Mei 2011

Page 1

Fris en blij magazine voor Zeveneken, Lochristi, Zaffelare & Beervelde Mei tweeduizendenelf - Nummer 30

Dossier Uyttenhove Yves Deswaene vs Rita De Vylder

EDUGO musical

Interview Jan Schepens

Expositie

Hans Kitslaar, Christine Ostyn, Annette Defoort, Patrick Villas, Isabella Nizet - blz 14Nummer9080 Nummerdertigmeitweeduizendenelf

Ik ken mijn plaats En mijn plaats is hier In kleermakerszit Tussen hangende vogels En een zingende kiezelkolk En ik dan Stil rustend op het water.

Colofon Nummer9080 is een maandelijks informatieblad over, voor en door Lochristi. Verspreiding iedere maand - gratis op 9500 ex in alle brievenbussen van Groot-Lochristi Administratie en contact Fris watervoordevis - Oosteinde 25 - 9080 Lochristi Tel: 09 3568 588 info@nummer9080.be - www.nummer9080.be Redactie Concept & beelden: Mark Verbrugge Concept & teksten: Luc Van de Vijver Werkten nog mee aan dit nummer Danny Sey: fotografie André Baert: begeleiding dialect Sofie Hesters: Lootsche baton en Klaverke Vier Hilde De Cleene: begeleiding fotografie Filip Naudts: fotografie Michiel De Cleene: fotografie Bert Vervaet: straatnaam Inge Suys: cursiefje Pierre Gillis: Gentikatuur Eric De Wilde: Lootse Schattenjacht Marcus Bundervoet: Lo bloeit en boeit Carmen De Vos: Prachtige Tachtigers

Editoriaal

Link www.lochristi.com

Contact reclame Sofie Hesters, Fris watervoordevis, Tel: 09 3568 588 ­info@nummer9080.be Druk Drukkerij Cartim - Industriepark 2, Zone A Jan Samijnstraat 11 - 9050 Gentbrugge

Meimaand. Mooiste maand. Moedermaand. Muziekmaand. Schoonweermaand. Goedgezindheidmaand. Interviewmaand. Nummer9080editie30maand. Geniet ervan.

8

Verantwoordelijke uitgever Mark Verbrugge - Zaffelaredorp 17 - 9080 Zaffelare © Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen en/of op enige wijze worden gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.

8

21 30

Volgende release nummer 31: 25 mei 2011 deadline adv. en info: 11 mei nummer 32: 29 juni 2011 deadline adv. en info: 15 juni nummer 33: 24 aug 2011 deadline adv. en info: 10 aug nummer 34: 21 sept 2011 deadline adv. en info: 7 sept

Inhoud

30

39

42 57 61

Interview

Hannelore Temmerman en Jan Schepens

Zotte Bloaren

Eend op Lootse wijze in 30 stappen

Armworstelen of handschudden Complex Uyttenhove

Schattenjacht door Eric De Wilde

De Lootse gangmaker Wim Coppens

Straatnamen door Bert Vervaet

Chattalk

met Anneke Denooze

mei’11

3


Nummer9080

Onderde 5 jaar Jong-Markant

Zeveneken ‘Markant is een netwerk van ondernemende vrouwen die in alle openheid ontmoeting, persoonlijke ontplooiing en zorg voor de samenleving nastreven,’ zo formuleert deze vereniging haar doelstelling. En om zich hier lokaal ook een jong en appellerend profiel aan te meten, startte Markant Zeveneken nog een jongerenafdeling op ook, met voelsprieten tot in Zaffelare. Gewaagd, maar geslaagd, zo blijkt na vijf jaar. Een kleine lustrumviering dringt zich op en wel op 20 mei, met een etentje met gezellige ambiance in de kring te Zaffelare.

markant

netwerk voor ondernemende vrouwen

De bestuursploeg bestaat uit 6 gedreven mensen die onder het jaarthema ‘Vol passie en vuur’ na hun dagelijkse bezigheden stevig in hun beweging investeren: amusement, informatie, cultuur en zoveel meer komt aan bod: de musical “Oliver”, een verhaal van Annemie Struyf, een voorstelling van Els De Schepper, het Brandwondencentrum in het UZ Gent, een arts over orgaandonatie, de getuigenis van Alain Remue, een Gentse quizwandeling, een cocktaildegustatie, een golfsessie… Noem maar op. Chapeau, dames, voor zoveel inzet. Is een ploeg van 6 voldoende om al die bruisende creativiteit te dragen? Een vereniging van uitsluitend vrouwen, vaak met de zorgen van het gezin, die overdag nog ondernemer zijn en keihard werken ook, tja, zo’n beweging vraagt echt veel energie. Wat steun ware echt welkom, laat de jonge vereniging ons weten. Bij deze dus een oproep tot extra helpende handen. (Info: ritadevylder@telenet.be).

4 mei’11

upe

Nummerdertigmeitweeduizendenelf


Nummer9080

Column

Nummerdertigmeitweeduizendenelf

De vijfde maand. Mei. Klokjes. Zon. Vroege zomer, met wat geluk. De lente op z’n best. Iedereen die begint te dromen van avondjes uit, of thuis in de tuin. Menselijke vriendschap in een maand gegoten. Met als crème de la crème: moederdag. De maand waarop de heerlijkste dingen gebeuren. Bloeimaand? Maar wat zullen we laten bloeien? Onze tuin? Geen maand zo mooi als mei. Alsof zaden en pitten zich eindelijk tot prachtige planten en bloesems kunnen tooien. Na de pruimen, kersen en peren, tooien appelaars zich van in april tot diep in mei met de allermooiste tinten en kleuren. Meiklokjes strooien een ongeëvenaard palet als een lage mist van sprankelende odeurs over de oogstende aarde. Wie zijn tuin inloopt, ademt leven.

Bloei maand Onze moederliefde? Uit wie je geboren bent. Die je boterham-

5

Onze hoop? Mei is leven, laten leven. En leven is hoop. De kleine meidagen zijn het beste tegengif tegen de stroom van niet aflatende jobstijdingen. Wie radio of tv aanzet, raakt bedwelmd door een overvloed van ontmoedigende berichten. Hoe je daar tegen te ‘wapenen’? Simpel: loop je tuin in. Neem een stoel. En wees. Ogen dicht. Een bad van zonnestralen. De gloed van vader zon op moeder aarde. Heerlijk. Even nietsen. Werken doen we met z’n allen toch al zoveel?

men smeert. Die je gedag wuift bij je eerste schoolreis. Die aan je ziekbed waakt. Die je rust schenkt in woelige tijden. Die je in jezelf geloven laat. Moederdag. Een dag om nooit te vergeten. Om steeds te vieren. Iedere dag opnieuw.

Meiklokjes strooien een ongeëvenaard palet als een lage mist van sprankelende odeurs over de oogstende aarde. (lvdv)

Bloeitip ‘men zegge het eens met bloemen’

Tips voor een schone moederdag Zelf moeder of niet, een moeder hebben we allemaal. En als geen ander weet een dochter hoe ze d’r moeder plezieren kan. Een bezoekje is al van goudwaarde, een bloemetje de kers op de taart. En voor wie verweesd achterblijft, de gedachte. De herinnering. Waarin leven waakt. Wees een vroege vogel en duik om zeven al uit bed. Een vers geperst sinaasappelsapje, een toast en dan ontbijt aan bed. En als een tovenaar dat heerlijke boeket vanachter je rug. BBB. Bloemen, bed en brood. Of waar stonden die drie letters ook weer voor? Dat eens uitproberen? mei’11

5


crème délice artisanaal ijs en ijsdesserts

Crème dèlice was al 15 jaar actief in het bereiden van artisanaal roomijs en heeft een nu een nieuwe zaak opgestart in Zaffelare. Crème délice werkt alleen met eerlijke en zuivere ingrediënten : hoevemelk, verse vruchten en echte vanille... Het aanbod gaat van sorbets over rijkelijk versierde ijstaarten tot schepijs in verschillende smaken (te verkrijgen per liter). Wenst u aan uw ijsdessert of ijstaart een persoonlijke toets te geven dan kan u ook bij Crème Délice terrecht! Graag bestellen op voorhand. nadine martens - nerenhoek 17 - 9080 zaffelare - 09/ 356 86 59 of 0477/366 722

nieuwbouw en renovatie interieur en exterieur mozaïekzwembaden

Vermeco is meer dan woningbouw... Met 22 jaar ervaring in ruwbouw en 14 jaar in sleutel op de deur is Vermeco ondertussen een vaste waarde geworden in deze sector.

VERMECO Nerenhoek 17 - 9080 Lochristi (Zaffelare) Tel/Fax: +32(0)9356 86 59 Gsm 0475/27 52 02


Nummer9080

Gentikatuur

Nummerdertigmeitweeduizendenelf

9080

nummer

Gentikatuur is een project van tekenaar GIPI (Gillis Pierre) en het sprankelende evenementenhuis Eventor: een gros karakterkoppen uit Gent en omstreken gevat in een prachtig boek, en dat voor slechts 6 euro’s bij Alcavins wijngroothandel - Antwerpsesteenweg 1152 - Oostakker - 09.228 91 11 - info@alcavins.be. Koppensnellen en smullen, maar!

Gentikatuur

Firmin Crets Chris Van den Durpel is back in town. Terug op TV 1 waar zijn prachtige carrière ooit een aanvang nam. We krijgen wekelijks een overzicht van zijn beste grappen en grollen, en naast Kamiel Spiessens is Firmin Crets een vaste waarde en ontegensprekelijk een van zijn beste creaties. De obligate boksersneus, de pupillen wijd open, de tanden als in een schietkraam, de haren verwaaid en uitgedund en groeven om een paard met ploeg door te trekken. Firmin is zowat het prototype geworden van de Vlaamse bokser, al praat hij natuurlijk alsof hij continu tegen een K.O. dreigt aan te lopen. Flatterend voor deze sport is Firmin Crets niet echt…

!

Bon

Gentikatuur aan promoprijs van € 6 bij wijngroothandel Alcavins Antwerpsesteenweg 1152

mei’11

7


8 mei’11


Interview

Klaar voor een trip van niets naar alles? Het hart ontvankelijk als van een kind? Oogjes en oortjes open en snaveltjes toe?

Iedereen naar de wonderbaarlijke musical op 13, 14 en 15 mei

HET LAND VAN NIKS

in en door EDUGO Lochristi

M

Door Luc Van de Vijver - Foto’s: Michiel De Cleene

en neme de ingrediënten van een aanstekelijk verhaal van een land waar eerst niets mag en uiteindelijk alles, men dope alles in het regisseurstalent van wildenthousiaste leerkrachten, men kruide met supergemotiveerde jongeren van eigen bodem, men glazure met een peter om u tegen te zeggen in de persoon van Jan Schepens, en zie, men krijgt een wonderbaarlijk brouwsel waarbij een woord als superformidabeleindefantakolosachtig verbleken. Een spetterende musical die niemand van u mag missen. Steek onze lokale jeugd een hart onder de riem. BE THERE!

Het verhaal

Hannelore Temmerman alias Koningin Koud’nKill We plukken Hannelore even weg uit haar korte middagpauze voor een flashinterview. Geen probleem, zegt de kwikke, montere meid. Shoot! Al lang gebeten door de musicalmicrobe? Zeker. Al jaren. Tot dit jaar was ik in een theatergroep, maar dat staat nu even ‘on hold’ uiteraard, met die drukke agenda hier op school door die musical. Ik speel een van de hoofdrollen en ja, daar kruipt aardig wat tijd in. Gelukkig kan ik wat ervaringen meenemen uit mijn vroegere toneelgroep, en uit de opleiding dictie en drama die ik volgde, want zulke zaken helpen echt om mijn rol goed neer te zetten. En al zeg ik het zelf, ik vind deze rol echt op mijn lijf geschreven, ik ben zo iemand die houdt van veel animo en verbale kracht en die koningin Koud’nKill is er zo wel eentje. Hoe heb je de rol eigenlijk gekregen? Waren er geen andere kandidates? Toch wel, hoor. Ik herinner me dat ook Kiani Versporten voor de rol in aanmerking kwam. Kiani speelt nu de ‘Chief’ en doet dat zeer goed. En ja, waarom ik? Er was een auditie en we moesten een korte monoloog

Het Land van Niks is een modern sprookje. Het werd geschreven door de Nederlandse cabaretier en theatermaker Rick Dros en bewerkt door Ilse Welvaert en Ann Sanders. In het Land van Niks mag niks. Dat heeft koningin Koud’nKill (Hannelore Temmerman) bepaald. Het Volk verveelt zich nogal. Maar dan komen de Doodgewone Dames met hun sympathieke zoon Sebastiaan (Gian De Schrijver) op de proppen. Ze zijn op doorreis en willen overnachten in het Land van Niks, maar ook dat mag niet, want er mag niks! De Doodgewone Dames besluiten het Land van Niks samen met het Volk te veranderen in het Land van Wel Iets. Hun stappenplan betekent meteen het begin van een duizelingwekkend én romantisch avontuur …

Data en tickets:

vrijdag 13 mei 2011: 19 u. receptie - 20 u. première - € 9 - € 7 (lln. EDUGO LOCHRISTI en < 12 j.) zaterdag 14 mei 2011: 20 u. € 7 - € 5 (lln. EDUGO LOCHRISTI en < 12 j.) zondag 15 mei 2011: 15 u.€ 7 - € 5 (lln. EDUGO LOCHRISTI en < 12 j.) Dorp-Oost 32 - LOCHRISTI Info en tickets op www.edugo.be en 09 355 89 46 Voor extra info: contacteer ann.sanders@edugo.be - 0477 34 83 65 - ilse.welvaert@edugo.be - 0475 87 59 75 mei’11

9


Nummer9080

Interview

Nummerdertigmeitweeduizendenelf

De twee regisseuses Ann Sanders en Ilse Welvaert, gedreven leerkrachten die alles in goede banen leiden.

brengen van de koningin, en dat lukte me aardig. Vervolgens moesten we ook een stukje zingen, niet onmiddellijk my favourite cup of tea, maar goed, ik ging ervoor, en tja, het moet zijn dat het aansloeg. Ik denk dat ze toen wel zagen dat ik vooral in het acteren en zeggen goed scoren kon, en dat ik me in de zangpartijen wel behelpen zou… (lacht even)… als je begrijpt wat ik bedoel. Je volgt STW, en je zou graag onderwijzeres worden. Toch niet liever een actrice dan? Zoals wel vaker gebeurt, hebben ook mijn ouders graag dat ik een diploma haal en opteer voor een wat veiliger bestaan. En ik kan hen begrijpen. Aangezien ik geen echte schoolse vooropleiding heb inzake toneel, zou ik het waarschijnlijk heel lastig krijgen… Maar goed, ook als onderwijzeres zal ik me danig kunnen uitleven, denk je niet? Dat is toch ook een beetje toneel spelen? En weet je, mijn echte droom is nog heel anders: ik zou dolgraag brandweervrouw worden! Maar ja… of ik dat zal mogen en kunnen… Hoe verlopen de voorbereidingen hier? Geraken jullie klaar? Ik denk het wel. Vandaag kunnen we al onze kostuums aanpassen! Maar het mijne mag je nog niet fotograferen, want d at is voor de première. Voor zo’n grote organisatie en met leerlingen die zoiets voor de eerste keer doen, valt het alles dik mee, hoor. ’t Is soms wat chaotisch, maar dat maakt het juist leuk. In een toneelgroep oefent men de scènes wel selectiever, met enkel de betrokken acteurs, maar hier is iedereen altijd aanwezig. Dat maakt het soms wat moeilijker om geconcentreerd te blijven, maar anderzijds bruist het continu van leven en dat is toch ook mooi? En de rol van de peter, van Jan Schepens? Super! Hij trekt iedereen mee, brengt vaart in het gebeuren. En je voelt dat, zodra hij op de set komt, iedereen een tandje bijsteekt. Zijn aanwezigheid werkt echt aanstekelijk en haalt het beste uit de actrices en acteurs. Hij dringt zich absoluut niet op, maar staat altijd klaar met raad en daad, en met grote en kleine hints om de productie te optimaliseren. Echt heel leuk!

10 mei’11

Jan Schepens peter musical EDUGO Hoe geraakt een overbevraagde tv- en muscialvedette verzeild in een lokale productie als hier in EDUGO Lochristi? Het is waarschijnlijk geen evidentie, toch, dat je het peterschap opneemt van een schoolvoorstelling? …(knikt instemmend)… neen, zeker niet. Ik hou bewust veel dingen af, en beperk me tot één of twee gelijkaardige peterschappen per jaar. En waarom hier dan wel? Ik heb wel enige affiniteit met de streek. Ik heb in St-Martens-Latem gewoond, en nu in Gent, en aangezien dat maar een boogscheut ver is, was dit net haalbaar. Afstand en tijd spelen in deze echt een cruciale rol. Maar anderzijds moet ik toch kwijt dat ik dat gewoon ook heel graag doe. Werken met amateurs kan zo mooi zijn omdat deze leerlingen nog zo onbevangen zijn, zo in de roes van het gebeuren kunnen geraken. Geen scepsis, geen sleur. Alles is fris en monter, en daar hou ik echt van. En daarin breng ik dan een bescheiden bijdrage. Ik geef al eens een hint, iets over acteren, of over stemgebruik, corrigeer eens in groep, neem eens iemand terzijde voor een kleine correctie, maar vooral, ik hou me bewust wat op de achtergrond. De dynamiek moet vooral van de leerlingen zelf komen. Zoiets als in de pedagogie: kinderen leren het meest door het zelf uit te proberen. Zwemmen leer je door in het water te springen. Zoiets. Je hebt natuurlijk een grote bron van inspiratie waaruit je kan putten. Waar zullen we beginnen? Bij de musicals? Je studeerde daartoe Dramatische Kunsten aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel? Veel mensen associëren mij met musicals, dat is waar. Raar toch, want ik struinde gisteren nog door mijn agenda en merkte toch dat het al meer dan een jaar geleden is dat ik er nog een gedaan heb. En hoe graag ik het ook doe, het feit dat ik nu een wat vrijere agenda heb gekregen, heeft dan weer andere perspectieven geopend. Mama’s


Nummer9080

Interview

Nummerdertigmeitweeduizendenelf

Jasje bv., maar daarover straks mogelijk wat meer. En wat die opleiding betreft, ik had graag iets met popmuziek gedaan. Ik hou van de eenvoud en directheid ervan. Billy Joel bv. kan mij mateloos bekoren. Hoe die in drie minuten een verhaal neer kan zetten, vind ik fenomenaal. Dat kunnen alleen de allergrootsten. Welnu, al van in mijn tienerjaren droomde ik mezelf in de popwereld, en ik had graag aan de Herman Teirlinck iets gedaan dat me daarbij zou helpen, maar helaas bestond die richting, kleinkunst, niet meer. Zelf het gevoel dat de musical in Vlaanderen nog steeds niet au sérieux wordt genomen? Ik wil niet gefrustreerd overkomen, want dat ben ik absoluut niet… (met veel klemtoon)… absoluut niet! Maar je kan het zonlicht niet ontkennen: in Vlaanderen is en blijft de musical ondergewaardeerd. Er zijn maar weinig mensen die dit genre naar waarde kunnen schatten, en geloof me, het is van het allermoeilijkste wat er is. Dat hou je niet voor mogelijk. De monitoring, het oortje, de band, je tekst… er zijn zoveel dingen waar je mee af te rekenen hebt in een musical, dat je echt op je allerbest moet zijn. In liedjes mag je nooit je tekst kwijtgeraken. Een musical is als topsport, geloof me. Heel intens. Kijk, ik werk nu aan een theatervoorstelling van Tien kleine Negertjes van Agatha Christie met Loge 10 Productions, en je gelooft het of niet, maar ik heb nu echt veel minder stress dan tijdens een musical. Bij een musical komt zoveel meer kijken. Het zingen alleen al, om het meest evidente nog eens te noemen. Neem nu De klokkenluider van Notre Dame, de tekenfilm dan, daar namen we eerst de speelscènes op, en later de liedjes. Welnu, bij de laatst spelscène als de hunchback moord en brand schreeuwt op de torens, verloor ik plots mijn stem… mijn stemcoach Peter De Smet stuurde me stante pede naar huis, dwong me liters water te drinken, acht uur te slapen, en loodste me de dag nadien met allerlei trucs door de liedjesopnames… om maar te zeggen, het zingen alleen is wel een metier apart, hoor! En daarbij moet je dan ook nog acteren, in een musical!

Maar er is beterschap? De producties worden professioneler? Zeker. Joop Van Den Ende in Nederland en Studio 100 hier werken gestaag aan de weg, met mooi resultaat. Een musical als Daens was prachtig. Chapeau. Zelfs Stany Crets wordt lyrisch over de musical? Neen, dat zou ik zo niet stellen. Zijn Spamalot is toch vooral een parodie op de musical hoor. Hij steekt er juist de draak mee. Over de musical an sich zal hij zich maar zelden onvoorwaardelijk uitlaten, vrees ik… Het is gewoon niet zo hip om van musical te houden. Is het zo dat ook in het musicalwereldje het principe geldt van ‘ons kent ons’? Wie niet tot het clubje behoort, komt er niet in? Ja, maar daar heb ik ook geen moeite mee. Dat is toch normaal, niet? Werkt dat niet overal zo? Waar ik wel enige last mee heb, is dat men soms in mijn plaats denkt. Zo van: Jan zal dat toch niet doen, die wil toch niet met dat ensemble werken, en dus vragen we hem niet… Sorry, ik bepaal liever zelf wat ik al dan niet wil. En dat je voor bepaalde rollen audities moet doen, en je niets for granted kan nemen, vind ik de logica zelve. Je zal mij daar nooit horen over klagen. Maar nogmaals, om misverstanden te vermijden, mijn leven zit overvol, hoor, en ik ben echt blij zoals het nu loopt. Samen met vrouwtje Katje (Retsin red.), hebben we een huisje gekocht in Astene, en ik had me voorgenomen een soort sabbatjaar te houden om dat in orde te stellen. En zie, de ene opdracht na de andere rolt binnen… Weet je, ik ben een vurig aanhanger van de filosofie dat je nooit krampachtig het leven moet proberen vast te grijpen. Dat gaat niet. You have to go with the flow. Ken je die parabel van die kerel die de stromende rivier vast wou grijpen en zijn hand in het water tot een vuist balde, maar eigenlijk geen enkel water-gevoel meer ervoer? Terwijl wie zijn hand open in de stroom houdt, het water over al zijn vingers voelt tintelen? Zoiets. Ik heb het dan ook niet begrepen op mensen die tegen alles gefrustreerd reageren. Voor

Geloof me, met musicals is er niets te verdienen. En ik kan het weten, ik heb er genoeg gedaan.

mei’11

11


VW POLO vs. DE POMP

De Polo BlueMotion Technology. Sterk in zuinigheid. Nu de brandstofprijzen weer pieken, gooit Volkswagen zijn kleine maar stoere Polo BlueMotion Technology in de ring. Hij rekent op 3 punten genadeloos af met de pomp. 1-0: hij geeft door zijn verminderd verbruik van 3,7 L /100 km de pomp nog weinig armslag om u in uw portemonnee te raken. 2-0: vervolgens deelt hij een rake klap uit met zijn gratis brandstof ter waarde van 500 € ( 1 ). Om u de kans te geven om even op adem te komen. 3-0: ten slotte geeft het voordeel tot 30% ( 2 ) op de Polo BlueMotion Technology het laatste duwtje om u helemaal over de streep te trekken.

3,7 L/ 100 KM • 96 g CO2/ KM.

Think Blue.

( 1 ) Gratis tankkaart 500 € op Polo Trendline. Geldig van 04/04/11 tot 04/05/11. ( 2 ) Er is al een Polo BlueMotion 96 g voor 17.160 € - 1.500 € BlueMotion Attitude premie ( 3 ) = 15.660 € - 2.349 € 15% fiscale premie ( 4 ) = 13.311 €. Gratis tankkaart 500 € en gratis Pack Cool & Sound op Trendline (Voordeel 880 €). ( 3 ) Wij verbinden ons ertoe uw voertuig buiten gebruik over te nemen aan de vermelde prijs en te recycleren. De teruggenomen wagen, bij aankoop van een nieuwe Polo door een particulier, moet in zijn geheel aangeboden worden en minstens 6 maanden ingeschreven zijn op naam van de koper. Aanbod voorbehouden voor particulieren. Geldig van 04/04/11 tot 04/05/11. ( 4 ) Premie van 15% voor de aankoop door een particulier van een ecologisch verantwoord voertuig (CO2 < 105 g) of -3% (CO2< 115 g). De ecologische premies zijn indicatief vermeld op basis van de geldende wetgeving. De verkoper kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor wijzigingen of annuleringen van deze premies na de druk van deze publiciteit. Zij worden toegekend op voorwaarde dat de klant en het voertuig beantwoorden aan de vereiste criteria en voor zover ze nog van toepassing zijn op de leverings- betalings- of inschrijvingsdatum van het voertuig, zelfs in geval van overschrijding van de leveringstermijn. Actie geldig van 04/04/11 tot 04/05/11. Afgebeeld model Polo 96 g met opties, velgen niet beschikbaar in België. Milieu-informatie (KB 19/03/2004) : www.volkswagen.be

Raadpleeg uw Volkswagen-verdeler :

AUTOCENTER STEVENS Antwerpsesteenweg 86 - 9080 Lochristi - Tel: 09/355.74.52 - www.autocenterstevens.be BVBA


Nummer9080

Interview

mij komt dat uiteindelijk altijd een stukje neer op een ander de schuld te geven, i.p.v. eens naar jezelf te kijken… zelf verantwoordelijkheid te nemen. Je hebt een huisje gekocht, zeg je? Word je dan rijk van musicals te zingen? … (met grote ogen)… Bijlange niet! Geen cent heb ik kunnen sparen. Geloof me, met musicals is er niets te verdienen. En ik kan het weten, ik heb er genoeg gedaan. Evita, Assepoester… noem maar op. Dan is het inkomen via een soap wat geruststellender, vermoed ik. Geen spijt dat je zowel uit Thuis als uit Familie weggeschreven werd? …(knikt)… als er nu één beslissing is in mijn leven, waar ik retrospectief met enige spijt terug op kijk, is het wel dat ik zelf heb aangestuurd op mijn vertrek uit Familie… (mijmert even)… hoe dat kwam? Het script rommelde soms, er waren enkele haastige beslissingen, mijn personage evolueerde te weinig… en ja, ik was het wat moe. Nu zou ik dat anders aanpakken. Ik zou verdorie mijn personage zelf in handen nemen, en naar de scriptwriters stappen en zus en zo voorstellen… maar helaas, ik heb daar de kans laten passeren… Zelf te weinig initiatief genomen. Met Thuis was het iets anders. Daar had men mij van bij aanvang verteld dat het maar een paar maanden zou duren. En dat werd uiteindelijk een jaar. Die Pierre was een door en door slecht karakter, en uiteindelijk stierf hij… dus ja, dat was onontkoombaar. Je wordt wel vaker getypecast voor de slechterik? Ja, hoe gaat dat? Dat komt door mijn kop, zeker… (monstert mij even)… pas op, met jouw kop zou je ook getypecast worden voor de slechterik… (lacht en fotograaf Michiel ook)… Maar het is ook héérlijk de slechterik te mogen spelen. Zo kan je eens alle registers opentrekken. Liever de zwerver dan de prins, om het zo eens te zeggen. Toneelspelen is een heel ander metier dan zingen? Toch wel. Maar au fond, zijn er natuurlijk raakvlakken. Wie op een podium staat, moet performen. Weet je, een acteur hoeft eigenlijk maar drie dingen vast te houden: ten eerste: waar kom ik vandaan; ten tweede: wat is mijn doel in deze scene; en ten derde: waar ga ik heen. Bij iedere scène die je speelt of opneemt, moet je dat weten, en

De Drie Doodgewone Dames die het begin zijn van de grote ommekeer in het Land Van Niks.

Als ik iets zou willen veranderen aan mijn leven nu, is het wel wat vaker bij mijn kinderen te zijn.

als je dat in je hebt, kan het niet meer fout gaan. Vandaar: had ik dat toen bij Familie beter beseft, ik was er nog een tijdje mee doorgegaan. Want het kan raar klinken, maar in een soap heb ik een soort waarachtigheid gevonden. Klinkt gek, zeker? En toch is het zo: al die opnames en het neerzetten van een karakter werkt heel confronterend en is een eyeopener. Een graven naar waarachtigheid, noem ik het. En dan is er ook nog Mama’s Jasje. De groep van Peter Van Laet? Ja, ik was blij verrast toen Peter me belde. En aangezien ik heel erg van popmuziek hou, leek me dit een buitenkans. Natuurlijk moet nog blijken of de formule met ons tweeën werkt, maar we hebben er een goed oog – zeg maar: oor – in. We zijn zeer compatibel, en bouwen op dezelfde muzikale jeugdiconen. Ook platenfirma Universal gelooft erin, want voor de zomer willen ze nog een cover-CD uitbrengen. Mama’s Jasje heeft destijds met covers maar liefst 140 000 cd’s verkocht. Onwaarschijnlijke getallen, als je de huidige tijden bekijkt. Dus later werken we aan eigen muziek, maar nu gaan we eerst nummers inblikken als ‘Zet een kaars voor je raam vannacht’, ‘Vrijgezel’, ‘Laat me’…Er zijn er al drie opgenomen, nog tien te gaan dus, voor de zomer. Het wordt dus heel druk! En de rust moet je dan thuis vinden, bij vrouw en kinderen? Zeker. Ik ben dolgraag thuis. Spelen met mijn kinderen bv, vind ik de max. Vijf en twee zijn ze, en dus nog echt zorgbehoevend. Maar ja, met het plaatje dat ik je zonet geschilderd heb, begrijp je dat ik niet zo heel vaak thuis ben. Katja ook al niet ten andere: omroepster, de Rode Loper, haar nieuwe uitdaging als presentatrice van The Bachelor’ voor VTM, boeken schrijven, haar kledingzaak Close Up in St-Denijs-Westrem, waarvoor ze om de drie weken drie dagen naar Italië gaat met haar schoonzus… Gelukkig wonen haar ouders niet veraf, en springen ze vaak bij. Als ik iets zou willen veranderen aan mijn leven nu, is het wel wat vaker bij mijn kinderen te zijn. Maar in de tussentijd zorg ik ervoor dat, als ik thuis ben, het echt quality time is. Ok, Jan. Bedankt voor de hartelijke babbel. Eerst nog wat coachen hier op de set, en dan veilig thuis! Bij vrouw en kinderen! Zal niet mankeren. Jij overigens ook bedankt! numm

Nummerdertigmeitweeduizendenelf

er

9080

mei’11

13Nummer9080

Gedicht

Nummerdertigmeitweeduizendenelf

Schoonheid Ik zag schoonheid verstild in u Mijn lieve moeder Het leven op zijn best Terwijl het uit je gleed Ik zag het wonder van de schepping In hoe je hoofd je schouder boog En de glans waarmee de lens van jouw ogen de zon beleed en de mijne zocht en je sprak: dag, jongen. Ik hoorde je zingen Stil en ademloos. Toen je hand me vaarwel wuifde Je knipoog sloot En me de hemel toonde En ik staande aan je zijde rustte En je vroeg of ik wat te drinken bood. Ik heb de hemel gezien in u, Mijn lieve moeder, Mijn God en engelen En alles waarin ik geloof. In zoveel rust om nu Zoveel zijn in één seconde Om dit hier meer dan ooit En je later en lang en eeuwig in je allerlaatste ogenblik Geef me vreugde Om niets meer dan dat Te zijn in nu Te zijn in u Zoals jij was voor mij In stervensnood.

Lvdv

Zuz

mei’11

15


Merkzonnebril met glazen op sterkte vanaf

105

ACTIE zij

hij

Gucci € 195 met glazen op sterkte Emporio Armani € 105 met glazen op sterkte

O P T I E K P. HOSTENBACH Hoge Steenweg 30, 1850 Grimbergen • Tel: 02/270 90 99 Fax: 02/270 97 52 OPEN: Alle dagen van 9.00 uur tot 12.30 uur en van 14.00 uur tot 19.00 uur. Zaterdag tot 18.30 uur. Maandag gesloten. Het is mogelijk dat sommige Oogmerk Opticiens niet alle afgebeelde modellen in hun assortiment hebben. Informeer u vooraf. Prijswijzigingen en/of zetfouten voorbehouden.


Nummer9080

De mediawatcher

Nummerdertigmeitweeduizendenelf

9080

nummer

Elke maand bladeren we de magazines door op zoek naar een frappante foto van de hand van Filip Naudts. Zo vonden we deze van Sven Ornelis, gepubliceerd in P-Magazine 10/2011. De Smulpaap van Q-Music blijkt naast een babbelwater en muziekliefhebber ook een pegasusrijder te zijn. Een volbloed auteur. Schrijver van een roman die zich ‘ontrolt’ in het restaurantwezen. Tja, daar moet je niet alleen een pennenlikker voor zijn maar ook een pannenlikker. Een volbloed Bourgondiër! Maar aan zijn gelaatsuitdrukking te zien, had hij het gerecht liever in dan rond zijn mond gehad?

de mediawatcher Fotograaf Filip Naudts. “Zijn eerste roman De smaak van het verlangen was zo goed als van de persen aan het rollen toen ik met Sven Ornelis afsprak in de Brusselse Resto Henri. Omdat ik hem de nodige mentale voorbereidingstijd wilde gunnen, had ik hem op voorhand uitgelegd wat ik met hem van plan was. Ik wilde via een besmeurde mond een subtiele link leggen met zijn passionele zoektocht naar smaken. Hij stemde in, nog niet wetende dat ik eigenlijk bedoelde een minder subtiele link te willen leggen met zijn bijna obsessieve drang naar eten. Omdat de zaak omzeggens tot in de nok vol zat, en we geen fotohoekje meer konden versieren zonder af en toe een elleboogstoot van een kelner te moeten incasseren, verplaatsten we ons naar het nabijgelegen Novotel waar we ons discreet in de lege bar konden nestelen. Sven wurmde zich met zijn volle lichaam in mijn trouwhemd dat ik had meegebracht, plantte de aanwezige koksmuts op zijn hoofd en wreef met het topje van zijn vinger wat vanillepudding rondom zijn mond. In die mate te weinig dat ik hem verzocht de vanillepudding even door te geven, en uit voorzorg ogen en mond even te sluiten. De stevige kwak tegen zijn gezicht die daar op volgde, zorgde voor hilariteit, dan wel inderdaad vooral áchter de camera. ;)” Meer: www.guardalafotografia.be

mei’11

17


Daniël

zondagdertigseptember negentienhonderd vierendertig

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101

18 mei’11

Fietst een tweetal keer per week, dikwijls alleen en de woensdagnamiddag met Okra, heeft 10/15 jaar meegefietst tijdens de bedevaart naar Halle, ‘s morgens om 5 uur vertrekken, 1 keer stoppen onder de baan, de mis om 9 uur, in ‘t afkomen 5 keer stoppen want dan was er tijd, is van 1984 tot 2004 schepen geweest van Sport, Feestelijkheden en Patrimonium, was blij bij de viering van hun 50-jarig jubileum op het gemeentehuis van nog een aantal oudgedienden te zien, steekt veel tijd in het organiseren van de maandelijkse bedrijfs-fietsuitstappen als voorzitter van Okra, gaat soms kijken naar de fietswedstrijden van kleinzoon Florian als die niet te ver weg georganiseerd worden.


Christiane

dinsdagveertien december negentienhonderd zevenendertig

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101

Vindt van zichzelf dat ze een echte ‘huisduif’ is, komt zo van vroeger toen de kinderen nog thuis waren en Daniël veel op de baan was als schepen, viert binnenkort het eerste trouwfeest van één van de 11 kleinkinderen, van Pieter, is niet echt een reiziger en daar komen ze samen gelukkig in overeen, woont in het dorp overal gemakkelijk dichtbij, heeft achteraan en ook vooraan een mooi, groen en rustig uitzicht.

mei’11

19


Thema: De hertog van Normandië op bezoek bij de graaf van Vlaanderen. (Dit is geen grap, Willem de Verooveraar, hertog van Normandië, is inderdaad in 1050 op bezoek geweest bij de Graaf van Vlaanderen. Hij heeft er zijn dochter Mathilde ontmoet. Ze zijn verliefd geraakt, trouwden en ze leefden lang en gelukkig).

K E U K E N

&

E L E K T R O

ndities o c e z n o k e Ontd xina.be .i WWW.IXINA.BE w w w p o i e voor m

‘t recept van mijn geluk

IXINA GENT LOCHRISTI

Antwerpse Steenweg 69 bus 0102 - 9080 Lochristi - Tel. : 09/356.69.32

ILLUSTRATIE: THIERRY BOSQUET XENO DESIGN

6- 7- 8 mei


De Zotte Bloaren

Eend op Lootse wijze in 30 stappen 1. Koop een eend van ongeveer 5 kg. voor 6 personen en 1 bak Reinaert Grand Cru, spekreepjes en een fles olijfolie. 2. De eend larderen met het spek en de binnenkant kruiden met peper en zout. 3. De oven verwarmen op 180 graden gedurende 10 minuten 4. Een glas vullen met een Reinaert... 5. Het glas leegdrinken gedurende het opwarmen van de oven. 6. De eend op een vuurvaste schotel leggen en een tweede glas met Reinaert inschenken. 7. De eend in de voorverwarmde oven plaatsen en het tweede glas leegdrinken. 8. Na 20 minuten de oven op 200 graten zetten en 2 glasen fullen met Reinaert . 9. De glase optlinke en de scherfen van et ierste glas oprape. 10. Nog een half glas inschenke enoepdjinke. 11. Na een allef uur de oven opendoen om deent te chekke. 12. Blandwondesalf ale en oep de linkerand doen. 13. ... den ove ne sjot geve. 14. Twie glase Reinaert uitgiete en tmiddeste uitdlinke. 15. Den ove opedoen as tnelft van den bak leegis en deent pakke. 16. Sallef op uw ander ant doen en deent oeprape. 17. Tander glas opdlinke. 18. Deent terug oprape en me nen antdoek de sallef erafvege. 19. Uw ande afspoelen mee ne Reinaert en de tuupe sallef soeke. 20. Tkapot glas oprape en deent terug in den ove sjotte. 21. Den ove opendoen en deent terug oprape. 22. Op den bak Leinaelt goan zittn en nenfleske aftrekkn. 23. Tvettig spek onder de kas vege. 24. Opstaan en terug zitte. 25. Zoekn woar datda fleske ergens gebleven es. 26. Tflesken van dneerstekeer op de mond zette. 27. Denove afzettn, oege toedoen en maffe. 28. De eend aansnijden en degusteren met een pot mayonnaise. 29. De keuken opruimen, de vloer en muren afwassen. 30. De kapotte flesjes en glazen naar de glascontainer brengen en Perdolan en Maalox meebrengen op de terugweg.

De Zotte Bloaren:

De onderleggers van ‘t Ideaal.

In het restaurant ‘t Ideaal was het altijd aangenaam wachten op het eten. De creatieve, speelse en grappige tafelonderleggers waren op zich al om te smullen. Eentje ervan hebben we aangepast naar Lootse normen... met het bier Grand Cru Reinaert. Nu de uitbaters verhuisd zijn naar hun nieuwe zaak Kaffee Préféré is dit misschien een gewoonte om terug op te nemen?

mei’11

21


Nieuw Voortaan slechts ĂŠĂŠn adres voor al uw koetswerkherstellingen en lakwerken!

Car-ko bvba Rosteyne 23, 9060 Zelzate tel: 09/326.05.38, car-ko@skynet.be

Met uitdeuken zonder schilderen, spot repair en snelle glasherstelling kunnen wij werken tegen een betaalbare prijs!!


Nummer9080

Nummerdertigmeitweeduizendenelf

Lo Actua

Belgisch kampioenschap motorcross te BEERVELDE op 1 mei 2011 9080

nummer

Niet niks toch, dat er een Belgisch kampioenschap plaatsheeft in een van onze deelgemeenten! Beervelde is de gastgemeente van alweer een heuse strijd tussen straffe tenoren, want het belooft weer spannend te worden daar, op 1 mei. En voor u met z’n allen afzakt naar onze zuidergemeente, geven we u ook graag nog wat info mee over het organiserende MC Scheldeland, want op tien jaar tijd oogstten zij ook zelf een prachtig palmares. Zoveel maakt hun persmap toch wel duidelijk. Leest u mee?

Organisator MC SCHELDELAND

De historiek van de benjamin onder de organiserende clubs gaat terug tot het millenniumjaar 2000 toen MC Scheldeland boven de doopvont werd gehouden. In april 2001 organiseerde MC Scheldeland zijn eerste wedstrijd te Wichelen. Aan het starthek stonden Beloften, Juniors, Nationalen, Inters Open en Vrijetijdsrijders. Hoewel de weergoden de organisatoren niet gunstig gezind waren lieten zij zich niet afschrikken en in 2002 nodigden zij de rijders uit te Wichelen, te Wachtebeke en in het Nederlandse Westdorpe. Ook in 2003 bleven zij de jeugd steunen tijdens twee JRT-wedstrijden te Assenede en te Westdorpe. Maar de kers op de taart was ongetwijfeld het Kampioenschap van Vlaanderen te Wichelen met aan de start drie wereldkampioenen: Stefan Everts, Joël Smets en Steve Ramon. Het was Joël Smets die zich toen tot Vlaams Kampioen kroonde voor een enthousiast publiek. In 2004 namen we naast Mons, Neeroeteren, Kester, Mol, Orp-le-Grand en Pierreux een wedstrijd tellende voor het BK voor onze rekening. Dit betekende heel wat voor het crossgebeuren in Oost-Vlaanderen. Wereldkampioen Stefan Everts versloeg Patrick Caps en Steve Ramon te Wachtebeke. Ook de JRTwedstrijd te Westdorpe werd een succes. Daar er in Oost-Vlaanderen geen permanente omlopen zijn en de milieuwetgeving streng wordt nageleefd moest MC Scheldeland in 2005 weer op zoek naar een nieuwe locatie. Deze werd gevonden te Moerbeke-Waas waar de piloten een zanderig circuit voor de wielen kregen geschoven. Het publiek werd verwend met spannende reeksen en een podium om U tegen te zeg-

gen: Stefan Everts, Joël Smets en Steve Ramon waren de laureaten van de openingsmanche van het BK. In 2006 organiseerde MC Scheldeland opnieuw de openingsproef voor het BK Inters Open te Moerbeke-Waas en het was terug Stefan Everts die de winnaar werd, en een jaar later moesten we noodgedwongen terug op zoek naar een nieuwe locatie. Deze werd gevonden op een ander terrein in Moerbeke-Waas. We wisten dat dit slechts een tussenoplossing was voor één jaar, en gelukkig konden we in 2008 terecht in de zandgroeve van de firma Meganck-Collewaert te Beervelde. Dat jaar kenden we helaas enorme pech met de weergoden. Nu op 1 mei richten we alweer voor de vierde maal in op deze locatie. In de vrije weekends van het GP seizoen trachten bijna alle federaties een kampioenschapswedstrijd in te richten. Zo heeft onze club dit jaar onder andere concurrentie van Nederland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland. De GP MX Teams worden steeds terughoudender om hun piloten aan de nationale kampioenschappen te laten deelnemen. Toch heeft MC Scheldeland echt wel een indrukwekkend deelnemersveld kunnen vastleggen met o.a. Steve Ramon, Clement Desalle, Ken De Dijcker, Kevin Strijbos, Nick Triest, Jeremy Van Horebeek & Manuel Priem. Deze Belgische toppiloten nemen het op tegen onder meer Max Nagl, Tanel Leok, Davide Guarneri, Shaun Simpson, enz. Om iedereen de kans te geven te genieten van motorcross op topniveau beslisten we de inkomprijs te beperken tot € 23 (toegang paddock inbegrepen) terwijl de jeugd -14 jaar gratis toegang krijgt op vertoon van hun paspoort.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Organisator: MC Scheldeland vzw, p/a Boterhoek 19, 9260 WICHELEN, www.mcscheldeland.com Voorzitter: Goeman Octaaf octaafgoeman@skynet.be, Tel. 052/42.30.96, GSM 0475/62.30.96, Ondervoorzitter: Braems Etienne etienne.braems@pandora.be, Schatbewaarder: Chalmet Freddy freddy.chalmet@telenet.be, Secretaris: Goeman Tanja goemantanja@skynet.be, GSM 0473/73.82.83 WELCOME OFFICE: Taverne ’t Zwaantje, Heirweg 202, LAARNE De omloop is te bereiken komende vanuit Antwerpen via afrit 11 (E17) Beervelde komende vanuit Brussel via afrit 4 (R4) Destelbergen-centrum - Zele

mei’11

23


te koop I Zaffelare T. 09/355 17 00 - F. 09/337 03 09 info@bmtechnics.be - www.bmtechnics.be Uw maatwerk... onze zorg Bedrijvenlaan 20 - 9080 Lochristi

Ook alle draadafsluitingen en vaste panelen tegen onklopbare prijzen. Met 30 jaar ervaring geeft BM-Technics U de totaaloplossing op maat. Uw partner in totaalprojecten met gekwalificeerd personeel in één beheer. Dit gekoppeld aan een correcte plaatsing door eigen gespecialiseerde techniekers geeft steeds het vertrouwen in een installatie die U bij ons koopt. Wij zijn steeds ter beschikking voor juiste informatie bij U thuis of bij ons op het bedrijf. Vrijblijvende offerte en referenties, vraag ernaar.

Exclusieve authentieke hoeve op 10900m², uitzonderlijke ligging, afgelegen, toch dicht bij centrum Zaffelare. Ruime living met haard, vol eiken keuken, berging, 2 badkamers met ligbad en douche, 2 slaapkamers, prachtige bar met uitzicht tuin, 2 verandas, stalling voor 2 paarden, garage voor wagens. Zeker een bezoek waard!

Vraagprijs: 519.000 euro

te koop I Sint-Niklaas I Topligging

Prachtig nieuwbouwproject “Plaza Express” op het recent vernieuwde stationsplein Sint-niklaas. Zowel als belegging of als plek om rustig en toch centraal te wonen. 1slpk app vanaf 184.900 euro, 2slpk app vanaf 189.900 euro en 3slpk vanaf 367.900 euro. Verkoop onder registratie en btw! Contacteer ons voor meer info!

te koop I Beervelde I Toleindestraat

Prachtig dakappartement met 3 slaapkamers. De totale oppervlakte bedraagt 119m² met terras (11m²). Het appartement is gelegen in het nieuwe project in centrum beervelde. Omvattende: 3 slpk, badkamer, apart toilet, open keuken met berging, ruime living (53m²), prachtig zuidgericht terras(11m²). Afwerking nog volledig te kiezen!

te koop I Zeveneken I Dorp

Op te frissen goedgelegen gesloten woning met 2 slpk en zonnige tuin op 277m². Woonkamer, keuken, badkamer met ligbad. 2 slpks (15m² en 18m²). Houten ramen met dubbele beglazing. Klein beschrijf mogelijk! Vraagprijs: 159.000 euro

te huur I Lochristi I Topligging

Ruime kantoorruimte/handelsruimte 368m², achterkant site met Pizzahut & Bowlingpaleis, eerste verdiep, ruime parkeermogelijkheden. Opsplitsbaar in 2 ruimtes. Afwerking, indeling en aantal ramen kan besproken worden. Eigen ingang. Vrij vanaf 1 augustus of in overleg.

Huurprijs: op aanvraag

sier- & industrieel hekwerk toegangscontrole poort- & hekautomatisatie automatische deuren slagbomen parlo- & videofonie camerabewaking stroomschokbeveiliging trappen & balustrades schouwkappen windwijzers draadafsluiting tuinpoorten maatwerk in inox of metaal

te koop I Oostakker I

Centrum

Rustig gelegen bungalow met 3 slaapkamers op 766 m², tuin naar het westen. Dichtbij centrum van Oostakker, winkels, openbaar vervoer en verbindingswegen. Living (32m²) met houtkachel, Keuken (10m²), badkamer met ligbad/ douche, 3 slpk(14m², 8m², 9m²), garage (27m²), instapklaar

Vraagprijs: 269.000 euro

www.lo-immo.be

t. 09.342 77 77 - Dorp-Oost 32a - Lochristi


Nummer9080

Nummerdertigmeitweeduizendenelf

Prachtige tachtigers

Prachtige Tachtigers

Minireeks n.a.v. het boek ’t Is goed een keer geleefd te hebben (uitgeverij Van Halewyck) van de Lootse fotografe Carmen De Vos en schrijver Wouter Kersbergen: een zoektocht bij (bekende) tachtigers naar het DNA van hun afscheid. Heb ik vrede met mijn geleide leven? Een voldaan gevoel?

’t is goed een keer geleefd te hebben La Esterella “Ik ben en blijf een zangeres. Wat je doet is wie je bent. Ik heb mijn identiteit zolang ik zing.” (La Esterella, 92) Mijn hart klopt in mijn keel, mijn hand op de deur. “Kom binnen,” klinkt het gedempt. Een dame in een rolstoel zit met de rug naar me toe. “Dag Mevrouw Lambrechts,” zeg ik. Ze wenkt me dichterbij. Langzaam heft ze haar hoofd op en monstert me van kop tot teen: “Nu zie ik welk lijf er bij die stem past,” zegt ze. “Wees welkom.”Of ze hier graag woont, in dit verzorgingstehuis? “Ik heb alles. Mijn boeken, mijn krant om op de hoogte te blijven. Ze tikt tegen haar voorhoofd. “Mijn benen willen niet mee, maar hierboven is alles nog dik in orde. Beter zo dan andersom.” Ze wijst naar een wall of fame: “Mijn lievelingsoorkondes, mijn koperen kruis en barometer. Herinneringen uit mijn huis. Belangrijker dan meubels. En niet te vergeten: mijn televisie.” Ze toont me haar lijstje van de dag: de wielerwedstrijd ‘Dwars door Vlaanderen’ op Canvas, het nieuws, een documentaire op Arte. “De koers is volop bezig,” zeg ik haar. La Esterella aarzelt geen seconde en duwt me opzij met de afstandsbediening. “Ik supporter voor Boonen. Wat een knappe coureur. Niet zo sterk als Merckx ooit was, maar toch. Valt het je ook op dat ze tegenwoordig zo vaak vallen? Dat was vroeger nooit zo. Kunnen ze niet meer fietsen dan?”

Meer: www.carmendevos.com

mei’11

25


Tuinhout

Tuinhout Actie tuinschermen Bangkirai terrasplanken in diverse lengtes

VAN PETEGHEM -

HOUT & INTERIEUR

Lozen Boer 33-35 - ZEVENEKEN - t. 09 355 56 49 - www.vanpeteghemhout.be

gevloerd door schoonheid... van dichtbij.

Als het om bouwen gaat....

Gentsesteenweg 233 - Lokeren/Eksaarde Tel: 09/348 16 30 - info@vanpeteghem.net

aanschouw de nieuwste tegeltrends op 2000 m2


In ‘t Loots vizier Een maandelijks verslagje van Danny Sey over een lokale activiteit. Dit en nog zoveel meer op Lochristi.com

Pico bello Picolini Met circus Picolini in de buurt is het altijd feest. Ook al betekent circus Picolini letterlijk klein circus, hun opzet is groots. Op een paar dagen tijd maken zij van gewone Zaffelaarse schoolkinderen heuse circusartiesten. Een voorstelling van circus Picolini is dan ook een feest voor 3 generaties. In de eerste plaats amuseren de kinderen zich kostelijk en beleven zij een spannende week die ze nooit meer zullen vergeten. Ook de ouders en grootouders genieten vol trots van hun kleine oogappels. Circus Picolini brengt amusement, vreugde en trots voor jong en oud. Mooi is dat. Pico bello Picolini! Danny

mei’11

27


Dirk Van Kerkvoorde afsluitingen - hekkens - automatisatie las- en smeedwerk - trappen, leuningen en schouwkappen - Parlefonie en videofonie verkoop Bekaertmaterialen - tuinverlichting

Gevraagd: Plaatser >

van hekkens en afsluitingen

Villa Johanna Antwerpsesteenweg 43 - Lochristi - 09.342 85 02

www.villajohanna.be Restaurant open van donderdag tot en met zondag

Johanna’s keuzemenu aan 50 euro Geldig tot 29 mei 2011

Het aperitief, François Montand Brut, met een hapje wordt u aangeboden als u dit menu bij reservatie vermeldt **** Roomsoepje van asperges met gerookte forel en kervel **** Spiesje van reuzengarnalen en rode snapper, fijne kruiden en look OF Notenslaatje met verpakte geitenkaas uit de oven, aroma van honing en framboos OF Vlaamse asperges op onze wijze, met ham, eitje en geklaarde kruidenboter **** Lamskroontje vergezeld van een lamshamburgertje Gratin,boontjes, jus met pastis OF Rosado kalfsribeye met zijn romige jus met graanmosterd Gebakken paddenstoelen en verse frietjes OF Op vel gegaarde zalmfilet, witte wijnsaus enkele asperges, puree van broccoli, nieuwe patatjes **** Schilderspalet van zoetigheden **** Een kopje koffie of thee met zijn gezellen **** Witte en rode wijn van het huis, water of andere drank zijn inbegrepen bij de maaltijd Het aperitief is enkel inbegrepen als u dit menu bij reservatie vermeldt Op zaterdagavond en zondagmiddag wordt enkel het menu geserveerd

Uw verjaardag in Villa Johanna

Persijzerstraat 21 - Lochristi (Zaffelare) 0495/23 78 59 - vankerkvoordedirk@skynet.be

Op donderdag en vrijdag kan de jarige van de maand genieten van ons menu voor slechts 25 euro, aperitief, wijn, water en koffie gratis aangeboden, reservatie verplicht, 1 jarige per tafel


9080

nummer

Nummer9080

Nummerdertigmeitweeduizendenelf

vruint moar oan

André

‘t meeladres: a.baert.kapelstr@skynet.be

Voor een goed begrip

Lootsche tafelgesprekken In deze rubriek moedigen we de Lochristinaars allen uit de begripsverwarring te bekampen. Zit je een moment samen aan tafel, in de woonkamer, buiten in de tuin...? Zeg dan voor:

Dialect

Hertaling door André

‘k Ei bots gieën goeste Ei ammets gieën zout? Kwets weet ‘n ‘t ee? ‘k Ben ‘t rats vergeetn Ezuue nen drets

Eigenlijk heb ik geen goesting Heb je soms geen zout? Misschien weet hij het? Ik ben het helemaal vergeten Zo’n vuile dikke brij

(Zuid-)Afrikaans Vertaling Oupagrootjie Padda Woonstelblok Beenaf Onvanpas

Overgrootvader Kikker Flat Verliefd Ongepast

Vijf van één - deze maand: Ruizemuikn Errebekn Essepikn Afdusschen Afvètn Afruuekn

Over de schreve - deze maand: Lokeren

Tèttegerieël Oapendroare Een snuifduze Bimbombeirs Blaffeturen

Beha Bespottelijk iemand Een eclair Framboos Grote oren

Woord van de maand: Een kommeerpanne =

melkpan met speciaal deksel om tijdig te verwittigen

A

l guuel mijn leevn ei ‘k nen deegoe van plastrons. Wie ee ’t er da toch uitgevondn! Als ge mei kunt zèen woarveurn da zuue ‘n geval dient, doe ‘k alle duiën iëen oan. Moar doar ei nui toch anders nie mee of miezeere! Ge moet al iemand oanspreekn veur ne knuuep in te lèen en dan moeë nog verzichtig zijn als g’em over ui uuefd schuift of ee es ’t er uit en dan zij nog verdre van uis. ‘k Ei kompouse mee die mannen die nog ne gruuedren kop èn dan de mijn! En dan moet dien plastron nog ’t gepaste kleur èn. Zwijg mei doarvan! Een blauj of ‘n ruue ende mee ne groen plastron, ’t schijnt da da nie goa. Als ge nen blaun durft oandoen op een wit ende, vruiën ze of ge van de Gantwoaze zijt. En mee ’n zwarte kostuume, ’n geel ende en de ruuen plastron zij guuemal ne kloon. ’t Es altijd wa! Als ge dan noar den iëen of den andren siekn dienee moet, moe nog opletn of ee angt in ui soebe. Het iëenigste dat er keunt mee doen da es uin mond mee afkuisn als ui serviëede ondre tuifle gevaln es. ‘k Ei al ne kiëer ’n vleugelmoere oan gedoan moar die droaidigen eur in alle richtingn en ze kriebeldigen oan mijn adamsabble. ’t Schijnt da ’t vrouvolk da schuuene vindt, ne veint mee ne plastron oan. Ze zijn zuldre gemaklek, wei voeln ons doarmee gelijk nen opgangnen moar zelve luuepn ze mee nen deekoltee om zuueveele meuglek te tuuen zondre iets te loatn zien. Ge durft er oast nie noar kijkn. Allee, bei maniere van spreekn tan.

Een groep kaarters vraagt zich af waar ze de woorden “pandoer” en “mariuize” gehaald hebben. Het kaartspel zelf noemt in het Algemeen Nederlands niet bieden maar pandoeren. En het tweede is doodgewoon de vervlaamsing van het Franse “mariage” of huwelijk. Yen Block vraagt zich af of men met “het ras van Rikus”gemeen volk bedoelde. Ja, als men sprak over “gemeen ras” was dat uiteraard geen goed teken. Maar in die zin heb ik nooit gehoord over het “ras van Rikus”. Integendeel: het was (of is?) een gesmaakt groepje muzikanten die in ons dialect zongen. Waar ze de naam vandaan haalden weet ik niet. Jij wel? Gevraagd aan de ware vogelkenners: ’n poovrejan is een roodborstje en ’n treutsenkeunink is een winterkoninkje. En nu gedaan met discuteren! mei’11

29


Rita De Vylder

Fractievoorzitter en ondervoorzitter CD&V Lochristi

Armworstelen of 30 mei’11


Complex Uyttenhove

Debat over polyvalente zaal op de bekende Zeveneekse site Door Luc Van de Vijver - Foto’s: Michiel De Cleene

Yves Deswaene Burgemeester Open VLD Lochristi

handschudden mei’11

31


Armworstelen of handschudden

H

et lijkt wel of we ons van jaar vergist hebben en het nu al gemeenteraadsverkiezingen zijn. Maar die stonden toch pas gepland in 2012? Waarom dan nu al de grote tenoren in stelling gebracht? Eén reden uiteraard: de afwijzing van het complex Uyttenhove door ‘Vlaamse Overheid, Ruimte en Erfgoed’ ofte het vroegere Stedenbouw (zoals we die dienst verder gemakshalve zullen noemen). Een bittere pil om slikken voor ons gemeentebestuur, dat kan niet anders. En dus had ik een verslagen burgemeester verwacht, na deze uppercut, en een toch ietwat triomfantelijke oppositieleidster, toen ik hen beiden uitnodigde voor een ‘armworsteling’. Maar niets van dat alles. ‘Anytime, anyplace,’ antwoordde Yves nog bepaald veerkrachtig, en Rita sprak heel sereen: ‘Ik zal graag nog eens ons standpunt verwoorden.’ En dus trokken wij naar het Uyttenhove voor een interview, en voor de inspiratie van de site zelf. En ’t werd een lang debat daar, want beiden kennen het dossier door en door, en ter staving van zijn beweringen had de burgemeester ook nog een klapper van jewelste bij en een boekentas zoals wij in onze beste schoolse hoogdagen…

Hoe stel ik jullie voor? Welke titulatuur? Ladies first, Rita. Rita: Fractievoorzitter op de gemeenteraad voor CD&V en ondervoorzitter van de partij. Geert Velghe is onze voorzitter. Yves: (polst al lachend)… én lijsttrekker in 2012? Rita: (schiet ook in de lach)… mooi geprobeerd, maar dat zal volgend jaar moeten blijken… En Yves, gewoon ‘burgemeester’ of moeten er nog andere titels bij? Yves: (wegwerpgebaar)… laat maar zijn, man, hoe minder, hoe beter. Ik word al op genoeg dingen aangesproken. Burgemeester volstaat. Ok. Daar gaan we.

Verkiezingen 2006

De verkiezingen van 2006, zo leek het voor de buitenwacht toch, waren ten dele ‘burgemeesterverkiezingen’ – waarvan Joachim Boon me later vertelde dat hij dat beter niet had gedaan – maar ten dele ook een soort van volksenquête over de site Uyttenhove? Mag ik dat zo stellen? Yves: (kijkt twijfelend naar Rita, zo van ‘wie eerst’… en neemt dan het woord)… Ik denk het wel. Het was toch een punt waarover de twee grootste partijen duidelijk van mening verschilden. Pas op: over de analyse waren we het beiden eens, denk ik. We waren er alle twee van overtuigd dat Lochristi nood had aan extra ruimte voor sport, cultuur, fuiven, het verenigingsleven… juist, hé, Rita? Rita: (knikt en neemt over)… Ik denk dat zowat álle partijen die analyse hadden gemaakt. Heel Lochristi, om zo te zeggen. Maar zoals je stelde, Luc, in de invulling van die behoefte verschilden we grondig van mening, en Uyttenhove werd daarin zowat het sleuteldossier. Wij splitsten de locaties

32 mei’11

uit, naargelang van de functie, in een sporthal in de Bosdreef, een centrum voor kleine en middelgrote cultuurevenementen in de pastorie van Zaffelare, en Uyttenhove zelf voor fuiven, activiteiten van het middenveld, zoals mosselsoupers e.d. en mogelijk grotere cultuurevenementen. Drie locaties dus… (kijkt naar Yves die in zijn boekentas duikt, de verkiezingsbrochure van CD&V opvist, en alles beaamt)… Yves: Je ziet, Rita, het dossier ligt me na aan het hart, hé, ik hou zelfs jullie folders bij!... (lacht)… maar bon, onze visie nu. Wel, die was van bij aanvang heel anders: alles-in-één, als het ware. Een multifunctioneel complex, dat zowel sport, verenigingsleven, feesten en cultuur behelst. Wij vonden daartoe Uyttenhoeve vanaf dag één de aangewezen locatie. En zo werd deze site inderdaad de spreekwoordelijke splijtzwam, tussen de vorige coalitiepartners.

Onderliggende visie

Wat me toch benieuwt in dit hele dossier is of deze verschillende visie op Uyttenhove een typisch CD&V versus Open VLD-verhaal is, want eerlijk gezegd, ik zie het niet. Wat is er nu zo typisch christendemocratisch in jullie aanpak, Rita, en wat zo liberaal bij jullie, Yves? Yves: (twijfelt zichtbaar en Rita ook)… Och, typisch liberaal? Ik weet het niet. Ik denk dat we beiden gefundeerd een visie op het sport- en cultuurbeleid hebben uitgewerkt, en bij ons is die geëvolueerd in de zin van een complex met all-inone… (denkt verder na over de vraag)… nu ja, er is toch wel duidelijk een liberale kant aan ons voorstel, en dat is een budgettair verhaal. Goed beheer van de gemeentefinanciën dus. Een liberaal stokpaardje, neen? En het staat nu eenmaal onomstotelijk vast dat alles op één locatie centreren tot een heuse besparing leidt: verwarming en isolatie, recuperatie


Armworstelen of handschudden

van water om bv. de auto’s van de technische dienst te wassen, besparing in de kosten voor het personeel, de parking… Bovendien is de hele site van Uyttenhove gemeenteeigendom. Het zijn onze gronden, en we hoefden dus geen extra grond aan te kopen. De suggestie van Stedenbouw à la ‘koop maar wat gronden langs de N70 en organiseer het daar’ vinden wij overigens zeer gratuit. De prijzen al eens bekeken? …(armen breed met een zucht van ergernis)… Serieus blijven, hé! En bij jullie, Rita, is het een typisch christendemocratische tendens om bv. de deelgemeenten zoveel mogelijk in alles te betrekken? Want jullie voorstel spreidde zich toch uit over drie van de vier gemeenten? Rita: (twijfelt even)… Ik denk het niet… neen, neen, zo moet je dat niet zien. Het was gewoon dat we van bij aanvang vonden dat de site Uyttenhove de capaciteit van een groot project als dat wat de VLD voordroeg niet kon dragen. Het was voor ons te megalomaan. Te groots. Wij zagen alles eerder in het verlengde van wat er overal al was. Uyttenhove had al de functie die wij voor ogen hadden, al van in de jaren tachtig, t.t.z. beperkte fuifplaats en locatie voor het gemeenschapsleven; de sportvelden in de Bosdreef waren er al, dus een sporthal daar lag ook in de lijn der dingen, en voor de pastorie in Zaffelare hadden we aan iets cultureels gedacht, en geef toe, dat gebouw ademt dat ook uit. En om ook op het financiële aspect even terug te keren: ook in ons voorstel hoefde er geen grond aangekocht te worden. Al onze voorgestelde locaties zijn immers ook eigendom van de gemeente.

De Open VLD-meerderheid

Goed, zover de voorstellen van 2006. En dan wint de Open VLD de verkiezingen, en dus kozen jullie resoluut voor dat multifunctioneel project, Yves? Yves: (met enige verbazing)… Ja, als je verkiezingen wint, is het toch om je programma te realiseren, niet? En Uyttenhove was core business bij ons. Dus ja, je zal toch niet vóór de verkiezingen zus zeggen, en erná zo? Allee… dat spreekt toch voor zich? Maar ik bedoel: jullie hadden ook nog in overleg kunnen gaan, met jullie vorige coalitiepartner, ook al was die verslagen? Misschien konden zij ook wel goede argumenten aandragen? Yves: Ja maar, de hele verkiezingscampagne door hebben we erover gediscussieerd met elkaar, dus echt bijpraten hoefden we daarover niet meer te doen. En bovendien: onze visies verschilden in de grondopvatting, niet in een klein detail: één locatie bij ons, en maar liefst drie bij hen. Dus ja, een compromis laat zich daar niet makkelijk smeden. Dat hoefde ook niet, want nogmaals: wie de verkiezingen wint, voert zijn programma uit. Zo simpel is dat. En in 2006 waren wij dat. Rita: Dat is inderdaad niet meer dan normaal. Maar we bleven de hele tijd wel overtuigd van ons gelijk, hoor. De site heeft de draagkracht niet om zo’n multifunctioneel complex te dragen. En daar lijken we nu weer op uit te komen… Onze basisidee wordt eigenlijk door Stedenbouw onder-

schreven. We hadden van bij aanvang beter uitgesplitst. Maar eerst nog eens over de voorbije vijf jaar: hoe zijn jullie te werk gegaan, om jullie Uyttenhove-droom te realiseren, Yves? Yves: Vanaf dag één hebben we het zo professioneel mogelijk aangepakt, en we zijn zeker niet over één nacht ijs gegaan. Om met alle factoren rekening te houden, hebben we een beroep gedaan op de ‘Vlaams Bouwmeester’, een instantie van de Vlaamse Overheid. Tal van gemeenten laten zich door deze dienst begeleiden en dat leidt tot zeer mooie projecten…. (toont brochure met tal van voorstellen en realisaties)… Concreet: wij stelden ons project aan de Vlaams Bouwmeester voor, gaven te kennen dat we een budget van € 5 400 000 hadden, en daarop lanceerde deze organisatie een oproep naar architectenbureaus en maar liefst 150 tekenden er in. Uiteindelijk werd dit aantal door hen teruggeschroefd tot 10, waarna ook wij weer inspraak kregen, en via eliminatie kwam uiteindelijk Bulk Architecten uit Berchem als winnaar uit de bus. We hadden zelfs een jurydag in juni 2008, waarop onze diensthoofden aanwezig waren, het gemeentebestuur, de Vlaams Bouwmeester, de oppositie… (kijkt naar Rita)… Rita: ’t Is te zeggen, de fractievoorzitters van de oppositie, voor ons toen Joachim Boon… Goed, ik zal niet ontkennen dat de procedure en het uiteindelijke voorstel zeker gezien mag worden. Fraai werk. Maar het bleef natuurlijk een gigantisch project, en Bulk Architecten zijn toch vooral bekend om hun supergrote realisaties, en nogmaals, wij waren van mening dat dat hier niet paste. De locatie is te benepen. Het gebouw zoals ze het voorstelden, is wel zeer doordacht, maar ik vraag me af of ze met de andere factoren wel voldoende rekening hebben gehouden. De omwonenden, de parking, de… Yves: …(met alle plannen in de hand)… Toch wel, Rita. Hier, kijk maar, al in ’t begin van hun dossier hebben ze het over de inplanting. Dat gaat daar toch over? …(toont schetsen en cijfers)…

Het pad van bezwaren

En daarmee zijn we aan de kern van het dossier. De bezwaren? Rita: Au fond hebben we toch het gevoel dat onze aanvankelijke kritiek bewaarheid wordt. Het project overstijgt de mogelijkheden van Uyttenhove, door de voorspelbare overlast. De uitsplitsing over drie locaties zou die mogelijke overlast vanzelf reduceren tot een aanvaardbaar niveau. Yves: (zucht terwijl hij tal van documenten bovenhaalt: motivaties, bezwaarschriften, weerleggingen)… Er moet me toch iets van het hart. Allee, al sinds 2008 zijn we in overleg met Stedenbouw, zoals de mensen die instantie beter kennen. En aanvankelijk werd ons gesuggereerd een en ander aan te passen, vooral in het licht van de buffers die we moesten inlassen t.o.v. de buren, vooral aan de linkerkant. Later kwam daar de parkingruimte bij, de voetgangersbereikbaarheid – heb ik in andere dossiers nog nooit als een argument gehoord, moet ik zeggen!… En we hebben met die suggesties allemaal rekening gehouden in een aangepast plan in de zomer van 2009. Alleen met het voorstel dat

mei’11

33


De suggestie van Stedenbouw à la ‘koop maar wat gronden langs de N70 en organiseer het daar’ vinden wij overigens zeer gratuit. De prijzen al eens bekeken? Serieus blijven, hé! Yves we langs de N70 iets moesten kopen, om daar het plan te realiseren, neen, daarmee konden we uiteraard niet instemmen. Want geef toe, zo kan ie wel weer: papier is verduldig, maar het geld vinden om zoiets te doen?! Je reinste waanzin. En daar zou geen overlast zijn, in zowat de echte dorpskom? Komaan! Rita: Laat het duidelijk zijn: ook wij zijn geen voorstander van een aankoop langs de N70, en wel om dezelfde reden: dat is financieel niet haalbaar. Maar dat hoeft in ons plan ook niet: de Zaffelaarse pastorie kan ten dele de culturele noden opvangen, en de gronden in Uyttenhove en de Bosdreef zijn voorhanden. Laat ons daar twee projecten op bouwen. Ik denk dat we stilaan zover staan dat we dat wel moeten doen… Want ook jullie aangepast plan werd nu afgeschoten. Er zijn de bezwaarschriften van de omwonenden, met een petitie, en er is het argument dat zo’n multifunctioneel complex in de kern van de gemeente moet liggen, niet in een uithoek. En ik vrees dat die argumenten overeind zullen blijven, zelfs als er beroep wordt aangetekend door het gemeentebestuur. Yves: (stipt aan in de motivatie van ‘Stedenbouw’)… Allee, lees eens mee met mij, hoe zwaar, of beter, hoe licht hun argumenten wegen… (geraakt goed op dreef)… Ten eerste, de conciërgewoning moet bewaard blijven omdat het beeldbepalend zou zijn voor de site – allee, man, nu wil ik veel geloven, maar dat slaat toch alles… dat is echt een stok zoeken om te slaan! Beeldbepalend! Enfin… En verder… (overloopt met vinger de fluotekst)… Ten tweede, deze landelijke woonzone van type 1 – vergeef me dat ik even technisch word – zou nu plots niet meer de gepaste locatie zijn voor ‘gemeenschapsvoorzieningen in een woongebied’, dus voor een zaal zoals in ons ontwerp! Wegens de zogeheten ‘rode zone’! Maar menslief: in de gemeente zijn

de voorbeelden legio waar dit in het verleden wél toegestaan werd: bij scholen, bibliotheken… enfin, noem maar op. Waarom kon het daar overal wel, en zou het plots in Uyttenhove niet meer kunnen? Rita: Daar kan ik u in volgen, dat is waar. Maar ik denk dat de essentiële bezwaren nog volgen, niet? De aanvaarde bezwaarschriften van de omwonenden, en het feit dat Uyttenhove niet centraal ligt in onze gemeente, eerder in een uithoek? Deze Zeveneekse site is geen ‘kerngebied’ en ik denk dat dat basisbezwaar zal blijven wegen in welke motivatie ook. Yves: Eerst nog eens over die petitie. Het gaat over 12 bezwaarschriften van buurtbewoners, waaronder 1 met een enquête van 125 mensen, met warempel mensen uit Lokeren bij, nota bene! Je vraagt je toch af wat die met Uyttenhove te maken hebben… Rita: Mogelijk. Maar voorbij Zeveneken kerk, is het ook al Lokeren, dus zo verrassend is dat ook weer niet. Yves: Maar ze wonen veel verder dan dat, hoor, Rita! Raar… maar goed: de bezwaarschriften zijn er, en we willen er in de mate van het mogelijke rekening mee houden. Maar laat ons wel wezen: wat je ook waar nog probeert te bouwen voor de gemeenschap tegenwoordig, onmiddellijk heb je een petitie aan je been. Je houdt dat niet voor mogelijk. Direct is er een buurtcomité, een lijst van handtekeningen, omwonenden die alles blokkeren vanaf dag één… (plukt tal van dossiers uit zijn aktetas)… hier zie: de bowling in Lochristi – non op het

rekest! En Luc, jij bent van Zaffelare, hé? Nu, de basisschool komt daar ook niet van de grond… En Rita: denk je echt dat je in de Bosdreef ongestoord een modern sportcomplex op kan trekken, zoals jullie met de CD&V voorstellen? Rita: Ja maar, daar ligt de geopperde activiteit, m.n. sport in een sporthal, toch veel meer in de lijn van wat er al gebeurt? Er is daar al sport. Er zijn daar al sportpleinen. Er is al een kantine. Mogelijk dat er ook daar bezwaren zullen rijzen, maar we hebben er vertrouwen in dat die daar door Stedenbouw niet gevolgd zullen worden. Wij geloven echt dat een gewone sporthal daar wél kan. Yves: Ik ben daar lang niet zeker van. Integendeel. Weet je, we hebben laatst twee hoge wippen naar daar verplaatst – twee simpele staande wippen voor schutters die daar ocharme een

En je mag nog zoveel paden aanleggen als je wil, en we zullen die graag steunen als ze nuttig blijken, maar Uyttenhove is en blijft een uithoek aan de rand van de gemeente en dat kan je nooit veranderen. Rita twintig keer in ’t jaar samen komen schieten… En hupla, ’t was weer van dat: de buren tekenden bezwaar aan! Dat ze al veel moesten tolereren, was hun motivatie: de kantine die soms eens tot feestzaal diende, een overvolle parking, lawaai… en daar denken jullie die sporthal op te trekken? Ik wens jullie veel succes. Rita: Sport hoort bij sport, vinden wij, en natuurlijk moeten mensen altijd weer wennen aan vernieuwing, maar geef toe, een sporthal naast sportvelden is veel logischer dan het allemaal in één te willen verwezenlijken in Uyttenhove hier. We zullen naar de bezwaren luisteren uiteraard, er rekening mee houden, maar ons lijkt er daar voldoende ruimte om een hal te verwezenlijken. Yves: Allee, Rita, ’t was anders toch een serieus gedoe destijds, om die autostroom in de


Armworstelen of handschudden Bosdreef met het kruispunt aan de Antwerpse Steenweg te kanaliseren. We hebben er tijdens onze coalitie, nog samen op zitten zweten. Tot de oplossing kwam via een extra afrijstrook voor de Delhaize en een verplaatsing van de verkeerslichten. En daar zou nu nog een file bij moeten komen van een grote sporthal? Dat haal je nooit. Lochristi heeft nu al bijna een verkeersinfarct! Het maximaal haalbare voor de Bosdreef is onze aanpak terzake, en dat is die zone zien als een openluchtrecreatiegebied, als een groene long voor Lochristi als het ware. Niet een plaats voor een grote sporthal. Rita: Natuurlijk zullen we daar naar mobiliteit mogelijk aanpassingen moeten doen en maatregelen treffen, maar je kan anderzijds toch ook niet beweren dat er géén overlast van auto’s zou zijn in de Zavel voor een all-in-one zaal, en wél een overlast in de Bosdreef met alleen een sporthal? Wat voor de Bosdreef geldt, geldt sowieso ook voor de Zavel. Sterker nog, want jullie project omvat veel meer dan sport alleen. Yves: Maar iedereen weet toch dat de kern van Lochristi al overbevraagd wordt naar mobiliteit, en dat was in de Zavel, waar tot nu toch ook al van alles gebeurde, toch nooit het geval?

Maar hoe centraler in de gemeente, hoe meer mogelijkheid tot overlast. Dat is de logica zelve, toch?

Overlast

Het woord is gevallen: overlast. Daar draait alles om? Mobiliteit? Lawaai? Schade? Yves: Zeg wel. De motivatie dat zo’n zaal in de echte kern van een gemeente thuishoort, houdt toch werkelijk geen steek! De N70 zit nu al zo vol als een ei, en ik daag je uit om ergens in Lochristi centrum een geschikte plaats te vinden, waar er geen overlast zou zijn! Menslief, dat is de wereld op zijn kop. Wat is dat trouwens: het centrum? Aan de kerk in Lochristi? In het geografische midden: de Denen bv.? Zou het daar veilig zijn!? Geen overlast?! En geef toe, Uyttenhove is nu toch ook niet het einde van de wereld, zeker? Rita: Toch is dat het oordeel van Stedenbouw. Uyttenhove, hoe je het ook draait of keert, is nu eenmaal weinig centraal gelegen om daar alles heen te leiden: sport, bewegingen, cultuur… zoals in het VLD-voorstel. Wijzer ware het hier in Zeveneken cultuur en fuiven te huisvesten, en de sport te houden waar die is, in Lochristi, en daar uit te breiden. Je kan het zonlicht toch niet ontkennen, dat bv. voor wie tegen Oostakker aanwoont, het wel heel ver rijden is naar de Zavel. Yves: Tja, maar dat heb je met alle sites! Voor de ene is het dicht en voor de andere verder. Wat je ook voorstelt. En daarbij, wat

Sport hoort bij sport, vinden wij, en een sporthal in de Bosdreef naast de sportvelden is veel logischer dan het allemaal in één te willen verwezenlijken in Uyttenhove hier.

is nu eigenlijk het probleem? Wij wensen in wezen hier in Uyttenhove toch niet zoveel anders te verwezenlijken dan wat er nu al gebeurt, alleen in een eigentijds gebouw dat aan alle moderne normen voldoet? Het gebouw, nog door CVP aangekocht in de jaren tachtig, had tot doel, zo lees ik in het verslag van toen, aan ‘mensverheffing’ te doen. Welnu, dat is toch wat ook wij willen? Er zijn hier toch al fuiven? Er is hier toch al sport? Verenigingen komen hier toch al eten? Enz. Er is wezenlijks niets veranderd. Ik begrijp het echt niet. We doen gewoon verder met wat er is. ’t Is toch niet dat wij op onontgonnen terrein een ambitieus project lanceren?! Integendeel, al die beoogde activiteiten hebben hier al plaats! Rita: Dat jullie aan uitbreiding doen van wat hier nu mogelijk is. Het gaat over een groter gebouw, over meer activiteiten, een groter aanbod… het zal hier gewoon veel drukker zijn. Als ons project voor jullie in de Bosdreef al te veel drukte zou creëren, wat zou dat dan in de Zavel niet teweeg kunnen brengen, waar er zoveel meer dan sport in het aanbod zit? Yves: Maar kijk hier eens op het plan, Rita, de footprint van het nieuwe gebouw is slechts 918 m² groter dan het huidige. En in ons voorstel is de capaciteit van te organiseren fuiven beperkt tot 1000 bezoekers – dat is een pak minder dan nu soms gebeurt! En over welke overlast spreken we eigenlijk? Toch niet door cultuurevenementen? Of van mensen die komen sporten? Neen, wat mensen bezighoudt, is de mogelijke overlast bij fuiven. En nogmaals: daar stellen we een limiet aan, strikter dan wat het nu is. 1000 bezoekers, en nooit meer! Rita: Maar het is ook een gebouw met verdiepingen, dus toch groter, ook in hoogte. En je kan dat niet alleen aan getallen afmeten. Het staat toch als een paal boven water dat het hier drukker wordt? Yves: …(haalt schouders op)… Neen, zo zeker ben ik dat nog niet. Vergeet niet dat we ondertussen al het containerpark verhuisd hebben, goed voor honderden auto’s per week minder en bij mooie zaterdagen een drukte van jewelste uitgespaard. Toch? En we hebben ook nog een loods aangekocht in ons bedrijvenpark aan de Lozen Boer om zaken van de Technische dienst in onder te brengen. Dat neemt hier al veel ‘stress’ van deze site weg… Dat kunnen de buurtbewoners toch ook niet ontkennen? En kijk ook hier nog eens naar, naar deze kaarten met concentrische cirkels. Daar zie je toch onmiddellijk op dat de bevolkingsdichtheid rond het ‘oog’ van de Zavel lager ligt dan rond het ‘oog’ van de Bosdreef?

mei’11

35


UITNODIGING VINDEMIA wijnimport

Invoer van Franse, Zwitserse, Italiaanse & Spaanse wijnen

te Zevenekendorp 110 B-9080 Lochristi U wordt van harte uitgenodigd op ons degustatieweekend waar U naast ons Frans, Italiaans en Spaans assortiment ook kan kennis maken met een selectie biologische wijnen. op vrijdag 29 april van 13u30 tot 21 uur s ti a r g en zaterdag 30 april van 11u tot 18 uur Promo: 6+1 Kurt De Ridder, Jenny Van Bockstal en Peter Lievens heten u alvast welkom op hun degustatiedagen

wijnimport@vindemia.be M.+32[0]494746630 Zevenekendorp110 B-9080 Lochristi F.+32[0]93555079 www.vindemiawijnimport.be

ZARAGOZA

Fashion

Dorp west 5 - Lochristi

09/360.73.00 - www.zaragoza.be

totale uitverkoop

(wegens verhuis naar Dorp-West 116 >> opening augustus’11)

vanaf 1mei >> Alles aan -25% Ook open op zondag 1 & maandag 2 mei van 10u tot 18u


Nummer9080

Armworstelen of handschudden

Nummerdertigmeitweeduizendenelf

kan alleen de deugdelijkheid van de argumenten beoordelen. En als de gehanteerde bezwaren niet deugen, dan moet Stedenbouw op zijn beurt zijn huiswerk opnieuw doen… Maar dan zijn we terug naar af? Want laat ons zeggen dat die Raad een paar elementen niet aanvaardt, dan blijven er toch nog andere over… en kan Stedenbouw bij zijn motivatie blijven… Yves: Wie zal het zeggen? Heb je nog enige hoop? Yves: Hoop doet leven, zeker? Je moet er in blijven geloven, anders moet je niet aan politiek doen. Maar het valt je zichtbaar zwaar. De grootste teleurstelling uit je politieke carrière? Yves: Ja maar de strijd is nog niet gestreden, hé… maar zoals het nu staat… ja, dat denk ik wel. Natuurlijk zijn er ergere dingen in het leven, uiteraard, maar lokaal politiek gezien is dit een harde dobber, ik zal het niet ontkennen… Bang voor gezichtsverlies? Yves: Neen. Waarom zou ik? We hebben in 2006 een mooi project voorgesteld aan de bevolking, en we hebben de verkiezingen ermee gewonnen. We hebben dat dan zo professioneel mogelijk aangepakt en zijn er altijd voor de volle 100 % voor gegaan. Wat kan je meer doen als politicus, dan te gaan voor je overtuiging? Voor de oppositie, Rita, moeten het anderzijds hoogdagen zijn? Jullie krijgen jullie gelijk nu, neen? Sluipt er dan enig leedvermaak in de gelederen? Rita: (zeer rustig maar overtuigd)… Neen, echt niet. Waarom zou het? We zitten met z’n allen al een legislatuur lang te wachten op de broodnodige accommodatie, en er is nog geen steen gelegd. Er zijn ook nog geen verbouwingen gebeurd elders, zoals wij voorstonden, omdat de meerderheid alles heeft ingezet op deze site hier. Neen dus, verre van. Onze bekommernis gaat uit naar de Lochristinaar en de behoefte van de bevolking. Niet of we nu al dan niet gelijk hebben gehaald. Er is nog niets veranderd, en dat is het ergste. Dus zijn we weer naar af? We staan weer waar we in 2006 stonden? Uyttenhove wordt nogmaals de inzet van de verkiezingen tussen Open VLD en CD&V? De geschiedenis herhaalt zich… Rita: Ja, daar heeft het alle schijn van. Zo ziet het er inderdaad naar uit. Yves: We kunnen niet vooruitlopen op de zaken, maar het behoort natuurlijk tot de mogelijkheden. 2012 is niet zo ver meer af. Enfin, we zullen zien. Eerst ons beroep afwachten, en zien wat daar de

Maar laat ons wel wezen: wat je ook waar nog probeert te bouwen voor de gemeenschap tegenwoordig, onmiddellijk is er een buurtcomité, een lijst van handtekeningen, omwonenden die alles blokkeren vanaf dag één. Soms denk ik echt: rien ne va plus! Yves En er zitten nog tal van projecten in de pijplijn voor een fietspad in de Denen, voor een langs de provincieweg richting Wachtebeke, voor ‘voetweg 45’ dat de Bosstraat moet verbinden met de Slagmanstraat… Neen, heus, fietsers zullen de site hier goed en wel kunnen bereiken. En op een veilige manier. Als er nu iemand bekommerd is om verkeersveiligheid, dan ik toch? Dat is zowat mijn dada! Rita: Maar het blijft ver voor sommigen. En dat blijft de bottomline van het bezwaar: het is hier geen kerngebied. En je mag nog zoveel paden aanleggen als je wil, en we zullen die graag steunen als ze nuttig blijken, maar Uyttenhove is en blijft een uithoek aan de rand van de gemeente en dat kan je nooit veranderen. Yves: Laat ons asjeblieft die mobiliteit naar Uyttenhove toch niet overroepen. Alsof dit het einde van de wereld is… Er zijn hier al dertig jaar activiteiten! Heb je ooit gehoord dat de site hier plots onbereikbaar werd bevonden? Hadden mensen vroeger last om het containerpark te vinden? Om er te geraken? Trekken de fuiven geen volk? Laat ons wel wezen, iedereen kan hier geraken. En door onze ingrepen de fietsers ook, én veilig.

Toekomst

En nu? Yves: (helt achterover en haalt schouders op)… tja, wat wil je dat ik zeg? We gaan in beroep, dat zeker. We hebben tot begin mei, en onze raadsman is grondig bezig met het dossier voor te bereiden. Maar vergis je niet, de volgende instantie in lijn is de Raad voor Vergunningsbetwistingen, die zich over de gegrondheid van het oordeel van ‘Stedenbouw’ uit kan spreken, maar die zich over de grond van de zaak niet uit kan spreken. Ze

uitkomst van wordt. Raak je niet wat gefrustreerd door deze hele affaire, Yves? Yves: (twijfelt en knikt uiteindelijk toch)… ik zal het niet ontkennen. Dit valt me zwaar… (plukt plots enkele krantenknipsels uit zijn map)… maar vergis je niet, iedereen die waar ook nog iets wil bouwen voor het algemeen nut, krijgt tegenwoordig af te rekenen met bezwaarschriften. Hier zie, lees maar: ‘Bouwen in het Gentse is wachten’. Welnu, zover staan we. Ook wij nu. En met ons vele anderen. Soms krijg je het gevoel van ‘Rien ne va plus’. Er zijn zoveel regels, zoveel mogelijkheden om bezwaar aan te tekenen. Zoveel tegenstrijdigheden in wat deze of gene instantie van ons eist. Soms denk ik wel eens dat we aan de limiet van de inspraak zitten… Als ik ook nu weer zie wat men in een Vlaamse hervorming door wil voeren i.v.m. de gemeenten… Maar goed, je moet er blijven in geloven, en dat doe ik ook. Geen bitterheid toch? Je vermoedt toch geen politieke agenda, zoals op het internet door sommigen wordt gesuggereerd? Yves: Daar spreek ik mij niet over uit. Ik weet daar niets van. Rita: Neen, dat kan ik niet geloven. Alle ambtenaren kwijten zich in deze tijden ernstig van hun zaak. En bovendien, in Lovendegem heeft de CD&V-meerderheid hetzelfde voor, ook een weigering van een vergunning. Neen, dat is een

Jullie project overstijgt de mogelijkheden van Uyttenhove, door de voorspelbare overlast. De uitsplitsing over drie locaties zou die mogelijke overlast vanzelf reduceren tot een aanvaardbaar niveau. Rita kwakkel, hoor… Waar het au fond over gaat, is de bereikbaarheid en de overlast. Vandaar ons voorstel om over drie sites te spreiden. Yves: En vandaar óns voorstel om op Uyttenhove alles te organiseren, want hoe centraler in de gemeente, hoe meer mogelijkheid tot overlast. Dat is de logica zelve, toch? En daarmee zijn we terug waar we begonnen zijn. Bedankt beiden, van harte. En euh… wordt vervolgd, zeker? Yves en Rita: (quasi gelijktijdig)…Dat zal wel zeker zijn! …(schudden gemoedelijk de hand en laten zich door Michiel leiden voor de fotoshoot)… 9080 numm

En de fietsers? Daar is ook veel om te doen? Yves: Maar daar hebben we toch juist al een enorme weg afgelegd? Van aan de Denen tot aan de Zavel is dat afgescheiden fietspad toch super?

er

mei’11

37


Feestelijke Opendeur 23 april tot en met 1 mei 2011

1 mei

BONNIE ST-CLAIRE

W O H S S I GRAT S E I T O M O PR N E G N I T KOR

DAVID VANDYCK

TUINCENTER - ANDRE DE STERCKE Antwerpsesteenweg 21A - 25 • 9080 Lochristi www.tuincenterdestercke.be • info@tuincenterdestercke.be


Nummer9080

Nummerdertigmeitweeduizendenelf

door Eric De Wilde

Lootse schattenjacht

In navolging van onze rubriek van vorig jaar, trekken wij er hier op de redactie iedere maand op uit met Eric De Wilde uit de Pauwstraat. Geen enkele Lootse zolder, kelder, tuin of rommelmarkt is nog veilig voor ons. Binnenkort ook de jouwe?

Aan de grond genageld Eric

2de paasdag. Vroeg uit de veren is de boodschap! Vandaag is het immers de start van het brokante seizoen. Samen met een pak vroege vogels, geniet ik van de eerste lentemarkt in de straten achter het dorpsplein in Waasmunster. Zoals bij elke eerste koers van het wielerseizoen, zijn de verwachtingen hooggespannen. Na een uurtje echter, stap ik onverzadigd terug richting parking, waar mijn stalen ros, de kapstok van mijn laatste stukjes jeugd, geparkeerd staat. “Volgende keer meer geluk, het kan niet alle dagen kermis zijn,” denk ik. Nog net één straatje. Links en rechts, kramen waar stokoude postkaarten te koop worden aangeboden. Stapels kaarten, bakken vol. De tafels liggen volgeplaveid met de allermooiste exemplaren. “Even kijken... onbegonnen werk... 10 000 kaarten... gewoonweg geen beginnen aan,” gaat er door mijn hoofd. Ik stap dus maar verder. Plots hou ik halt. Het is alsof ik als een robot van op afstand bestuurd word... Ogenschijnlijk lukraak neem ik een kaart van ergens het midden van een tafel aan mijn linkerkant. Er staat een dorpskern met een kerk op... ik lees gretig de tekst die boven- en onderaan op de kaart in keurig handschrift is geschreven…

Coralie, indien Felix tegen onze kermis Cyriel een kostuum kan maken, gelief het goed en voering er volgens goeddunken bij te doen, gelijk Gij doet is wel. U op voorhand dankende groet ik U. O. De Wilde Bem. Schoonbroer en Zuster Zondag toekomende zal ik U 4 jonge kiekens brengen als er niet vooren valt. De complimenten aan mijn zoon Cyriel dat ik zondag om hem kom. O. De Wilde Opeens breekt het zweet mij uit, de rillingen lopen mij over de rug... ik sta aan de grond genageld. Verstijfd. Perplex. Sprakeloos. Neen, dat kan niet. Ik kijk opnieuw… onmogelijk, maar toch waar. Op de zichtkaart staat het dorp van Laarne afgebeeld. Net voor de kerk, links het grote gebouw, het “Schepenhuis”, waar mijn overgrootvader woonde en waar mijn grootvader op 19 oktober 1896 geboren werd. Onder de tekst een handtekening O. De Wilde. Dat kan geen toeval zijn... De kaart blijkt verstuurd op 8 september 1904, dus méér dan honderd jaar gele-

den, door Octaaf De Wilde, mijn overgrootvader, en wel om een communiekostuum te bestellen voor zijn zoon, Cyriel De Wilde, mijn grootvader. In een fractie van een seconde word ik mij pas totaal bewust van het ongelofelijk gemis.

De schuld van Pietje De Dood die véél te vroeg, nog voor mijn geboorte, mijn grootvader ongevraagd kwam halen en mij zodoende een onherstelbare emotionele hak zette. De totaal onvoorspelbare man met de zeis had mij op die manier gebombardeerd tot een “opa à l’improviste”. Het gemis van – je weet wel – een opa die met zijn zachte, wijze handen door je zijden kinderharen schuifelt en die je op de knie neemt, tegen zijn allesbeschermende borst koestert en je in het oor strelend fluistert: ”Er was eens…“ Iemand tikt mij op de schouder. Het is de man van het kraam die me met een bezorgde blik in de ogen kijkt. “Is er iets, meneer?” vraagt hij. “Neen… neen... euh, wat kost die kaart meneer?” stamel ik enigszins verdwaasd. “De prijs staat vermeld op de keerzijde meneer”, luidt het antwoord. Mijn allermooiste paasgeschenk, zomaar uit de hemel gevallen… Net voor ik de postkaart – met de grootste zorg ooit – in mijn rugzak opberg, hou ik ze heel even met beide handen voorzichtig, net op de plaats van mijn hart. Een gevoel alsof een tsunami van 10 000 uitgestelde knuffels mij overspoelt. Ja, op markten liggen echte schatten. mei’11

39


BON Revilax relaxzetel Nummer9080

????????

Nummerdertigmeitweeduizendenelf

Maak vrijblijvend een afspraak via T. 09 269 32 70 of kom langs in de Partena Gezondheidshop. Meer info: www.partena-gezondheidshop.be Deze bon is geldig t.e.m. 30 juni 2011. Eén bon per zetel.

20%

Revilax - 9080

KORTING bij aankoop van een Revilax relaxzetel op maat in de Partena Een Revilax relaxzetel Gezondheidshop heb je al vanaf 1.350 euro.

Hollenaarstraat 135-137 in Oostakker (Antwerpsesteenweg, dichtbij Carrefour)

Deze bon is niet cumuleerbaar met andere kortingen.

! Revilax ad.indd 1

1/04/11 15:25

Opvallend goede barbecues opvallend grote keuze

Alderweireldt

Zeveneken-dorp 54/56 9080 Lochristi www.alderweireldt.be

Sprokkeloogst

10000 X FLUO beloond met boekentasloze dag op vrije basisschool De Weg-Wijzer Zaffelare! Vrijdag 8 april werden de kinderen van de lagere school beloond voor het behalen van het doel dat voor de winter werd gesteld: 10000 fluostickers verzamelen in de donkere wintermaanden. 1 sticker per kind dat in fluo, dus goed zichtbaar, naar school kwam. De boekentas werd thuis gelaten en de lessen maakten plaats voor amusement. De kinderen konden deelnemen aan verschillende workshops omtrent creatief

40 mei’11

bezig zijn, ze mochten per graad naar een film kijken en konden zich naar hartenlust uitleven op de verschillende springkastelen, een initiatie skateboarden of zumba. Op het einde van de dag werden de kinderen door het oudercomité nog getrakteerd op een zakje snoep. Proficiat aan alle kinderen voor het behalen van dit ambitieuze doel!


Lootse schattenjacht Huisbezoek

De kruik gaat zolang te water...

Eric

Een druilerige zaterdagnamiddag. Op een glimmende Norta Lincoln uit lang vervlogen tijden, met de wind in de rug, laat ik mij via de Fazantenstraat richting Bosdreef drijven. Fazanten kom ik onderweg evenwel niet tegen want hun “speelplein” is verhuisd richting Roselaredreef onder druk van het verkavelingsbeleid. In de buurt van de service-flats heeft evenwel - tot mijn grote blijdschap – een familie dartele wilde konijntjes zijn tenten opgeslagen. Een streling voor het oog... Ter hoogte van het nummer 76 sla ik de remmen dicht. Bij Johan de Bruyne en vrouwtje Kathleen. Hier is’t . Ik bel aan en terwijl ik wacht tot één van hun lieftallige dochters me binnen laat, kan ik in de tuin vlug even de sfeer van het Louvre in Parijs opsnuiven… Het weerzien is hartelijk. Ik leerde Johan – onderwijzer in hart en nieren en sinds vorig schooljaar beleidsmedewerker in de vrije basisschool – zo’n 25 jaar geleden kennen. Op dit adres is het al onderwijs wat de klok slaat want ook de vrouw des huizes is in het onderwijs tewerkgesteld. Zodra ik binnen ben, kan ik er niet aan weerstaan door het raam naar buiten te turen. Geduld is op een moment als dit niet aan mij besteed. We trekken de tuin in, om een glimp op te vangen van de plaatselijke schat. Rechts, achteraan in de tuin, onder het wakend oog van – ruw geschat – een half miljoen honingbijen, als een tijger verscholen tussen het groen, daar ligt ze: een ECHTE baardmankruik. Johan vond ze bij de renovatie van een oud boerderijtje dat zijn vader destijds kocht in Elst, een schilderachtig dorpje in de Vlaamse Ardennen. De kruik stond er op de zolder van een schuurtje, op een wankel rek tussen een aantal blikken dozen. De man met de baard keek Johan recht in de ogen. ‘t Was Liefde op het eerste zicht en op die manier belandde de gehavende kruik bij Johan thuis in de tuin. Een vrij ongewone locatie als je ‘t mij vraagt want een baardmankruik verwacht je eerder in het Louvre van Parijs of in het Victorian & Albert museum in Londen. Juist, de Lootse kruik is beschadigd maar met een minimum aan restauratie schittert ze beslist terug in al haar glorie. De benaming is simpel én logisch. Deze kruiken van “Rijnlands”-steengoed werden gemaakt van de

16e tot de 18e eeuw in de streek rond Keulen. Bruin zoutglazuur ligt aan de basis van het “getijgerd” effect. Op de buik, in het midden, is een mooie rozet als versiering aangebracht. Links- en rechtsboven is een klein schildje te zien. De voorstelling van een gebaarde man op dit type kruik, spreekt reeds van bij de oorsprong van dit gebruik tot de verbeelding. Op die manier werden in de loop der eeuwen verbanden gelegd met o.a Jezus Christus, De Hertog van Alva en Karel De Grote. Wie weet wordt binnenkort Bart De Wever aan het lijstje toegevoegd...!? Kruiken als deze werden destijds gebruikt als voorraadpotten voor het bewaren van o.a. wijn en olie. Een vergelijkende studie leert ons dat deze kruik uit de 17e eeuw stamt. Johan kreeg de liefde voor oude voorwerpen met de paplepel mee. Zijn leermeesters waren naast zijn vader ook zijn grootvader, die er achteraan in een tuinhuis een verzameling eigenaardige voorwerpen in al even eigenaardige potjes en doosjes op na hield. We blijven nog een hele tijd gezellig keuvelen bij een lekker stuk taart en een kop koffie en geloof me ... er gaan nog heel wat oude potjes en doosjes open. Mocht je buurman plannen maken om de kruik ongevraagd een bezoek te brengen... de bijen houden de wacht en dan is het mega simpel: de wet van de sterkste is van kracht!!

Verhalen? Suggesties? Tips? Eén adres: famdewilde@telenet.be mei’11

41


De Lootse nr4: gangmaker

42 mei’11


Nummer9080

Interview

Nummerdertigmeitweeduizendenelf

BIO • Geboren op 10-1-1964 • Grens Zeveneken Oudenbos • Zorgkundige St-Eligius Zeveneken • Cineast • Ook: man van Lieve van Peteghem, en vader van Febe en Robbe

De Lootse gangmaker

Wim Coppens

zorgkundige en filmmaker

G

Door Luc Van de Vijver - foto’s: Michiel De Cleene

angmaker vier. Zoon van oud-koster-drukker Oscar uit Beervelde. Broer van de plaatselijke drukkerij. De lokale ankerman van ‘Onze TV’, het project van lokale televisie. Gebeten door de filmmicrobe, denkend in beelden eerder dan in taal, altijd in de weer, bezig als een bij, regisserend én filmend, en alles en nog wat vastleggend op pellicule. Nu ja… de tijden zijn veranderd, want nu op van die superkleine SD- kaartjes, zeg maar. …(toont ons met een stapel het overzicht van alle dragers die hij nog in zijn bezit heeft)… Hier zie, rollen, VHS-video’s, Mini DV, cd’s, dvd’s… noem maar op. Je houdt het niet voor mogelijk hoe de tijden in een paar decennia veranderd zijn. Je bent dus al tientallen jaren bezig? Zeker. Sinds het jaar dat ik met Lieve trouwde al. Ik was toen euh… (denkt even na)… ja, 27 jaar. En Lieve werkte zelfstandig bij een kinesist, en daardoor zat ik ’s avonds heel vaak alleen thuis. En ja, op een keer besloot ik een camera te kopen. Ik herinner het me nog goed, een Video 8, en die dag zelf ging ik nog prompt aan het filmen. Ik volgde een ballonvlucht van op de grond. Toen ik thuiskwam begon ik te monteren, wist ik veel dat dit moment een mijlpaal in mijn leven zou zijn. En tegen ’s avonds had ik mijn eerste filmpje klaar, op muziek van If you leave me now, van Chicago. Mijn vrouwtje vond het prachtig, tot ze hoorde dat ik het had gedaan met een… nieuwe, eigen camera. Dat was toch wel even schrikken, want ik had haar van de aankoop nog niets verteld! Helemaal verrassend zal het toch niet geweest zijn. Als zoon van een drukker heb je het oog voor beelden met de paplepel meegekregen, toch? … (knikt)… ja, je hebt daar een punt. Ook mijn vader had al enkele filmpjes gemaakt. Maar ik raakte nog meer gebeten door de filmmicrobe, en

na enkele opnames van familie en gezin, waagde ik me al vlug aan een eerste kortfilm van 20 minuten. Niet onderschatten, hoor, al zeker niet in die tijd, toen we alles analoog moesten monteren, van de ene band naar de andere: spoelen, pauzeren, doorspoelen, knippen enz. Ik vraag me nog af hoe ik dat toen heb klaar gespeeld. Echt monnikenwerk!… (schudt het hoofd en lacht)… En geraakte je aan bekwame acteurs? … (zonder twijfel)… Zonder enige moeite. In ons W.Z.C. St-Eligius te Zeveneken, waar ik intussen bijna 25 jaar werk als zorgkundige had ik in een wip een kandidaat of vier, jongbejaarden die nog aardig uit de voeten konden ook, en die zich perfect in hun rol in konden leven. Maar liefst drie kortfilms maakte ik met die ploeg. Het resultaat was o.a. de film ‘2 voor 12’, waarmee ik voor het eerst de krant haalde, en waarin de lokale politie mee figureerde. Uiteindelijk werd ik er zelfs derde mee op een filmwedstrijd. Ik bedank hierbij onze directeur Mr. Mallems dat hij mij de kans gaf deze films te maken. Bevestiging dat ik toch wat cinema in de vingers had. En dat smaakte naar meer? Voilà. Om me te vervolmaken, ging ik in de leer bij Axel Verbraeken. Een zeer inspirerende cineast bij wie ik aan tal van films heb meegewerkt, en van wie ik heel veel heb bijgeleerd. Nu nog ben ik medewerker van zijn jaarlijkse kortfilms, en daar kan ik echt van genieten… Maar bij

In ons W.Z.C. St-Eligius te Zeveneken had ik in een wip een kandidaat of vier, jongbejaarden die nog aardig uit de voeten konden ook, en die zich perfect in hun rol in konden leven.

mei’11

43Nummer9080

Interview

onze eerste samenwerking, ‘Van hier naar nergens’, heb ik me beperkt tot de rol van klankman, en gaf ik mijn ogen gewoon de kost. Een echte leerschool was dat. Daar heb ik écht het metier geleerd. En zo voelde ik me klaar voor een volgend project, waarmee ik zelfs een eerste prijs zou halen. Vertel. Ik kwam Jean-Pierre Van de Vijver tegen, van de Lootse groep Velvet Spine, en die vroeg me of ik het niet zag zitten om een videoclip te maken. Die lokale band had al een aardig repertoire bijeengeschreven, met veel maanden airplay op Donna en de hitparade Prima Donna, StuBru, Radio 1 en 2…, ja, zelfs nationale televisie… en na hun full cd ‘The Old Men’s Parade’ hadden ze weer een nieuwe single uit: Here I come. Dat is die band waar nu op facebook een campagne van loopt om ze weer samen te brengen? Juist, die. Wel toen, voor die single Here I come, sloegen we de handen in elkaar voor een heuse videoclip, met veel figuranten en alles erop en eraan. Ik schreef het script uit, en we trokken naar Lokeren met cameraman en al, om alles in te blikken. Jan Vanderstichelen van Lo Magezien was er toen ook nog bij om een reportage te maken. Wel, met die clip van Velvet Spine behaalde ik de eerste prijs in Oost-Vlaanderen, via de Lootse filmclub Spotlicht, waarmee ik ingeschreven was. Echt een mooi resultaat. En de voorbije maanden heb ik de clip weer gelanceerd op Onze TV, je weet wel, het netwerk van lokale tv’s. En daar ben jij nu de lokale ankerman van? De correspondent? Als je dat zo mag noemen. In feite mag iedereen er zijn lokale filmpjes op zetten: bedrijven, amateurs, jeugdbewegingen… maar let wel, we waken over kwaliteit, want de schrijfruimte is natuurlijk niet onbeperkt. Maar inderdaad, Onze TV, is synoniem aan lokale televisie. Even op de rode knop drukken, en bij Telenet staan we op kanaal 408, en bij Belgacom op 350. Maar wees gerust, alles wijst zichzelf uit. Ook op het internet zijn we trouwens te zien. Er loopt overigens nóg een ander clipje van me op Onze TV. Eentje van de opvolger van Velvet Spine, het Nederlandstalige Aroma rond zanger Alain Baert van de zonneweringen en zo, met de single ‘k Wil jou. Met dat nummer haalden zij Tien om te Zien, destijds. En mijn clip haalt ook nu weer zeer goede kijkcijfers moet ik zeggen, op Onze TV. En binnenkort komt er

Enig bezwaar dat ik een filmische variant maak van Den Lootschen Baton, voor Onze TV? Wekelijks een portretje van deze of gene Lochristinaar?

mogelijk nog eentje op het scherm: Say that I love you, van A’nL, de Engelstalige tegenhanger van Aroma, ook al rond Alain. Je ziet, we blijven aardig bezig. Nog andere projecten? Zeker. Ik maakte voor het werk een film onder de titel ‘Gebed van de moderne mens’ waarin ik het leven van de zusters vergeleek met dat van leken. En de kapstok waaraan ik de verfilming ophing, was het bekende schilderij van Millet, het ‘Angelus’, met die biddende boer en boerin op, naast hun kruiwagen. Trouwens prachtig gespeeld door mijn schoonouders. Het leverde een mooie film op, vond ik, en ook op het werk waren ze zeer tevreden… Maar ook nu weer, heb ik handenvol werk! In januari ben ik freelance cameraman geworden, ik ben er wel fier op dat ik van mijn hobby een stukje mijn beroep heb kunnen maken. Nu ben ik bezig met een groot project met doven, onder de titel ‘Gebarenbad’. Dat is heel raar gekomen eigenlijk… In de chiro van Beervelde kenden ze mij reeds als ‘de man van de video’, en zo kwam Marijke Lippens, voormalig leidster daar en nu werkzaam als logopediste in St-Gregorius te Gentbrugge, naar mij met de vraag of ik het zag zitten mee te werken aan een project over gebarentaal. Samen met fotograaf Danny Sey sprong ik in het ‘bad vol gebaren’, een nieuwe uitdaging waar ik momenteel met hart en ziel aan werk. Gelukkig heb ik ondertussen twee jaar multimedia gevolgd, en drie jaar fotografie, en ben ik alweer aan mijn vijfde camera toe, een High Definition nu, want ik hoef je niet te vertellen dat de eisen steeds hoger komen te liggen. De wereld van het beeld staat in deze tijden niet stil, integendeel, die neemt een vaart als nooit te voren. Ik ben er zeker van dat je de stroom niet mist, zoals jij gedreven blijft. Veel succes nog als regisseur en cineast. Ok. Maar ik heb ook nog een laatste vraagje. Shoot! Enig bezwaar dat ik een filmische variant maak van Den Lootschen Baton, voor Onze TV? Wekelijks een portretje van deze of gene Lochristinaar? Geen probleem. We zijn hier ondertussen al met 25 000 op Groot Lo. We zullen elkaar wel niet voor de voeten lopen, zeker? Een kleine copyrightvermelding onderaan van Nummer9080 en ’t is ingeblikt. Ok? Prima! Tot een volgende. Tot een volgende! numm

Nummerdertigmeitweeduizendenelf

er

9080

mei’11

45


SKOEBIDOE Kopy- & print center Kwaliteit en snelheid is onze troef eindwerken thesissen cursussen prijslijsten presentatie ...

Kopiëren & printen

- modern materiaal voor een puntgave en uitmuntende kwaliteit - snelle afwerking zowel in kleur als zwart/wit - alles in één beweging (plooien, nieten, recto/verso, sorteren - van A4, A3, A2, A1 tot A0 - wit of gekleurd papier - van 80 tot 260 gram papier - speciale prijzen voor grote oplagen - bestanden via USB-stick of mailen naar info@skoebidoe.be - nog meer vragen? Laat ze horen! Zaffelaredorp 49 9080 Lochristi-Zaffelare - Tel: 09.355 68 80 info@skoebidoe.be

www.skoebidoe.be

MERKZONNEBRIL

OP UW STERKTE = glazen cadeau*

Ray-Ban € 129

Dior € 195

Dior € 235

Emporio Armani € 139

Emporio Armani € 139

Ray-Ban € 169

Ray-Ban € 139

Ray-Ban € 139

Ray-Ban € 109

Ray-Ban € 119

Gucci € 195

Emporio Armani € 105

Doorslaardorp 30 • 9160 Lokeren • Tel: 09/348.81.24 Openingsuren: dinsdag-vrijdag 9u-12u en 13u30-18u30 Zaterdag tot 17u • Maandag gesloten www.optiekvanbockstal.be

Ruim aanbod tiener- en kinderbrillen Het is mogelijk dat sommige Oogmerk Opticiens niet alle afgebeelde modellen in hun assortiment hebben. Informeer u vooraf. Prijswijzigingen en/of zetfouten voorbehouden.


Mei

Nummer9080

Nummerdertigmeitweeduizendenelf Uw nieuwsberichten of activiteiten in Nummer9080? Bezorg ons tijdig alle informatie via de website www.nummer9080.be/berichten of op ons adres. Voor meer nieuwsberichten en activiteiten > www.lochristi.com

Wekelijkse Sportreeksen

Looptraining met de Lo-Runners

gezinsbond Lochristi - do. 19.30 tot 20.30 u sportterrein Bosdreef, zo. 10 tot 11 u Domein Wachtebeke - info: alexdewart@yahoo.co 09/355 89 64

Yoga kvlv-Lochristi - do. Witte Zaal vrije

basisschool, Bosdreef - 20 tot 21.30 u - Ingrid 09/355 90 00

Turnen kvlv Lochristi - maandag in turnzaal

Edugo, Dorp Oost van 20 tot 21 u - Myriam 09/355 12 65

Volleybal gezinsbond Lochristi - elke di. 20

- 22 u in sportzaal van G.B.S. Kon.Boudewijnlaan - Alex Dewart 09/355 89 64, alexdewart@ yahoo.co

Kalender

Zaffelare - Schrijf je in voor 25 april bij Van den Berghe Johan - fc420674@skynet.be

Zondag 8 mei 2011

Groepsfietstocht vtbKultuur Lochristi

OCMW - 8 u tot 10 u in WZC Sint Pieter Lochristi info: 09/355 93 09, www.ocmwlochristi.be

± 40 km, richting Melle - 14 u parking Koning Boudewijnlaan - info: De Bruyne Maurits 09/355 60 27 Zondag 1 mei 2011

Vroegochtendwandeling aan de Etbos

Natuurpunt Moervaart-Zuidlede - 5 u ter hoogte van de Etboshoeve aan de Zuidlede - info: andre. vanpeteghem@skynet.be, 09/346 64 68

Wandelen in Zele (Durmen)

wandelclub “Malpertuus” vtbKultuur - vertrek 14.30 u aan de kerk - info: Eric 09/348 65 92, Rosette 09/355 63 78

Fietstochten Kvlv Zaffelare & Landelijke Gilde - elke do. 13.30 u vertrek kerk Zaffelare - info: Rosette 09/355.63.78 - vanaf 5 mei ook om 19 u - info: Annick 09/355 17 29

Powerwandelen Kav Lochristi - di. 3 - 10 17 & 24 mei, om 19.30 u tot 20.30 u looppiste Lochristi - info: Marianne De Grauwe 0474/33 46 18, Vercauteren Hilde 09/355 30 08 Fiets je fit Kvlv-Beervelde - wo. 19 u De Kring, Beervelde - ± 30 km - info: 09 355 96 37

Fietsende Grootouders

gezinsbond lochristi - 13.30 u Hijfte Kerk - info: bij Frans 09/355 63 77, Maria 09/355 29 54 of www.gezinsbondlochristi.be

Dinsdag 3 mei 2011

Glasjuwelen

kvlv Beervelde - 20 u De Kring, Kloosterstraat, Beervelde - info: willems.katr@skynet.be, 0492/27 29 42, www.kvlvbeervelde.net

Fietstocht naar Oostakker-Lourdes Meibedevaart

Koken, Feestelijke voorgerechtjes

OKRA Zeveneken - 8.30 u station Beervelde - info: Jet Behiels-Vermeiren 09/3557018

Rode Kruis Sticker 14-daagse

Rode Kruis afdeling Lochrist - FC De Kampioenen op de sticker - in de straten van Lochristi

Vrijdag 29 april 2011

Hoe presenteer ik mijn bedrijf ahv een powerpoint

Kvlv Zaffelare - Agra - Land- en Tuinbouw - 19.30 u - P.C.S. Destelbergen - info: Christine 09/355 17 69

Vrijdag 29 april t/m zondag 1 mei 2011

Lodejo Feesten - www.lodejo.be

op Terrein Drinks Maurice De Clercq - Vrijdag: Lodejo Live met Raymond Van het Groenewoud Zaterdag: Q-Music party - Zondag: grote familiedag

Zaterdag 30 april 2011

Kinderrommelmarkt

Gezinsbond Zaffelare - 14 u tot 16 u in St-Hubert

Woensdag 11 mei 2011

Voorleesnamiddag in de bib

van 15 u tot 15.30 u, bibliotheek Lochristi

Hoepel je soepel

kvlv Beervelde - 20 u Serres BEA Toleindestraat 109 - info: Gerda 0474 30 10 68

Unizo Lochristi - om 19 u in de vernieuwde Feestzaal Breughel, Beerveldesbaan 32

Markant Lochristi - 14 u aan Bank van de Arbeid, Volderstraat 1 Gent- info: desmedtolga@ telenet.be, 09 355 98 68 of www.markantvzw. be/lochristi

Donderdag 28 april tot 2 mei 2011

Kvlv Zaffelare - Agra - Landbouw - in het P.C.S. Destelbergen - info Christine 09/355 17 69

Maandag 2 mei 2011

Kvlv Lochristi - vertrek aan rondpunt Braamstraat om 13.30 u - info: ingrid.boone@skynet.be

Kav Zaffelare - 19.30 u Oude bib Kerkstraat 1b in Zaffelare - info: 09/355 29 87, 09/356 83 33, 09/355 29 92

Cursus: nieuwe trends in PC-beveiliging

Donderdag 12 mei 2011

Donderdag 28 april 2011

Fototentoonstelling Lieve Blancqaert

Dinsdag 10, 17, 24 & 31 mei 2011

Motorcross Belgian Championship

B.B.B. Kvlv Zaffelare - elke do. 20 tot 21 u kleu- Vmbb - spektakel in Beervelde - www.vmbb.be terschool Zaffelare - info: Sabien 09/356 84 68

Ontbijtbuffet

kvlv Zaffelare - 19.30 u in Oostakker

Woensdag 4 mei 2011

OKRA Lentereis - per trein naar Luik Start - Fiets je fit

kvlv-Beervelde - 19 u De Kring, Beervelde - ± 25 km - info: 09 355 96 37

Donderdag 5 mei 2011

Gezinsbedevaart Oostakker Lourdes

kvlv Hijfte & Kvlv Zaffelare i.s.m. Land. Gilde - mis om 20 u - kvlv Hijfte vertrekt om 19.20 u aan Hijfte kerk

Vrijdag 6 t/m zondag 8 mei 2011

Tuindagen van Beervelde Park van Beervelde

Ondernemers ontmoeten elkaar Vrijdag 13 mei 2011

Theateruitstap

Willemsfonds Lochristi - 20 u Uyttenhove - optreden van Steven Mahieu en Han (Solo) Coucke info: katelijn.van.den.bossche@skynet.be, 09/356 70 52

Glasfusing

kvlv Beervelde - 20 u De Kring, Beervelde - info: willems.katr@skynet.be of 0492 27 29 42

Zaterdag 14 mei 2011

Sneukel-dropping

kvlv Zaffelare i.s.m. Land. Gilde - info: Claudine 09/355 22 51

Groepsfietstocht vtbKultuur Lochristi

± 90 km, richting Astene-Deinze - 9 u parking Koning Boudewijnlaan - info: Julien 09/355 93 29

Zaterdag 14 & zondag 15 mei 2011

Historische dagen OTL De Lozen Boer

Pauwstraat Lochristi - alle info op www.oldtimertractoren.be of Raf Janssens 0475/628 129

Zaterdag 14 & maandag 23 mei 2011

Digitaal fotograferen en filmen op lokatie

vtbKultuur Videoclub Spotlicht Lochristi - 14 mei: opnames van 14 u tot 17 u - 23 mei: montage van 19.30 u tot 22 u - info: http://users.telenet.be/ Spotlicht/intro.html

Zondag 15 mei 2011

Zaterdag 7 & 18 mei 2011

Garageverkoop Zaffelare

Kvlv Gent (Lochristi) - De Bleekweide vzw, GrootBegijnhof 12, Sint-Amandsberg - 7 mei: 9.30 u tot 12.30 u, 18 mei: 19.30 u tot 22.30 u

Maandag 16 mei 2011

Ontmoetingen voor gescheiden vrouwen met kinderen

Zaterdag 7 & 11 juni 2011

Met Belgerinkel naar de Winkel Alle info op www.belgerinkel.be

kwb Zaffelare - van 9.30 u tot 17 u - deelnemerslijst te verkrijgen in café St. Hubertus- info: garageverkoop@kwbzaffelare.be.

Voetzoolreflexologie

kav Zaffelare - 19.30 u Oude bib Kerkstraat 1b in Zaffelare - info: 09/355 29 87, 09/356 83 33, 09/355 29 92

mei’11

47


O

Ondernemers Ontmoeten Elkaar

Donderdag 12 mei 2011 - 19.00 u

Uitnodiging

Locatie: De vernieuwde Feestzaal Breughel, Beerveldebaan 32, Beervelde Programma: 19.00 uur: Ontvangst met een drankje 19.25 uur: Verwelkoming door Johnny De Waele, voorzitter Unizo Groot-Lochristi 19.30 uur: “Geef uw zaak de juiste kleuren en geuren” door Ilse Van Eetvelde van The Inner Circle 20.30 uur: Steven Mahieu, winnaar van de jury- en de publieksprijs van Humorologie, én coming star van de Vlaamse stand up comedy, vergast ons op een stukje humor van de bovenste plank 21.15 uur: Tijdens de heel uitgebreide receptie is er volop tijd voor een informele babbel en netwerken

Mmmmmmercedes-Benz Gent

Voor deelname is uw inschrijving vooraf noodzakelijk: - Bij ‘t Lang Leven, Dorp-West 1 in Lochristi - Per telefoon: 0478/90.84.38 (Kaat Baertsoen) - Per mail: ondernemersuitlochristi@skynet.be

trakteert...

Ter plaatse betaalt u een bijdrage van: 30 euro/persoon voor Unizo-leden (max. 2 per lidkaart) 40 euro/persoon voor niet-leden U krijgt hiervoor een ontvangstbewijs

Vergeet uw visitekaartje niet u maakt kans op een HANGMAT van FATBOY, geschonken door A ProposPropos. Bloembinderij NAUDTS BOONE de publiciteit die blijft hangen

Verzekeringen & Landbouwkrediet

www.dekoning.be

Doe mee aan onze wedstrijd en win een etentje in één van ondervermelde gerenommeerde restaurants in Lochristi. voor uw groene energie

Mmmmmmercedes-Benz Gent

Wedstrijdvraag: Hoeveel kilometer (tot 1 cijfer na de komma gerekend) bedraagt de kortste afstand tussen de parking van Mercedes-Benz Gent NV en het centrum van Lochristi? (gemeten met een Mercedes-Benz navigatiesysteem)

trakteert...

D J I R T S D E WWEDSTRIJD WEDSTRIJD WEDSTRIJD WEDSTRIJD WEDSTRIJD WEDSTRIJD s r a a n n i w

Wedstrijdvraag: kilometer (tot 1 cijfer na de (naam, komma gerekend) de kortste afstand tussen31/03/2011 de parking van MercedesStuur uw antwoord - samenHoeveel met uw contactgegevens adres, bedraagt telefoonnummer) - voor Benz Gent NV en het centrum van Lochristi? naar: info@gent.mercedes-benz.be Antwoord: 8,6 km. Winnaars: Annemie Jacobs - Restaurant D’Oude Pastorie • Chris Sijbers - Restaurant De Lozen Boer • Stijn Verschueren - Restaurant De Renard

WEDSTRIJD WEDSTRIJD WEDSTRIJD WEDSTRIJD WEDSTRIJD WEDSTRIJD WEDSTRIJD WEDSTRIJD WEDSTRIJD WEDSTRIJD WEDSTRIJD WEDSTRIJD

*Enkel volledige antwoorden worden als geldig aanzien. (= contactgegevens + antwoord). Bij gelijke stand zal er een winnaar gekozen worden door middel van een trekking. De drie winnaars zullen bekend gemaakt worden in het nummer van april 2011. (De drie winnaars zullen verdeeld worden over de drie restaurants.) Milieu-informatie KB 19/03/2004: www.mercedes-benz.be.Geef voorrang aan veiligheid.

Doe mee aan onze wedstrijd


Meiactiviteiten Dinsdag 17 mei 2011

‘De regen voor hij valt’ van Jonathan Coe

Zaterdag 21 mei 2011

Dinsdag 24 mei 2011

Kvlv Vlaanderen - groots Event te Leuven

markant Lochristi - 20 u Reinaert Bibliotheek Lochristi - info: vannimmen@hotmail.com

100 jaar KVLV (Nationaal)

Van String tot String

kvlv-Beervelde Leesgroep - 20 u De Bonte Koe, Beervelde Dorp - info: fam.gijsel@skynet.be

Zondag 22 mei 2011

Woensdag 18 mei 2011

Een school met een hart voor uw kind - kleuterafdeling Kon. Boudewijnlaan 8 & lagere afdeling Schoolstraat 18 - 14 u tot 17 u

Groepsfietstocht vtbKultuur Lochristi

Gedichtenwandeling aan de Zandberg

Maandag 30 mei 2011

Slimme huis, tuin en keukenweetjes

kvlv Zaffelare - ledensamenkomst in de oude bib 19.30 u - info: Juliana 0476/84 11 32

Donderdag 19 mei 2011

5e Orgelconcert - Zaffelare

orgelwerkgroep - om 20 u kerk Zaffelare - info: Pasquali Moleneinde, Skoebidoe, UDW slaapcomfort Zaffelaredorp

Opendeurdag gemeenteschool Lochristi

Natuurpunt Moervaart-Zuidlede - om 14.30 u aan geboortehuis van Anton Van Wilderode, Dorpvaart 70, Moerbeke-Waas - info: helskens.daniel@ skynet.be, 09/346 88 29

Zaterdag 28 mei 2011

± 40 km, richting Gontrode - 14 u parking Koning Boudewijnlaan - info: Maurits 09/355 60 27

Kruisdagen

Kvlv Zaffelare i.s.m. Land. Gilde - om 19.30 u - info: Rosette 09/355 63 78

Vrijdag 20 t/m maandag 23 mei 2011:

Feestweekend Hoeksken-Meivelling: Feesttent Hoekskensstraat - info: luw354@gmail.com -

Vrijdag 20 mei: After Work-Party vanaf 18 u - Koppelbiljart om 20 u Zaterdag 21 mei: vanaf 14 u Krulbolling - vanaf 19 u Feestmaaltijd - om 22u30 optreden van ‘Tatiana Storm’, daarna dans met discobar - Zondag 22 mei: Vanaf 15.30 u Schlagerfestival met optreden Trisha, Jason Bradley, Laura Lynn, daarna dans met discobarMaandag 23 mei: 12 u Diner-Dansant voor senioren - 14 u Koffietafel - 20 u Zotte Maandag - 21.30 u special act, daarna dans met discobar

Advocaten

Advocatenkantoor Aelbrecht Sara bvba Beervelde dorp 40 - 9080 Beervelde Tel: 09.367 48 67 - fax: 09.367 48 68 E-mail: info@aelbrecht-law.be Advocaat Tom De Sutter Koning Albertlaan 128 - 9000 Gent Tel: 09.222 94 31 - fax: 09.220 23 27 E-post: tdesutter@fransbaert-law.be Webstek: www.fransbaert.be Advocatenkantoor Erik Van Gerven bvba Dorp West 73 - 9080 Lochristi Tel: 09.355 10 06 - fax: 09.355 20 50 E-mail: advocatenkantoor@van-gerven.be Bart Raes Beukendreef 26 - 9080 Lochristi Tel: 09.356 73 68 - fax: 09.355 67 03 E-mail: bart_raes@skynet.be Deconinck & Van Peteghem Koning Albertlaan 48 - 9080 Lochristi Tel: 09.337 50 70 - fax: 09.337 50 75 E-mail: info@advocaatlochristi.be www.advocaatlochristi.be Gert Coolsaet Dorp West 34A - 9080 Lochristi Tel: 09.328 8443 - fax. 09.328 8447 Gsm: 0497.43 61 66 Gert.coolsaet@telenet.be Jan Devroe Zevenekendorp 16 - 9080 Lochristi Tel: 09.356 95 72 - fax: 09.328 42 77 Gsm: 0495.800 944 Advocatenkantoor.devroe@telenet.be Linda De Coninck Beelbroekstraat 105a 9040 Gent (Sint-Amandsberg) Tel: 09.356 89 00 - fax: 09.356 69 75 E-mail: Linda.de.coninck@telenet.be

e g i t Nudrtessen a

Wenst u hier ook vemeld te staan? Neem contact met info@nummer9080.be

Advocaat Renaat Lievens Suzanne Lilarstraat 91, bus 201 - 9000 Gent Tel: 09.243 49 10 - fax: 09.243 49 15 E-mail: renaat.lievens@vanasch-advocaten.be

Boekhouders/Accountants Fiscalisten

Adfibodem bvba Voordestraat 70A - 9080 Lochristi Pijkestraat 138 - 9041 Oostakker Tel: 09.3551210 - jl.demeyer@adfibodem.be www.adfibodem.be Valérie Caulier Fiscaliteit-startersadvies Kerkwegelakker 7 - 9080 Lochristi Tel: 09.328 82 89 - fax: 09.328 82 89 Mail: valerie.caulier@telenet.be

Kinesitherapie

Vanessa Minne en Vanja Dewaele Orchideeënhof 7 - 9080 Lochristi Tel. 09.259 06 58 - Gsm: 0476.99 44 39 E-mail: vanessa.minne@telenet.be Koen Velghe - Kinesitherapeut Elf Novemberlaan 3 9080 Lochristi 0478.47 00 67

Podologie

Els Pauwels en Eva Baele Eikendreef 10 - 9080 Lochristi Gsm: 0476.80 42 22 - enkel op afspraak Ann Bieseman Stationsstraat 62 - 9080 Lochristi Gsm: 0477.75 18 69

Thuisverpleging

Thuisverpleging Jeroen Cottenier bvba Gsm: 0495.65 76 89 jeroen.cottenier@telenet.be Alle mutualiteiten - 7 op 7 Thuisverpleging Julita Van der Sypt Hoekskenstraat 103 - 9080 Lochristi GSM: 0495.23 97 43 E-mail: julita.vandersypt@skynet.be Alle mutualiteiten - 7 dagen op 7

CRVB Accountancy bvba Dorp-Oost 21 bus 304 - 9080 Lochristi Tel : 09/355.24.63 E-mail : info@crvb.info

Thuisverpleging op maat Carine Laureyns - Gsm: 0477.044 536 Marleen Sucaet - Gsm: 0495.235 462 Rostijnestraat 80 - 9042 Desteldonk Alle mutualiteiten - 7 dagen op 7

Dierenartsen

Voedings- en dieetkundigen

Dierenarts Katrijn De Groote Gentse steenweg 469 9160 Lokeren ( Dorp Zeveneken) Tel: 09.3288079 - Gsm: 0475.786 139

Voedings- en dieetkundige Diabeteseducator - Céline Stadeus Koning Leopold III Laan 4 - 9080 Lochristi 0476.39 33 60 - Enkel op afspraak

mei’11

49


het

klaverke vier

Nummer9080

Nummerdertigmeitweeduizendenelf

of ‘t klein batonneken...

Anne Boone

hallo, hier is de zéér bezige bij. Hé Andries, dank je wel om de baton aan mij te geven. Ik ben Anne Boone en woon samen met mijn ouders, mijn oudere zus Evelien en mijn oudere broer Pieter in Zeveneken. Wie ook nog bij ons woont is onze hond Siska, ons konijn Snuffel en onze vis Blub. Mijn hobby’s zijn: dansen bij De Sprankel te Beervelde, turnen bij Athena in Destelbergen, zwemmen bij de FIRST in Oostakker en naar de KSJ gaan waar ik me nooit verveel!

In de zomer ga ik windsurfen te Beervelde. In juli ga ik voor het eerst op paardenkamp met de CM. Ik kijk er echt naar uit. Ik vind het heel leuk dat ik één keer per jaar mag gaan skiën in Zwitserland (in de winter natuurlijk!). Mijn grootste droom is zelf een paard onderhouden en berijden maar ook een héél gelukkig leven te hebben. Deze baton geef ik door aan Cato De Mol, een echt Molleke!

1 Hallo iedereen bedankt Anne voor het klavertje 4. Dag Iedereen, ik ben Cato De Mol en ben 13 jaar. Ik woon op de wijk de Molens te Zaffelare. Ik maak graag veel plezier in’t leven, samen met mijn zus Nette & broer Wannes. Mijn hobby’s zijn dansen, zwemmen, naar de chiro gaan, enz. Samen met al mijn vrienden & vriendinnen is dit megacool! Flik-Flak in Zaffelare doe ik ook supergraag, de danskriebels heb ik meegekregen van mijn mama J. Verder ga ik naar de school “Edugo de Brug”, waar wel heel veel regels zijn :p. Van al dat sporten krijg ik natuurlijk veel honger, mijn lievelingseten zijn de frietjes van topchef pépé, zelfs mama kan ze niet beter maken, hihi. En nu ga ik verder mijn fiets gaan verven in’t knalgroen met rode stippen, wijs hé!!!!!!!!!! Ik moet nu ophangen, voor weer een toffe dag! O ja ik zou graag mijn klavertje 4 doorgeven aan Axelle Middernacht, ik ken haar via mijn papa. Samen met vele andere vrienden van papa maken ze de straat onveilig met hun koersfietsen…saluut iedereen.

50 mei’11

Cato De Mol

2


Nummer9080

‘t klaverke vier

Nummerdertigmeitweeduizendenelf

Hallo, Ik ben Joke De Witte en ben heel blij dat ik het klaverke vier heb gekregen van Axelle. Ik woon op de Denen te Lochristi en ben 11 jaar. Mijn grootste hobby is dansen. Ik zit al van mijn vier jaar op ballet bij dansschool Arabesk. Deze zomer ga ik ook op danskamp met een goede vriendin die ook in de dansles zit.

Joke De Witte

4

Nu zit ik nog in het 6de lagere school in een super leuke klas met een super leuke juf Ann. Volgend schooljaar ga ik waarschijnlijk naar Viso in Mariakerke om later fotografie te studeren want dat boeit mij heel hard. Ik ga ook op reis met mijn moeder, vader en kleine zusje Tine (waar ik soms ruzie mee maak...) naar Zwitserland. Het is daar wel super leuk. Ik ga ook met Axelle en nog vrienden en vriendinnen een weekendje weg (lekker gezellig). Onze papa’s kennen elkaar al lang. Ze hebben ook dezelfde hobby’s: fietsen en met de jeep (Willy) er op uit trekken. Daar kijken ik, Axelle, Eline en de anderen naar uit. Samen op de achterbank lekker kletsen en onze papa’s aan het stuur? HEEEEERLIJK Als ik niet weg ben met vrienden zit ik vaak op de computer vooral op msn om met vrienden en vriendinnen te chatten. Soms wel ietsje te veel dus ik ga proberen afkicken. Ik feest ook graag lekker met vriendinnen op de dansvloer staan, SUPER WIJS Ik geef het klavertje vier graag aan een leuke klasgenote van mij Maaike Vermeersch.

3

Merci, Cato!

Axelle Middernacht

Hey, mijn naam is Axelle Middernacht en ik ken Cato via mijn vader omdat onze twee vaders, samen met nog enkele andere mannen, fietsen. Ik woon op de grens met Beervelde en Lochristi. Ik ben 14 jaar en ik zit op Sint-Janscollege in SintAmandsberg. Ik doe graag aan sport. Ik fiets elke dag naar school en zwem competitie bij de Zuidlede Zwemmers. Andere dingen die ik graag doe zijn met vriendinnen afspreken om eens naar de cinema te gaan of te gaan shoppen. Ik ga heel graag op reis en vooral om veel avontuur te beleven zoals eens te gaan raften of rotsen te beklimmen. Vorig jaar was een uitzondering want dan zijn we naar

Egypte geweest (na jaren zagen) omdat ik in het vierde leerjaar een spreekbeurt gaf over Toetanchamon en sindsdien boeide de Egyptische geschiedenis mij. Ik vond het zelfs zo leuk, dat ik nu aan het sparen ben om naar Venetië of Griekenland te gaan. Zo dit was mijn korte voorstelling. Ik geef de baton door aan Joke De Witte omdat ik haar al heeeeeeel lang ken en omdat ze voor mij een soort van familie is. Salut!

mei’11

51


735086D1 - A07 Ed : 123/DZ CMYK 14-04-11 14u22 EDP 1e versch: 21-04-2011 cci ProofPdf- VTW:ERIC PISCADOR

TRAMPOLINE’S Compleet met veiligheidsnet

AAN STUNTPRIJZEN Gratis il en afdekze trapje

NIEUW !

14-04-11 14u22 EDP 1e versch: 21-04-2011 cci ProofPdf- VTW:ERIC PISCADOR

Ø 2,44 m

A150 "ROMANA" GOLFPLAAT LINE’S A175 UNTPRIJZEN A195 Compleet met veiligheidsnet Ø 3,05 m ROMANA golfplaten voor dak en gevel zijn gemaakt uit hoogwaardig kunststof

die weerstaat aan alle weersinvloeden , is onderhoudsvrij , licht van gewicht , zeer sterk en milieuvriendelijk. Ø 3,66 m TECHNISCHE GEGEVENS. Lengtes: 4 - 5 - 6 - 7 - 8 m. Breedte: 1,10 m Golf: 177 x 51 mm. (zelfde als eternit) Dikte: 3 mm. Gewicht: 6,4 kg. / m² n € 16.95 / M² Kleur: leigrijs W:ERIC PISCADOR

METAALPLATEN VOOR DAK & WAND PARTY TENT 3 X 6 M

Compleet met alle zijwanden GRATIS THUIS Grijs frame & grijs dekzeil Wit frame & groen dekzeil GELEVERD ART. NR. 48869

t

N

€ 225

€ 225

PARTY TENT 5 X 8 M

Compleet met alle zijwanden Grijs frame & grijs dekzeil Wit frame & groen dekzeil ART. NR. 48870

NETTO PROMOTIEPRIJS

€ 375

PARTY TENT 4 X 6 M

€ 265

PARTY TENT 4 X 4 M

Compleet met alle zijwanden Grijs frame & grijs dekzeil Wit frame & groen dekzeil ART. NR. 48870

€ 375

€ 9.- / M² PARTY TENT 4 X 6 M

NETTO PROMOTIEPRIJS

NETTO PROMOTIEPRIJS

PARTY TENT 5 X 8 M

2de KEUZE PLATEN WIT:

Compleet met alle zijwanden Grijs frame & grijs dekzeil Wit frame & groen dekzeil ART. NR. 48869

Compleet met alle zijwanden Grijs frame & grijs dekzeil Wit frame & groen dekzeil ART. NR. 48871

NETTO PROMOTIEPRIJS

€ 12.-NETTO / M² PROMOTIEPRIJS DAK - EN WANDPLATEN Kleur: anthraciet grijs of bruin lengte's: 2 - 2,5 - 3 - 3,5 - 4 - 4,5 - 5 - 5,50 - 6 m.

PARTY TENT 3 X 6 M

Compleet met alle zijwanden Grijs frame & grijs dekzeil Wit frame & groen dekzeil ART. NR. 48873

GEISOLEERDE PLATEN NETTO PROMOTIEPRIJS € 24.- / M² Metaalplaat met 3 cm pu isolatie lengte's: 2,60 - 3,10 - 3,60 - 4,10 - 4,60 - 5,10 5,60 - 6,10 m.

NETTO Prijzen btw 21 % inbegrepen

€ 215

Compleet met alle zijwanden Grijs frame & grijs dekzeil Wit frame & groen dekzeil ART. NR. 48871

NETTO PROMOTIEPRIJS

€ 265

PARTY TENT 4 X 4 M

Compleet met alle zijwanden Grijs frame & grijs dekzeil Wit frame & groen dekzeil ART. NR. 48873

NETTO PROMOTIEPRIJS

€ 215

Antwerpsesteenweg 104 - 9080 Lochristi T: 09/355 00 33 - www.deschachtdoehetzelf.be

DB17/735086D1


de Lootse

’t Is jong en ‘t beweegt Een graffitimuur exclusief voor onze jeugdbewegingen en -clubs!

Billboard l i r p a 9 2 esten d e jofe o L e t s 40

tr at is ag M 23 .0 0 01. 15

Afte rpar ty with DBP

Raymond V/H Gro RISTI H C O L il r p a 0 3 T AIJ VR Z naf 21u De Clercq - va FEESTEN Drinks Terrein LODEJO 80 Lochristi 90 Dorp-Oost 133, €10 / adk: €12 vvk niet-leden: vvk leden: €8 / : www.lode VOOR MEER INFO

jo.be / 09 355 56 77

• V.U.:

9080 Lochristi LodejoDorp-Oost 1,

enewoud

nr ol W it h L ov e pe es H 20.50

22. 00

Ik ben God niet ik heb niet zoveel verstand

Mokujin

20. 00

C lo c km on st er

TERREIN LODEJOFEESTEN - DRINKS DE CLERCQ - DORP-OOST 133 (N70) - 9080 LOCHRISTI

AANVANG: 18.30u • PRIJS: LEDEN €6 / NIET-LEDEN €8 / AAN DE KASSA €10 VVK-PUNTEN: JEUGDHUIS LODEJO, PRESS SHOP , ABSOLUUT , PICASSO, TAVERNE REINAERT (LOCHRISTI), KRANTENSHOP SKOEBIDOE (ZAFFELARE), BOEKENSHOP MIEKE & CO (BEERVELDE) KRANTENSHOP DE STER (ZEVENEKEN), FOTO-VIDEO DE DOBBELAERE G. (LOKEREN), FNAC (GENT) . VOOR MEER INFO: WWW.LODEJO.BE / 09 355 56 77 . V.U.: LODEJO, DORP-OOST 1, 9080 LOCHRISTI

LOCHRISTI

NACHTWINKEL Dorp-West 28

Druk: www.printenco.be

NIET OP DE OPE

NBARE WEG GOO

IEN

mei’11

53


Marc Everaert IMMO

Vrijheidsplein 19 B1 9160 Lokeren Telefoon.09 349 29 50 Erkend Makelaar BIV 205708

bvba

www.ImmoMarcEveraert.be

TE KOOP Destelbergen

Lochristi

Burg. Libbrechthof

Burg. Vermeulenlaan

recent DUPLEXAPPARTEMENT (1e en 2e verd.)

VILLA (Open Bebouwing) met

- gelijkvloers: inkomhall, toilet, living en keuken - eerste verd.: overloop, 3 slpk., badk., balkon - grote garage, terras, tuin en tuinhuis. Tot. opp. 968 m² en ± 22 m straatbreedte. Residentiële ligging, nabij Lochristi Centrum. Inl. RO: Vg-Wg-Gdv-Gvkr-Vv

met inkom, vestiaire, toilet, living, open ing. kkn., terras, overloop, 3 slpk., badk., toilet, berging, individuele garage, gemeenschappelijke tuin. Residentieel gelegen, in woonpark. Zeer vlot bereikbaar. Inl. RO: in aanvraag

Wachtebeke

Beervelde

ruime VILLA FERMETTE (Open Bebouwing)

HOEVEWONING (Half Open Bebouwing)

Walderdonck

Vijfweegse

met inkom, vestiaire, toilet, 2 burelen, grote living met OH, ing. kkn., toilet, kelder, overloop, grote hobbyruimte, 5 slpk., berging, badk., oprit, dubbele garage, aangelegde tuin met veel privacy, terras en tuinhuis. Tot. opp. 2.517 m². Ook voor vrij beroep en/of gedeeltelijk professioneel gebruik.

met hall, living, (leef)keuken, 2 slaapkamers, badkamer, wasplaats, kelder, grote open ruimte (1e verd.) (kan ingericht worden voor meerdere kamers), ruime schuur, tuin, oprit. Totale oppervlakte 1.122 m². Nabij oprit E17. Inl. RO: Gvg-Ag-Gdv-Gvkr-Gvv.

Destelbergen - Burgstraat

Sint-Amandsberg - Krekelberg

Lochristi - Hijftestraat

recent en ruim WOONHUIS (HOB)

WOONHUIS (hoekwoning)

groot perceel BOUWGROND voor Open Bebouwing

met inkom, toilet, grote living, ing. kkn., berging, 3 slpk., badk., zolder, oprit, aangelegde tuin met terras, garage. Tot. opp. 835 m². Inl. RO: in aanvraag. Vlot bereikbaar

VERKOCHT

Eksaarde - Zuidstraat

ruime en stijlvolle VILLA NIEUWBOUW (OB)

met inkom, toilet, bureel, living, keuken, waspl., berging, 4 slpk., badk., 2 bergingen, garage in de woning, (overdekt) terras en grote zuidgerichte tuin. Tot. opp. ± 1.342 m². Inl. RO: Vg-Lwag-Gdv-Gvkr-Gvv. Realisatie van nv woningbouw Freddy Vermeulen

VERKOCHT

met inkom, living (± 30 m²), keuken, berging-wasplaats, badkamer, kelder, 2 slpk., zolder. Tot. opp.: 59 m². Vlotte verbinding naar Gent-centrum. Nabij H. Hartplein en Heernisplein. Inl. RO Gvg-Wg-Gdv-Gvkr-Gvv

VERKOCHT

Wachtebeke - Rechtstro

Laatste DUPLEX-APPARTEMENT in Residentie Mauritius

Tweede verdieping. Met 2 slaapkamers, terrassen, ondergrondse garages, bergingen en auto-staanplaatsen. Totaal afgewerkt. Vlakbij dorpscentrum. Vlot bereikbaar.

met een tot. opp. van 1.255,81 m² (28,21 m straatbreedte). Landelijke ligging. Op ongeveer 1 km van Lochrsti Centrum. Lot 1 van de goedgekeurde verkaveling dd. 28/04/2009. Dossiernr. Gemeente V0623/1. Ref. Ag. RO-Vlaanderen 5/44034/1062/1. Inl. RO Gvg-Wg-Gdv-Gvkr-Vv.

Oostakker - Eeckhoutdriesstraat WOONHUIS (HOB)

met hall, living, keuken, badk., 2 slaapkamers, terras, tuin, garage en oprit. Tot. opp. 331 m². Nabij Oostakkerdorp en Kennedylaan. Inl. RO: in aanvraag

Eksaarde - Eksaardedorp-Polenstraat

Beervelde - Magretstraat

3 aanpalende WOONHUIZEN

perceel BOUWGROND voor Open Bebouwing

op hoekperceel. Totale oppervlakte: 500 m². Gelegen in woongebied. Zuidelijk georiënteerd. Project voor renovatie of nieuwbouw. Inl. RO: Vg-Wg-Gdv-Gvkr-Gvv

totale oppervlakte ±1.199 m² en ± 33m straatbreedte. Verkavelingsvergunning dd. 08 juni 2010. Gem dossiernr V/ V0660/1. Ref. Agentschap RO-Vlaanderen: 5/44034/1099-1.Straat met weinig doorgaand verkeer. Vlakbij oprit E17. Inl. RO: Gvg-Wg-Gdv-Gvkr-Vv


Nummer9080

Nummerdertigmeitweeduizendenelf

Lo bloeit en boeit

Tussen kasseien aan de kant van de weg in de Dekenijstraat

In de sporen van

Judaspenning

door Markus

Volgens bepaalde volksoverlevering, was Judas Iscariot de penningmeester van Onze-LieveHeer en zijn apostelen, en dat is niet goed afgelopen… Judas verraadde zijn meester met een kus voor 30 zilverlingen, zo lezen we in de Bijbel. De judaspenning, Lunaria Annua, afkomstig uit Zuidoost-Europa, maar hier ingeburgerd, behoort tot de kruisbloemenfamilie. Typisch voor die grote familie zijn de hauwtjes waarin de zaadjes zitten. Van Judaspenning kennen we allen die zilverwitte, satijnachtig glanzende tussenschotten die op de stelen blijven zitten nadat de zaadjes eraf gevallen zijn. Ze worden heel veel gebruikt in droogboeketten.

Een kus is niet altijd liefde De paarsrode lilakleurige bloemen bloeien in de paastijd. De volksverbeelding verbindt de eironde hauwtjes met de 30 zilverlingen van Judas’ verraad, alsof daarmee een beetje van de pijn overgeënt wordt. Of beter nog: alsof even de trillende hartvormige blaren de leegte gevangen houden, zoals Tibetaanse gebedsvlaggen doen, totdat de wind is gaan liggen en de vrieskou over is gewaaid.

It started with a kiss... Het begon allemaal na die kus...

Het begon allemaal met die kus…

mei’11

55


PLAMECO PLAFONDS Plafonds Sierlijsten Verlichting

Een nieuw plafond in 1 dag! Geschikt voor elke ruimte.

terwijl de meubels blijven staan

√ √ √ √ √ √

Schone montage in één dag. Zonder hakken en breken. De meubels kunnen blijven staan. Voor elke interieurstijl. Verlichting naar wens. Uit één geheel op maat gemaakt.

gezien bij

Tijdens deze speciale show kunt u zich uitvoerig laten voorlichten over de vele mogelijkheden van dit unieke en beproefde plafondsysteem. De koffie staat klaar!

zonder hak- en breekwerk

Gentstraat 150, 9041 Oostakker Keukeldam 96, 8790 Waregem www.artenova-construct.be info@artenova-construct.be

KIJKWONING Irma Noteboomstraat 24 te Eeklo Bel ons voor een afspraak >> 09.385 95 75

Bij ons vindt u alles voor een geslaagd communie- of tuinfeest !! assortiment tafelpapier - servietten - borden en glazen aan de beste prijzen ! Partytent wit zeshoek

6,80 m - 5,00 m - hoogte 3,60 m

399 €

LOODS 3

5

Slagmanstraat 2

Partytent ovaal

3,5 m x 5,3 m kleuren taupe en beige

Partytent rond

299 €

diam. 3,5 m - hoogte 2,7 m

199 €

(kruispunt Lozen Boer)

9080 Lochristi tel. 09.232 21 80 Open

Maandag 13h30 - 18h Di t.e.m. zaterdag 9h30 - 18h Zondag 14h00 - 18h promo geldig tem 8 mei 2011 of zolang de voorraad strekt

Bartafel

wit rond vouwbaar

39.99 € Ook bijhorende tafelrokken stretch te verkrijgen in kleuren wit, zwart en grijs


Nummer9080

???????

Nummerdertigmeitweeduizendenelf

door Inge Suys

‘t Is

door‘t komen van ‘t blad, verklaarde mama altijd de plotse bedrijvigheid van haar kroost in de lente. Er zal nog schriemen van komen! zei bompa, gevolgd door mémé, Allez, lacht ulder ne keer goed uit, kom, schobbejokken! waarop we 1. nog simpeler werden, 2. lichtjes ruzie begonnen te maken en inderdaad 3. mijn broer me meestal aan het wenen bracht. In den hoek alle twee, gij ginder, gij daar, en meestal was het snel gepasseerd. Ondertussen is er nog niet zoveel veranderd: nu nog krijg ik de kriebels als de zon steeds feller door de takken priemt en de vogeltjes net iets harder lijken te fluiten. En word ik onrustig als ik ’s morgens wakker word, want ’t is altijd net iets klaarder dan gisteren, waardoor ik constant denk dat de wekker zich overslapen heeft. Iets wat in theorie onmogelijk is: ik ben begiftigd met het bedenkelijke talent elke dag stipt 10 seconden voor het onding wakker te worden, zodat ik net op tijd het knopje kan induwen. En néén, de snoozeknop gebruik ik niet. De enige snoes van dienst in de bedstee is ‘t Liefje. Hij kent mijn theorie: oogjes open en hupsakee, fris en monter de dag tegemoet! Hij heeft echter een ander beleid. Zijn ouders hadden me nochtans verwittigd: Onze zoon lijdt aan de ziekte van Gilbert, klonk het plechtig. Oh nee, dacht ik nog, Niet één die niet kan lezen of schrijven, maar ik had chance: het bleek een soortement kwaal te zijn waar de patiënt in kwestie meestal niet weet dat hij het (zitten) heeft. Er kan wel een lichte vorm van

cursiefje

vermoeidheid optreden. En dat lààtste woordje, beste lezer, heeft me al veel parten gespeeld. Want de moeheid van Liefje is vaak van dien aard dat hij er niet licht kan overgaan. Dus moet wat bijgeslapen worden. De actuele strategie aan de rechterkant is: blijven liggen tot nader order of tot de linkerkant opstaat. De eerlijkheid gebiedt me volgende unieke eigenschap in dit verband aan te halen. ’s Avonds zal je Liefje nooit aantreffen in pyjama, peignoir of eender ander vestimentair onding dat zou kunnen doen denken aan huiselijkheid of goede-huisvaderschap: Ik ben altijd paraat, voor het geval ik dringend weg moet of er brand uitbreekt, en ik je moet redden. Dus wordt de soirée doorgebracht in stadstenue, sjaal, schoenen en dies meer. You never know. U kan zich inbeelden dat ik indertijd als een blok viel voor deze ridderlijke belofte. Na enkele jaren weet ik echter dat die koene paraatheid tegen het ochtendgloren plaats maakt voor een vage uiting van inertie. Dan mag het kot afbranden en een bende inbrekers me komen ontvoeren, de ridder vol goede voornemens slaapt er zich vrolijk doorheen. En draait zich nog eens. Een diepe draai, niet de diepste, maar toch, ik word er vaak bij betrokken. Op zich kan ik daar goed mee leven, want al slapend doet een mens geen kwaad. Maar sinds een tijd geraak ik, door twee dingetjes, niet meer tot mijn rapid eye movement en ontdekte ik dat de wereld achter zijn uren gewoon verder leeft. Maar ik wìl dat

Insomnia

9080

nummer

De Kapiteinstraat loopt van Lohoeksken naar de Vierweegse, tussen de Oudeveldstraat-Verleydonckstraat enerzijds en de Rechtstraat-Lindestraat anderzijds. Deze straat lag eertijds gedeeltelijk op Lochristi en gedeeltelijk op Zaffelare. Maar die grens lag meestal niet in het midden van de straat. Deels lag de uitplant van sommige stukken aan de overkant van de weg. Zo gebeurde het dat aan de ene kant van de gracht bomen stonden van de eigenaar aan de overkant, en aan de andere kant van de gracht bomen van de eigenaar van deze kant. Nu er geen bomen meer werden geplant langs deze straat valt dit niet meer op. Deze straat had aanvankelijk een zeer oude naam, die taalkundig verwees naar een oorsprong uit ten laatste de 11de eeuw. Deze weg werd de Lachouterstraat genoemd, wat betekende: straat aan een grensbos. Deze naam verwees naar de middeleeuwse scheiding tussen het domein van de Gentse Sint-Pietersabdij (Zaffelare)

niet weten, ik wil slàpen. Ik durf het hem niet zo goed face-to-face zeggen, dus dan maar via

deze laffe manier… Liefje voert heelder conversaties in z’n slaap. Boeiend, dat wel, het gaat over leningen, tuininrichtingen, discussies op ‘t werk. Er is er altijd maar één aan het woord. De nachtelijke meetings vinden plaats in z’n hoofd, maar de gesprekken vloeien er vlotjes uit, met de nodige klemtonen en replieken. Dan maakt hij zich kwaad en is het van Ik bel u later over dat dossier nog terug, wat nog redelijk concreet is, tot Wanneer past het voor jou?, wat ik al wat verdachter vind. Niet dat ik moet vrezen voor buitenechtelijke activiteiten aan Liefjes kant, want wàt zou hij wààr nog zoeken? Het tweede dingetje vind ik vervelender. ‘s Avonds ziet het er goed uit: bedje mooi gespreid, dons afgemeten 30 cm langs elke kant. 1 uur later: mijn kussen weg, zijn voeten overlangs over de mijne, de dons uit onze gemeenschap van aanwinst 100% zijner zijde. Ik blijf over met zijn drie zakdoeken. Als ik dan zachtjes opper: Liefje, ik heb koud, dan krijg ik nu al een volle maand te horen: Koud? ‘t Is toch niet koud? waarop hij zijn gesprekken verder voert. En gij moet mij redden, monkel ik, en priem mijn koude voet in zijn zij. Allez, ge maakt me wakker!, krijg ik te horen. Da’s erover.

straatnamen door

Bert Vervaet

en het domein van de graaf van Vlaanderen (Hijfte). Het was aan deze oude weg dat de Sint-Pietersabdij in 1150 de ontginning van het grondgebied Zaffelare begon, met een hoeve die later Bruynewalle werd genoemd. In de 17de eeuw woonde hier een politiebeambte, Laureins (Laurentius) de Waele (1578-1659). Hij was in die functie ook “costumier”, kenner van het gewoonterecht, die moest weten wanneer iets fout of niet fout was. Deze politieman werd in die tijd “kapitein” genoemd en ook zijn zoon, eveneens een Laureins, was “kapitein”. Zo veranderde in de volksmond de Lachouterstraat naar Kapiteinstraat. In de moderne tijd kreeg deze straat meer aandacht omdat er een tennisterrein werd ingericht dat veel belangstelling kreeg. mei’11

57


????????

De Lootsche baton

1 Nummer9080

Nummerdertigmeitweeduizendenelf

2

3 4

We geven onze Lootsche estafettestok door aan een ‘groepsmens’. De gekozen loper bepaalt wie overneemt. Enige beperking: er wordt het liefst tot buiten de deelgemeente gelopen. En ’t moet met liefde zijn, dat de baton doorgegeven wordt. (sh) Katleen Van de Vijver, stelt haar 24 kapoenen uit de 3de kleuretklas voor aan haar tante Antoinette, ex-kleuterleidster uit de 3de kleuterklas. Ze geeft haar met veel liefde de baton.

1

2 Graag neem ik de baton over van mijn lieve nicht Katleen.

Ik ben Antoinette Van de Vijver, gehuwd met Paul Van Doorselaer, wonende te Zaffelaredorp 7. Op Zaffelare ben ik wel behoorlijk gekend. Mijn beroep was immers kleuterleidster, steeds werkzaam in de lokale Vrije Basisschool. De 5-jarigen (derde kleuterklas) lagen me steeds nauw aan het hart en de voorbereiding tot het eerste leerjaar was heel leerrijk, speels en aangepast aan de kinderleeftijd. Toen kwam er een tijd van overschakeling: mijn pensioen! Wat nu gedaan? Ik die gewoon was op tijd en uur de dagelijkse bezigheden vlot te laten verlopen. Ik moest nu mijn dagen op een andere manier invullen. Ik begon dus hobby’s te ‘verzamelen’: ik nam deel aan culturele activiteiten, volgde kooklessen, bloemschikken, deed mee aan allerlei uitstapjes en andere leuke bezigheden… Tevens heb ik me aangeboden als vrijwilligster bij Ziekenzorg. Deze groep bestaat uit een zeer goede voorzitster (Annette Burggraeve) met vele vrijwillige medewerkers. Reizen, samen met mijn echtgenoot Paul, doe ik ook heel graag: culturele korte en lange ontspannende uitstapjes, zoals naar de Ardennen, de zee…, fietsen in de mooie omgeving van Zaffelare, samen genieten van gewone, eenvoudige dingen… We wonen in een mooie groene omgeving. ’s Morgens worden wij gewekt door een gemengd koor van vogelengezang, en wanneer ik door mijn keukenvenster kijk… wie zie ik daar? Mijn trouw en lief, klein roodborstje dat vrolijk een paar rondjes draait, eventjes naar binnen kijkt en hop… weer opvliegt. Heerlijk toch? Graag geef ik de baton door aan de sympathieke Lucrèce Groenvynck-De Visscher.

58 mei’11

“De Lootsche baton”. Hij werd me toegeworpen door Antoinette Van de Vijver en heb hem een beetje verrast maar met volle goesting overgenomen. Dank u wel Antoinette.

Ik ben Lucrèce De Visscher; geboren bij ‘Vercauteren’ (voor wie zich dat Gentse ziekenhuis aan de Dampoort nog herinnert) maar heb tot m’n 7 jaar in Zeveneken gewoond. Na wat omzwervingen - van Hijfte naar Gentbrugge - ben ik in 1984 terug in m’n “geboortehuis” beland in de Oude Veldstraat nr 98 te Zeveneken. Samen met m’n man Marc Groenvynck kreeg ik 2 kinderen: dochter Kim (33j) en zoon Hans (32j). Ik ben de trotse oma van 2 schattige kleindochtertjes en binnenkort wordt onze eerste kleinzoon geboren. Reizen, fotografie en kokkerellen zijn een paar van mijn hobby’s en als vrijwilliger bij Markant verzorg ik de minisite van Markant Lochristi en Markant Regio Gent. Ernstige medische problemen maakten dat ik EVEN moest STILSTAAN maar dat had ook zo z’n voordelen. Ik kreeg noodgedwongen meer tijd voor mezelf; ontdekte dat een mens sterker is dan hij denkt; en ondervond dat ik RIJK ben: RIJK aan VRIENDSCHAP. Ik ben heel dikwijls te vinden achter m’n laptop; ook die heeft me door die moeilijke periode geholpen. Het schrijven op m’n blog werkte helend en leverde warme vriendschappen op. Na 5 jaar ‘out’ sta ik momenteel voor een nieuwe uitdaging: een nieuwe job. Graag zou ik de baton doorgeven aan iemand die me heel dierbaar is: m’n zus Marleen. Zij is één van de velen die meevocht aan de zijlijn.


Nummer9080

De Lootsche baton

Nummerdertigmeitweeduizendenelf

3

Dankjewel zus voor de baton.

Ik ben Marleen De Visscher (53 j). Reeds 30 jaar getrouwd met Gerrit Pauwels. We hebben een zoon Guillaume (23 j). Gedurende 26 jaar heb ik met hart en ziel ‘Beauty Garden’ - een schoonheidsinstituut & parfumerie - uitgebaat waardoor ik bijzonder veel contact had met mensen. ‘k Was 21 jaar toen ik startte en was de enige in de gemeente. De zaak was 21 jaar in Dorp-West gevestigd maar in 2002 verhuisden we naar de Stationsstraat, waar ik nog ongeveer 4 jaar mijn praktijk verder zette. Door gezondheidsproblemen was ik echter genoodzaakt te stoppen. Hierdoor begon ik aan hartrevalidatie en zo kwam ik in contact met lotgenoten die me aanmoedigden om verder te komen turnen en zwemmen. Eén van mijn favoriete hobby’s is fietsen in groepsverband. Dit doe ik al enkele jaren met vzw wtc ‘De Fietsfanaatjes” - een damesclub uit Lochristi. Elke woensdagavond, in het seizoen, zijn we van de partij. Maar ook in het buitenland durf ik al eens op de fiets springen. Verdere hobby’s zijn: skiën, ik dans heel graag, mensen ontmoeten, de wijde wereld intrekken, van het leven genieten. Ik geef hierbij de baton door aan Bea De Prycker uit Beervelde. Zij is één van de dames waarmee ik turn.

4

Eerst heb ik getwijfeld of ik de baton zou overnemen. Bedankt Marleen, dat u aan mij gedacht hebt.

Mijn naam is De Prycker Beatrice, geboren in Zeveneken, woonde er tot ik huwde met Meleyns Hugo in 1966. Toen zijn we naar Beervelde gaan wonen, omdat mijn man daar een zelfstandig beroep had. Ik opende een winkel, eerst klein begonnen, toen het lukte zijn we in 1978 met een nieuwe en grotere zaak gestart ‘Huis Meleyns’, speciaalzaak huwelijkslijsten. Voor hobby’s heb ik nooit tijd gehad. Ik maakte van mijn beroep een hobby. Het was zo fijn de klanten te helpen bij hun aankoop. Zeker de jonge koppeltjes die hun huwelijkslijst kwamen neerleggen bij te staan met raad en daad. Zo leerde ik veel mensen kennen, van overal die naar de lijst kwamen voor een geschenk te kopen. Onverwachts kreeg ik een hartinfarct, zo kwam er na 39 jaar een einde, aangezien ik niet meer zo sterk was moest ik de winkel sluiten. Mijn leven heeft toen een andere wending genomen. Nu ga ik 2-maal in de week naar het UZ. ‘Sust’ is een contactgroep voor hart- en vaatpatienten om te turnen. Daar leerde ik heel toffe vriendinnen kennen. Mijn vader heeft 25 jaar bij ons gewoond, is 2 jaar geleden op 91-jarige leeftijd overleden, dat was een groot verlies, nu nemen mijn man en ik zijn bezigheden in de tuin over. Samen hebben wij een sportieve dochter Caroline 40 jaar, en een lieve kleinzoon Stef van 14 jaar. Graag geef ik de baton door aan Sabine De Clercq, de oudste dochter van mijn schoonzus Jacqueline.

mei’11

59


Lievens A. Cars & Service

ONDERHOUD EN HERSTELLINGEN ALLE AMERIKAANSE WAGENS WISSELSTUKKEN CHRYSLER - JEEP - DODGE - CHEVROLET PONTIAC - CADILLAC - PICK UPS

bvba

EKSAARDSERIJWEG 248 C - 9041 OOSTAKKER - Tel: 09/251.34.34 E-mail: service@lievensabel.be www.LIEVENSABEL.be

Schoenen - Lederwaren - Accessoires

Moleneinde 43 - Zaffelare t: 09.355 19 45

Open: dinsdag tot zaterdag 9.30 - 12 uur en 14 - 18.30 uur Vrijdag open tot 20 uur - Zondag 10 - 13 uur - Maandag gesloten

Ieder communie- en lentefeestvoetje heeft een schoentje nodig

Groot feest, hete fuif, een warme kermis?? Hoofd koel houden... en misschien best ook uw drank! informeer bij

+

Dranken De Wispelaere -

Lindestraat 108 Gent-Desteldonk - tel: 09.355 65 27 Open: Woensdag 13.30 tot 18 u - Donderdag en vrijdag 9 tot 12 u en van 13.30 tot 18 u - Zaterdag 9 tot 12 en van 13.30 tot 17 u

Rijschool Zeveneken

Gentsesteenweg 435 9160 LOKEREN (Zeveneken) Tel. 09.348 53 71 en 09.356 85 27

Theoriecursussen op

www.rijschool-zeveneken.be

bvba NORMAN HOORAPPARATEN AANPASSING + HERSTELLING VAN ALLE MERKEN

Digitale hoortoestellen die zich automatisch aanpassen aan de omgevingsgeluiden. Vrijblijvend op proef mits voorschrift neus-, keel- en oorarts. 3 tot 5 jaar waarborg. Permanente service aanwezig, ook bijhorigheden zoals batterijen, anti-lawaaibescherming en zwemoordopjes op maat.

BVBA NORMAN • Oude Boomgaardlaan 18 • 9080 Lochristi Tel: 09 355 96 16 (enkel na afspraak) • E-mail: lucnorman@skynet.be

aanvraag


Nummer9080

Chattalk

Nummerdertigmeitweeduizendenelf

Hoe zit het met de Leefschool Zeveneken? Chat met Anneke Denooze Kleuterbegeleidster in de leefschool - momenteel 1 jaar loopbaanonderbreking Leefschool Eikenkring Zeveneken bestaat 15 jaar www.eikenkring.be Infomoment op 30 mei om 20 u

nummer9080 zegt: 15 jaar leefschool Eikenkring; naar aanleiding waarvan werd de school opgericht? Anneke Denooze Anneke GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap wou al een tijdje een methodeschool opstarten in Lochristi. In september 1996 ging het schoolteam van basisschool “ Zeveneecken” bijna volledig op pensioen, ideale moment om een methodeschool op te starten met een nieuw team. 9080 Waarom kiezen ouders voor een methodeschool? Anneke Enerzijds zijn er ouders die heel bewust met opvoeding bezig zijn en voor een methodeschool kiezen omdat ze geen bandwerk willen maar persoonlijke aanpak, ze weten wat de meerwaarde van het methodeonderwijs is. Anderzijds zijn er de ouders die niet meer tevreden zijn over de manier van werken in het klassieke basisonderwijs en die op zoek gaan naar alternatieven. 9080 Wat is de meerwaarde van een ‘methodeschool’? Anneke Methodescholen vertrekken vanuit de leefwereld en belangstelling van kinderen, en niet via de traditionele leergebieden. Een school is er om kinderen dingen bij te leren, dat is bij ons niet anders, maar er is zoveel meer. Het is belangrijk dat een kind leert omgaan met anderen, én met zichzelf, dat ze zelfstandig leren werken, maar dat ze ook in groep kunnen werken. We willen dat ze leergierig en nieuwsgierig blijven, zich betrokken voelen en durven uitkomen voor hun mening. Ze moeten zich goed voelen in hun vel en graag naar school komen.. 9080 Hoe pakken jullie dat dan aan? Hoe gaan jullie te werk? Anneke Je wou dat ik het kort hield, hm...Ik zal je enkele voorbeelden van onze werking opsommen. Wie meer uitleg wil, moet maar eens langs komen hé :-) De kinderen zitten in leefgroepen waar kinderen van drie leerjaren samen zitten. Er zijn twee of meer leerkrachten per leefgroep. Ze starten hun dag in een gezellige kring, werken daarna verder in hoeken of aan gewone tafels, niet aan een bankje voor het bord. De begeleiders zitten niet vast aan een handleiding en kunnen daardoor ‘verder’ gaan. De kinderen beslissen mee waarover wat ze willen leren, ze overleggen hiervoor samen met elkaar en met hun begeleiders. Kinderen moeten zelf op zoek naar oplossingen voor problemen en verwerken hun leerstof zo veel bewuster, enz.. 9080 Je noemt de leerkrachten ‘begeleiders’? Anneke Het is onze taak de kinderen te begeleiden, en niet gewoon de groep te leiden. We maken deel uit van de groep, we staan er niet boven. 9080 Bepalen de kinderen dan alles zelf? Anneke Samen met elkaar en met hun begeleider(s) maken ze keuzes, ze kijken samen waar ze naartoe willen en hoe ze dat kunnen doen... Zo zijn ze erg betrokken en dit heeft alleen maar voordelen. Als

begeleider blijven we natuurlijk verantwoordelijk, we zorgen er vb. voor dat alle aspecten van het leerplan aan bod komen en we volgen elk kind individueel op. 9080 Vraagt werken in een leefschool van de begeleiders meer betrokkenheid? Anneke In zin van ‘erbij horen’ of van ‘je engageren’... 9080 Doe maar eerst ‘erbij horen’... Anneke Doordat de kinderen mee beslissen, is een les nooit twee keer hetzelfde. Als begeleider moet je daarom vaak gaan opzoeken en bijleren, en dat is heel positief. Doordat je als begeleider ook echt tussen de kinderen zit, voel je je meer betrokken bij de groep, kinderen zien je gewoon als deel van de groep. 9080 En het engagement? Anneke Een leefschool leeft, wil ook zeggen dat we als team regelmatig op zoek gaan naar nieuwe ideeën en aanpassingen. Ook het feit dat we ervoor moeten zorgen dat we steeds met onze neus in dezelfde richting kijken, vraagt veel engagement. In dialoog gaan met de kinderen en met elkaar is zo belangrijk! En ons kunnen aanpassen aan wat leeft in de groep, bij de kinderen individueel én in het team. 9080 Hoe zit het met de betrokkenheid van de ouders? Anneke Dat kiezen de ouders zelf. Als ze zich willen engageren, dan kan dat, maar er geen verplichting. In onze school is het wel zo dat een aantal zaken enkel kunnen doorgaan als ouders zich hiervoor engageren (vb. de quizavond, het schoolfeest). Dat komt natuurlijk ook omdat we met een klein team zijn. Ouders worden steeds betrokken door verslagjes van activiteiten, door foto’s enz 9080 Wat houdt de betrokkenheid voor jou persoonlijk in? Anneke Leefschool Eikenkring maakt deel uit van mijn leven. Zelfs nu ik in loopbaanonderbreking ben, ben ik voortdurend met school bezig. Soms vanuit mijn rol als begeleider, maar meestal “gewoon als mama”. 9080 Er bestaan nog steeds veel vooroordelen tov een leefschool, hoe komt dat? Anneke Wat anders is, schrikt af zeker?. 9080 Kan je enkele van die vooroordelen noemen? Anneke - bang dat de kinderen niet goed voorbereid zijn op hun verdere schoolloopbaan - raar dat onze kinderen geen huiswerk krijgen en toch het leerplan kunnen afwerken - en dan dat projectwerk, hoe kan alle ‘verplichte’ leerstof aan bod komen als de kinderen zelf kiezen wat ze leren? - bang dat ze geen duidelijk beeld zullen krijgen van hoe hun kind het doet op school omdat ze geen puntenrapport krijgen - al die kinderen die hun mening leren zeggen, krijgen die niet gewoon een “grote mond”... 9080 En kan je ze weerleggen? Anneke Natuurlijk kunnen onze kinderen mee in het secundair, ze leren hoe ze informatie moeten verwerken, ze hebben vooral geleerd waar ze goed in zijn en zo weten ze zelf welke richting ze uit willen en kunnen én ze zijn gemotiveerd. Huiswerk? Onze kinderen krijgen taken mee naar huis, alleen is het geen

eindeloos inoefenen van de leerstof, want dat doen ze genoeg op school. In de plaats daarvan zoeken ze materiaal op voor hun projecten en gaandeweg leren ze ook thuis inhouden verwerken. Leuk dat er geen competitiedrang is onder de kinderen (en de ouders), geen punten om te vergelijken. Ook zonder punten weten wij hoe onze kinderen het doen op school, het woordrapport lezen en regelmatig met elkaar praten. En ja, de kinderen zijn mondig, op een respectvolle en vriendelijke manier. En wat is er belangrijker dan een persoon die kan en durft zeggen wat hij denkt en voelt, op een manier dat anderen er graag naar willen luisteren. 9080 Er wordt wel eens gezegd: ‘een leefschool is een school voor speciale kinderen’, is dat zo? Anneke Als mensen bedoelen dat enkel kinderen met leerstoornissen of gedragsproblemen of kinderen uit alternatieve gezinnen naar een leefschool gaan, dan zijn ze mis. Als ze bedoelen dat de kinderen op onze school bijzonder zijn, dan zijn ze helemaal juist :-) 9080 Hoe probeer jij ouders te overtuigen om hun kind in te schijven in de leefschool? Anneke Door eerlijk te zijn en met de ouders een open gesprek te voeren en in te gaan op al hun vragen en bezorgdheden. Iedereen is altijd welkom, voor een gesprek of voor een bezoekje aan de leefgroepen. Er is ook nog een infomoment op 30 mei om 20 uur. 9080 Bedankt voor het gesprek en veel succes. Anneke Bedankt!

mei’11

61


Nummer9080

Opinie

Nummerdertigmeitweeduizendenelf

Dokter(s)hoppen

I

Een proefbuistherapie

Enfin, nog een twintigtal producten passeerden de ren België lijdt één op vier aan een allergie tegen- ‘En hoeveel gaat dat kosten?’ woordig. Dat is niet minnetjes, klonk het laatst ‘Och, jij met je geld! Weet jij iets beters dan? Ik ga niet vue. Waarna minutenlang stilte. bij Peeters en Pichal. En daarop werd anderhalf heel mijn leven van die antihistaminica slikken. En je ‘Wil je eens naar mijn therapie luisteren?’ heropen ik uur gepalaverd over wat, hoe, wie, waar, wanneer en bent zelf toch ook door een antroposoof van je sinusitis de debatten met mijn vrouw. verlost geraakt, remember? Anders zat je nog steeds Stilte. vooral waardoor. ‘Weet je wat het is: we leven allemaal veel te proper. Mijn vrouw zat aan de radio gekluisterd, knikte, ont- aan die ellendige antibiotica.’ kende, twijfelde, haalde schouders op, en droop ten ‘Ja, met eerst een vierdubbele sinusitis en oorontste- Dat is het. Daardoor kunnen we nergens nog tegen. slotte tegen elven teleurgesteld af. ‘Niets wat ik nog king als gevolg. Helse nachten, met hevige koortsen, Daarom dat ik het niet krijg… en jij wel. Je bent veel niet wist,’ jammerde ze, en vooral: ‘geen enkele oplos- om nooit te vergeten… Afzien onder begeleiding noem te proper.’ ‘Leven zoals in de goeien ouwen tijd, zeker? Een week ik dat.’ sing.’ En daarop snoot ze twintig keer haar neus. Ze heeft het al jaren aardig te pakken, en niest, hoest ‘Maar je bent er toch maar mooi vanaf geraakt. Je li- lang hetzelfde hemd. Je onderbroeken vier keer draen proest bij wijlen zakdoeken vol. Ze weet nog precies chaam werd uiteindelijk zelf weer sterk genoeg. Zo zal gen: voorkant, achterkant, en dan nog twee keer binnenstebuiten, zoals vroeger. Da’s echt iets voor jou.’ wanneer het begonnen is – met dat tapis plein op d’r ’t mij ook vergaan.’ kamer, toen ze 16 was – maar helaas, wanneer het ‘Allee courage. En voor welke stoffen meent die arts je ‘’t Zou alleszins veel goedkoper zijn,’ gekscheer ik. ‘En als dat alles niet helpt, mama? Of als je de storende te moeten behandelen?’ eindigen zal, ja, dat is een ander paar mouwen. stof niet op kan sporen…,’ springt onze zoon weer op Alles heeft ze achter de rug, van oerklassieke genees- ‘Pollen. Honden. Katten. Zout. Suikers. Water…’ heren tot superalternatieve medicijnmannen. Westerse ‘Water? Maar menslief, je bestaat zelf uit 60 % water. uit de zetel. ‘Tja, jongen… dan… dan…,’ stottert ze. en oosterse geneesheren, goeroes, sjamanen, homeo- Ga je jezelf ook 25 uur vermijden dan?’ ‘Moet je dan een haar van papa in een buisje paten, antroposofen, acupuncturisten… enfin, steken?’ de hele reutemeteut. Streepjes over de hele Je onderbroeken vier keer dragen: ‘Hoe bedoel je, jongen?’ lengte van d’r arm, als van een geseling, plekvoorkant, achterkant, en dan nog twee ‘Wel ja, misschien dat je wel allergisch bent aan ken in d’r hals, neusjeuk, traanvocht, hoesthem. Je bent toch op je zestiende met papa bebuien… Poeders, kruiden, siroopjes, spuiters, keer binnenstebuiten, zoals vroeger. ginnen vrijen? Misschien was het dat tapis plein pillen, tabletten, verstuivers, naalden in oren, Da’s echt iets voor jou. wel niet, maar hij!’ buik, billen… soms met enige beterschap, maar nooit voor lang, en niets dat ooit definitief uit- ‘Och, neut niet. ’t Gaat over mineraalwater uiteraard. En daarop, beste lezer, ben ik zelf een dagje naar zee Dan drink ik een dag alleen gedistilleerd water.’ komst bood. getrokken. Om er ook aan N.A.E.T. te doen, met een Het wekte dan ook geen verbazing toen ze laatst aan ‘Welke stoffen nog?’ grote proefbuis in de hand, tien minuten lang. Eens tafel ten einde raad met nóg maar eens een nieuwe ‘Stof zelf, uiteraard.’ geneesvorm afkwam. Van horen zeggen. Zou wél wer- ‘En hoe ga je dat een dag vermijden? In een astro- met Westmalle in, dan Orval, een Sixtus, een Duvel, een Rochefort en een La Trappe. Genoeg om er daarna ken. N.A.E.T.-therapie, heet de wondergeneeswijze, nautenpak?’ ook 25 uren lang af te kunnen blijven. Zien of ik er dan ‘Neen, wiedel, door een dag naar zee te gaan.’ ofte ‘Nambudripad’s Allergy Elimination Techniques.’ ook vanaf ben. ‘Leuk. Zal ik dan op de kinderen passen?’ ‘Pardon?’ stotter ik. ‘’t Klinkt eerder als een ziekte.’ (lvdv) ‘Geen vooroordelen, ik ken je!’ schieten haar ogen ‘Ja, doe dat ook eens.’ ‘Hoeft niet hoor, pa,’ wipt plots onze jongste op vanuit ogenblikkelijk vuur. En dus kauw ik in afwachting van verdere verklaring op de sofa. ‘Wij trekken ons plan. Alleen, ik denk dat ik ook wel wat allergisch ben… aan het stof dat het meel van mijn zoveelste vegetarische burger. ‘’t Werkt als volgt,’ gaat ze nu zelf verder. ‘Je gaat op tussen schoolboeken kruipt…’ Waarop hij zich zoek naar alle stoffen waarvoor je allergisch bent. Je lachend weer in de wordt er dan mee geconfronteerd, via een naald of een zetel laat glazen buisje waarin de stof zit en dat je enige tijd vast- vallen. houdt, een minuut of tien, en daarop werkt je lichaam de nodige energie op om gepast te reageren. Maar let wel: na die behandeling mag je 25 uur lang niet meer met die stof geconfronteerd worden.’ Slik. Iets vasthouden, en een afgesloten proefbuis moet zijn ding doen? ‘Die stof moet doorheen een glazen buisje geraken tot in jou?’ kan ik dus mijn scepsis niet laten. ‘Ja. Zo gaat dat. Er dwars doorheen.’ ‘Hmhm. En hoelang gaat dat lolleken duren? Die therapie, bedoel ik.’ ‘Een half jaar. Een wekelijkse beurt.’

62 mei’11


SLEEPY SLAAP-DNA DAGEN ®

Op maat van elke slaper “Was alles maar zo instelbaar als een bed van Ergosleep®” M I JN SL SLA AAP DNA®

Krijg nu uw persoonlijk cadeau *

Een persoonlijk cadeau bij een persoonlijk bed. Iedereen heeft een ander lichaam. Daarom biedt Sleepy u een persoonlijke slaapoplossing : een Ergosleep® boxspring, helemaal in lijn met uw SLAAP-DNA®. Niet alleen mooi, maar vooral ook uniek en in een handomdraai afgestemd op uw lichaamsprofiel. En nu krijgt u bij een persoonlijk bed een persoonlijk cadeau ! Kies uw bed, spaar Sleepy punten en stel uw persoonlijk cadeau samen uit ons ruim gamma slaapaccessoires en bedtextiel. * Info en voorwaarden op www.sleepy.be/persoonlijkcadeau

ZA 14 TEM ZA 28 MEI

Sleepy GENT-OOSTAKKER Antwerpsesteenweg 1124 - 9041 Gent-Oostakker Aan afrit 3 van de R4, richting Zelzate Tel. 09/355.98.01

Exclusief bij


tuinmeubelen

buitensalons

�249

AKTIE vanaf â‚Ź10

Moederdagaktie: GRATIS

creatie www.media-surplus.be

17-DLG SET keukenhulpjes

open van: di tot do van 9.30 tot 12.30 u en van 13.30 tot 18.00 u vrijdag en zaterdag doorlopend van 10.00 tot 18.00 u zondag open van 10u -12u - maandag gesloten

Denen 6 - 9080 Lochristi T 09 326 02 59

www.a-propos.be

(oude baan Gent-Antwerpen)

W O O N C U L T U U R


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.