Uitagenda magazine november 2016

Page 22

MEDEMOGELIJKMAKER

WILLEM LODDER (66) SCHIPPER OP DE HAAIBAAI VAN DIERENTUIN BLIJDORP ‘Drie keer per maand vaar ik met de Haaibaai vanaf Heijplaat naar de Maasvlakte om oceaanwater te halen voor de dierentuin. Op de Maasvlakte ligt een zeeboot klaar die onderweg water heeft geschept. Boten van de Sambalijn scheppen water uit de Golf van Biskaje, die van de T4-lijn scheppen uit de Mid-Atlantische Rug. Dat water – 300 kuub per vracht – laden we over op ons schip, en brengen we naar het Oceanium. Je zou zeggen: voeg gewoon zout toe aan zoet water. Maar het water uit de Atlantische Oceaan bevat ook nog mineralen en plankton. We varen met zijn drieën. Piet is al 70, wij zijn de oude mannetjes, en sinds kort is Marilou (56) erbij; zij leert voor lichtmatroos. De tocht duurt lang: om 8 uur ’s ochtends vertrekken we en pas aan het einde van de middag zijn we terug. Afhankelijk van de stroming haal je 11 tot 20 kilometer per uur. Het overladen van het water van de zeeboot naar de Haaibaai gaat via twee bruine slangen. Dan duurt zo drie uur. Tijdens het wachten praten we veel met elkaar; soms over de grote dingen des levens, soms alleen gekkigheidjes. In het Oceanium zelf kom ik niet vaak meer. Ik ken er iedereen, maar ik wil hen niet storen bij hun werk. Maar ik hou van aquariums. Dan zit ik zo een uur te kijken naar de kleuren van de vissen, en naar hoe alles leeft en beweegt.’  Uitagenda Rotterdam portretteert mensen die achter de schermen of buiten de spotlights iets bijdragen aan de stad.

foto Joke Schut tekst Laura van Mourik

uitagendaTIP

In het Oceanium van Diergaarde Blijdorp kun je dagelijks zien hoe de koeneusroggen gevoerd en de haaien verzorgd worden. Neem een kijkje bij de pinguïnrots of bij de tweejarige ijsbeertweeling Sizzel & Todz! In het publiekslaboratorium kun je door een microscoop naar garnaaltjes en larven kijken en waterproefjes doen. Blijdorp is dagelijks geopend van 9.00 tot 18.00 uur.

22 ---

agenda rotterdam --- november 2016


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.