Ondernemend Friesland editie 7 2021

Page 37

V.l.n.r. Sibold Jellema, voorzitter van de Vereniging Ondernemend Sneek, Arnold de Jong, bestuurslid van de Ondernemersfederatie Súdwest-Fryslân en wethouder Bauke Dam.

Op 1 november onthulde de wethouder het verkoopbord: laarzen aan zijn voeten, middenin - nu nog - een modderig weiland. Toch toonde Bauke Dam er een grote glimlach. “De Hemmen 3 heeft een lange aanlooptijd gehad. Al geruime tijd vragen ondernemers ons: wanneer gebeurt er iets? Nu kunnen we concreet aan de slag, daar zijn we erg blij mee. Voor ondernemers uit de regio die staan te trappelen om te kunnen doorgroeien én omdat we ondernemingen van buiten de regio willen aantrekken.”

Toekomstbestendig Dam vervolgt: “We zijn op zoek naar toekomstbestendige bedrijven, die willen we ruimte bieden voor de lange termijn. Bij voorkeur bedrijven uit de maakindustrie: daar zijn we als Súdwest-Fryslân sterk in, dat past in ons DNA. Ook vinden we het belangrijk om werkgelegenheid te bieden. Krapte op de arbeidsmarkt speelt hier nog iets minder dan in het westen. Wij horen juist positieve geluiden van ondernemers van buitenaf die zich hier vestigen: zij vinden het werkklimaat heel gunstig, het arbeidsethos is goed. We hebben hier veel ‘hurde wurkers’!”

Duurzaam Bedrijven op De Hemmen 3 dienen een duurzaam profiel te hebben: zowel wat de bouw van het pand als hun bedrijfsprocessen betreft. “Wij gaan er vanuit dat ondernemingen iets neerzetten voor de lange duur en juichen duurzaamheid dan ook toe. We nodigen bedrijven uit om met ideeën te komen en kijken vanuit ons eigen afwegingskader of we suggesties kunnen

doen en een helpende hand kunnen bieden. Dat doen we op dit bedrijventerrein zelf ook heel bewust door klimaatadaptief te zijn en een groene buffer te creëren.”

volgend jaar willen we duidelijk hebben met welke bedrijven we serieus verder gaan. Geïnteresseerden hebben tot 13 december de tijd om zich in te schrijven.”

Sterk merk

2023: schep in de grond

Door de trek van bestaande ondernemingen richting De Hemmen 3 komt er ook ruimte vrij op de locaties waar deze bedrijven nu nog zijn gevestigd. “Súdwest-Fryslân is een sterk merk: een gewilde gemeente omdat het een fantastische plek is om te wonen en werken. Wij verwachten dat waar locaties vrijkomen andere bedrijven daarop inspringen. Zo ontstaat er een mooie dynamiek: bestaande panden worden opgeknapt en op De Hemmen 3 verrijzen nieuwe panden op een prachtige zichtlocatie.”

Acquisiteur en strategisch accountmanager Jaap-Auke Rienstra voegt toe: “In 2022 leggen we vervolgens het terrein zo aan dat elk bedrijf tot milieuklasse 3.2 zich er kan vestigen, dat bouwrijp maken kost tijd. Maar in de tussentijd moeten ondernemers zelf ook vergunningen en dergelijke aanvragen. Wat voor bedrijf het ook is: voorjaar 2023 moeten ondernemers kunnen starten met de bouw van hun pand.”

Verschillende formaten Omdat het al gonst van de belangstelling kan het wel eens snel gaan met de verkoop van de kavels. Deze zijn beschikbaar vanaf één hectare en variëren in grootte: er is ruimte voor verschillende formaten bedrijfspanden. “Mocht er veel belangstelling zijn, dan moeten we loting gaan inzetten. Dat zou mooi zijn, want dit is nog maar fase 1: deze is 12,5 hectare groot. Als er voldoende interesse is, kunnen we fase 2 snel doorzetten. Begin

Sterk netwerk De wethouder en accountmanager benadrukken dat ondernemers van buiten de regio hier in een warm bad terechtkomen. “De kracht van onze gemeente en regio is dat we een sterk netwerk vormen. We ontmoeten elkaar graag: ondernemersevents worden druk bezocht. Bovendien faciliteren we niet alleen grond, we helpen - indien mogelijk – ook met bijvoorbeeld personeelsvraagstukken. Door samen te werken, bereiken we veel!”

Belangstelling voor een bedrijfskavel op De Hemmen 3 in Sneek? Neem gerust contact op met Jaap-Auke Rienstra, via tel. 06 - 129 345 20 of mail: j.rienstra@sudwestfryslan.nl. Kijk voor meer informatie ook op www.sudwestfryslan.nl/bedrijfskavels.

L E E S O F M A G A Z I N E O O K O N L I N E V I A W W W . O F. N L E N V O L G O N S V I A

,

EN

.

37

OF 2021-07