Page 41

ØKOLOGISK

41

SIG ØF-ØF TIL EN ØKO-GRIS andet fordi, der er mindre kontrol inde i hytterne end i staldsystemerne. - Jeg er derfor begyndt at få avlsgrise fra Norge. Såkaldte Topids Nor-svin. I mine øjne præsterer de meget bedre, fordi de er avlet til et løsgående system. Søerne er mere rolige, og de er bedre til at fare selv. Det har klart reduceret antallet af klemte smågrise hos mig, fortæller Thomas Bertram.

Søndag d. 24. maj kan du og familien tage på Sofari. I kan opleve øko-grise boltre sig på græs på 14 gårde rundt om i Danmark. En af værterne er Thomas Bertram, der vil give sine grise et liv på første klasse. Tekst Peter Nordholm Andersen Foto Henrik Bjerregrav

gøre livet for søer og smågrise ekstra godt. Ikke mindst når smågrisene kommer til verden. Altså når soen farer, som det hedder. - Derfor har jeg opfundet en faringsvogn i stedet for de mindre, klassiske farehytter, som andre økologiske grise lever i ude på marken, siger landmanden, der til maj har været økolog i tre år. I vognen er der plads til fire søer med deres smågrise. Vognen er på hjul, så man kan flytte grisene rundt på marken. Dermed får dyrene tit nyt, frisk græs at æde. - En god anden god ting er, at jeg kan stå oprejst i hytten. Det giver et bedre arbejdsmiljø. Jeg synes, at jeg med faringsvognen får skabt et rigtig godt griseliv for mine grise og et godt arbejdsmiljø for mig selv.

Besøger du Thomas Bertrams gård søndag den 24. maj, vil du møde en mand, der tænder på at give sine 110 søer og deres mange smågrise optimale rammer. - Når man som økolog påstår, at man producerer dyr med en ekstra god dyrevelfærd, så skal vi også levere på det, slår Thomas Bertram fast fra gården ved Brønderslev i Nordjylland. Han vil med egne ord være specialist i at

GØR RAMMERNE ENDNU BEDRE Thomas Bertram blev i 2017 kåret som ”Årets unge landmand” på basis af lysten til at skabe noget nyt og udvikle nye idéer som for eksempel faringsvognen. Siden har Thomas Bertram bevaret et stramt fokus på at optimere forholdene for grisene. Især smågrisene i de syv uger, han har dem på gården. En paradoks for økologerne er, at enkelte smågrise kan blive klemt ihjel af soen. Blandt

G L Æ D E R S I G T I L AT V I S E G R I S E N E For den unge landmand var det en sjov og positiv oplevelse at åbnede den nordjyske gård ved Brønderslev op, da han senest var Sofari-vært tilbage i 2018. - Jeg fik meget medieomtale, da jeg blev Årets unge landmand i 2017, så mange af de omkring 380 gæster havde allerede hørt om min produktion med de mobile faringsvogne, siger den økologiske landmand. Nu glæder Thomas Bertram sig til, om der kommer lige så mange gæster som sidst. - Jeg er overbevist om, at man som økolog skal sælge sine produkter mere på historien om det gode liv frem for eksempelvis smagen af kødet. Jeg glæder mig meget til at vise gæsterne et griseliv på første klasse – og at give dem en idé om, hvad det vil sige at leve som økologisk gris, siger Thomas Bertram.

På en Sofari-gård kan du fx ... • få en rundvisning blandt grisene og en snak med landmanden. • se, hvordan soen bor sammen med sine smågrise. • deltage i en ”grisequiz” for hele familien og blive klogere på det økologiske griseliv. • lege i halmen. • få Sofari-tatoveringer, pixibøger og et vendespil. • og til de voksne opskriftshæfter med lækre opskrifter med økologisk grisekød. Du kan se mere på www.sofari.dk. Følg også Sofari på fb/sofaridk samt instragram på sofaridk.

Profile for Økologisk Landsforening

Magasinet Økologisk nr. 47, forår 2020  

Få masser af inspiration til at skrue op for det grønne på din tallerken - og plads til lidt, men godt kød - økologisk naturligvis.

Magasinet Økologisk nr. 47, forår 2020  

Få masser af inspiration til at skrue op for det grønne på din tallerken - og plads til lidt, men godt kød - økologisk naturligvis.

Profile for okologidk