Kotipitäjä 13 2013

Page 6

6

Nro 13 4.7.2013

KOTISEUTULEHTI

WebWakka uudistaa maatilojen taloushallinnon

WebWakan avulla maatilayrittäjät voivat hoitaa tilojensa kirjanpidon, verolaskennan, tilinpäätöksen sekä pankkiasiat.

WebWakka-ohjelmisto mullistaa maatilojen taloushallinnon markkinoiden ensimmäisenä selainkäyttöisenä taloushallintojärjestelmänä. Järjestelmä on suunniteltu helppokäyttöiseksi ja nimenomaan maatilojen käyttötarpeet huomioon ottavaksi. WebWakan avulla maatilayrittäjät voivat hoitaa tilojensa kirjanpidon, verolaskennan, tilinpäätöksen sekä pankkiasiat. Järjestelmä tarjoaa täyden taloushallinnon järjestelmäkokonaisuuden, joka sopii niin pienen maatilan kuin ison maatalousyhteenliittymän taloushallintoon. Suurin muutos vanhaan Wakka-järjestelmään on siirtyminen uuden aikakauden teknologiaan eli selainkäyttöiseksi järjestelmäksi. Uudistuksessa on pystytty säilyttämään vanhan järjestelmän nopeus, mutta samalla on voitu tuoda mukaan selainpohjaisen käyttöliittymän selkeys ja käytön helppous. Järjestelmän käyttöönotto on lisäksi voitu tehdä nopeaksi ja helpoksi.

WebWakkaa voidaan nyt käyttää useammasta käyttöpaikasta käsin, joka helpottaa muun muassa yhteisyrittäjien ja maatalousyhtymien arkea. Lisäksi selainkäyttöisenä järjestelmänä sitä voidaan käyttää erilaisilla tietokoneilla ja päätelaitteilla. Tämä mahdollistaa järjestelmän käytön perinteisten PC-koneiden lisäksi myös Mactai Tablet-tietokoneilla. Yhteistyö eri tahojen kanssa tehostuu merkittävästi selainkäyttöisyyden myötä. Maatilayrittäjä voi realiaikaisesti käydä läpi talousasioita ProAgrian neuvojien sekä tilitoimiston kanssa. Lisäksi töiden jakaminen taloushallinnon osalta onnistuu nyt helposti. Tilitoimisto voi esimerkiksi järjestelmän välityksellä hoitaa yrittäjän puolesta kirjanpidon sekä pankkiasiat. WebWakka-palvelu on tuotettu Maatalouden Laskentakeskus Oy:n ja Bitcomp Oy:n yhteistyönä. WebWakan teknisestä toteutuksesta vastaa Bitcomp Oy.

Näin lomailet ympäristöystävällisesti Liiku lomakohteessa metrolla, junalla tai muilla julkisilla. Näin pääset myös parhaiten tutustumaan paikallisiin, olivat he sitten kuopiolaisia tai sveitsiläisiä. Minne tahansa matkustatkin:

Monet lomailevat suomalaiset eivät ole valmiita jättämään kesän ulkomaanreissuaan väliin sen aiheuttamista ympäristöpäästöistä huolimatta. Toisille taas Suomen kesäiset metsät ja järvet ovat ainut ja oikea vaihtoehto. Näillä vinkeillä teet sekä maakunta- että etelänmatkasta ekologisen.

Tutustu lomallasi perinnemaisemiin. Kuva: Leif Rosnell

Lähimatkailu omalla lihasvoimalla kannattaa aina. Kauemmaksi matkustettaessa valitse kulkuväline, joka kuluttaa mahdollisimman vähän polttoainetta henkeä kohti. Esimerkiksi uusi ja matkustajia täynnä oleva lentokone voi olla ympäristöystävällisempi vaihtoehto kuin vanhalla bensa-autolla ajaminen kahdestaan kaverin kanssa. Ympäristöystävällisin vaihtoehto on juna, sillä Suomessa ne kulkevat uusiutuvalla energialla. Päästäkseen ulkomaille ei tarvitse istua kuutta tuntia lentokoneessa. Venäjälle ja moniin Keski-Euroopan maihin pääsee kätevästi junalla. Ympäristöystävällisyyden lisäksi saa nauttia upeista maisemista ja matkan varrelta kertyy varmasti ikimuistoisia kokemuksia.

italialaisia juustoja, tamperelaista mustaa makkaraa, paikallisten viljelemiä kasviksia. Varmista, että ruoka on aidosti lähellä tuotettua.

Lomaile ympäristöystävällisesti. Kuva Soile Laakso Lomakohteessa kannattaa ehdottomasti suosia majapaikkoja, joissa muun muassa jäte- ja

vesiasiat on hoidettu ekologisesti. Kierrätetäänkö roskat? Onko valaistus energiatehokas?

Mahdollisuuksien mukaan voit myös vuokrata mummonmökin tai pistää teltan pystyyn.