April 2011

Page 1

Fris en blij magazine voor Lochristi, Zaffelare, Zeveneken & Beervelde April tweeduizendenelf - Nummer 29

Pol Goossen

ofte Frank Bomans

Belgische kampioenen Steffi, Mario en Stèphanie

Start to Tennis Wielerploeg Forza PicassoNummer9080 Nummernegenentwintigapriltweeduizendenelf

Colofon Nummer9080 is een maandelijks informatieblad over, voor en door Lochristi. Verspreiding iedere maand - gratis op 9750 ex in alle brievenbussen van Groot-Lochristi Administratie en contact Fris watervoordevis - Oosteinde 25 - 9080 Lochristi Tel: 09 3568 588 info@nummer9080.be - www.nummer9080.be Redactie Concept & beelden: Mark Verbrugge Concept & teksten: Luc Van de Vijver Werkten nog mee aan dit nummer Danny Sey: fotografie André Baert: begeleiding dialect Sofie Hesters: Lootsche baton en Klaverke Vier Hilde De Cleene: begeleiding fotografie Filip Naudts: fotografie Michiel De Cleene: fotografie + omslag Bert Vervaet: straatnaam Inge Suys: cursiefje Pierre Gillis: Gentikatuur Eric De Wilde: Lootse Schattenjacht Marcus Bundervoet: Lo bloeit en boeit Carmen De Vos: Prachtige Tachtigers Link www.lochristi.com

Contact reclame Sofie Hesters, Fris watervoordevis, Tel: 09 3568 588 ­info@nummer9080.be Druk Drukkerij Cartim - Industriepark 2, Zone A Jan Samijnstraat 11 - 9050 Gentbrugge

Editoriaal Kom, dans op mijn dromen. Wikkel je lichaam om mijn ogen. Spat de vreugde op en vang ze met je lippen tot je verzadigd bent.

18

Verantwoordelijke uitgever Mark Verbrugge - Zaffelaredorp 17 - 9080 Zaffelare © Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen en/of op enige wijze worden gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.

nummer 30: 27 april 2011 deadline adv. en info: 13 april nummer 31: 25 mei 2011 deadline adv. en info: 11 mei nummer 32: 29 juni 2011 deadline adv. en info: 15 juni nummer 33: 24 aug 2011 deadline adv. en info: 10 aug

Een mooie vakantie voor wie kan. Zalige uurtjes achter ’t glas, met een spatje vreugde voor je, vormgegoten in ons nieuwste exemplaar. Geniet ervan. Een zalige lente. Zalig Pasen.

Inhoud 8

30 Volgende release

Lente in ’t land. De zonnegloed torent boven de kim. Mensen lachen. Kinderen fluiten. De wereld herleeft. Verrijst. Pasen wenkt. De klokken waaien aan, de eieren vallen, nieuw leven dwarrelt om ons heen. Op ons best, zijn we zelf elkanders vreugde.

15 18

29

30 40

61

Interview Pol Goossen

Forza Picasso

Nieuwe Lootse wielerploeg

Lootse Schattenjacht door Eric De Wilde

In ‘t Loots vizier door Danny Sey

Steffi Dhont

Belgisch kampioen polsstokspringen

Lente gedicht

Zaffelaars uur

een muzikale wandeling

april’11

3


Nummer9080

Onderde

upe

Opendeurdag op 9 april bij TC Zaffelare

Start to tennis!

Lente. Tijd om te sporten voortaan. Lopen, crossen, shotten… noem maar op. En waarom niet eens tennissen? ’t Zit in ons bloed, dat lijdt voortaan geen twijfel meer. En wie weet, lopen er hier in Lochristi wel een paar nieuw Clijstertjes of Henintjes rond? Of een temperamentvol Malissetje? Maar ook voor de iets ouderen onder ons, kan tennis echt dé sport bij uitstek zijn! Check it out, mensen, bij TC Zaffelare, in de Kapiteinstraat 12, want op 9 april is het daar opendeurdag, en staat er voor iedereen een welkomstdrankje klaar. En wie tennis- of turnpantoffels meeneemt, kan al eens op een balletje slaan als hij/zij dat wil (09 356 84 54 – www.tczaffelare.be - gilbert. ats@scarlet.be).

De tennisclub TC de Vierweegse is opgestart door François De Langhe in 1978 en werd 20 jaar later overgenomen door AT&S Management onder leiding van Gilbert Van Hoorebeke. Nu heet de club TC Zaffelare, en dit jaar start er op 07 juni het 30ste open tornooi. Zaffelare Open is een open tenniscompetitie waar iedere tennisser die aangesloten is bij de Vlaamse Tennisfederatie zich kan inschrijven. Ter gelegenheid hiervan wordt er voor het eerst ook een dubbeltornooi georganiseerd, en wel van 16 tot 27 augustus. Alle georganiseerde tornooien gaan door onder het label van het Nieuwsbladcriterium. Te veel 20’ers en 30’ers stoppen met sporten wegens een te drukke agenda, en nemen de draad nooit meer op… Fout! Bij TC Zaffelare zijn er trouwens nog jeugdige spelers van…74 jaar, die een paar keer in de week een balletje slaan! Een voorbeeld dat kan tellen, niet? En daarom lanceert de vereniging een heuse START TO TENNIS, waarop je kan inschrijven tijdens de opendeurdagen. Ook de lentecyclus voor de jeugd en voor de volwassenen blijft zoals alle jaren gewoon verder gaan. Ook daarvoor zijn de inschrijvingen al gestart.

4 april’11

Nummernegenentwintigapriltweeduizendenelf


Nummer9080

Column

Nummernegenentwintigapriltweeduizendenelf

Voilà. April. De vierde. De lente is net gestart. De wintervacht afgeschud, de ogen wat meer open, de poriën al wat ontvankelijker voor het zonnelicht. En waar we anders al gauw tegen Pasen aanlopen, blijft dat lentefeest nu nog een hele maand weg. Niet de zon, maar de maan zorgt daarvoor: het is immers wachten op de eerste lente-vollemaan, en de zondag daarna, ja, dan is ’t pas Pasen. Het definitieve startschot voor warm en bruisend leven. Het echte keerpunt in het jaar.

Ons vervoer? Diehards en sportieve lieden hebben de fiets nooit op stal gezet, ook niet in die hardvochtige en ondergesneeuwde wintermaanden. Maar vanaf nu kunnen ook minder gekuite en minder gladgeschoren benen het zonlicht strelen van op de trouwe tweewieler. Mogelijk wat vroeger op, dat wel, en wat later thuis, maar wie zich een mooi wegje uitstippelt, heeft de rust alweer vast voor hij zijn huis bereikt. Iedere dag een beetje vakantie?

4

Maar wat zullen we keren? Onze maaltijden? De wintergerechten zijn achter de rug: de hutsepot is verteerd, het witloof en de spruiten. En als het even meezit, wordt het rooster van de bbq alvast grondig schoongemaakt. De set wordt aangerold. De kolen aangekocht. Tuinstoelen en -tafels afgeschrobd en netjes als trouwe wachtende soldaten weer in de tuin opgesteld. Want jawel, als het meezit, kan er al eens buiten gegeten worden, en geef toe: dat maakt een wereld van verschil! Alles wordt dan zoveel gastvrijer.

Keer maand Ons huis? Ondersteboven. De fameuze lenteschoonmaak waarmee we allen groot zijn geworden? Een van de zekerheden van onze jeugd. Alles wordt in de hand genomen, laden geleegd, kasten verschoven, gordijnen af- en weer aangehaakt, vloeren, tapijten, vitrages, luchters… noem maar op. De wasmachine op volle toeren, sponzen en zeemvellen bij dozijnen… Of slaan we eens een jaartje over en vluchten we gewoon naar het buitenland voor een leuke tussendoorse paasvakantie?

Het definitieve startschot voor warm en bruisend leven.

(lvdv)

Keertip

‘men ga er eens met de grove borstel door’ Tips voor een goede lenteschoonmaak

Span voor de grote lenteschoonmaak iedereen maar in ’t gareel. De hengst en de veulens, elkeen krijgt zijn deel. Een plumeau als dirigeerstokje, een haarkapje als kepie, en een heerlijke dennenodeur om de kudde fris en monter te houden. Voor één keer mag je met reden hun (nacht)merrie zijn! Begin met je slaapkamer. Als bij ‘t versleuren van kasten en meubels, een hernia je treft, kan je je gewoon laten vallen. Of als tegenzin je vroegtijdig overvalt, ruikt alvast de belangrijkste kamer dan toch heerlijk fris naar … warme nachten.

april’11

5


s e i t c a r u e d n e Op ril van 23 tot 30 ap

n e g a d r u e d n e p O paasweekend 23-24 april

llinge Verkoop en herste

n van fietsen

Onze merken: n • BNB-kinderfietse D R O F X O • E B CU rkrijgbaar e v n e r o h e b e to e Ook all knabbeltje n e je k n a r d S TI A GR odig? Electrische fiets n 1499 eur o naf OXFORD VERDE va raak) Testritten mogelijk

(op afsp

Antwerpsesteenweg 47C - Lochristi tel: 0495/51 83 17 - 09/328 62 03


Nummer9080

Gentikatuur

Nummernegenentwintigapriltweeduizendenelf

9080

nummer

Gentikatuur is een project van tekenaar GIPI (Gillis Pierre) en het sprankelende evenementenhuis Eventor: een gros karakterkoppen uit Gent en omstreken gevat in een prachtig boek, en dat voor slechts 6 euro’s bij Alcavins wijngroothandel - Antwerpsesteenweg 1152 - Oostakker - 09.228 91 11 - info@alcavins.be. Koppensnellen en smullen, maar!

Gentikatuur

Ivan De Witte De nu al legendarische voorzitter van de Gantoise ofte KAA Gent. De man ook die schijnbaar kalm kan blijven terwijl alle andere voorzitters van onze eerste nationale vechtend over het (groene) tapijt rollen. Uitkomst van al dat gekissebis: helaas het gedrocht van de play-offs! Je zou al van minder wat beteuterd wegkijken zoals Ivan in deze karikatuur. En zwellende wallen kweken, een zuinig mondje, een twijfelende neus, en een kalende autostrade over het hoofd te midden van sneeuwwitte haren! De Witte, welja, hoeveel toepasselijker kan een naam zijn? Nomen est omen!

!

Bon

Gentikatuur aan promoprijs van € 6 bij wijngroothandel Alcavins Antwerpsesteenweg 1152

april’11

7


8 april’11


Interview

Sterke theatervoorstelling in Zeveneken

Een wereld van verschil?! Frank Bomans op tv ofte Pol Goossen in ’t echt.

Door Luc Van de Vijver - Foto’s: Michiel De Cleene

M

et zijn beklijvende voorstelling Uitgewist kwam Pol Goossen langs in zaal Uyttenhove te Zeveneken. En hoe. Om stil van te worden. Niet de grappende en grollende Frank Bomans van Thuis, maar een doorleefde en bezielde opvoering van een zoon die zijn ma moet laten gaan. Alzheimer, is de oorzaak. Een dagboek, de manier van vertellen. Een naakt decor, Pol aan een tafeltje, een pianiste als interludium, als setting. Zo getroffen was ons seniorenpubliek, dat wij graag beter kennis wilden maken met de mens achter de nu al legendarische brombeer Frank Bomans. En het werd een deugddoende babbel, daar in het Antwerpse Middelheimpark, half februari, met Pol, euh zeg maar Frank, of euh… toch liever, meneer Goossen?

… (lacht even, haalt dan de schouders op en spreidt de deken uit voor zijn hond Wap)… Och, kies maar, hoor. Mij alles om het even. Ik hoor het alles even vaak en heb met die rol en de impact van Frank al lang leren leven. Je alterego, die Frank Bomans, of juist een vergroting van wie je zelf bent? Alterego? Tja… (zucht even)… het kan wel. Je vertelde me zonet zelf dat je pa de voorstelling toch heel anders vond dan wat hij in Thuis van me ziet? Welnu. Dat zal ook wel kloppen… (denkt even na)… laat ons zeggen, dat Frank Bomans vastzit in dat typische clichématige machogedrag en ik durf te zeggen dat ik dat helemaal niet ben. Verre van! Ik hou van rust, heb groene idealen en probeer heel duidelijk een sociaal engagement op te nemen en in te vullen. Nu dat zie ik Frank Bomans nog niet gauw doen. Als je zijn verleden uitspit in Thuis, ja, dan krijg je toch een heel ander beeld. Dat overspel in die eerste jaargangen, om maar iets te zeggen, die kinderen bij die verschillende moeders… En gelukkig maar, hebben de scenaristen dat overspel teruggeschroefd… (slaakt een diepe zucht van geruststelling)… want het werd toch wat overdreven. Maar Frank is wel een goede vader. Hij houdt echt van zijn kin-

deren, toch? Ja, dat heb je goed gezien. Dat is een verhaallijn die al van in het begin aangehouden werd. Nu nog trouwens. Maar … (kijkt mij even in de ogen)… ik weet niet of je het allemaal volgt? Nu dreigt er toch een groot probleem, hoor, want de scheiding met zijn zoon Franky wordt almaar groter, en dus neigt hij steeds meer naar zijn kleinzoon Robin. Robin? Wel ja, de zoon van … (fronst voorhoofd)… allee, hoe heet ze ook alweer? De dochter van Frank en Jenny …(schiet in de lach)… ja, al die namen, hé!... welja, Bianca! De dokteres. Man toch! En dan heb je ook nog Peggy, zeker? De dochter van Frank en Rosa, Jenny’s zus? Wel ja, maar wanneer dat moet gebeurd zijn, dat weet ik ook niet meer!...(schatert)… enfin, de liefde voor zijn kinderen staat als een paal boven water, alleen nu dus met Franky is het lastig. Je weet dat die jongen Frank in de rug gestoken heeft? Of ’t is te zeggen: dat is toch wat Frank gelooft. Een moeilijke pil om door te slikken. En let op: hoeveel mensen me daar op straat niet over aanspreken, en met me meeleven, dat hou je niet voor mogelijk. Echt!

De stoere bink Frank blijkt met zoon Franky een homofiel op de wereld te hebben gezet. Dat is even slikken. Nu, hier opnieuw, zie je een wereld van verschil met mezelf, want zelf zou ik daar geen seconde om malen...

april’11

9


Interview

Nummer9080

Nummernegenentwintigapriltweeduizendenelf

Maar goed, die Franky blijkt nu nog homofiel ook, en voor macho Frank is dat al helemaal onverteerbaar. De stoere bink Frank blijkt met zoon Franky een homofiel op de wereld te hebben gezet. Dat is even slikken. Nu, hier opnieuw, zie je een wereld van verschil met mezelf, want zelf zou ik daar geen seconde om malen… (met klem)… geen seconde. En hoe reageert Frank? Weer heel typisch: hij ontkent het. Hij wringt zich in alle bochten om excuses te vinden. Hij zegt dat het een misverstand is, dat Franky erin is geluisd, dat het onmogelijk is. Heb je dan geen behoefte om dat bij te sturen, jij, als betrokken mens die tegen vooroordelen vecht?

‘Hij heeft het spek aan zijn been’ wordt zeker ‘die heeft het oan zijn pietsjen’… (lacht)… Neen, je moet de zaken goed gescheiden houden. Frank is Frank, en Pol is Pol. Je moet van Frank geen wereldverbeteraar maken. Hij is wie hij is, en dat is een loodgieter die vastzit in zijn stereotiepe mannenwereld, die veel misstappen heeft begaan, wel altijd liefde voelt voor zijn kinderen, en het hart op zijn tong heeft. En natuurlijk, niet te vergeten, alles op zijn Frank Bomans’ zegt. En dat is rauw. En dat mocht van de VRT, dat tussentaaltje? Ik herinner me anders nog goed dat het huis van vertrouwen decennialang ‘Hier spreekt men Nederlands’ promootte? …(ferm)… wij stonden daarop, op dat verkavelingsvlaams! Ik niet alleen, maar de hele ploeg. Zie je, het waren de begindagen van de Vlaamse soap en het pad moest nog geëffend worden, maar van één ding waren we zeker: een loodgieter in Vlaanderen spreekt geen Algemeen Nederlands. Dat krijg je nooit verkocht. En dus was de keuze vlug gemaakt, al zag Piet van Roe dat ongaarne. Maar we konden niet anders. Een serie als thuis lukt niet in het AN. Dan hebben de scenaristen een aardige kluif aan jouw partij, om dat allemaal in zo’n Frank Bomans-taaltje neer te pennen. Neen, neen! Dat doen zij niet hoor, dat doe ik zelf. Luister. Het script krijgen wij weken op voorhand, maar zelf ga ik er altijd pas goed de dag voordien mee aan de slag. Dan herschrijf ik zelf alle Frank Bomans-teksten en zoek ik naar woorden die in zijn mond juist ‘bekken’… (denkt even na)… allee, een stom voorbeeld: als er in de tekst bv. ‘maar schatje, die woning is niet bereikbaar!’ zou staan, dan schrap ik dat zeker en maak ik er iets van als: ‘maar allee, Susken, daar kunde toch niet naartoe!’ Of: ‘Hij heeft het spek aan zijn been’ wordt zeker ‘die heeft het oan zijn

10 april’11

pietsjen’… (lacht)… Dus het is telkens een dag voorbereiden, en daarna spelen? Zo het hele seizoen door? Toch niet. De opnames worden gegroepeerd. Dat kan dus soms dagen na elkaar zijn, soms een paar dagen niet. Maar alles wordt heel netjes uitgedokterd, hoor. Tot op de minuut getimed. Een draaidag loopt van 8 uur ’s morgens tot ’s avonds zes uur, en die is dan goed voor 20 minuten Thuis. Oei, slechts 20, nog niet eens één uitzending? Ja maar dat is heel veel, hoor! Een reeks als Heterdaad, of Flikken, moet het met 10 minuten per dag stellen, en echte films, met slechts 3 à 5 minuten. Welnu, dan weet je het wel, zeker? Wij draaien daar echt op volle toeren! Weinig herkansingen begrijp ik. ’t Is erop of eronder, bij iedere take? Geen tijd om te herdoen?


Nummer9080

Interview

Nummernegenentwintigapriltweeduizendenelf

…(tuit mond even en schudt met de schouders)… dat is overdreven. Laat ons zeggen: standaard is er een take of 2, soms al eens 3. Maar vier keer een scène herspelen, komt maar zelden voor. Dan knipt en plakt men de andere wel. Tenzij je er als acteur echt op staat, maar dan nog… (twijfelt aan zijn eigen woorden)… neen, geloof me, je moet echt met heel overtuigende argumenten komen om vier takes af te dwingen. Het moet vooruitgaan, hé. Toch wel stresserend dan, in zo’n soap spelen? Op een manier wel, maar anderzijds zijn we al heel sterk op elkaar ingespeeld natuurlijk. We kennen elkaar door en door. Maar je hebt gelijk, je moet er je hoofd goed bijhouden, temeer daar men veel verschillende scènes in eenzelfde locatie nu onmiddellijk na elkaar opneemt, bv., alle opnames ten huize Frank Bomans, en daarna die in Ter Smissen, en dan op de loft… en later worden die dan in de juiste volgorde gezet. De reden daarvoor is pure tijdswinst. Luister, je moet de opnamestudio zien als een lange gang met links en rechts alle decors in kamers. Welnu, het gaat vlugger om de acteurs van kledij te laten veranderen, dan de hele stoet van camera’s, belichting, geluidstoestanden e.d. te verhuizen. Snap je? Daarom spelen we veel scènes onmiddellijk na elkaar in dezelfde locatie, die de kijker dan verknipt over verschillende dagen te zien krijgt. En zijn jullie dan zelf nooit het noorden kwijt? Kennen jullie alle verhaallijnen dan nog? Die van onszelf uiteraard wel, en ook al die waarbij we betrokken zijn. Maar alle nevenplots, tja, daar moet ik bekennen, moet ik soms ook voor passen… (helt wat voorover)… weet je, in de begindagen waren we maar met acht acteurs. En we stonden toen om halfzeven geprogrammeerd, drie keer per week. Dat kwam neer op 75 afleveringen per jaar. Ondertussen zijn we naar primetime gepromoveerd, werken we op de set met maar liefst 30 personages, en draaien we 195 afleveringen per jaargang. Nu, op zijn Frank Bomans’: dat is geen kattenpis, hé! Een hels tempo! En hoever blijven jullie dan voor op de kijker? Toch wel een maand of drie…(denkt even)… ja, zoiets. Maar euh, dan heb je toch wel problemen met de seizoenen? Kerst en Nieuwjaar nemen jullie dan op in september? Pasen in januari? …(knikt hevig)… Zeg wel, vooral bij de buitenopnames is dat een heel gedoe. Het spreekt vanzelf dat we ons geen sneeuwkanon kunnen permitteren, en dat jullie dus wel eens bomen in ’t groen zien, als buiten alles al lang kaal en koud is. Maar goed, onze ploeg waakt erover, en al te flagrante tegenstrijdigheden worden eruitgehaald, maar ’t blijft een compromis. Om eens heel concreet te zijn: de buitenopnames bedoeld voor nu maart, maar die in het sneeuwlandschap van december werden gemaakt, zijn niet bruikbaar. Dat begrijpen wij ook wel. Er zijn mensen die zich speciaal om dat facet bekommeren. Maar eigenlijk let de hele ploeg daar wel wat op. De cast van een soap vormt een familie als het ware, hecht als jullie zijn? Niet bang dat je dan nooit elders meer aan de bak komt? Zo van: jij bent een soapacteur, en that’s it! …(schokschoudert)… Dat is niet geheel onwaar, wat je daar zegt. Vroeger gebeurde dat nog veel vaker, dat stigmatiseren en labelen. Je weet wel, de ernstige acteurs tegenover ons, wij, die maar ‘soap’ speelden. Nu is dat gelukkig veel verminderd. Maar ik zal het niet ontkennen, het gebeurt nu en dan nog wel eens…(fermer)… maar ik maal daar niet om. Ik trek mij daar niets van aan. Ik ben content met wat ik heb bereikt en met wat ik doe. Mijn afzegging om deel te nemen aan de Matroesjka’s typeert me daarin wel, vind ik.

Vertel eens. Welja. De regisseur nodigde me uit om mee te spelen in de reeks, voor een belangrijke rol. Daartoe moest ik me dan wel maandenlang uit Thuis laten wegschrijven en naar Kroatië gaan voor de opnames. Nu, dat was op een bepaalde manier aanlokkelijk, want daarmee kwam ik weer even aan de castzijde terecht van de ‘ernstiger’ series, maar toch was het voor mij nooit echt een optie… (wijst naar zijn golden retriever Wap)… zie je mijn hond hier? Geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt hem tien maand achter te laten. En dat ik Thuis zou verlaten? Ook geen sprake van. Ik ben niet mal. Heb je dan nooit behoefte om Thuis zelf wat bij te sturen? Om mee te schrijven aan het scenario, zodat je daar bv. je regisseursei kwijt kan? Och, maar dat heb ik al gedaan, hoor! Herinner je je nog de hele hype rond de dubbelganger van Frank? Welnu, dat kwam van mij… (lacht even)… nu, ik ben blij dat ik het gedaan heb, maar heb zo het vermoeden dat de scenaristen dat geen tweede keer meer zouden doen. Het scenario ging net het fantasievermogen van de gemiddelde Thuiskijker wat te boven, vrees ik… (schiet nog meer in de lach)… Maar goed, nu en dan loop ik nog eens langs bij de verhaalschrijvers en stuur ik bij. Dat doen we allemaal trouwens. De aard van de serie en van Frank zelf, is en blijft heel belangrijk voor mij. Ook voor de mensen, als je de massa ziet die jaarlijks op de Thuisdag afkomt, in het Domein van Wachtebeke? Ja, zeg wel. Dat is echt werken geblazen, hoor, die dag. Zwoegen en zweten, met nu gelukkig een paar bodyguards om ons heen, want Ann Petersen werd bij de eerste editie zowat geplet!... Let op, ik doe dat graag voor de mensen, maar anders dan dat, participeer ik nooit aan zo’n megagebeurtenissen. Neen, zelfs niet eens aan recepties of etentjes of ons-kent-onshappenings. De nacht van Exclusief? Neen, niet aan mij besteed. Maar die Thuisdag, ja, dan smijt ik me volledig, net zoals al de anderen. Dan zitten we elk aan een tafeltje, met voortdurend 250 wachtenden voor ons die geprangd zitten tussen een lange slang van nadarhekken, zoals in pretparken, en is het een hele dag een klapken doen, even zwanzen, een omhelzing, een knuffel, een handtekening, een fotootje – iedereen heeft tegenwoordig een fotoapparaat, van de peuter tot bompa, dat hou je niet voor mogelijk! – en geloof me, dat is héél zwaar! Weet je, op de Thuisdag drink ik nauwelijks een druppel water, van ’s morgens tien tot ’s avonds vijf, omdat ik niet eens de tijd heb om te gaan plassen! Het zweet staat me echt op de rug! Maar goed, ik zou niet durven te dromen dat er iemand is die al die kilometers aflegt, al die tijd staat te wachten, en er dan niet zou in slagen om me te zien, of die langverhoopte foto te kunnen maken… Anderen gaan soms eten, maar ik niet, ik krijg dat niet over mijn hart. Frank Bomans is ook moeilijk te missen, lijkt mij. …(haalt schouders op)… ach, niemand is onmisbaar, maar als het van mij afhangt, blijf ik er nog jaren in. Thuis, is mijn inkomen en laat me de vrijheid om daarnaast nog eigen producties te doen, zoals bij jullie laatst daar in Zeveneken. Uitgewist, over de ziekte van Alzheimer. Om je als toneelman uit te leven? Om je sociale engagement: een monoloog over Alzheimer en een over dierenwelzijn, met je hond op het podium? Voilà. Ik ben op een leeftijd gekomen dat ik behoefte heb om mijn eigen teksten te brengen. Teksten waarin ik mijn ideeën kwijt kan, die ik nog bezielder kan brengen dan wat dan ook. En ja, die twee toneelstukken illustreren dat mooi. Uitgewist, over Alzheimer, is gebaseerd op een dagboek dat me in de jaren negentig overhandigd werd door een man wiens

Weet je, op de Thuisdag drink ik nauwelijks een druppel water, van ’s morgens tien tot ’s avonds vijf, omdat ik niet eens de tijd heb om te gaan plassen!

april’11

11


Carpe Diem • Magnitude • Olivier Strelli • Slapen à la Carte • Beka • Lattoflex • Revor • Lexington • Slabbinck

Nieuw Belgisch merk:

FYLDS

noppe slaapcultuur, hemels slaapcomfort

Gentse Steenweg 9, 9160 Lokeren (Oude baan Gent-Antwerpen) | Tel. 09/348.19.72 - www.noppeslaapcultuur.be | Open van maandag tem zaterdag van 10 tot 18u. Dinsdag en zondag gesloten.


Nummer9080

Interview

Nummernegenentwintigapriltweeduizendenelf

vrouw aan de ziekte overleden was. Jaren later, heb ik dat weer opgepikt, zelf herwerkt, en de relatie tot zoon-moeder herschreven. En dat is een heel doorleefd en ernstig stuk. Natuurlijk dat verpleegsters op zulke verpleegdiensten af en toe moeten ‘ontladen’ door te lachen, zo vertellen ze mij steevast na elke opvoering, maar ik die daar als zoon op het podium sta, kan toch niet anders dan dat in zijn volle zwaarte te behandelen? Als zoon? En dat andere stuk ‘Honds’, tja, dat spreekt voor zich, zeker? Mijn hond is mij zeer genegen. Overal neem ik hem mee, al was het maar om te laten zien dat niet alle honden bijten... En ik zal overal en altijd waar ik kan een lans breken voor het dierenwelzijn. Wij, mensen, horen respect op te brengen voor dieren. En neen, begrijp me niet verkeerd, natuurlijk staan mijn kinderen hoger dan een hond – ’t zou er nog aan mankeren! – maar een hond kan voor sommige mensen wel als een kind zijn. Een voorbeeld?... (kijkt mij in de ogen)… Liep ik onlangs in Retranchement… Dat dorpje in Zeeland? Wel ja, ik huur daar een huisje, omdat ik graag alleen ben, en die boerderijen daar me aan mijn jeugd herinneren… nu, luister, kom ik daar op een avond een vrouw tegen, met een klein hondje en we geraken aan de klap en ik vraag haar hoe d’r hondje eigenlijk heet?... Eddy, zegt ze. Waarop ik: ongewone naam voor een hondje, niet? En daarop onthult ze dat ze d’r zoontje Eddy is verloren toen die drie dagen oud was, – het kindje was zo goed als dood geboren, en door medische complicaties kon ze ook geen andere kinderen meer krijgen… – en sindsdien heeft ze al haar hondjes naar hem genoemd… (duidelijk aangedaan, met waterige ogen)… Prachtig, toch? Dat een hond zoveel betekenen kan? Zoveel troost kan brengen? Zoiets raakt je duidelijk? Ja, en ik ben niet te beroerd om dat te bekennen. Het tégendeel zou ik erg vinden. Ik heb ergens eens gelezen dat 20 % van de mensen hypersensitief is, 50 % matig gevoelig en let nu op: de resterende 30 % zijn net de veroorzakers van de anderen hun pijn. Welnu, zou het niet mooi zijn als we allen hypersensitief waren? Empatisch? De wereld zou er heel anders uitzien, geloof me. Vandaar ook dat ik het peterschap op heb genomen van Natuurpunt, van Basiseducatie en van Dieren-Asiel Sint-Truiden; dat ik Gaia ondersteun, Ziekenzorg CM, Kom op tegen Kanker en EVA ofte het ethisch vegetarisch alternatief. Is dat je droom? Droom?…(trekt grote ogen)… met die vraag overval je me toch een beetje. Mijn droom?... (denkt lang na, maar komt dan heel gedreven uit de hoek)… welja, als ik iets mag hopen, dan toch dat de wereld

wat meer veggie mag worden. Vegetarischer. En dan bekijk ik het nog niet eens alleen vanuit het dier, maar ook vanuit ons eigen welzijn. Economisch, ecologisch, inzake gezondheid ook. Maar natuurlijk, belangrijk is ook dat we de dieren gewoon respecteren. Waar menen we toch het recht te halen, een varken of een kalfje te kweken en na een gezette tijd een stang door de kop te jagen, enkel om ons te voeden? …(met veel misbaar)… Je moet het natuurlijk niet meenemen naar de cinema zoals kalfje Willy … (lacht even maar dan direct weer ernstig)… Maar het doden voor consumptie is dan weer het andere uiterste! Terwijl we toch net zo goed met planten verder kunnen? Wat dan nog het gigantische voordeel biedt dat zoveel meer mensen te eten krijgen. Want je houdt het niet voor mogelijk hoeveel plantaardig voedsel er nodig is om één kilo consumptievlees te creëren? Begrijp je dat ik wel wat voel voor een stad als Gent waar donderdag veggiedag is? Dat zouden ze beter in alle steden doen, ook hier in Antwerpen. Wat zeg ik, in heel de wereld. Er is duidelijk een politiek beest aan jou verloren gegaan? Neen, toch niet, hoor. Politiek is niet mijn ding. Ik sta liever in de creatieve sector, waar ik vrij en blij tegen schenen kan schoppen, mensen kan laten nadenken, taboes aan kan pakken… De serie Thuis geeft me bestaanszekerheid, maar daarnaast kan ik nog aardig uit de hoek komen, zoals in mijn eigen producties en in mijn columns. OngePOLijst, heten mijn pencreaties, en dat zijn soms scherpe, soms milde beschouwingen van alles wat ik rond mij zie gebeuren. En af en toe ga je dan uit gaan rusten in Zeeland? …(knikt)… ja, dat gun ik mezelf. Ik ga niet skiën, ga nooit op reis – waarom zou ik? Ik ben hier perfect gelukkig met mijn vriendin, mijn kinderen, mijn hond… – maar ja, ik ben nu eenmaal heel graag alleen. Dus zodra ik een gaatje heb, en het even kan, ben ik weg. Zelfs de avond na mijn opvoering in Zeveneken, ben ik via Wachtebeke nog vlug uit gaan slapen in Zeeland. Daar vind ik de heerlijke rust die ik nodig heb. Geen file, geen opgestoken middelvingers, geen verbaal geweld, geen licht- en lawaaipollutie. Fantastisch vind ik dat. Rust en kalmte. De natuur, in al zijn eenvoud. De drukte voor Frank Bomans, de rust voor Pol Goossen? Voilà, dat is nu eens mooi samengevat. Bedankt voor de babbel. En op de fandag in Wachtebeke loop ik eens aan, dat is maar een kilometer van waar ik woon. Doen. Maar zoveel tijd als nu heb ik dan niet… En zoveel drank ook niet, ten andere… (bestelt zich nog een koffie, en poseert dan voor de foto’s). numm

En daarop onthult ze dat ze d’r zoontje Eddy is verloren toen die drie dagen oud was, en sindsdien al haar hondjes naar hem heeft genoemd… Prachtig, toch?

er

9080

april’11

13Nummer9080

Lo Actua

Nummernegenentwintigapriltweeduizendenelf

Nieuwe Lootse wielerploeg

FORZA PICASSO

Kuiten van dynamiet, en bruisende (santé!) kameraderie!

19

maart. Een zaterdag onder een toepasselijke azuurblauwe hemel. Honderd-‘en’ gladgeschoren benen, buikjes van alle formaten, afgetrainde adonissen en wat meer Breugheliaans vormgegoten lichamen, volkruinige kapsels maar ook kalende en grijze, jong en oud, man en vrouw, en ga zo maar door, maar allen hadden onze verenigde wielertoeristen één ding gemeen. Of liever twee: een gemeenschappelijk stralend blauw Tafipakje met Italiaanse design, en een eigen ‘nou-breektmijn-(carbon)klomp’ prachtige fiets. Als de benen het materiaal kunnen volgen, zijn we hier in Lochristi vertrokken voor een beresterk lokaal peloton.

FORZA PICASSO, werd de nieuwe wielerploeg gedoopt, en dat uiteraard naar die al even sterke kroeg in ’t dorp van Ben Bundervoet en Martin Broer. Om een initiatief zitten ze daar in dat bruisende sfeercafé nooit verlegen, maar dat het zo’n vaart zou lopen had niemand verwacht. Al meer dan 70 leden en de eerste pedaalslag moest nog gegeven worden. En er is meer: in het najaar zijn elf van de nieuwe rekruten te zien in een docusoap op VT4. Het productiehuis Endemol zal de gelukkigen (?) volgen van a tot z, zijnde de eerste klikpedaal tot een fameuze koninginnenrit. En het zal dus allemaal te volgen zijn op tv onder de (werk)titel: de Pedaalridders. Benieuwd. Want dat het zwaar wordt, héél zwaar, staat nu al vast. De strenge medische controle liet al een en ander vermoeden… Rustiger zou het er bij de eerste voorstelling aan toegaan. Het weer was goed, de stemming in de Picasso op de receptie was opperbest – er moest dus al druk geloosd worden voor vertrek, zie foto – voorzitter Lieven Schoonjans loodste ons aan de hand van een powerpoint door de voorstelling, de sponsors, het opzet enz., en dan was er eindelijk het moment suprême: de groepsfoto en de eerste rit. Gezapig keuvelen en kuieren door het mooie Vlaamse land, een kilometer of veertig opperden de nieuwelingen voor vertrek… maar de realiteit bleek al even anders. Sommigen wringen nog het zweet uit hun mooie pakjes. Gelukkig dus maar dat de grote groep in drieën wordt verdeeld: A, B en C, en dat die voortaan op donderdagavond of in ’t weekend apart gaan fietsen. Of ’t was van: ‘Zijde van den C, zet joen vanachter.’ En om u een idee te geven hoe zo’n nieuwkomer de eerste rit door’spartelde’, trokken we een van de zichtbaar meest vermoeide prille wielertoeristen (voorzichtig) aan de mouw… Getuigenis van een C’er: Frederik Kazimoto (37 jaar, leerkracht, woont op grens Zeveneken/Oudenbos, vader van drie kinderen en… ‘nog nooit gefietst’). ‘Ja man,’ pufte Frederik na aankomst. ‘63 kilometer, en dat voor een eerste trip. Gemiddeld 26 km en maar bijsteken in de bochten, op en af het zadel, in en uit de wind, en als je een gat laat vallen, je kattenrug krommen en ’t gat zo vlug mogelijk weer dichtrijden… Chapeau voor die gasten in ’t echt, die dat aankunnen, in de Ronde en zo. Maar ’t is de max, een heel toffe bende, en ’t smaakt echt naar meer. En goed geweten, ik heb in mijn leven nog geen trap gegeven, maar volgend jaar rij ik de Mont Ventoux op. Met de Forza Picasso kan ik me geen betere voorbereiding indenken.’

Zonder wie dit alles niet mogelijk was, ofte de sponsors: Imalink - www.imalink.be / AQUA Libre - www.aqualibre.be / Fietsen Frank / Reinaert Brasserie / Grillhouse - www.reinaertdestelbergen.be / MIDO Voetbalstages - www.mido.be / Café Picasso - www.cafepicasso.be april’11

15


Koen

donderdag dertienjuli negentienhonderd achtenzeventig 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101

16 april’11

Wordt hier de nieuwe commissaris van de regio Puyenbroeck, is criminoloog en kandidaat rechten, fietst nu op 10 minuten naar zijn werk, was daarvoor dagelijks 3 Ă 4 uur kwijt aan pendelen naar Brussel, werkte daar op de dienst Internetfraude, vindt de Ronde van BelgiĂŤ waarvan een rit start in Lochristi op 26 mei zijn eerste grote testcase, liet nog vallen dat een baas maar zo sterk is als de mensen die achter hem staan, had vroeger als hobby diepzeeduiken maar houdt het, met werk en gezin, nu op fietsen, lopen en in de tuin werken.


Marc

donderdag vijfentwintig maart negentien honderd eenenvijftig

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101

Is nog tot 1 april in functie en gaat dan op pensioen, was de eerste adjunct-commissaris van de gemeentepolitie van Lochristi en de laatste commissaris van Lochristi, nu valt alles onder de zone Puyenbroeck, zal op 1 april de laatste zijn die in dat gebouw (nu op de buitenkoer) een sigaret opsteekt, denkt eraan terug te carambollen, is bijna 30 geleden, toen geleerd bij de Rijkswacht, zag 8 jaar geleden al eens plannen voor een nieuwbouw voor zijn neus liggen en nu zijn er terug heel concrete plannen maar ‘t blijft afwachten.

april’11

17


Nummer9080

????????

Nummernegenentwintigapriltweeduizendenelf

Lootse

door Eric De Wilde

In navolging van onze rubriek van vorig jaar, trekken wij er hier op de redactie iedere maand op uit met Eric De Wilde uit de Pauwstraat. Geen enkele Lootse zolder, kelder, tuin of rommelmarkt is nog veilig voor ons. Binnenkort ook de jouwe?

Een ‘straatloper’ als Eric kent dag noch seizoen, altijd in de weer om cultuur en erfgoed op te snuiven. En wat rook onze Lootse patrimoniumbehoeder deze keer? Heerlijke speculaas in paastijden… en het aroma van een prachtig pijpje van meer dan 100 jaar oud in tijden waarin rokers aan de deur worden gezet… Maar schoonheid overstijgt de geest van elke tijd, zoals nog maar eens blijkt. Smullen en snuiven maar!

Cultuur in bakvorm

Eric

Marktdag 3842: geen weer om een hond door te jagen. De lokroep van de markt is echter meedogenloos. Stel je voor dat, net vandaag, ergens in een bananendoos de helm ligt van Julius Cesar zaliger, zonder dat je in de buurt bent... Een paar marktkramers trotseren het weer om hun waar aan de man te kunnen brengen. Aan de andere kant van het plein haalt een man een soort plank uit zijn bestelwagen. Een strijkplank? Neen, bijlange niet. Een echte speculaasplank in beukenhout, op zijn minst 200 jaar oud. Wanneer ik de speculaasvorm omdraai, om me er van te vergewissen of die houtwormvrij is, zie ik dat ook in die keerzijde van de plank met veel vakmanschap een figuur is uitgesneden. Twee voor de prijs van één... wat wil je nog méér? Plots denk ik aan onze Joost uit het dorp. Je weet wel: die vriendelijke, levenslustige bakker die jaarlijks in de periode rond Sinterklaas van die overheerlijke ambachtelijke speculaas maakt... om van te kwijlen... Gelukkig heb ik zijn telefoonnummer binnen handbereik: ”Niet aarzelen Eric, meebrengen, make my day!”, klinkt het aan de andere kant van de lijn. Daar sta ik dan, in ‘t slechte weer, met zo’n mega speculaasplank onder de arm. Alle papieren zakken op de markt blijken minstens 78 maten te klein om de speculaasvorm te kunnen herbergen. Dan maar met een “blote” speculaasplank richting bushalte. ‘k Voel mij terug nen jonge gast van een

18 april’11

jaar of 16 met een skateboard onder de arm. Met de plank voorzichtig op de overvolle lijnbus. Een snelle berekening: bij een plotse ommezwaai van 360 graden met die plank onder de arm, zijn er minstens 8 slachtoffers... opletten geblazen dus! Daar zit ik dan met die megaplank tussen mijn benen. Voor mij zitten twee tienermeisjes, gewapend met GSM, iPod en nog meer van die supersonische apparaten.... aan het sms’en tegen 150 per uur. “Wat is dat eigenlijk, meneer?” In een fractie van een seconde is het alsof ik terug voor de klas sta. “Maken ze daar echt speculaas mee, meneer?” Wanneer ik, te midden van mijn exposé, de plank omdraai en de 2 meisjes zien dat er op de keerzijde ook zo’n “peet” staat, valt hun mond open van verwondering alsof ik de grootste goocheltruc ooit uithaal. Miljaar... (sorry, maar het is sterker dan mijzelf): als onze jeugd echt geen strijkplank meer van een koekenplank kan onderscheiden, waar moet het dan om de liefde Gods met onze cultuur naartoe? Alvast nummer 9080 noteren op de verplichte literatuurlijst in het onderwijs ware misschien een nuttig idee. Juist, het is mogelijk maar een druppel op een hete plaat, maar bij grote grote nood helpen alle “beetjes”. Net op het moment dat de kerk van Lochristi in zicht komt, is ons didactisch praatje afgerond. Aan de eerstvolgende halte steek ik voorzichtig de straat over en bel ik aan bij bakker Goethals. Joost doet de deur open. Opeens is het even héél stil. Daar staat onze bakker Joost dan, met zijn blozende kaken als mastellen, de speculaasplank in de handen... zo fier als een pauw… de koning te rijk! Sinterklaastijd of niet: Joost kan het echt niet laten en is al volop aan het experimenteren. Nu en dan ligt er van die supergrote speculaas in het uitstalraam. Wat denk je nu? “‘t Is eigenlijk het seizoen niet?” Gelijk heb je! Maar weet je: seizoenen hebben op levensgenieters en echte fijnproevers echt niet zoveel vat. Aan jou de keus: kopen of kwijlen? Een goede raad: in ‘t geval van ‘t laatste: neem uwen dweil maar mee!!!


schattenjacht

‘t Sigarenpijpje Eric

In de kleinste doosjes zitten de mooiste dingen. Dit erotisch sigarenpijpje uit 1900, meesterlijk uit amber gesneden en met een mondstuk uit barnsteen, is daar nog maar eens het bewijs van. Tot net voor de eerste wereldoorlog werden sigaren meestal uit zo’n pijpje gerookt. Ook vroeger had de kwaliteit der dingen met poen te maken.....getuige dit stijlvolle pijpje van nonkelke Moens, ooit burgemeester en oom van mijn hartsvriendin Mijetje die mij het pijpje als blijk van pure vriendschap heeft gegeven. Je vraagt je bij het zien van dit sexy pijpje mogelijk af, of de mannen in die tijd goed gezind waren, wanneer ze na zo’n rookavondje bij moeder de vrouw in bed “kwamen”... of wat er gebeurde, wanneer begon te blijken, dat de naakte schoonheid van het pijpje als twee druppels water op de buurvrouw begon te lijken... Ik heb er heel lang over nagedacht maar ik zou het bij God niet weten, al moet ik eerlijk toegeven dat ik de rondborstige vrouw op ‘t pijpje nog nooit met mijn eigen buurvrouw heb vergeleken.....

Verhalen? Suggesties? Tips? Eén adres: famdewilde@telenet.be april’11

19


OPENDEUR : 16 - 23 - 24 - 25 april en 1 - 2 mei (van 14.00 - 18.00 uur) • in- en outdoormeubelen • vuurschalen (ook verhuur voor feesten) • plantenbakken, boombakken, haagbakken • vijvers (kant en klaar op maat) • tuinaanleg en onderhoud

Tuin & Sfeer

Open van maart tot september :

.1

e

e

en 3 zaterdag van de maand van 14.00 - 18.00 uur of op afspraak (ook op zondag).

Van oktober tot februari op afspraak.

www.tuinensfeer.be

Lieskensakker 16 - 9080 Lochristi - tel. 09 355 28 03 - gsm 0498 63 84 20 - tuinensfeer@skynet.be

Tapijtcenter_1110_W_Tapijtcenter 12/10/10 15:18 Pagina 1

VLAANDERENS GROOTSTE TAPIJTWINKEL

Tapijtcenter_1110_W_Tapijtcenter 12/10/10 15:18 Pagina 1

Oosterse, Moderne en klassieke tapijten • Perzisch • Ziegler • Nepal en Tibet • Gabbeh • Natuurtapijt • Langharige tapijten • Vasttapijt • Traplopers

VLAANDERENS GROOTSTE TAPIJTWINKEL

Oosterse, Moderne en klassieke tapijten • Perzisch • Ziegler • Nepal en Tibet • Gabbeh • Natuurtapijt • Langharige tapijten • Vasttapijt • Traplopers

TAPIJTCENTER ZINGEM TAPIJTCENTER ZINGEM

Expressweg N60 Gent-Oudenaarde (Gentsesteenweg 86 � 9750 Zingem) � tel. 09 - 384 29 17 � www.tapijtcenter.be di-vr 10-12 & 13u30-18u30 (za tot 18u) � zondag 14-18u � maandag gesloten

UW GARANTIE

� 9750 Zingem) � tel. 09 � 1500 Expressweg N60naar Gent-Oudenaarde (Gentsesteenweg 86certificaat - 384m292 showroom 17 � www.tapijtcenter.be Rechtstreeks van fabrikant particulier � Oosterse tapijten met van echtheid en 20 000 m2 tapijt op voorraad � maandag � Gratis di-vr 10-12 13u30-18u30 (za� tot 18u) � aan zondag 14-18u prijzen gesloten Het grootste aanbod aan de&scherpste prijzen Maatwerk betaalbare presentatie aan huis

UW GARANTIE

Rechtstreeks van fabrikant naar particulier � Oosterse tapijten met certificaat van echtheid � 1500 m2 showroom en 20 000 m2 tapijt op voorraad Het grootste aanbod aan de scherpste prijzen � Maatwerk aan betaalbare prijzen � Gratis presentatie aan huis


Nummer9080

Lo Actua

Nummernegenentwintigapriltweeduizendenelf

Oproep aan alle Lootse sportievelingen

Koppel jullie gouden voeten aan een gouden doel op de Bornemse Dodentocht van 12 augustus

WALK FOR THEM 9080

nummer

De lente is pas begonnen, of zie, sommigen moeten zich al prepareren voor een stevige zomer. Eentje waar ze hun beste beentje voor moeten zetten. Onder hen Lochristinaar Brecht Serraes en zijn kompaan Jorrit Govaert uit Oostakker die alle andere Lootse sportievelingen oproepen om met hen mee te stappen voor het goede doel. Een woordje uitleg graag, mannen!

Walk for them is een liefdadigheidsinitiatief dat wij vorig jaar hebben opgestart, m.n. gesponsord stappen voor het goede doel. In november vroegen we eerst de toestemming aan VZW kadee (organisator Dodentocht), en als goed doel kozen we voor VZW Martin De Kegel.

Vzw Martin De Kegel?

De vzw ontstond in de jaren ’90. Martin De Kegel ging mee op inleefreis naar Sri Lanka via Wereldsolidariteit en de reis liet een diepe indruk op hem na. Sindsdien besloot hij een inzamelactie op touw te zetten ten bate van de arme visserskinderen. Maar in 2001 overleed Martin plots aan een hartaanval. De “Foundation Martin De Kegel” bleef echter bestaan dankzij de familieleden van Martin, en sindsdien zamelt de VZW jaarlijks geld in om projecten te financieren in Sri Lanka.

Brecht en Jo

rrit

Hoe verloopt het contact met Sri Lanka?

Wij zamelen geld in voor Vzw Martin De Kegel. Zij hebben in België hun hoofdzetel en in Sri Lanka zijn er lokale vertegenwoordigers, aannemers die controles uitvoeren op de projecten die afgewerkt of nog in uitvoering zijn. Het gaat om kleine projecten zoals een sanitair blok bouwen, voorzieningen bouwen voor drinkbaar water, financiële en medische hulp aan weeskinderen, nierpatiënten... Het zijn kleine dingen die een verschil kunnen maken en daar zijn de mensen heel dankbaar voor! Iedere euro wordt door de VZW een paar maal omgedraaid alvorens hij besteed wordt. Op regelmatige basis gaat ook het bestuur, op eigen kosten, ter plaatse om de verschillende projecten op te volgen en nieuwe projecten op te starten. De VZW doet ook een beroep op mensen die willen meereizen en ter plaatse meehelpen aan projecten. We sluiten niet uit dat we in de toekomst ook eens meereizen.

En het concrete doel van deze actie is…?

Met de goedkeuring van Vzw Kadee en Vzw Martin De Kegel op zak, willen we sponsors en stappers zoeken en hen overtuigen om deel te nemen aan dit liefdadigheidsinitiatief. Via al onze stappers willen we sponsoring en vrije giften ophalen. De komende maanden zullen we geïnteresseerden informeren en inschrijven tot en met 10 juli. Inschrijven kan via walk4hem@gmail.com. Het initiatief zorgt voor een groepsinschrijving. Dus iedereen, zeker de Lochristinaar die dit jaar wil deelnemen aan de dodentocht en van de gelegenheid wil gebruik maken om een goed doel te steunen, kan deel uitmaken van dit initiatief. Alle up-to-date informatie, sponsors, deelnemers en contactgegevens zijn terug te vinden op www.walkforthem.blogspot.com Vrije giften kunnen steeds gestort worden op het rekeningnummer 979-3238477-40 met vermelding van uw naam (bedrijf) + adres in de referentie. Voor alle bedragen voor > €40 ontvangt u een fiscaal attest. Sponsors kunnen ons steeds mailen voor verder informatie. Wij willen alvast iedereen bedanken die zijn steentje bijdraagt!

Voor verder en concrete vragen kan men altijd terecht op/bij walkforthem@gmail.com - www.walkforthem.blogspot.com - www.mdkvzw.be - 0497 91 69 22 (Brecht) april’11

21


Uw hulp voor een perfect frisse knipbeurt

SABO.

Duitse kwaliteitsgrasmaaiers. Kom kijken naar zijn kleine en grote broers in onze winkel.

Dorp Oost 84 - Lochristi - Tel: 09/355 55 82 info@imschoot.be OPEN: Weekdagen van 8 tot 12 en van 13 tot 18 uur Zaterdag van 8 tot 12 uur - Zon- en feestdagen gesloten

TuincenterDe DeStercke Stercke Tuincenter

d id DavDi avckyck yd VanVdan

Zaterdag23 23april april2011 2011 Zaterdag Deuren open: uur Deuren open: 1818 uur Aanvang: 19.30 uur Aanvang: 19.30 uur Inkom VVK: euro Inkom VVK: 10 10 euro Kassa: 12 euro Kassa: 12 euro

enoeeno ucteSt LucLS

Info: Info: TUINCENTER DE STERCKE TUINCENTER DE STERCKE

dsinadysay &f fL&inL f f o t o t s i s ChrCi hr

Antwerpsesteenweg Antwerpsesteenweg 21a 21a Lochristi 90809080 Lochristi Tel.355 09 61 355 Tel. 09 3461 34 e-mail: info@tuincenterdestercke.be e-mail: info@tuincenterdestercke.be tuincenterdestercke.be www.www. tuincenterdestercke.be

lly lly Joa Va Jo V

0PENDEURDAGENVAN VAN2323APRIL APRILTOT TOT1 MEI 1 MEI 0PENDEURDAGEN


Lo Actua

Loots koppel is Belgisch Kampioen

roofvissen per boot! 9080

nummer

Mario Van Nieuwenhuyze (38) en Stèphanie Mannaert (25 ) uit de Berkenstraat - beiden arbeiders Volvo Europa Truck - slaagden er met hun tweeën in om Belgisch kampioen 2010 te worden in een wel heel uitzonderlijke discipline: roofvissen van op een boot! Zo’n ongewone titel vraagt om een woordje uitleg, en dus hengelden wij naar een reactie… zuiden tot het noorden van Nederland, om aldaar de snoekbaars te belagen, een vissoort die zich niet zo gemakkelijk laat vangen… Ook gaan we enkele keren per jaar naar het ongelooflijke prachtige Zweden en Noorwegen met zijn duizenden meren om er gericht te vissen op snoek, een waar paradijs voor visliefhebbers! Het O.B.K.R ofwel Open Belgisch Kampioenschap Roofvissen bestaat uit vier wedstrijden die op plassen in Limburg en op het grootste meer van België in Wallonië plaatsvinden, nl. Lac de la platte-taile. Is het een hobby of valt er ook een centje mee te verdienen? In de eerste plaats blijft het een hobby, maar toch proberen we goede resultaten te boeken op wedstrijden: je kan er waardebons en hengelsportmateriaal mee winnen, maar rijk gaan we er niet van worden, daar doen we het ook niet voor. Wel kunnen we genieten van de allerlaatste nieuwigheden op het gebied van hengelsport in de vorm van sponsoring, wat ons veel meer waard is! Hoe word je Belgisch kampioen? Ha, door veel te oefenen en dingen te doen die anderen niet doen denk ik, en vooral goed op elkaar afgestemd te zijn, met je medevismaat (een wedstrijd wordt steeds als koppel gevist in de boot). Is het een zware competitie? Op het Belgisch kampioenschap hebben we toch concurrentie van een 25-tal boten of toch zo’n vijftigtal roofvissers, en dit in het najaar met soms heel barre weersomstandigheden! In Nederland starten we een wedstrijd met gemiddeld 60 tot wel 80 boten, een heus spektakel! En in de winter liggen jullie stil? Nee, in de winter wordt er gewoon doorgevist, het zijn meestal die periodes dat de vis goed bijt. Aantallen van soms wel twintig tot vijftig snoek-

baarzen zijn dan mogelijk. Uiteraard zijn we dan goed ingeduffeld in speciale warmtepakken! Internationale ambitie? Zoals eerder vermeld doen we ook mee aan het Nederlands kampioenschap snoekbaarsvissen, en de schimano rapala masters die vier dagen duurt. Wordt de gevangen vis terug vrij gelaten of opgepeuzeld? In een wedstrijd wordt er gevist volgens het catchand-release-systeem, d.w.z in België wordt elke maatse vis gewogen en teruggezet, in Nederland worden de vissen gemeten om dan terug vrijgelaten te worden. Het gewicht of het aantal millimeters wordt dan omgezet in punten. Wat was je grootste vangst ooit, of doet dat er niet toe? Elke vangst of elke aanbeet is anders en speciaal, en ik denk dat iedere visser wel eens droomt van een reuzevangst! Ja, die monstersnoek van 1.19 m met zijn spierwitte tanden in Zweden zal ik nooit vergeten, daar doen we het voor! Waar kunnen we jullie nog aan het werk zien? Of is dat onmogelijk van op de wal? Ooit was er een wedstrijd op de Blaarmeersen te Gent, maar het is zo moeilijk volgens de organisatie om een wedstrijdwater te mogen bevissen in Oost- en West-Vlaanderen… Er zijn zo weinig wateren waar er gevist kan worden met de boot! Enkele Belgische wedstrijden worden gevist op het meer van Butgenbach, in de Maasvallei, te Kessenich… Hoe intens ben je ermee bezig? Samen? Je mag wel zeggen dat we er vrij intens mee bezig zijn, de voorbereidingen en wedstrijden zelf nemen veel tijd in beslag, uiteraard delen we deze passie samen wat nog zo speciaal is. Om dan samen als koppel het Belgisch kampioenschap roofvissen te mogen winnen is toch wel uniek! 9080 numm

Vanwaar de vissersmicrobe? De vissersmicrobe is eigenlijk al ontstaan als kleine jongen toen ik meeging met mijn vader. Begonnen op de “kleintjes” om zo later bijna alle soorten te bevissen, van paling en zeevissen tot vele jaren van karpervissen waaronder veel in Frankrijk. Toen ik dan mijn vriendin leerde kennen, ging die wel eens mee naar het zonnige zuiden, en ze bleek ook wel geïnteresseerd in al die snufjes… Van het gewone vissen naar roofvissen op een boot, is een hele sprong? Tijdens één van die (vis)vakanties leerden we twee Nederlandse jongens kennen, die daar ook aan het vissen waren en al gauw werden we uitgenodigd om samen eens met de boot in Nederland te gaan roofvissen, dus dat was vlug geregeld… Wat houdt dat precies in, dat roofvissen op een boot? Het weekend bij de Nederlandse vrienden viel zo goed mee dat zelfs mijn vriendin de hengel in de hand nam: het vissen van uit een boot bleek een prachtige ervaring… je kunt je zeer snel verplaatsen en als roofvisser ben je in tegenstelling tot het karpervissen altijd bezig op zoek naar de rovers, zoals snoek, baars en snoekbaars. Deze soms erg agressieve vissen weten we te verleiden door te vissen met kunstaas, want roofvissen leven van kleinere aasvisjes en in sommige gevallen eten ze elkaar zelfs op! Enige tijd later lieten we dan onze eigen boot naar maat bouwen en deden we mee aan wedstrijden in binnen- en buitenland. Het cliché van turen naar een dobbertje kun je echt niet vergelijken met het roofvissen zoals bv. het vissen op snoek. Waar oefen je dat? En waar hebben dan die kampioenschappen plaats? Bijna elke week zitten we wel ergens van het

er

april’11

23


Collectie 2011 Speciale kortingen voor verenigingen

DE WIJNGALERIJ

Gratis wijnadvies voor al uw communiefeesten, barbecue’s, ...

WIJNEN VOOR IEDERS BUDGET VANAF 2,99 euro - CAVA - GESCHENKEN VOOR DE WIJNLIEFHEBBER - WIJNCURSUSSEN

Roland De Laender gediplomeerd Sommelier Conseil Université du vin Suze-la-Rousse Beerveldedorp 63 - 9080 Lochristi Tel. 09/355 89 78 - 0472/29 68 06 de.laender@landers.be

De winkel is elke zaterdag open van 10u tot 18u of nà afspraak

“De perfecte kaas en wijnavond” op vrijdag 29 april 2011 om 19u30 -

Prijs: 50 € wijn en gerechten incl.

HAPJES - Crostini met een tapenade van geitenkaas en olijven, Chips van parmesaanse kaas, Mini croque monsieur met Gandaham en Pas de Rouge VOORGERECHT - Huisbereide kaaskroketjes van Pas de Bleu HOOFDGERECHT - Brussels lof in een sausje van Cantal en Gruyère Suisse met gestoomde aardappeltjes Reserveer NU - Tiramisu van mascarpone en Marsala NAGERECHT BIJ IEDER GERECHT EEN AANGEPASTE WIJN UITGEKOZEN DOOR ROLAND DE LAENDER - gediplomeerd Sommelier Conseil Université du Vin

“Eerstkomende wijnlessen 2011” telkens om 19u30 - Prijs: 35 € wijnen en hapjes incl. Woensd. Woensd. Woensd. Woensd. Woensd. Woensd. Woensd.

6/04 4/05 8/06 7/09 5/10 9/11 7/12

-

Wijnles St. Emilion Wijnles Chablis Wijnles Chili Wijnles Bordeaux Wijnles Côtes du Rhone Wijnles Spanje Wijnles Languedoc - Roussillon

Deze lessen kunnen perfect gevolgd worden door mensen die géén voorkennis hebben maar graag een goed glas wijn drinken en bijhorende hapjes weten te waarderen. Franse- en wereldwijnen Elke les kan afzonderlijk genomen worden. - Min. aantal deelnemers: 7 pers.

Nieuwe cursus “BEGINNENDE WIJNLIEFHEBBER” 5 lessen telkens op donderdag om 19u30 vanaf 8 september - Prijs: 200 euro - wijn, brood, water en wijnglazen incl.- SCHRIJF NU REEDS IN !

Je mooiste foto’s - Je mooiste kaartjes Communie of Lentefeest - Dorp-Oost 8 - 9080 Lochristi - 09-355 00 16


Nummer9080

Nummernegenentwintigapriltweeduizendenelf

En de boer hij ploegde voort... En de boer hij ploegde voort, en de bakker hij maalde, en de onderwijzer onderwees, en de ... Enfin, het Lootse leven gaat door, wat er op wereldschaal ook gebeurt, en graag bieden wij onze inwoners eens een forum om een dagje in de kijker te staan. Hoe ziet een dag eruit van, laat ons zeggen...

de dekenale parochie-assistente Petra Mussche

DAGBOEK VAN DE LOKALE BURUNDIWEEK… (Broederlijk Delen) Woensdag 16 maart Vandaag is het dan zover: na maanden van voorbereiding, arriveert Frère Alexis in ons dekenaat. De eerste kennismaking is heel positief. Frère Alexis spreekt ons meteen op een aangename en vlotte manier aan. Het ijs is meteen gebroken en we hebben het gevoel dat hij een oude bekende is. Hij vertelt gepassioneerd over zijn thuisland en de projecten van CADEC in zijn geboortestreek, doorspekt met de nodige humor. Dit wordt een boeiende inleefweek!

Donderdag 17 maart Koud is het, voor ons, maar zeker voor een Burundees. Hij houdt er een pijnlijke rug aan over. Maar verder is hij vooral onder de indruk van het half geautomatiseerde tuinbouwbedrijf van Alex Floré in Lochristi. Komende uit een land waar nog geen trein rijdt, lijkt zo’n serre voor hem een echte fabriek…

Vrijdag 18 maart “Neen, bedankt” is het meest gehoorde woord aan de Colruyt van Lochristi waar Frère Alexis de vrijwilligers bij de koffiestop gaat bezoeken. Voor Frère Alexis is het wel confronterend om vast te stellen dat slechts 3 % van de bezoekers stopt voor een kop koffie. Langzaam groeit het besef dat Broederlijk Delen haar fondsen niet in de schoot geworpen krijgt. De ontmoediging en confrontatie maken plaats voor bewondering en dankbaarheid.

Burundi). Als priester concelebreert hij dit weekend in enkele eucharistievieringen, en getuigt hij over het werk van zijn dorpsgenoten. Volgens het Hagurukaprincipe, waarbij iedere dorpeling een kleine bijdrage levert, wordt gebouwd aan een school, mede dankzij de steun van Broederlijk Delen.

Zondag 20 maart Omdat Frère Alexis ook diocesaan proost van Chiro is, is er een Chironamiddag. Het kip-en frietfestijn van Chiro Lochristi is voor hem alvast een bron van inspiratie. Hij kijkt verwonderd naar de medewerking van ouders en sympathisanten. Een idee dat hij alvast meeneemt naar Burundi. Later in de namiddag neemt Chiro Wachtebeke Frère Alexis zonder aarzelen op in hun spel. Frère Alexis speelt graag met hen “Dikke Bertha” mee. Van taal- of cultuurbarrières geen spoor… Hier kunnen onze politici nog iets Frère Alexis speelt Dikke Bertha. van leren !

Maandag 21 maart Te gast bij Chiro Nationaal in Antwerpen, met ontvangst door de nationaal proost en de verantwoordelijke voor de internationale werking van Chiro. Ontroerend en mooi hoe nieuwe banden worden gesmeed. Frère Alexis vertrekt met een concrete uitnodiging op zak. Dit krijgt zeker een vervolg...

Dinsdag 22 maart Ontvangst in het Woon- en Zorgcentrum Sint-Elooi te Lochristi. Het wordt een aparte ervaring waarbij hij de kans krijgt om ook de ziekenzalving toe te dienen aan enkele bejaarden.

Woensdag 23 maart

Het inleefverblijf van Alexis Opnieuw een cultuurschok: het crematorium. De Ihorihoze kent echter ook andemanier waarop een maatschappij omgaat met ouder re, blijere momenten). worden en sterven kan je veel leren over die cultuur. e Het Burundees feest is zeker De 6 klas van Juf Ann van de gemeenteschool in Lochristi Crematies zijn onbestaande in Burundi en daarom is trakteert Frère Alexis op zang en dans. © foto: Lut Laureys een hoogtepunt: de Afrikaanse ook dit bezoek een heel bijzonder inleefmoment. muziek, de dansende kinderen van de gemeenteschool, de officiële ontVermoeiend, boeiend en leerrijk, zo’n inleefverblijf beschrijven, zowel voor vangst door de Schepen van ontwikkelingssamenwerking en voorzitster van onze Burundese gast als voor het gastgezin en -gemeenschap. Maar we het GROS en vooral de blije en bemoedigende sympathisanten… leerden veel van elkaar en kunnen met hernieuwd enthousiasme de filosofie van Broederlijk Delen uitdragen: het Zuiden heeft plannen en weet perfect Zaterdag 19 maart De feestdag van Sint-Jozef. Voor Frère Alexis van de congregatie van de H. hoe ze hun problemen moeten aanpakken. Het Noorden heeft de middelen Jozef een bijzondere dag (gesticht in de jaren ’40 door een Gentenaar in om die plannen te helpen realiseren… april’11

25


T. 09/355 17 00 - F. 09/337 03 09 info@bmtechnics.be - www.bmtechnics.be Uw maatwerk... onze zorg Bedrijvenlaan 20 - 9080 Lochristi

Ook alle draadafsluitingen en vaste panelen tegen onklopbare prijzen.

Stijlvolle en tijdloze damesboetiek voor de modebewuste vrouw die op zoek is naar stijl, eenvoud en kwaliteit. Steeds 5% klantenkorting op uw volgende aankoop. Gratis retouche.

Met 30 jaar ervaring geeft BM-Technics U de totaaloplossing op maat. Uw partner in totaalprojecten met gekwalificeerd personeel in ĂŠĂŠn beheer. Dit gekoppeld aan een correcte plaatsing door eigen gespecialiseerde techniekers geeft steeds het vertrouwen in een installatie die U bij ons koopt. Wij zijn steeds ter beschikking voor juiste informatie bij U thuis of bij ons op het bedrijf. Vrijblijvende offerte en referenties, vraag ernaar.

sier- & industrieel hekwerk toegangscontrole poort- & hekautomatisatie automatische deuren slagbomen parlo- & videofonie camerabewaking stroomschokbeveiliging trappen & balustrades schouwkappen windwijzers draadafsluiting tuinpoorten maatwerk in inox of metaal

Just In Case Filippa K Stella Forest Paul&Joe Sister Gant Marco Polo Giovane Wolford. Dorp Oost 32c, 9080 Lochristi 09/367 00 45 - www.boetiekceline.be. Dinsdag tot vrijdag: 9u30-12u/13u30-18u30. Zaterdag: doorlopend open van 9u30 tot 18u.


Nummer9080

Prachtige tachtigers

Nummernegenentwintigapriltweeduizendenelf

Prachtige Tachtigers

Minireeks n.a.v. het boek ’t Is goed een keer geleefd te hebben (uitgeverij Van Halewyck) van de Lootse fotografe Carmen De Vos en schrijver Wouter Kersbergen: een zoektocht bij (bekende) tachtigers naar het DNA van hun afscheid. Heb ik vrede met mijn geleide leven? Een voldaan gevoel?

’t is goed een keer geleefd te hebben Tante Terry

“Ik ben niet bezig met hoe ik herinnerd wil worden. Met een glimlach, mag ik hopen?” (Terry Van Ginderen, 79) “Mijn angst voor dementie is groot. En terecht. Mijn moeder was Alzheimerpatiënt. Ik denk er sterk over om me te laten testen. Een bevriend koppel ondergaat nu dat proces en ik wacht af wat het bij hen oplevert, want ik heb zo mijn reserves. Het kost vast een bom geld en wat ben je met de diagnose die zegt dat je ‘vatbaar bent voor...’? Het onderzoek roept bij mij op dit moment meer vragen dan argumenten op om het wel te doen.” Terry bijt op haar onderlip. “Zal het me helpen om me beter op dementie voor te bereiden? Of krijg ik een soort van ‘legitimatiedocument’ met de toestemming om euthanasie ‘te plegen’ als ik in een helder moment de tijd rijp acht?” Terry herschikt het bestek op tafel. Ze aarzelt even, slikt en zegt: “Het zou een middel kunnen zijn om mijn zoon erop voor te bereiden. Op dit moment durf ik er met hem niet over spreken, ik durf mijn vrees niet zo goed uiten. Het ligt gevoelig.” Ze kijkt weg. “Dat zijn zorgen voor later, denk ik dan. ’t Is te zeggen, dat hoop ik.”

Meer: www.carmendevos.com

april’11

27


gevloerd door schoonheid... van dichtbij.

Als het om bouwen gaat....

Gentsesteenweg 233 - Lokeren/Eksaarde Tel: 09/348 16 30 - info@vanpeteghem.net

aanschouw de nieuwste tegeltrends op 2000 m2

voor het reinigen van uw ramen LOODS 3

5

Slagmanstraat 2 (kruispunt Lozen Boer)

9080 Lochristi tel. 09.232 21 80 Open

Maandag 13h30 - 18h Di t.e.m. zaterdag 9h30 - 18h Zondag 14h00 - 18h promo geldig tem 10 april 2011 zolang de voorraad strekt

Raamwisset Linea

- emmer 18 liter - inwasser 30 cm met microvezelhoes en ophanger - verstelbare raamwisser 35 cm en ophanger

TOPPRIJS 10 â‚Ź

nergens goedkoper


In ‘t Loots vizier Een maandelijks verslagje van Danny Sey over een lokale activiteit. Dit en nog zoveel meer op Lochristi.com

De magie van nostalgie Ik herinner me vaag de jaarlijkse revue van de 3 Charels in het Feestpaleis van Beervelde. Tot voor kort dacht ik dat dit “Ancienne Belgique” was, maar niets is minder waar. Als je ziet hoe professioneel Cabaret Oester hun shows opbouwen kan je niet anders dan concluderen dat revue en variété tijdloos is en toegankelijk voor iedereen. De grappige sketches in het Gents gebracht door Carine, Ronny, Marc en Liese-Lotte afgewisseld met de prachtige dansperformers van het show-ballet “Jumelle” en de live muziek van Ronny Marino maken het geheel compleet. En er is meer. De locatie, de Kring in Lochristi is de ideale zaal voor dit soort shows. Misschien is wel net het podium uit de jaren stillekes, het decor, de backstage die zorgen voor het peper en zout. De magie van nostalgie. Danny

april’11

29


30 april’11

© Michiel De Cleene


Nummer9080

Interview

Nummernegenentwintigapriltweeduizendenelf

Een oververdiende oproep tot sponsoring!

Zaffelaarse STEFFI DHONT Belgisch kampioen polsstokspringen Door Luc Van de Vijver - foto’s: Michiel De Cleene

18

jaar. Een beminnelijke lach. Bescheiden en relativerend – ma en pa mogen rustig vertellen –, gespierd, lenig en ogen die ontvankelijk de wereld in staren. Geen kapsones, bijlange niet. Niet bij de grootsten voor haar sport met haar 1,63 m, maar toch maar mooi Belgisch kampioen indoor, met een sprong van maar liefst 3,80 m! Techniek, snelheid en kracht tillen haar bij wijlen boven de concurrenten uit. ‘Neen, neen, geen concurrenten, maar vriendinnen!’ corrigeert Steffi me. ‘Al jaren!’

Kan dat nog, op dat niveau: ‘vriendinnen’ zijn? Als de Belgische titels en de daaraan verbonden harde valuta’s je voor de ogen dansen? …(schiet in de lach)… Dat is misschien wat mensen denken, maar van polsstokspringen zal je in België nooit rijk worden. Integendeel. Met die Belgische titel heb ik zelfs mijn inschrijfgeld maar met moeite terug. Ik herinner me nog van op de Topsportschool dat de voetballers en wielrenners die daar zaten grote ogen trokken toen ik zei dat ik ook eens op buitenlandse stage ging en me dat € 1100 kostte. ‘Waaat? Moet jij dat zelf betalen?’ schrokken ze allemaal. En een voetballer van mijn leeftijd bij Lokeren vertelde me onlangs dat zijn semiprofessioneel statuut hem maandelijks € 750 opbracht! Nu, dat is zowat het hele prijzengeld van mij een heel jaar lang en dan moet ik echt een topjaar springen… En ’t is ook welgeteld de prijs van precies één carbon polsstok, en je mag er toch van uitgaan dat je er jaarlijks vier nodig hebt. Voeg daarbij dat ik na het secundair op de Topsportschool, nu aangewezen ben op privélessen die mijn ouders ook uit eigen zak op mogen hoesten… met gelukkig enige ondersteuning door het Pole Vault 5-6 team (n.v.d.r. zie website www.

De voetballers en wielrenners op de Topsportschool trokken grote ogen toen ze hoorden dat ik mijn buitenlandse stages zelf moest betalen…

• ° 19 september 1992 • Belgisch record 2009: 3,73 m indoor • Belgisch kampioen: 5 maart 2011 • Atletiek Vereniging Lokeren • Persoonlijk record: 3,82 outdoor • Mooiste internationale ervaring: Dusseldorf 2008: ‘Beste Belgisch sportster op de kamp tussen België, Nederland en Duitsland.’

april’11

31


BLOE MB I N DE RI J Kris Naudts - Sabine Boone

Na een paar maanden van verbouwen en uitbreiden stellen wij u graag onze BloemBinderij voor in een héél nieuw kader. Het is meteen ook de gelegenheid om samen met ons de 20ste verjaardag van onze zaak te vieren. vrijdag 8 april 9u-22u

zaterdag 9 april 9u-18u

zondag 10 april 9u-18u

Wij hopen u van harte te mogen verwelkomen! Tot dan, Kris en Sabine

Bloemen in al hun facetten planten met origineel karakter ‘buitengewone’ potten bijzondere objecten hedendaagse fonteinen

Bloembinderij - Kris Naudts & Sabine Boone Dorp Oost 26 - 9080 Lochristi - T. 09 355 80 53 - www.bloembinderijnaudts.be


Nummer9080

Interview

Nummernegenentwintigapriltweeduizendenelf

polevault.be). Ja, alles strikt in een programma gegoten Geen spijt dat je dan geen andere sport door mijn trainers: Geert De Borger van hebt gekozen? Ik herinner me dat je alle AVLO (Atletiekvereniging Lokeren) en Peter lokale schoolcrosslopen hier won? Dat je Moreels, zowat de nationale trainer van aan een prima veldloopster was, een sprintde Topsportschool, die mij nu nog individueel ster, een hordenloopster, een keurturnbegeleidt. Ze zorgen ervoor dat ik op de topster en gymnaste…? Noem maar op. evenementen op mijn best ben. …(haalt schouders op)… Hoe gaat dat? Ik En hoe compenseer je dat je net wat kleiner kreeg al vrij vlug last van mijn groeischijven, bent dan die andere Belgische toppers, zohier aan mijn hielen, en daarop probeerde als Aurélie De Ryck, Loes De Neve, Anouk ik zowat alle tienkampsporten uit, en tja, ik Vercauteren, kleindochter van schilder Arbleek aanleg te hebben voor polsstok. Want nold Audenaert, ook al van Zaffelare? Steffi en de nu al legendarische Isinbajeva. na slechts tweemaal getraind te hebben, werd Ik vermoed door mijn snelheid en mijn lenigik plots al provinciaal kampioen. En natuurlijk: ik doe het ook héél graag. heid. En ik beschik toch ook over behoorlijk wat kracht, denk ik. Maar Een prachtige sport is het! je moet begrijpen dat een sport als polsstokspringen enorm technisch Maar je hebt toch sponsoring, hoop ik? Een Belgische kampioene, is. Veel technischer nog dan hoogspringen. Waar zet ik af, hoe zal de dat is toch niet niks? Als je ziet wat toppers in andere sporten hefboom, de stok, zich gedragen? Is mijn aanloop nog zo sterk als mijn verdienen? Tennis, voetbal, wielrennen… vorige poging? Waar grijp ik de stok vast? Waar wentel ik? Helaas. Onze sport loopt niet zo in de kijker, als voetbal en wielrennen bv. Tjonge, tjonge! En heb je nog een punt waar je kan verbeteren? waar toch heel andere bedragen circuleren. En ja, een sponsor zou héél Zeker. Mijn schouders. Dat weet ik van Canali, de turntrainer van de nu welkom zijn. Ik volg nu Lichamelijke Opvoeding en Bewegingsrecreatie al legendarische Isinbajeva. Die heeft mij eens gecoacht op een stage in aan de Hogeschool Gent, en daarbuiten train ik nog 16 uur per week, Italië. Zijn poulain meet zelf trouwens maar vooraan een meter zeventig, moet ik mijn verplaatsingen, stages, stokdus daaraan zie je dat techniek in deze ken, trainer enz. zelf betalen, en dus ja, dan sport toch zeer veel bepaalt... (toont gezabegrijp je wel, dat dat heel intens en duur menlijke foto van haar en Isinbajeva en is allemaal…(ouders knikken mee op de inderdaad veel schelen zij niet)… Vandaar achtergrond)… dat het zo vaak wisselt bij ons, het Belgisch En kan je dat combineren, die bachelor kampioenschap, het nationaal record… we met zulke topprestaties? hebben allemaal wel eens onze goede en Ik ben door al mijn examens, goddank. En slechte dagen. En ja, nu was het aan mij, die Belgische indoortitel van 5 maart is toch met dat Belgisch indoorkampioenschap, ook heel mooi. Dus ja, zeker, voorlopig lukt en in 2009 al eens met het Belgisch het wel. Maar het vraagt een ijzeren disciplirecord van 3,73 m. Maar dat record staat ne. Zo vlug mogelijk mijn rijbewijs gehaald, nu alweer op naam van Aurélie, met 3,96 op kamers in Gent, zelf mijn vetvrij potje indoors en 4,02 outdoors… Elk zijn toer, koken, lange schooldagen kloppen, soms niet? van 8 tot 5, en elke avond steevast om En wat zal de toekomst je brengen, 19.00 u. een paar uur trainen. Je begrijpt, denk je? veel tijd voor andere zaken heb ik niet meer. Hopelijk zeer veel sportvreugde, want daar Maar ik ben gelukkig zoals het nu gaat. is het mij vooral om te doen. Ik kijk echt uit En wat schaft Steffi’s keuken? naar de internationale meetings, waar je ’s Morgens wat granen, ’s middags wat vis je eens met de Europese top kan meten. of kip en veel groenten, en ’s avonds een Dat zijn zulke verrijkingen, zowel sportief, sneetje boterham met wat beleg. Meer niet. cultureel als op persoonlijk vlak, dat ze Maar steeds waak ik erover niet te veel vet me soms dierbaarder zijn dan deze of te eten. En het lukt me aardig, zo bleek uit gene titel. De dag dat ik er geen lol meer de meting onlangs. ’t Zit snor. aan heb, neen, dan hoeft het voor mij niet Maar je hebt je Belgische titel toch wel meer. Maar zoals ik het nu zie, zou ik toch eens gevierd met een frietje, hoop ik? nog graag een zevental jaar het beste van …(lacht)… Wel ja, één week lang heb ik mezelf geven. Te beginnen hier in Lokeren, ‘gezeurd’, en met nog wat chokotoffs bij op 29 mei. Iedereen van Lochristi van ook! Ik heb dan eens een ‘vetrijke’ week harte welkom, voor een heuse internatiogehouden i.p.v. vetvrij, met als resultaat nale meeting, met o.a. de bekende hinkanderhalve kilo bij! Maar geloof me, daarna stapspringster Svetlana Bolshakova. span ik de buikriem weer aan, tot ik weer Ik wens je er veel succes. En met een netjes 58,5 weeg. Zonder een juist dieet (Lootse?) sponsor? lukt dat niet. Als je aan de top wil geraken Fingers crossed… Dat zou fantastisch en blijven, moet je jezelf een streng regime zijn!... (stapt met Michiel mee voor een opleggen. ludieke spaghettifoto met een minipolsMet daarnaast de noodzakelijke powerstokje)… training? Snelheid? Techniek? 9080 numm

De week na mijn Belgische titel heb ik voor één keer tot ‘vetrijke’ week gedoopt, met eindelijk eens een frietje en als toetje een chocotoff!

er

april’11

33


Dirk Van Kerkvoorde afsluitingen - hekkens - automatisatie las- en smeedwerk - trappen, leuningen en schouwkappen - Parlefonie en videofonie verkoop Bekaertmaterialen - tuinverlichting

Gevraagd: Plaatser >

van hekkens en afsluitingen

Villa Johanna www.villajohanna.be

Johanna’s keuzemenu aan 50 euro Geldig van 1 april tot 29 mei 2011

Het aperitief, François Montand Brut, met een hapje wordt u aangeboden als u dit menu bij reservatie vermeldt **** Roomsoepje van asperges met gerookte forel en kervel **** Spiesje van reuzengarnalen en rode snapper, fijne kruiden en look OF Notenslaatje met verpakte geitenkaas uit de oven, aroma van honing en framboos OF Vlaamse asperges op onze wijze, met ham, eitje en geklaarde kruidenboter **** Lamskroontje vergezeld van een lamshamburgertje Gratin,boontjes, jus met pastis OF Rosado kalfsribeye met zijn romige jus met graanmosterd Gebakken paddenstoelen en verse frietjes OF Op vel gegaarde zalmfilet, witte wijnsaus enkele asperges, puree van broccoli, nieuwe patatjes **** Schilderspalet van zoetigheden **** Een kopje koffie of thee met zijn gezellen **** Witte en rode wijn van het huis, water of andere drank zijn inbegrepen bij de maaltijd Het aperitief is enkel inbegrepen als u dit menu bij reservatie vermeldt Op zaterdagavond en zondagmiddag wordt enkel het menu geserveerd

Persijzerstraat 21 - Lochristi (Zaffelare) 0495/23 78 59 - vankerkvoordedirk@skynet.be

Antwerpsesteenweg 43 - Lochristi - 09.342 85 02 www.villajohanna.be Restaurant open van donderdag tot en met zondag


Nummer9080

Nummernegenentwintigapriltweeduizendenelf

Lootsche tafelgesprekken In deze rubriek moedigen we de Lochristinaars allen uit de begripsverwarring te bekampen. Zit je een moment samen aan tafel, in de woonkamer, buiten in de tuin...? Zeg dan voor:

Dialect

Hertaling door André

Een pirdezuige Een vervelend zeurend persoon Onpesentigoard Ongeduldigaard De veurbroek De gulp Nen zandstuivre Infanteriesoldaat Alabonnuir Allee, vooruit!

(Zuid-)Afrikaans Vertaling Bedorwe brokkie Rolprent Duikweg Alleenloper Vertoonkamer

Verwend kind Film Tunnel Vrijgezel Showroom

Vijf van één - deze maand: Rundvee Keus Mutne Vize Kweene Munte

Kalfje Ouder kalf Vaars Tweeslachtig dier Koe die 1 maal gekalfd heeft

Over de schreve - deze maand: Laarne

Mee veel tantelafirres Met veel gebaren en uitleg (avec tant d’affaires?) Nen preutmasil Iemand die altijd klaagt en zaagt (neut’n en preut’n) Een kepeze Perzik (zeer oud Laarns) Nen deistere Een drol Een knosselken Groentengerecht (schulpeirtses mee jonge wortelkes héél vroeg in ‘t seizoen)

Woord van de maand: ‘t Schuunmuiksle =

de nageboorte

nummer

9080

Voor een goed begrip

vruint moar oan

André

‘t meeladres: a.baert.kapelstr@skynet.be

‘t

Zijn slechte tijen veur de tuuegangers. Oovre wa moe nui nog goan proatn in uien stamkaffee? Oovre de koers? Der zijn giëen flandrieëins ne miëer: ons koersen worn gewonnen deur koerurs die van den andren kant van de wirreld komn en woar damme nog nooit nie van guuerd en! ’t Es guuel goe meuglek dan ze ’n soorte vietissepille en die d’ onze nog nie kennen! Oovre den voetbal? Vroegre koste nog ne kiëer een uurken ziëevren oovre Manse Seegers en Ielir Schuuenjans. Da woarn te minstn mannen noar ons erte want die kuistigen uldre schoens nog zelve. Doar kosten we teminste diepzinnige gesprekn oovre voern oan den tuueg en amme nie oovreengekwamn, woas ‘t er altijd wel iëen die deur den duur zeijt: “Geef ons nog iëen!” En tan uime ammol gelijk! Moar nui worn ons beste voetbalders wiggedrumd deur vrende luizn woarvan damme de nuim alliëest nie keun uitspreekn! Oovre de polletiek valt er uuek al nie viëele te zèen. We emme nui ’t wirreldreekor en tan? Ze zijn nog altijd oan ’t onderandlen en we meun ’t zelfs nie weetn woaroovre dan ze proatn! Oe keume wei doar tan ons gedacht oovre zèen? Jaja, w’ emme nog altijd ’n regeeringe van luuepende zuikn. Moar ik geluueve dat miëer iëene es van stilstoande zuikn! Oovre de vrouen die uldren vent loatn zitn en? Da es giëen nieuws nemiëer! Mijn vriend Zeeraar begost er overtij oovre. Da uit ee nie meun doen, want achtre tien minuutn stondn w’ alliëene oan den tuueg: ons moatn woarn ongerust geworn en ze zijn ziëere noar uis gegoan om te kijkn of da d’ uldre doar nog woas!

Hilde Baert van Mendonk zie gaarne kinders mee ‘n “kirmestodde.” Dat zouden we allemaal wat meer moeten hebben. Hoe je dat moet doen? Denken dat het morgen kermis is, of verlof…. of denken dat je opslag gaat krijgen! Geert Dhont (en hij niet alleen!) heeft moeite met de verklaring van “rijspaplijveken”: hij denkt eerder aan een gehaakt onderhemdje in plaats van aan een schoon ondervestje. Ja, Geert, dat hemdje lijkt inderdaad op rijstpap en het kan er wel in de verte van afgeleid zijn. Maar er is ook nog een ander woord voor dat ondervestje: een “senzelijveken”. Het was gemaakt van dezelfde stof als het kostuum. Het had vooraan twee borstzakjes: in het ene zat meestal een zakuurwerk met een ketting en uit het andere kon de bezitter op Nieuwjaar met een gul en zwierig gebaar een briefje van twintig frank te voorschijn toveren. De rugkant van het vestje was uit een soort blinkende stof. Zijn we nu akkoord? april’11

35


TITAILROCK2011 Mokujin 19:55Vegas!

19:00

Gentlemen of Verona Wisecräcker Skarbone 14

20:50

21:45

(GER)

22:50

Belgian Asociality

23:55

+ Afterparty with Di Tomassi ft. Dow_P

ZATERDAG 16 APRIL 2011 Terrein Chiro Beervelde - kloosterstraat 9080 Beervelde Aanvang: 18:00

VVK: €5 ADK: €7

+BODEGA!

Boekenshop Mieke Beervelde, Press Shop Lochristi, De Statie Wetteren, Tollenaere Oostakker, Harlekijntje Kalken, Het Gouden Blad Destelbergen

vrij van zegel art. 139bis - V.U. Nele De Keyser, Holeindestraat 45, 9270 Kalken

klj zaffe lar

e presen ts

:

VATOS LOC

OS dj team

vvk: € 4 │ ad

k: € 5

tent klj terrein m olenein

Design: Tessa

Dieleman

ht tp ://w ee

36 april’11

ke nd .kl jza

ff el ar e.b e

HORTA DE MEYER RUILARE 123 9080 ZEVENEKEN 09/3555012 demeyer@horta.o rg

doors: 21u

de 22 zaf felare


de Lootse

’t Is jong en ‘t beweegt Een graffitimuur exclusief voor onze jeugdbewegingen en -clubs!

Billboard 9 april

SEATS AND BEATS ksj lokalen uyttenhove 21u00 3 euro

electro- dance

W-ANUS, ECLECTIC SOUNDSYSTEM FT. BASSFRONT, TRUST6, FRENZ & SISCO, DI TOMASSI FT. DOW_P

drum and bass FUTIOR, JORAN, SONAJ, CONTRADDICT FT. KAZZUAL, B’S MENTAL

VU: Ase Van de Vijver VU: Ase Van de Vijver

Niet op de openbare weg gooien! Niet op de openbare weg gooien!

aert Loc Chiro Rein

Zaterdag 16 april

Zondag 17 april

ijt voor GRATIS ontb

jong en oud

DJ Vatos Locos

DJ Dany at work

Sound & light by APS Moerbeke

Sound & light by APS Moerbeke

Kaarten op het nummer 0478 468 349

teert:

Olé Pistolé

‘t Zaffelaers KLJ Weekend Vrijdag 15 april

hristi presen

9u‐11u

zo

ndag 10/04

Chiroter

rein

Bosdr

Inschrijven?

Tent Moleneinde 22 Zaffelare met N

eef 7a

ril naar ail voor 3 ap Stuur een em ail.com tlochristi@gm chiroreinaer en kinderen volwassenen L TA N A A + AAM

april’11

37


Advertentieruimte door ACV Groot-Lochristi

recyclagepark: recyclagepark: ieder ieder zijn zijn waarheid!! waarheid!!

Op de gemeenteraad van 3101/2011 werden het acv van Groot-Lochristi (4201 leden) Op1330 de gemeenteraad vanmet 3101/2011 werden het acvvan vanhet Groot-Lochristi (4201 leden) en ondertekenaars een vraag tot wijziging retributiereglement, manu en 1330 ondertekenaars met een vraag tot wijziging van een het retributiereglement, militari, het zwijgen opgelegd. Nochtans moesten er nog aantal pittige details manu militari, dit hetdossier zwijgenaan opgelegd. Nochtans moestenstellig er nog aantal omtrent bod komen. We hebben deeen indruk datpittige het dedetails Open vLDomtrent dit dossier aan bod komen. We hebben stellig de indruk dat hetaanmanen de Open vLDmeerderheid te heet onder de voeten werd, waardoor de voorzitster op van de burgemeester en de bevoegde meerderheid te heet onder de Een voeten werd, waardoor de voorzitster optot aanmanen van de burgemeester de bevoegde schepenen, repressief optrad. aanfluiting van de democratie! Om 1330 handtekeningen te komenenheeft het acv schepenen, repressief optrad. Een aanfluiting van de democratie! Om tot 1330 handtekeningen te komen heeft helemaal geen moeite moeten doen. Dit betekent dat er effectief een draagvlak bestaat voor een aanpassing vanhet hetacv reglement. helemaal geen moeite moeten doen. Dit betekent dat er effectief een draagvlak bestaat voor een aanpassing van het reglement. In een kort schema vatten we de tegengestelde visies samen van de Open vLD-meerderheid versus acv: In een kort schema vatten we de tegengestelde visies samen van de Open vLD-meerderheid versus acv: Open vLD-meerderheid stelt: acv weerlegt: Open vLD-meerderheid stelt: acv weerlegt: Dat de schepenen De Meyer en 1) Hiervan legden ze ons, noch de gemeenteraad, tot op heden, bewijzen voor. Dat de schepenen De Meyer en 1) Hoeveel Hiervan gesprekken legden ze ons, noch er de gevoerd? gemeenteraad, opde heden, voor. die raman zwaar moesten werden Welketot zijn mailsbewijzen of briefwisseling raman zwaar moesten Hoeveel gesprekken werden er gevoerd? Welke zijn de mails of briefwisseling die onderhandelen met OvaM opdat de ze verstuurden. onderhandelen met OvaM opdat de ze verstuurden. inwoners 500 kg gratis zouden 2) In de OvaM-documenten staat er zwart op wit te lezen dat zij: inwoners 500 kg gratis 2) In de OvaM-documenten staat er zwart op wit te lezen dat zij: mogen aanbrengen naarzouden het aanraden om de 1-ste m³ zuiver steenpuin gratis te laten aanbieden = 1000 kg mogen aanbrengen naar het recyclagepark. aanraden om de 1-ste m³ zuiver steenpuin gratis te laten aanbieden = 1000 kg aanraden om de 1-ste m³ groenafval gratis te laten aanbieden = 300 kg recyclagepark. aanraden om de 1-ste m³ groenafval gratis te laten aanbieden = 300 kg aanraden om de 1-ste m³ papier- en kartonafval gratis te laten aanbieden = 400 kg aanraden om de 1-ste m³ papier- en kartonafval gratis te laten aanbieden = 400 kg stellen dat alle fracties waarvoor de industrie zelf bijdraagt (bijv recupel) gratis stellen dat alle fracties waarvoor delampen, industrieradio’s zelf bijdraagt (bijv recupel) gratis moeten aanvaarde worden tv’s, moeten aanvaarde worden tv’s, lampen, radio’s totaal minstens 1700 kg + gratis fracties. Dit is heel wat meer dan de 500 kg waarover totaal minstens 1700 kg + gratis fracties. Dit is heel wat meer dan de 500 kg waarover het college het heeft. het college het heeft. Dat gratis beurten niet meer kunnen Dat is een grove leugen. Lierde heeft een nog recenter recyclagepark dat ook Dat gratis beurten niet meer kunnen Dat is een grove leugen. een nog recenter recyclagepark datvan ook24€. Eén of dat de gemeente de mogelijke gesubsidieerd werd. HierLierde krijgt heeft men gratis aanvoerbeurten ten bedrage of dat de gemeente de mogelijke gesubsidieerd werd. Hier krijgt men gratis aanvoerbeurten ten bedrage van 24€. Eén OvaM-subsidies verliest. aanvoerbeurt kost 0,5 € - enkele fracties zijn betalend. Simulatie op onze website. OvaM-subsidies verliest. aanvoerbeurt kost 0,5 € - enkele fracties zijn betalend. Simulatie op onze website. Dat de afvalfactuur voor de 1) Binnen de IDM-groep geeft Lochristi het minst aantal gratis kilo’s aan zijn Dat de afvalfactuur voor de is. 1) inwoners. Binnen deIn IDM-groep geeft Lochristi het minst aantal kilo’s zijn Lochristinaar goed draagbaar het arrondissement (27 gemeenten) zijn ergratis slechts één aan of twee Lochristinaar goed draagbaar is. inwoners. In het arrondissement (27 gemeenten) zijn er slechts één of twee gemeenten die nog minder gratis afval toelaten. gemeenten die nog minder gratis afval toelaten. 2) De tarieven voor het recyclagepark zitten een stuk hoger dan aanbevolen door 2) OvaM De tarieven voor het recyclagepark zitten een stuk hoger dan aanbevolen door OvaM Nochtans heeft de gemeente een geraamd overschot van 4 miljoen euro eind 2010. Nochtans heeft de gemeente een geraamd overschot van 4 miljoen euro eind 2010. Dat er genoeg mogelijkheden zijn De gemeente heeft nooit geïnvesteerd in afvalvoorkoming. Nochtans wordt dit door Dat er mogelijkheden De gemeente heeft nooit in afvalvoorkoming. wordt dit door voor degenoeg burgers om minder zijn OvaM aangeraden. Eengeïnvesteerd compostvat kost voor de inwonersNochtans van de IDM-regio voor de burgers om minder OvaM aangeraden. Een compostvat kost voor de inwoners van de IDM-regio groenafval te produceren. (waaronder Lochristi) 4€ duurder dan in Gent. Bij een bak is dit reeds 15€. Nergens groenafval te (waaronder Lochristi) 4€ duurder dan in Gent. Bij een bak Ze is dit reeds Nergens Groenafval is produceren. één van de heeft de gemeente geïnvesteerd in wijkcomposteerplaatsen. stelt geen15€. gratis kippen Groenafval is één van de heeft de gemeente geïnvesteerd in wijkcomposteerplaatsen. Ze stelt geen gratis belangrijkste aangevoerde fracties in ter beschikking zoals in zoveel andere gemeenten. Lochristi geeft geen subsidieskippen voor belangrijkste aangevoerde fracties in verhakselaars ter beschikkingenzoals in zoveel andere gemeenten. Lochristi geeft geen subsidies voor het containerpark. mulchmaaiers. het containerpark. verhakselaars en mulchmaaiers. Dat OvaM en minister Schauvliege In alle publicaties van OvaM vinden we enkel terug dat om subsidiëring te Datwerkelijke OvaM enschuldigen minister Schauvliege In alle publicaties van OvaM vinden enkel terug dat om te de zijn voor ontvangen, het DIFtar-systeem moetwe toegepast worden. Datsubsidiëring OvaM slechts de werkelijke schuldigen zijn voor ontvangen, het DIFtar-systeem moet toegepast worden. Dat OvaM slechts het strenge retributiereglement van aanbevelingen kan doen omtrent de manier waarop het DIFtar-systeem kan het recyclagepark strenge retributiereglement aanbevelingen kanHet doen manier waarop het DIFtar-systeem het te Lochristi. van toegepast worden. is omtrent bijgevolgde het gemeentebestuur van Lochristi dat kan het recyclagepark te Lochristi. toegepast worden. Het is bijgevolg het gemeentebestuur van Lochristi en datniet minister verantwoordelijk is voor het strenge reglement van het recyclagepark verantwoordelijk is voor het strenge reglement van het recyclagepark en niet minister Schauvliege of OvaM. Schauvliege of OvaM. Dat het acv op de hoogte was dat ”Hoewel de gemeente reeds op 15/12/2010 besliste om het burgerinitiatief op de Dat het acv opopdede hoogte was dat ”Hoewel de gemeente reeds op 15/12/2010 besliste om het burgerinitiatief hun toelichting gemeenteraad gemeenteraadsagenda te plaatsen van 31/01/2011”, slaagde voorzitster er op pasde op hun toelichting op de gemeenteraad gemeenteraadsagenda te plaatsen van 31/01/2011”, slaagde voorzitster er pas op van 31/01/2011 beperkt moest blijven vrijdagnamiddag 28/01 in om een mail te versturen naar het fabrieksmailadres van van15 31/01/2011 vrijdagnamiddag 28/01 in om een mail teweekend) versturenennaar het fabrieksmailadres van tot minuten. beperkt moest blijven onze voorzitter. (???) tijdstip (aanvang mailadres lijken ons bewust tot 15 minuten. onze voorzitter. (???) tijdstip (aanvang weekend) en mailadres lijken ons bewust gekozen opdat we voor voldongen feiten zouden staan. teksten inkorten lukte gekozen opdat we voor voldongen feiten zouden staan. teksten inkorten lukte hierdoor niet meer. hierdoor niet meer.

We kunnen niet anders dan besluiten dat de Open vLD-meerderheid hetzij belangrijke info onthouden heeft We kunnen niet andershetzij dan besluiten datdedehoogte Openwas vLD-meerderheid hetzij belangrijke onthouden aan de gemeenteraad, zelf niet op van de juiste regelgeving. Zij heeftinfo in één van de heeft aan de gemeenteraad, hetzij zelf niet op de hoogte was van de juiste regelgeving. Zij heeft in één van deverzon grootste dossiers van de afgelopen legislatuur, haar huiswerk niet of onzorgvuldig gemaakt. Het acv grootste dossiers van de afgelopen legislatuur, haar huiswerk niet of onzorgvuldig gemaakt. Het acv verzon in geen geval wat hierboven werd neergepend. We haalden dit uit openbare documenten. Onze bronnen in geen geval wat hierboven werd neergepend. We haalden dit. uit openbare documenten. Onze bronnen kunnen geraadpleegd worden op www.acv-groot-lochristi.be kunnen geraadpleegd worden op www.acv-groot-lochristi.be .


het ei

Lo Actua

Rechtzetting 1: Schattenjacht Tienduizend keer fluo op school beeldjeNapoleon en ??? bij de Weg-Wijzer Zaffelare! De schakende eega van Napoleon in onze vorige schattenjacht bij buurman Wim was niet Josephine-Charlotte maar wel Joséphine de Beauharnais zoals een alerte lezer terecht opmerkte! Precies: zoals we allemaal weten is er méér dan één koe die “Blare” heet....

9080

nummer

MIJN GEDACHT!!!!! Proficiat mannen! Wij zetten jullie even in de kijker en dankzij de fluo’s kunnen jullie dat zelf… BLIJVEND doen!!!

9080

Rechtzetting 2: Marc Sleen en Zeveneken

Verschillende lezers waaronder Walter Lievens en Geert Mallems lieten ons weten dat de familieband tussen Marc Sleen en zijn Lootse familieleden nog net iets anders lag dan gesuggereerd in ons vorig nummer:

nummer

Geert Mallems, directeur van de Weg-Wijzer meldt ons met terechte trots: “Bij de start van het schooljaar lanceerde het oudercomité van De Weg-Wijzer een verkoop van fluo-boekentasovertrekken. Dit kende een groot succes en niet minder dan 120 overtrekken werden aan de man gebracht. Met de donkere winterdagen voor de deur lanceerden we een oproep aan onze kinderen: “Kom 10 000 x met fluo naar school!” Deze actie liep in de lagere school met als enige doelstelling: DE VEILIGHEID VAN DE KINDEREN VERHOGEN! Intussen dokterden enkele leden van het oudercomité en de personeelsleden een plannetje uit om de kinderen blijvend te stimuleren. Indien de 10 000 werd gehaald zou er een verrassing volgen. Via puzzelstukken die wekelijks werden aangereikt, kwamen de kinderen te weten dat er op 8 april een boekentasloze dag doorgaat op school! Film, crea- en sportactiviteiten staan op het menu; evenals een aantal springkastelen!! Verdienen de ouders en de 258 lagerschoolkinderen het niet om even in de (fluo-)kijker te staan? Verkeersveiligheid dragen we toch allemaal hoog in het vaandel of niet?”

“Het is inderdaad zo dat Brigitte Neels getrouwd was met Luc Sonneville; de ouders van Marc en Chris die nu het bowlingpaleis uitbaten en het bijhorend winkelcomplex oprichtten. Echter… Brigitte is de dochter van Marc zijn broer! Een andere broer was destijds pastoor in Munte.”

© foto: Filip Naudts

WEDSTRIJD WEDSTRIJD WEDSTRIJD WEDPrijswinnaar Onze vrijkaarten voor het optreden van Bert Kruismans STRIJD WEDSTRIJD WEDSTRIJD WEDSTRIJD gaan naar Julien Sichien die het dichtste het moment van fotograferen kon benaderen! Proficiat hiervoor en WEDSTRIJD WEDSTRIJD WEDSTRIJD WEDveel plezier bij de allerslimste mens ter wereld! STRIJD WEDSTRIJD WEDSTRIJD WEDSTRIJD WEDSTRIJD WEDSTRIJD WEDSTRIJD WEDapril’11

39


Lente

Neen. Nu even niet.

Nu moeten de ramen op een kier, het kruid uit de aarde groeien, en het kind op zijn achterwiel het leven rond.

En mijn tenen,

moeten hoognodig tussen het gras piano spelen. Ik moest eerst maar eens wat niets.

Gewoon. Leven. Dus neen. Nu even niet. Lvdv


© Michiel De Cleene

Gedicht

april’11

41


www.lo-immo.be t. 09.342 77 77 Dorp-Oost 32a - Lochristi

te koop I Sint-Niklaas I Topligging

te koop I Oostakker I Centrum

te koop I Lochristi I Centrum

te koop I Beervelde I Toleindestraat te koop I Mariakerke I Brugsestw.

Start verkoop prachtig nieuwbouwproject “Plaza Express” op het recent vernieuwde stationsplein Sintniklaas. Zowel als belegging of als plek om rustig en toch centraal te wonen. 1slpk app vanaf 184.900 euro, 2slpk app vanaf 189.900 euro en 3slpk vanaf 367.900 euro. Verkoop onder registratie en btw! Contacteer ons voor meer info!

Ruime volledig afgesloten garagebox achteraan de residentie Redason aan de antwerpsesteenweg en op 5 min van het centrum Lochristi. Afmeting 5,5 m op 3 m. Bouwjaar 2007. Vraagprijs: 18.000 euro

Rustig gelegen bungalow met 3 slaapkamers op 766 m², tuin gericht naar het westen. Dichtbij centrum van Oostakker, met winkels, openbaar vervoer en verbindingswegen. Omvattende: Living (32m²) met houtkachel, Keuken (10m²), badkamer met ligbad/douche, 3 slpk(14m², 8m², 9m²), garage (27m²), instapklaar Vraagprijs: 269.000 euro

Prachtig ruime gelijkvloers app van 103m² met 2 slpk (15m², 10m²) en zuidgerichte tuin van 56m² tuin. Gelegen in nieuwe project centrum beervelde. Badkamer met ligbad en douche, apart toilet, open keuken met berging, ruime living (40m²). Vraagprijs: 221.624 euro - Laatste appartementen

te koop I Zaffelare I

Exclusieve authentieke hoeve op 10900m², uitzonderlijke ligging, afgelegen, toch dicht bij centrum Zaffelare. Woning omvat: Ruime living met haard, vol eiken keuken, berging, 2 badkamers met ligbad en douche, 2 slaapkamers, prachtige bar met uitzicht tuin, 2 verandas, stalling voor 2 paarden, garage voor wagens. Zeker een bezoek waard! Vraagprijs: 519.000 euro

Mooi 2 slpk - appartement met terras te Mariakerke, vlakbij het openbaar vervoer. Omvattende : ruime living met open keuken, 2 slaapkamers (12m², 8m²), badkamer met ligbad, berging, apart toilet, hal. CV op gas. Vraagprijs: 195.000 euro

Panden Te Huur:

te huur I Eksaarde I Bautschoot

te huur I Oostakker I Orchideestraat te huur I Lochristi I Lijsterbeslaan Groot nieuwbouw 2 slaapkamer appartement van 100 m² aan oprit R4. Omvattende : ruime living, ingerichte keuken, 2 slaapkamers, badkamer met ligbad/douche, berging boven en beneden, grote bergzolder, lift, gemeenschappelijke tuin, INCL. autostaanplaats, cv aardgas, instapklaar. Onmiddellijk vrij. Huurprijs: 720 euro/maand incl. algemene kosten

Prachtige recente 4 slpk woning in mooie buurt op 870m² grond, instapklaar, hoogwaardig afgewerkt. Met ingerichte keuken, living, dressing, inkom, apart toilet, 2 badkamers met ligbad en douche, carport, berging, wasplaats, tuin, cv aardgas, alarm. Huurprijs: 980 euro

te huur I Lochristi I Ooievaarsweg

te huur I Lochristi I Bijlokelaan

te huur I Lochristi I Topligging

Heel mooi 2 slpk duplex appartement 120m² met 2 mooie terrassen. Omvattende: ruime living, ingerichte keuken, 2 slaapkamers, badkamer met ligbad en douche, berging, lift, terras voor- en achteraan, INCL. garage, cv aardgas, instapklaar. Vrij vanaf 1 juni. Huurprijs: 790 euro

Nieuwbouw halfopen bebouwing met 3 slpk op 475 m² grond, instapklaar, rustig gelegen, dichtbij centrum Lochristi, winkels, scholen en openbaar vervoer. Omvattende : open keuken, living, 3 slaapkamers (10m², 11m², 16m²), inkom, apart toilet, badkamer met ligbad en douche, berging/wasplaats, bureau, tuin met terras, tuinhuis/carport en cv aardgas. Huurprijs: 890 euro

Halfopen bebouwing met 3 slpk op 552m² grond, instapklaar, volledig herschilderd, rustig gelegen, dichtbij centrum Lochristi, winkels, scholen en openbaar vervoer. Omvattende : open volledig nieuw ingerichte keuken, living, 3 slaapkamers (11m², 13m², 15m²), inkom, apart toilet, badkamer met ligbad en douche, garage, berging, wasplaats, tuin met vijver en cv aardgas Huurprijs: 850 euro

Ruime kantoorruimte/handelsruimte 368m², achterkant site met Pizzahut en Bowlingpaleis, eerste verdiep, ruime parkeermogelijkheden. Opsplitsbaar in 2 ruimtes. Afwerking, indeling en aantal ramen kan besproken worden. Eigen ingang. Vrij vanaf 1 augustus of in overleg. Huurprijs: 90 euro/m²/jaar of 2.760 euro/ maand


Nummer9080

De mediawatcher

Nummernegenentwintigapriltweeduizendenelf

9080

nummer

Elke maand bladeren we de magazines door op zoek naar een frappante foto van de hand van Filip Naudts. Maar wat kregen we deze keer op zijn eigenste facebookpagina te verteren? Foei, foei, foei! Een bijna allerslimste mens die zich zo misdraagt in het plechtstatige Antwerpse (?) straatbeeld? En dan passeer jij toevallig, om alles ‘netjes’ in beeld te brengen, Filip? Of werd de regisseur van de koldereske musicalversie van Monty Pythons Holy Grail juist door jou geregisseerd? Benieuwd naar de ware toedracht.

de mediawatcher Fotograaf Filip Naudts. “Flink doorstappend van het Antwerpse Centraal Station richting Stadsschouwburg en dan opeens een vingertikje uit het niets op mijn schouder. Een nog meer gehaaste Adriaan Van den Hoof met de vraag wie déze keer dan wel mijn slachtoffer mag zijn. Stany Crets zeg ik, en hij zal zowaar kotsen voor me. Een vermakelijke lach terwijl hij opnieuw afscheid zwaait. Ik zwaai terug, maar bedenk me dat Stany eigenlijk nog helemaal geen weet heeft van mijn snood plan en ik dus navenant nog niet met zekerheid kan zeggen of hij het wel wil uitvoeren. Aangekomen vertel ik Stany dat ik in zijn portret wil verwijzen naar één van de beruchtste Monty Python fragmenten, waarin de overcorpulente restaurantgast de inhoud van zijn maag niet onder controle weet te houden. Het lijkt inderdaad wel alsof Stany meteen zoekt naar een argument om er zich vanaf te kunnen maken, en vraagt nog wat bedenktijd om een mogelijk alternatief plan te bedenken. Een uitgebreid toiletbezoek later komt hij terug, echter zónder dat alternatieve plan. Laat ons er dan maar voor gaan, zegt hij vol spreekwoordelijke overgave, warm de spaghettisaus maar al op, dan zoek ik intussen wel naar een geschikte boom...” Meer: www.guardalafotografia.be

april’11

43


crème délice artisanaal ijs en ijsdesserts

Crème dèlice was al 15 jaar actief in het bereiden van artisanaal roomijs en heeft een nu een nieuwe zaak opgestart in Zaffelare. Crème délice werkt alleen met eerlijke en zuivere ingrediënten : hoevemelk, verse vruchten en echte vanille... Het aanbod gaat van sorbets over rijkelijk versierde ijstaarten tot schepijs in verschillende smaken (te verkrijgen per liter). Wenst u aan uw ijsdessert of ijstaart een persoonlijke toets te geven dan kan u ook bij Crème Délice terrecht! Graag bestellen op voorhand. nadine martens - nerenhoek 17 - 9080 zaffelare - 09/ 356 86 59 of 0477/366 722

Verbruik minder en geef minder uit. Think Blue Days t/m 31 maart bij Volkswagen. 87g lo BlueMotion Er is al een Po(3 deuren) 75 pk of 89g 1.2 L TDI

96g Technology lo BlueMotion Er is al een Po 1.6 L TDI 90p

k (3 deuren)

17.160 €

voor BlueMotion

Priijjs, P

BlueMotion

Attitude Pre

de Prem Attitude

Fiscale prem

n 15% ie van

ij , P ijs Pr fiscale prem

- 1.500 €

mie ( 1)

ie inbegrepen

(2)

-30% = (1)+(2)+

-34% =(1)+(4)+(5)

(3)

BlueM

otion At

Prijs,

BlueM

60 € 15.66

otion At

Prijs,

-2 .349 €

een Go lf BlueM otion 9 (3 deur en ) 9g

I 105 pk

voor

Fis sc ca ale le prem

21.650 €

titude Pr emie ( 1 )

titude Pr emie inb eg repe

ie va n

15%

(4)

fiscale premie inbeg re pe

1€ 11 13.31

n en repe grep beg ie inbe

Er is al

1.6 L TD

-1. 500

n

-3.023

n

20.150 € €

17.127 €

-15%

-15%

fiscale premie (4)

(2) mie fiscale pre

GRATIS Pack Cool

Sound op Polo Trendline

Radio RCD 210 • ...

Uw voordeel: 880€

(3)

GRATIS Tankkaart

500 €

op Polo Trendline

Think Blue. Voor een meer verantwoorde mobiliteit. Think Blue, is een verantwoorde reclamecampagne volledig gemaakt met pen. U gelooft uw ogen niet? Ontdek de “making of” op www.vwconnect.be

(3)

Pack Business op Golf

GRATIS Pack Travel op Golf BlueMotion 99 g :

Metaalkleur • radio • GPS "RNS 310" • elektronische klimaatregeling • ... Waarde pack: 2.053 €. Prijs pack : 600 € .( 5 )

Uw voordeel: 1.453 €

(5)

Centrale armsteun vooraan • stuur in leder • mistlichten vooraan • snelheidsregelaar • zetels vooraan regelbaar in de hoogte • bandenspanningscontrole • ...

Uw voordeel: 914 €

(5)

GRATIS optie 5 deuren op Golf

Uw voordeel: 687 €

(5)

3,3 - 3,8 L/100 KM • 87 - 99 g CO2/ KM. (1)Wij verbinden ons ertoe uw voertuig buiten gebruik over te nemen aan de vermelde prijs en te recycleren. De teruggenomen wagen, bij aankoop van een nieuwe Polo of Golf door een particulier, moet in zijn geheel aangeboden worden en minstens 6 maanden ingeschreven zijn op naam van de koper. Aanbod voorbehouden voor particulieren. Geldig van 20/03/11 tot 20/04/11. (2) (4) Premie van 15% voor de aankoop door een particulier van een ecologisch verantwoord voertuig (CO2 < 105 g) of -3% (CO2 < 115 g). De ecologische premies zijn indicatief vermeld op basis van de geldende wetgeving. De verkoper kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor wijzigingen of annuleringen van deze premies na de druk van deze publiciteit. Zij worden toegekend op voorwaarde dat de klant en het voertuig beantwoorden aan de vereiste criteria en voor zover ze nog van toepassing zijn op de leverings- betalingsof inschrijvingsdatum van het voertuig, zelfs in geval van overschrijding van de leveringstermijn. (3) (5) Actie geldig van 20/03/11 tot 20/04/11.Prijs van de afgebeelde Polo BlueMotion 87 g : 17.533 €, prijs van de afgebeelde Golf : 21.989 €. Velgen in accessoires. Milieu-informatie (KB 19/03/2004) : www.volkswagen.be

Raadpleeg uw Volkswagen-verdeler :

AUTOCENTER STEVENS BVBA

Antwerpsesteenweg 86 - 9080 Lochristi - Tel: 09/355.74.52 - www.autocenterstevens.be


April

Nummer9080

Nummernegenentwintigapriltweeduizendenelf Uw nieuwsberichten of activiteiten in Nummer9080? Bezorg ons tijdig alle informatie via de website www.nummer9080.be/berichten of op ons adres. Voor meer nieuwsberichten en activiteiten > www.lochristi.com

Wekelijkse Sportreeksen

Looptraining met de Lo-Runners

gezinsbond Lochristi - do. 19.30 tot 20.30 u sportterrein Bosdreef, zo. 10 tot 11 u Domein Wachtebeke - info: alexdewart@yahoo.co - 09/355 89 64

Yoga kvlv-Lochristi - do. Witte Zaal vrije basis-

school, Bosdreef - 20 tot 21.30 u - Ingrid 09/355 90 00

Turnen kvlv Lochristi - maandag in turnzaal Edugo, Dorp Oost van 20 tot 21 u - Myriam 09/355 12 65 Volleybal gezinsbond Lochristi - elke di. 20 - 22

u in sportzaal van G.B.S. Kon.Boudewijnlaan - Alex Dewart 09/355 89 64, alexdewart@yahoo.co

B.B.B. Kvlv Zaffelare - elke do. 20 tot 21 u kleu-

terschool Zaffelare - info: Sabien 09/356 84 68

Fietstochten Kvlv Zaffelare & Landelijke Gilde - elke do. 13.30 u vertrek kerk Zaffelare - info: Rosette 09/355.63.78

Powerwandelen Kav Lochristi - di. 26 april, 3 -

10 - 17 & 27 mei, om 19.30 u looppiste Lochristi info: Verhelst Katelijne, 09/355 20 77, Vercauteren Hilde 09/355 30 08

Maandag 4 april 2011

Kalender

“Zorg goed voor jezelf”

Kvlv Gewestsamenkomst 60+ - 13.45 u Prov. Domein Wachtebeke - Rosette/Sabien 09/356 84 68, Denise Schamphelaere 09/355 07 06

Fietsende Grootouders

Gezinsbond Lochristi - 13.30 u Lochristi Dekenijstraat - info: Frans 09/355 63 77, Maria 09/355 29 54 - www.gezinsbondlochristi.be

Bloemschikken: Lente in huis!

Kvlv Beervelde - 19 u De Kring, Kloosterstraat 2 Beervelde - info: Veronique Welvaert 09 346 88 71 of 0479 61 29 96

Vrijdag 15 april 2011

Crea: Paasstuk

Kvlv Lochristi - om 19.30 u Serre, Kerkwegelakker 31 - info: Jeaninne 09/355 72 53 of Christiane 09/355 97 87

Woensdag 6 april 2011

Light Mynight - ‘t Zaffelaers KLJ Weekend

van 14 u - 17 u - zie ook Billboard blz 36 & 37

Zaterdag 16 april 2011

Buitenspeeldag

Allemaal Theater vzw

spelen voor de jeugddienst en bibliotheek een voorstelling tijdens de Buitenspeeldag - vanaf september in Lochristi ook ateliers en workshops, hierover meer in onze zomereditie - info: 0477/209 723 - www.allemaaltheater.be

Seizoensgebonden en duurzaam koken Kav Lochristi - 19.30 u EDUGO-kookklas (ingang Dorp-Oost 32) - info: Marianne 0474/33 46 18, Hilde 09/355 30 08

zie ook Billboard blz 36 & 37

Bloemenconcert in Lochristi Dorp

Harmonie Willen is Kunnen Lochristi - vanaf 13.30u

Groepsfietstocht vtbKultuur Lochristi

± 40 km, richting Zelzate - 14 u parking Koning Boudewijnlaan - info: Dhaese Louis 09/355 80 77

Bedrijfsbezoek Stora Enso

Davidsfonds Lochristi - verzamelen om 15.45 u op de parking Stora Enso Wondelgemkaai 200, Langerbrugge - info: davidsfonds-lochristi@telenet.be

Vrijdag 1 april 2011

Titailrock 2011 De Zevensprong met Kardinaal Danneels Chiro Beervelde - zie ook Billboard blz 36 & 37 in kerk Beervelde van 20 u tot 22 u 30 plus fuif - ‘t Zaffelaers KLJ Weekend

Kvlv Zaffelare - om 19.30 u bij Arwen (duur 3 uur) - info: Carine 09/356.91.94

Cursus ‘inleiding in communicatie en presentatietechnieken’

Welness - met relaxerende massage

Donderdag 7 april 2011

zie ook Billboard blz 36 & 37

Circus optreden door de kinderen van De WegWijzer Zaffelare - vrijdag om 13.30 u & 19 u Zaterdag om 14 u & 18 u - info: 09/355 13 82, info@deweg-wijzer.be

Zondag 17 april 2011 Kvlv Zaffelare - Agra - Land- en Tuinbouw - 19.30 Eetfestijn - ‘t Zaffelaers KLJ Weekend u P.C.S. Destelbergen - info: Christine 09/355 17 zie ook Billboard blz 36 & 37 69 Maandag 18 april 2011 Stilvalmoment: ‘Passie Onderweg’ Vrijdag 8 april 2011 Kvlv Zaffelare - 20 u Samenkomst kerk Zaffelare Welness - met relaxerende massage Kvlv Zaffelare - om 19.30 u bij Arwen (duur 3 uur) Rosette 09/355 63 78, Sabien 09/356 84 68 - info: Carine 09/356.91.94 Dinsdag 19 april 2011

Zaterdag 2 april 2011

Boekentasloze dag

± 40 km, richting Gentbrugge - 14 u parking Koning Boudewijnlaan - info: Julien 09/355 93 29

Zaterdag 9 april 2011

Kinderfuif speelplein Joepla

Tennisclub Zaffelare - Kapiteinsstraat

Vrijdag 1 & zaterdag 2 april 2011

Circus Picolini in De Weg-Wijzer Vrije Basisschool Zaffelare

Groepsfietstocht vtbKultuur Lochristi

voor alle kinderen van 6 tot 12 jaar - 17.30 u t/m 20 u in jeugdlokalen Orphanimo - info: speelpleinjoepla@lochristi.be, 09/355 65 66 of 0476/21 07 91 - zie ook Billboard blz 36 & 37

Zondag 3 april 2011

Eco-Expo te Lochristi

van 10 u tot 18 u achter Gemeentehuis in het Park van Lochristi - info: www.lochristi.be/eco-expo of via duurzaamheid@lochristi.be

Natte voetenwandeling in de Reepkens

Natuurpunt Moervaart-Zuidlede - 14.30 u aan toegangspad naast Molenhoek 65 in Wachtebeke - ingridlybaert@scarlet.be, 09/345 75 98

Gezins-lentewandeling met natuurgids

Gezinsbond Lochristi - om 10 u zwembad Prov Domein Puyenbroeck - info: Stan Nimmegeers 09/355 90 66 of via www.gezinsbondlochristi.be

Wandelclub “Malpertuus” vtb-vab

wandeling - vertrek om 14.30 u aan kerk Overslag Wachtebeke - info: Rosette 09 355 63 78

op school de Weg-Wijzer Zaffelare

Traktaties: van hartig tot zoet

Kvlv Beervelde - 19 u De Kring, Kloosterstraat 2 Beervelde

TC Zaffelare zet deuren open

Zaterdag 23 april 2011

Seats & Beats - KSJ Zeveneken

WTC Hijftespurters Lochristi - Café Center, Hijfte Center 31, Hijfte - www.hijftespurters.be

zie ook Billboard blz 36 & 37

Zondag 10 april 2011

Bezoek STAM museum & stadsbrouwerij Gruut

vtbKultuur-Lochristi - afspraak om 9.45 u aan STAM museum Gent Bijlokesite Godshuizenlaan info: vtbkultuur.lochristi@skynet.be

Olé Pistolé - Chiro Reinaert Lochristi zie ook Billboard blz 36 & 37

Maandag 11 april 2011

Crea: Paasstuk

Kvlv Zaffelare - om 19.30 u oude bib Zaffelare info: Tineke 09/355 31 65

Dinsdag 12 april 2011

Passie voor smaak en stijl

Fietstocht De Griete-Hengstdijk Paaseierenzoektocht

Speelplein Joepla - 13 u tot 17 u (4 - 12 jaar)

Zondag 24 april 2011

Paasontbijt

landelijke gilde Zeveneken - tss 8. 30 u en 11 u in Gemeenteschool in de Hoekstraat te Zeveneken info: Landelijkegildezeveneken@gmail.com

Paaseieren rapen in Park van Beervelde

KWB Beervelde - om 10 u - info: Marc 09/356 80 44, Paul 09/355 80 23, Daniël 09/ 356 81 95

Maandag 25 april 2011

Bezoek deltawerken & Neeltje Jans

Kwb & Kav Zaffelare - vertrek met bus om 8.30 u Zaffelaredorp, terug 18 u - info: ignace.dhont@ scarlet.be, Geert.dhont2@telenet.be

Markant Lochristi - 19.20 u bij “Den Hazelaar” Huifkarrentocht tussen 2-tal bedrijven Kerkstraat 75 Zaffelare - info: carinestubbe@ hotmail.com, 09/355 84 11, www.markantvzw.be/ Kvlv Zaffelare - van 14 u tot 17 u voor het ganse gezin - info: Christine 09/355 17 69 lochristi

april’11

45


20eejradaanr3.D00e0 Leefboom

& m en klanten. d tevre

De Leefboom bvba BIV 205.909 & 503.564 Dekenijstraat 18 - 9080 Lochristi Tel: 09.355 99 58 - Fax: 09.355 29 33 www.deleefboom.be - info@deleefboom.be

verkoop - verhuur - projectontwikkeling - gratis advies & waardebepaling

INVESTEREN IN VASTGOED

Gent

Sint-Annaplein: Residentie Artevelde Gardens zeer goed gelegen nieuwbouwappartementen op unieke ligging waardevolle en waardevaste investering 100 % waarborg

Gentbrugge

Residentie Groenedijk: nieuwbouwappartementen aan de Schelde rust, ruimte & comfort reeds v.a. 143.500 €

TE KOOP

TE HUUR

Zaffelare

Destelbergen

Moerbeke

Lochristi

Lochristi

Oostakker

Kerkstraat: HOB op 633m², 3 slpk., inger. Kkn, badk. nog in te richten, ruime tuin met tuinhuis, garage - Wg-Vg-Gdv-Gvkr 235.000 €

Lindestraat: VERLAAGDE PRIJS! Bungalow op 1075m², 2 slpk maar uitbreidingsmogelijkheden, inger. Kkn en badk., garage Wg-Vg-Gdv-Gvkr 298.460 €

Kasteelstraat: Duplex app met 3 slpk, inger. Kkn en badk.,balkon, rustige ligging doch goed bereikbaar - Wg-Vg-Gdv-Gvkr 196.660 € - (garage: 18.000 €)

Reinaertlaan: rijwoning op 288m² - 3 slpk, inger.kkn en badk, veranda, garage, goed onderhouden! - Wg-Vg-Gdv-Gvkr 204.556 €

Perenboomsesteenweg: mooie villa met 3 slpk, bureau, hobbykamer, inger. Kkn en badk., garage - Vrij 1 april - WgVg-Gdv-Gvkr 950 €

P. Hostestraat: bungalow met 2 slpk, inger. Kkn en badk., veranda en garage - Wg-Vg-Gdv-Gvkr- 700 €

SKOEBIDOE Kopy- & print center Kwaliteit en snelheid is onze troef Kopiëren & printen

- modern materiaal voor een puntgave en uitmuntende kwaliteit - snelle afwerking zowel in kleur als zwart/wit - alles in één beweging (plooien, nieten, recto/verso, sorteren - van A4, A3, A2, A1 tot A0 - wit of gekleurd papier - van 80 tot 260 gram papier - speciale prijzen voor grote oplagen - bestanden via USB-stick of mailen naar info@skoebidoe.be - nog meer vragen? Laat ze horen! Zaffelaredorp 49 9080 Lochristi-Zaffelare - Tel: 09.355 68 80 info@skoebidoe.be

eindwerken thesissen cursussen prijslijsten presentatie ...

www.skoebidoe.be


Kleine monumenten in Groot Lochristi

Willemsfonds Lochristi - samenkomst om 9 u Bib Reinaert voor fietstocht - Katelijn 09/356 70 52

Markant Lochristi - 14 u aan Bank van de Arbeid, Volderstraat 1 Gent- info: desmedtolga@telenet. be, 09 355 98 68 of www.markantvzw.be/lochristi

Dinsdag 26 april 2011

Koken, Feestelijke voorgerechtjes

Draag zorg voor jezelf in de zorg voor een ander!

Gezinsbond Lochristi ism oudercomité VB Lochristi - 19.30 u Vrije Basisschool, Bosdreef 2a - info: www.gezinsbondlochristi.be

Rugklachten infosessie

Liberale Mutualiteit - om 14 u Bibliotheek Lochristi - info: 09/223.19.76 of via www.lmgezond.be

Donderdag 28 april 2011

Fototentoonstelling Lieve Blancqaert

Kav Zaffelare - 19.30 u Oude bib Kerkstraat 1b in Zaffelare - info: 09/355 29 87, 09/356 83 33, 09/355 29 92

Advocaat Tom De Sutter Koning Albertlaan 128 - 9000 Gent Tel: 09.222 94 31 - fax: 09.220 23 27 E-post: tdesutter@fransbaert-law.be Webstek: www.fransbaert.be Advocatenkantoor Erik Van Gerven bvba Dorp West 73 - 9080 Lochristi Tel: 09.355 10 06 - fax: 09.355 20 50 E-mail: advocatenkantoor@van-gerven.be Bart Raes Beukendreef 26 - 9080 Lochristi Tel: 09.356 73 68 - fax: 09.355 67 03 E-mail: bart_raes@skynet.be Deconinck & Van Peteghem Koning Albertlaan 48 - 9080 Lochristi Tel: 09.337 50 70 - fax: 09.337 50 75 E-mail: info@advocaatlochristi.be www.advocaatlochristi.be Gert Coolsaet Dorp West 34A - 9080 Lochristi Tel: 09.328 8443 - fax. 09.328 8447 Gsm: 0497.43 61 66 Gert.coolsaet@telenet.be Jan Devroe Zevenekendorp 16 - 9080 Lochristi Tel: 09.356 95 72 - fax: 09.328 42 77 Gsm: 0495.800 944 Advocatenkantoor.devroe@telenet.be Linda De Coninck Beelbroekstraat 105a 9040 Gent (Sint-Amandsberg) Tel: 09.356 89 00 - fax: 09.356 69 75 E-mail: Linda.de.coninck@telenet.be

op Terrein Drinks Maurice De Clercq - Vrijdag: Lodejo Live met Raymond Van het Groenewoud Zaterdag: Q-Music party - Zondag: grote familiedag

Zaterdag 30 april 2011

Kinderrommelmarkt

Kvlv Zaffelare - Agra - Land- en Tuinbouw - 19.30 u - P.C.S. Destelbergen - info: Christine 09/355 17 69

Groepsfietstocht vtbKultuur Lochristi

Hoe presenteer ik mijn bedrijf ahv een powerpoint

Vrijdag 29 april t/m zondag 1 mei 2011

het ei

Advocatenkantoor Aelbrecht Sara bvba Beervelde dorp 40 - 9080 Beervelde Tel: 09.367 48 67 - fax: 09.367 48 68 E-mail: info@aelbrecht-law.be

Lodejo Feesten - www.lodejo.be

Vrijdag 29 april 2011

Geachte, Ik ben een 21-jarige student en woon in Beervelde. Ik heb dit jaar minder les waardoor ik meer tijd heb voor andere zaken. Nu, ik ben naar mensen op zoek (voornamelijk/vermoedelijk 55+’ers) die graag de stap willen zetten naar het aankopen en van start gaan met hun eerste COMPUTER en hun eerste stappen in de pc-wereld (zijnde e-mail, info op internet kunnen

Advocaten

Aprilactiviteiten

Gezinsbond Zaffelare - 14 u tot 16 u in St-Hubert Zaffelare - Schrijf je in voor 25 april bij Van den Berghe Johan - fc420674@skynet.be ± 40 km, richting Melle - 14 u parking Koning Boudewijnlaan - info: De Bruyne Maurits 09/355 60 27

Lo Actua

opzoeken, WORD, POWERPOINT, kunnen afdrukken,...). M.a.w. echt beginners die ik daarbij zou kunnen helpen bij henzelf thuis. En uiteraard vind je zo’n mensen niet in de eerste plaats via internet maar wel via veel gelezen boekjes zoals nummer9080. Vandaar mijn oproep via jullie blad. De mensen kunnen mij altijd bereiken op mijn gsm, of op onderstaand adres. Alvast bedankt. Kenneth Coremans - Toleindestraat 117 - 9080 Beervelde kenneth.coremans@telenet.be -0473/61.05.92

e g i t Nudrtessen a

Wenst u hier ook vemeld te staan? Neem contact met info@nummer9080.be

Advocaat Renaat Lievens Suzanne Lilarstraat 91, bus 201 - 9000 Gent Tel: 09.243 49 10 - fax: 09.243 49 15 E-mail: renaat.lievens@vanasch-advocaten.be

Boekhouders/Accountants Fiscalisten

Adfibodem bvba Voordestraat 70A - 9080 Lochristi Pijkestraat 138 - 9041 Oostakker Tel: 09.3551210 - jl.demeyer@adfibodem.be www.adfibodem.be Valérie Caulier Fiscaliteit-startersadvies Kerkwegelakker 7 - 9080 Lochristi Tel: 09.328 82 89 - fax: 09.328 82 89 Mail: valerie.caulier@telenet.be

Kinesitherapie

Vanessa Minne en Vanja Dewaele Orchideeënhof 7 - 9080 Lochristi Tel. 09.259 06 58 - Gsm: 0476.99 44 39 E-mail: vanessa.minne@telenet.be Koen Velghe - Kinesitherapeut Elf Novemberlaan 3 9080 Lochristi 0478.47 00 67

Podologie

Els Pauwels en Eva Baele Eikendreef 10 - 9080 Lochristi Gsm: 0476.80 42 22 - enkel op afspraak Ann Bieseman Stationsstraat 62 - 9080 Lochristi Gsm: 0477.75 18 69

Thuisverpleging

Thuisverpleging Jeroen Cottenier bvba Gsm: 0495.65 76 89 jeroen.cottenier@telenet.be Alle mutualiteiten - 7 op 7 Thuisverpleging Julita Van der Sypt Hoekskenstraat 103 - 9080 Lochristi GSM: 0495.23 97 43 E-mail: julita.vandersypt@skynet.be Alle mutualiteiten - 7 dagen op 7

CRVB Accountancy bvba Dorp-Oost 21 bus 304 - 9080 Lochristi Tel : 09/355.24.63 E-mail : info@crvb.info

Thuisverpleging op maat Carine Laureyns - Gsm: 0477.044 536 Marleen Sucaet - Gsm: 0495.235 462 Rostijnestraat 80 - 9042 Desteldonk Alle mutualiteiten - 7 dagen op 7

Dierenartsen

Voedings- en dieetkundigen

Dierenarts Katrijn De Groote Gentse steenweg 469 9160 Lokeren ( Dorp Zeveneken) Tel: 09.3288079 - Gsm: 0475.786 139

Voedings- en dieetkundige Diabeteseducator - Céline Stadeus Koning Leopold III Laan 4 - 9080 Lochristi 0476.39 33 60 - Enkel op afspraak

april’11

47


K E U K E N

&

dities n o c e z n o k Ontde a.be in x .i WWW.IXINA.BE w w w p o il voor apr

E L E K T R O

‘t recept van mijn geluk

IXINA GENT LOCHRISTI

Antwerpse Steenweg 69 bus 0102 - 9080 Lochristi - Tel. : 09/356.69.32

Neerhof-Life Zaterdag

2 & zondag 3 april

van 8.30u tot 18.00u

R U E D N E OP • Gespecialiseerd in vogelbenodigdheden (broedkasten, enz) • Alles voor huisdieren, paard en jacht. • Talrijke promoties en acties • Doorlopend demonstratie valkerij Ardanwen

Nieuw

houten afsluitingen en pastorijpoorten rechtstreeks van importeur.

’t Neerhof Calaignestraat 20 - 9160 Lokeren-Eksaarde - 09/348.41.03 - www.neerhof.be


De Zotte Bloaren: De kleine en grote boodschap van Vincent Je bent jong en je zit niet verlegen om een taboetje te doorbreken. Integendeel, je gaat er juist graag mee aan de slag, je (woord)speelt en jongleert ermee, en je geeft het een verfrissende (!) lay-out. Noël Vincent ofte ‘Stronk’ uit Zeveneken is zo’n losbol – ‘losdrol’ zou hij zelf zeggen – want samen met partner in crime Jaro verhief hij het onwelvoeglijke… gevoeg tot thema van

een knotsgekke cartoonreeks. Jawel, kakapipihumor! En voor een zotte bloare moet dat perfect kunnen, ja toch? Vincent heeft met kompaan Jaro trouwens een heel boekje vol van die dingen, zodat wie op ’t toilet lachen wil, zich best ‘Het boekje met een kleine en grote boodschap’ aan kan schaffen: het is slechts €12! (info: www.kakapipi.be).

april’11

49


het

klaverke vier

Nummer9080

Nummernegenentwintigapriltweeduizendenelf

of ‘t klein batonneken...

Hallo (: Ik ben: • Fien Goetmaeckers • Nu nog 12 jaar, maar dat zal niet lang meer duren • Een meisje natuurlijk Ik heb: • Een mama Carine Delrue, die heel lief is, zo nu is die ook al tevreden • Een papa Bart Goetmaeckers, waar ik ook eens een goed woordje ga voor doen: hij is ook erg lief, hij is mijn knuffelpapa. • Een oudere zus Margot Goetmaeckers die 14 jaar oud is en waar ik zo af en toe wel goed mee overeenkom. Ik woon in: Lochristi, in de lange straat waarin de grote mensenoven zich bevindt (crematorium) Ik doe: • Basket Modu Artenova Construct waar ik nu al 3 jaar ben, maar ik basket wel al veel langer • Dans Dance Revolution 4b, nu nog maar mijn 1ste jaar omdat ik te oud werd voor mijn allereerste dansschool (De Sprankel in Beervelde) • Scouts Haegepoorters Destelbergen, al sinds mijn eerste leerjaar ga ik er nog steeds graag naartoe • Tennis T.C. Zaffelare, wedstrijden in de zomer bij Gilbert School: • Sint-Pietersinstituut Gent (ja, de blauwtjes), 1a1 • Vorig jaar zat ik in VBS Lochristi St. Jozef in 6a bij de vriendelijke meester Joris Leuke groot-lochristinaren: • Basketbal maatjes Meisjes pupillen A+ Fien V.D.B, die er eigenlijk ook bijhoort • Vriendinnetjes van de scouts ANEEEE (Laura, Fien, Tine, Sofie, Jade Cheyenne) • Tennismaatje Sophie Lemaître • Schoolvriendinnetjes / mede-blauwdragers Rania, Sofie Ik geef de kleine baton door aan: • Sophie Lemaître omdat ze mijn tennis én mijn basketbalmaatje is. • Omdat ze altijd wel iets interessants te vertellen heeft. • En omdat ze ook een echte Lochristenaar is.

Fien Goetmaeckers

1

Hallo, Ik ben Sophie Lemaitre, woon op de grens Zeveneken, Zaffelare en Lochristi. Wij, mijn broer Louis en ik, zijn geboren op 23 februari 1999. Ik om 19.11 en Louis om 19.15. Geen ééneiige tweeling maar toch ééneiig genoeg om af en toe eens overeen te komen, hé Louis. Mijn mama en papa zijn Nathalie en Stef. Ik doe 2 balsporten: - basketbal bij Modu Artenova Construct, net als Fien van wie ik het battonneke doorgekreeg. Dit vind ik heel leuk: lekker gezellig trainen en tetteren met de andere ‘dames’, zoals mijn papa telkens zegt. - tennis doe ik iedere woensdagnamiddag, krijg les van Martin via TC Zaffelare. Een Kim Clijsters zal ik zeker niet worden. Ik ga naar school in de Vrije Basisschool Lochristi, 6de leerjaar bij juf Nicole, is nu eventjes afwezig. Kom maar snel terug, lieve juf! Ik heb het geluk om één keer per jaar te gaan skiën. Na 7 jaar gewone ski, dit jaar voor het eerst snowboard les gevolgd. Alhoewel het vallen en opstaan gelijk moet zijn, heb ik de indruk dat ik meer gevallen ben. Ondanks een paar pijnlijke polsen, een blauw oog, een pijnlijk staartbeentje probeer ik het volgend jaar opnieuw. Eénmaal per jaar volg ik een pony/paardenkamp. Aangezien mijn papa’s ouders van Nieuwpoort zijn, gaan we ook regelmatig naar zee. Deze zomer volg ik in De Panne een kamp met allemaal waterspelen (zeilwagenracen, waveboarden, golfsurfen, cool kiten, ....). Benieuwd wat dat zal geven ........... Je leest: ik ben een sportieve ‘bij’ die graag (en veel) sport en babbelt

50 april’11

en graag iets nieuws uitprobeert. Elke woensdagnamiddag komt mijn ‘meter/oma uit Evergem’ om ons te begeleiden/vervoeren/opvangen. Ze maakt iets lekkers, we eten een frietje of passeren langs de pizzahut. Hopelijk kan ze dit nog jaren blijven doen! Ziezo, mijn verhaaltje zit erop. Normaal komt er nu een varkentje met een krulletje en zit het verhaal erop, maar dit is nu nog te vroeg. Eerst wil ik jullie nog voorstellen aan Stijn, ook nen basketter, die ik vorig jaar heb leren kennen bij de benjamins. (Schijnt dat zijn papa een supporter is van KV Mechelen, maar dat ga ik hier niet te luid zeggen....). Voilà, laat dit varkentje nu maar komen! Stijn, ‘t is aan jou!

2

Sophie Lemaitre


Nummer9080

‘t klaverke vier

Nummernegenentwintigapriltweeduizendenelf

Bedankt Stijn, en je weet het: “Mac: One TEAM!”, onze kreet bij de wedstrijden. Hallo iedereen,

4

Ik ben Andries Spitaels en woon samen met mijn ouders, mijn oudere broer Michiel en jongere zus Paulien in Zeveneken. Ook onze hond Evita en de poes Grisse niet vergeten! De poes heeft net een nest met 5 kleintjes gekregen. Ongeveer 3 jaar geleden ben ik gestart met basket en ondertussen heb ik de microbe ferm te pakken. Samen met onze coach Hilde bele-

ven we veel plezier! Weet je nog die logeerpartij bij haar thuis…? Daarnaast ga ik ook graag naar de KSJ te 7-eken. Samen met vrienden buiten spelen, onnozel doen,… Ik kijk alvast uit naar ons jaarlijks kamp in juli! Veel vrienden van de KSJ zijn ook klasgenoten. Ik zit in het 5de leerjaar in de Sint-Elooischool bij een toffe juf Christine. Naast al dit ben ik een hevige supporter van KAA Gent! Het is altijd feest als ik met sjaal, T-shirt en vlag hen kan aanmoedigen. Wist je dat de mascotte, de indiaan, zelfs op mijn verjaardagsfeest is langs geweest? Zo, met veel plezier geef ik deze baton door aan Anne, een klasgenoot en een zéér bezige bij… Op naar jou, Anne!

Andries Spitaels

Goeie - pass met dat batonneke, Sophie!

3 Stijn Teughels

Net als Sophie speel ik basket bij Modu Artenova, een supergezellige ploeg in Destelbergen. We zijn dit seizoen goed op weg om met de benjamins (10-11-jarigen) kampioen in onze reeks te worden. Daarvoor zullen we echter nog wel een testmatch moeten spelen tegen Oudenaarde om te bepalen wie eerst eindigt… maar dat komt wel goed: samen met mijn basketvrienden, lukt dat zeker! Sorry, ik ben een beetje onbeleefd geweest en heb mezelf nog niet voorgesteld: ik ben Stijn (Teughels), ben bijna 11 jaar en ik woon met mijn 2 zussen Femke en Hanne, onze hond Lenka (en mijn ouders ook natuurlijk) in Beervelde-Dorp, in het centrum van Beervelde. Daar ga ik ook naar een leuke school, nl. de gemeentelijke basisschool. Samen met 12 klasgenootjes zit ik daar in het 5de leerjaar. Juf Sarah is super! Buiten school doe ik aan basket, Wii-spelen en fietsen. Fietsen doe ik soms samen met mijn papa, op zondagmorgen op mijn koersfiets. Meestal amuseer ik mij zondagnamiddag rot bij de Chiro Beervelde met mijn vriendjes Kevin, Quinten en de anderen – Joris en Jeroen zijn onze leiders. Ik kom dan dikwijls helemaal nat en vol modder terug thuis… En Andries, ga jij ook naar de Chiro?

april’11

51


NIEUW ! GOLFPLAAT "ROMANA" ROMANA golfplaten voor dak en gevel zijn gemaakt uit hoogwaardig kunststof die weerstaat aan alle weersinvloeden , is onderhoudsvrij , licht van gewicht , zeer sterk en milieuvriendelijk. TECHNISCHE GEGEVENS. Lengtes: 4 - 5 - 6 - 7 - 8 m. Breedte: 1,10 m Golf: 177 x 51 mm. (zelfde als eternit) Dikte: 3 mm. Gewicht: 6,4 kg. / m² € 16.95 / M² Kleur: leigrijs

METAALPLATEN VOOR DAK & WAND GRATIS THUIS GELEVERD

€ 12.- / M² DAK - EN WANDPLATEN Kleur: anthraciet grijs of bruin lengte's: 2 - 2,5 - 3 - 3,5 - 4 - 4,5 - 5 - 5,50 - 6 m. 2de KEUZE PLATEN WIT:

€ 9.- / M²

GEISOLEERDE PLATEN € 24.- / M² Metaalplaat met 3 cm pu isolatie lengte's: 2,60 - 3,10 - 3,60 - 4,10 - 4,60 - 5,10 5,60 - 6,10 m.

NETTO Prijzen btw 21 % inbegrepen

Antwerpsesteenweg 104 - 9080 Lochristi - T: 09/355 00 33 - www.deschachtdoehetzelf.be


het ei

Lo Actua

Garageverkoop van de KWB Zaffelare op zondag 15 mei 2011: NU al inschrijven!

KWB ZAFFELARE organiseert weer een GARAGVERKOOP op zondag 15 MEI 2011. U hebt iets wat u niet meer gebruikt maar je wil het toch niet naar het recyclagepark doen? Het is nog wel wat waard? Probleem opgelost: bepaal er een prijs voor, stal het uit in uw garage en zet deze open op zondag 15 mei. En dan maar onderhandelen over de prijs met de kopers. Het vakantiegevoel aan huis. Deelnemen? Als KWBlid schrijft u in via uw wijkmeester. Deelnameprijs slechts € 4,00. Via het e-mailadres garageverkoop@kwbzaffelare.be of marc.d.hollander@ skynet.be’ kan iedereen van Zaffelare inschrijven.

Niet-KWB-leden betalen € 6,00, te storten op rekening BE 19 8909 6400 3512 met vermelding ‘garageverkoop 15/5/2011’. U bent ingeschreven na betaling. Met de ingeschrevenen worden er nog praktische afspraken gemaakt. U hebt niets te koop maar u bent wel in voor een koopje: even langs de deelnemende garages gaan. Misschien vindt u wel wat u al zolang zocht. Een lijst van de deelnemers krijgt u van een medewerker van KWB in café St Hubert, Zaffelare-dorp, 46, op zondag 15 mei 2011, vanaf 9.30 uur. De garages staan open van 9.30 tot 17.00 uur.

Allemaal Theater speelt toneel op 6 april

Kristof Francis, directeur van Allemaal Theater vzw, laat ons weten dat de vzw een sterk groeiende cultuureducatieve organisatie is met zetel in Lochristi. Op 6 april spelen ze voor de jeugddienst en bibliotheek een voorstelling tijdens de Buitenspeeldag en vanaf september zullen in Lochristi ook ateliers en workshops plaatsvinden die zij zullen organiseren. Voilà, toneelminnende mensen weten alvast waar ze moeten zijn, en wie nog meer wil weten over deze fijne organisatie verwijzen we naar onze zomereditie. Dan zetten we de vzw even in de kijker! So long: break a leg! (contact: 0477/209.723 - www.allemaaltheater.be).

Jean-Marie De Baene meldt dat hij en zijn spitsbroeders/-dochter (Evarist, Jan en Hadewijch) al een jaar lang op Lochristi.com een creatieve en informerende blog onderhouden. ‘Daar waar anderen ophouden’ is het vaandel waaronder het schip van Lo’s Vier vaart, en de lading in het ruim gaat van eigenzinnige columns, gedichten en proza, over multimediatoestanden, gadgets, mode, lifestyle tot natuur, wijn en sport. Voor elk wat wils dus en zeker de moeite waard voor wie deze domeinen ook eens wil bezeilen.

Paaseierenzoektocht zaterdag 23 april, 13u-17u (4-12 jaar) Speelplein Joepla presenteert een namiddag vol speelplezier, met begin- en eindanimatie, leuke activiteiten en een spannende zoektocht naar de lekkerste paaseieren! Een voorproefje van de speelpleinzomer. Niet te missen, voor amper twee euro! Komen, zoeken en vinden wordt de leuze van de dag! Voor deze en andere activiteiten worden brieven op de Lootse lagere scholen verdeeld. Woon jij in Lochristi, maar gaat je kind niet hier naar school? Laat het ons weten en we sturen je een briefje op! Alvast smakelijk! Maar eerst nog wat vasten… april’11

53


Marc Everaert IMMO

Vrijheidsplein 19 B1 9160 Lokeren Telefoon.09 349 29 50 Erkend Makelaar BIV 205708

bvba

www.ImmoMarcEveraert.be

TE KOOP Lochristi

Destelbergen

VILLA (Open Bebouwing) met

recent DUPLEXAPPARTEMENT (1e en 2e verd.)

Burg. Vermeulenlaan

Burg. Libbrechthof

- gelijkvloers: inkomhall, toilet, living en keuken - eerste verd.: overloop, 3 slpk., badk., balkon - grote garage, terras, tuin en tuinhuis. Tot. opp. 968 m² en ± 22 m straatbreedte. Residentiële ligging, nabij Lochristi Centrum. Inl. RO: Vg-Wg-Gdv-Gvkr-Vv

Eksaarde

Zuidstraat (grens Weehaagstraat)

ruime en stijlvolle VILLA NIEUWBOUW (Open Bebouwing) met inkom, toilet, bureel, living, keuken, wasplaats, berging, hall, 4 slaapkamers, badkamer, 2 bergingen, garage in de woning, (overdekt) terras en grote zuidgerichte tuin. Tot. opp. ± 1.342 m². Aan het wandel-/fietspad Eksaarde -Daknam. Inl. RO: Vg-LwagGdv-Gvkr-Gvv. Een realisatie van nv woningbouw Freddy Vermeulen.

Beervelde - Magretstraat

Sint-Amandsberg - Krekelberg

perceel BOUWGROND voor Open Bebouwing

WOONHUIS (hoekwoning)

totale oppervlakte ±1.199 m² en ± 33m straatbreedte. Verkavelingsvergunning dd. 08 juni 2010. Gem dossiernr V/ V0660/1. Ref. Agentschap RO-Vlaanderen: 5/44034/1099-1.Straat met weinig doorgaand verkeer. Vlakbij oprit E17. Inl. RO: Gvg-Wg-Gdv-Gvkr-Vv

Wachtebeke - Rechtstro

met inkom, living (± 30 m²), keuken, berging-wasplaats, badkamer, kelder, 2 slpk., zolder. Tot. opp.: 59 m². Vlotte verbinding naar Gent-centrum. Nabij H. Hartplein en Heernisplein. Inl. RO Gvg-Wg-Gdv-Gvkr-Gvv

Lochristi - Bosakkers

Laatste DUPLEX-APPARTEMENT recent en stijlvol WOONHUIS (HOB) met inkom, toilet, living, ing. kkn., 3 slpk., in Residentie Mauritius

dressing, badk., berging, toilet, garage in de Tweede verdieping. Met 2 slaapkamers, terrassen, ondergrondse garages, bergingen woning, afzonderlijk bijgebouw-garage (± 40 m² met sectionale poort van 3,60 m hoog), en auto-staanplaatsen. Totaal afgewerkt. oprit, tuin, terras. Rustige ligging. Geen Vlakbij dorpscentrum. Vlot bereikbaar. doorgaand verkeer. Nabij centrum. Tot. opp. 550 m². Inl. RO: Vg-Wg-Gdv-Gvkr-Vv

VERKOCHT

met inkom, vestiaire, toilet, living, open ing. kkn., terras, overloop, 3 slpk., badk., toilet, berging, individuele garage, gemeenschappelijke tuin. Residentieel gelegen, in woonpark. Zeer vlot bereikbaar. Inl. RO: in aanvraag

Beervelde Vijfweegse

HOEVEWONING (Half Open Bebouwing)

met hall, living, (leef)keuken, 2 slaapkamers, badkamer, wasplaats, kelder, grote open ruimte (1e verd.) (kan ingericht worden voor meerdere kamers), ruime schuur, tuin, oprit. Totale oppervlakte 1.122 m². Nabij oprit E17. Inl. RO: Gvg-Ag-Gdv-Gvkr-Gvv.

Lochristi-Zeveneken

Lochristi - Hijftestraat

WOONHUIS (HOB)

groot perceel BOUWGROND voor Open Bebouwing

Sint-Elooistraat

met inkom, living, keuken en bijkeuken, 1 slaapkamer beneden, badkamer, veranda, berging, kelder, kamer op tussenverdieping, 2 kamers boven, tuin en garage met beging. Tot. opp. 394 m². Inl. RO: in aanvraag.

VERKOCHT

met een tot. opp. van 1.255,81 m² (28,21 m straatbreedte). Landelijke ligging. Op ongeveer 1 km van Lochrsti Centrum. Lot 1 van de goedgekeurde verkaveling dd. 28/04/2009. Dossiernr. Gemeente V0623/1. Ref. Ag. ROVlaanderen 5/44034/1062/1. Inl. RO Gvg-Wg-Gdv-Gvkr-Vv.

Eksaarde - Eksaardedorp-Polenstraat

Wachtebeke - Walderdonck

3 aanpalende WOONHUIZEN

ruime VILLA FERMETTE (OB)

op hoekperceel. Totale oppervlakte: 500 m². Gelegen in woongebied. Zuidelijk georiënteerd. Project voor renovatie of nieuwbouw. Inl. RO: Vg-Wg-Gdv-Gvkr-Gvv

met inkom, vestiaire, toilet, 2 burelen, grote living met OH, ing. kkn., toilet, kelder, overloop, grote hobbyruimte, 5 slpk., berging, badk., oprit, dubbele garage, aangelegde tuin met veel privacy, terras en tuinhuis. Tot. opp. 2.517 m². Ook voor vrij beroep en/of gedeeltelijk professioneel gebruik.


Nummer9080

Nummernegenentwintigapriltweeduizendenelf

Lo bloeit en boeit

adem mijn adem...

In het geurspoor van

heermoes

door Markus Een duistere avond. Je luistert naar de eerste stormwind die raast, mijmert over de grote krachten in de natuur en je denkt: dit overtreft moeiteloos alles wat de mens in petto heeft. De bovengrondse grandeur van een snijdende noordenwind bv, maar ook de grootsheid onder de grond, van de steenkoollagen, ooit ‘het zwarte goud’ genoemd. “PAARDENSTAARTEN” hebben in grote mate bijgedragen tot het ontstaan van die steenkoollagen. Van deze zeer oude plantenfamilie, waarvan het verre voorgeslacht reikt tot 250 miljoen jaar terug, groeit nog een afstammeling in onze bermen, nl. heermoes of equisetum arvense.

Het lijkt wel een formule van één of ander occult genootschap... Met zijn prehistorisch uiterlijk lijkt hij wel op een oud gebed. Bij het zien van de groene afhangende twijgen, die heen en weer golven bij het minste briesje, realiseren we ons nauwelijks dat we een plant bekijken die eigenlijk al lang uitgestorven moest zijn. Heermoes vormt 2 soorten stengels. De roodbruine vruchtbare stengels verschijnen nu eind maart, langs zowat alle akkerwegels en bermen. Soms zijn ze zelfs ontelbaar zoals bv. langs voetweg 15 te Zaffelare tussen de Beeweg en de Dijkgracht. Rond de maand mei verschijnt dan de 2de onvruchtbare stengel met zijn typische groene afstaande takken. Deze broze stengels bevatten voor 90 % kiezelzuur. De gedroogde kiezelzuurkristallen werden vroeger gebruikt als schuurmiddel, in het bijzonder voor grootmoeders tinnen vaatwerk. Een aftreksel van heermoes wordt nu overigens gebruikt als preventiemiddel tegen schimmel in “ecologisch tuinieren”. Heermoes is een ware pest voor de land- en tuinbouwliefhebbers, maar het staat nog steeds hoog in aanzien in de natuurgeneeskunde. DUS TOCH MAAR BIDDEN VOOR EEN LANG LEVEN…EQUISETUM ARVENSE?

bidden voor een lang leven equisetum arvense bidden voor een lang leven equisetum arvense..........

april’11

55


PLAMECO PLAFONDS Een nieuw plafond in 1 dag! Geschikt voor elke ruimte.

terwijl de meubels blijven staan

√ √ √ √ √ √

Schone montage in één dag. Zonder hakken en breken. De meubels kunnen blijven staan. Voor elke interieurstijl. Verlichting naar wens. Uit één geheel op maat gemaakt.

Plafonds Sierlijsten Verlichting gezien bij

Tijdens deze speciale show kunt u zich uitvoerig laten voorlichten over de vele mogelijkheden van dit unieke en beproefde plafondsysteem. De koffie staat klaar!

zonder hak- en breekwerk

Gentstraat 150, 9041 Oostakker Keukeldam 96, 8790 Waregem www.artenova-construct.be info@artenova-construct.be

KIJKWONING Irma Noteboomstraat 24 te Eeklo Bel ons voor een afspraak >> 09.385 95 75

nieuwbouw en renovatie interieur en exterieur mozaïekzwembaden

Vermeco is meer dan woningbouw... Met 22 jaar ervaring in ruwbouw en 14 jaar in sleutel op de deur is Vermeco ondertussen een vaste waarde geworden in deze sector.

VERMECO Nerenhoek 17 - 9080 Lochristi (Zaffelare) Tel/Fax: +32(0)9356 86 59 Gsm 0475/27 52 02


Nummer9080

???????

Nummernegenentwintigapriltweeduizendenelf

door Inge Suys

Is

dat waar dat die zo’n biefstuk in hun broek steken? Vroeg ik aan tafel om al in de mood te komen. Stek, zei mama; bufstuk, zei papa; ziemvel zei mémé; ‘n goei stik vlees zei bompa; voor mij nog één, zei broer. Die jaarlijkse zondag in april, de zon scheen altijd, aten we exact drie kwartier vroeger. Een half uur om te eten; een kwartier voor papa z’n zenuwen. Voor één keer diepvriesfrieten. Want mama moest zich ook prepareren. Broer had zijn tourgids mee en vroeg zich af welke knikkers zouden winnen. Ik probeerde zoals steeds het waarom van het gebeuren te achterhalen. Ik snapte niet hoe dat zat met die ploegen, want als je om ter snelst fietst, dan is den eerste toch gewonnen? ’t Was blijkbaar gecompliceerder dan dat, met punten en zo, dus limiteerde ik me tot observatie tijdens De Ronde. Enfin, wij allen de auto in, papa achter ‘t stuur, en maar gas geven. Dat laatste was relatief, maar kom, ik herinner me dat we redelijk snel vooruit gingen. We moeten zeker om 13 uur aan den berg staan, kindjes! Het eerste stuk was saai, maar vanaf de eerste kasseisteen werd het menens. De mensen stonden langs de kant, en wij reden hobbelend voorbij, hoehoe.. precies gelijk d’echte! Dat hobbelen kon ook aan dat kraam gelegen hebben, zoals mams onze wagen steevast noemde na enkele jaren teveel dienst. ‘k Ga hem oprijden, zei papa. De berg in kwestie was een scharminkel van een heuvel, maar

cursiefje

ogenschijnlijk een indrukwekkende locatie. Kijk, kindjes, ge ziet ze van ver al komen! - Waar, papa, waar? - Ja, straks, nu nog niet, binnen een klein half uur, waarop broer zijn radiootje nam en luisterde waar ze al zaten. Maar waarom staan we hier dan, als ge ze kunt volgen op radio en TV, dacht ik nog even, maar soit, het moet de sfeer geweest zijn zeker? Dus keek ik naar de natuur en de diertjes. Mama had een hoogdag. Zeker als de reclamekaravaan passeerde. Papa werd lichtjes nerveus op dat moment, en duwde ons gezamenlijk terug de auto in. Niet uitstappen, kindjes, zitten blijven, ‘t is gevaarlijk nu. Die rijden gelijk zotten. Maar ik wil snoepjes vangen, dacht ik beteuterd en stapte toch uit, samen met mama. En broer, die stond er ook al ondertussen. Papa volgde met vinger in de lucht, nerveuze frons op het voorhoofd en gebood ons dan maar zeker niet over te steken. Onze vaste stek was aan een dorpel van een boerenhuis. Deur open, TV loeihard, want de koers stond op. Hoor, de helikopter, ze komen eraan, riep mama enthousiast en papa: kijk: ginder, ginder ziet ge ze? Ik zag juist niets, maar kom. De reclamewagens passeerden. Hét moment voor mediaspotter mama, die zich bij elke wagen wat bukte om te kijken welke gesteldheid erin zat: Huybrechts, met z’n permanent! riep ze uit. Elk personage kreeg een toevoegsel,

Stek

Kluizestraat

9080

nummer

en werd steevast met familienaam aangeduid. Verhofstadt, met z’n tanden! Brusselmans, met z’n lang haar ... en zijne vuile praat volgde ietwat misprijzend. Broer bleef zijn eigenste kalme zelf, luisterde naar de radio en vulde z’n statistiekjes in om later met vrienden, knikkers en ander tuig de hele cirque opnieuw te beleven. Ook aan de overkant van de straat vond jaarlijks hetzelfde scenario plaats: pé en mé kwamen buiten met voltallige familie om ze te zien passeren. Eerst kwam mé. Pé bleef kijken voor den TV. Perfect getimed riep ze “Go pé hoale ze zin d’r”, die op zijn beurt kwam aangeschuifeld en een half uur later op zijn stek stond. Op den duur werd ie buiten geròld, maar hij was er, telkens opnieuw. En dan, het moment suprême, papa duwde me bijna de wei in, tussen koeien en gras om me te beschermen tegen de wilde stroom. Ze waren er. Wie zijn de Belgen, wilde ik nog weten? En ik schurkte me tegen m’n ouders aan. Maar ‘t was te laat. Ze vlogen ons plekje op, links, rechts, boven en onder ons; ééntje snoot z’n neus leeg; drie deden er in hun broek; een vijfde had wat speeksel teveel en gaf het ons. Al die trucjes kon ik óók, maar niet zo professioneel. Toen ze voorbij waren, tien seconden erna, wás het ook voorbij. Heb je dat gezien, stamelde mama, we zaten d’r midden in. Compleet van de kaart. Museeuw, met z’n piepstem; Nelissen, ocharme, met z’n scheef gezicht; Van Peteghem, met z’n straffe baard, hernam ze zich. Ik zag vooral veel bobbels vooraan in de strakke broek, en vroeg me af of dàt nu die biefstukken waren.

straatnamen door

Bert Vervaet

Vanaf ongeveer 1770 woonde een Hieronymus van de Riviere als heremiet of kluizenaar in een afgelegen woning nabij het Oosteinde te Zaffelare, thans Kluizestraat 19. Zijn huis werd de “kluize” genoemd. In 1783 ging hij een lening aan met zijn huis als onderpand. Chirurgijn Pieter Dupont nam deze hypotheek over in 1817 en zo werd hij eigenaar toen de kluizenaar in 1819 stierf op 93-jarige leeftijd. De familie Dupont baatte op het Oosteinde een olieslagerij uit en om hun werkvolk te huisvesten lieten zij rond de “kluize” een beluik bouwen van zeven kleine arbeiderswoningen. Dit beluik behield de naam “de kluize” en zo ontstond de naam Kluizestraat. Het was in een van deze huisjes dat in juni 1918 een Belgisch spion verbleef die door de Duitsers werd opgespoord. Toen

twee Duitse politieagenten hem wilden aanhouden schoot hij naar hen en kon vluchten. Als represaille werden 178 Zaffelaarse mannen aangehouden en weggevoerd. In 1964 werd de aardeweg verbreed en verhard met kasseien. Het beluikje werd afgebroken en met de stenen ervan werden de huidige woning in Kluizestraat 19 en het tuinhuis in Kluizestraat 16 gebouwd. In 2008 kwam er een fraaie asfaltweg. Bij die gelegenheid werd de straat het eerste woonerf van Lochristi. Men mag er dus maar een snelheid halen van 20 km per uur, iets waarin zelfs zeer geoefende automobilisten moeilijk slagen. De straat is doodlopend, maar voetgangers en fietsers kunnen doorsteken naar de achtergelegen Ranonkelweg en naar het fietspad “Hellewegel” dat naar de Beeweg en de Oudeveldstraat loopt. Ook fietsers mogen niet meer dan 20 km per uur rijden. april’11

57


????????

De Lootsche baton

4 Nummer9080

Nummernegenentwintigapriltweeduizendenelf

2

1

3

We geven onze Lootsche estafettestok door aan een ‘groepsmens’. De gekozen loper bepaalt wie overneemt. Enige beperking: er wordt het liefst tot buiten de deelgemeente gelopen. En ’t moet met liefde zijn, dat de baton doorgegeven wordt. (sh) Guy Van hautem, kiest een mooie zuiderse terrasplant uit, trekt er mee naar Kaat Vanoutrive. Hij overhandigt haar de baton samen met de plant en een deskundige uitleg.

1

Merci nonkel Guy voor de baton. Waaraan heb ik dat verdiend?

Graag stel ik me even voor: mijn naam is Kaat Vanoutrive, afkomstig van West-Vlaanderen. Ik ben 25 jaar geleden gehuwd met Stefan Floré. Omwille van zijn beroepsactiviteiten was de keuze snel gemaakt en volgde ik hem heel graag naar Lochristi. Hij is een bloemist in hart en nieren. Samen hebben we 4 kinderen Tine (24), Hanne (23), Karen (21), Jasper (16). Na 20 jaar ‘moederke’ spelen had ik het zowat gezien. Als een geschenk van God kwam Nadine De Meyer van krantenwinkel Absoluut mij vragen of ik haar enkele uren wou bijstaan in de winkel. Wat ik met open armen aanvaard heb. Ook ondersteun ik mijn man in ons bedrijf, waar we sinds enkele jaren terrasplanten kweken nl. Hebe Addenda en Campanulla. De resterende vrije tijd geniet ik van 2 keer in de week 5 km te lopen, wandelen, de tuin onderhouden en creatief bezig zijn. Dit laatste doe ik het liefst. Ik heb geen zittend gat! De baton geef ik graag door aan Brenda Claeys, zij zorgt ervoor dat mijn haar geregeld in de plooi (krul) valt. Succes Brenda!

2

Bedankt voor de baton Kaat. Ik wist eerst niet goed wat te vertellen, maar ‘t lukt vrij goed. Ik ben Brenda Claeys en woon in Zeveneken waar ik een kapsalon heb. Samen met mijn wederhelft en twee dochters zijn we twee jaar geleden van Beervelde naar hier gekomen en dit als gevolg van “een

uit de hand gelopen” hobby. Man en kinderen rijden namelijk paard of pony, en daar er in Beervelde geen grond beschikbaar was om die beesten te huisvesten, zijn wij nog maar eens beginnen bouwen. We zijn lid van de christiruiters. Lisse van de ruiters, Geert van de recreatieruiters en Lore van de ponyclub. Ik draag mijn steentje bij voor de ponyclub, waar we één en ander organiseren om de kas te spijzen. We stonden al twee jaar op de kerstmarkt van Lochristi waar we ponyritjes, koeken en warme dranken verkopen. Met de ganse club organiseren we ons jaarlijks eetfestijn (dit jaar op 23 april). Er is héél wat werk door die hobby. Tweemaal per week trainen en op zondag zijn er wedstrijden. In de zomer zijn er de tornooien die héél leuk maar lastig zijn. Meestal rond 7 uur verzamelt de ganse ponyclub (ja ja ‘s morgens uitslapen... vergeet het maar) en dat voor een week of zeven. De lekkere picknick en het plezier van de kinderen, daar doen we het voor. We hebben een keitoffe groep die mekaar helpt en supportert voor elkaar. Als er nog een beetje tijd over is ben ik héél graag in mijn tuin bezig. Die is nog in de aanplant en groeifase. Voila, dit is een stukje uit Zeveneken, ik geef de baton door aan Anne Roels die over een uitzonderlijk organisatietalent beschikt.

58 april’11


Nummer9080

De Lootsche baton

Nummernegenentwintigapriltweeduizendenelf

Hey Brenda, bedankt voor den baton. Ik ben Anne Roels, geen echte Beerveldse, maar ingeweken vanuit het naburige Kalken. Ondertussen kennen de Beerveldenaars ons hier wel al goed als “die mensen met hun vijf kinderen”. Ja, je leest het goed. Ik ben ook het trotse moeke van Cedric (13), Luna (10), Mauro (8), Zarah (6) en Noah (6). Die “fab five” zijn mijn oogappels, maar best ook een handvol. Onze kinderen gaan (en gingen) allemaal naar De Sprankel in Beervelde. Mijn man en ik steken dan ook af en toe een handje toe op school. Tot vorig jaar waren we zeer actief in de ouderraad. Ikzelf vooral in de Dancing Kids. De afgelopen vijf jaar heb ik daar met veel plezier en enthousiasme al mijn vrije tijd aan gespendeerd. De kers op de taart was dan ook onze meer dan geslaagde Danshappening van vorig jaar. Niets geeft zoveel voldoening als de aanblik van die 110 fiere dansertjes op dat grote podium. Dit jaar heb ik echter besloten om een stapje terug te zetten om zo toch een beetje me-time te kunnen krijgen. Sinds september volg ik dan ook een opleiding theatergrime en maskerbouw. Dus wie weet, misschien rol ik zo ooit toch terug het verenigingsleven in. Naast deze opleiding en mijn gezin, werk ik ook nog in het bedrijf van mijn man in de KMO-zone Lozen Boer. Je ziet, veel tijd om me te vervelen, heb ik niet. Maar echte ontspanning vind ik in het bakken en versieren van cupcakes en taarten. Die maak ik met veel plezier voor iedere gelegenheid die erom vraagt.

3

Ik geef graag den baton door aan Katleen Van de Vijver, “onze” juf van de derde kleuterklas uit Zaffelare. Vier van mijn vijf kinderen hebben bij haar in de klas gezeten en ik heb een grenzeloze bewondering voor leerkrachten in het algemeen en voor haar in het bijzonder. De manier waarop zij met de kindjes omgaat, het engelengeduld, de vele voorbereidingen die ze voor haar lessen maakt, de liefde die ze hen geeft enz. Teveel om op te noemen. Juf Kathleen, deze baton is voor jou, want jij hebt die meer dan verdiend! Groetjes, Anne.

4 Dank je wel Ann voor de baton! Je deed me even schrikken! Ik ben Katleen Van de Vijver, rasechte Zaffelaarse, geboren in Zaffelare-Dorp 1, het ouderlijk huis, waar ik samen met mijn twee broers Jean-Pierre en Luc en mijn zus Lut grootgebracht ben door mijn lieve ouders Martha Meulewaeter en Gentil. Het was zalig vertoeven in het dorp, waar we volop konden ravotten met alle nichtjes en neefjes in het Van de Vijver-straatje. Onze dorpsschool (nu de Wegwijzer) was rechtover de deur... leuker kon niet! Op 24-jarige leeftijd ben ik gehuwd met mijn sportieve man Jo Raes en samen hebben we 3 schattige dochters, Helena (19), Laura (16) en Sarah (bijna 13). Ook onze Afghaanse windhond “Baiko” en onze poes “Piep” horen erbij! Vanzelfsprekend gaat mijn grootste tijdsbesteding naar mijn gezin. De was en plas van al die vrouwtjes en een sportman in huis, is niet niks!!!! Het klinkt cliché maar mijn beroep is ook mijn passie! Het zit wat in het bloed want 3/4 van mijn familie is gebeten door de onderwijsmicrobe. Ik geef les in het Beerveldse schooltje “De Sprankel”. Het is er héél tof met leuke collega’s, ouders en natuurlijk schattige kinderen! Iedereen kent er iedereen en dat maakt het natuurlijk héél gezellig! Ik ben er kleuterleidster (en ook soms wel eens -lijdster...) van 24 lieve kapoenen van de 3de kleuterklas. We spelen, zingen, dansen en werken ons te pletter. Als de kinderen zeggen: “Is het nu al tijd? Moeten we nu al naar huis?, dan lijkt mijn dagje goed geslaagd. (Sorry mama’s en papa’s!) Ook ben ik steeds te vinden voor een gezellige babbel met familie en vrienden. Het liefst met een glaasje rode wijn of een glaasje cava en een leuk cd’tje van Van Morrison op de achtergrond. Héél graag had ik de baton doorgeven aan mijn moeder, een hele sterke lieve vrouw, die ik enorm bewonder. Zij is echter recent overleden. Tante Antoinette, jij krijgt de baton, want door de ziekte van mijn mama, heb ik jouw inzet voor ziekenzorg erg weten te appreciëren! Bedankt!

april’11

59


Schoenen - Lederwaren - Accessoires

tie tot 15 c a

Lente

ril ap

-10%

Moleneinde 43 - Zaffelare - t: 09.355 19 45

Open: dinsdag tot zaterdag van 9.30 tot 12 en van 14 tot 18.30 uur Vrijdag open tot 20 uur - Zondag van 10 tot 13 uur - Maandag gesloten

Ieder communie- en lentefeestvoetje heeft een schoentje nodig

oosteinde 21 9080 Zaffelare 09/3568112 maak tijdig een afspraak voor uw communiefoto’s Ook met uw eigen foto’s veel mogelijkheden voor communiekaarten

vrijblijvend alle informatie winkel gesl. op maandag/open: di&do10-12, 13.30-18u30, woe&vr enkel namiddag, zaterdag 10-12, 13-17u

Dranken De Wispelaere gemakkelijk dichtbij, goedkoop bereikbaar, vlug geholpen

Vraag meer info voor uw feesten, fuiven, kermissen en andere activiteiten.

Frigofe’sesten

voor uw aar beschikb

Lindestraat 108 - Gent-Desteldonk - tel: 09/355 65 27 - www.de-wispelaere.be

Open: Woensdag 13.30 tot 18 u - Donderdag en vrijdag 9 tot 12 u en van 13.30 tot 18 u - Zaterdag 9 tot 12 en van 13.30 tot 17 u

Rijschool Zeveneken

Gentsesteenweg 435 9160 LOKEREN (Zeveneken) Tel. 09.348 53 71 en 09.356 85 27

Theoriecursussen op

www.rijschool-zeveneken.be

bvba NORMAN HOORAPPARATEN AANPASSING + HERSTELLING VAN ALLE MERKEN

Digitale hoortoestellen die zich automatisch aanpassen aan de omgevingsgeluiden. Vrijblijvend op proef mits voorschrift neus-, keel- en oorarts. 3 tot 5 jaar waarborg. Permanente service aanwezig, ook bijhorigheden zoals batterijen, anti-lawaaibescherming en zwemoordopjes op maat.

BVBA NORMAN • Oude Boomgaardlaan 18 • 9080 Lochristi Tel: 09 355 96 16 (enkel na afspraak) • E-mail: lucnorman@skynet.be

aanvraag


Nummer9080

Lo Actua

Nummernegenentwintigapriltweeduizendenelf

Zaffelaars uur

(2de editie)

Een muzikale wandeling N

Trio De Janeiro

Zondag 24 april om 11u00 in RVT Sint-Vincentius – Kanunnik Triestlaan 4 Drie muzikanten denk je dan. Welnu, met dit gezelschap valt het nog af te wachten. Opgericht in de jaren ’90 door Moerbekenaar Bart Vandeputte, een doorgewinterd muzikant die reeds zijn sporen verdiende bij The Big Foreheads en Les Gazons Bleus. In Zaffelare is hij ook bekend als muzikant bij De Bevlekte Ontvangenis en Ras van Rikus. Trio De Janeiro brengt een sfeervolle mix van bossa, blues, country, latin en jazz. Bart speelt afwisselend gitaar en accordeon. De twee (of meer) andere muzikanten spelen percussie, sax, trompet en viool.

Koninklijke Harmonie SintCecilia Zeveneken

Zondag 24 april om 13u30 basisschool De Weg-Wijzer – ZaffelareDorp 2 Met voorsprong de muzikale act met de rijkste geschiedenis want reeds opgericht in 1806. Dirigent Eric Bals en zijn

30 muzikanten brengen een breed repertoire met verrassend frisse bewerkingen van de meest uiteenlopende klassiekers.

Christophe Versaevel

Zondag 24 april om 15u00 bij de familie Verbrugge-Hesters – Zaffelare-Dorp 17 Christophe is ook bekend onder zijn artiestennaam Chris Corn. Hij begon zijn carrière bij The Passage, een grungeband die het schopte tot support-act bij gerenommeerde bands als The Scabs en Golden Earring. In de jaren negentig maakte hij furore als zanger van de legendarische Zaffelaarse pop-rockband Velvet Spine. Zijn grote voorbeelden zijn Elvis Costello en Crowded House. Tegenwoordig is hij semiprofessioneel zanger/gitarist en veelgevraagd op huwelijksplechtigheden. U kan genieten van dit intieme concert op de prachtige binnenplaats van de voormalige directeurswoning van Mark en Sofie. Na het optreden wordt u door (niet om) de tuin geleid langs paadjes die nog door weinigen betreden zijn, om terecht te komen op de plaats van het volgende concert.

5 Mosquitoes in a Coffee Jar

Zondag 24 april om 16u30 in De Ontginning - Kerkstraat 26 Een jonge maar veelbelovende band uit Lochristi met Pauline De Bruyne als centrale figuur. Dit muzikale Chiromeisje met Zaffelaarse roots, heeft al heel wat artistieke watertjes doorzwommen. Zowel in de toneelwereld met De Kopergieterij uit Gent, als muzikaal met De Bevlekte Ontvangenis en Eagle Peak heeft ze ondanks haar prille leeftijd flink wat podiumervaring opgebouwd. De zolder van De Ontginning vormt het perfecte kader voor een concert van deze creatieve jongelingen. numm

a het succes van de eerste editie koos Cultuur Zaffelare opnieuw voor muzikale acts uit verschillende genres, maar telkens met artiesten van eigen bodem. Net als vorig jaar worden de toeschouwers geleid naar onverwachte locaties in de dorpskern en bovendien wordt ook de innerlijke mens niet vergeten. Na het eerste optreden met aperitief, is er Zaffelaarse Waterzooi voorzien voor de liefhebbers. De prijzen werden ook dit jaar weer democratisch gehouden: € 5 per optreden of € 12 voor een abonnement. Wie zich wil laten verwennen kan kiezen voor het VIPabonnement; voor € 20 krijg je het hele aanbod van muziek tot aperitief, maaltijd en koffie (met paasei). Om de schwung erin te houden wordt het hele gebeuren geanimeerd door verrassende interventies van Slagmanstraat. Wie of wat dat zijn is een goed bewaard geheim. Kom het zelf ontdekken!

er

9080

april’11

61


Nummer9080

Opinie

Nummernegenentwintigapriltweeduizendenelf

Seks aan tafel

O

Bahpaën, tussen de soep en de patatten

oit staan we ervoor als moderne ouders, wij allemaal. Geen ontsnappen aan. In deze taboeloze tijden van supernannies en omnipresente kinderpsychologen moet je ’t thuis ooit wel eens over seksuele opvoeding hebben. In de goeie oude tijd beperkt tot een wit blokje op tv, wat schaamrood op de wangen, gekuch bij de inwonende grootouder, op school een biologieboek met weggescheurde cruciale pagina’s, en vooral het advies: vogel het zelf maar uit (nu ja, vooral niet al te letterlijk te nemen, dat laatste). Maar nu is ‘t een vak op zich. Zitten wij dus gezellig samen voor het avondmaal, als plots het radionieuws opent met: ‘Tieners hebben veel vroeger seks. Veertien, is geen uitzondering meer. Zestien het gemiddelde. De rol van de ouders in een vroege en juiste begeleiding is essentieel.’ Slik, glad vergeten in de plooien van de jaren, zeker? verwijt ik mezelf, en ik zoek de ogen van mijn vrouw die zichtbaar net hetzelfde denkt. Wij mogen dus niet meer dralen, want onze telgen hangen rond die jaren, of zijn die leeftijd zelfs al voorbij. Wij moeten handelen, hic et nunc. Dat radiobericht is een mooie intro, en aan tafel is as good a place as any, toch? En ook nog in één keer af, want anders moet ik die pil drie keer apart doorslikken. Met onopvallend hoofdgeschud geef ik te kennen dat mijn vrouw de kat de bel mag aanbinden, maar zij kaatst alles netjes terug, zodat ik zelf aan mag treden. ‘Luister kinderen. Als ’t ooit zover is… euheum… dan moet je vooral je lief heel graag zien en de liefde moet ongelooflijk groot zijn, om euh… – even slikken – om euh … – even drinken – nu ja, dat er op ‘t eind nog wat van overschiet,’ maak ik mij er vlug vanaf. De rest is aan mijn vrouw. Maar helaas, die geeft weer niet thuis. Onze kroost zelf, valt uit de lucht, heeft dat radiobericht blijkbaar allang elders geparkeerd, en mijn zoon vraagt verrast of we soms gaan scheiden? En wie hem een iPad wil kopen, ja, die heeft zijn steun. ‘Neen, onnozelaar… ik heb het over jullie, als jullie ooit… enfin, ’t moet echt een stevige relatie

62 april’11

zijn vooraleer je… voor je euh…’ Daar ga ik weer. Ik zoek nogmaals hulp bij mijn eega, maar die schept zich gezellig nog wat jus bij. Geen vuiltje aan de lucht daar. Integendeel, zij geniet er zichtbaar van. ‘Voor je overgaat tot de euh…’ probeer ik weer, maar ik blijf kauwen op een warme patat in mijn mond, want krijg het woord ‘geslachtsdaad’ niet zo goed gezegd bij worst en kool. Maar bon, ik ben nu eenmaal van wal gestoken en moet uitvaren. Ben ik kapitein op mijn schip of niet? ‘Wat scheelt er met pa?’ hoor ik mijn oudste dochter plots aan mijn vrouw vragen. ‘De penopauze?’ ‘Jullie pa wil jullie iets vertellen over de bloemetjes en de bijtjes,’ maakt zij er zich vanaf.

‘Dat is er echt over, pa!’ klinkt het van in de hal. ‘Jullie op jullie leeftijd… Bah!’ Leuk. Weer aan mij dus. ‘Maar pa, toch! We zijn al 17 en 18!’ lachen mijn dochters. Oei, al zo oud, schrik ik. ‘Wa wilde nog weten, pa?’ spot mijn zoon van vijftien doodleuk. ‘Welke woorden wil je nog leren? Ik ken er een paar leuke van op de speelplaats, hoor. Luister.’ ‘Neen, neen!’ roep ik hem een halt toe, voor ik een portie geslachtsdelen naar mijn hoofd

krijg, terwijl ik hier mijn bloedworst aansnijd. ‘Neen. Ik bedoel: het leven zoals het écht is. Geen gezever of verzinsels zoals in die lezersrubrieken van die onnozele boekskes. Maar levenswijze woorden van rijpe mensen met jaaaaren ervaring.’ Ik hou dat woord ‘jaren’ lekker lang aan, en merk dat daarmee de gêne van mij naar hen verglijdt. ‘Bij ons begon dat zo…’ tap ik dus gezellig verder. Op slag hoor ik het bestek van mijn kinderen op hun borden vallen, en worden zes wijsvingers simultaan in zes oren gepropt. ‘Da… da… da meen dze nie!’stotteren mijn dochters, zoals die kerel uit de Ronde van Vlaanderen. ‘Jullie persoonlijke ervaringen!? Bah!’ ‘Ik wil het niet horen!’ roept mijn zoon. ‘Luister…,’ geef ik nu stevig gas. ‘Bah! Hoe vies! Zwijg, pa!’ gillen mijn dochters tegelijk. ‘Van jullie?! Eurgh!! Jakkes!’ Meer heb ik niet nodig, dat spreekt voor zich. Ik schakel dus gelijk naar de topversnelling. ‘Maar allee! Hoe denk je dat je op de wereld gekomen bent? Toch niet van de ooievaar? Uit de kolen? Neen, neen, bij ons ging dat zo…’ En weer haal ik diep adem. Gegil bij mijn dochters alsof ze verkracht worden, en bij mijn zoon alsof hij zijn rapport krijgt. ‘Geen woord meer, pa!’ tiert mijn oudste dochter! ‘Ik zweer je: geen woord!’ ‘Hoe? En in al die boeken, films en soaps mag het wel? Dan is ’t wel ok?’ En om het alles nog aanschouwelijker te maken, doe ik alsof ik met een vetvrij gestreken mondje aan het oor van mijn vrouw ga sabbelen. Onze honden vinden dat zichtbaar de max, en komen kwispelend aangelopen, maar onze drie kinderen vluchten vol afschuw in de gang. ‘Dat is er echt over, pa!’ klinkt het van in de hal. ‘Jullie op jullie leeftijd… Bah!’ En weg zijn ze, de trap op: ‘Jullie zijn toch al boven de veertig?! Jakkes!!!!’ Wel, beste lezers? Wisten jullie dat seksuele voorlichting zo’n makkie was? Op tv zien zij alles aan zonder blikken en blozen aan, maar als ’t van hun eigen ouders komt, slaat de angst hen om het hart. Dus: krijg je je kinderen niet stil aan tafel? Eén advies: dreig met seksuele voorlichting, en je hebt de avond voor jullie alleen. Om eens gezellig te.. euh…? ‘Bah! Pa!!!!!!!!!’ … bahpaën! (lvdv)


SLEEPY NEKSTEUNKUSSENACTIE Nummer9080

???????

Nummernegenentwintigapriltweeduizendenelf

Op maat van elke slaper Lang leve uw kussen !

Geniet langer van uw kussen dankzij onze makkelijk wasbare kussenbeschermers. Voor wie veel transpireert is er de beschermer met Climate Control. En voor wie allergisch is heeft Sleepy de Molton : ideaal tegen huisstofmijt en zeer vochtabsorberend. Krijg nu uw kussenbeschermer gratis bij elk neksteunkussen !

April-actie: GRATIS* kussenbeschermer Ergo Pillow Softy

€ 79,-

Ergo Pillow Latex

€ 79,-

Zeer veerkrachtige Comforel synthetische vulling U kunt kiezen uit verschillende hardheden

Steviger en goed ventilerend U kunt kiezen uit verschillende hardheden

Latex Square

Ortho Visco Pillow

€ 129,-

Latex met verschillende neksteunbreedtes U kunt kiezen uit verschillende hardheden

€ 129,-

Drukverlagend en extra comfortabel door profilering

Ortho Pillow

Vanaf € 145,-

Soepele en extra comfortabele Talalay-latex U kunt kiezen uit verschillende hardheden

*

Gratis antiallergische en vochtregulerende Molton kussenbeschermer bij aankoop van een neksteunkussen. Climate Control kussenbeschermer aan -50 % korting bij aankoop van een neksteunkussen. Deze kussenbeschermer zorgt voor een stabiel slaapklimaat en is ventilerend. Beide promoties zijn geldig van 1 t.e.m. 30 april 2011. Niet cumuleerbaar met andere promoties.

www.sleepy.be

Sleepy GENT-OOSTAKKER Antwerpsesteenweg 1124 • 9041 Gent-Oostakker Tel. 09/355.98.01 april’11

63


Buitenkeukens INDU+

OUTDOOR

buitensalons • tuinmeubelen • tapijten • tuinhuizen ‘Qui est Paul’ 5 + 1 gratis

Maatwerk mogelijk

8 - 9 - 10 April

Tuin inspiratie dagen doorlopend open van 10u-18u

ASA

creatie www.media-surplus.be

Denen 6 9080 Lochristi open van: di tot do van 9.30 tot 12.30 u en van 13.30 tot 18.00 u vrijdag en zaterdag doorlopend van 10.00 tot 18.00 u maandag gesloten

T 09 326 02 59

www.a-propos.be (oude baan Gent-Antwerpen)


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.