Ondernemend Friesland editie 7 2021

Page 77

“Wat we nu vooral doen is het regionaal verzamelen van resthout-stromen. Allemaal schoon hout van A-kwaliteit: blokjes en zaagsel bijvoorbeeld. We willen gaan samenwerken met regionale afvalverwerkers in de noordelijke drie provincies.” De ambitie van Fripel is om zowel de input als de afzet binnen een straal van zo’n vijftig kilometer rond Drachten te houden. “Regionaal, duurzaam en circulair: zo willen wij werken. Dan moet je niet willen dat jouw materiaal en pellets honderden kilometers moeten afleggen, of zelfs van de andere kant van de wereld moeten komen. En wij werken nadrukkelijk alleen met resthout, niet met hout uit productiebossen of uit verse boomkap.” De pluimvee-industrie, kalvenmesterijen en tuinders gebruiken de pellets al regulier en consequent: een ideale afzetmarkt voor Fripel en één die regionaal goed is vertegenwoordigd.

Overheidsbesluit Ook vele bedrijven in andere sectoren zouden prima gebruik kunnen gaan maken

van verwarming middels pellets. Maar Hut weet dat een aantal van hen nog wacht op een overheidsbesluit. “De overheid maakt maar geen beslissing over welke richting we op gaan. In december 2019 zijn er Kamervragen gesteld hoe het nu verder moet met biomassa, aangezien de subsidies ophielden. Vanuit allerlei instanties zijn er onderzoeken gedaan naar de huidige situatie. Er ligt een SER-rapport klaar waarin een duidelijke conclusie wordt gesteld: het verwerken van resthout tot pellets, dat is de richting die we op moeten. Want geen enkele andere markt is op dit moment volwassen genoeg. Er ligt een hamerstuk klaar voor het kabinet. Maar ja: we hebben een demissionair kabinet. Intussen draait 95 procent van Nederland nog op gas.”

Bijdragen aan energietransitie Hut vertelt over het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy. Het FSFE is mede-aandeelhouder bij Fripel en heeft als primaire doelstelling een bijdrage te leveren aan de duurzaamheidsambitie van de provincie Fryslân. “Het FSFE doet dit door het ter beschikking stellen van financiële middelen

L E E S O F M A G A Z I N E O O K O N L I N E V I A W W W . O F. N L E N V O L G O N S V I A

,

EN

.

‘Je kunt een hele straat met woningen blokverwarming aanbieden middels een pellet-installatie. Dan heeft geen van de bewoners nog een eigen cv nodig: één ketel voor iedereen volstaat’

aan projecten op het gebied van duurzame energie en energiebesparing. Deze projecten moeten een aantoonbare bijdrage leveren aan de energietransitie in de provincie Fryslân. En dat is precies wat Fripel ook voor ogen heeft.”

Blokverwarming De directeur vindt het daarom ontzettend zonde dat het qua regelgeving allemaal zo

77

OF 2021-07