Terveydeksi 3/2023

Page 1

OIREENA KORKEA VERENPAINE AULI: ”Krooninen munuaistauti oli yllätys”

ITSETUNTO NOUSUUN!

Kouluta minäkuvaasi

6 x KIPULÄÄKKEEN VALINTA

TAAS KÄNNYKÄLLÄ DIGIARKI TASAPAINOON Osallistu lukijakilpailuun ja voita APTEEKKIsarjan tuotteita!

Toimittaja, kirjailija Helena Petäistö:

Elämän nautinnot

hyvan olon perustana

TEINI-IHO Puhdista ja kosteuta oikein

ANTIBIOOTIT Ei turhia lääkekuureja

LÄÄKKEET Seuraa käyttämiesi lääkkeiden vaikutuksia

TERVEYDEKSI.FI
{ APTEEKIN ASIAKASLEHTI 3 | 2023 }

PINTEESSÄ?

SE T UTTU APU UMMETUKSEEN

• Ummetuksen hoitoon.

• Voidaan sekoittaa muun nesteen joukkoon .

• Sopii käytettäväksi imetyksen aikana.

Pakkauskoot:

PAKKAUS SISÄLTÄÄ MITTAKUPIN

PAKKAUS SISÄLTÄÄ MITTAKUPIN

6/2023
Levolac 670 mg/ml oraaliliuos on tarkoitettu ummetuksen oireiden hoitoon. Vaikuttava aine on laktuloosi. Käänny lääkärin puoleen, jos olosi ei parane 3 päivän jälkeen tai se huononee. Ilmavaivoja voi esiintyä hoidon alussa. Valmistetta ei tule käyttää, mikäli olet allerginen laktuloosille, jos sinulla on akuutti tulehduksellinen suolistosairaus, galaktosemia tai määrittelemätön vatsakipu. Keskustele lääkärin kanssa lääkkeen käytöstä lapsille (alle 14-v.) ummetuksen hoidossa. Voidaan käyttää imetyksen aikana. 500 ml ja 1000 ml. Noudata annosohjetta ja tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen. Itsehoitolääke.
APTEEKISTA. itsehoitoapteekki.fi

10 henkilö

Toimittaja, kirjeenvaihtaja

Helena Petäistö paljastaa ranskalaisten ravitsemussuositusten salat.

12 mielessä

Omaa itsetuntoa ja minäkuvaa voi kehittää läpi elämän. Tunnista omat heikkoutesi ja vahvuutesi.

20 lapset

Ruutuaika – tuo tuntirosvo. Luo digiarkeen yhteiset pelisäännöt.

30 terveys

Voidaanko antibioottiresistenssiä torjua? Asiantuntija vastaa.

32 kausituotteet

Suuvesiä on tarjolla muun muassa ärtyneille ikenille, vihloville hampaille ja pahanhajuiseen hengitykseen.

34 hoidossa

Krooninen munuaistauti on alkuvaiheessa oireeton. Korkea verenpaine sai Auli Riihiahon lääkärin pakeille.

40 lääkkeet

Pitkäaikaissairaan on tärkeä seurata lääkkeiden vaikutuksia.

42 ihonhoito

Teinin akneihokin tarvitsee kosteutusta – ja oikean puhdistustuotteen.

44 lääkkeet

Valitse oikea särkylääke akuuttiin kipuun. Farmaseutti auttaa valinnassa.

JOKA NUMEROSSA

47–53 för din hälsa

Mot en bättre självkänsla Resistens hotar effekten hos antibiotika Helena Petäistö: ”Man måste kunna njuta av livet också”

05 Pääkirjoitus 07 Lukijoilta & lukijakilpailu 17 Kalenteri 19 Resepti 29 Liikunta 55 Ristikko & sudokut 57 Apteekkari vastaa 66 Kolumni

TERVEYDEKSI! 3
12 34 19 { APTEEKIN ASIAKASLEHTI 3 | 2023
10

Helpottaa oloa jo kurkkukivun ensioireista

Antibakteerinen ja viruksia torjuva

Tulehduskipulääke

Strefen-sumutteen kipua lievittävä vaikutus kestää jopa 6 tuntia

TAISTELE

KURKKUKIPUA VASTAAN

Strepsils Appelsiini, Hunaja & Sitruuna, Inkivääri, Mansikka, Menthol, Mint ja Sitrus ovat antiseptisiä imeskelytabletteja, jotka lievittävät suu- ja nielutulehdusten oireita. Vaikuttavat aineet: amyylimetakresoli ja 2,4-diklooribentsyylialkoholi. Strepsils Mentholissa lisäksi levomentoli. Annostus: 1 tabl. joka 2. tai 3. tunti. Suositeltua annostusta ei saa ylittää. Strepsils Mint: Ei alle 12-vuotiaille lapsille. Muut Strepsils-maut: Ei alle 6-vuotiaille lapsille. Jos olet allerginen jollekin valitsemasi valmisteen sisältämälle aineosalle, älä käytä kyseistä valmistetta. Jos olet diabeetikko, huomioi valmisteiden sisältämät makeutusaineet. Strepsils Mintiä ei suositella raskauden aikana, muiden osalta käytössä raskaus- ja imetysaikana tulee noudattaa varovaisuutta. Strefen Orange 8,75 mg -imeskelytabletit on tarkoitettu lyhytaikaiseen kurkkukivun oireiden lievitykseen aikuisille ja yli 12-vuotiaille lapsille ja Strefen Hunaja & Sitruuna 16,2 mg/ml sumute suuonteloon, liuos lyhytaikaiseen kurkkukivun oireiden lievitykseen 18 vuotta täyttäneille aikuisille. Vaikuttava aine: flurbiprofeeni. Annostus: Imeskelytabletit: 1 imeskelytabletti joka 3. - 6. tunti tarpeen mukaan, korkeintaan 5 imeskelytabl./ vrk, enintään 3 vrk:n ajan. Sumute: 3 painallusta nielun takaosaan 3 - 6 tunnin välein tarvittaessa, korkeintaan 5 annosta/vrk, ja enintään 3 vrk:n ajan. Älä käytä Strefenvalmisteita, jos olet yliherkkä flurbiprofeenille, muille valmisteen ainesosille, asetyylisalisyylihapolle tai muille tulehduskipulääkkeille; jos sinulla on, tai on aiemman tulehduskipulääkityksen käytön yhteydessä ilmennyt ruoansulatuskanavan haavaumia, verenvuotoa tai puhkeama, vaikea paksusuolitulehdus tai jokin verenvuotosairaus; tai jos sinulla on vaikea-asteinen sydämen, maksan tai munuaisten vajaatoiminta. Lopeta käyttö, jos suussa ilmenee ärsytystä tai jos maha-suolikanavan verenvuotoon tai yliherkkyyteen viittaavia oireita esiintyy. Strefen-valmisteita ei saa käyttää raskauden viimeisen kolmanneksen aikana, ja käyttöä ei suositella imetyksen aikana. Varmista varoitukset, mahdolliset haittavaikutukset, muut käyttöohjeet sekä lääkkeiden sopivuus sinulle apteekkihenkilökunnalta tai pakkausselosteesta. Jos olosi ei parane 3 päivässä, tai se huononee, ota yhteys lääkäriin. Tutustu aina huolellisesti lääkkeiden pakkausselosteisiin. Reseptivapaat itsehoitolääkkeet. Lisätietoja: Reckitt Benckiser Healthcare (Scandinavia) A/S, Vandtårnsvej 83A, DK-2860 Søborg, Tanska. PVM: 8/2023.

RKT-M-30264 06/2023

pääkirjoitus

Vain sinä tiedät

Iäkäs rouva tuli reseptiostoksille apteekkiin. Hän oli turhautunut, lääkäri oli taas määrännyt uuden sydänlääkkeen. ”Niiden ottamisessa menee koko päivä”, hän valitteli. Farmaseutti tiedusteli, mikä lääkkeiden otossa on niin hankalaa. Kävi ilmi, että ensimmäisenä rouvan rintakipuihin oli vuosia sitten määrätty nitro, joka laitetaan kipukohtauksessa kielen alle liukenemaan. Sittemmin vaivaan oli määrätty myös säännöllisesti päivittäin otettavia lääkkeitä. Rouva oli luullut, että kaikki sydänlääkkeet laitetaan kielen alle ja hän oli vuosia liuotellut suussaan kaikki tavallisetkin tabletit. Ei ihme, että homma oli alkanut puuduttaa.

Tämän esimerkkitarinan kuulin opiskellessani farmasiaa Helsingin yliopistossa. Sillä alleviivattiin meille tuleville farmaseuteille, kuinka tärkeää lääkeneuvonta on: kaikille itsestään selviä asioita ei ole. Lisäksi tarina alleviivaa mainiosti sitä, kuinka tärkeää myös asiakkaan on kertoa apteekissa, jos lääkityksessä on jotain ongelmia. Tyhmiä kysymyksiä ei ole.

Vuosittain 17.9. vietettävän Kansainvälisen potilasturvallisuuspäivän teemana on tänä vuonna potilaan osallisuus. Apteekit kannustavat teemaviikolla kertomaan, jos joku askarruttaa omassa lääkityksessä.

Lääkkeenottoon liittyvien hankaluuksien lisäksi apteekissa kannattaa matalalla kynnyksellä kertoa, jos lääke ei auta toivotulla tavalla tai jos epäilee sen aiheuttavan haittavaikutuksia. Puheeksi on hyvä ottaa myös, jos ei tiedä, mihin tarkoitukseen lääke on määrätty. Lääkehoidon onnistumisen kannalta on tärkeää ymmärtää, mitä sillä tavoitellaan. Kun ymmärtää, miksi lääkettä otetaan, lääkehoitoon on myös helpompi sitoutua.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan jopa puolet pitkäaikaislääkityksistä ei toteudu oikealla tavalla. Lääkkeisiin liittyvät haitat ovat yksi yleisimmistä sairaalahoitoon johtavista syistä ikääntyneillä sekä yksi yleisimmistä kuolinsyistä länsimaissa.

Nyt on hyvä hetki pysähtyä pohtimaan, onko oma lääkitys kunnossa. Olet itse oman kehosi paras asiantuntija, kerro meille, niin voimme auttaa.

Apteekin asiakaslehti Julkaisija ja kustantaja Apteekkariliiton viestintäyhtiö PharmaPress Oy

Elimäenkatu 5 00510 Helsinki

Päätoimittaja Taru Vanhala taru.vanhala@apteekkariliitto.fi

Farmaseuttinen asiantuntija, proviisori Elina Aaltonen elina.aaltonen@apteekkariliitto.fi

Toimitus ja ulkoasu Otavamedia OMA

Firdonkatu 2 T 151 00015 Otavamedia

Tuottaja Maria Öfverström

Tämän numeron tekijät Eino Ansio, Virpi Ekholm, Vilja Harala, Jaana Kalliokoski, Krista KorpelaKosonen, Essi Kähkönen, Tiina Laaninen, Jaana Tapio, Elina Tuomi, Tarja Västilä.

Ilmoitusmyynti Saarsalo Oy Riku Suuriniemi, Jari Nummikoski, Sanna Mäkinen etunimi.sukunimi@saarsalo.fi

Paino UPC Print, Vaasa

Painos noin 300 000 kpl

ISSN 0781-5867

40. vuosikerta ilmestyy 4 kertaa vuodessa

Kansi Kuva Vilja Harala

terveydeksi.fi

TERVEYDEKSI! 5
Talven Terveydeksi! ilmestyy 4.12.
”KERRO APTEEKISSA, JOS LÄÄKE EI AUTA TOIVOTULLA TAVALLA.”

SISÄISEN KAUNEUDEN PUOLESTA

Tässäkin kuvassa näet sisäistä kauneuttalimakalvoja. Ne ovat kehon herkkiä ja tärkeitä kaunottaria, joiden kunnosta kannattaa pitää huolta. Suomessa kehitetty ja luonnollinen Membrasin®-voide vähentää tutkitusti intiimialueen ja vaginan kuivuutta. Osta omasi apteekista tai tilaa membrasin.fi.

Membrasin-voide on CE-merkitty lääkinnällinen laite. Valmistaja Aromtech Oy.

terveiset

Kiitos palautteesta ja juttuideoista! Lähetättehän niitä jatkossakin osoitteessa terveydeksi.fi.

TÄNÄ VUONNA AION lehden innoittamana todellakin nauttia lomasta, ilman aikatauluja ja pakkosuorittamista. Saattaa olla, että laitan talven aikana rapistuneet jalatkin kuntoon.

Late

HYVÄ LEHTI, NAPPAAN sen aina mielelläni mukaan apteekissa asioidessa. Lehdessä oli todella erinomainen juttu FODMAP-ruokavaliosta. Marjatan tarina borrelioosista oli todella koskettava. Todella kiva, että lehden saa paperiversiona!

Santpaulia

ELÄMÄNMITTAINEN BORRELIOOSI pysäytti miettimään, kuinka tärkeää on tarkistaa punkit itseltä ja lemmikeiltä ja hoitaa suojaus punkkialueilla.

Tarja

LEHDESSÄ OLI TAAS hyvää luettavaa, kiitos. Koskettavin artikkeli oli kuvaus Marjatta

Vastaa osoitteessa terveydeksi.fi. Arvomme vastanneiden kesken APTEEKKI-sarjan tuotteita.

Valosen kamppailusta invalidisoivien oireiden kanssa. Sitä lukiessani en voinut kuin ihmetellä ja ihailla hänen elämänhaluaan ja sitkeyttään. Voimia hänelle!

katjuska

ÄÄNESTIN TOPI RAITASESTA kertovan jutun tämänkertaisen numeron parhaaksi jutuksi, sillä hän on oivallinen esikuva jokaiselle nuorelle, joka haluaa kohti päämääräänsä. Jos haaveissa on terve järki mukana, eivät paineet kasaudu liiallisiksi. Jokainenhan tekee vain parhaansa.

Viivi

KIITOS! LEHTI ON tosi monipuolinen ja kattava. Ihanaa huomata myös, että aiheet kulkevat vuodenaikojen kanssa käsi kädessä. Lehti on myös selkeä ja väritykseltään innoittava. Otan uuden numeron mukaan aina apteekkireissulla. Ilon pisara

» LUKIJOIDEN MIELESTÄ viime numeron ylivoimaisesti paras juttu oli Elämänmittainen borrelioosi. Juttu on luettavissa osoitteessa terveydeksi.fi.

» ONNITTELUT VOITTAJALLE! Lukijakilpailuun vastanneiden kesken arvottiin kolme ACO-sarjan tuotepakettia. Voittajille on ilmoitettu henkilökohtaisesti.

Tykkää lehdestä Facebookissa facebook.com/terveydeksi

Vastaa ja voita

Mikä oli lehden paras juttu, ja mistä aiheesta haluaisit lukea seuraavaksi?

Vastaa osoitteessa terveydeksi.fi > Osallistu

Voit lähettää vastauksesi myös postikortilla osoitteeseen:

Terveydeksi!-lehti

PharmaPress Oy

Elimäenkatu 5

00510 Helsinki

• Kirjoitathan korttiin osoitteesi ja puhelinnumerosi.

• Lähetä vastauksesi netissä tai postitse viimeistään 31.10.2023.

Vastaajien kesken arvomme kolme APTEEKKI-sarjan tuotepakettia. Paketti sisältää kuusi tuotetta, ja sen arvo on noin 80 euroa.

• Hoitava nenäsumute Dekspantenoli, 25 ml

• Hoitava nenäsuihke, 10 ml

• FluAcute Yskä, miedosti hunajanmakuinen suusuihke, 20 ml

• FluAcute Zinc+ suusuihke, 20 ml

• C-vitamiini pore 1000 mg, 20 poretablettia

• D3-vitamiini öljykapselit 20 mcg, 200 kapselia

M arjatta Valosenpunkin. Pureman jälkeen kasvoihin levisi ihomuutos, jota hoidettiin savipuolena, tulehdukhoidossa Elämänmittainen borrelioosi Pyhtääläinen Marjatta Valonen, 76, on Meni kuitenkin lähes 50 vuotta, ennen kuin hän sai virallisen borrelioosidiagnoosin. Hoidon kannalta se tuli liian myöhään. TERVEYDEKSI! 7
Lue
verkossa!
Kuva: Miika Kainu

Lähde: Suomen Syöpärekisteri.

Kohdunkaulan syöpä lisääntynyt –Älä jätä seulontaa väliin

Suomen Syöpärekisterin kesällä julkaiseman raportin mukaan kohdunkaulan syöpien määrä nousi merkittävästi vuonna 2021 aiempiin vuosiin verrattuna.

– Suomessa on todettu vuosittain noin 175–180 kohdunkaulan syöpää, mutta vuonna 2021 tapausmäärä pompahti 212:een. Erityisesti tapausten määrä kasvoi 30–39-vuotiailla naisilla, joilla taudin ilmaantuvuus oli samalla tasolla viimeksi 1950luvulla, kertoo kehittämispäällikkö Veli-Matti Partanen Suomen Syöpärekisteristä.

Maailmanlaajuisesti kohdunkaulan syöpä on naisten neljänneksi yleisin syöpä. Suomessa ilmaantuvuus on kaikkiaan alhaisella tasolla: 1960-luvulla alkanut kansallinen kohdunkaulan syövän seulontaohjelma on tehokkaasti vähentänyt tapauksia.

Kohdunkaulan syöpä kehittyy esiasteiden kautta. Esiasteet voidaan havaita seulonnassa kohdunkaulalta otettavan solunäytteen avulla ja hoitaa ennen kuin syöpä pääsee kehittymään.

Kutsun kohdunkaulan syövän seulontaan saavat kaikki 30–65-vuotiaat naiset viiden vuoden välein.

Hyvinvointialuekohtaisesti seulontakutsu voidaan lähettää myös 25-vuotiaille.

Osallistumisaktiivisuus kohdunkaulan syövän seulontaan on kasvanut hieman viime vuosina. Vuonna 2021 72 prosenttia kutsutuista osallistui seulontaan. Petrattavaa aktiivisuudessa on etenkin nuoremmilla ikäluokilla: joka kolmas 30–39-vuotias nainen jättää osallistumatta seulontaan.

– Nuorten naisten kannattaa ehdottomasti osallistua seulontaan. Lähes puolet syövistä todetaan seulontaan osallistumattomilta. Seulontaohjelmat ovat laadukkaasti toteutettu ja perustuvat vankkaan tieteelliseen näyttöön hyödyistä. Osallistuminen on maksutonta ja voi parhaimmillaan pelastaa syöpäkuolemalta, Partanen muistuttaa.

Kohdunkaulan syövän suurin riskitekijä on pitkittynyt ihmisen papilloomaviruksen eli HPV:n aiheuttama infektio. Virusta löytyy yli 90 prosentissa kohdunkaulan syövän kasvainnäytteistä. Muita kohdunkaulan syövän riskitekijöitä ovat tupakointi, seksitaudit, yhdyntöjen varhainen aloittamisikä ja elimistön heikentynyt puolustuskyky.

HPV-rokote ehkäisee

kohdunkaulan syöpää

HPV-rokote lisättiin rokotusohjelmaan tytöille vuonna 2013 ja pojille syksyllä 2020. Rokotteen saavat kaikki 10–12-vuotiaat eli 5.–6.-luokan oppilaat. Rokote tehoaa parhaiten, kun sen saa nuorena. Yli 30-vuotiaille rokotteesta ei ole juurikaan hyötyä, siihen mennessä valtaosa papilloomavirustartunnoista on jo saatu.

HPV-rokote ehkäisee tehokkaasti kohdunkaulan syöpää. Lisäksi se ehkäisee muita papilloomaviruksen aiheuttamia syöpiä, kuten peniksen, peräaukon, pään ja kaulan alueen syöpiä.

Ennen kuin HPV-rokote otettiin käyttöön, noin kahdeksan kymmenestä ihmisestä sai vakavalle taudille altistavan papilloomavirustartunnan jossain elämänsä vaiheessa.

8 TERVEYDEKSI! pulssi 1416
Vuonna 2021 kohdunkaulasyövän seulontaohjelmassa löytyi 1416 vakavaa syövän esiastetta.
Tekstit Taru Vanhala Kuva iStock Kuva iStock

HYVÄSTÄ YÖSTÄ ALKAA PAREMPI PÄIVÄ

NUKAHDA NOPEAMMIN, NUKU PAREMMIN

melatoniini + kasvisuutteet

Osta 16 tai

30 tabl pakkaus.

Ravintolisä. Suositeltava vuorokausiannos on 1 tabletti. Ilmoitettua suositeltua vuorokausiannosta ei saa ylittää. Ravintolisä ei korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota eikä terveitä elämäntapoja. Aikuisille. Lääkärin valvonnassa olevien henkilöiden sekä raskaana olevien tai imettävien naisten on kysyttävä neuvoa lääkäriltä ennen ravintolisän käyttöä. Ei lasten ulottuville. Markkinoija STADA Nordic. 06-2023
KAUPAN
PERUSVOITEET CANOMINI230620FI2 896072_Perrigo_ACO_Perusvoiteet_brandi_Terveydeksi_217x138.indd 1 28.6.2023 15.46
PÄÄLLE 16 tabl pakkaus Saatavana kampanjaan osallistuvista apteekeista. Tarkista saatavuus omasta apteekistasi. Tarjous voimassa 30.9.2023 asti. TUNNE ERO IHOLLASI

”Elämästä pitää voida myös nauttia”

10 TERVEYDEKSI! henkilö
Läs på svenska
sidan
Teksti Jaana Kalliokoski Kuva Vilja Harala
52.

Tällä hetkellä voin erinomaisesti. Syksy on lempivuodenaikaani. Suomessa on syksyn tullen kiva kaivella komerosta esille villapuserot ja kumisaappaat sekä reippailla kesän jälkeen viileämmässä

säässä. Myös Pariisissa syksy on vuoden ihaninta aikaa. Pariisin-kotini lähellä oleva Luxembourgin puisto on syysväreissä todella kaunis. Kesälomien jälkeen pariisilaiset ovat hyvällä tuulella, ravintoloissa on uudet menut ja teattereissa sekä näyttelyissä uudet ohjelmat. Pariisilaisille syksy on la rentrée (paluu), joka aloittaa Ranskassa tavallaan uuden vuoden.

Viimeisimmän vuoden aikana olen päässyt taas treenisalille. Olen pitänyt kuntosalista kolme vuotta taukoa johtuen koronapandemiasta. En ole sairastanut koronaa, enkä haluakaan sitä. Käyn salilla kolme kertaa viikossa, ja kolmena päivänä teen ulkona pitkän kävelylenkin. Yhden päivän viikossa varaan vain löhöilyyn.

Periaatteeni on, että liikkumisen, terveellisen ruoan ja unen tulee olla tasapainossa. Syön itse tehtyä ruokaa puhtaista raaka-aineista. Eineksiä en syö, eikä niitä käytetä Ranskassakaan. Pariisissa keittiöt ovat todella pieniä, ja siitä huolimatta ranskalaiset valmistavat niissä joka päivä kolmen ruokalajin päivällisen, joka voi olla yksinkertainenkin.

En pärjäisi ilman rottinkisia kauppakärryjäni, joiden kanssa kävelen lähikauppaan ruokaostoksille. Suomalaiset kantavat kädet raskaina muovikasseja ruokakaupoista, vaikka olisi olemassa kauppakärryt. Muualla Euroopassa niitä käytetään kaikkialla, mutta meillä ne leimataan mummokärryiksi. Ranskalaisissa marketeissa on jopa kärryparkit.

Aamuni alkavat aina hyväntuulen musiikilla. Kuulun iltavirkkujen viiden prosen-

tin vähemmistöön. Helsingin-kodissani herään aamuisin Muistojen bulevardi -ohjelman hyväntuulen musiikkiin – ohjelma on muuten Ylen suurin lahja Suomen kansalle. Pariisissa herään uutiskanavaan, ja kun olen vähänkään herännyt, viritän netin kautta Muistojen bulevardin

Jaksan paremmin, kun nukun yhdeksän tuntia. Huomaan selvän eron jaksamisessani, jos olen nukkunut vähemmän. Jotta saan täyden yöuneni, minun on mentävä puolilta öin nukkumaan, vaikka mieluiten menisin vasta yhdeltä. Metsästän edelleen täydellistä yöunta, etten heräisi aamuyön tunteina.

Lautaselle valitsen entistä enemmän kalaa ja vähemmän lihaa – ainut poikkeus on maksa, josta pidän todella paljon. En ole minkään ruokavalion jyrkkä noudattaja, sillä elämästä pitää voida nauttia. Bravuurinumeroni on vasikanmunuaiset kerma-sinappikastikkeessa, joita valmistin jo 1990-luvulla Teijan keittiössä -tv-ohjelmassa. Pariisissa ollessani voin soittaa läheiseen lihakauppaan ja pyytää heitä esivalmistelemaan munuaiset.

AINA

Hoikkuuteni salaisuus piilee ranskalaisissa ravitsemussuosituksissa, joissa on kaksi sääntöä: tarkat ruoka-ajat ilman välipaloja, ja joka päivä nautitaan vähintään viittä vihannesta tai hedelmää. Aamiainen on pakostakin kevyt, koska illalla kello 20 lähtien on istuttu ruokapöydässä pitkään ja hartaasti. Myös lounaalla kello 13 istutaan rauhassa kahden ruokalajin ajan. Kaikkea saa syödä, mutta aterioiden välissä ei napsita mitään. Myöskään makeat juomat eivät kuulu ranskalaiseen ruokapöytään. Ranskalaiset ovat suuria elämännautiskelijoita, ja nautiskeluun kuuluu myös hyvä ruoka, mutta silti he eivät liho.

Vapaa-aikani vietän mieluiten joko ystäviä tavaten kävelylenkin tai herkuttelun merkeissä, tai vaihtoehtoisesti täydellisesti laiskotellen. Koska teen paljon töitä, vapaa-aikana tykkään löhötä. Tällöin otan hyvän asennon laiskanlinnassa, enkä tee yhtikäs mitään pakollista, korkeintaan luen jotain. Laiskottelu on kallisarvoinen taito, jonka opin Ranskassa työskennellessäni kirjeenvaihtajana. Työ oli niin hektistä, että oli pakko välillä ladata akkuja ja olla tekemättä mitään.

Palkitsen itseni teehetkellä. Harva tietää, että Pariisi on Euroopan teepääkaupunki, eikä suinkaan Lontoo. Kun matkustin ympäri Eurooppaa, etsin aina paikallisia teehuoneita ja pääsin siten sisälle eurooppalaiseen teekulttuuriin. Kokosin kirjaani Tee teematka (Tammi) kaiken oppimani teestä, bonuksena osoitteet eri maiden ihaniin teehuoneisiin. Useista kirjani lukijoista on tullut innokkaita teenharrastajia. Nyt meillä Suomessakin on paljon teehuoneita.

Karistan stressin saunomalla, ja saunomisen jälkeen nukun kuin tukki. Töölön-kotini taloyhtiössä on hyvä sauna, ja minulla on lauantaisin oma saunavuoro. Kun matkustan Pariisiin, jään aina kaipaamaan saunaa ja valoisia kesäöitä. t

TERVEYDEKSI! 11
Kirjeenvaihtajana tutuksi tullut Helena Petäistö on omaksunut ranskalaisilta herkullisen ruoan ja laiskottelun merkityksen. Kahden maan väliä sukkuloiva toimittaja ja tietokirjailija paljastaa, miksi ranskalaiset eivät liho.
”AAMUNI ALKAVAT
HYVÄNTUULEN MUSIIKILLA.”

mielessä

12 TERVEYDEKSI!
Teksti Tiina Laaninen Kuvitus Elina Tuomi Asiantuntijana psykologi ja psykoterapeutti Matti Isosävi, Terveystalo

Kohti parempaa itsetuntoa

Koskaan ei ole liian myöhäistä saada hyvää itsetuntoa. Omakuvan vahvistamisessa avaimet ovat itsellä, mutta myös läheisten tuki on tärkeää.

Miksi hakisin uutta työpaikkaa, enhän kuitenkaan tule valituksi. Pahoitin mieleni, että emme siivonneet tänään yhdessä, vaikka olimme sopineet niin. Miksi kuitenkaan kertoisin omista tunteistani – eihän niistä kukaan kuitenkaan välitä.

Oletko törmännyt tilanteisiin, joissa joku toinen tai sinä itse olet ajatellut näin? Jos ihmisellä on huono itsetunto, hän saattaa jättää tilaisuuksia käyttämättä, koska ajattelee, ettei

>> TERVEYDEKSI! 13
Läs på svenska på sidan 48.

ole niiden arvoinen tai ettei kuitenkaan pärjäisi uudessa tilanteessa.

– Kaikilla meillä on hetkemme, jolloin ajattelemme, ettemme pärjää tai jolloin tunnemme itsemme huonoiksi. Jos riittämättömyyden tunne on kuitenkin pysyvä ja rajoittaa aikomuksiamme usein, voi kyse olla huonosta itsetunnosta, psykologi ja psykoterapeutti Matti Isosävi Terveystalosta sanoo.

Huono itsetunto voi näyttäytyä myös omien tunteiden ja tarpeiden vähättelynä. Tällöin omat ajatuksensa jättää kertomatta toiselle, koska ajattelee, ettei omilla ajatuksilla ja tunteilla ole merkitystä.

– Ihmissuhteissa huono itsetunto voi näkyä esimerkiksi niin, että ohitamme omat tarpeemme ja pyrimme miellyttämään toista enemmän kuin olisi tarpeen, Isosävi toteaa.

Kun itsetunto on hyvä, joustaminen on helpompaa

Itsetunto tarkoittaa käsitystä omasta arvostamme. Se on kykyä havaita omat tarpeemme, toiveemme, vahvuutemme ja heikkoutemme.

Kun ihmisellä on hyvä itsetunto, hän uskaltaa olla toisten kanssa eri mieltä asioista. Hän ei pelkää riitaa ja toisaalta hän ymmärtää, ettei esimerkiksi väittely tai toisistaan eriävät mielipiteet tarkoita automaattisesti riitelyä.

– Hyvään itsetuntoon kuuluu joustavuus. Se näkyy muun muassa niin, ettei uusi tieto tai erilaiset näkemykset tunnu uhkaavilta, vaan niihin voi suhtautua avoimesti ja omaa mielipidettään voi tarvittaessa muuttaa.

Huono itsetunto voi näyttäytyä töissä joustamattomuutena. Uudet tilanteet ja toimintatavat voivat tuntua stressaavilta ja aiheuttaa kohtuutonta huolta tai esimerkiksi unettomuutta. Tämä voi purkautua muun muassa tiuskimisena tai ärtyisyytenä toisia kohtaan.

Toisaalta tilanne voi olla myös päinvastainen: kun ihmisellä on huono itsetunto, hän saattaa ohittaa omat tuntemuksensa ja pyrkiä miellyttämään toisia liiallisuuksiin saakka. Hän ei ehkä myöskään pyydä toisilta apua, vaan pyrkii selviytymään yksin ja olemaan rasittamatta toisia kysymyksillä tai ajatusten vaihdolla. Tämä

voi äärimmillään johtaa eristäytymiseen.

– Taustalla voi olla ajatus, etten ole toisten avun arvoinen enkä halua häiritä toisia, vaan minun on selviydyttävä itse, Isosävi toteaa.

Pitkään jatkuessaan tällainen ajatusmalli voi johtaa uupumukseen.

– Ehdottomuus ja täydellisyyteen pyrkiminen on ihmiselle pitkään jatkuessaan raskaita taakkoja, jotka altistavat ylikuormittumiselle, Isosävi sanoo.

Nämä molemmat voivat näkyä myös kotiarjessa. Arkea helpottaa, jos kodin ei ole oltava aina tip top -siisti, pyykkien silitettyinä ja tiskipöydän tyhjä.

– On tärkeää osata ajatella, että kaiken ei tarvitse olla täydellistä. Riittävän hyvä kelpaa hyvin ja joskus voi mennä sieltä, mistä aita on matala ilman huonoa omaatuntoa.

Entä jos sittenkin uskaltaisin?

Huono itsetunto voi johtua monesta asiasta. Sen taustalla voi olla esimerkiksi koulukiusa-

tuksi joutuminen tai vaille jäämisen kokemukset varhaisissa ihmissuhteissa. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi silloin, jos lapsi omaksuu, että hän kelpaa iloisena, mutta kiukuttelevana tai surullisena hän on toisille liikaa.

– Lapsi mukautuu tällaiseen tilanteeseen usein näennäisesti hyvin, mutta samalla hän jää vaille kokemusta, että on arvokas kaikkine tunteineen ja ajatuksineen, Isosävi sanoo.

Vaikka itsetunnon pohja luodaan lapsena ja nuorena, itsetunto rakentuu koko elämän ajan.

– Koskaan ei ole myöhäistä saada parempaa itsetuntoa. Oleellista on havahtua omaan tapaansa ajatella ja käyttäytyä. Oppia antamaan itselleen arvo.

Paremman itsetunnon tavoittelija tarvitsee uteliaisuutta ja rohkeutta.

– On opittava haastamaan itsensä ja tapansa ajatella. Entä jos sittenkin hakisin opiskelupaikkaa? Mitä jos kuitenkin pyytäisin toiselta apua?

Aloittaa kannattaa Isosävin mukaan pienistä asioista: Jos tuntematon avaa kauppareissulla oven, astu rohkeasti sisään ja kiitä. Kun joku kehuu uutta paitaasi, ota kehu vastaan sen sijaan, että vähättelet, kuinka vanha ja kauhtunut vaate on.

14 TERVEYDEKSI!
”ON TÄRKEÄÄ OSATA AJATELLA, ETTÄ KAIKEN EI TARVITSE OLLA TÄYDELLISTÄ.”

Pohdi näitä

JOS TOIVOT PAREMPAA itsetuntoa, pysähdy miettimään näitä kysymyksiä:

» Miksi ajattelen, etteivät muut välitä tunteistani ja ajatuksistani?

» Miksi tunnen olevani huonompi kuin muut?

» Entä jos sittenkin ottaisin askeleen kohti uutta? Mitä tapahtuisi, jos saisinkin uuden työ- tai opiskelupaikan tai rohkaistuisin aloittamaan harrastuksen?

» Mitä tapahtuisi, jos kertoisin useammin, miltä minusta tuntuu?

» Miksi en ota apua vastaan? Miksi en pyydä sitä?

» Voisinko toimia ensi kerralla toisin? Mikä olisi sopivan pieni asia aloittaa?

– Jos tilanne tuntuu ylivoimaiselta, voi tukea saada esimerkiksi psykoterapiasta, mutta usein tukea ja apua muutokseen saa myös lähipiiriltä, kun sitä ottaa vastaan.

Läheisten iso merkitys Itsetunnon rakentumisessa iso merkitys voi olla yhdelläkin läheisellä. Jollakulla tärkeä läheinen on voinut olla opettaja, joka on kannustanut tavoittelemaan omaa unelmaa. Toisinaan

omaan itseensä uskomisessa tärkeä merkitys voi olla ystävällä tai puolisolla.

– Turvallisessa ihmissuhteessa saamme kuulla, että olemme tärkeitä ja rakkaita omana itsenämme. Saamme kokea, että tunteillamme on merkitystä, kunhan sanomme ne ääneen. Tällöin yleensä myös rohkaistumme kertomaan ajatuksistamme ja oloistamme toiselle.

Hyvään itsetuntoon kuuluu kyky pyytää anteeksi ja mennä sen jälkeen eteenpäin. Se

on ymmärrystä siitä, että emme ole täydellisiä, eikä meidän tarvitsekaan olla. Virheet kuuluvat elämään, eikä niitä tarvitse pelätä.

– Siinä missä heikko itsetunto voi lamauttaa ja kahlita epäonnistumisen hetkellä, vahvalla itsetunnolla varustettu ihminen ymmärtää, että elämään kuuluvat myös epäonnistumiset ja virheet. Ne eivät ole kestämättömiä, vaan niistä voi päästä eteenpäin.

Ihmiselle on Isosävin mukaan hyväksi

Senioriasumista kaikilla mukavuuksilla

Kaipaatko huolettomampaa arkea turvallisessa ympäristössä?

Saga-palvelutalot tarjoavat laadukasta vuokra-asumista senioreille. Arkea helpottavat palvelumme muuntuvat tarpeidesi mukaan. Monipuolinen harrastus- ja kulttuuritoiminta tuo iloa ja runsas buffét-lounas energiaa päivään.

Tutustu esteettömiin koteihimme tilaamalla esitteet, piipahda keskiviikon esittelykierroksella klo 13, tai varaa yksityisesittelyaika. Katso lisätiedot sagacare.fi tai soita maksuttomaan asiakaspalveluun, puh. 0800 06116 (ark. klo 8-16).

Saga-palvelutalot | Helsinki | Vantaa | Lahti |

>>
Lappeenranta | Turku | Rauma
Seinäjoki
|

Apteq C+D+Sinkki

Tehoyhdistelmä vastustuskyvylle

Helposti nautittava ja raikkaanmakuinen appelsiinityrni purutabletti.

Tuttu teho, uusi muoto: appelsiininmakuiset

C+D+Sinkki poretabletit saapuvat apteekkeihin syyskuun aikana!

tuntea toisinaan pettymystä, surua ja epäonnistumisia. Tärkeää on, että pystymme ymmärtämään, että emme ole kaikessa hyviä, mutta emme myöskään huonoja ja tunnistamme omia vahvuuksiamme ja heikkouksiamme. Kun ihminen on sinut itsensä kanssa, hänen on todennäköisesti helpompi kohdella myös toisia tasavertaisesti.

Haluatko minulle hyvää?

Itsetunto suojelee meitä itsellemme haitallisilta ihmissuhteilta. Se tarjoaa ikään kuin tuntosarvet, jotka auttavat arvioimaan, haluaako toinen ihminen meille hyvää vai pahaa.

– Hyvä itsetunto auttaa arvioimaan realistisesti, kannattaako esimerkiksi parisuhdetta aloittaa tietyn ihmisen kanssa tai kuinka paljon työkaveriin on hyvä luottaa.

Itsetunto tuo myös levollisuutta. Se on varmuutta siitä, kuinka paljon on hyvä joustaa, milloin omat tunteet on tärkeä sanoa ääneen ja koska on viisautta pyytää apua.

– Hyvä itsetunto tuo mielenrauhaa. Juuri siksi sen eteen kannattaa tarvittaessa nähdä vaivaa.

Kun seuraavan kerran toinen ihminen kehuu sinua – onpa kyse kauniista silmistä tai onnistumisesta työssä, pysähdy hetkeksi ja havainnoi, mikä on ensiajatuksesi toisen sanoista. Jos otat sanat vastaan ilman, että alat ensimmäiseksi vähätellä niitä, on sinulla todennäköisesti hyvä itsetunto –tai olet ainakin ottanut askeleen sitä kohti. t

”ITSETUNTO RAKENTUU KOKO ELÄMÄN AJAN.”
UUTUUS!

kalenteri

Lue verkosta!

Ei ikäviä yllätyksiä tähän syksyyn: terveydeksi.fi > Lapset> Päätäit – jokasyksyinen vitsaus

syyskuu

4.–10.9. Keliakiaviikko

Valtakunnallisen keliakiaviikon sloganina on Syksyn satoa gluteenittomasti keliakialiitto.fi

18.–24.9. Muistiviikko

Muistiviikon teemana on Hyvää elämää muistiystävällisessä yhteiskunnassa. Näkökulmana on tänä vuonna muistisairaan kohtaaminen. muistiliitto.fi

29.9. Maailman sydänpäivä

Sydänpäivänä kannustetaan tekoihin sydänten terveyden hyväksi ja kiinnitetään huomio sydämiin. sydanliitto.fi

lokakuu

7.10. Valtakunnallinen avannepäivä

Valtakunnallista avannepäivää vietetään tänä vuonna teemalla Älä kärvistele. Teemalla halutaan rohkaista avunhakemiseen ja kannustaa myös ammattilaisia ottamaan vastaanotolla puheeksi aratkin aiheet. finnilco.fi

1.–8.10. Vanhusten viikko

Vanhusten viikkoa vietetään tänä vuonna teemalla

Tehdään iästä numero. Valtakunnallinen pääjuhla järjestetään Iisalmessa sunnuntaina 1.10. vtkl.fi

16.–22.10. Luustoviikko

Luustoviikon aikana edistetään osteoporoosin tunnistamista ja tuetaan luustoterveyden edistämistä ja osteoporoosin omahoitoa. Teemana Luja luusto läpi elämän luustoliitto.fi

16.–22.10. Selkäviikko

Liikuta selkääsi – Move Your Spine. Selkäviikolla nostetaan esiin selän hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä. selkakanava.fi

28.–29.10. Lisäaikaa liikunnalle

Kampanja kannustaa käyttämään talviajan tuoman lisätunnin liikuntaan ja omasta terveydestä huolehtimiseen. hengitysliitto.fi

marraskuu

6.–12.11. Porraspäivät

Pieni hengästyminen piristää päivää – Valitse portaat hissin sijaan. porraspaivat.fi

TERVEYDEKSI! 17
Kuva iStock

Concquer®-suihke suun limakalvoille

muodostaa suun ja nielun limakalvolle esteen, joka suojaa limakalvoa mahdollisesti haitallisilta ulkoisilta

ja lievittää kipua ja polttavaa

Suositellaan käytettäväksi:

• ärsytysyskässä tai bakteeritai virusinfektion jälkeisessä yskässä

• nuhakuumeen tai influenssan aikana

• kun kurkkua kuivaa ja kurkussa on polttavaa tunnetta

• suukirurgian jälkeen

• solunsalpaaja- tai sädehoitojen aikana

30 ml suihkepullo, jossa tarkka suutin. Avattu valmiste säilyy 12 kk.

CE1370-merkitty lääkinnällinen laite.

Sopii yli 3-vuotiaille.

FI-01648 06/2023
Valmistaja: Ekuberg Pharma surl, Via Tito Schipa, 6- 73020 Carpignano Salentino (LE), Italia Jakelija yksinoikeudella: ACCORD Healthcare Oy, Oksasenkatu 10 A 6, 00100 Helsinki, Suomi Saatavilla apteekeista ja verkkoapteekeista. tekijöiltä tunnetta. KUIVAN SUUN HOITOON

resepti

Kuva Mirva Kakko / Otavamedia

512 kcal

HIILIHYDRAATTEJA 102 G

RASVAA 33 G

PROTEIINIA 8 G

KUITUA 12,8 G

SUOLAA 12 MG

Viimeistele tomusokerilla!

Omena-puolukkakukko

150 G (LAKTOOSITONTA)

VOITA TAI

VATKAA PEHMEÄ RASVA ja fariinisokeri kuohkeaksi.

Lisää muna ja toisiinsa sekoitetut kuivat aineet.

Anna taikinan levätä viileässä 30 minuuttia.

KUORI OMENAT ja leikkaa ne pieniksi paloiksi.

Laita omenapalat ja puolukat uunivuokaan.

Puolukka on Suomen runsassatoisin luonnonmarja.

Kuva iStock

Hapan ja pirteä

PUOLUKAN TERVEYSVAIKU -

TUKSIA ON tutkittu huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi mustikan, joten kaikista sen hyvää tekevistä vaikutuksista ei vielä tiedetä.

1 TL LEIVINJAUHETTA

TÄYTE:

600 G KOTIMAISIA OMENOITA

200 G PUOLUKOITA

1 DL FARIINISOKERIA

1 TL KANELIA

RIPOTTELE PÄÄLLE sokeri ja kaneli.

KAULI TAI TAPUTTELE taikina jauhoja apuna käyttäen

vuoan kokoiseksi levyksi. Nosta kansi täytteen päälle ja pistele taikina haarukalla.

PAISTA 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.

TERVEYDEKSI! 19
ANNOS
MARGARIINIA
FARIINISOKERIA
Puolukka sisältää kuitenkin erityisesti C- ja E-vitamiinia sekä mangaania että kuitua. Lisäksi puolukassa on runsaasti kaliumia suhteessa natriumiin, minkä vuoksi se on suositeltavaa syötävää erityisesti niille, joiden verenpaine on koholla. KANANMUNA
2 DL
1
4 DL RUISJAUHOJA
4 ANNOSTA, YLI 60 MIN, L

lapset

Asiantuntijana mediakasvatuksen asiantuntija Inka Kiuru Mannerheimin Lastensuojeluliitosta Jutun lähteenä myös terveyskirjasto.fi, mll.fi/mediakasvatus ja MLL:n julkaisu Lapsi ja media – 7 vinkkiä digiajan kasvattajalle.

Kuinka paljon ruutuaikaa on lapselle sopivasti? Mistä tietää, että kännykkä on nielaissut arjesta liian ison osan? Tarvitseeko lapsi ylipäätään kännykkää?

Digiarki

tasapainoon

1.

HHetki, mä katson vielä viestit. Tää peli on just jännässä paikassa, mä pelaan tän loppuun. Tämänkaltaiset kommentit ovat arkea monessa perheessä, kun aikuinen muistuttaa lasta tai nuorta siitä, että päivän ruutuaika on täynnä tai että on aika mennä nukkumaan.

– Sen lisäksi, että mietimme ruutuajan määrää, on aikuisen tärkeä tietää, mitä sisältöjä lapsi tai nuori kännykällä kuluttaa ja kenen seurassa hän sen välityksellä viettää aikaa, sanoo mediakasvatuksen asiantuntija Inka Kiuru Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.

Kiuru kannustaa perheitä luomaan digilaitteiden käytölle selkeät pelisäännöt, joihin sitoutuvat niin lapset kuin aikuiset.

Liikaa vai sopivasti?

» JOS LAPSEN arkeen kuuluu liikaa digiaikaa, tuloksena voi olla väsymystä, ärtyisyyttä ja keskittymiskyvyn vaikeuksia. Yksi keino tämän välttämiseksi on jättää puhelin perheen yhdessä sopimaan paikkaan nukkumaan mennessä. Näin lapsi ei tule roikkuneeksi ruudulla omin päin liian myöhään, eivätkä sen mahdolliset piippaukset vaikeuta nukahtamista.

Puhelimen käyttäminen ennen nukkumaanmenoa vaikuttaa myös unen laatuun. Kiuru suosittelee sekä kännykän, television että tietokoneen sulkemista hyvissä ajoin ennen nukkumaan menemistä.

– Monet pelit ja somesisällöt on rakennettu niin, että ne ylläpitävät vireystilaa. Jo pelkästään puhelimen valo vaikuttaa aivoihin ja pitää meitä valveilla.

Liiallinen kännykän käyttö heikentää niin lapsen kuin aikuisen keskittymiskykyä ja pitkäjänteisyyttä. Se voi myös vähentää liikuntaa ja sosiaalisia suhteita. Toisinaan myös esimerkiksi lapsen päänsäryn tai kuivien silmien taustalla saattaa yhtenä asiana olla runsas ruutuaika.

– Hyvä nyrkkisääntö on, että jos kännykkä kaventaa arkea tai muuttaa lapsen käytöstä, on digiaikaa syytä vähentää, Kiuru sanoo.

TERVEYDEKSI! 21

Hidasta ajankulun merkkejä.

16,3% vähemmänsyviäjuonteita

41,8% enemmänkosteutusta — 12,5% vähemmän kosteuden haihtumista iholta

Ikääntymistä estävä tehohoito – tehokas koostumus ainutlaatuisten biostimuliiniyhdisteiden ansiosta.

Voide sisältää dermatologisia Anti-Ageing Intensiv -ainesosia, jotka vaikuttavat tehokkaasti yhdessä biostimuliiniyhdisteiden kanssa. Tuote aktivoi kollageenisynteesiä siten, että hoitavat tehoaineet pääsevät imeytymään helpommin syvälle ihoon. Tuloksena on selkeästi raikkaamman näköinen ja säteilevä iho.

DERMATOLOGISTA PÄTEVYYTTÄ, KOSMEETTISTA HUIPPUOSAAMISTA VUODESTA 1960.

KIPEÄ KANTAPÄÄ?

PLANTAARIFASKIITTI?

Uusi kliinisesti todistettu lievitys plantaarifaskiitin aiheuttamaan kipuun Schollilta!

Scholl In-BalanceTM Plantaarifaskiitti-pohjallinen

3in1 lievittää tutkitusti kantapääkipua:

1. vaimentaa kantapäähän kohdistuvaa iskua kävellessä

2. pitää kantapään oikeassa asennossa

3. jakaa painetta kantapäästä koko jalan alueelle Plantaarifaskiitti, eli jalkapohjan jännekalvon tulehdus, on yleisin kantapään kipujen aiheuttaja. Kokeile uusia Schollin kipua lieventäviä In Balance-pohjallisia, joiden suunnittelussa on ollut mukana biomekaniikan asiantuntijoita. Saat ne omasta hyvinvarustellusta apteekistasi. Kolme eri kokoa. Sopii kaikkiin kenkiin. CE-merkitty lääkinnällinen laite. Ympäristöystävällinen kartonkipakkaus. Pakkauksessa 1 pohjallispari.

TM
more
UUTUUS
details
LouisWidmer_323_217x138mm.indd 1 14.6.2023 15.45

2.

Yhteiset pelisäännöt

» PELKÄSTÄÄN HUONO asia kännykkä ei ole. Sen avulla voi opetella uusia asioita ja pitää yhteyttä ystäviin. Valokuvaaminen, videoiden tekeminen tai tuabettajan seuraaminen voi olla lapselle tai nuorelle tärkeä harrastus. Perheen yhteinen WhatsApp-ryhmä taas voi lisätä yhteisöllisyyttä ja olla nopein tapa tavoittaa esimerkiksi vanhempi kesken työpäivän.

– On tärkeää, että lapsen arki on monipuolista ja turvallista. Yksi osa sitä on tasapainoinen digiarki, jonka luomiseen auttavat koko perheen yhteiset pelisäännöt, joissa on hyvä olla mahdollisimman johdonmukainen.

Kännykkäsääntöihin voi kuulua esimerkiksi se, että puhelinta ei käytetä liikenteessä. Tai että kukaan perheestä ei katsele puhelinta yhteisten ruokahetkien aika-

na – ei vaikka kännykät kuinka piippailisivat. Myös se kannattaa sopia, onko kylässä sopivaa käyttää puhelinta ja kuinka varhain aamulla tai myöhään illalla toiselle on korrektia soittaa.

– Vanhempien kannattaa keskustella pelisäännöistä myös esimerkiksi koulun vanhempainillassa. Voidaanko esimerkiksi sopia, että tietyn kellonajan jälkeen lapset eivät enää lähettele viestejä luokkaryhmiin?

Lapsi tarvitsee kasvaakseen ja kehittyäkseen myös aikuiselta ruudutonta aikaa: sitä että aikuinen on läsnä ja keskittyy vain häneen.

– Vanhempi on lapselleen esimerkki. Siksi on hyvä pohtia, miten osoittaa esimerkiksi sen, että lapsen asiat ovat tärkeämpiä kuin kännykän piippaukset.

TERVEYDEKSI! 23

Varaudu ennakkoon ja ota Apteq Fluzinc käyttöön heti flunssan ensioireisiin!

SUOMEN SINKKIASETSUOSITUIN AATTIIMESKELYTABLETTI

Lyhentää f lunssan kestoa ja lievittää oireita.

Fluzinc imeskelytabletit ovat saatavilla salmiakin, mustaherukan ja hunajan makuisina.

Fluzinc suusuihketta on saatavilla salmiakin makuisena.

Valmistetaan lääketehtaassa Kuopiossa.

Kuinka paljon on liikaa?

» KUINKA PALJON ruutuaikaa sitten on lapselle sopivasti? WHO:n ruutuaikasuosituksen mukaan 2−4-vuotiaille suositellaan ruutuaikaa alle tunti päivässä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on linjannut, että kouluikäiselle sopiva ruutuaika on alle kaksi tuntia päivässä.

– Alle 2-vuotias ei tarvitse digilaitteita. Hänelle on ruutuja enemmän hyötyä kasvokkaisesta vuorovaikutuksesta ja liikunnasta, jotka auttavat kielen, tunne- ja vuorovaikutustaitojen sekä motoriikan kehittymistä. Toisaalta kännykkä on osa lapsen arkea. Sen avulla pidetään yllä sosiaalisia suhteita ja tunnetaan, että kuulutaan porukkaan. Yksinäiselle lapselle se voi olla tärkeä keino löytää kavereita.

– Koululaisen ruutuaikaa ei kannata rajoittaa rajoittamisen ilosta. Välillä voi vaikkapa pelata tai katsella videoita vain, koska se on hauskaa.

CE-merkit t y ter veydenhuollon tar vik e.
3.

4.

Katse sisältöihin

» AIKUISEN EI kannata tuudittautua pelkkään ruudulla vietettyyn aikaan. Vähintään yhtä tärkeää on tietää, mitä sisältöjä lapsi kännykällä kuluttaa. Kun lapsi ottaa käyttöön esimerkiksi uuden pelin tai somesovelluksen, on siihen hyvä tutustua aikuisen kanssa. Samalla lapsen mediataidot kehittyvät.

– Lapsen kanssa on tärkeä keskustella, miten esimerkiksi somessa on hyvä toimia, jos kohtaa kiusaamista, häirintää tai aikuisen epäasiallista lähestymistä.

Kiurun mukaan etenkin kännykän käytön alkuvaiheessa käyttökelpoinen tuki voi olla Screen Timen kaltaiset palvelut, joiden avulla aikuinen voi rajata sekä

lapsen kännykällä käyttämää aikaa että sisältöjä.

Hyvä tapa tukea lapsen ja nuorten turvallista median käyttöä on noudattaa televisio-ohjelmien, elokuvien ja pelien ikärajoja. Tämän lisäksi Kiuru painottaa oman lapsen tuntemisen tärkeyttä. Pelissä voi olla esimerkiksi seitsemän vuoden ikäsuositus. Se tarkoittaa sitä, että pelissä ei pitäisi olla aineksia, jotka haittaavat tämän ikäisen lapsen kehitystä tai kasvua.

– Peli voi silti vaikuttaa eri lapsiin eri tavalla. Siinä missä yhteen tunnin pelaamisella ei juuri ole vaikutusta, toinen voi olla ylikierroksella pitkän aikaa pelaamisen jälkeen.

TERVEYDEKSI! 25

5.

Ole valmis keskustelemaan

» LAPSI OPPII digitaitoja yhdessä aikuisten kanssa. Siinä missä sovellusta voi oppia käyttämään teknisesti nopeasti, esimerkiksi somen turva- ja kaveritaitojen oppiminen vie aikaa.

– Kyseessä on kestävyyslaji, joka vaatii rinnalla kulkemista pitkän aikaa.

Kiurun mukaan lapsen ja nuoren kanssa kannattaa käydä läpi aika ajoin muun muassa, millaisia asioita someen kannattaa laittaa ja ketkä päivitykset näkevät. Hyvä tapa on pysähtyä lapsen viereen ja käyttää kännykkää välillä yhdessä. Tällöin lapsi voi tulla kysyneeksi asioita, jotka ehkä muuten jäisivät kysymättä.

Kiuru muistuttaa, että monet ruutujen sisällöt on tehty mahdollisimman koukuttaviksi, eikä lapsen itsesäätely vielä riitä käytön määrän rajoittamiseen. Ei vaikka lapsi tietäisi, että nyt ei ole peliaika. Tällöin tarvitaan aikuisen määrätietoisuutta ja jaksamista.

– Joskus voi auttaa se, että kännykkä on äänettömällä tai paikassa, jossa lapsi ei näe sitä kaiken aikaa. Ja se, että kännykän käytöstä puhutaan taas kerran yhdessä.

Vielä teini-ikäinenkin tarvitsee lempeää ohjausta ja on tärkeää, että aikuinen tarjoaa aktiivisesti mahdollisuutta keskustella ruudulla vastaan tulevista asioista.

– Olemalla kiinnostunut lapsesta ja nuoresta pääsee jo pitkälle. Ja pitämällä keskustelukanavat auki. t

26 TERVEYDEKSI!

Tanssin pyörteissäkin.

Hyvä ajatus.

Katso QR-koodin kautta Anssi Heikkilän cha cha -opetusvideo (apteq.fi/ttk) ja osallistu arvontaan!

mm. Apteq-tuotteita tai liput MTV3:n Tanssii Tähtien Kanssa 2023 livelähetykseen!

Uusi, hyvin imeytyvä Apteq B12 -vitamiiniperhe!

Koliini, flavonoidit ja B12 - tärkeät muistin suoja-aineet!

Valmistetaan suomalaisessa lääketehtaassa.

MTV Katsomo ja MTV3
yhteistyössä
MTV Katsomo ja MTV3 MTV Katsomo ja MTV3 su 19.30 3.9. alkaen MTV Katsomo ja MTV3 Voit voittaa apteq.fi

liikunta

NÄYTÄ REIPPAASTI KIELTÄ!

Kaksoisleuka

1Pidä pää suorassa ja hartiat rentoina.

57

Työnnä kieli ulos suusta mahdollisimman pitkälle eteenpäin. Toista kymmenen kertaa. Harjoitus pienentää kaksoisleukaa ja vahvistaa kasvojen alaosaa.

2

Pään alueella eli kasvoissa, kaulassa, korvissa ja kielessä on 57 lihasta. Niiden tärkein tehtävä on muodostaa ilmeitä.

Suun ympärysjuonteet

1 Nyrpistä nenääsi. Suu aukenee ja ylähuuli kohoaa. Samalla nenä rypistyy ja silmät menevät sirrilleen.

2

Toista kymmenen kertaa. Harjoitus silottaa juonteita suun ympärillä sekä ylähuulen ja poskipäiden yllä.

Jarrua ikääntymiselle kasvojumpalla

MONI KÄY KUNTOSALILLA treenaamassa takapuolta ja vatsalihaksia, mutta harva tulee ajatelleeksi, että kasvotkin muodostuvat luuston ja ihon lisäksi lihaksista. Iän myötä lihasten massa alkaa hävitä myös kasvoista ja posket roikkua. Samalla ihon kollageenin ja elastaanin tuotanto vähenee, mikä saa ihon luonnostaan veltostumaan.

KASVOJUMPALLA TARKOITETAAN KASVOJEN liikkeitä, joita toistamalla voidaan säilyttää kasvojen lihasten muoto ja toisaalta auttaa lihaksia rentoutumaan. Tuloksena ovat kiinteämmät ja jäntevämmät kasvojen lihakset ja vilkastunut ihonalainen verenkierto.

KASVOJUMPAN VAIKUTUKSET VOIVAT alkaa näkyä jo muutamassa viikossa. Pienet juonteet huulten ympärillä siliävät ja kaksoisleuka pienentyy. Iho voi myös saada kasvojumpan myötä uutta väriä ja ihon liika kuivuus tai rasvaisuus tasoittua. Jumpan avulla voi

siis tosiaankin näyttää muutaman vuoden nuoremmalta.

ALUKSI JUMPPA KANNATTAA tehdä peilin edessä. Pian liikkeisiin tottuu niin, että ne voi tehdä vaikkapa televisiota katsellessa. Käytä myös hyväksesi tyhjät hetket autoa ajaessa tai saunassa istuessa.

HARJOITUKSET TEHDÄÄN ALUKSI vähintään kymmenen kertaa peräkkäin. Treenikertojen kertyessä voit tehdä harjoituksia siihen asti, kunnes lihakset lämpenevät.

PARASTA KASVOJUMPASSA ON, että se on täysin ilmaista ja luonnollista ja voit tehdä sen kokonaan itse. Ikääntymisen ei tarvitse olla ikävä eikä vastustettava asia, koska itsestään huolta pitämällä voi aina näyttää parhaalta versiolta itsestään, oli ikä mikä hyvänsä.

Hymyile! Käytät siihen jo 30:a eri lihasta.

Kasvojoogaa vai -jumppaa?

KASVOJUMPAN JA KASVOJOOGAN ero on muun muassa hengityksessä. Kasvojoogassa tehdään kasvojen harjoittamisen yhteydessä saman aikaan joogahengitystä eli hengitetään tietoisesti.

Lähteet: Björkgren Jones, Karin: Luonnonkaunis ja terve iho; Pénichot, Alain: Kasvojooga; Pez, Catherine: Kasvojumppa; Collins, Danielle: Danielle Collinsin kasvojooga, Hehkua iholle kiinteyttävien harjoitusten avulla

TERVEYDEKSI! 29
Kuva iStock Kuva Istock

terveys

Resistenssi uhkaa antibioottien tehoa – miten sitä voi torjua?

30 TERVEYDEKSI!

Jos antibioottiresistenssi yleistyy, tavanomaisista infektioista voi tulla ihmisille vaarallisia. Mitä asialle voidaan tehdä?

Mitä antibioottiresistenssi tarkoittaa ja miten se syntyy?

Antibioottiresistenssi tarkoittaa sitä, että bakteeri on vastustuskykyinen antibiootille. Silloin kyseinen lääke ei tehoa bakteeriin.

Resistenssi voi olla joko bakteerin luontainen tai hankittu ominaisuus. Mikään antibiootti ei tehoa kaikkiin bakteereihin, ja jokin bakteeri voi olla resistentti suurimmalle osalle antibiootteja.

Hankittu resistenssi on tavallisimmin bakteerin saama ominaisuus, joka on tallennettu sen perimään. Tällaiset resistentit bakteerit yleistyvät leviämällä ihmisestä toiseen. Ihmisillä ne lymyävät yleensä ihon, limakalvojen tai suoliston normaalin bakteerikannan seassa. Nämä bakteerit ovat usein moniresistenttejä eli ne ovat vastustuskykyisiä useille eri antibiooteille. Bakteeri voi oppia resistentiksi myös antibioottihoidon aikana, mutta nämä bakteerit eivät yleensä leviä herkästi ihmisestä toiseen.

Kuinka suuri uhka antibioottiresistenssi on?

Jos antibioottiresistenssi yleistyy, tavanomaisista infektioista voi tulla ihmisille vaarallisia. Sellaisia ovat esimerkiksi keuhkokuume ja leikkaushaavan infektiot.

Kun resistenssi on kehittynyt hoidon aikana, sama antibiootti ei välttämättä tepsi seuraavaan infektioon samalla potilaalla. Potilaiden välillä leviävät resistentit bakteerit sen sijaan uhkaavat laajemmin eri potilaita. Niiden vuoksi joudutaan käyttämään aiempaa huonommin tehoavia ja kalliimpia antibiootteja, jotka pahentavat ongelmaa entisestään.

Miksi antibioottiresistenssi yleistyy?

Antibioottien liiallinen käyttö lisää lääkkeille vastustuskykyisten bakteerien syntyä ja leviämistä. Yksittäisen potilaan kohdalla antibiootit tuhoavat potilaan omaa hyvää bakteerikantaa, jolloin hän voi saada aiempaa

helpommin resistenttejä bakteereja. Huono hygienia yhteisössä ja hoitolaitoksissa edistää myös osaltaan resistenttien bakteerien leviämistä.

Millainen bakteerien resistenssitilanne on Suomessa ja maailmalla?

Suomessa tilanne on kansainvälisesti katsoen hyvä, mutta se on meilläkin huonontumassa. Vanha sairaalabakteeri MRSA ei ole meillä levinnyt kovin voimakkaasti, mutta suolistoperäisten bakteerien antibioottiresistenssi on yleistymässä.

Euroopassa huonoin tilanne on eteläisessä ja itäisessä Euroopassa. Maailmanlaajuisesti resistentit bakteerit ovat erityisen yleisiä esimerkiksi Intiassa ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Miten antibioottiresistenssiä voidaan torjua?

Antibioottien käyttöä tulisi vähentää sekä ihmisillä että eläimillä. Tämä tarkoittaa erityisesti aiempaa lyhyempiä antibioottikuureja ja turhien hoitojen välttämistä.

Tavanomaiset flunssat ovat useimmiten virustulehduksia, joihin antibiootit eivät tehoa. Silloin oireita kannattaa helpottaa muilla konsteilla, kuten kipu- ja kuumelääkkeellä. Jos tilanne vaikeutuu, lääkäriin kannattaa kuitenkin ottaa yhteyttä nopeasti. Virusflunssa onkin ehkä muuttunut bakteeritulehdukseksi, johon tarvitaan antibioottia.

Aiemmin bakteeritulehdusten hoidossa käytettiin melko pitkiä antibioottikuureja. Tutkimukset ovat osoittaneet, että myös lyhyempi kuuri on useimmiten tehokas ja sen haitat ovat vähäisempiä.

Maailmanlaajuisesti tulisi kiinnittää huomiota yleiseen hygieniaan, kuten puhtaaseen veteen ja jätehuoltoon. Hyvä käsihygienia on tärkeää sairaaloissa ja hoitolaitoksissa, jotta bakteerit eivät pääse leviämään potilaasta toiseen.

Miksi antibioottien liikakäyttö eläimillä on uhka myös ihmisille?

Eläimille syntyy resistenttejä bakteerikantoja, jotka voivat siirtyä eläinten kanssa läheisissä tekemisissä oleviin ihmisiin. Resistentin suolistobakteerin voi saada myös eläimen lihasta, jos ei huolehdi ruoan kunnollisesta kypsentämisestä ja keittiöhygieniasta.

Suomessa antibioottien käyttö tuotantoeläimillä on vähäistä ja resistentit bakteerit harvinaisempia kuin monissa muissa maissa. Euroopan unionin tasolla asiaan on tartuttu julkaisemalla vuonna 2022 luettelo mikrobilääkkeistä ja -lääkeryhmistä, joiden käyttö eläimillä on unionissa kielletty. Maailmanlaajuisesti antibiootteja käytetään kuitenkin eläimillä paljon, mikä pahentaa antibioottiresistenssiä.

Tulisiko lääkärin määräämä antibioottikuuri syödä aina loppuun saakka?

Tämä on vanha uskomus. Lääkärin kanssa pitäisi sopia, milloin kuurin voi lopettaa. Yleensä antibiootin käytön voi lopettaa yhteisymmärryksessä lääkärin kanssa turvallisesti, kun tilanne on selvästi parantunut ja ollut hyvä jo muutaman päivän. Kuuria ei tarvitse syödä loppuun saakka vain varmuuden vuoksi. t

ANTIBIOOTTIEN KÄYTTÖÄ TULISI VÄHENTÄÄ SEKÄ

IHMISILLÄ ETTÄ ELÄIMILLÄ.

TERVEYDEKSI! 31 Läs på svenska på sidan 50.

kausituotteet

Koonnut Jaana Tapio Kuva Miika Kainu

Pahanhajuiseen hengitykseen

» SUUVESI HOITAA pahanhajuisen hengityksen syitä eikä ainoastaan peitä oiretta. Sinkkiasetaatin ja klooriheksidiinin yhdistelmä neutraloi pahanhajuisia rikkikaasuja suuontelossa. Vaikutus kestää jopa 12 tunnin ajan. Lisäksi suuveden fluori hoitaa hampaita. Varmista raikas suu purskuttelemalla eukalyptuksen ja mentolin makuista tuotetta aamuin illoin.

SB12 duo -suuvesi 250 ja 500 ml, Viatris

Kuurina ientulehdukseen

» KLOORIHEKSIDIINISUUVESI TUHOAA suun haitallisia bakteereja ilman alkoholia ja auttaa kuuriluontoisesti käytettynä ientulehdukseen. Tuotetta voi käyttää myös suukirurgisten toimenpiteiden tai hampaanpoiston jälkeen. Samalla se tarjoaa pitkäkestoisen suojan plakkia vastaan.

GUM Paroex 0,12 % -suuvesi 300 ml, Tamro Oyj

Reikiintymistä vastaan

» SUUVESI TÄYDENTÄÄ hampaiden puhdistusta ja ehkäisee kariesta. Korkea fluoripitoisuus vahvistaa hampaita ja auttaa taistelussa reikiä vastaan. Alkoholiton, mintun makuinen suuvesi raikastaa myös hengityksen.

Flux Fresh Mint-suuvesi 500 ml, Karo Healthcare Oy

32 TERVEYDEKSI!

Ärtyneille ikenille

» SUUVESI ENNALTAEHKÄISEE ientulehduksia ja parodontiittia ja edistää ärtyneiden ikenien paranemista. Hyvä tuote myös silloin, jos päivittäisen suuhygienian hoito on hankalaa. Fluori ehkäisee plakin muodostumista. Sopii päivittäiseen käyttöön yli 6-vuotiaille.

Meridol-suuvesi 400 ml, GABA International

Vihloville hampaille

» KUN IKENET vetäytyvät ja hammaskiille vaurioituu, paljastuvat hampaan herkkään ytimeen johtavat kanavat. Tämä voi aiheuttaa hampaiden vihlontaa. Suuvesi sulkee näitä kanavia ja luo pitkäkestoisen suojakerroksen hampaiden pinnoille. Tuote sisältää myös amiinifluoridia, joka suojaa reikiintymiseltä.

Elmex Sensitive Professional -suuvesi 400 ml, GABA International

Kuivan suun

täsmätuote

”KUIVASUISUUS ON HYVIN yleinen ongelma ja siihen on monta syytä. Tietyt yleissairaudet, lääkkeet tai pään ja kaulan alueen sädehoito voivat aiheuttaa kuivasuisuutta. Syljen eritys myös vähentyy luontaisesti iän myötä. Happamat ruoat ja juomat, alkoholia sisältävät suuvedet tai vääränlaisen hammastahnan käyttö voivat nekin kuivattaa suuta.

Syljen erityksen vähenemisen haittavaikutuksia ovat muun muassa hampaiden reikiintyminen, pahanhajuinen hengitys, suun kirvely sekä kielikipu. Bioxtra-suuvesi kuivalle suulle sisältää entsyymejä, jotka täydentävät suun luonnollista sylkeä. Tuote on alkoholiton ja miedon makuinen sisältää yhtenä kosteuttavana ainesosana myös ksylitolia. Fluori suojaa hampaita reikiintymiseltä.

Purskuttele tuotetta suussa hampaiden pesun jälkeen aamuin illoin puolen minuutin ajan. Mittakorkin avulla tuotteen annostelu on helppoa. Samasta tuotesarjasta löytyy myös kuivan suun hammastahna, geelisuihke ja suugeeli.”

Kuivan suun erittäin mieto Bioxtra-suuvesi, 250 ml

TERVEYDEKSI! 33
Anu Pohjola, farmaseutti, Virolahden apteekki, Virolahti
suosikki

hoidossa

Teksti Tarja Västilä Kuvat Eino Ansio

Asiantuntijana sisätautien ja nefrologian erikoislääkäri, ylilääkäri Satu Mäkelä, Tampereen yliopistollinen sairaala

Salakavala munuaistauti

Krooninen munuaistauti eli munuaisten vajaatoiminta ei alkuvaiheessa ilmoittele itsestään, joten sairaus havaitaan usein sattumalta. Munuaisarvot kannattaa tarkistaa laboratoriokokeissa säännöllisesti.

>>

34 TERVEYDEKSI!

Taustalla siintävää Näsijärven Koljonselkää on mukava seurata vuodenaikojen muuttumisen mukaan. Auli Riihiaho nauttii luonnon keskellä.

TERVEYDEKSI! 35

JOS TAUTI TODETAAN ALKUVAIHEESSA, SEN KULKUA VOIDAAN HIDASTAA.

Kesken työpäivän kahdeksan vuotta sitten tamperelaisen Auli Riihiahon kylkeä alkoi kivistää. Samalla hän päätyi mittaamaan verenpaineensa ja pyysi vielä kollegankin mittaamaan, josko huippulukemissa 180/140 ollut verenpaine näyttäisi toisia arvoja.

Riihiaholla oli takanaan seitsemän päivän työputki ja edessä kolmen päivän vapaat. Paineet eivät laskeneet kotonakaan, eikä työterveyslääkärin määräämä verenpainelääke auttanut. Riihiaho sai lähetteen Tampereen yliopistolliseen sairaalaan.

– Sairaalassa vierähti viikko ja kaikkea tutkittiin. Munuaisista otettiin koepala, jolloin sel-

visi, että sairastan IgA-nefropatiaa eli munuaiskerästulehdusta. Lääkärin mukaan luuytimessä oleva vasta-aine oli laukaissut taudin puhkeamisen. Olihan se järkytys, kun olen aina ollut terve. Mietin, että nyt pitää pistää elämä uusiksi ja alkaa toteuttaa tärkeitä asioita.

Riskintekijöinä diabetes ja korkea verenpaine

Munuaiskeskuksen ylilääkäri Satu Mäkelä Tampereen yliopistollisesta sairaalasta Taysista kertoo, että krooninen munuaistauti on yleistymässä oleva sairaus. Riihiahonkin sairastama IgA-nefropatia luokitellaan krooniseksi munuaistaudiksi.

36 TERVEYDEKSI!

– Väestö vanhenee ja ihmiset elävät pidempään, joten he ehtivät sairastua etenkin ikäihmisillä esiintyvään munuaistautiin. Lisäksi tyypin 2 diabetes yleistyy, ja noin puolelle siihen sairastuneista kehittyy elämän aikana munuaistauti. Pitkäkestoinen, vaikea verenpainetautikin lisää munuaistaudin riskiä.

Arviolta kymmenen prosenttia suomalaisista sairastaa kroonista munuaistautia eli munuaisten vajaatoimintaa. Suomesta ei ole tehty seulontatutkimusta viime vuosina, joten tarkkaa tietoa ei ole.

Mäkelän mukaan munuaistauti on siitä hankala sairaus, ettei se alkuvaiheessa aiheuta oireita.

Auli Riihiaholla on asuntoauto Maisansalossa Tampereen Teiskossa. Retket luontopoluilla parsonrusselinterrieri Hillan ja kumppanin kanssa ovat viikon kohokohtia.

Suojaa munuaisiasi

» TERVEELLISET ELÄMÄNTAVAT ja liikunta auttavat. Vähäsuolaista ruokavaliota suositellaan.

» KROONISTA MUNUAISTAUTIA voi ehkäistä ennalta huolehtimalla, että verenpaine- ja rasva-arvot ovat kohdillaan ja diabetes hyvässä hoidossa.

» ETENKIN IKÄÄNTYVIEN sekä riskiryhmäläisten kannattaa mittauttaa munuaisarvot veri- ja virtsakokein säännöllisin väliajoin.

– Ei ole selkäkipua eikä virtsaamisvaivoja. Tauti havaitaan yleensä sattumalöydöksenä. Se ei löydy ilman seulontaa, ja siksi etenkin diabetesta, verenpaine- tai valtimotautia sairastavien sekä niiden, joilla on suvussa perinnöllistä munuaissairautta, on hyvä tietää munuaisarvonsa.

Tarvittavat kokeet ovat yksinkertaiset ja edulliset: virtsanäyte ja verikokeena kreatiniiniarvo. Diabetesta sairastavien tulisi käydä kokeissa kerran vuodessa, muiden riskiryhmiin kuuluvien muutaman vuoden välein.

Diagnostiikkaa voidaan tehdä perusterveydenhuollossa ja tarvittaessa tutkitaan tarkemmin erikoissairaanhoidossa. Diagnoosin varmistamiseksi saatetaan ottaa koepala munuaisesta. Jos tauti todetaan alkuvaiheessa, sen kulkua voidaan hidastaa.

Kevennetty työ auttaa jaksamaan Nyt 58-vuotias Riihiaho on huomannut fyysisen toimintakykynsä alentuneen pikkuhiljaa –jaksaminen ei ole enää aiemmissa kantimissa. Joskus yöaikaan on rajuja suonenvetoja ja kausiluonteista pahoinvointia, silloin tällöin ihon kutinaa. Voimatkin häviävät aika ajoin. Niinpä hän siirtyi vuosi sitten syksyllä tekemään kevennettyä työtä etähoivassa.

– Työ on henkireikäni, siinä oma itse unohtuu.

Riihiaho on kuvapuhelinyhteydessä pääosin geriatrisiin asiakkaisiin ja mielenterveysja päihdeasiakkaisiin. Hän tekee töitä mieluiten kotihoidon toimistolla kodin sijaan.

– Olen tottunut liikkumaan. Kävelylenkit kotinurkilla ja Näsijärven rantapoluilla Teiskossa parsonrusselinterrieri Hillan kanssa pitävät päivittäisestä liikunnasta huolta. Muut lii-

kuntamuodot ovat jääneet, koska en fyysisesti jaksa. Se harmittaa.

Riihiaho käy säännöllisesti kontrolleissa. Jatkuvat laboratorio- ja poliklinikkakäynnit rasittavat henkisesti. Lääkekokeilujen jälkeen käytössä on nyt neljä verenpainelääkettä ja kolesterolilääke.

Arvot kuntoon, elintavat terveiksi Ylilääkäri Mäkelän mukaan olennaista sekä munuaistautien ehkäisyssä että hoidossa on pitää verenpaine normaaliarvoissa alle 130/80, veren rasva-arvot normaaleina ja diabetes hyvässä hoitotasapainossa.

Munuaispotilaalla on riski erilaisiin sydäntapahtumiin, mutta esimerkiksi uusilla diabeteslääkkeillä on suotuisa vaikutus myös sydänja munuaisterveyteen. Sen sijaan tulehduskipulääkkeitä munuaistautiin sairastuneille ei pitkäaikaiskäyttöön suositella.

– Lääkärille kannattaa aina mainita koko lääkityksensä, sillä annoksia voidaan joutua muuttamaan pienentämällä tai harventamalla.

Elintapojen rukkaamiseen on hyvä paneutua: huolehtia fyysisestä ja psyykkisestä kunnosta ja syödä terveellisesti, monipuolisesti ja kasvispainotteisesti sekä suosia vähäsuolaista ja vähärasvaista ruokavaliota. Liikunta hidastaa taudin etenemistä. Hoikistumisesta on hyötyä, jos on merkittävää ylipainoa. Tupakointia pitää välttää.

Verikokeet paljastavat

Verikokeissa Riihiahon kreatiniini- eli P-Kreaarvo on aaltoillut. Keväällä se oli 297. Naisilla viitearvoina on 50–90 µmol/l eli mikromoolia litrassa ja miehillä 60–100 µmol/l.

TERVEYDEKSI! 37
>>

Munuaisten puhdistuskykyä mittaava GFRarvo on laskenut Riihiaholla viimeisen kolmen vuoden ajan ja on nyt 14. Jos se on yli kolme kuukauden ajan alle 60 ml/min, diagnoosina on krooninen munuaistauti. Vaikeasta munuaistaudista puhutaan, kun lukema on alle 30 ml/min.

Mäkelän mukaan tärkeää on seurata juuri GFR­arvoa, joka on tarkempi munuaistoiminnan kuvaaja kuin kreatiniini. Se soveltuu pitkäaikaisen munuaistaudin seurantaan.

Vaikeassa munuaistaudissa on myös ruokavaliorajoitteita: esimerkiksi runsasta proteiinin ja fosfaatin saantia on vältettävä. Ravitsemusterapeutilta saa neuvoja oikeaoppiseen ruokavalioon.

Hoitona dialyysi tai elinsiirto Kroonisessa munuaistaudissa oireita alkaa ilmestyä vasta sairauden vaikeassa vaiheessa: väsymystä, suorituskyvyn laskua, kutinaa, suonenvetoa ja painonlaskua. Potilas tarvitsee lääkehoitoa lähinnä oheissairauksiin, sillä vaikeaa

munuaisten vajaatoimintaa hoidetaan dialyysihoidolla tai elinsiirrolla.

Mäkelän mukaan elämänlaadun huonontuessa dialyysi auttaa. Dialyysihoitoa annetaan kotona tai sairaalassa. Munuaisensiirto on mahdollista noin kolmasosalle potilaista.

– Kansallinen tavoite on lisätä munuaisensiirtoja. Aiemmin elinten luovuttamiseen tarvittiin lupa vainajan omaiselta, ellei tällä ollut elinluovutuskorttia. Nyt oletetaan, että vainaja on suostunut luovutukseen, ellei hänen tiedetä sitä elinaikanaan kieltäneen.

Elinluovutustahto kannattaa kertoa läheiselle tai tahdon voi kirjata Omakanta­palveluun. Myös terve aikuinen voi luovuttaa toisen munuaisensa läheiselleen.

Lääkäri totesi keväällä Riihiaholle, että hän pääsee todennäköisesti elinsiirtojonoon.

– On hieno asia, että ihmiseenkin saa varaosia – elämisen laatu paranee ja voi saada lisää elinvuosia. Myös dialyysihoitoa on suunniteltu, Riihiaho kertoo. t

MIKÄ HELPOTUS kun, VATSA TOIMII!

Laxoberon® aktivoi suolen luonnollista liikettä ja pehmentää kovan vatsan.

TEHOAA 6-12

TUNNISSA

Nopea apu tilapäiseen ummetukseen

Valitse Laxoberon ®-tipat tai

-kapselit ja annostele yksilöllisesti: juuri sen verran, kun vatsasi tarvitsee.

MUNUAISTAUTIA ELI MUNUAISTEN
ARVIOLTA KYMMENEN PROSENTTIA SUOMALAISISTA SAIRASTAA KROONISTA
VAJAATOIMINTAA.
LAXOBERON® ummetukseen. Vaikuttava aine natriumpikosulfaatti. Yli viikon jatkuvassa käytössä, alle 12-vuotiaille, vatsaleikkauksen jälkeen ja raskauden aikana vain lääkärin
ohjeen mukaan. Älä käytä lääkettä, jos sinulla on samanaikaisesti vaikeita kivuliaita ja/tai kuumeisia vatsanalueen vaivoja (esim. umpilisäkkeen tulehdus), joihin voi liittyä pahoinvointia ja oksentelua tai jos sinulla on suolistotulehdus, suolitukos tai vaikea nestetasapainon häiriö. Ummetuksen pitkittyessä tulee sen syyt selvittää. Tutustu huolella pakkausselosteeseen. Itsehoitolääke. Markkinoija STADA Nordic. 04-2023.

SOVUSSA

LUONTOSI KANSSA

Maailma ei ole mustavalkoinen.

Se Ainoa kotimainen ja lisäaineeton vitamiini on. Vain apteekista.

AVATTAVA KAPSELI (ei Fe)

SOPII KAIKILLE - LISÄAINEETON

FOSSIILITON PAKKAUS

Näistä saan voimaa:

LUONTO. ”Tykkään liikkua luonnossa ja seurata sitä. Luonto muuttaa muotoaan koko ajan ja tarjoaa mielenkiinnon kohteita.”

VERTAISTUKI JA PARISUHDE. ”Munuais­ ja maksaliiton vertaistukiryhmissä olemme jakaneet kokemuksia: siellä ei nyyhkitä vaan mennään eteenpäin. Minulla on myös hyvä kumppani, joka tukee elämän käänteissä.”

ARKI. ”Pyrin elämään tässä päivässä ja luotan tulevaisuuteen.”

A i n o a b y A pt e q www.apteekinainoa.fi

terveys

Samat lääkkeet vuodesta toiseen?

Korona-aikana monen pitkäaikaissairaan lääkehoidon seuranta jäi pandemiarajoitusten jalkoihin.

Lääkehoidon seuranta on tärkeä osa potilaan sairauden hoitoa.

Miksi lääkityksen seuranta on tärkeää, Apteekkariliiton lääkepoliittinen asiantuntija Sonja Kallio?

Kun lääkitystä seurataan säännöllisesti, pysytään kärryillä siitä, toimiiko lääkitys sillä tavalla kuin on ajateltu: esimerkiksi helpottuvatko oireet tai pysyykö sairaus hallinnassa. Lääkehoidon seuraaminen parantaa hoitotuloksia ja kohentaa myös potilaan sitoutumista omaan hoitoonsa. On huomattu, että kun lääkkeiden vaikutusta seurataan, potilas myös ottaa lääkkeensä niin kuin on tarkoitettu.

Lääkitystä pitää seurata senkin vuoksi, että vuosien saatossa ihmisen keho luonnostaan muuttuu. Jos lääkityksen tarpeen muutoksiin ei reagoida ajoissa, voi seurauksena olla erilaisia haittoja. Tästä yksi esimerkki ovat monet keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet, jotka voivat altistaa ikääntyneen esimerkiksi sekavuudelle ja kaatumisille.

Potilaan itsensä on myös hyvä ymmärtää, mitä lääkityksellä haetaan.

Se että ottaa lääkkeen ohjeistetulla tavalla oikeaan aikaan, ei välttämättä riitä. Olisi hyvä, että potilas tuntisi mahdolliset tavoitearvot, joita lääkityksellä tavoitellaan, jotta voi myös itse seurata niitä ja huomata lääkkeen vaikutukset. Jos nämä seikat ovat jääneet hämärän peittoon, kannattaa niistä kysyä hoitavalta lääkäriltä.

Koronapandemiassa monella jäivät seurantakäynnit väliin. Mitä riskejä tästä voi koitua?

Jos lääkityksen seuranta jää väliin, kasvaa riski sille, että lääkehoito ei tehoakaan niin kuin on toivottu – lääkeannos voi olla tavoitetasoonsa nähden esimerkiksi liian korkea tai liian matala. Silloin sairauden hoito voi järkkyä. Esimerkiksi tyypin 2 diabetes on sairaus, joka huonosti hoidettuna voi tuottaa vakaviakin liitännäissairauksia.

Potilas voi myös itse kokea vointinsa huonontuvan, vaikka ottaakin lääkkeensä säännöllisesti. Uusia oireitakin voi ilmaantua. Tosin aina näin ei käy: hyvä esimerkki

40 TERVEYDEKSI!

on kohonnut kolesteroli, joka ei oireile mitenkään, eikä kohonneita lukemia saa selville kuin mittaamalla.

Kuka on vastuussa siitä, että lääkehoitoa seurataan?

Vastuussa on se terveydenhuollon taho, joka potilasta hoitaa. Potilaan kannattaa kuitenkin myös itse seurata lääkkeiden vaikutuksia omaan vointiinsa.

Potilaan tulee myös itse huolehtia siitä, että hänen lääkitystään seurataan tarvittavin väliajoin. Terveysasemalta voi kysyä, pääsisikö aika ajoin laboratoriotestiin mittauttamaan omat arvonsa. Hoitajalta voi tarkistaa, mikä olisi sopiva seurantaväli.

On useita sairauksia, joissa voi itse seurata lääkkeiden vaikutusta oireisiin tai sairauteen. Esimerkiksi verenpainetta kannattaa seurata säännöllisesti kotiverenpainemittarilla, verensokeria verensokerimittarilla ja keuhkojen toimintaa PEF-laitteella. Tulokset on hyvä kirjata ylös – ja jos ne alkavat poiketa tavoitelluista arvoista, on syytä ottaa yhteyttä hoitavaan lääkäriin.

Mitä tapahtuu, jos seuranta osoittaa, että lääke ei vaikuta toivotulla tavalla?

Riippuu sairaudesta ja hoidon tavoitteesta. Joskus riittää, että lääkkeen annostelua muutetaan. Sen jälkeen seurataan, tehoaako lääkitys paremmin. Joskus taas on tarpeen vaihtaa lääke toisenlaiseen tai ottaa jokin toinen lääke entisen rinnalle.

Esimerkiksi verenpainetauti on sairaus, joka saattaa vaatia vuosien saatossa säätämistä: aluksi yhdellä lääkkeellä pärjänneen potilaan verenpainetautia hoidetaan myöhemmin kenties kahdella tai useammallakin lääkkeellä.

Millaista apua apteekista saa lääkityksen seurantaan?

Apteekissa työskentelee farmasian ammattilaisia, joilla on lakisääteinen velvollisuus varmistaa lääkkeiden oikea ja turvallinen käyttö. Sen vuoksi ei pidä ihmetellä, jos apteekkilainen kysyy reseptiään noutavalta asiakkaalta varsin henkilökohtaisilta vaikuttavia kysymyksiä kuten, onko asiakas havainnut lääkkeestä aiheutuneen jotakin haittaa tai kokeeko asiakas, että lääkkeenotossa olisi ongelmia. Kysymyksillä varmistetaan, että määrätty lääke tehoaa toivotulla tavalla.

Asiakkaan kannattaa itsekin kysyä farmaseutilta, jos jokin asia lääkkeessä tai sen otossa askarruttaa. Yksi esimerkki tällaisesta on astmainhalaattoreiden käyttö. Kun inhalaattorin käyttötekniikan saa kohdalleen, lääkettä vapautuu annostelijasta oikea määrä, lääke kulkeutuu hengitysteissä sinne, minne pitääkin, ja astman oireet pysyvät paremmin kurissa. t

Diclospray

40 mg/g

sumute iholle, liuos

Kipusuihke*

Lääke kivun paikalliseen

lievitykseen

o Vaikuttava aine diklofenaakki on Suomen suosituin ilman reseptiä saatava iholle annosteltava kipulääke**

aakki

o Helppokäyttöinen: sumuta kipualueelle

o Kätevä ottaa mukaan

o Lievittää myös tulehdusta

Tarkka annostelu

Annostus: 4–5 suihketta iholle kipukohtaan 3 kertaa vuorokaudessa. Viisi suihkausta sisältää 40 mg diklofenaakkia.

• Sumute muuttuu iholla geelimäiseksi. Hiero iholle hellävaraisesti.

Diclospray 40 mg/g sumute iholle, liuos. *Pieniin ja keskikokoisiin niveliin ja nivelten viereisiin kudoksiin kohdistuneen akuutin tylpän trauman aiheuttaman lievän tai keskivaikean kivun ja tulehduksen oireiden lyhytaikaiseen, paikalliseen hoitoon yli 14-vuotiaille. Vaikuttava aine diklofenaakki. Annostele hoidettavalle ihoalueelle 4–5 painallusta 3 kertaa vuorokaudessa säännöllisin välein. Jos paranemista ei ilmene 3 päivän kuluessa käytön aloituksesta, kysy neuvoa lääkäriltä. Ehjälle, terveelle iholle, ei avohaavoihin. Vältä valmisteen joutumista silmiin ja limakalvoille, ei saa ottaa suun kautta. Älä käytä, jos olet allerginen diklofenaakille, muille tulehduskipulääkkeille, maapähkinälle, soijalle tai valmisteen apuaineille. Vältä liiallista altistumista auringonvalolle käytön aikana. Ei saa käyttää raskauden viimeisen kolmanneksen aikana. Käyttö kahden ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana sekä imetysaikana vain lääkärin määräyksestä. Mahdollisina haittavaikutuksina on yleisimmin raportoitu ihoreaktioita. Haittavaikutuksia voidaan vähentää käyttämällä pienintä tehokasta annosta mahdollisimman lyhyen ajan. Pakkauskoko 25 g. Tutustu huolella pakkausselosteeseen. Itsehoitolääke. Myyntiluvan haltija Sanavita Pharmaceuticals GmbH, Spaldingstr. 110B, 20097 Hamburg, Saksa. Perustuu 19.4.2022 päivättyyn valmisteyhteenvetoon.

** Pharmarket markkinadata 5/23

n
NP-SV-DICLO-FI-01 6.2023

ihonhoito

80 prosentilla ihmisistä on aknea jossain elämänsä vaiheessa.

ASIANTUNTIJAN SUOSIKKI

Teinin rasvaistakin akneihoa pitää kosteuttaa

CeraVe blemish control cleanser 236 ml, CeraVe

”AKNEIHOLLE SOPII vaahtoava puhdistusgeeli, jota hierotaan kostealle iholle välttäen tuotteen joutumista silmiin. Tuote sisältää kolmea tärkeää keramidia, joiden yhdistelmä auttaa vahvistamaan ihon suojamuuria – iho puhdistuu tehokkaasti sen kosteustasapainoa vahingoittamatta. Tuote sopii myös herkälle iholle.

Puhdistusaineessa on kaksi prosenttia kuorivaa salisyylihappoa, joka auttaa tekemään näkyvistä ihohuokosista pienempiä. Niasiiniamidi rauhoittaa ja hektoriittisavi hillitsee talin eritystä. Pumppupullosta tuotetta on kätevä annostella. Samasta tuotelinjasta löytyy myös geelimäinen hoitovoide.”

LOTTA KÄMÄRÄINEN

lääketeknikko-kosmetologi, Iisalmen Keskusapteekki

AKNE PUHKEAA USEIN teini-iässä, jolloin ihon talineritys lisääntyy, talirauhasten bakteerimäärä kasvaa ja rauhaset tukkeutuvat. Seurauksena on mustapäitä tai finnejä kasvojen iholla, joskus myös rintakehällä, hartioilla ja selässä.

AKNEN HOITOON VAIKUTTAA sen vaikeusaste. Komedoakne on aknen lievin muoto, ja siinä esiintyy lähinnä musta- ja valkopäitä. Märkänäppyläinen akne finneineen on se tavallisin akne, kun taas kystinen akne ja onteloakne ovat vaikeita aknen muotoja. Aknen syynä ovat hormonaaliset tekijät ja joskus myös perinnöllisyys. Akne voi puhjeta kaikille ihotyypeille, myös kuivalle iholle.

IHON VÄÄRÄNLAINEN TAI puutteellinen hoito voi pahentaa aknea ja toisaalta hyvä hoito hillitä ja ennaltaehkäistä. Kasvojen iho puhdistetaan aamuin illoin puhdistusaineella ja puhdistus viimeistellään kasvovedellä. Kosteutuksesta pitää huolen kevyt kosteusvoide, joka ei tuki ihohuokosia. Ihon voi kuoria yhdestä kahteen kertaa viikossa kuorinta-aineella, mutta mikäli ihossa on märkänäppylöitä, ei kuorintaa tule käyttää.

HOIDON TYYPILLISIN VIRHE on suosia liian voimakkaita puhdistustuotteita, jotka kuivattavat ihoa. Joskus myös kosteuttaminen unohdetaan kokonaan. Aknelle sopivat tuotteet sisältävät kevyesti kuorivia

hedelmähappoja, jotka nopeuttavat ihosolujen uusiutumista. Salisyylihappo puolestaan rauhoittaa tulehdusta ja ehkäisee ihohuokosten tukkeutumista, glyseroli kosteuttaa. Myös tuotteen rauhoittavat ainesosat ovat tärkeitä.

SÄÄNNÖLLINEN IHONPUHDISTUSRUTIINI ON syytä aloittaa viimeistään siinä vaiheessa, kun alkaa meikata, ja mielellään ennaltaehkäisevästi, vaikkei aknea olisikaan. Ihonpuhdistus kannattaa kuitenkin aina, vaikkei meikkaisikaan. Terveellinen ruokavalio ja veden juominen pitävät osaltaan huolta ihon kunnosta.

FINNEJÄ JA MUSTAPÄITÄ ei saa puristella, koska silloin ihoon voi joutua bakteereja, jotka edesauttavat tulehduksia. Puristelu voi myös aiheuttaa arpia. Sen sijaan kannattaa käyttää paikallistuotteita, jotka nopeuttavat finnien paranemista. Näppylöitä voi myös peittää meikkivoiteella tai peitepuikolla.

IHOTAUTILÄÄKÄRIN PUHEILLE ON syytä hakeutua, jos kokee oireet vaikeina tai tilanne tuntuu kotihoidosta huolimatta pahenevan. Hyvä ja ajoissa aloitettu hoito ehkäisee arpien syntymistä. Lääkäri voi määrätä akneen lääkegeelejä ja -voiteita, antibiootteja, e-pillereitä tai vaikeimmissa tapauksissa isotretinoiinia, joka vähentää voimakkaasti ihon talineritystä mutta myös kuivattaa ihoa ja limakalvoja.

42 TERVEYDEKSI!
Teksti Jaana Tapio Kuva iStock

Terveyttä jo 40 vuotta

Apteekkien

asiakaslehti Terveydeksi! on tarjonnut

tietoa lääkkeistä, apteekeista ja terveydestä jo vuodesta 1983 lähtien.

1980-LUKU 1990-LUKU

SYKSYLLÄ 1985 kerrottiin vuodenvaihteessa voimaantulevista lääkekorvausmuutoksista: Jatkossa suurista lääkekustannuksista (noin 2 250 markkaa) ylimenevä määrä korvataan kokonaan. Lukijoita neuvottiin seuraamaan omia lääkekustannuksia apteekkikuittien avulla ja säilyttämään ne mahdollista lisäkorvaushakemusta varten. Jatkossa lääkekorvauksia saa myös lääkärin määräämistä perusvoiteista ja kliinisistä ravintovalmisteista.

VUODEN 1998 syksynumerossa käsiteltiin masennusta. Lehden kansikasvo laulaja Kaija Koo kertoi havainneensa elämän murrosvaiheissa alakuloisia ajatuksia ja masennusta. Lehdessä kerrottiin myös uudesta tablettimuotoisesta erektiohäiriölääkkeestä Viagrasta, joka oli juuri saanut myyntiluvan Suomesta. Pääkirjoituksessa varoiteltiin lääkeväärennöksistä: naapurimaa Virosta oli jo löytynyt väärennettyjä Viagra-tabletteja.

SYKSYLLÄ 2005 urheilijapariskunta Anu ja Jarkko Nieminen antoivat verryttelyvinkkejä harrastepelaajille.

Lehdessä kerrottiin Suomen ensimmäisestä apteekkirobotista. ”Perheauton hintainen laite on iso investointi, mutta maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa”, totesi Jämsän apteekin silloinen apteekkari Pekka Peura Numerossa varoiteltiin myös Aasiasta leviävästä lintuinfluenssasta, joka saattaa muuntua ihmisistä toiseen tarttuvaksi pandemiaksi.

”TANSSI PÄIVÄSSÄ pitää lääkärin loitolla”, opasti tanssinopettaja Merja Satulehto vuoden 2013 syksynumerossa. Jutussa korostettiin, että tanssi sopii kaikille ja vinkattiin, että lattarilajit ovat erinomaisia toimistotyöläisten selälle.

Lehdessä kerrottiin myös, että kaikki apteekit ovat ottaneet käyttöön sähköisen reseptin. Samalla vinkattiiin Kanta-palvelusta, josta voi tarkastella omia sähköisiä reseptejä sitä mukaa, kun lääkärit niitä kirjoittavat.

40 vuotta Terveydeksi! TERVEYDEKSI! 43
2000-LUKU 2010-LUKU

lääkkeet

Oikeaa apua kipuun ja kolotukseen

Kun päätä särkee ja lihaksia kolottaa, apteekista löytyy kivun itsehoitoon useita

lääkevaihtoehtoja. Oikean valmisteen valinnassa kannattaa hyödyntää apteekin ammattilaisen apua.

44 TERVEYDEKSI!
Teksti Krista Korpela-Kosonen Kuva Istock Asiantuntijana farmaseutti Heidi Kiiski, Goodmanin apteekki, Hämeenlinna

Kivun lyhytaikaiseen

itsehoitoon

» APTEEKISSA ILMAN reseptiä myytävät kipulääkkeet on tarkoitettu lievien ja kohtalaisten kiputilojen lyhytaikaiseen hoitoon. Niiden tavallisimmat vaikuttavat aineet ovat ibuprofeeni, ketoprofeeni, parasetamoli ja asetyylisalisyylihappo. Kipulääkkeillä voidaan lievittää monentyyppistä kipua, kuten päänsärkyä, lihas- ja nivelkipuja sekä kuukautiskipuja. Lääkkeen voi ottaa tablettina, purukapselina, nestemäisenä oraalisuspensiona, suppona tai jauheena. Lihas- ja nivelkipujen lievittämiseen sopivat myös paikallisesti vaikuttavat voiteet ja geelit. Pippuri- eli kapsaisiinilaastaria voi kokeilla esimerkiksi hermokipujen lievittämiseen.

Tulehduskipulääke ei sovi kaikille

» IBUPROFEENI, KETOPROFEENI ja asetyylisalisyylihappo ovat tulehduskipulääkkeitä eli ne lievittävät kivun lisäksi myös tulehdusta. Tulehduskipulääkkeitä ei suositella raskaana oleville eikä imettäville naisille, eivätkä ne ole ensisijainen kipulääkevalinta lapsille tai ikääntyneille. Kysy neuvoa apteekista, jos sairastat astmaa, verenpainetautia tai tulehduksellista suolistosairautta tai käytät säännöllisesti verenohennus-, kortisoni- tai mielialalääkitystä. Huomioithan, että kahta tai useampaa eri tulehduskipulääkettä ei saa käyttää samanaikaisesti. Sen sijaan tulehduskipulääkettä ja parasetamolia voi tarvittaessa käyttää rinnakkain tehostamaan kivunlievitystä.

Lapsenkin kipua pitää hoitaa

» LAPSI VOI tarvita kipulääkettä esimerkiksi äkillisen korvatulehduksen aiheuttamaan kipuun tai kuumeen alentamiseen. Lapsenkin kipua pitää pyrkiä lievittämään, eikä lääkkeen antamista tarvitse turhaan jännittää. Parasetamoli on ensisijainen valinta lapsen kivun lievitykseen. Pienille lapsille suunnatut valmisteet ovat usein oraalisuspensioita, suppoja, jauheita tai suussa hajoavia tabletteja, sillä tabletin nieleminen voi olla lapselle hankalaa. Lapsille sopivien kipulääkkeiden pakkauksessa on kerrottu annosteluohje joko lapsen iän tai painon mukaan. Oikean annosteluohjeen noudattaminen on lapsen kohdalla erityisen tärkeää, eikä annosta saa itsehoidossa ylittää.

Kysy neuvoa apteekin

ammattilaiselta

» ON MAHDOTONTA yksiselitteisesti sanoa, mikä kipulääke tepsii parhaiten mihinkin vaivaan. Sopivan kipulääkkeen valintaan kannattaakin aina kysyä neuvoa apteekin ammattilaiselta, sillä lääkkeen valinnassa on otettava huomioon monta asiaa. Esimerkiksi ikä, terveydentila ja käytössä olevat muut lääkkeet vaikuttavat siihen, millaisella lääkkeellä kipua voidaan hoitaa. Osa kivuista vaatii kipulääkkeen sijaan muita hoitokeinoja. Esimerkiksi mahakipuun saa harvoin apua kipulääkkeellä, sillä taustalla voi olla vaikkapa ummetusta tai ilmavaivoja, joita on hoidettava muilla konsteilla. Apteekin ammattilainen osaa antaa vinkkejä myös kivun lääkkeettömistä hoitokeinoista, joita voivat kivusta riippuen olla esimerkiksi hieronta, lämpö tai kevyt liikunta.

Noudata annosteluohjetta

» KAIKILLE ITSEHOITOVALMISTEENA myytäville kipulääkkeille on määritelty sopiva ja turvallinen annostus, jota on tärkeä noudattaa. Annosteluohje löytyy lääkepakkauksesta ja pakkausselosteesta, joihin kannattaa huolellisesti tutustua. Kipulääkkeen teho ei automaattisesti kasva annoksen kasvaessa, mutta suurempi annos saattaa lisätä lääkkeen haittavaikutuksia. Lääkettä on hyvä pyrkiä käyttämään mahdollisimman lyhytaikaisesti pienimmällä tehokkaalla annoksella. Kipulääkkeiden pitkäaikainen käyttö lisää haittavaikutusten riskiä. Jos lääkityksen tarve pitkittyy tai itsehoidosta ei ole apua, tilannetta on syytä selvitellä tarkemmin lääkärin vastaanotolla.

Ikääntyneen riskit täytyy tarkistaa

» IKÄÄNTYMINEN LISÄÄ kipulääkkeiden käyttöön liittyvien haittojen riskiä. Ikääntyneellä ihmisellä voi olla perussairauksia ja lääkityksiä, jotka on huomioitava kipulääkkeen valinnassa. Siksi on tarpeellista, että apteekin ammattilainen tekee huolellisen riskikartoituksen ennen lääkevalintaa. Esimerkiksi kohonnut verenpaine, sydän- ja verisuonisairaudet, diabetes, munuaisten vajaatoiminta ja ruoansulatuskanavan sairaudet voivat olla esteenä tiettyjen kipulääkkeiden käytölle. Usein parasetamoli tai paikallisesti vaikuttava kipugeeli on turvallisin valinta ikääntyneen kivun lievitykseen. t

TERVEYDEKSI! 45

Kestävyysjuoksija Camilla Richardsson sai rauta-arvonsa vihdoin nousuun

Veriarvojaan tunnollisesti tarkkaileva Camilla huomasi positiivisen yllätyksen verensä rauta-arvoissa.

Kestävyysjuoksija Camilla

Richardssonin hemoglobiiniarvot ovat aina olleet kohdillaan, mutta ferritiini on huidellut viitearvojen alarajoilla.

“Paljon urheilevalle rauta-arvot on tärkeä huomioida, ja erityisesti naisurheilijoiden kohdalla”, Camilla sanoo.

Camilla on syönyt matalan ferritiinin takia jo pitkään erilaisia rautalisiä. Rautalisillä on hänen kokemuksensa mukaan selkeitä eroja. Eroja on niin tehokkuudessa kuin käyttömukavuudessa: osa niistä voi aiheuttaa vatsakipua herkkävatsaisille.

“Lääkärin neuvomana olen vaihdellut valmisteita silloin tällöin, koska valmistetta ajoittain vaihtamalla voi saada paremman vasteen”, Camilla selventää.

Rauta-arvoja voi parantaa ilman rautaa

Camillan uusimpana kokeiluna hän testasi Vitaali laktoferriini + C-vitamiini -valmistetta, jossa ei itseasiassa ole rautaa laisinkaan. Sen vaikuttava aine, laktoferriini, edistää syödyn raudan imeytymistä. Laktoferriinillä on lisäksi positiivisia vaikutuksia vastustuskykyyn ja ihon terveyteen. Myös mukana oleva

C-vitamiini tukee imeytysmisprosessia.

“Söisin C-vitamiinia vielä erillisenä tuotteena, jos sitä ei olisi tässä kätevästi samassa. Laktoferriini on siinä mielessä tosi hyvä vaihtoehto, jos tavallisista rautalisistä tulee maha kipeäksi. Se on ollut myös minulla ongelmana joidenkin tuotteiden kohdalla, ja vatsakipu on ammattiurheilijalle inhottava sivuvaikutus”, Camilla kuvailee.

Camilla testauttaa omat veriarvonsa säännöllisesti, ja noin kuukauden laktoferriinin käytön jälkeen ferritiiniarvot oli

jo selkeästi edellistä mittausta paremmat.

“Olen tosi yllättynyt näistä tuloksista, positiivisella tavalla! Tätä laktoferriinivalmistetta kannattaa ehdottomasti testata, jos on vaikeuksia saada rauta-arvoja hyvälle tasolle”, Camilla suosittelee.

Laktoferriiniä voi nauttia halutessaan myös yhdessä rautalisän kanssa. Vitaali-sarjasta löytyy kaksi eri vahvuista tehokasta nestemäistä rautavalmistetta – Vitaali Rauta 50 mg ja Vitaali Rauta 100 mg.

MAINOS
Vitaali-tuotteita myydään apteekeissa kautta maan. Lue lisää vitaalituotteet.fi

Bara du vet det

» EN ÄLDRE fru kom till apoteket för att köpa receptmedicin. Hon var frustrerad; läkaren hade skrivit ut en ny hjärtmedicin igen. ”Det tar hela dagen att få dem i sig”, klagade hon. Farmaceuten frågade vad som gjorde det så besvärligt. Det kom fram att frun för flera år sedan mot sina bröstsmärtor först fått nitro, som vid smärtanfall skulle få smälta under tungan. Senare hade hon ordinerats också läkemedel att ta regelbundet dagligen. Frun hade trott att alla hjärtmediciner ska placeras under tungan och hade i åratal kämpat med att få alla vanliga tabletter också att lösa upp sig i munnen. Inte så konstigt att hon blev frustrerad.

Det här exemplet hörde jag när jag studerade farmaci vid Helsingfors universitet. Det användes för att poängtera för oss blivande farmaceuter hur viktig läkemedelsrådgivningen är: ingenting är självklart för alla. Dessutom är berättelsen ett utmärkt exempel på hur viktigt det är att kunden berättar på apoteket om medicineringsproblem. Det finns inga dumma frågor.

Internationella patientsäkerhetsdagen firas årligen 17.9 och i år är temat patientens delaktighet. Apoteken uppmuntrar under temaveckan till att berätta om man undrar över något i sin medicinering.

48 sinne

Det är aldrig för sent att få bättre självkänsla. Nycklarna till att förbättra självbilden har man själv, men de närståendes stöd är också viktigt.

50 apotek

Om antibiotikaresistensen ökar kan vanliga infektioner bli farliga. Vad kan vi göra åt saken?

52 person

Den tidigare pariskorrespondenten

Helena Petäistö har tagit till sig fransmännens syn på betydelsen av läcker mat och slappande. Denna redaktör och författare som pendlar mellan två länder avslöjar varför fransmännen inte fetmar.

Tillförlitlig information om hälsa, behandling och förebyggande av sjukdomar, om läkemedel och om hur man använder dem rätt samt om apotekstjänster.

Det är inte bara problem med tagningen som det är bra att berätta om utan också till exempel om medicinen inte hjälper på önskat sätt eller om man misstänker att den orsakar biverkningar. Och är man inte säker på varför medicinen ordinerats gäller det att fråga. För att en läkemedelsbehandling ska lyckas är det viktigt att förstå vad målet är. När man förstår varför man tar medicinen blir man mer motiverad till behandlingen.

Enligt Världshälsoorganisationen WHO genomförs upp till hälften av alla långvariga medicineringar inte på rätt sätt. Skador som har att göra med läkemedel är en av de vanligaste orsakerna till att äldre hamnar på sjukhus och en av de vanligaste dödsorsakerna i västländerna.

Nu är rätt tid att stanna upp och fundera om din egen medicinering är som den ska. Du är den bästa experten på din kropp; berätta för oss så kan vi hjälpa.

52
50
Apotekets kundtidning 3/2023
48
47–53 svenska sidorna

Mot en bättre självkänsla

Det är aldrig för sent att få bättre självkänsla. Nycklarna till att förbättra självbilden har man själv, men de närståendes stöd är också viktigt.

Varför skulle jag söka ett nytt arbete, jag blir ju ändå inte vald. Jag blev ledsen för att vi inte städade tillsammans i dag. Vi hade ju kommit överens om det. Men varför skulle jag berätta hur jag känner –ingen bryr ju sig om mina känslor ändå.

Har du varit med om att någon annan eller du själv har tänkt i liknande banor? Om en människa har dålig självkänsla kan hon låta bli att utnyttja möjligheter för att hon tänker att hon inte är värd dem eller att hon inte skulle klara en ny situation.

– Alla har vi stunder då vi tänker att vi inte klarar oss eller vi känner oss dåliga. Men om känslan av otillräcklighet är bestående och ofta begränsar våra strävanden kan det tyda på dålig självkänsla, säger psykolog och psykoterapeut Matti Isosävi på Terveystalo.

En dålig självkänsla kan också ta sig uttryck i ringaktande av ens egna känslor och behov. Då berättar man inte hur man tänker eftersom man tror att ens tankar och känslor inte har någon betydelse.

– I människorelationer kan dålig självkänsla leda till att vi åsidosätter våra egna behov och försöker behaga den andra mer än vi skulle behöva, säger Isosävi.

Bra självkänsla ger flexibilitet

Självkänslan betyder hur vi uppfattar vårt eget värde. Den har också att göra med att vi kan se våra behov, önskningar, styrkor och svagheter.

En människa med bra självkänsla vågar vara av annan åsikt än andra. Hon är inte rädd att det ska leda till osämja och förstår också att till exempel debatterande och uttryckande av olika åsikter inte behöver betyda gräl.

– Bra självkänsla ger flexibilitet. Det märks bland annat på att ny information och olika åsikter inte känns hotande, utan man kan förhålla sig öppet till dem och ändra åsikt vid behov.

”DET ÄR VIKTIGT

ATT VI FÖRSTÅR

och undvika att belasta andra med frågor eller tankar. Det här kan i extremfall till och med leda till isolering.

– Det kan bottna i tanken att man inte är värd andras hjälp och inte vill störa andra, utan borde klara sig själv, förklarar Isosävi.

Ett sådant tänkesätt kan i längden leda till utmattning.

– Ovillkorlighet och strävan efter perfektion är tunga bördor att bära för en människa och kan leda till överbelastning om de pågår länge, säger Isosävi. De kan också märkas i vardagen där hemma. Det är lättare om hemmet inte behöver vara tipptopp hela tiden, med all tvätt struken och disken diskad.

– Det är viktigt att kunna tänka att allt inte behöver vara perfekt. Tillräckligt bra duger och ibland kan man göra det extra lätt för sig utan dåligt samvete.

Tänk om jag ändå skulle våga?

Dålig självkänsla kan bero på många olika saker. Den kan bottna i skolmobbning eller upplevelser av att inte ha fått det man behövde i tidiga människorelationer. Ett exempel är om ett barn känner att hen duger på gott humör men om hen är arg eller ledsen blir det för mycket för andra.

– Barnet anpassar sig ofta till synes väl till situationen, men får kanske aldrig känslan av att vara värdefull med alla sina känslor och tankar, förklarar Isosävi.

Han betonar att även om grunden till självkänslan byggs i barn- och ungdomen så utvecklas självkänslan hela livet.

– Det är aldrig för sent att få en bättre självkänsla. Det väsentliga är att upptäcka sitt sätt att tänka och handla. Och lära sig att värdesätta sig själv.

Den som strävar efter en bättre självkänsla behöver nyfikenhet och mod.

Dålig självkänsla kan leda till bristande flexibilitet på jobbet. Nya situationer och tillvägagångssätt kan kännas stressande och orsaka orimligt mycket oro och kanske sömnlöshet. Det här kan ta sig utlopp i irritation och snäsighet mot andra.

Å andra sidan kan situationen vara omvänd: en människa med dålig självkänsla kan negligera sina egna känslor och försöka behaga andra till ytterlighet. Hon kanske inte heller ber andra om hjälp utan försöker klara sig ensam

– Man behöver lära sig att utmana sig själv och sitt sätt att tänka. Tänk om jag ändå skulle söka en studieplats? Om jag ändå skulle be någon om hjälp?

Isosävi säger att det är bra att börja med små saker: Om någon du inte känner öppnar dörren för dig, stig frimodigt in och säg tack. När du får en komplimang för din skjorta, tacka i stället för att avfärda komplimangen med något i stil med att skjortan är gammal och urblekt.

– Om situationen känns övermäktig kan

SINNE 48 TERVEYDEKSI!
ATT VI INTE ÄR BRA PÅ ALLT, MEN INTE HELLER DÅLIGA.”

man få hjälp till exempel genom psykoterapi, men ofta kan man också få stöd och hjälp av sina närmaste, bara man tar emot det.

De närståendes stora betydelse

Till och med en enda närstående kan ha stor betydelse för självkänslan. För någon kan den viktiga personen ha varit en lärare som uppmuntrade till att försöka uppnå en dröm. Ibland kan en vän eller make ha stor betydelse när det gäller att tro på sig själv.

– I trygga människorelationer får vi höra att vi är viktiga och älskade som vi är. Vi får uppleva att våra känslor har betydelse, bara vi berättar om dem. Då får vi ofta också mod att berätta om våra tankar och hur vi mår för den andra.

Till en bra självkänsla hör färdigheten att säga förlåt och sedan gå vidare. Det innebär insikten om att vi inte är fullkomliga och inte behöver vara det. Felsteg hör till livet och man behöver inte vara rädd för dem.

– Medan en svag självkänsla kan lamslå och fjättra oss när vi misslyckas, så förstår en person med stark självkänsla att också misslyckanden och fel hör till livet. De är inte omöjliga att klara av, utan man kan gå vidare efter dem.

Isosävi säger att det är bra för människan att ibland uppleva besvikelse, sorg och misslyckanden. Det är viktigt att vi förstår att vi inte är bra på allt, men inte heller dåliga, och att vi kan se våra styrkor och svagheter. När en människa är du med sig själv är det sannolikt också lättare för henne att behandla andra som sina jämlikar.

Vill du mig väl?

Självkänslan skyddar oss mot relationer som är till skada för oss. Den ger oss så att säga känselspröt som hjälper oss att bedöma om en person vill oss väl eller illa.

– En bra självkänsla hjälper oss att bedöma om det lönar sig att inleda ett parförhållande med en person eller hur mycket vi ska lita på en arbetskamrat.

Självkänslan ger oss också lugn. Den berättar hur mycket vi ska kompromissa, när det är viktigt att uttrycka sina känslor och när det är klokt att be om hjälp.

– En bra självkänsla ger sinnesro. Därför är det värt ansträngningen att förbättra den vid behov.

Nästa gång du får beröm, oavsett om det är för dina vackra ögon eller något du gjort på jobbet, stanna upp ett ögonblick och lägg

Frågor att tänka på

Om du vill få bättre självkänsla, stanna upp och tänk på följande frågor:

» Varför tror jag att andra inte bryr sig om mina känslor och tankar?

» Varför tycker jag att jag är sämre än andra?

» Tänk om jag skulle ta ett steg mot något nytt? Vad skulle hända om jag fick ett nytt jobb eller en ny studieplats eller vågade börja med en ny hobby?

» Vad skulle hända om jag oftare berättade hur jag känner?

» Varför tar jag inte emot hjälp? Varför ber jag inte om hjälp?

» Kunde jag göra annorlunda nästa gång? Vad skulle vara en lämpligt liten sak att börja med?

märke till din första reaktion. Om du tar emot berömmet utan att genast vilja förminska det har du sannolikt en bra självkänsla – eller har åtminstone tagit ett steg i den riktningen. t

TERVEYDEKSI! 49

Kärsitkö hampaiden narskuttelusta?

Suojaa hampaita öiseltä narskuttelulta ja jauhamiselta

Helppo muovattavuus takaa täydellisen istuvuuden.

Jokainen pakkaus sisältää 2 purentakiskoa pitkäaikaiseen hampaiden suojaamiseen.

Mukava ja turvallinen istuvuus hampaillesi www.bruxeeze.com

Resistens hotar effekten hos antibiotika – hur kan den förebyggas?

Om antibiotikaresistensen ökar kan vanliga infektioner bli farliga. Vad kan vi göra åt saken?

Vad betyder antibiotikaresistens och hur uppstår den?

Antibiotikaresistens betyder att en bakterie är motståndskraftig mot en antibiotika. Då biter inte det läkemedlet på bakterien.

Resistensen kan vara en naturlig eller förvärvad egenskap hos bakterier. Ingen antibiotika biter på alla bakterier och en bakterie kan vara resistent mot de flesta antibiotika.

Förvärvad resistens är vanligen en egenskap som uppkommit hos en bakterie och lagrats i dess arvsanlag. Sådana resistenta bakterier blir vanligare genom att spridas från människa till människa. Där kan de ligga på lur bland den normala bakteriefloran på huden eller slemhinnorna eller i tarmen. Dessa bakterier är ofta multiresistenta, alltså resistenta mot flera olika antibiotika. En bakterie kan också bli resistent under en antibiotikakur, men dessa bakterier sprider sig vanligen inte så lätt från människa till människa.

Ett hur stort hot är antibiotikaresistensen?

Om antibiotikaresistensen ökar kan vanliga infektioner bli farliga för människor. Det gäller till exempel lunginflammation och infektioner i operationssår.

Om resistensen uppstår under en behandling biter samma antibiotika kanske inte nästa gång patienten får samma infektion. Re-

APOTEK
text Virpi Ekholm, foto iStockphoto Sakkunnig överläkare Asko Järvinen, specialist på infektionssjukdomar, HUS Inflammationscentrum
Bruxeeze Helpotusta hampaiden narskuttelijoille Lindrar tandgnissling
 
LÄMMITÄ MUOKKAA NUKU

sistenta bakterier som sprids mellan patienter är ett mer utbrett hot. De gör att man är tvungen att använda dyrare antibiotika som fungerar sämre och kan förvärra problemet ytterligare.

Varför blir antibiotikaresistens vanligare?

Onödig användning av antibiotika ökar uppkomsten och spridningen av resistenta bakterier. Antibiotika tar också kål på nyttiga bakterier, vilket gör att en patient som fått antibiotika kan drabbas av resistenta bakterier lättare än förut. Dålig hygien i miljön och på vårdinstanser främjar spridningen av resistenta bakterier.

Hur vanlig är antibiotikaresistens i Finland och världen?

I Finland är läget förhållandevis bra, men det försämras också här. Den gamla sjukhusbakterien MRSA har inte spridit sig särskilt kraftigt hos oss, men hos tarmbakterier blir antibiotikaresistens allt vanligare.

I Europa är situationen sämst i södra och östra Europa. Globalt sett är resistenta bakterier särskilt vanliga i bland annat Indien och Afrika söder om Sahara.

Hur kan antibiotikaresistens förebyggas?

Användningen av antibiotika borde minskas på både människor och djur. Det betyder framför allt kortare antibiotikakurer och undvikande av onödiga behandlingar.

Vanliga förkylningar är oftast virusinfektioner som antibiotika inte biter på. Då gäller det att lindra symtomen på andra sätt, till exempel med smärt- och febermedicin. Om läget förvärras bör man emellertid vara snabb med att kontakta läkare. Då kan förkylningen ha övergått i en bakterieinflammation som behöver behandlas med antibiotika.

Tidigare användes ganska långa antibiotikakurer mot bakterieinflammationer. Forskningen har visat att också kortare kurer ofta är effektiva samtidigt som nackdelarna är färre.

Globalt bör vi satsa på allmän hygien, såsom rent vatten och avfallshantering. God handhygien är viktig på sjukhus och andra vårdinstanser, så att bakterier inte sprider sig mellan patienterna.

Varför är överdriven användning av antibiotika på djur ett hot?

Resistenta bakteriestammar kan bildas hos djur och dessa bakterier kan spridas till människor som är i närkontakt med djuren. Man kan också få en resistent tarmbakterie från djurkött om man inte är noga med tillagningen och kökshygienen.

I Finland används inte så mycket antibiotika på produktionsdjur och de resistenta bakterierna är inte lika vanliga som i många andra länder. På EU-nivå har man år 2022 gett ut en lista över mikrobläkemedel och mikrobläkemedelsgrupper som är förbjudna på djur i unionen. Globalt används emellertid mycket antibiotika på djur, vilket ökar antibiotikaresistensen.

Ska man alltid äta hela antibiotikakuren som en läkare ordinerat?

Det här är en föråldrad uppfattning. Man borde komma överens med läkaren om när kuren kan avslutas. Vanligen kan antibiotikakuren avslutas tryggt i samförstånd med läkaren när situationen är klart bättre och varit bra i några dagar. Kuren behöver inte ätas till slut bara för säkerhets skull. t

Hillitsee yskää

10-20 minuutissa

Vaikuttaa 4-6 tuntia

BISELTOC® KUIVAAN YSKÄÄN

BISELTOC® 2,13 mg/ml oraaliliuos on tarkoitettu aikuisten ja vähintään 6-vuotiaiden lasten limaa irrottamattoman (kuivan) yskän oireenmukaiseen hoitoon. Vaikuttava aine pentoksiveriini. Valmistetta ei pidä käyttää yhtäjaksoisesti yli 2 viikon ajan. Ole yhteydessä lääkäriin, jos oireet pahentuvat, esiintyy rintakipua tai jos yskä jatkuu yli viikon ajan. Älä käytä valmistetta, jos olet allerginen pentoksiveriinille tai valmisteen apuaineille, jos sinulla on perinnöllinen fruktoosi-intoleranssi, hengityksen tai maksan vajaatoiminta, keskushermostolama, tai jos olet raskaana tai imetät. Keskustele lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa ennen käyttöä, jos sinulla on glaukooma, eturauhasen liikakasvua, munuaisten vajaatoiminta, virtsan virtauksen estymistä, suolitukos, korkea verenpaine, rytmihäiriöitä, mahahaava, myasthenia gravis, kouristustaipumus, krooninen yskä tai jos yskään liittyy huomattavan voimakasta limaneritystä. Tutustu huolella pakkausselosteeseen. Itsehoitolääke. Markkinoija: Stada Nordic. 06-2022.

HÄIRITSEEKÖ KUIVA YSKÄ NUKKUMISTA?

”Man måste kunna njuta av livet också”

Den tidigare pariskorrespondenten Helena Petäistö har tagit till sig fransmännens syn på betydelsen av läcker mat och slappande. Denna redaktör och författare som pendlar mellan två länder avslöjar varför fransmännen inte fetmar.

Just nu mår jag utmärkt. Hösten är min älsklingsårstid. I Finland är det trevligt att när hösten kommer gräva fram tröjor och gummistövlar och njuta av det svalare vädret efter sommaren. Också i Paris är hösten den härligaste tiden på året. Luxembourgparken nära mitt hem i Paris är verkligen vacker i höstfärger. Efter sommarsemestrarna är parisarna på gott humör, restaurangerna har nya menyer och utställningarna nya program. För parisarna är hösten la rentrée (återkomsten), som på sätt och vis inleder ett nytt år i Frankrike.

Under det senaste året har jag kunnat börja gymträna igen. Jag hade en tre års paus från gymmet på grund av coronapandemin. Jag har inte haft covid-19 och vill inte ha den heller. Jag går på gym tre gånger i veckan och tre dagar tar jag en lång promenad utomhus. En dag i veckan reserverar jag för slappande.

Min princip är att motion, hälsosam mat och sömn ska vara i balans. Jag äter hemgjord mat av rena råvaror. Jag äter inte färdigmat och sådan används inte i Frankrike heller. I Paris är köken väldigt små, men ändå lagar fransmännen varje dag en tre rätters middag, som i och för sig kan vara enkel.

Jag skulle inte klara mig utan min shoppingvagn i rotting som jag går på matuppköp i närbutiken med. Finländarna kånkar på tunga plastkassar fast det finns shoppingvagnar. Ute i Europa används vagnar överallt, men hos oss har man fått för sig att de bara är för gamla tanter. I franska storbutiker finns det till och med vagnparkeringar.

Mina morgnar börjar alltid med musik för gott humör. Jag hör till minoriteten på fem procent som är kvällspigga. I mitt hem i Helsing-

fors vaknar jag alltid till den trevliga musiken i programmet Muistojen bulevardi – programmet är förresten Yles största gåva till Finlands folk. I Paris vaknar jag till en nyhetskanal, och så fort jag vaknat lite mer letar jag upp Muistojen bulevardi på nätet.

Jag orkar bättre när jag sover nio timmar. Jag märker tydligt att orken försämras om jag sovit mindre. För att få en ordentlig nattsömn måste jag lägga mig vid tolvsnåret, fast jag helst skulle vara uppe till ett. Jag har ännu inte uppnått en perfekt nattsömn så att jag inte skulle vakna på morgonnatten.

Hemligheten med min slankhet ligger i de franska kostrekommendationerna, som har två regler: exakta mattider utan mellanmål och varje dag minst fem grönsaker eller frukter. Frukosten blir automatiskt lätt eftersom man

PERSON 52 TERVEYDEKSI!

”MIN PRINCIP ÄR ATT MOTION, HÄLSOSAM MAT OCH SÖMN SKA VARA I BALANS.”

suttit vid matbordet länge och väl från klockan åtta på kvällen. Vid lunchen klockan ett äter man två maträtter i lugn och ro. Man får äta allt, men mellan måltiderna småäter man inte. Söta drycker hör inte heller till den franska matkulturen. Fransmännen är stora livsnjutare och till njutningarna hör också god mat, men ändå blir de inte feta.

På tallriken väljer jag allt mer fisk och mindre kött –det enda undantaget är lever som jag verkligen gillar. Jag är ingen strikt följare av någon diet, för man måste kunna njuta av livet. Mitt bravurnummer är kalvnjure i grädd-senapssås, som jag lagade redan på 1990-talet i tv-programmet Teijan keittiössä. När jag är i Paris kan jag ringa en köttbutik i närheten och be dem förbereda njurarna.

Min fritid spenderar jag helst med vänner på promenad eller kring en god måltid, eller alternativt så att jag är fullständigt lat. Eftersom jag jobbar mycket tycker jag om att slappa på fritiden. Då sätter jag mig bekvämt i en fåtölj och gör inget jag måste, eventuellt läser jag något. Slappande är en värdefull konst som jag lärde mig när jag var korrespondent i Frankrike. Arbetet var så hektiskt att jag var tvungen att ladda batterierna emellanåt genom att inte göra någonting alls.

Jag belönar mig själv med en testund. Det är få som vet att Paris, och inte London, är Europas tehuvudstad. När jag reste runt i Europa sökte jag alltid efter lokala tehus och kom på så sätt in i europeisk tekultur. I min bok Tee teematka (Tammi) sammanställde jag allt jag lärt mig om te, och en bonus är adresserna till härliga tehus i olika länder. Många av dem som läst boken har blivit teentusiaster och i dag har vi ju många tehus i Finland också.

Jag stressar av genom att bada bastu, och efter bastun sover jag som en stock. Husbolaget där jag bor i Tölö har en bra bastu och jag har en egen bastutur på lördagarna. När jag reser till Paris saknar jag alltid bastun och de ljusa sommarnätterna. t

-15%

Nizoexpert® Daily Care Shampoo

• Estää kutinan ja hilseen uusiutumisen

• Hellävarainen mutta tehokas päänahalle ja hiuksille

• Päivittäiseen käyttöön. Sopii käytettäväksi lääkkeellisten hilsehoitojen välipesuun tai niiden jälkeen.

Nizoexpert® – Rauhoittaa kutiavaa ja hilseilevää hiuspohjaa.

www.nizoexpert.fi

OLETKO JO
KAIKKEA? UUTUUS
KUTIAVA HIUSPOHJA
KOKEILLUT
Saatavana kampanjaan osallistuvista apteekeista. Tarkista saatavuus omasta apteekistasi. Tarjous voimassa 30.9.2023 asti.

NAISELLISEEN HYVINVOINTIIN

Naisen intiimialueen hyvinvoinnilla voi olla suuri vaikutus koko arjen hyvinvointiin. Lähes jokaisella naisella on joskus intiimialueen kutinaa, kirvelyä, kuivuuden tunnetta ja tavallisesta poikkeavaa valkovuotoa. Kolme neljästä naisesta kärsii jossain vaiheessa elämäänsä hoitoa vaativista intiimiongelmista kuten hiiva- tai emätintulehduksesta, emättimen kuivuudesta tai toistuvista virtsatietulehduksista.

Altistavia tekijöitä intiimialueen muutoksille ovat mm. hormonaaliset muutokset naisen elämänvaiheissa, liiallinen intiimihygienia, tiukat tai huonosti hengittävät vaatteet sekä erityisesti antibioottilääkitys. Antibiootit hävittävät kohdepatogeenien lisäksi myös elimistölle hyödyllisiä bakteereita. Hyödylliset maitohappobakteerit toimivat intiimialueella nimenomaan suojamuurina haitallisia, emätintulehduksia aiheuttavia bakteereita vastaan.

Lue lisää naisen intiimiterveydestä:

VAGINAL DRYNESS

Vesipohjainen geeli muodostaa kerroksen emättimen seinämään ja täydentää välittömästi emättimen kosteustasoa ja helpottaa kuivumiseen liittyviä epämiellyttäviä oireita. Geeliä voidaan käyttää päivittäin tai yhdynnän aikana.

i say: VAGINAL DRYNESS 75 ml

CE 0477 lääkinnällinen laite

Valmistaja Medical Brands B.V.

HELPOTTAA KUTINAA, HAJUA

JA VUOTOA

7 VRK KUURI

VAGINAL INFECTION

itsehoitoon tarkoitettu emätintabletti, joka hoitaa emätintulehduksia sekä niihin liittyviä vaivoja. Pienikokoiset emätintabletit hoitavat lääkkeettömästi sekä bakteeri- että hiivatulehduksia, poistavat niihin liittyvät vaivat ja estävät emätintulehdusten uusiutumisen. Epämiellyttävät oireet, kuten kutina, kirvely ja haju poistuvat.

i say: VAGINAL INFECTION 7 emätintablettia

CE 0477 lääkinnällinen laite

Valmistaja Medical Brands B.V.

Seuraa meitä:

@Intiimiterveys

Helppokäyttöiset suun kautta nautittavat kapselit sisältävät intiimialueen luonnollisia maitohappobakteerikantoja.

Femiflor 10 ja 30 kapselia, Ravintolisä

APTEEKISTA

VAALI
INTIIMIALUEESI
MAINOS
AUTTAA EMÄTTIMEN KUIVUUTEEN
TERVEYDEKSI! 55
O SUDOKUT 8 1 3 4 9 2 1 5 8 7 8 3 6 9 7 4 8 7 5 1 7 5 7 8 2 6 8 2 8 5 1 2 6 6 7 3 4 8 9 4 2 1 5 7 2 5 9 4 1 3 9 5 2 4 8 6 7 3 2 1 8 3 7 5 6 7 8 9 3 9 4 6 1 Vaikeusaste: AI32595 (C) Arto Inkala www.aisudoku.com 1 6 4 7 1 4 8 5 4 7 3 2 2 6 7 9 6 5 8 3 2 3 6 5 8 9 1 6 5 9 8 9 3 2 6 7 7 8 4 3 1 5 4 6 7 3 2 9 8 4 5 3 1 7 2 9 8 5 9 1 4 4 2 3 8 6 6 7 1 5 2 Vaikeusaste: AI32594 (C) Arto Inkala www.aisudoku.com 7 8 4 2 1 5 2 1 5 3 7 3 4 2 6 5 4 6 1 5 2 5 7 3 8 2 2 7 9 1 4 2 5 9 3 6 7 8 7 4 2 3 2 1 6 5 9 1 3 8 9 4 7 2 5 3 8 6 4 9 1 5 9 5 7 4 1 3 8 2 7 6 4 6 1 8 2 Vaikeusaste: AI32593 (C) Arto Inkala www.aisudoku.com Laatija Sami Hämäläinen/Aurifera Oy. Ristikon ja sudokujen ratkaisut sivulla 64.
RI S T I K K

Su o s i tte l e n ens isi ja is ek s i hoido k s i l ih a sk ip uu n 2 - 4 päivän ajan lääkeaineetont a k yl mä - lämp ög ee l i ä . S e tukee paranemisprosessia.

Suomalaisen Lääkäriseura Duodecim i n Kä y p ä hoit o - su o sit u ks e nki n mukaisesti kivun hoidon perustana tulee olla lääkkeettömät hoitomuodot Lääkärille kannattaa hakeutua, mik äli i ts ehoit o ei te hoa

Lä äk e a in e eto n k ylmä- lä mpög e el i s o p i i ki v unho i doks i ni i n ak u utt ii n kuin pi tki tty nees een li has ki puu n:

Nyrjähdykset Mustelmat Revähdykset Rasituskivut

Kysy apteekkarilta

Lopeta tupakointi Zonnic suusuihkeen avulla

Vaikuttaa minuutissa!

Zonnic®-annospussi ja suusuihke ovat reseptivapaita nikotiinivalmisteita tupakanhimon ja tupakasta johtuvien vieroitusoireiden lieventämiseen. Ei alle 18-vuotiaille. Ei lasten ulottuville tai näkyville. Raskauden tai imetyksen aikana vain lääkärin ohjeiden mukaan. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen. www.niconovum.se

Lukijoiden kysymyksiin lääkkeistä, itsehoidosta ja apteekkitoiminnasta vastaavat vuorotellen apteekkarit Petteri Henriksson Karjaan apteekista ja Mika Wallin Kauhavan Ykkösapteekista.

Vastausvuorossa

Petteri Henriksson

Voisiko apteekki tiedottaa Facebookissa lääkkeen saapumisesta?

? Diabeteslääkkeeni on ollut pitkään vaikeasti saatava ja olen huomannut, että apteekit eivät saa lääke-eriä samaan aikaan. Hakisin lääkkeen mielelläni lähiapteekista, jos tietäisin, että sitä on sinne saapunut.

* Eri syistä johtuvia lääkkeiden saatavuushäiriötä on ollut runsaasti viime vuosina. Ongelmat ovat aiheuttaneet paljon ylimääräistä vaivaa ja harmia niin asiakkaille kuin apteekeillekin.

Tiedotamme lääkkeiden saatavuudesta asiakkaille mielellämme, mutta joudumme huomioimaan myös lääkemarkkinoinnin säädökset. Kohdistamaton tiedotus yksittäisestä lääkkeestä suurelle yleisölle saattaa rikkoa näitä säädöksiä. Esimerkiksi Facebook-postaus ”Diabetes-

APTEEKKARI VASTAA
zonnic.fi

Useimmat Kela-asiat voi hoitaa puhelimessa

Puhelinpalvelumme

palvelee arkisin klo 9–16

lääkettä X on nyt saapunut uusi erä apteekkiimme”, voi daan katsoa reseptilääkkeen markkinoinniksi yleisölle, mikä on kiellettyä.

Myös itsehoitolääkkeistä tiedottaminen apteekin somessa on ongelmallista, koska jo pelkästään lääkkeen

*klo 10–15

Jos et löydä sopivaa numeroa, valitse numero, joka parhaiten vastaa omaa tilannettasi.

Palvelemme myös ruotsiksi, englanniksi ja saameksi. Katso numerot www.kela.fi.

Lue lisää etuuksista ja palveluista www.kela.fi

Asioi verkossa www.kela.fi/omakela

Ota numerot talteen!

Huomioittehan, että lemmikkinne elinympäristö, mah dollinen käyttötarkoitus ja ikä vaikuttavat madotustarpee seen. Valmisruokaa syövät, taajamaympäristössä asuvat koirat ja kissat eivät ole niin alttiita sisäloisille kuin esi merkiksi paljon ulkona liikkuvat metsästyskoirat ja jyrsi jöitä syövät kissat.

Koirien ja kissojen tavallisimmat sisäloiset ovat suo linkainen, hakamato ja heisimadot. Tyypillisiä sisäloistartunnan oireita ovat ripuli, oksentelu, ruokahaluttomuus, väsymys ja turkin huono kunto. Jos epäilette lemmikillänne matotartuntaa, suosittelen tutkituttamaan sen ulostenäyte eläinlääkärillä. Tämän jälkeen eläinlääkäri voi suositella mahdolliseen tartuntaan parhaiten tehoavaa madotuslääkettä.

APTEEKKARI
Asuminen 020 692 210 Eläkkeet 020 692 202 Kuntoutus ja vammaistuet 020 692 205 Opiskelu ja asevelvollisuus 020 692 209 Sairastaminen ja kortit 020 692 204 Toimeentulotuki 020 692 207 Työttömyys 020 692 210 Vanhemmuus 020 692 206 Turvakieltoasiakkaat 020 635 3500 Kansainväliset tilanteet* 020 634 0200 Perintäkeskus* 020 634 4940
VASTAA

Flunssaa voi ENNALTAEHKÄISTÄ

ITSEHOITOLÄÄKE

NUHAKUUMEEN TUKIHOITOON JA

ENNALTAEHKÄISYYN

Echinaforce on perinteinen kasvirohdosvalmiste nuhakuumeen tukihoitoon ja ennaltaehkäisyyn. Valmisteen käyttö perustuu yksinomaan sen traditionaaliseen eli pitkään jatkuneeseen käyttöön. Echinaforcen vaikuttavat aineet ovat kaunopunahatun tuoreesta versosta sekä juuresta valmistettu etanoliuute. Jos olet allerginen punahatuille ja/tai mykerökukkaisille tai jos sinulla on jokin etenevä systeeminen sairaus, autoimmuunisairaus, immuunipuutos tai verisairaus älä käytä tuotetta. Saa käyttää enintään 10 vrk:n ajan akuuttien oireiden hoitoon ja korkeintaan 2 kk ajan yhtäjaksoisesti vilustumisoireiden ennaltaehkäisyyn. Keskustele lääkärin kanssa ennen valmisteen käyttöä, jos sinulla on jokin maksa- tai munuaissairaus, jos olet atoopikko tai olet herkkä saamaan allergisia reaktioita. Ei suositella raskauden tai imetyksen aikana. Tutustu pakkausselosteeseen ennen valmisteen käyttöä. Markkinoija A.Vogel.

Jawad M, Schoop R, Suter A, Klein P, Eccles R. Safety and Efficacy Profile of Echinacea purpurea to Prevent Common Cold Episodes: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. 2012 doi:10.1155/2012/84131

Fosfatidylseriinikapseli

Fosfoser® Memory sisältää vaikuttavana aineena soijaperäistä fosfatidylseriiniä. Iän myötä sen määrä vähenee aivoissa. Fosfoser Memory -ravintolisällä täydennetään elimistön fosfatidylseriinitasoa. Suositellaan erityisesti ikääntyville, opiskelijoille ja keskittymistä vaativan työn tekijöille.

Fosfoser® Memory -kapseli sisältää 480 mg soijafosfolipidejä, joista 100 mg fosfatidylseriiniä ja 100 mg fosfatidihappoa.

Voinko itse laskea lääkkeen annosta?

? Aloitin noin puoli vuotta sitten verenpainelääkkeen käytön. Olen säännöllisesti seurannut paineita kotimittauksin. Yläpaineeni on nyt laskenut tavoitteeseen 120 mmHg, voinko puolittaa lääkkeen annostuksen?

* On hienoa, että lääkitys on toiminut ja verenpaineenne on nyt tavoitelukemissa. Lääkäri päättää aina reseptilääkkeen käytöstä ja sen annostuksesta, eikä annostusta saa muuttaa omin päin. Jos lääkäri ei ole antanut nimenomaista ohjetta muuttaa lääkkeen annostusta tietyillä ehdoilla, sitä ei tule tehdä. On mahdollista, että pienempi lääkeannos ei riitä pitämään verenpainettanne tavoitelukemissa. Keskustelkaa lääkärinne kanssa verenpaineestanne ja lääkkeenne annostuksesta. Jos käytössänne on jokin sähköinen yhteydenottokanava terveydenhuoltoon, keskustelun avaus on helppo tehdä sitä kautta.

Voiko saksalaisella reseptillä ostaa lääkkeitä?

? Meille on tulossa vaihto-oppilas Saksasta. Voiko hän ostaa lääkkeitä suomalaisesta apteekista saksalaisella reseptillä?

* Kaikkialla EU-alueella kirjoitetut reseptit ovat periaatteessa voimassa Suomessa, mutta lääkkeen toimittaminen suomalaisesta apteekista ei aina ole mahdollista. Sähköisten reseptitietojen jakaminen kansallisten rajojen yli on vasta alkuvaiheessa, eikä Saksasta vielä ole tällaista ”reseptiyhteyttä” Suomeen.

Jotta saksalaisen reseptin voi toimittaa suomalaisesta apteekista, sen on oltava perinteinen, kirjallinen resepti. Meidän on apteekissa aina varmistettava reseptin aitous ja lääketieteellinen asianmukaisuus. Reseptistä on löydyttävä lääkärin nimen lisäksi tiedot myös hänen toimipaikastaan ja yhteystiedot. Jos resepti vaatii tarkistuksia, niihin voi mennä muutama päivä. Reseptillä määrätyn lääkkeen on luonnollisesti oltava Suomessa saatavana.

Huomioitavaa on, että reseptilääkkeiden ostamiseen ulkomailla liittyy muutamia rajoitteita. Esimerkiksi huumausaineeksi luokiteltavia lääkkeitä ei voi ostaa ulkomaisella reseptillä.

Apteekeista sekä terveystuotekaupoista ja -osastoilta

SUOSITTELEN

Suomeen pidemmäksi aikaa saapuvan henkilön tulee selvittää etukäteen lääkkeensä saatavuus Suomessa. Jos lääkettä ei ole saatavilla meillä, oleskelun aikana tarvittavat lääkkeet pitää ottaa mukaan kotimaasta. Tämä vaatii hieman lisäselvityksiä ja tutustumista suomalaisiin säädöksiin lääkkeiden maahantuonnista.

Lääkeasioissa on siis jonkin verran järjesteltävää, mutta uskoisin, että oppilasvaihtoa hoitava organisaatio on antanut tulevalle vaihto-oppilaalle neuvoja ja ohjausta myös näissä asioissa.

APTEEKKARI VASTAA
Lisää vireyttä Ikääntyville Opiskelijoille Suomalaisen lääketehtaan laatua “Vireyttä aivoille Fosfoser® Memory -kapseleilla.” Aira Samulin Kuva: Mikko Mäntyniemi

Vagidonna®

– vaihdevuosien

aiheuttaman emättimen kuivuuden hoitoon.

Suojaa silmiä kuivuudelta

• Hypotoninen

• Säilytysaineeton

• Fosfaatiton

• Sopii piilolinssien käyttäjille

• Ei sumenna näköä

• Säilyy avattuna 6 kk

Apteekista ilman reseptiä.

Estrogeenin puutteesta johtuva emättimen kuivuus on vaihdevuosi-ikäisillä yleinen vaiva, josta aiheutuu kirvelyä ja arkuutta. Limakalvovauriot altistavat myös emätin- ja virtsatietulehduksille.

Vagidonna®-emätintabletti vahvistaa emättimen limakalvoja. Pieni estrogeenimäärä riittää lievittämään oireita, mutta ei vaikuta koko elimistöön.

Vagidonna® sisältää kemiallisesti ja biologisesti samaa estradiolia kuin naisen oma estradioli.

Uudelleenkäytettävä – vähemmän jätettä!

SILMÄLÄÄKÄRIEN ENITEN SUOSITTELEMA

Thealoz® Duo kostuttaa silmiä jopa kuusi kertaa pitempään. Ainutlaatuinen hypotoninen yhdistelmä sisältää kostuttavaa hyaluronihappoa sekä trehaloosia, joka suojaa silmiä kuivuudelta ja korjaa kuivasilmäisyyden aiheuttamia silmän pinnan vaurioita.

THEALOZ® DUO 5 ml ja 10 ml: CE-merkitty lääkinnällinen laite kohtalaisen tai vaikean kuivasilmäisyyden hoitoon. Trehaloosi 3 %, natriumhyaluronaatti 0,15 % natriumkloridi, trometamoli, kloorivetyhappo, injektionesteisiin käytetty vesi. Fosfaatiton. Hypotoninen. Säilytysaineeton. Yksi tippa kumpaankin silmään tasaisesti pitkin päivää aina tarvittaessa. Tutustu pakkausselosteeseen ennen käyttöä. Oireiden pahentuessa käänny lääkärin puoleen. Saatavana apteekeista. Säilyy 6 kk avaamisesta.

Pyöristetty asettimen pää.

Vagidonna® 10 mikrog emätinpuikko, tabletti Vaikuttava aine: estradioli Käyttöaihe: Estrogeenin puutteesta johtuviin emättimen vaihdevuosioireisiin. Annostelu: 1 emätintabletti päivittäin 2 viikon ajan, jonka jälkeen ylläpitoannos 1 emätintabletti 2 kertaa viikossa. Älä käytä, jos sinulla on todettu, epäilty tai aikaisemmin sairastettu rintasyöpä tai estrogeeneille herkkä syöpä, selvittämätön emätinverenvuoto, hoitamaton kohdun limakalvon liikakasvu, olet sairastanut tai sinulla on alttius veritulppiin, maksasairaus tai porfyria, tai jos olet allerginen estradiolille tai lääkkeen muille ainesosille. Muut varoitukset ks. pakkausseloste. Yleiset haittavaikutukset: päänsärky, vatsakipu, emättimen verenvuoto, vuoto tai epämiellyttävät tuntemukset emättimessä. Keskustele lääkärin kanssa ennen käytön aloittamista oikean diagnoosin varmistamiseksi, ja mikäli oireesi pahenevat tai eivät lievity 4 viikon kuluessa. Itsehoitolääke. Lue pakkausseloste ennen käyttöä. Lisätietoja: Sandoz lääkeneuvonta arkisin 8–16, puh. 010 613 3415. Markkinoija: Sandoz A/S, www.sandoz.fi, info.suomi@sandoz.com. NR2211040253 11/2022 Perustuu 21.2.2022 päivättyyn valmisteyhteenvetoon.

Sandoz A/S, www.sandoz.fi, info.suomi@sandoz.com

Lääkeneuvonta: arkisin klo 8–16, puh. 010 6133 415.

Huolehdi säännöllisesti silmäluomen hygieniasta kuivien silmien hoidon yhteydessä. Käytä myös silmien allergiaoireiden hoidossa.

PYYHETTÄ

CE-merkitty lääkinnällinen laite

www.vagidonna.fi
NR2305021489, 05/2023
Lähteet: 1. Vagidonna®-pakkausseloste. 2. Lääkärikirja Duodecim: Emättimen limakalvojen kuivuminen, 12.10.2022, Tiitinen Aila. Artikkelin tunnus: dlk00118 (020.034)
THÉA NORDIC SUOMI • RANTAKATU 3 LH 10 • 04400 JÄRVENPÄÄ • THEA-NORDIC.FI
KUIVIENSILMIENHOITO.FI
20
ThFi20230620-441

Selviytyjän ravintolisä

MAITOHAPPO­

Miksi sain masennuslääkettä uniongelmaani?

? Lääkäri määräsi uniongelmiini Triptyl-nimisen lääkkeen. Pakkausselosteen mukaan kyseessä on masennuslääke. Epäröin lääkkeen aloittamista, sillä en mielestäni kärsi masennuksesta. Voinko jäädä riippuvaiseksi lääkkeeseen ja voiko sillä olla vaikutuksia mielialaani?

* Jokaiselle lääkkeelle on myyntiluvan myöntämisen yhte ydessä hyväksytty käyttötarkoitukset annostuksineen. Lää käri voi kuitenkin harkintansa mukaan määrätä lääkkeitä myös muihin käyttötarkoituksiin ja muilla annostuksilla. Lääkärin harkinta perustuu aina lääketieteelliseen asian tuntemukseen.

Mainitsemanne Triptyl-lääke sisältää amitriptyliiniä, ja se tuli markkinoille 1960-luvulla masennuslääkkeenä. Nykyään sitä käytetään paljon myös muihin käyttötar koituksiin. Esimerkiksi uniongelmissa Triptylin käyttö on nykyään hoitosuositusten mukaista, vaikka sitä ei pak kausselosteessa mainitakaan.

Teidän ei tarvitse epäröidä lääkkeen aloittamista. Jos ette kärsi masennuksesta, lääkkeellä ei ole vaikutusta mielialaanne. Triptyl ei myöskään ole varsinaisten unilääk keiden tavoin riippuvuutta aiheuttava lääke.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että univaikeuksien lää kehoito on usein haastavaa, ja välillä joudutaan tekemään kokeiluja ennen kuin paras hoito löytyy. Toivottavasti teillä on mahdollisuus keskustella lääkärin kanssa, minkälaista apua univaikeuksiin saitte tästä lääkkeestä.

Voiko lääke etoa?

? Olen toipilaana suurehkosta jalkaleikkauksesta vahvojen lääkkeiden turvin. Lääkkeet aiheuttavat minulle etovaa oloa ja ruokahaluttomuutta. Onko tämä normaalia?

* Leikkauksen jälkeisiä kipuja hoidetaan usein vahvoilla, keskushermoston kautta vaikuttavilla kipulääkkeillä. Ne tehoavat useimmiten hyvin tämän tyyppiseen kudosvauriokipuun, mutta niiden yleisenä haittavaikutuksena on pahoinvointi ja siihen liittyvä ruokahaluttomuus. Nämä ovat ikäviä haittavaikutuksia, koska puutteellinen ravitsemus saattaa osaltaan haitata leikkauksesta toipumista.

Haittavaikutukset saattavat lievittyä hoidon jatkuessa. Jos pahoinvointi on voimakasta, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin tai hoitopaikkaan.

Kokeilkaa syödä pienempiä aterioita useammin, se voi auttaa voimakkaimman ruokahaluttomuuden yli. Suositte len myös kokeilemaan apteekista saatavia kliinisiä ravintovalmisteita. Ne ovat tarkoitettu ravitsemustilan tukemiseen, kun ravinnon saanti on syystä tai toisesta liian vähäistä. Vaihtoehtoja on monia, kysykää rohkeasti apua, neuvomme apteekissa mielellämme.

APTEEKKARI VASTAA
BAKTEERIT ARKEEN JA SEIKKAILUUN!
mukaan seikkailuun osoitteessa mukanaseikkailussa.fi
Lähde
Ravintolisä ei korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota eikä terveitä elämäntapoja.
FLUNSSA TULOSSA? OTA FLUACUTE ZINC+ -merkitty lääkinnällinen laite Pharmia Oy Jakelija: Oy Medifon Ab, Espoo Se lyhentää flunssan kestoa ja lievittää oireita. Eau Thermale Avène – Iho jossa viihdyt 15uudistunut iho Päivässä* UUTUUS SOLUJEN HYVINVOINTI ON IHOMME TULEVAISUUS Mitä jos voisimme pidentää solujemme elinikää? *Itsearviontitutkimus, 65 koehenkilöä. Yksi käyttökerta päivässä. © All rights reserved - PIERRE FABRE Group. Method developed by the PIERRE FABRE Group. Reproduction without permission of the PIERRE FABRE Group is prohibited. Hyaluronihappo Niasiiniamidi 6% Kiinteyttää ja tasoittaa juonteita Valmistettu Ranskassa Skannnaa >>>

Lähde mukaan seikkailuun osoitteessa mukanaseikkailussa.fi

Selviytyjän ravintolisä

MAGNESIUMIT SEIKKAILUSTA SELVIYTYMISEEN!

Magnesium auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta ja B6-vitamiini tehostaa magnesiumin vaikutuksia. Ravintolisä ei korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota eikä terveitä elämäntapoja.

Puro™ suoja

Säilöntäaineeton silmien kestokosteuttaja

▪ Lipidimikroemulsio-silmätippa

▪ Allergiatunnustuote®

▪ Hoitaa ja ennaltaehkäisee tehokkaasti kuivasilmäisyyttä

▪ Kliinisesti tutkittu: vaikeat

kuivasilmäisyyden oireet vähenevät merkittävästi 10-30 päivässä

▪ Tehoaineet: Ω-öljy | Trehaloosi |

Hyaluronaani | Glyseroli

▪ Riittoisa: 300 tippaa | 10ml

▪ Sopii myös piilolinssien käyttäjille

▪ Säilyvyys 6 kk

▪ Kehitetty ja valmistettu Suomessa

CE-merkitty lääkinnällinen laite. Valmistaja: Oy Finnsusp Ab, Lieto

SE TUNNE KUN

▪ Kostuttava suihke silmille ja luomille, hoitaa myös silmänympärysihoa

▪ Virkistää silmiäsi - helppo suihkaista kesken työskentelyn tai opiskelun

▪ Tehoaineet: Tyrninsiemenöljy | Hyaluronaani | Glyseroli

▪ Helppo annostella - missä tahansa milloin tahansa; kätevä ottaa mukaan ulkoiluun

▪ Hygieeninen - samaa tuotetta voi käyttää useampikin henkilö

▪ Riittoisa: 300 suihkausta I 17 ml

▪ Sopii myös piilolinssien käyttäjille

▪ Ei tahri meikkiä

▪ Säilyvyys 6 kk

▪ Kehitetty ja valmistettu Suomessa

Neljä tuotetta kuivien silmien hyvinvointiin: Puro™ vire, Puro™ teho, Puro™ suoja ja Puro™ tyrni Kotimainen. Säilöntäaineeton. Säilyy avattuna 6 kk. Sopii piilolinssien käyttäjille. Apteekeista ja verkkoapteekeista.

Puro™ tyrni Säilöntäaineeton ja alkoholiton silmäsuihke purosilmille.fi

ALAKERTA VOI HYVIN.

NIIN, ITSEASIASSA , SEHÄN

Tulehduksia, kuivuutta, kirvelyä, hajua?

Gynevia on tehokas emätingeeli vaihdevuosista johtuviin alakerran oireisiin.

• Vaihdevuosista johtuviin limakalvo-oireisiin

• Lieviin bakteerivaginoosin oireisiin sekä ennal taehkäisyyn

• Emättimen bakteerikannan palauttamiseen esim. antibioottikuurin jälkeen

"Loistava tuote!

Mainos

– asiakasarvostelu, Olo-apteekki

*) Lue lisää silmä�ppoja vertailevasta ar�kkelista: purosilmille.fi
*) Iqvia apteekkien ulosmyyntitilastot
CE-merkitty lääkinnällinen laite | Markkinoija: Stragen F d Oy | almistaja: STRAGEN FINLAND OY Regus Graniittitalo, Jaakonkatu 3 B, 7. krs. 00100 HELSINKI | info@stragen.fi | www.stragen.fi
EI TUNNU MILTÄ ÄN. 6 /2 023
Käytän tuota kaksi kertaa viikossa ylläpitämään vaginan kosteustasapainoa."

kolumni

Kaksi lähtöä samaan vuodenaikaan

Ensimmäinen on 80-vuotias mies. Hän on sovussa kaiken kanssa, menneen elämänsä ja tulevan kuolemansa. Kun vieras käy häntä katsomassa, hän kurkottaa halaamaan ja hymyilee lämpimästi. Hän ei pelkää kuolemaa, päinvastoin, kuolema on tervetullut. Hän juttelee mielellään, ei valita mistään. Hän ei ole ahdistunut eikä siirrä ahdistusta kenellekään.

Toinen tarina ei ole näin onnellinen. Potilas on saanut diagnoosin sairaudesta, joka johtaa kuolemaan, eikä hoitoa ole. Hän ei kuitenkaan hyväksy tilannetta. Ehkä diagnoosi on väärä, tapahtuuhan sellaistakin? Ehkä jostakin luontaistuotteesta olisi sittenkin apua? Läheisilleen hän vakuuttaa, että hän vielä paranee.

Harva lähtee näinä päivinä saappaat jalassa. Monelle kuoleman odotus on pitkä – vieläpä siten, että tiedämme kuolevamme. Hieman kuin odottaisi kuolemantuomion toimeksipanoa sellissä, mutta aikaa ei ole päätetty. Ei muuta tehtävää kuin odottaa, miettiä elämäänsä, miettiä, mitä on edessä. Ei ihme, jos ahdistaa.

”MITÄ IHMINEN VOI TEHDÄ TUOLLAISEN TYHJYYDEN EDESSÄ?”

Kun olen seurannut näitä kahta tarinaa, mieleeni on tullut elokuva Lucky. Lucky on yhdeksänkymppinen mies, joka elää omaa rutiinien täyttämää elämäänsä amerikkalaisessa pikkukaupungissa. Eräänä päivänä Lucky pyörtyy ja tajuaa, että jonain päivänä hänenkin aikansa päättyy. Lucky on tämän ajatuksen kanssa hieman hukassa ja hän alkaa kovasti miettiä elämäänsä.

Eräänä päivänä Lucky tapaa kahvilassa sotaveteraanin, ja he alkavat jutella. Mies kertoo tarinan siitä, kuinka amerikkalaiset sodan aikana nousivat japanilaiselle saarelle. Saarelaiset olivat kauhuissaan ja osa heistä heittäytyi jyrkänteeltä alas, koska he pelkäsivät, että amerikkalaiset tappavat heidät. Keskellä kaikkea kaaosta ja sekasortoa kertoja näkee pienen tytön, joka tuijottaa miestä ja hymyilee hänelle aurinkoista ja onnellista hymyä.

Kertoja on hämillään ja sanoo ajatelleensa, että ainakin joku on iloinen heidät nähdessään. Hänen toverinsa kuitenkin kertoo, ettei kyse ole siitä. Tyttö on buddhalainen ja he uskovat, että kuolema on kohdattava hymyillen. Tyttö luulee siis kuolevansa ja siksi hän hymyilee.

Myöhemmin samana iltana Lucky istuu baarissa ja pitää siellä puheen. Lucky on ateisti eikä usko, että kuoleman jälkeen on mitään. "Pelkkää ei-mitään", hän sanoo. Luckylta kysytään, mitä ihminen voi tehdä tuollaisen tyhjyyden edessä. "Hymyillä”, Lucky vastaa. "Vain hymyillä."

80-vuotias on selvästi ymmärtänyt, mitä Lucky yrittää kertoa. Toivon, että omana aikanani muistan tämän opetuksen ja minäkin muistan hymyillä. t

66 TERVEYDEKSI!
Jani Kaaro on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

MINNEA

Kotimainen

D-vitamiinivalmiste. Hyvin imeytyvä, auringonkukkaöljyä sisältävä kapseli.

Neljä vahvuutta: 20, 50, 100 ja 150* µg

VAIN APTEEKEISTA

Turvalliset D-vitamiinin saannin ylärajat ovat 1-11 vuotiailla 50 µg ja yli 11-vuotiailla 100 µg päivässä. * 150 µg:n vahvuutta suositellaan henkilöille, jotka tietävät D-vitamiinitasonsa olevan alhainen.

Pieni teko. Parempi päivä. – minnea.fi

MUISTA KOKO
SARJA:

Naisellista hyvinvointia

APTEEKISTA. 6/2023 femisan.fi itsehoitoapteekki.fi UUTUUDET
CE-merkitty lääkinnällinen laite. Femisan Vital emätingeeli, Valmistaja: Peptonic Medical AB. Femisan Balance emätingeeli, Valmistaja: Galena Pharma Oy. Ravintolisä *Femisan karpalo sisältää C-vitamiinia, joka vahvistaa vastustuskykyä.
Läkemedel Antibiotika – inga onödiga kurer Livets njutningar Redaktör och författare Helena Petäistö: FÅ BÄTTRE SJÄLVKÄNSLA! TRÄNA DIN JAGBILD SIFFERGYMNASTIK: Lös sudokuna TERVEYDEKSI.FI APOTEKETS KUNDTIDNING 3 | 2023 Svenska sidor 47–53 ger valbefinnande
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.