December 2010

Page 1

Fris en blij magazine voor Lochristi, Beervelde, Zaffelare & Zeveneken December tweeduizendentien - Nummer 25

Zilveren editie met

Miguel Wiels ‘t Schoenlapperke muziek, sport & kunstNummer9080 Nummervijfentwintigdecembertweeduizendentien

Colofon Nummer9080 is een maandelijks informatieblad over, voor en door Lochristi. Verspreiding iedere maand - gratis op 9400 ex in alle brievenbussen van Groot-Lochristi Administratie en contact Fris watervoordevis - Oosteinde 25 - 9080 Lochristi Tel: 09 3568 588 - Fax: 09 3568 590 info@nummer9080.be - www.nummer9080.be

Sinterklaas, braaf heilig man Met uwen langen tabard an Leg wat in mijn kloefje En al wat er niet in en kan Leg het er maar nevens dan.

Redactie Concept & beelden: Mark Verbrugge Concept & teksten: Luc Van de Vijver Werkten nog mee aan dit nummer Danny Sey: fotografie André Baert: begeleiding dialect Sofie Hesters: Lootsche baton en chattalk Hilde De Cleene: begeleiding fotografie Filip Naudts: fotografie Michiel De Cleene: fotografie Bert Vervaet: straatnaam Inge Suys: cursiefje Pierre Gillis: Gentikatuur Eric De Wilde: Lootse Schattenjacht Marcus Bundervoet: Lo bloeit en boeit Link www.lochristi.com

Contact reclame Sofie Hesters, Fris watervoordevis, Tel: 09 3568 588 ­info@nummer9080.be Druk Drukkerij Cartim - Industriepark 2, Zone A Jan Samijnstraat 11 - 9050 Gentbrugge Verantwoordelijke uitgever Mark Verbrugge - Zaffelaredorp 17 - 9080 Zaffelare

Editoriaal

Sinterklaas, als beeld van een wonder geschenk. Want zo voelen wij dat hier, op de redactie. Dat we al 25 keer door Lootse handen zijn gegaan, en te oordelen aan de binnenkomende reacties, tot vreugde en genoegdoening van wie er even zijn tijd voor neemt. Zilver, heet dat dan, zo’n 25ste editie en het pleziert ons, zoveel als een Sinttreintje of een sintpop een kleine pagadder. Dat het nog lang mag duren, daar klinken we op. En mensen vragen ons soms: niet bang dat je uit-

10

© Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen en/of op enige wijze worden gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.

Volgende release nummer 26: 22 dec ‘10 deadline adv. en info: 8 dec nummer 27: 26 jan ‘11 deadline adv. en info: 12 jan nummer 28: 23 febr ‘11 deadline adv. en info: 9 febr nummer 29: 30 maart ‘11 deadline adv. en info: 16 maart

verteld geraakt? Dat Lo ‘op’ is? Met de hand op het hart: neen. Duizend keer neen. Want ieder van jullie heeft een verhaal het vertellen waard. Tenminste, voor wie luisteren wil. En wij luisteren graag. Het ga jullie allen goed. Geniet van het warme nest, in de koude wintermaanden. En van elkaar, dat nog het meest wellicht. En, zo hopen wij toch ook, van onze speciale extra dikke 25ste editie, voor één keer met verstevigde omslag, tegen het extra lang beduimelen!

Inhoud 4

53

10 30

36 44 53

59

Onder de loupe

4-urenloop voor 11.11.11

Interview Miguel Wiels

Armworstelen Parking of speelbos

Mediawatcher Eline De Munck

Interview

Pieter Waldack

De Zotte Bloaren Moddercatch van Lien

Lo Actua

Tentoonstelling ‘Gekleurd Verleden’

december’10

3


Nummer9080

Onderde

upe

© Lochristi.com

Nummervijfentwintigdecembertweeduizendentien

4-urenloop

zilveren medaille bij een zilveren editie

© www.gentenaar.be/lochristi

Netjes een gros ronden, maalde onze vijfkoppige ploeg af. En om misverstanden te vermijden, ik was daar niet bij. Wegens te veel hernia, te veel zwakke spieren, te zwakken tap enfin. Wie dan wel die straffe meneren en madammen waren? Op een drafje: Alain Scheire Geert Dhont, Sofie Hesters, Luc Dhont en Dries Linthout. Ze parkeerden zich netjes op de tweede plaats na een niet te evenaren sterke ploeg van Volvo Boys, die maar liefst aftikten op elf ronden meer! Chapeau! Totale opbrengst van de 4-urenloop: € 3821,35! Proficiat daarvoor! Hierbij ook een warme dank voor pr, promo en opvolging door Lochristi.blogt en Lochristi.com.

© Lochristi.com

Op zaterdag 6 november was het zover: 11 11 11 pakte weer uit met zijn fantastische 4-urenloop. Maar liefst 37 groepen tekenden in, van alle pluimage, jong en oud, man en vrouw, getraind en veel-minder-getraind. Alles voor het goede doel. Zoveel mogelijk rondjes turven rond de Lodejo van net iets meer dan 400 meter, en dat tegen een sponsoring van een halve euro per ronde. De kuiten werden gesmeerd, de haren ingebonden, de suikers aangesproken, en jawel, ook op onze redactie gierden de zenuwen een week lang door onze aders en haarvaatjes, want ook wij hadden een ploeg geronseld voor het goede doel.

4 december’10

© Lochristi.com © Lochristi.com

© Lochristi.com

Alles verliep weer pico bello, en zo hoort dat ook, voor zo’n groot evenement. Alleen: wat als het weer een ramp is, zoals we midden november hadden? Daarom droomt mede-organisator Dirk Everaert hardop van een grote tent vooraan op de parking voor de Lodejo, om alles gecentraliseerd te krijgen: de aflossing van de ploegen, de beamer met uitslag en opvolging, de fietsers, de bar… kortom de sfeer. En zou onze gemeente daarin niet kunnen bijspringen? Over naar de burgemeester, schepenen en gemeenteraad!


Nummer9080

Column

Nummervijfentwintigdecembertweeduizendentien

Schenk maand

De laatste maand. De donkere. De twaalfde en laatste wandel van de maan om Moeder Aarde. De dagen kalven in snelvaart af, en we speuren de horizon af, op zoek naar lichtpuntjes en sterren. En verstandig als we zijn, zorgen we ook in ons dagelijkse bestaan voor heldere momenten. Momenten van schenken. Van verrassing en bezinning, een hele maand lang.

Wat zullen we schenken?

Een suggestie? Samen eens iets doen? Uit eten? Een weekendje uit? In het samen doen ligt een groter geschenk dan in duizend dingen. Muziek? In de wereld van ontelbare geluiden, in de kakofonie van elke dag, is stilte een ware zegen. Velen trekken de wijde wereld in, boeken een kerstreisje naar de Ardennen, of ja, zelfs het buitenland, en mijmeren zich verloren in de weidse, prachtige natuur waar voor één keer geen enkel geluid naar je toewaait. Maar voor wie dat niet haalt, is er het wonder van de menselijke muziek. Onzegbaar mooi. Onverklaarbaar intens. Laat wetenschappers maar analyseren, de kracht van muziek blaast alles weg. En voor wie even het spoor van het leven bijster is, kan muziek alles terughalen, alle zin, alle kracht, alle vreugde, alle schoonheid, alle weemoed ook, herinnering. Meer dan honderdduizend woorden. Zoals Plato ooit zei: ‘Muziek geeft ziel aan de wereld, vleugels aan de geest, kracht aan de verbeelding, charme aan de treurigheid, vreugde en leven aan alles op aard. Zij ligt aan de oorsprong en is deel van al hetgeen dat goed, waar en schoon is.’ Fluit een wijsje en geniet ervan.

12

Woorden? Een goeiendag. Een schouderklop. Een knipoog, om de dag te beginnen. Het zwarte nanachtlaken hangt spoedig weer voor het ochtendluik, tot spijt van het winteruur, en het zonlicht zal ’s morgens dus van onszelf, van binnenuit moeten komen. En het kan, voor wie zich eens op wil laden voor de ander. En hoe zongen The Beatles het alweer: the love you make, is equal to the love you take? Kan het beter? Een geschenkje? Feest bij uitstek is Sinterklaas. De drang van mensen om een ander te verrassen en te plezieren in een feestdag gevat. Voor de allerkleinsten hebben we ideeën zat, maar wat zullen we de grotere kinderen schenken en onze partner? Aan hebbedingetjes en gadgets ontbreekt het ons niet, en we zwemmen in materiële dingen.

Muziek geeft ziel aan de wereld, vleugels aan de geest, kracht aan de verbeelding,

(lvdv)

Schenktip

“men zinge de sterren van de hemel tot het pakjes regent”

Kennen jullie het nog? En jullie kinderen? Welaan, voor één keer nog, op de vooravond van 6 december, één van de oudste sinterklaasliedjes:

Tip voor een mooie zangstonde Een streepje honing om de stem te smeren, doet wonderen. Ga maar eens na: imkers genoeg op je gemeente. Maak bij dat lepeltje honing allusie op de bloemetjes en de bijtjes. Je weet nooit wat ervan komt.

Daar wordt aan de deur geklopt, Hard geklopt, zacht geklopt. Daar wordt aan de deur geklopt. Wie zou dat zijn? Wees maar gerust mijn kind. Ik ben een goede vriend. Want al ben ik zwart als roet, ‘k Meen het toch goed. Ik kom van Sint Nicolaas, Nicolaas, Nicolaas ‘k Heb voor jou, m’n kleine baas moois in mijn zak Ben je wel zoet geweest? Wees dan maar niet bevreesd Want dan brengt Sint Nicolaas fijn speculaas.

december’10

5


Na 17 jaar wordt er een vervolg geschreven aan het Artès-verhaal. De haarstudio wordt in een nieuw en trendy jasje gestoken. De klanten kunnen blijven rekenen op de vaste waarden van het Artès-team: klantvriendelijkheid, creativiteit, kwaliteit... Met onze positieve dagelijkse inzet en de topkwaliteit van de Redken-producten zullen we u ook in de toekomst terug verwennen. Vanaf 1 december 2010 verzorgen wij u in een totaal vernieuwd interieur. En ontvangen we u graag met een glas bubbels en een kleine attentie. Tot binnenkort!

Marleen en het Artès-team

Kerkstraat 82 - Zaffelare - Tel: 09/355 16 85 - Doorlopend open van 8 tot 19 uur - Zon- en maandag gesloten

Volop kerst in de oude school uw sfeerwinkel voor binnen en buiten

Opendeuravond met bubbels donderdag 2 december van 19 tot 22 u

Opendeur vrijdag ,zaterdag, zondag 3, 4 en 5 december van 10 tot 18 uur, met talrijke acties, sfeervolle lichtjes en…

Doorslaardorp 17 - Lokeren-Doorslaar - www.areafloribus.be - tel: 09.349 15 35 - open van woensdag t.e.m. zondag • Rechtover Optiek Lut Van Bockstael •


Nummer9080

De wereld is rond

Nummervijfentwintigdecembertweeduizendentien

... onze wereld

X 115757 Y195205 03/12/08 17:29:17 www.globography.com

december’10

7


Nummer9080

Lo Actua

Nummervijfentwintigdecembertweeduizendentien

EDUGO Campus Lochristi geeft startschot voor musical van cabaretier Rick Dros!

9080

Een school van ALLES … in het land van NIKS! in Classo

nummer

Een school boordevol talenten, kwieke leerlingen, honinggesmeerde stemmen, dolenthousiaste leerkrachten, naarstige ouders, gedreven directie, een supergetalenteerde peter, kortom, een school van ALLES… en net zij gaan op wandel in het Land van …Niks, waar koningin Koud’nKill meedogenloos regeert en de wetgeving bepaalt dat er niks mag: niet spelen, niet lachen, niet schreeuwen! Niks, niks, niks! En laat EDUGO Lochristi dat gebeuren? Natuurlijk niet! Echt prachtig toch hoe onze

Over het ontstaan van de musical… Het idee voor deze musical is ontstaan vanuit de leerlingenraad. Leerkrachten Ann Sanders en Ilse Welvaert hebben het opgepikt en hun schouders onder het project gezet. Met veel enthousiasme hebben ze bij het begin van het nieuwe schooljaar de leerlingen warm gemaakt om aan de audities mee te doen. Die zijn intussen achter de rug en de verschillende rollen zijn verdeeld. Ook achter de schermen dragen heel wat leerlingen en leerkrachten hun steentje bij. Nu kan het repeteren beginnen, onder begeleiding van Jan Schepens.

Over de inhoud… Het Land van Niks is een modern sprookje, geschreven door cabaretier/theatermaker Rick Dros. In het Land van Niks mag niks. Dat heeft koningin Koud’nKill (Hannelore Temmerman) bepaald. Het Volk verveelt zich nogal. Maar op een dag arriveren de Doodgewone Dames met hun zoon Sebastiaan (Gian De Schrijver). Ze willen helpen het Land van Niks te veranderen in een Land van Wel Iets. Daarom presenteren ze een stappenplan. Om erin te komen moet het Volk eerst leren tv kijken

8 december’10

jeugd in dit zangfeest een symbolische vuist maakt tegen al te dorre regeltjes en verlammende, ontzielde ordonnanties en instructies die alles kapot dreigen te maken. Goed gezien, daar, in Lochristi! En een zinvolle les, ook voor ons, grote mensen! Allen daarheen dus… alleen nog even wachten, want er dient nog een jaartje gerepeteerd. Noteer alvast met stip: de tweede week van mei 2011 is er in hartje Lochristi een spetterende musical!

(“eigenlijk niets doen, maar het lijkt wel iets”). Uiteindelijk gaan ze uit hun dak op een “vette party”. En voor het eerst sinds heel lang danst en zingt het Volk van Niks dat de spetters eraf vliegen. Koningin Koud’nKill is uitzinnig van woede als ze erachter komt wat er is gebeurd, en dreigt met zware straffen. Het Volk wil van haar af. Het plan ontstaat om de koningin te betoveren. Maar dan ontmoet Sebastiaan de koningin … Zal hij op tijd zijn om de aanslag op haar te verijdelen …?

Volgens de peter, Jan Schepens… Ik ben Jan Schepens. Ik ben acteur en zanger en hou van alles waar muziek in zit. Misschien kent u mij als de slechte “Pierre” uit Thuis of als de brave “Jo” uit Familie. Voor en na, tussen en tijdens die twee geweldige tv-opdrachten was er musical. Soms met een grote “M”, soms met een kleine, maar daarom niet minder interessante “m”. Company, Les Misérables, De Drie Biggetjes, Beauty and The Beast, Mama Mia, Evita en Elisabeth, allemaal onvergetelijke ervaringen. En omdat een ervaren man al eens om zijn mening gevraagd wordt, mag


Nummer9080

Nummervijfentwintigdecembertweeduizendentien

ik mij sinds kort “peter” noemen van Het Land van Niks, het muzikale avontuur waarin de enthousiaste mensen van EDUGO Lochristi zich de komende maanden gaan storten. Niets is zo mooi als de verwondering voor het nieuwe en de energie die dat met zich meebrengt. Die energie voel ik telkens weer bij liefhebbers die zich in een project gooien. Het is een pure energie die bergen kan verzetten en het onmogelijke mogelijk maakt. En neem het van mij aan, een musical op poten zetten en tot een goed einde brengen, is een onwaarschijnlijk zware opdracht. Het fijne van peter zijn is dat ik alle voordelen van dit avontuur heb, zonder de nadelen. Hier en daar wat bijsturen, een beetje raad geven, champagne drinken na de ongetwijfeld fantastische première op 13 mei 2011 ... Heeft een mens nog meer redenen nodig om ja te zeggen? Ik dacht het niet! Ik wens de moedige mensen van het creatieve team en de geweldige cast van Het Land Van Niks een fantastisch avontuur toe. En onthoud: “Hoe hoger de berg, hoe mooier het uitzicht!” Uw trotse peter, Jan.

Lo Actua

Wie kan je contacteren? ann.sanders@edugo.be – 0477 34 83 65 ilse.welvaert@edugo.be – 0475 87 59 75 Wie sponsort al? Max&Ine, Kidslab, eetcafé De Reinaert, Avance quality Shoes & fashion, en tal van andere zaken in en rond Lochristi.

Over cast, contacten, sponsors en contacten… Cast? Tja, aan namen noemen uit deze gigantische cast gaan we nu nog niet beginnen, behalve voor de drie mannelijke helden die hun streng moeten trekken tussen al dat schoon, vrouwelijk geweld, maar liefst vijftig in aantal. Een welverdiend applaus dus voor Gian De Schrijver (4STW4), Dylan Puts (1A37), Ashlo Geerinck (2B48)! Wij voelen met jullie mee! Wanneer? In 2011, op woensdag 11 mei (try-out voor de pers) - donderdag 12 mei (schoolvoorstellingen) - vrijdag 13 mei (avondpremière met receptie) - zaterdag 14 mei (avondvoorstelling) - zondag 15 mei (namiddagvoorstelling).

december’10

9


Nummer9080

Nummervijfentwintigdecembertweeduizendentien

Bekend van tv,

maar oh zoveel liever bij ons De Beerveldse wonderboy: Miguel Wiels. 10 december’10


Interview Door Luc Van de Vijver - Foto’s: Michiel De Cleene

A

an het klavier vanaf zijn 3de, on stage vanaf zijn 10de, op tv vanaf zijn 20ste, door liefde betoverd vanaf zijn 30ste, ziedaar het levensverhaal van Miguel Wiels, onze Beerveldse Mozart, in een notendop. Zaterdag 13 november, half elf, de ochtend na Peter Live. We bevinden ons in de supergeluidsdempende studio, uitkijkend boven de overdrassige Beerveldse velden, met een uitgeslapen (jawel!) aangename gastheer, die in een propvolle agenda nog een momentje wist te knijpen voor ons lokale blad. En om geen tijd te verliezen, vallen we met de deur in huis: Miguel, mogen we het interview ophangen aan mensen die je leven hebben bepaald? …(denkt even na, en knikt dan)… ok, geen probleem, maar je weet dat ik over mijn relatie met Free niet te veel in de boekskes uit wil weiden. De kleur van onze pyjama enz. van die dingen, gaat niemand iets aan. Jammer. Net wat ik vragen wou. …(lacht uitbundig)… Ok, man. Shoot!

Ouders Zoals bij zovelen, zijn het de ouders die je in de muziek hebben gedreven? …(ontkent met veel mimiek)… neen, neen, niet gedreven, dat niet. Wel gestimuleerd. Beter is dus te zeggen dat ze oog hadden voor mijn mogelijk talent, en dat ze mij alle kansen hebben gegeven. Maar te beweren dat ze mij gedwongen hebben piano te spelen, neen, dat niet… (kijkt even opzij en denkt na)… Ja, hoe ben ik met muziek begonnen? Het schijnt dat ik vanaf mijn derde gebiologeerd was door alles waar muziek uit kwam. Als ik een klavier zag, een piano, een gitaar of wat dan ook, begon ik te tokkelen met één vinger… (demonstreert even op een denkbeeldig klavier)… en telkens als ik muziek hoorde op de radio, zong ik het na, pop, klassiek, disco, soul… alles met melodie moest eraan geloven… Zo stemvast als je vrouw, Free Souffriau? …(barst het uit)… neen, bijlange niet. Daar zit net het probleem. Ik glijd al te vaak van de noten af, maar goed, het heeft er mij nooit van weerhouden te zingen, hoor! Ik herinner me nog dat mijn pa rond mijn achtste een heus podium heeft gebouwd op mijn kamer, 15 cm hoog, en dat ik daar met een eerste plastieken klavier en dito microfoon, het beste van mezelf stond te geven, voor een groot denkbeeldig publiek… (herbeleeft het zichtbaar even)… zie, dat bedoel ik nu net, met de rol van mijn ouders: ze hebben me gestimuleerd toen duidelijk werd dat ik door de muziekmi-

crobe gebeten was, en nog geen klein beetje. Op een gegeven moment heeft mijn pa me zelfs een buffetpiano gekocht voor liefst 180 000 B.Fr., maar wel met de uitdrukkelijke afspraak dat ik alles zou terugbetalen met wat ik verdiende als prille muzikant, tot op de frank, keurig in schijfjes… (lacht)… En na mijn Latijn-Griekse hebben ze me ook de vrijheid gegeven mijn leven volledig aan de muziek te wijden. Overigens: ondertussen had ik ook al orgelschool en notenleer gevolgd, hoor. Maar euh, zelf waren mijn ouders niet echt muzikaal. Mijn broer, die een jaar jonger is, trouwens ook niet. In die zin ben ik familiaal wel een buitenbeentje.

Will Tura En via je ouders leerde je ook Will Tura kennen? Ja, we hadden zowat alles in huis van Will: de singles, de lp’s… en alles kon ik meezingen. En mijn waardering ging altijd al meer uit naar de componist Tura, dan naar de zanger. Als je ‘Ik ben zo eenzaam zonder jou’ in internationale handen steekt, van bv. een Nat King Cole of een Paul Anka, is dat een wereldhit van jewelste. En zo heeft Tura er nog vele gecomponeerd. ‘Het kan niet zijn’ is toch ook een héél straf nummer, en ga zo maar door… (kijkt even sipjes)… ‘t moet voor Will toch wel frustrerend geweest zijn om te voelen dat je zoveel talent hebt, en dan ingedijkt te worden door het kleine taalgebied waarin je woont?

En mijn vader maar sleuren met dat orgel! En chauffeurken spelen, tot midden in de nacht…

En dat ervaren jullie nu ook? Met onze groepen, bedoel je? Nu, ik ga me niet vergelijken met Will Tura, hoor, verre van, maar wat internationale erkenning betreft, mogen wij toch echt niet klagen. Nederland ging al voor de bijl, en Duitsland is nog altijd

december’10

11


Nummer9080

Interview niet opgegeven. Maar zo belangrijk vind ik dat allemaal niet. Het feit dat ik mijn ding kan doen, componeren en spelen, vind ik allang genoeg. Wat kan een muzikant zich nog meer wensen? En je bent de Vlaamse grootmeester nooit afvallig geweest, ook niet in je puberteit? …(ontkent hevig)… nooit! Waarom zou ik ook? En wat school en zo betreft: vergeet niet dat ik vanaf mijn tiende al op podia stond, en dat mijn klasgenoten wisten dat ik dag en nacht met muziek bezig was… en tja, in zekere zin konden ze het zelfs appreciëren dat ik zo trouw bleef aan mijn jeugdhelden. Vergis je overigens niet: Will zijn songs zijn echte dijken van nummers! Zie maar eens hoe de hele Vlaamse scene zich nu uitslooft op die Turalura-cd’s om het beste van zichzelf te geven, en de nummers van Will waardig te zijn. Je zwoer dus altijd al bij Vlaams? Och, dat niet alleen, hoor, er was ook de internationale popwereld. The Beatles zijn mij ook niet onbekend … (knipoogt en lacht)… Ik speelde als pianist werkelijk alles. Wat ik hoorde, speelde ik na, met of zonder partituur: ik moest en zou de melodieën ‘vangen’. Op die manier ben ik uiteindelijk ook aan de bak geraakt, als jong broekje al, van slechts tien jaar. Een wafelenbak of zo? …(hartelijk lachend om de suggestie)… neen, neen, toch niet…de 9-mei-viering in St-Amandsberg. Via via werd ik voorgesteld aan het organiserend comité, en je gelooft het of niet, die heren met hoed kwamen zelfs tot bij mij thuis om te zien of ik inderdaad wel goed genoeg was om op hun feest op te treden… Ik zie ze nog voor me zitten, die strenge mannen in voornaam pak, en ik maar bloednerveus tokkelen op mijn piano. Maar goed: mijn eerste contract had ik op zak, voor 5000 B.Fr., niet mis hoor toen, om twee namiddagen te spelen. En zo was ik vertrokken voor recepties, volksen wijkfeesten, enfin, noem maar op. En ja, die wafelenbak zal er ook wel tussen hebben gezeten. Maar ook ’t Kasteel van Saffelaere, en vooral ’t Vosken in Gent… Vier tot vijf keer per weekend was geen uitzondering. En mijn vader maar sleuren met dat orgel! En chauffeurken spelen, tot midden in de nacht… Chapeau, hoor, en toch lang niet evident, denk ik nu. En met het winnen van de wedstrijd op de TROS, ‘Parade der besten’, een soort ‘Ont-

12 december’10

Nummervijfentwintigdecembertweeduizendentien

ik een label dat me meer hinderde dan mogelijkheden bood. Ik ben precies daardoor lange tijd in ongenade gevallen bij mensen zoals bv. een Eric Melaerts, die het zo bont maakte dat hij op een bepaald moment zelfs de studio niet in wou, als ik daar zat… nu, dat is later allemaal bijgelegd, en nu zijn we zelfs vrienden, maar ik bedoel maar: hoe sterk de perceptie op zo’n moment werkt. Gelukkig heb ik het later wel als componist, arrangeur, orkestleider enz. waar kunnen maken, maar nogmaals, meer ondanks dan dankzij die Hollandse contest en de nasleep ervan.

Koen Crucke

dek de ster’, voor miljoenen kijkers, kreeg je plots ook nationaal en internationaal veel erkenning? Ja, zeg wel. Maar of ik die hele heisa nu als een zegen moet zien, of eerder als een vloek, neen, daar ben ik nog niet uit. Het heeft mij in een niche gedwongen, een te bekrompen keurslijf, en het heeft me bloed, zweet en tranen gekost

Ze vonden het not-done voor een conservatoriumstudent om als begeleider van Koen Crucke op te treden om daar weer uit te geraken… (knikt, terwijl hij het zich weer voorstelt)… Walter Capiau had me naar VTM uitgenodigd – het waren de beginjaren van de commerciële zender – en zag in mij een Vlaamse Richard Clayderman, en ik heb dan ook tal van nostalgisch beladen cd’s uitgebracht, in een sfeertje van romantiek en candlelight, weet je wel… goed voor de massa mogelijk, maar in de muziekwereld kreeg

Je jarenlange optredens met mensen zoals de zingende dokter Manu Decanck en Koen Crucke schonken je dan live wel meer geloofwaardigheid? Eigenlijk wel, ja. Misschien klinkt dat nu gek, maar toch was het zo. Je moet weten, met Koen was dat lang voor de meneer-spaghetti-gekte, toen we echte volavond-programma’s speelden, en die man heeft me echt het metier geleerd: wanneer pauzeren in een show, hoe een setlist opbouwen, wanneer het einde aankondigen, hoe inspelen op het publiek, hoe aan- en afkondigen… een gouden tien jaar, dat kan ik je wel vertellen. En vergeet niet: ondertussen had ik ook nog mijn eigen bandjes, en deed ik nog veel ander werk. Maar eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat Koen Crucke een man is met veel ‘ambacht’ die me heel veel heeft bijgebracht, wat ik elders niet kon leren. Al zeker op het conservatorium niet. Daar heb ik dan wel weer de muziek zelf leren beheersen en ontleden, de tweede, derde, vierde stem, het arrangement, de sleutels, de omzetting, de partituren, de klankkleur… Maar geen instrument? Je piano? Louter notenleer en zo? … (zucht en haalt schouders op)… gek, hé, maar ik mocht dat niet. Ze vonden het not-done voor een conservatoriumstudent om als begeleider van Koen Crucke op te treden, en dus kon ik me maar als pianist inschrijven als ik kapte met die begeleiding van Koen. Nu, zo onnozel was ik niet. Want optreden, voor de mensen spelen, daar deed ik het nu net voor, dat was het uiteindelijke doel! En om dan ten slotte, na vier jaar hoge school, de draad toch weer gewoon op te moeten nemen waar ik hem gelaten had, met name in het Vlaamse muzieklandschap, neen,


Nummer9080

Interview

Nummervijfentwintigdecembertweeduizendentien

daar bedankte ik voor.

geproducet, we kregen de springplank van Eurosong, neen, niets kon nog fout gaan… tot ze die avond begonnen te zingen… en ramp o ramp: het was vals. Mijn maat en medeproducer Niels William en ikzelf gingen onderuit, in de Green room van Studio 100, en zagen onze droom als een luchtbel uit elkaar spatten… en dan die vernietigende commentaar van Marcel Van Thielt er nog bovenop, en op de koop toe, Kathleen, die hem lik op stuk gaf, en al even fel van zich afbeet… menslief: weg droom, weg hit, weg langverwachte opportuniteit, weg sfeer… Tot…? … ik daags nadien op een productie van de Notenclub Niels binnen zag stormen, met de melding dat de kranten er vol van stonden, vol lof waren, dat het een hit was, en dat we maar liefst 30 000 tot 40 000 singles verkocht hadden, nog voor de release… het succesverhaal van K3 was geboren.

Peter Gillis Je samenwerking met Peter Gillis in de legendarische TOPstudio’s van St-Amandsberg was daarin baanbrekend? Precies. Mogelijk is de naam van Peter wat onbekend bij de grote massa, maar samen met Alain Vande Putte en mezelf, is hij de motor van K3. Om heel kort door te bocht te gaan: ik componeer, Alain schrijft de teksten, en Peter en ik producen. Maar natuurlijk loopt dat alles heel vaak dooreen… Nu zoals zo vaak in mijn leven, was het eerste contact met wat later een beste vriend zou worden, heel koel en afstandelijk. Wat zeg ik? Met Peter Gillis was het ronduit ondermaats. Die vond mij een ettertje, een puistenkopje, een betweter van 16 die een ouwe rot van 28 in zijn eigen studio de les kwam spellen… (grinnikt om zijn eigen gedrag van toen)… Peter had wel een punt, hoor, toen: ik corrigeerde hem, veranderde klankkleuren, vertelde hem zus en zo… terwijl hij toch de succesproducer was van Isabelle A, The Dinky Toys enz. Op een bepaald moment moet ik het zo bont hebben gemaakt, dat Peter me letterlijk voor een mix van een nummertje van ons toenmalig groepje, Quatch, aan de deur heeft gezet… en toch, onze paden bleven elkaar kruisen… en toen zijn muzikale partner van toen, Roland Vanhuffel, wegging, belde Peter me jaren later zelf op om te zien of er geen samenwerking mogelijk was…. (lacht)… Alsof het pas gisteren was, herinner ik me die samenkomst bij me thuis nog, hier in de Parochiedreef …(wijst naar buiten)… Ik had toen ondertussen zelf al een hitje te pakken met Frank Dingenen, ‘Samen in de File’ heette dat …(zingt het voor)… en ook voor Mieke en Jo Vally had ik gecomponeerd, en dus ja, trots speelde ik alles voor voor Peter… (lacht uitbundig)… ik zie hem nog onderuit schuiven in de zetel, van plaatsvervangende schaamte, met een grimas van: manlief, waar ben ik toch aan begonnen? Maar zie, alles is goed gekomen. Ik ben opgeschoven naar hem, en hij naar mij. Idem dito voor Alain, die uit een veel stoerdere en alternatievere scene kwam, maar die nu toch over een gouden pen blijkt te beschikken voor wat wij doen. K3 en zo bedoel ik. Dat was je échte doorbraak. Die fameuze

Free Souffriau

voorronde voor Eurosong? Met de legendarische uitval van Marcel Van Thielt en de even scherpe repliek van Kathleen? Zwijg! De ergste avond van mijn leven… enfin, zo bleek het toch eerst. Zo van: hoeveel erger kan het nog worden? Luister. Ik was er rotsvast van overtuigd dat ik eindelijk een wereldhit te pakken had, met Heya Mama. ’t Nummer had

Op een bepaald moment moet ik het zo bont hebben gemaakt, dat Peter me letterlijk aan de deur heeft gezet… ik geheel en al alleen gecomponeerd en gearrangeerd, en het kleinood lag al drie jaar in mijn schuif op de perfecte uitvoering te wachten. En eindelijk was die er. Wij zouden de voorrondes winnen, én het Eurovisiesongfestival ook nog eens, zo zeker was ik van mijn stuk. Alles kwam te samen: we hadden een leuk trio van meiden, die er goed uitzagen, en konden zingen, we hadden het nummer, het was prima

En laat K3 nou ook net de missing link zijn om tot de liefde van je leven te komen: Free Souffriau? Eigenlijk wel ja. Free zong al voor Studio 100 en ik had ze hier en daar al gehoord, maar ja, ik was zo bezig met mijn eigen ding dat ik het niet zag… Gert Verhulst zelf, heeft me eens gezegd dat ik toch eens naar die Free moest kijken, want dat ze talent zat had… En dat heb ik uiteindelijk ook gedaan, maar of hij het in die zin bedoeld heeft, dat weet ik niet… (schatert)… Enfin, na het feestje om 5 jaar K3 ben ik aan de praat geraakt met Free, en dat klikte wonderwel, vanaf de eerste seconde al. En ’t is nu niet voor ’t een of ’t ander, maar zelfs als ze mijn vrouw niet zou zijn, zou ik nog overlopen van respect voor haar als zangeres. Zo juist, zo goed in frasering, zo sprekend van timbre, zo treffend in performance, zo toonvast… neen, Free heeft volgens mij haar gelijke niet in Vlaanderen. Gisteren nog, in Peter Live, die uitvoering van ‘Ik ben zo eenzaam zonder jou’. Menslief! De rillingen liepen over mijn rug. En die traan was echt, zo onder de indruk was ik! ’t Is gewoon een zegen om met haar te mogen werken… en natuurlijk is zij ook een prachtvrouw, dat spreekt vanzelf! En de mengtafel staat klaar voor de opnames van haar komende Nederlandstalige plaat, medio maart? Stukje horen? Dan zie en hoor je meteen ook hoe dat hier allemaal werkt.

december’10

13


gevloerd door schoonheid... van dichtbij.

Als het om bouwen gaat....

Gentsesteenweg 233 - Lokeren/Eksaarde Tel: 09/348 16 30 - info@vanpeteghem.net

aanschouw de nieuwste tegeltrends op 2000 m2 Tapijtcenter_1110_W_Tapijtcenter 12/10/10 15:18 Pagina 1

VLAANDERENS GROOTSTE TAPIJTWINKEL

Tapijtcenter_1110_W_Tapijtcenter 12/10/10 15:18 Pagina 1

Oosterse, Moderne en klassieke tapijten • Perzisch • Ziegler • Nepal en Tibet • Gabbeh • Natuurtapijt • Langharige tapijten • Vasttapijt • Traplopers

VLAANDERENS GROOTSTE TAPIJTWINKEL

Oosterse, Moderne en klassieke tapijten • Perzisch • Ziegler • Nepal en Tibet • Gabbeh • Natuurtapijt • Langharige tapijten • Vasttapijt • Traplopers

TAPIJTCENTER ZINGEM TAPIJTCENTER ZINGEM

Expressweg N60 Gent-Oudenaarde (Gentsesteenweg 86 � 9750 Zingem) � tel. 09 - 384 29 17 � www.tapijtcenter.be di-vr 10-12 & 13u30-18u30 (za tot 18u) � zondag 14-18u � maandag gesloten

UW GARANTIE

� 9750 Zingem) � tel. 09 � 1500 Expressweg N60naar Gent-Oudenaarde (Gentsesteenweg 86certificaat - 384m292 showroom 17 � www.tapijtcenter.be Rechtstreeks van fabrikant particulier � Oosterse tapijten met van echtheid en 20 000 m2 tapijt op voorraad � maandag � Gratis di-vr 10-12 13u30-18u30 (za� tot 18u) � aan zondag 14-18u prijzen gesloten Het grootste aanbod aan de&scherpste prijzen Maatwerk betaalbare presentatie aan huis

UW GARANTIE

Rechtstreeks van fabrikant naar particulier � Oosterse tapijten met certificaat van echtheid � 1500 m2 showroom en 20 000 m2 tapijt op voorraad Het grootste aanbod aan de scherpste prijzen � Maatwerk aan betaalbare prijzen � Gratis presentatie aan huis


Nummer9080

Nummervijfentwintigdecembertweeduizendentien

Peter Van de Veire En ook in je tv-optredens lijkt vertrouwen me essentieel. Anders zou een show als Peter Live niet mogelijk zijn? Dat is zeker zo. Peter en ik zijn twee handen op één buik. Ieder met zijn typisch, eigen karakter, maar compatibel als geen twee anderen. Althans, zo ervaar ik dat toch. En hij ook, daar ben ik zeker van. Ja, dat vertelde hij ons ook. Maar het eerste contact verliep ook met hem zeer moeizaam?

beste maten… we amuseren ons rot, hebben een weergaloos respect voor elkaar, bellen elkaar geregeld op, zitten samen aan de toog, en we weten perfect wat we aan elkaar hebben… (steekt vinger op)… Toen laatst, in één van de Peter Live shows, Pieter Embrechts en Dieter Deleu me en plein public te kakken zetten in een zogezegd geïmproviseerde song, me daar echt bashten en op me inhakten, zag ik Peter toch een beetje verontwaardigd wegkijken, zo van: kijk gasten, je kan wel de draak steken met iemand, maar je moet in liefde landen… welnu, dat is wat Peter altijd doet: in liefde landen, en dat apprecieer ik zo aan hem. Een echte vriend is dat. Houden zo!

Beervelde ’t Is waar. hij vond mij een droogstoppel en ik hem een haantje-de-voorste, wat betweterig en spottend. En in de Provincieshow, waar ik bandleider was en hij presentator, had ik de

Gert Verhulst zelf, heeft me eens gezegd dat ik toch eens naar die Free moest kijken. En dat heb ik uiteindelijk ook gedaan! indruk dat hij me bij aan- en afkondigingen altijd wat belachelijk maakte… een keer noemde hij me ‘prinses piano’, nu ja, dat kon ik niet over mijn kant laten gaan, en dat heb ik hem nadien ook verteld… en toen zei hij me dat dat gewoon zijn manier van doen was, zijn humor en zo… enfin… Wat later rees de idee van Peter Live en werd de sidekickgedachte gelanceerd met ons tweeën, en die formule werkte wonderwel vanaf dag één. En zie, zo werden we de

Tot slot, na Free en Peter, nog even over je andere grote liefde: Beervelde! Van de navelstreng tot in de kist: Beervelde zal altijd in mijn hart blijven… (wijst naar buiten)… de velden die je hier ziet, daar heb ik gespeeld, ginds in dat bosje heb ik mijn eerste liefje gekust… daarachter ligt het voetbalveld waar ik tot mijn negentiende heb gespeeld en nog steeds af en toe zelf voetbal… dit ben ik… en dat heeft Free uiteindelijk ook begrepen: ik ben zo vergroeid met Beervelde, mijn voeten zitten zo vast in de klei hier, om het zo te zeggen, dat ‘verpotten’ onmogelijk is… neen, Free, die ’t al goed gewoon was in de grootstad Antwerpen, is naar hier gekomen omdat ik gewoon niet elders aarden kan… mensen spreken me hier aan, en ik hen… op het voetbal, bij de slager en de bakker… er is hier een verbondenheid in Beervelde dorp, een chauvinisme, een trots om van hier te zijn, en ’t is als dorp ideaal gelegen in de driehoek Gent-Antwerpen-Brussel… ja, hoe zeg je dat? Beervelde is de max. Voilà. Zo is ‘t, en niet anders! Je zou me bijna overtuigen om te verhuizen! Bedankt en veel succes nog! En de groeten aan Free! Zal ik doen! Tot een volgende! numm

Graag. Kijk, die frase hier is een brainstorm van Alain en mij… exemplarisch voor hoe onze liedjes meestal ontstaan: we praten er wat over, tot iemand een sterke frase heeft, woordelijk bedoel ik, en dan ga ik gelijk aan de piano, en Alain en ik brabbelen er wat toonzetting boven… en zie van ’t een komt ’t ander, en uiteindelijk hebben we een strofe en refrein, en soms al de brug, alles rudimentair maar toch… (speelt de frase af, en neuriet mee)… Begrijp je? En dan gaat ieder zijns weegs: ik componeer verder, en Alain schrijft thuis verder aan de tekst. Vaak ook, arrangeer ik al, met drums, bas, plastieken gitaren, strijkers enz. … (schakelt extra sporen in en er klinkt al een heel straf arrangement, met de beste geluidsklanken en samples)… En wat later, steken we de koppen weer samen, en werken het af. En dan pas krijgt Free het te horen? Wat laat, niet? Toetoet. Zo wil ik het juist hebben. Ik wil het haar zo optimaal laten horen, zodat ze perfect aanvoelt waarheen ik wil. En ja, soms gaat ze er volmondig in mee, soms knapt ze erop af… soms heeft ze gelijk, soms ook niet… en dan dumpen we het nummer, of blijven we er integendeel keihard aan werken tot ze plooit… (lacht)… maar meestal vinden en vertrouwen we elkaar blindelings…

er

9080

december’10

15


December wordt heel feestelijk bij Maatwerk

-25%

-10% -30% -15%

welkom Kom langs en ontdek hoe het eindejaar feestelijk kan afgesloten worden.

-20%

www.maatwerk.be

Toonzaal Maatwerk Dorp West 119 - Lochristi - Tel: 09/345 44 84 - Open van 9u30 tot 12u en van 13u tot 18u

www.lo-immo.be t. 09.342 77 77 Dorp-Oost 32a - Lochristi

te koop I Eksaarde I Bautschoot

Prachtig luxueus afgewerkt duplex 2 slpk (22m² en 13m²) appartement van 120m² + 2 terrassen in! Hoogwaardig afgewerkt, keuken en badkamer nog vrijgekozen worden (budget keuken 10.000euro excl btw, budget badkamer 5000euro excl btw). Uitzicht op groen, zeker een bezoek waard! Verkoopprijs: 260.140 euro

te koop I Lochristi I Smalleheerweg te koop I Zaffelare I Beeweg Discrete verkoop van rustig gelegen goed onderhouden bungalow, 3 slaapkamers op terrein van 541m², zuiders gerichte tuin. Gelegen in doodlopende straat, dichtbij winkels, openbaar vervoer en verbindingswegen. Living (35m²) met inbouwcassette, Keuken (10m²) met alle toestellen, badkamer (7m²) met inloopdouche, garage (25m²) + carport, instapklaar.a Vraagprijs: 298.000 euro

Af te breken woning op 1076m², klein beschrijf. Mooi en rustig gelegen stuk bouwgrond voor Open bebouwing. De straatbreedte bijna 22m. Straat enkel toegangelijk voor plaatselijk verkeer. Orientatie is noordwest, achteraan namiddag en avond zon. Groot voordeel: er staat nog een huisje met een KI 300 euro, dus slechts 5% registratie! Vraagprijs: 231.340 euro , 215 euro / m²

Nieuw project in Lochristi

Te koop

Centrum Beervelde

Grote terassen en uitzicht op groen vanaf 217.334 euro

7500 tot eind dit jaar wees snel, nog

euro voordeel!


Nummer9080

Gentikatuur

9080

Gentikatuur

Nummervijfentwintigdecembertweeduizendentien

nummer

Gentikatuur is een project van tekenaar GIPI (Gillis Pierre) en het sprankelende evenementenhuis Eventor: een gros karakterkoppen uit Gent en omstreken gevat in een prachtig boek. Koppensnellen en smullen, maar!

Roland Van Campenhout

’t Is een kleine wereld, dat weten we wel. En met Roland is het heus niet anders. Onze huisfotograaf, Michiel, die in Gent kamert, hoort heel geregeld nachtelijk virtuoos gitaarspel, en kwam onlangs te weten dat het van de bliksemsnelle Roland Van Campenhout afkomstig was. Een levende blueslegende als nieuwe bovenbuur kan best wel tellen. Dat sneller-dan-het-licht getokkel, mag toch wel verbazen als je de wat hangende, karikaturale kop van Roland bekijkt, die bijna oosters oogt, als een soort nieuwe Confucius: die wallige spinnenpootogen, die striemende baard die omhoog kruipt terwijl de haarlijn op het voorhoofd wijkt, de compartimentenneus die een hoofd dik wordt, de vollippige ondermond, en die gekartelde fronsgroeven als droge Saharagrond. Geef toe, als karikatuur kan dit tellen!

december’10

17


Ine

maandagdrieëntwintig maarttweeduizendennegen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101

18 december’10

Kijkt graag in haar boekjes en luistert vooral naar Daan, is gisteren net gevallen maar zonder veel erg, durft met tante mee te spelen (tokkelen) op de piano, heeft een mooi rood hobbelpaard van Ikea dat eigenlijk een eland is, ziet heel graag dieren maar is ook graag onder ‘t volk, heeft een superknuffel in de vorm van een vis gekregen van tante Kathleen, hoewel ze uiteindelijk een ram werd.


Julie

zondag achtaugustus tweeduizend envier

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101

Heeft alleen nichtjes, is een dansfanaatje, doet ballet en is zot van Clouseau, gaat binnenkort naar het Sportpaleis, krijgt van mama soms de bijnaam “zotte prei” maar ze hoort dat niet zo graag, is wat bang van dieren en heeft liever geen hond ook al wil mama die dolgraag, weet dat er bij de geburen net een baby’tje is geboren, kan koprol en handenstand op de trampoline, is net terug van Tunesië, heeft daar met papa met de quad kunnen rondrijden, somt graag haar volledige Sinterklaaslijstje op maar daarvoor telt nummer9080 veel te weinig pagina’s.

december’10

19


Lootse

door Eric De Wilde

In navolging van onze rubriek van vorig jaar, trekken wij er hier op de redactie iedere maand op uit met Eric De Wilde uit de Pauwstraat. Geen enkele Lootse zolder, kelder, tuin of rommelmarkt is nog veilig voor ons. Binnenkort ook de jouwe?

Als de tijd even stil blijft staan…

Met rasse schreden naderen we eindejaar, en dan bekruipt ons wat heimwee en een hunker naar vroeger. Het verlangen de tijd even stil te laten staan. Alles te herdenken, en vooral, hén nog eens te koesteren die ons hebben gemaakt tot wat we zijn. En kan het treffender dan in een prachthorloge waarin Eric wijlen zijn grootmoeder weer de hand reikt? Verbonden in wat doorgegeven werd? De lijn van vroeger die al als kind door Eric opgeraapt werd en verder ontsponnen. Lees het relaas van

D’horloge van meneer den baron

Eric

Als klein broekje ging ik op een dag mijn Mé bezoeken. Toen ik binnenkwam, zei ze: ‘Ga zitten, jongen, ik heb iets voor je…’ Mijn hart bonsde in mijn keel, want Mé wist precies wat me toen bezighield. Méér: zij had me zelf GEK gemaakt van alles wat stokoud, zeldzaam, bizar en ga-zo-maar-door was. Een decennium eerder, net na de Tweede Wereldoorlog, had ze een dochter verloren – verdriet alom – en om toch ergens haar zinnen op te kunnen zetten, begon ze antiek te verzamelen, en de microbe werkte aanstekelijk… Mé en pé hadden een slagerij, en gedurende de oorlogsjaren hadden ze een aantal mensen geholpen die het héél moeilijk hadden: een stuk worst hier, een schelle buik daar, een potje smout… En net na de oorlog kregen zij ongevraagd (als wederdienst) hulp bij het verzamelen van antieke spullen: al vlug stond ‘de voorste kamer’ vol prachtige dingen: kandelaars met kristallen belletjes, Mariabeelden in ‘Vieux Bruxelles’ met bladgoud versierd, ‘postuurkes’ in porselein of biscuit, een serie tinnen inhoudsmaten van groot naar klein, borden met Napoleon op tijdens de slag van Waterloo… Iedere zondagmiddag trokken we richting Mé en Pé en daar ging ik prompt voor de grote dubbele deur van de voorste kamer staan, tot Mé mij eindelijk mee wou tronen naar haar schatkamer... Telkens was ik SPRAKELOOS bij het zien van al die mooie dingen. Als ukje kreeg ik er zelfs nekkramp van. En steeds opnieuw was er één of andere aanwinst waarover mijn Mé in het lang en het breed vertelde; geen detail bleef onbesproken. Zo ook die keer, toen ik met een kloppend hart aan tafel haar verrassing afwachtte. Wat zou ze nu weer voor nieuws hebben? Zonder een woord te zeggen, plaatste Mé een klein doosje voor mijn neus op tafel: ‘Hier manneke, d’horloge van meneer den Baron’. Het was een uurwerkkastje met bijpassend origineel zakuurwerk van rond 1860, met een passend sleuteltje bij om het op te winden. Het kastje was mooi gemaakt uit fineer-wortelhout, en had bovenaan een dekseltje met een kussentje van vergane rode velours waarop normaal de dasspelden van de trotse eigenaar werden geëtaleerd. Onder het dekseltje was een bakje met een horlogeketting en een horlogesleuteltje. Aan de rechter zijkant was een klein ondiep schuifje met daaraan een bolvormig koperen trekkertje dat diende als opbergruimte voor de manchetknopen. Maar nog verrassender dan het kleinood zelf, was hoe Mé eraan gekomen was… Tijdens WO I leefde Mé in Lemberge. Het was daar toen bijzonder druk in de buurt van het vliegveld waar in een grote loods zeppelins gestald waren,

20

en het wemelde er van de Duitse soldaten. Een aantal van hen bivakkeerde in het kasteel van ‘meneer den baron’ en zoals het in elke oorlog de mode is, werd ook toen door de soldaten het een en ander meegenomen als oorlogsbuit. Zo ook d’horloge van meneer den baron. De soldaat die het ontvreemd had, had er in het plaatselijke café in gezelschap van zijn ‘kameraden’ serieus mee gepronkt en dat bij menig pintje… En al vlug lagen ze met hun hoofd op tafel hun roes uit te slapen… Mijn Mé – die in die tijd een jonge fiere freule was, en tevens de dochter des huizes – trok héél zachtjes en ongemerkt de rugzak van de slapende soldaat die het zakuurwerk getoond had van onder de tafel… en zo kwam het kleinood weer van Duitse in Vlaamse handen… waar het thuishoorde. En het was uitgerekend dat prachtige zakhorloge dat nu pal voor me op tafel stond en dat het mijne werd. Ik kon mijn ogen niet geloven! Wat een verhaal! Wat een lef! Wat een geschenk ook! Dolblij fietste ik naar huis, en ik kon mijn ogen niet meer van de fonkelende schat houden. De moraal van het verhaal? Mé stierf in 1970, maar ze zal pas dood zijn als ze door iedereen is vergeten. Welnu, Mé, wees gerust: dat zal nog héél lang duren! Met dit horloge staat de tijd even stil, en heb ik je zo weer voor me, zoals weleer. In wat mensen schenken, blijven ze leven. Zeker weten.


schattenjacht Huisbezoek Schattenjacht bij een lezer In maart 2008 kwam de familie Garcez in Lochristi wonen. Ze kochten een woning in de Lichtelarestraat. Binnenin werd heel wat veranderd: een paar reeds bestaande muren werden verwijderd en een stuk werd aangebouwd. Het werd uiteindelijk een megaknusse woning waar je nog heel goed de sfeer van ‘toen’ kan voelen. De mooie zoldering met oude balken spreekt boekdelen... Ook de schouw kreeg een beurt. De houten balk zat los en toen men de schouw voor een stuk ontmantelde, kwamen plots een 30-tal oude munten te voorschijn. Ze lagen samen met een trouwring onder de balk kriskras door elkaar. God weet hoe die stukken daar geraakt waren! Verstopt door een vroegere eigenaar? De oudste munt dateert van 1854. Op de voorzijde staat Napoleon III afgebeeld. Zoals reeds besproken in één van de vorige nummers kon deze munt van ‘dix cent’ ook in onze streek gebruikt worden omdat het koper van dit muntstuk in die tijd precies tien cent waard was. Deze munt staat precies voor het tijdstip waarop deze woning gebouwd werd. Was het een aandenken aan de start van de bouw? De rest van de munten dateert uit de periode 1870-1926. Het grootste gedeelte werd geslagen rond het jaar 1900. Héél bijzonder is een penning waarop Leopold I en Leopold II staan afgebeeld: ‘Koningen der Belgen’. De penning werd geslagen in 1905, precies op het moment dat België 75 jaar onafhankelijk was. De geringe diameter van de koperen ring verraadt dat een vrouw er vroeger de trotse eigenaar van was. En een gouden trouwring was toen helemaal géén evidentie! Wie denkt dat de schouw al haar geheimen reeds had prijsgegeven, heeft het mis! De bepleistering van de schouw verborg een 5-tal tegels in Delfts aardewerk. Voorzichtig

peuterde de vrouw des huizes de tegels los en ik kan je verzekeren dat voor zo’n werkje méér dan engelengeduld nodig is, wil je brokken vermijden. Op vier van de tegels staat een boerderij afgebeeld en op de resterende tegel een herder. Deze versieringen zijn typisch voor de 18de en 19de eeuw. De geringe dikte doet meer dan vermoeden dat de tegels dateren uit de 19de eeuw. De typische versieringen in de hoeken noemt men overigens ‘spinnenkopjes’ in het vakjargon. Tegels hadden in die tijd een enorme didactische waarde. Voorleesboeken voor de kinderen waren nog niet aan de orde. Bij de tegels kon men ellenlange verhalen vertellen. Als je het ook maar even toelaat, sta je in je verbeelding plots naast de herder bij zijn schapen of zit je in een van de huisjes naast de boerin te genieten van een bord havermoutpap of van ‘pellepatatten’ met haring of boerenworst... héérlijk!! Een goudschat vinden moet leuk zijn maar zeg nu zelf... schept fantaseren van megaverhalen bij de mini-schat van de familie Garcez uit onze gemeente geen onbetaalbaar genoegen? Up to you!

december’10

21


crème délice artisanaal ijs en ijsdesserts

Crème dèlice was al 15 jaar actief in het bereiden van artisanaal roomijs en heeft een nu een nieuwe zaak opgestart in Zaffelare. Crème délice werkt alleen met eerlijke en zuivere ingrediënten : hoevemelk, verse vruchten en echte vanille... Het aanbod gaat van sorbets over rijkelijk versierde ijstaarten tot schepijs in verschillende smaken (te verkrijgen per liter). Wenst u aan uw ijsdessert of ijstaart een persoonlijke toets te geven dan kan u ook bij Crème Délice terrecht! Graag bestellen op voorhand. nadine martens - nerenhoek 17 - 9080 zaffelare - 09/ 356 86 59 of 0477/366 722

nieuwbouw en renovatie interieur en exterieur mozaïekzwembaden

Vermeco is meer dan woningbouw... Met 22 jaar ervaring in ruwbouw en 14 jaar in sleutel op de deur is Vermeco ondertussen een vaste waarde geworden in deze sector.

VERMECO Nerenhoek 17 - 9080 Lochristi (Zaffelare) Tel/Fax: +32(0)9356 86 59 Gsm 0475/27 52 02


Nummer9080

Nummervijfentwintigdecembertweeduizendentien

Lochristi in beeld

Lo in beeld

Een terugblik op de toekomst

9080

nummer

Naar aanleiding van zijn nieuwe boek, grasduint Danny Sey van Lochristi.com voor ons door de talrijke foto’s die hij de voorbije tien jaar gesprokkeld heeft. Beklijvende, ontroerende, meeslepende... voor elk wat wils, zeg maar. Ziehier een getuigenis in beeld van een spraakmakend en bewogen decennium! Lochristi in beeld, een decennium in 12 maanden, is te koop via een 10-tal verkooppunten in Lochristi. Meer info: www.lochristi.com

De afgelopen 10 jaar is er heel wat gebeurd in Lochristi. Eén van de belangrijkste feiten is ongetwijfeld de heropening van het station van Beervelde. Het was voor mij een voorrecht om dit van op de eerste rij mee te mogen maken. Waar ik ook enorm heb van genoten is het concert “Een fijne kerst met Free Souffriau en Miguel Wiels” eind december vorig jaar. De foto’s van dit prachtige evenement sluiten het fotoboek “Lochristi in beeld, een decennium in 12 maanden” mooi af. Je mag het van mij gerust aannemen, fotograferen voor www.Lochristi.com is een prachtige job. Het is bovendien dubbel genieten wanneer ik dit fotomateriaal van de afgelopen 10 jaar met iedereen kan delen via dit fotoboek. Misschien is dit wel een leuk geschenk voor onder de kerstboom. 2.

4.

1.

3.

5.

6.

1. Lodejo for Life / 23 december 2008 2. Kampioenenviering / 13 december 2009 3. Een fijne kerst met Free Souffriau en Miguel Wiels / 26 december 2009 4. Rikki op Sint-Elooischool / 16 december 2004 5. Heropening station van Beervelde / 8 december 2008 6. Kerstmarkt Lochristi / 16 december 2007

december’10

23


k eschen g e l a Het ide BONS VOOR U CADEA URSUSSEN WIJNC

OPEN-F

LES-DAGEN met door ons uitgekozen h eerlijke wijne en met de m n ogelijkheid to t inschrijven 11 - 12 - 1 8 december 2010 telkens van 1 4u - 18u

Als gediplomeerd Sommelier-Conseil aan de Université du Vin

Ik zal jullie, tijdens kort- of langlopende cursussen, wegwijs

in Suze-la-Rousse (Côtes du Rhône) zal ik vanaf januari 2011

maken in de wijnwereld. Alles wordt op een eenvoudige manier

mijn kennis delen met zowel beginnende als met gevorderde

verduidelijkt aan de hand van foto’s, kaarten en filmfrag-

wijnliefhebbers. Ik ga van start met het geven van wijncursussen.

menten. Dit kan met of zonder gerechten. Voorkennis is niet

De meeste mensen kopen jammer genoeg alleen wijnen van

vereist, iedereen kan zich inschrijven. Cursussen worden in

gekende wijnhuizen. De kennis over de verschillende wijnsoorten

groepen georganiseerd van minimum 5 personen.

ontbreekt. Op één van de talrijke wijncursussen die ik organiseer,

Ook verenigingen die op zoek zijn naar een originele activiteit

kan je – naast de klassiekers – ook minder bekende wijnen ontdekken.

en bedrijfsleiders die hun personeel of klanten willen boeien,

Je komt er meer te weten over hoe je het best deze wijnen

kunnen bij mij terecht. Vanaf 8 januari 2011 kan je elke zaterdag

proeft, hoe deze wijnen worden gemaakt, wat het verschil is

tussen 10u en 18u in De Wijngalerij terecht voor al uw aankopen

tussen merlot en grenache en zoveel meer. Daarnaast krijg je

van wijnen, geschenken en voor wijnadvies op maat.

meer uitleg over het verschil tussen bourgogne en bordeaux,

Op andere dagen kan je er ook terecht na telefonische afspraak

over nieuwe-wereldwijnen, over het gebruik van kurk of schroef-

09/355 89 78.

dop. Bovendien kan je leren in welke glazen je het best de wijn serveert, op welke temperatuur de wijn moet zijn en vooral welk

Wij verwelkomen je alvast met een glaasje bubbels.

gerecht een goede combinatie vormt met een bepaalde wijn.

Prettige Feesten !

DE WIJNGALERIJ Beerveldedorp 63 - 9080 Beervelde - Tel. 09/355 89 78 de.laender@landers.be - Gsm : 0472/29 68 06

Roland De Laender gediplomeerd Sommelier Conseil Université du vin Suze-la-Rousse

Lekkere hapjes op 11, 12 en 18 december aangeboden door Traiteur-Slagerij Johan en Martine en Bakkerij Van Acker


henk c s e g e al Het ide BONS VOOR U CADEA URSUSSEN WIJNC

OPEN-F

LES-DAGEN met door ons uitgekozen h eerlijke wijne en met de m n ogelijkheid to t inschrijven 11 - 12 - 1 8 december 2010 telkens van 1 4u - 18u

WIJNCURSUSSEN Woensdag 19 januari 2011 om 19u30 - BEGINNENDE WIJNLIEFHEBBER 5 lessen voor de beginnende wijnliefhebber

woensdag 19/1 - les 1: degustatietechnieken - woensdag 26/1 - les 2: witte wijn woensdag 02/2 - les 3: rode wijn - woensdag 09/2 - les 4: rosé - woensdag 16/2 - les 5: champagne Prijs: 200 euro (incl. 5 lessen, wijnen, brood, water, kistje met zes proefglazen)

Donderdag 3 februari 2011 om 19u30 - VAN PARELWIJN TOT CHAMPAGNE Prijs: 30 euro (incl. les, wijnen, brood, water. Zes Champagneglazen zelf mee te brengen - deze kunnen eventueel bij ons aangekocht worden)

Donderdag 3 maart 2011 om 19u30 - HARMONIE TUSSEN WIJN EN GERECHT Prijs: 60 euro (incl. les, wijnen, water, aperitief, voor- & hoofdgerecht, dessert. Zes wijnglazen zelf mee te brengen, deze kunnen eventueel bij ons aangekocht worden)

Donderdag 31 maart 2011 om 19u30 - BORDEAUX

Prijs: 30 euro (incl. les, wijnen, brood, water. Zes wijnglazen zelf mee te brengen, deze kunnen eventueel bij ons aangekocht worden)

Donderdag 28 april 2011 om 19u30 - BELGISCHE WIJNEN

Prijs: 30 euro (incl. les, wijnen, brood, water. Zes wijnglazen zelf mee te brengen, deze kunnen eventueel bij ons aangekocht worden)

en henk er c s e bb eg Mooi wijnliefhe de voor

Tijdens de

OPEN-FLES-DAGEN

lekkere hapjes aangeboden door Traiteur-Slagerij Johan & Martine en Bakkerij Van Acker

DE WIJNGALERIJ

gediplomeerd Sommelier Conseil Université du vin Suze-la-Rousse

IOWIJ

N

Beervelde

Beerveldedorp 63 - 9080 Beervelde - Tel. 09/355 89 78 de.laender@landers.be - Gsm : 0472/29 68 06

Roland De Laender

TOP B

Wijnen in ons assortiment: Bordeaux - Bourgogne - Côtes du Rhône Loire - Provence - Languedoc Roussillon Jura - Belgische wijn - Chili - Zuid Afrika Spanje - Portugal - Italië - Australië Cava - Champagne - Tokaj


2010

versheid - klantvriendelijkheid - kwaliteit 18-12-2009 09:55:56

.indd 1

AMB_081212_01_Winkbord2010

Groot assortiment bereide gerechten, steeds seizoengebonden

Keuze uit meer dan 20 TAPAS - specialiteit tapasschotel

Meer dan 100 soorten geaffineerde kazen - specialiteit kaasschotels

Aanbod verzorgde salades

Variatie van seizoengebonden patĂŠs

Selectie van fijne Italiaanse en Spaanse charcuterie

Ruim aanbod van Franse, Italiaanse en Spaanse wijnen. Cava en Champagne (ook gekoeld te verkrijgen)

Bekijk ook onze eindejaarsmenu... bestel tijdig. www.traiteur-mangetout.be Openingsuren: Woensdag tot vrijdag: 10u tot 19u - Zaterdag 9u tot 18u - Zondag 9u tot 13u. Van 1 oktober tot 31 maart ZONDAG OPEN van 9u tot 18u Steeds DOORLOPEND open Dorp-west 87/3 - 9080 Lochristi - Tel. 09/326 0700 - Fax. 09/326 0500 - info@traiteur-mangetout.be


Nummer9080

Nummervijfentwintigdecembertweeduizendentien

het ei

Lo Actua

Oproep van Lieva Van Driessche kerst voor iedereen te Zeveneken Voor de vijfde maal wordt er op Kerstdag een feestmaal aangeboden aan mensen die hierdoor even de eenzaamheid vergeten en ook aan hen die het financieel wat moeilijker hebben. We gaan er een echte feesteditie van maken met een optreden van een zangeres en nog andere verrassingen. Dit feest zal doorgaan in de oude gemeenteschool in de Hoekstraat te Zeveneken. Deze namiddag wordt volledig georganiseerd door vrijwilligers en daarom durven we vragen of er mensen zijn die dit goede doel willen steunen? Dit kan door storting op het volgende rekeningnummer 979-7842949-19 Bij voorbaat hartelijk bedankt. Voor info: 09/355 74 53 of 09/ 355 91 31

Oproep van Hilde Van Laere vertelavond op 10 december en rubberen mallen Lieve mensen allemaal, Daarnet bezoek gehad van twee Indische broeders. Eén van hen is directeur van een psychiatrisch hospitaal in Ranchi (India). Ze houden daar dus ook een soort kerstmarkt en zijn op zoek naar ‘rubberen mallen’ om zelf kerstfiguren te ‘gieten’. Hier is dat mogelijk wat gedateerd, maar ‘t moet daar nog erg in trek zijn. We hebben verschillende winkels afgelopen, maar niets gevonden. Iemand een idee? En wie het relaas wil horen van onze laatste Indiareis voor ons goede doel, is van harte uitgenodigd op vrijdag 10 december voor een foto- en vertelavond, die je zal brengen van India naar Nepal. Inkom een luttele 2 euro, in de StHubertus Zaffelare om 20.00 u. Tot dan? Merci hé! Hilde

wxw

Oproep van Patrick Bonne - Herbeleef John Lennon op 28 november In dit John Lennon-jaar († dertig jaar geleden), nodigen wij de culturele en muzikale fijnproevers onder u graag uit naar de theaterproductie In my Life ofte de Liefde van John Lennon, naar het gelijknamige lied van hem. U krijgt prachtige livemuziek te horen, ondersteund door beklijvend beeldmateriaal en teksten van Luc Van Autreve.

IN MY LIFE

Uitvoerders: Dirk Van Hecke (gitaar en leadzang) - Ronny Wijnings (drums, percussie en zang) - Patrick Bonne (basgitaar, gitaar, sister en zang) - Luc Van Autreve (teksten en bruitage) - Peter Van der Eedt (keyboards, geluidstechniek en multimedia) - Geert Poelman (technische ondersteuning)

ZO 21 NOV / 2010

Theater De Schizo’s - 28 november om 20.15 u. - VVK € 6 - ADK € 7 - reservatie 0495 86 27 02 of 09 340 50 56 - locatie: Torenzaal - Torenstraat 1 - 9160 LOKEREN

Theatermonoloog met live muziek over leven en liefdes van JOHN LENNON

DOOR THEATER DE SCHIZO’S 21 november 2010 - 20:15 u 28 november 2010 - 20:15 u

ZO 28 NOV / 2010

VVK : 6 euro ADK : 7 euro

RESERVATIE 0495 86 27 02 09 340 50 56 TORENZAAL - Torenstraat 1 - 9160 LOKEREN V.U. Beuseling Marc Ledehof 38 Lokeren

december’10

27


Schoenen - Lederwaren - Accessoires - Portefeuilles - Riemen - Handtassen ­-­­­ Sjaals - Fantasiejuwelen

Voor uw eindejaarsaankopen, vergeet niet bij Pasquali langs te lopen Moleneinde 43 - Zaffelare - tel: 09.355 19 45

Open: dinsdag tot zaterdag van 9.30 tot 12 en van 14 tot 18.30 uur Vrijdag open tot 20 uur - Zondag van 10 tot 13 uur - Maandag gesloten

Rijschool Zeveneken

Volgende cursusse

n theorie

• • • 6 december 20

10 • • •

Gentsesteenweg 435 9160 LOKEREN (Zeveneken) Tel. 09.348 53 71 en 09.356 85 27 www.rijschool-zeveneken.be

Bloemen Amaryllis •••••••••• O P EN D EURW EEK EN D KERST

Vrijdag 17, zaterdag 18 & zondag 19 december telkens van 9u tot 18u - zo 9u-12u

OPENINGSUREN EINDEJAAR

Vrijdag 24 & 31 december van 9u tot 17u zaterdag 25 dec. & 1 januari van 9u tot 13 u Bloemen Amaryllis - Buyle Sophie - Dorp-West 25 - Lochristi tel & fax: 09/355.07.38 openingsuren: ma gesloten - di-za 9u-12u & 13.30u-18u - zo 9u-12u



 



 





 



bvba NORMAN HOORAPPARATEN AANPASSING + HERSTELLING VAN ALLE MERKEN

Digitale hoortoestellen die zich automatisch aanpassen aan de omgevingsgeluiden. Vrijblijvend op proef mits voorschrift neus-, keel- en oorarts. 3 tot 5 jaar waarborg. Permanente service aanwezig, ook bijhorigheden zoals batterijen, anti-lawaaibescherming en zwemoordopjes op maat.

BVBA NORMAN • Oude Boomgaardlaan 18 • 9080 Lochristi Tel: 09 355 96 16 (enkel na afspraak) • E-mail: lucnorman@skynet.be


Nummer9080

???????

Nummervijfentwintigdecembertweeduizendentien

cursiefje

door Inge Suys

Z

alige momenten in een zalig decor. ‘t Was lang geleden: we zouden nog eens de Côte d’Azur onveilig maken. Alleen al het woord sprak toen en nu nog steeds tot mijn verbeelding. Supercool leek het me, een azuurblauwe zee in plaats van de ordinaire grijze. Ideaal om met mijn fluobadpak op een luchtmatras wat rond te dobberen. Maar de andere gezinsleden wilden liever culture en geen aventure... dus dat werd een église alhier en een hôtel de ville aldaar. Papa wist er alles van! Vive de Michelin vert. Ik heb meermaals gepoogd de Bijbel der verschrikkelijke uitstappen te verstoppen, maar dat leverde teveel paniek op. En een uur in de hoek achter ’t gordijn. Dus volgde er steevast een stevig doch slaapverwekkend woordje uitleg. Zelfs over de lokale bevolking. Kijk daar, fluisterde papa op iets te luide toon tegen ons, en hij wees stillekes doch heel zichtbaar met zijn grote handen naar een naderend individu. Da’s nu een ty-pi-sche Fransman, kindjes! Zie je dat: béret, baguette et demi-bouteille! De dag ervoor had ik hem bij de bakker ook al wat geleerd: Frans brood da’s une baguette, want un pain français bestaat niet, comme nous sommes en France, tous les pains sont français ici, en een pistolet is een geweer dus pistolets zijn eigenlijk des petits pains. Niemand kon nog volgen, broer draaide met z’n ogen en bestelde dan maar un pain brun. Il aimerait un pain gris, lachte ik tegen de vendeuse, mijn ogen ten hemel slaand om zoveel onwetendheid. Anyway, ik bedoel, enfin, die typische Fransman annex attributen zette zich niet ver van ons en nam zijn gazet. Schitterend! schalde papa, zo typisch Frans,

baguette, gazette….Toupette! vulde broer aan. Toen de typische kerel zijn Times openvouwde, werd het wat stiller. Het was een Brit. We hadden erna nog een discussie of het nu cabillaud of callibaud was, maar papa’s kookpunt was langzaam bereikt. Zoveel jaar later... Schatteke, zei mijn liefste, heb jij geld bij voor de paysage? Paysage? Het landschap? Euh, neen, is dat niet gratis? Allez, zei hij verveeld, ge weet wel, de .. peijage. Aahh, péage. En Français, il faut bien prononcer les différentes lettres, mon amour. Ik kon het niet laten. De tolwegen. Op voorhand gekeken hoeveel dat kost per traject, check! Maar waar ik niet aan gedacht had: de péages zijn vaak niet meer bemand of bevrouwd, ‘t zijn nu robotten. Dus beter gepast geld bijhebben. En dat was nou net het probleem: het geld had mon amour zodanig goed verstopt dat we de hele auto zouden moeten ombouwen. Dat doet hij met alles: ik ga dat verstoppen op een plaats waar niemand aan denkt. Twee weken later hij dus ook niet meer. Dat brengt wel eens fortuinlijke taferelen met zich mee: Liefje, waarom zit er geld in het eierbakje van de koelkast? Ginder aan de péage het dus wel handig geweest als er ergens een madame of monsieur ons terug kon geven op de 50 euro, die ik wél bij me had. Kom, zei mijn lieveling, we gaan bij die madam! Ik zag geen madam, enkel hokjes om geld in te gooien. Dáár: Nancy Mulhouse. Hun naam en al staat op hun kantoor. Interessant! Dan heten ze hier allemaal zo, merkte ik schrander op, gelijk bij de Chinezen: iedereen Wang en Wong. En ja hoor, op de helft van de hokjes stond haar naam. De

het ei

auto voor ons had ook een probleemke: een ietwat krakkemikkige Vlaamse vrouw moest

Typisch ook uitstappen, want ze kon zo niet direct aan het geld dat ze in haar figuurcorrigerende gaine had gestoken. Dus ik schoot te hulp, en wilde haar helpen, Nancy zei dat ik moest blijven zitten. Goh, zei de vrouw, ik heb een valse heup, da’s lastig. Na veel gesjor en gesleur kon ik de centjes uit het vastgesnoerde korset verwijderen. Allemaal nieuw gestreken briefjes, in een plastiekske, dus het gainezweet kon er niet aan. Gelukkig. Gezwind en triomfantelijk sprong ik tussen de uitlaatgassen door naar Nancy om haar het geld te geven. Ze wilde het niet aannemen, want het mocht niet van een andere reiziger komen dan de auto die voor haar stond. Ik gaf het haar toch met de mededeling dat ze moest oppassen: de oudere dame had een valse heup, en die heup, wel die was echt hèèl vals want had al verschillende mensen gebeten. De echtgenoot aan het stuur, met de handtas van mevrouw op schoot, en obligate klak, knikte eens vriendelijk. Ik denk dat ze nog altijd overwegen me te adopteren. Terug op de autoroute maakte ik me ernstig zorgen: méénde mon cher dat nu van die Nancy of niet? Net voor het moment dat ik dacht: waar ben ik ooit iets mee begonnen, gaf hij me de verlossende clin d’oeil. Adieu ménage à trois: lui, Nancy et moi.

Lo Actua

nummer

dikke, dikke proficiat 9080 Een voor Koester -

Kom op tegen Kanker

Schepen Janine Stadeus laat ons weten dat de opbrengst van de actie Koester maar liefst – hou je bretellen vast – € 11 725 euro is: “De dame links is verpleegkundige, en heeft goede uitleg gegeven aan de aanwezigen over het project Koester, en was gelukkig onze cheque te bezorgen aan het Kinderkankerfonds.”

december’10

29


Armworstelen of handschudden

Nummer9080

Nummervijfentwintigdecembertweeduizendentien

Armworstelen ofhandschudden Correspondentie over de site recht tegenover het Postgebouw

Parking of speelbos?

T

erwijl de grote nationale bonzen nauwelijks uit de media weg te branden zijn, zou

men verkeerdelijk kunnen denken dat het hier lokaal politiek luw is. Niets is minder waar. Er blijven heikele punten, knopen dienen ontward, meningen verschillen. Hierbij de pamfletgewijze armworsteling tussen ons lokale Groen! en Open VLD!

Vraag

De gemeente Lochristi kiest opnieuw voor koning auto … een gemiste kans!

In een schoolse, speelse omgeving, waar veel kinderen vertoeven, kiest het gemeentebestuur om op het terrein recht tegenover het huidige postkantoor, een nieuw bijkomend parkeerterrein aan te leggen. Aanvankelijk, bij een eerste beslissing, werd hier een nieuw politiekantoor gepland. GROEN! Lochristi wil dit alvast niet. Wij schoven een alternatief naar voor: een speelbos! Het bestaande groene terrein kan gemakkelijk en goedkoop omgevormd worden tot een speelbosje, aansluitend bij de verstedelijkte dorpskern, in de nabijheid van de school en de jeugdlokalen. Een plekje op loop- en fietsafstand waar onze jonge gasten kunnen ravotten, zich uitleven. Dit idee werd toen zomaar weggelachen en kreeg geen kans.

30 december’10

Wat zijn de gevolgen? Meer auto’s zullen voor nog meer onveilige situaties zorgen, er wordt opnieuw gekozen voor een beton- en/of asfaltparking die meer auto’s zal aantrekken. Nog meer verharde terreinen in Lochristi-centrum zijn niet wenselijk. Zo krijgt men een achterbank-generatie want ouders en jongeren durven niet met de fiets of te voet naar school, bieb en/of speelplein. M.a.w. KONING AUTO blijft het straatbeeld domineren. Het gemotoriseerd verkeer neemt toe met als gevolg meer onveiligheid voor de zachte weggebruikers, o.a. de kinderen. Bovendien tast deze beleidskeuze onze leefkwaliteit en ons leefmilieu verder aan. In andere gemeenten, steden maakt men terug meer plaats voor groene ruimten. In onze gemeente heeft men deze beleidskeuze nog niet gemaakt. Groen! Lochristi komt op voor redelijke, uitvoerbare projecten in je buurt, waar iedereen beter van wordt en die iedereen ten goede komen! Groen! vraagt dat het gemeentebestuur op haar beslissing terugkomt. Neem gerust contact op met de mensen van GROEN! Lochristi via onze website: www.groenlochristi.be


Nummer9080

Armworstelen of handschudden

Nummervijfentwintigdecembertweeduizendentien

Hugo Polfliet

Jean-Pierre Raman

55 jaar lid van het dagelijks bestuur leerkracht 25 jaar in politiek hugo.polfliet@pandora.be en groenlochristi@hotmail.com www.groenlochristi.be

56 jaar Schepen Openbare Werken, Recyclagepark en Afvalbeleid. Beroep: fulltime schepen 28 jaar actief in de Open VLD waarvan 6 jaar OCMW, 6 jaar gemeenteraadslid, 6 jaar voorzitter.

© Lochristi.com

GROEN! Lochristi

Open VLD Lochristi

Antwoord Parking Koning-Boudewijnlaan

Enerzijds met de uitbreiding van de kleuterschool en de bibliotheek. Anderzijds met de snelst groeiende gemeenteschool van OostVlaanderen, de Post, het gemeentehuis en de markt op dinsdag volgt er nu een parking met een skatepark voor de jeugd. Daar het skatepark aan het voetbalterrein Lobos plaats maakt voor de Schuttersmaatschappij Sint-Sebastiaan, uit de Schoolstraat, was het College op zoek naar een andere bestemming voor de jeugd om te kunnen skaten. Aangezien het terrein van de vroegere Rijksschool eigendom is van de gemeente was de keuze van het College snel gemaakt. Het College van Burgemeester en Schepenen heeft het voorstel gedaan aan de gemeenteraad om op het braakliggend terrein een parking en een skatepark aan te leggen, dat dan ook unaniem goedgekeurd is. Een studiebureau werd aangesteld na

heel wat vergaderingen. Na verschillende voorstellen van plannen aan het college, werd er een voorstel gedaan naar de gemeenteraad samen met een begrotingswijziging, om het ramingsbedrag van € 215.000,00 goed te keuren. Dit is ook unaniem gebeurd. Bij het ontwerp is er plaats voor 110 auto’s en een skatepark voor de jeugd. Op één na blijven alle bomen behouden en rond het terrein zal er voldoende groenbuffer voorzien worden met een verbeterde ingang naar de jeugdlokalen Orphanimo. Ondertussen zijn de prijsoffertes binnen en zal het College toewijzing doen aan de meest voordelige aannemer conform het bestek, zodat de werken zo snel mogelijk, afhankelijk van de winterperiode, van start kunnen gaan. We zijn er dan ook van overtuigd dat dit een goede beslissing is ten dienste van de bezoekers van de omliggende gebouwen. Jean-Pierre Raman Schepen Openbare Werken, Recyclagepark en Afvalbeleid.

december’10

31


Drankenhandel

Nico & Kathy De Clercq

Maes Pils 24x25cl 21+3 gratis € 8,65

geldig van 4 december tem 2 januari 2010

Bisquit cognac 70cl € 17,99 + bon € 1,00

Glenfiddich Malt 12 jaar € 25,50 + bon € 2

Sandeman porto ruby 70cl € 7,69 + 30 Cl gratis

Promoties Cointreau 70 cl € 16,79 + bon € 1,50

Il colle Prosecco 75cl € 5,95 11+1 gratis Kom hem proeven op ons opendeurweekend! Passoa 70 cl € 10,89+ bon € 1

Coca-cola 6x1,5 L Coca-cola light 6x1,5 L Coca-cola zero 6x1,5L € 8,59 5+1 gratis

Grimbergen bruin of blond 33cl 6+2 gratis € 5,75

Een greep uit ons prachtig assortiment wijnen Witte wijnen - Château du Barail Bordeaux 2009 - Château La Boutignac Corbières 2009 - Macon-Villages Les Ancolies 2009 - Bourgogne Chardonnay Prestige 2007 Domaine Henri De Villamont - Pouilly Fuissé 2007 Domaine Henri De Villamont

€ 4,80 € 4,90 € 8,90 € 9,40 € 15,90

11+1 Gratis 11+1 Gratis 5+1 Gratis 11+1 Gratis 5+1 Gratis

€ 4,80 € 4,90 € 7,95 € 12,00 € 15,45

11+1 Gratis 11+1 Gratis 5+1 Gratis 11+1 Gratis 5+1 Gratis

Rode wijnen - Château Du Barail Bordeaux 2009 - Château La Boutignac Corbières 2008 - Château Recougne Bordeaux Supérieur 2008 - Baron de Boutisse St. Emilion Grand Cru 2006 - Château Malmaison Moulis en Médoc Baronne Nadine de Rotschild 2004

Dorp West 134 - Lochristi - tel: 09/355.11.97 - info@nicosdrinkmarket.be


Drankenhandel

Nico & Kathy De Clercq Dorp West 134 - Lochristi - tel: 09/355.11.97 info@nicosdrinkmarket.be

zaterdag 4 en zondag 5 december 2010

Opendeurweekend & Wijndegustatie Wij verwachten iedereen in de zaal boven de winkel. Wij stellen u een uitgelezen gamma cava’s, witte en rode wijnen voor. Tijdens de degustatie bieden wij u doorlopend gratis een kaas- en breugelbuffet aan voor 2 personen.

Grote keuze eindejaarsgeschenken

26

op zondagber. n e p o k Oo decem g 27

en maanda


Opendeurweek

van zaterdag 27 november tot zondag 5 december Doorlopend open van 9 tot 18 uur

Een opendeurweek in kerstsfeer met volop bloemenarrangementen, decoratie, sfeervolle geschenken, gordijnen en behang. Opendeuractie:

per aankoopschijf van 20 euro ontvang je een aankoopbon t.w.v. 2 euro

Niet geldig op promoties, verven, gordijnen en behang. Aankoopbon te besteden vanaf 15 december 2010.

L. Bogaert - Kerkstraat 49 - Zaffelare - T. 09.355 14 37 - www.bogaert-bloemen.be - info@bogaert-bloemen.be

!

Maak kans op een maandboeket, 1 jaar lang thuisbezorgd! Steek deze bon in onze box tot 5 december. Naam: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Tel: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Mailadres: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


gedicht

Afscheid Er is geen afscheid, lieve moeder, alleen ik hier, en jij daar. De rimpel van het heengaan in het avondmeer, en de regenboog die de grond niet langer raakt. Ik heb geen woorden meer. Geen teken, geen gebaar. Wat rest is geplante liefde in een tenger lichaam dat stamelt en stottert en de aarde kust waar jij bent heengegaan. Er is geen afscheid, lieve moeder. Geen. Niet een. Niet even. Geen. Zou afscheid bestaan als ik stil, steeds voller blijf van wie mij hier alleen in zoveel liefde achterlaat?

Š nummer9080

Lvdv

december’10

35


36 december’10


Nummer9080

De mediawatcher

Nummervijfentwintigdecembertweeduizendentien

9080

nummer

Elke maand bladeren we de magazines door op zoek naar een frappante foto van de hand van Filip Naudts. In Ché 11/2010 viel ons oog tussen het lezen van de boeiende artikels in onder meer op deze 2 foto’s met Eline De Munck. We konden niet kiezen, dus besloten we ze per uitzondering allebei te plaatsen. Vanwaar de verrassende wending, Filip, om eens de meester zelf in beeld te brengen? En wat we ons stiekem toch ook een beetje afvragen: hoe gemakkelijk heb jij het om modellen als Eline De Munck te overhalen om uit de kleren te gaan?

de mediawatcher Fotograaf Filip Naudts. “Sinds de lancering van de rubriek Rendez-vous in Ché heb ik als fotograaf het zogenaamde privilege om maandelijks een pseudo-nachtje door te brengen met een Vlaamse bekende schone. Puur voor de fotografie uiteraard en met de nadruk op het fotograferen en het poseren zelf, dus op de interactie tussen de fotograaf en zijn model. Af en toe opzettelijk een statief of een lamp in beeld, of net zoals in deze foto’s een partij van de fotograaf zelf, om die interactie extra te beklemtonen. Het intieme concept dwingt me tactvol te werk te gaan en op korte tijd vertrouwen te winnen bij de modellen. Bij het carpoolen al merkte ik dat Eline De Munck er veel zin in had, maar tegelijk toch ook wel een beetje schroom diende te overwinnen voor wat haar te wachten stond. Begrijpelijk, want van de man met wie ze enkele uren lang een kamer zou delen, kende ze de foto’s wel, maar ze had hem nooit eerder ontmoet. Eens aangekomen in het Brugse Kasteel Ten Berghe gaf mijn intuïtie me daarom aan om met de spreekwoordelijke deur in één van de gastenkamers te vallen, en Eline uit te nodigen meteen de jacuzzi uit te proberen. Dankzij de bubbelproductie zou een scheutje badschuim immers al volstaan om de gevreesde blootfactor tot het minimum te beperken. En het wilde warme water maakte hiermee het breken van het ijs tegelijk overbodig. ;-) ” Meer: www.guardalafotografia.be

december’10

37


Nieuwe collectie Olivier Strelli ! Prijs voor volledige boxspringset met multipocket temporis veer en luxueus bedlinnen “Colors” by Olivier Strelli vanaf

� 2.995

Gentse Steenweg 9 - 9160 Lokeren

(Oude baan Gent-Antwerpen)

Tel. 09 348 19 72 www.noppeslaapcultuur.be

Openingsuren ma - woe - do - vrij - zat: van 10u - 18u of op afspraak gesloten op dinsdag en zondag


Nummer9080

Jonge Lootse wolven

Nummervijfentwintigdecembertweeduizendentien

9080

nummer

jonge Lootse wolven Kevin & Jens De

Kegel

9080

nummer

Deze maand hebben we er gelijk twee. Twee Beerveldse broers met hetzelfde snelle bloed door de aderen, het scherpe haviksoog, de verende springkracht, dezelfde Belgische titels, of toch bijna. Jens en Kevin De Kegel zijn supercrossers, en daar hebben we het laatste nog niet van gezien of gehoord. Volbloed kampioenen die Lochristi nog maar eens op de kaart zullen zetten. Jens is Belgisch kampioen bij de quads-beloften en Kevin is vice-kampioen bij de nieuwelingen Mx 1/3 A, dus net geen kampioen. Er loopt (oeps: rijdt) hier toch veel talent op Lootse bodem! Hier volgen enkele actiefoto’s en een woordje uitleg van enkele ingewijden, die zoon-/lief eens wilden verrassen… Goed gedaan, mama en vriendin! (Op de foto’s herken je Jens aan de rode trui. Zijn broer Kevin draagt een zwarte T-shirt.)

‘Op 29 augustus 2010 werd Jens De Kegel uit Beervelde Oost-Vlaams kampioen bij de reeks Quads Beloften. Hij is ook al Belgisch kampioen bij de Quads, dus hij heeft dit jaar een prachtig parcours afgelegd, ondanks zijn ongeval van vorig jaar, in Laarne op 19 april 2009. Dat jaar was voor familie De Kegel, vrienden, fans en supporters bijna fataal... Jens viel met zijn quad, de eerste bocht na de start, en iedereen vreesde voor het ergste. Jens had een dubbele openarmbreuk... en verloor daardoor zijn Belgisch kampioenschap. Hij was er uiteraard het hart van in. En wij ook. Niemand had ooit gedacht dat hij nog zou rijden, zijn quadcarrière zat erop, zei iedereen. Maar Jens zelf besliste hier anders over. Met zijn koppig, optimistisch karaktertje en na maandenlange revalidatie kroop hij al vlug op een nieuwe, prachtige KTM-quad. De Quad blonk maar de oogjes van Jens des te meer. Hij trainde dat de stukken er vanaf vlogen en reed de eerste wedstrijd van het volgende seizoen al mee. Hij verraste iedereen en niet het minst zijn concurrenten. Jens verzette bergen en trainde alsof zijn leven ervan afhing, met het Belgisch kampioenschap voor 2010 als resultaat. Hij was trouwens niet het enige familielid dat zorgde voor een Belgische vice-titel. Ook zijn broer, Kevin De Kegel ontving de Belgische titel bij de Nieuwelingen MX 1/3 A. Door het plotse ongeval van zijn broer was Kevin vorig jaar heel verward. Hij was heel onzeker maar hernam zich volledig in 2010, waardoor hij op slechts zes puntjes strandde van zijn Belgische titel. Maar Kevin nam het sportief op en de feestvreugde was er niet minder om. Graag willen wij iedereen bedanken voor de onvoorwaardelijke steun en voor het supporteren gedurende het hele crossseizoen!’

december’10

39


Whisky Happening 2010 Whiskyliefhebber: Guinness van ‘t vat Nieuw vat whisky

bij uw whiskyspecialist De Clercq Geert Vrijdag 26 nov > start 20 uur, Dorp-Oost 133, Lochristi

Irish music - Evergreen songs & balfolk - Broodjes zalm - Haggis Guinness van het vat + andere dranken - Tal van proefstanden > whisky > rhum NIEUWE whisky van het vat!

Openflessen

weekend Zat 11 & zon 12 dec

Wijnen - Champagne - Bieren Likeuren Verschillende degustatiestanden Whisky’s & Rhums - tal van promoties

december Zondag 19 vo or al uw ook open aankopen eindejaars

Bij aankoop van 2 bakken streekbier naar keuze of 2 flessen single Malt Whisky’s naar keuze gratis*

prachtige kalender 2011 > photographed by Frank De Mulder * zolang de voorraad strekt

bvba De Clercq & Zoon - Dorp-Oost 133 - 9080 Lochrisi - tel: 09.355 57 55 fax: 09.355 54 05 - drinks@skynet.be - www.whiskyworld.be


Nummer9080

Nummervijfentwintigdecembertweeduizendentien

Voor een goed begrip

Lootsche tafelgesprekken In deze rubriek moedigen we de Lochristinaars allen uit de begripsverwarring te bekampen. Zit je een moment samen aan tafel, in de woonkamer, buiten in de tuin...? Zeg dan voor:

Dialect

Hertaling door André

Nen gritter Gekken Een duuezantsen Een zwalpeij Nen looden

Onaangename (onderhuidse) spotter Spot drijven met iets of iemand Een doodsprentje Een onnozelaar Waterdichte lange jas

(Zuid-)Afrikaans Vertaling Een lokfilm Uitdraaipad Een rekki Een stootskraper Vuisslanerij

Een reclamefilm Zijweg Een elastiekje Een bulldozer Een knokpartij

Vijf van één - deze maand: beroepen Nen pirdemiëestre Nen schuibre Nen vienskluts Nen zandstuivre Nen gardesas

Dierenarts Een herder Handelaar in biggen Een infanteriesoldaat De jachtwachter

Over de schreve - deze maand: Lokers Komaale Nen moazoart Tuuësverasbruuëd Verfeurtelen Lekkerbeetsjen

Een bolvormige kom om bv. sla in te spoelen Een meikever Paddenstoelen Struikelen Klimboon met platte peul en kleine zaden

9080

nummer

vruint moar oan

W

André

‘t meeladres: a.baert.kapelstr@skynet.be

eete wie da ’t er uuek nie goe beezig es, da es onze vriend Sent Niekluis. Vroegre liet ee em moar zien einde van noovembre moar nui komde em al teeën van als Allereiligen gepasseerd es. Ze spreekn dan van de “arbeidsduurverkorting” en ee moe van langs om langre wirken. Veur e zuue nen ouen mens, da moet toch uuek nie in zijn kliëern kruipn. Dan ze moar oppasn of ee zal ’t er ne kiëer zijn... oan vuiën. ’t Schilt, meniëer loat em teeënwoordig voern in een sieke slee of kiëert er zelfs zijn and nie veurn omme om in nen eeliekoptre te kruipn. ’t Es verre gekomn: vroegre zat ee op nen eezle en als den dien nie miëer vuuert wildigen ei ‘k den eiligen man nog weetn te voete goan in de sniëe, ’t alvend op de kassei en Piet doarachtre mee ne zak op zijn rugge. Als ze binnen kwamn moeste uldre iëest nen dreuble geevn om te bekomn van de kou. Want die menschen kwamn uit de woarme landn en die woarn de kou nie geweune. Binst da Piet zijn dreuble uitdronkt ei ‘k ne kiëer in zijn zak gekeekn: de sloebre ui em vul gestookn mee boln gazeddepapier. ’t Woas verre van doar stoude jongens in te steekn! Ik ei ooit ne kiëer ne gruuetn speekeluisepeet gekreeën. ‘k Zettigen em rechte op de kasse want ‘k diervre nie sebiet beginnen oan eetn. Achtre nen tij es ‘t ee deur zijn kniens gezakt en dan woas ee ’t eetn nie miëer wird. Doar ei ‘k nog altijd spijt van! ‘k Zoe girn nog ne kiëer e zuue gruuetn speekeluisepeet krijën van Kluis. Zoe ’t ee 9080 leezn? Mijn zuunuivre stoa kouj…

Pieter Verheedt heeft een aparte smaak, want ofwel “grenzelt” iets in zijn mond ofwel zijn zijn tanden “sleeuw”. Grenzelen is inderdaad iets korrelig eten en zal wel een vervorming zijn van greineren of iets ruw maken. Vroeger werden de grintwegen toch “de grein” genoemd. En sleeuwe of stroeve tanden heeft men na het eten van onrijp fruit en is trouwens Algemeen Nederlands. Weer Hilde Van Laere: “’t es buimesse”. Het is een verklanking van bamis = bavomis = begin oktober. Vandaar naar de tijd van regen- en windvlagen is de link rap gelegd. En waarvoor 9080 allemaal goed is: Amand Bruggeman wist al in zijn kindertijd dat “tandziëepe” HET middel was tegen wespensteken. Toen kenden ze het woord “tandpasta” blijkbaar nog niet. december’10

41


in Old Castle - Lochristi !

GESCHENK- EN WOONIDEEËN IN EEN VERRASSEND DECOR. Bewonder onze mooie kerstdecoratie Zeer ruime keuze voor ieders budget Modern en klassiek • Moderne, klassieke en koloniale meubelen • Trendy tafel-, bed- en badlinnen • Exclusief zilver- en glaswerk • Sfeervolle verlichting en woonaccessoires • Verdeler Villeroy & Boch ALLE ZONDAGEN TOT EIND DECEMBER OPEN van 10u - 12u en van 14u - 18u

André de SterCke bvbA Antwerpse Steenweg 21A/25 - Lochristi • Tel. 09 355 61 34 Fax 09 355 60 42 - www.interieuroldcastle.be - info@interieuroldcastle.be OPEN: Van dinsdag tot vrijdag: 13.30u - 18u - Zaterdag: 9.30u - 12u - 14u - 18u

KERSTBOMEN GROOT & KLEIN e

nkj DE RuIMSTE KEuzE aaN SchERpE pRIjzEN a r d d Tuincenter andré De Stercke rmen a w p o Antwerpsesteenweg 21a - 9080 Lochristi - Tel. 09 355 61 34 Gratis

OOk Open Op zOndag 5 & 12 december van 10 tOt 17 uur


Nummer9080

Nummervijfentwintigdecembertweeduizendentien

Lo bloeit en boeit

In de sporen van...

Boerenwormkruid in Zeveneken

Een zonnetoorts in koude winterdagen

door Markus

‘s Avonds

lijken de vertakte groepen gele knoopachtige bloemen van het boerenwormkruid wel lichtgevende toortsen langs de N70 in Zeveneken-dorp, parallel aan de Zavel, waar schatten van bermen liggen. Zelfs nu in het aanschijn van de winter, liggen ze er nog steeds prachtig bij.

Geuren hebben iets onvatbaars. In de middeleeuwen hadden deze aromatische kruiden een bezwerende reputatie, ze werden gebruikt om boze geesten te verjagen. Menig duivenliefhebber uit Lochristi heeft tot op vandaag nog een bundeltje gedroogd boerenwormkruid in zijn duivenhok hangen om de ‘beesten’ te verjagen. In de middeleeuwen werden ook de ‘pestmaskers’ opgevuld met boerenwormkruid om zich te beschermen tegen de pest. Je moet maar eens de geveerde bladeren verpulveren of de gedroogde bloem pletten tussen de vingers om die indringende kamfergeur te ruiken. Geuren hebben iets onvatbaars, je ruikt ze maar ziet ze niet. Net zoals men nu nog in de kerk wierookgraan gebruikt om de goden gunstig te stemmen, werd ook de aromatische kracht van boerenwormkruid aangewend om de lucht te zuiveren. In de keuken werd boerenwormkruid gebruikt om cakes een pittige smaak te geven. Traditioneel was er ook de boerenwormkruidtaart. De naam van de plant spreekt overigens voor zich; ze werd namelijk aangewend tegen lintworminfecties, vandaar boeren-worm-kruid. “HAER CRACHT LAET WILLICH BLIJCKEN ALSSE WORMEN STERVEN DOET.......”

Als de gele knopen van een winterjas... december’10

43


De Lootse gangmaker

Pieter Waldack nr1: ’t Schoenlapperke Door Luc Van de Vijver - Foto’s: Michiel De Cleene

44 december’10


Nummer9080

Interview

Nummervijfentwintigdecembertweeduizendentien

• ° Gent, 11 april 1960 • x: met Christine Van Oyen - samen 3 kinderen • Dorp-West 49 Lochristi • zelfstandig schoenlapper en verkoper van Spaanse wijnen en delicatessen • voorzitter KMO-overlegplatform te Lochristi (gemeentelijke adviesraad voor kleine en middelgrote ondernemingen) en van feestcomité ’t Amusement • mede-organisator van diverse festiviteiten in Lochristi

B

ij onze zilveren editie willen we een nieuwe rubriek starten, eentje van goud: een reeks die moet uitgroeien tot een gulden snoer van Lootse gangmakers. Een reeks over wie onze dorpen leven doet, over wie het vuur in onze stramme leden blaast, om met Elsschot te spreken. En omdat we met onze moedergemeente wilden starten, kwamen we als vanzelf uit bij Pieter Waldack, alias ‘t Schoenlapperke, zelf 50 jaar oud en dus ook van goud. Bekend ook tot ver buiten de gemeentegrenzen, gedreven babbelaar, geestige en geestrijke mensenkenner, vaardige schoenlapper, neus- en papilrijke Spaanse wijnhandelaar, onstuitbare, ja soms zelfs onstuimige groepsmens. Een man van 24 karaat, die een dorp broodnodig heeft, want vol ideeën, immer in de weer, en vooral, vaak onbaatzuchtig ten dienste van de gemeenschap. Pieter mag de spits afbijten, van wat ongetwijfeld een lange reeks wordt, van gouden ‘trekkers’.

’t Stoort toch niet als ik ondertussen verder werk, want er wachten hier nog 200 paar schoenen, en de mensen begrijpen maar moeilijk dat ze soms veertien dagen moeten wachten? …(werkt daadwerkelijk verder en naait een schoen in)… Neen, doe maar, hoor, ik stel mijn vragen wel tussen het werk en de klanten door. Zullen we beginnen? Vroeger, nu en later? Ik heb…, ik ben… en ik wil..? … (lacht even)… Leuk, ok, daar gaan we!

Ik heb…

En na de opleiding werd je dan onmiddellijk zelfstandige hier in Lochristi? …(schudt hevig van neen)… geduld, man, neen, neen, zo vlug ging dat niet. Ik heb nog een opleiding in Brugge gedaan, ontwerp, een orthopedische in Brussel, enz. en dan ben ik een paar jaar in loondienst gedaan, bij een maat in Brugge, en ook in Zwijnaarde, Brussel…, enfin, zowat overal, is ’t niet? … (kijkt naar zijn vrouw die de klanten bedient)… en och ja, ik heb nog een D-cursus gedaan ook en in BUSO lesgegeven, maar euh de leerlingen, die lagen me wel, maar de directie veel minder… ik ben nogal recht voor de raap, dat merk je wel, en sommigen kunnen dat niet zo hebben. En dus heb ik dan maar beslist om het heft in eigen handen te nemen. Maar ere wie ere toekomt, zonder mijn vrouw had ik het nooit gekund of gedurfd… En wat brengt iemand van Destelbergen tot in Lochristi? Toeval, moet ik zeggen, niet meer dan dat… (op dat moment komt bakker Joost Goethals binnen, die spontaan de geboorte van zijn dochtertje komt vieren – een flesje wijn wordt gekraakt, een paar afspraken over degusteren gemaakt, en de hele babyborrel wordt in een mum van tijd beklonken)… euh, waar waren wij? Dat toeval je in Lochristi bracht. Ach ja. Ik had al zowat overal naar een stekje uitgekeken, maar nergens vond ik mijn gading, en zie, dan kwam me plots ter ore dat fruit- en groentehandelaar Pauwels uit Zeveneken een huis had gekocht in Lochristi centrum, en dat hij ervan af zag om er zelf een groentewinkel te beginnen, omdat er plots zoveel nieuwe vestigingen in Lochristi kwamen… en omdat hij klant bij ons thuis was, was het vlug beklonken. En kijk, wij huren dat

Zie je ’t al voor je: nauwelijks zestien jaar oud, en al knus en gezellig op kot?

Ik heb het schoenlappen met de paplepel meegekregen. Vader was schoenlapper, en ik heb de knepen van het vak thuis gezien. Toch was ik dat aanvankelijk niet van plan, hoor… (gaat met een schoen naar een leest, en vertelt rustig verder)… ik wou altijd al iets met mijn handen doen, in mijn prille tienerjaren: helpen op de schrijnwerkerij, wat metselen, enz. Schoenlappen, was daar aanvankelijk niet bij, maar euh… (lacht)… weet je hoe het komt dat ik dan toch in de stiel ben gegaan? Wel, omdat mijn vader me een school suggereerde in Izegem waar ze dat vak gaven, en die hadden daar toch wel geen internaat zeker, zodat ik op kot moest! Zie je ’t al voor je: een groepje van amper zes leerlingen, nauwelijks zestien jaar oud, en knus en gezellig samen op kamers? Moet er nog zand zijn?! Natuurlijk dat ik op het aanbod inging! Geen seconde heb ik nog getwijfeld. Maar dat gezegd zijnde: het ambacht om van niks geheel handvaardig een schoen te maken, kon me al gauw mateloos boeien. De schoenmicrobe zat er dus toch in, en nog, moet ik zeggen.

december’10

45


Uurwerken: Ck, Cerruti, R. Weil, M. Lacroix, Rado, P. Balmain, Tissot, Armani, H. Boss, Diesel, O. Strelli, T. Hilfiger, Rodania, Festina, Danish Design, Junghans, Sector, Nautica, Guess, Esprit, Mexx, Puma, Casio, Kipling, Fossil, Swatch, Flik-flak, D&G, Hello Kitty… Juwelen: Eigen Ontwerp, Flanders, Rondo Divino, Dulce Nea, Chimento, Comete, Rizit, Baraka, Al Coro, Senses, C. Garnier, Amici, Bruce, Zilver, Sueno, Nona, Kipling, Parels, Esprit, Ck, Orage, Guess, Elsa Lee… Trouwringen: Eigen ontwerp, Memoire, Auro Design, Tessina, Traditions, Linaria, Fairbelle, D’euxx, Adéno, Amici, Nicky Vankets, Two Collection…

Marc Van Ruyskensvelde

Juwelier Van Ruyskensvelde

Roomstraat 12-14, Lokeren - Tel. 09 348 19 07 - www.juweliervanruyskensvelde.be

Juwelier Van Ruyskensvelde-Swenden

Stationsstraat 4, St.-Niklaas - Tel. 03 766 81 00 - www.juwelier-vanruyskensvelde.be


Nummer9080

Nummervijfentwintigdecembertweeduizendentien

huis nog. Natuurlijk dat we het graag hadden gekocht, is ’t niet?… (kijkt naar vrouw Christine)… maar ja, Lucien (nvdr fruithandelaar Pauwels) was beslist: verkopen zou hij niet, verhuren wel. En dat is te begrijpen. Nooit zelf iets anders gezocht hier in Lochristi? Toch wel, mijn vrouw al zeker …(Christine knikt op de achtergrond)… maar ’t is er niet van gekomen, en geef toe, de locatie hier is ook perfect. Moeilijk te verbeteren. En nu is het hek helemaal van de dam: de prijzen, die swingen de pan uit! Die gaan ons petje ver te boven. Hoeveel is ’t nu voor bouwgrond, in Lo? Een slordige 250 per vierkante meter? Meer nog? Dan weet je ’t wel, zeker? Dan liever in Spanje? …(schiet in de lach)… tja… Spanje, daar heb ik allang mijn hart aan verloren. Al van mijn eerste motorreizen. Met m’n BMW 1000, heerlijk vond ik dat. Slingeren door dat adembenemend landschap, met zoveel gezinde en warme mensen. En pas op, als ’t mooi weer is, en ik hoor het zalige geronk van een motor, dan kriebelt het nog… En had Christine me destijds niet tegengehouden, ik had inderdaad een huis in Spanje gekocht. Ooit stond ik echt op het punt er een te renoveren grote villa te kopen… Maar ja, met al dat werk hier, en als vader van een gezin, ging dat niet meer… Maar Spanje roept me nog. Eigenlijk eerder Baskenland, wegens hun gelijke lot aan dat van ons. Ik ben nogal een flamingant moet je weten, allee, vroeger nog veel meer dan nu. Vandaar ook, ben ik een hevig supporter van Atletico Bilbao, de enige ploeg die alleen met Basken speelt. Maar goed, Bask of Spanjaard, ik ben zot van die mensen. Die zwaaien je steeds gedag, trakteren, genieten van het weer en het leven. Man toch, ’t is daar echt zalig. Een droomland… (troont me mee door de zaak, tot in een tweede plaats, zijn Spaans winkeltje)…

de brede hakken? Wie zal het zeggen? Enfin, het water stond ons aan de lippen, en ik leefde al met de idee om weer in loondienst te gaan. Tot mijn vrouw, die toen veel meer wijnkenner was dan ik, – ik dronk toen alleen trappisten en Rodenbachs, geen mens die dat nu nog kan geloven – suggereerde dat we hier wat tapas en een glaasje wijn ter degustatie aan de klanten aan zouden bieden, allee, zoals ’t nu nog is in feite. En aangezien ik altijd veel mensen heb gekend, en we ons met onze vele reizen in de Spaanse cultuur in hadden gewerkt, kwam onze kleine handel stilaan op gang… tot we de moed hadden om effectief zelf de bodega’s in Spanje aan te lopen, en ginds zelf onze palletten te gaan kopen. Maar manlief, toen dat eerste pallet hier aankwam, deed ik ’t bijna in mijn broek: meer dan 700 flessen! En zie, nu zetten we maar liefst 20 palletten om, op een jaar. Op wijkfeesten, ’t Kapelleken, ’t Kasseiken, in kroegen, familiefeesten, noem maar op… paella maken we dan ook, als de mensen dat vragen. Alles wijn? En de immens populaire cava natuurlijk. Vroeger keken de mensen weg bij dat woord, maar nu is het een chique drank geworden, waar men zelfs graag mee uitpakt. Een pareltje, om het zo eens te zeggen. En natuurlijk bieden we ook tapas aan… (wijst naar de olijven, naar de pata negra en tal van andere producten)… Het feesten zit erin gebakken? Vandaar ook je engagement op de gemeente? Ik ben een groepsmens, zeker weten. In mijn jeugdjaren was ik al de chef van ’t spel in Destelbergen, in jeugdhuis De Slets. Mensen aanspreken, iets op het getouw zetten, de gemeente doen leven… noem maar op, dat is alles my cup of tea, zeker weten. Van mijn initiatief voor een kerstmarkt, ben ik nog altijd heel tevreden. Idem dito, over ons feestcomité ’t Amusement. En we hebben het niet voor een pan eieren gehad, dat kan ik je wel verzekeren. Zelfs sommige middenstanders wilden aanvankelijk niet meestappen in dat kerstmarktidee. Dat is nu alles gekeerd gelukkig. En weet je: voor die dinsdagmarkt, heb ik ook de zolen van mijn schoenen gelopen, om het eens met de gepaste beeldspraak uit te drukken. En dan is er nog de zomermarkt, en het KMO-overlegplatform waar ik voorzitter van ben… Maar ik hou het hoofd in alles toch ook wel koel, hoor, moet ik zeggen: ’t idee bv. voor een carnavalstoet leek me net wat te hoog gegrepen, maar voor de kleine kinderen iets doen in die periode, zie ik dan weer

Wij hebben hier in de zaak zwarte sneeuw gezien, begin de jaren negentig, ik ben heus niet te beroerd om dat te zeggen.

Ik ben… En zo word je wel heel uniek in België: een schoenlapper-wijnhandelaar? Mogelijk wel, ja. Maar vanzelf is dat ook niet gegaan. Dat ging stapje voor stapje. Wij hebben hier in de zaak zwarte sneeuw gezien, begin de jaren negentig, ik ben heus niet te beroerd om dat te zeggen. ’t Was toen zware crisis in de schoenlapperij… hoe dat kwam?... die modellen van toen, met

december’10

47


www.villajohanna.be Winterkeuzemenu tot en met Kerstdag 25 december aan 50 euro all in of de verwenformule aan 65 euro all in

Winterkeuzemenu

Het aperitief, François Montand Brut, met een hapje wordt u aangeboden als u dit menu bij reservatie vermeldt **** Romig soepje van bospaddenstoelen Gerookte kalkoenfilet **** Sint jacobsvruchten in een roomsausje met fijne groentjes OF Zes zeeuwse oesters, natuur OF Duo van hazenterrine en gerookte everzwijnham Confijt van druifjes **** Hertenrugfilet met seizoensgroenten, Appeltje en kroketjes OF Lottefilet met paddenstoelen en spruitjes Pastenaak-en aardappelmousse OF Rosé gebakken filet van fazant Puree van knolselder en witloof **** Gevarieerd dessertbord van het moment **** Een kopje koffie of thee met zijn gezellen ****

reservatie noodzakelijk

Verwenformule:

het lopende keuzemenu, voorafgegaan door een gevarieerd voorgerecht van de chef, vergezeld van geselecteerde wijn. Deze all-in formule kost 65 euro per persoon

50 euro all in - Graag tijdig reserveren aub.

Antwerpsesteenweg 43 - Lochristi - 09.342 85 02 Restaurant open van donderdag tot en met zondag

Huysser Véronique

kapster aan huis & Nagelstyliste Kapster aan huis & Nagelstyliste

Huysser Véronique - ‘t Jongestraat 1 - 9080 Zaffelare Tel: 0475/29 30 46

Kapster aan huis

& Nagelstyliste

Huysser Véronique Kapster aan huis & Nagelstyliste

!

Bon - €5 •••• korting ••••

‘t Jongestraat 1 - 9080 Zaffelare - Tel: 0475/29 30 46


Nummer9080

Interview

Nummervijfentwintigdecembertweeduizendentien

wel zitten. Enfin ’t is altijd druk, dat hoor je wel, maar ik doe het alles dolgraag. En zo flauw als ’t begin de jaren 90 was in de zaak, zo druk is het nu in de schoenenlapperij. Menslief, we komen werkelijk handen te kort … (en effectief, ons interview wordt om de haverklap onderbroken door leveringen, bestellingen, reparaties enz.). En dus als ’t even kan, hupsakee naar Spanje, om uit te blazen? …(knikt)… Of naar de Ardennen, de streek van Bastogne, want daar zijn we ook zot van. En ook daar lever ik wat wijn, hier en daar. En je hoeft zo raar niet te kijken, hoor: een flamingant kan toch best graag naar de Ardennen gaan, waar of niet? … overigens, de mensen daar noemen zichzelf des Ardennois, niet des Wallons… hun woorden, niet de mijne. En we hebben daar zelfs een klein optrekje gekocht, voor later.

Ik wil… ’t Schoenlapperke blijft dus niet ten eeuwigen dagen in Lochristi hangen? Tja, daar heb je me bij mijn zwakke plek. Zoveel relaties, zoveel dingen opgebouwd, zoveel lief en leed gedeeld, zo vertrouwd met het dorp… Maar ja, aangezien we hier huren, en elders een optrekje hebben, is de keuze vlug gemaakt. En van mijn kinderen ziet niemand de job van schoenlapper zitten, dus ja… En om wijn te verhandelen ben je van locatie ook veel vrijer, niet zo gebonden. Dus ja, als ik in de toekomstbol kijken mag, zie ik daar vooral veel Ardennen en Spanje. Geef toe, kan het beter? De heerlijke natuur en stilte van Bastogne, en dan de warmte en de uitbundigheid van Spanje? Maar euh… voor mijn 65 zal dat niet zijn, want we hebben hier geen ezeltje strek je, en sparen is niet aan ons besteed. Wij leven te graag, is ’t niet Christine? …(zijn vrouw beaamt volmondig)… En hoe droom je de toekomst voor Lochristi? …(zonder enige twijfel)… een tramloos Lochristi aub! Geen tram… (dan wat triester)... maar ja, hij zal er komen, zeker… allee, we hebben nu een mooi dorp, met die middenperkjes en die mooie aanplant, en dan gaat men dat vervangen door een bedding van sporen en stenen? Waartoe? En er is toch een bus? Geef toe, is dat nodig: een bus én een tram? Ik vind dat waanzin. Laat ons toch het hoofd koel houden. Maar ja… En dan is er nog iets! Schrijf maar dat ik vind dat Lochristi groot genoeg is nu. ’t Is niet te stoppen waarschijnlijk, maar ik hoop dat we de hunker naar het getrouwe dorpsleven vast kunnen houden. ’t Is nu mooi en goed in ons dorp. Houden zo. Niet alles dood verkavelen, aub… en ik zie je denken: maar voor jullie, middenstanders is dat toch goed? Ik zal dat ook niet ontkennen, maar meer werk verzetten dan ik nu al doe, neen, dat gaat echt niet. En niet alles draait om geld, toch? Dus nogmaals: ik vind Lochristi een superdorp, heel aangenaam, met veel ambiance en vol bruisend leven. Vele randgemeenten zijn er echt jaloers van, zeker weten. Laat ons dat zo houden.

En de politiek? …(haalt schouders op)… ’t is niet dat het mij nog nooit gevraagd is … (handen omhoog)… integendeel! Heel vaak zelfs. Maar ik hou liever de boot af… wat ik te zeggen heb, zeg ik toch altijd al. Vrank en vrij. Dan neem ik toch gewoon de telefoon of ik spreek de lokale politici aan op straat. En ik kan het nu met iedereen goed stellen, dus waartoe dat veranderd? Neen, neen, ik hou het liever zo. En trouwens, ’t is toch goed leven op onze gemeente? Dus waartoe mij nu nog in de politiek smijten? … Enfin, ik moet verder doen met mijn werk, hoor, of dat wordt nachtwerk... Zullen we nog een laatste keer klinken, op Lochristi? Op Lochristi! En wacht eens… voor je vertrekt… hier zie, nog een lekkere fles rode wijn, een FincaValdemoya. Geniet ervan. ’t Zal niet mankeren! 9080 numm

Een tramloos Lochristi aub!

er

december’10

49


De Lootsche baton

1

Nummer9080

Nummervijfentwintigdecembertweeduizendentien

3

4 2

We geven onze Lootsche estafettestok door aan een ‘groepsmens’. De gekozen loper bepaalt wie overneemt. Enige beperking: er wordt het liefst tot buiten de deelgemeente gelopen. En ’t moet met liefde zijn, dat de baton doorgegeven wordt. (sh)

Sofie Mertens rent met haar brede glimlach richting Zaffelare om de stok door te geven aan Christoff Van Acker.

1

Hé Sofie, merci… en bedankt voor ‘t complimentje. Zoals je al zei ben ik, Christoff Van Acker, papa van 2 coole kids (Ardin en Len) en woon ik ondertussen 6 jaar te Zaffelare met mijn chou: Wendy.

Ik groeide echter op in Beervelde, waar men mij zeker kent als ‘de zoon van de schilder’ en waar ik een 8-tal jaar lid en 5 jaar leiding was bij de Chiro. Een zalige tijd was me dat… Het doet me trouwens nog altijd deugd dat ik in mijn huidige job als jeugdconsulent bij de jeugddienst, nog dikwijls in contact kom met jeugdverenigingen als de Chiro. Want ‘t moet gezegd zijn, het jeugdwerk in Lochristi staat sterk in zijn schoenen. De 11 jeugdverenigingen, 2 jeugdhuizen, de speelpleinwerking, crea-ateliers en jeugdraad… stuk voor stuk worden ze gerund door superenthousiaste vrijwilligers. Dat merkten we onlangs nog maar eens tijdens het weekend van de jeugd, dat we als jeugddienst samen met de jeugdraad organiseerden. Van onze Lootse jeugdraad, waar ik zelf secretaris van ben, kan men zelfs zeggen dat zij het woord gedrevenheid opnieuw hebben uitgevonden. En wat doe ik zoal in mijn vrije tijd? Wel, naast fulltime papa ben ik fervent muziekliefhebber en pik ik graag al eens een concert, party of festivalletje mee, liefst van al nog in het alternatieve genre. (Al komt dat er de laatste tijd jammergenoeg niet zo vaak meer van.) Dat gebeurt dan wel al eens in het gezelschap van Sammy Stoop -‘de Stoop’ voor de vrienden- aan wie ik, bij deze, de baton doorgeef. Sammy is een ‘maat’ met wie ik jarenlang in de leiding stond en met wie ik nu nog -van tijd tot tijd- aan de toog sta. Hij is ook, na de leiding, steeds actief gebleven bij Chiro Beervelde en vertoeft wel altijd in jeugdige kringen. Een fenomeen in Lochristi en ver daarbuiten. Go Sammy!

2

Bedankt voor de baton christoff, ja jullie weten het. Ik ben dus Sammy Stoop, ik werk als tekenaar bij een chemie bedrijf, oorspronkelijk kom ik van den Oudenbos. Daar heb ik in mijn kindertijd het bos (dat nu helaas weg is) serieus onveilig gemaakt! Maar door voetbal respectievelijk 1 jaar SK Beervelde, 3 jaar Dynamo Beervelde en dan voornamelijk Chiro in Beervelde blijven plakken, waar ik nu nog steeds woon in de Kloosterstraat. In tegenstelling tot Christoff ben ik nog geen fiere papa maar wel fiere trainer van de U9 van VKN Beervelde waar ik 2-wekelijks met hen op het plein sta en waar ze al een paar héél mooie resultaten hebben neer gezet. Het is mijn 2de jaar als trainer en hoop daar nog een paar jaar bij te tellen. Ik heb een groepje van 11 spelertjes waarvan 2 meisjes het is soms wel lastig die in toom te houden maar met mijn Chiro ervaring lukt dat wel. Ik ben 8 jaar leider geweest van de Chiro van Beervelde waarvan 2 jaar groepsleiding. Een supertijd! En wie me goed kent weet dat ik maar wat graag anekdotes vertel uit die periode. Nu ga ik ook nog steeds als één van de kookploeg mee met de jongens op kamp. Het is harder werken dan leiding geven maar de voldoening is dan ook groot. Het is ook zalig om gasten waar je vroeger leiding aan gaf nu leiding te zien geven en ‘t moet gezegd ze zijn goe bezig! Door de chiro kwam ik ook in contact met de andere jeugdbewegingen in groot Lochristi en ik kan de fuiven niet meer tellen waar ik letterlijk als laatste buiten wandelde. Of waar we uren verhaalkes vertelden aan den toog over HET programma allertijden Buiten de zone! Nu zijn fuiven wat minder geworden. Maar voor festivallen en optredens maak ik nog steeds tijd vrij. Daar ontdek je af en toe wel eens een maf groepke zoals onlangs op de Voskesfeesten waar de nu al legendarische groep DE CARDEVERS te gast waren en waar ik de bandleden persoonlijk van ken en jullie wil voorstellen aan de, zanger créme van nen gast, en Zevenekenaar JanPieter Van Peteghem. Alstublieft zie, JP aan u de eer.

50 december’10


Nummer9080

De Lootsche baton

Nummervijfentwintigdecembertweeduizendentien

3

Merci, mister Stoop, om mij deze baton te geven. Dat ik gekozen ben uit je duizend-enéén vrienden is een hele eer! Mijn naam is Jan-Pieter Van Peteghem, (bekend bij het grotere volk als JP) en ik woon in Zeveneken. Mijn hart ligt echter in het Lo’tse centrum, waar ik, net als mijn 2 voorgangers hier, actief ben in het jeugdwerk. JH Lodejo is in de loop der jaren een 2e thuis geworden voor mij. Daar kan je me vinden aan de toog, maar ook achter, bij wijze van spreken. (Maar nooit onder ;)!) Ik ben actief in een paar werkgroepen, waaronder die die de lodejofeesten organiseert. Ook bij alles wat met muziek te maken heeft ginder, ben ik betrokken (optredens organiseren, cd’s aankopen, de drumcontest, affiches maken, af en toe eens een vette plaat opleggen, ...) Er gaat geen week voorbij zonder dat ik in de Lodejo ben geweest. Ook actief, vroeger meer dan nu, ben ik in speelplein Joepla. De zomer van 2011 gaat mijn 11de zomer zijn (wat nog steeds geen record is!!) Elke dag opnieuw streven naar het amusement en de glimlach van een kind: heerlijk! Omter coolste activiteiten, zotte mutsen en idiote brillen dragen, modder in de haren, ... :hemels! Ik heb nog een paar jaar in de stuurgroep gezeten, en een paar werkgroepen geleid, waaronder animatie. Speelplein joepla zit in mijn hart, en zal daar altijd blijven! Ik ben ook zanger van de cult-comedy-rock band ‘The Cardevers’. We proberen covers te brengen van bands als Devo, Turbonegro, en de Gentse rapper Steven H. Het is de enige band, bij mijn weten, die geen goeie muziek heeft, maar toch T-shirts. We hebben meer fans dan Clouseau. Laat ons in het Sportpaleis spelen en er worden moorden gepleegd voor een kaartje. Dit alles met een dikke korrel zout gezegd zijnde heb ik nog te melden dat we op 3 december in JH Lodejo het beste van onszelf gaan geven tijdens de marginale st-nieklaasavond. Om de baton-doorgang-dinges van deze 9080 een vrouwelijke toets te geven ga ik hem doorgeven aan Elien Floré. Niet alleen omdat ze mijn allerliefste vriendinnetje is, maar ook omdat ik denk dat ze veel, en nuttige, dingen kan zeggen over haar volleybalploeg Lowavol. Ga je gang, liefje!

4

Bedankt liefste liefje, om mij de baton te geven. Ik ben dus Elien Floré, gemaakt en opgegroeid in Lochristi-city. Als kind ging ik hier naar de gemeenteschool en leerde ik braaf al mijn lessen. Vanaf mijn elfde ben ik gestart met de Chiro Lochristi. Op het toennog-grote-terrein spendeerde ik mijn zondagmiddagen. Rond mijn dertiende kreeg ik de sportkriebel te pakken en ben ik in mama’s sporen getreden. Volleybal werd mijn 2e passie. Enkele zomers zette ik mij in als vrijwilliger op het speelplein. Kleine en grote kinderen entertainen is leuk :D. Toen ik achtien werd, startte ik aan de opleiding verpleegkunde en moest ik jammer genoeg de Chiro opgeven. Hoe leuk mijn jaren daar ook geweest waren, ik wou verder gaan in de volleybal. In de jeugd speelde ik voor Beervoc, maar na enkele jaren kwam er een fusie met Okee van Wachtebeke. Beervoc en Okee werden Lowavol (lochristi-wachtebeke-volleybal). Lowavol is een club voor jong en oud. Dit gaande van de beginners (8jaar) tot het oud ijzer (voor de anonimiteit van enkele spelers te bewaren, kan ik hier geen leeftijd op plakken;)). Ieder draagt zijn steentje bij in de club. Ook ik kreeg daar dan een taakje bij, zijnde als ploegverantwoordelijke. De damesploeg waar ik in probeer mee te draaien speelt in tweede provinciale. We zijn met zestien en al is het niet altijd even simpel, de sfeer zit er op wedstrijden altijd in. We staan nu zelf (even) aan de leiding. Dus op de volleybal kan je me de dinsdag, donderdag en zaterdag vinden! Enen drinken na de training of match gebeurt in ‘t Veerleveld te Zaffelare. Iedereen is welkom om te komen supporteren op thuiswedstrijden zaterdagavond om 20.00u. :D Vrijdagavond ga ik wel eens eentje drinken in de Lodejo, al is het niet men tweede thuis zoals bij JP. Je zal er me wel zeker 3 december terugvinden als groupie van de Cardevers. Om de vrouwelijk toets verder te zetten, geef ik deze baton graag door aan een vriendin, Lieve De Geest, een toffe mama-juf-volleybalster. Lieve, off you go!

december’10

51


Dirk Van Kerkvoorde afsluitingen - hekkens - automatisatie las- en smeedwerk - trappen, leuningen en schouwkappen - Parlefonie en videofonie verkoop Bekaertmaterialen - tuinverlichting

Duizendpoot RENOVATIES

ALUMINIUM RAMEN EN DEUREN ALLE BEGLAZINGSWERKEN ZONNEWERINGEN ROLLUIKEN SECTIONAAL POORTEN LAMINAAT + PARKETVLOEREN HOUTEN TERASSEN HOUTSKELETBOUW PLAATSEN BINNENDEUREN ISOLATIEWERKEN PLAFONDS TOTAALCONCEPT

W W W . DUIZENDPOOT . EU Persijzerstraat 21 - Lochristi (Zaffelare) 0495/23 78 59 - vankerkvoordedirk@skynet.be

0474 / 42 08 84


Nummer9080

Nummervijfentwintigdecembertweeduizendentien

De Zotte Bloaren: Moddercatch van Lien Meisjes zijn doetjes? Seuten? Manlief, allang niet meer! Zie maar eens naar chiro Zaffelare, op een gewaagde rechtelijntocht. Geen evidentie meer in deze dagen, zo’n tocht. Uitkijken voor koeien, auto’s, bromfietsers, prikkeldraad, bunkers, konijnenpijpen, grachten en poelen, maar

vooral veel... moddervelden. En zullen we er in een boogje omheen lopen? Ik dacht het niet, zei Lien Van Neer, en hupsakee daar dook ze de modder in. Stevige meiden, zeg nou zelf! En wie zal ‘t kleedje wassen...?

december’10

53


Kom

hem bewonderen, wagen in stock! Kopen zonder te lopen! Autocenter Stevens, uw garage voor Groot Lochristi en omstreken. Een familiebedrijf waar u geen nummer bent.

Extreme fleetvoorwaarden Wat zal het vandaag worden: de sportcoupé of de luxe vierdeursberline? De nieuwe Passat CC R-Line. Nu ook met 5 zitplaatsen. De Passat CC is er eentje uit de duizend. Zo is er nu de nieuwe R-Line. Deze versie onderscheidt zich door zijn verfijnd design dankzij de aluvelgen “Mallory”, het driespakig multifunctioneel stuur met aluminium inlegplaatje “R-Line”, vleugels en voorbumper verbreders met “R-Line”logo en verdonkerde achterlichten. En dankzij zijn vele krachtige en zuinige motoren kan hij voortaan eveneens de meest sportieve bestuurder bekoren. Bovendien maken de optionele Keyless Access, de Lane Assist en de Park Assist van hem een intelligente schoonheid. Het Pack Business zorgt er dan weer voor dat, bovenop zijn reeds zeer uitgebreide standaarduitrusting, ook zijn prijs er eentje uit de duizend is.

AUTOCENTER STEVENS BVBA Antwerpsesteenweg 86 - 9080 Lochristi Tel: 09/355.74.52 - www.autocenterstevens.be

e Vacatur Koetswerkhersteller - Spuiter > gezocht voor onmiddellijke indiensttreding - zelfstandig kunnen werken Kom hem snel testen bij uw Volkswagen-verdeler.

Pack Business Metaalkleur • radio • GPS “RNS 510” • alarmsysteem “Plus” • ... Prijs pack : 1.200 € ( 1 )

uw voordeel 2.180 €

Uitnodiging

(1)

4,9 - 10,1 L/100 KM • 128 - 219g CO2/ KM.

PLAFONDSHOW

4-5-6 december 2010 van 10.00 tot 16.00 uur doorlopend

( 1 ) Geldig van 10/05/10 tot 10/06/10 bij aankoop van een nieuwe Passat CC. Prijzen BTWi op 10/05/10. Milieu-informatie (KB 19/03/2004): www.volkswagen.be

Raadpleeg uw Volkswagen-verdeler :

Een nieuw plafond in 1 dag! Geschikt voor elke ruimte.

terwijl de meubels blijven staan

√ √ √ √ √ √

Schone montage in één dag. Zonder hakken en breken. De meubels kunnen blijven staan. Voor elke interieurstijl. Verlichting naar wens. Uit één geheel op maat gemaakt.

Plafonds Sierlijsten Verlichting gezien bij

Tijdens deze speciale show kunt u zich uitvoerig laten voorlichten over de vele mogelijkheden van dit unieke en beproefde plafondsysteem. De koffie staat klaar!

zonder hak- en breekwerk

Gentstraat 150, 9041 Oostakker Keukeldam 96, 8790 Waregem www.artenova-construct.be info@artenova-construct.be

Bezoek onze showroom of bel: 09/385 95 75


December

Nummer9080

Nummervijfentwintigdecembertweeduizendentien Uw nieuwsberichten of activiteiten in Nummer9080? Bezorg ons tijdig alle informatie via de website www.nummer9080.be/berichten of op ons adres. Voor meer nieuwsberichten en activiteiten > www.lochristi.com

Looptraining met de Lo-Runners

Maandag 29 november 2010

‘Communicatie met je kinderen over seksualiteit’.

gezinsbond Lochristi - do. 19.30 tot 20.30 u sportterrein Bosdreef, zo. 10 tot 11 u Domein Wachtebeke Vormingsavond door Gezinsbond Lochristi ism - info: alexdewart@yahoo.co - 09/355 89 64 Markant Lochristi - 20 u in bibliotheek Lochristi Yoga kvlv-Lochristi - do. Witte Zaal vrije basisCrea: Vilten vazen school, Bosdreef 20 tot 21.30 u - info Ingrid 09/355 kvlv Zaffelare - 19.30 u oude bib Zaffelare - info: 90 00 Tineke 09/355 31 65 Turnen kvlv Lochristi - maandag in turnzaal Edugo, Woensdag 1 & 8 december 2010 Dorp Oost van 20 tot 21 u - Myriam 09/355 12 65 Lady-Dansen

Volleybal gezinsbond Lochristi - elke di. 20 - 22

u in sportzaal van G.B.S. Kon.Boudewijnlaan - Alex Dewart 09/355 89 64, alexdewart@yahoo.co

KAV Lochristi - van 20 tot 22 u Parochiale Kring, Dekenijstraat, Lochristi - info: Katelijne Verhelst 09 355 20 77, Ellen Moreau 09 355 79 83

B.B.B. Kvlv Zaffelare - elke do. 20 tot 21 u kleuter- Vrijdag 3 december 2010 school Zaffelare - info: Sabien 09/356 84 68 Adventskrans in het vierkant Vrijdag 26 november 2010

Café-Mangé

kwb Zaffelare - Zaal St Hubert, Zaffelare-dorp vanaf 18.30 u - wokgerechten - info: jeroen@kwbzaffelare.be of 0479/786.716

gezinsbond Lochristi - 19.30 u polyvalente zaal bibliotheek Lochristi- info: www.gezinsbondlochristi.be

Zaterdag 4 december 2010

Grote Zwarte Piet kaarting

Hijftese reinaertvrienden - kaarting, tapbiljart 19 u in zaal Skala in Colmanstraat 51, Laarne - info: en sjoelbakwedstrijd - 20 u Kring Dekenijstraat, Lochristi - Info: De Schoenmacker Cyriel 09 355 09 369 09 50, www.oigo.be 70 19 Vrijdag 26 t/m zondag 28 november 2010 Dinsdag 7 december 2010 48ste Vogeltentoonstelling de “goudvink Lochristi” - zaal Uyttenhove - vrijdag & Gastronomie: passie voor smaak en stijl zaterdag van 9 tot 22 u, zondag van 8 tot 18 u - info: markant Lochristi - kookdemonstratie om 19.20 u bij Mevr. N. Van Kerkvoorde, in “Den Hazelaar”, Storm Alain 0472 753140 Kerkstraat 75 Zaffelare - info: Carine Stubbe: 09 Zaterdag 27 november 2010 355 84 11, carinestubbe@hotmail.com

Miguel Wiels Band & Guests in Laarne

Quiz Beervelde

oudercomité gem basisschool Beervelde i.s.m. quizploeg “Kwistetwel” - ploegen van 4 pers 14 € per ploeg - 20 u Gem Basisschool Kloosterstraat 4 Beervelde - Inschr: kwistetwel@scarlet.be of bij Franky Van Hecke 09/355 85 18

Donderdag 9 december 2010

Familie Opendeurdag “Zelfverdediging“

kvlv Beervelde - 19 u in De Kring, Kloosterstraat info: Veronique Welvaert 09 346 88 71

Ju -Taï Jitsu Scholen Damoi Kwaï - Sporthal ‘t Veerleveld Zaffelare van 9 tot 11 u - Info: 09/355 85 38, 0475/34 48 56

Theatervoorstelling Cabaret ‘BEST’

Kvlv Creales - kerststuk

kvlv Lochristi - om 19.30 u Serre bij Jeanine, Kerkwegelakker 31

Bloemschikken - adventskrans Kookles - Feestmenu

kvlv Zaffelare - 19.30 u in de oude bib (beneden) Zaffelare info: Rosette 09 355 63 78

Kav Zaffelare - 19.30 u Tinnenpotstraat 21 Gent info: Martine 09/355 29 87, Carine 09/356 83 33, Ilse 09/355 29 92, luc.de.geest4@telenet.be

Vrijdag 10 december 2010

Zaterdag 27 december 2010

Fam. d’Hollander-Van Laere - inkom 2 € - StHubertus Zaffelare om 20 u

Familie Opendeurdag “Zelfverdediging“

Foto- en vertelavond van India naar Nepal

Ju-Taï Jitsu Scholen Damoi Kwaï - 9 tot 11 u in Zondag 12 december 2010 Sporthal t ’Veerleveld Zaffelare - info: 09 355 85 38, Kerstmarkt Lochristi 0475 34 48 56 vzw ’t Amusement - Lochristi dorp wordt omgetoverd tot een gezellig kerstdorp. Sinterklaasfeest Gezinsbond Beervelde - 14.30 tot 16.30 u De Kring, Kom genieten van de gezellige sfeer met de mooie kerstkraampjes, en proef Kloosterstraat - info: secretariaat 09 355 99 61 de lekkerste kerstdrankjes en hapjes... Zondag 28 december 2010 Iedereen van harte welkom!

In My Life

Theatermonoloog met live muziek over leven en liefdes van John Lennon - inkom € 7 - Theater De Schizo’s met o.a. Luc Van Autreve en Patrick Bonne om 20.15 u. Torenstraat 1 Lokeren

95 68, dirk@heidebos.be, De Rycke Jean-Pierre, 0477.562.226, drjean-pierre@scarlet.be

Kerstvergadering

kvlv Zaffelare - om 14 u in zaal St. Hubert Zaffelare - met bezinning, taartenbuffet, kadootjes… info: Juliana 0476 84 11 32

Kerstvergadering

kvlv Hijfte - om 14.30 u zaal Hermeline Info: De Mol Jacqueline 09 355 70 19

Maandag 13 december 2010

Crea: Vilten vazen

kvlv Zaffelare - 19.30 u oude bib Zaffelare - info: Tineke 09/355 31 65

Woensdag 15 december 2010

Filmnamiddag “Ratatouille”

Gezinsbond Lochristi - om 14 u in Jeugdhuis Lodejo, Dorp Oost 1,Lochristi - info: Mireille Van Der Straeten 09 355 25 74, Freddy De Wilde 09 355 08 45

Kookles - Feestmenu

Kvlv Hijfte - om 19 u in zaal Hermeline - Info: De Mol Jacqueline 09 355 70 19

Vrijdag 17 december 2010

Kvlv Kerstfeest

Kvlv Lochristi - 14 u in De Kring, Dekenijstraat, Lochristi - Elexirkes, kersttoneeltje, dessertbuffet inschrijven bij jullie wijkverantwoordelijke

Zaterdag 18 december 2010

Kerstwandeling naar levende kerststal

Landelijke gilde Lochristi - vertrek tss 19.15 u en 20.15 u aan sierteeltbedrijf Patrick en Leen Naudts - Van den Bulcke Veldstraat 27 Lochristi - info: Frans Hardeman 09/355 98 78

Zondag 19 december 2010

Alternatieve kerstmarkt in Eksaarde

aan de sporthal in de Muylaertstraat vanaf 11 u

Maandag 20 december 2010

Winteravond thema Conco

om 20u in de bib in Lochristi - Peter Verlinden vertelt: Hoe is het gesteld met de Congoleze samenleving?

Zondag 26 december 2010

Winterwandeling in de Bourgoyen-Ossemeersen

VTB - om 14 u samenkomst op de parking van het bezoekerscentrum Bourgoyen in de Driepikkelstraat Patrick Goossens 09 355 17 45

Kerstmarkt Axelsvaardeken/ Wachtebeke

© Lochristi.com

Wekelijkse Sportreeksen

Kalender

Natuurpunt Moervaart-Zuidlede zal aanwezig zijn met een stand - 13 tot 20 u - info: Dirk Van Pottelberg, 09/346 december’10

55


e Leefboom 20erjdaana3r.0D 00

& me den klanten. tevre

De Leefboom bvba BIV 205.909 & 503.564 Dekenijstraat 18 - 9080 Lochristi Tel: 09.355 99 58 - Fax: 09.355 29 33 www.deleefboom.be - info@deleefboom.be

v e r k o o p - v e r h u u r - p r o j e c t o ntw i kk e l i n g - g r at i s adv i e s & waa r d e b e p al i n g

Persoonlijke begeleiding van uw aankoop van begin tot einde TOPPER

Laarne

Heidestraat: unieke villa in bosrijke omgeving - met praktijkruimte - 2.416 m² - 3 slaapkamers - grote terrassen - zwembad luxueuze afwerking - grote klasse Wg - Vg - Gdv - Gvkr - Vv - 690.000 €

Lochristi

Stationstraat: prachtige moderne villa - zeer recent - 893 m² - 3 slaapkamers - bureel afzonderlijke garage - hoogstaande afwerking - zuidelijke oriëntatie - Wg - Vg - Gdv - Gvkr - Vv - 585.000 €

ing Starterswon

Destelbergen

Kasteelstraat: prachtige recente duplex - 2 slaapkamers - alle comfort - 195.660 € + garage 18.000 €

Zeveneken

Kantschoolweg: nog 2 HOB - 418 m² - ideaal voor starters - 3 slaapkamers - garage - basiscomfort - Wg - Vg - Gdv - Gvkr - Vv 211.766 € per woning

Lochristi Lochristi

Lindestraat: ruime bungalow in landelijke omgeving - ca 1.075 m² - 2 slaapkamers - grote berging - garage - bijkomende kamers op verdieping mogelijk - tuinhuis & duiventil Ag - Vg - Gdv - Gvkr - 318.030 €

Sint-Kruis-Winkel

Hullebusstraat: bungalow - houtskeletbouw - landelijk gelegen - 1.006 m² - grote living - 2 slaapkamers - bureel - garage - tuinhuis - Wg Vg - Gdv - Gvkr - Vv - 200.000 €

Wachtebeke

Melkerijstraat: Ruime bungalow - 3 slpk, inger. badk. - kkn - garage - rustige gelegen - 705 €

Oude-Boomgaardlaan: half-open belétage - vlakbij centrum en scholen - 360 m² - 3 slaapkamers - garage + bergingen - terras Wg - Vg - Gdv - Gvkr - Vv 238.050 €

Steeds diverse woningen en appartementen TE HUUR in Lochristi, Zeveneken, Gent, Lokeren, Eksaarde, Oostakker, Nazareth, Herzele

--- Italiaanse én Frans-Belgische keuken --- Ruime keuze à la carte --- Steeds wisselende suggesties --- Pizza en pasta ook om mee te nemen --- Ruime parking & terras --- We verzorgen ook uw feesten

Kerst menu 45€

24, 25, 26 december Aperitief van de chef met hapje * Carpaccio van kalf met tonijnsaus * Doorzakkertje * Hertencoteletjes met warme groentjes en rosti’s * Crème brulée * Koffie met gebak

Carpaccio • Denen 21 • 9080 Lochristi • 09/33.66.736 • www.de-carpaccio.be

ma 12u-14u30 • di gesl • wo/do 12u-14u30 en 17u30-22u • vr/zo 12u-14u30 en 17u30-22u30 • za 17u30-22u30


9080

nummer

straatnamen door

Bert Vervaet

De Hoekskenstraat verbindt Zaffelare met Lochristi en de Hoekstraat vormt thans de grens tussen Lokeren-Eksaarde en Lochristi-Zeveneken, tussen Zeveneken-Dorp en het Persijzer. De naam Hoekskenstraat werd toegelicht in het voorlaatste nummer van nummer9080. “Hoek” had dikwijls de betekenis van kleine (afgelegen) wijk en dit is van toepassing op de Hoekskensstraat, zo genoemd naar Lohoeksken, een kleine wijk op het einde van deze straat. Toen reageerde lezer Julien Sichien en stelde een andere verklaring voor. Volgens zijn informatie zouden deze namen in oude tijden zijn ontstaan doordat deze straten loodrecht stonden op de oude toegangswegen als de Oudeveldstraat en de Antwerpse heerweg. Ik ben blij dat kritische mensen reageren. Die verklaring zou op het eerste zicht aannemelijk kunnen zijn, maar komt niet overeen met de geschiedkundige gegevens. Ik moet deze betekenis van hoek als oude kruisende wegen tegenspreken. Een naam krijgt pas betekenis

e g i t Nudrtessen a

Wenst u hier ook vemeld te staan? Neem contact met info@nummer9080.be

Advocaten

Advocatenkantoor Aelbrecht Sara bvba Beervelde dorp 40 - 9080 Beervelde Tel: 09.367 48 67 - fax: 09.367 48 68 E-mail: info@aelbrecht-law.be Advocaat Tom De Sutter Koning Albertlaan 128 - 9000 Gent Tel: 09.222 94 31 - fax: 09.220 23 27 E-post: tdesutter@fransbaert-law.be Webstek: www.fransbaert.be Advocatenkantoor Erik Van Gerven bvba Dorp West 73 - 9080 Lochristi Tel: 09.355 10 06 - fax: 09.355 20 50 E-mail: advocatenkantoor@van-gerven.be Bart RAES Beukendreef 26 - 9080 Lochristi Tel: 09.356 73 68 - fax: 09.355 67 03 E-mail: bart_raes@skynet.be Deconinck & Van Peteghem Koning Albertlaan 48 - 9080 Lochristi Tel: 09.337 50 70 - fax: 09.337 50 75 E-mail: info@advocaatlochristi.be www.advocaatlochristi.be

Oktoberactiviteiten

wanneer het een herkenbare eigenschap inhoudt. Dergelijke hoeken zijn er veel en er zouden nog veel meer straten zo moeten heten, want ook de Slagmanstraat, de Leemstraat, de Molenstraat staan loodrecht op de Oudeveldstraat en op de Antwerpse heerweg zijn er nog veel meer dergelijke kruisende wegen. De Hoekskenstraat had trouwens in oude tijden andere namen (Cawijzelingstraat, Hendrikslaarstrate, Smeyersdam.) Voor de Hoekstraat wordt in enkele boeken over Eksaarde verdedigd dat hoek hier grensafbakening betekende en dat hoek zou slaan op het grote kruisbeeld dat stond op de grens tussen Eksaarde en Zaffelare. Deze “kruislieveheer” stond vroeger midden op de weg en staat daar nu aan de kant, aan de Westlede. Ook deze verklaring moet ik tegenspreken want hoek in de betekenis van “grensafbakening” wordt door geen enkele taalkundige verdedigd en wordt ook tegengesproken door het plaatselijke taalgebruik. Men sprak daar niet van “hoek” maar van “de beke” of van “de kruislieveheer”. Een oplossing werd ons gesuggereerd door de vroegere onderpastoor van Zeveneken, Z.E.H. Jozef De Roover. Hij ontdekte dat er in Zeveneken een “goed ten Hoecke” was, een erf van ongeveer 20 hectaren. Hier gaat de naam vermoedelijk terug op de middeleeuwse eigenaar of pachter van den Hoecke. Dus mogelijk gaat de naam uiteindelijk terug op deze familienaam, maar verder onderzoek moet dit nog bevestigen.

Gert COOLSAET Dorp West 34A - 9080 Lochristi Tel: 09.328 8443 - fax. 09.328 8447 Gsm: 0497.43 61 66 Gert.coolsaet@telenet.be Jan DEVROE Zevenekendorp 16 - 9080 Lochristi Tel: 09.356 95 72 - fax: 09.328 42 77 Gsm: 0495.800 944 Advocatenkantoor.devroe@telenet.be

Kinesitherapie

Vanessa Minne en Vanja Dewaele Orchideeënhof 7 - 9080 Lochristi Tel. 09.259 06 58 - Gsm: 0476.99 44 39 E-mail: vanessa.minne@telenet.be Koen Velghe - Kinesitherapeut Elf Novemberlaan 3 9080 Lochristi 0478.47 00 67

Linda De Coninck Beelbroekstraat 105a 9040 Gent (Sint-Amandsberg) Tel: 09.356 89 00 - fax: 09.356 69 75 E-mail: Linda.de.coninck@telenet.be

Podologie

Boekhouders/Accountants Fiscalisten

Thuisverpleging Jeroen Cottenier bvba Gsm: 0495.65 76 89 jeroen.cottenier@telenet.be Alle mutualiteiten - 7 op 7

Adfibodem bvba Voordestraat 70A - 9080 Lochristi Pijkestraat 138 - 9041 Oostakker Tel: 09.3551210 - jl.demeyer@adfibodem.be www.adfibodem.be Valérie Caulier Fiscaliteit-startersadvies Kerkwegelakker 7 - 9080 Lochristi Tel: 09.328 82 89 - fax: 09.328 82 89 Mail: valerie.caulier@telenet.be CRVB Accountancy bvba Dorp-Oost 21 bus 304 - 9080 Lochristi Tel : 09/355.24.63 E-mail : info@crvb.info

Dierenartsen

Dierenarts Katrijn De Groote Gentse steenweg 469 9160 Lokeren ( Dorp Zeveneken) Tel: 09.3288079 - Gsm: 0475.786 139

Els Pauwels Eikendreef 10 - 9080 Lochristi Gsm: 0476.80 42 22 - enkel op afspraak

Thuisverpleging

Thuisverpleging Julita Van der Sypt Hoekskenstraat 103 - 9080 Lochristi GSM: 0495.23 97 43 Email: julita.vandersypt@skynet.be Alle mutualiteiten - 7 dagen op 7 Professionele thuisverpleging op maat Carine Laureyns - Gsm: 0477.044 536 Marleen Sucaet - Gsm: 0495.235 462 Rostijnestraat 80 - 9042 Desteldonk E-mail: laureyns.carine@telenet.be Alle mutualiteiten - 7 op 7

Voedings- en dieetkundigen Voedings- en dieetkundige Diabeteseducator - Céline Stadeus Koning Leopold III Laan 4 - 9080 Lochristi 0476.39 33 60 - Enkel op afspraak

december’10

57


Dranken De Wispelaere gemakkelijk dichtbij, goedkoop bereikbaar, vlug geholpen

Vraag meer info voor uw feesten, fuiven, kermissen en andere activiteiten.

kingen Veel geschenkveterpveak rkrijgen én wijnkistjes

Lindestraat 108 - Gent-Desteldonk - tel: 09/355 65 27 - www.de-wispelaere.be Open: Woensdag 13.30 tot 18 u - Donderdag en vrijdag 9 tot 12 u en van 13.30 tot 18 u - Zaterdag 9 tot 12 en van 13.30 tot 17 u

FEESTPALEIS

K

feestzaal

erstmis is …een brandend haardvuur, de geuren van dennetakken en een goed glas wijn, goede gesprekken en mooie herinneringen. Kortweg eens culinair samenzijn

Kerstmenu: zaterdag 25 december 2010 vanaf 12 u Menu zonder aangepaste wijnen 45 €/pp Menu met geselecteerde wijnen 57.00 €/pp Reservatie gewenst op 09/355 51 54

Tweede kerstdag zondag 26 december Rembrandtmenu 32.50 €/pp

Nieuwjaarsmenu: zaterdag 1 januari 2011 vanaf 12 u Prijs menu zonder wijnen 49.50 €/pp Prijs menu met geselecteerde wijnen 61.50 €/pp Prijs verkort menu ( aperitief - soep hoofdgerecht - dessert) zonder wijnen 35.00 €/pp Reservatie gewenst op 09/355 51 54

Afhaalmenu’s eindejaarsperiode: Geen waslijst aan boodschappen, geen oorlogsgebied in de keuken, geen file aan de badkamer... alles wordt op tijd en stond en met de meeste zorg voor U klaargemaakt. Informeer naar onze afhaalgerechten op onze site www.feestzaalbreughel.be of telefonisch en uw gasten kunnen... “komen eten “!

r 2011 Nieuwjaarsrecept vnoo met gelach,

een volle ka Een portie opgewektheid, geluk voor iedere dag. een blik boordevol geduld, r, wat blijdschap kan er in, We kruiden het met humo zin. mheid en heel veel goede een mespuntje verdraagzaa t, te, geef hier en daar wat lich Verspreid een beetje warm en met een blij gezicht garneer met wat vrolijkheid

Ps: zondag 2 januari 2011 volzet

Meer info ivm met onze menu’s op onze site of telefonisch - www.feestzaalbreughel.be Beerveldse Baan 32 - Lochristi - Tel. 09/355 51 54


Nummer9080

Lo Actua

Nummervijfentwintigdecembertweeduizendentien

Een warme oproep aan eenieder in deze barre maanden. En zeker ook aan onze basisscholen!

Bezoek de tentoonstelling

‘Gekleurd Verleden - Familie in Oorlog’ in St-Pietersabdij te Gent Verhelderende oorlogsgetuigenissen van alle strekkingen

nummer

9080

Wie het gelezen heeft, vergeet het niet. Het beklijvende interview met onze 11 11 11-voorzitster, Carmen Mussche, in onze mei-editie van dit jaar. Het gesprek was één lange ode aan haar ouders: papa Robert die pal op het bevrijdingsuur om het leven kwam en mama Vic die haar uiterste best deed de draad weer op te nemen en een echte mama te wezen, ondanks de onzekerheid om het lot van haar man, de pijn en het gemis. Welnu, over Carmens vader, en nog zoveel anderen die getroffen werden door de oorlog, of die er te midden in stonden, loopt er in Gent een heerlijke tentoonstelling. Aanbevolen met stip. Lees het onderstaande, beste lezer, want we laten graag Carmen zelf aan het woord. Zij beleefde alles van op de eerste rij en is nu al meer dan een jaar zoet met de voorbereiding. En het mooie is, verzekert ze ons op een gezellige avond: ‘Nog alle dagen stuit ik op iets nieuws! Mijn pa blijft me tegemoet treden, in tal van dingen en mensen, ook zoveel jaren later. En dat doet heel veel deugd, want het gemis blijft heel groot.’

Carmen Mussche getuigt

Afscheidsbriefje uit trein geworpen.

Ongeveer een jaar geleden werd ik gecontacteerd door het Stadsbestuur van Gent en de Kunsthal St. Pietersabdij Gent. Of ik wilde meewerken aan hun komende wintertentoonstelling met als thema “Gekleurd Verleden – Familie in Oorlog”? Mijn besluit stond vlug vast: ik beschik immers over een zeer uitgebreid archief van de oorlogsactiviteiten van mijn vader Robert Mussche (overleden op 3 mei 1945 in Duitsland). Tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) was hij tijdelijk oorlogscorrespondent in opdracht van het toenmalig dagblad “De Vooruit” (later De Morgen) en tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft hij zich tot het uiterste geëngageerd, bv. in de Weerstand te Gent (o.a. de geheime pers). Hij heeft dit met zijn leven betaald en kwam niet meer terug uit de hel van Neuengamme. Op de dag dat deze streek in Duitsland door de geallieerden bevrijd werd, is hij in dramatische omstandigheden gestorven. Mijn mama was 30 en ik slechts 3, en we moesten alleen verder. Hoeft het gezegd: zo’n afschuwelijke gebeurtenis beheerst je verdere leven. Ik ben mijn moeder zeer dankbaar dat ze alles van en over mijn vader bewaard heeft. Dankzij dit archief kan ik me een zeer duidelijk beeld vormen van mijn papa. Hij was een idealist, een buitengewoon goede en verstandige mens, iemand om bijzonder fier op te zijn en het stemt me gelukkig dat ik hem 65 jaar later via deze tentoonstelling te Gent een laatste eer kan bewijzen. Een tiental getuigen, elk in hun eigen persoonlijke ruimte, komen aan bod in deze tentoonstelling. Een zeer moedig opzet,want zowel verzetshelden, joden als collaborateurs worden voorgesteld door naaste familieleden als getuigen. Mijn vader wordt naar

december’10

59


Feestelijk het eindejaar tegemoet met Op zoek naar een origineel cadeau ? Ruime keuze aan handtassen en fantasiejuwelen. Of een cadeaubon voor een make-up sessie. S P R I N G

V R I J B L I J V E N D

M A A R

E E N S

B I N N E N

Nagel- en Make-up Studio AZURE | Dorp-West 51/01 | Lochristi | 0478/24 43 28


Nummer9080

Lo Actua

Nummervijfentwintigdecembertweeduizendentien

Robert Mussche en de Spaanse Carmen Cundin Gil uit Bilbao

voor gebracht door mijn moeder Vic Op de Beeck, met als rode draad haar oorlogsdagboek dat ze schreef tijdens zijn deportatie. Een uniek, historisch en emotioneel document. Daarnaast zullen ook persoonlijke documenten, brieven, foto’s en kunstwerken getoond worden die de levenssfeer van mijn vader schetsen. Ik heet u allen zeer welkom op deze beklijvende tentoonstelling.

Uit de brochure De tentoonstelling Gekleurd verleden. Familie in oorlog zoomt in op de meest traumatische gebeurtenis van de 20Ste eeuw: WO II. Mensen die de oorlog meemaakten, vertellen in het najaar van 1944 over hun belevenissen. Het zijn gekleurde vertellingen die het grote verhaal van de oorlog – de belangrijke gebeurtenissen, de structuren, de cijfers – een menselijk gelaat geven. Gekleurd verleden. Familie in oorlog is een tentoonstelling waarin de complexe geschiedenis van WO II wordt benaderd als mensenwerk. Hoe reageren gewone mensen in een ongewone tijd? Na de Duitse inval in België gaat de bevolking al gauw terug over tot de orde van de dag. De meeste Belgen proberen de bezettingstijd zo goed mogelijk te overleven Ze staan niet achter de nieuwe machthebbers en hun maatregelen, maar passen zich aan de nieuwe omstandigheden aan: ze ondergaan de oorlog. Een minderheid echter neemt bewust stelling en steunt de bezetter of gaat er actief tegen in verzet. Tijdens en ook na de oorlog zullen ze de gevolgen van het engagement dragen. Nog anderen, vooral Joden, worden slachtoffer van de alles verslindende rassenhaat van het naziregime. Gekleurd verleden. Familie in oorlog legt de nadruk op dit veelkleurig verleden. Het uitgangspunt ervan is: oorlog dwingt tot keuzes. Die keuzes kunnen ook na 65 jaar de bezoeker moeilijk onverschillig laten.

Praktische info

Plaats & contact: kunsthal Sint-Pietersabdij, Sint-Pietersplein 9, 9000 Gent 09 243 97 30 - www.gent.be/spa - drr.sintpietersabdij@gent.be of bij Carmen Mussche: marc.carmen@skynet.be - 09 355 54 92 Duur en openingsuren: van 26 november 2010 tot 25 april 2011 - van dinsdag t.e.m zondag, tussen 10 en 18.00 u. (gesloten op maandag, 23, 24, 25, 31 december en 1 januari). Toegangsprijzen: individuele bezoeker € 8 - reductietarief € 6,75 - jonger dan 10 jaar gratis Reservatietickets: verplicht: bij BoekjeBezoek - Gent Cultuurstad vzw - Miet Demuycnk 09 269 87 98 - boekjebezoek@gent.be - Bijlokekaai 7b - 9000 Gent Voor scholen: uitgewerkt dagprogramma in samenwerking met Vredeshuis lessen- en doepakket voor derde graad LO en eerste graad SO.

december’10

61


Marc Everaert IMMO

Vrijheidsplein 19 B1 9160 Lokeren Telefoon.09 349 29 50 Erkend Makelaar BIV 205708

bvba

www.ImmoMarcEveraert.be

TE KOOP

Eksaarde

Lochristi

Zuidstraat (grens Weehaagstraat)

Burg. Vermeulenlaan

ruime en stijlvolle VILLA NIEUWBOUW (Open Bebouwing)

VILLA (Open Bebouwing)

gelijkvloers: inkomhall, toilet, living en keuken eerste verd.: overloop, 3 slpk., badk., balkon grote garage, terras, tuin en tuinhuis. Tot. opp. 968 m² en ± 22 m straatbreedte. Residentiële ligging, nabij Lochristi Centrum. Inl. RO: in aanvraag

Lokeren

Nieuwpoortstraat

WOONHUIS NIEUWBOUW RUWBOUW WINDDICHT (Open Bebouwing) gelijkvloers: inkomhall, toilet, living, keuken, berging eerste verd.: overloop, 3 slaapkamers, bureel of hobbykamer, badkamer, zolder, garage in de woning en afzonderlijke garage, tuin (met zicht op de velden).Tot. opp. 620 m². Landelijk gelegen. Nabij Lochristi Zeveneken. Vlot bereikbaar. Een realisatie van Bjobaro bvba Lokeren

gelijkvloers: inkomhall, toilet, bureel, living, keuken, wasplaats, berging eerste verd.: hall, 4 slaapkamers, badkamer, 2 bergingen garage in de woning, (overdekt) terras en grote zuidgerichte tuin. Tot. opp. ± 1.342 m². Aan wandel-/fietspad Eksaarde -Daknam. Een realisatie van nv woningbouw Freddy Vermeulen.

Beervelde Vijfweegse

HOEVEWONING (Half Open Bebouwing)

met hall, living, (leef)keuken, 2 slaapkamers, badkamer, wasplaats, kelder, grote open ruimte (1e verd.) (kan ingericht worden voor meerdere kamers), ruime schuur, tuin, oprit. Totale oppervlakte 1.122 m². Nabij oprit E17. Inl. RO: Gvg-Ag-Gdv-Gvkr-Gvv.

Lochristi - Boskapellaan

Sint-Amandsberg - Krekelberg

Wachtebeke - Walderdonck

Lochristi - Hijftestraat

WOONHUIS VILLA (OB)

WOONHUIS (hoekwoning)

ruime VILLA FERMETTE (OB)

groot perceel BOUWGROND voor Open Bebouwing

met inkom, toilet, bureel, living met open haard, ing. kkn., berging, wasplaats, overloop, 3 slaapkamers, badkamer, terras, oprit, tuin (met zicht op de velden), dubbele garage. Tot .opp. 1.207 m². Residentieel gelegen. Vlot bereikbaar.

VERKOCHT

Moerbeke-Waas - Damstraat

grote VILLA - LANDHUIS (OB)

met hall, toilet, living met veranda (± 70 m²), berging, keuken, badkamer, 2 burelen/ werkruimte, overloop, 4 slaapkamers, dressing, badkamer, zolder, terras, aangelegde tuin, oprit, tuinberging. Tot. opp. ± 1.346 m². Instapklaar. Ook geschikt voor deels beroepsmatig gebruik of kangoeroewoning.

met inkom, living (± 30 m²), keuken, berging-wasplaats, badkamer, kelder, 2 slpk., zolder. Tot. opp.: 59 m². Vlotte verbinding naar Gent-centrum. Nabij H. Hartplein en Heernisplein. Inl. RO Gvg-Wg-Gdv-Gvkr-Gvv

met inkom, vestiaire, toilet, 2 burelen, grote living met OH, ing. kkn., toilet, kelder, overloop, grote hobbyruimte, 5 slpk., berging, badk., oprit, dubbele garage, aangelegde tuin met veel privacy, terras en tuinhuis. Tot. opp. 2.517 m². Ook voor vrij beroep en/of gedeeltelijk professioneel gebruik.

met een tot. opp. van 1.255,81 m² (28,21 m straatbreedte). Landelijke ligging. Op ongeveer 1 km van Lochrsti Centrum. Lot 1 van de goedgekeurde verkaveling dd. 28/04/2009. Dossiernr. Gemeente V0623/1. Ref. Ag. ROVlaanderen 5/44034/1062/1. Inl. RO Gvg-Wg-Gdv-Gvkr-Vv.

Lokeren - Dr. Vannestestraat

Lochristi - Loboslaan

Lochristi - Bosakkers

karaktervol WOONHUIS (OB)

groot perceel GROND

zeer recent en stijlvol WOONHUIS (HOB)

met inkom, living, recent ingerichte keuken, in woonzone. Rustige omgeving, nabij landtoilet, kelder, 3 slaapkamers, badkamer, bouwgebied. Tot. opp. ± 1.827 m². Volgens met inkom, toilet, living, ing. kkn., 3 slpk., berging, zolder (via vaste trap) (voor slaaphet stedenbouwkundig attest dd. 04 aug dressing, badk., berging, toilet, garage kamers, hobbyruimte, ...), terras, stadstuin, 2009 bestemd voor de oprichting van een in de woning, afzonderlijk bijgebouwgarage en oprit. Tot. opp. 289 m². Rustige ééngezinswoning (open bebouwing) (Dossier garage (± 40 m² met sectionale poort woonbuurt. Vlotte verbinding (centrum, gemeente 2008/606). Inl. RO: Gvg-Wg-Gdvvan 3,60 m hoog), oprit, tuin, terras. station, N70) Gvkr-Gvv. Rustige ligging. Geen doorgaand verkeer. Nabij centrum. Tot. opp. 550 m². Inl. RO: Vg-Wg-Gdv-Gvkr-Vv

VERKOCHT


Nummer9080

Nummervijfentwintigdecembertweeduizendentien

Sprokkeloogst

Lo Actua

Over dieren 1 Op 7 november was het alweer de 13e editie van de SintHubertusviering te Mendonk. Er was een wandeling met kleine huisdieren, een voor ruiters en menners, een woorddienst in de kerk met jachthoornblazers Botermelck-La Garenne en het plaatselijk koor en natuurlijk met de kleine huisdieren! Dan de echte dierenwijding door E.H. Pater Willy Van Nieuwenhove, om te eindigen in een druppelkot met gratis borrelhapjes, een wildmaaltijd en de trofee voor het origineelste hoofddeksel! Een schitterend initiatief van onze kleine, maar supergezellige en warmhartige noorderburen! Voor meer info over de recente en de volgende wijding, verwijzen we graag naar medewerker Peter Hofman (Mendonkdorp 54 - 9042 Mendonk - 09 355 33 70 - hofmanbaten@ skynet.be).

Over dieren 2 Volgend persbericht bereikte ons, mogelijk extra jobs bij ons?

‘De Groep Noordvlees Van Gool verwerft familiebedrijf BGMC, de Belgische marktleider in de valorisatie van rode organen. De overname kadert in het ‘2011-2026’ strate-

gisch plan van de Groep om een verdere groei via duurzaam ondernemen te waarborgen. De afdeling valorisatie van rode organen van Noordvlees Van Gool Sint-Niklaas zal met ingang van 1 januari 2011 gecombineerd worden met en verhuizen naar BGMC in Lochristi.’ (info: dirkn@van-gool.be)

Winnaar wedstrijd Peter Live ‘Voila hier mijn “poepsimpel-mailtje” en wie weet beleef ik wel op 19 november de avond van mijn leven bij Peter Live in Vilvoorde.’ Zo schreef Didier Van den Kerkhove uit Vaarlaars Lochristi in reactie op onze wedstrijd. En zie, een onschuldige kinderhand wierp het vogelpiekje tot knal in zijn mail! Dat wordt dus een avondje hollen en dollen daar met Peter Live, en de gezellige afterparty met cava en de master himself. Benieuwd naar dat verslagje, Didier! Succes ermee! Och ja, en vergeet niet iemand mee te nemen! Peter Live © vrt Bart Musschoot

Oproep Willy Vervaet - Filatelie Beste, Onze Gentse postzegelvereniging telt momenteel ongeveer 190 leden, en daar zitten toch verschillende mensen van Lochristi tussen. Het zou mooi zijn mochten we langs deze weg er nog enkele kunnen bij krijgen. Daarom: IEDEREEN WELKOM bij postzegelvereniging

PHILAGENT

Elke zondag van 9h tot 12h. Ons lokaal:”Centrum Reinaert” Reinaertstraat 28, 9000 Gent. (Zijstraat van Bevrijdingslaan) Inlichtingen op tel: 093563670 of www.philagent.be

december’10

63


WIN EEN VAN DE PRACHTIGE ELEKTRISCHE FIETSEN T.W.V. € 2500.-

OPEN OP ZONDAG 19 DECEMBER

ANTWERPSESTEENWEG 104 • 9080 LOCHRISTI • TEL: 09/355 00 33


Nummer9080

Chattalk

Nummervijfentwintigdecembertweeduizendentien

Hoe zit het met de motorsport? Chat met

Louis Wuyts

(partner van Inge Bracke - Jempi reizen)

18-voudig Belgisch kampioen motorrace Strijdt al jaren voor de aanleg van een circuit in Vlaanderen: veiliger, geen flitspalen, techniek bijsturen... Daarom geeft hij ook circuit- en trialstages (www.louiswuyts.com) nummer9080 zegt: Motorracen, wat houdt dat juist in? Louis Wuyts (Louis) zegt: Dit zijn motorrijders die het tegen elkaar opnemen op circuit of een gesloten omloop. De snelste wint! 9080 Is dit een olympische sport? Louis Neen 9080 Moet je een goede conditie hebben om te racen? Louis ja, je zou denken van niet maar dit vraagt verdomd veel conditie. 9080 Wat doe je om fit te blijven? Louis fitnessen en trial. Af en toe ook mountainbiken. 9080 Wat is trial? Louis Trial is de basis van de motorsport om u motor volledig te leren beheersen. Het is een lichte motorfiets waarmee je over hindernissen zoals rotsblokken, boomstammen, steile hellingen e.d. rijdt. 9080 Motorracen lijkt me een dure sport. Louis Ja, zeg wel! Het was elk jaar opnieuw opboksen om het budget rond te krijgen. Zonder sponsoring is dit eigenlijk niet mogelijk, bij mij was Honda die rode draad in mijn motorsportcarrière. Het grootste probleem is dat deze sport zeer weinig of totaal niet in de media komt. Andere klassieke sporten hebben geen duur materiaal nodig 9080 Is het enkel de aankoop die het duur maakt? Louis Wij als motorracer moeten buiten de aankoop van de motorfiets hem ook nog laten klaarstomen (tunen) voor circuitgebruik. Onze uitrusting, benzine en ontelbare sets banden doen de rekening snel stijgen. Dan heb ik nog niet gesproken over de kostprijs om te mogen rijden op het circuit of een valpartij... 9080 Waar ga je racen? Louis Vroeger heb ik veel wedstrijden gereden op stratencircuits. Maar nu rijden we bijna enkel nog op gesloten circuits zoals Zolder en Francorchamps. 9080 Maak je onze straten onveilig? Louis Neen, want dit was ook een van de redenen waarom ik op circuit ben beginnen rijden. Ik rij zelden nog op de baan. 9080 Is er in Vlaanderen een circuit? Louis Ja, maar spijtig genoeg slechts 1 in vlaanderen; Zolder en 2 in Wallonië; Francorchamps en Mettet. Dit tot spijt van zeer veel motorrijders die zich veel liever op circuit zouden uitleven maar door het weinig aanbod toch soms nog op straat racen. 9080 Hoe veilig is de motorsport? Louis Het blijft een gevaarlijke sport maar gelukkig zijn alle motorsporten door de jaren h e e n veel veiliger geworden. 9080 Hoe komt dat? Louis De veiligheidsnormen op de circuits liggen nu zeer hoog. De uitloopstroken zijn groter geworden, de grindbakken zijn aangepast, het publiek wordt uit de risicozones gehouden. De uitrusting van de piloten is

ook veel verbeterd. 9080 Jij geeft ook stages, wat is het verschil tussen circuit en offroad stage? Louis Circuitstage is met een baanmotorfiets op een gesloten omloop uw motor leren beheersen. Het is een aanvulling op de rijschool waar ze enkel de basistechnieken leren. Ik ga verder, ik wil dat elke motorrijder zijn motor 100% beheerst. Dit vooral om in noodsituatie de juiste reflex te hebben en zo ongevallen te vermijden! 9080 En offroad? Offroad stage is vooral gebasseerd op trial die zoals ik al zei de basis is van het motorrijden. Hier kan ook een beginneling de stage volgen voor hij met motorrijden op de weg begint. Het voordeel is dat ik dit ook in de winter kan geven 9080 Wanneer ben je begonnen met deze sport? Louis Eigenlijk vanaf mijn 12, in het geniep met de brommer van mijn broer. En ik was er snel door gebeten. Competitie ben ik beginnen rijden vanaf mijn 18. 9080 Hoeveel moto’s heb je? Louis Moeilijke vraag, even tellen....momenteel een 15-tal. 9080 Ga je met allemaal de straat op? Louis Neen. Dat interesseert me niet echt. Met al de verkeersdrempels en flitspalen is er nog weinig plezier aan. Daardoor rijd ik nu bijna nog enkel op circuits. 9080 Wat wil je nog bereiken? Louis Momenteel ben ik volop bezig met het geven van stages en ik word ook veel gevraagd als testrijder voor tijdschriften zoals Motorwereld , Motoren en Toerisme en de Motorsite. Ik ben ook bezig met het organiseren van buitenlandse trips, zowel op circuit als Off Road. Binnenkort meer info hierover op mijn website www. louiswuyts.com 9080 Waarom toch starten met fietsers? Louis Stilstaan is achteruit gaan. Innovatie is een populair woord en zo ook bij ons noodzakelijk. Na 9 jaren mag er gerust iets nieuws geprobeerd worden. Te veel spreken we mensen aan om deel te nemen aan de 4-urenloop en krijgen we als antwoord; Mocht het fietsen zijn direct, maar lopen neen... Deze mensen willen we aldus ook een eerlijke kans geven zich sportief in te zetten voor het goede doel. 9080 Andere hobby’s? Louis Alles wat me auto en moto te maken heeft boeit mij. 9080 Vindt Inge, je vriendin, het leuk dat je deze sport beoefent? Louis Ik denk het wel want ze heeft er ondertussen ook al eens van geproefd. 9080 Kriebelt het bij haar niet om te racen? Louis Neen, daarvoor vindt ze het iets te gevaarlijk denk ik maar zo recreatief rijden op circuit vind ze wel eens leuk. 9080 Inge is toch avontuurlijk aangelegd! Louis Ja, juist daarom dat ze dit leuk vindt en

we combineren haar hobby (reizen) met het motorrijden in het buitenland 9080 Gaan jullie ook met de moto op reis? Louis Neen, ik ga liever naar een bepaalde bestemming en huur of gebruik daar een motorfiets. Dit vooral om tijd te winnen en meer quality time te hebben. 9080 Nog veel succes en houd het veilig!! Louis Bedankt!

december’10

65


Nummer9080

Opinie

Nummervijfentwintigdecembertweeduizendentien

Het moederschip Sleutelgat van een verleden

E

n daar sta je dan. Over de grens. Aan de overkant. De zuidwester en de Mackintosh strak om de oren en het lijf, de groeven van de jaren eensklaps zoveel zwaarder. En je draait het hoofd in vertwijfeling achterom, om de nu plots zo veel frêlere schouders, wazig en verward. Betraand, als een film over voorbije dagen waarin de zon net nog verblindend hard in het zenit stond, maar waarboven een pak wolken aan kwam drijven, tot de ontploffing komen zou. En ze kwam. En ze nam je moeder mee. Zoals bij zovelen al eerder, en zovelen later. Maar nu jouw beurt. Jouw ma. En verweesd sta je daar dan, de kraag recht tegen de kou. En er is niets dat je denken kan. Niets dat je zeggen kan. En je kijkt achterom, tot in de laatste glans van d’r ogen… een laatste knipoog… Ginds lag het land waar je nog ongeschonden was. Geheeld werd, bij de kleinste schram. Zelfs toen je hart in tweeën werd gespleten. Of toen je adem tekort kwam. Altijd weer opnieuw: genezen. Het land waar een warme gloed op je klamme rug rusten kwam, een raakkus op je wang, een dragend ogenblik op weinig woorden, een groet van de deurkruk die al boog voor je zelf het huis binnenkwam. Lucht en licht om van te leven. Toen zij nog leefde. Toen. Je ogen willen haar weer voor je halen, zoals zij jou ooit in het leven, maar je ziet het kader slechts, de dagen die je deelde. Je wist dat het eindig was, maar hoopte dat het anders kon. En weemoed is wat je bevangt, in terugblik op dankbare dagen. Het gras knalgroen tot waar de

66 december’10

hemel staalblauw overnam. Wat alleen moeders schenken kunnen. En vaders ook wellicht, zo nu en dan. De onvoorwaardelijkheid van houden van. De haven waar je bij woelige zee steeds schuilen kon, zonder tol, zonder vracht, naakt en gebroken desnoods, kapseizend haast, maar waar je nooit zinken zou. Altijd weer was er het land van haar hand. ‘Kom binnen, jongen,’ en ‘geef je pijn maar aan mij. Ik heb mijn tijd gehad.’ De verweerde handen in holte als een liggende vraag. Als de handen die je wiegden, zoals ooit zijzelf. Haar buik. Zijzelf. Haar zelf.

Een groet van de deurkruk die al boog voor je zelf het huis binnenkwam. Nu nog zie je de vuurtoren, en hij wenkt bij het avondrood, en de blauwe ochtendschemer, als een eenzame vriend: kom hier maar schuilen, jongen. Het blijvende getuigenis van een wij, waarvan je nu zelf de ‘jij’ moet dromen. Die je voortaan uit je herinneringen putten zal. Nu moet je varen met als loods de geest die om je waarde, maar terug naar de haven, neen, dat kan niet meer. Afgesloten. Voorgoed. Op slot. Met niet eens een sleutel, alleen een sleutelgat, waarin je als kind naar vroeger turen kan, als naar een droom. En ja, als je goed toekijkt, zie je nog de gebouwen van de herinnering: daar het schopje in het zand van

Groede, de dijktrap van Middelkerke, ginds de muren van Taragona, en rondom de bergen van Lourdes, of kleiner nog, de boterham van het vieruurtje, de warme kop melk als je leren moest, je voelt de aai aan je ziekbed, je jas die rechtgetrokken werd voor je de fiets op sprong, je hoort de stem van: wees voorzichtig, mijn jongen, en later: ach, wat een lieve kinderen heb je toch. En tussen dat alles door, die onuitgesproken maar immer glimmende heimweeglans om de vader die je zelf verloren had. Die WO I tot een zwijgende man had gemaakt, die nog maar zelden sprak, alleen dit: toch maar geen verpleegster worden, lieve dochter. Toch maar liever niet. Te veel gezien. Afgezien. Te veel geleden. En je gehoorzaamde zoals steeds, terwijl jij in alles toch zorg bleef en was. Geven, heeft in mijn wereld een naam gekregen, en zij heet: ma. Het land van het moederschap ken ik nog al te goed, maar het moederschip zelf zeilt niet meer uit. Ik zie het voor me liggen, en wil het grijpen, maar kan het niet. Ik wil er weer wind in blazen, de zeilen bol, zoals jij ooit je adem in mij. Maar het schip rust. Ma rust. De vlag gevierd. De zeilen gereefd. Voorgoed. De avondtoorts zoals op spitsloze WestVlaamse kerktorens langs de kust, is gedoofd. En er rest alleen de hoop dat de fakkel, ons wel honderdduizend keer aangeboden, brandend blijft. En dat ooit onze kinderen het hoofd zullen wenden, en denken, zoals ik nu: ja, daar was het goed te leven. Liefde was nooit anders bedoeld dan zo. Daar wil ik op verder leven. Op toasten. Op drinken. Op feesten. Daarmee moet het gaan. Ondanks het gemis. Kom, reik mij die toorts, ma, dat ik in dat licht verder stappen mag. (lvdv)


UW MOTIEF

om Kerstmis en Nieuwjaar in bed te vieren : “De Slaapcadeaus van Sleepy”

ONTVANG EEN GRATIS DEKBEDOVERTREK bij aankoop van een Sleepy donsdeken*

FLANELLEN DEKBEDOVERTREK VANAF € 122,140×220, 160×220, 240×220, 270×220 cm.

KAMERJAS MET PANTOFFELS Zalig zacht. Kamerjas : S, M, L en XL. Pantoffels € 6,5 • Kamerjas € 45,Kamerjas met pantoffels € 49,-

CADEAUCHEQUE Kies zelf het bedrag dat u als cadeau wilt geven.

PYJAMA MET PASSENDE DEKBEDOVERTREK Pyjama : S, M, L en XL € 55,DEKBEDOVERTREK VANAF € 60,140×200, 160×220, 240×220, 260×220 cm.

PLAIDS IN FLEECE VANAF € 29,Verkrijgbaar in verschillende kleuren.

COSY FOOT € 45,Altijd warme voeten. Gezellige en zachte plaid.

ERGO PILLOWS (NEKSTEUNKUSSEN) VANAF € 73,Latex- of synthetische vulling, in verschillende hardheden. 60×60 cm en 40×60 cm. Ook in handige reisversie. € 49,-

LUXE LOUNGE KUSSEN € 79,Ideaal om te lezen, relaxen of tv te kijken in bed. LUXE LOUNGE KUSSENSLOOP € 25,Met geïntegreerd leesvak.

MERINOWOLLEN DEKEN VANAF € 265,100% zuivere Merinowol uit Nieuw-Zeeland. 180×260, 240×260 en 280×260 cm.

KUSSENS IN VISCO-ELASTISCH, DRUKVERLAGEND SCHUIM A) REISKUSSEN € 39,Met compacte reisverpakking. B) COMFORTABEL NEKKUSSEN € 32,Reizen zonder nekpijn.

KNUFFELKUSSEN € 16,Knuffel en kussen in één. Gezellig om mee te nemen.

VISCO TOPDEKMATRAS VANAF € 239,90×200, 160×200, 180×200 cm. VISCO HOOFDKUSSEN € 79,-

C) KNIEKUSSEN € 30,Stabiliseert bekken en onderrug en recht de wervelkolom.

*Aanbod onder voorwaarden : Van 1 t.e.m. 31/12/2010 krijgt u een Sleepy dekbedovertrek bij aankoop van een Sleepy donsdeken gevuld met Masurische, Pomerische, Arctische of Emsländische dons. Niet cumuleerbaar met andere promoties. Voor voorwaarden zie www.sleepy.be

Sleepy Gent-Oostakker Antwerpsesteenweg 1124 - 9041 Gent-Oostakker - Tel. 09/355.98.01 Di-Vr : 9u30 – 18u30 • Za : 9u30 – 18u • Zo en Ma : gesloten • Open op afspraak.

BON € 15 bij aankoop vanaf € 100

Verras uw familie dit eindejaar met de slaapcadeaus van Sleepy onder de kerstboom. Natuurlijk heeft Sleepy ook voor u een cadeautje : € 15,- korting bij aankoop vanaf € 100,Geldig van 01/12/2010 t.e.m. 31/12/2010. Niet cumuleerbaar met andere promoties. Slechts 1 bon per gezin.


Vraag vrijblijve nd de volle dige

PROMO TIE FOLDER aan!

Wij adviseren u graag bij de keuze van een mooi servies, bijhorende glazen, bestek en tafellinnen voor uw feesttafel.

AK

TIE

! glaNU 6 z vo en or

�3

open van: di tot do van 9.30 tot 12.30 u en van 13.30 tot 18.00 u vrijdag en zaterdag doorlopend van 10.00 tot 18.00 u maandag gesloten - zondag open van 10u-12u

In december open op zondag van 10u-18u ook open maandag 13 - 20 - 27 december

Denen 6 - 9080 Lochristi T 09 326 02 59

www.a-propos.be

(oude baan Gent-Antwerpen)

W O O N C U L T U U R

creatie www.media-surplus.be

9


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.