA VALOT Ikäsuositus 5+

23,97

Ilman Plussa-korttia ja keräilyleimoja 39,95


SIEMENET SAAPUIVAT K-RAUTOIHIN – HAE OMASI JA ALOITA ESIKASVATUS!

AIKAISTA KASVUKAUTTA taimikasvatuksella SISÄLTÄÄ KAIKEN TARVITTAVAN VESIVILJELYN ALOITTAMISEEN – LISÄÄ VAIN VESI

3

95

KYLVÖ- JA TAIMIMULTA BIOLAN 10 L Hienojakoinen luomumultaseos kylvöihin ja taimikasvatukseen. Multaan on lisätty kasvua edistäviä Gliocladium-hyötymikrobeja ja mykorritsaa.Mikrobit edistävät taimettumista ja juurten kasvua sekä antaa niille paremman vastustuskyvyn. 501915156

5

3

95

PIENOISKASVIHUONE

95

12

kpl/pkt

/pkt

SAMMALNAPIT

Pienoiskasvihuone siementen idättämiseen takaa itämiseen tasaiset olosuhteet. Tukevan rakenteen ja materiaalin ansiosta pienoiskasvihuonetta voi käyttää uudelleen. Sisältää 12 sammalnappia. 502121849

Elävästä rahkasammaleesta valmistettu, kalkittu ja lannoitettu kasvualusta siementen idättämiseen. Lisätään vain vesi ja siemenet. Sammalnappi on 100 % rahkasammalta. 12 kpl/pkt. 502121870

89

95

VESIVILJELYSETTI HARVY 3 Aloituspakkaus vesiviljelyyn, sisältää laatikon ja kannen kolmelle taimelle ja esikylvetylle kapselille (3 salaattia, 3 basilikaa) + 3 kapselikorit + 250 ml erikoisravinnetta + led-valon. 39 x 15 x 14 cm. 502124856

Hinnat ovat voimassa 29.1. - 3.3.2020 kaikissa K-Raudoissa. TILAA TUOTTEET VERKOSTA TAI KATSO LÄHIN K-RAUTA:

k-rauta.fi


PARASTA KOIRAN RUOKAKUPPIIN

Uusia koiranruokia kehitetään ja niiden laatua valvotaan yhtä tarkasti kuin ihmisruoankin. Poimi vinkit koiraasi hellivän ruokavalion koostamiseen. TEKSTI SATU KÄRKI KUVAT GETTY IMAGES

1

PROTEIINIA, RASVAA JA KUITUA. Koiran

ravinto on pääsääntöisesti lihapainotteista, sillä koira tarvitsee lihasta ja kalasta saatavia valkuaisaineita, omega-3- ja omega-6-rasvahappoja sekä rasvaa. Koiran elimistö tarvitsee hiilihydraattia ja runsaasti kuitua, jotta ruoansulatus toimii. Laadukkaasta valmisruoasta koira saa tarvittavat ravintoaineet oikeassa suhteessa.

2

VITAMIINEJA JA KIVENNÄISAINEITA. Osa

koiranruoan vitamiineista tulee lihasta ja muista eläinperäisistä tuotteista, mutta esimerkiksi A-, B-, C-, D- ja E-vitamiineja voidaan lisätä. Mukana voi olla synteettisesti valmistettuja vitamiineja tai esimerkiksi C-vitamiinia sisäl-

täviä ruoka-aineita. Koiranruokaan käytetään myös juureksia ja vihanneksia: tummanvihreät kasvikset ovat erityisen hyviä raudanlähteitä. Ruoasta saatava sinkki, seleeni ja kupari auttavat pitämään koiran immuunijärjestelmän kunnossa. Rautaa tarvitaan hemoglobiinin muodostamista varten ja kalsiumia ja fosforia luuston kasvuun. Jos koiranruokapaketin koostumusluettelossa mainitaan glukosamiini ja kondroitiinisulfaatti, niitä on lisätty ruokaan koiran luuston ja nivelten vahvistamiseksi.

3

Immuunivasteeseen vaikuttavia marjoja ja kasviksia sanotaan superfoodeiksi. Marjojen sisältämät antioksiSUPERFOODEJA.

dantit ovat hyväksi terveydelle. Kaikkein laadukkaimmissa koiranruoissa on käytetty tyrnimarjan lisäksi kehäkukkaa. Molemmat ovat luontaisia antioksidantteja ja sisältävät fenolisia yhdisteitä kuten flavonoideja.

4

Koirille on tarjolla myös luomuruokaa, mutta se tunnetaan vielä huonosti. Syynä lienee lainsäädäntö: luomukoiranruoan markkinoinnissa ja pakkausmerkinnöissä ei ole vielä mahdollisuutta käyttää samoja luomulogoja kuin kuluttajien jo tuntemissa luomuelintarvikkeissa. Koiranruoka seuraa tässäkin ihmisruoan trendejä, ja luomu on kasvussa. LUOMUA.

KÄÄNNÄ > P i r k k a . f i   PIRKKA  67


lostetta tutkimalla. Allergiaoireiden ilmetessä kannattaa ensimmäisenä varmistaa eläinlääkäriltä, ettei koira ole sairas. Jos koira on terve, mutta oireet jatkuvat, selvitä, mitä koira on syönyt. Jollekin koiralle vilja saattaa aiheuttaa oireita, jollekin liha. Myös koirarotujen herkkyyksissä on eroja. Oireen aiheuttaja löytyy kokeilemalla.

7

VATSAN YSTÄVIÄ. Vatsaystävällisissä koi-

ranruoissa on maitohappoa immuunijärjestelmää varten. Jukkapalmusta saatava yucca schidigera -uute taas stabiloi suolistossa muodostuvia kaasuja.

8 PILKUNTARKKAA KEHITYSTYÖTÄ Tuotelaatupäällikkö Heini Haverinen K-ryhmästä suunnittelee koiranruokien ravintoainekoostumuksia ja valvoo tuoteturvallisuutta. ”Aloitamme koiranruokatuotteen kehittämisen määrittelemällä, mitä valmistus- ja ravintoaineita sen pitäisi sisältää ja missä suhteessa. Valmistaja tekee ehdottamamme reseptin perusteella useita koostumuksia arvioitavaksi. Arvioiden perusteella päätämme, mitä lähdemme kehittämään. Reseptiä hiotaan kehitystyön jatkuessa. Valmistajan tehtaalla on GFSI-tuoteturvallisuussertifikaatti, joka takaa, että tehdas on hygieeninen, laitteet tarkastettuja ja tuotteet sekä raaka-aineet pystytään jäljittämään. Koiranruoissa käytettävissä raakaaineissa ei saa olla mikrobiologista kasvustoa, kuten hometta, sientä tai salmonellaa. Koiranruoka valmistetaan aina kypsentämällä, poikkeuksena on pakasteena myytävä raakaruoka. Ruokintatesteissä selvitetään, että koira saa elimistönsä tarvitsemat proteiinit, rasvat, kuidut, vitamiinit ja kivennäisaineet. Myös maistuvuustestit kuuluvat prosessiin. Maistuvuutta varten lisätään lihakomponentteja, uutteita tai kasviksia, jotka antavat makua tai hajua. Varmistamme tuotteiden säilyvyyttä pistokokein. Myös pakkausmerkintötietojen oikeellisuuden valvonta kuuluu rutiineihin. Tarkkailemme myös, että luvattu ravintoainekoostumus toteutuu.”

68  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

5

VILJATONTA. Koira voi elää jopa kasviksil-

la, mutta viljaa se ei välttämättä tarvitse. Joissain koiranruokatuotteissa viljat on jätetty kokonaan pois osittain siksi, että koirien allergioiden on epäilty lisääntyvän. Myös riisi on voitu korvata esimerkiksi vähäenergisemmällä perunalla.

KIELLETYT RUOAT. Mitä koiralle sitten ei

saa antaa? Esimerkiksi tofu, soija, kuivatut pavut, suklaa, sipuli, rusinat, ksylitoli ja laktoosia sisältävät maitotuotteet ovat kiellettyjä. Sokeri ei ole koiralle hyväksi, se voi jopa sokeuttaa koiran. Kypsennettyjä luita ei koiralle pidä antaa. Koira voi syödä valvotusti raakoja luita, mutta luuaines kovettaa helposti vatsan. Luiden sijaan koiralle voi antaa puruluita tai -tikkuja hampaiden puhdistukseen.

KOIRAN ENERGIANTARVE VÄHENEE IÄN MYÖTÄ.

6

ALLERGISOIMATONTA. Jotkut ruoka-ai-

neet voivat aiheuttaa koirille ripulia, oksentelua tai yskää. Yleensä yliherkkyydet aiheuttavat kutinaa, ja koiran iho hilseilee. Jos epäilyttää, että jokin raaka-aine aiheuttaa koiralle yliherkkyyttä, löydät sen helposti tuotese-

9

OIKEA MÄÄRÄ.

Oikean ravintoainekoostumuksen lisäksi on tärkeää valita sopiva ruoka pennulle, aikuiselle ja seniorikoiralle erilaisten energiantarpeiden vuoksi. Suurin virhe on antaa koiralle liikaa ruokaa. Lihavuudesta tai liikkumattomuudesta koira kärsii. Pahimmillaan ylipaino ja liikunnan puute voivat aiheuttaa niveloireita ja murtumia luihin. Asiantuntija: K-ryhmän tuotelaatupäällikkö Heini Haverinen

VILJAT TO M IA VAIHTO EHTOJA

Pirkka Parhaat koiran viljattomissa kuivaruoissa vilja on korvattu vähäenergisemmällä perunalla. Kuivamuonat sisältävät vain yhtä liharaaka-ainetta, lohta tai kanaa. Näin allergian aiheuttaja on helppo jäjittää ja jättää pois ruokavaliosta. Isoille ja alle kymmenkiloisille koirille on omat ruokansa, joita on täydennetty koiran hyvinvointia tukevilla ainesosilla: vitamiineilla, kivennäisaineilla ja antioksidanteilla. Näista ruoista koira saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet ja sopivan määrän energiaa.


TURVALLINEN PIHA koko talveksi

3

SK

19

95

(26,85)

/ 3 säkkiä

HIEKOITUS- JA PUUTARHAMURSKE 25 L KEKKILÄ LECA Aito luonnonmateriaali pihojen liukkauden torjuntaan. Vettä kevyempi murske pysyy suojasäälläkin pinnalla ja estää liukastumista pihan jäädyttyä uudelleen. Murske on hyvin kevyttä, 25 litran säkki painaa vain 8 kg. 0,27/l (norm. 0,36/l). 501097645

5

95

HIEKOITUSSEPELI 20 KG KEKKILÄ Riittoisa kivimurske pihojen, kulkuväylien ja katujen liukkauden torjumiseen. Perinteinen hiekoitusmateriaali on murskattua kotimaista kiveä ja sen raekoko on 3-8 mm. 0,30/kg. 502084345

19

95

JÄÄSULA 10 L KEKKILÄ Tehokas Jääsula sulattaa tehokkaasti jäiset ja liukkaat kulkureitit, kuten portaat, piha-alueet ja jalkakäytävät. Jääsula ei sisällä suolaa, eikä vahingoita pintoja tai kasveja. 99% teknistä ureaa. 2,-/l. 502099063

Hinnat ovat voimassa 29.1. - 3.3.2020 kaikissa K-Raudoissa. TILAA TUOTTEET VERKOSTA TAI KATSO LÄHIN K-RAUTA:

k-rauta.fi


Lisää mukavuutta kerrostamalla löysästi laskeutuvia treenivaatteita ihoa myötäilevien päälle. Yhdessä niistä syntyy kiinnostava kontrasti. Harmaa Energetics Omarlytreenipaita 24,90 €, alla punainen Adidas Tech Boss Tank -toppi 27,95 € sekä Energetics-säkki/nyrkkeilyhanskat 29,90 €, Intersport. Avia-treenitrikoot 34,95 €, myös valkoisena, ja Nike Tanjun -vapaa-ajan kengät 69,95 €, K-Citymarket.

Urheiluun täydelliseksi luodut vaatteet ja asusteet innostavat pitämään itsestä huolta oman lajin parissa. Nappaa treenivaatteet mukaan ruokaostoksilla K-Citymarketissa.

treeni

T EK STI JA TY YLI IDA JOKIKUNNA S KUVAT EER O KO K KO

HYVÄ 70  PIRKKA  ­P i r k k a . f i


Yh teis p e l iä Selkeät värit ovat trendikkäimpiä alkuvuoden ja kevään urheilu- ja treenivaatteissa. Musta imartelee kaikkia, voimakas punainen tuo energisyyttä tyyliin. Muista urheiluun sopivat asusteet, kuten hikinauhat ranteissa tai otsalla. Älä kylmetä itseäsi hikisen urheilun jälkeen, vaan varaa mukaan pehmeä ja lämmin huppari tai takki. Naisella punaiset Adidas-treenitrikoot 44,95 € ja Puman lenkkarit 85 €, Intersport. Punainen Avia-t-paita 24,95 € ja kaulalla Avia-tuubihuivi 9,99 €, K-Citymarket. Miehellä Avia-t-paita 16,99 €, -hihaton paita 19,99 € ja -sukat 3 paria 7,99 € sekä shortsit 19,99 € ja mywear-lenkkarit 29,95 €, K-Citymarket. Wilson Tour Comp tennispallot 4 kpl 6 €, Intersport. Wilson-mailat ja -hikinauha kuvausrekvisiittaa, samoin naisen lanteilla oleva musta huppari.

P i r k k a . f i   PIRKKA  71


1

2

3 5

4

Uusi vaatemallisto & Susijengi Avia on uusi K-Citymarketin urheilu- ja vapaa-ajanvaatteiden merkki, jonka mallistosta voi helposti luoda itselle tai koko perheelle toimivia kokonaisuuksia. Avia-vaatteet sopivat myös koripallon Suomen maajoukkueen Susijengin jäsenille. Avia vaatettaa koripalloliiton kaikki maajoukkueet ja Helsinki Basket Academyn seuraavan kolmen vuoden aikana. Susijengi esiintyy Avia-varusteissa ensi kertaa helmikuun EM-karsintaottelussa. » Lue lisää: K-Citymarket.fi/avia 1. Raikkaan valkoinen pari: naisten Adidas Yatra treeni/vapaa-ajan kengät 69,95 € ja Aviasukat 3 paria 7,99 €, K-Citymarket. 2. Voimakkaat värit sopivat myös jalkaan. Oransseissa miesten Adidas Counterblast Bounce -sisäpelikengissä on superkeveä päällinen ja pitävä kumipohja 139,95 €, Intersport.

6

3. Vitivalkoinen Avia-lippalakki 12,99 €, K-Citymarket. Harmaa pitkähihainen Energetics Marlentreenihuppari 29,90 €, Intersport. » Lue miten hoidat lippalakkiasi oikein: Pirkka.fi/artikkeli/ lippiksen-hoito-ohje 4. Kuntosalille kukkakuosinen Avia-kevyt treenitakki 39,95 €, K-Citymarket. Punaiset Adidas-treeniliivit 44,95 €, Intersport. 5. Rankan treenin nesteytykseen tyylikäs myhome-juomapullo 0,7 l karkaistua lasia, pullossa silikonipäällinen (astianpesukoneen kestävä ilman korkkia) 16,95 €, K-Citymarket. Adidas-verryttelytakki 64,95 €, Intersport. 6. Hyppynaru sopii monipuoliseen lämmmittelyyn kotona ja salilla. Nahkainen ja puukahvainen Energetics-hyppynaru 14,90 € ja pirteä keltainen Pro Touch -juoksu- ja treenipaita 19,90 €, Intersport. Harmaa, pehmeä myhome Basic-pyyhe 70 × 140 cm 12,99 €, K-Citymarket. 7. Sekoittele naisten ja miesten vaatteita keskenään, jos koot vain sopivat. Kuviollinen Avia-treenitoppi 24,95 € ja miesten Avia-verryttelyhousut 24,95 €, K-Citymarket. Molten-koripallo 39,90 €, Intersport.

72  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

7


Pa l l o t t e lua Urheilu- ja treenivaatteissa materiaalilla on väliä. Kevyet yllä, hengittävät ja helposti pestävät vaatteet toimivat parhaiten. Niissä on mukava liikkua ja ne ovat joka pesun jäljiltä puhtaat ja hiettömät. Mallina toimi tennispelaaja Otto Virtanen, joka on ensimmäinen K-ryhmän tukemaksi K-Talentiksi valittu nuori urheilija. » Lue Oton haastattelu: Pirkka.fi > Ihmiset Punainen Avia-t-paita 16,99 € ja harmaa Karhuswetaritakki 34,95 €, K-Citymarket. Mustat Pro Touch Rolly-shortsit 22,90 € ja Wilson Tour Comp -tennispallot 4 kpl 6 €, Intersport. Wilson-tennismaila pelaajan oma. Asics-lenkkarit kuvausrekvisiittaa.

P i r k k a . f i   PIRKKA  73


Kauneus

3 × TALVI-IHON PELASTAJA Vastaamme kolmeen lukijan kysymykseen kauneudesta. Lähetä kysymyksesi: kauneus.pirkka@pirkka.fi. Lue lisää: Pirkka.fi > Tyyli

KANNATTAAKO IHOA KUORIA

1

Talvi kuivattaa ihoani, myös kasvoilla. Onko ihon kuorinnasta apua, kannattaako kuorimista tehdä talvella?

3 Asiantuntijana Anne Lohiniva, Cidesco-kosmetologi, SKY ja yrittäjä

”Talvella ihon kuorinnan kanssa on syytä olla maltillinen. Iholla kuuluu olla niin sanottu normaalifloora eli ihmiselimistön normaalia mikrobikantaa. Talvella ankaramman sään takia kasvojen ihon kuorintakertoja kannattaa vähentää ja kuoria ihoa harvemmin kuin kesällä. Kuivaa ihoa kuoritaan ylipäätään harvemmin, kerran kuukaudessa voi olla sopiva väli. Kun ihoa kuoritaan, sen pinnalta poistetaan kuivaa, kuollutta ihosolukkoa. Näin muut ihonhoitotuotteet, kuten seerumit, öljyt, naamiot ja tehotiivisteet imeytyvät ja hoitavat ihoa paremmin. Kuorinnan jälkeen kangasnaamio kyllästää ihoa kosteudella ja ikäänkuin työntää kosteutta ihon sisään. Hieman vanhemmalle iholle suosittelen ravitsevampaa ja rauhoittavaa yövoidetta kuorinnan jälkeen.”

SUOSITELLUT TUOTTEET: 1 Lumene Puhdas Syväpuhdistava Kasvokuorinta 9,90 € sisältää koivun kaarnaa. Kuorinta puhdistaa ja samalla häivyttää ihohuokosten näkymistä. Tuotetta hierotaan kostealle iholle pyörivin liikkein, ja se huuhdellaan pois vedellä. 2 L’Oréal Paris Revitalift Filler -seerumi 30 ml 20,90 € sisältää muun muassa hyaluronihappoa. Ihon luonnollinen hyaluronihapon tuotanto heikkenee iän myötä. Seerumi auttaa tekemään ihosta täyteläisemmän näköisen. 3 Lavera Two-Phase Firming Treatment -tehohoito 7 x 1 ml ampullia 19,90 € stimuloi ihon omaa kollageenituotantoa. Tehohoito auttaa häivyttämään juonteita. Kaikki tuotteet K-Citymarketeista tai valikoiduista K-Citymarketeista.

2

Pikaratkaisut TEK STI TANJ A RINKINEN KUVAT VI OL A MINERVA VI RTAMO, VALM ISTAJ AT J A ANNE LO HINIVAN KUVA ANU HERRAL A

Miten hoitaa kylmässä helposti rohtuvia huulia?

1

”Mitä enemmän käytät huulipunaa ja -kiiltoja, sitä enemmän tarvitset suojaa huulille. Vedetön suojatuote auttaa pakkasen purevuuteen huulilla ja kasvoilla. Varmista myös, että huulivoiteesi on hoitava.” Blistex Med Plus -huulivoide 5 ml 2,65 €, valikoidut K-Citymarketit.

74  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

HANKI AINAKIN TÄMÄ!

Couperosaihoni ärtyy helposti talvella, mikä avuksi?

2

”Kosteuta ja suojaa herkkää ihoa seerumilla tai uv-suojan sisältävällä voiteella. Laajentuneita ja ihon pintaan nousseita verisuonia voi peittää ja häivyttää hyvällä CC-meikkivoiteella. Vältä saunomista liian kuumassa lämpötilassa.” Lumene Arktis Tehokosteuttava & rauhoittava öljyseerumi 32,90 €, K-Citymarket.

Katso K-Citymarketin tuotteiden saatavuus: K-ruoka.fi > Ajankohtaista > Kaikki aiheet > Kauneus

It’s Skin Maitakesieniseerumi auttaa vähentämään stressi-ihon ja väsymyksen merkkejä, 19,50 €, valikoidut K-Citymarketit.


Kauneus

TALVELLA IHOA HOIDETAAN HELLÄSTI Ylimpänä Lumene Puhdas -syväpuhdistava koivunhiilinaamio 75 ml puhdistaa ihoa ja hillitsee ihon ylimääräistä öljyisyyttä 9,90 €. Keskellä vasemmalla N.A.E. yleisvoide vartalolle, kasvoille ja hiuksille 150 ml sisältää luomulaatuista oliiviöljyä, joka kosteuttaa ihoa ja muun muassa hiusten latvoja 9,90 €. Vieressä It’s Skin Power 10 Formula lakritsiuuteseerumi 30 ml rauhoittaa ja vähentää ihon punoitusta 19,50 €. Mossa Derma+ Calming Moisture Cream -rauhoittava kasvovoide 50 ml sisältää kosteuttavia ainesosia, kuten hyaluronihappoa. Puolukan molekyyli yhdessä vitamiinien kanssa auttaa ihoa ympäristörasituksissa 15,90 €. So BiO Tea Tree kasvosuihke 100 ml epäpuhtaalle, akneen taipuvaiselle iholle. Suihke sisältää sataprosenttisesti puhtaita ja luonnonmukaisia eteerisiä öljyjä, 12,90 €. UpCircle, Coffee & Citrus Oils kahvikuorinta 100 ml kosteusköyhälle kasvojen iholle 15,90 €. Kaikissa sarjan tuotteissa hyödynnetään muuten jätteeksi päätyviä raaka-aineita. Inkuto Shea Butter Patchouli karitevoi 120 ml on uusiutuvasta voipuusta jalostettu puhdas tuote iholle 22,95 €. Lumene Lähde Tehokosteuttava 24H geelivoide 50 ml on öljytön, nopeasti levittyvä voide, joka sopii normaalille, rasvaiselle ja sekaiholle 19,90 €. Tuotteet valikoiduista K-Citymarketeista.

­P i r k k a .75 fi P75  i r k kPIRKKA  a . f i   PIRKKA 


Her채채 hyv채채n makuun.

Lantkaka Unikko. Nauti unikonsiemenen makuisesta uutuudestamme.


Terveys

Ientulehduksia tulee ja menee. Ovatko ne oikeasti vaarallisia, erikoishammaslääkäri Susanna Paju?

Milloin tulisi mennä hammaslääkäriin?

Iensairauksien takia kannattaa mennä hammaslääkäriin, mikäli verenvuoto ikenistä jatkuu pitkään. Tauti voi olla jo kehittymässä, vaikka hampaat eivät vielä liiku tai olisi kipeinä. Parodontiitti etenee yleensä hitaasti useiden vuosien aikana, joten säännöllisesti tehty ikenien tutkimus vähentää riskiä, että tauti jäisi huomaamatta.

Suun ja hampaiden hoito on tärkeää koko kehon hyvinvoinnin takia. Suun tulehdusten tiedetään liittyvän moniin yleissairauksiin. Jos hoitamaton iensairaus, esimerkiksi ientulehdus tai parodontiitti, saa olla pitkään suussa, sen aiheuttama matala-asteinen tulehdus voi lisätä yleissairauksien kehittymisen riskiä. Kun hampaat ja ikenet hoidetaan hyvin, omat hampaat säilyvät ehjinä ja pidempään suussa. Silloin myös syöminen, puhuminen ja sosiaalinen oleminen sujuvat luontevasti.

Ovatko suun hoidon rutiinit ja suositukset muuttuneet?

Suun hoidossa suositellaan yhä hampaiden harjausta fluoritahnalla kaksi kertaa päivässä sekä hammasvälien puhdistamista kerran päivässä. Saattaa olla, että tulevaisuudessa suositukset muuttuvat. Aivan äskettäin julkaistiin korealainen tutkimus, jossa hampaat oli harjattu kolme kertaa tai useammin päivässä, ja sillä oli sydänsairauden riskiä vähentävä vaikutus.

Miten ientulehdusta pitäisi hoitaa?

Ientulehduksen hoitoon riittää yleensä se, kun parantaa hampaiden hoitoa ja poistaa bakteereista muodostuvan plakin hampaiden pinnoilta. Ientulehdus on pinnallinen eikä jätä pysyviä jälkiä, jos sen hoitaa ajoissa ennen parodontiitiksi kehittymistä. Ientulehduksen näkyvin ja ensimmäinen oire on verenvuoto ikenistä, mikä vähenee kun bakteerien määrä ikenien rajassa pienentyy.

Mikä on parodontiitti?

Parodontiitti on hampaan kiinnityskudosten sairaus. Siinä bakteerit aiheuttavat tulehdusketjun, joka alkaa tuhota hammasta leukaluuhun kiinnittäviä kudoksia. Joillakin meistä on perinnöllinen alttius sairastua siihen. Parodontiittiin sairastumisen riskiä lisäävät tupakointi, huono suuhygienia ja jotkut yleissairaudet.

Miksi suositukset hoitoon menemisestä vaihtelevat?

6 × KUN SUU VOI HYVIN Iensairaudet tulevat yhä monille yllätyksenä. Tulevaisuudessa hampaat harjataan jopa kolmesti päivässä. TEKSTI TANJA RINKINEN KUVA GETTY IMAGES

Hammaslääkärissä ja suuhygienistillä määritellään yksilölliset hoitovälit, riippuen hoidon tarpeesta ja potilaan sairaustumisriskistä. Yhdelle riittää hammaslääkärin tekemä tarkastus kahden vuoden välein, toisen pitää käydä kerran vuodessa. Suuhygienistillä voi joutua käymään jopa 3–4 kuukauden välein, jos potilaalla on parodontiitin tai karieksen riski. Jollekin toiselle sen sijaan voi riittää tarkastusväliksi vuosi tai useampikin. Susanna Paju on dosentti, erikoishammaslääkäri suu- ja leukasairauksien osastolta Helsingin yliopistosta.

1 2 3 4 5 5 PI K AVI N KKIÄ

Hampaiden puhdistus on tekniikkalaji, ei voimailua. Kovalla hammasharjalla ja liiallisella voimalla voi vahingoittaa ikeniä ja hampaita. Hyvä hammasharja on pehmeä, sopivan kokoinen ja sen varsi on hyvin käteen sopiva. Suosi sähköhammasharjaa.

Harjaus on hyvä aloittaa takahampaista. Jos harjaamisen aloittaa helpoimmasta kohdasta, voivat takahampaat jäädä liian vähälle puhdistukselle. Huolellinen harjaus kestää noin kaksi minuuttia, silloin ehtii käydä kaikki pinnat hyvin läpi.

Hammasvälien puhdistukseen ei riitä pelkkä harjaaminen. Puhdista hammasvälit päivittäin hammaslangalla, -väliharjalla tai -tikulla. Hammasväliharjaa liikutellaan hampaiden välissä useaan kertaan hampaiden molemmilta puolilta.

Fluoria sisältävä hammastahna vähentää hampaiden reikiintymistä. Fluori estää bakteerien aiheuttamaa hammaskiilteen mineraalien liukenemista. Harjauksen päätteeksi tahna syljetään pois suusta. Tarvittaessa voi kevyesti huuhdella suun.

Säännöllisellä ateriarytmillä on iso merkitys suun terveydelle. Napostelu pitkin päivää on haitallisinta hampaille. Siksi syömiset ja juomiset on hyvä keskittää ruoka-aikoihin ja antaa suun välillä levätä.

L Ä H D E : H A M M AS L A A K A R I L I I T TO. F I

P i r k k a . f i   PIRKKA  77


Suun aftoista kärsiville vähän vaahtoutuva Zendium Sensitive -hammastahna 75 ml 2,79 €, K-Citymarket.

Hammaslanka voi myös maistua hyvälle. The Humble co -hammaslanka sitruunan makuisena 3,99 €, K-Citymarket.

Käytä suuvettä esimerkiksi hammasoperaatioiden jälkeen. Listerine Cool Mint -suuvesi 500 ml, K-ruokakaupat.

SUU PUHTAAKSI

Huolelliseen hampaiden ja suun hoitoon tarvitaan muutakin kuin hammasharja. Huolellinen harjaus kestää kaksi minuuttia. Sähköhammasharjan Pepsodent-vaihtopäät 2 kpl 9,65 €, K-Citymarket.

TEKSTI TANJA RINKINRN KUVAT VALMISTAJAT

Biologisesti hajoava ja bambusta valmistettu Colgate-hammasharja 2,85 €, K-Citymarket.

Laadukkaita Tepehammasväliharjoja on useita eri kokoja 6 kpl 3,39 €, K-Citymarket. Ksylitoli ehkäisee hampaiden reikiintymistä. Xylitol Jenkki Professional -purukumi, K-ruokakaupat.

Hampaiden värjäytymien vaalentamiseen Colgate Max White Ultimate -hammastahna 19,50 €, valikoidut K-Citymarketit.

78  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Hampaiden puhdistukseen kevyet Jordan Clean Between -hammasväliharjat 20 kpl 2,59 €, K-Citymarket.

Hammasvälien puhdistukseen Pirkka hammaslankain 1,99 €, K-Citymarket.


Tiedämme keneltä villamme tulee Devold otti vuonna 2017 käyttöön Sheep to Shop -ohjelman, joka varmistaa täyden jäljitettävyyden ja läpinäkyvyyden yhtiön arvoketjun kaikissa vaiheissa ja varmistaa, ettei laadusta, eläinten hyvinvoinnista tai laidunmaiden ylläpidosta tingitä.

Devold® Expedition

Ääriolosuhteisiin suunniteltu kaksikerroksinen alusasu. Sisäpinta on 100% merinovillaa. Ulkopinnan Aquaduct käsiteltyyn merinovillaneulokseen on yhdistetty 10% polyamidia kestävyyden parantamiseksi. Asu eristää erittäin hyvin lämpöä ja sillä on erinomainen kosteudensiirtokyky. Se jatkaa lämmittämistä myös kostuessaan.

Devold Expedition Long Johns 79,90 (98,-)

Devold Expedition Longs 79,90 (98,-) Devold Expedition Zip Neck 89,90 (109,-)

Ku l

atutkimus taj ut

VARAA VERKOSTA, NOUDA KAUPASTA > INTERSPORT.FI UP KA

LU

·S

PA ·

0 202 UO

MEN

LU O T E T U I

NU

RH

EI

Tarjoukset voimassa 29.2.2020 asti, niin kauan kuin varatut erät riittävät. Koot ja värit voivat vaihdella kaupoittain. Katso kauppakohtaiset aukioloajat intersport.fi


PLUSSA-KORTILLA MATKAT AINA EDULLISEMMIN. ETU VÄHINTÄÄN 50 EUROA, KUN VARAAT OSOITTEESSA PLUSSA.COM/TJAREBORG

KESÄLOMA KUTSUU Plussa-korttisi on avain edulliseen ja aurinkoiseen lomaan! Tjäreborg tarjoaa nyt Plussa-alennuksen kaksinkertaisena laajasta valikoimasta kesän lomia. Valitse vaikka iki-ihana Kreikka, kaunis Kroatia tai joku muu Välimeren alueen lomasuosikeista. Toteuta haaveilemasi kaukomatka tai lähde antoisalle risteilylomalle. Valinta on sinun, mutta varaa viimeistään 16.2. plussa.com/tjareborg Tarjous koskee valikoituja lähtöjä 1.4.–30.9.2020 ja vain uusia varauksia.


Säästä ny t jopa 140,Varaa 16.2. viimeistään


CMYK VERSION

CYAN: 0% - MAGENTA 100% - YELLOW: 76% - BLACK: 0%


MIKÄ ON OSTOSKORISI ILMASTOVAIKUTUS? Uusi K-Ostokset-palvelusta löytyvä hiilijalanjälkimittari auttaa ymmärtämään ruokaostosten ilmastovaikutuksia. TE KSTI S ATU KÄRKI KUVAT GETTY IMAGES JA K-RYHMÄ

TIEDÄTKÖ, MILLAISIA ILMASTOVAIKUTUKSIA

ruokaostoksillasi on? Arjen ostosvalintojen tekeminen ilmastoystävällisesti on helpompaa, kun voit seurata ruokakorisi hiilijalanjälkeä omasta älypuhelimestasi tai verkosta. K-ryhmä on kehittänyt Plussa-asiakkailleen yhdessä Luonnonvarakeskuksen kanssa mittarin, joka näyttää konkreettisesti, mistä tuoteryhmistä ruokaostosten hiilidioksidipäästöt tulevat. Mittari on K-Ostokset-palvelussa, joka löytyy K-Ruoka-mobiilisovelluksesta ja verkosta osoitteesta K-ruoka.fi/ostokset. Mittari on kaikkien Plussa-asiakkaiden käytössä, ja sitä pääsee käyttämään kirjautumalla K-Ostoksiin. K-Ostokset-palvelussa on jo aiemmin voinut seurata K-ruokakaupoissa tehtyjen ostosten kotimaisuustasoa tuoteryhmittäin. Suomen ympäristökeskuksen laskelmien mukaan suomalaisten kotitalouksien hiilijalan-

jäljestä ruoan osuus on noin 20 prosenttia. 29 prosenttia hiilijalanjäljestä koostuu asumisesta, 30 prosenttia liikkumisesta ja 22 prosenttia muusta kulutuksesta. Siksi arjen ruokavalinnoilla on oman hiilijalanjäljen kannalta merkitystä. Luonnonvarakeskuksen mukaan eniten ruoan hiilidioksidipäästöihin vaikuttavat ruoan alkutuotanto ja raaka-aineet. Tuotantomenetelmillä on siis paljon suurempi vaikutus kuin esimerkiksi kuljetuksella tai pakkauksilla. asteikolla 0–5 kulkevan ilmastotason avulla kokonaiskuvan ruokaostosten ilmastovaikutuksista sen perusteella, kuinka ilmastoystävällisiä ruokaostokset ovat. Lisäksi mittarissa voi pureutua yksityiskohtaisemmin eri tuoteryhmien hiilijalanjälkeen. HIILIJALANJÄLKIMITTARI TARJOAA

Nyt asiakkaiden käytössä oleva hiilijalanjälkimittari näyttää ilmastovaikutukset 30 K-ruokakauppojen suositulle tuoteryhmälle. Tänä keväänä mittaria täydennetään vielä noin 10 tuoteryhmällä. Esimerkiksi tuoteryhmällä hedelmät ja vihannekset on pieni hiilijalanjälki, tuoteryhmällä naudanliha puolestaan suurempi. Ratkaisevaa on se, millaiseksi ruokaostosten kokonaishiilijalanjälki muodostuu. K-RUOKAKAUPPOJEN asiakkaiden ostopäätök-

siä ohjaavat monet arvot, esimerkiksi kotimaisuus, terveellisyys ja vastuullisuus. Asiakkaat ovat kaivanneet tietoa ruokaostostensa ilmastovaikutuksista, ja mittari on kehitetty asiakkaiden toiveiden pohjalta. Asiakkaat pääsevät vaikuttamaan myös jatkossa mittarin kehittämiseen. Palautetta voi myös antaa suoraan K-Ostoksissa.

KÄÄNNÄ > p i r k k a . f i   PIRKKA  83


K-Ostokset Näytä: Vuosi 3 kk

K-Ostokset-palveluun kirjaudutaan ensimmäisellä kerralla verkkopankkitunnuksilla. Vahva tunnistautuminen on tärkeää henkilökohtaisten tietojesi suojaamiseksi ja yksityisyyden takaamiseksi. Lähtökohtaisesti palvelu näyttää henkilökohtaisen Plussa-korttisi ostotiedot ja voit halutessasi yhdistää koko Plussa-taloutesi tiedot toisiinsa. Katso K-Ruoka-sovelluksesta tai K-ruoka.fi/ostokset.

1 kk

1 vk

Ostoksesi K-ruokakaupoista (12 kk)

24 %

28 %

2 670 €

10 %

18 %

20 %

TUTUSTU OSTOKSIISI

K-Ostokset

Näytä: Vuosi 3 kk

1 kk

1 vk

Ilmastotasosi (12 kk)

K-Ostokset K-Ostokset Näytä: Näytä: Vuosi Vuosi 33 kk kk

11 kk kk

Ostoksesi K-ruokakaupoista

11 vk vk

n. 600 kg CO₂e 24 % Ruokaostoksesi ovat merkittävästi ilmastoystävällisempiä kuin saman verran ostavilla Plussa-asiakkailla 28 % keskimäärin.

Ostoksesi K-ruokakaupoista

2 670 €

10 %

K-Ostokset kokoaa yhteen kaikki ne elintarvike- ja päivittäistavaraostokset, jotka on rekisteröity henkilökohtaiselle tai halutessasi rinnakkaisille Plussa-korteillesi K-Marketeissa, K-Supermarketeissa, K-Citymarketeissa sekä Neste K -asemilla. Palvelu huomioi myös ruoan verkkokauppaostokset.

Tervetuloa!

TUTUSTU TARKEMMIN

24 %

Tervetuloa tarkastelemaan Plussa-ostojasi 28 % K-ruokakaupoista. Mitä enemmän käytät

2 670 €

10 % Plussa-korttiasi, sitä monipuolisemmin pystyt analysoimaan ostojasi.

18 %

18 %

Kotimaisuustasosi (12 kk)

20 %

TUTUSTU OSTOKSIISI

Ilmastotasosi

Ostat hieman enemmän kotimaisia tuotteita kuin saman verran ostavat Plussa-asiakkaat keskimäärin.

20 %

Ostoksesi K-ruokakaupoista

TUTUSTU OSTOKSIISI

K-Plussan asiakaspalvelu auttaa myös K-Ostoksiin liittyvissä kysymyksissä: > Chat osoitteessa Plussa.com > Puh. 010 19 8604 ma–pe klo 9–21, la klo 10–15 (puhelun hinta on pvm tai mpm)

Sinä TUTUSTU TARKEMMIN

24 %

Ilmastotasosi 10 %

28 %

2 670 €

Plussa-asiakkaiden keskiarvo Viime viikon ostoksesi 6.-12.1.2020

Sinä

138 € ~10 kg CO₂e Ruokaostoksesi ovat merkittävästi

Plussa-asiakkaiden keskiarvo 18 % 20 %

TUTUSTU OSTOKSIISI

K-Ostokset-palvelu kertoo Plussa-kortillasi tehtyjen ostosten ilmasto- ja kotimaisuustason tuotekategorioittain. Ilmastotaso kuvaa sitä, kuinka ilmastoystävällisiä ruokaostoksesi ovat. Kotimaisuustaso kuvaa sitä, miten paljon ostoskorissasi on kotimaisia tuotteita. Nämä molemmat vertaavat ostoksiasi sellaisiin asiakkaisiin, jotka ostavat vuodessa saman verran ruokaa kuin sinä. Molempien tasojen asteikko on nollasta viiteen.

Ruokaostoksesi ovat merkittävästi ilmastoystävällisempiä kuin Plussa-asiakkailla kesimäärin. Hiilijalanjälkimittari (12 kk)

hiilijalanjälki

kotimaisuustaso

ilmastotaso

ilmastoystävällisempiä kuin Plussa-asiakkailla kesimäärin.

TUTUSTU TARKEMMIN

NÄYTÄ EDELLINEN VIIKKO

Kotimaisuustasosi

NÄ IN TOIM II Palvelun mahdollistaa K- OS TOKS ET- PA LV ELU TUTUSTU TARKEMMIN

Sinä

Kotimaisuustasosi K-Ostosten kautta pystyt itse näkemään, mitä oikeastaan 890 kg/CO 2e ostat K-ruokakaupoista ja millaisia vaikutuksia omilla valinnoillasi on. Naapurusto Ilmainen palvelu helpottaa kotimaisen ja ilmastoystävällisen ruoan Sinä ostamista. Se tuo ostoskorisi ilmasto- ja kotimaisuustason esiin selkeästi. Tutustu K-Ostokset-palveluun: K-Ruoka-sovellus tai K-ruoka.fi/ostokset. Suomalaisten keskiarvo

2 100 kg/CO2e Naapurusto

ASETA TAVOITE

ASETA TAVOITE

Kotimaisuustasosi 84  PIRKKA  ­p i r k k a . f i

ostot yhteensä

ASETA TAVOITE

K-Ostoksissa voit asettaa itsellesi tavoitteita ja saada vinkkejä sekä suosituksia, joiden avulla voit tehdä ilmastoystävällisiä valintoja tai suosia kotimaisia vaihtoehtoja.


THE KING IS HERE S: 34

B: 35

T: 34.5

KING OF BEERS


MAINOS

Lisää koriin

Hellyyttä vaatteille

Uudet Comfort Naturals -huuhteluaineet hoitavat vaatteita hellästi: ne pidentävät tekstiilin käyttöikää, vähentävät sähköisyyttä ja helpottavat silittämistä. Huuhteluaine sisältää luontoperäisiä ainesosia ja tuoksut ovat biohajoavia. Tuotteet ovat Eco Cert -sertifioituja, ja valikoimista löytyy kaksi tuoksuvaihtoehtoa: Ylang Ylang ja Lavender & Wild Mint.

Tosi puhtaat hampaat

Pepsodent kehitti uudet sähköhammasharjan vaihtopäät. Uutuussarja sisältää kolme erilaista tuotetta: Complete Care, Sensitive ja White System, joissa on indikaattoriharjakset. Harjakset vaalenevat, kun harja on aika vaihtaa uuteen. Harjaspäät ovat yhteensopivia ORAL-B VITALITY ®, ORAL-B PROFESSIONAL CARE ®, ORAL-B SMARTSERIES ® ja ORAL-B KIDS ® -sähköhammasharjojen kanssa.

Yksi riittää

Omo-pyykinpesukapselit tekevät pyykinpesusta helppoa ja siistiä. Pesuaineen määrä on valmiiksi annosteltu, eli yksi pesukapseli riittää yhteen pesukertaan. Pyykinpesukapseleiden 3 in 1 -koostumus on tehokas tahroja vastaan, pitää värit kirkkaina ja antaa pitkäkestoista raikkautta. Nyt uusi 30 kappaleen pakkaus!

Häikäisevä hymy

Colgate Max White Ultimate -hammastahnan uusi mullistava valkaisuteknologia vaalentaa hampaiden värjäytymiä jopa 15 vuoden ajalta (käytettäessä yhtäjäksoisesti, neljän viikon kliininen tutkimus, ruoan ja juoman aiheuttamat värjäytymät).


Upeat Plussa-etusi vuoden alkuun

Liitä K-Plussa veloituksetta maksukorttiisi! Kun yhdistät Plussan pankin maksukorttiisi, saat yhdellä kortilla maksaessasi kaikki Plussa-edut helposti: ostoistasi kertyy pisteitä ja Plussa-tarjoukset huomioidaan automaattisesti. Liitä nyt K-Plussa Danske Bankin, OP:n tai Nordean maksukorttiisi veloituksetta, etu on voimassa 16.2.2020 saakka. Lisätietoa: Plussa.com/yhdistakortit


Katso kaikki t u d e t e s i a t h o k n a j a

Plussa-rahan voimassaoloaika on 13 kuukautta, joten varmistathan, että käytät rahasi ajoissa. Katso tarkemmin Plussa.com/raha

2 seikkailee 1 hinnalla! Hei kamut ja heput! Nyt 2 kaveria seikkailee 1 hinnalla. Siis tuplakivaa PUOLEEN HINTAAN. Tulkaa äkkiä, edun nappaatte näyttämällä tätä kuponkia ja Plussa-korttia HopLopin kassalla. Tarjous on voimassa 14.2. asti. Hinta: 18 € (norm. 36 €) Tarjous ei ole voimassa Keravan, Riihimäen ja Rovaniemen HopLopeissa. Etua ei voi käyttää maksettaessa HopLop-synttäreitä, retkiä tai ryhmätilaisuuksia. Ei voi yhdistää muihin alennuksiin. www.hoplop.fi

Hanko Sushista herkulliset Party Platterit Plussa-kortilla -20% helmikuun ajan Tarjous voimassa 1.-29.2.2019 Tutustu lisää: hankosushi.fi/plussa

Classic American Dinerin helmikuun Plussa-tarjoukset:

Pizzariumin helmikuun Plussa-tarjous:

Jälkiruoat -50 % normaalihintaisen pääruoan yhteydessä. Etu voimassa joka päivä 1.-16.2.

6 pizzapalaa ja 2 hanajuomaa 19,90 € (norm. 25,80-29,80€) Tutustu lisää: pizzarium.fi/plussa

Plussa goes wings: 10 wingsiä + ranskalaiset + hanalimu 0,4l yht. 13 € (norm. 17,40 €). Etu voimassa ma-to 3.-14.2. Tutustu lisää: americandiner.fi/plussa

Hyviä uutisia, mustan kortin edut jatkuvat!

Saat niitä mustalla Plussa-kortillasi myös vuonna 2020. Hyödynnä kaikki etusi lataamalla K-Ruoka-sovellus puhelimeesi: k-ruoka.fi/mobiilisovellus Voit tilata ajankohtaiset etusi myös sähköpostiisi: Plussa.com/paras 88  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m


TEHOKASTA KOSTEUTUSTA kuivalle talvi-iholle Nivea Soft

KOSTEUSVOIDE 75 ml 26,00/l Ilman Plussa-korttia 2,95/kpl

3

kpl

PLUSSA-KORTILLA

KKI ·

Ku l

tutkimus taja ut

-33 %

KÄSIVOITEET 100 ml 29,50/l Ilman Plussa-korttia 3,75/kpl

590 2 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-21 %

IT

OM

ER

0 202 ·S

90 2

UUDISTUNEET Nivea

UO

ME

N LU O T E T U I N I H

ON

HO

XZ ON NYT ULKOA UUSI, SISALTA SAMA. XZ Pihlaja Plex suojaa hiusväriä ja korjaa hiusta sisältäpäin. XZ-pakkaukset uudistuvat keväällä 2020.

XZ

SHAMPOOT ja HOITOAINEET 200–250 ml

9,00–11,25/l Tarjous ei koske suihkushampoita. Ilman Plussa-korttia 2,75/kpl

450 2 kpl

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 29.1.–3.3.2020 • WWW.K-CITYMARKET.FI

PLUSSA-KORTILLA

-18 %

P l u s s a . c o m   PIRKKA  89


Kuukauden Plussa-tarjoukset KAIKISTA K-RUOKAKAUPOISTA HINNAT VOIMASSA 27.1.-1.3.2020 ELLEI TOISIN MAINITA

JALOSTAJA

2 PRK

FAZER

VALIO

300 g

180 g

Arjen Ihana leipäviipaleet

Perinteinen hernekeitto 520 g

3 PRK

PROfeel proteiinivanukas

2 50 PLUSSA-KORTILLA

1 59

3 00

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 1,49/prk (2,87/kg)

Ilman Plussa-korttia 1,79/ps (5,97/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 1,19/prk (6,61/kg)

PINGVIINI

PINGVIINI

FAZER

PS (5,30/kg)

2 PRK (2,40/kg)

3 PRK (5,56/kg)

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

-11%

-16%

Maustetut kermajäätelöt

-15%

Maustetut laktoosittomat kermajäätelöt

1 l, ei laktoosittomat, ei vanilja eikä kevyt vanilja

1 79

2 PKT

Jaffa leivoskeksit 300 g

PLUSSA-KORTILLA

2 29 PLUSSA-KORTILLA

4 00

Ilman Plussa-korttia 2,09/pkt (2,09/l)

Ilman Plussa-korttia 2,79/pkt (2,79/l)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,49/pkt (8,30/kg)

1 l, ei vanilja eikä kevyt vanilja

PKT (1,79/l)

PKT (2,29/l)

-14%

PLUSSA-KORTILLA

-17%

2 KPL

FAZER

2 PKT (6,67/kg)

Sininen maitosuklaalevy

2 PS

TAFFEL

Megapussit

200 g

-19%

140-325 g

FANTA JA SPRITE

Virvoitusjuomat 1,5 l, sis. pantit 0,80 rajoitus 2 erää/talous

3 80 PLUSSA-KORTILLA

4 00 PLUSSA-KORTILLA

4 50

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,15/kpl (10,75/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,59/ps (7,97-18,50/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,55-2,79/pl, sis. pantin 0,40 (1,43-1,59/l)

2 KPL (9,50/kg)

2 PS (6,15-14,29/kg)

-11%

72 PIRKKA  PIRKKA 90  ­P l uplussa.com ssa.com

-22%

WWW.K-MARKET.FI

WWW.K-SUPERMARKET.FI

2 PL (1,23/l)

PLUSSA-KORTILLA

-13-22%

WWW.K-CITYMARKET.FI

WWW.NESTEK.FI

2 PL


2 TLK

VALIO

Laktoosittomat maustetut ruokakermat

ATRIA

Hiillos grillimakkarat ja makkarapihvi

3 50

Tosi Mureat leikkeleet 130-200 g

PLUSSA-KORTILLA

1 75

PLUSSA-KORTILLA

5 00

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 1,95/tlk (7,80/l)

Ilman Plussa-korttia 1,95/pkt (4,88-6,09/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,79/pkt (13,95-21,46/kg)

2,5 dl

320-400 g

2 TLK (7,00/l)

PKT (4,38-5,47/kg)

-10%

2 PKT (12,50-19,23/kg)

PLUSSA-KORTILLA

-10%

2 PS

VALIO

Juustoraasteet

-10%

2 RS

SAARIOINEN

Ruukut

130-150 g

2 KPL

ATRIA

Kunnon Arki mikroateriat

300 g

300 g

4 00 PLUSSA-KORTILLA

5 00

3 00

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,55/ps (17,00-19,62/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,99/rs (9,97/kg)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 1,79/kpl (5,97/kg)

2 PS (13,33-15,38/kg)

2 RS (8,33/kg)

2 KPL (5,00/kg)

PLUSSA-KORTILLA

-21%

PLUSSA-KORTILLA

-16%

2 TLK

MARLI

Juissi juomat

-16%

2 PL

FROOSH

Smoothiet

1l

2 TLK

NOCCO

BCAA juomat

250 ml, lasipullossa, sis. pantit 0,20

0,33 l, sis. pantit 0,30

2 00 PLUSSA-KORTILLA

4 00 PLUSSA-KORTILLA

4 50

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 1,19/tlk (1,19/l)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,25 /pl, sis. pantin 0,10 (8,60/l)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,65/tlk, sis. pantin 0,15 (7,58/l)

2 TLK (1,00/l)

2 PL (7,60/l)

-15%

2 TLK (6,36/l)

PLUSSA-KORTILLA

-11%

3 KPL

PEPSODENT

Long Active ja White System hammastahnat 75 ml sekä Super Clean hammasharjat

2 PKT

SNELLMAN

-16%

2 KPL

2 KPL

FAMILY FRESH

Suihkusaippuat 500 ml ja BLIW Nestesaippua täyttöpussit 600 ml

Pyykinpesuneste 750-900 ml ja Värin- ja liankerääjäliina 20 kpl/pkt

PLUSSA-KORTILLA

4 00 PLUSSA-KORTILLA

5 00

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 1,79-2,45/kpl (23,87-32,67/l, 1,79-2,45/kpl)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,55-2,59/kpl (4,25-5,18/l)

Yksittäin ja ilman Plussa-korttia 2,99-3,69/kpl (3,32-4,39/l, 0,18/kpl)

4 50

3 KPL (20,00/l, 1,50/kpl)

-16-38%

2 KPL (2,78-3,33/l, 0,13/kpl)

2 KPL (3,33-4,00/l)

PLUSSA-KORTILLA

-16-32 %

-21-22%

WWW.K-MARKET.FI

WWW.K-SUPERMARKET.FI

WWW.K-CITYMARKET.FI

WWW.NESTEK.FI

plussa.com P l u s s a . c o PIRKKA m   PIRKKA 7391


KAIKKI NIVEA & NIVEA MEN

Kasvojenhoito- ja puhdistustuotteet, LABELLO

Huulivoiteet sekä NIVEA SOFT

Kosteusvoiteet

PLUSSA-KORTILLA

-20%

ESIM. NIVEA SOFT

Kosteusvoide 75 ml (32,93/l)

247 kpl

Ilman Plussa-korttia 3,09 kpl (41,20/l)

Tarjous ei koske aurinkosuojatuotteita

Valikoima vaihtelee myymälöittäin.

Löydä oma Palmolive suosikkisi!

PALMOLIVE

Suihkusaippuat 250 ml ja nestesaippuat 300 ml (5,00-6,00/l)

4

50

PLUSSA-KORTILLA

3 kpl

-14-36%

Ilman Plussa-korttia 1,75-2,35 kpl (5,83-9,40/l)

PIRKKA 92  PIRKKA  ­P l uplussa.fi ssa.com

Valikoima vaihtelee myymälöittäin.

TAVALLISTA PAREMPI RUOKAKAUPPA • HINNAT VOIMASSA 27.1.-1.3.2020 • WWW.K-SUPERMARKET.FI


Lumme -puhdistusaineilla saat tehokasta puhtautta ympäristötietoisesti.

UUTUUS Konetiskitabletit

LUMME

Tuotteet

PLUSSA-KORTILLA

-15%

R PÄ

2

79 kpl

Ilman Plussa-korttia 3,29 kpl (6,58/l)

ISTÖMER I

M

Puhdistussuihke 500 ml (5,58/l)

KK

YM

Alennus normaalihinnoista

ESIM. LUMME

ILJ

ÖMÄRK

T

Puhtaita tekoja joka päivä

Valikoima vaihtelee myymälöittäin.

SOFTLAN

Huuhteluaine 650-750 ml (2,33-2,69/l)

3

50 2 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-16%

Ilman Plussa-korttia 2,09 kpl (2,79-3,22/l)

Valikoima vaihtelee myymälöittäin.

TAVALLISTA PAREMPI RUOKAKAUPPA • HINNAT VOIMASSA 27.1.-1.3.2020 • WWW.K-SUPERMARKET.FI

PIRKKA Pplussa.fi lussa.com   PIRKKA  93


KAIKKI NAISTEN NORLYNSUKAT JA -SUKKAHOUSUT

-20%

Alennus normaalihinnoista.

PLUSSA-KORTILLA

L E V E Ä JA P U R I S TA M ATO N VYÖTÄ RÖ N AU H A

Esim. kuvan Comfy

SUKKAHOUSUT 100 den

Mattapintaiset. Leveä ja puristamaton vyötärönauha tuntuu mukavalta. Ilman Plussa-korttia 12,99

1039 94  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 29.1.–3.3.2020 • WWW.K-CITYMARKET.FI

Esim. kuvan Opaque 41523

SUKKAHOUSUT 50 den

Ilman Plussa-korttia 7,99

639


KAIKKI MIESTEN BLACK HORSE -ALUSVAATTEET

-20% Alennus normaalihinnoista.

PLUSSA-KORTILLA

Esim. kuvan

KIERRÄTYSMATERIAALIBOKSERIT

Ilman Plussa-korttia 16,99

1359

kpl

90 % KIERRÄTYSMATERIAALISTA valmistetut Black Horse -mikrokuitubokserit. Hengittävä ja joustava materiaali tuntuu miellyttävältä päällä. Erinomainen istuvuus. 90 % polyesteriä (100 %:sti kierrätysmuovipulloista), 10 % elastaania.

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 29.1.–3.3.2020 • WWW.K-CITYMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA  95


12 m siivousulottuvuus Electrolux EUO9Green UltraOne Green

PÖLYNIMURI

Huippuluokan puhdistuskyky. Valmistettu 70 % kierrätysmateriaalista. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 299,00

Electrolux S-Bag MegaE201M SFP

169.-

PÖLYPUSSIT 12 kpl/pkt

1795

Ilman Plussa-korttia 19,95

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

-10 %

-130 €

U UT UUS

Electrolux Ergorapido EERC70IW

Electrolux PURE Q9 PQ91-40GG

2IN1 VARSI-IMURI

Kestävä High Performance Litium Turbo Power 10,8 V akku. 180 astetta kääntyvä suulake. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 99,95

Kevyt ja tehokas 2in1-malli. Li-Ion HD 21.6 V akku. Käyttöaika 14-40 min. Valaistu suulake. Mukana pölyharja ja rakosuulake. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 299,00

Electrolux EHM3300 Love Your Day

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

2IN1 VARSI-IMURI

8995 -10 €

269.-30 €

SÄHKÖVATKAIN

2495

Ilman Plussa-korttia 29,95

-16 %

Electrolux EKM3710 Electrolux ESB2500 Perfect Mix

YLEISKONE

Helppokäyttöinen, 4-siipinen terä. Teho 300 W. Mukana 2 pulloa. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 44,95

Tehokas 800 W moottori 6-portaisella säädöllä. Teräskulho. Mukana tehosekoitinkannu, lihamylly ja vihannesleikkuri. Takuu 2 vuotta. Ilman Plussa-korttia 199,00

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

TEHOSEKOITIN

2995 -33 %

96  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

149.-50 €

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 29.1.–3.3.2020 • WWW.K-CITYMARKET.FI

S A ATAVI LL A M YÖS M U S TA N A


Omron VIVA

KEHONKOOSTUMUSVAAKA

Mittaa painoa, sisäelinrasvaa, BMIrasvaprosenttia ja lepoaineenvaihduntaa. Tunnistaa tallenetun käyttäjän. Bluetooth ja OMRON connect iPhone /Android -mobiilisovellus. Takuu 3 vuotta. Ilman Plussa-korttia 129,00

99.-

Omron E3 Intense Pain Releiver

KIVUNLIEVITTÄJÄ

PLUSSA-KORTILLA

Helpottaa lihas- ja nivelkipuja. Laite käyttää TENS-teknologiaa. Supistaa lihasta ja vilkastuttaa verenkiertoa, vapauttaa elimistöön kivuntunnetta vähentäviä endorfiineja sekä torjuu aivoille lähteviä kipuviestejä. 9 erilaista hoito-ohjelmaa. Ilman Plussa-korttia 89,95

-30 €

Omron M7 Intelli It

VERENPAINEMITTARI

Bluetooth ja OMRON connect iPhone-/Android™ -mobiilisovellus. Intelli Wrap 360° mansetilla aina tarkka tulos. Kahdelle käyttäjälle muisti 2 x 100. Luotettava, kliinisesti validoitu laite. Takuu 3 vuotta. Ilman Plussa-korttia 129,00

99.PLUSSA-KORTILLA

-30 €

79

95

EPÄSÄÄNNÖ L-

PLUSSA-KORTILLA

-10 €

LI SEN SYKKEEN TUNNI STUS

U U TU U S

Bosch ProPower Serie2

PÖLYNIMURI

Kevyt, kompakti ja tehokas pölynimuri. Turboharja poistaa irtokuidut ja eläinten karvat erittäin tarkasti. Valmistettu Saksassa. Takuu 2 vuotta. M oottorilla 10 vuoden takuu. Ilman Plussa-korttia 149,00

99.PLUSSA-KORTILLA

Bosch TKA6A041

-50 €

KAHVINKEITIN, TWK6A011

VEDENKEITIN tai TAT6A111

Bosch BBZ41FGALL PowerProtect

Ilman Plussa-korttia 44,95–49,95/kpl

Ilman Plussa-korttia 11,95

LEIVÄNPAAHDIN

3995 kpl

PLUSSA-KORTILLA jopa

-20 %

PÖLYPUSSI 4 kpl/pkt

995

PLUSSA-KORTILLA

-16 %

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 29.1.–3.3.2020 • WWW.K-CITYMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA  97


LUMENE CC -MEIKIT

Alennus normaalihintaisista tuotteista.

-20%

PLUSSA-KORTILLA

SU O SI K I N PA LU U UUSI SÄVY LIGHT

Lumene

Lumene

CC-POHJUSTUSVOITEET

Lumene

1080

1080

Luo tasaisen pohjan pitkäkestoiselle meikille. Ilman Plussa-korttia 13,50/kpl kpl

98  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

CC-PEITEVOITEET Peittää punaisuutta ja ihon pieniä virheitä. Ilman Plussa-korttia 13,50/kpl kpl

CC-MEIKKIVOITEET SK 20

Lumene

1430

1430

Puolipeittävä koostumus tasoittaa ihon sävyä ja peittää punaisuutta. Ilman Plussa-korttia 17,90/kpl kpl

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 29.1.–3.3.2020 • WWW.K-CITYMARKET.FI

CC-PUUTERIT

Kevyt ja pehmeä koostumus viimeistelee tasaisen lopputuloksen. Ilman Plussa-korttia 17,90/kpl kpl


MAYBELLINE NEW YORK MASCARAT, BROW-KULMATUOTTEET ja DREAM-TUOTTEET

-25%

Alennus normaalihintaisista tuotteista.

PLUSSA-KORTILLA

UUT UUS

Esim. Dream Urban Cover

Esim. Falsies Lash Lift

MASCARA

Ilman Plussa-korttia 14,90

1117

MEIKKIVOIDE SK 50

Ilman Plussa-korttia 13,90

1042

MAX FACTOR FACEFINITY ALL DAY FLAWLESS ja LASTING PERFORMANCE -MEIKKIVOITEET

MAX FACTOR -KULMATUOTTEET

MAX FACTOR MASTERPIECE, MASTERPIECE MAX JA LASH CROWN -MASCARAT

-20%

-20%

-20%

Alennus normaalihintaisista tuotteista.

Alennus normaalihintaisista tuotteista.

PLUSSA-KORTILLA

PLUSSA-KORTILLA

Esim. Facefinity All Day Flawless

Esim. Brow Revival

Ilman Plussa-korttia 19,50

Ilman Plussa-korttia 13,50

MEIKKIVOIDE

NESTEMÄINEN KULMAVÄRI

1560

1080

Alennus normaalihintaisista tuotteista.

PLUSSA-KORTILLA

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 29.1.–3.3.2020 • WWW.K-CITYMARKET.FI

Esim. Masterpiece Max

MASCARA

Ilman Plussa-korttia 16,50

1320

P l u s s a . c o m   PIRKKA  99


Tuo van h at pan n usi j a katti l asi k i ertoon ! K i errätyskam pan j a K- Ci tym arketei ssa h el m i k uun aj an .

F i s ka rs H a rd Fa ce -s a rja o n u u d i st u n u t .

KAIKKI FISKARS-KEITTOja PAISTOASTIAT

-20% Alennus normaalihinnoista.

PLUSSA-KORTILLA

100  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

Esim. kuvan Hard Face

Esim. kuvan Hard Face Steel

Entistä kestävämpi Hardtec Superior -pinnoite. Sopii kaikille liesille. Ilman Plussa-korttia 56,95

Entistä kestävämpi Hardtec Superior -pinnoite. Sopii kaikille liesille. Ilman Plussa-korttia 56,95

PAISTINPANNU 28 cm

4556

PAISTINPANNU 28 cm

4556

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 29.1.–3.3.2020 • WWW.K-CITYMARKET.FI

Valmistettu Suomessa. fiskars.com


NOVITA MAJAKKASAARI ja MUUMITALO -KÄSITYÖLANGAT 100 g Alennus normaalihinnoista. 75 % villaa ja 25 % polyamidia. Puikot 4, sukat 3,5.

-20%

PLUSSA-KORTILLA

Esim. kuvan Majakkasaari

KÄSITYÖLANKA 100 g

Ilman Plussa-korttia 6,99

559 kpl

Esim. kuvan Yksivärinen Muumitalo

KÄSITYÖLANKA 100 g

Ilman Plussa-korttia 5,99

479 kpl

llmaisia ohjeita ja inspiraatiota osoitteessa:

NOVITAKNITS.COM

IITTALA KASTEHELMI -ASTIAT

-15%

Alennus normaalihinnoista.

PLUSSA-KORTILLA

Esim. kuvan

JUOMALASI 26 cl 2 kpl/pkt

Ilman Plussa-korttia 27,95

2375 AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 29.1.–3.3.2020 • WWW.K-CITYMARKET.FI

P l u s s a . c o m   PIRKKA  101


10 0%

10 0%

Siisti juttu 2020! Sinituotteen hiilijalanjälki nolla.

KIERRÄT Y MUOVIA S-

KIERRÄT Y MUOVIA S-

UUTUUS

SINI

VAIHTOPÄÄTISKIHARJA tai TISKIHARJAN VAIHTOPÄÄT 2 kpl/pkt

SINI

PIKASIIVOUSLIINAT 27 tai 20 kpl/pkt

1

3.-

Ilman Plussa-korttia 1,99–2,05/kpl/pkt

Ilman Plussa-korttia 3,99/pkt pkt

SINI

RIKKASETTI ja RIKKASETIN KAMPA

kpl/pkt

PLUSSA-KORTILLA

-24 %

-26 %

1995

PLUSSA-KORTILLA

-20 %

10

10

0%

jopa

Ilman Plussa-korttia 24,95

0%

PLUSSA-KORTILLA

50

KIERRÄT Y MUOVIA S-

KIERRÄT Y MUOVIA S-

front

l

Ø 15 cm

PIT ÄÄ

FILTER FÖR GOLVBRUNN

AKAI V O N P TT I UH LA

1.

A AN TA

Plastic bag hight 235 mm

LATTIAKAIVOSUODATIN

2.

Avaa lattiakaivon kansi esim. Lattiakaivoharjan kärjessä olevalla koukulla tai ruuvimeisselillä.

Puhdista lattiakaivo huolellisesti ja poista kaikki viemäriin johtavat hiuspunokset.

3.

Aseta suodatin lattiakaivoon ja sulje kansi.

Sopii yleisimpiin ø 15 cm lattiakaivoihin

K AUPAN PÄÄL L E PIK AK UIVAIMEN

Print area 140x200mm

! kp EILE K KO

1

OSTAJAL L E L ATTIAK AIVO SUODATIN

Plastic bag widght 155 mm

SINI

PIKAKUIVAIN

15

Ilman Plussa-korttia 19,95

SINI Lenni

PYYKINKUIVAUSTELINE

21

Ilman Plussa-korttia 26,95

49

102  PIRKKA  ­P l u s s a . c o m

PLUSSA-KORTILLA

-20 %

95

PLUSSA-KORTILLA

-20 %

SINI

PIILO WC-HARJA

Värit valkoinen ja musta. Ilman Plussa-korttia 11,99

9

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 29.1.–3.3.2020 • WWW.K-CITYMARKET.FI

59

U U TU U S

PLUSSA-KORTILLA

-20 %


Perinteistä Rajamäen etikkaosaamista kotisiivoukseen

BERNER HETI -TUOTTEET

Alennus normaalihintaisista tuotteista.

HETI-tuotteiden puhdistusvoima perustuu Heinävedellä perinteisellä käymismenetelmällä valmis-

tettuun kotimaiseen väkiviinaetikkaan. Käyttövalmiissa HETI-tuotteissa yhdistyvät uudet ja vanhat konstit. Kun perinteinen etikka otetaan osaksi nykyaikaista tuotekehitystä lopputuloksena on käyttäjäystävälliset, tehokkaat pesuaineet.

Esim. Heti

HETI-tuoteperheeseen kuuluvat keittiön pintojen puhdistusaine, käsisaippua, yleispesuaine, kylpy-

PLUSSA-KORTILLA

PUHDISTUSSPRAYT 500 ml

huonepesu, kirjopyykinpesuaine ja pyykkietikka. Tuoteperhe kasvaa kysynnän mukaan. Tuotteissa on miellyttävät, raikkaat tuoksut, esimerkiksi minttua ja koivua.

-15%

7,62/l Ilman Plussa-korttia 4,49/kpl

Valikoima vaihtelee myymälöittäin.

381 kpl

UUSI

TAHRANPOISTOSUIHKE

Finish All in1 85 kpl ja Quantum 54 kpl

KONETISKITABLETIT

0,09/0,15/kpl Ilman Plussa-korttia 8,99/pkt

7

99 pkt

PLUSSA-KORTILLA

-11 %

Osallistu kilpailuun osoitteessa k-ruoka.fi/polaroid-kilpailu. Kilpailu voimassa: 29.1.–3.3.2020 UUTUUS Airwick Botanica

TUOKSUTIKUT 80 ml ja -SPRAYT 236 ml 16,74–49,38/l Ilman Plussa-korttia 4,99/kpl

395 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-20 %

Vanish 0 %

Loistavaa tahranpoistoa – ei mitään ylimääräistä !

UUTUUS Vanish

VANISH GEELIT

Uusi tiivistetty koostumus!

TAHRANPOISTOJAUHEET 440-470 g ja -GEELIT 700-750 ml

11,70–12,50/kg, 7,33–7,86/l Ilman Plussa-korttia 6,49/kpl

5

50 kpl

PLUSSA-KORTILLA

-15 %

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • HINNAT VOIMASSA 29.1.–3.3.2020 • WWW.K-CITYMARKET.FI

Valikoima vaihtelee myymälöittäin.

P l u s s a . c o m   PIRKKA  103


Ristikko & sudoku

RISTIKO N L AADINTA ERKKI VUO KIL A , RISTIKON ULKOASU HELI K ÄRKKÄINEN, SUDO KU JUHA HY VÖ NEN

RISTIKKO

SUDOKU VAIKEA

HELPPO

  

     

     

  

     

Täytä ruudut numeroilla 1–9 siten, että jokaisella pysty- ja vaakarivillä sekä jokaisessa 3 × 3 -taulukossa esiintyy kukin numero vain kerran.

       

 

   

  

104  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

 

 



KATSO RATKAISUT:

Pirkka.fi/kilpailut


Reseptit

Savuhovi and Sara goes to Italy... ...ja eikun herkuttelemaan!

Sara La Fountainin reseptein valmistetut gourmet klassikot valmiiksi juuri sinulle tehtynä! Pasta Fungo

Kasvisvaihtoehto vailla vertaa. Tässä Pasta sinulle, jonka makuhermoja Suomalaiset metsäsienet hivelevät “Sanalla sanoen ihana!”

Pasta Carbonara

Miilunpolttajan pasta. Makuelämys, jossa Sara yhdisti Savuhovin sydämen, saunapalvin, Italialaiseen keittiöön. ”Todellinen Klassikko!”

Pasta Limone

Sitruunan kuorella ryyditetty kalkkunapasta. ”Kertakaikkiaan suunmukaista!”

Parasta PASTAA vaativalle väelle!


Peak Performance Rider

Peak Performance Rider

Naisten midlayer-takin huppua kiertää näyttävä logoprintti.

Miesten tekninen ja monikäyttöinen midlayer-takki.

119,- (130,-)

Peak Performance Peak Helium Glacier hj

Kevään uutuus kevytuntuvatakki naisille ja miehille.Tuulenpitävästä ja vettä hylkivästä materiaalista. Fillpower 700 / RDS sertifioitu untuva.

atutkimus taj ut

Ku l

250,-

VARAA VERKOSTA, NOUDA KAUPASTA > INTERSPORT.FI LU

KA

UP

PA ·

0 202 ·S

129,- (140,-)

UO

MEN

LU O T E T U I

NU

RH

EI

Tarjoukset voimassa 29.2.2020 asti, niin kauan kuin varatut erät riittävät. Koot ja värit voivat vaihdella kaupoittain. Katso kauppakohtaiset aukioloajat intersport.fi


Kaupassa K-Rauta Järvenpään kauppias Taina Källi tervehtii Pekka Kuuselaa (oik.) ja Osku Kuuselaa.

K I I TO S V I L J E L I JÄ L L E! K-ryhmä lisää reilusti Tuottajalle kiitos -tuotteiden määrää kaupoissaan. Tuottajalle kiitos -toimintamallissa kertyvä tukiraha päätyy täysimääräisesti tuottajille. » Lue lisää: K-Ruoka.fi/ tuottajalle-kiitos

TYYLIKKÄÄSTI MUSTANA

Musta on nyt kylppärin trendiväri. Sähkötoiminen REJ Design Vivo -pyyhekuivain 1 079 €, K-Rauta. Katso lisää ideoita kylpyhuoneeseen sivulta 26 alkaen.

KUITIT SÄHKÖISINÄ Joko sinä käytät sähköisiä kuitteja K-Ruoka-sovelluksessa? Tammikuun lopulla julkaistussa palvelussa saat K-ruokakauppojen kuitit henkilökohtaisista Plussa-korttiostoksistasi sähköisesti talteen kahden vuoden ajaksi. Ellet vielä käytä palvelua, liitä nyt Plussa-korttisi oman älypuhelimesi K-Ruoka-sovellukseen ja tunnistaudu pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. » Lue lisää: K-Ruoka-sovellus

K-ruokakauppojen energiankulutusta vähentävä innovaatio palkittiin Motivan Vuoden Energianerokas 2019 -tunnustuksella.

Pekan työvuoro on maanantaisin Erilaisia ihmisiä ei saa työntää syrjään, sanoo K-Rauta Järvenpään kauppias Taina Källi. Autistinen Pekka Kinnunen on käynyt jo puolentoista vuoden ajan työtoiminnassa K-Raudassa ja ottanut siinä ajassa isoja harppauksia. Pekka työskentelee K-Raudassa maanantaisin ohjaajansa Osku Kuuselan kanssa. Pekka hoitaa oman tutun työtehtävänsä, ja asiakkailta irtoaa tutulle kaksikolle hymy ja tervehdys. Työtoiminta ei ole oikeaa työtä, vaan toimintakunnon ylläpitämistä ja parantamista. Kun Pekan ohjaaja Osku keksi käydä kyselemässä työtoimintapaikkaa K-Raudasta, kauppias innostui.

– Ideoimme yhdessä, että hyllyjen järjesteleminen olisi Pekalle sopivaa tekemistä, Taina sanoo. Taina on katsellut ilolla, miten vain muutamia tavuja puhuvan Pekan toimintakunto on puolentoista vuoden aikana kohonnut. Aluksi hän harjoitteli työtoiminnassa työpisteellä pysymistä, mutta nyt Pekka ei väsy kahden tunnin rupeamankaan aikana. K-Rauta Järvenpäässä Pekka koetaan tärkeäksi osaksi työyhteisöä. – Pekka pystyy jo hyvin keskittymään tehtäviin ja tarvitsee selvästi vähemmän ohjeita kuin alussa. Meidän työyhteisö on tässä saamapuolella. Minulle on sydämen asia, että pystyn tekemään tällaista, Taina sanoo.

Harvian laude-elementit tulevat K-Raudan valikoimaan helmikuussa. K-Raudasta voi hankkia Harvia-kiukaiden ja -lisätarvikkeiden lisäksi myös lauteiden osat. Materiaalit ovat tervaleppä, haapa ja lämpökäsitelty haapa.

SUKELLUS OLUEN H I S TO R I A A N K-Citymarket Ruoholahti on Hotellija ravintolamuseossa Helsingissä tammikuussa avautuvan Oispa kaljaa -näyttelyn yhteistyökumppani. Jos suosikkioluesi puuttuu K-kauppasi hyllyltä, kerro siitä kauppiaalle.

K-Citymarket Rauman katolla käynnistyi joulukuussa kaupungin tehokkain aurinkovoimala. P i r k k a . f i   PIRKKA  107

KOO NNUT TANJ A RINKINEN, TE K STI T EEVA L AURO NEN J A TANJ A RINKINE KUVAT M INNA KAITAJ ÄRVI, K-RYHMÄ J A VALMISTAJ AT

L I S Ä Ä L AU T E I TA K- R AU TA A N


N I KS I T TALV E E N

◆ Hanki jokaiselle perheenjäsenelle oma pesupussi ja pyydä heitä laittamaan likaiset sukkansa niihin. Kun pussi on täynnä, voit pestä sen vaikkapa lakanapyykin seassa. Kuivata halutessasi kuivausrummussa ja palauta pussi omistajalleen.

R EI S S U K A S S I K EN G I L L E

◆ Onko lavuaarin tulppaketju poikki tai hukassa? Askartele uusi ketju klemmareista.

Saat pullokassista mainion kenkäkassin loma- tai varastokäyttöön.

◆ Lämmitetty kauratyyny pysyy harteilla liikkuessakin, kun kietaiset päälle kaulaliinan. ◆ Pirkka Cocktail -riisipiirakkarasiasta saa kierrätettävän postipaketin, joka vastaa postin S-pakettikokoa. Päällystä halutessasi tai käytä sellaisenaan.

TUUBI T Y H JÄ K S I

K U U K AU D EN N I K S I

KISSAN P EF L E T T I Pehmeä saunapef­letti on lämmin ja kestävä makuualusta kissalle.

VOITA NIKSILLÄ!

Arvomme joka kuukausi kuva-, video- tai tekstiniksinsä palstalle lähettäneiden kesken yhden K-ryhmän 50 euron lahjakortin. Se käy maksuvälineenä useassa­K-ryhmän ketjussa. Lisätietoa lahjakorteista: Plussa.com/ lahjakortti. Arvontojen voittajat: Pirkka.fi/ voittajat.

» Lähetä niksi: Pirkka.fi > Niksi-Pirkka

108  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

Pihakengistä tulee lämpöiset, kun askartelet niihin vuoren vanhoista, paksuista sukista. Palkitsemme Kuukauden niksin K-ryhmän 100 euron lahjakortilla. Muut lehdessä julkaistut niksit palkitaan 10 euron lahjakortilla.

◆ Haluatko pitää jätskipiilosi salassa lapsilta? Kätke jäätelöpaketti rasiaan, jossa lukee vaikkapa ”lanttulaatikko 2016.”

◆ Leikkaa tarpeettomasta, kumipohjaisesta kuramatosta lämpimät kengänpohjalliset. Kumipohja suojaa jalkoja kastumiselta.

◆ Jos vetoketju aukeaa omia aikojaan, laita ohut hiuslenkki tai kuminauha vetimen reiästä läpi. Pujota lenkin läpi ja kiristä. Kiinnitä lenksu housujen nappiin, josta se ei näy napin ollessa kiinni.

◆ Jos hiuksesi sojottavat yön jäljiltä miten sattuu, vedä aamutoimien ajaksi pipo päähäsi. Muista kuitenkin käyttää luonnonkuidusta valmistettua pipoa ja vältä keinokuitua edes sekoitteena.

◆ Kun ostat ison korppusäkin, saat korppujen loputtua annoksen kaneli-sokeria. Hyödynnä korvapuustien leivonnassa tai lisää riisipuuron päälle. ◆ Kananmunan saa kuorittua näinkin: purista keitettyä munaa kämmenessäsi tiukasti niin, että kuori menee säröille. Kalvo pitää kuoren kasassa, ja saat vedettyä sen pois jopa yhtenä kappaleena. ◆ Osta pizzan täytteet kaupan salattibaarista. Vältyt hävikiltä ja turhalta pakkausjätteeltä. ◆ Lämmitä karjalanpiirakka mik­ rossa ylösalaisin, niin riisipuuro ei räjähtele ympäriinsä.

» Seuraa niksiuutisia:

Facebook.com > Niksi-Pirkka

Kaipaatko sukkahousuniksejä? Löydät ne osoitteesta Pirkka.fi/niksit/sukkahousuniksit

KOONNUT ELINA KAREMO KUVAT SINIKUKKA AUVINEN, HELI PENK KIL Ä , M ARJ A TURPEINE N-AIK IO J A PAAVO TURTINEN

◆ Saat näppärät sytykkeet, kun täytät tyhjät talous- ja wc-paperirullat polttopuista irronneella puu- ja tuohiroskalla. Laita rullan päihin tukkeeksi talouspaperia ja sytytä molemmista päistä.

Vajaan tuubin käyttö helpottuu, kun napsautat siihen kiinni pussinsulkijan.


! s u u t u U

VIHDOIN SUOMESSA!


Minun valintani PETTER I TAAL A S

Onko maailmanloppu tulossa? taan ulkopuolelta. Nämä varat voitaisiin käyttää kansalaisten hyvinvoinnin kasvattamiseen ilmastolle hyvää tekevillä ratkaisuilla. Myös yrityksissä on herännyt halu torjua ilmastonmuutosta. yhä riippuvainen fossiiliener­ giasta, öljystä, kivihiilestä ja maakaasusta, joista syntyy suuri osa hiilidioksidipäästöistä. Siksi valitettavasti rikomme hiilidioksidin pitoisuus­ ennätyksiä vuosi vuodelta. Kaksi kolmasosaa lämpenemisestä johtuu juuri hiilidioksidista, jonka poistuminen ilmakehästä vie satoja vuosia. Hyvä uutinen on, että meillä on taloudelliset ja tekniset keinot ongelman ratkaisemiseksi. Keskeisin ratkaisu liittyy fossiilienergiasta luopumiseen. Tilalle tarvitaan lisää aurinko-, tuuli- ja vesivoimaa. Ydinvoima herättää tunteita, mutta se on ilmaston kannalta hyvä energian lähde, joskin sen hinta on noussut. Teollisissa prosesseissa on vähennettävä betonin ja teräksen tuotannon päästöjä. Puu voi monissa tapauksissa korvata teräsbetonin ja muovin. Liikenteessä biopolttoaineet, sähkö ja kevytliikenne ovat ratkaisuja. Metsien käytössä on keskeistä lopettaa ei-uusiutuvien trooppisten sademetsien hävittäminen, ehkäistä metsäpaloja sekä metsittää uusia alueita. MAAILMA ON

K U VA M I I K K A P I R I N E N

O

len viime vuosina työni kautta tavannut valtionjohtoa eri maanosissa. Ilmastonmuutos on noussut puheisiin kaikissa tapaamisissa, myös kollegoideni parissa YK:n johdossa. Huoli ilmastosta on kova, ja se kasvaa. Tiede on näyttänyt ilmastonmuutoksen olevan käynnissä, ja muuttunut sää aiheuttaa yhä enemmän tuhoja. Ilmastonmuutoksen kieltäjien joukko on selvästi harventunut. Onneksi jokainen meistä pystyy omalta osaltaan vaikuttamaan ilmastoon asumisen, liikkumisen ja kuluttamisen valinnoilla. Hiilijalanjälki kiinnostaa yhä useampia. Olen itse hankkinut ladattavan hybridiauton sekä sähköpyörän työmatkoja varten. Mökillä käytämme aurinkosähköä. Geneven talomme sähkölasku putosi kolmannekseen lämpöpumppujen asennuksen jälkeen. Perheemme ruokavalio koostuu paljolti kasviksista, kalasta ja riistasta. Elämä ei ole kurjistunut, päinvas-

110  PIRKKA  ­P i r k k a . f i

toin rahaa on säästynyt ja terveyshyötyjä on saavutettu. Bonuksena saamme hyvän mielen. ONNISTUNEESEEN ILMASTONMUUTOKSEN tor-

juntaan tarvitaan valtiotason sitoumuksia sekä yksityissektorin investointeja. Sen vuoksi Suomi on osana Euroopan unionia valmistelemassa kunnianhimoista ilmasto-ohjelmaa. Nykyisin EU-maat ostavat suurimman osan energias-

”OLEN HANKKINUT LADATTAVAN HYBRIDIAUTON JA SÄHKÖPYÖRÄN TYÖMATKOJA VARTEN.”

talojen lämmittäminen vie paljon energiaa, useissa maissa jäähdyttäminen. Rahaa säästyy ja talojen arvo kasvaa, kun niiden energiatehokkuutta parannetaan ekologisilla materiaalivalinoilla ja lämmitysratkaisuilla. Tällaiset win-win-ratkaisut ovat kaikkein houkuttelevimpia ilmastotekoja. Sama pätee muuhunkin: työmatkapyöräily lisää terveyttä, säästää rahaa ja on ilmastoystävällinen tapa liikkua. Myös kasvisten lisäämisellä ruokavalioon on samat vaikutukset. MEILLÄ SUOMESSA

IHMISKUNNAN PERIKATOA ei ole ilmastolas-

kelmien pohjalta näköpiirissä, ja ilmastonmuutoksen aktiivisella torjunnalla voidaan vähentää pahimpia haittoja. Toivoa siis on, vaikka olemmekin vasta alkutaipaleella. Mustaa maail­ manloppua ei ole tulossa; valittavanamme on eri harmaan sävyjä. Meteorologi Petteri Taalas on YK:n Maailman ilmatieteen järjestön (WMO) pääsihteeri kausilla 2016–2019 ja 2020–2023.


! A T T U U

ALOITA AAMUSI MYLLÄRIN MUUMIPUUROLLA

JA TUE TYÖTÄ ITÄMEREN HYVÄKSI! Jokaisesta Myllärin Muumipuuropaketista 2 sen‫מּ‬iä #meidänmeri–kampanjaan. Lisää tietoa www.meidanmeri.fi

Muumimamman lempeä Kaurapuuro ja Muumipapan maukas Mahtipuuro maistuvat vauvasta vaariin. Hyvää energiaa koko päiväksi! facebook.com/myllarin

instagram.com/myllarin #myllärin #kauraenergiaa #puhtaastiparempaa


UUTTA MUKAVUUTTA TREENEIHIN Avia-urheiluvaatteet ovat saapuneet K-Citymarketiin yksinoikeudella Suomessa. Tule tutustumaan mallistoon ja päivitä urheiluvaatteet koko perheelle. Katso lisää k-citymarket.fi/avia

Miehen T-PAITA 16,99 · Miehen COLLEGEHOUSUT 29,95 · Naisen TREENIHUPPARI 34,95 · Naisen T-PAITA 16,99 · Naisen TREENIHOUSUT 34,95 · Tytön COLLEGEHUPPARI 26,95 · Tytön LEGGINGSIT 16,99 · Pojan T-PAITA 16,99 · Pojan COLLEGEHOUSUT 19,99

AIKASI ARVOINEN KAUPPA • WWW.K-CITYMARKET.FI

Profile for K-ryhmä

Pirkka 01/2020  

Pirkka 01/2020