Det Norske Magasinet Juli/August 2021

Page 32

Sommer i Andalucía Tekst og bilder av Karethe Linaae

TIPS for å overleve sommeren i Andalucía øre..

Hva man IKKE bør gj

Det er ingen tvil, sommeren er her. For noen dager siden hadde Sevilla 47 grader Celsius, og vi er bare halvveis ut i juli måned. Hele Andalucia, spesielt flatlandet, er som en putrende stekepanne. Så hva gjør en viking med lav hetebølgetoleranse, en ekte varmepyse, for å overleve sommeren i Sør-Spania? Siden jeg ikke har funnet ut hva man BØR gjøre ennå, så tenkte jeg iallfall at jeg kunne dele mine prøve- og feileråd om hva man IKKE bør gjøre.

1. IKKE skrap maling av møbler på terrassen Gud vet hvorfor, men det føltes som en god idé akkurat da – å jobbe ute på terrassen i skyggen i en lett sommerbris, men det var inntil jeg nærmest omkom av heteslag. Hva jeg ikke hadde inkludert i mine beregninger, var at de andalusiske solstrålene når overalt! De er som vinden som kommer fra alle retninger på samme tid. Varmen innhyller deg ovenfra, nedenfra og fra alle mulige vinkler. Selv om solen ikke direkte treffer stedet hvor du befinner deg, så er det umulig å unnslippe dens medusa-lignende stråler. Å skrape maling av en gammel stol var spesielt uegnet for denne typen vœr, for tusenvis av mikroskopiske blymalingspartikler (helseadvarsel her!) limte seg fast på den svette huden min, og selv ikke en grov gulvbørste fikk dem av. Om ikke det var ille nok, så ble varmefaktoren forsterket av steingulvet på terrassen, og de ellers så vakre andalusiske, hvitkalkede veggene blindet meg.

2. IKKE sett i gang en storbakst!

Vi hadde et trillebårlass av ferske squash fra vår kolonihage, og naturligvis ville jeg ikke at de skulle gå til spille. Squash-brød for fryseren var min smarte, Martha Stewart-inspirerte løsning. Siden jeg endelig hadde akseptert at man bør 32 | Det Norske Magasinet - JULI/AUGUST 2021

holde seg inne på den varmeste delen av dagen midtsommers (se punkt 1), tenkte jeg at baking ville være en perfekt innendørsaktivitet i juli måned. Du kan av dette skjønne at jeg ikke tilbringer mye tid på kjøkkenet … Etter som ovnen gradvis ble varmere, innså jeg at det kanskje ikke var så lurt allikevel. Ved å ta mine ferdige mesterverker ut av ovnen, gjorde jeg det bare verre, siden varmluften ikke hadde noe annet utløp enn inn. Hele huset vårt ble omgjort til en utvidet bakerovn, noe som gjorde det ulevelig ikke bare for nordmannen, men også for familiens meksikaner.

3. IKKE gjør yoga i mørke

Jeg gjør vanligvis yoga på morgenen. Når dagslyset begynner å krype over horisonten, sniker jeg meg ned på vårt kjellerkontor, hvor jeg gjør mine slangemenneskelige bevegelser til spalignende ‘muzak’, Evig Ohm, Bollywood filmmusikk, eller afrikansk rap, avhengig av hvor opprørsk eller zen jeg føler meg. Sommeren er selvsagt årstiden hvor jeg er minst zen. Etter som temperaturen steg, begynte jeg yogaøkten min stadig tidligere for å unngå at den ytre varmen skulle forstyrre min indre yogiske varme. Og selv om smågnagere og krypende gjester kunne komme inn i min indre freds hall, så åpnet jeg selvfølgelig vinduet

Varmebølge. Foto © Karethe Linaae.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.