Maart 2010

Page 1

Fris en blij magazine voor Lochristi, Zaffelare, Zeveneken & Beervelde Maart tweeduizendentien - Nummer 17

Op de bolle schoot van Maaike Cafmeyer Lootse schattenjacht Lochristi in Brussel, Antwerpen en Auschwitz Luc van Lijst9080Nummer9080 Nummerzeventienmaarttweeduizendentien

Editoriaal

Colofon Nummer9080 is een maandelijks informatieblad over, voor en door Lochristi. Verspreiding iedere maand - gratis op 9400 ex in alle brievenbussen van Groot-Lochristi Administratie en contact Fris watervoordevis - Oosteinde 25 - 9080 Lochristi Tel: 09 3568 588 - Fax: 09 3568 590 info@nummer9080.be - www.nummer9080.be l.vandevijver@skynet.be

Editoriaal

Redactie Concept & beelden: Mark Verbrugge Concept & teksten: Luc Van de Vijver Werkten nog mee aan dit nummer Danny Sey: fotografie + de wereld is rond André Baert: begeleiding dialect Sofie Hesters: chattalk en Lootsche baton Hilde De Cleene: begeleiding fotografie Filip Naudts: fotografie Michiel De Cleene: omslag + fotografie Bert Vervaet: straatnaam Inge Suys: cursiefje Pierre Gillis: Gentikatuur Markus Bundervoet: In de sporen van de bermbloem Link www.lochristi.com

Contact reclame Sofie Hesters, Fris watervoordevis, Tel: 09 3568 588 ­info@nummer9080.be

Welkom in onze nieuwe, aangedikte 9080. Het vertrouwen dat adverteerders en lezers in ons stellen, is hartverwarmend en is de drive om ons iedere maand weer te ‘smijten’. En zie maar hoever u ons weer geworpen hebt, deze maand: tot bij Maaike Cafmeyer in Gent, bij de tentoonstelling van Filip Naudts in Antwerpen, tot in Auschwitz met Laure Van Rijckeghem, tot in StuBru met Flor en Nel, Kato en Fien, tot bij Dirk Slock in Frankrijk, tot bij het landbouwbedrijf Verschraegen in Beervelde, tot bij… nu ja, bij nog zoveel meer. Geniet ervan, beste lezer, lees je ogen warm, en omarm de laatste winterdagen. Het leven is aan wie er hoop in stelt.

Lees je ogen warm en omarm de late winterdagen. Zeg proost op de tafel, op de stoel, op een hangwolk en lage zonnestralen. Zing de droom van allen die je door het leven dragen.

Druk en distributie Drukkerij Cartim - Industriepark 2, Zone A Jan Samijnstraat 11- 9050 Gentbrugge Bedeeld via DISTRIPOST van DE POST Verantwoordelijke uitgever Mark Verbrugge - Zaffelaredorp 17 - 9080 Zaffelare © Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen en/of op enige wijze worden gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.

23

nummer 19: 21 april ‘10 deadline adv. en info: 7 april

8

Reporter ter plaatse Dirk Slock in Frankrijk

Interview

Model Maaike Cafmeyer en fotograaf Filip Naudts

14 Portretten Jonge prijswinnaars

Volgende release nummer 18: 24 maart ‘10 deadline adv. en info: 10 maart

7

Inhoud

31

18 23 31

nummer 20: 26 mei ‘10 deadline adv. en info: 12 mei nummer 21: 23 juni ‘10 deadline adv. en info: 9 juni

39

39 44

Aime Wille & Maria Van Neer

Naar Auschwitz en naar Studio Brussel

Lochristi in beeld

Een terugblik op de toekomst door Danny Sey

Een klein portretje van prachtige portretten

Vernissage La clé du boudoir van Filip Naudts

En de boer hij ploegde voort

Boerderij familie Patrick Verschraegen-Coppieters

Lootse Schattenjacht Een waar verhaal

maart’10

3


Nummer9080

Onderde

upe 2003

Uniek fotoboek over Lochristi

Lochristi in beeld, een decennium in 12 maanden Dikke gelukzakken zijn wij hier, met onze fijne schare fotografen. Michiel De Cleene die de interviews begeleidt, de onvolprezen Filip Naudts in de mediawatcher, Hilde De Cleene en mijn baas van Nummer9080 zelf, Mark Verbrugge, voor de portretten, en Danny Sey, overal en altijd ten Lootsche velde, en onze huisleverancier van alle lokale festiviteiten. Welnu deze Danny, van de site Lochristi.com, brengt tijdens de Kunst-omdathet-moet-dagen een uniek fotoboek uit over Lochristi. De voorbije tien jaar worden netjes naar de maanden ingedeeld, in maar liefst 160 pagina’s van 23 x 30 cm, vol smaakmakende beelden gevat in een luxe-uitvoering met harde kaft. En dat voor slechts € 25! (7510041218-33 op naam van Preview bvba met vermelding van uw naam.) Meer info: www.lochristi.com Grasduin zelf maar eens in je verleden, tien jaar ver, overloop de markantste feesten en evenementen van Lochristi, en Danny is er gegarandeerd geweest. Hij verwoordt het zelf als volgt: “Zowel terugkerende evenementen zoals de tuindagen in Beervelde, de nieuwjaarsreceptie in Zeveneken, de zeepkistenrace in Hijfte, het toneel in Zaffelare of de Lodejofeesten in Lochristi komen uitvoerig aan bod, maar ook de uitzonderlijke nieuwsfeiten van de afgelopen 10 jaar worden in dit fotoboek in beeld gebracht. Denken we maar aan de brand in het Feestpaleis en de Renardeau, maar ook leukere gebeurtenissen zoals het huwelijk van graaf Renaud en Valérie, de geboorte van Fleur, de 20.000ste inwoner van Lochristi, het bezoek van Filip en Mathilde, de heropening van het station in Beervelde en nog zo veel meer. Niet minder dan 106 onderwerpen komen aan bod en worden per maand gesorteerd. Naast de vele foto’s komt bij elk onderwerp ook een kort woordje uitleg. Zo wordt dit boek niet alleen een geschiedenisboek, maar vormen de foto’s ook een uitnodiging tot een bezoek aan de vele terugkerende evenementen.”

2005

2006

2008

2008

Uit een zee van beelden selecteren is geen makkie, ook voor Danny niet. ’t Was zwoegen en zweten, vertelde hij ons. En omdat we sloebers zijn, mag hij dat voor ons nog eens overdoen! Zie maar op pagina 23 in onze nieuwe rubriek ‘Lochristi in beeld, een terugblik op de toekomst’. En voor de gegadigden: het is een beperkte oplage, dus twijfelaars zijn eraan voor de moeite! Niet aarzelen dus: intekenen maar!

4 maart’10

2009

Nummerzeventienmaarttweeduizendentien


Nummer9080

Column

Nummerzeventienmaarttweeduizendentien

Vissen

Tipsvoorde vissen Harlekijnvisje Clownvisje - Drieband anemoonvisje

Nemo is in het Latijn zoveel als ‘niemand’ Was ook de naam van de kapitein in Jules Vernes 20 000 mijlen onder zee Wie het visje Nemo wil vinden, moet ook onder water, en wel naar… De Indische of westelijke Stille Oceaan of de Rode Zee En schaft zich dan gelijk ook een snorkel aan De Fransen nageren onder water avec un tuba, maar dat lijkt ons wat groot… Een snorkel is ideaal als cadeau voor Vissen Zo kunnen ze gelijk op zoek naar zichzelf En kan jezelf mee profiteren… immers, snorkelen doe je toch op reis, naar Egypte of de Middellandse Zee, om maar iets te zeggen…? Langer dan zo’n 40 cm mag een snorkel wel niet zijn Dan immers haalt de waterdruk het van je longen Snorkelen is van alle tijden, t.t.z. al zeker 5000 jaar oud De oudste snorkelaars waren ‘sponsboeren’ op Kreta, tussen koralen… Zij gebruikten een uitgehold riet om adem te halen Een Assyrisch bas-reliëf van 900 v. Chr. toont een ‘truc spécial’: een dierenhuidzak opgevuld met lucht om langer te kunnen duiken En ook de onvermijdelijke Leonardo De Vinci heeft een helm met een buis bedacht Wie niet zover weg wil, schaft zich best een zeeaquarium aan Maar of dat veel goedkoper is dan een Egyptereis…? Toch ook een paar duizend euro lieten we ons vertellen.

Pisces

19 februari - 20 maart

We zwemmen stilletjes naar de lente toe, dag na dag. Door het voorjaarswater dat onze velden overspoelt, door de donkere druildagen van februari en de verloren slierten mist die als slangen tussen huizen en weiden hangen. Ja, dit is het rijk van de Vissen, dat kan niet mankeren. Hoe zullen we een Visje omschrijven? Zoals Nemo uit de gelijknamige film, speels en goedlachs? Zoals de walvis die Jona drie dagen onderdak bood (nu ja, in zijn buik…)? Als een nietsontziende haai, die alles en iedereen op zijn pad achter de kiezen werkt? Neen, neen, Vissen zijn meevoelende wezens, empatisch om met een moeilijk woord te spreken. Wil je een luisterend oor, zoek dan iemand die eind februari of in maart geboren is. Zoveel inlevingsvermogen hebben zij, dat men in de psychologie al eens van ‘sponzen’ durft te spreken: alles nemen ze op, ja, soms zelfs zoveel dat ze het nog nauwelijks zelf een plaats kunnen geven. Soms lijden hun eigen gevoelens onder het gewicht van al die miserie van anderen, verdrinken ze bijna zelf in andermans leed. Wat meer zekerheid inbouwen dus, en op tijd rust en ontspanning nemen, beste Visjes, want anders dreigt een vlucht in onrealiseerbare dromen. En als tegenhanger ga je best naast een Kreeftje zitten natuurlijk, want die is ook niet bang van wat water, en zorgt voor een

veilige haven en thuis. Duidelijk is dat Vissen een sterke intuïtie hebben, dromerig zijn, en stellig artistieke neigingen hebben. Een schilder, een tekenaar, een beeldhouwer, een musicus, noem maar op, of een psycholoog, een pastoor, een maatschappelijk werker… je vindt ze allemaal bij de Pisces. Bevlogen en vaardig. Natuurlijk mogen we niet veralgemenen, want ieder visje… blubt zoals het gebekt is, maar de meesten kunnen op hun verjaardag een set aquar e l ve rf best wel appreciëren. Of een roman, een ticket voor toneel, of een lagereschool-poëzieboek (weet je nog?) om zelf nog eens creatief te wezen. Uiteraard kan je met een watergeschenk ook altijd terecht: een ouderwetse waterzak, eens een duiklesje nemen, een snorkel voor op reis, of warempel een cruise, voor wie het wat breder kan laten hangen. En voor wie graag een cadeau geeft waar hij zelf enig profijt uithaalt, adviseren wij bad- en douchespulletjes, en drijfkaarsjes, want geef toe, romantiek wordt best gedeeld… samen het sopje in! Tot slot nog deze uitsmijter: vissen houden van vinnenstrelen en een schubbenschrobbing, en voor ons, mensen, wordt dat dus een pedi- of manicure, een massage of misschien eens een handlezing: zeggen dat je partner, je ma of je pa, al naargelang, een gelukkig leven zal leiden en de beste van de wereld n is. Je zal zien: een beter cadeau ka je hem of haar niet schenken! (lvdv)

Vissen houden van vinnenstrelen en een schubbenschrobbing

maart’10

5Nummerzeventienmaarttweeduizendentien

nummer

Van onze reporter ter plaatse onze reporter ter plaatse

9080

Nummer9080

Frankrijk

Vallauris, aan de Côte d’Azur

Als burgerlijk ingenieur elektronica besloot Dirk Slock uit de Leemstraat te doctoreren aan de toenmalige RUG, en dat bracht hem zelfs tot in Stanford, VS, bij een expert professor en twee voormalige studiekompanen (en ook een beetje omdat hij als 25-jarige zijn ouders niet langer op ‘de heupen wou werken’...). Goed voor een jaartje, denk je dan, en dan terug naar

A

ls er één reden is waarom een Belg aan de Côte d’Azur blijft plakken, dan wel de zon. Gemiddeld 50 dagen regen per jaar, en zelfs in putje winter geen nachten onder 5° C! En toch zitten we nooit om water verlegen, dankzij een nabijgelegen Alpenmeer. Het gekke is dat uitgerekend nu, terwijl ik jullie dit schrijf, het uitzonderlijk toch wel een heel pak heeft gesneeuwd, zeker! Het was de hevigste sneeuwbui die ik hier in 18 jaar gezien heb! Je zal het altijd zien!

Een andere karakteristiek van de Côte d’Azur zijn de incompetente professionals. Een paar voorbeelden. Met mijn Saab was het hier moeilijk een garage tout court te vinden, laat staan een betaalbare (voor een groot onderhoud kan je al beter naar België rijden, wat ik dan ook eens per jaar doe). Ik had dan een ‘English Mechanic’ gevonden die specialiseerde in Jaguars, maar die bleek zijn land ontvlucht wegens professioneel wangedrag. Ik heb ooit eens vastgesteld dat na een onderhoud van mijn Saab mijn koplampen altijd aanstonden. Toen ik daar een opmerking over maakte, zei hij dat dat altijd zo was bij een Saab. Hmhm??! In Nederland misschien maar niet met de mijnen! En dan was er die loodgieter die voor de ‘sleutel op de deur formule’ bouwfirma van mijn huis werkte, en danig veel krassen op een marmeren dekblad had gemaakt. Opmerkingen hoefde ik daarover niet te maken, want hij camoufleerde ze toch met lak, zeker, en deed dat ‘avec tout son coeur’? Dus waarover zou ik zagen? En tenslotte blijkt ook onze Engelstalige

Dirk Slock

het knusse Gent… Maar wat bleek: op het eerste examen was Dirk primus inter pares, en een trimester later scoorde hij bij de top tien (van de 150!) in de ‘PhD Qualifying Exams’. En zie, voor je het weet, heb je twee Masters op zak en een Doctoraat van Stanford, werk je even voor Philips België en beland je als eerste prof telecommunicatie in de ingenieursschool EURECOM in Sophia Antipolis, aan de Middellandse Zee. Jawel, aan de befaamde Côte d’Azur, dat tot ons aller verbeelding spreekt… Ook tot de jouwe, Dirk?

dokter Hong Kong te zijn ontvlucht wegens een of andere medische fout… Moet er nog zand zijn? Ik zal hier maar mee stoppen, zeker? Jullie zien, in België is het zo slecht nog niet! Veel bezoekers van overal in de wereld die langs de Côte d’Azur passeren, zeggen dat ze het een van de mooiste streken in de wereld vinden. Ik heb dat altijd vrij onbegrijpelijk gevonden. Wel, de natuur is inderdaad OK, akkoord, maar de plaatselijke bevolking maakt er dikwijls een vuile boeltje van. Dat stoort me enorm. (Een heleboel) Fransen hebben er een plezier in om zich slecht te gedragen. Bvb. het is blijkbaar enorm plezierig om de vuilzak naast de (gemeenschappelijke) vuilbak te zetten in plaats van hem erin te smijten. We zullen maar niet spreken over alle plantenafval of groot afval die normaal naar het gemeentelijk afvalcentrum moet gevoerd worden, en die natuurlijk gewoon ergens in de omgeving van de vuilbak terechtkomen… Minimale inspanning is het eerste motto. En iemand anders pesten wellicht een tweede. Wel, een beetje verder ligt dan Monaco, waar alles dan wel spick-and-span is! Maar er zijn ook vooroordelen die ik moet tegenspreken: het legendarische leven-als-God-inFrankrijk, alsof ze hier nooit iets doen, is redelijk overdreven. Er zijn hier best wel ondernemingen en scholen waar vrij hard gewerkt wordt. Luiheid ben ik raar genoeg, meer in Amerika tegengekomen (behalve als ze de beurs moesten volgen…)! En het rijgedrag van de Fransen is ook veel verbeterd! De kustlijn zelf is natuurlijk heel anders dan die van de Noordzee: azuurblauw water met behoorlijk rotsachtige stranden. Maar behalve de kust zijn er ook een heleboel sympa-

thieke dorpjes, met de typische Provence-atmosfeer: weggetjes en muurtjes in gladgelopen natuursteen, huizen in natuursteen of in crepi van alle kleuren, maar wel een rood pannendak. Ik woon in Vallauris (Vallis Auris, gouden vallei) waar Picasso gewoond heeft op het eind van zijn leven. Een andere vroegere Belgische collega van mij heeft hem hier trouwens vaak op het strand gezien. Ondertussen wordt het internationaal karakter van EURECOM nogmaals duidelijker. Inderdaad, alle cursussen worden in het Engels gegeven. En van Vallauris naar Sophia Antipolis is slechts 15 minuten rijden. Als ik soms denk van elk dag van Lochristi naar Brussel te moeten rijden met al die Belgische files, lijkt dat wel een nachtmerrie in vergelijking. Een verhaal vanuit Frankrijk is niet volledig zonder een woord over de Franse keuken. Wel, hier kan ik wellicht weinig nieuws vertellen. Maar de laatste decennia heeft de Belgische keuken ook enorm vooruitgang geboekt, niet? Hier de wijn, en daar het bier, zeker? Voilà, tot daar mijn eerste impressies. Wordt vervolgd, zeker weten!

maart’10

7


Interview

8 maart’10


Nummer9080

Interview

Nummerzeventienmaarttweeduizendentien

Deze maand in Galerie Van Campen & Rochtus, Verschansingstraat 52 te Antwerpen tot eind maart: Filip Naudts’ “La clé du boudoir”: foto’s met een knipoog naar de Gouden Eeuw. Pseudo-geschilderde portretten, gekruid met een vleug je erotiek.

Dubbelportret:

model Maaike Cafmeyer en fotograaf Filip Naudts

Door Luc Van de Vijver/foto’s Michiel De Cleene

H

oe doet Filip Naudts dat toch, om al die vedetten te strikken voor zijn vrij werk? Gewoon opbellen of sms’en? Even langslopen? En hoe selecteert hij zijn modellen: toeval of scrupuleuze selectie? Kom gewoon eens af, zei Filip, dan zie je het zelf, want Maaike Cafmeyer heeft net geposeerd voor mijn nieuwe solotentoonstelling in Antwerpen, en loopt morgen nog eens in de studio aan. Dé Maaike, van Het Geslacht De Pauw, van Aspe en Loft? begon ik al te blozen. Jazeker, die Maaike. Een heel sympathieke overigens! Wat denk je, lezer, heb ik het mij twee keer laten vragen?

Samenwerking Dag Maaike, bedankt dat we erbij mochten zijn. Anders niet zo zot van de boekskes, zeker? Maaike:…(lacht verontschuldigend)…Nu ja, ik zoek ze zeker niet op, ook al die feestjes niet trouwens. Ga maar na, mij zal je er nooit treffen. Soms is ’t een tsunami, zoals bij mijn schijnweeën, dan belt zowat iedereen tegelijk. En ik moet toegeven, ik heb wel even in beraad gelegen of ik hierop in zou gaan, want ik ben overbevraagd en echt bekaf (n.v.d.r. ons interview was rond kerst, in haar laatste maand zwangerschap), maar omdat Filip zulke prachtige foto’s neemt, heb ik uiteindelijk toch toegezegd. Vandaar. Filip:…(duidelijk gecharmeerd)… leuk om horen. Bedankt. Jullie kennen elkaar al lang? Filip: Neen, Maaike was een van de weinige modellen voor mijn nieuwe tentoonstelling die ik niet persoonlijk kende. Enkel van op TV, bij wijze van spreken. Maar het klikte meteen. De sfeer

zat goed van in het begin. Maaike: Ik kende Filip zijn foto’s natuurlijk wel, heel typisch en mooi. Dus ging ik graag op zijn verzoek in… (lacht plots uitbundig)… maar dat ik uit de kleren moest, heb ik hier pas geweten! Filip: …(lacht mee, maar is er toch op gebrand om het uit te leggen)… Voor ik weer dat label van naaktfotograaf krijg, wil ik toch even zeggen dat ik eerst en vooral in het licht van de kunstschilders uit de Gouden Eeuw wilde werken, en ja, dat ik voor vrouwelijke modellen kies, is gewoon sterker dan mezelf, zeker? Ik denk dat me dat beter ligt. En dat er wat bloot in komt… ach ja, als het thema erom vraagt, ga ik dat niet uit de weg. Waarom zou ik? Maar goed, ik heb daardoor nu wel enkele blauwtjes opgelopen, meer dan anders, moet ik zeggen. Maar Maaike zag er gelukkig geen graten in. Er zit dus een vleugje erotiek in, in je nieuwe reeks? Maaike:…(is Filip voor)… Vind ik wel, en dat mag best ook, hoor. Want het zijn zeer mooie foto’s. Neem nu dat zand dat uit een hand dwarrelt, de gemorste slagroom, de doorzichtige

sluiers, de pose hier en daar, de… nu ja, er zit iets prikkelends in. Toch? Filip: Vind je? Mogelijk wel, maar eerlijk gezegd, zo super beredeneren doe ik dat niet hoor. Soms lijkt het er zelfs op dat mijn ene hersenhelft maandenlang in een soort coma sukkelt, en ik enkel nog in beelden kan denken. Echt waar! …(lacht)… Welke taferelen me dan het meeste inspireren is trouwens moeilijk uit te leggen, maar de fascinatie voor b.v. de afbeelding van de vrouw in de schilderkunst is zeker een constante. Verder tracht ik, naarmate ik ouder word, veel meer te relativeren, ja, zelfs een begrip als schoonheid. Zo zal ik ook trachten om hier en daar mijn foto’s conceptueel te voorzien van een beetje visuele humor. In sommige gevallen zelfs ontstaat die door de chemische interactie met de modellen tijdens de shoot zelf waardoor je een fotoreeks als La clé du boudoir eigenlijk ook wel een groepsproject mag noemen. Maar de echte start kwam er met Fleur van Groningen, de opkomende begenadigde singer-songwriter? Filip: Precies, en dat was een dagje zwoegen

maart’10

9


Interview en zweten, tot ik de juiste toon vond van wat ik wou doen. En plots viel alles in de juiste plooi, om het zo te zeggen, en drong het thema zich eigenlijk vanzelf op. En tja, ik blijf steeds mezelf natuurlijk, het is en blijft mijn tonaliteit, mijn subtiel kleurengebruik, mijn ordening, mijn manier van werken en omgaan met de modellen. En zodra die piloot af was, volgde de rest bijna vanzelf, waaronder Maaike, wiens zwangerschap we niet wilden verdoezelen, maar integendeel als uitgangspunt wilden gebruiken in een grappig concept. Aanvankelijk had ik vier foto’s van jou geselecteerd, niet? Maaike: Precies, vier van de honderd? Zoiets? En daar mag ik dan mijn gedacht over zeggen, en laten weten welke ik verkies. Maar meestal is dat ook jouw keuze, niet, Filip? Daar zit weinig verschil op? Filip: ...(beaamt)… en voilà, deze is het geworden…(we krijgen ook nog een overzicht op de laptop van de volledige reeks met Maaike, Antje De Boeck, Lady Linn, Erika Van Tielen, Veerle Dobbelaere,… – een echte aanrader!)

Maaike als mens Als Filip jou meent te kennen van TV , klopt dat beeld dan met het échte Maaike? Maaike:… gedeeltelijk wel, ja. Dat flapuit zijn, dat improviseren en recht voor de raap zijn, de zotte geit, om het zo maar eens te zeggen, ja, dat ben ik, ten voeten uit. Maar er is ook de melancholische kant aan mij. Muziek, theater, en boeken. Ja, ik verslind boeken! Echt waar!…(met gretige ogen)… Altijd heb ik er een bij me, op de trein, op de bus, tram, bij een auditie, aan zee… (plukt er prompt een uit haar handtas)… altijd en overal. Favorieten, vraag je? De negentiende eeuw, de Russen, de romantiek en het realisme. Tolstoi, met Anna Karenina, Couperus met Eline Vere… maar ook hedendaagse literatuur zoals Joe Speedboot van Tommy Wieringa. Een aanrader, moet je beslist eens lezen. Is het je nostalgische aard die je bij je huidige vriend, de Nederlandse cellist Frans Grapperhaus bracht? Een cello klinkt wel zeer nostalgisch. Je bent gevallen voor zijn… Maaike: Instrument! …(grote hilariteit)… Neen, serieus. Ik heb Frans leren kennen op een theatervoorstelling en tja, je valt natuurlijk voor de hele persoon, maar zijn artistieke per-

soonlijkheid is daar natuurlijk een belangrijk deel van. Frans is cello. Dat is zijn leven. Dat is zijn passie. Dat is zijn alles. Neem hem dat af, en er schiet niets van over. Dat je ouders een paar jaar geleden een heel zwaar verkeersongeval hebben gehad, moet hard zijn aangekomen bij iemand die van nature al een beetje weemoedig is? Maaike: Dat komt bij iedereen hard aan, natuurlijk. De brandweervrouw die hen heeft losgebrand heeft me later zelfs toevertrouwd dat ze aanvankelijk dacht dat ze beiden dood waren.

onvoorwaardelijke liefde te hebben gevoeld. En dat is het toch, de liefde van een moeder voor d’r kind? Toch nog gans iets anders dan voor een partner? Filip: ’t Is raar, maar dat woord, ‘onvoorwaardelijk’ beangstigt mij wat. Alsof ik vrees dat het in staat zou zijn me moreel blind te maken. Om nu maar iets te zeggen, en vergeef me het vergezochte voorbeeld, maar als je kind een school binnenstapt, en er iedereen neermaait, kan je die dan nog onvoorwaardelijk liefhebben? Maaike: …(gedreven)… maar het is juist je onvoorwaardelijke liefde die het jou op dat moment zo moeilijk maakt. Als die er niet was, zou je toch zonder verpinken met je kind breken? Neen, neen, ik geloof er echt wel in, en ik kijk ernaar uit om dra te voelen hoe dat is om een dochtertje te hebben (n.v.d.r. Maaike was toen nog niet bevallen, maar verklapte ons al dat het een meisje werd. Ondertussen is Martha al geboren, op 19 januari was dat)). En een dochtertje moet dan een doorslagje worden van de mama? Maaike: …(met ogen die plots vuur schieten)… Ben je mal! Als ik iets niet kan hebben, is het dat ziekelijke projecteren van je eigen dromen op je kinderen! Mijn God, laat iedereen toch zichzelf zijn. Natuurlijk zullen wij haar onze essentiële waarden doorgeven, als ouders, zoals openheid en verdraagzaamheid, maar haar prepareren om in de voetsporen van mama te treden, neen, ho maar! Van z’n leven niet! Eén ding zal ik haar wél voorhouden: dat ze gelukkig moet zijn in wat ze doet. Dat moet je enige beweegreden zijn: het graag doen!

Ik hoop maar dat de mensen mij niet immer en altijd met een naïeve blonde rol associëren

10 maart’10

Dus dan kan je je het plaatje wel voorstellen, hoe erg het is geweest. Mij heeft het alleszins eens grondig bij alle dingen laten stilstaan. Je leert relativeren én genieten. Je krijgt plots de verantwoordelijkheid als midtwintiger over een gezin, terwijl je zelf nog aan het conservatorium zit… en je begrijpt plots ook dat er – vergeef me het woord – klotemensen zijn. Die met enig leedvermaak toekijken zelfs. Er niet aan denken je te helpen. Maar enfin, uiteindelijk zijn ze er beiden doorheen geraakt, ma en pa. Gelukkig maar. Maar het zet je aan het denken, dat is waar. En weldra zit je weer in de zorgende rol, maar nu als moeder? Maaike: ...(knikt)… Ik word zevenendertig, dus lang kon ik niet meer wachten. Niet dat ik met een onstuitbare kinderwens zat, dat niet, maar ik wil niet geleefd hebben zonder

De doorbraak Alles is begonnen met het wereldberoemde toneelstuk Waiting for Godot van Samuel Becket? Maaike: …(met grote ogen van herkenning)… ja, precies. En ’t is niet onbesproken gebleven, helaas. ’t Werd zelfs stil gelegd, en wel door mijn aanwezigheid. Ja, heus! Je weet dat de erfgenamen van Becket er angstvallig over waken dat dat stuk alleen door mannen wordt geacteerd? Welnu, we hadden daarop proberen anticiperen door me Mike Cafmeyer te noemen, en me hier en daar een snor aan te meten, maar helaas, na een onthullende Hollandse recensie hadden we ’t spek aan onze been: de productie


Interview werd lam gelegd. Gedaan. Schluss. Kortzichtig, niet? Een stuk moet verdorie toch leven, zeker, en meegaan met zijn tijd? En wij actrices hebben het al zo lastig, om aan de bak te komen, allee,… in de film bedoel ik dan, niet op toneel. Hoe bedoel je dat? Loft waarin je meespeelde is toch geen kleine productie? Maaike: …(schudt het hoofd, met korte knikjes)… dat bedoel ik ook niet. Natuurlijk krijgen we rollen, hier en daar. Maar vrouwelijke karakterrollen, neen, ho maar, je kan ze op één hand tellen. Doe maar. Overal en altijd zijn het mannen in de hoofdrollen. Euh… Aanrijding in Moscou… euh… Filip: Pauline & Paulette… Maaike: Twee! Zie je nou wel… knap lastig, hé! En kijk maar eens wat een carrière Barbara Sarafian, Dora van der Groen en Ann Peetersen al achter de rug hadden, voor men ze zo’n rol aanbood! Komt het door de mannelijke scenaristen? Dat eeuwig geldgebrek, de heersende jongensmentaliteit… Enfin, ik weet het niet, maar ik droom ervan dat er ook in Vlaanderen regisseurs opstaan zoals de Waalse broers Dardenne! Hier is het echt armoe troef om artistieke vrouwenrollen op het groot scherm te zien. Ik althans droom ervan om eens een dijk van een rol neer te zetten. Oscar Wilde, Shakespeare,… daar ben ik allemaal niet vies van, hoor. En ik hoop maar dat de mensen mij niet immer en altijd met een wat naïeve blonde rol associëren… allee, ‘k zal ’t woord zelf maar zeggen zeker, met een dwaze geit of een wat sexy dom blondje… Je heb toch wel al verschillende rollen gespeeld? Toch niet alleen zulke? Maaike: Ja, ’t is waar. In Aspe speel ik een wat onderkoelde rol en in En daarmee Basta op Ketnet de hippe moeder, maar het programma dat mij natuurlijk in the picture heeft gezet, is natuurlijk het Geslacht De Pauw. Een hilarische tijd, kan ik je wel vertellen. Dat sloeg echt in als een bom. En als vrouw van Bart speelde ik daar de flapuit, een beetje naïef, nu ja, een beetje?, en heb ik mijn visitekaartje bij het grote publiek wel afgeleverd, o.a. op de verkiezing van de Gouden Schoen bijvoorbeeld. Mijn God! Supergênant, bij wijlen, maar ja, ik ging volledig op in mijn rol, kleedde mij met een open jurk, deed alsof ik van de wereld niet wist… menslief, lol dat wij gehad hebben! En het publiek nam me aanvankelijk ook écht voor zijn vrouw…, dat was leuk… maar euh…ziet me nu nog steeds aan voor het typetje dat ik daar heb neergezet, en dat is eigen aan mensen, zeker?

Maar er schuilt ongetwijfeld wel een groot stuk van de échte Maaike in die rol, niet? Maaike: Het tegendeel beweren zou onzinnig zijn. Iedereen die een rol speelt, steekt daar een stuk van zichzelf in. Wie het anders zegt, liegt. En dan bedoel ik niet typecasting, hoor, maar gewoon gezond verstand: hoe zou dat anders kunnen? Zelfs een Jan Decleir doet dat. Je put uit je eigen belevenissen en ervaringen. Uiteraard. En inderdaad, ook in het Geslacht De Pauw stak een portie van mezelf, maar dat is maar een deel van het plaatje. Kende jij Bart eigenlijk al? Maaike: Bijlange niet! Nooit ontmoet daarvoor! Ik was al bezig met Aspe en met En daarmee Basta, toen Pietje Horsten, die een van mijn audities had bijgewoond, mijn naam doorspeelde aan Bart De Pauw… en zo is de bal aan het rollen gegaan. Die auditie voor ’t Geslacht was overigens hilarisch: ik moest er o.a. met mijn eigen man – een muzikant, godbetert! – op los improviseren. Ik heb me zowat beplast, van de lol, want dat is echt mijn ding hoor. Sommigen slaan tilt als ze zonder tekst vallen, maar ik breek dan juist écht los. De uiteindelijke serie werd ook zo opgenomen trouwens: Bart had het kader, de grote lijnen van de serie, maar de invulling was je reinste improvisatie. Een voorbeeld? ‘Jullie hebben een gevaarlijke slang, en je bent ze kwijt. Speel maar’. Of: ‘Je gaat naar een gala en hangt het onwetend wicht uit.’ Of: ‘Je rijdt je zatte man naar huis en houdt een jaloerse discussie’ – en ik heb nota bene geen rijbewijs, moet je weten. Ja, dan ben ik als actrice in mijn element. Op mijn best, zou ik haast zeggen. En natuurlijk was het meegenomen dat net het Geslacht De Pauw het eerst op t.v. kwam, zodat ik nog geloofwaardiger was

als Barts vrouw: niemand kende mij al! VTM was zelfs bereid om Aspe daartoe twee weken uit te stellen. Fantastisch toch? En dan krijg je later natuurlijk als vanzelf je rol in Loft aangeboden? Maaike: Dat is het nou net. Net niet. Bart heeft me daar laten auditeren, een paar keer nog wel, om me daarna doodleuk te zeggen dat hij die rol uiteraard op mijn lijf geschreven had! En daar moest ik dan drie weken stress om lijden! Typisch Bart! Hoop je, naast die droom van die karakterrol, niet stiekem op nog zoiets als het Geslacht De Pauw? Enfin, een opvoering die je komisch talent aanboort? Maaike: …(met twinkelende oogjes)…Dolgraag! En ik vermoed dat Bart nog wel enkele zaken in petto heeft. Je weet nooit met die man. Nu is hij bezig met iets als De Mol, voor zijn eigen productiehuis, Koeken Troef, maar hij is en blijft een vat vol humor. Ooit zal hij daar weer mee uitpakken, gegarandeerd. En bij Bart ben je zeker dat het niveau heeft, want je kiest alleen maar rollen waar je achter kan staan? Maaike: Zeker. Ik heb al vele rollen geweigerd, en blijf zeer selectief. Zo heeft men me ooit een rol gepresenteerd bij Verschoten & zoon, je weet wel, Jacques Vermeire zijn garagereeks op VTM. Ik had daar geen enkele affiniteit mee. En dat is geen VTM versus VRT/Canvas-verhaal, want Aspe doe ik wél heel graag. ’t Is gewoon: als ik voel dat het me niet ligt, begin ik er niet aan. Mogen we jou nog veel mooie en gepaste rollen wensen, Maaike. En vooral een heerlijke moederrol? Maaike: Dank je. En tussen ons gezegd: ’t mag gaan komen, hoor, want ik draag mijn kindje van voren, zoals je ziet, en ’t is puffen en ’t is zweten. De gynaecoloog is ook niet zeker van de datum, en ik hoop dat zij zich vergist. Nog een maand lijkt mij echt nog héél lang. Een goeie bevalling bij de aanvang van het nieuwe jaar, meer moet dat voor mij niet zijn in 2010. En wat rust, want ik kan nu nog nauwelijks mijn huis uit, zonder erover aangesproken te worden. De kruidenier of de Carrefour zit er voor mij niet meer in! Alleen in het Nederland van mijn man vind ik nog rust. Dan wensen we je wel een heel spoedige bevalling toe! Meer info: www.galerievcr.be Visagie en haartooi: www.declient.be

maart’10

11


OPENINGSACTIE NIEUWE TOONZAAL VAN 1/3 TEM 15/3 Kom onze nieuwe showroom tussen 1 en 15 maart ontdekken en geniet meteen van onze openingsacties! Ontdek onze volledig vernieuwde showroom... volledig ingericht voor de particuliere bezoeker! De Winsol producten staan opgesteld in reĂŤle situaties. Zo kan u zich meteen een perfect beeld vormen van hoe een raam, deur, poort of zonwering er in een gevel kan uitzien.

KORTINGSBON

TIBEFLEX

Nijverheidskaai 12 ! 9040 GENT TEL: 09 218 98 98 info@tibeflex.be ! www.tibeflex.be !

OPENINGSUREN TOONZAAL: ma. tem. vr.: 8.30 - 17 u. ! za.: 8:30u - 15 u.

In ruil voor deze coupon geniet u mee van onze OPENINGSACTIE op alle produkten. Coupon geldig tot 15/03/10. Vraag naar de actievoorwaarden in onze showroom.


Zoek de vijf verschillen

Maaike Cafmeyer

Stad of dorp

Gent! Zonder twijfel. Ik ben vol van die prachtige stad. Als inwijkeling uit Torhout kan ik toch vooral die no-nonsense-mentaliteit appreciëren van de Gentenaar. Zijn duidelijke stellingname tegen racisme, met zoveel naturel en vanzelfsprekende flair, dat het de aard van de stad zelf wordt. Dan volgt Oostende, wegens de wandelingen aan zee, en het etentje achteraf, en dan Brugge, mooi, zeer zeker, maar in vergelijking met het bruisende Gent, wat te ‘gestold’ in de tijd. En Torhout, tja, dat is mijn familie, mijn geboortestad.

Filip Naudts

Van kindsbeen af een Lochristinaar, hier geboren en getogen. Misschien dat gek-doen hier wat vlugger onder de sociale controle valt in vergelijking met een stad, maar tegelijk ondervind ik daar ook geen hinder van. Het staat mijn carrière op geen enkele manier in de weg. Mocht ik mijn huis en mijn tuin kunnen meenemen, lijkt het me nochtans ook verleidelijk om eens in een stad te kunnen wonen. Zowel Gent, Antwerpen als Brussel spreken me aan, maar aangezien ik toch niet zou kunnen kiezen, blijf ik maar bij mijn roots.

West- of Oost-Vlaming

’t Is een cliché, maar het staat als een huis: we zijn noeste werkers, met onze voeten nog letterlijk in de klei, maar we spreken een heel eigen taaltje, en ’t is geen Algemeen Nederlands! Toen ik mijn Nederlandse vriend aan mijn ouders voorstelde – in Torhout wonen zij – vroeg ik hen uiteraard een poging te doen AN te spreken. Zeker, mijn kind, zei ze. De eerste zin van mijn moeder?: Dag Frans, zetui jongne, en moede een zatte kaffee en? Voilà, dat bedoel ik dus! Ik moet thuis continu alles vertalen!

Filip Naudts

Maaike Cafmeyer

Interview

Tja, een Oost-Vlaming lijdt minder onder stereotypering, denk ik. Wij vallen minder op. We hebben hier ook een eigen dialect, maar blijkbaar valt dat minder onder één noemer zoals het Algemeen West-Vlaams, om het zo te zeggen. Maar de aard van de Oost-Vlaming verschilt in wezen niet zo heel veel van de West-Vlaming, denk ik. Toch niet op het platteland: hier is’t toch ook van: doe moar geweune, ’t es al zot genoeg. Enfin, voor zover ik mijn dialect machtig ben. ;)

Voorbestemd of buitenbeentje

Tja, ’t is waar ik kom uit een toneelnest. Mijn grootouders hadden een bakkerij, maar leidden eigenlijk een dubbelleven, opa als toneelregisseur – hij won het Landjuweel! – en oma was vroedvrouw en kon zingen als de besten. En dat met acht kinderen! Ga er maar aan staan! Ook mijn vader en ooms speelden toneel en mijn tantes liepen mee in de Bloedprocessie te Brugge. Je ziet, het toneelspelen werd me met de paplepel meegegeven. Alleen moest ik mijn aangeboren schuchterheid nog overwinnen…

Een buitenbeentje, toch wel. Lochristi is dé bloemistengemeente bij uitstek en de familie Naudts deelde drie generaties lang deze traditie. Ik was dus als enige zoon een beetje voorbestemd om bloemen te kweken, en daar heb ik me ook 4 jaar voor ingezet. Maar wat ik altijd al wist, werd me steeds duidelijker: in de fotografiesector zou ik meer mezelf kunnen zijn. Mijn vader, intussen zaliger, heeft het toen gelukkig heel snel aanvaard. Het was een pijnlijke beslissing maar zeer bevrijdend tegelijk.

Introvert of extravert

Het zal je verbazen, maar veel toneelspelers zoals ik, zijn introvert. Toen ik klein was, hoefden ze nog maar naar mij te kijken, of ik begon al te blozen. Heus! Ik kroop letterlijk weg achter moeders rokken. En dat heeft geduurd tot in het conservatorium. Gelukkig had ik ondertussen al een sociaal leven en een betrokkenheid in Amnesty International b.v. waardoor ik wél contactvaardig werd. Dat wel. En nu ben ik zelfs in staat recht op een roddeltante af te stappen, en haar te zeggen: dit is jouw pakje ellende, hou dat nu bij je. Een bevrijdend gevoel, hoor, echt!

Introvert, maar het uitoefenen van mijn beroep heeft wat dat betreft gelukkig een therapeutisch effect. Ooit moest ik voor een affiche van Bert Kruismans een tot in de nok gevulde Arenbergschouwburg fotograferen. Meer dan 800 toeschouwers die vol afwachting in de camera staren. Weet je, op dat moment zou ik durven vergeten te ademen. En ’t gekke is, mijn zoontje Alphonse is net zo, maar heeft zich toch laten inschrijven voor een film met Urbanus, en is warempel geselecteerd bij de laatste 17 van de 2000. Ik sta daar met grote en trotse ogen van te kijken als schuchtere pa.

Scholing of autodidact Voor mij was het conservatorium een bevrijding. Ik kreeg er technieken aangereikt om mijn schroom en plankenkoorts te overwinnen. Je kan toch al niet blozen, voor je aan de beurt bent, op de scène, zei mijn dictielerares, en ze leerde mij focussen op een goede ademhaling, op mijn gebarentaal… Daar heb ik mijn droom van toneelspelen leren waarmaken. Ik kan die technieken aan ieder verlegen persoon aanbevelen.

Autodidact, volledig. Nu ja, een stage en een paar avondlessen niet te na gesproken, want zonder vestigingsattest kon ik als zelfstandige niet aan de slag. Maar los daarvan heb ik volledig mijn eigen bevrijdende weg uitgestippeld en afgelegd. Het mocht dan misschien niet de meest officiële weg zijn, maar ze was in mijn geval wel efficiënt. Ik doe nu immers die dingen die ik graag doe. En daar ben ik heel gelukkig mee. (lvdv)

maart’10

13


Nummer9080

Portret 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50

51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100

Nummerzeventienmaarttweeduizendentien

Aime maandagéénmaart negentienhonderdennegen Leest nog altijd graag, maar kan dat nu niet zo lang meer uithouden, wil het allemaal nogal graag weten, is gestopt met kaarten want heeft geen ‘compagnie’ niet meer, lag in Marche-Les-Dames gekazerneerd, was de enige Vlaming die bij de Walen zat, als kanonnier, de andere waren allemaal conducteurs, weet van 4 koningen en heeft op 100 jaar tijd veel meegemaakt, voordeel is dat hij nog goed onthoudt, vindt dat zijn gehoor, buiten vorig jaar, nog wat achteruit gegaan is.

14 maart’10


Nummer9080

Nummerzeventienmaarttweeduizendentien

Mens, mens, mens...

Maria

zondagzevenfebruari negentienhonderdennegen Heeft er niets op tegen dat er een foto genomen wordt want “da doe nie zeer en da weegt nie zwaar”, was huismoeder, hielp thuis in Lokeren met zelen draaien, maar daar is nu genen boterham niet meer mee te verdienen, zou nog graag, moest ze in een huis alleen wonen en nog kunnen, den groten kuis doen en verven en behangen, weet dat ‘t tussen vroeger en nu een oneindig verschil is en dat het allemaal veel gebeterd is, voor iedereen, mocht op 7 februari 101 kaarsjes uitblazen.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50

51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101

maart’10

15


Kris Van Hof-Verheyen BVBA

keukens | badkamers | totale interieurinrichting BATIBOUWvoorwaarden

Specialiteit

maken van naadloze werkbladen, douches, badbekleding,... in solid surface, gyprocwerken Kris Van Hof-Verheyen - Kerkstraat 96 - 9080 Zaffelare Tel: 09/356 72 12 - www.interieurvanhof.be

BVBA

Als het om bouwen gaat....

Gentsesteenweg 233 - Lokeren/Eksaarde Tel: 09/348 16 30 - info@vanpeteghem.net

aanschouw de nieuwste tegeltrends op 2000 m2 tijdens de opendeurdagen van 19 t.e.m. 21 maart van 9 >12u en 13 >18u

gevloerd door schoonheid... van dichtbij.


Nummer9080

De mediawatcher

Nummerzeventienmaarttweeduizendentien

9080

nummer

Elke maand bladeren we de magazines door op zoek naar een frappante foto van de hand van Filip Naudts. In P-Magazine 2009/43 stootten we op deze toch wel heel bizarre foto. Jazeker, Veerle Baetens kent iedereen, maar euh, zelden gezien met een onderbroek op haar hoofd moet ik zeggen. Als superflik en superseut in Sara op VTM, dat wel, maar zo? En wat ik me toch afvraag, Filip, heeft zij altijd een verse onderbroek bij, in de sacoche? Of... neen, foei! Daar mag ik niet aan denken....

de mediawatcher

Fotograaf Filip Naudts. “Het was naar aanleiding van de politieserie Code 37 dat ik met Veerle Baetens een afspraakje maakte ten huize van VTM. Aangekomen, overviel me de schrik dat ik me mogelijk te weinig had voorbereid. Compleet terecht, want ik had welgeteld slechts één ludiek concept in gedachte welke ik met haar zou kunnen uitwerken. De kans dat ze het zou weigeren, leek me bovendien ineens niet zo gering. In Code 37 speelt Veerle Baetens hoofdinspecteur van de zedenbrigade, en ik bedacht daarom om bij haar portret een slipje als een soort cagoule over haar hoofd te trekken. Des te groter was mijn opgeluchtheid toen bleek dat ze het een fantastisch idee vond. Op één detail na; ze had een foute onderbroek aan. Zocht ze een uitvlucht, of sprak ze naar waarheid? Het maakte eigenlijk niet veel uit. Uit voorzorg had ik een selectie slipjes van mijn eega meegebracht waaruit ze zelf een keuze mocht maken.” Meer: www.guardalafotografia.be

maart’10

17


Nummer9080

Lo Actua

Nummerzeventienmaarttweeduizendentien

9080

nummer

Je zit op het Sint-Janscollege in St-Amandsberg, je bent 17 jaar, en je studeert economie. Je hoort van een uitstap naar Auschwitz, die o.a. door het IV-NIOOO (Nationaal Instituut voor Oorlogsinvaliden, Oud-strijders en Oorlogsslachtoffers) is georganiseerd en die jongeren wil confronteren met het verleden, hen wil laten beseffen dat vorige generaties zich hebben ingezet voor hun vrijheid en voor het behoud van de democratie en voor de rechten van de mens. Je vindt dat een nobel doel, en schrijft een ijzersterke motivatie neer om mee te mogen, want er zijn maar liefst 80 gegadigden, en er is maar plaats voor negen… En zo, beste lezer, zit Laure Van Rijckeghem uit de Rechtstraat voor ze het weet op het vliegtuig, waar ze ene Jean-Marie Dedecker herkent, en een bandje hoort waarop ene Pieter De Crem zich laat verontschuldigen. Alles precies één dag voor de herdenking van de 65-jarige bevrijding van Auschwitz op 27 januari. Ziehier haar verslagje, en die letterlijk en figuurlijk ijzige beelden…

Jonge

Op dagreis naar Auschwitz Dinsdag 26 januari 2010

In het kader van een sensibiliseringscampagne van de overheid mochten 150 leerlingen een bezoek brengen aan het concentratiekamp Auschwitz. Samen met nog 8 leerlingen van het SintJanscollege mocht ook ik mee naar Polen. Mijn dag begon in de vroege ochtend van dinsdag 26 januari. Om 02:30 uur sprong ik uit mijn bed en om 03:30 zat ik al in de bus op weg naar het militair vliegveld om een paar uren later te landen in Warschau. Samen met de andere leerlingen en afgevaardigden van de regering brachten we een bezoek aan Auschwitz en Birkenau. Het bezoek aan Auschwitz was een beklijvende ervaring. Het is daar pas dat je beseft wat een vreselijk lot de gevangenen ondergingen. De temperatuur in Polen bedroeg die dinsdag -20 °C en als je dan bedenkt dat de gevangenen tijdens de oorlog enkel een soort pyjama droegen en ondervoed waren, begrijp je pas goed dat wat zich daar allemaal heeft afgespeeld levensechte horror is. In je cursus geschiedenis zijn de oorlogsslachtoffers gewone cijfers, maar daar in Polen stap je een kamer binnen en achter een muur van glas zie je een paar ton menselijk haar, duizenden kinderschoentjes en een ruimte vol valiezen, brillen en beenprotheses die ooit het bezit waren van de gevangenen, die daar allemaal zijn gestorven. Het was een confrontatie met de werkelijkheid. Toen ik alles daar zag liggen, had ik het toch even moeilijk. Ik begrijp nog steeds niet dat mensen tot zulke vreselijke dingen in staat zijn. Daar in Polen zou je bijna het vertrouwen in de goedheid van de mens verliezen. Aan onze generatie om ze weer te herstellen!

18 maart’10


Nummer9080

Nummerzeventienmaarttweeduizendentien

Lo Actua

prijswinnaars

Op ontbijt op StuBru!

nummer

9080

Onze StuBru-prijswinnaars op de schoot bij Tomas De Soete en Linde Merckpoel… nu ja, toch bijna.

Jullie herinneren je nog onze wedstrijd ‘meet & Greet met Tomas De Soete’, met de winnaars Nel en Flor Verdegem (Denen) en Fien en Kato Vanden Bussche (Oude Veldstraat)? Welnu, op vrijdag 29 januari, in het prille ochtendgloren was het zover. Een wagentje volgeladen, neen, niet met oude wijven zoals in het liedje, maar met kwieke jongeren, op weg naar de tijd van hun leven! Relaas van een superspannend Stubru ochtendblok. 5.00u Auw, dat is pijnlijk vroeg. Maar we hebben niet te klagen. Wij gaan vandaag naar de enige echte Tomas De Soete! En die staat elke dag zo vroeg op. 5.30u Nog snel even bij de bakker passeren om onze lading boterkoeken op te halen en dan als de bliksem naar ons afspreekpunt met de Verdegemmekes, die daar natuurlijk – fit en jong als ze zijn – al staan te popelen om te vertrekken. 6.00u ‘Het is vrijdag, iets over zes en Tomas… Staaaaat op!’ klinkt het op onze favoriete zender Stubru, terwijl wij het Texacostation van Groot-Bijgaarden voorbijrijden. 7.00u Om 7u stappen we onwennig, doch vol verwachtingen, de stubru-studio binnen. Nel, Kato, Kathleen en ik dragen een deeltje van het ontbijt en de cadeautjes die we hebben meegebracht. De onfortuinlijke Flor draagt zijn krukken. Bij onze entree krijgen we meteen enkele richtlijnen: bij het rode licht moeten we stil

zijn (live in de ether). Het gaat er hectisch aan toe: voorbereidende telefoongesprekken, kranten doorbladeren, Linde die het volgende uur met Tomas overloopt, onverwachte wendingen, kortom live radio. Al snel blijkt dat Linde de drijvende kracht is iedere sterke man… staat een en Tomas er op zijn eigen nonchalante manier een echte show van maakt. En ere wie ere toekomt: achter draagt Tomas (en ons) door het Tussen het presenteren en roken door, neemt Onze Held gelukkig af en toe sterke vrouw: Linde Merckpoel de tijd om onze vragen te beantwoorden. ochtendblok! volstaat udt en ons om pasjes vraagt, 9.00u Op vraag van Flor, die zich als een vis in het water voelt, krijgen we - als de conciërge ons tegenho binzijn We . zich nt ope am Ses zie: ook Sofie Lemaire te zien! één telefoontje naar Linde, en 9.30u Met stubrutasjes, foto’s en handtekeningen, verlaten we gelukzalig nen! ze nog e ons dolenthousiast weten dat het VRT-gebouw. Onze 90 minuten durende Tomas-meet-and-greet zijn het - maar liefst vijf keer laat Lind hleen! Kat a mam t gegeten! Proficia best te verwoorden als het berichtje op facebook dat we ’s avonds van Nel nooit zo’n lekkere fruitsla heeft in huis zen igla min kend bij het ontvingen: ‘het was suuuuuuuuuuuuuper!’ - haar alziend oog had Nel al her ! en dat blijkt de hele ochtend lang ze, is m zaa aak erw Sup Lochristi.

maart’10

19


Samen zaken doen

Dorp-West 122 - 9080 Lochristi Tel: 09/355 63 67 - Fax: 09/355 97 53 - CBFA 13496 info@dekoning.be - www.dekoning.be 339438I9 - A13 Ed : 107/DZ CMYK 09-09-09 17u07 KLP 1e versch: 17-09-2009 cci ProofPdf

Een en mooi en tijdloos plafond één dag Een mooi tijdloos plafond in één in dag werking. vervangen hetrommel bestaande plafond. Beide oplossingen isolerende veelvan stof, en overlast. dan 100 mogelijkheden, van mat tot hoogglans, maar brengen namelijk veel ongemak met zich mee. De ruimte Wat betreft kleur en structuur, heeft u de keus uit meer dan ook een afbeelding op het plafond als fotoplafond is Artenova Construct uit Oostakker hebben een heel goed De ergernis van een plafond moet helemaal leeggemaakt worden en de vloer moet 100 mogelijkheden, van mat tot hoogglans, maar ook een alternatief: flexibel plafond van Plameco. mogelijk. plafond als is antistatisch geen Het stof dat niet meer bij het interiafbeelding op Het het plafond fotoplafondenis trekt mogelijk. afgedekt worden. een Verder ontstaat daarbij veel stof,Deze plafonds worden als één strak geheel voor plafond u aan, isisantistatisch afwasbaar en dus heel eur past of dat lelijk geworen trekt geenonderhoudsvriendelijk. stof aan, is afwasbaar rommel flexibele en overlast. opConstruct maat gemaakt en zijn scheuren schilfervrij. Bestaande verlichting kan geïntegreerd worden, maar den is door vochtplekken heel onderhoudsvriendelijk. Bestaande verlichting Artenova uit Oostakker hebben een heel goed en dus Bovendien zijnplafond deze plafonds schimmel, algen- enkan het is ook mogelijk hetmaar plafond met het ingeïntegreerd worden, het te is verfraaien ook mogelijk alternatief: een flexibel van Plameco. Stijn Van Maele of scheuren, vele mensen bacteriënwerend, waardoor geschikt bouwverlichting, halogeen of LED. plafond te verfraaien met inbouwverlichting, halogeen of plafonds worden als ze éénuitermate strak geheel voor zijn kennen het. Het steedsDeze weer flexibele Oostakker op maat en zijn als scheuren schilfervrij. voorgemaakt vochtige ruimten badkamers en keukens. LED. Verder is er op het gebied van randafwerkingen en opnieuw camouflerenudoor is er opeen hetruime gebied vanKlassiek randafwerkingen en De ergernis van een plafond datopnieuw niet Bovendien zijn deze en Verder En, vertelt Stijn plafonds Van Maeleschimmel, verder, kap-algenen breekwerk ornamenten keuze. of modern betelkens te schildele Mae Van Stijn keuze. Klassiek of modern behoren meer bij het interieur past ren, of dat lelijk niemandbacteriënwerend, ze uitermate geschikt zijn nodig, want een Plameco plafond wordtornamenten horen toteen de ruime mogelijkheden. spreekt aan. is niet meerwaardoor mogelijkheden. geworden is niet doorte vochtplekken of oplossingen, voor vochtige ruimten badkamers en keukens. vlak onder hetals bestaande plafond gemonteerd. Desge-tot de Artenova construct bvba nodigen u uit om aanstaande Om nog maar spreken van andere construct nodigen u uit aanstaande scheuren, vele mensen kennen het. Het En, vertelt Stijn Van kapen breekwerk is Artenova wenst kan hetMaele ook alsverder, verlaagd plafond worden toegezaterdag, zondag bvba en maandag zelf eenom kijkje te nemen he vervangen van het bestaande plafond. Beide oplossteeds weer opnieuw camoufleren door niet meer nodig, want een Plameco plafond wordt vlak zaterdag, zondag en maandag zelf een kijkje te nemen past. Naast deze voordelen heeft een Plameco plafond tijdens onze opendeurdagen, want van 10-16 u. doorsingen brengen namelijk veel ongemak met zich mee. onder het bestaande plafond gemonteerd. Desgewenst kan tijdens onze opendeurdagen, want van 10-16 u. telkens opnieuw te schilderen, spreekt ookverlaagd een isolerende lopend heeft u deu gelegenheid om onze De ruimteaan. moetOm helemaal leeggemaakt doorlopend heeft de gelegenheid om unieke onze unieke hetde ook als plafondwerking. worden toegepast. niemand nog maar niet te worden en Watvoordelen betreft kleur en een structuur, heeft u de keus plafonds uitvoerig te bekijken. vloer moet Verder plafonds uitvoerig te bekijken. Naast deze heeft Plameco plafond ookuit eenmeer spreken vanafgedekt andere worden. oplossingen, hetontstaat daarbij

Oostakker

Uitnodiging- -Open Opendeurdagen Uitnodiging Deurdagen

PLAFONDSHOW PLAFONDSHOW

Voor

Zat. 6, 19 - zondag Zon. 20 & Ma. van 108tot 16u. zaterdag 7 21 enseptember maandag maart 2010

Een nieuw plafond in 1 dag! Geschikt voor elke ruimte. Schone montage in één dag Zonder hakken of breken De meubelen kunnen blijven staan Voor elke interieurstijl Brandveilig Uit één geheel gemaakt

-

Verlichting naar wens Geluidsdempend Warmte-isolerend Onderhoudsvriendelijk Circa 100 kleuren en structuren

Artenova Construct bvba plafonds

Gentstraat 150 - 9041 Oostakker - Tel. 09 385 95 75 www.artenova-construct.be - info@artenova-construct.be

Doorlopend van 10u tot 16u www.artenova-construct.be 09 385 95 75

DB11/339438I9

Na

-

Plafonds Sierlijsten Verlichting


Nummer9080

Nummerzeventienmaarttweeduizendentien

Trio

Trio

Iedere maand bekijken we enkele zaken die net niet, of juist wel, op elkaar lijken. Deze maand: Frederic, Patricia en Kathy, de organisatoren van de sfeerbeurs Lochristi in Stijl: (zie ook www.lochristi.com) drie mensen van Lochristi die lef hebben... en zo mogen er nog zijn!

maart’10

21


Prestigemenu

Kopje Bisque van Kreeft Kreeft in de oven met fijne kruiden en tomaat Limoensorbet met espuma van champagne Kabeljauwhaasje in parmezaankorst, snijbonen, zalf van schorseneren en aardappelpuree Vers gedraaid roomijs met rozijnen en rum, luchtige witte chocolade | € 33,00

Duo kreeftenmenu

Bisque van Kreeft met Armagnac of 6 Normandische creuses op ijs of Garnaalkroket Limoensorbet met luchtige champagne ½ Kreeft in de oven met broccoli, tomaat en basilicum vergezeld door smeuïge aardappelpuree of Nage van ½ kreeft met groentjes vleugje sherry en koriander of ½ Kreeft met shiitakes in dragonboeket ½ Gegrilde kreeft of ½ Kreeft Stroganoff | € 38,90

Sint-Kruis Winkeldorp 62a 9042 Gent (Sint-Kruis-Winkel) Tel/fax: 09 328 79 71 gsm: 0496 51 95 60 Voor meer info:

Trio kreeftenmenu

www.lejardinbleu.be

½ Kreeft bellevue | Espuma van champagne met limoensorbet ½ Kreeft in de oven met broccoli, tomaat en basilicum vergezeld door smeuïge aardappelpuree of Nage van ½ kreeft met groentjes vleugje sherry en koriander ½ Gegrilde kreeft of ½ Kreeft Stroganoff | € 43,20

Nieuwe openingsuren restaurant Vrijdag van 19u tot 01u (keuken tot 21u) Zaterdag en Zondag van 12u tot 17u30 (keuken tot 14u) en van 19u tot 01u (keuken tot 21u)

Openingsuren feestzaal

Elke middag en avond open volgens afspraak (met uitzondering van maandag en dinsdag)

De Leefboom bvba BIV 205.909 Dekenijstraat 18 - 9080 Lochristi Tel: 09.355 99 58 - Fax: 09.355 29 33 www.deleefboom.be - info@deleefboom.be

verkoop - verhuur - projectontwikkeling - gratis advies & waardebepaling starters Ideaal voor

Mariakerke Project Meeriskercke:

gelegen aan Brugse Vaart - Willemotstraat - schitterend project met veel groen - nog 11 woningen en 6 appartementen te koop. Woningen met living - inger. kkn en badk. - berging - 3 slk - zolderkamer of 4de slk - tuintje. Appartementen met 1 of 2 slk terras of balkon. Goede investering Prijs op aanvraag!

Zeveneken

Kantschoolweg: nog 2 HOB gel. in rustige wijk, met living, verouderde kkn en badk, garage, kelder, 3 slk, zolderkamer, grote tuin - ideale starterswoning - bouwj. 1975 211.766 € per woning

R TOPPE

En nog meer... “Meerdere woningen en appartementen te huur in Lochristi en omstreken. Bezoek onze site www.deleefboom.be”

energiedeskundige

Dagmar Leurs

Zaffelare

Moleneinde: vrijstaande woning met 3 slaapkamers - studio - garage - stalling - tuin - 620 m² - cv op mazout - basiscomfort - 208.471 €

Zeveneken

Hoekstraat: Karaktervolle woning met prachtig bijgebouw, mooie tuin en dierentuintje - 3 slk - veranda - grote zolder Nieuwe voorwaarden!

VOOR UW ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT (EPC) neem contact op met Dagmar Leurs - 0495/515.836.


Nummer9080

Lo in beeld

Nummerzeventienmaarttweeduizendentien

Lochristi in beeld Een terugblik op de toekomst 9080

nummer

Naar aanleiding van zijn nieuwe boek, grasduint Danny Sey van Lochristi.com voor ons door de talrijke foto’s die hij de voorbije tien jaar gesprokkeld heeft. Beklijvende, ontroerende, meeslepende... voor elk wat wils, zeg maar. Ziehier een getuigenis in beeld van een spraakmakend en bewogen decennium! Lochristi in beeld, een decennium in 12 maanden, kan je voor slechts € 25 bestellen op 751-0041218-33 op naam van Preview bvba met vermelding van uw naam. Meer info: www.lochristi.com

Februari was het afgelopen decennium een maand van voor- en tegenspoed. Op 10 februari 2002 kwam ik terug van Zeveneken voor een fotoreportage over één of andere ruilbeurs in complex Uyttenhove. Vanaf het station in Beervelde was een zwarte opstijgende rookpluim opmerkelijk zichtbaar. Zodra het mij duidelijk werd dat het feestpaleis in brand stond, heb ik alle foto’s van mijn geheugenkaartje gewist om plaats te maken voor beelden van deze ramp. Na de heropbouw is het Feestpaleis 1.

in oktober 2002 heropend. De foto’s van de ruilbeurs in Zeveneken ben ik helaas kwijt. Op 16 februari 2007 viel er in Beervelde dan weer heugelijk nieuws te rapen. Onder ruime belangstelling van pers en publiek gaven graaf Renaud de Kerchove de Denterghem en Valérie Lavault elkaar het jawoord. ’s Avonds was er een groot feest voor meer dan 600 genodigden in het Feestpaleis. 2.

5.

3.

4.

8.

6.

7.

1. Huwelijk Renaud en Valérie 16.02.07 2. Brand Feestpaleis 10.02.02 3. Omloop Het Volk 28.02.09 4.Toneelgroep Ludio 11.04.05 (Bruiloft) 5. Paasbeurs 12.04.04 6. Danshappening 28.02.09 7. Danshappening 16.03.08 8. Toneelgroep Je 15.02.06 (Condominus Vobiscum)

maart’10

23


noppe slaapcultuur, hemels slaapcomfort

noppe slaapcultuur, hemels slaapcomfort

N E P O R U E D- 28 februari 27

t r a a m 7 6-

Noppe Slaapcultuur is sinds 1971 een specialist inzake slaapcomfort. De bedden, boxsprings, matrassen en het bedlinnen zijn er van een superieure kwaliteit. Wij helpen u het kaf van het koren te scheiden en garanderen u een slaap waar velen van dromen...

Welkom in onze vernieuwde toonzaal Gentse Steenweg 9, 9160 Lokeren (Oude baan Gent-Antwerpen) Tel. 09/348.19.72 - www.noppeslaapcultuur.be Gesloten op dinsdag.

Test GRATIS uw Carpé Diemof Slapen à la Carte-bed

in onze exclusieve woonboot te Gent !

Carpe Diem

Magnitude

Olivier Strelli

Slapen à la Carte

Beka

Lattoflex

Revor

Lexington

Slabbinck


De Zotte Bloaren: De windmolens van Luc (Los molinos de Luca) ’t Zit blijkbaar in de (aangetrouwde) familie: dat beetje gek zijn, die sprankel genialiteit en de fascinatie voor vervlogen jaren… Luc Vincent, co-scénarist en tekenaar van de prachtige stripreeks Orphanimo!!, is schoonbroer van Filip Naudts, en kreeg voor onze zotte bloare, net zoals zijn zwager, een beetje … ’t zot in zijnen kop (of in zijn maliënkap?). En zo hebben wij het graag. Héél graag. Een knipoog naar Don Quichot, omdat ook door Lucs aderen Spaans bloed stroomt, dat symbolische gevecht met de

Foto door Anna Vincent

reuzen alias windmolens van ons aller levens, het nobele ridderideaal van heldendom en liefde, waarmee ook Orphanimo!! is doorspekt, de verkleeddrang om in ‘re-enactment’ eens een andere zelve te wezen… ’t Wordt hier alles prachtig neergezet in een heerlijke foto. En dat Luc een supertalent is, kan ook zijn site wel bewijzen: surfen maar naar www.lucvincent.be (portfolio) en www.orphanimo.be (de site van de stripreeks, waar nummer 1 nu online te lezen is...). En garde!

maart’10

25


Marc Everaert IMMO

Vrijheidsplein 19 B1 9160 Lokeren Telefoon.09 349 29 50 Erkend Makelaar BIV 205708

bvba

www.ImmoMarcEveraert.be

TE KOOP

Oostakker, Wolfputstraat - WOONHUIS met inkom, toilet, bureel ( of slpk.), ing. kkn., living met veranda (samen ± 65 m²), badk., 1 slpk., tuin met ras en tuinhuis. Autost.pl. voor de woning. Tot. opp. 269 m². Totaal gerenoveerd. Moderne stijlvolle inrichting. Inl. R.O. Gvg-Wg-Gdv-Gvkr-

Lochristi, Hoogbastelare

WOONHUIS (OB)

met hall, bureel (of garage), toilet, living met veranda, keuken, berging, 3 slaapkamers, badkamer, zolder, terras, aangelegde tuin, carport, tuinhuis. Tot. opp. 755 m². Zeer rustig gelegen. Vlot bereikbaar (E17), Lochristi-centrum, N70 Lokeren, Adhemar Goetersstraat

WOONHUIS (OB)

recent WOONHUIS (OB) met inkom, toilet, living, ing. kkn., berging, overloop, 3 slpk., badk., zolder-berging, 2 terrassen, tuin met tuinhuis, oprit en garage. Bouwjaar 2003. Tot. opp. 482 m². Rustige woonbuurt, vlot bereikbaar

Eksaarde, Rechtstraat

2 percelen BOUWGROND

voor HOB met een opp. van ± 605 m² en ± 575 m² en ± 11 m straatbreedte. Zuid-georiënteerd, met zich op de velden. Landelijk gelegen. Vlot bereikbaar. Verkavelingsvergunning dd. 11.05.2009 onder nr. V1786/1/08/67, EPB-nr. 46014-GV1786/1/08/67 en met ref. Agentschap RO Vlaanderen 5.00/46014/1684.1

Eksaarde, Rechtstraat

Lokeren, Ward De Bockstraat

voor OB met een opp. van ± 1.052 m² en ± 21 m straatbreedte. Zuid-georiënteerd, met zich op de velden. Landelijk gelegen. Vlot bereikbaar. Verkavelingsvergunning dd. 11.05.2009 onder nr. V1786/1/08/67, EPB-nr. 46014-G-V1786/1/08/67 en met ref. Agentschap RO Vlaanderen 5.00/46014/1684.1

met inkom, toilet, living met veranda, ing. kkn., badk., berging, 3 slpk., ruime zolder, garage, zuidgericht terras, zuidgerichte tuin. Tot. opp. 1.081 m². Zeer goed onderhouden. Residentiële en rustige ligging. Vlot bereikbaar

perceel BOUWGROND

Lokeren, Ward De Bockstraat

BUNGALOW (OB)

Lokeren, Gentse Steenweg

BURGERSHUIS

ruim WOONHUIS

(gesloten bebouwing) met inkom, toilet, grote living met open haard, ingerichte keuken, badkamer, berging, hall, kelder, overloop, 3 slaapkamers, badkamer, toilet, met hall, living, keuken, wasplaats, zolder-berging, tuin met terras, garage. Tot. opp. 420 m² badkamer, 3 slaapkamers, zolder (benutbaar voor kamers of hobbyruimte), terras, tuin. Tot. opp. 160 m². Vlakbij Zevenekendorp.

Lokeren, Gasstraat

stijlvolle moderne STADSWONING

Wachtebeke, Walderdonck

ruime VILLA FERMETTE (OB)

met inkom, vestiaire, toilet, 2 burelen, grote living met OH, ing. kkn., toilet, kelder, overloop, grote hobbyruimte, 5 slpk., berging, badk., oprit, dubbele garage, aangelegde tuin met veel privacy, terras met inkom, berging, en tuinhuis. Tot. opp. 2.517 m². Ook voor toilet, living met open vrij beroep en/of gedeeltelijk professioneel ing. kkn., overloop, gebruik. toilet, badk., 3 slpk., zolder, terras, tuin met vijver. Tot. opp. 110 m². Grondig en professioneel gerenoveerd. Rustige woonomgeving. Nabij Station.

Lokeren, Gentdam LANDHUIS (OB) met hall, living, eetkamer, keuken, badkamer, berging-wasplaats, toilet, 4 slaapkamers, met inkom, toilet, grote living, ingerichte keumet hall, toilet, living, ingerichte keuken, ken, berging, 5 slaapkamers (1 met badkamer berging, 3 slaapkamers, dressing, badkamer, zolder, dubbele garage, 2 terrassen, tuin, stalling met 4 paardenboxen, 2 opritten, en dressing), badkamer, grote hobbyruimte, toilet, douche, zolder, aangelegde tuin met zolder-berging, garage, zuidgerichte tuin met terrassen, tuinhuis, oprit en carport. Tot. opp. aanpalende weiden. Tot. opp.: 18.935 m² en ± 120 m straatbreedte. Landelijk gelegen. terras en tuinhuis. Tot. opp. 946 m². Rustig 1.709 m². Vlot bereikbaar. Veel privacy. gelegen. Vlot bereikbaar Wachtebeke Overslag, Brandstraat

ruim en recent WOONHUIS (OB) stijlvolle en recente VILLA (OB)

Lochristi Zaffelare, Kerkstraat

Moerbeke-Waas, Damstraat

NIEUWBOUW APPARTEMENTEN

Type 2 of 3 slaapkamers. Met terras en/ of tuin en autostaanplaats in garage. Met lift en CV aardgas. Totaal afgewerkt, instapklaar. Zeer rustig gelegen, aan de oever van de Moervaart en nabij dorp.


Nummer9080

Vruint moar oan André

Nummerzeventienmaarttweeduizendentien

Kaarters van ’t Persijzer vroegen zich af of ik het woord “nen uuefdspulme” kende? Ja, ja, maar mijn moeder zei “nen uuefdpeelme”! Het is in elk geval een langwerpig “onder-hoofdkussen” en het zal wel afgeleid zijn van hoofd en peluw. En ze spraken ook van “de zulle” in de betekenis van “de dorpel”. Ook een “plansier of plankier” werd zo genoemd. En bij een overname van een handelszaak sprak men ook van “de zulle”, maar daar bedoelde men het cliënteel mee.

9080

nummer

Willy De Smet van Lochristi vraagt zich af vanwaar het gezegde “eidrede-scheidre” komt. Geen idee, Willy, maar het is in elk geval een mooie uitdrukking voor een vuil boeltje.

vruint moar oan

André

‘t meeladres: a.baert.kapelstr@skynet.be

D

a verstoa kik nui nie van ons mieniesters: ze verandren zuldre van mieniesteerie gelijk wei van ende. Die madams en meniëers en nui ne kiëer van alles verstand: ze zijn zuldre mieniestre van binlandsche zuikn en ’n weeke noardien van buitnlandsche. Ne stoelndans noemen ze da. Mee da verschil, amme wei ne stoelndans deeën dan paktigen ze iedre kiëer ne stoel wig, moar zuldre zoen der nog rap iëen bei zetn! En ze muikn iedren kiëer een nief kabienet want da ouj es nie goe ne miëer. Ze plasseern doar nen boel van uldre kammeroadn op en die blijvn doar tan ne guueln tij opzitn. De deftige menschen goan uuek wel reegelmoadig noar ’t kabienet, moar da wil guuel wa anders zèen en de die weetn te minstn wa dan ze doar zitn te doen. Ze zijn doar liefst nie mee e zuue ne guuel uuep en nie te lange want ’t durft doar wel ne kiëer stinken. Moar da gebeurt op da kabienet van ’t mieniesteerie uuek wel ne kiëer. ’t Es misschien doarmee dan ze ’t tenelfentij ne kiëer verandern! Ter is moar iëen die op zijn post blijft en ’t es onzen Albir. Moar ‘k ei uuern zèen dat ee uuek goa uitschiëen: ee goa bei de drei keuningen omda ’n ze mee viern zoen zijn veur te koartn.

Voor een goed begrip

Lootsche tafelgesprekken In deze rubriek moedigen we de Lochristinaars allen uit de begripsverwarring te bekampen. Zit je een moment samen aan tafel, in de woonkamer, buiten in de tuin...? Zeg dan voor:

Dialect

Hertaling door André

Een dusschinge Ne wintle E zuuen trammoelte Nen iëekronkre Konte(koe)verkiëert

Een pak slaag (van dorsen) Een draai om zijn oren (een wenteling) Zo’n drukte Een meikever Helemaal fout

Jongerentaal Vertaling Een teuter Schop u! Radrijden Melken A piece of kakkie

Een zondagsrijder Ga weg! Op één wiel aanzetten Zeuren ’t is makkelijk

(Zuid-)Afrikaans Vertaling Een spuitvliegtuig Een papwiel Een broeikasbaba Een hupstootje Een oujongkêrel

Een straaljager Een lekke band Een couveusekindje Een aanmoediging Een vrijgezel

maart’10

27


Win een cheque van

20&21 maart

te besteden in Restaurant de 7 Eiken

€25

Naam: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ............................................................................................................

Adres:. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ...............................................................................................................

Tel:. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Vul deze bon in en steek hem tijdens het opendeurweekend in de bus bij één van de deelnemende zaken. Winnaars worden persoonlijk verwittigd vóór 15 april.

De 7 Eiken

Drongenstraat 152 - Tel. 09/328 70 68 - 0476/45 13 22

Specialiteiten: Scampi’s en paling Suggesties van de chef Dagschotel op vrijdagmiddag OPENINGSUREN: vrijdag van 11u30 tot 14u en van 18u tot … zaterdag van 18u tot … • zondag van 11u30 tot … • open op feestdagen

extra

goed: Woody-onderkn uffel)

kortingen

4 + 1 gratis (of

BalProducts Fietsen en onderdelen

Gentse Steenweg 332 - tel: 0486/78 34 07 www.balproducts.be

Gentse Steenweg 477 - tel/fax: 09/355 20 55

Kinderfietsen - Fietsen - Bromfietsen PROEFRIT elektrische fietsen

Woody - Schiesser - Falke Ondergoed en nachtkledij voor kinderen, dames, heren Kousen en panty’s - Breiwol - Naaibenodigdheden Gütermann - Gedifra - Schachenmayr

Alle herstellingen

Maandag gesloten di & woe: 14h tot 18h - Do/Vr/Za: 9h tot 12.30h en 14h tot 18h - zat: om 17.30h gesloten

Bloemen- planten- beeldencenter Brievenbussen / beelden / boeddha’s

Tony RAMAN Gentsesteenweg 316 I LOKEREN 09/348 26 66 Met hapje & drankje !

Uitzonderlijke uitverkoop overstock !

-10% -20% -33% -50%

Voor elk budget wat wils!

Marc

veneken.be

www.rijschool-ze

Gentse Steenweg 435 - Lokeren - tel: 09/348 53 71 of 09/356 85 27 - e-mail: rijs.zeveneken@scarlet.be

Voor je rijbewijs … • Theorielessen starten iedere eerste maandag van de maand • Praktijklessen na afspraak

Kom je waardebon van € 25 afhalen !

ONZE SERVICE: herstelwerkplaats voor alle merken

VRIENDT

Gespecialiseerd in VW, Audi en SEAT

Machines voor tuin, park en klein industrie

VERKOOP - ONDERHOUD - VERHUUR www.vriendt.be

Gentsesteenweg 249 - LOKEREN - Tel 09 355 07 22 maandag 13 - 19u - di > vrij: 7.30 - 12u en 13 - 19u Zat. 7.30 - 12u en 13 - 17u - zon- en feestdagen gesloten

• Onderhoud en herstelling: alle merken • Computerdiagnose • Uitlaat • Depannagedienst 24/24 - 7/7 Gentse Steenweg 363 - 9160 Lokeren Tel. 09/356 80 25 - Fax 09/356 90 61 matincars@hotmail.com - www.matincars.com Gsm 0488/585 420

atie

gust

nde d wij

lopen ur Dooanr10 tot 18 u

aankoop-verkoop import - export

v

Promo: 6+1 gratis Kelderresten: -20% wijnimport@vindemia.be - M. 0494.746 630 Zevenekendorp 110 - 9080 Lochristi F. 09.355 50 79 - www.vindemia.be

Rechtstreekse wijnimport uit Frankrijk, Italië en Spanje

6e GEZAMENLIJKE OPENDEURDA

Zaterdag 20 en zondag 21 maart organiseren 17 handelaars in Zeveneken een gezamenlijk open 18 uur. In elke zaak worden tijdens dit topweekend de klanten bijzonder verwend. Elke klant ma rant De Zeven Eiken.

Deze handelaars heten u van harte welkom: Rijschool Zeveneken, Schelfhout Electro, Restaura Leefschool Eikenkring, De Wolkamer, Fietsen & fietsonderdelen Bal Products, First Fit, Bouwspe Life Balance, Matin Cars en Wijnimport Vindemia.


VAN PETEGHEM

BOU WM ATE RIAL E N

GENTSE STEENWEG 233 9160 LOKEREN-EKSAARDE TEL. 09 348 16 30 FAX 09 349 05 78 info@vanpeteghem.net

RECHTSTREEKSE INVOER VAN VLOER- EN WANDTEGELS GROTE VOORRAAD ZEER UITGEBREIDE KEUZE NIEUWSTE TRENDS - COLLECTIE 2010 EXTRA KORTING OP VLOER- EN WANDTEGELS LOTEN EN EINDE REEKSEN AAN SPOTPRIJZEN

Familiale fitness met professionele begeleiding Tijdens opendeur

extra korting + speciale acties voor senioren Nieuwpoortstraat 42 9160 Lokeren Tel 09 349 11 50 Gsm 0475 95 21 28 info@firstfit.be

www.FirstFit.be

ruimte om te

groeien ZATERDAG

20 MAART

van 13 tot 17u rommelmarkt t.v.v. Haïti, kans tot info ZONDAG

21 MAART

van 10 tot 13u

opendeur

Een methodeschool waar we samen leven, werken met projecten en leren uit onze ervaringen. Zeveneken-Dorp 6 - 9080 Lochristi Tel. 09/355 63 40 eikenkring@pantarhei.be www.bs-eikenkring.be

KWALITEITSSLAGERIJ

KURT & LEEN St.-Elooistraat 34 - tel/fax 09/355.59.12 Alle dagen doorlopend open van 7.30u tot 18.30u Op zon- & feestdagen van 7.30u tot 12.30u Gesloten op donderdag

SPECIALITEIT: HUISGEMAAKTE CHARCUTERIE & SALADES TEVENS RUIM ASSORTIMENT BARBECUE

VAN PETEGHEM

~ Huwelijkslijsten ~ Tafelsierkunst ~ Geschenken ~ Kookshop

HOUT & INTERIEUR N.V. • PLAFONDS • ISOLATIE • BINNENDEUREN • PARKET & LAMINAAT • EIGEN PLAATSINGSDIENST nzaal.

too rnieuwde totaal ve 0 ze 1 n 0 o 2 k llectie Bezoe Nieuwe co

Lozen Boer 33-35 LOCHRISTI (Zeveneken)

Tel 09 355 56 49 Fax 09 355 61 22

www.vanpeteghemhout.be

open: alle werkdagen van 7 tot 19u - zaterdag van 7 tot 12u

20&21

maart

Lentepromotie kookpotten DEMEYERE Diverse acties in porselein, glas en bestekken Zevenekendorp 61 - tel 09 355 55 18 - www.alderweireldt.be Open: 9-12uur en 13.30-18.30 uur / zat. tot 18 uur - donderdag gesloten

Anti-stress massage IET ILL CA

Relaxmassage Vitaliteitsmassage

Nieuwe Molenstraat 44 9160 Lokeren Tel. 09/348.65.97

Zwangerschapsmassage

keukens • badkamers • dressings • wandkasten

Cadeaubonnen

AGEN IN ZEVENEKEN

Babymassage

Sint-Elooistraat 15 9080 Zeveneken Tel. 09 361 00 46 daphne@life-balance.be www.life-balance.be tijdens opendeurdagen

-20% op massages EXTRA KORTING +

Specialist EEN HAPJE EN DRANKJE SCHELFHOUT Elektro

ndeurweekend. De deelnemende handelszaken zijn op beide dagen doorlopend open van 10 tot aakt bovendien kans op een waardebon van 25 euro die kan worden gespendeerd in het restau-

Voor al uw elektroapparaten. Ook lcd-dvd-hifi. Philips - Miele - Electrolux - Zanussi Keukeninbouwapparaten met onze plaatsing en naverkoopdienst

ant De Zeven Eiken, Hout en Interieur Van Peteghem, Alderweireldt, Tuinmachines Marc Vriendt, ecialiteiten Van Peteghem, Slagerij Kurt & Leen, Bloemencenter Tony Raman, KJ keukens Cailliet,

Zevenekendorp aan de lichten - Lokeren

Tel. 09 355 94 66 electro.schelfhout@skynet.be


Nummer9080

Nummerzeventienmaarttweeduizendentien

Lo-Actua

Een klein portretje van

prachtige modellen Impressies van de fotoshoot van Zaragoza in Lochristi

9080

nummer

Nu ben ik geen grote Valentijner, maar omdat ik schrijfgewijze lange nachten maak, en mijn vrouw steeds vaker in het ijle tast in bed, wou ik toch mijn beste beentje voorzetten. Weer wat vuur blazen in de relatie, je kent dat wel. En meestal zeg ik het met bloemen, maar dit jaar wou ik zwaar uitpakken, en haar met een cache-coeur, een bolerootje, een wikkeljurk, leggings of een haltertopje verrassen. Maar ik ben een leek in het vak en tast lelijk in het duister als het op mode aankomt. Mini of maxi, zwart of rood, sober of flashy?, ik weet het niet. En komt daarbij dat wij hier beiden stevig beginnen aan te leggen (oei, als mijn vrouw dit leest!), en dus zocht ik naar dat maatje meer… En zie, cupido zelf snelde mij ter hulp, kroop in de gedaante van Sarah Gosse van de winkel euh… Zaragoza, en stuurde mij net toen het onderstaande mailtje. Als D-day en V-day tegelijk, zo voelde dat aan. Dank, Sarah, dank. Dank zij jouw hulp, is mijn relatie gered, en kan ik weer een jaargangetje verder schrijven, en eten wij hier weer mosselen friet à volonté… Beste Als magazine met veel aandacht voor mooie foto’s stuur ik jullie hierbij graag de beelden van onze laatste fotoshoot, van modellen met maatje 42. Wij bedienen voortaan immers ook dames tot maatje 44, met o.a. het merk Turnover, zodat we nu zowel moeder als dochter kunnen kleden. Leuk, toch? Daartoe heb ik onlangs een leuke shoot georganiseerd, met de modefotograaf Phil Tubbax, en met ‘gewone’ modellen. Ik had bloemen, wijn, cupcakes e.d. laten aanrukken, want ik wou in het bijzonder dat de vrouwen straalden en zelfzeker waren. Maar poseren is natuurlijk echt niet makkelijk… probeer maar eens op commando zwoel of sexy te kijken en niet in de lach te schieten… wat dus meerdere malen gebeurd is. ;-) Maar het resultaat mag er best wezen, toch? Tot slot laat ik weten dat ik de nieuwe lente- en zomercollectie voorstel op 13/03 in Culture Club te Gent, en dat ook dit een trendy mode-event zal worden. Mvg - Sarah Gosse

by De Cliént .com - Hair & make-up Foto’s: www.philtubbax

30 maart’10

Voilà, lezers en lezeressen, hoeft het gezegd dat mijn vrouw stralend thuiskwam? Of ’t zal warempel toch niet met die mooie mannen te maken hebben?


Nummer9080

Nummerzeventienmaarttweeduizendentien

Lo-Actua

Een klein portretje van

prachtige portretten

Impressies van de vernissage La clé du boudoir van Filip Naudts in Antwerpen

J

e hebt zo van die dagen, waarop je omnipresent wil zijn. 11 februari was er zo één: de evocatie door de cultuurraad ter herinnering van Firmin De Vos, een Haïtibenefiet ten gunste van Jeannine De Beleyr, en de vernissage van Filip Naudts. Drie volwaardige activiteiten, zeer zeker, en dan kan je niet anders dan van je hart een steen te maken en te gaan naar wat je het eerst had toegezegd. En zo zijn we met een bakje vol naar Antwerpen gereden. Veel schoon volk daar, in de Verschansingstraat 52, dichtbij het justitiepaleis. Neen, neen, niet wij, want met ons vallen er geen prijzen te rapen, maar wel: Gilda De Bal en man Vic De Wachter, Veerle Dobbelaere, Carry Goossens, Fleur van Groningen, Kim Hertogs, Marine de Kok… vijf televisiestations, waaronder natuurlijk De Rode Loper, VT4 en Exqi, radio, kranten, magazines… enfin, de fine fleur van ons nationale BV-landschap. Filip Naudts is een naam als een klok, geloof ons vrij, en als zijn klepeltje luidt, komen de mooiste modellen af om te poseren, en ’t schoonste volk om dat te zien. Prachtige foto’s, telkens op heerlijk groot canvas, een zee van geestdriftige mediamensen, en daartussen laveerden wij incognito (nu ja, alsof iemand ons daar kent), en konden we een paar heerlijke anekdotes opvangen. Smullen maar!

Gilda De Bal: Ik was direct gewonnen voor het idee van die portretten met een speelse knipoog, en dan die heerlijke vestimentaire attributen. Die sluier, die molensteenkraag, de witte jurk… ’t Was grabbelen en graaien in mijn koffer, want toegegeven, ik heb wel wat hangen…

Veerle Dobbelaere: Filip zijn kunst is de intimiteit zelve. Je verwacht een kast van een studio, maar je stapt binnen in de gemoedelijkheid van een sober huis, krijgt eerst een warm kopje geserveerd, achter in de keuken, en stapt uiteindelijk de knusse, kleine portretruimte in, die zoveel naturel en ongedwongenheid ademt, dat je pas later beseft: tja, ik sta daar echt wel poedelnaakt. Dat pleit enorm voor Filip. Dat alleen al is kunst. Geen enkel moment heb je schroom, of heb je zoiets van: Vinde gij mijn gat niet te dik in deze rok? Straf, is dat.

Professor Johan Swinnen: Filip Naudts staat in de lijn van de grote portrettisten. Het is de setting, de manier waarop zijn beelden spreken, de wijze waarop hij zijn modellen neerzet, de lichtinval, de toon van de reeks… En materiaal, fotoshop, bewerking,… het is alles ondergeschikt aan de taal waarmee Filip spreekt, aan het oog van de meester.

Voor het werk van Fleur van Groningen, vroegen we ons natuurlijk af of dat portret met een zelfontspanner genomen was, of dat er een derde persoon bij betrokken was. ‘Is dat de hand van de meester zelf…?’ opperde er een van ons. ‘Jazeker…’ lachte plots een rijzige, blondlokkige en roodfluwelen vrouw in onze rug. ’t Bleek warempel toch wel Fleur zelf te zijn, zeker…

Filip Naudts: Die sleutel die ik uit het decolleté van Gilda pluk, is mijn clé du boudoir, zoals ik de reeks heb gedoopt. Een ontsluiter voor een klein kamertje dus, waar dames ongestoord kunnen nadenken of zich vermaken willen… Maar meer invulling wil ik daar niet aan geven. Ieder mag daar op zijn eigen manier in vertoeven. Fleur van Groningen over Filip (lachend): geen enkele man heeft me zo vlug uit de kleren gekregen!

Gorcha Davydova: Filip haalt het beste in een vrouw boven. Er is niemand die een vrouw zo graag ziet als hij, haar zo treffend vast kan leggen. Foto’s: www.lochristi.com

maart’10

31


Uw oude beeldbuistelevisie is tot € 200 waard! Bij aankoop van een Loewe Xelos 32/37 SL of een Loewe Connect 22/26 (Media) ontvangt u een prijsvoordeel tot € 200 in ruil voor uw oude beeldbuistelevisie. Actie geldig van 1 februari tot en met 31 maart 2010. Actievoorwaarden beschikbaar bij uw Loewe-verdeler.

In deze ruimte kunt u uw dealerlogo plaatsen. Uw logo dient in zwart/wit te zijn, mag niet groter zijn dan het Loewe-logo en dient binnen de stippellijntjes geplaatst te worden. De stippellijntjes mogen echter niet mee afgedrukt worden: u moet ze verwijderen. Als u met meerdere Loewe-vakhandelaars adverteert, mogen geen Oostakkerdorp 34 - Oostakker logo‘s gebruikt worden én moet eenzelfde lettertype gehanteerd worden. Tel: 09/251 17 92 - luc.devreese@skynet.be


Nummer9080

Gedicht

Nummerzeventienmaarttweeduizendentien

Zoals je leven Oh, troost zit in kleine dingen, een vingerhoed of een aardappelschil die krult, ik weet het niet, een krant die droog is gebleven en een hoed die past, bij koud en warm. ’t Is waar, natuurlijk, eerst zoek je waarheid – die grote ja, die ene, die men vent op de hoeken van de straten en de steden, en aan de toog, en op een laat familiefeest. En je vindt ze zoals een kind het gras van een kaal voetbalveld. En dus blaas Je maar de pluisjes In kleine parachutes En wacht de zomer Af. Of ja, de dag. Ooit lukt het wel. Maar eerst gezellig koffie drinken, en de laatste kruimel uit de koekjestrommel geplukt. En ja geproefd natuurlijk, of ie genoeg gesuikerd werd. (Zoals je leven.)

Luc Van de Vijver

© Michiel De Cleene

maart’10

33


Duizendpoot RENOVATIES Alu. ramen en deuren Rolluiken Alle beglazingswerken

Dirk Van Kerkvoorde afsluitingen - hekkens - automatisatie las- en smeedwerk - trappen, leuningen en schouwkappen - Parlefonie en videofonie verkoop Bekaertmaterialen - tuinverlichting

Promotie op vervangen enkele beglazing: Geniet tot 15 % korting op uw offerte bij plaatsing van hoogrendementsbeglazing ter vervanging van enkele beglazing in uw woning! Actie tot eind maart! Bekijk de promotietabellen op www.dvdp.info

WWW.DVDP.INFO 0474 / 42 08 84

Persijzerstraat 21 - Lochristi (Zaffelare) 0495/23 78 59 - vankerkvoordedirk@skynet.be


nummer

9080

Nummer9080

Nummerzeventienmaarttweeduizendentien

Error ... Januari was voorbij, maar het was nog altijd Nieuwjaarke Zoete in het rusthuis van tante Lara. De stokoude residentie-bewoners wisten dat in januari de jeugd, dit is alles onder de 70 jaar, te moe was. Zijzelf, familie van het zevende knoopsgat of nog verder, waren mid februari aan zet. Ons tante had zich ook gewenteld en genesteld in haar lot, ze torste de waarheid als een logische last op de frêle schouders: met haar 95 jaar was ze stilaan de oudere generatie en moest ze content zijn met de tijd die ze nog toebedeeld kreeg. Niet alleen tijd in nog te leven dagen maar ook tijd van anderen. Waarom tante Lara eigenlijk door ons steevast de titel tante kreeg is me nog een enigma. Ze was niet de zus van mijn vader of moeder maar de moeder van de man van een nicht van de man van een zus van de vader van mijn moeder. Lees gerust eens opnieuw. Soit, ik weet het niet, maar tante Lara werd elk jaar toch precies een jaartje ouder. Logisch, maar bij haar was de fysieke evolutie heel duidelijk. Wat idem bleef was het rustoord: mufgroene gang met sanseveria’s en bruine leuningen, die de habitués gebruikten bij gladheid. Door ons bij verveling. Tante had maar ’t had geen nut. 1. Ze was wat blind. 2. Ze hadden haar bed omgekeerd gezet, ik weet niet meer waarom. Voor de “trok” dacht ik. Bon, we kwamen daar toe met onze viertallige delegatie in haar kamer. Vanaf nu moesten we ons een uur koest houden. Normaal een simpele zaak in zo’n omgeving, veel valt er niet te beleven. Eén keer was mijn nichtje mee, en toen zijn we natuurlijk blijven steken in de lift. Gelukkig was

cursiefje

er een noodknop dus we konden rechtstreeks communiceren met de noodarts. Was blijkbaar voor een ander doel, die knop. Zò ging een uur wel snel voorbij. Vaak hadden we een bloempje mee, of een koninklijke koekendoos. De doos maakten we dan zelf vlug open, om toch maar als eerste naar die lekkere sigaretjes te kunnen graaien, vóór tante Lara ermee weg was. Ze zou wel gedurfd hebben. Als ze

eraan dacht, kregen we, uitzonderlijke lieve bloedjes van kinderen, ook nieuwjaarsgeld: 50 frank of zo, er waren nog geen euro’s. Met 50 frank kon je niet ver lopen, maar allez, het was toch vriendelijk. De échte kinderen (klein- en achterklein-) kregen waarschijnlijk véél meer, kan niet anders. Het was ze van harte gegund. Waarschijnlijk kwamen zij ook véél meer op bezoek en zo. Ook dat jaar, we schrijven jaren ’90, was tante nog genoeg bij de perkamenten pinken om een envelop boven te halen. Eén voor broer, één voor mij. Broer ontdekte de verwach-

9080

nummer

???????

Inge Suys

te kleine duit: 50 franken, een schoon zilveren stukje lag moedeloos in het witte envelopje. Mijn envelop voelde anders aan dan anders. Platter en plechtiger, ik voelde het al in mijn vezels. Stilletjes prutste ik hem open en ik viel toch bijna omver, chance dat ik neerzat. 5.000 frank. Guido Gezelle. Voor zover ik me kan herinneren, een vaalgroen briefke, plat gestreken meestal. Want dat werd toen niet veel gebruikt. Zijn grote broer was de lap van 10.000, de top: die had zo een iriserende regenboogkleur. Maar 5.000 frank dus, ook de max, zeker voor een 11-jarige. Ik vloog tante Lara om de nek, hoorde iets kraken onder mij, maar gaf haar toch drie klinkende zoenen. Mama keek me verwonderd aan, want ze wist niet dat ik met 50 fr zo blij kon zijn.“Goed om te weten” hoorde ik ze denken. Ik keek iets te samenzweerderig naar mijn broer met een blik van “Zwijgen hé gij”, maar mama had het opgemerkt en ritste de envelop weg. “Maar tante, ge hebt u vergist!” Tante keek vaag op, met waterige ogen, omdat ze van ver iets hoorde. “Dit is iemand anders zijn geld. Ons Inge moet zoveel niet krijgen van u. Ge geeft haar altijd 50 frank. Geen 5000.” Ze RIEP het om de boodschap duidelijk te maken. Tante Lara was wat doof, maar vergat altijd in welk oor. “Nee nee,” zei ze, “Het is just. Heur naam staat erop.” Inderdaad, ik toonde triomfantelijk de “I” die in de rechterbovenhoek stond. Enfin, ik kon niet rap genoeg buiten zijn. Dank u, tante, dank u, en tot volgend jaar he! In de gang kwamen we nog Irène tegen, haar 65-jarige dochter. Ik heb heel vriendelijk gelachen en met twee woorden gesproken. Nieuwjaarke zoete: Een varken heeft 4 voeten: 4 voeten en ne staart: is dat geen centje waard

straatnamen door

Bert Vervaet

De straat aan de kerk van Lochristi heette vroeger Kerkstraat maar na de fusie moest die naam wijken omdat er meer huisnummers waren in de Kerkstraat in Zaffelare. De keuze viel op Dekenijstraat omdat vanaf 1910 de pastoor-deken van Lochristi er woonde. Dit bleef zo tot pastoor-deken Polydoor De Saegher met rust ging in 1992 en zijn opvolger, pastoor Boeykens, alleen pastoor wou zijn. Toen werd de pastoor van Beervelde, Manu Verhulst, deken van Lochristi, evenals zijn opvolgers André Steemans en Staf Annaert. Vorige maand nam pastoordeken Annaert ontslag als deken van Lochristi maar hij blijft pastoor van Beervelde. De bisschop van Gent benoemde Chris Simoens als nieuwe deken. Hij is de pastoor van Lochristi en Zaffelare en woont in de Dekenijstraat, zodat de naam weer overeenstemt met de feitelijkheid. De dekenij Lochristi omvat de vijf parochies van Lochristi en de twee parochies van Wachtebeke. De deken is daarvan de coördinator en de tussenpersoon met het bisdom. maart’10

35 35


De Lootsche baton

3

Nummer9080

Nummerzeventienmaarttweeduizendentien

1

2 4

We geven onze Lootsche estafettestok door aan een ‘groepsmens’. De gekozen loper bepaalt wie overneemt. Enige beperking: er wordt het liefst tot buiten de deelgemeente gelopen. En ’t moet met liefde zijn, dat de baton doorgegeven wordt. (sh)

Frank De Mol fietst met zijn stok naar Zeveneken tot bij Gentil Verlee.

1

2 Hallo, Bedankt Frank voor de baton, maar je weet dat ik niet graag in de belangstelling sta!

Ik ben Gentil Verlee, gehuwd met Scheire Liesbeth samen hebben wij 2 dochters, 1 zoon en 6 kleinkinderen waar ik het grootste plezier aan beleef. Ik vind het fantastisch om er voor te koken. Bvb. verse frietjes à la Pépé. Ik ben vroeger altijd op de baan geweest met de gele camion van VDH, inderdaad bijna 40 jaar. Nu ik met pension ben heb ik me laten aansluiten bij een pétanque club “PC Mistral” gelegen te Heusden waar er ook veel menselijk contact is. Het is een spelletje waar veel bij nagedacht moet worden, het is niet zomaar een bal smijten. Ik speel daar in competitieverband waar ik ontzettend veel geleerd en vrienden gemaakt heb. Als er iemand goesting heeft mag hij altijd afkomen, U wordt goed onthaald! Ik ga maar stoppen want misschien is er geen plaats genoeg. Ik geef dan graag het stokje door aan een overbezorgde grootmoeder Rita Scheire. Dank U allen.

Hallo, ik ben Rita Scheire en heb de baton doorgekregen van mijn schoonbroer Gentil (dank u!), die reeds heel lang getrouwd is met mijn zus.

Zelf ben ik geboren in Heusden op 8 maart 1949, heb daar mijn jeugd doorgebracht samen met mijn 2 zussen en mijn broer. Nadien ben ik er getrouwd met Cesar en samen hebben we er een flinke dochter en 3 sterke ‘beren’ van zonen op de wereld gezet. Vervolgens zijn we met ons jonge gezin naar Lochristi verhuisd, waar we al 31 jaar wonen en waar ik nog altijd een drukbezette huismoeder en oma ben, die zich goed in haar vel voelt. Net zoals mijn man en ik niet hebben stilgezeten, hebben ons kinderen dit ook niet gedaan en hebben we nu 7 prachtige kleinkinderen, waarvan 5 meisjes in de meerderheid en 2 jongens in de minderheid. Het is echt een vrolijke bende als ze bij ons zijn! Mijn hobbies zijn vooral het dagdagelijks zorg dragen voor mijn gezin en voor onze schatten van kleinkinderen. Naast deze drukke bezigheid ben ik ook nog lid van de K.V.L.V. en ben ik al verschillende jaren kernlid van Ziekenzorg. Het contact met deze mensen en het zorgdragen ervoor door eens bij hen op bezoek te gaan of voor hen een leuke namiddag te organiseren, liggen me heel nauw aan het hart. Veel te vaak staan we er niet bij stil hoe eenzaam de mensen soms zijn en op deze manier probeer ik er mijn steentje toe bij te dragen hen een klein lichtpuntje te geven. Sinds de komst van de dinsdagmarkt op Lochristi, kan je me daar ook wekelijks vinden om mijn boodschappen te doen en nu met dit koude weer is er ook wel een opwarmertje bij! Ik geef de baton graag door aan een jonge man, Jan Henneman. Hij is actief in de toneelkring van de vrije basisschool in Zaffelare.

36 maart’10


Nummer9080

De Lootsche baton

Nummerzeventienmaarttweeduizendentien

3

Ziehier mijn tekst voor den baton, voor het deel van Zaffelare, de hoofdgemeente van de agglomeratie.

Eennaam waar Mijn is Jan Henneman wonende te Oosteinde 7, verhaal Zaffelare. Sedert 1 januari 2001 wonen mijn echtgenote Caroline, mijn dochter Paulien en ikzelf hier. Beroepsredenen brachten ons in Zaffelare en daar hebben we geen spijt van. Eén van de belangrijkste redenen hiervoor is integratie. Je woont en werkt niet alleen in een gemeente, je neemt er best, voor zover de tijd het toelaat uiteraard, ook deel aan het sociale leven. Verenigingen genoeg in en rond Zaffelare (cultuur, feestcomité en sport) maar mijn voorkeur hebben sportverenigingen. Eén van mijn sportieve uitdagingen spelen zich af aan de Kapiteinstraat alwaar de tennisclub TC Zaffelare ligt. Voor vele mensen van Zaffelare is deze club een nobele onbekende en daar wil ik via deze baton verandering in brengen. Tennis is per slot van rekening toch de sport in opmars dankzij de wereldprestaties van onze Kim en Justine. Welnu, hier kan je aan democratische prijzen een balletje komen slaan op 4 terreinen. Je hoeft er niet direct een crack te zijn, ook een beginneling vindt er zijn gading want lessen volgen is mogelijk. Er zijn enkele activiteiten waaronder ook enkele tornooien, ontmoetingen met andere clubs, ... En belangrijk voor de meeste sporters, je kan er na de wedstrijd/training terecht in de clubhouse voor een gezellige babbel met een frisse pint. En die wordt zoals steeds met liefde geserveerd door Suzy en Gilbert, die de club al enkele jaren uitbaten. Zeker de moeite om onze club eens te bezoeken, al was het maar om van op het terras naar de tennissers te kijken. Allen daarheen. Zo, ik dan geef ik nu den baton door aan Frank Lorries die afkomstig is uit de streek rond Vlezenbeek maar al enkele jaren in Beervelde woont. Ook voor Frank heeft het woord integratie geen geheimen want... wel dat vertelt hij beter zelf.

Jan bedankt om de baton aan mij door te geven. Ik ben Frank Lories (47). Geboren Brabander, nl. SintPieters-Leeuw. 25 jaar woon ik reeds in Beervelde. Gelukkig getrouwd met Katty Van Damme. Door deze liefde ben ik naar Beervelde uitgeweken. Katty is meer gekend in Beervelde, ze is kapster in de Heistraat in Beervelde. Nu ik in het containerpark van Lochristi werk ben ik ook wel meer gekend . Mijn grootste hobby is wielertoerisme. Dit beoefen ik al sinds mijn 15de en ben het nog steeds niet beu. Ooit probeerde ik het als wielrenner zonder veel succes. Ik zeg altijd als troost: “we kunnen allemaal geen Museeuws zijn.” Nu fiets ik bij de Landelijke Gilde van Zaffelare. Iedere zondagmorgen, weer of geen weer. Ritjes van ongeveer 80 km, mooi tempo. Elk jaar wordt er een uitstap georganiseerd. Vorig jaar was de uitstap naar het Veerse Meer, een ritje van 110, 75 en voor de ladies 45 km. Dit jaar gaat de uitstap naar mijn geboortestreek en zal ik de mooie plekjes van het pajottenland laten zien. Katty startte samen met vriendin, Linda Van Peteghem, een vrouwenploeg. Nog steeds zijn ze op zoek naar enkele sportieve vrouwen die zich geroepen voelen om zondagmorgen de ladies te vergezellen. Er wordt steeds gestart om 9 u aan de kerk van Zaffelare.

4

Ik geef de baton door aan Nico De Pauw. Hij weet ook wel wat te vertellen.

maart’10

37


Van maat 34 tot maat 44 NIEUW Turnover ! Designers remix French connection Super trash Kontatto BZR by bruuns bazaar Drykorn Fever Frida shoes

delaatsteafslag.be

Dorp west 5 - Lochristi - 09/360.73.00 - www.zaragoza.be

Ook voor een kopje koffie of een lekker diner kunt u hier uw slag slaan! Craenenendam 5 9185 Wachtebeke (bij Golfterrein Puyenbroeck, ons cafetaria is ook voor niet-golfers toegankelijk)

38 maart’10


Nummer9080

Nummerzeventienmaarttweeduizendentien

En de boer hij ploegde voort... En de boer hij ploegde voort, en de bakker hij maalde, en de onderwijzer onderwees, en de ... Enfin, het Lootse leven gaat door, wat er op wereldschaal ook gebeurt, en graag bieden wij onze inwoners eens een forum om een dagje in de kijker te staan. Hoe ziet een dag eruit op, laat ons zeggen...

boerderij familie Patrick Verschraegen-Coppieters, in de Hoogstraat (Beervelde)

Nacht, morgen en voormiddag Vrijdag 12 februari: buiten is de lente nog niet in zicht, maar bij ons in de stallen des te meer. In de zeugenstal zijn er geen seizoenen maar cycli, het is er elke maand lente. De hoogdrachtige zeugen hebben vorige week hun intrek genomen in het kraamhok en nu is het daar een drukte van jewelste: op drie dagen tijd worden de biggetjes geboren. Om te zorgen dat alles goed verloopt zijn we alle twee uur aanwezig om toezicht te houden en indien nodig een handje toe te steken. Biggen afhalen, zorgen dat ze aan de uier geraken, kortom het werk van een vroedvrouw. Ik heb al een paar uurtjes kraamstal achter de rug als ik binnenkom om samen te ontbijten, maar het was een vruchtbare nacht. Iedereen het huis uit, en dan wachten de koeien, want naast varkens houden we ook nog rundvee. En in tegenstelling tot de varkens volgen de koeien wel de seizoenen en februari betekent dan ook nieuw leven. De stier bewijst dat hij niet heeft lopen slapen vorig voorjaar en dat resulteerde reeds in de geboorte van een aantal kalfjes en er zullen er nog volgen, het jaar is nog maar begonnen. Op ons bedrijf hebben we gekozen voor een moederloze opfok wat betekent dat het kalf direct na de geboorte van de moeder wordt gescheiden. Dus bij ons wel koeien maar niet met kalfjes in de wei, de kalfjes worden gehuisvest in kalverhutten. Eten en drinken krijgen ze met de emmer, daar is dus wat werk aan, ondertussen krijgen ze de aandacht die ze nodig hebben. Het voederen van de andere koeien gebeurt gelukkig machinaal en gaat dus vlugger. Voilà, alle dieren hebben eten en verzorging gekregen en voor je het weet is het middag.

Middag, namiddag en avond Helaas na de middag geen tijd voor een uiltje, de varkenshandelaar belt: maandagmorgen varkens laden voor het slachthuis. Werk voor de ‘secretaresse’: de nodige papieren worden ingevuld en doorgefaxt. Mr. Quiki en zijn administratieve vereenvoudiging: we zijn allang verzopen!!! De kalfjes staan al te wachten op hun tweede drinkbeurt en ook de laatste zeugen doen wat van hen verwacht wordt. De kinderen komen thuis en voor hen zit de week erop. Met drie paar extra ogen en handen wordt de voederbeurt ’s avonds een makkie en ondertussen kunnen ze ook hun verhaal doen. Moe maar tevreden kunnen we de staldeur dichtdoen. Technologie staat ten dienste van de mens en deze vertelt ons dat we deze nacht gerust mogen slapen, het zal eens deugd doen. maart’10

39


g Feestelijke heropenin

AVEVE te LOCHRISTI

d PH-ontleding Vrijdag 26/2 doorlopen end bakdemonstratie Zaterdag 27/2 doorlop ikken demonstratie bloemsch Zondagnamiddag 28/2

gratis voor elke betalende klant te 1 plantje narcis tête à tê

‘Zeg, er is t n a l p ‘n r e e w uit z’n pot gegroeid!’ AVEVE Universele potgrond 40 liter

NIEUW nt Uitgebreid assortimervissen koud- en warmwate

2+1

” Robotmaaier “WIPER Landelijk Lekkers Streekproducten

G R AT IS

binnen Breng nu je grondstaal ingsadvies ! lk en krijg een gratis beka

Opendeurdagen ! fe f bruari 2010 8 2 g a d n zo n e 7 2 g a vrijdag 26, zaterd

tuin • dier • bakplezier


Nummer9080

Lo Actua

Nummerzeventienmaarttweeduizendentien

De hoeveslagerij (op 26 maart om 17.50 u - Vitaya) Geetkotmolenhoeve op tv! Op bezoek bij Luc en Christine De Vylder-Van Neer in de Lindestraat

9080

nummer

In 2006 waren zij al laureaat in de Innovatiecampagne, omdat ze heerlijk illustreren hoe een klein bedrijfje lokaal het hele productieproces kan beheersen, van ‘kweek tot afzet’. Een gesloten kringloop dus, en met kwaliteit hoog in het vaandel. En natuurlijk komen daar kanjers op af, zoals Vitaya en de chef van het gerenommeerde restaurant Lijsterbes in Berlare. Klopt toch, hé, Christine? ‘Inderdaad. Op 1 februari kwam de cameraploeg van Vitaya bij ons langs samen met chef-kok Geert Van Der Bruggen van restaurant Lijsterbes te Overmere-donk, om een kijkje te nemen achter de schermen van onze hoeveslagerij en boerderij. De opname is in maart te zien in ‘Lekker van bij ons’ op Vitaya, dit ter promotie van ‘Pastorale’ lamsvlees van eigen bodem.’ En omdat onze boeren en tuinders zich nog kunnen inschrijven voor de innovatiewedstrijd tot 28 februari (www.innovatiesteunpunt.be), willen we hen graag het volledige verhaal van de Geetkotmolenhoeve aanbieden. Moge het jullie inspireren, want het leven is aan de durvers! Allee, Christine, en avant!

Traditie: schapen en herders, al 6

generaties lang in de familie Van Neer. We hebben de stiel met de paplepel meegekregen. Luc heeft de zoogkoeien van z’n thuis, en de vergunning voor de schapen hebben we dan weer van mijn ouders. 30 Swifterooien telt ons bedrijf nu, mét lammeren, en 25 witblauw zoogkoeien, ook met bijhorend jongvee en kalveren. Cruciaal in ons bedrijf is de visie dat we het vlees zelf aan de man moeten kunnen brengen. Daartoe had ik in 1999 al de cursus ‘Thuisverkoop van vlees’ gevolgd, maar de grote sprong vooruit kwam er in 2006, toen onze dochters ons inschreven voor de ‘innovatiewedstrijd’, en we die warempel nog wonnen ook! Eerlijk waar, dat laureaatschap kwam echt als geroepen, want was het ultieme duwtje in de rug om het avontuur te wagen.

Het nieuwe bedrijf

Luc gaat nog uit werken, maar zelf ben ik dag en nacht in de weer op de hoeve. Het vele werk met de dieren hadden we natuurlijk ingecalculeerd, maar er was ook nog de administratieve, wetgevende én financiële kant van de zaak, en dat is echt niet minnetjes. Maar de hoofdzorg gaat uit naar de dieren zelf natuurlijk: ze voederen en verzorgen, aanwezig zijn bij het kalven en lammeren, en later dan, helpen bij het versnijden, inpakken, en het aanbieden aan de klanten, op de vaste openingsuren en de gezette tijden: het jaar rond elke derde week van de maand rundvlees, vanaf oktober elke tweede week van de maand kalfs- en lamsvlees. Vanaf 2010 ook voor uw zomerse barbecue.

Toekomst

Omdat we van de lokale markt leven, laten we ons geregeld zien. Die aandacht op Vitaya is mooi meegenomen natuurlijk, maar we willen toch vooral ook in Lochristi hoge ogen gooien. En daarom komen we geregeld naar buiten, bv. op de Lootse aprilmarkt van 2007 van bloemen en hoeveproducten, op de kerstmarkt van 2008,… en nu in Nummer9080 uiteraard! Verder blijven we innoveren. Zo dromen we ervan binnenkort met hoevetoerisme te beginnen, in de omgebouwde schuur. En het leuke is dat we bv. kunnen verwarmen met hout via onze houtkachel die aangesloten is op een centraal verwarmingssysteem. Die zorgt eveneens voor sanitair warm water en het warme water voor de wasmachine (Eco-line hotfill-systeem). Hoe dan ook, wij waken altijd over één ding: dat we echte kwaliteit mogen aanbieden. En dat zo’n superkok als Geert Van Der Bruggen ons Pastorale lamsvlees zéér kan smaken is een echte opsteker. Dat geeft heel veel voldoening, net zoveel als de trouwe schare klanten , kijkt op vrijdag 26 maart Wie het bedrijf ‘in actie’ wil zien die we ondertussen hebben. Daar t natuurlijk eens ter plekke: om 17.50 u naar Vitaya, of gaa doe je het tenslotte voor. tot 19 u; zaterdag : 13 openingsuren op woensdag: 16 1769 - 0494/813761 tot 18 u, of op afspraak: 09/355 luc_de_vylder@telenet.be maart’10

41


V A C A T U R E

Dringend gevraagd

METSERS Met ervaring

Rijschool Zeveneken

L­indestraa­t­130 - 9042 Destel­donk-Gent Tel.­09/356 77 15 - info@buylwoningbouw.be

Volgende cursusse

1 februari • 1 maart

Gentsesteenweg 435 9160 LOKEREN (Zeveneken) Tel. 09.348 53 71 en 09.356 85 27

n theorie

• 5 april 2010

www.rijschool-zeveneken.be

Dranken De Wispelaere gemakkelijk dichtbij, goedkoop bereikbaar, vlug geholpen

bartafels beschikbaar

Vraag meer info voor uw feesten, fuiven, kermissen en andere activiteiten.

Lindestraat 108 - Gent-Desteldonk - tel: 09/355 65 27 - www.de-wispelaere.be

Open: Woensdag 13.30 tot 18.00 - Donderdag en vrijdag 9.00 tot 12.00 en van 13.30 tot v18.00 - Zaterdag 9.00 tot 12.00 en van 13.30 tot 17.00

bvba NORMAN HOORAPPARATEN AANPASSING + HERSTELLING VAN ALLE MERKEN

Digitale hoortoestellen die zich automatisch aanpassen aan de omgevingsgeluiden. Vrijblijvend op proef mits voorschrift neus-, keel- en oorarts. 3 tot 5 jaar waarborg. Permanente service aanwezig, ook bijhorigheden zoals batterijen, anti-lawaaibescherming en zwemoordopjes op maat.

Loots

Loots

BVBA NORMAN • Oude Boomgaardlaan 18 • 9080 Lochristi Tel: 09 355 96 16 (enkel na afspraak) • E-mail: lucnorman@skynet.be

OPENDEURDAGEN

van vrijdag 5 maart tot zondag 14 maart

(tot 13 uur)

Exclusieve modieuse zomercollectie

Carnaval

Carnaval zondag 28 februari in jeugdhuis Lodejo

zondag 28 februari in jeugdhuis Lodejo

verschillende handelaars en verenigingen uit Lochristi slaan de handen in elkaar !

Loots

Carnaval zondag 28 februari

14u - 17u

Programma

doorlopend kinderanimatie met oa clown, schminkstand, ballonnenplooier, springkasteel,... inkom: 1 € Gratis pannenkoek en frisdrank voor alle verklede kindjes. Gratis kostuums ter beschikking: bel Ben: 0474 95 87 95 15u - 16u15 Poppentoneel klein, dapper en slim met oa Pierke van Gent gebracht door het “Koninklijk Poppentoneel Festival”. 19u Grote carnavalworp Vanop het balkon worden talloze waardebonnen naar beneden gegooid naar alle verklede mensen. totale waarde: 500 € 19u30 Grote carnavalfuif verkleed = gratis inkom

!

www.printenc

in jeugdhuis Lodejo meerMeer info? Ben: 0474 95 870474 95 Verschillende handelaars en verenigingen uit Lochristi slaanuit de Lochristi handen in elkaar! info? Ben: 95 95 verschillende handelaars en verenigingen slaan de handen in87elkaar


Nummer9080

De wereld is rond

Nummerzeventienmaarttweeduizendentien

... onze wereld

X115568 Y196599 20/05/09 14:17:00 www.globography.com

maart’10

43


Nummer9080

Een waar verhaal

Nummerzeventienmaarttweeduizendentien

Lootse schattenjacht Geef toe, iedereen droomt in zijn leven ooit wel eens van een fortuin dat hem zomaar in de schoot geworpen wordt. Weze het een beeldschone man of vrouw, de liefde van een kind, een begenadigd Lotto-formulier, een verloren Rechtvaardige Rechter, een onderstofte Van Gogh op zolder, een Vakantieland Vlaanderenreisje… Een caleidoscoop aan wensen, en we draaien ons soms een beroerte aan dat ding. Gelukkig leren we met groot worden dat, beter dan er ons blind op te staren, we het geluk zelf kunnen maken. Edoch, nu en dan een hemels geschenkje kan deugd doen, niet? Een klein schatje dat zomaar uit de hemel valt?

44 maart’10

W

elnu, als jonge spruit is mij ooit zoiets te beurt gevallen. Niets groots, maar een kinderhand is gauw gevuld, en dus was ik apetrots toen ik als tienjarige snaak samen met mijn oudste zus, zomaar pardoes in onze tuin (hartje Zaffelare) een geldstuk vond van maar liefst 250 jaar oud. Jawel, een kwart millennium. Een koperen ‘duit’ met als beeltenis Maria Theresia, en als jaartal 1747. En dan die bizarre tekst: Ad usum Belgii Austr. (voor gebruik in de Oostenrijkse Nederlanden). We dachten dat we rijk waren, op het topje van een goudberg zaten, en woelden onze tuin om zodat de buren van een zwembad spraken. Veel geld hebben we er helaas niet aan overgehouden, maar wel de liefde voor wat uit het verleden tot ons komt. Numismatiek, heemkunde, archeologie, ’t kan me allemaal uitermate bekoren. En wat ik me nu voortdurend afvraag: was het een lucky shot, of zijn er op Lochristi nog die iets dergelijks hebben gevonden?

breekt). En net als de pastoor van Zaffelare kon de kapelaan van Beervelde het zich veroorloven juridisch van leer te trekken tegen de abt van de St-Pietersabdij. Voeg daarbij dat keizerin Maria-Theresia indirect Lochristi toch wezenlijk heeft veranderd. Zij zorgde ervoor dat haar verwant (‘mon cousin’), de Weense prins Ferdinand de Lobkowitz, bisschop werd van Namen in 1771 en van Gent in 1779. Alhoewel hij geenszins de meest typische bisschop was van Gent, liet deze

Lochristi ten tijde van mijn muntje… Het is lang niet onmogelijk, hoor, want van dit exemplaar werden er een behoorlijk pak geslagen. En bovendien was het toen ook voor Lochristi een welvarende periode, liet Bert Vervaet me weten, dus die munten gingen goed van hand tot hand. Kijk maar, wat er destijds allemaal gebeurde: 1747-1752: prachtige stralenmonstrans door Mathieu Lenoir (Gent) en de mooie ciborie door zilversmid Michiel de Graeve (Gent) voor de parochiekerk van Zaffelare; 1760: de prachtige communiebank door beeldhouwer Filip Nijs (Temse) in de parochiekerk van Lochristi; 1767-1775: mooi Christusbeeld dat nu in koor hangt in de kerk van Zaffelare en aankoop dure kerkgewaden; 1773: bouw van de twee zijbeuken van de kerk van Zeveneken; ????: ook de kerk van Beervelde bezit enkele mooie stukken zilverwerk uit die periode (precieze jaartal ont-

prins-bisschop wel veel sporen na in Lochristi: de Kasteeldreef werd door hem aangelegd om een mooiere toegang te hebben tot zijn indrukwekkend kasteel. De paardenstallen en twee oranjerieën bestaan nog (het huidige kasteel van Lochristi), evenals de koetshuizen en andere gebouwen in de Stationsstraat. Deze gebouwen en ingrepen dateren weliswaar van na de dood van Maria-Theresia maar hebben onrechtstreeks toch met haar gezag te maken. De rechte wegen die samenkomen aan de ingang van het


Nummer9080

Een waar verhaal

Nummerzeventienmaarttweeduizendentien

kasteel van Lochristi herinneren aan de vorstelijke residenties in het Europa van toen. Welnu dus, lezer, als ik in Zaffelare zo’n muntstuk kon vinden, dan toch zeker iedereen in groot Lochristi?

Hoe ziet mijn ‘oord’ eruit? Voorzijde: Borstbeeld van Maria Theresia naar rechts, en met de tekst: MAR. TH. D:G. HUNG. BOH. - R. AR. AUS. D. BURG. (of variant). Dit is voluit: Maria Theresia Dei gratia Hungaria Bohemia regina, Archidux Austria, dux Burgundie, en betekent: Maria Theresia, bij Gods gratie koningin van Hongarije en Bohemen, Aartshertogin van Oostenrijk en hertogin van Bourgondië. Keerzijde: AD / USUM / BELGII / AUSTR / jaartal. / (hoofd). Dit betekent: voor gebruik in de Oostenrijkse Nederlanden. Voorschrift: 64 stuks uit een mark, dit geeft een gewicht van ca. 3,84 gram per stuk. Geslagen aantallen van de jaren 1744 en 1745 is totaal ca. 5.527.104 stuks. Verder valt bij deze munten op dat de letter U als U geschreven wordt en niet meer als V. Op 17 april 1752 vaardigden de Staten-Generaal een plakkaat uit waarin de zogenaamde Brabantse “Koninginneoortjes” in Staats-Vlaanderen niet meer gangbaar werden verklaard voor 2 duiten maar slechts voor 1 duit. Het schittert je ogen niet meer kapot, mijn koperen duitje, en de letters zijn afgesleten, dat moet ik alles wel bekennen.

Maar goed, met een vergrootglas, heb ik een sterk vermoeden dat het hier inderdaad een ‘oord’ betreft, van het eerste type ‘Harrewyn’. Een oord, was een dubbele duit waard, en zou komen van het woord aureus (gouden), of van de vermelding van het oord van herkomst, of doordat ‘kruisen’ de munten oorspronkelijk in vier oorden verdeelde… ’t Klinkt alsof ik een kenner ben, maar dat is niet zo. Gewoon wat surfen in de wereldbibliotheek, en ik vond mijn schamele oord goed en wel beschreven in de Catalogus van de munten van de Oostenrijkse Nederlanden. Helaas, tot mijn grote teleurstelling kreeg ik er ook nog de volgende tabel te zien:

De waarde van mijn geldstuk Mijn hele jeugd lang gedacht dat het een kleinood was, en als volwassene meende ik een appeltje voor de dorst te hebben… (recentelijk aangedikt met de beker van Bolt natuurlijk, maar die moet ik eerst nog eens van mijn zoon aftroggelen)… maar zie, krampjes schieten in mijn maag als ik die pijnlijke getallen zie! Er zijn er maar liefst vijf miljoen van geslagen (een metselaar verdiende toen 5 oord per uur), en gezien de povere staat van mijn muntje, zal ik dat maar onder ‘fraai’ klasseren, zeker? Resultaat

van mijn speurtocht toen en nu: 12 euro! En de doktersvisite om daarvan te bekomen heeft me warempel al 23 euro gekost!

Wordt vervolgd Omdat ik koppig ben, en weiger te geloven dat er hier niet ergens een schat begraven ligt, richt ik derhalve een vurige oproep tot u allen: zijn er nog die hier te velde, in huis of op zolder, een schat(je) gevonden hebben, en dat aan de gemeenschap kond willen doen? Aarzel dan niet, en stuur ons je verhaal naar info@nummer9080.be En zelf heb ik ook alweer een nieuw project. Luister, zat ik laatst op het mondeling examen een leerling te bevragen over Reynaert De Vos, en wist hij me toch niet te vertellen zeker, dat het befaamde vossenhol Malpertuus gelegen was op zijn erf in Beervelde! En hij had het uit een zeer betrouwbare bron… Ik heb mijn spade, wichelroede, metaaldetector en sextant al bovengehaald, want die vos had toch een fameuze schat, niet? En neen neen, ik verklap jullie nog lekker niet waar het precies is. Ik ben niet mal! Eerst de buit opdelven, mij een Rolls Royce aanschaffen, een dikke sigaar, en dan met veel zwier door de dorpskom rijden. Je zal me herkennen aan dat elegant wuiven met het handje, zoals alleen Prins Filip dat kan, een niet aflatende colgatelach, en het uitdelen van koperen oordjes en duiten. Dat kan er dan wel af. Alleen, dat ene hier, van Maria Theresia, hou ik als een talisman bij me, want het heeft de liefde voor het verleden in me aangestoken. Dat los ik voor geen… cent. (lvdv)

eresia (1740-1780)

De munten van Maria Th

t Frans van Lotharingen. oren en huwde in 1736 me geb 17 17 in rd we ia res Maria The nigheid uit over het bezit el VI, brak er wederom one Kar er, vad r gde haa van d doo Na de landen. Maria Theresia vol den en de zuidelijke Neder lan r erf haa kse aan nrij toe ste Oo den de lan van tratie over de Neder inis adm de de uw tro ver n, haar vader op maar haringen. Pruisen, Beiere noot Karel, hertog van Lot kse successieoorlog zuster Anna en haar echtge de haar erfenis en Oostenrij ter ech ten wis bet nje Spa Frankrijk en pas in 1745 de titel van kei verkreeg haar echtgenoot or rdo est Hie mo ). ar 48 ma -17 40 nen (17 bin brak uit Nederlanden ijk viel in 1745 de zuidelijke resia zer van Oostenrijk. Frankr er afstaan aan Maria The we h toc nd, eke get rd we de vre de k ia deze, toen uiteindelij n munten van Maria Theres oktober 1746). De kopere staat i.p.v. een wapen de (verdrag van Aken op 13 n wapen. Op de keerzijde gee VI el Kar van die als hebben net nrijkse Nederlanden). (voor gebruik in de Ooste . STR AU II LG BE UM US tekst AD maart’10

45


Restaurant-Traiteur Leys De beste keuken is de Franse keuken... geproefd in Lochristi.

Traiteur Warme of koude visschotel € 25.00 p/p. Menu (voorgerecht , hoofdgerecht, dessert) € 29.00 -------------------------------------------------------

Senioren bij Restaurant Leys Gezonde gastronomie Donderdagmiddag 12.30u. 1 april 6 mei 3 juni menu all in €43.00

3j a0a r

Promenademenu zondagmiddag Menu met wijnen en aperitief €47.00

-------------------------------------------------------

3j a0a r

Communie- of lentemenu Met gratis springkasteel - Folder ter beschikking -------------------------------------------------------

Aparte zaal voor rouwmaaltijd, vergadering, familiefeest, enz… Paasmenu 3 - 4 - 5 april 3 gangen met aperitief en wijnen € 55.50 4 gangen met aperitief en wijnen € 65.00 kindermenu tot 12 jaar € 17.00

WIJ VIEREN ONS 30 JARIG BESTAAN SAMEN MET DE GENTSE FLORALIEN 2010! TUSSEN 18 FEBRUARI EN 15 APRIL bij reservatie van een tafel met Languedocmenu ontvangt u van Restaurant Leys per 2 personen 1 gratis toegangskaart voor de Gentse Floralien 2010-02-11(geldig tussen 17 en 25 april) -------------------------------------------------------

Wijnevenement degustatie Gerechten en sherry (temperamentvolle wijn) 4 donderdag 18 maart om 19.30u. Deelname € 47.00 p/p.

tuindiagnose

Restaurant Leys - Dorp west 89 - 9080 Lochristi

RALIEN 2010 GENTSE FLO et 24 april van 17 tot en m € 18.00 P/P. Menu FLEURS € 30.00 P/P. EN LI Menu FLORA kking Folder ter beschi

van plantenziekten, www.restaurantleys.bebehandelen -info@restaurantleys.be Voor reservatie of inlichtingen 09/355.86.20 plagen en insecten

www.stefaanbinge.be www.detuindokter.be

tuindiagnose

Veldhoek 33 9940 Evergem - Sleidinge T & F +32 (0)9/238 47 27 GSM +32 (0)472/82 37 57 e-mail: info@stefaanbinge.be

behandelen van plantenziekten, plagen en insecten

www.stefaanbinge.be - www.detuindokter.be Veldhoek 33 - 9940 Evergem-Sleidinge TEL 09/377 44 81 - FAX 09/238 47 27 GSM +32 (0)472/82 37 57 e-mail: info@detuindokter.be

www.stefaanbinge.be www.detuindokter.be Veldhoek 33 9940 Evergem - Sleidinge T & F +32 (0)9/238 47 27 GSM +32 (0)472/82 37 57 e-mail: info@stefaanbinge.be

LAMINAAT ACTIE

NIEUWE COLLECTIE 2010

20% korting + gratis ondervloer Lozen Boer 33 - Lochristi - Tel: 09.355 56 49 - www.vanpeteghemhout.be


Nummer9080

Lo bloeit en boeit

Nummerzeventienmaarttweeduizendentien

In de sporen van de bermbloem

De Zwanenbloem

door Markus

E

r is afstand nodig om zicht te krijgen op de schoonheid van de wereld. Even terugtreden helpt, en de plaats zijn tijd geven, en de tijd zijn plaats, en zie, daar op het pad van je leven, in de berm, verschijnt ze plots vanzelf: schoonheid die zich wiegt, bv. in iets heerlijks als de zwanenbloem.

Schoonheid kent veel aanrakingen. Zij spruit voort uit het complexe spel van natuurkrachten, tot zij in iets breekbaars tevoorschijn treedt. Zefs de Oude Grieken begrepen dat al en ze bedachten een prachtige mythe om daar uiting aan te geven, zo ook voor de zwanenbloem. De bedwelmende schoonheid van Galateia was zo verrukkelijk, dat zelfs de cycloop Polyphemus, zoon van de zeegod Poseidon, verliefd op haar werd. Helaas, Galateia had al een geliefde, m.n. Acis, een bijzonder knappe herder. De eenogige reus Polyphemus was echter zo stikjaloers dat hij Acis doodde met een rotsblok. De herder veranderde op slag in een riviertje, dat ontsprong uit het ontstane gat, en uit dat water rees dan de ongelukkige Acis op, veranderd in de Zwanenbloem. Daar staat hij nu nog steeds, aan de waterkant, bij voorkeur zelfs aan een bijna stilstaand water, zoals in de Hoekstraat in Zeveneken.

Bovenaardse schoonheid in de Hoekstraat te Zeveneken

De Zwanenbloem valt vooral op in de bloeitijd vanaf mei tot september door haar fraaie bloemen. Grote roze bloemen in de vorm van een scherm. De bloemknop op de steel doet wat denken aan een zwanenknop vandaar ZWANENBLOEM.

maart’10

47


Nummer9080

Lo Actua

Nummerzeventienmaarttweeduizendentien

Warm Lochristi

Lochristi zamelt 26.000 euro in voor Haïti

W

Nuttige

adressen

e hadden in onze vorige editie al aandacht voor Haïti, met Jeannine De Beleyr die ter plaatse werkt, en nu doen we het opnieuw, want heel Lochristi stak de handen letterlijk uit de mouwen: de huis-aan-huisverkoop van azalea’s en de benefietveiling op de Valentijn stijlbeurs brachten maar liefst 26.000 euro op. Het ingezamelde bedrag wordt geschonken aan Haïti Lavi 12-12, de solidariteitsactie van het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties. Duizenden Lochristinaren haalden prompt €5 uit hun binnenzak toen een van de 25 verenigingen op zaterdag 13 februari aanklopte met een azalea in de hand. Voeg daarbij de extra euro die het gemeentebestuur per verkocht bloempje schonk, en je haalt een slordige 18.600 euro op. Een dikke proficiat aan schenkers, vrijwilligers en kopers! Maar de klap op de vuurpijl moest nog komen, en wel op de veiling in Uyttenhove, op de lifestylebeurs: Thierry Lauwers’ schitterend kunstwerk Domesticus werd verzilverd voor € 7.400, en dat door een dolenthousiaste Sam De Schepper, zaakvoerder van Indinox, die van inox natuurlijk heel wat… kaas gegeten heeft. De fenomenale spin, die al een toertje in de wereld maakte, van Parijs tot het strand van Middelkerke, zal nu verpozen in de voortuin van Sams bedrijf in Lokeren. Roestvrij, lenig in kop en poten, en met een romp als een caleidoscoop die naar de hemel schittert. Ja, dat beestje zal daar vonken geven! Je zou dus al van minder pronken van trots! (v.l.n.r. Thierry Lauwers, Sam De Schepper en zijn vader).

Wenst u hier ook vemeld te staan? Neem contact met info@nummer9080.be

Advocaten

Advocatenkantoor Aelbrecht Sara bvba Beervelde dorp 40 - 9080 Beervelde Tel: 09.367 48 67 - fax: 09.367 48 68 E-mail: info@aelbrecht-law.be Advocaat Tom De Sutter Koning Albertlaan 128 - 9000 Gent Tel: 09.222 94 31 - fax: 09.220 23 27 E-post: tdesutter@fransbaert-law.be Webstek: www.fransbaert.be Advocatenkantoor Erik Van Gerven BVBA Dorp West 73 - 9080 Lochristi Tel: 09.355 10 06 - fax: 09.355 20 50 E-mail: advocatenkantoor@van-gerven.be

48 maart’10

Gert COOLSAET Dorp West 34A - 9080 Lochristi Tel: 09.328 8443 - fax. 09.328 8447 Gsm: 0497.43 61 66 Gert.coolsaet@telenet.be Jan DEVROE Zevenekendorp 16 - 9080 Lochristi Tel: 09.356 95 72 - fax: 09.328 42 77 Gsm: 0495.800 944 Advocatenkantoor.devroe@telenet.be Linda De Coninck Beelbroekstraat 105a 9040 Gent (Sint-Amandsberg) Tel: 09.356 89 00 - fax: 09.356 69 75 E-mail: Linda.de.coninck@telenet.be

Boekhouders/Accountants Fiscalisten

Adfibodem bvba Voordestraat 70A - 9080 Lochristi Pijkestraat 138 - 9041 Oostakker Tel: 09.3551210 - jl.demeyer@adfibodem.be www.adfibodem.be Valérie Caulier Fiscaliteit-startersadvies Kerkwegelakker 7 - 9080 Lochristi Tel: 09.328 82 89 - fax: 09.328 82 89 Mail: valerie.caulier@telenet.be

Dierenartsen

Piet Bruggeman gezelschapsdieren en grote huisdieren Kloosterstraat 33a - 9080 Beervelde Tel: 09.355 08 76

Foto’s: www.lochristi.com

Mail: piet.bruggeman@skynet.be www.pietbruggeman.be

Dierenarts Katrijn De Groote Gentse steenweg 469 9160 Lokeren ( Dorp Zeveneken) Tel: 09.3288079 - Gsm: 0475.786 139

Kinesitherapie

Vanessa Minne en Vanja Dewaele Orchideeënhof 7 - 9080 Lochristi Tel. 09.259 06 58 - Gsm: 0476.99 44 39 E-mail: vanessa.minne@telenet.be

Podologie

Els Pauwels Eikendreef 10 - 9080 Lochristi Gsm: 0476.80 42 22 - enkel op afspraak

Thuisverpleging

Thuisverpleging Jeroen Cottenier Gsm: 0495.65 76 89 jeroen.cottenier@telenet.be Alle mutualiteiten - 7 op 7 Thuisverpleging Julita Van der Sypt Hoekskenstraat 103 - 9080 Lochristi GSM: 0495.23 97 43 Email : julita.vandersypt@skynet.be Alle mutualiteiten - 7 dagen op 7 Professionele thuisverpleging op maat Carine Laureyns - Gsm: 0477.044 536 Marleen Sucaet - Gsm: 0495.235 462 Rostijnestraat 80 - 9042 Desteldonk E-mail: laureyns.carine@telenet.be Alle mutualiteiten - 7 op 7


Nummer9080

Lo Actua

Nummerzeventienmaarttweeduizendentien

Een (Tea) room with a view!

De Laatste Afslag (‘den golf’) Provinciaal Domein

Iedereen altijd welkom (www.delaatsteafslag.be - Craenendam, Wachtebeke)

Welnu, beste lezer, ik heb een ontdekking gedaan, amper een kilometer van mijn deur: de Laatste Afslag, de cafetaria van ‘den golf’ in het provinciaal Domein van Wachtebeke (je weet wel, even voorbij de hoofdingang). Al duizenden keren langsgereden en mijn nek stijf gekeken, maar nooit binnen gedurfd, want ik kan geen trolley van een buggy onderscheiden… Maar nu stond de deur wagenwijd open, en dus snuffel je toch stiekem eens naar binnen… tot in de prachtige designzaal, met die wandgrote vensters die je uitkijk geven op de heerlijk deinende frisgroene golfterreinen, bezaaid met duizenden golfballetjes, alsof het paddenstoelen waren. Een prachtige cafetaria voorwaar. Maar zou het ook mogen, vroeg ik me af? Voor iemand als ik, een doodgewoon ventje?

plasma-tv, een zitje met zicht op de golfterreinen, of liever aan het vijvertje? Een drankje of een snelle hap? Een vers soepje toch maar? Ik dus vlug naar de prijzen gekeken, maar neen hoor, ook daar gewoon wat gangbaar is. Begrijpen jullie nu dat mijn democratische zelve het er onmiddellijk naar zijn zin kreeg, en ik warempel wat stouter werd en de baas zelf appelleerde? Of de cafetaria dan niet alleen voor golfers was, vroeg ik, want ik wou zeker zijn dat ik niet alsnog bij de kraag werd gevat. Rudi De Kooning, stelde de joviale man zich voor, en hij drukte mij onmiddellijk op het hart dat iedereen daar welkom is. En waar wij dat toch haalden dat de tearoom alleen voor golfers was? Neen, neen, iedereen altijd welkom, beklemtoonde hij nogmaals, iedere dag, 7 op 7, vanaf 10.00 u. tot 19.00 u. in de winter, en tot middernacht in de zomer. Een snelle hap, een gewone schotel, een spaghetti, een wafel, de gebruikelijke dranken, ’t kon daar allemaal. En meer zelfs: wie er een feestje wil bouwen, kan dat ook. Tot in de late uurtjes. Schrok ik daar soms van?

Maar zie, wat bleek, ik werd er onmiddellijk met open armen ontvangen. Geen lidkaart nodig, geen paswoord, geen badge, niets van dat alles! Geen poeha, gewoon door en door Vlaams. Iedereen welkom! En wou ik in de zetels, vroeg de dienster, aan de

Een beetje, moest ik bekennen, maar ’t misverstand is nu goed en wel de wereld uit. Zodoende, wie ook eens uit wil waaien in ’t Domein, en onder de mensen zijn, in een prachtige locatie: de Laatste Afslag wordt je… Eerste Afspanning!

Het voorjaar wenkt, en ’t begint te kriebelen. En dus trek ik er – flinke jongen als ik ben – al eens op uit met de fiets, om kilometers te maken. Toegegeven, van bij de aanvang heb ik al een of andere afspanning in gedachten, want dat werkt bij mij als dat pluchen konijn in een windhondenrace. Ik heb dat nodig. ’t Is sterker dan mezelf. Het vroegere Etbos was zo’n heerlijke verpozing. Ken je ’t nog?

maart’10

49


Nummer9080

Maartactiviteiten

Nummerzeventienmaarttweeduizendentien

Maart

Kalender

Uw nieuwsberichten of activiteiten in Nummer9080? Bezorg ons tijdig alle informatie via de website www.nummer9080.be/berichten of op ons adres.

Voor een volledig overzicht van alle nieuwsberichten en komende activiteiten, surf naar www.lochristi.com.

Woensdag 24 februari 2010

Clement Praet 09/356 69 10 - clement.praet@ skynet.be of clementpraet@hotmail.com

Donderdag 18 maart 2010

Kvlv Hijfte - in zaal Hermeline 14 uur - info: De Mol Jacqueline 09/ 355 70 19

“Kip met Friet”

Chiro Lochristi - 7,5€ kind & 15€ volw - vanaf 11.30u - Kring, Dekenijstraat Lochristi

Kvlv gewest - door Mieke Van Hecke in Kvlv secretariaat Denen 157 om 20u - info: Juliana 0476/84 11 32, Annemie 09 385 57 15

Zondag 7 maart 2010

Vrijdag 19 maart 2010

“Benen in de kijker”

Magic pillow in zachte fleece (deel 3)

Kvlv Zaffelare - in oude bib (boven) te Zaffelare om 19u30 - info: Rosette 09/355 63 78

Start wielerseizoen WC Landelijke Gilde Zaffelare

Studiekeuze op maat van mijn kind

Purple Clash

Chiro & KSA Zaffelare - fuif vanaf 21u (Happy Kvlv Lochristi - om 19u30 keuken Edugo Lochristi met ontbijt vanaf 8u30 - groepsfoto om 9u in zaal hour) in zaal Uyttenhove, Zeveneken - info: Rosette 09/355 63 78 Sint-Hubert - vertrek fietstocht om 9u15 met 3 Zaterdag 20 maart 2010 verschillende groepen: sportivo’s, recrea’s en onze Familie opendeurdag “Zelfverdediging” Donderdag 25 februari 2010 dames - info 09/355.74.46. Ju-Taï Jitsu Scholen Damoi Kwaï - 9u tot 11u Streekagradag Sporthal Zaffelare - Info: 09/355 85 38 - 0475/34 Kvlv Zaffelare - Zaal Breughel - info: Christine Maandag 8 maart 2010 48 56 09/355 17 69 & Leona 09/355 74 34 Slaapproblemen? Kvlv gewest samenkomst Weduwen en AlZondag 21 maart 2010 Zaterdag 27 februari 2010 leenstaanden Breughel Beervelde 13u45 - info: In het spoor van de Galloways Spaghettiavond Rosette 09/355 63 78 - Sabien 09/356 84 68, Natuurpunt Moervaart-Zuidlede - om 14 u aan Chiro de Zuildekens - 18u Sint -Hubertus ZafJacqueline 09/ 355 70 19, Denise 09 355 07 06 parking 1 Heidebos - info: Gert Du Cheyne, felare - info: Melani Heye 0477/840279 09/345 83 33, gert@heidebos.be Dinsdag 9 maart 2010

Kookles: Veelzijdig Varkensvlees

Yevgueni - we zijn hier toch - muziek

vtbKultuur Lochristi - 20.15u Cultureel centrum te Lokeren

Theaternamiddag voor kinderen

Cultuurraad Gemeente Lochristi - zaal Uyttenhove - info: cultuur@lochristi.be

Zondag 28 februari 2010

Loots Carnaval

Jef Vermassen & Sint Damiaan

Maandag 22 maart 2010 Werkgroep Geloofsverdieping Dekenaat Lochristi Crea: Paasstuk - 20u Sint-Daniëlkerk 5 € - info: Petra Mussche, Kvlv Zaffelare - in oude bib (beneden) Zaffelare 09 345 05 11 of petra.mussche@scarlet.be 19u30 - info:Tineke 09/355 31 65 Dinsdag 9 & vrijdag 12 maart 2010

Welness arrangement

KAV en KWB Zaffelare - inschr tss 13 en 14u in zaal St.Hubertus, Zaffelare - info Martine 09/355 29 87, Carine 09/356 83 33, Ilse 09/355 29 92, luc.de.geest4@telenet.be

Dinsdag 2 maart 2010

Luister nu eens naar mij!

Ontspannende quiz - max 4 pers/ploeg

Magic pillow in zachte fleece (deel 4)

Kvlv Zaffelare - in oude bib (boven) te Zaffelare om 19u30 - info: Rosette 09/355 63 78

Woensdag 3 - 10 & 17 maart 2010

Country-dansen

KAV Lochristi - 20u tot 22u Kring Lochristi - info: Katelijne 09/355 20 77, Marianne 0474/33 46 18, Patricia 09/356 87 84

Bloemschikken voor Pasen

Zaterdag 13 & zondag 14 maart 2010

Donderdag 25 maart 2010

K. Harmonie Willen is Kunnen - in Zalen Uyttenhove 7 € - zaterdag 19u30, zondag 15 u - info: harmonie.lochristi@scarlet.be of 09/355 84 90

Kvlv - Salons Mantovani, Oudenaarde - info: Denise 09/355 07 06

Op kraambezoek bij de reigers

Kookles een kilootje minder

KAV Lochristi - om 19u30 Edugo Lochristi - info: Hilde 09/355 30 08, Katelijne 09/355 20 77

Winteravond met Wim Distelmans

Kvlv Zaffelare - info: Leona 09/355 74 34

Woensdag 17 maart 2010

10 Lootse volksquiz de

KWB Beervelde - 20u ‘de Kring’ Beervelde - info

50 maart’10

Vrijdag 26 maart 2010

Culinaire netwerkhappening

Unizo Lochristi - voor elke ondernemer van LoNatuurpunt Moervaart-Zuidlede - om 10u parking christi - 19u30 bij BWM Verstraeten - gerechtjes 2 zwembad Puyenbroeck - info: Maatje 09 355 58 van De Feestarchitect - info: Sofie 09/355 09 65 59 (na 18u), maatje.den.herder@telenet.be ondernermersuitlochristi@skynet.be Maansdag 15 maart 2010 Zaterdag 27 maart 2010

Vrijdag 5 maart 2010

Zaterdag 6 maart 2010

Kvlv Beervelde - om 19u Kring, Kloosterstraat, Beervelde - Info: Linda 09/355 13 54

Lenteconcert Harmonie Willen is Kunnen Lentekriebels

Bibliotheek Lochristi - om 20.00 u in de Bib Lochristi - info: bibliotheek@lochristi.be

Start computercursus

Kvlv Beervelde - om 20u Bonte Koe, Beervelde Dorp, Beervelde - Info: Denise 09/355 84 73

Gezinsbond Zaffelare - om 19u30 in zaal StHubertus Zaffelare - 3 € per persoon - info: luc. beirnaert@pandora.be of 09/355 67 58

Kvlv - om 20 u Cultuurcentrum De Poort, Markt 27, Wetteren door Lut Celie - Info: Christa 09 355 Zondag 14 maart 2010 72 09 of christalippens@skynet.be

Woensdag 3 maart 2010

Nacht van de geschiedenis

Kvlv Zaffelare - met relaxerende massage & lichte Davidsfonds Lochristi - om 20u rondleiding in de maaltijd - Lochristi 19u30, duur 3 uur - badpak dekanale kerk Lochristi met Bert Vervaet als gids toegestaan - info: Carine 09/356 91 94 Bespreking ‘De Vliegeraar’

vanaf 14u in jeugdhuis Lodejo - met kinderanimatie - poppentoneel - carnavalworp - carnavalZaterdag 13 maart 2010 fuif - info: Ben 0474 95 87 95

Wandeling

Dinsdag 23 maart 2010

Kookles: paasmenu

Kvlv Hijfte - om 19u in de parochiezaal - info: Jacqueline 09/355 70 19

Museumuitstap Gent

Willemsfonds Lochristi - info: katelijn.van.den. bossche@skynet.be, 09/356 70 52

Zondag 28 maart 2010

Lentewandeling aan het Etbos

Natuurpunt Moervaart-Zuidlede - 14u30 aan de Etboshoeve - info: Andre 09/346.64.68 of Lou 0494 826 326 lou.roelandt@skynet.be


Nummer9080

Gentikatuur

Nummerzeventienmaarttweeduizendentien

9080

nummer

Gentikatuur is een project van tekenaar GIPI (Gillis Pierre) en het sprankelende evenementenhuis Eventor: een gros karakterkoppen uit Gent en omstreken gevat in een prachtig boek, en dat voor slechts een dozijn euro’s (Standaard Boekhandel), koppensnellen en smullen, maar!

Gentikatuur

Van de ene fotograaf naar de andere, is letterlijk en figuurlijk niet ver weg. De Gentenaar Michiel Hendryckx is voor niemand een onbekende, en dat niet alleen door zijn straffe fotografie in De Gentenaar en De Standaard: als motorrijder in De bende van Wim, als schipper op de Maria Van Dam in het Bourgondisch complot, als voetreiziger in Twee Ezels… En dat het een kerel is met eigen opvattingen, mag wel blijken uit de titel van zijn recentste boek ‘Het mooiste licht is tegenlicht’. Voor velen een draak, die zon in de lens, voor hem een zegen! Tja, de stem van de meester, zeker? En geef toe, ook uit zijn karikatuur spreekt eigenzinnigheid, alsof een guitig jongetje gevangen werd in een veel oudere kop: die vergrootglazen op de neus, dat gegroefde gelaat, die guitige ogen, die lippentuit als om te beginnen spreken, die Lucky Luke lach, en die eeuwige jongensscheiding in de haren… eeuwig speels en toch op zijn qui-vive, zo lijkt het toch, niet?

maart’10

51


NIEUW ! GOLFPLAAT "ROMANA" ROMANA golfplaten voor dak en gevel zijn gemaakt uit hoogwaardig kunststof die weerstaat aan alle weersinvloeden , is onderhoudsvrij , licht van gewicht , zeer sterk en milieuvriendelijk. TECHNISCHE GEGEVENS. Lengtes: 4 - 5 - 6 - 7 - 8 m. Breedte: 1,10 m Golf: 177 x 51 mm. (zelfde als eternit) Dikte: 3 mm. Gewicht: 6,4 kg. / m² Kleur: leigrijs

€ 16.95 / M²

Antwerpsesteenweg 104 tel: 09 / 355 00 33

9080 Lochristi fax: 09 / 355 29 82

METAALPLATEN VOOR DAK & WAND

DAK - EN WANDPLATEN € 10.- / M² Kleur: anthraciet grijs lengte's: 2 - 2,5 - 3 - 3,5 - 4 - 4,5 - 5 - 5,50 - 6 m. 2de KEUZE PLATEN WIT:

€ 7.50 / M²

GEISOLEERDE PLATEN € 21.- / M² Metaalplaat met 3 cm pu isolatie lengte's: 2,60 - 3,10 - 3,60 - 4,10 - 4,60 - 5,10 5,60 - 6,10 m. Prijzen btw 21 % inbegrepen


Chattalk Nummer9080

Chattalk

Nummerzeventienmaarttweeduizendentien

Vrouwen op de koersfiets bij wielerclub

‘Landelijke Gilde’ Zaffelare

Chat met Linda Van Peteghem uit Zeveneken & Katty Van Damme uit Beervelde. Ze willen een vrouwenploeg opstarten, eerste rit 7 maart om 9u.

nummer9080 zegt: dag dames, vandaag al een ritje gedaan? Linda & Katty zeggen: nee, helaas moeten werken achter den bureau, trouwens tis te koud. 9080 dames op een koersfiets, mannen vinden dat best sexy, niet? Linda & Katty zou ik niet durven beamen. Zal het hem straks eens vragen ... 9080 andere mannen misschien? Linda & Katty k weet niet of we zoveel succes hebben bij de mannen, moet je eens vragen aan de mannelijke leden van de landelijke gilde! 9080 zal ik zeker doen 9080 waarom begint een vrouw nu in godsnaam aan koersen? Linda & Katty Tja, de midlife crisis denken we, of misschien om een beetje fit te blijven of te worden ??? 9080 toch niet zo simpel om met zo een sport te starten, je hebt daar om te beginnen al een deftige fiets voor nodig! Linda & Katty ja met een hollander gaat dat niet te best 9080 en dan ook nog zo een aansluitend pakje? Linda & Katty ja, dat al onze vormen goed uitkomen. Bij mij sluit het altijd iets beter aan dan bij Katty. 9080 zijn er klachten? Ik bedoel van die vormen hé Linda & Katty waarom denk je dat wij fietsen ? Om overgewicht te vermijden. 9080 waarom fietsen en niet lopen, zijn toch alletwee duursporten, om te lopen heb je zoveel uitrusting niet nodig, lijkt me iets eenvoudiger en goedkoper Linda & Katty Lopen is veel te lastig en te belastend voor de gewrichten vinden wij en de afstand tot de volgende taverne is te ver 9080 ah, zo zit dat 9080jullie zijn aangesloten bij een fietsclub, waarom? Linda & Katty Ja, een wekelijkse uitstap in clubverband is toch gezellig ! 9080 jullie willen meer vrouwen aantrekken in de club. Wat is de bedoeling? Linda & Katty sportieve vrouwen aantrekken om onze club te versterken. We zoeken nog enkele dames om de kop te doen (ha ha) 9080 en moeten die vrouwen aan bepaalde voorwaarden voldoen? Linda & Katty ja, graag koffie drinken, sportief ingesteld zijn en niet terugschrikken van een spatje regen ... 9080 stel, ik wil me aansluiten, wat moet ik doen? Linda & Katty Zo snel mogelijk eens bellen om af te spreken op zondag. De startdag is zondag 7 maart om 9.00 u. à Sint Hubert 9080 op zondagmorgen 9u op de fiets, ook na een zaterdagavond goed doorzakken Linda & Katty ja, daar kan je het niet voor laten. Afspraken zijn afspraken. Dan laat ik Katty de kop doen

(anders ook trouwens)! 9080 wordt er gefietst door weer en wind? Linda & Katty Meestal wel, de tocht is dan soms wat korter maar vertrekken doen we doorgaans wel 9080 voor hoeveel kilometer vertrekken jullie? Linda & Katty Dit hangt er een beetje vanaf. Dit varieert tussen de 35 en 45 km of uitzonderlijk een ietsje meer 9080 zijn er bepaalde rituelen als je aan een rit begint? Linda & Katty een stevig ontbijt, uierzalf in de broek (hé Nicole !) een kopje koffie, de drinkbus vullen met Isostar, banden controleren, etc. 9080 en wat bij lekke band? Linda & Katty Katty maakt daar geen probleem van. Zij is handig en ik mondig ... en als dit niet lukt gebruiken wij onze charmes bij de mannelijke wielrenners 9080 zijn er ook bepaalde rituelen na het koersen? Linda & Katty eentje drinken na de rit met onze mannelijke collega-fietsers. 9080 Douche? Sauna? Bad? Hoort dat er ook bij Linda & Katty Ja douchen natuurlijk wel, geen sauna 9080 wat is jullie favoriete stekje Linda & Katty dat hangt een beetje af van de rit die we maken, maar we eindigen altijd in Sint Hubert 9080in welke streek fietsen jullie liefst? Linda & Katty Moerbeke, Stekene, Overmere, Kalken, Laarne en als we goed getraind zijn rijden we naar Munte met den B ploeg, .... 9080 den B ploeg? Linda & Katty we hebben een A en B ploeg (mannen) en een hopelijk groeiende Ladies club (C ploeg) Dit jaar hopen we toch al met een 6 à 7 vrouwen te fietsen. Dus dames allemaal welkom ! 9080 wat is de mooiste streek waar je al gefietst hebt? Linda & Katty het Veerse meer, (jaarlijkse uitstap Landelijke Gilde) Dit jaar fietsen we in het Pajottenland 9080 nog geen accidenten gehad met die voeten die vastgeklikt zitten aan de pedalen? Linda & Katty natuurlijk wel. Dit hoort er nu eenmaal bij. Daar moet je eerst enkele keren mee vallen vooraleer je dit gewoon bent 9080 moet je eigenlijk handig zijn om met een koersfiets te rijden? Linda & Katty blijkbaar niet want ik kan dit zelfs en ik heb 2 linkerhanden en 2 linkervoeten. 9080 wat is jullie ambitie

Linda & Katty een sterke vrouwenploeg op te richten met veel ambiance en sportiviteit 9080 wil je ooit de Mont Ventoux op rijden? Want dat is toch de droom van iedere fietser! Linda & Katty Katty heeft dit al gepresteerd. Ik heb hem ook al opgereden (met de auto weliswaar) 9080 ik ben bijna verkocht! Nu nog een fiets zoeken. Heeft er iemand eentje in de aanbieding? Linda & Katty wie weet! En anders loop je maar mee. 9080 doe ik! Tot zondag. Linda & Katty sportieve groetjes van Katty en Linda en dank voor de interesse.

maart’10

53


Nummer9080

Opinie

Nummerzeventienmaarttweeduizendentien

Jezus belt

(de pispaal)

‘Ach

, ben jij er ook zo een?’ was gisteren mijn deel op een late nieuwjaarsreceptie. ‘Kind gebleven dus?’ Neen, ik leer het echt niet. Was ik weer zo onnozel geweest te vertellen dat ik leraar ben, tegen een of andere Jan Spier. ’t Was een beer van een vent met bovenarmen van graniet, een ingesjorde bierbuik, en een tong scherp als een mes. En die sneed door alles heen, dus ja, ook door mij, helaas. Binnen de kortste keren kreeg ik het gebruikelijke emmertje stront over me heen: veel vakantie (dra weer veertien dagen, zeker?), pas werken als ’t juli wordt (bijklussen, niet?), en een heel lastig karakter (altijd alles betweten, toch?). Ik liet het alles over me heen gaan, als een pispaal, want alles went, maar de klap op de vuurpijl moest nog komen: ‘Ik had dat direct in ‘t snuitje, hoor, maat, met die kop van jou…’ en hij streek herhaaldelijk met zijn wijsvinger over zijn neus, en knipoogde even zonder zich verder te verklaren. Ik tastte mijn rechteroor af, of mijn rode balpen daar nog stak, maar neen, niet zo dus. Alleen maar grijzende slapen. Straf, dacht ik, straf. Dat het op mijn gezicht te lezen staat, dat ik leraar ben. Voor de rest een gezellige bedoening daar, heus wel, met veel hapjes, champagne, cava of schuimwijn (ik hou ze toch niet uit elkaar), maar toen ik thuiskwam die avond, ben ik gelijk toch voor de spiegel gaan staan. Die amuse-gueuls waren goed en wel verteerd, maar die sneer van dat Jerommeken lag nog zwaar op mijn maag. Wat is dat toch met ons, lesgevers, dat wij zo anders zijn? Zijn bankbedienden dat ook? Ondernemers? Ingenieurs? Politici? Bloemisten? Ja, vroeger hadden champetters een snor, pastoors een collaar, professoren een strik, secretaressen een mantelpakje, de onderwijzers een kiel, en de tuinders een kruipbroek. Maar nu loopt dat toch al dooreen? En dat de kléren de man maken, tot daaraantoe, maar toch niet hun mond, neus of oren? Mijn gezicht, godbetert! Enfin, ik monsterde mezelf, betastte mijn gelaat zoals een blinde een vreemde, en zocht naar typische onderwijzerstrekjes, maar vond er geen. Wat ook moest ik er mij bij voorstellen, bij een

lerarenkop? Slechte ogen, een bril met bokaalglazen, en een krijtwit vel, van almaar boeken te lezen? Overigens, als ’t van mijn tweede dochter afhangt, ben ik veeleer een monnik, want als ik haar telefoneer, verschijnt er warempel ‘Jezus belt’ op haar display. Blasfemisch, mogelijk, maar met dat stukje baard (nu ja, ik vergeet me wel eens een maand te scheren), dat wat chaotische donkere haar dat naar alle kanten slaat (nu ja, ik vergeet me wel eens een dag te kammen), en die donkere duffelcoat die ik soms draag (nu ja, een hele winter lang), kan ik dat nog begrijpen ook. Maar waar halen ze het toch om in mijn kop ‘lesgever’

gens heeft opgeraapt. Of ken ik iemand anders die met crocs in de Hoge Venen wandelen gaat? Verfomfaaide haren heeft? Gaten in zijn kousen? Een plastic zakje als boekentas? Een klak draagt zoals Wannes Van de Velde? Voilà, en daarmee moet ik het doen, want zij beginnen hier gewoon de tafel af te ruimen, alsof ik maar over het weer gesproken heb. En net als ik wil zeggen dat ik mij dan morgen maar kaal zal scheren, botox op zal spuiten, en aan het bodybuilden zal gaan, roept die jongste nog uitbundig: ‘Maar ge moogt blijven, hoor, pa! ‘k Vind u best wel grappig zo. En trouwens, voor mij hebt ge meer een kop om in de politiek te gaan. Lijst9080? Met zo’n face op affiches, dat moet vonken geven!’ ‘We zijn u nu toch zo al gewoon, pa,’ vult mijn oudste dochter troostend aan. ‘Onzen Heer moet toch van alles zijn getal hebben?’ Die van ‘Jezus belt’ uiteraard. ‘Begin nu maar alvast gewoon met je baard te trimmen, je kousen op te rapen, en een vers hemd aan te doen,’ sluit mijn vrouw moederlijk af. En om mij de volledige zegen te geven, pispaalt die kleine pup hier ook nog eens tegen mijn benen. Voilà, en zo gaat deze brave mens met het typische lerarengezicht gezellig de nieuwe lente in. Benieuwd wat mijn verjaardag zal geven. Een kam, een dasspeld, een scheermachine, een aktetas, een nieuwe jas? Een deodorant? Een dasspeld? Een string (annex waspoeder)? Als jullie dus binnenkort veel plechtstatiger schrijfsels te verorberen krijgen in 9080, met stadhuiswoorden, dure titulatuur en veel Wetstratees, dan weten jullie hoe laat het is. Dan heeft dat kind in mij, eindelijk een man gebaard. Dan ben ik eindelijk groot geworden. Paster Luc, of lijsttrekker 9080? (lvdv)

En trouwens, voor mij hebt ge meer een kop om in de politiek te gaan. Lijst9080?

54 maart’10

te lezen? Als een tatoeage zoals een barcode in een boek? Deze morgen dus, aan het verzamelde ontbijt, want het is zondag, los ik de vraag die mij de hele nacht heeft beziggehouden: of zij ook vinden dat het op mijn gezicht te lezen staat, dat ik leraar ben? Er wordt naarstig verder gekauwd, koffie gedronken, een schoudertje opgehaald, even gegniffeld, maar vooral veel gezwegen. Niemand die zelfs maar vraagt: waarom? Wél? Stilte. Dat ik altijd gelijk moet hebben, daar is toch wel iets van, hé pa, piept eindelijk een van mijn dochters voorzichtig. En dat ik op reis over van alles uitleg begin te geven. En dat ik altijd een oordeel klaar heb. En me altijd voor Jan en alleman verantwoordelijk voel. En dat… Ja goed, ja goed, maar staat het ook op mijn gelaat te lezen, dát wil ik weten? (Over de rest zullen we ’t later wel eens hebben.) Weer stilte. Alleen onze onzindelijke retrieverpup keft nog even. ‘Neen, neen, dat niet, maar nen raren ben je toch wel, hoor, vaderwww,’ besluit mijn jongste, met die Hollandse eind-r die hij voor de gein er-


MOTIEF O N 18

om een Sleepy bed te kiezen : “Zelfs in mijn slaap volg ik de laatste trends”

Ik wil de laatste trends van de catwalk in mijn slaapkamer.

de slaapkamer. Zo vindt u bij Sleepy steeds als

Ik zie het graag groots.

eerste de laatste trends in bedmode. En omdat

U vindt bij Sleepy niet alleen dekbedden en

Sleepy stuurt per seizoen een aantal trend-

smaak iets heel persoonlijk is, heeft Sleepy een

donsdekens in de standaardmaten 140/200

watchers en modespecialisten naar de catwalks

heel ruim aanbod bedlinnen : van heel trendy tot

en 240/220 cm, maar ook de extra comfortabele

in New York, Parijs, Milaan en Londen om de

klassiek. Dit in verschillende materialen :

maten van 160/220 cm voor eenpersoonsbedden

laatste modetrends op de voet te volgen.

satijn, katoen, percale, flanel, linnen, …

en 260/220 cm voor de tweepersoonsbedden.

Deze worden dan vertaald van de catwalk naar

Ook het aangepaste bedtextiel zoals dekbedovertrekken en hoeslakens zijn verkrijgbaar in deze grote maten, en alles uit voorraad leverbaar.

Ik wil een look die helemaal af is. Uw bed is volledig af als ook dat ene perfecte hoeslaken erbij ligt. Sleepy biedt hoeslakens aan in 45 kleuren in verschillende materialen : satijn, jersey, percale, katoen of flanel. Naast de standaardmaten vindt u bij Sleepy extra grote hoeslakens tot 220 cm breedte en 240 cm lengte. Ook extra hoge hoeslakens voor dikke matrassen en lage hoeslakens voor topdekmatrassen zijn standaard te verkrijgen.

Accessoires maken het plaatje compleet. Colorama Laat uw fantasie zijn vrije loop gaan. Een felle, zomerse kleurenexplosie. € 119,95

Maak van uw bed een plaats om in weg te Modern Ethnics Indische motieven verenigd met Afrikaanse kleuren. Sereen, gestileerd en natuurlijk. € 342,-

dromen. Sleepy heeft dan ook een uitgebreid assortiment van accessoires, zoals extra sierkussens, kussenslopen, bedspreien, plaids, sierdekens, in alle maten en kleuren. Uw bed wordt een oase van rust en ontspanning.

Sleepy, uw motief voor het perfecte bed met : - De laatste trends - Extra grote maten op voorraad - Hoeslakens in verschillende hoogtes

Seaside Stories Een verhaal in waterkleuren, gestreept in alle tinten van een zeelandschap. € 247,De vermelde prijzen gelden voor dekbedovertrekken van 240/220 cm.

www.sleepy.be

Sleepy GENT-OOSTAKKER Antwerpsesteenweg 1124 - 9041 Gent-Oostakker - Aan afrit 3 van de R4, richting Zelzate - Tel. 09/355.98.01 Di-Vr : 9u30 – 18u30 / Za : 9u30 – 18u / Zo en Ma : gesloten / Open op afspraak.

M AT R A S S E N

BOXSPRINGS

LATTENBODEMS

DONSDEKENS

HOOFDKUSSENS

BEDTEXTIEL


Ruime keuze • SALONS • TAPIJTEN • MEUBELEN

rk e w t a ma k! j i l e g mo

Nieuw! Uw koffie of thee blijft lekker lang warm in deze dubbelwandige bekers nu in promotie!

100% Belgische kwaliteit

+

bij aankoop 1 ovale cocotte 31 cm

G R AT I S

2 mini cocottes 10 cm

AKTIE

Grillpan Staub

nu �49

open van: di tot do van 9.30 tot 12.30 u en van 13.30 tot 18.00 u

Denen 6 - 9080 Lochristi T 09 326 02 59

vrijdag en zaterdag doorlopend van 10.00 tot 18.00 u

www.a-propos.be

• zondag open van 10 tot 12u • maandag gesloten

(oude baan Gent-Antwerpen)

W O O N C U L T U U R

creatie www.media-surplus.be

ipv � 59


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.