Maart 2011

Page 1

Fris en blij magazine voor Lochristi, Beervelde, Zeveneken & Zaffelare Maart tweeduizendenelf - Nummer 28

Alain Remue

Cel Vermiste Personen

Marc Sleen in Zeveneken Bert Kruismans wedstrijd p 41Nummer9080 Nummerachtentwintigmaarttweeduizendenelf

Colofon Nummer9080 is een maandelijks informatieblad over, voor en door Lochristi. Verspreiding iedere maand - gratis op 9400 ex in alle brievenbussen van Groot-Lochristi Administratie en contact Fris watervoordevis - Oosteinde 25 - 9080 Lochristi Tel: 09 3568 588 info@nummer9080.be - www.nummer9080.be Redactie Concept & beelden: Mark Verbrugge Concept & teksten: Luc Van de Vijver Werkten nog mee aan dit nummer Danny Sey: fotografie André Baert: begeleiding dialect Sofie Hesters: Lootsche baton en Klaverke Vier Hilde De Cleene: begeleiding fotografie Filip Naudts: fotografie Michiel De Cleene: fotografie Bert Vervaet: straatnaam Inge Suys: cursiefje Pierre Gillis: Gentikatuur Eric De Wilde: Lootse Schattenjacht Marcus Bundervoet: Lo bloeit en boeit Carmen De Vos: Prachtige Tachtigers

Oké dan, ik beken, niet dat jij ‘t niet bent, maar of ik het wel kan, dat houden van.

Link www.lochristi.com

Stoort het als ik dan heel klein beginnen zal?

Contact reclame Sofie Hesters, Fris watervoordevis, Tel: 09 3568 588 ­info@nummer9080.be Druk Drukkerij Cartim - Industriepark 2, Zone A Jan Samijnstraat 11 - 9050 Gentbrugge

Editoriaal

Ik beken

8

Verantwoordelijke uitgever Mark Verbrugge - Zaffelaredorp 17 - 9080 Zaffelare © Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen en/of op enige wijze worden gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.

Bescheiden rollen we naar de lente toe. We duffelen ons nog steeds knusjes in tegen een drommelse kou, maar speuren hoopvol al eens de horizon af, op zoek naar een eerste straaltje lentezon. Ook het loof van de vroege krokusjes priemt hier en daar al uit de grond, niet veel, maar toch al genoeg om als frêle kinderhandjes naar het eerste licht te wuiven. Kleine vingerwijzingen zijn het, naar warmere tijden. En bij al die prille lenteprikkels, willen we jullie ook graag onze maarteditie aanbieden, met al evenzeer kleine sprankeltjes van hoop. Hopelijk voldoende om jullie nu en dan eens te verblijden?

Inhoud 8

18 22

Volgende release

27

nummer 29: 30 maart 2011 deadline adv. en info: 16 maart nummer 30: 27 april 2011 deadline adv. en info: 13 april

30

nummer 31: 25 mei 2011 deadline adv. en info: 11mei

36

nummer 32: 29 juni 2011 deadline adv. en info: 15 juni

27

46

Interview Alain Remue

Schattenjacht door Eric De Wilde

Reporter ter plaatse Marjan Verschraegen

Prachtige Tachtigers Carmen De Vos

De Lootse gangmaker Peter Vervaet

de Lootse Billboard ’t Is jong en ‘t beweegt...

‘t klaverke vier

of ‘t klein batonneken

maart’11

3


Nummer9080

Onderde

Lootse muziek gaat

provinciaal en nationaal!

Nummerachtentwintigmaarttweeduizendenelf

upe

Lootse Harmonie Willen is Kunnen op het Provinciale Muziektoernooi (20 maart, om 14.30 u.)

St-Ceciliakoor op TV Eén (27 februari om 10 u.)

Op zondag 27 februari om 10 u. zal de eucharistieviering met het Sint-Ceciliakoor in de parochiekerk van Zaffelare, uitgezonden worden op TV één. Let wel: op vraag van de VRT zelf nog wel, omdat het koor hoge ogen (lees: oren) wierp bij een vorige tv-opvoering! Tja, goede wijn behoeft geen krans. En wie zolang niet wachten kan, kan die zaterdagnamiddag al terecht voor de generale repetitie in de kerk. Maar dat is nog niet alles. Wij durven onze kop (lees: stembanden) erop te verwedden dat ook de Lootse Harmonie hoog scoren zal in het Provinciale Toernooi te Eeklo, in het Cultureel Centrum De Herbakker, Pastoor De Nevestraat 10. Op 20 maart is dat, om 14.30 u. Ter voorbereiding op dit muziektoernooi nam de harmonie ook deel aan het evaluatieconcert (georganiseerd door VLAMO Oost-Vlaanderen) op 20 februari, om 14.00 u., in het Cultureel Centrum Scala, Dendermondsesteenweg 163-165, in Sint-Amandsberg. En jawel, beide evenementen staan open voor het publiek!

4 maart’11

Niets negatiefs: ’t is allemaal gratis! En voor wie de harmonie toch graag ook financieel een duwtje in de rug wil geven, is er hun lenteconcert op zaterdag 12 maart om 19.30 u. en zondag 13 maart om 15.00 u in Uyttenhove. Kaarten vvk € 7, adk € 8. Meer informatie via harmonie.lochristi@skynet.be. En voor het koor is er het stoelgeld, zeker?...


Nummer9080

Column

Nummerachtentwintigmaarttweeduizendenelf

Maart, de derde maand. Het winterkleed dat zich nog een laatste keer tegen een maand aanschurkt, om dan definitief te gaan liggen. Of beter nog, weg te waaien. De kou die als een nevel hangt, maar de zon die steeds sterker staat, en die als een kok de temperatuur weet aan te draaien, en ’t hele boeltje verdampen laat. De wissel op de toekomst. Maar wat zullen we wisselen?

Wissel maand

3

Ons humeur? Het winterdipje opbergen in de zolderkast, tot volgend jaar. Hoe meer de zon je prikkelt, hoe minder je humeur, zo heet het. Je kan er eindeloos over filosoferen, je afvragen of licht uit deeltjes dan wel golven bestaat, of uit beide, je afvragen of ’t er altijd is geweest of ooit verdwijnen zal, of het echt het allersnelste is in het heelal; je kan het doodgewoon vinden als je de schakelaar aandraait, of vol schroom en deemoed naar de hemelse sterren kijken… wat dan ook, wie licht voelt, heeft geen wetten nodig: dit is ’t waartoe wij geboren zijn. Bestaat menselijk licht ook? Een aura van een heilige zoals de halo van de zon? Proberen?

Het landschap? De kale wintergrond, voor het nakende lentegroen? Nog niets overweldigends, dat komt pas de volgende maanden, maar hier en daar toch al een klein teken van hoop: een krokusje dat al eens bovenpiept, een vogel die de ochtend vindt en hem wakker fluit, een mens die lacht en denkt: vanaf nu zal ’t beter gaan. De wereld weer in wording.

Gewoontes? Is er iets moeilijkers dan uit het keurslijf te treden van je eigen gebruiken en gewoontes? Waartoe ook, vraagt een mens zich af. De natuur herhaalt zichzelf toch ook, ieder jaar? Zeer zeker, maar met veel meer variatie toch, en nooit zo strak als wij dat doen. Misschien voor één keer een ja zeggen waar een neen op de lippen ligt, en omgekeerd? Variety is the spice of life, zeggen de Engelsen. En met mate is dat zeker waar. Gaan sporten voor wie een lezer is, en een boek lezen voor wie een sporter is? De wereld op zijn kop. Erger nog: zich eens heel anders kleden? Verkleden? ’t Is toch het moment, niet, met Vette Dinsdag die er staat aan te komen, en daarna de vasten om onze zottigheden en ons wintervet weer af te schudden?

Hoe meer de zon je prikkelt, hoe beter je humeur

(lvdv)

Wisseltip “men spele eens zijn man of vrouw, om hem of haar beter te begrijpen” Tip voor het juiste geslacht... Met jurk en lippenstift? Schuilt er een mooie vrouw in je of eerder een ‘manwijf’ zoals ze hier in Lochristi zeggen? Voor één keer een avond ’t zot in je kop, en kijken wat ’t effect is bij je vrouw? En hopelijk vindt ze je niet beter als vriendin, dan als man... Moeilijker om van een vrouw een man te maken dan omgekeerd. Maar goed, een poging waard: een hoed, de haren plat, een ruime jas om de fysionomie wat te corrigeren en dan de obligate zware stem. Samen uit met manlief tot in de late uurtjes?

maart’11

5


Mmmmmmercedes-Benz Gent trakteert...

Doe mee aan onze wedstrijd en win een etentje in ĂŠĂŠn van ondervermelde gerenommeerde restaurants in Lochristi. Wedstrijdvraag: Hoeveel kilometer (tot 1 cijfer na de komma gerekend) bedraagt de kortste afstand tussen de parking van Mercedes-Benz Gent NV en het centrum van Lochristi? (gemeten met een Mercedes-Benz navigatiesysteem) Stuur uw antwoord - samen met uw contactgegevens (naam, adres, telefoonnummer) - voor 31/03/2011 naar: info@gent.mercedes-benz.be

*Enkel volledige antwoorden worden als geldig aanzien. (= contactgegevens + antwoord). Bij gelijke stand zal er een winnaar gekozen worden door middel van een trekking. De drie winnaars zullen bekend gemaakt worden in het nummer van april 2011. (De drie winnaars zullen verdeeld worden over de drie restaurants.) Milieu-informatie KB 19/03/2004: www.mercedes-benz.be.Geef voorrang aan veiligheid.

Mercedes-Benz Gent NV Erkend Concessiehouder en Servicepunt Mercedes-Benz Filiaal van Mercedes-Benz Belgium Luxembourg NV Afrikalaan 208, 9000 Gent Tel. 09 250 05 11, Fax 09 250 05 06

Mercedes-Benz Sint-Martens-Latem Erkend Concessiehouder en Servicepunt Mercedes-Benz Filiaal van Mercedes-Benz Belgium Luxembourg NV Kortrijksesteenweg 108, 9830 Sint-Martens-Latem Tel. 09 24 24 111, Fax 09 24 24 106 www.gent.mercedes-benz.be


Nummer9080

Gentikatuur

Nummerachtentwintigmaarttweeduizendenelf

9080

nummer

Gentikatuur is een project van tekenaar GIPI (Gillis Pierre) en het sprankelende evenementenhuis Eventor: een gros karakterkoppen uit Gent en omstreken gevat in een prachtig boek, en dat voor slechts 6 euro’s bij Alcavins wijngroothandel - Antwerpsesteenweg 1152 - Oostakker - 09.228 91 11 - info@alcavins.be. Koppensnellen en smullen, maar!

Gentikatuur

Marc Sleen Volgde al als 14-jarige tekenlessen aan de academie van Sint-Niklaas, ging midden oorlogstijd cartoons tekenen voor De Standaard, en lanceerde zijn eerste strips voor Ons Volk: de avonturen van Neus, en Piet Fluwijn en Bolleke. Kort na de oorlog ontsproot uit zijn brein de grappige detective Van Zwam, een reeks waarin een figurantje optrad, ene Nero. Maar ’t baasje had potentieel, en Marc Sleen rook dat. Nero kreeg zijn eigen strip, en de rest is geschiedenis. Voor Marcs huis in Hoeilaart, kreeg de stripheld zelfs een standbeeld. En als je ’t ons vraagt verdient ridder Marc Sleen er zelf ook een, met een kop zoals hieronder: golvende zilverharen, voorhoofdsgroeven als op een akker, kwabben als van twee levens na elkaar en wallen onder de ogen om veilig alles goed en wel te observeren. En voor wie nog meer over Marc wil weten, verwijzen wij naar pagina 21.

!

Bon

Gentikatuur aan promoprijs van € 6 bij wijngroothandel Alcavins Antwerpsesteenweg 1152

maart’11

7


8 maart’11


Interview

Markant Lochristi & Zeveneken nodigde uit

Alain Remue

van de Cel Vermiste Personen

J

Door Luc Van de Vijver - Foto’s: Michiel De Cleene

aarlijks 1400 oproepen. Een desk in de gigantische kazerne van Brussel, heel vaak ergens ‘te velde’ voor opsporing, immer bereikbaar, 24 op 24, een alert hecht team en de kunst om het mooie vast te houden, en het slechte een plaats te geven. Ziedaar wat Alain Remue typeert. De man is niet voor niets de spreekbuis van de Cel Vermiste Personen, want hij is een ware spraakwaterval, met zoveel expressie en mimiek, dat er aan hem mogelijk een groot acteur verloren is gegaan. Of toch niet? Want altijd op zoek naar de echte waarheid, en niet naar fictie: de ernstige realiteit van wie plots vermist is, en hoort opgespoord: ‘liefst binnen de 24 uur’. Hoezo, meneer Remue, binnen de 24 uur? Iemand is toch maar vermist als hij juist 24 uur zoek is? …(direct met opgeheven armen)… maar neen, man, dat is van vroeger! Zo van: ‘Kom morgen maar eens terug, madammeken: je man zal wel ergens zijn roes aan ’t uitslapen zijn’ of: ‘Je dochter is vast een avondje stappen, meneer. Morgen staat die goed en wel weer voor de deur’. Dwaasheid! Die eerste 24 uur zijn net cruciaal om de levenskansen van de vermiste zoveel mogelijk te bewaren! Daarom hebben wij vanaf dag één van onze Cel, vanaf 4 september 1995 – nog voor Dutroux gevat kon worden –, met dat vreselijke misverstand komaf gemaakt. Iedere lokale politie die met een melding van een vermiste geconfronteerd wordt, is zo goed geschoold, dat zij perfect weten wanneer aan de criteria voor een ‘onrustwekkende verdwijning’ voldaan is, en wanneer ze onze federale cel moeten contacteren. En dat is altijd heel snel, als het echt nodig is, dat kan ik je garanderen. En wanneer kunnen we zeggen dat een verdwijning onrustwekkend is? Dat kan je evalueren aan de hand van een grondig gesprek. Factoren die daarin een rol spelen, zijn o.a. de leeftijd van de vermiste, zijn gewoontes, zijn mentale toestand, zijn afhankelijkheid van medicatie, de omstandigheden van de verdwijning… Enfin, te veel om op te sommen… (kijkt of ik het begrijp)… Je wil het vast wat concreter? Welnu, als we de melding krijgen dat een peuter vermist is, dan moet je het zowat altijd ernstig nemen. Zulke kleine kindjes zitten in zo’n beschermde omgeving, dat iedere verdwijning dan in se nagenoeg altijd onrustwekkend is. Idem dito voor dementerende bejaarden. Bij pubers daarentegen moet je in het gesprek graven naar stereotiep gedrag van de vermiste: is het een

huismus dan wel juist iemand die graag en lang op stap gaat? Betreft het een jong meisje dat alleen naar huis moest fietsen op een laat uur? Of bij volwassenen: de man die vaak uit stappen gaat, en graag een pintje te veel drinkt… Zo kan ik nog een hele tijd doorgaan, dat begrijp je wel. Maar het belangrijkste in onze basisfilosofie blijft: iedere melding is verschillend. Je start altijd weer vanaf nul. Gelijkenissen met andere gevallen zijn er mogelijk, maar mogen er nooit van bij aanvang al zijn. Routine is echt dodelijk voor goed politiewerk. Nog andere regels? …(knikt en telt op de vingers)… Ten tweede die 24-uren regel: bij een onrustwekkende verdwijning telt iedere seconde! En ten derde is er ons motto: Zeg nooit, nooit.. (ook de titel van zijn boek, red.)… je moet te allen tijde alle hypotheses openhouden. Het ondenkbare kan ook, om het zo eens te zeggen. En zodra jullie hier in Brussel dan ingeschakeld worden, rukken jullie uit. …(schokschoudert)… nu ja, uitrukken... ’t Is te zeggen: als het kleine kinderen betreft, d’office. Dan altijd, ja. In andere gevallen stellen wij eerst een profiel op. Je moet ten slotte toch weten naar wie je zoekt, en waar je moet zoeken. Dat is toch geheel anders dan bv. de Sectie Moordzaken moet doen: die hebben meestal een dode, en het klinkt raar, maar een dode ‘spreekt’, daar zorgt de wetsdokter voor: hoelang is hij dood, wat heeft hij gegeten, wat zijn de verwondingen, heeft hij dingen op zak, er is het forensisch onderzoek… Wij werken toch heel anders, want hebben de persoon zelf uiteraard niet, alleen maar gegevens via ‘derden’: kan er een medische reden of psychologische reden zijn voor de verdwijning, bv een ruzie?, heeft hij een

Geloof me: ik ben er geweest: eenieder die in de kelder van Dutroux was geweest, had de kinderen niet gevonden

maart’11

9


Interview bepaalde gewoonte doorbroken die avond, zit hij of zij in een vechtscheiding, komt de melding uit een gebied langs een grote rivier? … Maar laat ons wel wezen: zodra onze hulp ter plaatse noodzakelijk is, rukken wij uit. En dan sparen we de grote middelen niet! Speurhonden, helikopters…? Het hele circus, indien nodig! Graafmachines, duikers, andere cellen…Kosten noch moeite worden gespaard, dat hou je niet voor mogelijk. En wie betaalt dat? De persoon die teruggevonden wordt? …(schudt heftig van neen)… Neen, neen, de maatschappij! Uiteraard, zou ik zeggen… Stel

Psychologische begeleiding, heb ik niet echt nodig. Geef mij maar een goede Leffe, en een babbel met mijn team. nu: een – wat later zal blijken ‘voorbarige’ – melding van een overbezorgde vrouw van wie manlief gewoon een avondje boemelen is… Welnu, die vrouw mag toch bezorgd zijn om haar man die maar niet thuiskomt, niet? En de man zelf, ja, die is gewoon een pintje gaan halen en is zich van geen kwaad bewust. Dus ja, je kan onze cel zien als een dienst waar een waardige maatschappij borg moet voor staan… Behalve natuurlijk, als het grapjassen betreft. Dan niet uiteraard. Ik herinner me nog een in scène gezette kidnapping in Asse, van een meisje door haar broer en haar lief. Het wicht werd zogezegd hardhandig van de bus geplukt, in een bestelwagen zonder nummerplaat, met natuurlijk een hele bus getuigen. Uren hebben we ernaar gezocht, tot het uitkwam dat het voor de grap was. Die kosten werden op de ouders verhaald. Nu die gepeperde factuur zou ik niet willen betalen! Speurhonden, auto’s, middelen, al die manschappen, al die uren… Je kan je ook wel voorstellen dat we hier zulke stommiteiten niet kunnen waarderen. Het gaat er hier iedere dag zo hectisch aan toe, en dan middelen moeten vrijmaken voor zo’n dwaasheid! Neen. Ergerlijk… (wegwerpgebaar)… we hebben hier dagelijks twee of drie meldingen moet je weten. Zoveel? Toch niet alle zo erg als met die twee Waalse meisjes die verdronken zijn in de Maas onlangs? Goddank, neen! Ik zal je niet vervelen met cijfers, maar de volgende wil ik je toch niet

10 maart’11

Nummer9080

Nummerachtentwintigmaarttweeduizendenelf


Nummer9080

Interview

Nummerachtentwintigmaarttweeduizendenelf

onthouden. Op 100 gevallen, raken er gemiddeld 95 opgelost. Dat is een hoog percentage, maar natuurlijk blijven we er alles aan doen om die overige 5 percent toch ook op te lossen. Nu goed. Van de opgeloste gevallen, eindigt het bij 12 % fataal, dus met de dood. Daarvan is maar liefst 70 % zelfdoding, de rest sterft een natuurlijke dood. In slechts 1 % gaat het om moord, waarbij je dan nog moet weten dat de dader heel dikwijls onder de naasten moet gezocht worden… Zo hadden we vorig jaar op die 1300 opgeloste gevallen, slechts 8 moorden, en daarvan de meeste door de partner. Dus bij aangifte van een verdwijning van een echtgenoot of echtgenote, zijn jullie altijd direct op jullie qui-vive? Zeg nooit, nooit… Inderdaad. Maar onthoud een van onze basisregels: ieder geval is uniek. Je kijkt dus of bv de gsm van de vrouw nog in het huis is, of haar handtas, of… enfin, dingen die je zeker bij hebt als je besluit weg te gaan. Of als de kinderen nog goed en wel in bed liggen: er zijn maar weinig moeders die plots vertrekken en hun kroost achterlaten toch? Het tijdstip van aangifte is ook zoiets: als die rijkelijk laat na de verdwijning komt, tja, wat moet je daar dan van denken? Of nog iets: er wordt bv. gesuggereerd dat depressie de reden van verdwijnen is. Welnu, als de dokter dat niet bevestigt, of de gezinsleden, tja, wat dan te denken? Al die factoren, en nog zoveel meer, maken dat je iemand al dan niet begint te verdenken. Vormen partnerverdwijningen de grootste groep onder de aangiftes? Neen, stellig niet. Dat zijn de pubers. De kinderen tussen 13 en 18. Maar gelukkig loopt dat nagenoeg altijd goed af: een fuifnummer dat te laat thuis komt, iemand die te dronken was, een kind dat eens van thuis wegloopt… maar je moet alert blijven. De wenende vader die de verdwijning komt melden, en hartverscheurend zit te huilen, kan wel eens incest hebben bedreven met zijn dochter de nacht voordien… zulke dingen worden je dan uiteraard verzwegen… aan ons om ze te proberen ‘ontdekken’. En neen, makkelijk is dat niet. Zeg nooit, nooit… Onderzoekt u dan altijd de reden van het weglopen, of stopt jullie taak daar? Een goede vraag. Zodra we de vermiste persoon getraceerd hebben, geven we de zaak uit handen. Maar natuurlijk blijf ik alles opvolgen, om er lessen uit te trekken. Ook in echte moordzaken. Wat gebeurde er met de fiets van Anique Van Uytsel bv? Hoe komt het dat de kinderen in de kelder van Dutroux niet ontdekt werden? … Wel ja, hoe kwam dat? Er was toch een rijkswachter langs geweest, tot in de kelder? Geloof me: ik ben er geweest: eenieder die in de kelder van Dutroux was geweest, had de kinderen niet gevonden. Maar daarmee wil ik niet zeggen dat er geen fouten zijn gemaakt in dat dossier. Zoals in de zaak Roland Janssen? Dat kan ik niet bevestigen of weerleggen. Onze cel heeft haar werk gedaan, zoals het hoort, dat weet ik wel zeker. Dat zijn de ergste gevallen zeker, de kinderen? Zeker weten, en het hoeft lang niet altijd gewelddadig te zijn… een dood kind dat je uit het water opvist, is ook heel erg, hoor... neen, een baby, peuter of kind grijpt je altijd het meeste aan. Ik herinner me nog in het bijzonder een Waals jongetje. Het baasje was bij zijn grootouders op bezoek, ergens in Bassenge. Hij speelde met zijn bal in de tuin, waarrond het riviertje de Jeker stroomde. Zijn bal moet over de afsluiting zijn geraakt, en hij is erachter gegaan… Uiteindelijk hebben we met de hele duikersploeg de halvemeterhoge rivier afgelopen, hand in hand, naast elkaar, wadend door het water. En plots werd hij gevonden, en tot in mijn

handen gehesen. Ik stond er immers vlak naast, net op de oever. Welnu dat gezicht. Zo gaaf, zo onschuldig. Dat tenger lichaampje, alsof het gewoon sliep... Neen, dat vergeet ik nooit. Neemt u die beelden mee naar huis? …(knikt kordaat)… gelukkig niet, neen. Ik kan dat heel goed loslaten. Psychologische begeleiding, heb ik niet echt nodig. Pas op, dat ondersteuningsteam levert prachtig werk, dat zeg ik niet, maar voor mij werkt het niet… Geef mij maar een goede Leffe, en een babbel met mijn team. Een schitterend ploegje heb ik hier, kan ik je vertellen. En ik wil hen bij deze allen een pluim op de hoed steken. Prachtmensen! Een zegen om ermee te mogen werken: super gemotiveerd, iedere keer opnieuw. Die duikers waarover je het net had, bij dat jongetje in de Jeker, waren dat dezelfde als die in de Maas vorige maand, bij het zoeken naar Amelia en Alisson? Jazeker. We werken er al mee sinds jaar en dag. Daarom dat de dood van Olivier Rouxhet ons enorm aangrijpt. Ik kende die man door en door. En dat is natuurlijk wél iets dat je meeneemt naar huis. Dat is een vriend. Familie bijna. Hallucinant ook, wat er met hem is gebeurd. Alle veiligheidsmaatregelen waren genomen, want de stroming was er maar liefst 200 m³ per seconde, of 11 km per uur. Dat was voor die kinderen onhoudbaar, maar is ook voor volwassenen te veel. We deden daarom de proef met loden gordels, en onze vrees werd bevestigd: duiken was dus geen onmiddellijke optie. Wel konden we de plaatsen ruimen waar zwerfvuil zich verzamelde, en dan ook nog de barrages controleren. Zo’n dam heeft klassiek links elektriciteitsopwekking, en rechts een doorvaarsluis voor schepen – twee zones waar we niet in kunnen werken uiteraard – maar het midden bestaat uit gemiddeld vijf ‘bakken’ die bestaan uit een schot en een barrage met zijwanden, en die kunnen we wél controleren. Daar kunnen we de stroming dan vermijden, en op zoek gaan naar een mogelijk aangezogen lijkje… Welnu, Olivier is voor zo’n barrage in een van de bakken afgedaald, maar we vermoeden dat er een ‘fuite’ was, een gat in de bak, en dat hij er gewoon is tegen gezogen, zoiets als wanneer je de dop uit je bad haalt en er je hand oplegt… zo’n zware druk… en mogelijk is daarbij zijn beademing losgerukt… ik zal het nooit vergeten, de woorden ‘plongeur en danger’… de hele ploeg die het touw op wil halen, maar er geen enkele beweging meer in krijgt… ik die ‘on ouvre!!!’ roep, zodat het water weer weg kan stromen… en dan finaal de dregging, nadat de bak was leeggelopen. Amper 12 minuten heeft het alles geduurd, maar hulp mocht niet meer baten. Heel erg. En morgen is het zijn begrafenis (interview dateert van 1 februari, red.). Nu Olivier zullen we blijvend missen. Erg, heel erg. Nog andere mensen die je hebt verloren en die je persoonlijk hebt gekend? …(denkt even na)… Wel ja, een oud-collega… dementie, exemplarisch voor de tweede grootste groep bij de verdwijningen. Hij was gaan wandelen met zijn vrouw en vrienden, werd moe, en wou via een korte weg terug naar hun chalet… helaas is hij daar nooit geraakt. Waarschijnlijk verward geworden, van een talud gevallen, nog even bij bewustzijn geweest, maar dan vermoeid neer gaan zitten en dood gevroren… heel erg. Een demente mag je nooit alleen laten, we kunnen het niet genoeg herhalen. En toch moet een mens verder, met al die dagelijkse meldingen? Even aan de kant gaan staan, of lang treuren, dat kan niet. Tja… (haalt schouders op)…maar dat nu met Olivier, is toch heel erg, hoor… dat ging heel diep. Het heeft toch tot zondag geduurd voor ik de draad weer op kon nemen. Maar je hebt gelijk: de mensen rekenen op onze cel. We moeten handelen, en iedere minuut is van tel. We zijn vaak

Maar onze Springer Spaniel ‘Scanner’ traceerde het nochtans met detergent verwijderde bloed in de garage. Zonder Scanner hadden we het nooit op kunnen lossen.

maart’11

11


Nieuwsgierig naar het nieuw model Peugeot 508? www.peugeot.be

Kom kijken

dagen Opende2u0rm aart op 19 &

18u 9u30 tot 12u & 14u tot

A.T.C. DE WILDE

Bedrijvenlaan 2 - Lochristi. Tel. 09/355 77 81 - Fax 09/355 25 92 info@atcdewilde.be - www.atcdewilde.be - ww.theault.be


Nummer9080

Interview

Nummerachtentwintigmaarttweeduizendenelf

de spil in een heel netwerk van tal van groepen: de duikers van civiele bescherming, Child Focus, Autocrime, Sectie Moord, de andere federale politiecellen, de groep met de speurhonden voor vermisten, voor lijken… We moeten er dus altijd staan. Haalt dat wel iets uit, die speuracties met honden? …(knikt heftig)… Je mag zeker zijn. Dat zijn prachtbeesten. Ze worden van jongs af aan zo geconditioneerd dat ze vinden wat ze moeten vinden: Duitse schepers voor vermisten, drugs… cocker spaniels en border collies voor lijken. Een voorbeeld? Een moord in Zomergem… zonder namen te noemen, maar de wanhopige man die zijn echtgenote als vermist kwam melden, bleek uiteindelijk zelf de moordenaar. Hij had ze gewurgd, en zelfs in stukken gesneden, en zo in plastic zakken verwijderd. Maar onze Springer Spaniel ‘Scanner’ traceerde het nochtans met detergent verwijderde bloed in de garage. Fluoresceïne en daarop de juiste verlichting, en hupsakee: daar verscheen het bloedspoor in de voegen. Echt, zonder Scanner hadden we het nooit op kunnen lossen. Nog een voorbeeld van een gunstige afloop? Zeker. Het meisje Alizée dat aan de Ourthe verdwenen was. Ogenblikkelijk kreeg de verdwijning het label ‘onrustwekkend’ en werden alle middelen ingezet, searchteams, honden, helikopter… We vreesden het ergste, vooral nadat bleek dat we een laarsje vonden aan de oever… Ik zat in de helikopter, in de mobiele centrale post, toen we ook nog het ontstellende nieuws kregen dat haar slipje gevonden was… (handen in de lucht, met ogen van wanhoop)…ik dacht: mijn God, neen! Toch niet weer een perverte viezerik die… nu ja. Wij landden, en net op het moment dat ik op de plaats kwam, kregen we bericht dat ze gevonden was, goed en wel. Ze was alleen in het donker haar laarsje kwijtgeraakt en tijdens het plassen haar slipje… om maar te zeggen: ieder geval is uniek. Mijn mooiste herinnering, is dat. U lijkt wel een fotografisch geheugen te hebben. Al die details en toch zoveel gevallen? Ach, zo verwonderlijk is dat niet. We hebben inderdaad tot nu al ongeveer 15 000 gevallen, maar vele daarvan worden nooit zo intens omdat ze binnen de kortste keren opgelost worden. Maar die waar we echt uit moeten rukken, en speuracties opzetten, ja, die vergeet je nimmer ofte nooit. En ook de vele vermisten die nooit getraceerd worden, blijven in onze gedachten… (leidt ons even in de zaal met allerlei foto’s en robotfoto’s van mensen die nooit getraceerd werden)… illegalen bv, zeer moeilijk allemaal, want wie kent hen, waar komen ze vandaan? Maar jullie hebben ondertussen toch wel al heel veel expertise opgebouwd? Zeer zeker. Via ons dagelijkse speurwerk, en al die unieke gevallen. Maar ook omdat we nu en dan grote operaties doen, zoals het systematisch afspeuren met duikers van een grote rivier. Zo herinner ik me

de actie Libre Meuse waarbij we in 2007 maar liefst 568 wagens uit de Maas hebben gevist, en wat voor ons belangrijker was: ook acht doden. Ook onder hen zijn er vaak vermiste personen… Zoiets is altijd een hele samenwerking tussen vele diensten, volgens goede afspraken. Procedures zijn trouwens altijd heel belangrijk, ook binnen onze eigen cel. Sinds onze oprichting, na de verdwijning van Ann en Eefje, en Julie en Melissa in de zomer van 95, hebben we vaste werkwijzen uitgedacht, weten we hoe belangrijk een goed netwerk is, hoe we alle apotheken in België kunnen bereiken, dat we de media als onze partners moeten zien… Om paparazzitoestanden te voorkomen? Gelukkig blijven we daarvan bespaard in België… (helt even achterover)… hoewel, we hebben het toch al beleefd dat we gevolgd werden door een motard, en dat we binnen de twee minuten na aankomst bij bv. een pedofiel, omdat we die willen ondervragen, een satellietwagen van een omroep om de hoek zien rijden. Nu, om zulke toestanden te voorkomen, sta ik op een waardige en juiste relatie met de media. Ik brief hen dagelijks met relevante info bv. wat de acties zijn – wordt er gegraven of niet? wat zijn de resultaten dusver?... – maar te gevoelige informatie onthoud ik hen: een nieuw spoor dat nog niet gekend mag zijn, een bezoek aan een verdachte pedofiel… Ik betrek hen dan wel weer in het verspreiden van info: ik pleeg bv een telefoontje naar Jeroen Wils of Jan Becaus en we zitten onmiddellijk in het nieuws… er is ook Telefacts Crime op VTM, er zijn de opsporingsberichten op Eén… Maar waarom altijd zo laat? Dat, helaas, is de commercie… het mag niet in primetime. Ook ik vind dat zonde, want de kijkdichtheid is in vergelijking met het eerste journaal, bij het laatste meer dan gehalveerd… maar goed, we zijn content met wat we kunnen krijgen. En u bent van nature een goede prater, zo blijkt, dus u verzorgt steevast die contacten? Ja, waarschijnlijk is dat de reden, én natuurlijk dat ik meertalig ben. Ik spreek goed Frans, Engels voor de internationale contacten, en Nederlands ja, dat is mijn moedertaal. En dan – met permissie – vast ook nog een mondje Gents, want ontwaren wij daar niet enkele mooie ‘Gentsche’ klanken? Dadde edde goe guurt! ‘k Benne ‘k ik van Meirelbeke! Bedankt meneer Remue, voor de hartelijke babbel, en nog veel succes bij het speurwerk, met liefst een zo gunstig mogelijke afloop telkens. Ik help het jullie hopen. Maar nu moet ik vlug naar Luik, hoor. Jullie vinden de weg? Geen probleem. ’t Is hier supergroot in de kazerne, maar we hebben een GPS om eruit te geraken… … (lacht, en snelt weer naar boven)… Tot ziens! 9080 numm

We hebben het toch al beleefd dat we gevolgd werden door een motard, en dat we binnen de twee minuten na aankomst een satellietwagen van een omroep om de hoek zien rijden.

er

maart’11

13


Speciale kortingen voor verenigingen

DE WIJNGALERIJ

Gratis wijnadvies voor al uw communiefeesten, barbecue’s, ...

WIJNEN VOOR IEDERS BUDGET VANAF 2,99 euro - CAVA - GESCHENKEN VOOR DE WIJNLIEFHEBBER - WIJNCURSUSSEN

Roland De Laender gediplomeerd Sommelier Conseil Université du vin Suze-la-Rousse Beerveldedorp 63 - 9080 Lochristi Tel. 09/355 89 78 - 0472/29 68 06 de.laender@landers.be

donderdag 3 maart 2011 om 19u30

- Prijs: 60 € wijn en gerechten incl.

WIJNCURSUS - HARMONIE TUSSEN WIJN EN GERECHT HAPJES

- Opgevuld aardappeltje met rilette van tonijn, Gebakken scampi in een jasje van Breydelham met mangosalsa, Franse- en Huisbereide mini-loempia met kip en een zacht currysausje. wereldwijnen VOORGERECHT - Gravad Lax (met zout en dille gemarineerde zalm met een dressing van mosterd en honing) HOOFDGERECHT - Gebakken kwartelfilets en geconfijte kwartelboutjes met een roomsausje van oesterzwam, warme lentegroenten en Pomme Chateaux. NAGERECHT - Speculoosijs op een bodempje van “Boerenjongens” met een sabayon van appeljenever BIJ IEDER GERECHT EEN AANGEPASTE WIJN UITGEKOZEN DOOR ROLAND DE LAENDER - gediplomeerd Sommelier Conseil Université du Vin

“De perfecte kaas en wijnavond” op vrijdag 29 april 2011 om 19u30 De winkel is elke zaterdag open van 10u tot 18u of nà afspraak

Prijs: 50 € wijn en gerechten incl.

HAPJES - Crostini met een tapenade van geitenkaas en olijven, Chips van parmesaanse kaas, Mini croque monsieur met Gandaham en Pas de Rouge VOORGERECHT - Huisbereide kaaskroketjes van Pas de Bleu HOOFDGERECHT - Brussels lof in een sausje van Cantal en Gruyère Suisse met gestoomde aardappeltjes Reserveer NU - Tiramisu van mascarpone en Marsala NAGERECHT BIJ IEDER GERECHT EEN AANGEPASTE WIJN UITGEKOZEN DOOR ROLAND DE LAENDER - gediplomeerd Sommelier Conseil Université du Vin

Het perfecte duo voor uw tuin. Relax! It’s a Honda. Met dit duo wordt tuinieren een waar plezier. Want de HRX-grasmaaiers met 53 cm maaibreedte zijn 4-in-1 multitalenten. Opvangen, uitwerpen, mulchen en bladeren versnipperen met slechts één hendel. En daar waar de HRX niet aan kan, ontplooit de kantensnijder UMS 425 zijn volle kracht. Dankzij de unieke micro 4-takt motortechnologie stelt u snel vast: hij stinkt niet, stoort niet en spaart geld. Een perfect duo! Enkel verkrijgbaar bij uw gespecialiseerde vakhandel:

d Opendeurweekenart 19-20 en 25-26-27 ma

HOH-HRX-UMS_A5-Belg_OK.indd 1

KMO-zone-Lozen Boer - Ambachtslaan 17 - 9080 Lochristi - T. 09.355 85 11 info@naudtstuinmachines.be - www.naudtstuinmachines.be 04.03.2009 16:22:32 Uhr


Nummer9080

Nummerachtentwintigmaarttweeduizendenelf

En de boer hij ploegde voort... En de boer hij ploegde voort, en de bakker hij maalde, en de onderwijzer onderwees, en de ... Enfin, het Lootse leven gaat door, wat er op wereldschaal ook gebeurt, en graag bieden wij onze inwoners eens een forum om een dagje in de kijker te staan. Hoe ziet een dag eruit van, laat ons zeggen...

Bart en Bénédicte Mouton-Dobbels van het bedrijf ‘M+ pigs’

Een mooi lichtpunt voor Lochristi. Wij zijn verheugd dat voederkernen. Tot slot is er 80 ha akkerbouw waar voornamelijk tarwe en ons bedrijf M+ Pigs de Flanders Golden Pig Award in ont- korrelmaïs wordt geteeld. In onze bedrijfsvoering is er uiteraard een verregaande automatisering en informatisering doorgevoerd inzake verwarvangst mocht nemen. Het thema voor 2010-2011 luidde ming (biomassa aangeleverd van het bedrijf Groep Mouton uit Hijfte), venals volgt ‘varkensbedrijf van de toekomst’. tilatie, voedervoorziening,… Kortom, alles wat je op een goed gerund en M+ In 2007 introduceerden én registreerden we de naam M+, een kwaliteitsconcept dat de know how van de familie Mouton-Dobbels koppelt aan hun ondernemingsactiviteiten. Gezien ons bedrijf evolueerde in diverse – elkaar aanvullende – takken, hebben we dit beter gestructureerd. De 4 bedrijfspijlers kregen telkens de prefix ‘M+’ mee: de M staat natuurlijk voor Mouton en de plus voor ‘net iets meer’. Ons zeugenbedrijf met biggenproductie kreeg de naam M+ Pigs, de vleesvarkenstak M+ Meat en de fokkerij M+ Genetics. De akkerbouwmatige activiteiten, de aankoop van maïs en ook de gehele mestregeling zitten onder M+ Agro. De productieketen duurzaam rondmaken, vinden we immers een belangrijk bedrijfsaspect. De economische, de ecologische en de sociale pijler, ook wel de 3 P’s people – planet – profit genoemd, trachten we in heel onze bedrijfswerking voor ogen te houden. We houden van een gestructureerde aanpak. Het bepaalt in ieder geval voor een groot aandeel het succes van ons bedrijf. ‘Open’ bedrijf In 2006 hebben wij ons varkensbedrijf helemaal vernieuwd en uitgebreid. Alle dieren werden verwijderd, stallen werden afgebroken of vernieuwd, de etagestal werd gebouwd. Het bedrijf M+ werd aangepast aan alle vernieuwingen inzake dierenwelzijn en milieuzorg die tegen 2013 wettelijk verplicht zijn door de overheid. Verder kozen we voor een SPF-opstart, dat wil zeggen voor dieren die volledig vrij zijn van de meest voorkomende ziektes en van alle longziektes. Het SPF-statuut houdt strenge hygiënische voorschriften in om elke insleep van ziektekiemen te voorkomen. Driemaal per jaar monitoren we het volledige bedrijf om de gezondheid te controleren. In onze site te Lochristi zitten – de dek- en drachtstallen inbegrepen – 1620 zeugen met bijhorende biggen tot 20 kg. Een derde van de biggen wordt op een tweede bedrijf in Poelkapelle afgemest, de andere biggen worden aan diverse zelfstandige afnemers verkocht. Verder is ons bedrijf gespecialiseerd in M+ genetica en verkopen we jonge fokzeugen aan diverse zeugenbedrijven. M+ maakt zelf zijn voeder aan op basis van nevenstromen uit de humane sector zoals biergist, draf, pulp, aardappelpuree, uiensap, aangevuld met tarwe, gerst, maïs en

up-to-date

varkensbedrijf mag verwachten. Met onze eigen website www.Mpluspigs.be en de elektronische nieuwsbrieven waarop mensen kunnen inschrijven kunnen we ons management voorstellen. De opening van de vernieuwde bedrijfsgebouwen in 2006 ging gepaard met het nodige feestgedruis. De buurt was uitgenodigd en kreeg een individuele rondleiding. ‘Maar’ een buurt staat niet stil. Mensen verhuizen en er komen inwijkelingen… Met die reden is de website hoofdzakelijk geïntroduceerd. Met het SPF-statuut van ons bedrijf is het niet mogelijk om bedrijfsbezoeken te organiseren. De website is zo opgebouwd dat de bezoeker op een grondplan kan doorklikken en kan zien en lezen hoe het reilt en zeilt op ons bedrijf. Lochristi is een bloemengemeente, de varkenshouderij is hier niet zo gekend. Wijzelf zijn best trots dat de Flanders Golden Pig Award werd toegekend aan een Oost-Vlaams bedrijf en dan nog in Lochristi! De jury loofde ons bedrijf vooral voor onze inspanningen op vlak van milieu, dierengezondheid en -welzijn, kwaliteit, hygiëne, personeelsbeleid en natuurlijk de communicatie met de buren en onze klanten. www.Mpluspigs.be maart’11

15


Danny

woensdag elfnovember negentienhonderd negenenvijftig

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101

16 maart’11

Heeft juist een 50 km gereden met de Reinaertvossen via ‘t Provinciaal Domein, het Heidebos, de Liniewegel en de Kruiskapel in Eksaarde, rijden meestal begeleide tochten op zaterdagmiddag, waar dan onderling wordt afgesproken, grijnst enkel eens en geeft geen antwoord op de vraag of hij de rapsten van de bende is, doet ook nog aan motorcross met een zijspan, krijgen alle drie jaar nieuwe truitjes van hun club de Reinaertvossen, is begonnen met enkele vrienden die samen fietsten en is ondertussen een mooi clubje geworden, gaan drie keer per jaar op weekend, in ‘t voorjaar met de koersfiets, in ‘t najaar met de moutainbike en in juli met de vrouwen... om de kerk in ‘t midden te houden.


Ronny

donderdagzeven augustusnegentien honderd achtenvijftig 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101

Gaat soms gaan zwemmen omdat er in de winter minder kan gefietst worden, zit als het langer licht wordt tot 4x per week op de fiets, dinsdagavond op de baan met de vrienden, donderdagavond op de mountainbike, zaterdagmiddag met de Reinaertvossen en de zondagvoormiddag met de Landelijke Gilde in Zaffelare, kijkt uit naar een nieuwe koersfiets want goed materiaal kan wel degelijk verschil maken, maakt er geen probleem van dat het minder goed weer is in de winter om te fietsen, anders zouden ze te lang stil liggen, afzakken na het fietsen om ergens samen nog enen te drinken, hoort er zeker bij.

maart’11

17


Nummer9080

????????

Nummerachtentwintigmaarttweeduizendenelf

door Eric De Wilde

Lootse

In navolging van onze rubriek van vorig jaar, trekken wij er hier op de redactie iedere maand op uit met Eric De Wilde uit de Pauwstraat. Geen enkele Lootse zolder, kelder, tuin of rommelmarkt is nog veilig voor ons. Binnenkort ook de jouwe?

Het mooie aan de Lootse schattenjacht is dat hij je op de meest onbevroede plaatsen brengt. Start je bij een minuscuul klein beeldje in Lochristi, en kom je plotsklaps uit op de grootse en weidse poolvlakten of in een heuse Duitse stad. Alles als in een sprookje, maar dan in ’t echt. Jawel, met Eric haalden we een levende teletijdmachine in huis. Fasten seatbelts, daar gaan we!

Inuit de Eskimo

Eric

Koning winter. Korte dagen, grijs en grauw. Een ijzige koude met nu en dan sneeuw. Met het laatste kan ik nog leven, de verkeersellende even buiten beschouwing gelaten. Ik heb mij trouwens van kindsbeen af steeds thuis gevoeld in de sneeuw. Nogal logisch ook... Een woordje uitleg misschien? Vlug even terugflitsen naar de jaren 60. Vierde leerjaar. Aan de muur, pal boven het bord, rechts in de hoek: dé wandplaat van mijn dromen. De Eskimo’s... mijn persoonlijke redders in nood, want precies ZIJ waren het, die mij tijdens het dagdromen in de klas, kwamen kapen om mij mee te nemen op jacht. De kano van Inuit, boven rechts, ja, dat was mijn “place préférée”. Als ervaren jagers met de neus in de wind, richting zeehond, walrus of ijsbeer..... gaz planché. Uren heb ik in dat bootje vertoefd en samen met de Eskimo’s onbeschrijfelijke dingen meegemaakt. Deze Eskimoverhalen werden in de drukte van mijn opgroeien opgeborgen in de schatkist van mijn geheugen tot ik plots, op de rommelmarkt, in een oude vergeelde schoe-

18 maart’11

nendoos, dichtgebonden met een uitgerafeld lint, een mes vond... Het lemmet gesmeed, het handvat vervaardigd uit walrussenivoor. Naast het mes lag een beursje met daarin een ivoren diertje; een talisman die een Eskimo behoedde en stuurde tijdens de jacht. Eureka! Plots voelde ik mij de hemel te rijk. In een wenk weer 50 jaar jonger, en duizenden kilometer hier vandaan. En nog steeds liggen Eskimomes en talisman klaar op het kastje naast de kapstok in de buurt van mijn “mouton retourné “, klaar voor een heuse Eskimojacht. En soms vraag ik me af of onze jonge gasten, in het tijdperk van 3D-animaties en dito brilletjes, nog voldoende hebben aan een wandplaat om zulke fantastische verhalen te beleven. Of raakt hun fantasie daardoor overladen, of beter, afgebot? Geef ik hen mijn Eskimomesje misschien eens te leen om het weer aan te scherpen?


schattenjacht Huisbezoek Schattenjacht bij buurman Wim

Napoleon

Op een boogscheut van onze deur woont Wim Velghe samen met zijn echtgenote Micheline. Beiden zijn ze uit het goede hout gesneden. Nogal evident als je weet dat Wim vroeger schrijnwerker was voor wie de houtsnijkunst totaal geen geheimen had. Op hun adres is goede smaak troef. Dat zie je al, als je in de tuin het door hemzelf ontworpen vogelhuisje ziet. Wim creëerde het juweeltje uit massief cederhout. De meesjes staan er dagelijks in rij aan te schuiven alsof ze een bezoek brengen aan een paviljoen van Expo ‘58. Wim is al een hele tijd met pensioen. Hij heeft zijn combiné destijds ingeruild voor een full-time job als stationschef in zijn privé Marklin-rangeerstation. Je vindt er de enige treinen van het land die nog stipt vertrekken en die daarenboven ook op het juiste uur aankomen… Naast zijn Micheline heeft Wim nog een tweede grote schat… Na het beleg van Parijs in 1871, kwam Henry Sulle,de grootvader van Wim, vanuit Parijs naar Gent om er te studeren aan de landbouwhogeschool. Op de Fenixbrug in Gent ontmoette hij op een dag de mooie Maria De Clercq, dochter van een bloemist uit Lochristi. Over een “coup de foudre” gesproken: dat was een ferme! Ze trouwden in 1880 en startten een bloemisterij in Sint- Amandsberg aan de Potuit, precies op de plek waar tot voor kort houthandel Impens gevestigd

Vraagje:

was. Hun oudste dochter – “tante Julienne” – werd net voor WO I smoorverliefd op een Duitse baron die haar meetroonde naar München. Toen de Baron naar het front trok, bleef tante Julienne achter op het kasteel als gezelschapsdame van haar schoonmoeder in spe. De Baron sneuvelde echter in de strijd zodat tante Julienne in 1919 met een gebroken hart terugkeerde naar Gent. Als aandenken kreeg ze bij haar vertrek in München van de moeder van haar geliefde deze prachtige schat in Duits porselein (Scheibe-Alsbach). Je kan héél duidelijk Napoleon herkennen, die samen met zijn eega Josephine-Charlotte een partijtje schaak zit te spelen. En of Wim daar fier op is? Zijn ogen fonkelen als hij in één adem tot in detail het hele verhaal doet alsof het pas gisteren gebeurd is. En gelijk heeft ie, want het kleinood is een prachtige schat, vol van tedere emotie!

Lochristi is veel De Clercqs rijk. Is Maria één van hen? Familie van hier? Laat het ons gerust weten op info@nummer9080.be of famdewilde@telenet.be maart’11

19


Tapijtcenter_1110_W_Tapijtcenter 12/10/10 15:18 Pagina 1

VLAANDERENS GROOTSTE TAPIJTWINKEL

Tapijtcenter_1110_W_Tapijtcenter 12/10/10 15:18 Pagina 1

Oosterse, Moderne en klassieke tapijten • Perzisch • Ziegler • Nepal en Tibet • Gabbeh • Natuurtapijt • Langharige tapijten • Vasttapijt • Traplopers

VLAANDERENS GROOTSTE TAPIJTWINKEL

Oosterse, Moderne en klassieke tapijten • Perzisch • Ziegler • Nepal en Tibet • Gabbeh • Natuurtapijt • Langharige tapijten • Vasttapijt • Traplopers

TAPIJTCENTER ZINGEM TAPIJTCENTER ZINGEM

Expressweg N60 Gent-Oudenaarde (Gentsesteenweg 86 ■ 9750 Zingem) ■ tel. 09 - 384 29 17 ■ www.tapijtcenter.be di-vr 10-12 & 13u30-18u30 (za tot 18u) ■ zondag 14-18u ■ maandag gesloten

UW GARANTIE

■ 9750 Zingem) ■ tel. 09 ■ 1500 Expressweg N60naar Gent-Oudenaarde (Gentsesteenweg 86certificaat - 384m292 showroom 17 ■ www.tapijtcenter.be Rechtstreeks van fabrikant particulier ■ Oosterse tapijten met van echtheid en 20 000 m2 tapijt op voorraad ■ maandag ■ Gratis di-vr 10-12 13u30-18u30 (za■ tot 18u) ■ aan zondag 14-18u prijzen gesloten Het grootste aanbod aan de&scherpste prijzen Maatwerk betaalbare presentatie aan huis

UW GARANTIE

Rechtstreeks van fabrikant naar particulier ■ Oosterse tapijten met certificaat van echtheid ■ 1500 m2 showroom en 20 000 m2 tapijt op voorraad Het grootste aanbod aan de scherpste prijzen ■ Maatwerk aan betaalbare prijzen ■ Gratis presentatie aan huis

Kris Van Hof-Verheyen BVBA

KEUKENS | BADKAMERS | TOTALE INTERIEURINRICHTING

SPECIALITEIT

maken van naadloze werkbladen, douches, badbekleding,... in solid surface, gyprocwerken Kris Van Hof-Verheyen - Kerkstraat 96 - 9080 Zaffelare Tel: 09/356 72 12 - www.interieurvanhof.be BVBA


Nummer9080

Lo Actua

Nummerachtentwintigmaarttweeduizendenelf

Als twee detectives Van Zwam…

Het Zeveneekse Nero-raadsel onthuld! nummer

9080

Voortaan kan lezer J. Sichien weer op beide oren slapen. Het mysterie rond het voorkomen van de naam Zeveneken in de strips van Nero is eindelijk ontrafeld. Met dank aan speurneuzen Lieven De Clercq uit de Rechtstraat en Ignace Van Driessche uit Bastelare.

Lieven De Clercq

“Ik heb gelezen dat jullie een link zoeken tussen Marc Sleen en Zeveneken. Het zou wel eens kunnen dat het door het volgende komt: Marc Sleen heet eigenlijk Marc NEELS (SLEEN > NEELS, begrijp je). Marc Neels zijn zus is de weduwe van Sonneville, de zonen baten o.a. de bowlingzaak uit en het ‘Serrepaleis’. Dus Marc Sleen heeft familie wonen hier in Lochristi (en is eigenlijk afkomstig van Gentbrugge) en daarmee zou het wel eens kunnen dat dit de link is met Zeveneken.”

Ignace Van Driessche

“Aandachtige Nerostripfanaten hebben inderdaad opgemerkt dat Marc Sleen in zijn strips verwijst naar gemeenten waarbij af en toe de namen Lochristi en Zeveneken opduiken. In het album De pijpenplakkers prijken beide gemeentenamen in een en hetzelfde beeldje. “Loochristi “staat op een koffer gekleefd tussen andere exotische bestemmingen als Erpskwerps, Puivelde en Hoeilaert, Zeveneken staat in een opsomming tussen Harelbeke en Bommerskonte. In een gesprek dat ik had met Marc Sleen vertelde hij me dat hij die namen gebruikte omdat hij die leuk vond klinken. Niettemin was hij wel goed vertrouwd met Lochristi waar familie van hem woonde. Soms verwijst Sleen in de eindprent subtiel naar die familiebanden. De klassieke wafelbak wordt soms opgevrolijkt met een azalea, met naamkaartje. Speuren maar. In het verhaal De Brollebril merken Petoetje en Patatje op dat de weg naar Cape Canaveral verder is dan van Gent naar Zeveneken. Die afstand kende Marc Sleen heel goed. Hij woonde trouwens in Gentbrugge, aan de Brusselsesteenweg. Zijn woonplaats moest wijken voor het viaduct van de E17. Ook in het boek van Kiekeboe Met Fanny op schoot,

De pijpenplakkers strook 87

refereert Marc Sleen aan Zeveneken. Fanny interviewt allerlei striphelden; de eerste in de rij is Nero, maar het blijkt dat niet Nero zelf maar “zijn polychrome standbeeld van op het marktplein in Zeveneken” in de stripstudio is gehaald. Geen standbeeld voor Nero in Zeveneken, wel een in Sint-Niklaas, waar de wafelbak aan het Heymanplein is uitgebeeld. Nero verwijst niet alleen naar Lochristi en Zeveneken. In zijn verhalen alludeert Marc Sleen vaak naar een goede culinaire vriend in Beervelde in wiens huis Nero trouwens een aantal verhalen zijn woonplaats heeft. Het gaat om de verhalen die in De Standaard verschenen in de periode 1977 – 1979. Een van die verhalen is Het geheim van Jan Spier. Marc Sleen introduceerde nog wel andere grappen in zijn verhalen. Zijn nummerplaat gebruikte hij soms als nummerplaat op de auto van Detective Van Zwam. En er is meer. Er verscheen zelfs een piraatstrip, een parodie op de Neroverhalen, waarin alle helden, vooral de boeven, opnieuw verschijnen. De titel van die piraatstrip is De zeven van Zeveneken. Meer informatie daarover en over de ander strips waarin de deelgemeenten van Lochristi vermeld werden vindt u in de publicatie die in 2007 verscheen: Van Driessche, Ignace, Ons dorp is het schoonste en wij zijn de beste. Dorpen: inspiratiebronnen voor een verander(en)de volkscultuur in Vlaanderen, Zeveneken; 2007; 306 blz. Wie dat boek nog wenst, moet zich wel reppen, want het is ei zo na uitverkocht.

maart’11

21


Nummer9080

Reporter ter plaatse

9080

nummer

Nummerachtentwintigmaarttweeduizendenelf

Van onze reporter ter plaatse onze reporter ter plaatse

Marjan Verschraegen Florida - Alabama - Mississippi – Louisiana Marjan Verschraegen uit Bastelare, Zeveneken, mastert dit jaar in St-Lucas tot fotografe, draagt Moeder Natuur hoog in het blazoen en is niet te beroerd om daartoe de wereld af te reizen en onrecht aan te klagen. Met een pinholecamera, heel primair, zoals de oorspronkelijke camera obscura haast: een doosje met een gaatje, niets meer. Lekker dicht bij de oorsprong. Bij de natuur. Bij de basis van alles. ‘Want de mens is zijn plaats in de wereld kwijtgeraakt, en moet die terugvinden.’ En dus trok Marjan met de inspiratie van het septembermoment naar de Golf van Mexico, waar olie zich over de golven en stranden smeerde, en zo vogels jammerlijk de dood indreef. Maar dat niet alleen: ook de lokale mensen deelden in de brokken. Uit de wereldmedia weggehouden, maar niet zo uit de Lootse lens. Een eigenzinnige lens. En een beklijvend relaas: the Gulf Coast Project – 23 september-30 november.

Lootse fotografe legt schrijnende beelden vast van

de olieramp in de Golf van Mexico Met de deur in huis, Marjan: wat drijft een Lootse fotografe om halsoverkop te vertrekken, met niets dan een vliegticket en ocharme, een pinholecamera, naar de andere kant van de wereld te trekken? Mijn voeling met de natuur, met het onrecht dat de mensen en de dieren ginds werd aangedaan, mijn ambitie om het ontoonbare op pellicule vast te leggen, mijn hunker naar avontuur… het kwam alles samen in dit Golfproject. En je hebt gelijk: ik had nauwelijks iets geregeld, maar dat deerde niet. Ik wist wat ik wou, en dat is me ook gelukt: de dode dieren tot me laten spreken, en als ik de foto’s nu bekijk, is me dat ook echt gelukt. Niets is wat het lijkt. There is more to the picture than meets the eye, zong Neil Young, wel, dat is waar: bekijk deze foto maar eens… Net zoals alle andere foto’s genomen op de in olie gedrenkte stranden, nog voor dag en dauw: dode dieren, afval, puin, algen, dingen op en onder water... Wat ik zag en me aansprak, fotografeerde ik, en het bizarre is dat die beelden echt tot me spreken, meerlagig zijn ze haast. Welnu, op deze hier, is het alsof een uil me aankijkt, of een mens, alsof je … zie jij het ook? Bevreemdend, is het minste wat je kan zeggen. En die foto’s nam je met opzet in het schemerlicht? Dat was mijn enige manier om überhaupt te kunnen fotograferen, want overal liepen er BP-agenten rond, was er controle, en in de centra werden ‘onbevoegden’ geweerd. Big Brother. Geen pottenkijkers toegelaten. En aangezien die mannen om 7 uur ’s morgens al begonnen, en doorwerkten tot ’s avonds laat, zat er niets anders op dan hen voor te zijn. En dus stond ik alle dagen om 5 uur op. Vandaar. Pure noodzaak. Maar dat deerde niet: ik ben er vast van overtuigd dat wat ik moest fotograferen, me ook is gelukt. Het klinkt raar, maar toch voel ik het zo. Zelfs dat een deel van mijn

22 maart’11

negatieven van mijn vrouwenportretten beschadigd werd en achterbleef, zelfs dat kan het geloof in de goede zaak niet temperen. Dus je fotografeerde er niet de dieren alleen? Ook mensen? Vrouwen, om precies te zijn. Overal waar ik kwam, in heel dit oliegebeuren en alles wat errond gebeurt, waren de vrouwen pioniers wat betreft activisme, gezondheid, wetenschappelijk onderzoek… en dus ontstond daar de behoefte tot een tweede luik, naast de dieren, met name: de vrouw. De veerkrachtige vrouw. Resilient women, zo doopte ik de reeks. Er was Robin Young, een activiste die samen met Jerry Cope, een guerrilla journalist een documentaire wil maken over de ramp.... maar neen hoor! Hun telefoon wordt afgetapt, ze worden verhinderd hun werk te doen, zelfs de Obama-administratie belt hen op om hen zogezegd te ‘adviseren’ het toch niet te doen… Er was ook Ricky Ott, de toxicologe die jarenlang onderzoek heeft gedaan naar de ramp met de Exxon Valdez in Alaska, en daar nu al een half jaar ter plaatse is. Haar advies was de kust evacueren, maar niemand luisterde! Want deze ecocatastrofe overtreft die met de Exxon tientallen keren! Is het zo erg? Zeker, dat haalt helaas de media niet, maar ik heb vrouwen gezien met de romp vol blauwe plekken, bloeduitstortingen, door het inhaleren van de viezigheid die overal neerregende, door benzeen dat in het ecosysteem is binnengekomen en dus ook in de mens… weet je, de veemarkt staat daar nu al de hele tijd ‘on hold’ maar de visserij laat men weer toe. Kan jij dat begrijpen? Neen, van die ramp heeft men het laatste nog niet gezien. Men zwijgt ze letterlijk dood, maar op lange termijn zullen er vreselijke gevolgen zijn. Ik hou mijn hart vast wat die kinderen daar allemaal geïnhaleerd hebben heel die tijd. Tijd om te reageren dus, denk ik zo, en ons


Nummer9080

Reporter ter plaatse

Nummerachtentwintigmaarttweeduizendenelf

medicijnmannen, de resilient women, de dieren die dood in mijn foto’s toch nog tot ons spreken… ik weet wel zeker: het tij zal keren. Of zoals een bekende Hopi prophecy ooit profeteerde: When birds fall from the sky and the animals are dying, a new tribe of people shall come unto the earth from many colors, classes, creeds, who by their actions and deeds shall make the earth green again. They will be known as the warriors of the Rainbow. Veel success, Marjan. En keep us informed, will you. Zal ik zeker doen! numm

te bezinnen over waar de mensheid in ’s hemelsnaam mee bezig is. Hoor jij er nog iets van? Kan je dat zomaar laten betijen? Zeker niet. Heb je plannen, Marjan. Plannen te over. Mijn eindwerk als master aan St-Lucas, zal hierover gaan. Ik heb een aanvraag om ginds lokaal ten toon te stellen. Er is mijn hunker om het hele verhaal in de media te krijgen… maar eerst en vooral, moet ik mijn eigen project hier finaliseren. Ik heb heel veel materiaal, en de beelden blijven mij maar boeien… een hele opgave toch. Maar wat er ook van is, ik heb enorm genoten van de kans die mij geboden werd, en de mensen die ik ontmoet heb: de bare foot doctors, de moderne

er

9080

The Owl - Grand Isle - Louisiana Native Reflections - When we connect to the spirits of the land, we begin to have power, planet power. © David Carson Volgens de oorspronkelijke bewoners van Amerika vertonen de dieren gedragspatronen waarin iedereen die deze levenslessen opmerkt een boodschap kan aflezen. De uil brengt de waarheid aan het licht, hij ziet wat anderen niet zien. Hij verjaagt misleiding in zijn stille vlucht.

maart’11

23


Nieuw

Voortaan slechts één adres voor al uw koetswerkherstellingen en lakwerken!

Car-ko bvba Rosteyne 23, 9060 Zelzate tel: 09/326.05.38, car-ko@skynet.be

Met uitdeuken zonder schilderen, spot repair en snelle glasherstelling kunnen wij werken tegen een betaalbare prijs!! Wij nodigen u uit om een kijkje te komen nemen op OPENDEUR

Zaterdag 19 maart van 10.00 tot 17.00 doorlopend

GARAGE BAELE

BVBA

Rosteyne 9 - 9060 ZELZATE Tel: 09/342.97.77 - Fax: 09/342.97.88 www.renaultbaele.be - baele@dealer.renault..be

WIJ VERWELKOMEN DE LENTE MET STRALENDE CONDITIES!!! Opendeurdagen op 19 en 20 maart, telkens van 10 tot 17 uur doorlopend


Nummer9080

Nummerachtentwintigmaarttweeduizendenelf

Reporter ter plaatse

Cathy Pace - Florida - Musician Resilient Women - De kiemkracht in “de vrouw” , “de moeder” schenkt ons kinderen. Zij beschermt haar nest, onze toekomst. © Marjan Verschraegen

Een blik op mezelf Bizarre situaties in de werkelijkheid Kijken achter het decor van het realisme Ik ben dromer – realist – romantische ziel – diepe denker – altijd nieuwsgierig voor nieuw en anders – kleurrijk – woordend op zoek – grensophevend – stil afwachtend – ROOD – op zoek naar eenvoud – instinctief …. Met deze zielsbeschrijving tracht ik mijn fotografie vorm te geven, steeds zoekend naar mezelf en naar een manier om de mensheid iets te laten zien met een abstract gevoel, zoekend naar een woord, resulterend in een beeld. Ik ga op pad met licht zonder veel techniek … zo probeer ik toch mijn gevoel en zijn te volgen. Wat zal komen weet ik niet, een hele verassing en mix van emotie, ideeën, en het heden.

I like to play with people their faces their emotions Seduce them, Conont them, Love them… I’m hiding, maybe trowing a Word, a Look, a Feeling, THEY are playing their game I’m enjoying Laughing TakinG

maart’11

25


T. 09/355 17 00 - F. 09/337 03 09 info@bmtechnics.be - www.bmtechnics.be Uw maatwerk... onze zorg Bedrijvenlaan 20 - 9080 Lochristi

Rustigen eerlijk,…

Met 30 jaar ervaring geeft BM-Technics U de totaaloplossing op maat.

Chef Bart De Bouvrie, een ancien van hotelschool Spermalie, en gastvrouw Martine Pollefliet laten u in een hartelijke sfeer genieten van een keuken die terugkeert naar de roots van de oude Vlaamse en Franse keuken.

Uw partner in totaalprojecten met gekwalificeerd personeel in één beheer. Dit gekoppeld aan een correcte plaatsing door eigen gespecialiseerde techniekers geeft steeds het vertrouwen in een installatie die U bij ons koopt. Wij zijn steeds ter beschikking voor juiste informatie bij U thuis of bij ons op het bedrijf. Vrijblijvende offerte en referenties, vraag ernaar.

Bart houdt van principes: • uitsluitend seizoensgebonden producten • juiste gaartijden • zelfgemaakte fonds en fumets voor de sausen • eerlijke hoeveelheid en presentatie op het bord

zie ook >>

www.lemagret.be

Restaurant Le Magret - Magretstraat 89 (Klein Gent) 9080 Beervelde (Lochristi) - Tel : 09/330.04.60 info@lemagret.be of bart@lemagret.be - Ruime parking

sier- & industrieel hekwerk toegangscontrole poort- & hekautomatisatie automatische deuren slagbomen parlo- & videofonie camerabewaking stroomschokbeveiliging trappen & balustrades schouwkappen windwijzers draadafsluiting tuinpoorten maatwerk in inox of metaal


Nummer9080

Prachtige tachtigers

Nummerachtentwintigmaarttweeduizendenelf

Prachtige Tachtigers

Minireeks n.a.v. het boek ’t Is goed een keer geleefd te hebben (uitgeverij Halewyck) van de Lootse fotografe Carmen De Vos en schrijver Wouter Kersbergen: een zoektocht bij (bekende) tachtigers naar het DNA van hun afscheid. Heb ik vrede met mijn geleide leven? Een voldaan gevoel?

’t is goed een keer geleefd te hebben

Marc Sleen “Soms lig ik in bed en denk ik: gesteld dat ik vannacht zou sterven, ik zou het niet erg vinden.” (Marc Sleen, 88) Ik leg ridder Sleen een citaat voor. ‘Het afnemen van alle krachten bij het toenemen van de ouderdom is stellig zeer droevig, maar het is noodzakelijk, daar anders de dood te zwaar zou vallen.’ Marc wrijft met zijn handen door zijn gezicht. Dan spert hij de ogen open. “Wie zegt dat? Schopenhauer, die Duitse filosoof? Het is zo. Het is cru gesteld,

maar hij heeft wel gelijk. Mijn lijf dicteerde me in 2002 om te stoppen met tekenen, ik begon te beven en zag niet meer scherp. En om te stoppen met autorijden. Om te stoppen met wandelen in het Zoniënwoud en dat in deze omgeving waar ik na 60 jaar nog steeds verliefd op ben.” Sleen zucht. “Mijn lijf zal me ook dicteren te stoppen met leven. Zo simpel is het. Soms lig ik in bed en denk ik: gesteld dat ik vannacht zou sterven, ik zou het niet erg vinden. Let wel, niet dat ik al sterven wil.” Marc lacht. “Ik leef veel te graag. Ik wil er nog mee doorgaan. Zonder pijn te lijden als het kan. Maar ik zeur niet, het leven is goed voor me geweest.” Meer: www.carmendevos.com

maart’11

27


gevloerd door schoonheid... van dichtbij. Als het om bouwen gaat....

Gentsesteenweg 233 - Lokeren/Eksaarde Tel: 09/348 16 30 - info@vanpeteghem.net

Opendeurdagen: 18-19-20 & 21 maart aanschouw de nieuwste tegeltrends op 2000 m2

Lenteschoonmaak in zicht !!! normaal 10 stuks voor 1 €

nu 15 stuks voor 1 €

LOODS 3

5

vacuümopbergzak plaatsbesparend 2 stuks STUNT

Slagmanstraat 2 (kruispunt Lozen Boer)

nu voor1 €

9080 Lochristi tel. 09.232 21 80 Open

Maandag 13h30 - 18h Di t.e.m. zaterdag 9h30 - 18h Zondag 14h00 - 18h promo geldig tem 6 maart 2011 zolang de voorraad strekt

4 stuks 30x30 cm

1,99 €

nu1 €

allesreiniger Servito 1 L eigen label

topkwaliteit 1,59 € nu voor1 €


In ‘t Loots vizier Een maandelijks verslagje van Danny Sey over een lokale activiteit. Dit en nog zoveel meer op Lochristi.com

Jongens worden man, mannen blijven kind. Als kind bouwde ik zelf mijn maquettes met wegen in cement. Urenlang kon ik met mijn miniatuurautootjes en vrachtwagens spelen in mijn verkleinde wereld. De kleine wereld is ondertussen groot geworden maar bij een bezoek aan de landbouw miniaturenbeurs merkte ik op dat het verlangen van toen is gebleven. Man, als ik mocht, ik zou de ganse namiddag met die telegeleide kranen en vrachtwagens kunnen spelen. Ja dames, ik geef het toe, mannen zullen altijd kinderen blijven. Ik probeer me trouwens een gelijkaardige hall van Uyttenhove voor te stellen vol met dames van +40, spelend met barbiepoppen en bijhorende huisjes. Dit lukt nooit! Toch niet met dezelfde overgave zoals mannen dat kunnen. Zoals gezegd: jongens worden man en mannen blijven kind. Danny

maart’11

29


De Lootse gangmaker

Peter Vervaet : nr3 fotoredacteur en Chiromens

Door Luc Van de Vijver - Foto’s: Michiel De Cleene

30 maart’11


Nummer9080

Interview

Nummerachtentwintigmaarttweeduizendenelf

• ° Geboren op 02/05/65 • Kijkdorp 5, Beervelde • Coördinator fotoredactie Het Nieuwsblad • Chiromens • Ook: toneel, Ria, radio en ook graag bij de mensen zeker?

D

e derde gangmaker alweer. Vanuit het Kijkdorp in Beervelde deze keer. Peter Vervaet zal het zelf in alle toonaarden ontkennen – charmante bescheidenheid typeert de man – maar ’t is een duizendpoot. Een van de straffe Lootse kaleidoscoopjes die hier op onze gemeente rondlopen: elektricien van opleiding, nu nationaal fotoredacteur bij het Nieuwsblad, Chiroman van zijn 8ste tot zijn 50ste, fotograaf, toneelspeler en radiomaker in zijn vrije tijd, en als kers op de taart, sociaal bewogen in de vereniging van zuster Ria Van der Sype, de vrienden van Kasongo Lunda. Verbaast het jullie dat onze voormiddag weer niet lang genoeg was om alles te noteren?

Het Nieuwsblad Hoe geraakt een Beerveldse knaap die elektriciteit heeft gestudeerd ooit op een nationale krantenredactie als fotoredacteur? …(schiet in de lach)…tja, daar vraag je zoiets… Dat het een lang verhaal is, zal je niet verbazen, zeker? Goed, beginnen bij het begin. Zoals in zoveel gezinnen, stond ons vader erop dat we een beroep leerden. Iets waar je in de wereld vooruit mee kon. En tja, elektriciens en elektronici zijn er altijd nodig, daar had hij gelijk in. Probeer maar eens een elektricien te boeken tegenwoordig, tegen een schappelijke prijsje, dan weet je het wel. Enfin, ik studeerde dus wat me was opgedragen, tot mijn achttiende was dat, maar hing toen mijn boekentas aan de haak, en besloot te gaan werken. Wat me aangeboden werd, nam ik aan: Honda, Beltelefoon, enkele interims… Aanvankelijk kon ik er best mee leven: net als al mijn vrienden verdiende ik geld, we konden al eens naar een fuifje, en spoedig bezat ik ook mijn eigen obligate wagentje. Maar toch begon het te wringen. Ik kreeg andere interesses, was ondertussen ook al leider in de Chiro, werkte al twee jaar bij Radio VROB, speelde toneel, en vond ten slotte werk in een voor mij wel heel boeiende wereld: die van de fotografie. In de buurt? In Wetteren, als fotolaborant bij Spector. Ik deed er de nachtploeg. Zes nachten op de zeven, telkens 6 uur lang. Een hele nieuwe wereld ging voor mij open. Ik raakte zo gefascineerd door fotografie dat ik besloot ook weer te gaan studeren, nu in St-Lucas, om te masteren als fotograaf, en me ook een prima toestelletje aanschafte, een Pentax K 1000, niet duur maar met zeer goede lichtmeting. Een prachtige en boeiende tijd was dat, onder meer dankzij mijn begeleiders Lieven Nollet en Griet Blomme. Fotoreportages konden me uitermate boeien: betogingen, de man in de straat, op het werk… en ik droomde mezelf al als topfotograaf en in mijn verbeelding zag ik mijn uitvergrote foto’s als posters in alle Belgische woonkamers al hangen… (lacht)… De combinatie van de twee facetten van de fotografie maakte dat ik alle knepen van het vak leerde: het ambachtelijke in de donkere kamer met het ontwikkelen, retoucheren, belichten…bij Spector en in St-Lucas – het was lang voor het digitale tijdperk, dat begrijp je wel – en de visie, de expressie, het ‘kunstzinnige’, vooral dan in St-Lucas. Ik was er echt door gepassioneerd, moest ook wel, want dat avondonderwijs vulde maar liefst vier avonden in de week, telkens drie uur, vier jaar lang. Van de 23 starters bleven er dan uiteindelijk ook maar 5 over.

En als master wil je natuurlijk meer dan louter in de donkere kamer staan met een ander zijn foto’s? …(knikt en schenkt wat thee uit)… Voilà. En daarom begon ik bij Spector overdag te werken, en zocht ik na mijn uren, werk als zelfstandige in bijberoep. Je weet hoe dat gaat: een huwelijksreportage hier, een communie of feestje daar… enfin, uiteindelijk ging ik zelfs werken voor het ‘persagentschap’ Rol-Action, wat een veredelde naam bleek voor een accidentenfotograaf. Je houdt het niet voor mogelijk, maar wij dweilden de hele regio af om foto’s te maken van ongelukken, branden, inbraken… en dat ging ver, hoor: onze baas tapte zelfs de politie af, had een fax in de auto, had zo’n CB-radio – voor de jonge gasten: de superzware voorloper van de gsm – en snorde aan ongeziene snelheden door Vlaanderland. Gekke toestanden, en zeker niet waar ik van droomde dus. Maar het ergste moest nog komen. Ik besloot mijn werk bij Spector op te zeggen en de grote sprong als zelfstandige te wagen, en wel bij een reclamebureau dat een soort klapper uitgaf, mét foto’s … (schiet plots in de lach)… Manlief, wat een toestanden! Die ronselende vertegenwoordigers die op percent werkten gaven natuurlijk veel te grote bestellingen door aan ons hoofdkantoor: dat zelfstandige zus en zo een vermelding wou met supergrote foto bv., want op de grootte werd hun loon berekend. Helaas, bleek daar vaak niets van aan. En wie kon het kolletje blazen nadien? Meneer de arme fotograaf, die pas later ten tonele kwam. Ik dus… Toch geen slaag gekregen? Neen, maar ’t heeft vaak niet veel gescheeld. Ooit ben ik eens door een handelaar achternagezeten met een tweeloop! Een andere keer werd ik opgepakt door de politie en in een combi naar het bureau gebracht… Zo bont maakten die vertegenwoordigers het, dat al wie na hen kwam met de klodden zat… zware klodden. Je begrijpt wel, zeker, dat ik het na 6 maanden voor bekeken hield, en dan nog liever ging stempelen. Bye bye fotocarrière? Ja en neen. Eerst vulde ik mijn dagen met mijn werk bij Radio VROB (Vrije Radio Oudenbos, red.), Serrekunst, de Chiro en zo, en liet ik de fotografie even rusten, maar door contacten hier en daar, met mannen als Luc Van Autreve, Ronny Pringels, Seghers… werd mijn kunsthonger toch weer aangescherpt. Een advertentie bij de VUM als fotolaborant voor Het Nieuwsblad kwam als geroepen, en ik greep de kans met beide handen… en als ik wat later via interne examens op kon klimmen tot fotoredacteur, ‘tussen de grote jongens’ op de redactie, bleek de puzzel van mijn ver-

Ooit ben ik eens door een handelaar achternagezeten met een tweeloop! Een andere keer werd ik opgepakt door de politie en in een combi naar het bureau gebracht…

maart’11

31


Collectie 2011 OPENDEUR 4 tem 13 maart 2011

FA S H I O N S H O E De grootste keuze in kwaliteit!

10 %

FA S H I O N S H O E

rechtstreekse korting op alle dames-, heren- en kinderschoenen

F A S9u H -I 12u O NenS14u HO E Openingsuren: Di-vrij: - 18u30 • Zat 9u - 18u doorlopend • Zon 10u - 12u Dorp-Oost 107 • 9080 LOCHRISTI • 09 356 90 51 • www.lorenti.be schoenen voor losse steunzolen • damesschoenen tot maat 43 • gezinsspaarkaart • eigen hersteldienst

9080maart.indd 1

9/02/11 11:23


Nummer9080

Interview

Nummerachtentwintigmaarttweeduizendenelf

leden prachtig in elkaar te vallen. Rudi Tollenaere was bij dit alles voor mij altijd van heel grote betekenis, een echte steun. Een ware vakman ook, superbekwaam en gedreven. En wat houdt dat nu precies in, nationaal fotoredacteur zijn? De tijden zijn enorm veranderd, dat begrijp je ook wel. Het netwerk van eigen fotografen werd uitgedund, maar daartegenover staat nu die immense digitale fotobank van het internet en persagentschappen allerhande… (zucht)… weet je, dat we dagelijks tot 6000 beelden binnen krijgen waaruit wij moeten selecteren? Maar goed, het blijft boeiend, te meer daar de visie van de krant is dat we allen samen het nieuws maken. Iedereen moet een ‘neus’ hebben voor nieuws. Er is meer kruisbestuiving dan vroeger op de redacties. Al die eilandjes werken nu continu samen in een gonzende, dynamische grote ruimte, als een zoemende bijenkorf. Boeiend, zeer zeker. Maar natuurlijk, het is een deskfunctie… als ik morgen de lotto win, dan word ik stante pede persfotograaf, zeker weten. De honger naar het scheppen van eigen beelden is er nog steeds. Maar dit gezegd zijnde, besef ik dat het voor fotografen heel moeilijk is nu: voor regionaal werk krijgt de interviewer tegenwoordig zelf een digitaal toestelletje mee om een beeld te schieten. En dat is bij alle kranten zo. Een wending die ik als man van het beeld enorm betreur. In een foto hoort een ziel te zitten… (kijkt even naar Michiel, die sterk beaamt). Zoals bij je prachtige Beerveldse portretten? Ja. Maar die staan nu even on hold, wegens te veel andere activiteiten. Zullen we het daarover dan eens hebben? De Chiro bijvoorbeeld?

‘dragers’ geweest. Je zou Roger eens moeten vragen als gangmaker. Dat is de échte gangmaker van Beervelde. De witte lokalen, de Zomerfeesten… zoveel. Ik blijf het proberen. Zelf overigens ooit hoofdleider geweest? Neen, dat niet. Maar dat wil niet zeggen dat ik geen Chiro in hart en nieren ben, want dat ben ik wel. Ik heb er zoveel aan te danken. Soms heb ik zelfs het idee dat als ik de Chiro niet had gehad als opvangnet, ik wel eens wat lager kon gevallen zijn… Hoe bedoel je dat? …(kijkt even twijfelend op)… Wel ja, binnen de Chiro kon ik al mijn ideeën kwijt, maakte ik prachtige vrienden, hadden wij fantastische tijden… En omdat ik nooit bang was om eens buiten de lijntjes te kleuren, bood de Chiro toch een veilige ‘speeltuin’… Zo herinner ik me, als 12-jarige, dat ik met Beerveldse vrienden buiten de Chiro, regelmatige leegstaande huisjes ‘kraakte’. Niet dat we iets bijzonders deden, hoor, we stalen niets of maakten niets stuk, maar het binnengeraken in een pand dat onbewoond was, vonden we op een of andere manier toch cool en spannend… tot mijn vrienden eens zijn opgepakt bij het huis van Verstraeten in de Stationsstraat – ik was toevallig eens niet mee – en het op het bureau moesten gaan uitleggen. Welnu, je weet nooit waar zo’n nog onschuldig kattenkwaad uiteindelijk toe zou kunnen leiden… De Chiro bood me toen een prachtig en veilig kader. Het lijkt wel of je nu en dan eens in een combi verzeild geraakt? …(knikt en lacht)… ja, ’t is waar. En dan was er ook nog die keer met VROB, toen we nog in de garage van Erik Moeraert zaten, toen de flikken binnenvielen.

Chiro Beervelde

Radio VROB, Radio You en toneel

Van je achtste tot – hoe oud ben je nu? – je 45ste? Je blijft een Chiro totterdood? …(lacht heel uitbundig)… neen, neen, ik mag hopen van niet! Dat zou pas … euh… dodelijk zijn! Voor de Chiro wel te verstaan. Neen, we hebben hier zowat de afspraak dat we als ouders actief blijven in het oudercomité zolang onze gasten bij de Chiro zijn. Welnu, onze Ferre is er 18 en Itza is er 16, dus ik vermoed dat ik nog zo’n jaar of vijf bezig blijf. En dan is het aan anderen… dat moet ook, want vers bloed is nodig. Dat vind ik nu trouwens ook al. Ik fungeer zowat als voorzitter van ons comité – zonder echt de titel te dragen, hoor – maar ben de eerste om nieuwe mensen te verwelkomen en hen verantwoordelijkheid te geven. Wie zich wil ‘smijten’ moet je de ruimte geven om dat te doen, en hem niet voor de voeten gaan lopen. Zoals nu, met de bouw van de nieuwe lokalen. Ik zal mijn verantwoordelijkheid nemen, meehelpen waar nodig, mijn taak opnemen in de daartoe opgerichte VZW, maar het denk- en veldwerk, neen, daar zijn anderen veel beter in. Op dat punt ben ik een wat atypische Belg, die baksteen in mijn maag, is geen obsessie. Goede Chiro kan je ook geven in een oude tram. Maar die lokalen zijn broodnodig, daar niet van, want de barakken die er nu staan zijn geen lang leven meer beschoren. Over een paar jaar stuiken die in, dat zal je zien. En we prijzen ons heel gelukkig met de subsidies van de gemeente en van VZW St-Daniël, de kerkfabriek om zo te zeggen. De pastoor en vooral Roger Aelterman, zijn hierin altijd echte

In het zog van Veronica en Mi Amigo, werd ook de kleine piraat van Den Oudenbos geviseerd? …(relativeert enigszins met zijn mimiek)… Wij waren natuurlijk heel klein, maar vergis je niet: lokaal oogstten wij toch heel wat bijval. Op zijn best was die Radio VROB en het latere Radio You een naam als een klok in de regio. Wij draaiden 24 op 24, en ik vond het zaaaaalig! …(glinsterende ogen)… ik zou het zo weer doen. En in feite is het een droom van mij. Zou het nog mogelijk zijn? Kan het wettelijk nog? Of is het momentum voor zoiets definitief voorbij? Volgens mij kan het nog. Als je lokaal met kwaliteit verenigt, zoals jullie met jullie magazine, dan moet dat toch op radiogebied ook kunnen? Toen alleszins, heeft dat schitterend gewerkt. Ook daar beleefde ik de tijd van mijn leven, met ‘De Himalaya’ of als vliegende reporter voor een programma met Luc Van Autreve. Een soort wedstrijd tussen groepen. Schattenjacht, heette dat, geloof ik. Ik herinner me dat nog. We hebben er met ons popgroepje ooit eens zelf voor in de vijver van Beervelde moeten duiken, putje winter. Onze saxofonist Franky Nimmegeers heeft er een winter lang een bronchitis aan overgehouden! Zei ik het niet? Een schitterende tijd!… (barst het uit)… Neen, serieus. Die radio lééfde echt. Soms te veel blijkbaar naar de zin van een of andere verklikker, want we werden ‘overgedragen’ en op een avond vielen de flikken vielen. Wij hosten en crosten, stopten al onze singletjes onder zetels,

Weet je, dat we dagelijks tot 6000 beelden binnen krijgen waaruit wij moeten selecteren?

maart’11

33


Dirk Van Kerkvoorde AFSLUITINGEN - HEKKENS - AUTOMATISATIE LAS- EN SMEEDWERK - TRAPPEN, LEUNINGEN EN SCHOUWKAPPEN - PARLEFONIE EN VIDEOFONIE VERKOOP BEKAERTMATERIALEN - TUINVERLICHTING

Villa Johanna www.villajohanna.be Johanna’s keuzemenu aan 50 euro

Geldig van 11 februari to 27 maart 2011

Het aperitief, François Montand Brut, met een hapje wordt u aangeboden als u dit menu bij reservatie vermeldt **** Verwenmenu: extra voorgerecht volgens aanvoer met aangepaste wijn (+ 15 euro) enkel op reservatie voor de ganse tafel **** Romig soepje van bloemkool en pastinaak garnituur van gerookte zalm **** Gebakken zonnevisfilets gesmoorde kool met soya OF Zes zeeuwse oester natuur OF Bladerdeegje gevuld met kalfsblanket en kalfstong **** Kalfsribeye rosado, jus met porto en tuinkruiden Groenten van het moment OF Ovengegaarde grenadiersfilet in kruidenkorst Pompoenpuree en picalilly OF Struisvogelsteak samen met een kangoeroestoverij, Zomer”down-under”, zoetzure garnituur **** Gevarieerd dessertbord van het moment **** Een kopje koffie of thee met zijn gezellen **** Witte en rode wijn van het huis, water of andere drank zijn inbegrepen bij de maaltijd Het aperitief is enkel inbegrepen als u dit menu bij reservatie vermeldt Op zaterdagavond en zondagmiddag wordt enkel het menu geserveerd

Persijzerstraat 21 - Lochristi (Zaffelare) 0495/23 78 59 - vankerkvoordedirk@skynet.be

Antwerpsesteenweg 43 - Lochristi - 09.342 85 02 www.villajohanna.be Restaurant open van donderdag tot en met zondag


Nummer9080

Interview

Nummerachtentwintigmaarttweeduizendenelf

in vuilnisbakken, in de tuin… Maar uiteindelijk werden we gevat en konden we ’t gaan uitleggen op het bureau in Lokeren. Maar goed, de week nadien waren we alweer in de ether! Niet te stoppen dus. En is het ook via Luc Van Autreve dat je de toneelmicrobe hebt gekregen? Toch niet. Die had ik al. Door de jeugdclub ‘Palto’ die net was opgericht in de parochiale kring en waar ik op zondag, na de Chiro met de rest van de leiding regelmatig een pint ging drinken. Daar is toneelgroep “JE” ontstaan. Immer actief, besloten we ook op dat terrein ons steentje aan het gemeenschapsleven van Beervelde bij te dragen. Billenkletsers, je kent dat wel. Pas op, dat was zeer dankbaar. Je liet je kop nog maar zien als je op het podium kwam in de Breughel, en hup de zaal stond in lichterlaaie. Daarom ook zal je mij over dat genre geen onvertogen woord horen zeggen. Integendeel. Is het niet prachtig dat Toneelgroep Je zo’n duizend man op de been brengt, van achter hun tv haalt en hen een hele avond aan het lachen brengt? Voor mezelf echter, heb ik het gevoel dat ik nu in een andere fase aanbeland ben, en het is daar dat Luc Van Auttreve binnenkomt. Die maakt heel eigentijds en eigenzinnig toneel, multidisciplinair met de fanfare en zo, en het is echt fantastisch onder zijn regie mee te mogen spelen, zoals in Moeder Courage van Bertolt Brecht. Hij is zelf een heel groot acteur als je ’t mij vraagt. Een vriend ook. Daarom vind ik het zo jammer dat ik wegens tijdsgebrek niet aan zijn volgende productie mee kan doen. Maar goed, ik neem de draad weer zo vlug op als ik kan.

zo goed, maar hoe ouder ik word, hoe meer van God los, lijkt me wel… vaak heb ik gewoon het gevoel dat wij ‘ons ding doen’ hier op aarde, en dat we finaal aan de veerman zullen betalen. Cruciaal vind ik wel dat we aan ’t eind kunnen zeggen: ‘’t is mooi geweest’. Maar om terug te keren bij zuster Ria: voor alle mensen die geloven is zij een echt voorbeeld. Trouwens, het geloof ginds wordt echt be-lééfd. Het kapelletje staat er leeg, maar het leven zelf is er helemaal door doordesemd. Vanuit die ervaring ginds, hebben we ons dus geëngageerd in de vriendengroep voor haar. Maar de échte trekkers hier zijn Eric Verplancke en Marjanne Celie. Je bent en blijft een sociaal bewogen persoon? …(pruimt mond ter bevestiging)… In alle bescheidenheid: ik denk het wel, ja. Is het niet prachtig om in België te wonen, met zijn fantastische sociale zekerheid? Ik heb dat toch vaak gedacht, toen wij onze zieke moeder thuis verzorgd hebben, en haar daar hebben kunnen laten sterven. Is dat niet prachtig dat zoiets kan? Dat diensten zoals de thuisverpleging, ziekenzorg, palliatieve enz. mensen dan bij kunnen staan? Alloo, chapeau! zeg ik dan. Welnu, die sociale reflex om zoveel voor anderen te betekenen zouden we allen moeten hebben. Vandaar ook, dat ik vind dat de politieke heksenketel nu lang genoeg heeft geduurd. Dat begint aardig op navelstaarderij te trekken. Mijn God, die politici zijn toch gekozen om beleid te voeren? Toegegeven, je moet je broek niet afsteken in een onderhandeling en al je principes laten varen, maar een compromisbereidheid is toch wel het minste dat je van die mensen mag verwachten? En als dan iemand als Liesbeth van Impe op de redactie binnen komt gelopen, met de handen in het haar, dat niemand van de politici het nog weet… tja, dan rijzen bij mij ook de haren ten berge. Zoiets zou nooit mogen. Wij moeten zelf toch ook onze verantwoordelijkheid opnemen? Of ’t zou er nogal proper uitzien! Ik zie: het vuur zit er nog aardig in. Tijd voor een passende foto op de barricade dus? Jij met de vlag op de berg van het Chiroterrein, zoals ooit de Franse Marianne op dat bekende schilderij van Delacroix? Toch ook niet met de borst bloot? ’t Vriest buiten… Neen, neen, Peter, spaar ons! 9080 … (lacht en geleidt ons naar de Chiroterreinen)

De vrienden van Kasongo-Lunda En dan is er nog je engagement voor het werk van zuster Ria Van der Sype? Daar is vooral vrouwtje Petra de schakel (Petra Bogaert, van de bibliotheek, red.). Zuster Ria is de nicht van haar moeder, zie je. 22 jaar geleden zijn we eens naar de kraamkliniek van zuster Ria geweest, in Zuid-Congo, en dat was een echte eye opener. Wat een toestanden daar!... (armen hoog op)… Het is daar alle dagen een strijd op leven en dood. Alle respect dus voor haar werk, en haar blijvende inzet. Ik vrees dat ik zelf nooit zou kunnen wat zij daar nu al haar hele leven doet. Zij laat ons echt zien wat een roeping is. Ongelooflijk vind ik dat. In deze tijden waarin het geloof een ware crisis doormaakt, en van geen hout pijlen meer weet te maken, zijn mensen zoals zuster Ria de echte voorbeelden. Daar zie je wat geloof nog wél betekenen kan. Pas op, zelf ben ik een twijfelaar, ik weet het allemaal niet

numm

Is dat niet prachtig dat zoiets kan? Dat diensten zoals de thuisverpleging, ziekenzorg, palliatieve enz. mensen dan bij kunnen staan? Alloo, chapeau! zeg ik dan.

er

maart’11

35


HRISTI INAERT LOC – CHIRO RE

P

rt g 20 maa a d n o z : t r resentee

KIP met FRIET g rochiale Krin ti) PLAATS: Pa aat, Lochris tr ijs en ek (D 2011 rt aa m 20 Zondag WANNEER: naf 11u30 Aperitief va u 12 f Eten vana

mmer G: rekeningnu 66 1737-001302 rt aa m voor 13 7 t 0486/52.97.1 in K e fi So :

INSCHRIJVIN INFO

Menu

, + halve kip e : Aperitief n e s ro) s a eu 5 lw o (1 V ffie frietjes + ko en es tj en ro g + r: Aperitief es + V e g e ta ri ë es en frietj tj en rger, gro u b n te en ro g ro) koffie (15 eu pelmoes en ippenbil, ap K : n re e d in K euro) rankje (7,5 frietjes + d


de Lootse

’t Is jong en ‘t beweegt Een graffitimuur exclusief voor onze jeugdbewegingen en -clubs!

Billboard

9 april

SEATS AND BEATS ksj lokalen uyttenhove electro- dance

21u00 3 euro

W-ANUS, ECLECTIC SOUNDSYSTEM FT. BASSFRONT, TRUST6, FRENZ & SISCO, DI TOMASSI FT. DOW_P

drum and bass FUTIOR, JORAN, SONAJ, CONTRADDICT FT. KAZZUAL, B’S MENTAL

Spaghettiavond (+dessertbuffet)

VU: Ase Van de Vijver VU: Ase Van de Vijver

Niet op de openbare weg gooien! Niet op de openbare weg gooien!

St-Hubertus Zaffelare - 12 maart 2011 om 12 of 18 volw. € 12, vegetarisch € 10 kinderen € 8 inschrijven voor 1 maart: 737-4320155-12 info: melanieheye@msn.com maart’11

37


Fietsen en bromfietsen

Baetens Alex

Dam 12 - 9080 Zaffelare - t. 09.356 80 56 of 0485.42 02 87 Open: ma tot vrij van 17u tot 21u - zat van 8 tot 16 u

Opendeurweekend 26 & 27 maart van 10 tot 18 uur

Voorstelling modellen 2011

NIEUW! Electrische fietsen NORTA.

Kom PROEFRIJDEN tijdens het opendeurweekend.

" BON € 50 BON € 50 BON € 50 BON € 50 BON € 50 BON € 50 BON € 50 BON € 50

€ 50 BON

BON BON BON bij aankoop van fiets 26” - 28”

Fietsen en bromfietsen

Baetens Alex Dam 12 9080 Zaffelare t. 09.356 80 56 0485.42 02 87


Gedicht

Verzonken Zij pikkelde door het stof van haar verleden dat opwaaide en haar weer voor de voeten viel. Kijk, wuifde ze trots, zoals een kind een lolly, en ze proefde van het zand, alsof het suiker was. Hier bouw ik mij een nestje mee, sprak ze terwijl de gouden dag zich nestelde in het vossenzilver van haar uitgedunde haren, en bij iedere stap die ze verder nam, vertraagde zij de pas, en stapelde ze meer korrels. Net zolang tot zij zwijgend een muur om zich heen had gebouwd, en van in die put nog even zwaaide, gedag, met een laatste lach, al wist ze lang niet meer tot wie of wat. Toen ging zij zitten en peuterde de voegen los en de toren die zij zo geduldig had opgebouwd viel neer op haar, zoals een deksteen op een graf.

Lvdv

maart’11

39


s e i t i d n o c n o l a s Verlengd2emaart 2011. Tal van stockmodellen . t.e.m n. le e rd o o v a tr x e t e m r a a onmiddellijk leverb AUTOCENTER STEVENS BVBA

Antwerpsesteenweg 86 - 9080 Lochristi - Tel: 09/355.74.52 - www.autocenterstevens.be

Gevraagd:

Koetswerkhersteller - Spuiter > gezocht voor onmiddellijke indiensttreding zelfstandig kunnen werken


Nummer9080

De mediawatcher

Nummerachtentwintigmaarttweeduizendenelf

9080

nummer

Elke maand bladeren we de magazines door op zoek naar een frappante foto van de hand van Filip Naudts. In diverse magazines troffen we deze foto aan van Bert Kruismans. De allerslimste mens ter wereld, althans volgens het spelletje van Woestijnvis. Een erudiet man, een allesweter, heel zeker, iemand die alles naar waarheid weet en kent, maar waarom die liegneus van Pinocchio dan, Filip? Of had het met een van zijn shows te maken?

de mediawatcher Fotograaf Filip Naudts. “De aanleiding van dit portret was inderdaad Bert Kruismans’ nieuwe voorstelling Geen gezeik, iedereen rijk die inmiddels in première is gegaan. In deze voorstelling wordt verwezen naar het verhaal van Pinocchio die door Vos en Kat de raad krijgt zijn geld in de grond te planten opdat er een boom met geld zou uitgroeien. Het idee om Bert met een lange neus te fotograferen, was daarom snel beklonken. Ook wat betreft het idee om een vogeltje op diezelfde neus te stationeren. Ik deed een oproep via facebook naar tamme vogeltjes. Uiteindelijk kwam ik uit bij een vriendin van wie me even was ontgaan dat ze inderdaad een heuse verzameling tamme vogeltjes bezit. Tam in die zin zelfs dat de vogels niet eens meer leven, en zijn opgezet. Gewilligere figuranten kon ik me dus niet indenken. Ik sprak met Bert af bij me thuis. Om de beeldbewerking naderhand te vergemakkelijken, hoopte ik dat de slimme Aalstenaar naast zijn snor ook een karnavalsneus zou meebrengen, maar zo geschiedde het niet. Hij was nóg slimmer dan dat en liet de fotograaf het plastische werk doen.” Meer: www.guardalafotografia.be

WEDSTRIJD WEDSTRIJD WEDSTRIJD WEDSTRIJD WEDSTRIJD WEDSTRIJD WEDSTRIJD WEDSTRIJD WEDSTRIJD WEDSTRIJD

Voor zijn voorstelling in de Gentse Capitole op 19 juli 2011

schenkt Bert Kruismans 2 vrijkaarten aan de lezer van Nummer 9080 die het dichtst de datum en het uur kan benaderen van de opname van deze foto.Inzendingen voor 1 maart naar wedstrijd@nummer9080.be

maart’11

41


www.lo-immo.be t. 09.342 77 77 Dorp-Oost 32a - Lochristi

te koop I Sint-Niklaas I Topligging

te koop I Zaffelare I Beeweg

te huur I Lochristi I Dorp

te koop I Beervelde I Toleindestraat te huur I Lochristi I Lijsterbeslaan

Start verkoop prachtig nieuwbouwproject “Plaza Express” op het recent vernieuwde stationsplein Sint-niklaas. Zowel als belegging of als plek om rustig en toch centraal te wonen. 1slpk app vanaf 184.900 euro, 2slpk app vanaf 189.900 euro en 3slpk vanaf 367.900 euro. Verkoop onder registratie en btw! Contacteer ons voor meer info!

Mooi 2 slpk - dakappartement in het centrum van Lochristi, vlakbij school, winkels en openbaar vervoer. Omvattende : ruime living, ingerichte keuken, 2 slaapkamers, badkamer met ligbad/douche en dubbele lavabo, berging, apart toilet, hal, zuiders terras. Incl. Autostaanplaats en kelder. CV op gas. Huurprijs: 625 euro

K E U K E N

&

Af te breken woning op 1076m², klein beschrijf. Mooi en rustig gelegen stuk bouwgrond voor Open bebouwing. De straatbreedte bijna 22m. Straat enkel toegangelijk voor plaatselijk verkeer. Orientatie is noordwest, achteraan namiddag en avond zon. Groot voordeel: er staat nog een huisje met een KI 300 euro, dus slechts 5% registratie! Vraagprijs: 231.340 euro , 215 euro / m²

Prachtig ruime gelijkvloers app van 103m² met 2 slpk (15m², 10m²) en zuidgerichte tuin van 56m² tuin. Gelegen in nieuwe project centrum beervelde. Badkamer met ligbad en douche, apart toilet, open keuken met berging, ruime living (40m²). Graag seintje voor het ontvangen van brochure van dit mooi project.

E L E K T R O

te koop I Mendonk I Mendonkdorp

Prachtige landelijke woning op een unieke ligging aan de moervaart op 2380m². Ruime living met open haard, vol eiken keuken, ruime berging/wasplaats, badkamer met ligbad, 2 slaapkamers met mogelijkheid van 5, prachtige atelier met uitzicht tuin en open plafond tot in de nok. Zeker een bezoek waard! Vraagprijs: 477.402 euro

Prachtige recente 4 slpk woning in mooie buurt op 870m² grond, instapklaar, hoogwaardig afgewerkt. Met ingerichte keuken, living, dressing, inkom, apart toilet, 2 badkamers met ligbad en douche, carport, berging, wasplaats, tuin, cv aardgas, alarm. Huurprijs: 980 euro

dities n o c w u o ib t a B WWW.IXINA.BE Open op zondagWWW.IXINA.BE 6 en 27 maart

‘t recept van mijn geluk

IXINA GENT LOCHRISTI

Antwerpse Steenweg 69 bus 0102 - 9080 Lochristi - Tel. : 09/356.69.32


Maart

Nummer9080

Nummerachtentwintigmaarttweeduizendenelf Uw nieuwsberichten of activiteiten in Nummer9080? Bezorg ons tijdig alle informatie via de website www.nummer9080.be/berichten of op ons adres. Voor meer nieuwsberichten en activiteiten > www.lochristi.com

Wekelijkse Sportreeksen

Looptraining met de Lo-Runners

gezinsbond Lochristi - do. 19.30 tot 20.30 u sportterrein Bosdreef, zo. 10 tot 11 u Domein Wachtebeke - info: alexdewart@yahoo.co - 09/355 89 64

Yoga kvlv-Lochristi - do. Witte Zaal vrije basisschool, Bosdreef 20 tot 21.30 u - info Ingrid 09/355 90 00

Kalender

Schoolfeest VBS De Sprankel

Dinsdag 15 maart 2011

eetfestijn & optreden plaats van alle leerlingen - vanaf 12 u in complex Uyttenhove Zeveneken - info: info@desprankel.be, 09/355 88 00, 0499/32 15 40

Lichtslingers in zijdepapier

Voorjaar in zicht!

Vrijdag 18 maart 2011

Kav Lochristi - 19.30 u Parochiale Kring - info: Verhelst Katelijne 09/355 20 77, Vercauteren Hilde 09/355 30 08

Kvlv Beervelde - 14.30 u ledenvergadering in De Kring, Kloosterstraat 2 - info: fam.gijsel@ skynet.be

Purple Clash

Edugo, Dorp Oost van 20 tot 21 u - Myriam 09/355 12 65

Maandag 28 februari 2011

Verwenworkshop

Volleybal gezinsbond Lochristi - elke di. 20 - 22

Kvlv Zaffelare - 19.30 u oude bib (boven) Zaffelare - info: Tineke 09/355 31 65

Turnen kvlv Lochristi - maandag in turnzaal

u in sportzaal van G.B.S. Kon.Boudewijnlaan - Alex Dewart 09/355 89 64, alexdewart@yahoo.co

B.B.B. Kvlv Zaffelare - elke do. 20 tot 21 u kleuterschool Zaffelare - info: Sabien 09/356 84 68

Fietstochten Kvlv Zaffelare & Landelijke Gilde - elke do. 13.30 u vertrek kerk Zaffelare - info: Rosette 09/355.63.78

...... nog tot zaterdag 5 maart 2011

‘Het lijk is foetsie’ - Toneelgroep Je

http://www.toneelgroepjebeervelde.centerall.com

Woensdag 23 februari 2011

Film: “De grote vriendelijke reus.”

Gezinsbond Lochristi/Jefi - 14 u tot 16 u jeugdhuis Lodejo - info: www.gezinsbondlochristi.be

Donderdag 24 februari 2011

‘Gelijke positie van beide partners’

Kvlv Zaffelare - Provinciale Agradag in De Pinte info Christine: 09/355 17 69

Vrijdag 25 & zaterdag 26 februari 2011

Feestweekend KSA Zaffelare

vrijdag: Streekbierenavond om 20 u in Zaal St-Hubertus - zaterdag: Hespenbarbeque om 18 u in zaal St-Hubertus - info: 0497/29 71 59 of 0478/75 72 26 - www.ksazaffelare.be

Zaterdag 26 februari 2011 Mathias Sercu -

De Sprook/Naamloze Gebeurtenis

Curieus Lochristi - 20 u GC Hoogendonck, Waasmunster - vertrek 19 u kerk Zeveneken - info: Freddy 09/ 356 90 9, fr.milo@skynet.be, Annemie 0485/415 204, annemarievanhee@live.be

Zondag 27 februari 2011

Eucharistitieviering met Sint-Ceciliakoor in Zaffelare Kerk uitgezonden op één om 10 u

Wandeling met KWB - KAV

Kav & Kwb Zaffelare - vanaf 13 u inschr in zaal St-Hubert Zaffelare- info: Martine 09/355 29 87, Carine 09/356 83 33, Ilse 09/355 29 92, luc. de.geest4@telenet.be

Brandwonden voorkomen

Kvlv Hijfte - ledenvergadering 14.30 u zaal Hermeline - Info Jacqueline: 09/355 70 19

Voorjaar in zicht!

Kvlv Beervelde - 14.30 u De Kring, Kloosterstraat 2 - info: fam.gijsel@skynet.be

Crea: Shadowpainting Dinsdag 1 maart 2011

Chiro en KSA Zaffelare - 21.00 u. (happy hour) 5.00 u zaal Uyttenhove Gezinsbond Lochristi - maken van handcrème, lippenbalsem en masker met witte klei - 19.30 u in Orphanimolokalen - info: Hilde Verniers 09/355 24 79, www.gezinsbondlochristi.be

‘Reuma en aandoeningen’ door Dr. Jan Van Assche

Zaterdag 19 maart 2011

Kvlv gewestsamenkomst voor Weduwen en Alleenstaanden 13.45 u in zaal Breughel te Beervelde - Kvlv Zaffelare: Rosette/Sabien 09/356 84 68, Kvlv Hijfte: Jacqueline: 09/355 70 19

Curieus Lochristi - GC Hoogendonck - Waasmunster - vertrek 19 u kerk Zeveneken - info: Freddy 09/ 356 90 9, fr.milo@skynet.be, Annemie 0485/415 204, annemarievanhee@live.be

‘Reuma en aandoeningen’ door Dr. Jan Van Assche

11de Lootse Volkskwis

Kvlv Zaffelare - gewestsamenkomst voor Weduwen en Alleenstaanden 13.45 u zaal Breughel Beervelde - info: Rosette/Sabien 09/356 84 68

Vrijdag 4 - 11 - 18 & 25 maart 2011

Wellness - arrangement met relaxerende massage

Kvlv Zaffelare - 19.30 u Arwen Lochristi - info: Carine 09/356 91 94

Zondag 6 maart 2011

Wandeling in Kwenenbos Merelbeke

wandelclub “malpertuus” vtb-vab - om 14 u aan Cultureel Centrum, Gaverse stnwg/ Brandehemse ham 5 - info: Michel 09 231 07 80 of Rosette 09 355 63 78

Zaterdag & zondag 12 & 13 maart 2011

Lenteconcert Willen Is Kunnen

Koninklijke Harmonie Willen is Kunnen Lochristi Uyttenhove, Zavel 7, 9080 Zeveneken - zaterdag 19.30 u, zondag 15 u - info: harmonie.lochristi@ skynet.be of 09/355.84.90 (Etienne Vermeulen)

Zaterdag 12 maart 2011

Spaghettimiddag en -avond (+dessertbuffet)

Chiro Zaffelare- St-Hubertus Zaffelare om 12 of 18 u. - volw. € 12, vegetarisch € 10 kinderen € 8 - inschr voor 1 maart: 737-4320155-12 info: melanieheye@msn.com

Zondag 13 maart 2011

Opendeur Dans en Ballet Arabesk

om 10.30 u Turnzaal Gemeenteschool Lochristi info: Tineke Boel 0486/29 32 32

Maandag 14 maart 2011

Handwerk: Tunisch haakwerk

Kvlv Zaffelare - 19.30 u oude bib (boven) Zaffelare - info: Rosette 09/355 63 78

Nigel Williams - Geloof mij

KWB Beervelde - 20 u De Kring Beervelde - info: Clement Praet 09/356 69 10, clement.praet@ skynet.be of clementpraet@hotmail.com

Zondag 20 maart 2011

WIK op muziektoernooi VLAMO

Cultureel Centrum de Herbakker, Pastoor De Nevestraat 10, Eeklo - info: harmonie.lochristi@ skynet.be of 09/355.84.90 - Harmonie Willen is Kunnen streedt op om 14.30 u

Infowandeling Heidebos na werken van LIFE-project Natuurpunt Moervaart-Zuidlede - om 9.30 u aan Parking 1 Heidebos, Fortstraat Moerbeke-Waas info: Steven De Bruycker 015 77 01 56, steven. debruycker@natuurpunt.be

Reiger en co - wandeling

Natuurpunt Moervaart-Zuidlede - 14 u ingang parking 2 (zwembad/sporthal) van het prov domein Puyenbroeck - Inschr noodzakelijk: bij puyenbroeck.educatie@oost-vlaanderen.be of tel. 09/342 42 17 - info: Maatje den Herder, 09/355 58 59 (na 18u), maatje.den.herder@telenet.be

Lente-opendeur Leefschool Eikenkring van 13.30 tot 17 u Zeveneken-Dorp 6 - info: 09/355 63 40 www.eikenkring.be

Maandag 21 maart 2011

Kookles: ‘Traktaties’

Kvlv Zaffelare - 19.30 u oude bib (beneden) Zaffelare - info: Rosette 09/355 63 78

Woensdag 23 maart 2011

Avond met kleurenconsulenten

Kvlv Zaffelare - 19.30 u oude bib (boven) Zaffelare - info: Carine 09/356 91 94

Kookles: Paasfeestmenu

Kvlv Hijfte - 19 u - info: Jacqueline: 09/355 70 19

maart’11

43


20eejradaanr3.D00e0 Leefboom

& m en klanten. d tevre

De Leefboom bvba BIV 205.909 & 503.564 Dekenijstraat 18 - 9080 Lochristi Tel: 09.355 99 58 - Fax: 09.355 29 33 www.deleefboom.be - info@deleefboom.be

VERKOOP - VERHUUR - PROJECTONTWIKKELING - GRATIS ADVIES & WAARDEBEPALING

P TE KOO

INVESTEREN IN VASTGOED

Gent Gent

Sint-Annaplein: Residentie Artevelde Gardens zeer goed gelegen nieuwbouwappartementen op unieke ligging waardevolle en waardevaste investering 100 % waarborg

Gentbrugge

Residentie Groenedijk: nieuwbouwappartementen aan de Schelde rust, ruimte & comfort reeds v.a. 143.500 €

Begijnegracht: overname goeddraaiende kranten- en Lottoshop wegens gezondheidsredenen in oude stadskern slechts 31.200 €

Gent/Mendonk

Sint-Amandsberg

Mendonkdorp: landelijke kunstenaarswoning aan de oever van Moervaart - polyvalente hobbyruimte - 2 slaapkamers - mezzanine - patio binnentuin - grote tuin achteraan - Wg - Vg - Gdv - Gvkr 477.204 €

Rozebroekstraat: werkplaats + bureel + berging + autostaanplaats voor niet hinderlijke activiteit - ca 350 m² 134.391 €

R TE HUU

Lochristi

Lindestraat: ruime bungalow in landelijke omgeving - ca 1.075 m² - 2 slaapkamers grote berging - garage - bijkomende kamers op verdieping mogelijk - tuinhuis & duiventil Ag - Vg - Gdv - Gvkr

Zeveneken

Kantschoolweg: nog 1 HOB - 418 m² - ideaal voor starters - 3 slaapkamers - garage - basiscomfort Wg - Vg - Gdv - Gvkr - Vv 201.682 € per woning

Zeveneken

Kallestraat: prachtige nieuwbouwappartementen in centrum - 2 slaapkamers - terras - autostaanplaats alle comfort - onmiddellijk beschikbaar

De betere vakman uit uw buurt vindt u op www.loodrecht.be


Maartactiviteiten Donderdag 24 maart 2011

Zondag 27 maart 2011

Kav Lochristi - 19.30 u CM zaal - info: Verhelst Katelijne 09/355 20 77, Vercauteren Hilde 09/355 30 08

Natuurpunt Moervaart-Zuidlede - 14.30 u aan de Etboshoeve (Terwesttragel / Etbos in Moerbeke-Waas) - info: Andre Van Peteghem, 09/346.64.68, andre.vanpeteghem@skynet.be

Bloemschikken

Zaterdag 26 maart 2011

Open je geest en kom thuis

Lentewandeling aan het Etbos

Feestverg. - ontspanningsnamiddag

Vrijdag 1 & zaterdag 2 april 2011

Circus Picolini in De Weg-Wijzer Vrije Basisschool Zaffelare

Circus optreden door de kinderen van De WegWijzer Zaffelare - vrijdag om 13.30 u & 19 u Zaterdag om 14 u & 18 u - info: 09/355 13 82, info@deweg-wijzer.be

Kennismakingsdag in het spirituele - ontmoetingscentrum Flora Merelbeke 13.30 u - info: Rosanne 0499/27 99 05, regenboogje2@gmail. com

Kvlv Hijfte - 14.30 u in zaal Hermeline - info Jacqueline: 09/355 70 19

Zaterdag 2 april 2011

Maandag 28 maart 2011

± 40 km, richting Gentbrugge - 14 u parking Koning Boudewijnlaan - info: Julien 09/355 93 29

Quiz van de gezinsbond Zaffelare

Kvlv Zaffelare - 19.30 u oude bib (boven) Zaffelare - info: Rosette 09/355 63 78

Zondag 3 april 2011

Dinsdag 29 maart 2011

Natuurpunt Moervaart-Zuidlede - 14.30 u aan toegangspad naast Molenhoek 65 in Wachtebeke - info: Ingrid Leybaert 09/345.75.98, ingridlybaert@scarlet.be

19.30 u Parochiezaal St-Hubert, Zaffelare-Dorp 47 - € 3 per persoon, maximaal 4 personen per ploeg - inschr bij Luc Beirnaert, tel 09/355 67 58 luc.beirnaert@pandora.be of Bart De Vos, tel 09/355 37 17 devosbart@pandora.be

Familie opendeurdag ‘zelfverdediging’

09 u tot 12 u Sporthal Zaffelare - info: Secretariaat DAMOI KWAI Ju - Taï Jitsu Scholen, 09/355 85 38 - 0475/34 48 56

Advocaten

Advocatenkantoor Aelbrecht Sara bvba Beervelde dorp 40 - 9080 Beervelde Tel: 09.367 48 67 - fax: 09.367 48 68 E-mail: info@aelbrecht-law.be Advocaat Tom De Sutter Koning Albertlaan 128 - 9000 Gent Tel: 09.222 94 31 - fax: 09.220 23 27 E-post: tdesutter@fransbaert-law.be Webstek: www.fransbaert.be Advocatenkantoor Erik Van Gerven bvba Dorp West 73 - 9080 Lochristi Tel: 09.355 10 06 - fax: 09.355 20 50 E-mail: advocatenkantoor@van-gerven.be Bart Raes Beukendreef 26 - 9080 Lochristi Tel: 09.356 73 68 - fax: 09.355 67 03 E-mail: bart_raes@skynet.be Deconinck & Van Peteghem Koning Albertlaan 48 - 9080 Lochristi Tel: 09.337 50 70 - fax: 09.337 50 75 E-mail: info@advocaatlochristi.be www.advocaatlochristi.be Gert Coolsaet Dorp West 34A - 9080 Lochristi Tel: 09.328 8443 - fax. 09.328 8447 Gsm: 0497.43 61 66 Gert.coolsaet@telenet.be Jan Devroe Zevenekendorp 16 - 9080 Lochristi Tel: 09.356 95 72 - fax: 09.328 42 77 Gsm: 0495.800 944 Advocatenkantoor.devroe@telenet.be Linda De Coninck Beelbroekstraat 105a 9040 Gent (Sint-Amandsberg) Tel: 09.356 89 00 - fax: 09.356 69 75 E-mail: Linda.de.coninck@telenet.be

Handwerk: Tunisch haakwerk

Prov. Lentekriebels voor 3x20’ers

Kvlv Hijfte - in Salons Mantovani Oudenaarde info: Jacqueline: 09/355 70 19

Groepsfietstocht vtbKultuur Lochristi

Natte voetenwandeling in de Reepkens

Donderdag 31 maart 2011

Prov. Lentekriebels voor 3x20’ers

Kvlv Zaffelare ism Land. Gilde - Salons Mantovani Oudenaarde - info: Juliana 0476/84 11 32

e g i t t Nudressen a

Wenst u hier ook vemeld te staan? Neem contact met info@nummer9080.be

Advocaat Renaat Lievens Suzanne Lilarstraat 91, bus 201 - 9000 Gent Tel: 09.243 49 10 - fax: 09.243 49 15 E-mail: renaat.lievens@vanasch-advocaten.be

Boekhouders/Accountants Fiscalisten

Adfibodem bvba Voordestraat 70A - 9080 Lochristi Pijkestraat 138 - 9041 Oostakker Tel: 09.3551210 - jl.demeyer@adfibodem.be www.adfibodem.be Valérie Caulier FISCALITEIT-STARTERSADVIES Kerkwegelakker 7 - 9080 Lochristi Tel: 09.328 82 89 - fax: 09.328 82 89 Mail: valerie.caulier@telenet.be

Kinesitherapie

Vanessa Minne en Vanja Dewaele Orchideeënhof 7 - 9080 Lochristi Tel. 09.259 06 58 - Gsm: 0476.99 44 39 E-mail: vanessa.minne@telenet.be Koen Velghe - Kinesitherapeut Elf Novemberlaan 3 9080 Lochristi 0478.47 00 67

Podologie

Els Pauwels en Eva Baele Eikendreef 10 - 9080 Lochristi Gsm: 0476.80 42 22 - enkel op afspraak Ann Bieseman Stationsstraat 62 - 9080 Lochristi Gsm: 0477.75 18 69

Thuisverpleging

Thuisverpleging Jeroen Cottenier bvba Gsm: 0495.65 76 89 jeroen.cottenier@telenet.be Alle mutualiteiten - 7 op 7 Thuisverpleging Julita Van der Sypt Hoekskenstraat 103 - 9080 Lochristi GSM: 0495.23 97 43 E-mail: julita.vandersypt@skynet.be Alle mutualiteiten - 7 dagen op 7

CRVB Accountancy bvba Dorp-Oost 21 bus 304 - 9080 Lochristi Tel : 09/355.24.63 E-mail : info@crvb.info

Thuisverpleging op maat Carine Laureyns - Gsm: 0477.044 536 Marleen Sucaet - Gsm: 0495.235 462 Rostijnestraat 80 - 9042 Desteldonk Alle mutualiteiten - 7 dagen op 7

Dierenartsen

Voedings- en dieetkundigen

Dierenarts Katrijn De Groote Gentse steenweg 469 9160 Lokeren ( Dorp Zeveneken) Tel: 09.3288079 - Gsm: 0475.786 139

Voedings- en dieetkundige Diabeteseducator - Céline Stadeus Koning Leopold III Laan 4 - 9080 Lochristi 0476.39 33 60 - Enkel op afspraak

maart’11

45


het

klaverke vier

Nummer9080

Nummerachtentwintigmaarttweeduizendenelf

of ‘t klein batonneken...

Dank je Louiseke voor ‘t klein batonneke, we moeten nog eens buiten spelen bij Gino! Ik ben Lars Dedeken en ben 4 jaar. Ik woon in Moleneinde in Zaffelare. Mijn mama is Wendy Goossens en is 31 jaar. Ze zorgt voor mij en mijn broer. Als onthaalouder zorgt ze ook voor andere kindjes waarvan de mama en papa uit werken zijn. Mijn papa heet Simon Dedeken, hij is 31 jaar. Mijn papa is heel lief want hij heeft mijn nieuwe kamer en mijn groot bed helemaal in elkaar gestoken! Papa doet als werk vanalles met zijn laptop, hij schrijft speciale programma’s voor andere mensen. Ik heb nog een kleine broer Axel. Hij is zo lief en schattig! Hij is 1 jaar geworden. Ik ben blij dat ik samen met mijn broer mijn nieuwe kamer mag delen, met heel veel mooie dingen van Cars, want dat vinden we zooo mooi! Ik zit in de tweede kleuterklas bij juf Gerda en mijn vorige juf was Gerlinde. Ik doe heel wat dingen supergraag! Op zaterdag volg ik muziekles bij mijn vriendelijke juf Luut. Later zou ik heel graag elektrische gitaar, contrabas en saxofoon leren spelen. In de grote vakantie ben ik heel veel naar speelplein Joepla gegaan! Als ik groot ben zou ik graag zonnemeester worden. Ik kan dan met mijn zonnebril naar die mooie zon kijken! Ik geef graag een klaverke vier aan mijn lieve nicht Yang, We spelen veel samen, gaan samen naar de muziekles en ze is zooooo lief voor mij!

1

Lars Dedeken

Yang Naudts Bedankt Larske. I love you.

2

Ik ben Yang Naudts, geboren op 14 april 2005 in Guangchang, Jiangxi, China. Over mijn eerste maandjes weet ik niet zo veel meer te vertellen, behalve dat ik in het plaatselijke weeshuis werd verzorgd door de lieve mevrouw Wu. Op 4 juli 2006 kwamen mijn broer, mijn mama en mijn papa me eindelijk halen. Ik was vanaf dan hun langverwachte adoptiezus. In België heb ik me heel snel weten aan te passen. Ik spreek geen Chinees. Behalve tellen in het Chinees, dat kan ik wel: yi, er, san, si, wu, liu, qi, ba, jiu, shi. Mijn broer heet Alphonse. Hij is 10 jaar en zou graag filmregisseur worden. Mijn mama Katrien is milieuambtenaar in Lokeren, en mijn papa Filip is fotograaf. Soms mag ik eens poseren voor zijn camera. Zelf wil ik graag zangeres worden, net als mijn vriendin Lady Linn. Ik zing vaak mee als ik haar op de radio hoor. Op zaterdag volg ik muziekles op de muziekschool van Gina Lefebure. In de week ga ik naar de Gemeentelijke Basisschool van Lochristi. Daar zit ik in de derde kleuterklas. Volgend jaar mag ik naar het eerste leerjaar, maar voorlopig wil ik daar nog niet aan denken. Want ik wil mijn lieve juf An Van Hecke niet missen. In mijn klas heb ik vele vriendjes en vriendinnetjes. Het was moeilijk om te kiezen aan wie ik het klavertje vier zou doorgeven. Ik heb dan maar iene-miene-mutte gedaan, en zo kwam ik uit bij het bloemetje uit mijn klas: Fleur!

46 maart’11


Nummer9080

‘t klaverke vier

Nummerachtentwintigmaarttweeduizendenelf

Dankjewel lieve Fleur, om mij de baton door te spelen…

Camille Pinnoy

4

3 Fleur Taillie

Wij zijn heel goede vriendinnetjes en kennen elkaar reeds van in de eerste kleuterklas. Ik ben een ‘bijna’ 6-jarig meisje, Camille Pinnoy, ik heb een grote zus, Aurélie van 7 jaar en 2 heel lieve ouders. Mijn mama is bijna afgestudeerd als juf lager onderwijs en mijn papa is manager in de papierindustrie. Ikzelf droom ervan om ontwerpster te worden en om zelf kledij te kunnen naaien: die kleren in de winkels vind ik zooooo saai. Ik ben best een meisje met karakter: ik liep toen ik nauwelijks 10 maanden was, babbelde toen al honderd uit en ben verder ontwikkeld tot de spraakwaterval die ik nu ben… Mijn mama wordt er soms gek van: ik doe mijn oogjes open en mijn mondje staat niet meer stil tot ik ’s avonds mijn oogjes terug sluit. Ik wil alles weten, en stel de allermoeilijkste vragen: Wie was de eerste mens? Waarom zijn sommige mensen groot en blijven andere mensen klein? Ik houd er ook van om woorden helemaal te analyseren: ‘on’gelooflijk, ‘ver’’antwoord’’elijk’, … Ik help mijn mama graag met koken, poetsen, afwassen en ik streel graag haar haren. Masseren en knuffelen kan ik ook als de beste. Ik houd van lopen, turnen, circusacts, zwemmen, ballet, dansen, … en mijn mama en papa noemen me liefdevol ‘hun kleine aapje’. Juf An Vanhecke is mijn juf. De lettertjes, cijfertjes die ze me aanleert vind ik erg leuk, spelen van in het 1ste leerjaar zitten is ook superplezant, alleen die wedstrijdjes ‘zo stil mogelijk zijn’, die zal ik waarschijnlijk nooit winnen.

Hallo, Ik ben Fleur Taillie. Ik ben 5 jaar en woon samen met mijn broer Seppe (7), mama Cindy en papa Peter in Ruilare te Zeveneken. Ik zit in de derde kleuterklas op de GBS te Lochristi. Ik ga graag naar school bij mijn vriendjes en natuurlijk voor de leuke juf die ik heb. Kapoen zijn vind ik ook leuk. Wekelijks neem ik een duikje in het zwembad waar ik dan ook les volg. Verder turn, fiets, skate, knutsel en dans ik graag. Naar K-zoom kijken op tv vind ik ook heel fijn, dan neem ik mijn dekentje en mijn knuffel en dan kijken we lekker naar mijn favoriete programma’s. Ziezo dat was een beetje over mij. Dan geef ik de baton door aan Camille Pinnoy die bij mij in de klas zit en in Beervelde woont. Daaag.

maart’11

47


DOE - HET - ZELF

MEGA DESCHACHT

ALLE WITGOED SUPER EINDEJAARSACTIE

ANTWERPSESTEENWEG 104 - 9080 LOCHRISTI

WIN

één van de 4 originele VESPA’S tijdens de maand december

% 0 –3

De kerstman brengt een leuk kadootje mee voor alle kinderen op zaterdag 19 december & zondag 20 december

OPEN OP ZONDAG 20 & ZONDAG 27 DECEMBER Antwerpsesteenweg 104 - 9080 Lochristi - T: 09/355 00 33 - www.deschachtdoehetzelf.be


het ei

Lo Actua

Circuspubliek gezocht

nummer

9080

Els Gyssels van het oudercomité van de Wegwijzer-school te Zaffelare zet de feestneus al op. Jullie ook?

Beste Onze school heeft een ‘Circus Picolini’-projectweek en die begint op 27 maart met als afsluiter publieksvoorstellingen op vrijdag 1/04 om 13:30 en 19:00 en op zaterdag 02/04 om 14:00 en 18:00. Enkele juffen melden ons dat sommige kinderen nu al volleerde circusartiesten zijn! Dat wordt dus een aanrader voor iedereen die nog eens van een goede en gezellige circusshow wil genieten.

Babysitters gezocht!

Nicole Brück van de Gezinsbond Lochristi lanceert een dringende oproep! Beste

Gezinsbond Lochristi zoekt dringend kandidaatbabysitters. Wegens het toenemend succes van onze kinderopvangdienst en het stijgend aantal aanvragen van gezinnen die op zoek zijn naar een occasionele babysit hebben we nood aan jongens/meisjes die zich hiervoor willen

inzetten. Voel je je aangesproken en ben je 16 jaar? Neem dan contact op met de coördinator van de Kinderoppasdienst Nicole Brück op het nummer 0473/37 47 78 of op KOD. lochristi@gmail.com. Verdere informatie kan je ook vinden op de website www.gezinsbondlochristi.be

Een Smiley voor grootkeuken behaald! Ann Cardinael, directeur WZC SintPieter, meldt met trots een heuse award voor het Lootse woonzorgcentrum. Beste Met enige trots kondigen wij het nieuws aan dat de keuken van

WZC Sint-Pieter een Smiley voor grootkeukens heeft behaald. We vermelden er graag bij dat in 2010 slechts twee andere instellingen in OostVlaanderen deze prestigieuze erkenning ontvingen. De erkenning werd dan ook gevierd met een heuse receptie, vorige vrijdag. Meer info: 09 355 51 37. maart’11

49


MARC EVERAERT IMMO

Vrijheidsplein 19 B1 9160 Lokeren Telefoon.09 349 29 50 Erkend Makelaar BIV 205708

bvba

www.ImmoMarcEveraert.be

TE KOOP Lochristi

Lochristi

VILLA (Open Bebouwing) met

zeer recent en stijlvol WOONHUIS (Half Open Bebouwing)

Burg. Vermeulenlaan

Bosakkers

- gelijkvloers: inkomhall, toilet, living en keuken - eerste verd.: overloop, 3 slpk., badk., balkon - grote garage, terras, tuin en tuinhuis. Tot. opp. 968 m² en ± 22 m straatbreedte. Residentiële ligging, nabij Lochristi Centrum. Inl. RO: Vg-Wg-Gdv-Gvkr-Vv

Eksaarde

Zuidstraat (grens Weehaagstraat)

ruime en stijlvolle VILLA NIEUWBOUW (Open Bebouwing) met inkom, toilet, bureel, living, keuken, wasplaats, berging, hall, 4 slaapkamers, badkamer, 2 bergingen, garage in de woning, (overdekt) terras en grote zuidgerichte tuin. Tot. opp. ± 1.342 m². Aan het wandel-/fietspad Eksaarde -Daknam. Inl. RO: Vg-LwagGdv-Gvkr-Gvv. Een realisatie van nv woningbouw Freddy Vermeulen.

Beervelde - Magretstraat

Sint-Amandsberg - Krekelberg

perceel BOUWGROND voor Open Bebouwing

WOONHUIS (hoekwoning)

totale oppervlakte ±1.199 m² en ± 33m straatbreedte. Verkavelingsvergunning dd. 08 juni 2010. Gem dossiernr V/ V0660/1. Ref. Agentschap RO-Vlaanderen: 5/44034/1099-1.Straat met weinig doorgaand verkeer. Vlakbij oprit E17. Inl. RO: Gvg-Wg-Gdv-Gvkr-Vv

Wachtebeke - Rechtstro

Laatste DUPLEX-APPARTEMENT in Residentie Mauritius

Tweede verdieping. Met 2 slaapkamers, terrassen, ondergrondse garages, bergingen en auto-staanplaatsen. Totaal afgewerkt. Vlakbij dorpscentrum. Vlot bereikbaar.

met inkom, living (± 30 m²), keuken, berging-wasplaats, badkamer, kelder, 2 slpk., zolder. Tot. opp.: 59 m². Vlotte verbinding naar Gent-centrum. Nabij H. Hartplein en Heernisplein. Inl. RO Gvg-Wg-Gdv-Gvkr-Gvv

Moerbeke-Waas Moerhofstraat

WOONHUIS (HOB)

met inkom, living, ingerichte keuken, bureel (of slaapkamer), badkamer, kelder, berging, 3 slaapkamers, grote tuin met 2 terrassen, oprit, garage en berging. Tot. opp. 750 m². Landelijke ligging.

met inkom, toilet, living, ing. kkn., 3 slpk., dressing, badk., berging, toilet, garage in de woning, afzonderlijk bijgebouw-garage (± 40 m² met sectionale poort van 3,60 m hoog), oprit, tuin, terras. Rustige ligging. Geen doorgaand verkeer. Nabij centrum. Tot. opp. 550 m². Inl. RO: Vg-Wg-Gdv-Gvkr-Vv

Beervelde Vijfweegse

HOEVEWONING (Half Open Bebouwing)

met hall, living, (leef)keuken, 2 slaapkamers, badkamer, wasplaats, kelder, grote open ruimte (1e verd.) (kan ingericht worden voor meerdere kamers), ruime schuur, tuin, oprit. Totale oppervlakte 1.122 m². Nabij oprit E17. Inl. RO: Gvg-Ag-Gdv-Gvkr-Gvv.

Lochristi-Zeveneken

Lochristi - Hijftestraat

WOONHUIS (HOB)

groot perceel BOUWGROND voor Open Bebouwing

Sint-Elooistraat

met inkom, living, keuken en bijkeuken, 1 slaapkamer beneden, badkamer, veranda, berging, kelder, kamer op tussenverdieping, 2 kamers boven, tuin en garage met beging. Tot. opp. 394 m². Inl. RO: in aanvraag.

met een tot. opp. van 1.255,81 m² (28,21 m straatbreedte). Landelijke ligging. Op ongeveer 1 km van Lochrsti Centrum. Lot 1 van de goedgekeurde verkaveling dd. 28/04/2009. Dossiernr. Gemeente V0623/1. Ref. Ag. ROVlaanderen 5/44034/1062/1. Inl. RO Gvg-Wg-Gdv-Gvkr-Vv.

Eksaarde - Eksaardedorp-Polenstraat

Wachtebeke - Walderdonck

3 aanpalende WOONHUIZEN

ruime VILLA FERMETTE (OB)

op hoekperceel. Totale oppervlakte: 500 m². Gelegen in woongebied. Zuidelijk georiënteerd. Project voor renovatie of nieuwbouw. Inl. RO: Vg-Wg-Gdv-Gvkr-Gvv

met inkom, vestiaire, toilet, 2 burelen, grote living met OH, ing. kkn., toilet, kelder, overloop, grote hobbyruimte, 5 slpk., berging, badk., oprit, dubbele garage, aangelegde tuin met veel privacy, terras en tuinhuis. Tot. opp. 2.517 m². Ook voor vrij beroep en/of gedeeltelijk professioneel gebruik.


Nummer9080

Nummerachtentwintigmaarttweeduizendenelf

Lo bloeit en boeit

Ze heeft een hart van goud.......... (Will Tura)

In de sporen van........

het madeliefje door Markus

Verbaast het dat zelfs de middeleeuwse jonkvrouw ooit het hoofd tooide met een krans wilde madeliefjes, want VERCOREN OM DEN MAECHDELICKEN ROEM?

Schoonheid krijgt een getal Een stukje levende poëzie kleurt stilaan de grachtkanten her en der in Lochristi: eenvoudige bloementaal in een bekoorlijke eenvoud, van een van de meest sprekende bloemen. Bij de eerste warme zonnestralen zie je ze oplichten in het gras, de schoonste telgen van godin Flora, bellis perennis, “de eeuwig mooie” in het schoon Vlaams ofwel het madeliefje. De eerste zon zal hun aantal al gauw laten vermenigvuldigen, en zodra je één voet op zeven madeliefjes tegelijk kunt plaatsen, ja dan, dán begint de lente! En als de zon echt uitbundig schijnt, dan draaien ze als zonneantennes mee met de zon, maar bij somber weer, ja, dan sluiten ze zich weer. Het draaiende patroon ontdekken we ook in haar gele hart: “onder de loupe” zien we de “GULDEN SPIRAAL”. Deze behoort tot een van die vormen die de kunst graag nabootst, nl. de gulden snede. Zowat elke aspirant-kunstenaar moet die beheersen, toch? En de Griekse wiskundige en filosoof Pythagoras (572-500 voor Christus) gaf er zelfs “een getal” aan, en wel: 1,6180359887… Dus vergeet het niet: voortaan krijgt schoonheid een getal. Het getal van de geheime verstandhouding, diep verscholen in het gouden hart van het madeliefje.

Vroeg, bij dageraad ontvouwt ze zich Flos Amoris, de liefdesbloem.

maart’11

51


PLAMECO PLAFONDS Een nieuw plafond in 1 dag! Geschikt voor elke ruimte.

terwijl de meubels blijven staan

√ √ √ √ √ √

Schone montage in één dag. Zonder hakken en breken. De meubels kunnen blijven staan. Voor elke interieurstijl. Verlichting naar wens. Uit één geheel op maat gemaakt.

Plafonds Sierlijsten Verlichting gezien bij

Tijdens deze speciale show kunt u zich uitvoerig laten voorlichten over de vele mogelijkheden van dit unieke en beproefde plafondsysteem. De koffie staat klaar!

zonder hak- en breekwerk

Gentstraat 150, 9041 Oostakker Keukeldam 96, 8790 Waregem www.artenova-construct.be info@artenova-construct.be

KIJKWONING Irma Noteboomstraat 24 te Eeklo Bel ons voor een afspraak >> 09.385 95 75

nieuwbouw en renovatie interieur en exterieur mozaïekzwembaden

Vermeco is meer dan woningbouw... Met 22 jaar ervaring in ruwbouw en 14 jaar in sleutel op de deur is Vermeco ondertussen een vaste waarde geworden in deze sector.

VERMECO Nerenhoek 17 - 9080 Lochristi (Zaffelare) Tel/Fax: +32(0)9356 86 59 Gsm 0475/27 52 02


Nummer9080

???????

Nummerachtentwintigmaarttweeduizendenelf

door Inge Suys

D

ie ijle, ietwat sopraanachtige stem herkende ik uit de duizend. Mijn prins van weleer, mijn oude doch nooit verroeste liefde S. Aan de kassa van de hypermarkt, hij heeft het altijd groots gezien. “Wel, verdorie,”

cursiefje

ook zijn best. Elk weekend had hij me wel nodig voor iets: hij wist een woord niet in het Engels, hij wilde een powerpoint presentatie maken, maar dat lukte niet, hij wilde mijn mening over een boek, hij wilde rijst koken maar wist niet

Opendeurdagen dacht ik, “die is nog geen haar veranderd.” Stond daar wat te flirten met de kassajuffrouw, te scharrelen naar kleingeld in één van zijn drie portefeuilles, charmant te lachen omdat hij iets vergeten was, sprintte vervolgens de rayons door, kwam terug met een doosje kinderchocolade en lachte innemend naar de wachtenden, zodat die niet kwaad konden zijn. ‘t Was één van de enige jonkheden die binnen mocht in ons huis, en die het mocht wagen me af en toe te ontvoeren richting avontuur en amusement. Want papa was een strenge op dat vlak. Véél jongens zijn de revue gepasseerd. Wanhopig schreven ze brieven, fietsten langs m’n huis, stuurden cadeautjes en trakteerden op allerhande uitjes. Maar niemand geraakte door het examen. De ene had te grote voeten, de ander was te betweterig of te onbeschoft. Nog een ander buisde omdat hij voor Club Brugge supporterde. Een valabele reden, me dunkt. Maar S, wel, die was geslaagd. Met de hakken over de sloot, maar toch. Dus probeerden ons beider mama’s ons te koppelen. En zei iedereen dat we toch zo goed bij mekaar pasten. En S., die deed

hoe lang dat moest opstaan... enfin, elke reden was wel goed om aan de bel te hangen. En ik, ja, ik smolt ook wel af en toe, en daar stonden we dan te kletsen en te flirten aan de voordeur. Zo’n twee avonden per week. In de winter kreeg papa het op de zenuwen: “Kinders, komt binnen of blijft buiten, maar niet tussen de twee”. “Ze staan daar weer aan die voordeur, hoe is ’t mogelijk,” dacht hij luidop. “Kom” besliste hij in ons plaats en trok S met zijn kraag naar binnen. “Zet u maar op de bank, hier.” In de hall hadden we zo’n antieke bank die dienstdeed als wachtmeubel. “Kwam uit een echt Frans kasteel,” zei papa altijd, “net als onze schouw”. Ik vond het jammer voor die kasteelheer, die nu op de grond moest zitten. Daar zaten we dan, naast mekaar op de bank, knietjes tegen mekaar. Maar bon, S en ik, we legden een hele weg af. Hij pakte het nogal onhandig aan, en ik was nog zo naïef dat ik het niet doorhad als hij opperde dat de mensen zeggen dat we goed bij mekaar zouden passen. “Serieus?” zei ik, “allez gij”. Daar bleef het dan bij. Een andere keer zei hij: “Ik val op grote, slanke en slimme meiskes

9080

nummer

De Haanhoutstraat verwijst naar een uitgebreid terrein te Destelbergen dat tot op het einde van 17v eeuw grotendeels uit heide bestond. De omwonenden mochten er mits betaling van een belasting (cijns) hun vee vrij laten grazen. Na de Franse oorlogsverwoestingen in de jaren 1676-1678 was de parochie Destelbergen zodanig verarmd dat men een financiële oplossing zocht in de privatisering van deze heide. Zowel Lochristi als Destelbergen heeft nu een straat met dezelfde naam, die in elkaars verlengde liggen, maar in Destelbergen schrijft men Haenhoutstraat (met ae). De naam Haanhout (Aanouw, Hanau, Aenhouwe, Haenhauwe en dergelijke) is zeer oud. De betekenis is voor een deel onzeker. “Hout” was in de oude schrijfwijzen bijna altijd “hauwe” en betekende kapbos, waar dus het hout regelmatig gekapt werd. De betekenis van “Haan” is niet zeker. Het komt mogelijk van het Germaanse woord “hagin” dat haag of omheining betekent. Dan zou de betekenis kunnen zijn: omheind kapbos.

met kort haar”. Ik keek achter mij en vroeg me af over wie hij het had. Weer mislukt. En zo ging het door, hij kreeg een lief, ik ook, dan was het weer gedaan, vonden we mekaar terug, en begon het van voor af aan. Bovendien was hij een eeuwige twijfelaar, waar ik dan weer de zenuwen van kreeg. Zelfs een croque monsieur bestellen was een heikele kwestie: croque monsieur, croque hawai of croque madame? Ik hielp hem niet door te zeggen: “Croque monsieur? Allez, zo saai! Croque hawaï? Allez, ananas uit blik! …” waardoor hij compleet van slag geraakte en dan maar een croque madame bestelde. Als het maar een rokje aan heeft! Wel was hij altijd heel erg méé met de dingen. Zo was “den S.” één van de eersten met een gsm. Dat waren toen nog serieuze bakken, met een antenne en al, ideaal voor hem als het maar omslachtig was. “Wat kunt ge daar nu mee doen?” Probeerde ik nog. “Bellen! Overal! Wacht…Mama, tistekik he. Ik zit op de tram. Waar ben jij? “. Nutteloze info vond ik. Temeer omdat voorheen nog nooit iemand de zin “Ik zit op de tram” had moeten uitspreken. Tenzij tijdens een talencursus. Maar de doodsteek heeft hij zichzelf gegeven. Op een dag nam hij me mee op date. Bleek de plaatselijke vereniging voor fietsenherstellers te zijn. Had ons ingeschreven omdat dat altijd van pas komt als we eens een fietstochtje maken. “Ah, S., hebt ge een nieuwe vriendin?”, schalden de vriendenherstellers. “Dat zou ze wel willen, haha!” lachte hij. “Nee,” repliceerde ik,“ dat zou ik helemaal niet willen.” S. dan weer: “Vrouwen zeggen nee als ze ja bedoelen!” En dàt, beste lezer – komt ie - dàt deed de deur dicht. At last.

straatnamen door

Bert Vervaet Een andere mogelijkheid is dat “haan” komt van Hannes, dan is de betekenis “bos van Johannes”. Ook andere betekenissen zijn mogelijk. Een tijdlang vóór de afscheiding van Beervelde tot zelfstandige gemeente in 1921 heette deze straat Beerveldestraat. Tijdens de Tweede Wereldoorlog onder het bestuur van burgemeester Gaston Le Roy kreeg ze de naam Joris Van Severenstraat maar die naam werd na de bevrijding spoedig weer opgeheven ten voordele van de middeleeuwse naam.

maart’11

53


????????

De Lootsche baton

1 Nummer9080

Nummerachtentwintigmaarttweeduizendenelf

3 4 2

We geven onze Lootsche estafettestok door aan een ‘groepsmens’. De gekozen loper bepaalt wie overneemt. Enige beperking: er wordt het liefst tot buiten de deelgemeente gelopen. En ’t moet met liefde zijn, dat de baton doorgegeven wordt. (sh) Esther Van Hove, onze hondertste batonner geeft het startschot voor de volgende honderd. Ze overhandigt de baton met een dankbaar gebaar aan Ann De Mey en trakteert haar op een porto.

1

Bedankt Estherken uit den Breughel voor het doorgeven van het stoksken(baton). Graag stel ik mij aan U allen voor als Ann De Mey, wonende in den Dam te Zaffelare. Zelf ben ik afkomstig uit het naburige Wachtebeke maar woon al sinds 1991 in Zaffelare samen met mijn echtgenoot Alex Baetens.

Zoals Esther zei ben ik als verpleegkundige bij Solidariteit voor het gezin waar ik werkzaam ben sinds 1993. Alex en ik hebben een koningswens nl. twee kinderen, een dochter Charlotte van 18 jaar en een zoon Niels van 15, die op sportief vlak in de sporen van vader Alex wil lopen en als hobby motorcross beoefent, momenteel bij de beloften. Maar het is nog niet alles, Alex heeft naast zijn werk bij A M C in Eksaarde ook nog een fietsenwinkel met herstellingen, dus zeker geen bezigheden tekort. Mijn job bij Solidariteit doe ik graag, om de goeie reden dat mensen helpen naast een job ook een hobby kan zijn, menselijk contact is iets wat in onze moderne samenleving jammer genoeg niet meer zo evident is. Graag gaan wij samen supporteren voor Niels op de cross, dat is voor ons en zeker voor Alex een aangename ontspanning. Het feit dat reeds 100 batonners voor mij de revue gepasseerd zijn bewijst dat “Nummer 9080 “ van in den beginne zeer goed van start is gegaan en volhoudt op de ingeslagen weg. Hierbij wens ik ook de verantwoordelijke uitgever te feliciteren voor zijn geslaagd project en wens ik de bevolking van de vier deelgemeenten hierbij nog jaren leesplezier. Mijn opvolger woont in Beervelde en is iemand die ik al verschillende jaren ken. Godelieve Braeckman is een bezige bij die altijd voor iedereen klaar staat. Godelieveken, ‘t is nu aan u !

54 maart’11

2

Dank je wel Ann voor de baton.

Ik ben Godelieve Braeckman, 62 jaar en rasachte Beerveldse, heb 2 lieve kinderen: Sandra en Jurrit en 3 schattige kleinkinderen: Stephanie, Sara en Jens. Mijn ouders waren welgekend als Camiel Braeckman, VLD gemeenteraadslid en mijn moeder was haar ganse leven ‘juffrouw Marie’, onderwijzeres aan de Gementelijke Jongensschool Beervelde. Wat mij vooral aan Beervelde doet denken zijn mijn jeugdjaren, onbekommerd fietsen naar school, spelen met vriendinnetjes en neerhofdieren verzorgen. Toen ik al heel goed kon fietsen mocht ik zelfs tot in Klein-Gent bij meme en pepe waar er altijd wel iets leuks te beleven viel (kaarten, liedjes zingen, verhaaltjes vertellen). Tijdens de grote vakantie ging ik meehelpen bij nonkel en tante op de boerderij. Op zondagvoormiddag hielp ik mijn mama in de plaatselijke bib de Kerchove de Denterghem. Na het beëindigen van mijn studies (kinderverzorging & verpleegkundige) werd ik tewerkgesteld in het Bijloke ziekenhuis, waar ik veel voldoening vond in mijn werk. Door interesse in de plaatselijke politiek werd ik eerst VLD OCMWraadslid en na de verkiezingen VLD gemeenteraadslid. In 1990 was mijn echtgenoot, Willy Van Bockstal, bij een zwaar ongeval betrokken, waardoor hij hulpbehoevend werd en ik op de steun van mijn kinderen en familie moest rekenen. Buren, kennissen,...kwamen geregeld Willy een bezoekje brengen. Ook Stephanie zijn oudste kleinkind die Willy alleen gekend heeft was zijn ‘zonnetje in huis’. Mijn man kon in zijn vertrouwde omgeving door mij verzorgd worden met mede dankzij de hulp van de huisdokters en fantastische verpleegkundigen waaronder Ann die met een lieve glimlach en een bemoedigend woord mij ondersteunden. Jammer genoeg is mijn man in 1999 overleden. Na een lange rouwperiode probeer ik nu terug wat van mijn leven te genieten: TV kijken, lezen, een etentje in familiekring, een cultuurreisje met zus of broer, uitwaaien aan zee met de kinderen en kleinkinderen. Bij een onverwacht bezoekje van hen ben ik dolgelukkig. Ik wens dan ook ieder een gelukkig leven vol aangename verrassingen. Graag geef ik de baton door aan nonkel Robert.


Nummer9080

De Lootsche baton

Nummerachtentwintigmaarttweeduizendenelf

3

4 Bedankt Godelieveken om de baton aan mij door te geven! Beste 9080 lezers, ik ben Robert Van Bockstal, tel 63 lentes, en woon sinds mijn geboorte in Zeveneken.

Dé passie van mijn leven zijn bloemen en planten. Daar ik van mijn hobby mijn beroep kon maken, geniet ik er dagelijks tenvolle van! Ik heb dus een bloemen en plantenkwekerij in de Kerkwegel van Zeveneken, een beetje in het hol van pluto zoals men zegt, maar toch weten de natuurliefhebbers me te vinden! Zo ook heb ik mijn vrouwke Mia tussen de bloemekes gevonden en dat bloemeke viel me zo goed mee dat we ondertussen zijn getrouwd! Aanezien mijn dagen gevuld zijn met mijn bloemekes en ons Mia, schiet er niet veel tijd meer over voor andere hobby’s. Toch hou ik ervan om de mensen te kunnen helpen met al hun vragen over het aanplanten van hun tuintjes, wat ze zeker apprecieren! Nog een grote passie van ons is: ons ne keer uit te leven (alles geven dus) op de tuindagen in Beervelde waar we 2 x per jaar aanwezig zijn. De warmte, de liefde, de schoonheid van de stiel brengen we daar in de kijker. De baton geef ik graag door aan Guy Van Hautem. Da is er ook zo nog een met de hand gemaakt! Guy, nu is’t aan u hé!

Bedankt Robert, voor de overdracht van de baton van de ene tuinkabouter naar de andere, van de ene plantenliefhebber naar de andere. Mijn naam is Guy Van hautem, woon in Lobos en ben gehuwd met Ingrid Dehennin. Wij hebben twee volwassen kinderen Mathieu, 25, en Sophie, 23 jaar oud.

In 1983 namen wij de plantenkwekerij van mijn ouders over en sedertdien bouwden wij verder ons bedrijf uit. Planten kweken, verzorgen en comercialiseren heb ik altijd graag gedaan. Maar tijden veranderen en nieuwe trends brachten ons op nieuwe ideeën. Zeven jaar geleden brachten wij de eerste Spaanse olijfbomen naar Lochristi en nu kan je in de zomer wel eens spreken van een olijfbomenbos in Lobos! Ondertussen is ons assortiment zuiderse terrasplanten uitgebreid en die worden via tuincentra en bloemenzaken verkocht. Mits goed advies en de juiste verzorging kunnen zuiderse planten bij ons perfect overleven. Mijn grote passie blijft de natuur en dieren. Mijn pony’s krijgen veel aandacht en liefde, ook van de kinderen in de buurt. Dit brengt heel wat sociaal contact met zich mee; aan vriendschap geen gebrek! Vandaar dat ik de baton doorgeef aan Kaat Vanoutrive wegens jarenlange vriendschap en haar grote kennis van praktische oplossingen voor gezin en huishouding. Een echte tweede tante Kaat!

maart’11

55


oosteinde 21 9080 Zaffelare 09/3568112 maak tijdig een afspraak voor uw communiefoto’s Ook met uw eigen foto’s veel mogelijkheden voor communiekaarten

vrijblijvend alle informatie winkel gesl. op maandag/open: di&do10-12, 13.30-18u30, woe&vr enkel namiddag, zaterdag 10-12, 13-17u

Schoenen - Lederwaren - Accessoires

Moleneinde 43 -

Zaffelare - t: 09.355 19 45

Open: dinsdag tot zaterdag van 9.30 tot 12 en van 14 tot 18.30 uur Vrijdag open tot 20 uur - Zondag van 10 tot 13 uur - Maandag gesloten

Ieder communie- en lentefeestvoetje heeft een schoentje nodig.

Dranken De Wispelaere gemakkelijkdichtbij,goedkoopbereikbaar,vluggeholpen Vraagmeerinfovooruwfeesten,fuiven,kermissenenandereactiviteiten.

Gemakkelijk dichtbij & vlug bereikbaar! Lindestraat108-Gent-Desteldonk-tel:09/3556527-www.de-wispelaere.be

Open:Woensdag 13.30 tot 18 u - Donderdag en vrijdag 9 tot 12 u en van 13.30 tot 18 u - Zaterdag 9 tot 12 en van 13.30 tot 17 u

werft aan: Spieveldstraat 7 - 9160 Lokeren - 09/349.21.21 thermofox.be@thermofox.be

Rijschool Zeveneken

Monteur - cv / sanitair Onderhoudstechnieker - cv / sanitair vraag meer info op tel: 09/349 21 21 of thermofox.be@thermofox.be

Gentsesteenweg 435 9160 LOKEREN (Zeveneken) Tel. 09.348 53 71 en 09.356 85 27

Theoriecursussen op

www.rijschool-zeveneken.be

bvba NORMAN HOORAPPARATEN AANPASSING + HERSTELLING VAN ALLE MERKEN

Digitale hoortoestellen die zich automatisch aanpassen aan de o mgevingsgeluiden. Vrijblijvend op proef mits voorschrift neus-, keel- en oorarts. 3 tot 5 jaar waarborg. Permanente service aanwezig, ook bijhorigheden zoals batterijen, anti-lawaaibescherming en zwemoordopjes op maat.

BVBA NORMAN • Oude Boomgaardlaan 18 • 9080 Lochristi Tel: 09 355 96 16 (enkel na afspraak) • E-mail: lucnorman@skynet.be

aanvraag


9080

nummer

vruint moar oan

André

‘t meeladres: a.baert.kapelstr@ Pas op: da es nui ne kiëer nen artiekle oovre seks! Die te jonk es, die ’t er nie teeën kan of nie ginteresseerd es moe ier stopn mee leezn!

Lootsche tafelgesprekken In deze rubriek moedigen we de Lochristinaars allen uit de begripsverwarring te bekampen. Zit je een moment samen aan tafel, in de woonkamer, buiten in de tuin...? Zeg dan voor:

Dialect

Hertaling door André

Nen duuedoendre Een dusschinge Een duuvelken Dzuikeleurn Een fijnuuere

Nietszeggende reden Een pak rammel Klein rond kacheltje Ruw spelen Een kenner

(Zuid-)Afrikaans Vertaling Pluimpie Compliment Vuurhoutje Lucifer Strooimeisje Bruidsmeisje Wildeperd Zebra Lugversorging Airco

Vijf van één - deze maand: vrouwen Een scheuresse Een seude Een toadergat Een treezebeeze Een tuide

Een bedelaarster Een reutse vrouw Praatzieke vrouw Niet zo slimme vrouw Lichtzinnige vrouw

Over de schreve - deze maand: onze vrienden van Zeveneken hebben zowat een eigen taal die tussen het “Luuets” en het “Lookers” zweeft

Polle Drinkbus Keiremaalk Karnemelk Vijssen Vissen Sesiese Worst Sigtens Sinds

Woord van de maand: Een rijspaplijveken =

een schoon ondervest

D

G’ eit ammol vuuertgeleezn, zeekre?

Voor een go e d b e g r i p

a es nui ne kiëer ’n onderwirp woar da veele oovre geziëeverd wordt. Ze kennen de praktijk wel, moar er zijn d’er weinig dien ’t keuën uitlèen mee de zuuste woordn. Weete da den dag van vanduige lesse kunt volgen oovre seks, mee deemonstruise, en ’t schijnt da achtre drei weekn guuemal op d’ uuegte zijt. ‘k Ei uuern zèen dan ze in die lesn ne guueln boel moelekke woordn beezigen want da ee nui ammol ne nuim. ‘k Durve die woordn nie schrijvn want wei emme da nie geliëerd en ‘k benne schui dan der foutn zoen instoan en ’t onderwirp es al deeliekoat genoeg. ‘k Ei e zuue al ne kiëer ’n farse gad: ’n orgasme, doar uime wei nog nooit nie van guuerd en ‘k ei lange gemiëend dat da ’n gasmatschappij woas. Moar woarom moen da nui ammol nieve woordn zijn? ‘k Neeme oan da vroegre soms wel ne kiëer fluitende en gevleugelde woordn gebeezigd wierdn of oovre ongedierte gesprookn wierd en da da ammol nie zuue kaddooliek woas. We kendigen wei wel “vuile maniern doen”, moar da es uit de modde geruikt en da woas guuelzeekre ’t zelfde nie als ’t giëen dan ze mee die nieve woordn wiln zèen. En als ter gezeijd wierd: “Ee ee neeverst de pot gepist”, zeiën ze da stillekes omda de kinders da nie zoen verstoan èn. Moar wei uime wei reedlek rap in de goatn dat er dan stront oan ’t stoksken woas. Bei de deftige burgers wierd er doar ammol weinig over gesprookn. Moar oan de gruuette van de uisouens te zien moen ze ’t in de praktijk wel veele toegepast en. En ‘k vruige mei nog altijd af, oe damme wei zondre die moelekke woordn te kennen nog oan min of miëer oan konvenuible kinders geruikt zijn. Misschien ei doarveurn giëen Goedele nuuedig en moe da doarveurn ammol nie weetn?

Hans Dhont (ex-Zaffelare, nu Heiende) vindt het gezegde: “Van tiene neeëne” de omgekeerde wereld. Inderdaad, want “neeëne op tiene” zegt men ook en dat klinkt veel aannemelijker en het betekent alle twee: zeer waarschijnlijk. Frieda Van Puyenbroeck stelt zich vragen bij “zuue zot zijn of ’n drilnodde” en ze keek daarbij onheilspellend naar mij. We kennen allemaal een “drilboor” of een boor met steeds wisselende draairichting. Van een noot die valt weet men ook niet waar ze gaat terechtkomen, dus: iemand reageert soms eigenaardig. Eric Wattenberghe van de Bosdreef (en van ’t Ras van Rikus) heeft problemen met “oedlen” en “meudlen”. ’t Eerste is een langzaamaan-actie en “meudlen” is onhandig, onefficiënt en traag werken. En bij deze ziet men nog eens het fijne van een dialect: zoveel woorden om één woord te verklaren! De Izegemse Christien Ostyn is ooit eens verdwaald in Mendonk en ze bezorgt er trouw elke maand ons 9080 ten huize. Maar ze hebben haar gezegd: “op iëen kouen nacht zwijen de puiën ammol”. Ze dacht al dat het “ne stek” woas op het Mendonks zangkoor. Nee, Christien, dat is met één gebaar of woord de zaak oplossen of iedereen het zwijgen opleggen. maart’11

57


Nummer9080

Opinie

Nummerachtentwintigmaarttweeduizendenelf

Franse solden

D

Gemekker om een jekker

ilemma. Wroeging, is een groot gestreepte Daltonkousen, boxershorts – koop nog eens extra dikke korting hebben ‘neen, geen strings, dat weiger ik!’ – base- gekregen. woord, maar toch. De hele winter lang nu al, staar ballpetjes, John Lennonbrilletjes, fluoresce- ‘Tiens,’ fronst zij haar wenkbrauwen, ‘er ik met lede ogen die spiksplinternieuwe le- rende zwembroeken… En het enige wat die staan hier maar zeven artikels op, en we deren jas in de winterkast aan. Een heel bittere pil nog vergulden kan, zijn die grote hebben er acht gekocht.’ mooie, straf en sterk, en blinkend bruin van borden met -25%, -50 %, ja zelfs -75 %. Mijn drie veulens op de achterbank, begin’t beste leer. Een aankoop om u tegen te Goed, als die calvarietocht dan toch moet, nen het hele zootje op te sommen, en allen zeggen, een die de zegen genoot van mijn dan graag onder dat gesternte. Bij zulke zijn het er gauw over eens: de lederen jekhele kroost ook, en dat moest wel, want ik kortingen kan je je al eens een dwaasheid ker werd vergeten. De beveiliging is er goed permitteren. Waar of niet? vind leer altijd iets pronkerigs hebben. en wel af, dat wel, maar het juffertje is hem Maar er is iets mee, met die jekker. Iets Uiteindelijk steek ik voor de eerste keer in gewoon vergeten aan te rekenen. dat mij verlamt, en me telkens weer de mijn leven in een pak – dat van de Lucht- Mijn vrouw en ik kijken elkaar twijfelend aan, kast dicht doet slaan, alsof ik zonet ’t graf macht niet te na gesproken uiteraard – en en ondanks mijn eigen wetten en regels, van Toetanchamon heb ontbloot. De doos mijn vrouw kijkt me sinds lang weer aan hoor ik mij toch de auto starten. van Pandora. Er hangt iets over dat Franse met de verliefde ogen van weleer. Ja, er is ‘Nee, toe maar, paàaaaàaaaà!’ mekkeren vêtement uit Tours. ’t Is een relict uit onze dan tóch nog iets van te maken, zie ik haar onze dochters tegelijk. ‘Dat kan je niet mazomervakantie, moet je weten, en dat is denken. Hoe is ’t toch zo fout kunnen gaan? ken!’ bij ons jaarlijks het hoogtij van ongerem- En zie, plots, zomaar uit het niets, komt Lu- ‘Allee, pa, anders ben je altijd de eerste om de koopwoede, met mij voor één keer in cas daar met een lederen jekker aandraven. fouten te melden, en nu…’ de hoofdrol, nu ja, eerder die van slacht- ‘Voor als je midlife volledig toeslaat, en je ‘Tja, gasten, zoveel aankopen… dan kan het er wel eens af, zeker, voor zo’n grote offer. Anders ben ik met geen stokken met de motor gaat rijden,’ klinkt het ferm. keten… en we zijn toch in ’t buitente bewegen om solden af te lopen, maar op reis is er geen land?… en nu ja, en wat gebeurt er En daar dweil ik dan, voor één ontkomen aan. met die kleren?...’ keer in ’t jaar, winkel na winkel af anders ‘Nu we toch eens samen zijn Flauwe excuses, ik weet het wel. met de ogen van een labrador. en tijd hebben,’ klinkt het ‘Maar die dienster zit vanavond in de dan in koor. ‘Geen uitvluchpenarie en zal zelf bij moeten pasten. Geen schoolwerk. Geen 9080, ‘Goh, ja, toe nou, pa!’ kwelen mijn dochters sen…,’ heeft Julie op school geleerd. want ook daar is ’t een maand congé.’ tegelijk in adoratie, ‘stukken beter dan die ‘Toch niet bij zo’n massa solden! Allee! ’t En daar dweil ik dan, voor één keer in ’t eeuwige duffelcoat!’ Was me daar het rommeltje wel… Maar jaar, winkel na winkel af. Soldes, prijkt Vrouwlief knikt dat het ermee door kan, goed, dan draag ik de leren vest terug, en is er overal in ’t groot, en met de ogen want ‘een Brad Pitt is er nu eenmaal van ’t deze winter weer de duffelcoat…’ van een labrador, zie ik hoe ik tussen jullie vader niet meer te maken.’ Daarop valt die bank definitief stil. Zoveel ofgangen op sleeptouw word genomen, Goed, ik laat mij overhalen, want de reis is fer hebben zelfs zij er niet voor over. pashok in en uit loop, en de meest nog maar halfweg, en om dat gezeur nog bizarre kledingstukken aan word ge- dagenlang te aanhoren, neen, daar pas ik En zo gingen de maanden heen, en kwam voor. Anders zijn ze in staat me een tweede de koude winter. Maar telkens ik naar de jas meten. wil grijpen, kreeg ik een steek in mijn linker‘We gaan je eens restylen, pa,’ gij- keer hierheen te sleuren. zelen mijn dochters mij. Mijn vrouw Gepakt en gezakt als een muilezel schuiven zij – zit het geweten rond ons hart? – en kan staat lacherig op de achtergrond toe we langs de kassa en de uiterst bevallige ik me er maar niet toe brengen hem effectief te kijken, en zoonlief is waterdrager, caissière – ‘een moordgriet’, port mijn zoon te dragen. op en af, en lapt er nog vlug de gek- me in mijn rug – slaat haar armen als een Mijn gasten zijn het voorval allang vergeten, ste formaten, stijlen en kleurencom- octopus, want wordt overstelpt van alle kan- en de jekker vast ook, maar bij mij staat hij in mijn geheugen gebrand. En er is maar binaties bij. ten tegelijk. ’t Zijn niet voor niets solden. ‘’t Is niet voor ’t een of ’t ander, pa, On a ci et on a ça, lijst ik mijn aankopen op één manier om hem er weer uit te wissen: maar een beetje moderner mag in mijn beste Frans, en nauwkeurig volg ik deze zomer gaat de reis weer naar Tours, wel. Die streepjeshemden hebben haar tokkelende vingers op dat cijferklavier. en trakteer ik die dienster op een gastronowe nu wel gehad,’ weet Astrid. Het bilan is 100 euro goedkoper dan ik met misch maal, ter waarde van een leren jek‘En koop eens een echt pak voor mijn hoofd becijferd had, want ik ben niet ker. Al moest ik er alleen voor naar Frankrijk op de feesten,’ vult Julie aan. ‘Je zo mal mijn karretje vol te laden, zonder te rijden. loopt er altijd als een dutske bij.’ weten waar ik op afsteven. Maar goed, het En dat de kassière daar in la douce France Ik krul en draai als de draak on- alarm gaat niet af, dus er werd niets ver- mooi is als Penelope Cruz, neem ik er graag der aartsengel Michaëls voet, sta geten. Mooi. Leuk. Altijd welkom, zo’n extra bij. Ik zal toch zo onnozel niet zijn de ene zwakheid voor de andere in te ruilen, zete kijk in bermuda’s, bloemetjes- mindering. hemden, roze en rode T-shirts, In de auto schuif ik de rekening naar vrouw- ker? (lvdv) graffitisweaters, pofbroeken, lief en knik trots dat we voor de grote aan-

58 maart’11


SLEEPY VOORJAARSTRENDS op maat van elke slaper Nummer9080

Nummerachtentwintigmaarttweeduizendenelf

Tutti Frutti

???????

€ 239,-

De zomeroogst is kleurrijker dan ooit ! Een tijdloze combinatie van uitbundig en eenvoudig. Dekbedovertrek k 240 × 220 cm, in 100% katoen satijn.

Flower Power Mood

€ 120,-

Bloemen, jeans, nostalgie en romantiek : Flower Power is back ! Dekbedovertrek 240 × 220 cm, in 100% katoen satijn.

New Classics in black & white

€ 120,-

De terugkeer naar de grote klassiekers. Zwart-wit design met elegante materialen : klassiek met een twist. Dekbedovertrek 240 × 220 cm, in 100% katoen percale. www.sleepy.be

Sleepy GENT-OOSTAKKER Antwerpsesteenweg 1124 • 9041 Gent-Oostakker Tel. 09/355.98.01

maart’11

59


MEUBELEN • SALONS

TAPIJTEN

Belgische kwaliteit maatwerk mogelijk

tot

50%

Limited Edition

nieuwe kollektie

TAPIJTEN

maatwerk mogelijk

AKTIE Stoelen 3+1 gratis bij aankoop keukentafel + keukenstoelen* *voorwaarden in de winkel / geldig tem 17/03/11

Demeyere Athena kollektie nu aan

-30%

open van: di tot do van 9.30 tot 12.30 u en van 13.30 tot 18.00 u vrijdag en zaterdag doorlopend van 10.00 tot 18.00 u maandag gesloten - zondag open van 10u-12u jaarlijks verlof ma 7 tem vrij 11 maart

9080 Lochristi T 09 326 02 59

www.a-propos.be (oude baan Gent-Antwerpen)

W O O N C U L T U U R

creatie www.media-surplus.be

Denen 6


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.