Ondernemend Friesland editie 7 2021

Page 31

Twee jaar geleden was de start van Be Green Techniek en al snel groeide het bedrijf uit zijn jasje. In september verhuisde de specialist in elektrische, fossielvrije machines en voertuigen van Burgum naar Drachten. Hier werd het assortiment direct uitgebreid met interne transportmiddelen van EP Equipment, voorzien van krachtige lithium accu’s. Eigenaar Alexander Brekeling: “Het is leuk om mensen te laten ervaren dat er écht een goed, duurzaam alternatief is.”

Jarenlang werkte Alexander Brekeling in de industriële technische inkoop. Hierdoor kwam hij in aanraking met duurzame, elektrische oplossingen. Het had meteen zijn belangstelling. Toen hij leerde dat in de tuin- en machinemarkt nog veel te doen is op het gebied van duurzaamheid, besloot hij Be Green Techniek op te richten. “We begonnen met elektrische maaiers. Het assortiment werd steeds verder uitgebreid, onder andere met elektrische quads.”

Minder overlast Sinds september biedt Be Green Techniek ook heftrucks, pallettrucks, stapelaars en orderpickers van EP Equipment. Deze interne transportmiddelen zijn voorzien van lithium accu’s. “Ze zijn minimaal net zo krachtig als machines die werken op fossiele brandstoffen. Deze machines hebben de beste accu-kwaliteit en een lange levensduur.” Volgens Brekeling brengen de fossielvrije en elektrische machines en voertuigen veel voordelen met zich mee. Natuurlijk is er geen sprake van uitstoot. Daarnaast zijn ze beduidend stiller en trillen ze veel minder. “Dat is fijn als je er de hele dag mee moet werken. Het geluid van een elektrische grasmaaier ligt op circa 78 decibel in plaats van 100 a 110 decibel bij een normale maaier. Dat scheelt met name veel voor de omgeving.”

hoger dan bij fossiele voertuigen en machines. “Maar elektriciteit is goedkoper en onderhoud hebben deze machines en voertuigen amper nodig. Het begint daarom met omdenken. Niet meer aparte potjes voor aanschaf, brandstof en onderhoud, maar één pot voor alles. Dan kom je onder de streep beduidend vaak goedkoper uit.” Hoewel steeds meer bedrijven in de tuin- en machinemarkt verduurzamen, gaat het stapje voor stapje. Deels komt dit ook door de wetgeving; die is er wat dit betreft niet. Wel vindt er stimulatie plaatst door diverse fiscale voordelen bij aanschaf van bijvoorbeeld een elektrische maaier, quad of heftruck. Afhankelijk van de onderneming, kan dit voordeel aardig oplopen.

Helpen verduurzamen Naast het fiscale voordeel, zien mensen ook steeds meer de andere voordelen van elektrisch werken. Brekeling heeft hierdoor al vaak gezien: als mensen eenmaal kennis hebben gemaakt met elektrisch rijden en werken, willen ze vaak niet meer terug. “Dat is ook het leuke aan dit werk: mensen laten ervaren dat er écht een goed, duurzaam alternatief is. Machines en voertuigen die het werk prima aankunnen en een volwaardig alternatief zijn. Ik vind het mooi om bedrijven op deze manier te helpen bij het omdenken en met het maken van een duurzaamheidsslag.”

Stap voor stap Wat veel mensen volgens Brekeling echter vooral zien, is de aanschafprijs. Die ligt soms

L E E S O F M A G A Z I N E O O K O N L I N E V I A W W W . O F. N L E N V O L G O N S V I A

,

EN

.

31

OF 2021-07