Page 28

BUURTEN

KOP VAN ZUID ‘Ik zie ze liggen als ik aan kom fietsen over de brug. Vandaag is hun eerste les architectuurfotografie. “Als je vanaf hier die kant op kijkt”, zegt docent Ada tegen haar cursisten, “en dan exact zo inzoomt, vallen de lijnen precies samen.” Toen ik net begon met fotografie dacht ik: ik ga alleen maar steegjes en gebouwen fotograferen, het liefst ’s nachts. Tot ik in die nachten daklozen en zwervers ontmoette met wie ik aan de praat raakte. Al snel fotografeerde ik vooral mensen. Ontmoetingen zijn ongewis en mensen onvoorspelbaar, dat maakt een foto spannend en fotograferen een avontuur. Ik mag met de groep mee. Ada geeft uitleg over kadreren, vlakverdeling en compositie. De cursisten volgen Ada’s instructies op. Zelf voel ik wat ik vroeger, in de klas, al voelde: dat ik het op mijn eigen manier wil doen. We fotograferen de Erasmusbrug, de iconische gebouwen van Kop van Zuid, de weerspiegeling van de brug in die gebouwen. In deze buurt is het lastig te ontkomen aan de vaste vergezichten – de skyline van de stad, de contouren van de haven. Het is als de grappen over onze relatie met Amsterdam en het beeld van ‘de handen uit de mouwen’: je hebt het al duizend keer gezien en gehoord. Ik verlang naar het fotograferen van mensen.

foto Boudewijn Bollmann tekst Laura van Mourik

De groep richt zijn lenzen nu op het kantoor van het Havenbedrijf. Ook ik kijk omhoog, de lucht in, terwijl ik weet en voel dat het interessantste zich niet daarboven, maar vlak voor mijn neus, op straat, afspeelt.’  Fotograaf Boudewijn Bollmann legt elke maand een Rotterdamse wijk vast. Hij vertelt over zijn ontmoetingen en over de sfeer van de buurt.

UITAGENDATIP

Op woensdag 21 november vindt De Donkere Kamer plaats in het Nederlands Fotomuseum. Tijdens deze avond met korte interviews en actuele discussies over fotografie krijgen drie fotografen de kans een fotoproject te pitchen. Het publiek mag een deel van het entreegeld verdelen over de projecten. 28 ---

AGENDA ROTTERDAM --- NOVEMBER 2018

Profile for Rotterdam Festivals

Uitagenda magazine november 2018  

Uitagenda magazine november 2018  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded