8 minute read

Ennakossa isompi, syvempi Borderlands 3

Ennakossa isompi, syvempi Borderlands 3

Testasimme ennakkoon vuoden odotetuimman räiskintäpelin ja jututimme tuottaja Chris Brockia.

Gearboxin loottiräiskintäsarja on palaamassa pitkän tauon jälkeen. Aika alkaakin olla jo kypsä, sillä viiden vuoden tauon aikana kysyntä Borderlands 3:n perään alkoi käydä jo sietämättömäksi.

Käytännössä jo Borderlands 3:n julkistuksesta lähtien on ollut selvää, että loottiräiskintä ei putoa kauas puusta. Kolmonen seurailee edeltäjiensä jalanjälkiä niin tyylillisesti kuin pelillisestikin.

Ennakkokatsauksessa pääsimme tutustumaan Borderlands 3:n avausosioon ja yhteen tehtäväkokonaisuuteen pelin myöhemmiltä vaiheilta. Peli lähtee totutusti käyntiin huumorilla, jota tarjoaa tietysti tuttu Claptrap-robotti. Vitsien virta hyytyy vain harvoiksi hetkiksi, ja vaikka jutut uppoavat vaihtelevalla menestyksellä, huumori on niin olennainen osa sarjan tyyliä, ettei siitä oikein eroonkaan haluaisi. Kohokohtana mieleen jäi yllättäen silmille lävähtävä loppukäyttäjäsopimus, joka irvailee tietysti tosielämän vastineille ja teknologiayrityksille Borderlands-universumiin sovitetuilla viittauksilla höystettynä.

Pelin visuaalinen ilme on ehtaa Borderlandsia. Teknisesti se on ottanut maltillisia edistysaskelia aiemmista osista, mutta tyyli on tutun sarjakuvamainen. Grafiikka on selkeämpää ja efektit hienompia, mutta ei Borderlands 3:a erityisen näyttäväksi voi kutsua. Testin mieleenpainuvin osuus oli prologin loppupuolella tapahtunut pomokohtaaminen. Diskon tanssilattialla käyty taistelu erottui edukseen värikkäällä ilmeellään, jonka teema ulottui niin taistelukentälle kuin pomon aseistukseenkin.

Prologi on jopa yllättävän tarinapainotteinen. Pelin keskeiset hahmot, kuten aiemmista osista tuttu Lilith ja Tales from the Borderlands -seikkailun Vaughn sekä muutama uusi tuttavuus, esitellään tehtäväketjuja höystävillä tarinajaksoilla. Kerronta tuntuu katkovan toimintaa välillä vähän liiaksikin, sillä liipaisinsormi syyhyäisi bandiittien kurittamiseen. Vaikka tarina ei olekaan Borderlandsin keskeinen vetonaula, onnistuu peli ainakin alkumetriensä aikana luomaan tarinaan riittävästi panosta, jotta jatkoa jää odottamaan mielenkiinnolla toiminnan ohella.

Toimintaa Borderlands 3 tarjoaakin tietysti heti alkumetreiltä. Räiskintä on tiivistuntumaista, ja vihollisia riittää yllin kyllin kuritettavaksi niin bandiittien kuin villi eläintenkin muodossa. Monipuoliset asevaihtoehdot tarjoavat vähän jokaiselle jotakin, mutta vaihtelua on tarjolla entistäkin enemmän. Asevalmistajien erikoispiirteet, erilaiset tähtäinvaihtoehdot ja elementit ovat tietysti tuttuja jo aiemmista peleistä. Tuttuja elementtejäkin on kuiten kin hiottu uusilla yksityiskohdilla. Esimerkiksi lataamisen sijaan pois heitettävät Tediore-aseet saattavat jäädä kentälle tykkitorneiksi tai räjähtää useaksi kranaatiksi. Uutena mukaan tulleen Children of the Vault -valmistajan aseista taas eivät ammukset lopu ikinä, mutta ne voivat ylikuumentua ja tuhoutua.

Aseet ovat saaneet myös vaihtoehtoisia ampumistiloja. Pistooli saattaa esimerkiksi ampua sarjatulen vaihtoehtona miniraketteja tai kivääri hakeutuvia luoteja. Vain osa aseista tarjoaa vaihtoehtoisen ampumistilan, ja kokeilun perusteella suurin osa arsenaalista luottaa yksittäiseen tulitilaan. Kokonaisuutena uudistetut aseet ovat kuitenkin aiempaa elävämmän oloisia, eivätkä niiden erot tunnu pelkästään numeroilta ruudulla.

Vanhassa voimalaitoksessa järjestetty ennakkotapahtuma oli komistettu asiaankuuluvalla tavalla. Tätä menopeliä ei tosin päästy tyypittämään.

Ei Borderlands 3 kuitenkaan pelkästään vanhoihin keinoihin luota. Pelirintamalla on tapahtunut edellisten osien julkaisun jälkeen melkoisesti, ja niinpä kehittäjä Gearbox onkin katsonut uusia oppeja kilpakumppaneiltaan. Isoimmat pelituntumassa näkyvät uudistukset on tehty liikkumisen ympärille.

Hahmot pystyvät liukumaan ja kiipeilemään esimerkiksi Titanfallista tai Apex Legendsistä tuttuun tapaan, vaikka Borderlands 3:n liikevauhti onkin selvästi verkkaisemman tuntuinen. Apex Legendsiä pelanneena etenkin liukuminen tuntui luonnolliselta etenemismenetelmältä luotien viuhuessa ympärillä. Kiipeilyä myös hyödynnetään kenttäsuunnittelussa. Pelialueilla on jonkin verran kohtia, joissa eteneminen edellyttää loikkimista ja kiipeilyä.

Pelirintamalla on tapahtunut edellisten osien julkaisun jälkeen melkoisesti, ja niinpä kehittäjä Gearbox onkin katsonut uusia oppeja kilpakumppaneiltaan.

Uudet liikkumiskeinot tarjoavat myös enemmän valinnanvaraa viholliskohtaamisiin. Toiminnan tiimellyksessä on vain harvoin tarvetta jäädä esteiden taakse piileksimään, sillä reipas liike ja tulivoimaisen arsenaalin kattava hyödyntäminen ovat avain voittoon. Oma suosikkiliikkeeni oli liuku suoraan päin bandiitteja ja reipas pläjäys hauleja maskiin, mutta myös varovaisemmat lähestymistavat saavat apua uusista liikkumistavoista.

Borderlands 3 on saanut aiempiin osiin verrattuna myös jonkin verran pienempiä uudistuksia, jotka tekevät pelikokemuksesta entistä sujuvamman. Vaikka mahdollisuus nähdä ”päivän tarjous” suoraan aseautomaatin ruudulta ilman valikon avaamista tuntuu todella pieneltä, ovat tämänkaltaiset muutokset tervetulleita. Kavereidenkin kanssa pelaamista on helpotettu, sillä Borderlands 3 tasoittaa hahmojen kokemustasoja siten, että kaikki hahmot saavat tasoaan vastaavaa varustusta. Enää ei siis ole tarvetta koordinoida etenemistä kavereiden kanssa, vaan lähtökohtaisesti kaikki voivat pelata kaikkien kanssa. Neljän pelaajan verkkopelin ohella kaksi pelaajaa voi pelata myös samalla konsolilla jaetulla ruudulla.

Ennakkotestin perusteella Borderlands 3 tarjoaa pelisarjan ystäville ennen kaikkea lisää Borderlandsia, mutta kyse ei kuitenkaan ole missään nimessä puolivillaisesta jatko-osasta. Vaikka pelin pinta onkin kovin tuttu, muhii sen tuntumassa melkoinen joukko vaikuttavia uudistuksia. Loottiräiskintöjen saralla on nykypäivänä paljon enemmän tarjontaa kuin reilut puoli vuosikymmentä sitten, mutta uudistukset ja omaperäinen tyyli voivat siitäkin huolimatta nostaa Borderlands 3:n omaan kastiinsa.

FL4Kin eläinkumppanit ovat rujosta ulkomuodostaan huolimatta varsin sympaattisia seuralaisia – väkivaltaisia, mutta sympaattisia.

Borderlands 3:n tarinassa tavataan tuttuja hahmoja, mutta pelattavat hahmot ovat kokonaan uusia tuttavuuksia. Ennakkotesti tarjosi tilaisuuden tutustua kahteen pelin neljästä hahmosta. Esimakua saatiin myös aiempaa kattavammista kustomointivaihtoehdoista.

Robottihahmo FL4K edustaa beastmaster-hahmoluokkaa. Beastmaster saa taisteluissa apua eläinkumppaneiltaan, kuten vahinkoa kasvattavalta koiramaiselta Skagilta, parantumista edistävältä Spiderantilta tai liikenopeutta kasvattavalta Jabberilta. Kumppanit ovat avuksi myös taistelukentällä, sillä esimerkiksi Jabber on perusmuodossaan aseistautunut pistoolilla. FL4Kin kykypuu sisältää lemmikkien ohella kolme erikoiskykyä, joita voi sovittaa haluamallaan tavalla lemmikkien ominaisuuksiin. Esimerkiksi Fade Away -kyky mahdollistaa tiukoista tilanteista poistumisen ja kumppanin jättämisen vihollisten kohteeksi. Gamma Burst taas teleporttaa elikon vihollisten kimppuun vahinkoa säteilevänä jättiläisversiona. Suoraviivaisin vaihtoehto on Rakk Attack, joka lähettää räjähtäviä rakk-lentoliskoja vihollisten kimppuun. Kaikkia kykyjä voi tietysti parantaa hahmon ominaisuuksien ohella taitopisteitä keräämällä.

Ennakkotestin perusteella Borderlands 3 tarjoaa pelisarjan ystäville ennen kaikkea lisää Borderlandsia, mutta kyse ei kuitenkaan ole missään nimessä puolivillaisesta jatko-osasta. 

Toisena hahmona kokeiltu Amara on henkimaailmasta voimaa ja nyrkkejä ammentava siren-hahmo. Amaran erikoiskyvyt tuottavat elementtivahinkoa, jonka voi vaihtaa kykypuusta avautuvien vaihtoehtojen myötä. Phasecast lähettää astraalihahmon vihollisia päin, Phaseslam iskee lähellä olevia vihollisia haamunyrkeillä, ja Phasegraspin koura kaappaa vihollisen yläilmoihin toviksi. Kokemuksen karttuessa erikoiskykyjä voi päivittää muutamalla erilaisella vaihtoehdolla, joiden avulla voi esimerkiksi kasvattaa kykyjen tekemää vahinkoa tai siirtää aiheutettua vahinkoa hahmon terveyteen.

Molemmat kokeillut hahmot tuntuivat sekä pelillisesti että persoonaltaan omaleimaisilta, ja suosikin valitseminen olisi tässä vaiheessa hankalaa, varsinkin kun tarjolla on vielä kaksi kiinnostavaa vaihtoehtoa. Mechan kanssa taisteleva Moze ja teknologiaa avukseen hyödyntävä Zane pystyvät valitsemaan yhden sijaan kaksi aktiivista erikoiskykyä. Vaikka hahmojen tasapainosta on ennakkokokeilun perusteella hankalaa sanoa mitään, on ainakin kykypuissa niin paljon valinnanvaraa, että kaikkien hahmojen pitäisi tarjota jokaiselle mielenkiintoisia vaihtoehtoja.

Borderlands 3 julkaistaan pc:lle, Xbox Onelle ja PS4:lle 13. syyskuuta.

Suuret odotukset

Borderlandsin fanit ovat odottaneet räiskintäsarjan kolmatta osaa kuin kuuta nousevaa. Fanien kuumotus ei ole mennyt ohi myöskään kehit täjiltä. Tuottaja Chris Brock tietää hyvin fanien odotukset ja niiden tuomat paineet.

– Ihmiset ovat odottaneet kovasti. Vaikka olemme puhuneet jostain muusta, he kysyvät aina Borderlands 3:sta, Brock naurahtaa.

– Borderlands: The Pre-Sequelin ja ennen kaikkea Borderlands 2:n menestys ja suosio sekä pitkä tauko niiden jälkeen ovat kasvattaneet odotuksia valtavasti. Markkinoilla on myös paljon muita loottiräiskintöjä, ja muut kehittäjät ovat tehneet hyvää työtä lajityypin parissa. Kaikki tämä tuottaa paineita kehittäjille, ja tiimi ottaa sen todella tosissaan. On hyvä, että tiedostamme sen. Jos emme ottaisi sitä tosissamme, tekisimme karhunpalveluksen yhteisölle. 

Osin Borderlands 2:n jättimenestyksen ansiosta loottiräiskintöjen markkinoille on tätä nykyä paljon enemmän tunkua kuin seitsemän vuotta sitten. Gearbox Software onkin seurannut lajityypin kehitystä tiiviisti kolmatta osaa työstäessään. Oppeja on kuitenkin otettu myös muista peleistä.

– Emme tutki vain muita loottiräiskintöjä vaan seuraamme kaikenlaisia pelejä. Gearboxilla on pitkä historia eri lajityyppien yhdistelemisestä, ja katselemme edelleen usein räiskintäpelien ulkopuolelle, Brock muistuttaa.

– Ensimmäisen Borderlandsin osalta olimme onnekkaita, että se julkaistiin aikana, jolloin ihmiset eivät odottaneet paljoa loppupään sisällöltä. Pääosa sen loppupelistä saatiin aikaan pc:llä modien avulla. On ollut hienoa nähdä, mitä Destiny ja The Division ovat tehneet.

Lukemattomista asevaihtoehdoistaan tunnettu Borderlands-pelisarja on kaivannut Brockin mukaan myös tiukempaa pelituntumaa.

– Olemme seuranneet monia eri pelejä räiskintämekanismiemme hiomiseksi, sillä ihmisten odotukset esimerkiksi ampumisesta eroavat paljon vuodesta 2012. Rima on paljon korkeammalla kuin edellisen Borderlands-pelin aikaan. Jos haluamme tulla tunnetuksi aseistamme, pelituntuman pitää olla myös sillä tasolla. Meidän on tehtävä parhaamme sillä saralla Borderlands 3:ssa, koska kaikki muutkin tekevät parhaansa.

Borderlands 3:n omaleimaisen tyylin säilyttämiseksi Gearbox on kuitenkin käyttänyt harkintaa uusien elementtien tuomisessa peliin. Vaikka muutokset ovat vaikuttavia, peli on haluttu pitää uskollisena juurilleen.

– Emme halua kajota liikaa pelin perusteisiin. Pidän henkilökohtaisesti todella paljon pelaajien uusista liikkumisvaihtoehdoista. Rakastan Titanfallia ja seinillä juoksemista, mutta Borderlands ei ole seinilläjuoksemispeli. Emme kehitä kenttiämme tai taistelualueitamme sitä silmällä pitäen. Kiipeilyn ja liukumisen kaltaiset elementit tuntuvat todella hyviltä ja tarjoavat pelaajille enemmän mahdollisuuksia tutkimiseen ja dynaamisempaan taisteluun, mutta ne eivät muuta Borderlandsin perusideaa.

– Kysymme itseltämme, olisimmeko liian kaukana omasta pelistämme, jos toteuttaisimme tietyn ominaisuuden? Ja jos vastaus on kyllä, emme tee niin, Brock kuvailee kehittäjien lähestymistapaa uudistuksiin.

Vaikka Borderlands 3 lainaakin kilpakumppaneiltaan, joutuu se myös isomman haasteen eteen kasvavan kilpailijalauman joukossa. Brockin mukaan Borderlands 3 pyrkii erottumaan edukseen tutuilla vahvuuksilla.

– Tyylimme on todella yksilöllinen. Pelissä on huumoria, joka on olennainen osa peliä eikä pelkkiä vitsejä vitsien perään. Tarinamme on samaan aikaan vakava, hauska ja omituinen. Uskoisin, että jos muut studiot voisivat tehdä samanlaisen pelin, ne varmaan tekisivät niin. Minusta kerrontamme on myös vahvaa, ja erotumme sillä joukosta loottiräiskintöjen lajityypissä.

– Tietysti myös visuaalinen tyylimme on yksi keskeinen tekijä. Ensimmäisen Borderlandsin aikaan olimme hyvin pieni studio, emmekä halunneet lähteä tekemään fotorealistista peliä, koska se olisi todella vaikeaa. Nyt emme voisi kuvitellakaan, että se näyttäisi erilaiselta, mutta silloin se oli melkein pakon edessä tehty valinta.

Brock lupailee Borderlands 3:n tarjoavan paljon uutta pelisarjan jatkoa odottaneelle fanikunnalle. Se on tuottajan mukaan isompi ja hienompi kuin koskaan.

– Borderlands 3 on suurin pelimme, Brock toteaa yksiselitteisesti.

– Se on myös yksilöllisin, kun tarkastellaan pelialueiden välistä vaihtelua. Pelimaailma on valtava, ja siinä on todella paljon uniikkeja asioita. Borderlands 3 on myös syvempi kuin yksikään aikaisempi sarjan peli. Hahmojen kustomointi tarjoaa paljon enemmän yksilöllisiä mahdollisuuksia kuin ennen, ja uskon, että se on merkittävä asia pelisarjalle.

Pelihahmot erilaisine kykyineen ovat keskeisessä osassa Borderlands 3:n pelikokemusta. Uusien hahmojen luvataankin tarjoavan entistä enemmän valinnanvaraa jokaiseen makuun. Valikoiman kasvattaminen ei kuitenkaan ole käynyt ihan vaivattomasti.

– Esimerkiksi FL4Kin häivekyky mahdollistaa eläinkumppanien käyttämisen tankkina vihollisia vastaan. Vaihtoehtoisesti voit rakentaa hahmon siten, että FL4K toimii tankkina ja lemmikkisi tekee vahinkoa. Hahmossa yhdistyvät silloin tankin ja hiiviskelijän ominaisuudet. Kaikilla hahmoilla on samankaltainen valikoima erilaisia asioita, joihin ne taipuvat.

– Vaikeinta on ollut hahmojen erojen ja samankaltaisuuksien tasapainottaminen siten, että pelaaminen on hauskaa. Emme halua minkään hahmon olevan huonompi versio toisesta hahmosta. Aikaisemmin kaikilla hahmoilla oli yksi tai kaksi taisteluroolia, mutta nyt kaikilla on kolme tai neljä roolia. Se tekee tasapainottamisesta monimutkaisempaa meille mutta pelaamisesta hauskempaa pelaajille.

Monet Borderlands 3:n uudistuksista pyrkivät tekemään pelaamisesta entistä sujuvampaa. Brockin mukaan uusilla sosiaalisilla toiminnoilla ja mukavuusuudistuksilla on merkittävä rooli pelin vetovoimassa.

– Halusimme tehdä peliseuran ja kaverien löytämi sestä paljon helpompaa. Peli esimerkiksi näyttää samalla pelialueella olevat kaverit automaattisesti, ja voit liittyä seuraan suoraan pelin sisällä näkyvästä valikosta. Monet asiat saattavat kuulostaa pieniltä uusille pelaajille, mutta ne ovat sarjan faneille isoja asioita. Fanit osaavat arvostaa esimerkiksi ammusvarastojen täyttämistä myyntipisteessä napin painalluksella ilman valikon avaamista ja mahdollisuutta nähdä päivän esine.

Kilpakumppanien tapaan Borderlands 3 pyrkii tarjoamaan pelaajille paljon tekemistä myös varsinaisen tarinan päättymisen jälkeen. Loppupelin tarkempaa sisältöä Brock ei tässä vaiheessa suostu paljastamaan, mutta tuottaja lupailee monipuolisesti puuhaa pelin ystäville.

– Haluamme loppupeliin paljon erilaista tekemistä. Sisällön on oltava myös laajennettavissa ilman, että teemme vain roppakaupalla uusia karttoja. Aikaisem min olisimme tehneet vain uusia karttoja ja tehtäviä, kuten aiomme tehdä myös Borderlands 3:n tapauksessa, mutta haluamme tehdä myös paljon muuta. Luvassa on jotain hieman Diablo 3:sta tuttujen Riftien kaltaista sisäl töä. Tiedämme, että pelaajat haluavat ansaita uutta varustusta toistamalla tehtäviä, joten haluamme tehdä sen heille helpoksi.

Jukka Moilanen

This story is from: