Terveydeksi 4/2022

Page 1

Vahva D3-vitamiini ja laadukas ekstra-neitsytoliiviöljy samassa kapselissa. D niin kuin OLIIVIÖLJY itsehoitoapteekki.fi Lisätietoja puh. 010 439 8250 ark. klo 8–22 10/2022

10 henkilö

Psykoterapeutti Maaret Kallio ottaa itselleen aikaa aikaisin aamulla ja panostaa joka päivä hyvään yöuneen.

12 terveys

Migreenin tunnistaminen on

22 mielessä

Oletko ekstrovertti vai introvertti vai kenties molempia? 30

apteekit

Apteekki on lähin terveydenhuollon palvelu monelle suoma laiselle. Mihin hyvä apteekkijärjestelmämme perustuu?

34 kausituotteet

Talvella iho kutisee kuivuuttaan. Korppuihon kosteutukseen on paljon valinnanvaraa suihkeista pumppupulloihin. 36

hoidossa

Lihavuusleikkaus palautti Mia Raassinan terveyden. Leikkaus ei ollut oikotie vaan prosessi.

42 lääkehoito

Nikotiini on elimistölle myrkky. Nikotiinikorvaustuotteita pitää osata käyttää oikein.

45 ihonhoito

Couperosa iho kaipaa hellyyttä. Oikealla hoidolla vaiva pysyy helpommin kurissa.

46 itsehoito

Närästys – jo sana tuntuu polttavalta. Laimenna poltetta elintavoilla ja tutkituta oireet tarvittaessa lääkärillä.

JOKA NUMEROSSA

51–58 för din hälsa

Kan det vara migrän? Extrovert eller introvert?

05 Pääkirjoitus 07 Lukijoilta & lukijakilpailu 19 Kalenteri 21 Resepti 29 Liikunta 59 Ristikko & sudokut 60 Apteekkari vastaa 67 Kolumni

TERVEYDEKSI! 3
{ APTEEKIN ASIAKASLEHTI 4 | 2022
12 36 21
Maaret Kallio: ”Nu behövs vanlig vardag” 10
FORTE 1000 mg

Paluu perusasioiden pariin

Juttelin ystäväni kanssa kahvikupin äärellä. Hän oli viime aikoina kohdannut paljon menetyksiä, sairautta ja surua. Kohonneet energiakustannukset koettelivat perheen taloutta ja arkea sävytti vaikeuksista toiseen selviytyminen. Vaikeuksista huolimatta hän vaikutti tyyneltä ja sanoi olevansa onnellinen. Hän koki, että elämässä oli paljon hyvää, josta voi iloita. Vastoinkäymisiin hän ei voinut vaikuttaa. Hän oli päättänyt kohdata ne ja hyväksyä niiden olevan osa elämää.

Kahvituokiomme jälkeen pysähdyin miettimään ystä väni sanoja ja erityisesti tapaa suhtautua asioihin. Niissä oli paljon viisautta.

Tällä vuosikymmenellä olemme eläneet poikkeuk sellisen kuormittavaa ja epä vakaata aikaa sodan seura tessa pandemiaa. Arjen peruspilarit ovat horjuneet, kun monet en nen itsestään selvinä pidetyt asiat ovatkin olleet vaakalaudalla.

MIETI ASIOITA, JOISTA JOUDUN TINKIMÄÄN, VAAN SUUNTAAN AJATUKSENI HYVÄÄN.”

Koronan vuoksi jouduimme rajoittamaan sosiaalisia tilanteita, yhteisiä hetkiä ystävien tai perheen kanssa. Nyt energiakriisin joudumme tinkimään lämmöstä kotona, kenties vähentämään saunakäyntejä tai lyhentämään suihkuhetkiä.

Vielä muutama vuosi sitten nämä olisivat tuntuneet täysin absur deilta ajatuksilta. Ihmisen mieli on varmaankin tottunut havittelemaan koko ajan enemmän ja parempaa, eikä säästämään ja luopumaan.

Arjen välttämättömyyksiin, kuten ruokaan, lääkkeisiin ja kodin lämpöön, pitää toki kaikilla olla mahdollisuus. Kun elämän perusasiat on turvattu, omalla suhtautumisellaan voi vaikuttaa paljon omaan mieleensä ja elämänsä laatuun.

Itse ajattelin ottaa ystäväni asenteesta esimerkkiä ja haas taa itseni aivojumppaan. En mieti asioita, joista joudun tinkimään, vaan suuntaan ajatukseni hyvään. Listaan asi oita, joista saa paremman mielen itselle ja muille, ja lisään niitä arkeeni.

Uskon, että onni koostuu arjen perusasioista. Iloitaan niistä!

Tunnelmallista talvea toivottaen Elina Aaltonen proviisori ja Terveydeksi!-lehden farmaseuttinen asiantuntija

Apteekin asiakaslehti

Julkaisija ja kustantaja Apteekkariliiton viestintäyhtiö PharmaPress Oy Elimäenkatu 5 00510 Helsinki

Päätoimittaja Taru Vanhala taru.vanhala@apteekkariliitto.fi

Farmaseuttinen asiantuntija, proviisori Elina Aaltonen elina.aaltonen@apteekkariliitto.fi

Toimitus ja ulkoasu Otavamedia OMA Firdonkatu 2 T 151 00015 Otavamedia

Tuottaja Maria Öfverström AD Suvi Simelius

Tämän numeron tekijät Vilja Harala, Anna-Kaisa Jormanainen, Virve Järvinen, Jaana Kalliokoski, Essi Kähkönen, Tiina Laaninen, Jaana Tapio, Tarja Västilä.

Ilmoitusmyynti Saarsalo Oy Riku Suuriniemi, Jari Nummikoski, Sanna Mäkinen etunimi.sukunimi@saarsalo.fi

Paino UPC Print, Vaasa Painos noin 300 000 kpl ISSN 0781-5867

39. vuosikerta ilmestyy 4 kertaa vuodessa Kansi Kuva Vilja Harala Vaatteet Stockmann / Boss

terveydeksi.fi

TERVEYDEKSI! 5
pääkirjoitus
”EN
Talven rasittamalle iholle • Ihoöljy koko keholle • Voide hoito- ja suojavoiteeksi • Betaglucan rikkinäiselle iholle VALMISTETTU SUOMESSA 0537 Hellävarainen Ceraderm koko perheen ihon hoitoon! Mukana talvessa! MagneCit ylläpitää lihasten ja hermoston hyvinvointia sekä edesauttaa palautumista. www.magnecit.com

Lue verkossa!

Kiitos palautteesta ja juttuideoista! Lähetättehän niitä jatkossakin osoitteessa terveydeksi.fi.

KUIVASILMÄISYYS ON TERVEYSLEHTIEN kestoaine. Katse silmiin -jutussa aihetta oli laajennettu silmän sairauksiin. Kiitos informatiivisesta jutusta.

Kati

KOIRANUNESTA EHJÄÄN UNEEN sai minut uudelleen hakeutumaan uniapneatutki mukseen. Jo 10 vuotta sitten minulla todet tiin keskivaikea uniapnea, mutta lääkärit jättivät asian hoitamisen kesken. Kiitos lehtiartikkelista!

Mimmu

HÄLYTYSTILASSA AVASI HYVIN psyykkisen hälytystilan vaikutuksia fyysiseen tilaan. Se käsitteli selkeästi, miten tunteet vaikut tavat meihin ja miten niihin tulee suhtau tua. Hieno juttu oli muistutus ”suojele lasta uutisilta”.

EHP

Vastaa osoitteessa terveydeksi.fi. Arvomme vastanneiden kesken Apteq Q5 verenpainemittarin.

MONIPUOLINEN JA ASIALLINEN lehti. Artikkelit ovat tajuttavassa muodossa, ei liikaa ammattisanastoa. Käyttökelpoisia vinkkejä kuten ”Apteekista arkeen”. Harmi, että yhdet lähes uudet lenkkarit ehtivät jo pesukoneen kautta roskiin.

Maaretta

LEHTI ON KÄTEVÄ napata kainaloon apteekkikäynneillä ja vuoroa odottaessa ehtii jo selailla osan sisällöstä. Ajankoh taista, käytännönläheistä terveystietoa selkeästi kerrottuna! Jorma Uotisen sanoin: ”Täyttä törinää” Sartsa -64

OLIPA TAAS KATTAVA tietopaketti, kiitos tekijöille! Itseäni kiinnosti varsinkin kuivasilmäisyyteen liittyvät tiedot ja tuotevinkit, samoin Terveet unet- juttu. Oli myös mukava lukea pitkästä aikaa Jussi Vatasesta Mardy

» LUKIJOIDEN MIELESTÄ viime nume ron ylivoimaisesti paras juttu oli Katse silmiin. Juttu on luettavissa osoitteessa terveydeksi.fi.

» ONNITTELUT VOITTAJILLE! Lukijakilpailuun vastanneiden kesken arvottiin kolme SVR Topialyse -sarjan tuotepakettia. Voittajille on ilmoitettu henkilökohtaisesti.

Tykkää lehdestä Facebookissa facebook.com/terveydeksi

Vastaa ja voita

Mikä oli lehden paras juttu, ja mistä aiheesta haluaisit lukea seuraavaksi?

Vastaa osoitteessa terveydeksi.fi > Osallistu

Voit lähettää vastauksesi myös postikortilla osoitteeseen:

Terveydeksi!-lehti PharmaPress Oy Elimäenkatu 5 00510 Helsinki

• Kirjoitathan korttiin osoitteesi ja puhelinnumerosi.

• Lähetä vastauksesi netissä tai postitse viimeistään 29.1.2023.

Vastaajien kesken arvomme Apteq Q5 verenpainemittarin, jonka arvo on noin 100 euroa.

TERVEYDEKSI! 7 terveiset

”Vain 10 minuuttia päivässä riittää”

Virpi Kätkä ei ollut koskaan aiemmin harrastanut aktiivisesti liikuntaa. Kun hänet valittiin kilpailemaan Selviytyjät-ohjelmaan, piti kuntoa kohottaa nopeasti.

Ammatikseen urheileva tuttuni kertoi, että juoksu ja hiihto ovat tehokkaimmat tavat kohottaa kuntoa. Kun aloitin juoksun, ensimmäinen 50 metriä tuntui kamalalta, mutta jo hyvin nopeasti juokseminen helpottui. Siitä se kipinä syttyi ja nyt minun on pakko päästä lenkille joka aamu.

Koronatalven myötä Virpin laulukeikat loppuivat ja hänen oli vaikea jatkaa juoksuharrastusta liukkailla, pimeillä ja loskaisilla talvikeleillä.

Juokseminen jäi vähemmälle, kun minun ei tar vinnut mahtua esiintymisvaatteisiin enkä uskaltanut juosta talvella ulkona. Samoihin aikoihin sain selityk sen pitkään jatkuneisiin oireisiin, kun minulla todettiin refluksitauti. Silloin päätin, että nyt elämäntavat on saatava raiteilleen.

Juoksumatto poistaa tekosyyt

Virpi alkoi syödä säännöllisemmin ja lisäsi arkeensa liikuntaa. Päivittäistä liikuntaa helpotti kotiin hankittu juoksumatto.

En halua juosta maratoneja, mutta juoksen 10 minuuttia joka aamu. Juoksuharrastuksen myötä painoni putosi parissa kuukaudessa 10 kiloa ja refluksitaudin oireet helpottivat.

• Mahtuu pieneen tilaan

• Kokoontaittuva

• Tukeva rakenne

• Kotikuntoilijoiden suosikki!

Oloni on nyt selkeästi pirteämpi ja mahdun taas vanhoihin keikkamekkoihin!

Modernit juoksumatot vievät kokoontaitettuna vain noin neliömetrin lattiatilaa ja niitä on helppo liikutella.

Nyt kun minulla on juoksumatto kotona, ei ole enää mitään tekosyitä olla liikkumatta. Juoksumatto on helppokäyttöinen ja sillä on miellyttävä juosta.

Virpi on elävä esimerkki juoksun hyödyistä:

Liike on paras lääke sairauksien ehkäisyyn ja hoidan mieluummin terveyttä kuin sairautta. Vanhem miten tämä korostuu entisestään. Olen nyt viisikymp pisenä paremmassa kunnossa kuin koskaan ja jaksan vetää keikat täysillä. En luopuisi juoksumatosta enää mistään hinnasta.

FitNord Sprint 500

• Jämäkkä ja vakaa runko

• Tehokas moottori

• Kestovahattu matto

• Virpi suosittelee!

KUNTOKAUPPA TAMMISTO Sähkötie 1, Vantaa KUNTOKAUPPA TAMPERE Kohmankaari 3, Tampere KUNTOKAUPPA KOUVOLA Kaupinkatu 16, Kouvola Suomen laajin valikoima juoksumattoja! Nyt ilmainen toimitus kotipihaan koodilla TE35 www.kuntokauppa.fi FitNord Sprint 150
52,
Laulaja Virpi Kätkä,
aloitti juoksulenkit ja laihtui parissa kuukaudessa 10 kiloa: CatCat-duosta tuttu laulaja Virpi Kätkä, 52, on nyt elämänsä kunnossa.
MAINOS

pulssi

Mitä tehdä, jos rahat eivät riitä lääkkeisiin?

Klikkaa terveydeksi.fi ja lue juttu ”Älä säästä lääkkeistä”

30 %

reseptilääkkeiden kuluttajahintojen lasku vuodesta 2003.

Vuosiomavastuu pysyy ennallaan

Inflaatio ei iske lääkkeisiin

Syyskuussa reseptilääkkeet olivat yli seitsemän prosenttia edullisempia kuin viime vuoden syyskuussa. Reseptilääkkeiden halpeneminen hillitsee kokonaisinflaatiota.

Hinnat nousevat nyt huimaa vauhtia, ja jokainen suomalainen tuntee kiihtyvän inflaation kukkaros saan. Ruoka ja sähkö ovat kallistuneet merkittävästi, ja nyt myös asuntolainojen korot kiitävät kovaa vauh tia ylöspäin.

Lääkkeisiin inflaatio ei ole iskenyt, päinvastoin. Reseptilääkkeet olivat syyskuussa yli seitsemän pro senttia edullisempia kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Korvattavien ja ei-korvattavien reseptilääk keiden halpeneminen oli myös merkittävin kokonais inflaation jarruttaja.

Kaiken kaikkiaan lääkevalmisteet ja hoitolait teet halpenivat syyskuussa noin kolme prosenttia ja farmaseuttiset tuotteet viisi prosenttia vuoden takaisesta. Itsehoitolääkkeissä oli pientä hinnan nousua, joka sekin jäi reilusti alle prosenttiin.

Hintojen sääntely suojaa kuluttajaa Reseptilääkkeiden kuluttajahinnat ovat olleet laskussa jo vuodesta 2003, jolloin lääkevaihto aptee keissa otettiin käyttöön. Laskua on vauhdittanut etenkin vuodesta 2009 käyttöönotettu viitehintajär jestelmä. Vuodesta 2003 reseptilääkkeiden kuluttaja hinnat ovat laskeneet noin 30 prosenttia.

Lääkkeissä tukkuhinnan eli apteekin ostohin nan päättää lääkeyritys, ja se on kaikille apteekeille sama. Apteekki ei päätä lääkkeen myyntihintaa, vaan se lasketaan tukkuhinnasta valtioneuvoston lääke taksa-asetuksen mukaisesti. Reseptilääkkeiden hinnat ovat kaikissa aptee keissa, apteekkien palvelupisteissä ja suomalai sissa verkkoapteekeissa samat. Itsehoitolääkkeille on määritelty enimmäis- ja vähimmäishinta, joiden väliin apteekki voi määritellä itsehoitolääkkeen myyntihinnan.

Apteekissa autetaan aina asiakasta löytämään kaikkein edullisin hoitovaihtoehto. Jos lääkkeen hinta mietityttää, kysy neuvoa apteekin henkilö kunnalta. t

TÄMÄNHETKISEN tiedon mukaan lääkekorvausten vuosi omavastuu pysyy ensi vuonna samalla tasolla. Vuonna 2023 vuosiomavastuu on sama kuin vuonna 2022 eli 592,16 euroa. Apteekki saa tiedon vuosioma vastuun ylittymisestä reaali aikaisesti lääkeoston yhtey dessä ja asiakas saa lisäkorva uksen heti apteekissa. Vuosi omavastuun ylityttyä asiakas maksaa jokaisesta korvattavas ta valmisteesta vain 2,50 euron omavastuun.

Myös lääkkeiden korvaus prosentit säilyvät ennallaan: peruskorvaus on 40 %, alempi erityiskorvaus 65 % ja ylempi erityiskorvaus 100 %. Ostoker takohtainen omavastuu ylem mässä erityiskorvausluokassa säilyy 4,50 eurossa per lääke. Lääkekorvausten vuosikohtai nen alkuomavastuu on edel leen 50 euroa.

TERVEYDEKSI! 9
Tekstit Elina Aaltonen Kuva Apteekkariliitto

Läs på

svenska på sidan 54.

Nyt tarvitaan arjen tavallisuutta

Kun hektisessä arjessa vetää paljon informaatiota sisään, pitää olla aikaa printata sitä myös ulos, kiteyttää psykoterapeutti ja kirjailija Maaret Kallio.

Teksti Jaana Kalliokoski Kuva Vilja Harala

10 TERVEYDEKSI! henkilö

Tällä hetkellä voin hyvin. Olen liikkunut koko syksyn todella paljon, kiitos Tanssii tähtien kanssa -kilpailun. Normaalisti elämäni on aika paljon rauhallisempaa, kuin mitä se on kuluneen syksyn aikana ollut. Sen vuoksi myös kirjoittaminen on ollut tauolla. On ollut haasteellista löytää riittävästi aikaa itselleni. Pystyäkseni kirjoittamaan tarvitsen paljon aikaa olla itsekseni ja pohtiakseni asioita.

Viimeisen vuoden aikana olen miettinyt kaikkein eniten suomalaisten henkistä jaksamista ja mielenterveyttä. Maailma on kovin ennakoimaton tällä hetkellä ja siksi nyt tarvitaan tosi paljon arjen taval lisuutta ja panostamista omaan jaksami seen. Ensin korona, sitten Ukrainan sota ja energiakriisi ovat laittaneet ihmisten voimavarat koville. Tarjoan apua kan salaisille yhteistyössä valtioneuvoston kanslian kanssa livelähetysten ja erilais ten tapahtumien muodossa, joihin kaikil la on vapaa pääsy.

Tarvitsen joka päivä ehdottomasti rau hallisen aamun yksin ennen kuin muu perhe herää. Olen aamuvirkku, joten se luonnistuu helposti. Juon rauhassa kah via ja syön aamupalan päivän lehden parissa. Samanlaisen rauhoittumisen tarvitsen myös iltaisin. Näin ehdin tuntea, mikä minussa aukeaa ja mikä menee kiinni, ja siinä välissä tapahtuu kaiken laista.

Uudenlaista tekemistä on ollut osallis tumiseni Tanssii tähtien kanssa -ohjel maan. En ole eläissäni tanssinut hää valssia lukuun ottamatta. Lähdin elo kuussa liikkeelle nollatasosta, ja minulla oli hirveästi haltuun otettavaa. On tosi kiehtovaa, miten tanssiessa pidetään oma tila ja toisaalta mennään toista koh ti. En ole halunnut suorittaa tanssimista vaan enemmänkin kokea ja nauttia siitä.

Tanssin myötä pääsin tutkimaan myös kehollisesti erilaisia psykologisia teemo ja, vaikka en niitä tanssiessa ehtinyt toki miettimään.

En pärjäisi ilman omaa perhettäni, kah ta lasta ja puolisoani sekä koiraa. Vaik ka elämässä olisi vastassa vaikka mitä, perheessä on kaikki. Perhe on hyvin pal jon mielessäni myös silloin, kun emme ole yhdessä. Vapaa-aikani vietän kaikista mieluiten oman perheeni kanssa ulkoil len tai lukien.

”ÄÄRIMMÄISEN HARVOIN JOUSTAN UNESTA.”

ole kunnossa, on vaikea tehdä isoja elä mänmuutoksia.

Omalla ajallani pyrin riisumaan kaikki ärsykkeet. Omaa aikaani on esimerkiksi pyöräily töihin, metsälenkki koiran kans sa tai pelargonioiden – joita minulla on paljon – hoitaminen. En välttämättä tee mitään sen ihmeempää, mutta samalla saan tilaa sille, mitä kaikkea sisältäni nousee. Kun hektisessä arjessa vetää paljon informaatiota sisään, pitää olla aikaa printata sitä myös ulos, muuten menen tukkoon ja luovuus leikkaa kiinni.

Salainen paheeni on jäätelön syönti joka päivä. Toisaalta ei se mitään salaista eikä paheellistakaan ole, se vain on niin hyvää. Olisi ehkä viisaampaa sen sijaan syödä hedelmiä.

Ulkoilma on minulle välttämätöntä joka päivä, se on ihan sisäänrakennettua. Jos en ulkoile päivittäin, oloni on todella tunkkainen. Olen oppinut sen vanhem miltani ja opettanut saman lapsilleni ihan pienestä pitäen säällä kuin säällä. Olen sitä mieltä, että kun päivittäin ulkoilee, pienetkin lapset malttavat rauhoittua sisätiloissa.

Jaksan paremmin, kun pidän kiinni sään nöllisestä unirytmistä. Unella on iso mer kitys mielenterveydelleni. Voin joustaa monesta muusta asiasta, mutta äärim mäisen harvoin joustan unesta. Tämäkin on lapsuudenkodista opittua. Olen herk käuninen ja siksi haluan rauhoittua illalla ilman teknisiä laitteita. Hyvä ja riittävä uni on myös yksi peruslähtökohta vastaan otollani asiakkaiden kanssa. Jos uni ei

Liikunta on minulle elämäntapa, ei suo rittamista. Liikun joustavasti sillä ajatuk sella, että voin liikkua vielä 70-vuotiaa nakin. Olen aina juossut ja tykkään myös uimisesta, pyöräilystä ja joogasta. Minulta on kysytty, mitä varten juoksen. Minusta se on hassu kysymys, sillä en juokse mitään varten. Kuuntelen kehoni tilaa, ja jos minulla on virtaa tai olen ärsyyntynyt, juoksu on parasta. Ylikierroksilla valitsen kävelyn tai löntystelyn luonnossa.

Karistan stressin uimalla meressä vuo den ympäri ja tekemällä pitkiä lenkkejä ystävien kanssa. Läheisimmät ystäväni ovat myös psykoterapeutteja. Meillä on samanlainen kieli ja tapa hahmottaa elä mää ja yhdessä voimme tarkastella luot tamuksella elämiämme ja käsitellä syviä ja herkimpiäkin juttuja. Yhdessäoloomme liittyy aina liikuntaan, käymme juokse massa tai kävelyllä. t

Maaret Kalliolta on tänä syksynä ilmesty nyt teos Tunne hyvä suhde (WSOY).

TERVEYDEKSI! 11

Olisiko se sittenkin migreeniä?

terveys
Teksti Virve Järvinen Ku vitus Anna-Kaisa Jormanainen Asiantuntijana neurologian erikoislääkäri, dosentti Ville Artto, HUS ja Helsingin yliopisto

Läs även på svenska på sidan 52.

Kaikki päänsärky ei ole migreeniä, eikä migreeni ole vain päänsärkyä. Migreeni on monimuotoinen sairaus, jonka hoidossa nopeus on valttia.

Sauvat käteen ja suihkimaan! Liikunta laittaa verenkierron liikkeelle ja lenkin jälkeen on parempi olo. Päänsärky jää lenkkipolun varteen. Tuttu, hyvää tar koittava neuvo on migreenissä huono. – Liikuntalääke ei migreenikohtaukseen tepsi. Se saattaa päinvastoin pa hentaa sairastuneen oloa, neurologian erikois lääkäri, dosentti Ville Artto kertoo.

Migreeni on toistuvia kohtauksia aiheuttava päänsärkysairaus. Kova, jyskyttävä päänsärky on tunnetuin ja yleisin migreenin oire, mutta ihmi sellä voi olla migreeni myös ilman päänsärkyä.

– Osalla migreenipotilaista huimaus tai aurat voivat olla haittaavin oire, Artto kertoo.

Migreenikohtauksessa aistit usein herkisty vät, ja tavalliset äänet, valot tai hajut koetaan voi makkaampina ja epämiellyttävinä. Pahoinvointi, oksentelu ja ripulointi voivat nekin olla osa mig reeniä. Osalle sairastuneista tulee neurologisia puutosoireita eli auroja, kuten näkökenttään il maantuvia kirkkaita valoja ja laajenevia sahalaitakuvioita, puhehäiriöitä, toispuoleista puutumista ja jopa ohimeneviä halvausoireita.

– Omien oireiden tunnistaminen migree niksi voi joskus olla vaikeaa, sillä kohtaukset ovat eri ihmisillä erilaisia. Yhden ja saman ihmisen kin migreeni voi olla eri kerroilla ja varsinkin eri ikäisenä erilainen.

Migreenin tunnistaminen olisi tärkeää, jotta sitä osattaisiin hoitaa oikein. Niskahartiaseudun jumituksesta tulevan jännityspäänsäryn hoito ohjeet eivät migreeniin tepsi.

– Hoitamaton, hankala migreeni voi haitata dramaattisesti toimintakykyä ja elämänlaatua.

Hitaasti kypsyvä koitos

Tyypillinen migreenikohtaus etenee vaiheit tain. Ensimmäinen, ennakko-oireiden vaihe käynnistyy tunteja, jopa vuorokautta ennen sär kyä. Sairastunut voi tuntea itsensä poikkeuk sellisen väsyneeksi tai ärtyisäksi, ja hänelle voi tulla ruokaan liittyviä mielitekoja.

– Oireet ovat niin yleisluontoisia, että moni huomaa liittää ne migreeniin vasta jälkikäteen, sanoo Artto.

Mielialaan ja vireystasoon liittyvien oirei den jälkeen tulevat auraoireet ovat helpommin tunnistettavissa. Koska niitä tulee vain kolmas osalle, seuraavan vaiheen särky, pahoinvointi ja aistien herkistyminen voivat päästä yllättä mään.

– Pahin oireilu kestää tunneista päiviin, joita seuraa eräänlainen ”krapulavaihe”: voimakas uupumus, lihassäryt ja ajatuksen juoksun vai keudet, Artto kertoo.

Koska migreeni on oikutteleva sairaus, vai heet voivat vaihtaa keskenään paikkaa. Kohtaus voi käynnistyä tänään yhdellä ja viikon päästä toisella tavalla.

– Päänsärkypäiväkirja auttaa tutustumaan omaan migreeniin ja hoitamaan sitä sille so pivalla tavalla. Siitä on apua myös hoitavalle lääkärille.

Migreeni syntyy aivoissa Nykykäsityksen mukaan migreenikohtaus saa alkunsa aivojen syvissä osissa, esimerkiksi aivo rungossa ja kolmoishermon gangliossa, josta vapautuu välittäjäaineita.

– Migreenissä kalsitoniinigeeniin liittyvän peptidin eli CGRP:n määrä verenkierrossa lisääntyy, mikä aiheuttaa aivokalvoille ja veri suoniin häiriöitä, jotka laukaisevat migreeni oireet, Artto selittää.

Kukaan ei vielä tiedä täysin varmasti, miksi noin 12 prosentilla ihmisistä aivot toimivat Artton kuvailemalla tavalla – osalla muutaman kerran elämässään ja joillain pahimmillaan lä hes päivittäin.

– Alttius migreeniin kulkee perimässä. Vaikka taipumus kulkee suvuittain, itse sairaus voi olla saman suvun jäsenillä hyvinkin erilai nen.

Naisten hormonikierto on yleinen migreeni oireita laukaiseva tekijä. Tämän vuoksi mig reeni on naisilla vaihdevuosiin saakka miehiä yleisempi sairaus.

– Lapsetkin sairastavat migreeniä, ja tauti yleistyy murrosiässä.

Lääke hoitaa ja ehkäisee kohtauksia Migreenikohtausta hoidetaan tulehduskipu lääkkeellä tai triptaaneilla. Triptaanit ovat re septilääkkeitä, jotka vaikuttavat aivojen välittäjä aineisiin. Lääkettä otetaan heti migreenikoh tauksen päänsärkyvaiheen alussa. Sen teho heikkenee, jos kipu pääsee etenemään.

Lääkäri voi määrätä kohtauksen hoitoon myös tulehduskipulääkettä.

– Jos käyttää tulehduskipulääkettä, fluns sapäänsäryn hoitoon tarkoitettu annos ei vält tämättä riitä. Lääkäri määrittelee oikean kertaannostuksen. Migreenikohtaus kannattaa hoi

Hoida ja ehkäise migreeniä lääkkeellä

» TULEHDUSKIPULÄÄKE VOI auttaa lievään migreeniin, kun lääkeannos on riittävän iso ja se otetaan ajoissa.

»TRIPTAANIT OVAT MIGREENIN täsmälääkkei tä, joita myydään nenäsuihkeena, nieltävinä ja kielen päällä sulavina tabletteina ja kynä ruiskuun pakattuna. Markkinoilla on seitse män erilaista triptaania, joiden vaikutuksissa on yksilöllisiä eroja. Ellei yksi auta, kannattaa kokeilla vielä ainakin yhtä tai kahta muuta val mistetta.

» PISIMPÄÄN KÄYTETYT MIGREENIN estolääk keet ovat muiden sairauksien hoidosta tuttuja lääkkeitä, esimerkiksi sydänlääkkeinä tuttuja

beetasalpaajia, verenpainelääke kandesar taania, trisyklisiä masennuslääkkeitä tai epi lepsialääkkeitä. Kroonisen migreenin hoitoon käytetään myös botuliinitoksiini-injektioita.

» UUSIMMAT

ESTOLÄÄKKEET OVAT

CGRP-vasta-aineita. Ne ovat niin sanottuja biologisia lääkkeitä, jot ka vaikuttavat välittäjäaine CGRP:n molekyyliin tai sen reseptoreihin. Lää ke on suonensisäinen lääke, josta on ole massa myös potilaan itse pistettävä muoto.

» GEPANTIT OVAT SUUN kautta otettavia CGRPlääkkeitä. Tutkimuksissa ne ovat toimineet hyvin sekä kohtaus- että estolääkkeinä.

14 TERVEYDEKSI!
”ALTTIUS MIGREENIIN KULKEE PERIMÄSSÄ.”

Migreeni - salakavala poissaolojen aiheuttaja

70 % 80 %

MIGREENIPOTILAISTA

noin 70 % on ollut pois sa töistä tai opinnoista päänsäryn tai migree nin vuoksi edellisen 12 kuukauden aikana.

MIGREENIPOTILAISTA

lähes 80 % on jokseen kin tai täysin samaa mieltä siitä, että sairaus on aiheuttanut heissä uupumusta viimeisen kolmen kuukauden aikana.

YLEISIN

pituuden arvio edellisen 12 kuukauden ajalta on 3–6 päivää.

Lähde: Potilaskysely migreenipotilaille (n= 4659), Pfizer Oy ja Suomen Migreeniyhdistys ry, 2022.

TERVEYDEKSI! 15

taa kunnolla. Toistuvat, tehottomasti hoidetut migreenikohtaukset voivat altistaa migreenin kroonistumiselle, jolloin sairaus muuttuu ai empaa hankalammaksi vaivaksi.

– Kipu lisää kipua. Kroonisessa migreenissä tavallinen kosketus, esimerkiksi hiusten har jaaminen, voi tuntua epämiellyttävältä.

Kohtauslääkkeitä ei pidä käyttää myöskään liikaa. Liikakäyttö voi johtaa lääkepäänsärkyyn ja sitä kautta päänsäryn kroonistumiseen.

– Jos migreenikohtaukset toistuvat tiuhaan, kannattaa lääkitystä miettiä uudelleen. Estolää kitys voi olla kohtausten nopeaa lääkitsemistä parempi vaihtoehto.

Estolääkkeinä käytetään muiden sairauk sien hoidosta tuttuja lääkkeitä tai niin sanot tuja biologisia lääkkeitä eli CGRP-vasta-aineita.

Elintapahoito ehkäisee kohtauksia Kohtauksille altistavien, yksilöllisten tekijöiden välttäminen on osa migreenin hoitoa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi kirkkaat ja vilkkuvat va lot, tuoksut ja kuumuus.

– Säännöllinen päivä- ja ateriarytmi saat taa vähentää kohtauksia. Vastaavasti valvomi

nen ja verensokerin vaihtelut voivat laukaista tai pahentaa migreeniä.

Osa migreeniin sairastuneista karsii ruoka valiostaan kohtauksen mahdollisesti laukaisevia aineita. Syy–seuraussuhde migreenin ja tietyn ruoka-aineen välillä voi kuitenkin olla epäselvä.

– Migreeni voi herättää mielitekoja, jolloin mielitekoon syöty ruoka-aine ei välttämättä lau kaiseekaan migreeniä – ehkä punaviiniä lukuun ottamatta, Artto kertoo.

Punaviini sisältää histamiinia ja tanniinia, joka voi nostaa keskushermoston serotoniinitasoja. Histamiini ja serotoniinitason nousu voivat altis taa päänsäryille.

Terveellisistä elintavoista ei kannata ottaa stres siä, sillä laukeava stressi saa usein rinnalleen lau keavan migreenin.

– Liikunta on sittenkin lääkettä migreeniin, mutta sitä pitää käyttää ennakoiden. Säännöllinen, kohtuukuormitteinen, liikkumissuositusten mu kainen liikunta voi vähentää migreenikohtauksia. t

Tietoa, vertaistukea ja malli päänsärkypäiväkirjasta löytyy Suomen Migreeniyhdistyksen sivuilta migreeni.org.

Osallistu Terveydeksi!-lehden lukijatutkimukseen

Meille on tärkeä tietää, mitä lukijamme Terveydeksi!lehdeltä toivovat.

Lukijatutkimuksen avulla pystymme kehittämään lehteä entistä paremmaksi. Tutkimus käsittelee lehden tunnettuutta, lukutottumuksia ja mielipiteitä lehdestä.

Osallistu tutkimukseen osoitteessa www.iro.fi/terveydeksi-lehti 6.1.2023 mennessä.

Migreenin vaikutus työelämään

keskittymisvaikeudet (52 %)

liialliset poissaolot (32 %)

kollegoiden ymmärryksen puute ja sairauden vähättely (27 %).

Lähde: My Migraine Voice survey: a global study of disease burden among individuals with migraine for whom preventive treatments have failed, 2018.

Osallistuneiden kesken arvomme Oral-B iO 6s -sähköhammasharjan (arvo 190 euroa).

Tutkimuksen toteuttaa Apteekkariliiton viestintäyhtiö PharmaPress Oy:n toimeksi annosta IROResearch Oy. Terveydeksi!-lehti on Apteekkariliiton jäsenapteekkien asiakas lehti. Lisätietoja tutkimuksesta saa Sylva Vahteralta IROResearchistä sylva.vahtera@iro.fi.

Matkapahoinvointiin ja merisairauteen

Postafen on itsehoitolääke matkapahoinvointiin. Helppo ottaa mukaan matkalle tai lomalle. Yli 12-vuotialle.

Postafen sisältää vaikuttavana aineena meklotsiinihydrokloridia. Meklotsiini on antihistamiini, joka vaimentaa tasapainoon liittyviä sisäkorvan toimintoja ja ehkäisee siten pahoinvointia ja oksentelua. Vaikutusaika on 12–24 tuntia.

Tabletti otetaan tunti ennen matkaa ruoan, veden tai alkoholittoman juoman kanssa.

Vaikuttava aine: Yksi tabletti sisältää 25 mg meklotsiinihydrokloridia. Käyttöaiheet: Matkapahoinvoinnin ja merisairauden ehkäisyyn ja lievittämiseen aikuisille ja yli 12-vuotiaille nuorille. Annostus ja antotapa: Aikuiset ja yli 12-vuotiaat nuoret 1 tabletti 1–2 kertaa vuorokaudessa. Mikäli 25 mg:n annos ei ole riittävä, voidaan tunnin kuluttua ottaa toinen 25 mg:n annos, vuorokausiannos enintään 50 mg. Matkapahoinvoinnin ja merisairauden ehkäisyssä alkuannos suositellaan otettavaksi 1 tunti ennen matkan alkamista. Tarvittaessa annos uusitaan 24 tunnin kuluttua. Lapset: Saatavilla oleva tieto on riittämätöntä ajatellen meklotsiinin käyttöä alle 12-vuotiaille lapsille. Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet: Samanaikaista alkoholin käyttöä tulee välttää. Meklotsiini saattaa vaikuttaa henkistä valppautta ja liikkeiden koordinaatiokykyä edellyttävien tehtävien suorittamiseen, kuten autolla ajamiseen ja koneiden käsittelyyn. Haittavaikutukset: Tavallisimpia haittavaikutuksia ovat uneliaisuus tai sedaatio, uupumus ja heikkouden tunne. Suun kuivumista, heitehuimausta ja päänsärkyä esiintyy yleisesti. Korvattavuus: Ei korvattavuutta. Lisätietoja Pharmaca Fennica. Teksti perustuu valmisteyhteenvetoon 07.12.2021. Pakkaus ja hinta: Postafen 25 mg, 10 tabl, 12,10 €. Yhteystiedot: CampusPharma AB, Ruotsi, puh.+46 31 20 50 20. www.campuspharma.se

C3685-2 2022-09
circusreklam.se
ACO221009FI1
ITSELLE TAI LAHJAKSI
897962_Perrigo_Joulu_Terveydeksi_-lehti_Lahjapakkaus_ilmoitus_217x138.indd 1 18.10.2022 9.14

Vitamiinit ja mineraalit

Mantelinmuotoinen tabletti – helppo niellä Purkkiosa valmistettu kierrätysmuovista

UUTUUSSARJA VAIN APTEEKEISTA

kalenteri

Lue verkosta!

Lue asiantuntijan vinkit anemian ehkäisyyn: terveydeksi.fi > Lääketietoa > Raudanpuute on syytä selvittää

joulukuu

1.–7.12. IBD-viikko

Teemaviikko lisää tietoutta IBD:stä eli tulehdukselli sista suolistosairauksista, joita ovat Crohnin tauti ja colitis ulcerosa. Tämän vuoden teemana on ”IBD ei kysy ikää”. ibd.fi

1.–7.12. ihmistenKehitysvammaisten oikeuksien viikko

Teemaviikolla 2022 aiheena ovat asenteet vammai suutta kohtaan: Sun asenne - mun elämä. tukiliitto.fi

10.12. Ihmisoikeuksien päivä

Joulukuussa juhlistetaan kaikille ihmisille kuuluvia ihmisoikeuksia ja muistutetaan vastuusta edistää nii den toteutumista. ykliitto.fi

18.12. Kansainvälinen siirtolaisten päivä Kansainvälisen teemapäivän tarkoituksena on seurata siirtolaisten ihmisoikeuksien toteutumista ja jakaa siirtolaisten kokemuksia. ykliitto.fi

tammikuu

1.–31.1. Tipaton tammikuu

Loppuvuoden juhlakauden jälkeen on hyvä hetki pysähtyä miettimään omaa suhdetta alkoholiin. Tipat tomalle voi ryhtyä itselleen sopivalla tavalla, esimer kiksi viettämällä kuukauden ilman alkoholia tai vähen tämällä alkoholin käyttöä. ept-verkosto.fi/tipaton

4.1. Maailman pistekirjoituspäivä Näkövammaisten arkea helpotetaan pistekirjoitus merkinnöillä esimerkiksi lääkepakkauksissa. nkl.fi

helmikuu

4.2. Maailman syöpäpäivä

Syöpäjärjestöt korjaavat vääriä oletuksia syövästä ja jakavat parempaa syöpätietoutta. syopajarjestot.fi

13.2. Epilepsiapäivä Kansainvälinen epilepsiapäivä lisää tietoa epilepsiasta, jota sairastaa joka sadas suomalainen. epilepsia.fi 11.2. 112-päivä Vuotuinen turvallisuuskampanja kiinnittää suomalais ten huomion tapaturmien ja vahinkojen ennaltaehkäi syyn kotona, töissä ja vapaa-ajalla. 112.fi/112-paiva 12.2. Viittomakielen päivä Helmikuussa juhlistetaan suomalaisen ja suomen ruotsalaisen viittomakielen päivää. kuurojenliitto.fi

15.2. Lasten syövän päivä Kansainvälisen teemapäivä muistuttaa lasten syöpäsairauksista ja niiden hoidosta. syopajarjestot.fi, sylva.fi

28.2. Harvinaisten sairauksien päivä Päivällä lisätään tietoisuutta harvinaisista sairauksista ja vammaryhmistä. harvinaiset.fi, neuroliitto.fi

TERVEYDEKSI! 19
MONIVAIKUTTEISTA LIEVITYSTÄ kaikentyyppisille ärtyneille, väsyneille ja kuiville silmille. NYT ILMAN SÄILÖNTÄAINEITA. SILMÄNI EIVÄT PIDÄTTELE MINUA. ENTÄ SINUN? Ota yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen saadaksesi lisätietoja käyttöohjeista, hoidosta, varotoimista, varoituksista ja vasta-aiheista. © 2021 Alcon Inc. 02/22 NORD-SYX-2100010 ALL IN ONE S ÄILÖNTÄAINEIT A ILMAN ÄS I L ÖNTÄ 2 DROPS. 1 UNSTOPPABLE YOU.

ANNOS

485 kcal

HIILIHYDRAATTEJA 78,6 G

Appelsiinista

saa paljon C-vitamiinia.

MITTAA KATTILAAN KAURAHIUTALEET, appelsiinin raastettu kuori ja appelsiini mehu, mantelimaito, suola ja kaneli.

SEKOITA JA KUUMENNA kiehuvaksi. HAUDUTA MIEDOLLA LÄMMÖLLÄ noin 15 minuuttia välillä sekoittaen. Mausta puuro hunajalla.

KUORI JA VIIPALOI appelsiinit.

4 DL KAURAHIUTALEITA 1 APPELSIININ RAASTETTU kuori 4 DL TUOREPURISTETTUA appelsiinimehua 6 DL MAKEUTTAMATONTA mantelimaitoa RIPAUS SUOLAA, RIPAUS kanelia 1 RKL HUNAJAA TARJOILUUN 2 APPELSIINIA, MANTELILASTUJA tai -rouhetta tai chian siemeniä oman maun mukaan Lempea puuro sopiijokaiseenpaivan ruokahetkeen. Resepti Otavamedia Kuva iStockphoto 4 ANNOSTA, ALLE 30 min.

JAA PUURO KULHOIHIN ja lisää pinnalle appelsiiniviipaleita, mantelilastuja tai -rouhetta tai chian siemeniä. t

Kauran kultainen kosketus

RIITTÄVÄN ISO PÄIVITTÄINEN annos kauraa tekee hyvää niin sydämelle kuin vatsalle. Kau ran sisältämä beetaglukaani edesauttaa ylläpitämään veren normaalia kolesterolitasapai noa ja alentaa LDL-kolestero lia. Kauran kuitu edistää vatsan toimintaa. Kaurasta saa ener giaa, hitaita hiilihydraatteja, kuituja, proteiinia ja pehmeää rasvaa. Hyvinvoinnin nimissä kannattaa ruokakaappiin hank kia myös kauraleseitä, joita voi sirotella jogurtin tai vaikka puuroannoksen päälle ja näin varmistaa riittävä beetaglukaa nin saanti.

TERVEYDEKSI! 21
resepti
RASVAA 8,85 G PROTEIINIA 15,25 G KUITUA 12,55 G SUOLAA 0,5 % Appelsiini-manteli-kaurapuuro
Lähde: suomikaura.fi

Läs på

svenska på sidan 56.

Ekstrovertti vai introvertti?

mielessä

Oletko ryhmässä se porukan keskustyyppi vai vetäydytkö joukossa mieluiten taka-alalle? Sosiaalisissa tilanteissa tarvitaan niin ulospäin suuntautuneita ekstrovertteja kuin vetäytyvämpiä introvertteja. Kummallakin on vuorovaikutustilanteissa paljon annettavaa.

lospäin suuntautuneet ekstrovertit, sisään päin kääntyneet introvertit – tähän karke aan jaotteluun perustuu monen käsitys itsestä ja muista sosiaalisina olentoina. Usein myös luullaan, että sosiaalisuus on yhtä kuin sosiaaliset kyvyt, ja että ulospäin suuntautunut ihminen on luontaisestikin hyvä ihmissuhdetaidoissa.

Näin asia ei välttämättä ole. On esimer kiksi ekstrovertteja pomoja, jotka vaativat liikaa tilaa ja jyräävät alaisensa. Ja on int rovertteja esimiehiä, jotka jaksavat kuun nella ja keskittyä siihen, mitä muilla on sanottavana.

– Kummastakaan tyypistä ei pidä ra kentaa liian yksioikoista kuvaa, sillä mo lemmissa on omat hyvät puolensa, sanoo työterveyspsykologi, psykoterapeutti Marina Maatela Eiran sairaalasta.

1.

Sosiaalisuuden perusta valetaan lapsuudessa

» EKSTRO- JA introverttius eivät ole synnynnäisiä luon teenpiirteitä, huomauttaa Maatela. Sosiaalinen ulos- tai sisäänpäin suuntautuneisuus ovat ominaisuuksia, joiden pohja luodaan lapsuudessa.

– Ekstrovertiksi aikuiseksi kasvaa useimmiten lapsi, joka on pienestä pitäen kokenut palkitsevana sen, että hän hakeutuu ihmisten pariin. Häntä on luultavasti kii telty sosiaalisuudestaan jo varhain, ja hän tuntee olon sa hyväksi ja energiseksi silloin, kun hänellä on ihmisiä ympärillään.

Vetäytyvää lasta ei sen sijaan ole kannustettu samal la tapaa ihmisten pariin. Ja vaikka introverttius ei ole kaan perimässä saatu ominaisuus, introvertin henkilön taustalla vaikuttaa usein synnynnäinen ujous.

– Introvertilla ihmisellä vie usein aikaa tottua eten kin uuteen seuraan, ja mitä enemmän ihmisiä ympärillä on, sitä enemmän sosiaalisesti ujolta kysytään henkistä jaksamista.

Ei introvertti ole suinkaan epäsosiaalinen.

– Hänelle sosiaaliset tilanteet voivat vain olla kulut tavia. Hän kaipaa esimerkiksi työpäivän päätteeksi aikaa kerätä voimavaroja, ja hän haluaa olla tovin yksin ennen kuin jaksaa paneutua vaikkapa perhearkeen, psykotera peutti huomauttaa.

TERVEYDEKSI! 23
Teksti Essi Kähkönen Kuvat Istockphoto Asiantuntijana työterveyspsykologi, psykoterapeutti Marina Maatela, Sairaala Eira Oy

Kumpikin sosiaalisia omalla tavallaan

» PARHAIMMILLAAN ULOSPÄIN suuntautunut ekstrovertti on ryhmänsä ”sosiaalinen liima”. Hän nauttii ihmisten seurasta ja osaa toimia niin, että saa muista parhaat puolet esiin.

– Ekstrovertti ihminen on kenties hyvä houkuttelemaan toiset puhumaan. Muut kokevat hänet avoimeksi ja helposti lähestyt täväksi. Ekstrovertti voi olla hengennostat taja – hän saa esimerkiksi työpaikalla koko tiimin puhaltamaan yhteen hiileen.

Introverttikin voi olla sosiaalisesti taita va. Hän on usein sitä tutussa ja turvallisessa seurassa, ja esimerkiksi mukavassa työyh teisössä introvertti on usein se rauhoittava elementti.

– Moni introvertti on hyvä kuuntelija, ja hän antaa tilaa muil le. Hyvällä itsetun nolla varustettu int rovertti ei kuitenkaan anna toisten talloa ylit seen. Hän tiedostaa omat tarpeensa, kuten halunsa vetäytyä työskentelemään rau hassa, ja osaa silloin sanoa, mitä tarvitsee. Introvertti voi esimerkiksi pyy tää itselleen sen reunimmaisen työpisteen, johon avokonttorin häly ei niin suuresti yllä, Maatela havainnollistaa.

3.

Ambivertissa puolia kummastakin

» USEIMMISSA MEISTÄ on puolia sekä sisään- että ulospäin suuntautuneisuudesta sosiaalisesta perustyypistä. Tällai sista ihmisistä käytetään joskus termiä ambivertti.

– Jokaisen sosiaalisuus näyttäytyy väliin introverttiyte nä, joskus taas ekstroverttiytenä. Päivän aikana ehdimme olla sekä ulos- että sisäänpäin suuntautuneita aina sen mukaan, millaisessa seurassa milloinkin olemme, Maate la huomauttaa.

Ajattelepa omaa päivääsi ja sen kulkua: aamulla ennen töihin lähtöä saatat olla perheesi ekstrovertti johtaja, joka huolehtii siitä, että rutiinit sujuvat ja että aikataulut eivät petä. Töissä vetäydyt kenties mieluummin taka-alalle ja annat muiden puhua. Illalla, kun lähdet ystäviesi kanssa kahville, voitkin olla porukan hersyvin tapaus.

– On normaalia mukautua itselleen luontaiseen rooliin aina tilanteen mukaan, eikä roolittuminen vaadi yleensä erityistä harkintaa. Mukautuminen sosiaalisiin tilanteisiin on kypsän aikuisuuden merkki.

2.
24 TERVEYDEKSI!

Lähi- ja etätyö haasteena ekstroja introvertille

KORONA TOI mukanaan lähi- ja etätyöt. Useimmat introvertit pitivät siitä, että saivat tehdä töitään koto naan, ekstrovertit puolestaan kaipasivat työpaikalle. Vaikka pandemia on ohi, moni haluaisi edelleen jakaa työaikansa lähi- ja etätöihin.

– Mutta jos paluu työpaikalle ei ollenkaan houkut tele, onhan se merkki siitä, että työolosuhteet eivät silloin ole kunnossa. Oli kyse sitten melusta, kiirees tä, keskeytyksistä tai työpaikan henkisestä ilmapii ristä, pitäisi työpaikalla luoda olosuhteet, joissa näi tä haittatekijöitä ei olisi tai niitä koetettaisiin ainakin minimoida, Maatela painottaa.

Ongelmista pitäisi psykoterapeutin mukaan puhua työpaikalla rohkeasti. Myös ujommat tai vetäytyväm mät työntekijät olisi houkuteltava mukaan pohdintoi hin, joissa mietittäisiin, mikä olisi se meidän työyhtei söllemme paras tapa tehdä töitä.

– Olisiko ratkaisu käytännön asioissa, kuten sii nä, miten vaimentaa työympäristön hälyisyyttä? Tai paranisiko työtyytyväisyys sillä, että saisimme poruk kaamme kaivattua yhteisöllisyyttä? Entä miten jokai nen voisi saada asiansa sanotuksi ilman pelkoa siitä, että toinen loukkaantuu?

Hillitsee yskää 10-20 minuutissa Vaikuttaa 4-6 tuntia

BISELTOC® KUIVAAN YSKÄÄN

BISELTOC® 2,13 mg/ml oraaliliuos on tarkoitettu aikuisten ja vähintään 6-vuotiaiden lasten limaa irrottamattoman (kuivan) yskän oireenmukaiseen hoitoon. Vaikuttava aine pentoksiveriini. Valmistetta ei pidä käyttää yhtäjaksoisesti yli 2 viikon ajan. Ole yhteydessä lääkäriin, jos oireet pahentuvat, esiintyy rintakipua tai jos yskä jatkuu yli viikon ajan. Älä käytä valmistetta, jos olet allerginen pentoksiveriinille tai valmisteen apuaineille, jos sinulla on perinnöllinen fruktoosi-intoleranssi, hengityksen tai maksan vajaatoiminta, keskushermostolama, tai jos olet raskaana tai imetät. Keskustele lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa ennen käyttöä, jos sinulla on glaukooma, eturauhasen liikakasvua, munuaisten vajaatoiminta, virtsan virtauksen estymistä, suolitukos, korkea verenpaine, rytmihäiriöitä, mahahaava, myasthenia gravis, kouristustaipumus, krooninen yskä tai jos yskään liittyy huomattavan voimakasta limaneritystä. Tutustu huolella pakkausselosteeseen. Itsehoitolääke. Markkinoija: Stada Nordic. 06-2022.

4.
HÄIRITSEEKÖ KUIVA YSKÄ NUKKUMISTA?

Asetu toisen nahkoihin 5.

» OLITPA SOSIAALISELTA perustyypiltäsi ekstrovertti tai introvertti, työyhteisössäsi on luultavasti aivan erilaisia ihmisiä kuin sinä. Silti erilaisten sosiaalisten ominai suuksien kanssa voi tulla toimeen – vieläpä hyvin.

– Jos olet ekstrovertti ja huomaat, että toinen vetäytyy tai aristelee, astu hänen saappaisiinsa. Mieti, miten voisit ottaa hänet huomioon ja tehdä tästä päi västä hänelle hieman mukavamman. Kysy, miten hänen viikonloppunsa meni. Kuuntele ja osoita kiinnostusta, pyydä häntä lounaalle, Maatela vinkkaa.

Myös ekstrovertin nahkoihin on hyvä asettua, vaikka

JOULUN AIKAA IHONHOIDON TAIKAA Anti-Age Lahjapakkus Herkälle ja ikääntyvälle iholle Hydrate Lahjapakkaus Herkälle ja kosteusköyhälle iholle Sensitive Lahjapakkaus Herkälle ja kuivalle iholle VAIN APTEEKISTA. VALMISTETTU SUOMESSA. WWW.ATOPIK.FI
08/2022 FI-01571 Concquer®-suihke suun limakalvoille auttaa kosteuttamaan, suojaamaan ja uudistamaan suunielun kuivia, kirveleviä ja ärtyneitä limakalvoja. Käyttöaiheet: Suusuihke ehkäisee ja hoitaa suunielun limakalvojen ärtyneisyyttä seuraavissa tapauksissa: • suun kuivuus tai kirvely • kemoterapian tai sädehoidon aikana • ärsyttävä tai bakteeri- tai virusinfektion jälkeinen yskä • vilustumisen tai influenssan oireet • suukirurgian jälkeen Valmistaja: Ekuberg Pharma surl, Via Tito Schipa, 6- 73020 Carpignano Salentino (LE), Italia Jakelija yksinoikeudella: ACCORD Healthcare Oy, Oksasenkatu 10 A 6, 00100 Helsinki, Suomi, www.accord-healthcare.fi Concquer®-suihke suun limakalvoille - vaativaan kuivan suun hoitoon. 30 ml suihkepullo, jossa tarkka suutin. Alkoholiton, gluteeniton, ei sisällä bentsalkoniumkloridia. Avattu valmiste säilyy 12 kk. CE1370-merkitty lääkinnällinen laite. Saatavilla apteekeista ja verkkoapteekeista.

Vitaali

- hyvinvointisi tueksi

Vitaali-tuotteet pohjautuvat lääketehdas Hankintatukku Oy:n omaan tuotekehitykseen ja valmistukseen sekä vahvaan kokemukseen suomalaisena ravintolisien valmistajana ja markkinoijana jo 40 vuoden ajan.

• Ihon hyvinvoinnille

• Vastustuskykyä ja antioksidanttisuojaa

Alkoholiton Päiväannos 15 ml sisältää rautaa 50 mg

• Muistin tueksi

• Hermoston ja immuunijärjestelmän toiminnalle

• Vegaaneille ja kasvissyöjille

• Väsymykseen

• Alkoholiton

• Päiväannos 15 ml sisältää rautaa 100 mg

Vitaali VAIN APTEEKISTA
• Väsymykseen ja uupumukseen
LIPOSOMI B 12 1 mg RAUTA 50 mg Suomalaisen
laatua RAUTA 100 mg LAKTOFERRIINI + C Laktoferriini – C-vitamiinikapseli
lääketehtaan
Raudan imeytymistä edistämään
antioksidanttisuojaa
Vastustuskykyä ja
ja
• Iholle, verisuonistolle
hermostolle
ja
UUTUUS VAHVISTA VASTUSTUSKYKYÄ! TEHOKKAASTI IMEYTYVÄT LIPOSOMAALISET UUTUUDET Liposomaalinen B12-vitamiini Liposomaalinen + vesiliukoinen C-vitamiini LIPOSOMI C Plus 400 mg
Vegaaniset
RAUTA 50 mg ja 100 mg VAHVAT JA VATSAYSTÄVÄLLISET RAUTAVALMISTEET
uupumukseen
Patentoitu LipocellTech™-valmistusteknologia takaa tehokkaan imeytymisen.
Orgaaninen rautabisglysinaatti Fe2+ – nestemäinen ja hyvin imeytyvä

liikunta

TREENAA KÄSIEN PURISTUSVOIMAA

Purista palloa

1

Tartu palloon, esimerkiksi tarkoitukseen suunniteltuun stressi palloon tai tennispalloon. Pidä pallo kämmenpohjassa sormet hieman koukistettuina.

Puristele palloa niin kauan kuin jaksat. Kymmenen toistoa on jo hyvä saavutus, parikymmentä erinomainen.

2

Paperi sormien välissä

1Purista etusormen ja peukalon välissä paperiarkkia.

2

Yritä vetää arkki pois toisella kädel läsi. Mitä paremmin paperi pysyy, sitä vahvempi on etusormen ja peukalon puristusvoima.

Teksti Jaana Tapio Kuva iStockphoto Asiantuntijana Marjo Rinne, UKK Terveyspalvelut Oy

20

Tiesitkö:

Toinen käsi on usein puristusvoimaltaan toista vahvempi.

Käsien puristusvoima kertoo toimintakyvystä

KÄSIEN PURISTUSVOIMAA TARVITAAN moniin päivittäisiin askareisiin. Esimerkiksi säilyketölkkien avaaminen, kauppakassien kantaminen tai lumen luonti eivät onnistu ilman käsien puristusvoimaa. Puristusvoiman heikkenemisen ensimmäinen merk ki onkin se, jos arkiset askareet alkavat vaikeutua ja tavarat putoilla käsistä.

KÄSIEN PURISTUSVOIMALLA ON laajempikin yhteys ihmisen toimintakykyyn. Tutkimuksissa on todettu, että vahvat käsien puristusvoimat voivat jopa ennustaa pidempää ikää. Ikääntymisen myötä puristusvoima alkaa heiketä 60. ikävuoden paikkeilla, vielä jyrkemmin seitsemänkymppisenä, ja naisilla puristusvoima on miehiä heikompi murrosiästä lähtien.

ONNEKSI PURISTUSVOIMAA JA sitä kautta toiminta kykyään voi treenata. Kaikenlainen käsillä tekeminen kannattaa. Touhua vaikkapa puutarhassa tai tartu harjanvarteen, luo lumet ja nostele raskaita esinei tä. Urheilulajeista puristusvoimaa kehittävät mailapelit, erityisesti sellaiset, joissa maila on suhteellisen painava. Hyviä lajeja ovat esimerkiksi padel tai tennis. Kuntosaliliikkeistä tehokkaita käsille ovat taljaliikkeet ja kahvakuulalla tehty hauiskääntö kämmen ylöspäin. Myös soutaminen niin vesillä kuin kuntosalin soutu laitteella on eduksi.

MIKÄLI KÄSIEN PURISTUSVOIMA on jo päässyt huo noksi, kannattaa harkita apuvälineitä, joilla suolakurk kupurkki aukeaa vaivatta ja avain kääntyy lukossa. Käsitreeniä kannattaa silti jatkaa apuvälineistä huolimatta.

Testaa!

TERVEYDENHUOLLOSSA ja liikuntapalveluita tarjoavissa paikoissa voi oman puristusvoi mansa selvittää puristusvoimamittarilla. Testi on helppo ja nopea mutta laitteet hinta via, joten laitetta harvemmin hankitaan kotiin. Jos arki sujuu ilman, että kauppakas sit lipsuvat käsistä, ei testille välttämättä ole tarvetta.

TERVEYDEKSI! 29
Kädessä eli sormissa ja ranteessa on vähintään 20 eri lihasta, jotka osallistuvat puristaviin liikkeisiin.

apteekit

Apteekki jokaista 6 800 suomalaista kohti

Palvelut katoavat haja-asutusalueilta, mutta apteekki löytyy edelleen pieniltäkin paikkakunnilta. Tiedätkö miksi?

30 TERVEYDEKSI!
Teksti Tarja Västilä Kuva Apteekkariliitto Asiantuntijoina lääkepoliittinen asiantuntija Sonja Kallio ja viestintäjohtaja Erkki Kostiainen, Suomen Apteekkariliitto

Miten apteekkien

lupajärjestelmä toimii?

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea myöntää apteekkiluvat. Apteekkilupa myönnetään yleensä kunnan alueelle, jossa apteekki voi sijaita parhaaksi katsomassaan paikassa. Joissakin kunnissa on eroteltu kaksi tai useampia sijaintialueita.

Suomessa apteekkiluvan voi saada vain laillistettu proviisori, joka on farmasian alalla ylemmän korkeakoulututkinnon suorittanut henkilö. Vastavalmistuneen proviisorin pitää ennen ensimmäistä apteekkiaan kerryttää työkokemusta alalta. Työn ohella proviisorit käyvät myös täydennyskoulutuksia, jotka val mentavat yrittäjyyteen.

– Proviisori saa useimmiten aluksi luvan pieneen apteekkiin ja kokemuksen karttues sa suurempaan apteekkiin. Osa proviisoreis ta ehtii saada uransa aikana kolmannen tai jopa neljännen apteekin. Urakierron ja siihen sisältyvän kannusteen ansiosta apteekkari on saatu pienillekin paikkakunnille, joille ei tahdo millään löytyä lääkäreitä, toteaa Apteekkarilii ton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen

Apteekkien toimintaedellytyksiä pienillä paikkakunnilla tukee myös apteekkiverojär jestelmä, joka pienentää erikokoisten apteek kien tuloeroja. Isot apteekit maksavat apteek kiveroa enemmän kuin pienemmät, kaikista pienimmät apteekit on vapautettu apteekkiverosta kokonaan.

Mitä etua on proviisoriomistukseen perustuvassa lupajärjestelmässä? Proviisoriomistuksen etuna on riippumatto muus alan muista toimijoista. Näin lääkeyri tykset ja lääketukut eivät pääse sanelemaan apteekin lääkevalikoimia ja muuta tarjontaa. Kun terveydenhuollon ammattilainen omistaa apteekin, sitä varmemmin sitä johdetaan ensi sijaisesti terveydenhuollon tavoitteista käsin.

– Apteekit myyvät lääkkeitä vain tarpee seen ja pyrkivät estämään niiden turhaa käyt töä – tavoite ei ole myydä mahdollisimman paljon lääkkeitä, sanoo Apteekkariliiton lääke poliittinen asiantuntija Sonja Kallio Suomi ei ole ainoa maa Euroopassa, jossa apteekin omistajalta vaaditaan alan ammatti-

ON OSA TERVEYDENHUOLTOA.”

tutkinto. Tällaisia maita on kymmenkunta, muun muassa isot EU-maat Saksa, Ranska ja Espanja. Virokin palasi proviisoriomistukseen reilu pari vuotta sitten.

Miten muualla toimitaan ja mihin se on johtanut?

Joissakin maissa apteekkien omistaminen on vapaampaa. Se näkyy muun muassa siinä, että apteekit ovat kaupallisempia. Vapaamman omistajuuden maissa apteekit muistuttavat enemmän kemikalioita kuin terveydenhuollon toimipisteitä.

Näissä maissa henkilökuntakaan ei ole yhtä koulutettua kuin Suomessa, jossa tervey denhuollon ammattilaiset palvelevat asiakkai ta apteekeissa.

Millaista yhteistyötä apteekit tekevät muiden terveydenhuollon toimijoiden kanssa?

Apteekki on osa terveydenhuoltoa: se on matalan kynnyksen terveyspalvelu ja ainut palvelu, johon pääsee maksutta ilman ajan varausta. Kuudelle kymmenestä suomalaisesta se on myös lähinnä kotia oleva terveyspalvelu.

Apteekkien rooli korostuu syrjäseuduilla, jossa muu terveydenhuolto on kauempana ja etäisyy det pitkiä.

Tärkeää yhteistyötä apteekit tekevät hoito kotien, palveluasumisyksiköiden ja kotihoidon kanssa. Apteekki huolehtii asiakkaiden lääke asioista yhteistyössä yksikön hoitajien kanssa. Farmaseutti voi käydä myös paikan päällä hoitokodissa tarkistamassa, että potilaiden lääkehoito toteutuu oikealla tavalla.

Monet apteekit tarjoavat lääkkeiden koneellista annosjakelupalvelua sekä lääke hoidon tarkistus- ja arviointipalveluita. Sote-

uudistuksen myötä yhteistyön on mah dollista lisääntyä entisestään, kun uusia yhteistyömalleja ja käytäntöjä rakenne taan. Esimerkkejä yhteistyöstä löytyy jo nyt.

– Paikoin esimerkiksi hoidon seuran nan piiristä pudonneita diabetespotilaita ohjataan apteekista lääkärin vastaanotolle tai astmalääkkeen uusimispyynnön yhteydessä asiakkaalle tehdään kysely, jonka pisteytys auttaa lääkäriä arvioimaan ast man hoitotasapainoa reseptin uusimisen yhteydessä. Monilääkityille voitaisiin tehdä myös lääkehoidon arviointeja palvelusete lin avulla, kertoo Kallio.

Miksi meillä on hyvä apteekkijärjestelmä?

Suomen apteekkijärjestelmä on räätälöity harvaan asutun maan tarpeisiin. Apteekki palveluita on tarjolla kaikkialla, myös syrjä seuduilla. Valtakunnallista tasa-arvoa tuo sekin, että reseptilääkkeiden hinta on aina sama apteekista ja sen sijainnista riippu matta.

Apteekeissa on noin 60 miljoonaa asiakaskäyntiä vuodessa. Se on yli kaksi kertaa enemmän kuin käyntejä terveys keskus- ja yksityislääkärin luona.

– Apteekkien työllä on iso yhteiskun nallinen vaikutus: apteekeissa annettu neuvonta säästää vuositasolla muualla terveydenhuollossa liki miljardi euroa. Apteekkarit ovat myös yrittäjiä, jotka mak savat veronsa Suomeen, sanoo Kostiainen.

Apteekkien neuvontatyön merkitys korostuu, kun muu terveydenhuolto on ylikuormittunut ja hoitojonot ovat pitkiä. Lääkeneuvonta varmistaa lääkityksen tur vallisuutta ja hoitoon sitoutumista. Aptee kista voidaan olla yhteydessä hoitavaan lääkäriin, jos lääkemääräyksessä on väärä annostus tai asiakkaan lääkkeillä on hai tallisia yhteisvaikutuksia.

Asiakkaan monia vaivoja voidaan rat kaista apteekissa ja siten välttyä turhilta vastaanottokäynneiltä. Itsehoitoneuvon nassa asiakas voidaan ohjata tarvittaessa myös hoitoon tai muun avun piiriin. t

TERVEYDEKSI! 31
”APTEEKKI

kausituotteet

Hyviä rasvahappoja ulkoisesti

» KOSTEUSVOIDE PEHMENTÄÄ ja silottaa karhean ihon. Tuote sisältää kolmea keramidia, jotka ovat iholle tärkeitä rasvahappo ja. Ne edistävät ihon suoja kerroksen toimintaa. Tuote imeytyy nopeasti ja lukitsee kosteuden iholle jopa 24 tunniksi.

CeraVe SA Smoothing Cream, 177 ml, L´Oreal Finland

Halkeilevan ihon hoitoon

» 63 PROSENTTIA rasvaa sisältävä voide on kehitetty kuivalle ja halkeilevalle ihol le sekä atooppisen ihon hoitoon. Sivele voidetta myös paleltuneille poskille ja rohtuneille huulille. PH-arvoltaan iho ystävällinen voide on tehokas ja riittoisa, eikä se kirvele.

Locobase Repair 30 g, 50 g ja 100 g, Karo Pharma Oy

Probioottien tehoa

» PERUSVOIDE, JOKA sopii kuivalle, atooppiselle ja herkästi reagoivalle iholle. Probioottinen solu-uute edistää ihon uusiutumista ja tukee ihon luontaista vastustuskykyä. Sisältää myös glyserolia ja karitevoita, jotka kosteuttavat ja pehmentävät ihoa. Hajusteettomana ja vegaanisena tuote sopii monelle.

Probicare perusvoide 30 g, 200 g ja 500 g, Orion Pharma Oy

Korppuihosta kostea

34 TERVEYDEKSI!

»KIRVELY JA EPÄMUKAVA tunne iholla talttuvat miedolla, rasvaisella voiteella. Voide levittyy hel posti ja imeytyy ihoon nopeasti. Voide on kehitetty lapsen kuivalle, erittäin kuivalle, atooppiselle ja ekseema-iholle, mutta se sopii myös aikuiselle. Tuote ei sisällä hajusteita, parabeeneja eikä mine raaliöljyjä. Tehoaineena on kosteuttava glyseroli.

ACO Minicare Cream 100 g ja 350 g, Perrigo Suomi Oy

Kosteutusta talven kuivattamalle iholle

”TALVEN TULLESSA IHO joutuu koville. Pakkassää ja lämmityksen kuivattama huoneilma voivat saada ihon kutisemaan ja tuntumaan epämukavalta. Oikeilla tuotteilla ihon kosteustasapaino kuitenkin palautuu. Apteekista löytyy laaja valikoima tuotteita, joista omiin tarpeisiin sopiva löytyy helpoiten yhdessä apteekin asiantuntijoiden kanssa.

Oma suosikkini kuivalle, kutisevalle tai ahavoituneelle talvi-iholle on Avènen XeraCalm A.D Balm -hoitovoide. Koostumukseltaan täyteläinen voide on täysin hajusteeton, joten se sopii täydellisesti herkälle ja atooppiselle iholle. Voiteen sisältämä Avène-terveyslähdevesi rauhoittaa nopeasti ihoa ja vähentää kutinaa. Erittäin hellävarainen voide sopii kaiken ikäisille vauvoista aikuisiin. Tuotteella on myös allergiatunnus.

Voide on saatavilla tuubissa tai kätevässä pumppu pullossa. Pakkaukset ovat steriilejä, ja tuote on säilöntä aineeton.”

Kosteutta kätevästi suihkeena

» IHOA VAHVISTAVA ja kosteuttava suihke sopii kuivalle ja kutisevalle iholle. Tuote sitoo kosteutta ja korjaa vaurioitunutta orvaskeden pintakerroksen läpäisyestettä, joka normaalisti toimiessaan rajoittaa veden haihtumista ihosta. Kosteuttavina aineina karbamidi ja glyseroli. Suihke sopii päivittäiseen käyttöön.

ACO Cano+ Moisturizing Body spray 150 ml, Perrigo Suomi Oy

Avène XeraCalm

A.D balm, 200 ml

TERVEYDEKSI! 35
suosikki
Mieto voide lasten ihoärsytyksiin

Mia Raassina laihtui lihavuusleikkauksen avulla 66 kiloa ja pisti elintavat uuteen uskoon. Leikkaus ei ole kuitenkaan mikään oikotie, vaan elinikäinen prosessi.

Lihavuusleikkaus palautti terveyden

Ihan ensimmäinen huomio oli, että taka puoleen sattuu, kun istun autossa. Toinen huomio löytyi peilikuvasta: minullahan on vyötärö!

Näin Mia Raassina, 46, kuvaa ensimmäi siä havaintojaan painon pudottua reilusti li havuusleikkauksen jälkeen.

Kadonneen vyötärön löydyttyä myös nai sen tyyli muuttui: hiusmalli ja silmälasit me nivät uusiksi, samoin garderobi.

– Ei enää mustia kaapuja, vaan vaatteita, joissa muodot saavat näkyä. Ja paljon värejä, Raassina huudahtaa onnellisena.

Motiivina leikkaukseen ei kuitenkaan ol lut ulkonäkö vaan terveydelliset syyt. Raassina

kärsi korkeasta verenpaineesta ja uniapneasta.

– Siinä vaiheessa, kun lääkäri diagnosoi vielä kakkostyypin diabeteksen, ajattelin, että nyt täytyy herätä. Minulla on tytär, joka tar vitsee äitiään.

Raassina oli vuosia yrittänyt laihduttaa omin neuvoin. Työskennellessään perhe päivähoitajana hän söi päivisin terveellistä kotiruokaa, mutta sortui illalla herkutte lemaan. Välillä Raassina onnistui painonpudotuksessa, vaan kilot palasivat aina kor koineen takaisin.

– Pahinta oli se, että kun pienensin ruoka annoksiani, paino nousikin 10 kiloa. Elimis töni ei vain ollut kunnossa.

hoidossa
Teksti Jaana Kalliokoski Kuva Vilja Harala Asiantuntijana dosentti, gastrokirurgi ja HUS:n lihavuuskirurgian osaston ylilääkäri Anne Juuti

Mia Raassina tekee paljon vapaaehtoistyötä muun muassa Lile ry:ssä järjestämällä vertaistapaamisia. Lile ry ajaa lihavuusleikkaukseen hakeutuvien ja leikkauksen läpikäyneiden henkilöiden asioita vapaaehtoisvoimin.

Painoa alas ennen lihavuusleikkausta

Tammikuussa 2019 Raassinalta leikattiin um pilisäke ja munasarjoista kysta. Leikkaava lää käri kysyi Raassinalta, onko hän harkinnut li havuusleikkausta. Raassina painoi 148 kiloa.

– Vihdoin minut otettiin tosissaan! Olin jo vuosia puhunut lääkäreille, että haluan päästä lihavuusleikkaukseen, sillä painonhallintani oli jojoilua.

Raassinan prosessi kohti lihavuusleikka usta lähti käyntiin. Dosentti, gastrokirurgi ja HUS:n lihavuuskirurgian osaston ylilääkäri Anne Juuti toteaa, että pystyäkseen sitoutu maan hoitoon potilaan on ennen lihavuus leikkausta omaksuttava terveelliset ruokailu tottumukset. Tämän osoittamiseksi Suomen Käypä hoito suosittaa, että painon tulisi pudota viisi prosenttia.

Mia aloitti ENE- eli erittäin niukkaenergi sen dieetin, jossa osa aterioista korvataan ate riakorvikkeilla. Puolen vuoden dieetin aikana paino putosi hyvin, mutta sen jälkeen se alkoi taas nousta.

– En ollut sisäistänyt uusia ruokailutottu muksia vaan palasin entiseen, Raassina myöntää.

”LEIKKAUS OLI KUIN LOTTOVOITTO.”

Juutin mukaan Suomessa valtaosa liha vuusleikkauksista on vatsalaukun ohitusleikka uksia. Siinä mahalaukku katkaistaan yläosasta läheltä ruokatorvea, ja ruokatorven puoleisesta osasta rakennetaan yhteys ohutsuoleen. Näin ruoka ohittaa mahalaukun ja siirtyy ruokator vesta uuden pienen mahalaukun kautta suo raan ohutsuoleen.

– ENE-dieetillä saa nopeasti tuloksia, mutta se ei opeta terveellisiä elintapoja. Lisäksi eli mistön energiankulutus laskee säästöliekille pitkäksi aikaa. Paino palaakin usein korkojen kera takaisin, ellei painonhallintaan saa muuta tukea, Juuti toteaa.

Leikkaukseen pitää olla henkisesti valmis Marraskuussa 2020 Raassinalle tehtiin vatsa laukun ohitusleikkaus. Hän oli onnistunut pu dottamaan siihen mennessä peräti 18 kiloa. – Oli onni, että leikkaus siirtyi koronan vuoksi, sillä sain lisäaikaa sisäistää loppuelä män ruokailutottumukset ja olin henkisesti val mis, Raassina toteaa.

Suomessa tehdään myös mahalaukun ka vennusleikkauksia, jossa mahalaukusta poiste taan osa. Vatsalaukku muuttuu pussimaisesta putkimaiseksi ja muistuttaa hihaa.

Koska ohitusleikkauksessa muutetaan anatomiaa, ruoka imeytyy aiempaa huonom min. Siksi leikkauksen läpikäyneen potilaan on elintärkeää syödä terveellisesti ja säännöl lisesti sekä nauttia loppuelämän vitamiini- ja kivennäis- sekä hivenainelisiä. Sen sijaan ka vennusleikkauksessa ei ilmene imeytymison gelmia, sillä ruoankulun reittiä ei muuteta. Mo lemmissa tapauksissa ruokamäärät ovat selke ästi aiempaa pienempiä.

– Metabolisissa sairauksissa ohitusleik kauksella saavutetut tulokset ovat jonkin ver ran parempia kuin kavennusleikkauksessa. Jos potilaalla ei ole metabolisia sairauksia eikä ref luksitautia, kavennusleikkaus on hyvä vaihto ehto, Juuti selvittää.

Lihavuusleikkaus

» VUONNA 2021 Suomessa tehtiin 1 300 lihavuusleikkausta, joista noin 78 % oli vatsalaukun ohitusleikkauksia ja 22 % kavennusleikkauksia.

Lihavuusleikkaus vapauttaa suolistohormoneja, jotka vaikuttavat aivojen nälkä- ja kylläisyyskeskukseen.

Suolistohormonit vaikuttavat myös haiman insuliinin tuo tantoon ja kudosten insuliiniherkkyyteen, mikä edesauttaa kakkostyypin diabeteksen paranemista.

Leikkauksen jälkeen ei pysty syömään isoja annoskokoja.

Myös sappihappojen imeytyminen muuttuu, mikä myötä vaikuttaa positiivisesti metabolisiin sairauksiin.

Leikkauksen jälkeen potilaat käyvät erikoislääkärin vas taanotolla 3–6 kuukauden välein vuoden ajan, ja sen jälkeen he varaavat itse ajan terveyskeskukseen vuosikontrolleihin.

Vuosikäynneillä tutkitaan verikokeiden avulla mahdolliset ravitsemushäiriöt, tarkistetaan liitännäissairauksien lääkityk sen tarve sekä tuetaan elintapojen ylläpidossa. Erityistukea vaativia asioita ovat vitamiinien säännöllinen käyttö, masen nus, tunnesyöminen ja alkoholin liikakäyttö.

Hyvästi liitännäissairaudet Nyt, kaksi vuotta lihavuusleikkauksesta ja 66 kiloa kevyempänä Raassina säteilee. Leikkaus oli kuin lottovoitto, joka auttoi yhdessä terveel listen ruokailutottumusten kera palauttamaan Raassinan terveyden.

– Kolmen kuukauden kuluessa leikkauk sesta verenpaineeni oli normaali ja lääkitys lo petettiin. Vuosikontrollissa loppui diabeteslää kitys. Uniapnea minulla on edelleen, mutta se ei liity lihavuuteen vaan johtuu hengitysteistä. Minulla on siihen hoito, Raassina kertaa iloiten.

Lihavuusleikkaus vaatii täysin uuden asen noitumisen ruokailuihin. Leikkauksen jälkeen syödään ensin kuukauden ajan useamman kerran päivässä soseutettua ja pehmeää ruo kaa, jonka annoskoko on vajaa desilitra. Sit ten siirrytään normaalia pureskelua vaativaan ruokaan. Annoskoko on ensin vajaa kaksi de silitraa, ja hiljalleen voidaan siirtyä 2–3 desilit ran annoksiin.

– Ensi alkuun oli haasteita tajuta, miten mo nipuolisesti tulee syödä. Myös juominen tuotti vaikeuksia, ja jouduin opettelemaan juomaan riittävästi nesteitä.

Tällä hetkellä Raassina syö kolmen tunnin välein parin desilitran annoksia, jotka koostu

38 TERVEYDEKSI!

Näistä saan voimaa

IHMISET

“Ihmiset energisoivat minua. Olen itse hyvin ihmis läheinen, puhelias ja helposti lähestyttävä tyyppi.”

TYTÄR

“Olen ollut tyttärelleni hyvin avoin lihavuusleikkauk sesta, ja vaikka hän on vielä lapsi, hän on arvokkain tukeni. Hän on ihana makutuomari vaatekaupassa ja ruoanvalmistuksessa.”

UUSI TYÖ TÄSSÄ IÄSSÄ

”Työni on innostavaa ja mielenkiintoista. Joka päivä voi oppia uutta. En usko, että olen koskaan valmis.”

Raassinan tytär huomasi ensi kerran muutoksen äidissä, kun heidän halatessa kädet ylsivät äidin ympärille. ”Nykyään käymme yhdessä vaateostoksilla ja lainailemme toistemme vaatteita.”

”NÄLÄN

TUNNE JÄI LEIKKAUSPÖYDÄLLE.”

vat monipuolisesti proteiinista, viljoista, kasvik sista ja hyvistä öljyistä. Säännöllisen ruokailun ansiosta mieliteot ovat jääneet.

– Rakastan hyvää ruokaa, se tuo minulle hyvän olon ja tyydytyksen. Ruoassa on oltava pureskeltavaa ja makua. Herkuttelukaan ei ole jäänyt, mutta määrät ovat superpieniä.

Nälän tunne jäi leikkauspöydälle, joten ruoka-ajat on katsottava kellosta. Ruokailuun Raassina käyttää reilusti aikaa, sillä liian no peasti syöty ruoka aiheuttaa huonon olon, sa moin kuin liika rasva ja sokeri. Ruoan kanssa ei nautita ruokajuomia samaan aikaan.

– Neste huuhtoo ruoan liian nopeasti eteen päin. Se ja liiallinen rasvan sekä sokerin määrä voivat aiheuttaa dumbing-oireita, eli huono vointisuutta, sydämen tykytystä, hikoilua, hei kotusta ja vatsavaivoja sekä verensokerin heit telyitä, Juuti perustelee.

Entistä ehompi ja energisempi Kun painosta on pudonnut lähes puolet, Raas

sinan vanhat tuttavat eivät meinaa tunnistaa häntä. Vain sama tuttu ääni paljastaa naisen. Uusi työ marketin hevi-osastolla on hyvin fyy sistä ja tuonut lisää voimia.

– Kun katson vanhoja valokuva itsestäni ja vertaan nykyistä peilikuvaani, en meinaa uskoa muutosta. Olen silti sama iloinen Mia, entistä kin energisempi.

Lihavuusleikkauksen tuloksen voi edelleen pilata syömällä huonosti ja epäterveellisesti. Liikunta ja alkoholista pidättäytyminen tuke vat hyvää tulosta. Siksi lihavuusleikkaus on lop puelämän projekti.

Tutkimusten mukaan lihavuusleikkauk sella saavutetut tulokset ovat kuitenkin kiis tattomia.

– 10 vuoden jälkeen leikkauksesta keski määräinen painonlasku on puolet ylipainosta. Leikkaus on myös kustannusvaikutukseltaan merkittävä ylipainon ja liitännäissairauksien hoidossa puhumattakaan potilaiden elämän laatua parantavana tekijänä, Juuti sanoo. t

40 TERVEYDEKSI!

MINNEA MINNEA

Uusi, kotimainen D-vitamiini. Hyvin imeytyvä, auringonkukkaöljyä sisältävä kapseli.

VAIN APTEEKEISTA

Kolme vahvuutta: 50, 100, 150* µg.

Pieni teko. Parempi päivä. – minnea.fi

Turvalliset D-vitamiinin saannin ylärajat ovat 1-11 vuotiailla 50 µg ja yli 11-vuotiailla 100 µg päivässä. * D-vitamiinin hyväksyttävän päiväsaannin yläraja EU:ssa on 100 µg. Tästä tuotteesta saatavan D-vitamiinin vuorokausiannos (150 µg) ylittää tämän määrän. Tuotteen käyttöä suositellaan ainoastaan henkilöille, jotka tietävät D-vitamiinitasonsa olevan alhainen.

lääkehoito

Koukussa nikotiiniin?

Moni tupakasta eroon haluava vaihtaa savukkeet nikotiinikorvaustuotteisiin. Miten voi varmistaa, ettei nikotiinituotteista tule pysyvä tapa ja samalla synny uutta riippuvuutta?

Harva sanoo – saati myöntää − olevansa koukussa nikotiinin, vaikka monelle asia on täyttä totta. Näin voi käydä esi merkiksi silloin, jos pyrkii eroon tupakasta ja ryhtyy käyttämään nikotiinikorvausvalmisteita ilman ohjausta tai tuotteiden käyttöohjeita lu kematta.

– Nikotiini aiheuttaa haittavaikutuksia, ku ten muutkin riippuvuutta aiheuttavat aineet. Suurina annoksina käytettynä nikotiini voi ai heuttaa esimerkiksi rytmihäiriöitä, sanoo keuh kosairauksien ylilääkäri Heikki Ekroos Por voon sairaalasta.

Nikotiini supistaa verisuonia, jolloin sydä men syke nousee ja verenpaine kohoaa. Sen on myös todettu heikentävän esimerkiksi ve renpainelääkkeiden tehoa ja sädehoitojen vai kutusta. Nikotiini lisää verisuonitukosten ja kakkostyypin diabeteksen riskiä ja vaikuttaa etenkin nuoren aivojen kehitykseen, erityisesti kognitiivisten taitojen kehittymiseen.

– Nikotiini on ihmisen elimistölle myrkky. Erityisen haitallista se näyttäisi tutkimusten va

lossa olevan niille, joilla on tai on ollut sydänoireita, Ekroos sanoo.

Nikotiinista eroon pääsy vaatii ohjausta Nikotiini vapauttaa aivoissa dopamiinia, joka saa aikaan mielihyvän tunnetta ja lisää toisaalta vähitellen sietokykyä. Juuri siksi nikotiinista on vaikea päästä eroon.

– Riippuvuuden voimakkuuteen vaikutta vat asiat ovat osittain henkilökohtaisia ja esi merkiksi sillä on usein merkitystä, käyttävätkö läheiset ihmiset ympärillä nikotiinia sisältäviä tuotteita vai eivät. Sosiaalinen paine käyttämi seen tai sen lopettamiseen on olemassa.

Ekroos kannustaa pyristelemään irti nikotii niriippuvuudesta, vaikkei se ole helppoa.

– Jos potilas on tulossa leikkaukseen, otan aina esille tupakoinnin. Moni saa kipinän lo pettamiseen, kun kerron, miten tupakointi ja myös nikotiinituotteiden käyttö hankaloittaa haavan paranemista ja lisää komplikaatioriskiä.

Vielä parempi Ekroosin mukaan olisi, jos

42 TERVEYDEKSI!
Teksti Tiina Laaninen Kuva iStockphoto Asiantuntijana keuhkosairauksien ylilääkäri Heikki Ekroos, Porvoon sairaala HUS

potilas pääsisi eroon tupakan lisäksi nikotii nista.

– Tämä on hyvä tavoite, mutta vaatii useim miten enemmän aikaa ennen leikkausta. Toi saalta jos kyseessä on kiireetön leikkaus, ajal lisesti tämä onnistuisi usein hyvinkin.

Avaintekijä asiassa on Ekroosin mukaan asiantunteva ohjaus, jonka olisi hyvä olla ny kyistä kiinteämpi osa terveydenhuoltoa.

– Tarvitsisimme enemmän kokeneita hoi tajia, jotka kävisivät potilaan kanssa konkreet tisesti läpi, miten päästään irti tupakasta ja ni kotiinista. Ohjeeksi eivät riitä pelkästään sanat ”lopeta käyttäminen”.

Entä jos tuotteita saisi vain apteekista?

Jos Ekroos saisi päättää, nikotiinituotteita myy täisiin vain apteekissa, jolloin niiden myyntiin olisi mahdollista liittää myös myyntihetkellä asiantuntevaa neuvontaa. Oleellista olisi kysyä asiakkaalta, onko nikotiiniriippuvuudesta eroon pääseminen vasta alussa vai jo loppusuoralla.

Nikotiinin haitat

» NOPEUTTAA SYKETTÄ, supistaa verisuonia ja aiheuttaa verenpaineen kohoamista.

» ALTISTAA RYTMIHÄIRIÖILLE.

» VAIKUTTAA HAITALLISESTI sikiön kehitykseen ja syntyneen lapsen aivojen kehitykseen.

» LISÄÄ VERISUONITUKOSTEN ja kakkostyypin diabeteksen riskiä.

» TUTKIMUKSISSA ON saatu viitteitä siitä, että se saattaa edesauttaa solujen muuttumis ta syöpäsoluiksi ja lisätä syöpäsolujen jakaantumista.

Ekroos kuvailee, että kohtaa toisinaan poti laita, jotka ajattelevat, ettei nikotiinista esimer kiksi purkasta saatuna ole juurikaan haittaa tai jotka saattavat käyttää sekaisin niin niko tiinikorvaustuotteita, tupakkaa kuin sähkötupakkaa.

– Nikotiinikorvaustuotteet ovat oikein käy tettynä hyvä apua tupakasta eroon pääsemi sessä. Tällä hetkellä ne ovat kuitenkin myydyin lääkeaineemme, ja niitä käytetään väljästi ja joskus väärinkin.

Ekroos korostaa, että oikein käytettyinä esimerkiksi nikotiinilaastareista voi olla iso apu.

– Nikotiinituotteiden käyttämisen lopetta minen ei ole yksioikoista. On ymmärrettävä, miten esimerkiksi lyhyt ja pitkävaikutteista laastaria käytetään, miten vahvuuksia vähen netään ja miten käyttö lopetetaan asteittain kokonaan. t

Lähteet: thl.fi ja ilmansyopaa.fi

TERVEYDEKSI! 43

ihonhoito

Couperosa-iho kaipaa hellyyttä

KUN IHON PINTAVERISUONET ovat laajentuneet ja iho punoittaa, puhutaan couperosa-ihosta. Punoitusta esiintyy varsinkin poskipäillä ja nenänpielissä. Alussa punoitus on lehahtelevaa ja ajoittaista, mutta se voi myös jäädä pysyväksi.

COUPEROSAN SYNTYMEKANISMEJA JA syytä ei täysin tunneta, mutta joskus taipumus on perinnöllinen. Lääketieteessä couperosan aja tellaan olevan ruusufinnin eli rosacean esiaste. Naisilla couperosaa on enemmän kuin miehillä. Tyypillisimmin couperosa vaivaa ohut- ja herk käihoisia mutta voi kehittyä mille tahansa iho tyypille. Joskus couperosa voi syntyä, jos ihoa hoitaa omalle ihotyypille sopimattomilla tuot teilla. Alkoholi, mausteiset ruuat, tupakointi ja stressi voivat nekin näkyvä iholla.

SUOMALAISTEN IHO ON tyypillisesti ohut, ja couperosaa esiintyykin maassamme paljon. Myös ilmastolla on asiassa osansa, koska läm pötilan vaihtelut voivat pahentaa ongelmaa.

Pakkasella kasvot kannattaa suojata huivilla tai voiteella, joka sisältää öljyjä tai esimerkiksi mehiläisvahaa. Voide on muistettava lisätä vähintään puoli tuntia ennen ulkoilua. Aurinko voidetta on syytä käyttää lähes ympäri vuoden. Saunomista ei couperosa-ihoiselle suositella, mutta jos kuitenkin saunoo, kasvojen punoitta vat kohdat olisi hyvä suojata pyyhkeellä tai esi merkiksi paksulla perusvoiteella.

RAEMAISIA, KUORIVIA AINESOSIA vältetään. Kannattaa kokeilla kuorintavoidetta, joka ei sisällä mekaanisesti kuorivia ainesosia ja joka jätetään iholle vaikuttamaan ennen pois huuhte lua. Perinteisiäkin kuorivia tuotteita voi käyttää kasvojen niille osille, joissa couperosaa ei esiinny.

COUPEROSA-TAIPUMUKSESTA

EI PÄÄSE koko naan eroon, mutta hyvällä hoidolla ja oikeilla tuotteilla vaiva pysyy kurissa. Iho puhdiste taan aamuin illoin hellävaraisella puhdistus aineella. Esimerkiksi maitomaiset emulsiot ja puhdistusvoiteet sopivat hyvin couperosaiholle. Muutkin tuotteet valitaan herkälle iholle sopivina, rauhoittavina ja suojaavina. Joissakin hoitovoiteissa ja meikkituotteissa on punai suutta neutralisoivia ainesosia eli vihreää pig menttiä, jotka saavat ihon näyttämään tasaisen väriseltä.

TARVITTAESSA VOI TESTATA, rauhoittaisivatko omaa ihoa tuoksuttomat ja alkoholittomat tuot teet. Joskus myös liian voimakkaat ikääntymi sen vaikutuksia vastaan taistelevat tuotteet voi vat pahentaa couperosaa.

HOITAMATTOMANA COUPEROSA VOI pahentua ja muuttua näppyläiseksi ja märkärakkulaisek si ruusufinniksi. Ruusufinniä epäiltäessä pitää hakeutua ihotautilääkärin puheille oikean diag noosin ja hoidon saamiseksi.

VINKKEJÄ OMAN IHOTYYPIN tunnistamiseen ja tuotteiden valintaan kannattaa kysyä apteekin asiantuntijoilta. t

44 TERVEYDEKSI!

Suomalaisessa aikuisväestössä ruusufinniä on joka kym menennellä, jos mukaan lasketaan lievät punoitusoireet.

Lähde: Duodecim

Lahjaksi tärkeälle

Apteq Q5 verenpainemittari -

Tunnistaa sydämen rytmihäiriöt, kuten eteisvärinän ja lisälyönnit

Uusi edistyksellinen

Asiantuntijan suosikki

Avène Antirougeurs Day Soothing emulsio tai cream, 40 ml

”PUNOITTAVALLE IHOLLE TARKOITETTU suojaava hoitovoide sopii päivittäiseen käyttöön kasvoille ja kaulalle. Kevyempi emulsio käy normaalille ja sekaiholle, kun taas täyteläisempi voide on kuivan ja erittäin kuivan ihon tuote.

Voide vähentää ihon punoitusta rauhoittavan Avène-terveys lähdeveden ja ihon reaktiivisuutta vähentävän, patentoidun TRPRegulin™-aktiiviaineen ansiosta. Voide vähentää myös turvotusta ja supistaa ihon verisuonia. Korkea suojakerroin, spf 30, tarjoaa suo jan auringon uv-säteilyä vastaan.

Voide on viherpigmentoitu eli sen vihertävä sävy neutraloi ihon punoitusta.”

Maria Petsalo

Teksti Jaana Tapio Kuva Istockphoto

Poltetta pienemmäksi

Närästys on viheliäinen, mutta useimmiten vaaraton vaiva. Oikein valittu lääke ja elintavat taltuttavat korventavan kivun.

itsehoito
Teksti Virve Järvinen Kuva iStockphoto Asiantuntijana farmaseutti Majd Al-Sagheer, Apteekki Primavera, Helsinki

Närästys voi sekoittua sydänoireisiin

» NÄRÄSTYKSELLÄ TARKOITETAAN polt tavaa tunnetta rintalastan takana. Se voi tuntua myös ylempänä ja säteillä kaulalle. Kipu saattaa muistuttaa sydänkohtausta enteilevää rintakipua ja pelästyttää pahan päiväisesti. Toisin kuin sydänkipu, näräs tys tulee yleensä levossa ja pahenee etuku marassa asennossa.

Syy närästykseen on happaman maha laukun sisällön kulkeutumisessa ruokator veen, joskus nieluun ja jopa hengitysteihin saakka. Nieluun ja hengitysteihin kulkeutu nut mahaneste voi aiheuttaa palan tunteen kurkussa, yskittää ja käheyttää äänen.

Mahalaukun sisältö pääsee kulkeutu maan väärään suuntaan silloin, kun ruoka torven alasulkija ei toimi kunnolla.

Raskausaikana närästää

» YLIPAINO JA raskausaikana kasvava kohtu lisäävät vatsaontelon painetta, ja paine löys tyttää ruokatorven alasulkijaa. Närästys on raskausaikana yhtä tavallista kuin alkuras kauden pahoinvointi. Pahoinvointi helpot taa, mutta närästys usein pahenee raskau den loppua kohden.

Raskausajan närästystä voidaan hoitaa an tasidilääkkeillä tai mahan limakalvoa suojaa villa sukralfaattivalmisteilla. Niitä ei saa käyt tää kahta viikkoa pidempään ilman lääkärin ohjetta.

Nukkuminen vasemmalla kyljellä ja koh tuullinen liikunta voivat helpottaa oireita. Iso kokoinen tyyny voi auttaa löytämään hyvältä tuntuvan nukkuma-asennon.

Itsehoitolääkkeiden käytöllä on raja

» SATUNNAINEN NÄRÄSTYS liittyy yleensä liialliseen herkutteluun. Jos närästys vaivaa vähintään kahdesti viikossa, taustalla voi olla refluksitauti. Se on krooninen, pitkäaikaista hoitoa vaativa sairaus.

Ellei itsehoitolääke vie oireita parissa vii kossa, oireet palaavat nopeasti tai ovat hyvin voimakkaita, pitää varata aika lääkäriin. Tois tuva mahahaponnousu voi vaurioittaa ruoka torven limakalvoa, aiheuttaa haavaumia ja pa himmillaan ahtauttaa ruokatorven.

Lääkäriä tarvitaan aina, jos närästykseen liit tyy nielemisvaikeuksia, oksentelua, laihtumista tai kuumetta. Jos närästys on yli 50-vuotiaalla uusi vaiva, sen syy pitää selvittää.

Ruokavalio voi ehkäistä oireita

» OSA RUOKA-AINEISTA korventaa rintalastan alla. Runsaasti rasvaa sisältävä ruoka löystyt tää ruokatorven alasulkijaa, samoin alkoholi ja tupakka.

Ruoka-aineita ei kannata karsia kovalla kädellä, sillä ne vaikuttavat yksilöllisesti. Yksi saa oireita kahvista, hiilihapollisista juomis ta, suklaasta ja mausteista, toinen sitrushe delmistä ja kaaleista, mutta monesti vain, jos niitä syödään suurina annoksina.

Aterian ja nukkumaan menon väliin on hyvä jättää pari tuntia aikaa, ja suunnata aterian jäl keen sohvan sijaan iltakävelylle. Vaaka-asen nossa mahahappo nousee ruokatorveen. Nuk kumaan mennessä sängyn pääpuolta voi kohot taa patjan alle laitetuilla tyynyillä.

Apteekki antaa hoitoohjeet

» VAIKKA NÄRÄSTYSLÄÄKKEITÄ saa apteekis ta ilman reseptiä, niiden käytöstä kannattaa keskustella aina farmaseutin kanssa. Osalla närästyslääkkeistä on yhteisvaikutuksia mui den lääkkeiden kanssa, ja antasidit voivat haitata muiden lääkkeiden imeytymistä. Kos ka iäkkäillä on usein monta lääkettä, heillä närästystä hoidetaan useimmiten protoni pumpun salpaajilla. Jos käyttää antasideja, niiden ja muiden lääkkeiden väliin tulee jät tää kahden–neljän tunnin tauko.

Olemassa olevat sairaudet ja käyttäjän yleis tila vaikuttavat närästyslääkkeen valintaan. Pro tonipumpun estäjät voivat pahentaa suurina annoksia osteoporoosia ja altistaa hengitys tieinfektioille ja munuaisten toiminnan heik kenemiselle.

Oikea lääke oikeaan vaivaan auttaa

» NÄRÄSTYSTÄ HOIDETAAN pääasiassa maha happoa neutraloivilla tai vähentävillä lääkkeillä, eli antasideilla tai protonipumpun estäjillä tai H2-reseptorin salpaajilla. Antasidit auttavat nopeasti, jo vartissa, mutta niiden teho ei rii tä kovin pitkään. Protonipumpun estäjien ja H2-salpaajien vaikutusta joutuu odottamaan vähän pidempään, mutta ne myös vaikuttavat antasidejä pidempään. Protonipumpun estä jää voi käyttää ennakoivasti, vähintään puoli tuntia ennen syömistä. H2-salpaaja otetaan tunti ennen ruokailua.

Maitohappobakteerit eivät vastoin yleistä luu loa tehoa närästykseen. Niitä käytetään tasapai nottamaan suoliston bakteerikantaa. Tulehdus kipulääke ei ole närästyslääke. Se voi päinvastoin aiheuttaa närästystä. t

TERVEYDEKSI! 47

Vahvista VASTUSTUSKYKYÄSI

ITSEHOITOLÄÄKE NUHAKUUMEEN TUKIHOITOON JA ENNALTAEHKÄISYYN

KLIINISESTI TUTKITTU!*

Echinaforce on perinteinen kasvirohdosvalmiste nuhakuumeen tukihoitoon ja ennaltaehkäisyyn. Sisältää tuoretta kaunopunahatun versoa ja juurta. Jos olet allerginen punahatuille ja/tai mykerökukkaisille tai jos sinulla on jokin etenevä systeeminen sairaus, autoimmuunisairaus, immuunipuutos tai verisairaus älä käytä tuotetta. Saa käyttää enintään 10 vrk:n ajan akuuttien oireiden hoitoon ja korkeintaan 2 kk ajan yhtäjaksoisesti vilustumisoireiden ennaltaehkäisyyn. Keskustele lääkärin kanssa ennen valmisteen käyttöä, jos sinulla on jokin mak sa- tai munuaissairaus, jos olet atoopikko tai olet herkkä saamaan allergisia reaktioita. Ei suositella raskauden tai imetyksen aikana. Tutustu pakkausselos teeseen ennen valmisteen käyttöä. Markkinoija A.Vogel.

*Jawad M, Schoop R, Suter A, Klein P, Eccles R. Safety and Efficacy Profile of Echinacea purpu rea to Prevent Common Cold Episodes: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. 2012 doi:10.1155/2012/84131

vinkkiä

teksti Elina Aaltonen kuvat iStockphoto

Missä apteekissa on tarvitsemaani lääkettä?

Apteekki.fi-sivuston Lääkehakupalvelun avulla voi hakea lähimmän apteekin tai verkkoapteekin, jossa tar vittavaa lääkettä on juuri sillä hetkellä saatavilla. Lääkehaku helpottaa lääk keiden löytämistä erityisesti saatavuus häiriötilanteessa. Ennen kuin lääkettä lähtee noutamaan, kannattaa varmuu den vuoksi ottaa yhteyttä apteekkiin ja kehaku

Lääkehakupalvelut verkossa

Lääke lopussa? Tarkista saatavuus verkosta.

Saanko Kela-korvausta?

Kelan lääkehausta voi tarkistaa lääkkeen hinta- ja korvattavuustiedot. Palvelu kertoo lääkkeen hinnan ja viitehinnan, jonka perus teella lääkekorvaukset lasketaan.

Kelan lääkehaku kertoo myös kuinka pal jon Kela-korvausta voi saada. Lääkkeestä voi saada joko peruskorvausta 40 %, alempaa eri tyiskorvausta 65 % tai ylempää erityiskorvausta 100 % lääk keen viitehinnasta.

Jos lääke on erityiskorvattava, palvelu kertoo, missä sai rauksissa erityiskorvausta on mahdollista saada. kela.fi/laakkeet_laakehaku

5
löydät
Lähimmän apteekin

Tarvitsenko Schengentodistusta?

Lääkealan turvallisuus- ja kehit tämiskeskuksen Fimean ylläpitä mästä lääkehausta löytyy paljon hyödyllistä lääketietoa. Palvelusta löytää esimerkiksi linkin lääkkeen pakkausselosteeseen, tiedon, sopii ko lääke iäkkäille tai tarvitaanko Schengen-todistus, jos lääkkeen kanssa matkustaa Schengenalueella. fimea.fi/laakehaut_ja_luettelot/ laakehaku

Milloin puuttuvaa lääkettä saa?

Fimea ylläpitää myös lääkkeiden saatavuushäiriöhakua. Saatavuus häiriöt ovat yleistyneet ja hakupal velusta voi kätevästi tarkistaa arvion häiriön kestosta.

Saatavuushäiriöhaun tiedot perus tuvat lääkeyritysten toimittamiin tie toihin. Lääkeyrityksillä on myös vastuu päivittää tieto saatavuushäiriön kes tosta, jos siinä tapahtuu muutoksia. fimea.fi/laakehaut_ja_luettelot/ saatavuushairio-uusi

Onko lääke dopingia?

Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEKin ylläpitämä KAMU-lääkehausta voi tarkistaa lääkkeiden dopingluokituksen. Hakupalvelu pohjautuu maail man antidopingtoimisto WADAn kiellettyjen aineiden ja menetel mien luetteloon 2022. kamu.suek.fi

Uusi Linola Forte Shampoo ja Hoitoliuos hiuspohjalle rauhoittavat nopeasti päänahkaasi.

Uudet kutiavan ja ärtyneen päänahan pelastajat viilentävät, kosteuttavat ja hoitavat päänahan herkkää ihoa. Erityisen kuiva iho reagoi herkästi voimakkaaseen ja usein toistuvaan puhdistukseen. Se johtaa vuorostaan kutinan, punoituksen, kuivuuden ja kireyden tunteen pahenemiseen.

Linola Forte Shampoo: Shampoon sisältämät viilentävä mentoli ja Sichuanin pippuri auttavat vähentämään kutinaa. Sopii kutiavalle ja kuivalle hiuspohjalle, myös atooppiselle tai psoriasisiholle.

Linola Forte Hoitoliuos hiuspohjalle: Kehitettiin kutisevan, kuivan ja hilseilevän päänahan hoitoon. Lievittää kutinaa ja kuivuutta. Vähentää merkittävästi kireyden tunnetta ja hilseilyä ja rauhoittaa ärtynyttä päänahkaa. Hoitoliuoksen sisältämä linolihappo (safloriöljystä) on tärkeä osa terveen ihon suojamekanismien ylläpitoa. Sisältää myös auringonhattujuuriuutetta, jolla on kutinaa lieventävä ja tulehdusta vaimentava vaikutus.

Linola Forte -tuotteet eivät sisällä silikoneja, mineraaliöljyjä, parabeenejä tai kokamidopropyylibetaiinia.

Markkinoija: Dr. Wolff Finland Oy

osoitteesta apteekki.fi www.linola.fi
PÄÄNAHKA?
KUTIAAKO
Saatavana vain apteekeista.

Käytä kylmä-lämpögeeliä lihaskipuun

Suosittelen ensisijaiseksi hoidoksi lihaskipuun 2-4 päivän ajan lääkeaineetonta kylmä-lämpögeeliä. Se tukee paranemisprosessia.

Suomalaisen Lääkäriseura Duodeci min Käypä hoito -suosituksenkin mukaisesti kivun hoidon perustana tulee olla lääkkeettömät hoitomuo dot. Lääkärille kannattaa hakeutua, mikäli itsehoito ei tehoa. Lääkeaineeton kylmä-lämpögeeli sopii kivunhoidoksi niin akuuttiin kuin pitkittyneeseen lihaskipuun:

”Lääkeaineettoman kylmä-lämpögeelin tulisi kuulua jokaisen kodin ja treenikassin perusvarustukseen.”

Kun kylmägeelit tai muut kipuvoiteet eivät auta

Ainutlaatuinen Perskindol Active kylmä-lämpögeeli viilen tää ja rauhoittaa välittömästi. Vaikutusta seuraava lämmön tunne lievittää lihaskipua ja tukee paranemista. Lääkeainee ton geeli sopii käytettäväksi useita kertoja päivässä ja pitkä aikaisesti.

CE-merkitty lääkinnällinen laite (CE 1250).

Tapio Kallio

Ortopedian ja liikuntalääketieteen

Nyrjähdykset Mustelmat Revähdykset Rasituskivut apteekkilaisista

Valmistaja: Verfora SA, Sveitsi Jakelija Suomessa: Harmonia Life Oy
VAIN APTEEKEISTA Lääkärin
neuvo:
*Syyskuussa 2021 tehty kysely apteekkien farmaseuteille ja

52 hälsa

All huvudvärk är inte migrän, och mig rän är inte bara huvudvärk. Migrän är en mångfacetterad sjukdom där snabb behandling är avgörande.

54 person

När man i en hektisk vardag tar in myck et information behöver man också ha tid att skriva ut den, säger Maaret Kallio, psykoterapeut och författare.

56 sinne

Är du den som ofta står i centrum i en grupp eller håller du dig hellre i bak grunden? I sociala situationer behövs både extroverta och introverta perso ner. Båda har mycket att tillföra i sam spelet.

Apotekets kundtidning

Tillförlitlig information om hälsa, behandling och förebyggande av sjukdomar, om läkemedel och om hur man använder dem rätt samt om apotekstjänster.

Tillbaka till grunderna

» JAG TALADE MED en vän över en kopp kaffe. Hen hade på senaste tiden råkat ut för många förluster, sjukdom och sorg. De ökade energikostnaderna prövade familjens eko nomi och vardagen präglades av att klara svårighet efter svårighet.

Trots svårigheterna verkade min vän lugn och sade sig vara lycklig. Hen upplevde att det finns mycket gott i livet att glädja sig åt. Motgångarna kunde hen inte påverka. Hen hade beslutat sig för att möta och godta dem som en del av livet.

Efter vår kaffestund stannade jag upp och tänkte på min väns ord och särskilt hens förhållningssätt. Det låg mycket visdom i dem.

Det här årtiondet har varit en exceptionellt prövande och instabil tid med en pandemi och därefter krig. Varda gens grundpelare har vacklat och mycket som vi betraktat som självklart har legat i vågskålen.

På grund av coronapandemin var vi tvungna att begränsa våra sociala kontakter med vänner och släk tingar. Nu när energikrisen står för dörren måste vi pru ta på värmen i hemmet, kanske gå mindre i bastun eller duscha kortare.

Ännu för några år sedan skulle det här ha känts helt absurt. Människosinnet är säkert vant vid att hela tiden vilja ha mer och bättre, inte spara och avstå.

Och visst borde alla ha möjlighet till vardagens nöd vändigheter, som mat, mediciner och hemmets värme. När de grundläggande behoven är tryggade kan vi påver ka vårt sinne och vår livskvalitet mycket med vår inställ ning.

Själv tänkte jag följa min väns exempel på inställning och utmana mig själv till hjärngymnas tik. Jag ska inte tänka på det jag måste avstå från utan rikta mina tankar mot det goda. Jag gör en lista över sådant som får mig och andra på bättre humör och ökar det i vardagen.

Jag tror att lyckan ligger i det grundläggande i vardagen. Låt oss glädjas över det!

Med önskan om en stämningsfull vinter

sidorna
51–58 svenska
Elina Aaltonen Provisor och farmaceutisk expert på tidskriften För din hälsa!
54
4/2022
5652

Kan det vara migrän?

All huvudvärk är inte migrän, och migrän är inte bara huvudvärk. Migrän är en mångfacetterad sjukdom där snabb behandling är avgörande.

TA STAVARNA OCH GÅ EN SVÄNG! Motio nen sätter igång blodcirkulationen och efteråt känns det bättre. Huvudvärken försvinner i den friska luften. Ett välkänt, välment råd kan vara dåligt vid migrän.

– Motion biter inte på migränhuvudvärk. Den kan tvärtom göra att den sjuka mår sämre, berättar docent Ville Artto, specialläkare i neu rologi.

Migrän är en huvudvärkssjukdom som or sakar upprepade anfall. Hård, pulserande hu vudvärk är det mest kända och vanligaste mig ränsymtomet, men man kan också ha migrän utan huvudvärk.

– Hos en del migränpatienter är svindel eller auror det besvärligaste symtomet, berät tar Artto.

Vid migränanfall är sinnena ofta överkäns liga och vanliga ljud, ljus eller lukter upplevs starka och obehagliga. Illamående, kräkningar och diarré kan också förekomma vid migrän. En del får neurologiska symtom, så kallade au ror, exempelvis starka ljus eller sicksackmöns ter i synfältet, talstörningar, domningar eller till och med övergående förlamningssymtom.

– Det kan vara svårt att identifiera sina sym tom som migrän, eftersom anfallen är så olika hos olika personer. Migränen kan också variera hos samma person från anfall till anfall och särskilt i olika åldrar.

Det skulle emellertid vara bra att identifiera migränen för att kunna behandla den rätt. An visningarna för behandling av huvudvärk som

beror på spänningar i axlarna eller nacken fung erar inte på migrän.

– Obehandlad svår migrän kan försämra funktionsförmågan och livskvaliteten avsevärt.

Sakta ökande prövning Ett typiskt migränanfall framskrider i faser. Den första fasen, prodromalfasen, börjar flera tim mar, till och med ett dygn, före värken. Den sjuka kan känna sig ovanligt trött eller irrite rad och kan bli sugen på någon viss mat.

– Symtomen är av så allmän karaktär att många först efteråt förstår att de hörde till mig ränen, säger Artto.

Efter symtomen i humör och vakenhet kommer aurafasen, som är lättare att identi fiera. Men eftersom auror förekommer hos bara en tredjedel av patienterna kan den följande fasen, med värk, illamående och överkänsliga sinnen, komma överraskande.

– De värsta symtomen varar från timmar till dagar. Efter det följer postdromalfasen, ett slags ”baksmälla” med symtom som utmatt ning, muskelvärk och koncentrationssvårig heter, berättar Artto.

Eftersom migrän är en nyckfull sjukdom kan faserna byta plats med varandra. Anfal let kan börja på ett sätt i dag och på ett annat nästa vecka.

– En huvudvärksdagbok hjälper patienten att bli bekant med sin migrän och behandla den på bästa sätt. Den hjälper också läkaren.

Migränen uppstår i hjärnan Enligt dagens uppfattning får migränanfall sin början i hjärnans djupa delar, exempelvis i hjärnstammen och trillingnervens ganglion, där signalsubstanser frigörs.

– Vid migrän ökar mängden CGRP, kal citoningenrelaterad peptid, i blodet, vilket or sakar störningar i hjärnhinnorna och blodå drorna, som i sin tur utlöser migränanfallet, förklarar Artto.

Vi vet ännu inte säkert varför hjärnan hos cirka 12 procent av människorna fungerar som Artto beskrev – hos en del några gånger i li vet och hos andra i värsta fall nästan dagligen.

– Migrän är ärftligt. Men fast benägenheten går i släkten kan sjukdomen vara väldigt olika hos medlemmar av samma släkt.

Hos kvinnor är hormoncykeln en vanlig ut lösande faktor. Därför är migrän vanligare hos kvinnor än hos män upp till övergångsåldern.

– Också barn har migrän, och sjukdomen blir vanligare i puberteten.

Läkemedel behandlar och förebygger anfall Migrän behandlas med antiinflammatoriska smärtmediciner eller triptaner. Triptaner är re ceptmediciner som påverkar hjärnans sig nalsubstanser. Medicinen tas genast när mig ränanfallets huvudvärksfas börjar. Effekten för svagas om smärtan hinner tillta.

Läkaren kan också ordinera antiinflamma torisk smärtmedicin mot anfallet.

HÄLSA 52 TERVEYDEKSI!
text Virve Järvinen, bild Anna-Kaisa Jormanainen Sakkunnig Docent Ville Artto, specialläkare i neurologi, HUS och Helsingfors universitet

Valintani virkistäviin uniin. Nopea ja pitkäkestoinen vaikutus.

- Kaisa Mäkäräinen

– Använder man antiinflammatorisk smärtmedi cin räcker kanske inte dosen mot förkylningshuvud värk. Läkaren bestämmer då en lämplig engångsdos. Migränanfallen bör behandlas ordentligt, eftersom upprepade ineffektivt behandlade migränanfall kan öka risken för kronisk migrän, där sjukdomen blir ännu besvärligare.

– Smärta ökar smärtan. Vid kronisk migrän kan vanlig beröring, till exempel att borsta håret, kän nas obehaglig.

Men man bör inte heller använda för mycket med iciner. Överanvändning kan leda till läkemedelsutlöst kronisk huvudvärk.

– Om migränanfallen återkommer ofta är det bäst att fundera på medicineringen på nytt. Förebyggande medicinering kan vara ett bättre alternativ än att bara behandla själva anfallet.

Som förebyggande medicinering används läke medel som används också vid andra sjukdomar el ler så kallade biologiska läkemedel, CGRP-hämmare.

Livsstilsbehandling förebygger anfall

Till behandlingen av migrän hör att undvika de indi viduella faktorer som kan utlösa anfall. Det kan vara till exempel starka och blinkande ljus, dofter eller hetta.

– En regelbunden dags- och måltidsrytm kan minska anfallen. Vakande och blodsockersvängningar kan utlösa anfall eller förvärra migränen.

En del som har migrän undviker sådant i kosten som eventuellt utlöser anfall. Orsak och verkan kan emellertid vara svåra att skilja åt i fråga om migrän och födoämnen.

– Migrän kan göra att man blir sugen på ett visst födoämne och då behöver det inte vara födoämnet som utlöser anfallet – kanske med undantag av röd vin, säger Artto.

Rödvin innehåller histamin samt tannin som kan höja serotoninnivåerna i det centrala nervsystemet. Histaminet och de höjda serotoninnivåerna kan ut lösa huvudvärk.

Men det är bäst att inte stressa över levnadsva norna eftersom också stress kan utlösa migrän.

– Motion är faktiskt också bra mot migrän, men den måste användas förebyggande. Regelbunden, lämpligt ansträngande motion enligt motionsrekom mendationerna kan minska migränanfallen. t

På Migränföreningen i Finlands webbplats, migreeni. org, hittar du information, kamratstöd och en modell på en huvudvärksdagbok.

Apteq Melatoniini Comp 1,9 mgAinutlaatuinen yhdistelmävalmiste

Auttaa nukahtamaan Vahva ja nopeavaikutteinen melatoniini 1,9 mg

Vaikuttaa aamuyöhön asti Pitkävaikutteinen L-teaniini 50 mg

Va l m i st e t t
S
o m e
a
u
u
s s

När man i en hektisk vardag tar in mycket information behöver man också ha tid att skriva ut den, säger Maaret Kallio, psykoterapeut och författare.

Nu behövs vanlig vardag

Just nu mår jag bra. Jag har motionerat extra mycket hela hösten, tack vare Dansar med stjärnor-tävlingen. Vanligtvis är mitt liv ganska mycket lugnare än det varit i höst. Därför har jag också tagit en paus från skrivandet. Det har varit en utmaning att hitta till räckligt med tid för mig själv. För att kunna skriva behöver jag mycket tid att tänka för mig själv.

Under det senaste året har jag tänkt allra mest på finländarnas mentala ork och hälsa. Världen är väl digt oförutsägbar för tillfället och därför behövs verk ligen en vanlig vardag och att vi satsar på vår ork. Människornas resurser har satts på prov av först coro napandemin och sedan kriget i Ukraina och ener gikrisen. Jag erbjuder folket hjälp i samarbete med statsrådets kansli, i form av livesändningar och eve nemang som är öppna för alla.

Varje dag behöver jag absolut en lugn morgon för mig själv innan resten av familjen vaknar. Jag är mor gonpigg så det är lätt ordnat. Jag dricker kaffe och äter frukost i lugn och ro med dagens tidning. Också på kvällen behöver jag en liknande lugn stund. Då

hinner jag känna vad som öppnas och vad som stängs i mig och där emellan händer allt möjligt.

Något nytt jag gjort har varit att delta i Dansar med stjärnor-programmet. Jag har aldrig i hela mitt liv dansat, utöver bröllopsvalsen. Jag började i augusti från nollnivå och hade en hel massa att lära mig. Det är fascinerande hur man i dansandet bevarar sitt ut rymme och samtidigt rör sig mot den andra. Jag har inte velat prestera dansandet, utan närmast uppleva och njuta av det. Genom dansen har jag också fått undersöka psykologiska teman via kroppen, även om jag inte hunnit tänka på dem under själva dansen.

Jag skulle inte klara mig utan min familj; två barn, make och en hund. Vad som än möter mig i livet finns allt i familjen. Jag tänker mycket på dem också när vi inte är tillsammans. Min fritid spenderar jag allra helst med familjen, utomhus eller läsande.

Att vistas utomhus varje dag är nödvändigt för mig, det är liksom inbyggt. Är jag inte ute varje dag kän ner jag mig hemskt instängd. Jag har lärt mig det av

54 TERVEYDEKSI!
PERSON

mina föräldrar och har lärt mina barn det samma se dan de var helt små, i alla väder. Jag anser att om små barn vistas utomhus varje dag så kan de vara lugna inomhus.

Jag orkar bättre när jag håller fast vid en jämn sömn rytm. Sömnen är viktig för min mentala hälsa. Jag kan göra avkall på en hel del annat, men ytterst säl lan på sömnen. Det har jag också lärt mig i mitt barn domshem. Jag är en känslig sovare och vill därför lugna mig utan tekniska prylar på kvällen. Jag poäng terar också vikten av god och tillräcklig sömn för kun derna på min mottagning. Utan god sömn är det svårt att göra stora ändringar i livet.

ÄR

VIKTIG FÖR MIN MENTALA HÄLSA.”

På min fritid försöker jag avlägsna alla retningar. Min egentid är till exempel när jag cyklar till jobbet, tar en skogspromenad med hunden eller sköter mina pelargoner – som jag har många av. Jag gör kanske inget särskilt, men just då får jag plats för allt som stiger upp inom mig. När jag i en hektisk vardag tar in mycket information behöver jag också ha tid att skriva ut den, annars blir det stopp och kreativiteten kör ihop sig.

Min hemliga last är att äta glass varje dag. Fast egent ligen är det ingen hemlighet och ingen last heller, det är bara så gott. Men det kanske skulle vara klokare att äta frukt i stället.

Motion är en livsstil för mig, inte presterande. Jag motionerar flexibelt med tanken att jag ska kunna motionera ännu som 70-åring. Jag har alltid sprungit och tycker också om att simma, cykla och yoga. Nå gon har frågat varför jag springer. Jag tycker det är en lustig fråga för jag springer inte för något särskilt. Jag lyssnar på min kropp och om jag är energisk el ler irriterad är springande bäst. Går jag på övervarv väljer jag en promenad eller att lufsa i naturen.

Jag gör mig av med stress genom att simma i ha vet året runt och genom långa motionsturer med vän ner. Mina närmaste vänner är också psykoterapeuter. Vi har ett likadant språk och sätt att gestalta livet och tillsammans kan vi granska våra liv förtroendefullt och behandla djupa saker, också de känsligaste. Vår samvaro är alltid kopplad till motion, vi springer el ler promenerar. t

I höst utkom Maaret Kallios bok Tunne hyvä suhde (WSOY).

Ei sumenna näköä

Säilyy avattuna 6 kk

Thealoz® Duo kostuttaa silmiä jopa kuusi kertaa pitempään. Ainutlaatuinen hypotoninen yhdistelmä sisältää kostuttavaa hyaluronihappoa sekä trehaloosia, joka suojaa silmiä kuivuudelta ja korjaa kuivasilmäisyyden aiheuttamia silmän pinnan vaurioita.

THEALOZ® DUO 10 ml: CE-merkitty lääkinnällinen valmiste kohtalaisen tai vaikean kuivasilmäisyyden hoitoon. Trehaloosi 3 g, natriumhyaluronaatti 0,15 g natriumkloridi, trometamoli, kloorivetyhappo, injektionesteisiin käytetty vesi ad 100 ml. Fosfaatiton. Hypotoninen. Säilytysaineeton. Yksi tippa kumpaankin silmään tasaisesti pitkin päivää aina tarvittaessa. Tutustu pakkausselosteeseen ennen käyttöä. Oireiden pahentuessa käänny lääkärin puoleen. Saatavana apteekeista. Säilyy 6 kk avaamisesta.

”SÖMNEN
KUIVIENSILMIENHOITO.FI • Hypotoninen • Säilytysaineeton •
ThFi20220901-429
Fosfaatiton
Sopii piilolinssien käyttäjille

Extrovert eller

Är du den som ofta står i centrum i en grupp eller håller du dig hellre i bakgrunden? I sociala situationer behövs både utåtriktade, eller extroverta, och mer tillbakadragna, eller introverta, personer. Båda har mycket att tillföra i samspelet.

introvert?

Utåtriktad extrovert eller inåtriktad introvert - den här grova indelningen gör många av sig själv och an dra som sociala varelser. Det är också en vanlig upp fattning att socialitet är det samma som social skick lighet och att en utåtriktad människa av naturen är bra på människorelationer.

Så är det inte alltid. Det finns till exempel extro verta chefer som tar för mycket plats och går fram som ångvältar över sina underordnade. Och det finns introverta chefer som orkar lyssna och fokusera på vad andra har att säga.

– Man borde inte ha en alltför ensidig bild av nå gondera typen, eftersom båda har sina goda sidor, säger psykoterapeut Marina Maatela, företagspsyko log på Eira sjukhus.

1. Grunden till socialiteten byggs i barndomen.

Att vara extrovert eller introvert är inte medfödda ka raktärsdrag, säger Maatela. Grunden till hur socialt utåt- eller inåtriktad man är byggs i barndomen.

– Ett barn som redan från litet fått uppleva att det är givande att söka sig till andra människor blir van ligen extrovert. Barnet har antagligen redan i ett ti digt skede fått beröm för att vara social och känner sig glad och energisk med människor omkring sig. Ett barn som drar sig undan har inte blivit lika mycket uppmuntrat att ta kontakt med andra. Och även om det inte är medfött att vara introvert, så är introverta människor ofta blyga av naturen.

– För introverta personer tar det ofta tid att vänja sig vid nytt sällskap och ju mer människor det finns runtomkring desto tyngre kan det kännas för den som är blyg.

En introvert person behöver inte alls vara osocial.

– Men sociala situationer kan vara ansträngande för den introverta, som därför till exempel kan be höva tid att samla krafter efter arbetsdagen och vara ensam en stund innan hen orkar ta sig an familje vardagen eller annat som kräver social samvaro, sä ger psykoterapeuten.

2. Båda är sociala på sitt eget sätt

I bästa fall är den utåtriktade extroverta personen ett ”socialt lim” för sin grupp. Hen njuter av männis-

SINNE 56 TERVEYDEKSI!

AINOA TUOTESARJA -10%

Saatavana kampanjaan osallistuvista apteekeista. Tarjous voimassa 31.12.2022 asti.

kors sällskap och kan locka fram andras bästa sidor.

– En extrovert person kanske är bra på att få an dra att prata och kan upplevas öppen och lätt att närma sig. Den extroverta kan främja en god anda – till exempel få hela teamet på arbetsplatsen att arbeta för samma mål.

Den introverta kan också vara socialt skicklig, särskilt i bekant och tryggt sällskap. Till exempel på en trevlig arbetsplats kan den introverta vara en lugnande faktor.

– Många introverta är bra lyssnare och ger plats åt andra. En introvert person med god självkänsla låter sig inte trampas på av andra. Hen är medveten om sina behov, bland annat sin vilja att dra sig un dan och arbeta i fred, och kan uttrycka sina behov. Den introverta kan exempelvis be att få ett bord i ut kanten av kontorslandskapet, där det är lite lugnare, säger Maatela.

3. Ambiverta är både och De flesta av oss är både utåt- och inåtriktade. Sådana människor kallas ibland ambiverta.

– Alla kan stundvis vara introverta och stundvis extroverta. Under en dag hinner vi vara både utåt-

och inåtriktade, enligt vilket sällskap vi befinner oss i, förklarar Maatela.

Tänk på dig själv och din dag: på morgonen kan ske du är din familjs extroverta ledare som ser till att rutinerna går smidigt och tidtabellerna håller. På jobbet kanske du hellre håller dig i bakgrunden och låter andra tala. Och på kvällen när du går på kaffe med dina vänner kan du vara den mest sprud lande typen av alla.

– Det är normalt att ta den roll som känns naturligast i olika situationer och vanligen kräver det här ingen särskild eftertanke. Att kunna anpassa sig till sociala situationer är ett tecken på mognad.

4. När- och distansarbete som utmaning för intro- och extroverta Coronapandemin ledde till distansarbete. De flesta introverta gillade att få jobba hemma, medan de ex troverta saknade arbetsplatsen. Nu när pandemin är över skulle många vilja fortsätta jobba delvis på distans.

– Men har man ingen lust att återvända till ar betsplatsen är det ett tecken på att arbetsförhållan dena inte är riktigt som de ska. Oavsett om det är

TERVEYDEKSI! 57
M A
V E G A ANINEN LISÄAINE E T O N -
A i n o a b y A pt e q / www.apteekinainoa.fi Fossiiliton pakkaus! KOTI
INEN

frågan om oljud, brådska, avbrott eller dålig atmosfär på ar betsplatsen så borde man eliminera eller åtminstone mini mera dessa störande faktorer, säger Maatela. Man borde modigt ta upp problemen på arbetsplatsen. Även de blyga och tillbakadragna bland personalen borde lockas med i diskussionen om vilket sätt att arbeta som skulle vara bäst på just den arbetsplatsen.

– Finns lösningen i praktiska saker, som hur man kan dämpa oljudet på arbetsplatsen? Eller skulle vi känna oss nöjdare på arbetet om vi fick till stånd en bättre gemen skapskänsla? Och hur kan alla få sin röst hörd utan rädsla för att någon annan blir sårad?

5. Ställ dig i den andras skor Oavsett om du är mer extrovert eller introvert finns det an tagligen helt annorlunda människor än du på din arbets plats. Men det går att komma överens med människor med olika sociala egenskaper – och till och med att trivas.

– Om du är extrovert och märker att någon drar sig un dan eller verkar blyg, ställ dig i den personens skor. Fundera hur du kunde beakta personen och göra hens dag lite trev ligare. Fråga hur veckoslutet gick. Lyssna och visa intresse, be hen på lunch, föreslår Maatela.

Det är också bra att ställa sig i den extrovertas skor, även om utåtriktade personer vanligen kan ta sig utrymme i grup pen.

– Kom ihåg att också extroverta behöver godkännande och beröm. En introvert kollega kunde till exempel säga åt sin extroverta teamledare: ”Kundmötet gick verkligen fint, du gjorde det jättebra”. t

58 TERVEYDEKSI!
Kampanjatuotteet: Dermalog Rasvainen emulsiovoide 50 ml, 100 ml ja 300 ml. Kampanja voimassa 31.12.2022 asti. Rajoitettu erä. Sisältää keramideja. Korjaa ja kosteuttaa ihoa nopeasti. Kuivalle ja erittäin kuivalle iholle. Hajusteeton. Lahjoitamme 0,30 € jokaisesta myydystä DERMALOG Rasvainen emulsiovoiteesta Baltic Sea Action Groupin ITÄMERI-TYÖHÖN! DERMALOG ® huolehtii ihosta ja ympäristöstä www.dermalog.fi
RI S T I K K O SUDOKUT 4 7 2 1 4 7 9 6 9 1 3 6 5 1 7 2 9 4 1 9 2 3 9 3 5 6 3 7 1 9 2 5 4 8 9 3 5 1 7 2 6 8 3 4 6 7 2 1 9 5 2 1 7 5 6 3 9 4 8 Vaikeusaste: AI32568 (C) Arto Inkala www.aisudoku.com Laatija Anssi S. Lampo. Kuva IStockphoto.Ristikon ja sudokujen ratkaisut sivulla 64. 59 TERVEYDEKSI! 1 2 3 6 7 8 9 3 9 2 7 5 5 1 8 1 9 7 5 8 4 9 6 1 5 3 6 4 9 2 3 5 8 1 7 9 2 1 5 7 6 3 8 4 1 6 2 4 9 8 7 5 3 Vaikeusaste: AI32569 (C) Arto Inkala www.aisudoku.com 3 2 7 9 5 5 3 4 1 5 7 6 4 6 5 2 6 4 1 5 7 3 6 5 8 2 9 3 2 8 9 4 5 6 7 1 8 1 3 7 9 4 2 5 6 5 3 9 1 8 2 4 6 7 Vaikeusaste: AI32570 (C) Arto Inkala www.aisudoku.com

Pakkanen ei haittaa

JONASET LÄMPÖKAULURI

suojaa kylmän sään haitoilta ja tekee ulkona liikkumisen vaivattomaksi. Jonaset sopii erityisen hyvin astmaatikoille sekä keuhkoja sydänpotilaille.

Uloshengityksen lämpö varastoituu lämmittimeen ja kylmä ilma muuttuu helpoksi hengittää.

APTEEKKARI VASTAA

TALVI-ILMAN KUIVATTAMA NENÄ?

Valitse hoitava öljypohjainen suihke tai kevyemmin kosteuttava öljytön sumute.

Kysy apteekkarilta

Lukijoiden kysymyksiin lääkkeistä, itsehoidosta ja apteekkitoiminnasta vastaavat vuorotellen apteekkarit Petteri Henriksson Karjaan apteekista ja Eija Nousiainen Niinivaaran apteekista Joensuusta.

Vastausvuorossa Eija Nousiainen

Voiko kahta tulehduskipulääkettä ottaa yhtä aikaa?

? Sain reseptin Motifene Dual -kipulääkkeelle. Lääkäri sanoi, että sen kanssa saman aikaisesti voi ottaa vain parasetamolia sisältäviä kipulääkkeitä. Parasetamoli ei ole pääkipuihini auttanut, joten voinko ottaa tarvittaessa myös Buranaa?

* Ymmärtäisin, että tulehduskipulääke diklofenaakkia sisältä vä Motifene Dual on kysyjällä säännöllisessä päivittäisessä käy tössä. Lääkäri on ohjeistanut toisen kipulääkkeen käytön aivan oikein: tulehduskipulääkkeen rinnalla voi käyttää vain eri meka nismilla vaikuttavaa kipu- ja kuumelääkettä eli parasetamolia. Useiden tulehduskipulääkkeiden samanaikainen käyttö lisää merkittävästi ruoansulatuselimistön haavaumien ja verenvuo don vaaraa. Iäkkäillä ja aiemmin vastaavista vaivoista kärsineillä nämä riskit ovat vielä suuremmat.

Motifene Dual voi aiheuttaa sivuvaikutuksena päänsärkyä ja lisäksi kipulääkkeiden pitkäkestoisen käytön aikana voi ilmaantua jatkuvaa särkyä, niin sanottua särkylääkepäänsärkyä. Jos parasetamoli ei auta tai päänsärky on jatkuvaa, kannattaa asiasta keskustella uudelleen lääkärin kanssa.

Valmistaja: Suomen Jonas Oy www.jonas.fi Jonasport -mallia voi käyttää reippaaseen ulkoliikuntaan sekä urheiluun. Tuotteella -sertifikaatti
lääkinnällinen laite
-merkitty
Jakelija: Oy Medifon Ab, Espoo

Miten masennuslääkitys lopetetaan?

? Minulla on ollut Voxra käytössä parisen kuukautta ja haluaisin lopettaa sen. Miten se kannattaisi tehdä? Voiko lääkkeen lopettaa ”seinään” vai olisiko parempi vähitellen harventaa ottamista?

* Säännöllisen lääkityksen lopettamista omatoimisesti ei suo sitella, vaan siitä tulisi aina neuvotella hoitavan lääkärin kanssa. Erityisen tärkeää tämä on vakavien sairauksien kohdalla. Voxra, jonka vaikuttava lääkeaine on bupropioni, on tarkoitettu vakavan masennustilan hoitoon. Koska lääke on ollut käytössä vasta pari kuukautta, kannattaa huomioida, että bupropionin täysimääräi nen teho saattaa ilmetä vasta useiden viikkojen, jopa kuukausi en hoidon jälkeen.

Siitä, onko lääke tehonnut odotetulla tavalla ja onko siitä tullut sivuvaikutuksia, olisi hyvä keskustella lääkärinne kans sa. Myös riski masennusoireiden pahenemiseen lääkkeen lopetuksen jälkeen tulee tiedostaa. Päätös hoidon jatkamises ta tai lopettamisesta tehdään yhteistyössä kaikki nämä asiat huomioiden.

Miten lääkkeeseen saa erityiskorvattavuuden?

? Miksi saan verenpainelääkkeistäni vain peruskorvauk sen, vaikka minulla on vaikeahoitoinen verenpainetauti, joka vaatii pysyvän lääkityksen?

*Lääkkeet ovat pääsääntöisesti peruskorvattavia (40 %), suu rempaa korvausta on haettava aina sairauden perusteella poti laskohtaisesti.

Valtioneuvosto on määritellyt pitkäaikaissairaudet, joiden lääkehoidon kustannuksiin voi saada suuremman erityiskor vattavuuden. Tällä listalla on myös krooninen verenpainetauti, jonka hoidossa tarvittaviin välttämättömiin lääkkeisiin on mah dollista saada 65 prosentin erityiskorvattavuus.

Verenpainetaudin kohdalla erityiskorvattavuus edellyttää vaikeaa kroonista verenpainetautia ja sen tarkat kriteerit on määritelty sairausvakuutuslaissa. Oikeutta erityiskorvaukseen haetaan lääkärin lausunnon perusteella.

Teidän tulisi siis ottaa yhteyttä hoitavaan lääkäriinne ja keskusteltava hänen kanssaan, täyttyvätkö vaadittavat kriteerit kohdallanne, jolloin lääkäri voisi toimittaa lausunnon Kelaan. Jos Kela myöntää korvausoikeuden, siitä tulee merkintä eli sairausnumero Kela-korttiinne. Apteekissa tarkistamme suo rakorvaustiedot aina sähköisesti, joten korkeamman korvauk sen saa heti, kun Kela on päätöksen tehnyt. Lääkkeiden hinnat ja korvattavuustiedot voi tarkistaa lääkehaku.fi-palvelusta.

Lopeta tupakointi Zonnic® suusuihkeen avulla Vaikuttaa minuutissa! zonnic.fi

Zonnic annospussi ja suusuihke ovat reseptivapaita nikotiinivalmisteita tupakanhimon ja tupakasta johtuvien vieroitusoireiden lieventämiseen. Ei alle 18-vuotiaille. Ei lasten ulottuville tai näkyville. Raskauden tai imetyksen aikana vain lääkärin ohjeiden mukaan. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen. www.niconovum.se

APTEEKKARI VASTAA

Miksi apteekissa ei jousteta?

? Miksi unilääkettä ei saa iteroidulla reseptillä edes yhtä päivää aikaisemmin?

* Iteroidulla lääkemääräyksellä tarkoitetaan sellaista reseptiä, jossa lääkäri on määrittänyt tarkasti, kuinka pal jon ja miten usein lääkettä voidaan apteekista asiakkaalle toimittaa. Tavallisimmin lääkäri kirjaa iteroituun reseptiin päivien lukumääränä sen väliajan, jonka jälkeen asiakas voi hakea lääkettä uudelleen apteekista.

Reseptin iteroinnilla lääkäri haluaa rajoittaa asiakkaan lääkkeen saantia ja kerralla hallussa olevaa lääkemäärää. Tarkoituksena on muun muassa estää riippuvuuden syn tyä. Apteekin on noudatettava tarkasti näitä ohjeistuksia. Unilääkkeiden ja muiden keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden kohdalla määräys on erityisen sitova.

Jos iteroitu unilääkeresepti hankaloittaa kohtuutto masti elämää, kannattaa keskustella lääkärin kanssa, oli siko asiaan löydettävissä muuta ratkaisua.

Normaalilla reseptillä asiakas voi hankkia lääkettä vapaammin kuitenkin Kelan lääkekorvaussäädökset huo mioon ottaen. Tavallisimmin säännöllisesti käytettävää lääkettä ostetaan kolmen kuukauden käyttöä vastaava määrä, jonka voi lunastaa apteekista joustavasti kolme viikkoa ennen lääkkeiden edellisen ostoerän loppumista.

FLUNSSA TULOSSA? MustaAnisherukka Sitruunainkivääri Echinapiparminttu Kätevä suusuihke! Heti ensioireisiin FluAcute Zinc+ Se lyhentää unssan kestoa ja lievittää oireita Jakelija: Oy Medifon Ab, Espoo -merkitty lääkinnällinen laite Bruxeeze Helpotusta hampaiden narskuttelijoille Lindrar tandgnissling Suojaa hampaita öiseltä narskuttelulta ja jauhamiselta Mukava ja turvallinen istuvuus hampaillesi www.bruxeeze.com Kärsitkö hampaiden narskuttelusta?   Helppo muovattavuus takaa täydellisen istuvuuden.  Jokainen pakkaus sisältää 2 purentakiskoa pitkäaikaiseen hampaiden suojaamiseen. 

Tehoaako kivennäisaine närästykseen?

? Mihin närästyslääke Rennien teho perustuu, sehän sisältää ”vain” kalsiumia ja magnesiumia? Eikö samaa vaikutusta saa, jos nappaa kyseisiä kivennäisaineita purkista?

* Rennie on niin sanottu antasidinen närästyslääke, joka – kuten kysyjä on havainnut – sisältää kalsium- ja magnesiumsuoloja. Nämä vähentävät mahan happamuutta neutraloimalla jo synty nyttä suolahappoa. Tyhjään vatsaan otettuna vaikutus kestää puo lisen tuntia ja ruokailun yhteydessä otettuna noin kaksi tuntia. Vaikka tehoaineena on tuttuja kivennäisaineita, kalsiumia ja magnesiumia, ei samaa vaikutusta saada ravintolisätableteilla. Rennie on imeskelytabletti, josta vaikuttavien aineiden suola muodot kalsiumkarbonaatti ja magnesiumsubkarbonaatti rea goivat mahalaukussa mahahapon kanssa muodostaen vettä ja liukoisia kloridisuoloja. Tämän vuoksi lääkkeen liikahappoisuus oireita lievittävä vaikutus on voimakas ja alkaa nopeasti. Kiven näisainetableteissa tällaista vaikutusmekanismia ei ole.

Voiko allergialääkkeitä ottaa ilman diagnoosia?

? Voiko allergiaan tarkoitettuja itsehoitolääkkeitä käyttää pitkiä aikoja ilman vahvistettua allergiadiagnoosia?

Itselläni ei ole todettu eläin- eikä siitepölyallergiaa, mutta itsehoitolääkkeet tuntuvat helpottavan elämää kissan kanssa. Käyttötaukojen aikana niiskutus ja muut oireet palaavat muutamassa päivässä.

* Aikuinen voi kokeilla allergisiin oireisiin ensin apteekista ilman reseptiä saatavia valmisteita. Itsehoidossa käytettävät allergia lääkkeet ovat turvallisia, kun noudattaa käyttöohjeita ja huomioi mahdolliset yhteisvaikutukset muiden lääkkeiden kanssa.

Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos itsehoitolääkkeet eivät säännöllisesti käytettynä helpota oloa riittävästi. Lapsilla suosi tellaan aina diagnoosin varmistamista lääkärillä ennen lääkityk sen aloittamista.

Itsehoidossa lääkityksen tulisi olla lyhytaikaista. Siitepölyn aiheuttamaan allergiaan tämä toimii hyvin, kun lääkettä tarvi taan yleensä vain siitepölykaudella.

Kysyjän tapauksessa allergiaoireet palaavat lääkkeen käyt tötaukojen aikana, joten kyseessä voi hyvin olla myös eläinpöly allergia ja siten jatkuvampi lääkityksen tarve. Suosittelen tämän vuoksi allergiadiagnoosin varmistamista lääkärin vastaanotolla. Vahvistetun diagnoosin myötä lääkäri pystyy määräämään opti maalisimman hoidon. Reseptilääkkeet Kela-korvattuna tulevat myös asiakkaalle edullisemmaksi.

Kissan omistajan on myös hyvä tietää, että kissan aiheutta maan eläinpölyallergiaan on olemassa myös pistossiedätyshoi to. Tästäkin mahdollisuudesta kannattaa keskustella lääkärin kanssa.

Helmi vastustuskyvylle

D-Pearls D3-vitamiini

• kylmäpuristetussa oliiviöljyssä, josta rasvaliukoinen D-vitamiini imeytyy hyvin

• pakattu hygieenisesti läpipainopakkauksiin

• pieniä, helmimäisiä gelatiinikapseleita, jotka on helppo niellä

• edistää immuunijärjestelmän toimintaa

• luiden, hampaiden ja lihasten normaaleille toiminnoille

• osallistuu solujen jakautumisprosessiin

• valmistettu farmaseuttisten laatuvaatimusten mukaisesti

Rajatorpantie 41C, 01640 Vantaa, puh.(09)8520 2215, www.pharmanord.fi

Tilaa uutiskirje osoitteessa www.pharmanord.fi

FI_D-Pearls_Ad_Terveydeksi_106x280_1021

APTEEKKARI VASTAA

Onko kellonajalla väliä?

? Minulla on kolesterolilääke, jota ohjeistetaan ottamaan kerran päivässä. Pitääkö lääke ottaa illalla vai aamulla?

* Veren korkeiden rasvapitoisuuksien, tavallisimmin kole sterolin, hoitoon käytetään meillä eniten statiineja. Kole sterolia syntyy elimistössä eniten yöllä, joten illalla otettu kolesterolilääke on tehokkaimmillaan yöllä ja estää siten parhaiten kolesterolin muodostumista. Tämän vuoksi suu rin osa statiineista ohjeistetaan ottamaan illalla tai nukku maan mennessä. On kuitenkin olemassa pitkävaikutteisia statiineja, atorvastatiini ja rosuvastatiini, joiden teho säilyy tasaisempana koko vuorokauden. Näiden kohdalla ei ole niin suurta merkitystä, mihin aikaan vuorokaudesta lääkkeen ottaa.

Etsetimibiä käytetään yleensä yhdessä statiinin kans sa silloin, kun statiinin teho ei yksin riitä. Etsetimibi estää kolesterolin imeytymistä ohutsuolesta. Tämän lääkkeen voi ottaa mihin vuorokauden aikaan tahansa.

Erityistapauksissa korkean kolesterolin hoitoon käy tetään myös kolestyramiinia, joka sitoo suolistossa sap pihappoja. Sappihappojen lisääntynyt eritys johtaa kole sterolin kiihtyvään hajoamiseen maksassa. Kolestyramiini vaikuttaa myös monien muiden lääkkeiden imeytymiseen, joten sen annosteluaikataulu joudutaan sovittelemaan muiden käytössä olevien lääkkeiden kanssa.

Jos ei ole varma, milloin oma kolesterolilääke tulisi ottaa, kannattaa kysyä asiaa rohkeasti apteekista.

4 7 2 1 4 7 9 6 9 1 3 6 5 1 7 2 9 4 1 9 2 3 9 3 5 6 3 7 1 9 2 5 4 8 9 3 6 7 5 1 2 3 5 1 8 2 4 7 9 6 7 2 6 5 9 1 4 8 3 8 3 4 6 7 9 2 5 1 6 7 2 1 5 3 9 4 8 1 9 5 4 8 2 6 3 7 2 1 7 9 3 5 8 6 4 5 6 3 7 4 8 1 2 9 9 4 8 2 1 6 3 7 5 Vaikeusaste: AI32568 (C) Arto Inkala www.aisudoku.com
RATKAISUT
RISTIKON JA SUDOKUJEN
1 2 3 6 7 8 9 3 9 2 7 5 5 1 8 1 9 7 5 8 4 9 6 1 5 3 6 4 9 5 7 2 1 8 3 2 3 5 6 8 1 4 7 9 8 1 7 9 3 4 5 6 2 9 2 1 8 4 7 3 5 6 5 7 6 2 9 3 8 4 1 3 8 4 1 6 5 2 9 7 1 6 2 7 5 8 9 3 4 4 9 8 3 2 6 7 1 5 7 5 3 4 1 9 6 2 8 Vaikeusaste: AI32569 (C) Arto Inkala www.aisudoku.com 3 2 7 9 5 5 3 4 1 5 7 6 4 6 5 2 6 4 1 5 7 3 6 5 8 2 9 3 2 8 7 9 4 6 5 1 9 4 5 8 1 6 2 3 7 6 7 1 5 3 2 8 9 4 8 1 3 9 2 5 7 4 6 7 9 4 1 6 3 5 8 2 2 5 6 4 8 7 9 1 3 5 3 9 2 7 1 4 6 8 1 8 2 6 4 9 3 7 5 4 6 7 3 5 8 1 2 9 Vaikeusaste: AI32570 (C) Arto Inkala www.aisudoku.com

Saatavana kampanjaan osallistuvista apteekeista. Tarjous voimassa 31.12.2022 asti.

• Auttaa kipuun ja kuumeeseen.

• Kaksi eri vahvuutta, 1000 mg ja 500 mg.

• Sitruksen maukuinen, veteen liuotettava poretabletti nautitaan juotuna.

• Sopii myös raskaana oleville ja imettäville äideille.

• Vahva Paracetamol Accord 1000 mg poretabletti mahdollistaa suuremman kerta-annoksen yhdellä tabletilla.

Paracetamol Accord 500 mg ja 1000 mg poretabletit ovat suun kautta otettavia lievän tai kohtalaisen kivun ja/tai kuumeen hoitoon käytettäviä lääkkeitä. Vaikuttava-aine on parasetamoli. 1000 mg:n vahvuus on tarkoitettu vain aikuisten ja yli 50 kg:n painoisten ja vähintään 16-vuotiaiden nuorten käytettäväksi. Annostus 1 tabletti (1000 mg) 4-6 tunnin välein, enintään 3 tablettia (3000 mg) 24 tunnin kuluessa. 500 mg:n vahvuus on tarkoitettu vain aikuisille ja vähintään 12 vuotiaille nuorille. Tavanomainen aikuisten kerta- annos on 1–2 x 500 mg tabletti. Parasetamolin enimmäisvuorokausiannosta 3 g (3 x 1000 mg tai 6 x 500 mg) ei saa ylittää. Parasetamolin suurin kerta-annos on 1000 mg. Käytettäessä 500 mg:n vahvuutta, annoksen suuruus riippuu iästä ja kehon painosta. Antoväli riippuu potilaan oireista ja enimmäisvuorokausiannoksesta. Jos kipu tai kuume jatkuu yli 3 vuorokauden ajan, oireet pahenevat, tai ilmenee muita oireita, lääkehoito on lopetettava ja hakeuduttava lääkäriin. Kuten kaikki lääkkeet, tämäkin lääke voi aiheuttaa haittavaikutuksia, mutta lääkettä oikein käytettynä ne ovat harvinaisia. Neuvottele käytöstä lääkärin kanssa, mikäli olet yliherkkä parasetamolille tai mille tahansa valmisteen apuaineelle tai noudatat niukkanatriumista ruokavaliota. Varovaisuutta suositellaan, mikäli sinulla on kohtalainen tai vaikea munuaisten vajaatoiminta, lievä tai kohtalainen maksan vajaatoiminta, vaikea akuutti hepatiitti, tai käytät samanaikaisesti maksan toimintaan vaikuttavia lääkevalmisteita. Hoidon aikana ei saa käyttää alkoholia. Parasetamoli sopii lyhytaikaiseen käyttöön raskauden ja imetyksen aikana. Muita parasetamolia sisältäviä valmisteita ei suositella samanaikaisesti. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen.

Pakkauskoot: 1000 mg 12 poretablettia ja 500 mg 24 poretablettia.

Markkinoija: Accord Healthcare Oy

Apteq C+D+Sinkki
50
15
APPELSIINI-TYRNI PURUTABLETTI Va l m i st e t t u S u o m e s s a -10%
500 mg C-vitamiinia
µg D-vitamiinia
mg sinkkiä Tehoyhdistelmä vastustuskyvylle
UUTTA
Accord poretabletit 1000 mg ja 500 mg
Paracetamol
SITRUKSEN MAKUINEN Nyt 1000 mg parasetamolia ensimmäistä
k i p u u n ja k uu m eeseen 10/2022 FI-01582
www.paracetamolaccord.fi
kertaa poretablettina.
MIKÄ HELPOTUS –VATSA TOIMII! LAXOBERON® ummetukseen. Vaikuttava aine natriumpikosulfaatti. Yli viikon jatkuvassa käytössä, alle 12-vuotiaille ja raskauden aikana vain lääkärin ohjeen mukaan. Ummetuksen pitkittyessä tulee sen syyt selvittää. Tutustu huolella pakkausselosteeseen. Itsehoitolääke. Markkinoija STADA Nordic. 04/2022. TEHOAA 6-12 TUNNISSA Valitse Laxoberon-tipat tai -kapselit ja annostele yksilöllisesti: juuri sen verran, kun vatsasi tarvitsee. Laxoberon aktivoi suolen luonnollista liikettä ja pehmentää kovan vatsan. Tilapäiseen ummetukseen -15% JOULUKUUSSA* LAHJAIDEA -pukinkonttiin Äidille, isälle, mummolle taianopille!vaikkapaFlexitol Heel Balm 112g Kuiville ja halkeileville kantapäille. Sopii diabeetikolle. Näkyviä tuloksia 1 päivässä. Flexitol Moisturising Foot Cream 85g Syväkosteuttava hoitovoide erittäin kuiville jaloille ja säärille. *Tarjous voimassa 31.12.2022 asti. Rajoitettu erä. Saatavana kampanja-apteekeista. Flexitol Heel Balm on CE-merkitty lääkinnällinen laite. Tuotustu huolellisesti pakkausselosteeseen. www.flexitol.fi Apteekista.

Introvertista esiintyjä?

Baba Lybeck on toimittaja, tuottaja, toimitusjohtaja ja himoliikkuja.

On työpaikan tutustumispäivä. Uuden ohjelman toimitukseen on valittu tarkan seulan läpi toinen toistaan ulospäinsuuntautuneempia persoonal lisuuksia. Istumme piirissä nuotion ympärillä ja jokainen saa vuorollaan kertoa jotain itsestään. Tarinat ovat ihania, itseironisia, hauskoja ja nok kelia, ja naurun remakat raikuvat metsässä. Minäkin nauran toisten mu kana mutta mitä lähemmäksi vuoroni tulee, sitä enemmän kurkkuani kuristaa. Pulssini kiihtyy ja niskassa tuntuu nihkeä hiki. Ei ole mitään, mitä pelkäisin enemmän kuin po rukan edessä esittäytymistä.

Veikkaan, että ne, jotka tietävät olevansa introvertteja, tunnistavat tunteen. Introvertti ei halua herättää porukassa huomiota eikä paasata omaa näkemystään muiden päälle. Introvertti vetäytyy mieluummin porukan ulkoreunalle kuuntelemaan ja tarkkailemaan ja toteuttaa annettuja tehtäviä tarkasti. Mikäli introvertti haluaa muutosta porukan toi mintaan, hän syöttää näkemystään hiljaa kahden kesken keskustellen ja toivoo, että poru kan äänekkäämmät lähtevät muu toksen ajureiksi.

YLLÄTTÄVÄN MONI NÄYTTELIJÄ ON INTROVERTTI.

Tuntuu siis lähes mahdotto malta, että introvertista voisi tulla hyvä esiintyjä. Tämä on kuiten kin täysin väärä käsitys. Yllättävän moni näyttelijä, muusikko tai TVesiintyjä on todellisuudessa luonteeltaan introvertti. On lukuisia artisteja ja näyttelijöitä, jotka vain äärimmäisessä hätätapauksessa suostuvat haastateltavaksi ja silloinkin sane levat tarkasti, mistä saa puhua ja mistä ei. Se vaikuttaa usein koppavuudelta, mutta on vain introvertin tapa suojautua.

Miksi introvertti sitten on loistava esiintyjä? Siksi, että uskaltautuessaan lavalle hän useimmiten ylittää itsensä, astuu epämukavuusalueelle ja voittaa pelkonsa, ja se jos jo kin herättää yleisössä kiinnostusta. Saadessaan tarkan roolin ja tilan esittää asiansa il man pelkoa siitä, että tulee suulaampien jyräämäksi, introvertti rauhoittuu ja keskittyy tavalla, joka herättää huomiota. Veikkaan myös, että introvertti valmistautuu esiintymi seensä ekstroverttiä tunnollisemmin ja onnistuu siksi valloittamaan yleisönsä sydämet.

Jos sinä olet introvertti ja kammoat minun laillani esittäytymistä porukassa, kehotan sinua silti miettimään tarkkaan, mikäli sinulle aukeaa mahdollisuus esiintyä. Puhe syn tymäpäiväsankarille tai tiimiprojektin esitteleminen työpaikalla voi sinun esiintymisesi avulla nousta aivan uudelle tasolle. Saadessaan tilaa introvertti todennäköisesti myös loistaa.

Mitä sitten tapahtui, kun tuli minun vuoroni esittäytyä? Kakistin kurkustani nimeni ja kerroin, mitä olin aikaisemmin tehnyt työkseni. Ei vitsejä, ei naurun remakoita, eikä taputuksia. Jälkeenpäin nolotti, mutta pahin oli ohi. Ekstrovertit joukossamme veivät huo mion, ja minä sain olla rauhassa. Minun paikkani esiintyä ei ollut nyt, vaan aivan muu alla, ja se tuntui todella hyvältä. t

TERVEYDEKSI! 67
kolumni
10/2022TUTUSTU SARJAAN: FAVORA.FI | ITSEHOITOAPTEEKKI.FI KIINTEYTTÄÄ JA RAVITSEE YSTÄVÄ IHOLLA *Kliininen testi In-vivo, n=26, Clinical Evaluation of the Cutaneous Acceptability and Efficacy - Use Test Under Dermatological Control, Study Report #21E2296 Päivävoide kiinteytti ihoa 92 %:lla naisista jo 2 viikossa* UUTTA!

Snabbhet är trumf i migränbehandling

Svenska sidor 51–58

raddar vardagen

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.