Det Norske Magasinet Januar 2020

Page 60

Druehøsting

Har du noen gang drømt om å være med på en tradisjonell vindruehøsting? Jeg har iallfall det, så når mannen min og jeg ble invitert med på årets vendimia på vingården Descalzos Viejos aksepterte vi umiddelbart. Vår hjemby Ronda i Sør-Andalucía er et perfekt sted for en romantisk helg, men byen har også begynt å bli en kjent destinasjon for vin turisme. Regionen produserer mange utmerkede viner, men når det kommer til kombinasjonen av smak og omgivelser, er det ingen vinprodusent som kan konkurrere med Descalzos Viejos.

Nattlig druehøsting på Descalzos Viejos – trolig Spanias mest spektakulœre vingård DV vin med utsikt.

Tekst og Foto av Karethe Linaae

Det begynte med noen gamle barføtte munker… Med en beliggenhet under klippeveggen i nordenden av dalføret Hoya del Tajo har vingården et mikroklima som er unikt i hele Serranía de Ronda fjellregionen. Det var kanskje derfor at et par munker ble tillatt å bygge et kloster på akkurat dette stedet i året 1505, bare et par tiår etter at katolske monarkene Isabel og Fernando vant tilbake området fra den tidligere islamske styremakten. De Trinitariske munkene ble boende inntil 1664 når jordskjelv og steinras tvang dem til å flytte nærmere Ronda. Bare de eldste munkene ble igjen for å ta vare på deres kjære grønnsaksbed og frukt trær. Da disse Descalzos Viejos (barføtte gamle) brødrene, som vingården er oppkalt etter, gikk bort, ble klosteret forlatt. En rask spoling frem 300 år til 1998 når de nåværende eierne, Paco Retamero og Flavio Salesi, så ruinen for første gang. Arkitektpartnerne falt øyeblikkelig for stedet og bestemte seg for å kjøpe det gamle klosteret. Fra starten var det et familieprosjekt med alle mann til pumpene, selv om begge innrøm-

mer at konene deres som er leger, er mer stille investorer. “ Vi går til dem når vi trenger deres lommebøker,” sier Paco, halvt skjemtende. Den opprinnelige intensjonen var å bringe klosteret tilbake til fortidens glans, fortrinnsvis ved å restaurere hovedbygningen og den gamle hagen med en naturlig kilde som bragte vann til overvokste fontener og små dammer. Arbeidet begynte i 2000 og var en komplisert prosedyre - strukturelt, lovmessig og praktisk - fordi Paco og Flavio fremdeles hadde sin arkitektpraksis som de trengte mer enn noen gang for å betale for den massive renovasjonen.

Descalzos Viejos i dag Når man besøker Descalzos Viejos blir det med en gang klart at dette var, og ennå er, et sant labour of love. Klosteret i dag er en fabelaktig kryssing mellom moderne arkitektur og hva man kaller Gotisk-Mudejar (Arabisk Andalusisk) stil med en innovativ blanding av sten og moderne glass og stål elementer. Slik en dristig visjon kunne bare ha blitt virkelighet fordi eierne er mer kunstnere enn forretningsmenn.

60 | Det Norske Magasinet - JANUAR 2020

Hadde ikke Paco og Flavio tatt på seg denne oppgaven, hadde bygget falt sammen, siden ikke et øre av offentlige midler har blitt bevilget til restaureringen av dette essensielle stykke Ronda historie. Andre kjøpere ville muligens ha gjort en enkel restaurasjon, men jeg tviler sterkt på at de ville ha tatt på seg oppgaven med slik omhu, forståelse og hjertelag som Paco og Flavio har gitt det unike stedet. For å riktig forstå omfanget av restaurasjonen kan man bare ta en kikk på før og etter bildene. Den takløse kirken var en ruin med et skur for gårdsdyr hvor alteret engang hadde stått. De lokale hyrdene som hadde bygget den falleferdige stall konstruksjonen, hadde også gravet ut åpninger i alterveggen slik at dyrene deres kunne bevege seg fritt inn og ut. Fra noen få rester gjemt bak lag med kalkmaling, skitt og mugg, ble det klart for eierne at veggene på kirkekoret hadde vært dekorert med religiøse freskomalerier. Etter at strukturen var gjenbygget og et nytt tak lagt på (som lovmessig ikke kunne røre de originale veggene), tilbragte et team med kon-

Druehøster med hodelykt. Granateple.