Page 38

gearslutz

Bart Provoost

DiscoFreq’s Effects Database

Helemaal in zijn eentje runt Bart Provoost DiscoFreq’s Effects Database, een gestaag groeiende site waarop je informatie terugvindt over maar liefst 13.000 effectpedalen. De site kan rekenen op een uitgebreid én internationaal publiek van 3 à 4.000 unieke bezoekers per dag. Opvallend daarbij is de enorme verscheidenheid aan pedalen. Zo heb je natuurlijk de alom bekende distortion, fuzz en delay pedalen, maar wat dacht je van octavers of ring modulators, of de envelope filters waarmee voor Bart alles begonnen is. Ook qua oorsprong biedt de site heel wat verrassingen. Zo vind je er heel wat pedalen terug uit bijvoorbeeld Ukraïne of Brazilië. We laten Bart zelf de rest van het verhaal doen ...

Het begon allemaal toen ik zelf op zoek was naar informatie over envelope filters en het eigenlijk behoorlijk moeilijk vond om die te vinden. Ik vond hier en daar wel wat dingen terug en ben toen begonnen om al die informatie te bundelen op mijn eigen webspace. Na verloop van tijd had ik informatie verzameld over meer dan honderd van dat soort pedalen. Ik gebruikte die envelope filters zelf op synths, drum machines en basgitaren. Later voegde ik ook informatie over octavers en ring modulators toe, vooral omdat die ook behoren tot de iets meer exotische effectpedalen. Van het een kwam het ander en uiteindelijk heb ik dan maar beslist om er alles op te zetten wat ik vond, zonder enige beperking qua categorie of zo. In het begin was ik niet van plan om er distortion- of fuzzpedalen bij te betrekken omdat er daar zo veel van zijn, maar op den duur was dat zowat de enige categorie die nog ontbrak, dus heb ik die er ook maar bij gezwierd.

text: Bram Vermeersch photo: Koen Bauters

De site loopt voor een stuk ook wel gelijk met een bescheiden verzameling die ik zelf heb, maar natuurlijk heb ik geen 13.000 pedalen. (lacht) Die envelope filters boeiden me aanvankelijk heel erg omdat ik die zowat overal op kon gebruiken en ik daar naar hartenlust mee kon experimenteren. Later ben ik ook heel wat Oost-Europese pedalen beginnen te verzamelen omdat die spotgoedkoop waren en ook vrij makkelijk om op de kop te tikken. Sindsdien komen er ook nog wel andere dingen bij – zowat alles wat me interesseert en niet te duur is. In principe geef ik geen gekke bedragen uit aan pedalen.

- 38 -

Poppunt Magazine 45  

jun-jul-aug 2010