Hoogtelijn 3/2017

Page 38

Na vijftien jaar weer de bergen in

‘Wandelen doe je tussen je oren’ Vrijdagochtend 5 augustus, 4:30 uur. De laatste wandeling zit er alweer op. Ik lig te luisteren naar de rivier naast de hut, begeleid door de stromende regen en het gesnurk van een kamergenoot. In theorie zou ik nog twee uur kunnen slapen, maar ik ben klaarwakker. Al om negen uur ging bij mij het licht uit; uitgeteld. Toch kan ik nu de slaap niet meer vatten. Mijn lichaam voelt aan alsof het een week heeft gelopen en in gedachten komen de pieken en dalen weer voorbij.

O

p het moment van schrijven ben ik 29 jaar en heb ik net een huttentocht achter de rug. Na ongeveer vijftien jaar ging ik opnieuw de zomerse bergen in, samen met mijn vader van 64. Net als vroeger, maar dan zonder het gezelschap van mijn zusje en moeder. En dit keer overnachtten we in hutten op de berg in plaats van een kampeerplaats op de camping in het dal.

Lunch bij het bergmeer met het geluid van de waterval achter ons.

Terug naar de natuur Lang – heel lang – geleden was het niet meer dan vanzelfsprekend dat ik minimaal twee keer per jaar in de bergen te vinden was. In de winter trok ons gezin met de skibox op het dak richting de Alpen en in de zomer namen we de vouwwagen mee. Rond de pubertijd vond ik het steeds minder aantrekkelijk worden en toen ik eenmaal op mezelf woonde, ging ik veel minder vaak en

38 | HOOGTELIJN 3-2017

| TEKST EN FOTO’S LAURA SANNES

40_HL0317_R32_thema-weerindebergen.indd 38

22-05-17 09:17