Nr92

Page 1

nummer

9080 Fris en blij magazine voor Lochristi, Zaffelare, Beervelde & Zeveneken Januari tweeduizendzeventien

Nummer 92

Dokter Hendrik Cammu over

(niet) eeuwig jong, gezond en gelukkig‌


ta r o H t e m Zelf brood bakken met Horta d o ro b l a a n a s k arti Bak heerlij

18 We soorten bloem stellen je een greep

Zelf brood bakken met Horta

MULTIGRANEN BROOD CAMPUS MULTIGRANEN BROOD CAMPUS

MULTIGRANEN BROOD CAMPUS MULTIGRANEN BROOD CAMPUS

uit ons assortiment voor

Mengeling voor de bereiding van een uniek meergranen- en zadenbrood. Bevat pompoenpitten en brandnetelblaadjes. Brandnetel is een geneeskrachtig Mengeling voor de bereiding van een uniek kruid dat bekend staat om zijn reinigende werking. meergranen- en zadenbrood. Bevat pompoenpitten en brandnetelblaadjes. Brandnetel is een geneeskrachtig kruid dat bekend staat om zijn reinigende werking.

Mengeling voor de bereiding van een uniek meergranen- en zadenbrood. Bevat pompoenpitten en MULTIGRANEN BROOD CAMPUS Brandnetel is een geneeskrachtig MAÏSbrandnetelblaadjes. BROOD Mengeling voor de bereiding van een uniek kruid dat bekend staat om zijn reinigende werking. meergranen- en zadenbrood. Bevat pompoenpitten en brandnetelblaadjes. Brandnetel is een geneeskrachtig MULTIGRANEN kruid dat bekend staat om zijn reinigende werking.

rood bakken met Horta

Mengeling voor de bereiding van maïsbroden een uniek Mengeling voor kruidige, kleurrijke meergranen-en enallerhande zadenbrood. Bevat gebak. pompoenpitten en krokant brandnetelblaadjes. Brandnetel is een geneeskrachtig Bevat geëxtrudeerde maïs, maïsbloem, kruid tarwebloem, dat bekend staat zijn reinigende werking. soja om en zonnebloempitten.

Zelf brood bakken met Horta

Zelf brood bakken met Horta

BROOD CAMPUS MAYA BROOD

MULTIGRANEN BROOD CAMPUS GROOTMOEDER BROOD

Mengeling voor de bereiding van een uniek meergranen- en zadenbrood. Bevat pompoenpitten en Meergranenmengeling met eenisovervloedige dosis brandnetelblaadjes. Brandnetel een geneeskrachtig zonnebloempitten, lijnzaad, sesamzaad en sojavezels. kruid dat bekend staat om zijn reinigende werking. Deze zorgen voor krokantheid en een heel aangename smaak en aroma.

Zelf brood bakken met Horta

MULTIGRANEN BROOD CAMPUS LUXEBROOD BRIOFINE

Mengeling voor de bereiding van een uniek meergranen- en zadenbrood. Bevat pompoenpitten en brandnetelblaadjes. Brandnetel is een geneeskrachtig kruid dat voor bekend om zijn werking.op Mengeling de staat bereiding vanreinigende gerezen luxedeeg basis van eieren (16%) en boter (15%). Het is de ideale basis voor de bereiding van rozijnenbrood, sandwiches, Zwitserse koeken, suikertaart en Luikse en Brusselse wafels.

Mengeling voor de bereiding van een uniek meergranen- en zadenbrood. Bevat pompoenpitten en brandnetelblaadjes. Brandnetel is een geneeskrachtig Voor bereiding van een boerenbrood met kruidde dat bekend staat omrustiek zijn reinigende werking. tarwe-, rogge- en speltbloem volgens authentiek recept. Bevat geen broodverbeteraar. Toepassingen: boerenbrood

Zelf brood bakken met Horta

MULTIGRANEN BROOD CAMPUS MALTINUT BROOD

Mengelingvoor voornotenbrood. de bereidingDe van een uniek Mengeling geroosterde meergranenen zadenbrood. Bevataccentueren pompoenpitten moutproducten en roggemeel de en brandnetelblaadjes. Brandnetel is een geneeskrachtig notensmaak. Maltinut brood blijft lang vers en past kruid dat bekend staat om zijn reinigende werking. perfect bij een kaasschotel.

Deelnemer Unizo eindejaarsactie

HORTA LOCHRISTI • De Meyer Ruilare 123 I 9080 Lochristi I Tel 09 355 50 12


Pros & Dree Reageren kan op‘t meeladres: a.baert.kapelstr@skynet.be

Ah, Dree, est woar da nieve uuerappoatn eit? Joat, moar ge moet da oan ’t klokziëel nie angn, zulle, want iederiëen moet da nie weetn! Ei woarom nie? Iemand mee nen bril op, da es toch uuek giëen schande en gei die al zuue ouj zijt… Ouw, ’t es al wel, straks peizn de menschen nog da ‘k poddeduuef benne! Jaja, kenne da, moar zeg ne kiëer iets dan ze girn uuern, ze zullen ‘t wel verstoan èn. Ofwel uuern ze dingn die ze nie moetn weetn ofwel iets dan ze nie meuen uuern! Ja, ge moet er nie mee laaen want ‘k moeste verleedn weeke nog giëen klein beetsen op mijn tonge bijtn of ‘k zoe mei koa gemuikt èn.

Wa est er gebeurd misschien? ‘k Ei mijn oar loatn sneiën en ‘k moeste mijn uuerapparoatn uitdoen. ‘t Zat doar vul mee vrouen en in de ploatse van in de boekskes te kijkn noar de schuuene ventn begostn ze uldre gedacht te zeggen oovre mijn kwoafuure. Ah, en ze peizdigen da ge ’t nie uuerdigen? Ja, en als die kwoafeuze zeijt dan er veel weerbossels in mijn oar zatn, zeijt er iëene achtre mijn rugge: “’t Zal doarondre uuek wel ammol verwerreld zijn!”

Volgende release

Colofon Nummer9080 is een maandelijks informatieblad over, voor en door Lochristi. Verspreiding iedere maand - gratis op 10 100 ex. in alle brievenbussen van Groot-Lochristi Administratie en contact Fris watervoordevis - Oosteinde 25 9080 Lochristi - Tel: 09 3568 588 info@nummer9080.be - www.nummer9080.be Redactie Concept & beelden: Mark Verbrugge Concept & teksten: Luc Van de Vijver Concept & reclame: Sofie Hesters Cover © foto Viktor & Alice: Daina De Saedeleer

Werkten nog mee aan dit nummer Sofie Hesters: Lootsche baton + Klavertje vier + DenDankU Filip Naudts: fotografie I Kaat Baertsoen: Carrièremove Bert Vervaet: Straatnaam I Eric De Wilde: Lootse Schattenjacht Marcus Bundervoet: Natuur I André Baert: Dialect Dirk Crommelinck en Ann De Wit: De recensent Daina De Saedeleer: De zetel & fotografie Carrièremove

nummer 93: 25 jan 2017 I deadline adv. en info: 11 jan nummer 94: 22 feb 2017 I deadline adv. en info: 8 feb nummer 95: 29 ma 2017 I deadline adv. en info: 15 ma nummer 96: 26 apr 2017 I deadline adv. en info: 13 apr

Voorstel rubrieken en teksten: l.vandevijver@skynet.be Contact reclame: Sofie Hesters, Fris watervoordevis tel: 09 3568 588 - i­nfo@nummer9080.be Druk: Drukkerij Geers Offset - Eekhoutdriesstraat 67 - 9041 Gent Verantwoordelijke uitgever: Mark Verbrugge Zaffelaredorp 17 - 9080 Zaffelare

© Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen en/of op enige wijze worden gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.

januari 2017

3


in de kijker te koop Lochristi Dorp-West: Commercieel gelegen icht op te frissen woning met 3 slpks op 825m² in centrum Lochristi. Naast de voortuin oprit die plaats biedt voor ruim twee wagens. Achteraan is er een garage voor 1 wagen en ruime stalling/magazijn (+/-35m²) in de zonnige tuin. De woning heeft een bewoonbare oppervlakte van ca 147m². Eventueel ook interessant door zijn ligging voor een zelfstandige activiteit te combineren met wonen!

Vraagprijs: 308.000 euro

te koop Eeklo

te koop Overmere Schoolstraat: Mooie rijwoning met 3 slpks op een terrein van +/- 219m². Grotendeels gerenoveerd (nieuwe keuken, toilet, terras, vloeren, enz ...). Dak volledig geïsoleerd en er is een recente condensatieketel op aardgas. Een topper prijs/kwaliteit.

Vraagprijs: 189.000 euro

Vraagprijs: 595.000 euro

Oostveldstraat: PRACHTIGE VILLA met aparte commerciële ruimte (mogelijkheid kangoeroewoning) op 771m² met 280 m² bewoonbare oppervlakte biedt heel wat mogelijkheden! Commercieel gelegen & parkeergelegenheid vooraan de woning. De woning is opgetrokken uit zeer mooie kwalitatieve materialen.

te koop Lochristi Antwerpsesteenweg: Gesloten bebouwing met vier slaapkamers gelegen nabij centrum Lochristi, de woning is 4 jaar geleden volledig vernieuwd.

Vraagprijs: 319.000 euro

Schatting nodig? Bel ons. Gratis!

Door u aangeboden door ons naar waarde geschat! Dam: Rustig gelegen alleenstaande 3 slpk woning op

te koop ruim 1000m² met een ZW georiënteerde tuin. Zeer ruime garage (ca 50m²) met zolder & veranda. Zaffelare alleenstaande In 2003 uitgebreid en gerenoveerd, dubbel glas en CV

Bel ons: 09.342 77 77 - www.loimmo.be

op aardgas.

Vraagprijs: 345.000 euro

te koop Eksaarde Calaignestraat: Mooie perfect afgewerkte woning met 5 slpks en 2 badks met uitzicht op velden zonnige tuin op 609m². AANRADER voor iemand die een perfect onderhouden, instapklare woning zoekt op een rustig ligging

Vraagprijs: 399.000 euro

te koop Lochristi Kerkwegelakker 4 : Half open bebouwingen. Te renoveren, goede basis en veel potentieel. 2 woningen voor iemand die er een totaal project wenst van te maken... Kerkwegelakker 4 : Vraagprijs: 255.000 euro Kerkwegelakker 6 : Vraagprijs: 205.000 euro

te koop Oostakker Groenvinkstraat: Mooi instap klaar en rustig gelegen rijwoning met 3 slaapkamers op 105m² nabij centrum van Oostakker en Gent. Aanrader

Vraagprijs: 224.000 euro

verkocht

te koop Beervelde

Toleindestraat: Goed gelegen nog op te frissen half open bebouwing met 3 slaapkamers op 515m², zonnige tuin, ruime zolder (50m²), eventueel mogelijkheid tot extra kamers.

verkocht

Vraagprijs: 269.000 euro


Welkom!

Ik ben even in de tuin...

Nieuwjaarstuinbabbel

I

n de traditionele Vlaamse tuin van No Naudts met de zo typische boomgaard, het hoevetje en de huisweide, hebben de mollen flink huisgehouden. Kleindochter Rosalien bukt zich voorover en praat tegen de zwarte zachtfluwelen molle: "... dag mol ...", zegt ze. No vindt het haar taak om de kleinkinderen de natuur mee te geven. "Ik wil dat meegeven aan de kleinkinderen af en toe", zegt ze.

Achter in de tuin ligt een boot gemaakt uit fijne latjes, een kunstwerk van schoondochter Katrijn Schatteman: "Ik moet daar af en toe eens kunnen aan voelen...", zegt ze. Mij doet het denken aan de ark van Noach... en als dusdanig het bezig zijn met dingen waar de mensen geen oog voor hebben.

het denken aan het minimalisme van bv. een Carl AndrÊ, die ook van alles stapelde en legde... en er wereldberoemd mee werd. De gemeente en de milieuraad organiseren in 2017 een fietstocht langs de interessantste tuinen in Lochristi. Een aanrader om op de agenda te plaatsen, zeker de "MUUR VAN NO" want die moet je gezien hebben. No neemt me mee naar een grachtkant: "Ik heb voorgesteld aan de landbouwer om die gracht helemaal zelf te onderhouden", omdat ze niet wil dat de landbouwer pesticiden zou gebruiken ‌ duurzaamheid voor alles en vrede met de buurt.

Het nieuwe jaar lonkt in schoonheid dus.

We wandelen langs een geurig hoekje met salvia, marjolein, tijm en lavendel. "Iedereen zou in de tuin moeten kunnen werken", mijmert No. No won de tuinwedstrijd mooiste en ecologische tuin met een straatlengte voorsprong op de concurrentie. "Toch jammer dat daar zo weinig ruchtbaarheid aan gegeven werd", vertelt ze. We houden halt bij een muurtje, in elkaar gepuzzeld met allerlei afvalgesteente met ontelbare vormen en kleuren. Een waar kunstwerk; mij doet

door Markus januari 2017

5


Hendrik Cammu Kwam spreken voor Neos Lochristi op 12 december

6

januari 2017


Interview Tekst: Luc Van de Vijver Hendrik Cammu - ° 1956 - Aalst Gehuwd en vader van drie kinderen Hendrik Cammu is hoogleraar en gynaecoloog aan het academisch ziekenhuis van de Vrije Universiteit Brussel. Bekend van de medische rubriek in De Laatste Show, artikels in de Tijd en Eos. Brengt binnenkort derde boek uit.

Heel rad van tong, geen enkel medisch onderwerp waar hij geen mening over heeft, scherp in zijn analyse en niet bang om enige controverse op te zoeken. Dit alles typeert prof-arts Hendrik Cammu die we nog allemaal kennen van de bevlogen babbels in De Laatste Show. Op zijn zestigste kwam hij voor de 55+’ers van Neos spreken, en ook met ons, gemoedelijk bij een warme kop koffie, centrum Lochristi. En waar wij toch vaak de sociale context in wil roepen, om menselijk gedrag te verklaren, bleek professor Cammu net heel vaak overtuigd van de biologische gedetermineerdheid. Onze genen, zeg maar. Beste lezer, zet jullie schrap voor een soms ongezouten en gepeperde mening over tal van onderwerpen: de ziekelijke neiging om non-events in de media op te blazen, de zelfmoordgrens die door Europa loopt, de analyse dat kanker onvermijdbaar is als afwijking van de mens zelf, zijn DNA dus, de buitensporige medicalisering in België en nog zoveel meer.

U spreekt vaak voor groepen zoals hier in Lochristi? Zo’n 30 keer per jaar. In de zomer houd ik het op dat vlak rustig, maar daarbuiten denk ik zo ongeveer drie voordrachten per maand, en dat over de meest verscheiden onderwerpen. Ik pas me uiteraard aan aan het publiek: voor senioren spreek je natuurlijk niet over stress over het werk, en vice versa, voor dertigers niet onmiddellijk over verminderde mobiliteit, over de ‘sukkeljaren’, de jaren waarin de gezondheid niet langer meer zo evident is. En voor zwangere vrouwen ook wel vaak, vermoed ik, als gynaecoloog? Neen, niet zo heel vaak. Vroeger wel, soms voor wel 100 ‘bolle buiken’ tegelijk, met partner welteverstaan. Op een bepaald moment was dat wel ‘in’, maar dat heb ik toch niet zo heel vaak gedaan. Bovendien moet mij toch van het hart dat de zwangerschap en het baren van nieuw leven best toch niet té veel aandacht krijgt. Weet je dat, als we niets, maar dan ook niets zouden doen aan begeleiding van zwangere vrouwen, maar liefst meer dan 85 % dat zonder noemenswaardige problemen door zou komen? Al die begeleiding viseert de overige 10 tot 15 %, om hen eruit te plukken als het ware, en mogelijke complicaties te voorkomen. Eén goede raad dus, aan ouders en familie die tegen zwangere dochter, schoondochter, zus, tante… praten: praat er zo gewoon mogelijk over. Al die wilde geboorteverhalen resulteren alleen maar in totaal onnodige stress bij de toekomstige ouders. En geloof me, na

zowat 4000 bevallingen in mijn leven, weet ik heus wel waarover ik praat. Altijd van gedroomd om gynaecoloog te worden? Eigenlijk kwam het gewoon door een gynaecologiestage in mijn laatste jaar geneeskunde, in Madras, India. Dat was daar zo indrukwekkend dat ik bij thuiskomst gelijk voor die medische tak koos. Maar in nabeschouwing, als de invulling van de opdracht daar anders was geweest, had ik iets anders gekozen wellicht. Zoveel indruk maakten die drie maanden op mij. En eigenlijk vind ik dat iedereen hier in het Westen in zijn leven zo’n engagement op zou moeten nemen. Dat zou het beschamende gedoe over al die non-events in de media tot hun ware proportie herleiden: dingen van niemendal. U bedoelt? Wel ja. Hoeveel banaliteiten worden niet dagenlang in de pers uitgesmeerd? Dat is toch om te balen … (expressieve gelaatsuitdrukking illustreert de woorden)… Neem nu die heisa rond Theo Francken en dat Syrische vluchtelingengezin… iedereen tweet en twittert en facebookt en mailt en spuit opinies op het internet en in De Standaard en de Morgen… menslief, laat die rechter toch gewoon zijn werk doen. Iedereen die zich almaar verliest in zijn eigen woorden, er zo op gebrand is om toch almaar de eigen mening te ventileren, zich te profileren, een polemiek op te zoeken… Much ado about nothing, schreef Shakespeare al. Kijk, dat is nu eens typisch voor onze tijd: dat zich ongebreideld wentelen en nestelen in ergernis. En dan maar ongelukkig wezen.

Weet je dat, als we niets, maar dan ook niets zouden doen aan begeleiding van zwangere vrouwen, maar liefst meer dan 85 % dat zonder noemenswaardige problemen door zou komen?

januari 2017

7


Soms denk ik: het Westen heeft het al zolang zo goed, dat het gewoon vergeten is wat echt leven nog is. Ik pleit natuurlijk niet voor oorlog of een ziekte als de Spaanse griep destijds, maar weet tegelijk wel zeker dat, als het er echt toe doet, de mens als wezen dan veel zinniger reageert dan in tijden zoals deze waarin men zich al te vaak in woordkramerij verliest. We zijn het noorden wat kwijt, hier in het Westen? Er zijn toch een paar markante gegevens. Meer dan één miljoen Belgen slikt antidepressiva, 2 miljoen gebruikt cholesterolverlagers, enz. De medicalisering neemt onwezenlijke proporties aan. Overigens deel ik hier de analyse van Dirk De Wachter niet volledig: het is niet zo dat die mensen daarom ook echt psychisch aan medicatie toe zijn, hé, ze krijgen ze gewoon voorgeschreven! België is een land waar de medicamenten overvloedig vloeien. We zijn echt in de greep van de medische industrie. Maar toch: die mensen gaan toch allen bij een huisarts langs met een probleem? Je kan die dingen alleen maar op voorschrift krijgen, toch? Dat is zeker zo. Maar tijd voor een heel lang gesprek is er voor huisartsen niet. Noch voor therapeutische begeleiding. Dan is het voorschrijven van wat pillen, veel makkelijker. Daarom dat ik voorstander ben van meer logistieke ondersteuning voor dokters: alles opvolgen, in een dossier steken, klasseren… dat is niet waarom ze voor het beroep hebben gekozen. Dokters willen toch vooral zorg bieden, neen? En ik behartig daarom de aanpak van wijkzorg: zien wat er lokaal aan noden is en daar naar handelen. Dit gezegd zijnde, er is toch opvallend veel psychisch lijden in deze tijd. De zin voor het leven is weg? De grote verhalen zijn op? En wat kort door de bocht misschien, maar is er geen verband met het hoge zelfdodingscijfer hier, na Finland het hoogste in Europa? Even het kader schetsen toch. De tijd dat men hier op aarde alles inzette op het hiernamaals is voorgoed voorbij. Die piste hebben de meeste mensen hier verlaten. Die houding heeft natuurlijk gevolgen voor het hier en nu, en hoe men zijn enige leven dan wél in wil vullen. Men focust daarbij uiteraard op geluk en genot. Terecht, zou ik zeggen. Maar waar kan het dan fout gaan? Ten eerste, als men grijpt naar middelen van genot om problemen te verdoezelen … zo kan je drugsverslavingen krijgen natuurlijk. Ten tweede, als men alles onmiddellijk ingevuld wil zien en dat niet blijkt te kunnen… Uit onderzoek – overigens al in de jaren zestig – bv. blijkt dat wie zaken uit kan stellen, verstandiger is en het later verder zal schoppen. Je kent de befaamde Marshmallowtest? Je kan het nog zien op Youtube. Kinderen krijgen de lekkernij voorgeschoteld, maar wie het niet onmiddellijk opeet, krijgt er later twee. De onderzoeker verlaat daarop de zaal en kijkt wat het kind zal doen: opeten of uitstellen? Welnu, wat bleek later bij opvolging: de kinderen die de onmiddellijke genotsinvulling konden controleren, bleken het verder te brengen in het leven. Dat kan toch een les zijn voor ons allen? Het hoeft allemaal niet onmiddellijk hic et nunc. Ten derde, en dat sluit aan bij wat ik al zei, in tijden van grote voorspoed kan er een soort van … hoe zal ik het zeggen… gelatenheid, verveling? … ontstaan. De mensen worden niet voldoende meer uitgedaagd en verliezen zich dan in banaliteiten.

De zingeving is weg? Ja. Of wacht… zingeving? Ik weet niet of dat het woord is, eerder de ‘drive’ of zo. En om hier op het tweede deel van je vraag terug te keren, het aspect van zelfdoding. Daar wil ik toch een kanttekening bij maken. Als je de wereld bekijkt, zie je dat bepaalde landen daar heel hoog in scoren, en dat dat heel erg kan verbazen omdat een buurland bv. opvallend lagere cijfers heeft. Finland versus Zweden bv., of wij versus Nederland. Dat kan je niet zomaar sociaal of ecologisch verklaren. Of Japan, waar men gemiddeld maar liefst 84 wordt, en waar toch zoveel zelfdoding is. Er is daar een cultureel aspect, maar waar ik nog meer aan geloof om dit te verklaren, is het genetische van het verhaal. Je kan bij een gedegen analyse een heel duidelijke grens trekken in Europa bv., en die loopt van Noord-Italië via Slovenië, Hongarije, de Baltische staten naar Finland. Alsof het zelfdodingsgen mee werd gedragen … Ik geloof trouwens dat onze genen voor heel veel ‘verantwoordelijk’ zijn in het menselijke ras. Ook voor kanker, om het grote woord te spreken? Precies. Zolang er mensen zijn, zal er kanker zijn. Het heeft altijd bestaan, en zal ook altijd blijven bestaan. Hippocrates geeft er al overduidelijke beschrijvingen van, 4de eeuw voor Christus, op middeleeuwse schilderijen zie je al eens een weggeteerde borst, en in onze tijd staat de ziekte zowat centraal, dat hoef ik je niet te vertellen. Maar kanker is een aberratie van het wezenlijke van de mens zelf, met name van zijn DNA. Het staat als het ware in onze genen geschreven. Vandaar ook de terechte Amerikaanse uitdrukking: people die with cancer and not because of cancer, wat zoveel wil zeggen als dat sommige kankersoorten niet te genezen zijn maar zich ontwikkelen tot een chronische ziekte. Finaal sterft men dan aan iets anders terwijl men nog steeds kanker heeft. Het maximale – en men is aardig op weg – is uiteindelijk kanker te beheersen. Er lang, of toch langer mee te leven. Wat is de hedendaagse praktijk ter zake? Men snijdt weg, indien mogelijk, men dropt als het ware een bommentapijt op de zieke plaats via chemo, en finaal bestraalt men, ‘brandt’ men nog eens weg, via radioactieve straling. In de toekomst zal men echter een heel gepersonaliseerde geneeskunde zien verschijnen, een personalized medicine, die een staal zal nemen van de kanker, hem zal analyseren, en dan gericht een ‘antidosis’ toe zal dienen, uniek voor die mens en die kanker. Alle vergelijkingen gaan mank, maar je zou het kunnen vergelijken met het principe van antibiotica, een soort van search and destroy, maar dan voor kanker. Iets helemaal anders: het menselijke DNA ligt bv. ook aan de basis van wat transgenders doormaken? Ongetwijfeld. 3 op 1000 komt er rond zijn tiende op uit – sommigen wat vroeger, anderen wat later – dat hij of zij in het verkeerde lichaam zit. Dat komt zo, en ik leg het bewust wat plastischer uit dan het is, om het begrijpbaar te maken: een paar weken na de conceptie al wordt het wordend brein van het embryo overspoeld door mannelijke dan wel vrouwelijke hormonen. Bij wie later man wordt, staan de mannelijke ‘klepjes’ open, bij vrouwen de vrouwelijke. Welnu, bij transgenders, blijken de klepjes gewoon helemaal omgekeerd te

Weet je, dat in België – je hoort het goed, in België – hoogopgeleiden maar liefst zeven jaar langer leven dan mensen die alleen lager onderwijs deden, of lager secundair?

8

januari 2017


Interview

reageren. En dus volgt dan later het onvermijdelijke: men kijkt naar zichzelf en voelt een clash tussen het lichaam waarin men ‘gevangen’ zit en de persoon die men aanvoelt te zijn. Voor homofilie is dat een genuanceerder verhaal, maar m.i. geldt ook daar dat het DNA uiteindelijk alles beslist. Ik meen nochtans ergens gelezen te hebben, dat bij eeneiige tweelingen soms iemand homofiel kan zijn, en de andere niet. En dat naast de hormonen en de genen ook de opvoeding een rol speelt? Ik deel die mening niet. Voor mij blijft het een genaangelegenheid. Hoe kan je anders verklaren, dat door alle tijden heen, ongeveer 10 % van de bevolking homofiel blijkt te zijn? Als dat sociaal gebonden was, zou dat toch veel meer moeten variëren? Maar voor alle duidelijkheid: ga nu ook vooral niet denken dat ik alles vanuit de genetica verklaar. Dat diabetes in opmars is, heeft vooral met sociale gewoontes te maken, in casu eet- en drinkgewoontes die resulteren in overgewicht. De zoete dranken? Terecht de frisdranken bannen uit scholen dus? Het overgewicht vermijden toch vooral. En natuurlijk van al dat suiker dik je aan. Kijk, wat gebeurt er? Je minder goed functionerende insuline van de pancreas breekt het suiker niet voldoende meer af, en je krijgt beetje bij beetje diabetes type 2. Daar hebben dan weer de leefgewoontes en de cultuur mee te maken. Zoals bij nog meer dingen. Ik ben op dat punt een grote realist, hoor. Ik begrijp als geen ander wat de impact van een maatschappij kan zijn, meer nog, ik wil daar ook ten volle op inzetten. Weet je, dat in België – je hoort het goed, in België – hoogopgeleiden maar liefst zeven jaar langer leven dan mensen die alleen lager onderwijs deden, of lager secundair? Nu is dat anders met de schoolplicht, maar ooit was het zo, en ook nu nog is er een significant verschil tussen hoog- en laagopgeleiden naar levensduur, maar ook naar levenskwaliteit in de sukkeljaren. De eerste groep kan dat beperken tot een jaar of zes, de laagopgeleiden sukkelen maar liefst 20 jaar lang. Veelzeggend toch? En de grens i.v.m. gemiddelde levensverwachting loopt in Europa niet tussen Noord en Zuid, maar tussen West en Oost… juist, je raadt het al: de vroegere Oostbloklanden scoren opvallend lager. In Rusland ligt de gemiddelde levensduurverwachting maar liefst tien jaar lager… We moeten in België streven naar meer voorlichting dus? Nuance. Voorlichting bereikt toch vooral ook weer wie … goed opgeleid is. De doelgroep die men viseert, bereikt men meestal niet. Vandaar dat ik een groot pleitbezorger ben van een regulerende maatschappij op dat punt. Een banaal voorbeeld, om het te illustreren? Kijk, kraantjeswater is voor ons de evidentie zelve, of men nu in de rijke villawijken van Brasschaat woont, of in de arme buurten van Anderlecht, iedereen krijgt drinkbaar water uit zijn kraan, van gelijke kwaliteit. Welnu, dit principe moet men op veel meer terreinen doortrekken. Want wat zou bv. het alternatief kunnen zijn: welnu, dat men zegt bv.: iedereen moet een filter zetten tussen zijn grond- en kraantjeswater. Maar zelfs als de staat dat zou financieren, zou je nog zien dat weer dezelfde laaggeschoolde groep in een sukkelstraatje zou geraken. Daarom, de maatschappij moet inzake nutsvoorzieningen, maar ook in andere zaken, alle mensen gelijk bedienen. Ze moet optreden in wat men met dure woorden noemt: de Health Literacy, Food Literacy en Financial Literacy. Gezondheid, voeding, financiën … het zijn alle terreinen waarin de maatschappij haar taak te vervullen heeft, ook naar de individuele burger toe. Een pleidooi voor een sociaal gestuurde maatschappij, hoor ik? Mogelijke regelneverij? Een socialistisch gekleurde samenleving dus? Neen, ik ben een pragmaticus. Je moet mij niet in deze of gene politieke doctrine duwen. Daar gaat het me niet om. Ik kijk naar wat werkt, en dat is

voor gezondheid, maar ook voor andere zaken, toch heel vaak zo: wat geregeld wordt van bovenaf werkt. Waarom? Omdat mensen vaak de cognitieve vaardigheden missen en het inzicht om hun gezondheid te sturen. Dan is het dus beter dat er dingen goed geregeld worden voor hen zonder dat ze daar zelf veel initiatief hoeven voor te nemen. Zo simpel ligt dat. Anders gebeurt het niet. Dan denkt men te vaak: ach, het zal wel zo’n vaart niet lopen… maar dat doet het op bepaalde terreinen natuurlijk wel. Of men krijgt het gewoon nooit te horen omdat men de kanalen niet kent… Moet aan die regeling van bovenaf toch ook niet paal en perk gesteld worden? De beperking tot tien alcoholische consumpties per week bv…? Let op, in Nederland gaan er al stemmen op voor een nultolerantie voor vrouwen inzake alcohol. Is dat overdreven? Kijk, van sommige zaken kan men zwart op wit bewijzen dat ze enorm schadelijk zijn voor de gezondheid. Roken bv, daar is het wetenschappelijk bewijs voor schadelijkheid ervan zo robuust, dat het gewoon niet te ontkennen valt. Daar moet men dan ook naar handelen. Maar soms slaat de slinger naar de andere kant door: bv. inzake de glutenallergie. Kijk, 1 % van de bevolking kan dat eiwit niet verteren, dat is nu eenmaal zo, maar dat is zo maar bij 1 op 100 dus. Welnu, wat zie je dan soms gebeuren? Mensen horen dat, en besluiten: aha, gluten zijn ongezond, dus eet ik ze ook niet meer. Resultaat? Maar liefst 20 % van de bevolking besluit glutenvrij te eten, terwijl dat maar voor 1 % nodig is. Waanzin toch? Verder neigt de wetenschap inzake allergieën in het algemeen naar gewoon een vroegere exposure, een vroegere confrontatie met veel zaken, zodat de allergie a.h.w. in de kiem wordt gesmoord. We leven gewoon te ‘proper’ soms. Andere zaken zijn vaak heel wat minder goed te bewijzen. Want geloof me, de bewijskracht van sommige beweringen in de medische wereld is soms flinterdun, of ligt toch alleszins heel laag. Nu uiteraard, alcoholgebruik kan schadelijk zijn, maar dat ontstaat toch vooral als men –zoals ik al zei – zijn toevlucht tot alcohol neemt om aan zijn problemen te ontsnappen. Hetzelfde geldt voor geneesmiddelen, drugs… ik hoef je het plaatje niet te schetsen. De mensen aanvaarden het niet meer even ongelukkig te zijn? De terreur van het eeuwig gezond, het eeuwig gelukkig, het eeuwig jong? Plastische chirurgie is daar ook een voorbeeld van? Dat speelt ongetwijfeld. Maar vergis je niet, de idee van ‘eeuwig jong’ wordt vooral toch aangestuurd door de reclame en de bedrijven die in het straatbeeld, billboards, filmpjes… noem maar op, steeds maar dat onbestaande jonge schoonheidsideaal blijven neerzetten. Au fond, niet goed te begrijpen, want de babyboomgeneratie is nu tussen 53 en 72 jaar oud, en dus daar zit toch vooral het kapitaal… Raar, dat men die groep dan blijft ontkennen in de commerciële beeldvorming. En verder wil ik hier als uitsmijter iedereen toch oproepen om die waanzinnige ratrace waarin de commercie en de waan van het altijd gelukkig moeten zijn regeert, hier en nu, een halt toe toe te roepen. Soms denk ik dat men vrachtwagens eens van plexiglas zou moeten maken, zodat iedereen zou zien hoe leeg die soms wel zijn, enkel en alleen om ons allen zo vlug mogelijk te bedienen van het meest futiele item soms ... De terreur van het just-in-time is iets wat ons allen ziek dreigt te maken. Kalmer aan dus, wat meer tijd nemen voor het wezenlijke. En je niet langer meer verliezen in de non-events die de media soms opblazen tot ze warempel als een Mount Everest voor ons staan, maar au fond niets anders zijn dan een molshoopje van niemendal. Wijze woorden, om mee te nemen. Waarvoor dank. Graag gedaan.

Let op, in Nederland gaan er al stemmen op voor een nultolerantie voor vrouwen inzake alcohol.

De terreur van het just-intime is iets wat ons allen ziek dreigt te maken.

januari 2017

9


Graag nodigen we u allen uit om samen te klinken op 2017 tijdens onze

Wij wensen iedereen alvast een fantastisch

2017 Bon korting € 25 vanaf minstens 6 uur

praktijkles

Zondag 29 januari 2017 van 11u00 tot 13u00 in zaal Sint-Hubertus, Zaffelare-Dorp 47, 9080 Lochristi.

Lochristi

Rijschool Zeveneken

Gentsesteenweg 435 9160 LOKEREN (Zeveneken) Tel. 09.348 53 71 en 09.356 85 27 www.rijschool-zeveneken.be

einiging: Actie dons5r€

korting van

Actie geldig tot eind februari

wassalon

AQUA-LO

Dorp-west 38 - Lochristi - 0495-73 92 69 wassalon.aqua.lo@hotmail.com ook strijkdienst met of zonder dienstencheques Gratis ophalen van uw was/strijk in regio Lochristi

samen de wereld rond Onze Nederlandstalig begeleide reizen voor 2017

www.alleenreizenden.be info@alleenreizenden.be | T 09 395 06 06 ‘alleenreizenden’ is een reismerk van JEMPI REIZEN

• • • • • • • • • •

Citytrip Berlijn Strandvakantie Bulgarije Rondreis Sicilië Toscane & Umbrië Cruise Noorse Fjorden Rondreis Indonesië Cruise IJsland en het noorden Citytrip Rome Rondreis Oezbekistan Rondreis Namibië

Interesse? Vraag onze gratis brochure!

volg ons op facebook Old Castle Business Center

Boek nu je communieof lentefeest!


Onderde

upe

Ik, Jens De Kegel en mijn 8- jarig stiefzoontje Ian zouden ons willen voorstellen in nummer9080. Ik ben afkomstig van Beervelde maar woon nu al 3 jaar in Koekelare West-Vlaanderen Al jaren doe ik aan quadcross, wat ik nog heel graag doe. De opvolging is verzekerd want Ian zet zijn beste beentje voor bij de nieuwelingen 65cc... en dat hopen we nog vele jaren te doen.

Maar zonder onvoorwaardelijke steun van heel veel mensen is dat ondenkbaar.

Daarom een dikke merci aan Shanna, mama van Ian en vrouwke van Jens, de oma en opa van Ian, en zovele andere mensen waar we altijd kunnen op rekenen! Bedankt - Jens en Ian

januari 2017

11


Saloncondities bij al onze Volkswagen Bedrijfsvoertuigen-verdelers.

ities d n o c n o l a S xcl. BTW €e Tot 4.030oordeel*. lantenv

k

Bij Volkswagen Bedrijfsvoertuigen beseffen we zeer goed dat uw voertuig een onmisbare bijdrage levert aan het succes van uw bedrijf. Geniet daarom van uitzonderlijke condities op het hele gamma. Afspraak bij uw Volkswagen Bedrijfsvoertuigen-verdeler om de aanbiedingen, uitrustingspacks en kortingen te ontdekken op al onze modellen.

Commercial Vehicles *Prijzen op 25/11/2016. Voordeel van 4.030 € excl. BTW op de Transporter Bestelwagen met lange wielbasis 2.0 L TDI 84 pk (korting van 2.000 € excl. BTW + voordeel 1.620 € excl. BTW op het gratis pack Sound & Cool + voordeel van 410 € excl. BTW op de Kit Protection (aan 199 € excl. BTW)). Enkel geldig bij de deelnemende Volkswagen Bedrijfvoertuigen-verdelers. Milieu-informatie (KB 19/03/2004) : www.volkswagen.be

Raadpleeg uw Volkswagen Bedrijfsvoertuigen-verdeler:

AUTOCENTER STEVENS BVBA Antwerpsesteenweg 86 - 9080 Lochristi

Tel: 09/355.74.52 - www.autocenterstevens.be


De recensent Dirk Crommelinck en Ann De Wit duiken iedere maand in een cultureel evenement, boek, festival… en brengen verslag.

Peter Pan goes wrong

E

en typisch toneelstuk voor de gezellige kerstdagen is ongetwijfeld “Peter Pan”. De kleine jongen die niet groot wil worden. Aangezien Londen dé theater- en musicalstad bij uitstek is, mag dit stuk daar uiteraard niet ontbreken. The Apollo Theatre in West End speelt in december en januari dit stuk en gaat hierin zelfs nog een stapje verder. De gezellige magie van het Peter Panverhaal wordt aangedikt met een hele reeks bloopers. Het theater zelf is iets kleiner dan de doorsnee theaters in Londen maar is daarom niet minder indrukwekkend. Het rode fluweel is alomtegenwoordig. We zijn te gast bij een theatergezelschap dat in première gaat met het stuk Peter Pan. De crew is 10 minuten voor aanvang nog bezig met de belichting te checken, special effects uit te proberen, … tot je beseft dat het stuk eigenlijk al aan de gang is. Vanaf dan gaat alles fout wat maar fout kan gaan. En dat is heel wat! Als Peter Pan in het begin van het verhaal door het raam van Wendy komt gevlogen, heeft hij niet alleen het hele raam mee maar dondert hij ook nog ondersteboven tegen de muur. Daarop stuikt het stapelbed van de kinderen in elkaar en blijkt de hond vast te zitten in het luikje van de deur. Het zou jammer zijn mocht ik hier alle bloopers verklappen, want dan is het verrassingseffect weg voor jullie. Hoewel dit stuk in het Engels wordt gespeeld, wil ik het toch aanraden aan jong en oud. Iedereen kent immers het verhaal van Peter Pan, dus dat kan geen bezwaar zijn. Bovendien is er zoveel te zien en gaat er zoveel fout dat je de tijd niet hebt om je te vervelen of je af te vragen waar het over gaat. Denk niet dat dit stuk behoort tot de categorie “onderbroekenhumor”. Dat is het zeker niet. Britse humor is toch net iets meer. Visuele humor, fijne humor, maar zeker niet platvloers. Een gezellige vrolijkheid die je nog lang doet nagenieten. Wie dus tijdens de feestdagen in Londen vertoeft, moet misschien voor 1 keer de musicals links laten liggen. Dat hebben wij ook gedaan en we hebben er geen seconde spijt van gehad. Nog te zien in The Apollo Theatre, West End tot 29 januari 2017. Voor groot én klein . Have Fun! Merry Christmas and a Happy New Year! 4 sterren Ann De Wit

Als Peter Pan in het begin van het verhaal door het raam van Wendy komt gevlogen, heeft hij niet alleen het hele raam mee maar dondert hij ook nog ondersteboven tegen de muur. januari 2017

13


Patrick Gert Pieter

Focky

Dirk

't Amusement vzw Organisatoren van plezier en samenzijn in Lochristi. Met 4 man in 't bestuur. Dat lijkt niet veel maar de vergaderingen duren dan niet te lang en er is niet teveel discussie. Maar met meer dan 25 medewerkers... en dat is het belangrijkste.

14

januari 2017


Marc Alain

Lieven

portretten

Dirk Bruno

Zaterdagmiddag

10 december tweeduizendzestien, 15:53

Opzetten van de kramen voor de kerstmarkt van Lochristi. Enkele medewerkers staan niet op de foto. Opmerking van ĂŠĂŠn van hen: "Nee, 'k wille nie op de foto. Ik heb tegen mijn vrouw gezegd dat

ik naar een hoerenkot ging! Als ze dan in nr9080 ga zien dat ik hier gewoon sta te werken in 't dorp van Lochristi... Nee, dat gaat niet goed komen, dat ik haar zo belieg!"

Ofte: Hoe de medewerkers zich amuseren voor, tijdens en na de kerstmarkt.

januari 2017

15


Dirk Van Kerkvoorde AFSLUITINGEN - HEKKENS - AUTOMATISATIE LAS- EN SMEEDWERK - TRAPPEN, LEUNINGEN EN SCHOUWKAPPEN - PARLEFONIE EN VIDEOFONIE VERKOOP BEKAERTMATERIALEN - TUINVERLICHTING

2016

EEN TOPJAAR OM SAMEN TE DEGUSTEREN! KERSTHAPPENING TEN VOORDELE VAN DIENSTCENTRUM DE MOZAÏEK IN DE FEESTLOCATIE.

MAANDAG 26 DECEMBER

Kom praten, kom lachen, kom samen genieten... Vanaf 17 uur maakt De Feestarchitect van De Feestlocatie een warme plek om gezellig bij te praten. Dit alles in een ongedwongen toffe kerstsfeer met uw buren, vrienden, familie en kennissen. De volledige opbrengst van die dag gaat naar Mozaïek vzw in Oostakker, een voorziening die volwassen personen met een beperking ondersteunt. Je geniet en steunt tegelijkertijd... dat is zeker! We werken met vrijwilligers en jetons aanbasisprijzen.

Wedstrijd nr9080

VA C AT U R E

Plaatser lasser gevraagd

van hekkens en afsluitingen

Bel voor meer info naar Dirk Van Kerkvoorde 0495/23 78 59

Win een van de 10 flessen

Maris Otter, het aperitiefbier van de Feestarchitect.

Stuur een mailtje vóór 10 januari naar wedstrijd@nummer9080.be met jouw naam, adres en vermelding Maris Otter. Of steek een kaartje in onze bus nummer9080, Oosteinde 25, 9080 Zaffelare. Wedstrijd voor inwoners van Lochristi en naburige/aanpalende gemeenten.

De winnaar van het etentje voor 2 in het Biznishotel Restaurant Brouwershof: Annick Paelinck uit Lochrsiti

T: +32 (0)9 355 28 93 I www.defeestarchitect.be

Persijzerstraat 21 - Lochristi (Zaffelare) 0495/23 78 59 - vankerkvoordedirk@skynet.be


Onderde

O

p vrijdag 18 november mocht Judoclub Hokkaido Lochristi Ulla Werbrouck verwelkomen op hun mat als gasttrainer. Ulla was in de jaren ‘90 één van de boegbeelden van het Belgische vrouwenjudo. Zij behaalde diverse nationale en internationale medailles, werd zesmaal Belgisch kampioene, werd negen maal Europees kampioene, won het wereldkampioenschap in 1990 en als kers op de taart van haar judo carrière werd ze Olympisch kampioene te Atlanta in 1996.

De club heeft elk jaar diverse gasttrainers, maar wilde vanwege het twintigjarig bestaan iets speciaals doen. Twintig jaar geleden hebben wij de club gesticht, twintig jaar geleden werd Ulla Olympisch kampioene verklaart trainer Erik. Dat leek ons een leuke link en zodoende contacteerden wij Ulla. Daar de club open staat voor diverse goede doelen, werd er deels getraind met een rode neus. Geen makkelijke opgave in judo. Toch slaagde de club erin om zestig Rode Neuzen te verkopen ten voordele van jongeren met psychische problemen. Deze speciale trainging, onder leiding van Ulla, ging door in twee groepen. Eerste kwamen de jongeren aan bod. Dertig enthousiaste judoka’s tot 13 jaar genoten van de les. Rode draad was het schakelen tussen technieken. Ulla toonde hoe je een tegenstander uit evenwicht brengt om deze vervolgens relatief eenvoudig te kunnen werpen op tornooien. Ulla bracht het heel ludiek over zodat iedereen begreep wat ze bedoelde. Na het inoefenen ervan was er tijd voor de ‘Randori’, oefengevechten waarbij men de partner probeert op de grond te werpen. Een uur is snel voorbij. Ulla nam nog even tijd om met de deelnemers op de foto te staan, deelde enkele foto’s het handtekening uit en de volwassenen konden aan de slag.

upe

waartse dijworp. Uiteraard kwam deze tijdens de training aan bod. Ulla toonde hoe je deze kunt inkomen bij een tegenstander die zowel links als rechts voor staat. Ook in deze groep konden de deelnemers de technieken oefenen in ‘Randori’. Veiligheidshalve en wegens plaatsgebrek deelde Ulla de groep in twee, die elk om beurten aan de slag konden. Jammer genoeg kon Erik zelf niet deelnemen. Wegens een operatie aan de linkerarm, moest hij noodgedwongen toekijken vanaf de zijkant van de mat. Ook in deze groep vloog de anderhalf uur training voorbij. Na een groepsfoto konden de deelnemers die dit wilden, individueel op de foto met Ulla of kregen ze een gesigneerde foto van haar. Als extra attentie had de club een mooie fruitmand voorzien waarmee Ulla in de wolken was. Ze verklaarde heel veel fruit te eten en dat dit een prachtige attentie was die ze niet had verwacht. De deelnemers werden nadien uitgenodigd op een hapje en een drankje. Lekker socializen en wat bijpraten over de training hoort er zeker bij.

Bij de volwassenen namen veertig judoka’s deel aan de training. Eveneens kwamen Yves Deswaene, burgemeester, en Sandro Di Nunzio, Schepen van Sport, deelnemen. Veertig judoka’s in een zaal van 100 m² …. Je kunt je inbeelden dat het een drukste van jewelste was. Toch slaagde Ulla er in om ook deze training vlekkeloos te laten verlopen. Na een korte en redelijk stevige opwarming schakelde ze over naar techniek. Ook hier werd geleerd hoe je een tegenstander uit evenwicht zet en vervolgens kunt werpen. Ulla’s specialiteit was ‘Uchi Mata’, de binnen-

januari 2017

17


MARC EVERAERT bvba

IMMO

09 349 29 50 - www.ImmoMarcEveraert.be - BIV 205708

Lochristi

Lochristi

Zevenekendorp 29

Bestaande uit: • WINKELRUIMTE (± 40 m²) • ATELIER/magazijn/bakkerij (± 150 m²) • WOONGELEGENHEID met o.m. living, eetkamer/keuken, badkamer, 3 slpk., … • 4 GARAGES / TUIN / OPRIT Tot. opp. 1.155 m². EPC 361 kWh/m² Inl. RO: Vg-Wg-Gdv-Gvkr-Gvv

Eksaarde

Lochristi

Doorslaarstraat 98 (grens Lochristi)

VILLA (OB)

Slagmanstraat 18

Eksaarde

met living, kkn., toilet, badk., bureel, linnenkamer, 2 slpk., grote garage, terras, grote tuin met zicht op de velden. Tot. opp. 1.467 m². EPC 262 kWh/m². Inl. RO: in aanvraag.

Verkocht

GEBOUW

bestaande uit 2 appartementen, 2 garages en tuin. Tot. opp. 330 m². Inl. RO: Vg-Wg-Gdv-Gvkr-Gvv. EPC 509 kWh/m² en 557 kWh/m²

Verkocht

Verkocht

Lochristi

met een oppervlakte van 384 m² en 12m straatbreedte. Rustige ligging. Vlakbij Lochristi centrum. Inl. RO: Gvg-Wg-Gdv-Gvkr-Vv.

Marcel Herpelinckstraat

perceel BOUWGROND voor OB + perceel achtergrond.

Hoekstraat 135 (grens Lochristi)

met hall, living, ing. kkn., badk., veranda, kelder, overloop, 3 slpk., zolder, tuin en weide, oprit, bijgebouwen. EPC 718 kWh/m². Tot. opp. 2.382 m². Inl. RO:Vg-Ag-Gdv-Gvkr-Gvv

perceel BOUWGROND voor Half Open Bebouwing

Sint-Kruis-Winkel

Eeckhoutdries 68-70

Te huur

Watersniphof

Te koop

WOONHUIS (HOB)

met hall, toilet, living, ing. kkn., 3 slaapkamers, badkamer, terras, garage en tuin.Tot. opp. 853 m². Inl. RO: Vg-Wg-Gdv-Gvkr-Vv.. EPC 343 kWh/m²

Lochristi

Persijzerstraat 38

ruim WOONHUIS (OB)

Oostakker

met inkomhall, living, ing. kkn., koele berging, toilet, wasplaats,overloop, 4 slaapkamers, badkamer, garage, terras, tuin en oprit. EPC 539 kWh/m². Tot. opp. 990 m². Inl. RO: Vg-Wg-Gdv-Gvkr-Vv

WOONHUIS (HOB)

met hall, toilet, living, keuken, berging, veranda, 3 slaapkamers, grote hobbyruimte (of 1 à 2 slpk.), badk., dubbele garage, terras en tuin. Tot. opp. 1.304 m². EPC 533 kWh/ m². Inl. RO: Vg-Wg+Ag-GdvGvkr-Vv.

Lochristi

Leemstraat 23

ruim WOONHUIS (OB)

HANDELS- en WOONHUIS (voorheen bakkerij)

Met zicht op de velden. Tot .opp. 785 m². Inl. RO: Gvg-Wg+Ag-GdvGvkr-Vv. Goedgekeurde wijziging van de verkavelingsvergunning dd. 10.10.2013 dossiernr. 201356/DDC-KDZ Gemeentenr. 2013 00028/01. Aan de achterzijde van het perceel klein gedeelte gelegen in mogelijk overstromingsgevoelig gebied maar niet in risicozone voor overstromingen.

Heistraat 11

VILLA (OB)

met bureel/praktijk en grote tuin. EPC 475 kWh/m².Tot. opp. 3.190 m² Inl. RO: Vg-Wg-Gdv-Gvkr-Gvv.

Verkocht Overmere

Pastoor Pennestraat 7

WOONHUIS (OB)

met hall, toilet, living, ing. kkn., badk., 2 slpk., garage, terras, tuin, tuinhuis.Tot. opp. 504 m². Inl. RO: Vg-Wug-Gdv-Gvkr-Vv. EPC 354 kWh/m²

Aanbod te huur: woonhuizen - appartementen >> www.ImmoMarcEveraert.be


het eihet ei volgende aanvragen bereikten de redactie

Toneel gemeentelijke basisschool Lochristi

Sportzaal Koning Boudewijnlaan

De kat in de kelder Auteur: Pol Anrys

VVK €8

Regie: Micheline Lisabeth

Kassa €10 6-12 jaar €5 Vrijdag

Zaterdag

Zondag

20u00

20u00

15u00

20/01

V.U. GBS LOCHRISTI

21/01

22/01

De kat in de kelder van Pol Anrys

Opgevoerd door het schoolteam GBS Lochristi en Beervelde in regie van Micheline Lisabeth. Majoor Evarist Tanghe laat zeer tegen de zin van zijn “zure” zus Serafine, het kansarme gezin De Cat tijdelijk in de kelders van zijn huis wonen in afwachting van een sociaal appartement. Het gezin De Cat trekt aanvankelijk met tegenzin in bij de majoor, maar dat slaat helemaal om als blijkt dat het huis van de majoor grenst aan een bankgebouw. Felix De Cat ziet zijn kans op de “jackpot” schoon en besluit om vanuit het huis een tunnel te graven naar de kelder van de bank waar de kluizen zich bevinden. Het wordt uiteraard een hachelijke onderneming om dit te doen zonder dat de majoor en zijn zuster dit merken, wat leidt tot hilarische situaties. Uiteindelijk lijken Felix en zijn gezin in hun opzet te slagen … maar op dat moment ontdekt Serafine de tunnel en haar plotseling overleden kat. Er zit niets anders op dan te trachten Serafine het zwijgen op te leggen. Als Felix’ moeder bovendien het leven laat, zitten ze ook nog eens met een lijk opgescheept…. Vrijdag 20 januari 2017 om 20 uur Zaterdag 21 januari 2017 om 20 uur Zondag 22 januari 2017 om 15 uur Deuren: half uur voor aanvang Sportzaal Koning Boudewijnlaan Lochristi Toegang: 8 euro voorverkoop – 10 euro aan de kassa Kinderen 6-12 jaar: 5 euro

Kerstkramieken

Luc Segers presenteert live op vrob-radio de jaarlijkse KERSTKRAMIEKEN op Kerstdag! De luisteraars kunnen bellen naar vrob-radio op Kerstdagochtend tussen 9u en 11u. om GRATIS een kerstkramiek (= groot rozijnenbrood) aan iemand ànders aan te bieden. Iemand die het volgens de luisteraars dik verdient!!! Bakker Mario Van Acker uit Beervelde-dorp bakt alle 20 volwassen rozijnenbroden héérlijk bruin... om zomaar uit te delen!

Live-interventies tijdens de dinsdagmarkt op 20 én 27 december '16!

Luc Segers deelt op dinsdag 20 én 27 december GRATIS KOFFIE én KOFFIEKOEKEN UIT aan de mensen op de DINSDAGMARKT in Lochristi-dorp! Telkens van 10 tot 13u! De warme bakkerin Christelle Verkissen, bekend vd broodautomaten, trakteert met de koffiekoeken!!!

januari 2017

19


twintiger Maandelijks geeft een prille Lootse twintiger zich bloot, authentiek en breekbaar naakt zoals wij allen op ons mooist zijn. Filip Naudts zorgt voor het broze beeld, de prille twintiger voor de mooie woorden.

Pre Prille Prettige

Wedstrijd Prille Twintigers

Met dit fraaie artistieke platform krijgen Lootse twintigers de gelegenheid om zichzelf op een authentieke manier te laten portretteren in de fotostudio van Filip Naudts. Authentiek in de puurste en reinste betekenis van het woord. Voor een portret pur sang, en volgens het ‘iedereen gelijk’-principe, ontdaan van alle mogelijke franjes die de tijdsgeest en/of de levensstijl kunnen verraden. Het resultaat is een homogene reeks fragiele portretten van sterke jongvolwassenen die klaar zijn om de waarden van het leven te ontdekken, en met een brede, ongeschonden visie hun toekomst tegemoet te gaan. Zonder vooringenomenheden de hokjesmentaliteit doorbrekend.

Astrid

Succes dwingt vervolg af Op vraag van de jonge lezers die zelf ook eens voor de camera van Filip Naudts willen poseren, en het resultaat in Nummer9080 gepubliceerd willen zien, zal de fotograaf speciaal voor hen ook in 2017 opnamedagen organiseren. Opnieuw gratis en voor niets. Wil ook jij hier graag deel van uit maken? Wees er dan snel bij en grijp deze unieke kans! Veel hoef je er overigens niet voor te doen. Een mailtje naar wedstrijd@nummer9080.be volstaat, met vermelding van jouw naam, geboortedatum, en de link die je hebt met Lochristi. Voeg er als het enigszins kan nog een recent fotootje van jezelf aan toe en verzenden maar! Met een klein beetje geluk behoor je binnenkort tot het selecte groepje nieuwe uitverkorenen die een GRATIS fotoshoot winnen bij Filip Naudts inclusief publicatie! Zij die de vorige selectie niet gehaald hebben, kunnen zonder probleem opnieuw meedingen. En haal je de selectie alsnog niet, dan nog hoef je opnieuw niet te treuren. Speciaal voor ĂĄlle lezers van Nummer9080 biedt Filip Naudts 20% korting aan bij gelijkaardige fotoshoots. Meer info bij de fotograaf zelf: filipnaudts@telenet.be

Laure

Lies

Jana

20

januari 2017


OphĂŠlie

Nathan

I ris

Emiel Lobke

Bo

Melissa

Erline januari 2017

21Zevestraat = straat van Siegfried

De Zevestraat ligt ten zuiden van de E17. De naam Zevestraat komt van Seversstraete en heeft te maken met het nabijgelegen oude toponiem Seversheedt, wat betekende: heide van Sever. Daarmee zitten we weer bij de oude aardrijkskundige situatie van Beervelde dat lange tijd uit heide heeft bestaan. Om zicht te krijgen op dit terrein moest men de delen ook een aparte naam geven. Beervelde lag onder meer op Destelbergen, Laarne en Kalken en op alle delen was er heide. Die heide was ontstaan door ontbossing en door begrazing door runderen en vooral door schapen. Al in de vroege middeleeuwen is er sprake van een “stal voor de kudde�. Dat is immers de betekenis van de oude naam Erbuer. Naast runderen liet men veel schapen grazen, waarvan de wol moest dienen voor de Gentse lakennijverheid. Schapen eten bijna alles op, ook jonge boomscheutjes, en daardoor kan het bos zich niet hernieuwen. Er ontstaat dan een open vlakte met laag struikgewas. Sever komt van de Germaanse voornaam Ziveerd, Sivert. In het Duits is dat Siegfried, van sigi-fridu: zege - omheining, vrede. Deze naam lag ook aan de oorsprong van meerdere familienamen zoals Severs en Siffer. Ook in Gent in de middeleeuwen kwam deze naam voor. Bijvoorbeeld in 1208 is sprake van een Thomas filius Sifridi (Thomas zoon van Sifridus). Zevestraat betekent dus: straat van Siegfried.

Straatnamen

door Bert Vervaet

januari 2017

23


cv De Leefboom Vastgoedmakelaars

maatwerk in vastgoed

Dekenijstraat 18 9080 Lochristi Tel: 09.355 99 58 Fax: 09.355 29 33 www.deleefboom.be info@deleefboom.be BIV 205.909 & 503.564

VERKOOP - VERHUUR - PROJECTONTWIKKELING - GRATIS ADVIES & WAARDEBEPALING

Panden te koop:

Panden te huur: Lochristi - Denen:

Topper

Groot appartement met ruime liv, ing keu, 3 slpk, badk m ligbad, zolder, balkon, tuin, garage. Vrij vanaf 1/05/2017 EPC: 275. UC: 1284155. Prijs: 800 €/mnd

Kalken - Bontinckstraat: Gerestaureerde hoeve op een perceel van 3.200 m², ruime liv, volledig uitgeruste keu, 3 slpks, 2 badk, paardenstal, zwemvijver, garage. EPC: 318 kWh/m². UC: 1837737 Prijs: 783.608 €

Lochristi

Dorpsstraat: HOB op 690 m² met inkom, eetplaats, zithoek, keu, 2 slpks, badk met douche, kelder, tuin, cv op aardgaskachels. Klein beschrijf mogelijk. Wg-Gdv-Gvkr-Vv. EPC: 477 kWh/m². UC: 1543177. Prijs: 249.000 €

Lochristi

Begonialaan: OB met inkom, liv, ingerichte keu, waspl, kelder, garage, 4 slpks, badk met ligbad, CV op aardgas, PVC schrijnwerk met hoogrendementsglas. Wg-GdvGvkr-Vv. EPC: 505. UC: 929580 Prijs: 299.000 €

Binnenkort te koop: Beervelde - Reinaertstraat: Bungalow Sint-Amandsberg - Heiveldstraat: Rijwoning Wachtebeke - Melkerijstraat: Bungalow

Lochristi - Denen:

Ruime OB met liv, ing keu, 4 slpks, badk m ligbad, zolder, terras, 2 dubbele garages. EPC: 418. UC: 1848848. Prijs: 1.250 €/mnd Ook mogelijkheid tot bijhuren van naastliggende grond en opslagplaats Prijs: 2.800 €/mnd

Lochristi - Dorp West:

Appartement in centrum Lochristi met liv, keu, berging, 2slpk, badk m ligbad, algemene kosten: € 300 per jaar. Vrij vanaf 1/1/2017. EPC: 123. UC: 389984 Prijs: 750 €/mnd

Bachte-Maria-Leerne -

Leernsesteenweg: Duplex-app met inkom, ruime liv, volledig geïnstalleerde keu, berging, terras, 2 slpks, bad m ligbad en douche, garage. AK inbegrepen. Onmiddellijk vrij. EPC: 181. UC: 1314666 Prijs: 760 €/mnd

Gent - Baaisteeg:

Duplex-appartement met inkom, living, ingerichte keuken, 2 badkamers, 2 slpks, kelder, garage, terras. EPC: 444. UC: 577272. Prijs: 900 €/mnd

maatwerk in vastgoed


januari

nummer

kalender Wekelijkse Sportreeksen Yoga - elke donderdag van 20 tot 21.30 u Witte Zaal van de Vrije Basisschool - www.kvlvlochristi.be Dansen met Femma - Femma Lochristi maandagen 3, 10, 17oktober en 14, 21 november Gewezen schoolgebouw, Hoekstraat Zeveneken - Info: katelijn.verhelst@gmail.com

Tennislessen Kleuters, Jeugd & Volwassenen - Tennis De Nieuwe Snaar - info: bij De Nieuwe Snaar, hemmy@telenet.be, 0486243576

Badmintonles Kleuters, Jeugd & Volwassenen - De Nieuwe Snaar Badminton - info: bij De Nieuwe Snaar, hemmy@telenet.be, 0486243576

Looptraining Lo Runners - Gezinsbond Lochristi - donderdag 19.30 u tot 20.30 u Bosdreef - info: alexdewart@yahoo.com, 0498/80 85 24

Volleybal Gezinsbond Lochristi - dinsdag 20 tot 22

u GBS, Koning Boudewijnlaan - info: alexdewart@ yahoo.com, 0498/80 85 24

Kvlv Sportactiviteiten - maandag - Edugo

info zie http://www.kvlvlochristi.be

Leer jezelf verdedigen - Ju Jitsu school Damoi Kwaï - Sporthal 't Veerleveld Zaffelare info: www.damoikwai.be

Dans & Ballet Arabesk Lochristi - elke dins-

dag en donderdag danslessen van jong tot gevorderd. Witte Zaal, Sint-Jozef.- Tineke Boel 09/337 05 05 - 0486/29 32 32 of arabesklochristi@gmail.com

Uw nieuwsberichten of activiteiten in Nummer9080? Voer uw activiteiten in op www.nummer9080.be onder kalender.

Maandag 26 december 2016

Rustgevende eindejaarswandeling op tweede kerstdag - vtbkultuur Lochristi Donderdag 29 december 2016 Kerstfeest - OKRA Zaffelare 13.30 u WZC Sint Vincentius - Viering opgeluisterd door het St Ceciliakoor. Daarna koffietafel en bingo. Woensdag 11 januari 2017 Start 10 Yogalessen - kvlv lochristi van 20 tot 21 u feestzaal Vrije Basisschool - info: www.kvlvlochristi.be, ingrid.boone@skynet.be Nieuwjaarsreceptie - OKRA Zaffelare 14 u WZC Sint Vincentius Donderdag 19 januari 2017

Etentje voor alleenstaanden

driegangenmenu 11u tot 13.30 u Oude Gemeenteschool Hoekstraat, Zeveneken voor alle alleenstaanden van Zeveneken en OKRA-leden van trefpunt Zeveneken - inschr: 0495/840 810 of 09/ 355 79 27

KVLV Praatcafé - thema: Parels van eenvoud!- kvlv Zeveneken - Kring Zeveneken -

inschr: Annie Verbeken 0474 32 87 87 of Anny audenaert 09 355 20 26

Vrijdag 20 januari 2017

Levensreddend handelen bij baby's en kinderen - 20 u Pimpampukje, Lichtelarestraat 17

Risico-inventarisatie, De 4 stappen binnen EHBO, Slachtoffer verplaatsen, Verstikking bij kinderen, Verstikking bij baby's, Stabiele zijligging bij kinderen, Reanimatie van een kind, Reanimatie van een baby Met officieel attest van kind en gezin info: www.pimpampukje.be/kalender

De Draaiende Spoelekens - kvlv

9080 Fris en blij magazine voor Lochristi, Zaffelare, Beervelde & Zeveneken

Zaterdag 21 januari 2017

Baas over je Bibbers

Faalangsttraining voor kinderen via 10 groepssessies - info: 0486/61.31.97 of via info@logopraxis.be

Zondag 22 januari 2017

Workshop 'The art of tea drinking'

door Greet Huybrechts-theesommelier van 10.15 tot 12.30 u in Het Takketielehuis, Zaffelare - info: greet. huybrechts@gmail.com, tel 0473/82.12.72

De Twee Moerassen op Toast Literair

Davidsfonds Lochristi - Zeveneken - 10.30 u Bib Lochristi - Teksten: Roger Praet (Evarist Ganzelever) en Luc Van Autreve. Met muzikale begeleiding.

Dinsdag 24 januari 2017

Crea: maken van buitenbeeldje met kippengaas en mos - femma Zaffelare

19.30 u Oude bib Kerkstraat Zaffelare - info: femmazaffelare@hotmail.com, ilse.nimmegeers1@telenet. be; 093552987; 093568333

Leesgroep - KVLV Beervelde 20 u in De Kring, Kloosterstraat 2 - boek: Tom, kleine Tom van Barbara Constantine. Donderdag 26 januari 2017

Jurkje naaien in 6 lessen - KVLV Beervelde

19 u in De Kring, Kloosterstraat 2 - info: 0492 27 29 42, willems.katr@skynet.be

Erven en schenken - OKRA trefpunt Zeveneken. De Kring, Zeveneken - Voordracht door Liliane Gepts, fiscaal jurist - info 09 355 78 60 Marnix Hoste.

Vrijdag 27 januari 2017

Hop met de beentjes - KVLV Beervelde

19.30 u in De Kring, Kloosterstraat 2 - Oefenles lijndansen - info: b.e.a@skynet.be of 0474 30 10 68

Zaterdag 28 januari 2017

Het Paard van Pizarro met nieuwjaarsreceptie - vtbkultuur Lochristi

Beervelde 19 u in De Kring, Kloosterstraat 2 - info: www.kvlvbeervelde.net

20 u School Zeveneken Hoekstraat 2 Zeveneken

Nieuwjaarsinstuif - kvlv Lochristi

Zondag 29 januari 2017

Drankencentrale Nico en Kathy De Clercq info: www.kvlvlochristi.be

Nieuwjaarsontmoeting Markant Lochristi vanaf 19.15 u ge-

zellig tafelen in Kasteel Van Saffelaere. Leden en niet-leden zijn welkom. Info & inschr: desmedtolga@telenet.be, 09 355 98 68 of www.markantvzw. be/lochristi

Nieuwjaarsbrunch te Mendonk

femma Zaffelare - info: femmazaffelare@hotmail. com, ilse.nimmegeers1@telenet.be; 093552987; 093568333

Dinsdag 31 januari 2017

Demonstratie Kookles: Marokkaans lekker KVLV Beervelde - info: www.kvlvbeervelde.net

donderdag 26 januari 2017 vanaf 19 u

Verwennerij voor de voetjes Femma Lochristi

Deskundige uitleg van Barbara De Graeve (B-Care) over hoe we onze voetjes het beste verzorgen. We maken een zalige voetenscrub en - masker.. Waar: Bibliotheek - Koning Albertln Kostprijs: met Femmapas € 5, zonder Femmapas € 8 Inschrijven: katelijn.verhelst@gmail.com of 09/355.20.77 vóór 23 januari


Kaat Baertsoen is van vele markten thuis. Nieuwsgierig naar wat anderen drijft. Op zoek naar de verandering in andermans leven. Ze opent onze nieuwe rubriek 'carrièremove' over mensen die plots een nieuwe weg inslaan...

Daina De Saedeleer bekijkt de wereld door een bijzondere lens. Voor deze reeks vat ze het verhaal in een sprekend beeld.

carr

Van de harde HR naar

de rust van een 4-sterren B&B Of hoe in het leven niet alles te plannen valt…

V

oor veel mensen is een B&B uitbaten een droom. Voor mij is dat nooit een droom geweest’, benadrukt Terry Verbeke als ik haar opzoek in de rust van haar woning in de Sint-Baafsdreef. Wel integendeel. Toen ze hier indertijd samen met haar man Dirk het grote huis kwam bezichtigen opperde hij al lachend dat ze hier dan misschien een B&B kon beginnen. Terry was het daar helemaal niet mee eens en antwoordde dat ze er niet aan dacht haar carrière opzij te schuiven om dat te doen, en dat ze het huis dan maar beter niet zouden kopen’. Maar in het leven kan het verkeren … ‘Bij mijn ouders thuis was werken het enige wat telde. Ontspanning was er niet vaak bij. Even rustig in de zetel zitten zoals we nu doen was taboe’. In haar jeugdjaren ging Terry al werken bij de bakker of de traiteur of ze ging babysitten. Toen ze was afgestudeerd als vertaler-tolk had ze niet echt een carrièreplan maar wou ze gewoon zo snel mogelijk aan de slag.

gedaan heeft. ‘Ik beschouwde elke opdracht als een project dat ik tot een goed einde moest brengen, en daar focuste ik op. Op het einde van de reorganisatie mag je als HR-verantwoordelijke gewoonlijk ook altijd zelf beschikken en op zoek gaan naar een volgende uitdaging.’

Terry kwam al gauw in Human Resources terecht, en volgde nog enkele opleidingen aan UAMS en de Vlerickschool. Bij Kinepolis kon ze zich echt uitleven in haar job. Ze zou er uiteindelijk vele jaren werken, o.a. in een internationale functie. ‘Dat was mijn ding, structuren opzetten in het buitenland, in een bedrijf in volle expansie’. Maar na de geboorte van haar zoon koos Terry ervoor de internationale job af te bouwen om toch elke nacht thuis te zijn. ‘Mijn man en ikzelf waren echte workaholics, de opvang voor Matthijs was steeds minitueus geregeld, zelfs de dag van zijn geboorte werd bepaald in functie van mijn agenda. Achteraf besef je maar dat je daarvoor later de rekening gepresenteerd krijgt.’

Stilaan herstelde ze en begon ze na te denken over de mogelijkheden om weer aan de slag te gaan. ‘Een B&B in de kamers in het apart gedeelte van het huis kwam wel in mij op, maar dan vooral met het idee om dat snel te kunnen afvinken wegens “geen vraag naar in Lochristi”. Ik ben zelf vroeger zoveel op hotel geweest dat ik wel weet wat gasten willen, en dus besloot ik het een kans te geven’. B&B de Serafijn was geboren.

In 2008, op het einde van een zoveelste reorganisatie, zou Terry een sabbatjaar nemen, zoon Matthijs was toen zes. ‘Ik vond het best fijn eens allerlei dingen te doen waar ik voorheen nooit tijd voor had. Maar na twee maanden ging ik toch al terug aan de slag, en dat was, achteraf bekeken, een foute beslissing. Maar de bankencrisis stak de kop op, en ik had schrik dat ik niet opnieuw een job zou vinden op het moment dat ik het wou. Ik zat totaal niet op mijn plaats in dat bedrijf en kon mij daar niet uitleven. Uiteraard heb ik mijn target bereikt, maar diezelfde dag ging ook het licht uit. Ik had een burn-out, een diagnose waarvoor in die tijd nog niet veel aandacht bestond.’

Uiteraard heb ik mijn target bereikt, maar diezelfde dag ging ook het licht uit.

De laatste 10 jaar was ze als HR-directeur nog voornamelijk bezig met het begeleiden van fusies, overnames en reorganisaties. ‘Best een harde branche’, opper ik, en ze beaamt dat. ‘Gelukkig werkte ik nooit in deze regio, en kwam ik dus privé niet vaak in contact met mensen uit bedrijven waar ontslagen vielen.’ Toch benadrukt ze dat ze haar job steeds met veel inzet

26

januari 2017

‘Ik heb nu mijn draai gevonden, maar in het begin was het niet evident. Het werk geeft me de mogelijkheid om verder op mijn plooi te komen en het geeft structuur aan mijn dag. Ik beschouw het niet als een stap terug en ik doe deze job met evenveel passie en inzet als mijn vorige. Ik haal veel voldoening uit de contacten met klanten en hun warme commentaren in ons gastenboek. Daarvoor doe ik het. Ik hou ervan mensen tevreden te maken, hen een goede service te verlenen.’ En om haar gasten goed te kunnen bedienen en adviseren gaat Terry vaak bij de lokale handelaars en horeca aankloppen. ‘Vroeger sliepen wij gewoon in deze gemeente, nu leven wij hier


rièremove echt als gezin.’ Soms mist ze wel de targets en de stress van het bedrijfsleven, en de voldoening om een goede strategie te kunnen uitwerken. ‘Af en toe komt mijn HR-ervaring nog wel eens van pas. Als ik nieuwe medewerkers ontvang van bedrijven waarmee ik al lang samenwerk, gebeurt het dat ik me afvraag of ze wel passen in de cultuur van dat bedrijf. Vaak wordt mijn gevoel bevestigd, ofwel zie ik ze niet meer omdat ze hebben afgehaakt, of ze komen nog vaak terug.’ Niet alleen zakenmensen vinden de weg naar de Serafijn, er verblijven ook toeristen, vrienden en familie van Lochristinaren, of mensen die in het weekend in de buurt naar een feest gaan. ‘We bieden enkel kamer met ontbijt aan, en als gasten ’s avonds willen eten stuur ik ze door naar de vele restaurants in de buurt. Op die manier geniet ze daarnaast van de tijd die ze kan doorbrengen met haar gezin, en van het ondernemerschap. ‘Mijn eigen baas zijn én de contacten met andere ondernemers, dat vind ik fijn aan deze job. Eigenlijk is het een cadeau voor mezelf en voor mijn gezin. We hebben wel wat achterstand in te halen’. Zo is er een mooi evenwicht tussen de oase van stilte in de Sint-Baafsdreef en de hectische, maar boeiende wereld erbuiten.

januari 2017

27Even rusten nu... de volgende Nummer9080 is er op 25 januari!

Nuttigeadressen

Wenst u hier ook vemeld te staan? Neem contact met info@nummer9080.be

Advocaten

Advocatenkantoor Aelbrecht Sara bvba Beervelde dorp 70 - 9080 Beervelde Tel: 09.367 48 67 - fax: 09.367 48 68 E-mail: info@aelbrecht-law.be

Adfibodem bvba Voordestraat 70A - 9080 Lochristi Pijkestraat 138 - 9041 Oostakker Tel: 09.3551210 - jl.demeyer@adfibodem.be www.adfibodem.be

Groeppraktijk De Vlinder psychologie - voedings-en dieetadvies Moleneinde 44 - 9080 Zaffelare hannahdejonghe@gmail.com - 0498 60 96 60 www.psycholooglochristi.be

Advocaat Tom De Sutter Koning Albertlaan 128 - 9000 Gent Tel: 09.222 94 31 - fax: 09.220 23 27 E-post: tdesutter@fransbaert-law.be Webstek: www.fransbaert.be

CBA & Co BVBA Boekhouding & Startersadvies Kapelleken 15 bus 0002 - 9080 Lochristi Tel: 09.348 52 35 Valerie.caulier@pandora.be

Studiebegeleiding

Advocatenkantoor Erik Van Gerven bvba Dorp West 73 - 9080 Lochristi Tel: 09.355 10 06 - fax: 09.355 20 50 E-mail: advocatenkantoor@van-gerven.be

CRVB Accountancy bvba Burg. Vermeulenlaan 20 - 9080 Lochristi Tel : 09.355 24 63 E-mail: info@crvb.info

Advocatenkantoor Bart Raes Beukendreef 26 - 9080 Lochristi Tel: 09.356 73 68 - fax: 09.355 67 03 E-mail: bart_raes@skynet.be

DPO Accountants en Belastingconsulenten Jeroen Vandewalle Weerstandshof 17 - 9080 Lochristi Kleemstraat 84 - 9041 Oostakker E-mail: jeroen.vandewalle@dpo.be www.dpo.be

Deconinck & Deblauwe Koning Albertlaan 48 - 9080 Lochristi Tel: 09.337 50 70 - fax: 09.337 50 75 E-mail: info@advocaatlochristi.be www.advocaatlochristi.be Gert Coolsaet Zavel 30 - 9080 Lochristi Tel: 09.328 8443 - Gsm: 0497.436 166 Gert.coolsaet@telenet.be Jan Devroe Zevenekendorp 16 - 9080 Lochristi Tel: 09.356 95 72 - fax: 09.328 42 77 Gsm: 0495.800 944 Advocatenkantoor.devroe@telenet.be Linda De Coninck Beelbroekstraat 105a - 9040 Gent (Sint-Amandsberg) Tel: 09.356 89 00 - fax: 09.356 69 75 E-mail: Linda.de.coninck@telenet.be Advocatenkantoor Lievens Ganzenhof 3 - 9080 Lochristi Tel: 09.222 23 43 - fax: 09.398 03 37 E-mail: info@advocatenkantoorlievens.be

Dierenartsen

Dierenarts Katrijn De Groote Drongenstraat 92 - 9160 Lokeren Gsm: 0475.786 139 - Tel: 09.3288079 katrijn.degroote@gmail.com Dierenarts De Cubber Tim Hoekskensstraat 39 - 9080 Lochristi Gsm: 0478.37.87.98 www.dierenartsdecubber.be

Kinesitherapie

Kine Orchideeënhof Orchideeënhof 7 - 9080 Lochristi Tel. 09.259 06 58 - Gsm: 0476.99 44 39 E-mail: vanessa.minne@telenet.be Koen Velghe - Kinesitherapeut Elf Novemberlaan 3 9080 Lochristi Gsm: 0478.47 00 67

Logopedie

Xanthippe Strikt individuele studie- en personenbegeleiding. Examencommissie Secundair Onderwijs (Middenjury) & Bedrijfsbeheer • Naschoolse Studiebegeleiding • Bijlessen Voorbereiding Toefl • Bmat • Toelatingsproef (Tand)Arts Herexamens • One – To – One! Dorp-West 138 - 9080 Lochristi www.xanthippe.be - Tel. 0476.27 28 70

Personal Coach & Business Coaching Art Of Life Coaching Begeleiding door Professionele Coach Gesprekstherapie en creatieve therapie Enkel op afspraak. GSM 0494/85.85.47 www.artoflifecoaching.be - sylvie@artoflifecoaching.be www.karinaverhoeven.com Gsm: 0484/370429 www.facebook.com/KarinaVerhoevenCoaching Haal het beste uit jezelf! Ann Meesschaert

Stress & Burn-Out Coach - Loopbaanadvies Hortensialaan 2/202 - 9080 Lochristi Contact via www.coachingbijburnout.be

Thuisverpleging

Solidariteit voor het Gezin 09.264 18 11 24u/7d – alle mutualiteiten www.solidariteit.be Wit-Gele Kruis Lochristi Dorp West 88 - 9080 Lochristi 09.356 60 60 - lochristi@wgkovl.be 24u/7d - alle mutualiteiten Thuisverpleging Jeroen Cottenier bvba jeroen.cottenier@gmail.com - Gsm: 0495.65 76 89 Alle mutualiteiten - 7 op 7

Advocatenkantoor Ilse ABBELOOS Lepelstraat 36 - 9270 Laarne Tel: 0477.33 11 37 - fax: 09.310 49 53 E-mail: ilse.abbeloos@skynet.be

Jill De Smet - Logopraxis Logopedie - psychologie - psychomotoriek Diagnostiek en therapie Bevrijdingslaan 21- 9080 Lochristi Gsm: 0486.61 31 97 - www.logopraxis.be

Thuisverpleging Julita Van der Sypt Hoekskensstraat 103 - 9080 Lochristi GSM: 0495.23 97 43 E-mail: julitavandersypt@skynet.be Alle mutualiteiten - 7 dagen op 7

Artsen

Overnachting

Thuisverpleging op maat Katleen De Maertelaere - Gsm: 0498.903 382 Marleen Sucaet - Gsm: 0495.235 462 Mendonkdorp 61 - 9042 Mendonk Alle mutualiteiten - 7 dagen op 7

Dr. Moens Stijn

werkzaam bij Dr. De Moor en Dr. Vanderbruggen

Kapelleken 33 - 9080 Lochristi Tel: 09.355 77 61 solo werkzaam: Rivierstraat 2 9080 Beervelde - Tel 09.310 47 05 www.huisartsenpraktijkbeervelde.be

Boekhouders - Accountants Fiscalisten D&V Bedrijfsadviseurs bvba Werner De Pauw - Geert Van Rysseghem Pijphoekstraat 2 - 9041 Oostakker Slagmanstraat 73 - 9080 Lochristi Tel.: 09/259 09 60 - www.dvba.be geert.vanrysseghem@dvba.be werner.depauw@dvba.be

B & B De Serafijn **** voor particulieren en bedrijven Sint-Baafsdreef 32 - 9080 Lochristi Tel: 09.356 69 96 - GSM: 0475.51 86 25

GSM: 0475.51 86 25, www.deserafijn.be

Podologie

Ann Bieseman Langenakkerlaan 61 - 9080 Lochristi Gsm: 0477.75 18 69 Helene Jacob Hoekstraat 76 c - 9080 Lochristi Gsm: 0485.27 60 49 www.podologiepraktijk-jacob.be

Thuisverpleging Greet Heeze Hanselaarstraat 27 - 9080 Beervelde Gsm: 0478.38 92 16 Alle mutualiteiten - 7 dagen op 7

Voedings- en dieetkundigen Voedings- en dieetkundige Diabeteseducator - Céline Stadeus Koning Leopold III Laan 4 - 9080 Lochristi 0476.39 33 60 - Enkel op afspraak

Psychotherapie

Psychotherapeute Mieke Mariman Kwartelweg 9 - 9080 Lochristi 0496/29.90.84 - mieke.mariman@telenet.be

januari 2017

29


ondernemend

Zaffelare

eindejaarsactie

Nieuwjaars receptie zaterdag 21 januari iedereen welkom! op Kom & maak kans een extra prijs

U hoeft niet ver te lopen

om uw drank en wijnen aan te kopen Dranken

De Wispelaere

zaterdag 21 januari

vanaf 19 u - zaal St-Hubertus

met optreden van

Lindestraat 108 - Gent-Desteldonk - tel: 09.355 65 27 Open: Woensdag 13.30-18 u. - Donderdag en vrijdag 9-12 u. en 13.30-18 u. Zaterdag 9-12 en 13.30-17 u.


Fotomentor ONLINE FOTOCURSUS #filipnaudts

Een rubriek voor fotografieliefhebbers die, onder het mentorschap van Filip Naudts, hun foto’s naar een hoger niveau willen tillen. De in Zaffelare wonende Melissa Rieder (1989) bijt de spits af.

MelissaRieder

Fotomentor Filip Naudts “Een bescheiden maar enthousiast mailtje van Melissa. Sinds ze zichzelf een spiegelreflexcamera heeft gekocht, krijgt ze de microbe van het fotograferen steeds meer te pakken. Geen professionele ambities, dat niet. Maar ze vindt het heerlijk om haar kinderen, familie en vrienden op een originele manier in beeld te brengen. De eerste foto’s die ik van Melissa te zien krijg, zijn zeer divers en tonen aan dat ze via allerlei fotografische experimenten zoekende is naar een manier om die originaliteit op te zoeken. Stuk voor stuk foto’s die perfect passen in haar familiealbum of meteen aan haar huiskamermuur kunnen worden opgehangen. Maar ik vraag me af of ze ook een groot publiek weten te bekoren. De foto’s vormen wel al een reeks, maar dat is dan louter om inhoudelijke redenen, precies omdat er telkens iemand is afgebeeld uit haar directe omgeving. Een reeks zou echter nog sterker zijn en voor een breder publiek toegankelijk als er ook een fototechnische en/of gevoelsmatige uniformiteit is, dus gaan we daar samen naar op zoek. Een beetje met vallen en opstaan, maar Melissa toont zich leergierig. Ze schuwt geen kritiek en richt haar blik recht vooruit. Het is bij haar derde zending foto’s dat ik onder de indruk ben van één specifiek plaatje. Een foto van een meisje dat dromerig voor zich uitstaart. Het enige aanwezige licht is dat van een rood sfeerlampje vlakbij. Het tafereeltje doet filmisch aan, waardoor ik de illusie krijg dat als ik er nog lang genoeg naar kijk er een ondertiteling zou kunnen verschijnen. En zo ontstaat het idee om een reeksje te maken van foto’s die op een of andere manier gelijken op filmstills. Om die illusie extra te versterken beslissen we zwarte balken te voorzien en effectief ook ondertitels aan de foto’s toe te voegen. Aangezien Melissa graag schrijft, komt dat nog goed uit ook.” Cursiste Melissa Rieder “Filip heeft me getriggerd om te zoeken naar het beste van mezelf, en dat in een stijl die ik niet kende: filmstills. Al was het pad waarlangs hij me leidde niet altijd even makkelijk, intussen kan ik zeggen dat hij me een ervaring bezorgde die mij als fotograaf sterker heeft gemaakt.” Ben je fotografieliefhebber en wil je onder begeleiding van een professional graag een eigen visie en stijl ontwikkelen zonder hiervoor het huis of de hangmat uit te moeten? Dan is deze online fotografiecursus mogelijk iets voor jou! Meer info is te verkrijgen bij de fotomentor zelf via filipnaudts@telenet.be. © Melissa Rieder

31


Elke maand bladeren we de magazines door op zoek naar een frappante foto van de hand van Filip Naudts. Deze keer viel ons de gelijkenis op tussen deze twee kanjers. Eindejaar! Feest! De ontspannende attributen zijn goed en wel aanwezig bij Gunter Lamoot en Michael Van Peel. Maar de blik verraadt integendeel veel ‘spanning’, lijkt wel…? Je legde beide heren duidelijk te veel stress op, Filip?

de mediawatcher

32

januari 2017


De mediawatcher, december 2016

Fotograaf Filip Naudts “Beide comedians bezoeken mijn fotostudio in Lochristi. Weliswaar niet naar eenzelfde aanleiding en dus ook helemaal niet op hetzelfde tijdstip, maar met een tussentijd van bijna 2 jaar. Het is niet zo dat de discobal te pas en te onpas wordt bovengehaald bij fotoshoots met professionele grappenmakers, maar die tussentijd lijkt me wel net groot genoeg om me daar niet druk om te hoeven maken. Beide portretten mogen iets feestelijk uitstralen, en daar draait het uiteindelijk om. Variatie leg ik dan wel in de keuze van achtergrondkleur en de toevoeging van overige feestgerelateerde props uit mijn attributenkast. Eens positie ingenomen, vraag ik beide heren vooral niet te lachen, precies omdat dat nu net de humorfactor versterkt.” Meer: www.guardalafotografia.be www.facebook.com/filipnaudts.fanpage

FOTOSHOOT Wil je jezelf of je geliefde ook eens gefotografeerd zien door Filip Naudts? Dat kan! Met de kortingcode ‘9080’ kunnen lezers en lezeressen van nummer9080 bovendien genieten van een voordeel van maar liefst 20%! Twintigers (m/v) maken zelfs kans op een volledig gratis fotoshoot. Meer info bij de fotograaf zelf > filipnaudts@telenet.be

Een ideaal geschenk, niet alleen om te geven maar ook om te krijgen. januari 2017

33


Dorp-West 5 9080 Lochristi Tel. 09 355 96 16 info@hcnorman.be www.hcnorman.be Openingsuren: maandag dinsdag 09u30-12u00 woensdag 09u30-12u00 donderdag vrijdag 09u30-12u00

14u00-17u30 14u00-17u30 14u00-16u00 14u00-17u30 14u00-16u30

zaterdag en buiten openingsuren: op afspraak, zondag gesloten

EST T R O O ATIS H doel)

GR (zonder medisch

* met een maximum van 72 batterijen

VUURWERK 2016 ONTDEK ONS RUIM ASSORTIMENT VOOR

knal lende

FEESTEN

Kom naar onze jaarlijkse vuurwerkdemonstratie (Eurotuin Merelbeke) op vrijdag 2 december, tussen 19.30u en 20.30u. Het evenement kan verplaatst of afgelast worden omwille van veiligheidsredenen en/ of weersomstandigheden (hou onze website in de gaten!). Eurotuin verkoopt gecertificeerd vuurwerk en is een erkend verkooppunt.

Volg onze inspiratie op Deinze I Merelbeke I Ophasselt I Roeselare I Online eurotuin.be Jouw huis- en tuincentrum is doorlopend geopend van 9u tot 18.30u. Open op zon- en feestdagen. Dinsdag gesloten.

Eurotuin_adv_9080.indd 1

16/11/16 11:13


4

de

Lootsche baton

2

3 1

We geven onze Lootsche estafettestok door aan een ‘groepsmens’. De gekozen loper bepaalt wie overneemt. Enige beperking: er wordt het liefst tot buiten de deelgemeente gelopen. En ’t moet met liefde zijn, dat de baton doorgegeven wordt. (sh)

1

Ineke Van den Heuvel moet niet ver stappen om de baton door te geven, ze blijft in Beervelde om Ineke te verrassen... Veel plezier!

Dank je Ineke, ik moet toegeven, ook al lees ik telkens de Lootsche Baton, ik had niet verwacht hier ooit zelf in te verschijnen. Ik ben Leen Seijnhaeve, 33 naderend en woon sinds november 2013 in Beervelde samen met mijn man Bram Delaere en dochtertje Liese. Terwijl ik dit neerpen zijn we nog met ons drietjes maar midden december zal broertje Karsten ons komen verblijden. Het zijn dus spannende afteldagen. We voelen ons al echt thuis in Beervelde, via de KWB deden we al enkele leuke activiteiten mee zoals de sneukelfietstocht waardoor we ons dorp en omgeving toch wat beter leerden kennen. Ook Liese voelt zich hier als een vis in het water. Een dikke pluim voor de Gemeenteschool Beervelde, een warme school waar elke dag lachende juffen/meester je kind welkom heten. Bedankt juf Kathy voor jouw creativiteit en super zorg! Mijn man woont al sinds zijn 7 jaar in Lochristi. Vooraleer we ons samen vestigden in Beervelde, huurden we eerst een knus appartement in Lochristi. Lochristi heb ik leren kennen als heel fijne gemeente, we trouwden in het gemeentehuis met een warme ontvangst en persoonlijke touch. Naast wonen werk ik deels ook in Lochristi als psychomotorisch therapeute bij DiNaMo. Die kans kreeg ik via Kathy Blanchaert, een topcollega aan wie ik dan ook graag de Lootsche baton doorgeef! Naast mijn werk als zelfstandige met kinderen met psychomotorische problemen werk ik op een PAAZ (psychiatrische afdeling) in Gent als bewegingstherapeute. Naast werk is er gelukkig ook tijd voor ontspanning. De actieve ontspanning ligt nu even stil maar hoop ik snel terug op te nemen eenmaal we wat gewend zijn aan twee kinderen in huis. Al enkele jaren badminton ik bij De Nieuwe Snaar, met Hemmy en Peter als fijne lesgevers! Ondertussen zijn er ook wat yogalessen gepasseerd, en al 16 jaar zing ik in Furiant, een energiek kamerkoor uit Gent waar sterke vriendschapsbanden zijn ontstaan. Dit jaar promoveerden we naar de eredivisie tijdens de provinciale koorzangtornooien, best iets om trots op te zijn!

2 Tussen de patiënten door kreeg ik de vraag van Leen, collega en vriendin, of ik de baton wou aannemen. Graag! Dank je wel Leentje! Ik ben Kathy Blanchaert, 39 jaar en inwijkeling in Lochristi. Mijn jeugd bracht ik door in Drongen en ik ben daar steeds actief geweest in de turnclub Sterk en Lenig. Tot op vandaag ben ik bestuurslid en trainster van de club. De turnlessen die ik daar nu nog geef, staan in het teken van mijn werk. In 2000 studeerde ik in Gent af als kinesiste. Ik specialiseerde me in de psychomotoriek bij kinderen. Steeds geboeid door de ontwikkeling van kinderen en gedreven om kinderen en jongeren te helpen, begon ik als pediatrisch kine in Gentbrugge. Tot op heden werk ik in mijn praktijk in Gentbrugge, in verschillende scholen in Gent, in het COS (UZ Gent) en sinds dit schooljaar ben ik ook zorgcoördinator van een school in Merelbeke. Maar ook in Lochristi kon ik niet blijven stil zitten. Samen met enkele collega’s bouwden we in 2010 een multidisciplinair centrum uit in de Koning Albertlaan. DinaMO is een centrum waar iedereen kan aankloppen met zorgen rond de ontwikkeling en gedrag van kinderen en jongeren. Tot op heden een zeer boeiende job met een zeer rijk en enthousiast team! Naast het drukke werk, ben ik mama van Senne en Tim. Beiden sportieve atleten, die hun activiteit uitoefenen in AVLO (Lokeren). Zelf probeer ik ook regelmatig te sporten. Samen met mijn kids en een vriendin, ga ik wekelijks lopen. En in turnclub Sterk en Lenig geef ik les aan de kadees, kinderen met psychomotorische ontwikkelingsstoornissen. Ik ben een bezige bij, maar bovenal een levensgenieter! Graag geef ik de baton door aan Tom Dejaeger, buurman maar iemand die steeds bereid is om een helpende hand te bieden! Dank je Tom!

Zo Kathy Blachaert, nu is het aan jou! Als er iemand is die voor iedereen klaarstaat en enorm gedreven is, dan ben jij het wel!! januari 2017

35


SKOEBIDOE

Zaffelaredorp 49 - 9080 Lochristi

E-Sigaret, Liquid, Vaping shop

Uw specialist in elektronisch roken

UW BADKAMERRENOVATIE

VAN A

Bezoek onze showroom

origineel creatief aangenaam persoonlijk Sanitair

of maak een afspraak, in de showroom of bij u thuis

09 345 56 25

Verwarming

Openingsuren toonzaal :

HVAC

ma-vrij : 8u30 tot 12u - 13u tot 18u Donderdag open tot 20u VOLG ONS

tot Z MET VEPA Ventilatie Tegels

zat : 9u tot 16u

VEPA BVBA • WACHTEBEKESTRAAT 115 - 9060 ZELZATE info@vepasanitair.be • www.vepasanitair.be


De Lootsche baton

3 Mag ik je de baton doorgeven, vraag Kathy. Wél ja; doe gerust! Dank u hiervoor;) Ik ben Tom De Jaeger, géén geboren en getogen Lochristinaar, maar inwijkeling uit de Gentse randstad sinds 2001. Reeds méér dan 10 jaar verliefd op het landelijke karakter; waar nog kan je zeggen dat je ’t gros van je buren kent en nooit hoeft verlegen te zijn om een helpende hand te vragen? Ik woon samen met mijn vrouw Inge en twee kinderen, Hannes en Linde, in één van de vele woonwijken die Lochristi rijk is. Hoezeer we een ‘nest’ voor onze kinderen nastreven; stilzitten is ook maar niks;). De ‘organiserende kriebel’ achterna, zijn we 3 jaar geëngageerd in het ‘bruisende’ wijkcomité van onze woonwijk. Vrouwlief kon haar ei dan nog ’s kwijt in het Oudercomité van de Gemeentelijke basisschool; waar ik dan ook graag een handje toesteek. Tot grote spijt hebben we dit vrolijk gezelschap dit jaar moeten verlaten; waar we vele vriendschappen aan over houden! Een dikke pluim voor het Oudercomité, da’s meer dan zeker! Ik ga graag de ‘uitdaging met mezelf’ aan. Zo is een eerste start-torun al snel uitgegroeid naar’n 10 Miles. Voor ik het wist lag de lat op een halve marathon. Ondertussen namen we er nog ’n Dodentocht of 3 bij, waar ik met wandelmaatjes Inge Schepens en Krista van de Abeele nog de laatste voltooide. Lopen blijft de ware passie en zodus mag ik voor 2016 maar liefst 2 marathons op het palmares zetten! Op de talloze trainingen kan ik steeds rekenen op vaste loopmaatje Griet de Block. De lopers die Lochristi rijk is zijn steeds aanwezig; Krista, Bart Gunst en Bert Vankiersbilck, of ‘haas’ Claudio Brabants zijn nooit veraf. Ook Kathy en Sven zijn regelmatige lopers… Initiatieven als de 4-Urenloop zet ik graag mijn schouders onder. Er bruist ook het idee om de lopers van Lo’ en randgemeentes een heuse club aan te bieden, waar degelijk advies en gezamenlijke trainingen centraal staan… Plannen op de bovenste plank! Ik geef dan ook de baton graag door aan Gerrit Naudts uit Zaffelare. Zijn goed humeur en bereidwilligheid zijn mogelijks nog groter dan dat van mij ;)

4

Van harte bedankt voor de Lootsche Baton,Tom. Ik ben Gerrit Naudts en woon reeds 63 jaar in de Nerenhoek in Zaffelare. Daar ben ik 41 jaar geleden getrouwd met mijn buurmeisje van destijds Magda Vernaeve. Samen hebben we in lief en leed 3 kinderen grootgebracht, Veerle, Sofie en Wouter. Jammer genoeg is Sofie omgekomen in een verschrikkelijk verkeersongeval. Maar ondertussen zijn we de fiere grootouders van 2 schatten van kleinkinderen, Jens en Lore. Na mijn opleiding als mekanieker en mijn legerdienst werkte ik 6 jaar in het toenmalige Sidmar. Dan heb ik plots een carrièrewissel gemaakt en ben nu reeds 37 jaar beroepsbrandweerman-ambulancier bij de Brandweer Gent en nu bij de Brandweerzone Centrum alwaar ik momenteel de oudste brandweerman nog in actieve dienst ben. Eén van de hoogtepunten uit mijn loopbaan was de deelname aan “Helden van Hier” op VTM, waar abrupt een einde kwam door een ernstig ongeval dat mijzelf overkwam en dat ik bij wonder overleefd heb. Het positieve hieraan is dat ik nu “ervaringsdeskundige” ben! In mijn schaarse vrije tijd maakte ik mij nuttig in het Rode Kruis en natuurverenigingen en ik ben 37 jaar bestuurslid van KWB Zaffelare. Verder ben ik natuurgids, Bijzonder Veldwachter, sportschutter en liefhebber van oude tractoren en machines. Momenteel ben ik reeds ruim 15 jaar lid van de Milieu Advies Raad waar ook mijn schoonbroer André De Keyser in zetelt. Alhoewel onze belangen niet altijd gelijklopend waren (de rode draad in mijn leven is een groene!) kon ik met André altijd over alles praten, zowel landbouw als natuur. Daarom geef ik hem nu de Lootsche Baton door, het beste en veel plezier ermee André!

januari 2017

37


BEVAS EVENTS Loots Evenementenburo bestaat 20 jaar

38

januari 2017


Interview

Patrick Vermaerke - ° 6 september 1967 te Gent

Tekst: Luc Van de Vijver

Liep school in het College van Melle, St-Joriscollege te Gent, en de voorloper van Arteveldehogeschool waar hij communicatiemanagement studeerde. Zijn ouders hadden een bloemisterij in Melle, maar niemand trad in de voetsporen: Patrick besloot al vroeg voor zijn droom te gaan: mensen samenbrengen. Deed ervaring op bij VTM, Levenslijn, Radio Contact, manager van artiesten…

In 1996 hield Patrick Vermaerke zijn grote droom boven de doopvont: een heus evenementenbureau waarmee hij een rijke waaier aan activiteiten kon ontplooien. Twintig jaar later kan hij bogen op tal van events, feesten, incentives, congressen … die hij op zijn naam heeft staan; verwezenlijkingen die hij natuurlijk niet alleen waar kon maken: Patrick bouwde ondertussen een ploeg uit van vijf fulltime medewerkers, die, afhankelijke van de grootte van het event, uit kan groeien tot maar liefst 180 mensen.

Droom

Patrick had op zijn zestiende al de droom om mensen rond een project samen te brengen. Hij vindt dat het mooiste wat er is: als mensen samenkomen, gaat daar een onstuitbare kracht van uit, een dynamiek, een wervelende energie. Daar puurt hij zelf dan zoveel tevredenheid uit, dat zijn droom au fond nog altijd dezelfde is. Niets is mooier dan de glimlach van tevreden mensen na een event.

Van feest tot congres

Bevas Events organiseert evenementen die heel breed gaan: van kleinschalige feesten, verjaardagen, trouwen, soms al eens een begrafenis, over bedrijfsfeesten, tot grootschalige congressen in binnen- en buitenland. Barcelona, Maastricht, Lissabon, Parijs, Frankfurt… Patrick maakt er steeds een memorabele gebeurtenis van. De bedrijfsfeesten en congressen vormen de grootste cluster in het activiteitenpakket van Bevas, maar liefst 80 %, de overige 20 gaat naar privéfeesten samen met echtgenote Dorothée.

Voor minder gaat hij niet. Daar onderneemt hij alles voor, van de grootste zaken tot de kleinste details. Of het nu de samenkomst van NAVOministers is in het stadhuis van Gent, of de opstart van de vernieuwde Jetair onder de naam TUI, of een klein verjaardagsfeest, een jubileum, … alles hoort tot in de puntjes voorbereid en uitgevoerd te worden. En als dan bv. Daniël Termont wegens veiligheidsvoorschriften zijn eigen stadhuis niet in mag, zal Patrick ook dat nog in orde weten te brengen. Hoeft het gezegd dat het organiseren van zulke events hem soms kippenvel bezorgt? Het eerste vliegtuig van TUI dat op een door hem georganiseerd event voorgesteld wordt, was zo’n beklijvend moment: 2300 gasten is niet mis!

Contact

Mensen die ook een droom verwezenlijkt willen zien, kunnen zeker bij Bevas Events terecht. Na de broodnodige eindejaarsvakantie staat de Vroeger was de tijdsverdeling binnen Bevas als volgt: 20 % ging naar firma begin 2017 weer scherp. Alles begint bij een aftastend en vrijblijvend de voorbereiding, 65 % naar de uitvoering en 15 % naar de afwikkeling. gesprek waarin afgetoetst wordt wat het beste kan beantwoorden aan de Door een assertievere en vooral kritischer droom of wens. Het budget speelt mee geworden maatschappij, zijn deze verhoumaar is niet allesbepalend, neen, dat is Het mooiste wat er is: dingen helemaal anders geworden: maar het gevoel dat beoogd wordt: hoe moeten liefst 60 % kruipt nu in de voorbereiding. mensen samenbrengen en de gasten zich voelen tijdens en na het Veel mensen hebben al een zoektocht op daaruit kracht en energie event? Dat staat op de voorgrond en het internet achter de rug, en hebben tal daaraan wordt onverdroten gewerkt vanaf laten uit ontstaan. van ideeën, maar zijn de lijn wat kwijt. Dat de eerste tot de laatste minuut. ziet Patrick dan als de grootste uitdaging: het concept stroomlijnen, uitwerken en bewaken. Helemaal anders dan vroeger. Toen stelden de klanten zich tevreden met een festijn met wat De tijden zijn veranderd en mogelijk niet makkelijker, maar jongeren die randanimatie; nu geldt het dat iedereen een totaalgebeuren wil. Alles eenzelfde droom koesteren als Patrick, adviseert deze Lootse manager wordt van belang: de aankleding, de animatie, het eten, de uitnodigingen, vooral in te zetten op talenkennis, creativiteit en de leuze: ‘Think global kortom de totale belevenis… alles moet pico bello in orde zijn. Het event en Act local’. Daarom ook dat Patrick zelf zoveel klanten in Lochristi telt, zelf vraagt dan nog 20 % van de tijd, de debriefing ook. zijn gedroomde uitvalsbasis om vlug in de grote steden als Antwerpen en Gent te zijn. Als geboren Gentenaar is hij niet te beroerd te bekennen dat Lochristi inderdaad een kleurrijke gemeente is die tal van kansen biedt. Fundamenteel voor Patrick is de tevredenheid van de klant. De klanten Een vertrouwde rustige basis om te wonen en werken, en dat horen we komen met een droom en hij ziet het als zijn taak om die waar te maken. graag. www.bevas.be

Veranderende cultuur

Advies

Baseline: we take it personally

januari 2017

39


OP EEN GEZOND & GELUKKIG 2017! 2017

LOCHRISTI

Welkom op onze nieuwjaarsreceptie vrijdag 27 2016 januari 2017 29 januari 19u30 vanaf 19u30 feestzaal van van Nico Nico in de feestzaal en Kathy Kathy De De Clercq Clercq en

CD&V Lochristi nodigt je van harte uit op haar nieuwjaarsreceptie. De voorzitter en mandatarissen heten je welkom en nodigen je uit te klinken op het nieuwe jaar. Gastsprekerop op de de nieuwjaarsreceptie nieuwjaarsreceptieisisfederaal algemeen CD&V Voorzitter Gastspreker Volksvertegenwoordiger Stefaan Vercamer. Wouter Beke. Iedereen van harte welkom! Praktisch Iedereen welkom op vrijdag 29 januari 2016 vanaf 19u30 in de feestzaal van Nico en Kathy De Clercq, Dorp-West 134 te Lochristi.


De smoelen

trekker

laat ze alle hoeken van 't terrein zien!

Iedere maand geven we een smoelentrekker door. Als tennisleraar van T.C. Zaffelare en organisator van het beachvolleybalevenement in Gent weet Martin Van Der Sichel zijn balletje te slaan.

januari 2017

41


Merk Model Km stand Bouwjaar Motor

Opel Adam Jam 13010 02/2016 1.2 benzine

11.550 € Incl BTW

Merk Model Km stand Bouwjaar Motor

Opel Corsa-D 27098 10/2013 1.3 diesel

8.900 € Incl BTW

Merk Model Km stand Bouwjaar Motor

Opel Astra-J ST 12860 06/2015 1.6 diesel

14.900 € Incl BTW

Merk Model Km stand Bouwjaar Motor

Opel Corsa-D 136008 02/2011 1.2 benzine

6.200 € Incl BTW

Merk Model Km stand Bouwjaar Motor

Opel Astra-J 5D 19440 09/1015 1.6 benzine

14.500 € Incl BTW

Merk Model Km stand Bouwjaar Motor

Opel Corsa-D 62500 02/2014 1.3 diesel

9.650 € Incl BTW

Merk Model Km stand Bouwjaar Motor

Opel Astra-J 5D 86977 08/2014 1.7 diesel

12.900 € Incl BTW

Merk Model Km stand Bouwjaar Motor

Opel Mokka 27455 04/2015 1.4 benzine

16.900 € Incl BTW

Opel Certified Used Cars Premium

Opel Certified Used Cars Select

› 100 punten kwaliteitscontrole › Minimum 24 maanden garantie › Minimum 24 maanden bijstand › Omruilgarantie (14 dagen/1000 km) › Aantrekkelijke financiering › Gegarandeerde kilometerstand › Gratis proefrit › Overname van uw voertuig

› 100 punten kwaliteitscontrole › Minimum 12 maanden garantie › Minimum 12 maanden bijstand › Omruilgarantie (14 dagen/1000 km) › Aantrekkelijke financiering › Gegarandeerde kilometerstand › Gratis proefrit › Overname van uw voertuig

Merk Model Km stand Bouwjaar Motor

Merk Model Km stand Bouwjaar Motor

Opel Astra-J ST 70884 09/2012 1.7 diesel

11.200 € Incl BTW

Merk Model Km stand Bouwjaar Motor

Merk Model Km stand Bouwjaar Motor

9.950 € Incl BTW

Opel Insignia ST 13158 09/2015 1.6 diesel

22.450 € Incl BTW

Opel Corsa-E 11995 04/2015 1.2 benzine

Merk Model Km stand Bouwjaar Motor

Opel Corsa-E 10301 07/2015 1.4 benzine

Opel Corsa-E 23697 05/2015 1.4 benzine

11.200 € Incl BTW

Merk Model Km stand Bouwjaar Motor

11.500 € Incl BTW

Opel Corsa-E 11000 06/2015 1.0 benzine

11.950 € Incl BTW

Garage - Carrosserie

Van Acker Lochristi - 09 355 82 34 - Lokeren - 09 342 83 10

Meer wagens >>

www.garagevanacker.be

groot

forma

print at ing

SPANDOEK BESTELLEN = cOPPENS BELLEN • Spandoeken

ook winddoorlatend vanaf 11,- euro/m²

• Vinyl zelfklevers in alle vormen • XL Posters

A0 vanaf 9,50 euro/stuk

Vraag vrijblijvend meer informatie.

Grafisch Bedrijf Coppens bvba · Hospitaalstraat 2 · 9080 Lochristi-Beervelde · 09 353 93 93 info@coppens-druk.be · www.coppens-druk.be


Kersthappening Kom praten, kom lachen, kom samen genieten...

op 2de kerstdag maandag 26 december Met optreden Chris Hageland en groep De volledige opbrengst gaat naar Mozaïek vzw in Oostakker, een voorziening voor personen met een beperking

Vanaf 17u in De Feestlocatie, Mendonkdorp 18, Gent-Mendonk

Werken mee:

Eten en drinken aan democratische prijzen

De Feestarchitect Lochristi l Slagerij Stefan Lochristi l Horta Lochristi De Meyer Chris Hageland en groep l Fris watervoordevis l ArcelorMitttal Gent l Duroc D’Olive Mozaïekvrienden

VVK: € 20,00 (incl. 6 % btw) AAN DE KASSA: € 22,50 (incl. 6 % btw) Voor reservatie: www.dekorf.be info@dekorf.be OF gilbert.gentier@telenet.be GSM 0468 15 86 87 OF www.uitbureau.be

Organisator: DE KORF Ontbijt Aan Huis Kaasschotels - Fruitmanden Verrassingsbroden Geschenkmanden Biermanden Kalligrafische wenskaarten Geschenken - Poëziedoosjes Verantwoord Speelgoed Muziekdoosjes - Kinderboekjes Frans Gevaertstraat 2 te 9040 Sint Amandsberg tel 09 251 51 14 info@dekorf.be www.dekorf.be

januari 2017

43


door Eric

De Wilde

Schattenjacht Schattenjacht

Krokodillen & Co Allez meneer, iets voor U … een schoon beest waarmee je zonder enige moeite alle noten van groot tot klein kan kraken. De verkoper op de rommelmarkt was er stellig van overtuigd dat de krokodil werkelijk een notenkraker was. Bij nader toezien niet zo slecht, ware het niet dat het beest oorspronkelijk een andere functie had. Om de prijs de hoogte niet in te jagen, liet ik de sympathieke verkoper in zijn overtuiging, al wist ik wel beter. Ik had immers in het volksmuseum op de Kraanlei in Gent een identieke krokodil gezien. Ze sierde er de toonbank van een oude apotheek. Op het bijhorende kaartje stond te lezen: ‘19de-eeuws toestel om kurken op maat te persen voor de verschillende soorten flesjes waarin geneesmiddelen verkocht werden. De krokodil wordt, net als de eenhoorn, het hert en de esculaap, van oudsher gebruikt als symbool voor de apotheek. Aan het dier, dat tevens symbool stond voor vruchtbaarheid, schreef men geneeskundi-

ge kracht toe. Zo werd gemalen krokodil gebruikt in ‘theriak’ (letterlijke vertaling: ‘woest beest’). Het mengsel werd meer dan 2000 jaar voornamelijk als universeel tegengif gebruikt. Het is niet met zekerheid te zeggen of je er al dan niet van genas, maar het zal de pijn op zijn minst verzacht hebben. In een boek uit 1753 met als titel ‘Beschrijving van geneeskundige bereidingen’ staat in het oud- Nederlands te lezen: ‘ krokodil …bij sommigen goed geacht om zaad te verwekken en het vergif te wederstaan’. De aanblik van deze gietijzeren krokodil riep een aantal herinneren bij me op, waardoor ik op slag op de mysterieuze ‘notenkraker’ – zoals zo vaak het geval is – verliefd werd. De krokodil deed me in eerste instantie terugdenken aan de talloze salamanders die we als kind jaarlijks in de beken in onze visnetten vonden tussen de dikkopjes, stekelbaarsjes, bloedzuigers en watertorren. Uren konden we die felgekleurde wonderen met hun sierlijk gevlekte staart zitten bewonderen. Zelfs in onze klas hadden we in het voorjaar deze diertjes in een groot aquarium, dat de meester op de brede vensterbank tussen de sanseveria’s geïnstalleerd had. Neen, een ‘computer’ of ‘tablet’ hadden we in die tijd voor de dingen rondom ons niet nodig, want dagelijks brachten we een deel van onze vrije tijd in de natuur door. De keren dat ik als kind mee op reis mocht, was het hertogdom Luxemburg, onze reisbestemming bij uitstek. Vianden, het schilderachtig stadje aan de oever van de ‘Our’ was onze ‘place préférée’. We kenden het stadje met zijn omliggende bossen en wandelpaden op de duur zo goed als onze broekzak. Tot mijn grote vreugde krioelde het er van de hagedissen, die aan de rand van de kabbelende rivier op de natuurstenen muurtjes, op de warmste momenten van de dag lagen te zonnebaden. Wanneer ik in hun nabijheid probeerde te komen, schoten ze vaak als de weerlicht tussen de spleten. Deze beestjes stonden toen nog niet gecatalogeerd bij de beschermde diersoorten, zodat ik het maar normaal vond om er een aantal te vangen. Ik borg ze op in een lege plastieken fles, voorzien van luchtgaatjes, om ze met de trein mee naar huis te nemen. Thuis bouwde ik met

44

januari 2017


Thuis bouwde ik met de hulp van ons pa een oud televisietoestel om tot een waar terrarium.

de hulp van ons pa een oud televisietoestel om tot een waar terrarium. Wat verse potgrond en jonge varens uit het bos, een paar rotsstenen en restanten van een oude leeslamp, en klaar was kees! Zo werd onze oude ‘Telefunken’ omgetoverd tot een rustgevende kijkkast om ‘U’ tegen te zeggen. De antieke opalinen vaas van oma zaliger op de hoek van ons ‘dressoir’ moest plaats ruimen zodat ik vanuit elke hoek van de woonkamer het hagedissenverblijf kon aanschouwen. En of ik er fier op was! Uren aan een stuk kon ik de fascinerende diertjes observeren. Dagelijks ging ik op zoek naar regenwormen, pissebedden, Spaanse vliegen en vlinders die afwisselend als dagschotel aan de reptielen werden aanboden. Na een paar weken kwamen de hagedissen gewoon uit mijn hand eten! De interesse voor krokodilachtigen zal waarschijnlijk voor een deel genetisch bepaald zijn, want toen onze puberende zoon met zijn nieuwe hobby op de proppen kwam, wisten we direct hoe laat het was. Er werd een oude kleerkast omgebouwd waarin de daaropvolgende dag een groene leguaan van maar liefst 70 centimeter gehuisvest werd. Wat een beest! We dachten aanvankelijk dat het daarbij zou blijven maar niets bleek minder waar. Een aantal maanden later stond Simons slaapkamer eivol. Korenslangen en een jonge python kregen op ons adres hun domicilie. Ten slotte kwam er nog een koppel baardagamen, een soort Australische hagedissen, in de collectie. Wanneer op een dag, totaal onverwacht, in hun kooi een resem eieren tussen de planten te zien waren, kon de vreugde in de Pauwstraat niet op! Er werd een speciale broedkast aangeschaft die, aangezien de slaapkamer van zoonlief bomvol stond, dan maar op de slaapkamer van ma en pa geïnstalleerd werd. Zalig, wanneer je gewekt wordt door het gewriemel van een vijftigtal jonge hagedissen die op het moment dat je lepeltje-lepeltje van je nachtrust wil genieten, zin krijgen om uit hun ei te krui-

pen! Minder aangenaam was het, toen een poos later twee slangen uit hun verblijf ontsnapten. Uiteindelijk vonden we ze beiden terug,verscholen op het boekenrek tussen een paar ringmappen waar ze het blijkbaar naar hun zin hadden. De beestjes waren verzot op krekels. Op een dag waren er een aantal van die kleine lawaaimakertjes – zacht uitgedrukt – onder een kleerkast geraakt. Ze waren via een minuscuul spleetje in de sokkel van de kast gekropen. Ja… wat een nacht! Simons ma was een inzinking nabij! Uiteindelijk kon Simon de krekels in een kartonnen doosje gevuld met papiersnippers lokken. Een paar weken later was het terug prijs! Toen ons Ria in haar ‘negligé’ de kamer van zoonlief passeerde, precies op het moment dat hij met zijn grote leguaan in de armen stond, liet hij moedwillig de staart van dat dier over de blote rug van zijn moeder glijden. Amaai …’t kot was hier te klein! Wat een gekrijs! Gelukkig hing er geen luchter op onzen ‘allè’ want ik ben er zeker van dat ik er anders ons Ria uit had moeten halen! Reptielverhalen te over … Achteraf gezien was het een boeiende periode in ons ouderlijk bestaan. Gewoon de knop op nul en meegaan met de wisselende projecten van de kinderen. Wie dit nooit in zijn of haar leven gedeeld heeft, weet echt niet wat hij of zij heeft gemist. Het is maar hoe je het bekijkt... toch?! Onze kleinzoon Stan op zijn beurt is ‘weg’ van de krokodil die momenteel op onze kast staat. Wanneer hij op bezoek komt, is het steeds hetzelfde scenario: hij stapt richting kast, heft de staart van het ding omhoog, en past zijn vingers tussen de inkepingen. Keer op keer zit hij in no time in dromenland. Ik vraag mij daarbij steeds af waaraan hij dan wel denkt... Ik heb geen glazen bol, maar ik heb een sterk vermoeden dat de krokodil in de toekomst bij Stan een nieuwe thuis zal vinden.

januari 2017

45


Š kalligrafie: Brody Neuenschwander

wenst jullie een zalige Kerstmis en een gelukkig Nieuwjaar!

46

januari 2017


VERANDA’S / GARDEN HOUSES / ZONWERINGEN / TERRASOVERKAPPINGEN

Alsof het altijd zomer is, dat buitengewone gevoel ervaar je voortaan elke dag, gewoon binnen bij je thuis. Jouw favoriete plek in huis is een oase van licht, in het hart van de natuur, waar je het hele jaar door kunt genieten, samen met familie en vrienden. “Wij willen het woord veranda een nieuwe betekenis geven”

Emmanuel Constandt

Bezoek onze showrooms! Krommewege 38, 9990 Maldegem Antwerpsesteenweg 945, 9041 Oostakker T +32 (0)50 72 70 80 Meer info & openingsuren:

www.decoranda.be


vanaf 2 januari t.e.m. 31 januari 2017

Altijd dichtbij 16 winkels in Vlaanderen

Ruime keuze aan unieke slaapoplossingen

Ergosleep®-verdeler Ontdek jouw SLAAP-DNA® in de belevingsstudio

Zekerheid dankzij onze goed-slapengarantie

Sleeplife® Gent-Oostakker Antwerpsestwg. 1124 T. 09 355 98 01 Openingsuren: Di - Vr: 9u30 - 18u30 • Za: 9u30 - 18u Zo en Ma: gesloten • Open op afspraak Uitzonderlijk open op zondag 15 en 29 januari van 10u tot 18u.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.