Stadsmagazine De Poort | september-oktober 2021

Page 16

———

NIEUWS

OPEN MONUMENTENDAG IN BOSLAND

HERINRICHTING DEUSTERSTRAAT EN VESTEN Het Stadsbestuur zal de verkeersveiligheid en het fietscomfort in de Deusterstraat en op de Vesten verhogen. Ook de klimaatverandering verdient aandacht. Daarom is er bij de herinrichting oog voor fietsers en voetgangers en geven we meer ruimte aan groen. De herinrichting gebeurt in nauw overleg met de buurt, die mee nadenken over het ontwerp voor hun straat. Het project Deusterstraat bestaat uit twee fasen, waarbij in de eerste fase het gedeelte tussen Pol Kip en de Oostweg aangepakt wordt. Daarna volgt het gedeelte tot aan de grens met Oudsbergen. De uitvoering is voorzien in 2021 en 2022. De uitvoering van de Noordervest is voorzien voor 2024, de uitvoering van de Zuidervest in 2025. (tm)

16

FIETSEN EN WANDELEN Sportieve ontdekkers kunnen op 12 september de Pieter Bruegel fietsroute (25 of 39 km) rijden. Je vertrekt bij Toerisme Peer op de Markt. Rond Erperheide vind

Open Monumentendag Zondag 12 sept. 2021

openmonumentendag.be

volg ons op

en

#OMD2021

v.u. Matthias Francken, Herita vzw, Oude Beurs 27, 2000 Antwerpen, Vrij van zegel, art. 198

Op zondag 12 september vindt de 33ste editie van Open Monumentendag plaats, het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen. Het jaarthema is erfgoed en inclusie. Ook in Bosland maak je die dag kennis met, misschien wel onbekend, onroerend erfgoed. Peer nodigt je uit voor een ontdekkingstocht naar één van zijn beroemdste zonen: Pieter Bruegel. Zo kan je in het Bruegelmuseum op de Markt het werk van Bruegel ontdekken en ben je welkom voor een lezing over Pieter Bruegel de Oude door de auteurs van het boek ‘Pieter Bruegel, een Limburger?!’ (10.30 uur in Brueghelheem) en een geleide wandeling ‘In de voetsporen van Bruegel’ (14 uur, Ooievaarsnest, Hoogstraat 4).

je de wandelroute ‘Bruegelspelen’, een 4 km lange buggy- en rolstoelvriendelijke wandeling met speeltuigen uit ‘De Kinderspelen’ van Bruegel. Meer info over het volledige programma in Bosland vind je op www.bosland.be. (kw)

WEEK VAN DE FAIR TRADE Dit jaar vieren we de 50ste verjaardag van de eerste wereldwinkel in België. Een halve eeuw waarin de strijd tegen ongelijkheid en voor economische rechtvaardigheid centraal stond, met respect voor de grenzen van onze planeet. En die strijd is nog niet gestreden. Eerlijke handel is nog steeds hoognodig. Tijdens de week van de Fair Trade, van 6 tot en met 16 oktober, klinkt dan ook de slogan ‘Eerlijk duurt het langst’. Eerlijke handel is misschien niet de gemakkelijkste of goedkoopstse weg, maar wel de meest duurzame optie voor mens en planeet. De hele Fair Trade-week staan koffie en chocolade in de kijker. Een gouden

combinatie, die je zelf moét proeven! Breng dus zeker een bezoekje aan de Wereldwinkel in Peer tijdens de week van de Fair Trade en ontdek de verschillende promoties. In onze Fair Trade gemeente kan je op heel wat locaties fair trade producten vinden. Benieuwd waar je in Peer fair trade kan kopen? Neem een kijkje op www.peer.be/fairtrade. (tm)


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.