Page 1

Fris en blij magazine voor Zeveneken, Lochristi, Zaffelare & Beervelde Januari tweeduizendentien - Nummer 15

Een zalige kerst en gelukkig nieuwjaar van Lieve Blancquaert, Vrouwe Justitia, Unizo en nog zovele anderen!


Nummer9080 Nummervijftienjanuaritweeduizendentien

Editoriaal

Colofon

Editoriaal

Nummer9080 is een maandelijks informatieblad over, voor en door Lochristi. Verspreiding iedere maand - gratis op 9400 ex in alle brievenbussen van Groot-Lochristi Administratie en contact Fris watervoordevis - Oosteinde 25 - 9080 Lochristi Tel: 09 3568 588 - Fax: 09 3568 590 info@nummer9080.be - www.nummer9080.be l.vandevijver@skynet.be Redactie Concept & beelden: Mark Verbrugge Concept & teksten: Luc Van de Vijver Werkten nog mee aan dit nummer Danny Sey: fotografie André Baert: begeleiding dialect Sofie Hesters: chattalk en Lootsche baton Hilde De Cleene: begeleiding fotografie Filip Naudts: fotografie + foto cover Michiel De Cleene: fotografie Bert Vervaet: straatnaam Inge Suys: cursiefje Pierre Gillis: Gentikatuur Link www.lochristi.com Contact reclame Sofie Hesters, Fris watervoordevis, Tel: 09 3568 588 ­- ­info@nummer9080.be Druk en distributie Drukkerij Cartim - Industriepark 2, Zone A Jan Samijnstraat 11- 9050 Gentbrugge Bedeeld via DISTRIPOST van DE POST

Rust mij, lieve bloem, op je stuifmeeldraden, in een hangmat van geluk, veilig en wel, zoals een moeder een kind op haar eeuwig tedere armen.

Verantwoordelijke uitgever Mark Verbrugge - Zaffelaredorp 17 - 9080 Zaffelare © Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen en/of op enige wijze worden gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.

4

4 Volgende release nummer 16: 27 januari ‘10 deadline adv. en info: 13 januari

25

nummer 17: 24 februari ‘10 deadline adv. en info: 10 februari

nummer 19: 21 april ‘10 deadline adv. en info: 7 april

38

Inhoud

8

Onder de loupe Kerstmarkt Lochristi

Interview

Lieve Blancquaert

17 Lo-Actua

23 25 29

nummer 18: 24 maart ‘10 deadline adv. en info: 10 maart

Ogenblikkelijk ontroerd was ik, door deze omslagfoto van Filip Naudts. Radiopresentatrice Nathalie Delporte, die teder maar stevig haar kindje draagt, en dan die guitige blik van de kleine pagadder die één en al vreugde is! Kerst, in één (vinger)knip, ja toch? Zo mooi had ik het niet kunnen zeggen of bedenken. Geniet dus, lezers, van de vele mooie beelden, want ons mooi fotografenheir werd voor één keer aangedikt met Lieve Blancquaert, onze hoofdgaste. Mild en empatisch, omschrijft ze zichzelf, en dat bewijzen haar vele foto’s en themaboeken overvloedig. Een mooie suggestie voor eindejaar, evenals de prachtige kalender van Filip t.v.v. vzw Vroedvrouwen voor Ecuador waaruit onze omslag werd gehaald. Voor slechts € 18.00 en een mailtje naar maternidad.segura@hotmail.com is hij van jou. Een dozijn prachtbeelden van nieuw leven, alsof je elkaar 12 keer een zalige kerst toewenst. Mooier, kan toch niet?

35 38

Lokale Rode Kruis

Duo

Twee diamanten bruiloften

Lo-Actua Loodrecht

Zuster Ria

“een straffe madame!” volgens Lieve Blancquaert

Jonge Lootse wolfin Katrien Hesters

U was weer geweldig in 2009 januari’10

3


Nummer9080

Onderde

upe

Nummervijftienjanuaritweeduizendentien

Lootse Kerstmarkt, best gezellig! Dit weekend in Eksaarde, waar hij werkelijk uit zijn voegen barst, vorig weekend nog bij ons, in hartje Lochristi: de onvolprezen kerstmarkt. Sneeuw hebben we met een haar gemist, weten Sabine en Frank, maar ambiance was er natuurlijk wél. Heerlijk om met z’n allen, knus en gezellig, net zoals in ‘den goeien ouwen tijd’ nog eens een dorpskom te bezetten...

Een natje en een droogje, de babbel waar anders geen tijd voor is, het aanwaaiend weekje vakantiegevoel, het jaareinde in zicht, uitgelaten mensen, en voor elk wat wils: elastiekspringen, bladwijzers, kraampjes allerhande, een kermismolentje, verklede kerstmannen en -vrouwen, een jacuzzi (heus! ... maar wel leeg), een oude klare, drroomvangers,... Jan, Piet, Joris en Korneel, Pier en Pol, ja, ze waren er allemaal. En omdat beelden soms meer zeggen dan duizend woorden... Zie maar! Tast toe! Niet veel op aan te merken. Puik georganiseerd en supergezellig. Alleen wat vervelend dat met die vroege kerstmarkt ‘midlifers’ als ik hun telgen te midden van examenstress achter moeten laten. Maar ik begrijp het al te best, hoor: dat is een louter tijdelijk probleem. Nog een paar jaar op de tanden bijten, en ik ben er vanaf. Dan loopt deze jonge (nu ja) Lootse Wolf daar geheid weer met zijn hele roedel!

4 januari’10

Foto’s: www.lochristi.com


Nummer9080

Column

Nummervijftienjanuaritweeduizendentien

Steenbok Capricornus

Tipsvoorde steenbok Schapenvacht

schaapsvacht - sheepskin - fleece

Baby’s en schapen vormen een eeuwenoud verhaal Schaapjes tellen bij nachte, en erop nedervlijen overdag Voor ’t kindeke Jezus geen schapenvachtje helaas Maar een kribbetje vol met stro, en de legendeadem van de os en de ezel Zijn voorganger Johannes De Doper moest het zelf met kamelenharen stellen Bij ons kwijt oud-KSA Zevenken zich van deze taak Ze durven daarbij wel eens onderling van rol te wisselen Maar de os en ezel liggen vast Het middeleeuwse Gulden Vlies was ook een schapenvacht Eerder een ramsvacht eigenlijk, maar dan van goud Het Engelse woord voor vacht is fleece Vandaar overdrachtelijk fleecetrui: materiaal gemaakt op basis van polyethyleentereftalaat Inderdaad: dat zit ook in pet-flessen 27 van die flessen en naar ’t schijnt heb je een warme fleecetrui Helaas, de polyester is wel isolerend maar niet windvrij Een ingelijmd membraan tussen twee lagen brengt soelaas Maar voor baby’tjes gaat er niets boven het echte: - met de billetjes bloot in het lensje kijken - iets wat later wel eens wordt overgedaan… - … met twee en een glaasje wijn.

22 december - 20 januari

Het jaar valt stil. De bladertooi van de kale bomen weeft een bont en mals tapijt, of schuilt, als ’t even kan, onder een wit laken van kraakverse sneeuw. Maar sterker nog dan het witte beeld, is het gedempte wintergeluid: alle klanken verdwijnen geruisloos in de sneeuw, als in een gigantisch noppenkussen of een veld van kurk. Een verademing is ‘t, voor iedereen die voor dag en dauw of bij nacht en nevel het huis uit moet. Onwerelds stil wordt het, voor één keer echt, in ons anders zo drukke Vlaanderen. Heerlijk. Duimen dus maar, voor een mooie witte kerst en dito nieuw. ’t Is een droom: die witte knotwilgen die verstillen tot watervallen, de daken als skischansen en ingeduffelde mensen in duffelcoats, lange sjaals en oorverwarmers, en dat alles in een stollende oase van rust. Natuurlijk, het is en blijft putje koude winter, en dat vraagt dus om kloeke vrouwen en mannen, vastberaden, uit één stuk. Steenbokken, heten zij, en ze houden van traditie en gewoontes, zweren bij een vaste relatie, en zetten trouw op het hoogste schavot. Toch staat die honkvaste hunker niet automatisch gelijk met een kraaknet huis: neen, lang niet. Een beetje chaos kan immers ook traditie worden… Maar goed, zodra ze buiten komen, en zware taken op hun gespierde schouders nemen, kan je bij niemand beter terecht. Steenbokken zijn gedisciplineerd, zakelijk en betrouwbaar, en organiseren als de besten, mét oog voor hoofdzaak én detail. Ze springen en hossen zich te pletter tot alles pico bello in orde is. Altijd en overal. Een en al toewijding zijn ze, vol verantwoordelijkheid, verstandig en geëngageerd. Je kan geen betere groepsleiders bedenken, want in de meute blaken ze van zelfvertrouwen. Iedereen wordt in het gareel gespannen, de taken worden netjes verdeeld, en een deadline wordt gehaald, gegarandeerd.

En wordt de Steenbok te voortvarend, dan is er best een Stier (hoe kan het ook anders?) of een Maagd in de buurt om hem in te tomen, zodat ie niet tegen de muur aan knalt. Want hij wil winnen, de eerste zijn, ’t is nu eenmaal sterker dan hemzelf. Ambitie te over, en directeurs, ondernemers, ambtenaren, docenten…, zijn navenante banen. En toch, zoals een mens zo vaak zijn eigen tegendeel is, knelt het schoentje ook bij de Steenbok in de eenzaamheid, waar vertwijfeling wenkt, en emoties die hij elders niet kwijt kan. Leiders met een introvert kantje, als het ware. En mét een zucht naar ware spiritualiteit. Mag het een ietsje meer zijn, mensen? Nu ja, voor de Steenbok alvast wel. Big Spenders, kan je hen niet noemen, want alles wordt gewikt en gewogen aan het grote doel. Geld wordt niet over de balk gegooid, nooit. Zuinig zijn ze dus wel, maar nooit vrekkig, want bovenal dragen zij het hart toch op de juiste plaats. En de cadeautjes, om hen te plezieren als ze straks verjaren? Niet zo moeilijk, hoor: ofwel een kleine carrièrestimulans, met een aktetasje, een digitale agenda, of iets wat hun drukke tijd aangeeft: een oude pendule, een zakhorloge, een artistieke zonnewijzer? Ofwel beoog je het tegendeel, met ontspannende zeepjes en badolie, een massage, of beter nog: een schapenvelletje voor aan de haard, in zijn of haar nakie, zoals de baby’tjes weleer. Welke bok zou er tegen een ooienvelletje neen kunnen zeggen? (Als er lammeren van komen, laat het ons (lvdv) weten.)

Welke bok zou er tegen een schapenvelletje neen kunnen zeggen?

januari’10

5


gevloerd door schoonheid... van dichtbij.

Als het om bouwen gaat....

Gentsesteenweg 233 - Lokeren/Eksaarde Tel: 09/348 16 30 - info@vanpeteghem.net

aanschouw de nieuwste tegeltrends op 2000 m2


Nummer9080

Nummervijftienjanuaritweeduizendentien

Nieuwjaarsbrief

van de Unizo-voorzitter van Groot-Lochristi

Omdat we samen met onze lokale bedrijven geloven in de toekomst, vroegen wij Johnny De Waele, voorzitter van Unizo Groot-Lochristi, of hij dat gedeelde optimisme niet in een heuse nieuwjaarsbrief kon gieten. En wat blijkt: de man heeft een prima pen, een prima boodschap en prima ideeën! (Maar of zijn laatste wens met al die feestdagen bewaarheid wordt…?)

Beste 9080-lezer Jullie redactie vroeg mij om een Nieuwjaarsbrief te schrijven. Ik moet dat zo’n goeie 55 jaar geleden voor het laatst gedaan hebben om dan van opa of mémé een centje toegestopt te krijgen. Ik vrees dat ik dat hier niet moet verwachten…Overigens ben ik al heel lang verhuisd van de “krijgerskant” naar de “geverskant”. Nieuwjaar is sowieso het moment om iedereen het beste toe te wensen: geluk, gezondheid, goede zaken, enzovoort. Het is ook de uitgelezen periode van de goede voornemens die men later in het jaar zelden in daden omzet. Ik prijs mij gelukkig dat ik sinds een viertal jaren in Lochristi mag wonen, leven en werken. In dit uit zijn voegen gegroeid dorp voelde ik mij onmiddellijk thuis en heb ik mij vrij snel in het sociaal leven mogen integreren. Crisis, iedereen heeft het woord in de mond. Maar de doorsnee consument schijnt zich daar niet veel van aan te trekken: al eens de bedrijvigheid in en rond de winkels bekeken? Of al eens een restaurant proberen boeken tijdens het weekend? Toch zijn er ongetwijfeld mensen en bedrijven die het moeilijk hebben, dus is mijn eerste Nieuwjaarswens dat we maar snel uit dat dal kunnen kruipen. Economie verloopt nu eenmaal in golfbewegingen. Ik ben er dan ook van overtuigd dat het volgend jaar steeds beter zal gaan. Als bedrijfsleider volg ik met argusogen hoe vakbonden en werkgeversorganisaties hun stellingen innemen. Zou het kunnen dat zij op een serene manier rond de tafel gaan zitten om oplossingen uit te dokteren die voor iedereen aanvaardbaar zijn? Een win-win situatie? Of geloof ik nog in sprookjes? Als dat eens in 2010 zou lukken, dan zal meteen mijn tweede Nieuwjaarswens in vervulling gaan. Mijn derde Nieuwjaarswens betreft de lokale afdeling van de ondernemersvereniging Unizo. Het lijdt nu al geen twijfel dat zij afstevent op een record aantal leden in het komend jaar. En toch wil ik hier een oproep doen voor nog meer samenhorigheid tussen de ondernemers, kom samen, praat met mekaar, engageer u. Eigen ideeën en initiatieven kunnen samen met Unizo uitgewerkt worden, ook en zeker in de deelgemeenten. Laat u begeleiden en steunen door een nationale vereniging. Als ook dat in de komende maanden een beetje waarheid kan worden, dan kan mijn jaar niet meer stuk. 9080 krijgt de vierde Nieuwjaarswens mee: blijf op de ingeslagen weg voortgaan en verblijd ons elke maand met uw uitgave. En voor twijfelende adverteerders heb ik de volgende boodschap: uw reclame stopzetten om geld te winnen is als uw klok stilzetten om tijd te winnen. Mijn vijfde en laatste Nieuwjaarswensen gaan naar iedereen, gezin, familie, vrienden, lezers, inwoners: blijf gezond, wees altijd optimistisch, laat humor in je leven en bedenk: je kan maar gelukkig zijn als je tevreden bent met wat je hebt. Oh, ik vergat nog mijn eigen goede voornemen: zal ik volgend jaar eindelijk aan dat dieet beginnen en jullie 15 kg lichter onder de ogen komen ?

Johnny De Waele

Inwoner van Lochristi Bedrijfsleider van De Waele & C° NV Voorzitter van Unizo Groot-Lochristi vzw

januari’10

7


Nummer9080

Interview

Nummervijftienjanuaritweeduizendentien

In een prachtig herenhuis bij een ferme madame

Lieve Blancquaert scherpe beelden van een bewogen fotografe Lieve komt spreken op de derde winteravond in jeugdlokalen Orphanimo!, 21 december, 20.00 u. O.a. over haar boek ‘Voorbij de grens’.

E

en sierlijke antracietkleurige gevel, langs kabbelend water in het mooie Gent, dat is de locatie voor ons kerstinterview. Een gemoedelijke dame opent de deur, wenkt ons hartelijk naar binnen, en troont ons binnen in een sober maar bloedmooi salon. Donkergroene hoge muren, in een stijlvol gerenoveerd herenhuis, hier twee poesjes op een poef, daar een kleine bibliotheek, alom kunst aan de muren, en een strakke lijn van tafels die naadloos naar een glazen wintertuintje leidt. Hier woont Lieve Blancquaert, beroepsfotografe met een gouden hart, en ja natuurlijk, bekend van radio en tv, kranten en magazines en vooral hopen wij, van haar sierlijke fotoboeken. Ze heeft een passie voor het magische klikdoosje, maar meer nog, zo lijkt het wel, voor de mens zelf in al zijn facetten. De kwetsbare mens, vooral, de ecce homo, maar ook de krachtdadige doener, de mens die zijn lot in handen neemt en het overstijgt. En Lieve zweert bij de poëtica van de mildheid, want zo omschrijft ze haar foto’s, en hoe ze met haar geportretteerden om wil gaan. En wat een geluk als zo’n milde fotografe ook nog rad van tong blijkt te zijn…

Koffie? Een watertje? Thee, zeg je? Ok. Kruiden? En jij, euh… (kijkt naar mijn fotograaf en herhaalt ‘Michiel’ als hij zijn voornaam noemt)… euh, Michiel? Niets? Wat een prachtig toestel overigens? Werk je nog vaak analoog? … (Korte dialoog over fotograferen, dan duikt ze de keuken in, en voor we ’t weten zitten we knus achter een warme mok thee). Bedankt, Lieve. Tof dat je ons Lootse magazine een interview gunt, want je komt in onze bibliotheek spreken, niet? Vlak voor kerst? …(controleert haar zakagenda en knikt)… Ja, de eenentwintigste. Over ‘voorbij de grens’, zal ik het onder meer hebben. Een powerpoint met veel foto’s, en ik die daar commentaar bij geef. Zo gaat dat altijd. Niks op papier, en nooit twee keer hetzelfde, want dat werkt niet bij mij. Uit het hart, net als mijn foto’s. Lochristi, zegt je dat iets? Welja, ik ben van Wetteren, hé. Nu, dan weet je Lochristi wel liggen… (lacht).

8 januari’10

Dan ken je Filip Naudts ook wellicht? Jazeker, mooi werk levert hij. Heeft zijn eigen fotovocabularium ontwikkeld, zoals dat hoort bij een goede fotograaf. Zijn persoonlijkheid zit in zijn foto’s, en dat typeert een kunstenaar. Ik zeg wel eens vaker: stop twintig fotografen met hetzelfde toestel in eenzelfde ruimte, geef hen hetzelfde stilleven, of wat dan ook, en je krijgt twintig verschillende fotoverhalen. Begrijp je? Ieder zijn verhaal, ieder zijn accenten. Ieder zijn eigenheid. En hoe zou je jouw identiteit definiëren? …(zonder te twijfelen)… Mild… zeker weten. Mild. Dat zit in mijn omgang met wie ik portretteer, hoe ik het licht in laat vallen, hoe ik de setting bepaal, de pose, de ontwikkeling later… want dat is even belangrijk hoor, de selectie nadien. Die driehonderd foto’s waar je er één uit moet pikken… Maar mildheid, dus, dat ben ik. Ik heb geen behoefte om anderen te kraken, niet in mijn fotografie, niet in mijn dagelijks leven. Daarvoor is mijn empathie met

de medemens te groot. Een negatief oordeel zal je dus niet gauw vellen over een andere fotograaf? ...(ferm)… Nooit. Neen, werkelijk, nooit. Daar zal je me nooit op betrappen. Ik verfoei dat, dat bekritiseren van anderen. Waartoe is dat in ’s hemelsnaam nodig? …(met veel vuur in de ogen)… En weet je, uiteindelijk komt het erop neer dat die criticaster in kwestie jaloers is, niets anders. Ja, hoor, jaloers. Waarom zou je een collega fotograaf anders met de grond gelijk willen maken? Zelf al meegemaakt, vernietigende kritiek? …(met klemmende mond)… jawel, en ik niet alleen hoor. Onlangs nog kreeg Stephan Vanfleteren de volle lading van een collega. Walgelijk, vind ik dat. Ja, echt! Maar jij zet je daar vlug over? Niks van! En wie beweert dat hij negatieve kritiek zomaar naast zich neer kan leggen, liegt… of euh, beter, hij wil die kwetsuur toedekken omdat hij zich anders nog eens kwetsbaar


Nummer9080

Nummervijftienjanuaritweeduizendentien

Foto’s: Michiel De Cleene

januari’10

9


Nummer9080

Nummervijftienjanuaritweeduizendentien

opstelt. Een olifantenvel bestaat niet volgens mij. Kan je volgen? Luister. Iedereen die iets uit zichzelf maakt, geeft zich bloot… is het nu schrijven, fotograferen, beeldhouwen, of wat dan ook, je staat daar een stukje naakt en je bent kwetsbaar… en om dan geschoffeerd te worden, dat doet pijn. Altijd. Maar zoals Bart Peeters vertelde: het moment dat kritiek je niet meer raakt, ja, dán pas heb je echt een probleem. Je had het zelf laatst voor in Humo, in Dwarskijker? Striemende woorden? Precies. De vlijmscherpe rubriek van Rudy Vandendaele. ’t Was er dik over, toen, wat hij allemaal over mij schreef. Heel kwetsend, dat alles. En ik dus gelijk achter mijn pc, e-mail geschreven, en de hoofdredacteur gebeld, om een gesprek met hem aan te gaan. Want dat moet dan van mijn lever. Ik blijf daar niet mee lopen, hoor. Hij had me totaal verkeerd begrepen, maar ja, zijn oordeel gaat de wijde wereld

in… en daar sta je dan, in je hemd gezet. In je blootje, als ‘t ware. En heeft hij je teruggebeld? …(lacht)… Neen, dat is zijn stijl niet… Maar zulke dingen gebeuren niet alleen in nationale magazines hoor. Gisteren nog, hier op mijn

me boven, want als er één ding is waar ik niet tegen kan, dan is het onrecht. Dat is altijd al zo geweest! Als kind al? …(knikt ostentatief)… Altijd, ja, ook als kind al. Wie bv. seksistische opmerkingen maakte, moest het niet gaan zoeken. Dan zei ik ronduit mijn mening, wie het ook was. Ja, mijn moeder heeft vaak gezegd: maar Lieve, draai je tong nu toch eens zeven keer om, voor je iets zegt… maar helaas, ’t is sterker dan mezelf. Al gaat het de laatste jaren beter, hoor, en draai ik ze nu soms wel eens … twee keer om. Zoals als je in de Laatste Show bv, naast iemand komt te zitten die je niet ligt? Zo is ‘t. Ik moet soms echt op mijn tanden bijten. En ik ben niet de enige, want er wordt daar soms aardig wat uit weggeknipt. Maar goed, zelf heb ik geleerd dat je met vriendelijkheid meer kan bereiken dan met grof te zijn. Vriendelijkheid, hoe raar het ook klinkt, kan soms veel dieper snijden. Net zoals ironie. Maar nogmaals, als het over onrecht gaat, ja, dan sta ik pal. Vandaar dat je bij het zien van de foto van Kim Phuc in Viëtnam een vonk kreeg om ook te beginnen fotograferen? (nvdr het betreft de wereldberoemde foto van het naakte meisje tussen soldaten, na een napalmbombardement). Dat beeld heeft me inderdaad zo aangegrepen, dat ik het wel zeker wist, als een coup de foudre: dit wil ik ook doen. En als je dan ook nog zag wat die foto op wereldschaal teweeg kon brengen… tja, toen begreep ik dat fotograferen wel een heel sterke manier was om onrecht te bestrijden. Vandaar dat al je fotografie over mensen gaat? Over sociaal engagement? Zo is dat… (denkt even na)… ’t Is zelfs zo, dat als dat er niet is op de foto, dat beeld mij niet kan boeien, mij niet bezighoudt. De mensen, daar gaat het toch om? Vandaar ook portretten, en geen gebouwen, of dieren of… nu ja. De foto als momentopname van een persoonlijkheid. Bezieling. Zigeuners zeggen: ‘Als je mensen fotografeert, neem je hun ziel mee in een zwarte doos,’ en voor een stuk is dat ook zo. Je moet dus heel voorzichtig omspringen en de mensen die je fotografeert met veel respect behandelen. Heb je je nooit een stukje schizofreen gevoeld, als ik dat zo mag zeggen, als je mensen fotografeert die om hulp vragen? Niet

Maar zoals Bart Peeters vertelde: het moment dat kritiek je niet meer raakt, ja, dán pas heb je echt een probleem.

10 januari’10

gsm, iemand die me de huid vol scheldt… En weet je, iedereen die wat bekendheid heeft, krijgt er ooit mee te maken: sms’jes, telefoons, haatmails, mensen aan de deur die je af komen dreigen… Ja, je kan je daar maar moeilijk tegen beschermen. En ik ben zo iemand die van twintig kritieken, waaronder negentien goede, vooral die ene slechte onthoudt… Als het terecht is, tot daar, maar als ze je persoonlijk willen treffen, dan neen, ho maar! Dan komt dat vuur in


Nummer9080

Interview

Nummervijftienjanuaritweeduizendentien

evident, toch, om zo nabij een foto te nemen? Beelden van oorlogsfotografen b.v.: wat een ellende, denk ik dan, haal die man daar vlug weg… … (stellig)… maar als je eens wist hoeveel mensen juist al gered zijn door dat fotoapparaat en de fotograaf, die daar toch als een soort getuige staat… neem nu James Nachtwey, onverschrokken, zonder enige angst… wat die al allemaal voor mekaar heeft gebracht. Je kent allicht wel het beeld van die man die gelyncht dreigt te worden en die hij redden wou…? En ’t is toch ook zo, dat het een het ander niet uitsluit? Natuurlijk geef je iemand te drinken die dorst heeft. Schenk je iemand een deken die het koud heeft… Wij zijn toch geen onmensen! Integendeel, ik ben juist ongelooflijk empatisch. En dat medevoelen met je medemens dreef je altijd al in je fotografie? …(overtuigd)… Jazeker. Allee, ’t is te zeggen, tijdens mijn secundaire opleiding fotografie, leerde ik eerst het metier natuurlijk. De knopjes, de belichting, de sluitertijd… Je moet eerst de ‘taal’ van het fotograferen leren, zoals je auto moet leren rijden, maar daarna komt er plaats voor wat je écht wil doen. En voor mij is dat een mild beeld te nemen, en daartoe de persoon in de juiste stemming proberen te brengen. Secundair? Ik dacht dat je het in de Academie had geleerd? Neen, neen, al op mijn zestiende trok in naar Mechelen, technisch secundair fotografie. En daarna pas naar de Academie. Maar euh… achteraf bekeken, had ik liever ASO gedaan, voor mijn algemene kennis… maar goed, dat is weer typisch mij: recht op mijn doel af, geen omwegen en vooral… weinig geduld. Maar dat kan ook goed zijn, hé, om te bereiken wat je wil? Zeker. En toen je afstudeerde aan de Academie had je je eigen stijl al ontwikkeld? …(haalt relativerend schouders op)… neen, nog lang niet. Jarenlang heb ik moeite gehad om als fotografe naar buiten te treden. Echt. Pardon? Je was toch een flapuit, recht voor de raap? Jazeker, in gewone gesprekken. In communicatie. Maar met een fotoapparaat is toch heel iets anders, hoor. Het heeft me echt jaren gekost voor ik me met een natuurlijke flair als fotografe in elke situatie in kon werken. Daarvoor was ik te verlegen, om mezelf als fotograaf, om dat fototoestel, om het binnendringen… alsof dat apparaat me wat voyeuristisch maakte… alsof ik het moment ermee kapot kon maken... en dus zag ik alles gebeuren, zag ik prachtige beelden, alleen… ik durfde ze niet te fotograferen… en geloof me, iedereen maakt dat door. Ik heb al

zoveel fotografen gesproken, en ze herkennen dat allemaal… (overlegt met fotograaf Michiel die gretig beaamt). Maar uiteindelijk kreeg je het wél voor mekaar? Gelukkig wel, ja… (bevestigt zonder schroom)… Nu weet ik wat ik moet zeggen, doen, hoe mijn lichaamstaal moet zijn om mensen te ontdooien, of in de juiste stemming te krijgen. Geloof me,

kunnen behelpen, maar natuurlijk roept steeds het moederhart. Ik had nooit kunnen vermoeden dat het moederschap zo bepalend zou zijn. Dat je er zo door ‘gebeten’ kon zijn. En je weet het pas echt, als je ma of pa wordt… En toch… ik zal blij zijn als ze op hun eigen benen staan, om het zo te zeggen, want euh, ik heb nog vele plannen die ik waar wil maken, als fotografe. Maar die ga je ons nog niet verklappen, zeker? Neen, neen. Dat begrijp je wel. Zo concreet zijn ze ook nog niet. Je hebt anders toch wel al het een en ander bereikt? Een fotoboek over mensen die de beperkingen van hun handicap overwinnen, over mensen met brandwonden, aidsproblematiek, het gevangeniswezen… ’t Is waar, en dat blijft evolueren. Mensen vragen mij soms wat mijn mooiste werk is, mijn mooiste project… maar ik kan dat echt niet zeggen. Dat is in voortdurende ontwikkeling. Nu weer, reis ik voor Vranckx en De Standaard naar Congo, om geboortes en alles daarrond te fotograferen. Bij jullie eigenste zuster Ria van Beervelde nog wel! En natuurlijk kom ik in veel situaties terecht die anders zijn dan mijn vertrouwde wereld, en waar ik soms wat onwennig ben, maar ik heb geleerd dat als je je eigen angsten, ja, zelfs kleine vooroordelen leert verwoorden, als je een taal kan geven aan je onwennigheid, je ze uiteindelijk ook kan overwinnen. Begrijp je dat? Ik denk het wel. Maar als je soms zoveel ellende ziet, word je dan niet moedeloos? Eigenlijk niet, neen… Hoewel, met ouder worden, en met die dood, zeker, die toch stilaan dichter komt, overvalt me soms wel eens de bedenking wat de zin van dit alles is, op lange termijn, bedoel ik dan… hier en nu, kan en zal ik helpen en bijstaan, maar brengt het zoden aan de dijk, als je het vanop afstand beschouwt? En aangezien ik niet gelovig ben, tja,… ik weet het niet. Maar één ding weet ik wel zeker: tegen cynisme kan ik niet. Neen, werkelijk, dat is het allerergste. Dat die cynici hun eigen leven vergallen en verknallen, maar niet dat van een ander. ‘Hou toch je muile,’ zou ik voor een keer op z’n Gents tegen hen willen zeggen. Neen, dat kan ik echt niet hebben. Als je ongelovig bent, dan zal de kersttijd wel aan je voorbijgaan, zeker? Neen, raar genoeg niet… (zelfs met enige verwondering)… ik hou wel van kerstdag. Van de kaarsjes, ja, de kerstboom zelfs, de sfeer van die dagen, het knusse gezinnetje… Ik kan me er werkelijk aan overgeven. Me onderdompelen en laten gaan. Dan mag ik je toch een zalige kerst wensen? (lvdv) Zeker wel. En voor jullie ook!

Iedereen die wat bekendheid heeft, krijgt er ooit mee te maken: sms’jes, telefoon, haatmails, mensen aan de deur die je af komen dreigen… dat is het moeilijkste. En natuurlijk moet je daar je eigen stijl in ontwikkelen, niemand kan jou dat aanleren. Dat ben jij, dat is jouw stijl, dat is jouw fotografie. Maar je moet altijd de mensen eerbiedigen in hun keuze. Altijd. Je niet opdringen. Toch knap lastig als je voor een krant werkt, niet? Je periode bij De Morgen moet op dat punt toch wel geen sinecure zijn geweest? …(knikt, en zoekt naar woorden)… tja, daar heb je een punt, maar ik heb het toch geprobeerd… in de mate van het mogelijke uiteraard. Is er geen moordende concurrentie in de fotografie? Op zo’n krantenredactie? Ja, ook dat is waar. Zenuwslopend. Iedereen die over je hoofd meekijkt, die je op de vingers tikt… Natuurlijk zijn we concurrenten, maar ik kan je met de hand op het hart vertellen dat ik vaak heel blij ben als ik het werk van anderen mag zien en bewonderen. Met een Vanfleteren en Michiel Hendryckx bv. heb ik al vaak boeiende gesprekken gehad, en ik waardeer die mensen écht, hoor. En dan beland je door de keuze van je onderwerpen steeds meer in het buitenland, niet? En dan toch nog vrouw geworden en moeder van twee kinderen? ’t Is waar. Dit jaar bv. ben ik nauwelijks thuis geweest, alleen in de zomer eens anderhalve maand. Ik was echt doodmoe. Vliegtuig op, vliegtuig af. Je man kruisen in de aankomst- en vertrekhal van de vlieghaven (nvdr Lieves man is Nic Balthazar die ook vaak op reis is voor Vlaanderen Vakantieland bv.). Nu ja, onze relatie is er een van loslaten eigenlijk, al vijftien jaar lang. Maar let op: onze kinderen zijn altijd thuis hoor, alleen moeten Nic en ik er een ijzeren discipline op nahouden en enorm goed plannen. Maar ’t is hectisch, ongetwijfeld. Dan is het soms vechten tussen het moedergevoel en de ambitie als fotografe? …(twijfel in de ogen)…tja, hoe zal ik dat zeggen? We voeden onze kinderen zó op dat ze zich

januari’10

11


Nummer9080

Portret 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50

51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100

Nummervijftienjanuaritweeduizendentien

Annick

donderdagnegenmaart negentienhonderdtweeënzeventig Geeft pianoles in de muziekacademie van Roeselare, is genetisch gezegend want haar ouders spelen beiden viool, heeft geluk dat haar moeder kan inspringen voor ‘de opvang’ van de kinderen want ook haar man Stefaan geeft avondles piano, waren een van de eersten die hier 9 jaren geleden in de ‘vogelwijk’ gebouwd hebben, kan ook enorm genieten van stilte, vinden het fantastisch wonen in Lochristi in een buurt met een comité dat net een Sinterklaasfeest georganiseerd heeft en straks een drink geeft voor het eindejaar.

12 januari’10


Nummer9080

Nummervijftienjanuaritweeduizendentien

Mens, mens, mens... 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50

Annelies zaterdag

zevenentwintigjuni negentienhonderd zevenentachtig

51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100

Is dikwijls babysit bij de buren Annick en Stefaan, van de kinderen Simon en AnaĂŻs, was leidster van Chiro Reinaert, is nu gestopt want zit in haar laatste jaar klinische psychologie, heeft pas in juni examens en loopt nu stage tot april/mei, hoopt ooit zelfstandig te kunnen worden en met jongeren en kinderen te werken maar wil eerst nog een pak ervaring opdoen, zit in vzw HANNIBAL, als begeleidster op vakanties voor mensen met een fysieke handicap, autisten en personen met een verstandelijke beperking. (mv)

januari’10

13


Tal van geschenkartikelen voor het eindejaar. - Whiskey van het vat - Enorm grote keuze in whisky en rum. - Biermanden en speciale reeksen biergeschenken - ...... - .......

bvba De Clercq & Zoon Dorp-Oost 133 - 9080 Lochrisi tel: 09.355 57 55 - fax: 09.355 54 05

drinks@skynet.be www.whiskyworld.be


Nummer9080

De mediawatcher

Nummervijftienjanuaritweeduizendentien

9080

nummer

Elke maand bladeren we de magazines door op zoek naar een frappante foto van de hand van Filip Naudts. In P-Magazine 2009/48 spotten we Jelle De Beule en Lieven Scheire, de twee complotjagers van de Laatste Show, in een prachtige compositie. Een ware ontsnapping als in een stripverhaal: een vlucht over straat, in volle galop, een meter hoog, zwevend met wapperende sjaal en hollende sprintbeentjes, een beeld in volle vaart gevat, zo lijkt het wel. Maar ‘t is natuurlijk een trompe l’oeil, plat op straat, met de fotograaf ergens hangend aan een verlichtingspaal of zo? Een ideetje van de Neveneffecters of van jou, Filip?

de mediawatcher

Fotograaf Filip Naudts. “Deze op stop motion animation geïnspireerde foto had ik al eerder in gedachte, maar om een of andere praktische reden had ik ze nog nooit kunnen uitvoeren. Overigens lang niet iedereen voelt de ambitie om zich ten voordele van een afbeelding op de grond te leggen, laat staan op een beregend wegdek terwijl er elk moment auto’s kunnen komen aangereden. Bij dit vermakelijke duo was dit mijn uitgelezen kans. Te meer toen ik aangekomen bij het huis De Beule een parkeervrije zone aantrof, en de straatkant zich hierdoor perfect aandiende als ondergrond. Toen ik hen het concept op papier uittekende, zagen ze het meteen zitten. Zeker Jelle, die in de Gentse KASK zelf animatie heeft gestudeerd. Hij wees me meteen de weg naar zijn slaapkamer waaruit ik het gewenste zicht had. Voor Lieven had de fotoshoot dan naar eigen zeggen eerder een therapeutische werking. Want met een van je kompanen hand in hand op straat liggen, dat doe je immers niet elke dag.” Meer: www.guardalafotografia.be

januari’10

15


www.lo-immo.be t. 09.342 77 77 Nu in Dorp Oost 32a

te koop I Heusden I Centrum

Charmant project in pastorijstijl van slechts 3 Appartementen in het hartje van Heusden. Het project bestaat uit 3 2slpk app, 1 gelijkvloersapp met tuintje en 2 duplexapp. Heel mooie afwerking! Vanaf 218.000 - INCL BTW en REG !!

te koop I Moerbeke I Centrum

Grote open bebouwing met 4 slpk en een grote garage/magazijn op een terrein van 909m² aan het centrum van Moerbeke. Omv: Keuken, living, 4 slaapkamers, inkom, kelder, badkamer met douche, uitgestrekt tuin, garage/magazijn, berging. Te Renoveren. VRAAGPRIJS: 260.000 euro - klein beschrijf mogelijk

te koop I Lochristi I Centrum

te koop I Lochristi I dichtbij centrum

te koop I Oostakker I Bredestraat

te koop I Lochristi I Veldstraat

Prachtig nieuwbouw 2slpk app in centrum vlakbij school, winkels en openbaar vervoer. Omvattende: ruime living, ingerichte keuken, 2 slpk, badkamer met ligbad, wasplaats, ruime berging, apart toilet, hal, terras. Volledig geschilderd en instapklaar. INCL. autostaanplaats. VRAAGPRIJS: 269.000 euro

Prachtig gerenoveerde hoeve met 5 slpks en 2 badkamers op een prachtig domein van 2000m² met veel privacy. Er is nog een vergunning voor het bouwen van een zwembad met groot poolhouse of stallen voor paarden. Instapklaar en exclusief wonen. VRAAGPRIJS: 529.000 euro

Heel mooi NIEUWE halfopen woning met 3 slpk op 383 m² grond, bwj 2008, Omvat : ing open keuken met ontbijttoog, living met gashaard, 3 ruime slpk, badk met ligbad en douche, garage, berging en zuiders aangelegde tuin met tuinhuis. VRAAGPRIJS: 335.000 euro

Rustig gelegen alleenstaande woning in villastijl met 2 ruime slaapkamers en een zonnige tuin op een terrein van 800m². Living met inbouwcassette, ing. keuken, garage, wasplaats, toilet, 2 slpk, badkamer met ligbad en douche, bergzolder en tuin met hondenren. VRAAGPRIJS: 295.000 euro

Blijf op de hoogte van onze nieuwe panden: Vul uw gegevens in bij “CONTACT” op www.loimmo.be en ontvang als EERSTE alle info

KNALGOED! vuurwerk pakket - 28%

Bestel via webshop

www.eurotuin.be

Eurotuin droompakket

€90

Compleet vuurwerkpakket incl vuurpijlen €115 nu Bestel eenvoudig via onze webshop www.eurotuin.be. Eurotuin Merelbeke: Fraterstraat 111 - 9820 Merelbeke - T: 09/232.13.31 Eurotuin Deinze: Gaversesteenweg 222 - 9800 Deinze - T: 09/387.09.90 Open maandag t.e.m. zondag van 9 tot 18.30 uur – Dinsdag gesloten - www.eurotuin.be Wij aanvaarden ook ecocheques.

00?_advKijkmagazine_185x135_041209.indd 1

04-12-2009 13:39:51


Nummer9080

Nummervijftienjanuaritweeduizendentien

Lo-Actua

Lo is weer in goede handen

dankzij het sterk groeiende

lokale Rode Kruis Het Rode Kruis Lochristi herademt en herleeft. Even in een dipje gezeten de laatste jaren, maar nu aan een tweede adem toe. Gelukkig maar, want we hebben deze vrijwilligers écht broodnodig. Vijf jaar geleden nog met amper 5 op 20 000 inwoners, maar nu al met het drie- ja zelfs viervoud. Nooit zal ik vergeten hoe onze bevlogen meesters in de lagere school destijds van de bravourestukjes verhaalden, van ene Henri Durant, die het lef had met rood-witte doeken te staan zwaaien en slagvelden te belopen, steeds op zoek om hulp te bieden en gewonden te helpen. Zie je hem nog voor je: de man die in 1859 het slagveld van Solferino afdweilt, tussen Italië, Frankrijk en Oostenrijk, met gaas en verbanden, en tutti fratelli roept, ‘wij zijn allen broeders’? Geen onderscheid makende tussen de vechtende partijen, maar iedereen verzorgend die daar nood aan had? Uit die nobele gedachte is het Rode Kruis ontsproten, met de symbolische omgekeerde vlag van Zwitserland, als banier, en met de zeven basisbeginselen: menslievendheid, neutraliteit, onpartijdigheid, onafhankelijkheid, vrijwilligheid, eenheid en universaliteit. Het Rode Kruis is met zijn ruim 97 miljoen vrijwilligers in 186 landen trouwens de grootste

“B

este mensen, de hulpdienst van het Rode Kruis Lochristi bestond twee jaar geleden amper uit 5 vrijwilligers voor een totaal van meer dan 20 000 inwoners… Het kon zo niet verder, en dus organiseerde het Kruis Lochristi toen een infocampagne om de bevolking van Lochristi warm te maken om toe te treden tot het Rode Kruis. Ikzelf was op dat moment nieuwe inwoner van Lochristi en ik was nog verbonden aan de plaatselijke afdeling van mijn vorige woonplaats. Maar toen de noodkreet van afdeling Lochristi kwam, voelde ik me direct aangesproken en trad ik toe tot het Rode kruis Lochristi. Nu zijn we twee jaar en enkele cursussen Eerste Hulp en Helper verder en mogen we spreken van een waar succes. Onze hulpdienst telt op de dag van vandaag meer dan 20 leden waarvan 15 actieve vrijwilligers, en op het gebruik van een ziekenwagen na, hebben we geen enkele hulp meer nodig van onze naburige afdelingen! Onze afdeling is een bloeiende afdeling geworden door onze hechte groep van vrijwilligers die steeds maar groter wordt maar dat enthousiasme wordt vooral doorgegeven door één iemand in het bijzonder. Patricia De Clercq, als hoofd van de hulpdienst verdien je het om eens in de bloemetjes gezet te worden. We mogen je vanaf dit jaar dan ook officieel ons afdelingshoofd noemen want je slaagde in het voorjaar in de cursus afdelingsverantwoordelijke. Onze hulpdienst zou vandaag niet zijn wat ze is zonder jouw ongelofelijke inzet. Bedankt! Renaat Roels, ook jij verdient het om vanavond eens extra in de spotlights Wie ook graag zijn medemens met woord en daad bij wil staan, en tot het Rode Kruis toe wil treden, aarzelt niet en neemt contact met

humanitaire organisatie in de wereld. Welnu, Lochristi heeft er dit jaar ook weer enkele gelijkaardige goede zielen bij, en dat alles is de vrucht van een onstuitbare gedrevenheid van slechts enkele mensen. En wie heeft daar een betere kijk op dan Wim De Clerck, de verantwoordelijke vorming Rode Kruis Lochristi? In een bevlogen speech bij de brevetuitreiking in onze brandweerkazerne, begin deze maand, schetste Wim kort de steile opgang van onze lokale vereniging, en had hij een bijzonder charmant woordje van dank voor de harde en noeste werkers die aan de basis liggen van dat succes. En omdat wij dat niet beter kunnen verwoorden dan hem, offreren wij u hier graag enkele passages uit zijn redevoering. Ook van onze hele redactie hier een welgemeende dank voor zoveel inzet en mededogen! Proficiat Rode Kruis! Doe zo verder! te staan. Jij hebt ervoor gezorgd dat onze afdeling voor het eerst over een lesgever beschikt. Je hebt je daar ongelofelijk hard voor ingezet en ik denk dat niet iedereen weet hoeveel tijd erin kruipt vooraleer één les volledig voorbereid is. Het duurt slechts 2 uur om een les te geven maar vele uren gaan eraan vooraf. De cursisten hebben aan den lijve ondervonden hoe je, heel gedreven, er telkens in slaagde hen te boeien. Daarnaast stak je ook al veel energie als kersverse webmaster, in de opstart en het ontwerp van onze website. We hebben er een informatie- en communicatiekanaal bij en wat voor één. Het resultaat mag gezien worden. Bedankt! Ik zou tot slot nog enkele woorden van dank willen uitspreken: Eerst en vooral gaat mijn dank uit naar de lesgeefster Liesbeth Vandenabeele die jullie zeer deskundig en geanimeerd doorheen de cursus geloodst heeft. Zij heeft jullie gaandeweg meer en meer zelfvertrouwen gegeven in het verzorgen en in het geven van de nodige psychosociale ondersteuning aan een SO. Zij heeft ervoor gezorgd dat jullie op het einde van de cursus klaar waren om op een degelijke manier een examen af te leggen. Ook Firmin Heynssens, onze simulant, wil ik graag bedanken. Het is Firmin die de lessen levensecht en herkenbaar maakte. Hij heeft jullie geleerd hoe je op een correcte manier een SO benadert en hij heeft jullie vooral laten ondervinden, door zo nu en dan nog eens extra flauw te vallen, wat er gebeurt als je die benadering van een SO eens niet correct uitvoert. Dan is er ook nog Lucie die, als afgevaardigde van de provincie, ervoor zorgde dat de beide examens vlot en probleemloos verliepen. Bedankt Lucie.” Wim De Clerck, Verantwoordelijke Vorming Rode Kruis Lochristi, +32 (475) 38.70.76, vorming@lochristi-beervelde.rodekruis.be januari’10

17


Voor de feesten: Geschenken naar ieders budget

Elise & Rosine wensen jullie een fantastisch eindejaar Fantasiejuwelen (feestcollectie) - Lederwaren (riemen, portefeuilles) voor hem en haar Handtassen - Regenschermen - Pantoffels - Sjaals (nieuwe feestcollectie) - Mutsen & hoedjes

Moleneinde 43 - Zaffelare - tel: 09.355 19 45

NIEUW IN HET MEDISCH CENTRUM VAN LOCHRISTI * GRATIS

*lymfedrainerende LICHAAMSMASSAGE d.m.v. pressotherapie

* gratis bij een intensieve gelaatsverzorging, geldig tot eind januari 2010 bij reservatie en bij afgifte van deze bon.

Phytobiodermie gelaat- & lichaamsverzorgingen diverse massages I lymfedrainage acupressuur I reflexologie epilaties … rijgbaar aubonnen verk cade

Valérie Verween, Bio-esthetiek - Medisch centrum, Dorp-West 27 c, 9080 Lochristi enkel op afspraak: 0497/68.02.72

Lievens A. Cars & Service bvba

Nuttige

adressen

EKSAARDSERIJWEG 248 C - 9041 OOSTAKKER - Tel: 09/251.34.34 E-mail: service@lievensabel.be www.LIEVENSABEL.be

Wenst u hier ook vemeld te staan? Neem contact met info@nummer9080.be

Advocaten

Advocatenkantoor Aelbrecht Sara bvba Beervelde dorp 40 - 9080 Beervelde Tel. 09.367 48 67 - fax 09.367 48 68 E-mail: info@aelbrecht-law.be

ONDERHOUD EN HERSTELLINGEN ALLE AMERIKAANSE WAGENS WISSELSTUKKEN CHRYSLER - JEEP - DODGE - CHEVROLET PONTIAC - CADILLAC - PICK UPS

Advocaat Tom De Sutter Koning Albertlaan 128 - 9000 Gent Tel. 09.222 94 31 - Fax: 09.220 23 27 E-post: tdesutter@fransbaert-law.be Webstek: www.fransbaert.be Gert COOLSAET Dorp West 34A - 9080 Lochristi Tel: 09.328 8443 - Fax. 09.328 8447 Gsm: 0497.43 61 66 Gert.coolsaet@telenet.be

Boekhouders/Accountants Fiscalisten

Dierenarts

Piet Bruggeman gezelschapsdieren en grote huisdieren Kloosterstraat 33a - 9080 Beervelde Tel: 09.355 08 76 Mail: piet.bruggeman@skynet.be www.pietbruggeman.be

Kinesitherapie

Vanessa Minne en Vanja Dewaele Orchideeënhof 7 - 9080 Lochristi Tel. 09.259 06 58 - Gsm: 0476.99 44 39 E-mail: vanessa.minne@telenet.be

Adfibodem bvba Voordestraat 70A - 9080 Lochristi Pijkestraat 138 - 9041 Oostakker Tel: 09.3551210 - jl.demeyer@adfibodem.be www.adfibodem.be

Thuisverpleging

Valérie Caulier Fiscaliteit-startersadvies Kerkwegelakker 7 - 9080 Lochristi Tel: 09.328 82 89 - Fax: 09.328 82 89 Mail: valerie.caulier@telenet.be

Thuisverpleging Julita Van der Sypt Hoekskenstraat 103 - 9080 Lochristi GSM: 0495/23.97.43 Email : julita.vandersypt@skynet.be Alle mutualiteiten - 7 dagen op 7

Thuisverpleging Jeroen Cottenier 0495.65 76 89 jeroen.cottenier@telenet.be Alle mutualiteiten - 7 op 7


Nummer9080

Nummervijftienjanuaritweeduizendentien

De Zotte Bloaren De springplank van Nel en Flor Iedere maand vragen wij iemand om ‘t zot in de kop te krijgen, maar dan écht.

Uitverkoren door onze uiterst sympathieke Tomas De Soete zijn: Nel en Flor Verdegem uit de Denen, en Fien Vanden Bussche uit de Oude Veldstraat. Vertrokken voor een carrière op StuBru? Wordt dit een springplank naar een heuse radio- en tvloopbaan? Zeer benieuwd. Te oordelen naar hun schrijftalent, zal dat niet mankeren. Lees bv. zelf maar eens de mail die Tomas overtuigde. En aan enthousiasme ontbreekt het hen ook al niet, want bij ‘t horen van het goede nieuws sprongen ze een gat in de lucht, ondanks de gutsende regen!

Foto: Michiel De Cleene

Dag 9080,

StuBru en vooral van .... Tomas! Samen wij zijn Flor en Nel en al zooooo lang fan van s- kerst-en nieuwjaarkado ooit, in de bus met jullie boekje kwam ons mooiste sinterklaa markt van Lochristi voor het inzamelen vallen!! We zijn al drie jaar actief op de Kerst jaar verzamelden we €1050, het tweede van centen voor Music For Life. Het eerste en! We hebben het bedrag telkens zelf €850 en ook dit jaar hebben we grote plann es misten we telkens op de valreep een gegebracht maar helaas, door het grote succ ten we met Sofie (Lemaire) praten en een sprek met onze Stubru-hero. Vorig jaar moch in de zetel). Duuuuus, nu is onze grootste beetje met Tomas (via gebarentaal, hij lag op de taart) een ritje rijden door de VRT (ook wens met Tomas praten en (als dikke kers onze droom waar ?? please? een redelijke droom van ons!!!). Maken jullie ochtends!!!! P.S.: Wij kunnen heel goed uit ons bedje ‘s broer en zus: Flor en Nel Verdegem Vele groeten van de grootste die-hard fans,

januari’10

19


Ik blijf wat ik geloof Stroop mij, strip mij, haak een strop om mijn hals, en hutsel mij op zoals de grafdelvers met oude botten doen. Plak mijn naam als versleten kauwgom op begane paden waarover mogelijk de meute treden zal, maar niet ik, ik nooit. Wijs mij na, bespot en bespuw mij en mijn gedachten, nagel mij aan de schandpaal van rauwe roddelpraat en lijpe laster. Schreeuw wat je wil, damp de wraak uit je ziedend lijf, stamp het slijk van je laarzen, en grom je grauwe tanden bloot. Aan mijn waardigheid zal jij nooit tornen. Nooit. Niet aan alles waarin ik geloof. Niet aan mijn idealen. Niet aan mijn dromen. Al stond hier nog een cohort met het tegendeel aan gedachten. Nooit, nooit, nooit, word ik afvallig aan wat ik zelf betoog. Over witte waarheid en stille schoonheid negotieer ik nimmer. Nooit. Dus lieg je leven dood, of lach je lever droog, ik blijf wat ik geloof. Al zou de stapel branden, de molensteen al malen, het rad mij braken. Nooit zal ik verzaken aan mijn vaandel. Ik blijf wat ik geloof. Luc Van de Vijver

Foto: Lieve Blancquaert uit ‘Voorbij de grens’

20 januari’10


Gedicht

F R A N C I S CA VA N D E P I T T E

januari’10

21


Nummer9080

Duo

Nummervijftienjanuaritweeduizendentien

Duo

Iedere maand bekijken we enkele zaken die net niet, of juist wel, op elkaar lijken. Deze maand: twee diamanten bruiloften in Lochristi (mv)

Marcel Paelinck & Nathalia De Groote, Dorp-Oost 103, vierden hun 60-jarig huwelijk op 10 december samen met hun 6 kinderen, 5 kleinkinderen en 1 achterkleinkind.

Frans Schepens & Mathilda Apers, Kasteelstraat 7, vieren hun 60-jarig huwelijk op 30 december samen met hun 2 kinderen, 4 kleinkinderen en 7 achterkleinkinderen. januari’10

23


‘JasmiJnhof’ - Lochristi In project ‘Jasmijnhof’ bieden we 2 ruime stijlvolle éénsgezinswoningen aan, die volledig afgewerkt zijn met hoogwaardige materialen. Opp. tussen 478 m2 en 675 m2. Daarnaast is er ook nog 1 lot beschikbaar voor een open bebouwing met eigen ontwerp in landelijke stijl.

LINDESTRAAT 13 l 9240 ZELE l TEL. 052 45 95 40 l GSM +32 (0) 496 50 28 58 l INFO@ELBEKO.BE

Kijk ook op www.elbeko.be naar onze exclusieve projecten

ANDERE INTERESSANTE PROJECTEN Exclusief appartement in ST.-MARTENS -LATEM Gelijkvloers appartement met 2 slaapkamers en uitzonderlijk grote kelder. Residentie ‘2Ponts’ - LOKEREN Nog 1 appartement met 3 slaapkamers te koop (reeds 5 verkocht) gelegen aan een natuurgebied (Tweebruggenstraat) en met zicht op de Durme. Gronden in DESTELbERGEN Residentiële gronden met een oppervlakte tussen 993 m2 en 1391 m2 in de Rendekensstraat. Antoon Catriestraat - DRONGEN: Nog 3 bouwgronden voor open bebouwing (opp. 771 m2 à 1245 m2) en 3 woningen halfopen bebouwing (opp. tussen 352 m2 à 445 m2). Zonder bouwverplichting. Contacteer ons voor de voorwaarden.

Verkaveling ‘Het Anker’ - bERLARE Klassevol concept met hoogwaardige afwerking. Nog te koop: 1 gesloten belle-étage woning en 2 halfopen bebouwingen. Gelegen aan de Donklaan te Berlare, rustig en toch overal dichtbij. Centraal in Oost-Vlaanderen, op 10 min. van Dendermonde, 20 min. van Gent of een half uur van Brussel. Corliss Coupure links GENT Dit schitterend nieuwbouwproject is gelegen in een uniek groen kader aan de Coupure, op wandelafstand van hartje Gent. Corliss is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer en per auto. Halfopen bebouwing Kouterbaan DENDERLEEuw Deze mooie half-open bebouwing met tuin, garage, bureau en 3 slaapkamers is een aanrader. Bewoonbare oppervlakte: 205 m2 met kwaliteitsvolle afwerking. Interessante centrale ligging nabij E40, Brussel en Gent vlot bereikbaar.


Nummer9080

L o-Actua

Nummervijftienjanuaritweeduizendentien

Iedereen zijn notitieboekje bij? Zakagenda? Passer? Paslood? Griffel?

Een Loodrechte naamswijziging

In tijden van crisis moeten we elkaar een handje helpen, en dus richten wij hier graag de spotlights op een nieuwe doopnaam. Een boreling kan je haar niet meer noemen, want de dame is al meer dan 70 jaar oud! Over wie of wat ik het heb? Over een van de oudste verenigingen van Lochristi, beste mensen: de Vereniging der Hout- & Bouwnijverheid van Lochristi en omliggende gemeenten. Een mondvol, jazeker, en dat moest dus beter! Daarom hielden de leden hun eigen vereniging nog eens boven de doopvont, en ze moeten dat kaarsrecht hebben gedaan, want ze kwam er weer uit als LOODRECHT/Regionale bouwondernemers. Inderdaad, met Lo in het hart van de naam! Bewust, laat voorzitter Jan Baert ons weten. De ”Lo” van loodrecht wordt inderdaad geaccentueerd in het nieuwe logo omdat de vereniging zijn ontstaan kent in de gemeente Lochristi en er nog steeds actief is. Verder hoeven we niet uit te leggen wat “Loodrecht” in de bouw betekent.... Vandaar, de naam Loodrecht werd al gauw gevonden én goedgekeurd, en we zijn daar best trots op. Een nieuwe naam was écht nodig? Zeker. We zijn één van de oudste beroepsverenigingen uit Lochristi, ontstaan in 1936 onder de officiële benaming “Vereniging der Hout -& Bouwnijverheid van Lochristi en omliggende gemeenten”, dat is een hele boterham en klinkt wat oubollig. Vandaar, vanaf 1 januari 2010 zullen we verdergaan onder de nieuwe naam “Loodrecht/Regionale bouwondernemers”. Het bestuur werkte het afgelopen jaar volop aan een noodzakelijke hervorming van de beroepsvereniging, aangezien we de laatste jaren te kampen hadden met een sterk teruglopende belangstelling. Het is onze betrachting via deze nieuwe benaming, een nieuw logo én een nieuwe website de vereniging nieuw leven in te blazen en via een reclamecampagne en het internet naambekendheid te krijgen in de regio Lochristi. De nieuwe media worden dus ook ingeschakeld? Jullie gaan mee met de tijd? Gedaan met het potlood achter de oren, en gekrabbel op papiertjes? Ten velde blijft dat uiteraard wél ons materiaal, maar voor publiciteit richten wij onze pijlen op modernere domeinen. Jullie magazine uiteraard, maar ook via onze website www.loodrecht.be – online vanaf één januari – , die meteen een rechtstreekse link zal krijgen met de commerciële site www.lochristi.com. Daar zal ieder lid een plaats krijgen onder een bepaalde tak van de bouwsector, bv. schrijnwerkerij, vloeren, pleisterwerken, enz. Zo kan elke potentiële bouwer/verbouwer uit deze regio een keuze maken tussen aannemers dicht bij de deur. Naambekendheid zal hiervoor op termijn dan ook essentieel zijn. En wat willen jullie precies bereiken, met die grotere naambekendheid? Het doel van de vereniging blijft het aantrekken van voltijds zelfstandigen, die op de één of andere manier actief zijn in de bouwsector. We bieden onze leden en hun gezinnen een aantal gezamenlijke activiteiten aan per jaar, waarbij

zij de kans krijgen in een ontspannen sfeer collega’s te ontmoeten en hierbij ideeën en problemen kunnen uitwisselen die gepaard gaan met de steeds complexer wordende sector. Ook zorgt de vereniging voor technische en juridische bijstand bij bouwgeschillen, wanbetalingen, enz. 2-maandelijks wordt een ledenblad verdeeld waarin allerlei nuttige info staat, alsook de aankondiging van de activiteiten. Meer info i.v.m. lidmaatschap zal binnenkort bij alle bouwondernemers uit de streek in de bus vallen of kan verkregen worden via 09/3555931 of info@janbaert.com Zijn er eigenlijk nog veel gelijkaardige lokale hout- en bouworganisaties in Vlaanderland? Stellig niet. Onze kleinschalige, onafhankelijke en regionale beroepsvereniging van uitsluitend bouwondernemers is vrij uniek in Vlaanderen en wij wensen er nu en in de toekomst dan ook zorg voor te dragen én de traditie van een goed uitgebouwde vereniging verder te zetten. En wie zijn die flinke mannen, die deze vereniging letterlijk en figuurlijk moeten schragen? Naast mij zijn er de volgende sterke schouders. Op een drafje: Frankie Van Avermaet (Lochristi) - Ondervoorzitter Eddy De Rechter (Lokeren) - Secretaris Jo Bracke (Lochristi) - Schatbewaarder Jan Devroe (Lochristi) - Juridisch adviseur Tony Gentier (Destelbergen) - Bestuurslid Gibert Noët (Lochristi) - Bestuurslid Michiel De Vriendt (Desteldonk) - Bestuurslid Bedankt, Jan, en als ik nog eens bij je pa aanloop, met zijn dialecten, spring ik ook eens binnen in je houten huis. Benieuwd of ik er dan nog loodrecht buiten kom. Geen probleem, ik heb wel wat in de aanbieding… En als ’t moet, heb ik in de werkplaats nog wel wat balken om te spalken!

januari’10

25


Nummer9080

????????

Nummervijftienjanuaritweeduizendentien

De Leefboom bvba BIV 205.909 Dekenijstraat 18 - 9080 Lochristi Tel: 09.355 99 58 - Fax: 09.355 29 33 www.deleefboom.be - info@deleefboom.be

verkoop - verhuur - projectontwikkeling - gratis advies & waardebepaling

Oudenaarde

Moerbeke

Beverestraat/Stationstraat: Opbrengsteigendom / handelspand - in volle stadskern - grenzend aan 2 hoofdstraten - grote etalages - verhuurd aan bank mooie en stabiele opbrengst Prijs op aanvraag!

Wachtebekesteenweg: Projectgrond met bouwvergunning voor 10 prachtige appartementen - nabij centrum - mooie architectuur - bouwrijp terrein Prijs aan aanvraag!

R TOPPE

Zeveneken

Hoekstraat: Mooie bouwgrond voor koppelwoning - zuidelijke oriëntatie - met bestaande garages - resp. 420 en 345 m² samen 186.000 €

voor Ideaal

R TOPPE

Zeveneken

Hoekstraat: Karaktervolle woning met prachtig bijgebouw, mooie tuin en dierentuintje - 3 slk - veranda - grote zolder Nieuwe voorwaarden!

s starter

Zeveneken

Zeveneken

St-Elooistraat: Moderne villa met klasse - met grote bureel- of praktijkruimtes - 4 slk - dubbele garage - mooie tuin en terras - zuidelijk georiënteerd rustige ligging - 471.200 €

Kantschoolweg: 2 HOB - in rustige wijk - nabij centrum - 3 slk + grote zolderkamer - garage – basiscomfort - ideale starterswoning 211.766 € per woning

energieprestatiecertificaat (EPC)

Energiedeskundige Dagmar Leurs nu tot uw dienst in Lochristi.

nummer

9080

Verplicht bij verkoop en verhuur.

Het EPC is een nieuw instrument van de overheid om de energiezuinigheid van koop- en huurwoningen te stimuleren. Het energieprestatiecertificaat (EPC) vertelt hoe goed een woning scoort op het gebied van energieprestatie. Een goede energieprestatie betekent een laag energieverbruik en dus een lage energiefactuur. Maar er is meer. Wat vertelt het energieprestatiecertificaat? Op het energieprestatiecertificaat staat onder meer de energiescore die de woning behaalt, wie het rapport heeft opgesteld, tips om nog energiezuiniger te wonen, enzovoort. De energiescore wordt aangeduid op een kleurenbalk, van groen naar rood. Voor de eigenaar is het EPC een hulp om de marktwaarde van zijn woning te bepalen, terwijl de kandidaat-bewoners een idee krijgen van de energiezuinigheid van hun toekomstige woning. Het is een nieuw instrument van de overheid om de energiezuinigheid van koop- en huurwoningen te stimuleren en is tien jaar geldig. Hoe bekom je een energieprestatiecertificaat? Het EPC moet worden opgesteld door een energiedeskundige

26 januari’10

energiedeskundige

Dagmar Leurs

type A, die door de Vlaamse overheid is erkend. De energiedeskundige komt eerst ter plaatse de woning inspecteren. Dak, muren, vloer, ramen en deuren worden onder de loep genomen, evenals de gebruikte isolatiematerialen en de verwarmingsinstallatie. Bij de opmaak van het EPC wordt alleen rekening gehouden met de gegevens van de woning en niet met de leefgewoonten van de bewoners. De opmaak van het EPC neemt gemiddeld een halve dag in beslag. Is een energieprestatiecertificaat verplicht? Voor nieuwbouwwoningen is het energieprestatiecertificaat (EPC) reeds verplicht sinds 1 januari 2006 (= EPB-aangifte). Vanaf 1 november 2008 moet je ook voor een bestaande woning een EPC kunnen voorleggen, tenminste als je het pand wilt verkopen en vanaf 1 januari 2009 als je wilt verhuren. Het EPC is het gevolg van de Europese Richtlijn van 2002. Daarmee wil de Europese Unie meehelpen aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en zo tegemoet komen aan de doelstellingen van het Kyotoprotocol. Voor een vrijblijvende kennismaking of offerte: dagmar@deleefboom.be - 0495/51.58.36.


nummer

9080

Nummer9080

Nummervijftienjanuaritweeduizendentien

Vruint moar oan André vruint moar oan

André

Onze dialecttelefoon: 09/356 69 56 Vraag 1: André, toen we nog in de lagere school zaten en met de boeren mee op de kar mochten, dan zaten we op ’‘t lamoen van de kerre’? Klopt dat? En we riepen ‘tuuke’ voor links, en eirega, voor achteruit? En rechts ben ik al kwijt... Misschien dat jij de termen nog allemaal kent? Antwoord 1: Ja, dat was en is nog een apart taaltje. Juu en we zijn weg: tuuke is naar rechts, eire naar links, tuukewei es kort rechts, eirega es kort links, loes es achteruit. Ouw! En omwille van het fatsoen ga ik de daarbijhorende krachttermen niet vermelden. Vraag 2: Gerard Serraes vroeg waar het gezegde “schrabielden zichtn” vandaan zou kunnen komen. Antwoord 2: Schrabielden is blijkbaar een vervorming van het Waalse “escarbilles” en zichtn komt van “ziften”. Vroeger werden de verbrande resten van kolen gezift en nogmaals gebruikt opdat er toch niets zou verloren gaan. Vraag 3: ‘t Een feest na ‘t ander, wordt er hier gediscussieerd over ‘zijn gat uit de veure lichtn’. Iedereen heeft er zo zijn verklaring voor: ‘zijnen slets oan vuin’ (zich niet aantrekken), ‘vrieë content zijn’ (tevreden zijn), god schept den dag en moeder de soepe’ (Pallieter zijn), ‘zijn ein gank goan’ (zijn eigen goesting doen)... ‘t Beeld komt van een paard op een akker dat uit de voor, uit de groef springt. Maar wat wil het precies zeggen? Antwoord 3: De juiste zegswijze is: ‘t gat uit de veure smijtn. Dat wil zeggen: volgens de gangbare normen op het slechte pad zijn, op de verkeerde weg zijn. Waarom dat gat in de “veure” lag heb ik niet kunnen achterhalen!

I

n den tij woas de postmïeestre iëene van de belangrijkste persuuen van ’t durp. Ee zat achtre e zuue ‘n klinket noar ui te loern en as ’t em nie oanstond scheuft ee ’t goat toe en koste wa wachtn. Ge moest er wel noartoe: als ge ’n paksken moest verzendn, spoarn op de lijfrentekasse of ge uit ne tembre* veur nen brief noar tante nonneken nuuedig, nen takszeegle of ne stortingsbuuletein, één adres: bei de postmiëestre. Ee grabbeldigen ui geld oast uit uin portemonnee, moar als ’t ee moest weeregeevn deejt ee dat vriëend truige en oan zijn kant van ’t klinket. En stemplen da dien veint kost. Bom, bom, bom en altijd op de goe ploatse. ‘k Zoe nie girn Leopold of Boudewijn geëetn en. Veur wa dzoefn op mijn kop te krijen, zeekre! Nog ’n ras da uitgestorven es da zijn die echte fakteurs. Ge moestn gei giëen brievnboade en, uin fakteur kwam ten uize. In de nievjoarsmuind moest ee wel altijd iets komn afgeevn. Als ’t nen anvelop woas mee ’n ruitsen, wachtigen ee tot da em oopndiëejt om te zien of da nie verschoot. En ge kost er bei maniere van spreekn ui biechte bei spreekn. Ge wist dan meeteneen uuek wa da ui gebuure gebiecht ui. Mee ne goen fakteur moeste ui zelfs giëen gazedde kuuepn. Ze verteldigen ui ’t nieuws iëet van de nuilde en van verre en van dichte! Ze wistn ui te verteln wiens koe dat er gekalfd ui en veural woar dan ze ’n virken duuegedoan uin. Want ’n zendeken* kost er altijd wel bei in zijn bazasse. In de wintre ui ‘t ee wantn oan zonder vingers, da woas veur ’t gemak om geld te teln, veural drinkgeld. En ze uin ne keepie op, die op ’t einde van uldre ronde dikkels schiëef stond. Moar teeënwoordig zijndre e zuue giëene ne miëer. Nui zijn der fakteuzn en ze brommern. * Nen tembre es ’n kopken of ne postzeegle. *Als ge nie weet wa da ’n zendeken es: t’es te moeilek om uit te lèen, ge moet ’n kiëer vruin oan iemand van den derden leeftij.

Vo o r e e n g o e d b e g r i p

Lootsche tafelgesprekken In deze rubriek moedigen we de Lochristinaars allen uit de begripsverwarring te bekampen. Zit je een moment samen aan tafel, in de woonkamer, buiten in de tuin...? Zeg dan voor:

Dialect

Hertaling door André

Da vuigt zijn gat zonder papier Mee zijn klakke noar smijtn Ee zal ‘t er zijn mutse nie over smijtn (en om zijn vuidre goan) Ee es op marodde E zuue ne pèrtelevee!

Dat spreekt vanzelf Zonder inzet iets afhaspelen – zijn best niet doen Als hij de kans krijgt bij de meisjes, zal hij geen twee keer nadenken Hij is op de zwier Zo’n tuimeling!

Jongerentaal

Vertaling

Ff Btw Cu W817 Lama

Effen - even By the way - terloops See you – ik zie je nog Wacht eens even Laat maar

(Zuid-)Afrikaans

Vertaling

Sonstrepe Sonkamer Ponsmasjien Pluimbal Plofstof

Zonneslag Serre Perforator Badminton Explosief

januari’10

27


Nummer9080

Interview

T H E

W H I R L I N G

Nummervijftienjanuaritweeduizendentien

E A R

Voorbij de

grens

Lieve Blancquaert

‘Voorbij de grens’ is de wonderlijke tocht van 10 mensen over hun handicap heen. Dit is het verhaal van de drie weken durende tocht door het barre Nicaragua die Lieve Blancquaert ondernam met tien mensen met een handicap. Deze unieke tocht verandert het leven van alle deelnemers definitief. Het is het verhaal van het verleggen van persoonlijke grenzen, voorbij de grens van wat een mens in normale omstandigheden kan… T H E

W H I R L I N G

E A R

Foto’s: Lieve Blancquaert uit ‘Voorbij de grens’

28 januari’10


Nummer9080

Nummervijftienjanuaritweeduizendentien

Lieve Blancquaert over onze zuster Ria: een straffe madame! Ons interview dateerde van vlak voor Lieves afreis naar Congo, onderstaand snoer van telefonische en mailgewijze quotes (die ook in De Standaard verschenen) van Lieve vlak erna. Ze liet ons ook nog weten dat vragen over haar Congolese reiservaring altijd welkom zijn, de avond dat ze in de bib komt spreken. Allen daarheen dus! En voor wie de schitterende en beklijvende Vranckx-reportage heeft gemist, geen nood: www.memisa.be.

C

ongo breekt alle records inzake complicaties bij een zwangerschap: 1 op 13 moeders sterft er aan de gevolgen van zwangerschap. Zwangere vrouwen staan in Congo haast letterlijk met een been in het graf. En dus reisde ik samen met regisseur en cameraman Joeri Vlekken naar Kasongo Lunda in de provincie Bandundu ten zuidwesten van Congo. Daar leven er 140.000 mensen, en jullie Beerveldse zuster Ria betekent er al 33 jaar lang heel veel voor de gezondheidstoestand. Tijdens de week dat ik er verbleef, werden er 12 baby’s geboren; helaas zijn er 4 onder hen intussen gestorven. Hieronder volgt de beschrijving van enkele schrijnende gebeurtenissen tijdens mijn verblijf bij zuster Ria.

De dode zoon van Neza Neza komt het ziekenhuis binnen met haar handen op haar hoogzwangere buik. Sinds gisteren voelt ze haar baby niet meer. Willie, de vroedvrouw, luistert met een plastic hoorn. Het wordt helemaal stil in de kamer. De vroedvrouw blijft zoeken, haalt haar schouders op en zegt: ‘Kom over twee dagen terug’. Voor een echografie is elektriciteit nodig, die komt van een dieselgenerator, maar de motor opstarten voor één onderzoek is te duur. Zonder enig protest loopt Neza het ziekenhuis uit. Haar ogen zijn leeg. Twee dagen later is ze terug. Terwijl de dieselmotor een hels kabaal maakt, gaat Neza naakt op de onderzoekstafel liggen. Ze heeft een volgroeide baby in haar buik, maar die maakt geen beweging. Er is geen harttoon. De dokter schat dat de baby vijf dagen dood is. Neza geeft geen krimp. Gebogen en met haar handen in haar zij loopt ze helemaal alleen terug naar huis. Morgen zal ze samen met haar moeder terugkomen om te bevallen. Ik bijt mijzelf hard op de lippen om niet te moeten huilen. De bevalling is zo vreemd stil. Neza maakt amper een geluid, alleen haar gezicht verraadt haar pijn. Ik voel dat ik er niet klaar voor ben en verstop mijzelf achter mijn camera. Het kind wordt op een tafel tussen haar benen gelegd, maar Neza kijkt naar het plafond. Het kind wordt in een doek gewikkeld. Neza’s moeder loopt met het bundeltje het ziekenhuis uit, zonder een woord te wisselen, ze zal het kind ergens in een veldje begraven. Neza is 32 jaar en verliest nu haar derde kind. Een nieuwe zwan-

gerschap is haar enige oplossing. Ze heeft meer kinderen nodig. Kinderen zorgen voor hun ouders in Congo. Dat is hun taak. Iemand zonder kinderen is gedoemd om in armoede en ellende te sterven.

Verkrachte meisje Jeanette & abortus Jeanette Boyoma is pas 20, vijf dagen geleden is ze verkracht. Ze komt samen met haar moeder en de moeder van de verkrachter naar het ziekenhuis. De angst voor aids of een andere seksueel overdraagbare aandoening is groot. Wanneer ik vraag wat ze zullen doen mocht Jeanette zwanger zijn, is het antwoord kort: ‘Abortus is geen optie in Congo’. Het thema blijkt onbespreekbaar. Waarom dan geen morning-after pil na een verkrachting? ‘Ook dat is abortus en bij wet verboden’, zegt de vroedvrouw. De moeder van Jeanette is pragmatisch. ‘Beter een baby dan dood te bloeden. Wij zullen wel voor het kind zorgen.’ Later, in een intiem gesprek met Willy, de vroedvrouw, leer ik dat veel jonge meisjes toch een illegale abortus doen. Ze nemen waanzinnige risico’s: de abortus is soms zo slecht uitgevoerd dat ze langzaam doodbloeden in hun hut. Ze zijn te bang om hulp te zoeken. In Congo hangt een vrouw vijf tot tien jaar gevangenisstraf boven het hoofd voor een abortus. Enkele dagen later wordt een meisje van zestien zwaar bloedend het ziekenhuis binnengebracht. Tijdens het onderzoek hangt een vreemde sfeer in de kamer. Zuster Ria beslist dat het jonge meisje dringend een curettage moet krijgen en laat een dokter bellen. Het meisje huilt angstig. De spanning is te snijden. Dit was een fout gelopen abortus. Het meisje heeft geluk. Hier zal niemand praten, toch is ze doodsbang. Bang om te sterven en bang voor de straf. (n.v.d.r. wie ook de andere beklijvende getuigenissen van Lieve wil lezen, kan terecht op www.lochristi.com) Steun de campagne van Memisa ‘Veilig Bevallen’ en stort op 310-0900000-23 (min 30€/j mét fiscaal attest). Steun de vrienden van Kasongo-Lunda en stort op 737-0004633-20 (min 30€/j mét fiscaal attest) of op 747-4040935-39 (zonder attest). januari’10

29


Kris Van Hof-Verheyen BVBA

keukens | badkamers | totale interieurinrichting

Specialiteit

Kris, Brigitte en medewerkers wensen u het allerbeste voor het nieuwe jaar.

maken van naadloze werkbladen, douches, badbekleding,... in solid surface, gyprocwerken Kris Van Hof-Verheyen - Kerkstraat 96 - 9080 Zaffelare Tel: 09/356 72 12 - www.interieurvanhof.be

BVBA

Prestigemenu

De prestigemenu is volgens marktaanbod en wordt minstens 1 x per maand aangepast.

Kopje pompoensoep met gerookte zalm Schrijf je in op onze nieuwsbrief indien hierCanadese kreeft “à l’Armoricaine” van u op de hoogte wenst te blijven. Espuma van champagne met limoensorbet Kabeljauwhaasje in parmezaankorst met gebakken bloemkool, smeuïge aardappelpuree Sabayon met krieken en vanille-ijs | € 33,00

Duo kreeftenmenu Sint-Kruis Winkeldorp 62a 9042 Gent (Sint-Kruis-Winkel) Tel/fax: 09 328 79 71 gsm: 0496 51 95 60 Voor meer info:

www.lejardinbleu.be Nieuwe openingsuren restaurant Vrijdag van 19u tot 01u (keuken tot 21u) Zaterdag en Zondag van 12u tot 17u30 (keuken tot 14u) en van 19u tot 01u (keuken tot 21u)

Openingsuren feestzaal

Elke middag en avond open volgens afspraak

Bisque van Kreeft met Armagnac of 6 Normandische creuses op ijs of Garnaalkroket Limoensorbet met luchtige champagne ½ Kreeft in de oven met broccoli, tomaat en basilicum vergezeld door smeuïge aardappelpuree of Nage van ½ kreeft met groentjes vleugje sherry en koriander of ½ Kreeft met shiitakes in dragonboeket ½ Gegrilde kreeft of ½ Kreeft Stroganoff | € 38,90

Trio kreeftenmenu

½ Kreeft bellevue | Espuma van champagne met limoensorbet ½ Kreeft in de oven met broccoli, tomaat en basilicum vergezeld door smeuïge aardappelpuree of Nage van ½ kreeft met groentjes vleugje sherry en koriander ½ Gegrilde kreeft of ½ Kreeft Stroganoff | € 43,20


Nummervijftienjanuaritweeduizendentien

nummer

9080

Nummer9080

jonge Lootse wolvin ???????

Inge Suys Slecht-Weer-Vandaag

“Sint, men zuster kanie schreive, dus stuur IK u maar ne brief voor ne plusjen olifand”, schreef mijn broer, hopend dat het beest me rust zou brengen, daar waar een ander niet in slaagde. Ik heb het nooit gehad voor het peloton kerstmannen en paashazen die zonder uitnodiging in m’n tuin parkeren, onderwijl een cadeautje achterlatend als compensatie voor de opgelopen schrik. Heb er nooit in geloofd, want een paashaas kan nooit zoveel eieren schilderen op één nacht, en een rendier kan niet vliegen. Sinterklaas, ja, díe mocht komen. Nù zou ik niet meer binnen een actieradius van 1 meter willen gezien worden met een 1700-jarige man in jurk. Toèn was Sint mijn idool. Op de vrome zusterschool waar ik zat, leden de oudste bewoners aan een ongeneeslijke vorm van soutanemie. 6/12? Hoogdag! Sinterklaas schreven ze met grote S in gouden krullen. Eind november deden we heel erg ons best of anders gewoon in ons broek. We moeten toch simpel van geest zijn geweest. Doorheen het jaar werd de speelplaats bevolkt door onstuimig en ontluikend vrouwvolk, hetzelfde bloesje en rokje aan. Boven of onder de knie, al naargelang groeischeut ja of nee. Eén persoon sprong er uit, maar dan enkel omdat hij iets anders was dan “meisje”. Jean, klusjesman, was een uit grijstinten opgetrokken brave sul. Grijs was ie zeker, niet alleen figuurlijk. Jean droeg zijn obligate grijze kiel met gespceintuur, net zo fier als wij ons uniform. Vandaar zijn toepasselijke maar niet bijster originele bijnaam, Kiel. De Kiel was altijd in de weer, maar nooit druk. Hield zich ledig met het opvullen van speelplaatstegels, het verven van rozetten en het plakken van etiketjes. Onze kwajongensstreken waren amper die benaming waard, maar toch had Kiel veel werk met ons. We vonden het subliem om zand tegen het directeursraam te kegelen. Dan bleven er zo mooie zandbolletjes achter. Ikzelf heb ooit eens een volledig “manneke” gezandgooid. Kiel vond het mooi. Achteraf schraapte hij mijn kunstwerk wel wijselijk weg. Ik zie me dat nu niet meer doen. Hoewel, een plakkende sneeuwbal op de burgemeester zijn ruit… zou wel eens tof zijn … Kiel was belast met twee taken. Slechts één ervan kenden wij: ons op orde houden. En Elke in de hoek zetten. Elke was de kleinste van ‘t school, maar wel de grootste betweter. Eindigde elke zin met een “euh”. Kiels andere taak was statiger. Sint zijn. Maar dat wisten wij niet natuurlijk. Sint was op school geen gewone. Hij kwam uit een heilig boekje en kreeg hulp van de nonnekes bij de styling. Zij hadden geld, zaten er met hebben en houwen op, maar af en toe mocht er een stukje gebruikt

9080

nummer

De officiële schrijfwijze is Oude Veldstraat geworden, wat de herkomst van de naam verduistert. Ik schrijf liever Oudeveldstraat omdat daarin nog de oude naam weerklinkt: Odeveld, wat betekent: woest of open veld. Het was in de middeleeuwen een lange heidestrook, een zandrug, van aan het Hoeksken tot aan de grens met Eksaarde. Het midden van deze straat werd in 1221 de grens tussen de parochie Zaffelare en de H. Kerstparochie. Later, toen bijkomende parochies werden gesticht, werd dit de grens met Lochristi en Zeveneken. Deze straat was

worden. Dus was het een echte Sint, met pààrd en al, ‘k zweer het u. Sint en gevolg kwamen op 6/12 tegen tienen over de speelplaats met een bel. Bàng dat wij waren. Een uur ervoor hadden we nog staan stoefen dat Hij bij ons al was langs geweest. Ik had de raap mee waaruit een stuk was gebeten. “OnnozelEUH!”, zei Elke, “Sinterklaas eet geen rapEUH. Bij ons heeft hij meegegetEUH aan tafel”. Daar kon niemand tegenop. We bespraken ook Zijn inbraakkunsten. Bij mij had hij het moeilijk, want ik wist dat papa liever niet had dat Hij door de schouw kroop: brandgevaar. Enige optie was de voordeur. Ik ben eens kwaad geweest, omdat die op slot was op 5/12, maar mijn ouders verzekerden me dat de Sint door muren kon lopen. Chance! Toen de Sint op school aankwam (hoe deed die dat eigenlijk ’s morgens denk ik nu, zat die dan met mijter en al zijn boterhammen op te eten in het schijnsel van de keukenlamp, met vrouw nog in de krulspelden?) werden we wat stiller. Kiel was onherkenbaar aangetroeteld: robijnen ring, witte handschoenen, prachtig kostuum, een kolonie zwarte pieten en, het summum: een schimmel (toen zagen we dat een schimmel ook een dier was). Dat paard stond dan de hele dag op de speelplaats. De juffen zetten de Sint vaak in als surrogaat voor hun soms ontbrekend gezag over vervelende kindertjes, zoals Elke, die net nog sprak over het “grotEUH Barbiehuis dat ze had gekregEUH”. De juf dacht net hetzelfde over Elke als Kiel. Sint en Piet kwamen binnen, wij zaten allemaal even recht. Behalve Elke, zij was er niet. Piet vroeg: “Geen stoute kinderen?”.“Niet meer,” monkelde Sint. “Ik vind u geen leukEUH” hoorden we snikken vanuit de zak.

straatnamen door

Bert Vervaet

gedurende meerdere eeuwen een lange dries waarop wel bomen maar bijna geen gebouwen stonden. Er stonden ooit twee molens: een op Zaffelare (nabij het einde van de Kerstraat) en een op Lochristi (einde Slagmanstraat). Rond 1800 werd deze dries verkaveld en kwamen er ook huizen en akkertjes in het midden. Zo ontstond een vreemde situatie waarbij op sommige plaatsen huizen staan in vier, zelfs al vijf parallelle rijen. Om het voor buitenstaanders toch wat eenvoudiger te maken heeft men de vroegere Oudeveldstraat opgedeeld in meerdere

straten: Persijzerstraat, Beeweg, Kapellestraat, een stukje Kerkstraat, een stukje Molenstraat en ten slotte het deel dat zijn naam behield: Oudeveldstraat. Odeveld is een van de oudste namen van Lochristi en komt al voor in 1150. De bewoning is er ouder dan in de omgeving. Daardoor kwam het dat de gaaiwip van de Zaffelaarse SintSebastiaansgilde oorspronkelijk op deze plaats gevestigd was, op het einde van de Kerkstraat. Pas veel later verhuisde de wip naar het begin van de Kerkstraat. januari’10

31


De Lootsche baton

3 Nummer9080

Nummervijftienjanuaritweeduizendentien

We geven onze Lootsche estafettestok door aan een ‘groepsmens’. De gekozen loper bepaalt wie overneemt. Enige beperking: er wordt het liefst tot buiten de deelgemeente gelopen. En ’t moet met liefde zijn, dat de baton doorgegeven wordt. (sh)

1

2 4

Sam Lippens geeft de stok door richting Zeveneken aan Annemie Buyle.

1

Hey allemaal. Mijn naam is Annemie Buyle, ben 37 jaar en sinds 1995 getrouwd met Wim Rogiers. Wij wonen onder de kerktoren van Zeveneken op de Gentse Steenweg waar ik ook mijn zelfstandige kiné-praktijk heb. Sinds jaar en dag woon ik daar. Ben daar tot mijn twaalf jaar naar de Sint-Elooischool gegaan en heb jaren in de VKSJ, nu KSJ, geweest.

Van mijn 7 jaar was ik lid van de roodkapjes en daarna heb ik jaren in de leiding gestaan. Het jaarlijks kamp, de veertiendaagse activiteiten, startdag, jeugddag,… dat zijn prachtige herinneringen voor het leven. Zalig!!!! Daar heb ik echt prachtige “jeugdjaren” beleefd. Nu ben ik lid van KVLV en jong – Markant wat dus zeker het bewijs is dat ik het sociaal- en bewegingsleven op mijn gemeente aanmoedig en waardeer. Ik heb door mijn drukke beroepsactiviteit het bestuursschap twee jaar geleden moeten opgeven maar de toffe activiteiten woon ik zo veel mogelijk bij. Mijn hobby’s zijn lopen en bloemschikken. Daar probeer ik regelmatig tijd voor vrij te maken in de mate van het mogelijke. Maar samen met mijn patiënten werken aan een vlot herstel of een intensievere revalidatie is voor mij steeds weer opnieuw DE uitdaging die mij uiterst veel voldoening geeft. Het is fijn om in Zeveneken te wonen en daar te kunnen werken. Dank je wel Sam voor het doorgeven van de baton. Ik vond het super! Graag geef ik de baton door aan Mieke Alderweireldt. Haar kom ik zeer regelmatig tegen op de looppiste in de Bosdreef en ik bewonder haar voor de heel vele kilometers die zij afloopt.

32 januari’10

Bedankt Annemie voor de baton! Ook respect voor jou hoor want ik kom je op de piste evenveel tegen als jij mij ;0)

2

Hallo! Ik ben Mieke Alderweireldt 39, gehuwd, moeder van Coralie (9 jaar) en Marilène (8 jaar) en run een agentschap voor onthaalhostessen (Hostess-Select).

Lopen neemt, sinds de geboorte van onze eerste dochter Coralie, inderdaad een groot deel van mijn vrije tijd in. Maar het is wel door mij aan te sluiten bij de Lorunners onder impuls van Alex Dewart en door het leren kennen van een aantal loopvrienden dat ik naar mijn wekelijkse loopjes ben beginnen uitkijken. Intussen heeft de drang om een marathon te lopen de kop opgestoken en heb ik me voor de voorbereiding hiervan aangesloten bij een marathonclub (neen ik zit niet in een midlifecrisis; al vanaf mijn 20-ste ga ik de ene uitdaging na de andere aan: benji, parachute, parapente, 100 km van Bornem, …). Lopen is een individuele sport maar ik ben geen eenzaat die kilometers vreet. Het voelt pas echt goed “in groep”. Dit groepsgevoel is niet nieuw: vanaf mijn 6 jaar was ik lid van de VKSJ, werd daarna leidster om nog later in het gewest- en provinciebestuur mijn steentje bij te dragen. In tussentijd was ik ook aangesloten bij 2 zangkoren, deed ik 11 jaar lang ballet, volgde ik muziek- en dwarsfluitlessen, was moni bij de speelpleinwerking,… “Onder mensen zijn” is wat mij het meest boeit; ook in mijn job heb ik het geluk tal van nieuwe, fijne mensen te mogen ontmoeten. Ik geef heel graag de baton door aan Anneke Claeys van Zaffelare; een dame met een hart van goud, die zich telkens opnieuw met een fantastische glimlach inzet voor anderen.


Nummer9080

De Lootsche baton

Nummervijftienjanuaritweeduizendentien

3

Dag allemaal,ik ben Claeys Anneke. Ik ben van Zeveneken maar woon ondertussen al 19 jaar (heel graag) in Zaffelare. Dit samen met mijn man en onze 2 kapoenen. Het was even schrikken dat ik de baton doorkreeg. Bij deze wil ik Mieke bedanken. Ik heb een kanatooropleiding en ben onverwacht tot in de school “de wegwijzer” gesprongen. Iets waar ik geen spijt van heb. Ja, ik was 6 toen ik vastbesloten ballet wou gaan volgen. Heb ik dan ook 10 jaar met hart en ziel gedaan. Het vele optreden is me nog niet uit het bloed want graag neem ik ook deel aan het toneeloptreden bij ons op de school. Ik ben iemand die je niet alleen in een kamertje moet gaan zetten want ik heb nood aan mensen,vriendschap en vooral ook lieve kinderen om me heen. Ik werk dan ook heel graag op school. Omringd worden door kindjes die je veel vriendschap en liefde bieden, je een glimlach op je gezicht toveren door het kleinste mooie gebaar, dat is een van de mooiste dingen die het leven u kan bieden. En eens de schoolpoorten buiten gestapt, stap ik elke woensdagnamiddag het crea-atelier van jeugddienst Lochristi met tevreden hart binnen. Ja want knutselen (samen met mijn goede knutselcollega Ruth) met die kleine rakkers geeft mij veel voldoening. Je moest eens weten wat voor fantasie die kapoentjes in hun mars hebben. En om mijn week volledig in beeld te brengen trek ik graag de bakschort aan, doe ik ook nog aan zumba (om het dansen niet te moeten laten wegvaren) en ik sluit een drukke week graag af de zaterdag met een spelletje badminton samen met onze jongste spruit in badmintonclub “de spaceshuttles”. Ziezo een kort beeld over mezelf. Ik weet niet wie dit leest maar wie daar ook aan de overkant van dit populaire boekje zit, ik wens u allen het mooiste wat het leven te bieden heeft! Ik geef graag door aan Hilde Baert omdat ze met zo veel dingen bezig is rondom haar. Succes Hilde.

4

Hilde Baert. Barre winter, guur weer die 3de februari in 1963! Ze houdt nochtans enorm van de zon, warmte en veel licht. Hilde, dochter van Christiane van de bakker en ja van... ”vruint moar oan André”, springlevend kind begint haar jonge leven in d’Overstroate in Zaffelare. Zwermt in haren jongen tijd uit naar Lochristi (Lodejo) en botst in haar studententijd op een sportieveling uit Zeveneken. Samen met Filip kreeg ze 2 zonen, Emiel en Viktor en gingen ze wonen in het verre Mendonk. 7 jaar geleden was ik toe aan een vernieuwing in mijn job en zie… wat ik zocht, kwam op mijn weg. Ik werd zorgcoördinator in de Weg-Wijzer te Zaffelare en in de Sprankel te Beervelde. Beervelde, de deelgemeente van Lochristi die mij nog ’t meest onbekend was, maakt vanaf september 2003 nu ook deel uit van mijn leven. Nog genen second spijt van gehad, het is er megacool!! Ooit muziek geleerd bij zuster François? Ik wel! De muziekmicrobe heeft me sedertdien nooit meer losgelaten: vrij musiceren in de chiro “De Zuildekens” op het kampvuur, zingen in het St. Ceciliakoor van Zaffelare, saxofoon spelen in de harmonie van St. Kruiswinkel, heel graag dansen als ik uitga, wegdromen op Haydn, tijdens het koken meekwelen met een of ander liedje op de radio, wekelijks repeteren met de Koninklijke Harmonie “de Eendracht” van Wachtebeke en op tournee met de Bevlekte Ontvangenis. Samen met de muziek, mijn werk en mijn familie ontmoet ik dagelijks mensen, mensen die mij aanzetten tot denken, lachen, babbelen, feestjes bouwen, ergens een handje toesteken… die mijn leven rijkelijk vullen. Een boeiend gevuld leven vraagt op tijd een rustpunt. Moeilijk voor mij om dat in te lassen maar waar Moervaart en Zuidlede samenkomen kan je aan de rust niet voorbij… dat kan Anneken, van wie ik de baton doorkreeg, zeker getuigen.

januari’10

33


Nummer9080

Gentikatuur

9080

nummer

Gentikatuur is een project van tekenaar GIPI (Gillis Pierre) en het sprankelende evenementenhuis Eventor: een gros karakterkoppen uit Gent en omstreken gevat in een prachtig boek, en dat voor slechts een dozijn euro’s (Standaard Boekhandel), of zelfs aan halve prijs bij Benoit Vestraeten. Koppensnellen en smullen, maar!

Nummervijftienjanuaritweeduizendentien

Gentikatuur

Daan Hugaert? Nooit van gehoord, denk je dan. Tot je die expressieve kop op je bordje krijgt, ja, dan weet je het meteen: dit is de wat kneuterige Romain Van Deun, het pietje-precies uit Witse, en de eeuwig belabberde dronkaard Eddy Van Notegem uit Thuis. En wie vroeger Wittekerke volgde, kent hem nog als booswicht Jos. Super zoals Daan die rollen neerzet, maar het meeste lol schijnt hij toch te beleven aan de zatlap Eddy, en dat is niet te verwonderen, want zijn pa hield café, en daar zag ons klein Daantje nogal wat drinkebroers de revue passeren. En natuurlijk heeft hij ook zijn mimiek mee: die lichtjes opgehaalde hangneus alsof hij continu stinkzwammen ruikt, die gekringelde ogen, die zware borstelwenkbrauwen, en die boevenstoppelbaard, geen wonder dus dat ze hem zo vaak voor slechteriken ‘casten’. Zo’n karakterkop zou onszelf misschien niet onmiddellijk laten jodelen van geluk, maar voor een toneelspeler is ’t een echte zegen: je staat er al, nog voor je één woord hebt gesproken!

!

Bon

Gentikatuur aan halve prijs: € 6,5 af te halen bij BMW - Verstraeten nv Antwerpsesteenweg 81 - Lochristi

34 januari’10


Nummervijftienjanuaritweeduizendentien

nummer

9080

Nummer9080

jonge Lootse wolvin

Jonge Lootse wolven

Katrien Hesters

Nepotisme is me vreemd, maar heiliger dan de paus hoef ik toch ook weer niet te zijn. Vandaar: de derde kunstenares die het evenement ‘Kunst aan de gang’ in het gemeentehuis met haar creaties zal verrijken, is Katrien Hesters (jawel, mijn vrouw). Zodra ik haar vroeger nog maar voorstelde om in ’t boekske te verschijnen, was ik haar van de schrik een week kwijt, dus u begrijpt, beste lezer, welk risico ik loop. Maar alles voor de kunst, en dus waag ik mijn kans. Kalligrafie heet de kunstvorm waar ze zich

met autodidactische bevlogenheid en monnikengeduld aan wijdt, zo erg, dat wij hier soms wel eens een maaltijd moeten missen en onze woonkamer eerder een scriptorium lijkt. Maar goed, ik vind het zelf ook heerlijk om te zien hoe woorden, citaten en gedichten een nieuwe schepping ondergaan, en een tweede leven gaan leiden. Vormen en kleuren, arabesken en iconen, dansend en handvast, de versmelting van woord en beeld tot een sprekend schilderijtje. U vindt er een paar, gang rechts in het gemeentehuis, van januari tot eind april.

Foto: Michiel De Cleene

Foto: Michiel De Cleene

“De bezoeker en de occasionele passant, zal merken dat ik in reeksen werk, kleine schakels als het ware, in een groter geheel, een keten. En dat snoer van woorden, beelden, kleuren en lettervormen loopt door de kleine gaatjes van bindende poëzie. Hopelijk straalt iets van de schoonheid daarvan uit in elk doek.”

Foto: Michiel De Cleene

januari’10

35


Zalige eindejaarsacties

noppe slaapcultuur, hemels slaapcomfort

www.visueel-advertising.be www.visueel-advertising.be

Noppe Slaapcultuur is sinds 1971 een specialist inzake slaapcomfort. De bedden, boxsprings, matrassen en het bedlinnen zijn er van een superieure kwaliteit. Wij helpen u het kaf van het koren te scheiden en garanderen u een slaap waar velen van dromen... Welkom in in onze onze vernieuwde vernieuwde toonzaal Welkom Gentse Steenweg Steenweg 9, 9, 9160 9160 Lokeren ( Oude baan Gent-Antwerpen ) Gentse Tel. 09/348.19.72 09/348.19.72 -- www.noppeslaapcultuur.be www.noppeslaapcultuur.be Tel. Gesloten op op dinsdag. dinsdag. Gesloten

Test uw Carpé Diem- of Slapen à la Carte-bed

in onze exclusieve woonboot te Gent !

Test GRATIS uw Carpé Diemof Slapen à la Carte-bed

in onze exclusieve woonboot te Gent !

Carpe Diem Diem Carpe

Magnitude Magnitude

Olivier Strelli

Slapen à la Carte

Beka

Lattoflex

Revor

Lexington

Slabbinck


Nummer9080

Nummervijftienjanuaritweeduizendentien

En de boer hij ploegde voort... En de boer hij ploegde voort, en de bakker hij maalde, en de onderwijzer onderwees, en de ... Enfin, het Lootse leven gaat door, wat er op wereldschaal ook gebeurt, en graag bieden wij onze inwoners eens een forum om een dagje in de kijker te staan. Hoe ziet een dag eruit van, laat ons zeggen, de Bastelaarse creatievelingen...

Diederik Van De Putte & Marjan Verschraegen van Duizendpoot

Duizendpoot Werkgelegenheid wordt schaars, maar juist dan stap je uit het goeddraaiende familiebedrijf om je eigen zaak op te starten. Energiebronnen raken uitgeput, maar juist dan ga je met tomeloze energie proberen om je ideeĂŤn waar te maken. Een beetje tegendraads, zeker? Of ook: met hart en ziel bezig met het verkennen van de eigen mogelijkheden. Een huisje in Frankrijk opknappen en ontdekken hoeveel plezier daaraan te beleven valt. Leren werken met hout en natuursteen; beproefde technieken opsteken bij ervaren vakmensen maar even goed zelf oplossingen bedenken; het genoegen smaken om met eigen handen iets moois te maken. En tussendoor ook de passies van vroegere jaren niet laten uitdoven: tijd maken voor vrouw en kind, kunstzinnige ontwerpen maken, jazzmuziek spelen op de contrabas. Een duizendpoot, jawel. Zoveel dingen die een mens graag doet: we hebben maar dit ene leven, waarom zouden we er niet alles uithalen ?

www.dvdp.info

januari’10

37


2009

U was weer

Tuindagen in Park van Beervelde 8, 9 en 10 mei

geweldig in 2009

Omdat we maar een maandblad zijn en dus niet alles kunnen verslaan, hierbij een greep uit de vele evenementen die we moesten missen, maar waar Danny Sey, onze partner van Lochristi.com wél kon zijn. Naar analogie met de schitterende Man-Bijt-Hond-rubriek ‘ U was weer geweldig’: Xeado Live Band / Voluit met Raf Van Brussel, Alana Dante, Dex Dylan en Laurel & Hardy - 27 en 28 november 2009

Bloemenmarkt in Lochristi 18 april 2009

Ka mp ioe ne nv ier ing 2009 Lochristi 14 december 2009

30ste ambachtelijk weekend 22 en 23 augustus

stus Hondsdolle dag - 2 augu

Titailrock - Chirofeesten - 5 april 2009

Weekend van de jeugd - 25 oktober 2009

38 januari’10

Bezoek prinsenpaar in Lochristi 24 juni 2009 Foto’s: © www.lochristi.com


Nummer9080

Lo-Actua

Nummervijftienjanuaritweeduizendentien

Ook weldra in Lochristi?

Make-A-Wish Foundation

de brug tussen droom en daad

Fotografie: Hilde De Cleene

Als de kerst- en nieuwjaarstijd geen periode is om een wens te doen of te realiseren, dan kunnen we voortaan maar beter al onze dromen opbergen. Zo nu en dan doen we hier met onze wedstrijd zelf een bescheiden poging, maar er zijn ook organisaties die niets anders beogen. En als het dan nog over zieke kinderen gaat, tja, dan begrijpen jullie wel dat we hier bij 9080 maar al te graag plaats ruimen voor zo’n goed doel. Make a wish, heet de vereniging, en op Lochristi is ze nog veel te onbekend, laat onze lokale Nele Tency weten. Dat moet dus beter. Bij deze een poging tot het aanscherpen van de naambekendheid (en hopelijk het verwezenlijken van een Lootse hartenwens, hier en daar?).

Nele getuigt: ‘Ik ben nu zo’n 3 jaar bij Make a Wish. De aanleiding is het feit dat ik werk als kinderverpleegkundige en op zoek was naar een vrijwilligerswerk dat met kinderen te maken had. Op Flikkendag in Gent trad de Wishband op en via wat surfen op het internet vond ik dat de Wishband gekoppeld was aan Make a Wish. Daarop heb ik een mail gestuurd met de vraag hoe ik vrijwilliger kon worden en zo ben ik uiteindelijk bij Make a Wish beland. Maar bij ons hier op Lo, is de vereniging nog te onbekend. En onbekend maakt onbemind, en dat zou niet mogen, voor zo’n mooi project. Kunnen jullie bij Nummer9080 een tipje van de sluier lichten?’ Uiteraard, Nele. Beginnen we met de doelgroep? Ok. De Belgische Make-A-Wish biedt aan kinderen tussen 3 en 18 jaar, die lijden aan een levensbedreigende ziekte en die in België wonen, de kans om hun dierbaarste hartenwens uit te spreken. Die wens te verwezenlijken, én daarbij de hele familie te betrekken, is het doel van de organisatie. Zonder dat hen dat een euro kost uiteraard. Je mag niet vergeten dat er in zulke gezinnen vaak veel spanning heerst, en terechte zorg. Wij willen hen dus maar al te graag de vervulling van een persoonlijke droom bezorgen. Nog eens een intens moment van échte vreugde. De Belgische ploeg bestaat overigens al sinds 1990, en telt 100 vrijwilligers, en heeft sindsdien al meer dan duizend dromen gerealiseerd. Maar dat kost alles zeker stukken van mensen? Niet noodzakelijk. Uiteraard zijn we continu op zoek naar sponsors – bij deze ook in Lochristi dus! – maar de inschatting dat alle dromen louter materialistisch zijn, is fout, hoor. Om je een idee te geven: vorig jaar gingen er 112 wensen in vervulling o.m. een laptop, GSM, PSP, speeltuigen, een nieuwe slaapkamer. Maar we realiseerden ook ontmoetingen met o.a. Bumba, MegaMindy, Dean en Al Pacino. Sommige wenskinderen wilden een dagje in de spotlights staan en kregen een

heuse make over of waren model op de catwalk. En er waren reizen naar spannende en mooie plekjes, soms dichtbij, maar ook over de grote plas. Zoveel herinneringen aan zoveel mooie wensen. Begrijp je? Hoe kandideer je eigenlijk, om met een groot woord te spreken? Een wenskind kan aangebracht worden door familie, vrienden, medisch personeel, onderwijzers of wie ook, maar steeds met de toestemming van de ouders. Een zelf geschreven briefje van het kind kan natuurlijk ook. Op het ogenblik dat de aanvraag en het medisch attest in orde zijn, geeft de Raad van Bestuur het verzoek door aan de betreffende kern waar een wensteam samengesteld wordt. Een eerste bezoek van dit wensteam aan de familie zet de voorbereiding in gang, waarbij alles tot in de allerkleinste details wordt uitgewerkt. Het spreekt vanzelf dat het team, het hart van onze organisatie, tracht de droom zo feeëriek mogelijk in te vullen. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Kan je tot slot zeggen waar mogelijke wensen en giften heen kunnen? Zeker. ’t Is in Turnhout, de Merodelei. Maar misschien dat je alle gegevens ergens kan plaatsen, in een kadertje of zo? Of je kan ook altijd bij mij terecht. Een simpel mailtje naar nelemaw@telenet.be, en we zijn samen al aardig op weg! Doen we, Nele. Bedankt, en van harte nog vele wensen toegewenst!

De Merodelei 36/10 - 2300 Turnhout tel. 014 42 02 76 - fax 014 42 63 99 secretariaat@makeawish.be - www.makeawish.be KBC 409-3035101-15 - ond. nr. 0441.375.140

januari’10

39


Dranken De Wispelaere gemakkelijk dichtbij, goedkoop bereikbaar, vlug geholpen

Vraag meer info voor uw feesten, fuiven, kermissen en andere activiteiten.

29, Open op 28, be 30, 31decem . r en 2 januari

Lindestraat 108 - Gent-Desteldonk - tel: 09/355 65 27 - www.de-wispelaere.be

Open: Woensdag 13.30 tot 18.00 - Donderdag en vrijdag 9.00 tot 12.00 en van 13.30 tot v18.00 - Zaterdag 9.00 tot 12.00 en van 13.30 tot 17.00

 

    

          



    

nat ‘n vuile wagen zout aan de onderkant

Banden Redant niets aan de hand

B andencentrale • C A R W A S H • S chokdempers U itlaten • R emblokken en - schijven • B A T T E R I J E N Ambachtenlaan 1 - Lochristi - tel: 09/337 07 71 - info@redant-banden.be - www.redant-banden.be

WINTERACTIE: Vraag naar ons carwash-abonnement


Nummer9080

Januariactiviteiten

Nummervijftienjanuaritweeduizendentien

Januari

Kalender Fotowedstrijd Wereldwinkel

tot 14 maart 2010

Thema: Droom je wereld. Iedereen kan gratis deelnemen. Voor meer info en/of voor een inschrijvingsformulier, mail naar lochristi@oww.be

Een solidaire aankoop voor oud en nieuw!

Bij Oxfam Wereldwinkel Lochristi

extra open: Za 19dec: 9.30-17.00, Di 22dec: 8.30-12.30 (markt), Wo 23dec: 14.00-17.00, Do 24dec: 9.30-12.30, Za 26dec: gesloten, Di 29dec: 8.30-12.30 (markt), Wo 30dec: 14.0017.00, Do 31dec: 9.30-12.30.

December ’09 - Februari ’10

Schaatsen in de Turfmeersen

met respect voor de natuur en de dieren - info: Lou Roelandt, tel. 09 348 70 31, 0494 826 32, lou.roelandt@skynet.be

1 december 2009 tot 8 januari 2010

Middenstandsactie Zaffelare

Middenstand Zaffelare - maak kans op een van de vele prijzen - trekking op 10 januari

Vrijdag 18 december 2009

Zaalvoetbal nachttornooi

Zvc Center Hijfte - Sporthal Zaffelare - Inschr: 100 € waarvan 50 € waarborg - Info: peter. vanderpoorten@telenet.be of 0486/79.61.81

Kvlv Kerstfeest

Kvlv-Lochristi - De Kring, Lochristi om 14u inschr. bij de wijkverantwoordelijke - 8 €

Zaterdag 19 december 2009

Groot ‘Kerstconcert’ met Peter Ritzen

Uw nieuwsberichten of activiteiten in Nummer9080? Bezorg ons tijdig alle informatie via de website www.nummer9080.be/berichten of op ons adres.

Voor een volledig overzicht van alle nieuwsberichten en komende activiteiten, surf naar www.lochristi.com.

Winteravond met Lieve Blancquaert iedereen welkom om 20u in Orphanimo

Kerstmis met KAV-Lochristi

in Parochiale Kring, Lochristi 19.30u - met kerstmenu - 9 € KAV-leden, 13 € niet-leden - info: Agnes 09/355 87 81; Katelijne 09/355 20 77

Donderdag 24 & Vrijdag 25 december 2009

Levende Kerstal

oud-leiding van KSA Zeveneken - 24/12/2009 om 17u en 25/12/2009 om 17.30u in Zeveneken met na iedere mis een glas aangeboden door KSJ-Zeveneken

Vrijdag 25 december 2009

“Kerst voor iedereen”

feest in de oude gemeenteshool in de Hoekstraat Zeveneken voor mensen die even de eenzaamheid willen vergeten en voor hen die het financieel moeilijker hebben. Steunen kan door storting op 979-5403989-27, info: 09/355.74.53 of 09/355.91.31

Zaterdag 26 december 2009

Een fijne Kerst met Free Souffriau

St. Daniël Kerk, Beervelde om 19.30u - inkom 20 € - duur 2 x 40’ - info en ticket: 0478/175 272, café Sjappoo, Proxy Delhaize Beervelde

Kerst- en Driekoningenwandeling naar een levende kerststal

“Nieuwe avonturen met Pierke”

Kvlv-Zaffelare - grandioze kindernamiddag voor jong én oud - zaal St.Hubertus Zaffelare - deuren open vanaf 13.30u - info: Carine 09/356.91.94

Zondag 10 januari 2010

Nieuwjaarsreceptie

VZW Feestcomité van Hijfte - in de serres Etienne Van de Casserie te Hijfte-Center 18 - voor alle inwoners Hijfte en Hoeksken 10u tot 13u

Trekking eindejaarsactie Middenstand Zaffelare vanaf 17u in De Kring St-Hubert met optreden van ‘De Blauwe Kielen’ - extra trekking onder de aanwezigen

Vrijdag 22 januari 2010

Toast op “Het Nieuwe Jaar”

Kvlv-Lochristi - in De Kring om 19.30u - met bubbels, knabbels en fantastische goochelshow - 8 € - info: Ingrid 09/355 90 00

Lachen is gezond

kvlv-Beervelde - De Kring, Kloosterstraat Beervelde 20u voor de lachsessie - 7 €, leden 5 € info: christalippens@skynet.be, 09/ 355 72 09

Zondag 24 januari 2010

Wandeling in Canisvliet

Landelijke Gilde Lochristi, start aan bloemisterij t’Jampens - Lichtelarestraat 102, tss 19.15u en 20.15u, inschr vanaf 19u

Natuurpunt Moervaart-Zuidlede - om 14.00 u op de parking Bakermat in Westdorpe - Info: bij Maatje den Herder, 09-355 58 59 (na 18u), maatje.den.herder@telenet.be

Zondag 27 december 2009

Zondag 31 januari 2010

Middenstand Beervelde - vanaf 17u - met live muziek, druppelkot, gluhwein, pannenkoeken,...

OTL De Lozen Boer - Uyttenhove Zeveneken vanaf 10u - info: www.oldtimertractoren.be

Roofvogelwandeling

Start Nieuwe sportreeksen

Landbouw miniatuurbeurs

voor Abhaya India - concertzaal Parnassus, Oude Houtlei 124, Gent om 20u - Ticket: 20 € - Info: 09/355 13 23 of GSM: 0473/42 36 95, k.ritzen@belgacom.net

Kerstdrink in Park van Beervelde

Kerstdrink in Vogelwijk

Natuurpunt Moervaart-Zuidlede, 14u aan schuur Turfmeersen Moerbeke-Waas, info: lou. roelandt@skynet.be, 09 348 70 31 of 0494 826 32

vanaf ma 4 januari: 10 lessen turnen

Donderdag 31 december 2009

vanaf ma 4 januari: 5 lessen lijndansen Kvlv-Beervelde - De Kring, Kloosterstraat Beer-

Buurtcomité Vogelwijk Lochristi - Chiroterreinen Bosdreef - 18u

Zondag 20 december 2009

Kerstconcert

Vokamando - Heilig Kruiskerk, Westveld, Sint-Amandsberg - Kaarten bij de leden en op kaartenverkoop@vokamando.be - 12 €, 10 € (studenten en 65+), kinderen tot 12 jaar gratis.

Kerstmarkt Eksaarde

Katrien Hesters - Hilde Van Puyenbroeck - Natuurpunt Moervaart-Zuidlede - zullen aanwezig zijn op de traditionele plaats van kerstmarkt

Maandag 21 december 2009

Kookles - Feestmenu

Kvlv-Zaffelare - door Vera Criel - oude bib Zaffelare om 19.30u - info: Rosette 09/355.63.78

New Years Eve at JH Lodejo

Jeugdhuis Lodejo - met eten, drinken en dansen vanaf 19u - tickets: Absoluut (Lochristi) en Skoebidoe (Zaffelare) - info: www.lodejo.be of via info@lodejo.be

Zondag 3 januari 2010

Nieuwjaarsreceptie voor de bevolking van Zeveneken oud-leiding KSA van Zeveneken - van 10.30u tot 13u - met springkasteel, aangepaste live muziek, lekkere hapjes en 2 gratis drankjes

Zaterdag 9 januari 2010

Poppenkast Pedrolino -

Kvlv Lochristi - Turnzaal Edugo (Lochristi) - 37 €/reeks, leden: 25 €/reeks - info: Myriam 09/355 12 65

velde 20u - 20 € - leden 15 € - Info: Christa 09 355 72 09 of christalippens@skynet.be

vanaf do 14 januari - Yoga

kvlv Lochristi - Witte Zaal, Basisschool, Bosdreef - 10 lessen vanaf 14 januari - 52 €/ reeks. Leden 35 €/reeks - Info: Ingrid 09/355 90 00

Toneel: ‘Zomerdepressie’ - De Weg-Wijzer

29 & 30 januari - 5 & 6 februari

gespeeld door ouders en leerkrachten van De Weg-Wijzer Zaffelare - 19.30u in turnzaal van de school - kaarten vanaf 4/01: 09/355 13 82 januari’10

41


middenstand

Zaffelare eindejaarsactie

Doe uw eindejaarsaankopen in Zaffelare tot 8 januari 2010 en maak kans op een van de vele prijzen.

Trekking op 10 januari 2010

vanaf 17 uur GRATIS DRINK in de Parochiale Kring St-Hubertus lkom EXTRA trekking Iedereen we onder de aanwezigen Optreden van “De Blauwe Kielen�

Dirk Van Kerkvoorde

afsluitingen - hekkens - automatisatie - las- en smeedwerk - trappen, leuningen en schouwkappen - Parlefonie en videofonie - verkoop Bekaertmaterialen - tuinverlichting

Persijzerstraat 21 - Lochristi - Zaffelare - 0495/23 78 59 - vankerkvoordedirk@skynet.be


Nummer9080

De wereld is rond

Nummervijftienjanuaritweeduizendentien

... onze wereld

X112589 Y198646 13:12:09 16:15:00 www.globography.com

januari’10

43


DOE - HET - ZELF

MEGA DESCHACHT ANTWERPSESTEENWEG 104 - 9080 LOCHRISTI

SUPER EINDEJAARSACTIE

WIN

één van de 4 originele VESPA’S tijdens de maand december

De kerstman brengt een leuk kadootje mee voor alle kinderen op zaterdag 19 december & zondag 20 december

OPEN OP ZONDAG 20 & ZONDAG 27 DECEMBER


Chattalk Nummer9080

Chattalk

Nummervijftienjanuaritweeduizendentien

Van den os op den ezel

met KSA Zeveneken

Een chat met herder 3 Dirk Boone uit de Hoekstraat.

nummer9080 zegt: Hi Dirk, ‘t was weer dikke ambiance op markt in Lo, zeker? Dirk Boone zegt: Tuurlijk, altijd veel volk en nog meer leuke reakties! 9080 das iedere keer nen heksentoer? Dirk Nie te onderschatten eigenlijk : opzetten, stal aankleden, stal 6 u bevolken, afbreken. Ja, een ganse dag in de weer! In totaal zijn we toch rap mee ne man (en vrouw) of tien in de weer. 9080 wanneer sta ge eigenlijk op die dag? Dirk Om zeven uur, veur de koffie te maken veur alleman. ‘s Morgens rap tussendoor nen boterkoek en over de middag legt Rita van ‘t Naaldeken ons al jaren in de watten mee friet+stoverij! 9080 en waar spreekte af? Dirk ’s Morgens al om acht u in Zevenekendorp! 9080 en ge timmert de stal ter plekke? of is ‘t nen prefab? Dirk ‘t is eerder nen houten prefab met grote panelen, op te zetten op een goeie anderhalf uur. De panelen klikken in mekaar en worden mee ijzerdraad vastgemaakt. Nog een presse stro of drie op de grond en in de kribbe en klaar is kees. De beesten worden vastgehouden deur de herders. 9080 en al die beesten? trekt ge daar te voet mee door het dorp, voor ‘t spektakel? Dirk die komen met de camion van Meulewaeters, te voet is wa te gevaarlijk (ge weet nooit wat er gebeurt onderweg...) 9080 wie beslist er eigenlijk wie welke rol mag spelen? Dirk bij de mannen een vaste verdeling : Wim als Jozef, Koenraad, Kurt, Koen en ik als herder. Dirk2 blijft in de gebuurte moest er wa gebeuren. Ons vrouwen wisselen af als Maria. 5 vrouwen elk een goe uur (5 ja, want Koenraad ee ze nog nie gvonden) 9080 nog nooit van ezel vergist? Dirk wij nie, maar bij de passanten zijn der alle jaren toch verschillende die ‘t moeilijk hebben 9080 en die kleren die zijn zelfgemaakt, zeker? :) dat kan nie anders in zeveneken? Dirk allemaal eigen ontwerpen en gemaakt mee vrijwillige handen. Allemaal in fleece stof mee hoedjes en al. Ieder jaar is ‘t er een andere goe herdersvrouw die de was en de plas doet. 9080 is dat dan een levend kindeke Jezus of een pop? Dirk we starten mee een poppe maar als ‘t er een klein boeleke passeert dan gaat da gegarandeerd op de foto. Lo heeft genoeg jonge koppelkes. Dus alle jaar passeren d’er wel wa de revue.’En t mag ook een meisken zijn, hoor, of ‘een vrouwken’ zoals prins Filip da zo schoon zegt, want da steken we dan goe onder ‘t stro zodat niemand da ziet 9080 Dus ‘t is niet zo dat er jaarlijks iemand van uw groep een kindje moet kopen? Dirk Zwijgt stille, we doen da al 21 jaar in Lo, stel u voor....We zoume kunnen leven van ‘t kindergeld 9080 Is ‘t moeilijk om jullie voeten droog te

Foto: www.lochristi.com

houden te midden van ...? Wel ja, ge weet wel. Dirk da’s al moeilijker, laat ons zeggen, euh chatten dat het “risicovol” is Als den os het op zijn heupen, of beter billen krijgt, tan moeten we écht opletten! 9080 en de herdertjes hebben een schopken onder hun kleed hangen om het op te kuisen? Dirk nee, daar komt stro over en wordt ‘s anderendaags samen met de markt opgekuist 9080 Hoe houdt ge u eigenlijk warm? Met de adem van de beesten, of met een slokje... glühwein nu en dan? Dirk Past op, die beesten geven echt veel warmte af, maar een hartwarmerke moet toch ook kunnen. Maar ‘t is echt nie zo dat we onder ons kleed een fles jenever hebben zit, of in ‘t stro van het kribbeke. 9080 een kwarteeuw doen jullie dat al? Wie heeft dat eigenlijk uit de grond gestampt? Dirk we doen da al al den tijd mee dezelfde bende, 6 man vaste kern en veel vrijwilligers die bijspringen ‘t Is gestart vanuit de leiding van de KSA van Zeveneken op een staf (= leidersvergadering) 9080 en nu zijn dat? Dirk Wim, Kurt, Koen, Koenraad, Dirk en ik 9080 Al veel anekdotes en plezier gehad, zeker? Dirk Tuurlijk, anders blijft da nie duren. Ooit zijn we zo ne keer mee den ezel enen gaan drinken na de Kerstmarkt. In den JJR. Den ezel wilde nie buiten gaan zolange dat hij geen pintje gekregen had (in nen plateau)! 9080 en ‘t is altijd voor een goe doel? Dirk Ja, dit jaar is’t voor Kinderkankerfonds.Vroeger hebben we al geld kunnen schenken aan Luein, Tanderuis, Kerst voor Iedereen, de gepensioneerden,.... 9080 Op kerstavond zijn jullie weer present voor de kerk van Zeveneken? Dirk ja, wij zetten de stal op en brengen de beesten, maar deze keer is het de huidige leiding die in de stal staat. Ze staan daar den

24sten en de 25sten ‘s avonds. 9080 en ‘t er is een nieuwjaarsreceptie den derden januari? Dirk al veur den tiensten keer! weer mee de 6 zelfste mannen aangevuld mee de vrouwen. Alle inwoners van Zeveneken krijgen 2 gratis drankskes, hapjes, live muziek, een springkasteel. Ideaal om alleman een gelukkig jaar te wensen! 9080 zijn de drie koningen daar dan al? Dirk nee, maar als de receptie uitloopt dan kant er wel al ne keer gezongen worden : geef mij nen nieuwe hoed! 9080 hebben jullie eigenlijk de zegen van de pastoor? Dirk Zeker, ne grote zegen! Hij helpt ons op veel manieren en bedankt ons ook altijd uitdrukkelijk! 9080 en moet ge niet eerst naar de biecht gaan om die heilige rollen te mogen spelen? Dirk da werken veur het goeie doel zien wij allemaal als een biechte 9080 aan onze kerststal op de redactie hangt er een engel? bij jullie ook? Dirk nee, bij ons zit er hij in. En den grootsten engel is natuurlijk Jozef. Hij mag nevenst 5 verschillende Maria’s zitten! 9080 keer checken of ge een goed herderken zou kunnen spelen, ok? Dirk aai, ‘k voele de bui al hangen 9080 vul maar aan: de herdertjes lagen bij nachte, ... Dirk ze lagen bij nacht in het veld (maar eigenlijk stonden ze in Dorp-Oost) 9080 Beloofd dat ge ‘t voorzingt als ik kom? Dirk Beloofd, als ge mee doet! 9080 Ok, Ik zing mee, maar ‘k zal eerst mijn keelken smeren. Iets in de aanbieding?. Dirk Een druppelke kunde krijgen 9080 tot dan en veel succes! Dirk Merci en weet da al ‘t geld naar de zieke kindjes gaat.

januari’10

45


Nummer9080

Opinie

Nummervijftienjanuaritweeduizendentien

Vrouwe Justitia

‘T

(even Christo bellen)

he time of my life, man.’ Zo begroette de grote inpakkunstenaar Christo mij vlak voor de tocht door onze eigenste gemeente. Wat de bekende artiest hierheen bracht, willen jullie weten? Hoe ik hem kon strikken? Een simpel telefoontje van mij, meer was er echt niet nodig. Heus! Het recente wetsvoorstel om de scheiding van Kerk en Staat hier bij ons wat strakker door te trekken – want we hebben er, naar ‘t schijnt, al twee eeuwen lang een zootje van gemaakt – bracht de zaak aan het rollen. Die nieuwe kruistocht bood immers heerlijke perspectieven voor Christo, die graag van die supergrote gebouwen inpakt? En geef toe: onze kerken zijn niet klein. Deze kans kon ik dus echt niet laten liggen. Die scoop was voor mij. Binnen de kortste keren zou er een stormvloed aan verzoekjes uit Belgenland richting Amerika en Christo overwaaien. Gent, Antwerpen, Brugge... Iedereen zou Christo Vladimirov Javacheff claimen. He was the man! En dus was ik er als de kippen bij. ‘It’s not a joke, is it?’ vroeg de achterdochtige man mij meermaals. Maar neen, las ik hem de krant voor: heus, het stond er echt: kruisen en kruisbeelden worden voortaan geweerd op openbare begraafplaatsen. En met die dingen, vast nog een hele boel andere zaken. Dus die behoorden allen toch ingepakt? Ingewrapped, vertaalde ik nog flauwtjes, met mijn bekakte Engels. I see. En als een kruis al aanstoot gaf, dan a fortiori, toch zeker een kerk? begreep de kunstenaar. Nu zag hij het ook voor zich: Vlaanderen geheel en al ingepakt. Heerlijk. Goed, de man werd overgevlogen, en ik toonde hem bij aankomst stante pede het krantenartikel als betrof het een octrooi. Christo fleurde op als een leeuwin boven een gazelle, kreeg kinderlijke pretoogjes ondanks zijn vijfenzeventig jaar, en haalde prompt een zakrekenmachine uit zijn jas. Of ik goed kon rekenen, volumes en oppervlakten, en zo? Want al die doeken, koorden en zeilen, neen, dat was geen kattenpis. Heel Vlaanderen, zeg je? Toe maar! Een calculator, was mij best, bleef ik sober. ‘Splendid,’ besloot hij, en hup, weg waren we. Ik wist even niet waar te beginnen in ons dorp: in Lochristi, Zeveneken of Beervelde, of aan die neogotische spits van Zaffelare, die ongetwijfeld de grootste is. 44 meter hoog, is lang niet onaardig om in plastic te hullen, zeg nou zelf. Een echte uitdaging. Goed, Zaffelare-Dorp it was. Eens zien of en hoe hij dat varkentje zou wassen. Moest de haan er ook bij, wou hij nog weten, of was dat not religious enough? En dus geen probleem? Nu ja, dat wist ik even niet. ’t Stond toch op een kerk, dus… Christo hobbelde en tolde het godshuis rond, mat als een landmeter, wriemelde de kerkdeur open, huppelde de trap op, ondanks zijn vele jaren, jodelde uit die galmgaten als een klein kind, en kwam met een kop als een

jonagold wat later weer buiten. ‘Pwima,’ glunderde hij in Amerikaans Vlaams, en vanuit die toren had hij nog meer fraaie plekjes in ’t vizier gekregen, tot in Gent. Heidense, religieuze, ideologische… ’t moest er nu al aan geloven. Of zouden ze de Romeinse goden en symbolen wél tolereren? Neen, neen, ironie van het lot, lachte hij fijntjes: vrouwe justitia in het fronton van het justitiepaleis behoorde dan ook maar ingepakt? Helemaal, en niet alleen haar ogen. Konden we op Lochristi blijven, vroeg ik, want er was hier al werk genoeg. Ok, zei Christo, die werkelijk kwijlde toen hij bovenop het monument voor de oud-strijders ook weer een arduinen kruisje zag. Tjonge, tjonge! Leve Vlaanderen, ’t was werkelijk overal?! Neen, die parlementariërs moest hij zeker eens persoonlijk bedanken. Had ik hun adres? Man, man, man, dat zij daar niet eerder opgekomen waren! ‘Ja, we zijn nogal laks, hier in België,’ moest ik bekennen. Misschien wat te zuiders. Te veel savoir-vivre. Te veel genieten van het leven. Te weinig strikt. Te veel emo, te weinig ratio. Enfin, wat te bourgondisch, zeker? Maar goed, dat werd nu door die alerte volksvertegenwoordigers voor eens en altijd rechtgezet. Waalse én Vlaamse, hoor, jawel. Toch leuk dat ze elkaar voor één keer nog eens vonden? De vreugde van Christo kon werkelijk niet op: er waren ook nog tal van kruisbeelden en kapelletjes langs de openbare weg, waar of niet? En hij kon zich vergissen, maar had hij daarnet vanuit zijn arendsnest niet overal van die kerststalletjes gezien, vol Bijbelse figuren waar je niet naast kon kijken? Misschien dat hij voor ’t eerst maar eens massaproductie moest overwegen, zoals Warhol, met een plastic kerstbox of zo, als een soort partytent, waar die dingen zo in konden verdwijnen. Popwrap. Goed, wij de wagen in. Maar waar te beginnen, vroeg ik me af: rechts naar de Calvarie van Hijfte, en doorsteken naar Lochristi en Beervelde-dorp, of links naar de Kruislievenheer en zo naar Zeveneken kerk en de levende kerststal? ‘Dat is toch doorlaatbare plastic?’ brak het angstzweet me plots uit, want ik wou geen tien verstikkingen op mijn geweten, bij de KSA van Zeveneken. We duwen er wel een blaaspijp onder, suste de grote kunstgoeroe. En een pintje met een rietje. Dat houdt hen wel kalm. En zo dwaalden wij via Zeveneken verder langs dat grote kruis van Lochristi kerkhof (‘maak ik een soort schip van’), Beervelde kerk en Hijfte Calvarie (‘dat plein wordt een half ei, als een soort serrekoepel’), tot aan ons vertrekpunt. Tijd voor afscheid dus. Mag ik je alvast een zalige kerst toewensen? wou ik nog vriendelijk afsluiten. ‘Iemand een kerst toewensen, zomaar in ‘t openbaar? Ben je mal? The new law, remember!’ ‘Maar 9080 is geen staatsblad, hoor,’ verdedigde ik mij verlegen. Maar best ook, knipoogde Christo. Of ik had gelijk je mond af moeten plakken.

ik wou geen tien verstikkingen op mijn geweten, bij de KSA van Zeveneken.

(lvdv)

46 januari’10


MOTIEF N 1 O

Nummer9080

Nummervijftienjanuaritweeduizendentien

???????

om ook met eindejaar in bed te blijven : “De slaapcadeaus van Sleepy” 15

6 4 2

5 12b

12a 3 16

13 12c 12d 10

9

8 11

14

7 1

1 Kniekussen

Stabiliseert bekken en onderrug en recht de wervelkolom. € 30,-

2 Reiskussen

Handig voor op reis. Met compacte reisverpakking. In visco-elastisch drukverlagend schuim. € 39,-

3 Comfortabel nekkussen

Reizen zonder nekpijn. € 32,-

4 Luxe Lounge Kussen

Ideaal om te lezen, relaxen of tv te kijken in bed. € 79,-

5 Luxe Lounge Kussensloop

Met geïntegreerd leesvak. Kleuren : wit, ivoor, zand, bruin, marine, bordeaux. € 25,-

6 Luxe slaapmasker met coldpack

Kleuren : zwart en bordeaux. € 6,50

7 Ortho Pillows (neksteunkussen)

Verschillende vullingen en ergonomische vormen : latex, Talalay-latex, visco-elastisch schuim. Afmeting : 40x60 cm. Vanaf € 125,-

8 Ergo Pillows (neksteunkussen) Latex- of synthetische vulling, in verschillende hardheden. Afmetingen : 60x60 cm en 40x60 cm. € 73,-

9 Plaids in microstar

11 Plaids

Zalig zacht, met gezoomde rand. Kleuren : wit, grijs en rood. Afmeting : 150x200 cm. € 29,-

12 Hittepitkussens

a) Vierkant € 14,b) Langwerpig € 14,c) U-vormig € 16,d) Hittepitwarmtekruik € 19,50

16 Ruime keuze dekbedovertrekken, lakens, hoeslakens, slopen, plaids en sierkussens. Ook in extra grote maten.

Cadeaucheque. Kies zelf het bedrag dat u als cadeau wil geven.

13 Aromatische warmtesokken

Opwarmbaar in magnetron. Ideaal tegen koude voeten. € 26,50

Met gezoomde rand. 14 Pantoffels Verkrijgbaar in verschillende kleuren. Zalig zacht. Kleuren: ecru, grijs en rood. Afmeting : 140x190 cm. € 99,Maten: 36-39 en 41-43. € 6,-

10 Plaids in fleece

Met gefestoneerde rand. Verkrijgbaar in verschillende kleuren. Afmeting : 160x200 cm. € 79,-

15 Kamerjas. Zalig zacht. Kleuren : ecru,

grijs en rood. Maten : S,M,L en XL. € 45,Kamerjas met pantoffels. € 49,-

www.sleepy.be

Sleepy GENT-OOSTAKKER Antwerpsesteenweg 1124 - 9041 Gent-Oostakker - Aan afrit 3 van de R4, richting Zelzate - Tel. 09/355.98.01 Di-Vr : 9u30 – 18u30 / Za : 9u30 – 18u / Zo en Ma : gesloten / Open op afspraak.

M AT R A S S E N

BOXSPRINGS

L AT T E N B O D E M S

DONSDEKENS

HOOFDKUSSENS

BEDTEXTIEL

januari’10

47


AVOND 18 december tot 22u SHOPPING glühwein - jenever

Asa Alessi Chroma by Porsche Demeyere Eva Solo Fatboy Iittala Kitchenaid Menu Peugeot Schott Zwiesel

geschenk ideëen

Screwpull

1001

Zack Zwilling

OPEN op zondag

EINDEJAARS

GESCHENK bij aankoop van minimum �50 geschenkartikelen (1 per klant)

creatie www.media-surplus.be

Niet cumuleerbaar met acties of andere promoties. Geen betaling cadeaubonnen.

In december alle dagen open van 10u - 18u doorlopend ! ook op zondag ! Denen 6 - 9080 Lochristi - T 09 326 02 59 - www.a-propos.be (oude baan Gent-Antwerpen)

W O O N C U L T U U R

Profile for Nummer9080

Januari 2010  

Fris en blij magazine voor Lochristi, Beervelde, Zaffelare & Zeveneken

Januari 2010  

Fris en blij magazine voor Lochristi, Beervelde, Zaffelare & Zeveneken

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded