Ondernemend Friesland editie 7 2021

Page 71

Column

Een echte ondernemer is altijd druk Ik loop me de benen uit het lijf om al het werk op tijd af te krijgen. Mail, telefoon, de belastingaangifte, trainingen geven: ik heb het druk. Prachtig vind ik dat: ik houd van mijn werk! En toch heb je als ondernemer ook voor jezelf te zorgen, nietwaar? Een echte ondernemer heeft het altijd druk: je ontwikkelt je onderneming door er veel tijd aan te besteden. Altijd meer, sneller en beter willen: het zijn belangrijke uitgangspunten voor goed ondernemerschap. Veel ondernemers ervaren echter werkdruk: door concurrentie, het moeten groeien als ondernemer en het continu presteren op topniveau.

Van alle tijden Is werkdruk iets hips, of is het van alle tijden? Ik vraag het mijn 88-jarige vader. Zijn onderneming ontwikkelde zich van kruidenierszaak naar zelfbedieningszaak tot supermarkt. Mijn ouders ervoeren ook werkdruk, ze noemden het alleen niet zo. Ze werkten zes dagen per week en gingen op zondag vissen of bootje varen. Ze hielden altijd die ene dag vrij voor de dingen die ze naast het werk, graag deden.

Relaxt ondernemen In zijn boek ‘De relaxte ondernemer’ geeft Alexander Heine aan dat het gaat om je mindset. Kun jij relaxt ondernemen? Hoeveel tijd heb jij voor de dingen die je naast ondernemen graag doet? Wat let je om er tijd voor te maken? Als ondernemer kun je je eigen tijd indelen. Dat is juist één van de mooie dingen aan ondernemen.

Het kan anders In mijn trainingen met groepen praten we over: hoe zou je het willen hebben? Wat kun je eraan doen om daar zo dicht mogelijk bij in de buurt te komen? Stop met excuses en redenen waarom je niet doet wat je het liefste doet. Het kan anders! Ymkje de Vries is eigenaar van Kies Koers, hét NLP-instituut van Fryslân. Ze is gecertificeerd NLP Trainer, Master Coach en NLP Coaching trainer. Kijk voor meer informatie op www.kieskoers.nl.

Werkdruk raakt vanzelf weer uit de mode. Wat blijft is jouw eigen manier van tijd indelen. Wat werkt goed voor jou en wat kun je volhouden totdat je stopt met werken? Dat betekent ook af en toe ‘nee’ zeggen, een grens aangeven, misschien zelfs een opdracht voorbij laten gaan. Je kunt je tijd maar één keer besteden.

Reageren op deze column? Mail info@kieskoers.nl

Nu moet ik stoppen, ik ga trainen voor de halve marathon, lekker mijn hoofd leeg maken. En morgen naar de sauna! App me gerust voor een afspraak. Er is nog wel een gaatje in mijn agenda.

L E E S O F M A G A Z I N E O O K O N L I N E V I A W W W . O F. N L E N V O L G O N S V I A

,

EN

.

71

OF 2021-07