__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

ANNONS

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S F R Å N N E W S FAC TO R Y

ANNONS

VINTER TIDER PLANERA DITT NÄSTA ÄVENTYR MED VINTERTIDER Nº1 OKT 2019

5

VINTERNS BÄSTA KÖP HÄFTIG VINTERKOMBO VANCOUVER OCH WHISTLER BLACKCOMB DRÖMMER OM EN VANLIG SKIDSEMESTER

FRIDA HANSDOTTER

FRIDA KARLSSON LÄNGDÅKNINGSSTJÄRNA MOT NYA MÅL


Njut av över 210 km pist och Österrikes största fallhöjder. Både de som gillar utmanade offpist eller sköna carvingsvängar hittar garanterat sin drömpist i Bad Gastein.


”Drömsemestern på drömhotellet Salzburger Hof i drömbyn Bad Gastein gjorde ingen besviken.” Dagens Nyheter

Alla middagar ingår värde 3 000 kr

”Efter 15 år som resejournalist har jag aldrig ätit en så god hotellmiddag.” Icakuriren

Vinterlyx på Hotel Salzburger Hof – Boka före 31 oktober och spara 3 000 kr –

Fantastisk skidåkning, långa pister och riktig afterski. Bad Gastein är en av Alpernas populäraste skidort och i hjärtat av byn står anrika Hotel Salzburger Hof, där mat och boendestandard är i absolut toppklass.

Ett hotell att förälska sig i På Hotel Salzburger Hof får du uppleva en unik servicenivå som är svår att hitta någon annanstans i Alperna. Under ett och samma tak ryms flera högklassiga restauranger, två spa-avdelningar och framförallt vackert inredda rum som skapar perfekta förutsättningar för en härlig vintersemester.

Femrätters middagar ingår När du bokar din skidresa till Hotel Salzburger Hof före 31 oktober så ingår sju stycken delikata femrätters middagar i resans pris, värde 3 000 kr. ”Underbart hotell. Här känner man sig både lyxig och sportig. Fantastisk mat, underbar utsikt och en miljö där man verkligen kan koppla av.” Ann E

Boka på www.alpresor.se eller 0771-20 20 20


SKIPASS

* 10% SKIDHYRA

* 20% *Läs mer om bokningsvillkorför rabatten på skistar.com


5 FEB, KL. 07.30

Rusningstrafik


Upplev en annan slags verklighet i vinter Glöm stressiga morgnar i kollektivtrafiken, slaskiga trottoarer och glåmiga blickar. Inte långt härifrån finns en annan verklighet, med soluppgång över fjälltopparna, perfekta pister och skidtrötta ben. Välkommen att uppleva vintern på riktigt!

Boka på idrefjall.se


KORT VÄG TILL LÅNGA ÅK I Branäs finns allt du behöver för en komplett skidsemester! Bara fem timmar från Stockholm hittar du 31 pister, upp till 3 kilometer långa åk och kvällsåkning till 19.00 varje dag. Boka nästa vintersemester på www.branas.se.

KORT VÄG TILL SKÖNA ÅK Två timmar norr om Stockholm finns 22 pister och snögaranti hela säsongen. Det perfekta utflyktsmålet för dig som vill ha fantastisk skidåkning och vinteraktiviteter för hela familjen. Läs mer på www.kungsberget.se www.kungsberget.se.


N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

SKIDGLÄDJE PÅ LÄNGDEN & TVÄREN LEK OCH GEMENSKAP, FRISK LUFT OCH MOTION,

N E W S FAC TO R Y

innehåll 13 Häftig Vinterkombo 17 Frida Hansdotter 20 7 vinterhotell att längta till 23 Idre Himmelfjäll 24 Frida Karlsson

NATURUPPLEVELSER OCH ÄVENTYR. För oss som älskar skidåkning innebär en resa till snön många olika saker. Det handlar om spänning men också om tid med vänner och familj. Det handlar om fysisk aktivitet men även om häftig after ski och god mat. I årets upplaga av Vintertider har vi försökt att täcka in allting.

26 Destination Åre 29 Funäsdalen 30 Lofsdalen

kom tidigt i år. Inte så konstigt. Jag har haft förmånen att få intervjua intressanta skidprofiler och skriva artiklar om några av Sveriges alla fantastiska skidorter. Det här numret av Vintertider är fyllt med inspiration inför nästa skidsäsong. Smaka er genom Åre, lär er längdåkningsteknik i Orsa eller skicross i Lofsdalen.

MITT SUG EFTER SNÖ

33 I skidboden 35 Storhogna högfjällshotell & spa 36 Quality Travel - Andorra

DU FÅR OCKSÅ MÖTA TVÅ FRIDOR – Hansdotter och

Karlsson – som bägge brinner för skidåkning. De har satsat på olika tävlingsgrenar men har många gemensamma nämnare – inte minst kärleken till snön.

38 Orsa Grönklitt 40 Reima

DEN SVAGA SVENSKA KRONAN gör att allt fler väljer att

stanna i Sverige på skidsemestern. Och det är inget dåligt alternativ. Backar och spår utvecklas ständigt liksom barnaktiviteter och krogar. Vintertider tipsar dig om en rad destinationer inför vinterns ljuvliga skidresor.

43 Den första skidresan

Är snö ditt rätta element? Välkommen till Vintertider!

47 Vinterresan - 4 höjdare

Ingela Engblom Skribent Vintertider

50 Historiskt med Stig Strand

44 Tänndalen

52 Snow talents - Freeride 57 Bjursås DENNA TEMATIDNING ÄR PRODUCERAD AV NEWSFACTORY MEDIA GROUP Projektledare: Mikael Kollberg | Försäljning: Claes Holmström, Sebastian Astorga och Madeleine Nordberg Omslagsfoto: Frida Hansdotter, Bildbyrån Form: Newsfactory Production | Tryck: Kroonpress Newsfactory AB, Sandhamnsgatan 63A, 2tr, 115 28 Stockholm 08-545 03 990 | info@newsfactory.se | www.newsfactory.se

58 Ramundberget 61 Trillevallen 62 Välkommen till...

Är du intresserad av en egen kundtidning och vill veta mer om hur vi kan hjälpa er? Kontakta Mikael Kollberg på 0708-60 90 57 eller mikael.kollberg@newsfactory.se

Fjällstationen vid Kungsledens södra port! Välkommen till Vindelfjällen Sveriges största naturreservat. Välkommen till Sveriges mest kompletta fjällområde. Välkommen till Hemavan Fjällstation För våra arrangemang och vårt program se vår hemsida. www.hemavanfjallstation.se E-Post info@hemavanfjallstation.se

V I N T E R T I D E R 11


START SOMETHING GREAT TODAY.

STARK VINTERPRESTANDA OCH UPP TILL 50%* TYSTARE KÖRNING MED SOUNDCOMFORT-TEKNIK

UPPGRADERING

ULTRAGRIP 9+

UPPGRADERING

ULTRAGRIP PERFORMANCE+

ULTRAGRIP ICE 2

ULTRAGRIP PERFORMANCE SUV

ULTRAGRIP ICE SUV

* Beroende på fordonstyp, dess hastighet och vägytan. Baserat på mätningar inuti fordonet, på väg, testat i februari 2018, januari 2018, november 2017 och oktober 2011 av Goodyears ingenjörer i Luxemburg. Däckstorlek: 225/55R17 på VW Passat Alltrack och Ford Kuga och 255/45R18 på Audi A7. SoundComfort-tekniken finns inte tillgänglig för UltraGrip 9+.

ULTRAGRIP ICE ARCTIC SUV

ULTRAGRIP ICE ARCTIC

LÄS MER WWW.GOODYEAR.SE


N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

N E W S FAC TO R Y

Högsta punkten. Queen Elizabeth Park ligger mitt i Vancouver och där finns stadens högsta punkt 152 meter över havet. Foto: Tourism Vancouver/Jason Lee Wang

VANCOUVER & WHISTLER BLACKCOMB

Häftig vinterkombo Att få slänga sig ut i Klippiga bergens berömda pudersnö ligger högt upp på många skidåkares bucketlist. Den mest lättillgängliga skidorten på Kanadas västkust är Whistler Blackcomb. Bara två timmar från Vancouver väntar ett snösäkert och utmanande skidsystem. Ett tips när du ändå åkt så här långt: stanna några dagar i Vancouver.

ANNARS ÄR VANCOUVERBORNA kända för att gå runt i leggings med en yogamatta under armen. Synen var inte ovanlig. Det är lätt att leva hälsosamt i en stad där friluftslivet bokstavligen finns mitt i city. Stanley Parks enorma grönområde bjuder in till både löpning och cykling. Därifrån går en underbar strandpromenad in till downtown. Skyskrapor och vitklädda berg reser sig mot skyn. Med utsikt över Stillahavsviken äter vi resans bästa måltid. Ljuvliga lobster rolls tillagade av pinfärsk hummer i nybakat bröd. ETT BESÖK PÅ GRANVILLE ISLAND är ett måste. Små pendelbåtar tar besökarna över False Creek till en halvö som tidigare varit ett marint industriområde. Idag rymmer byggnaderna en saluhall med närodlade produkter, hantverksbutiker, ostronbarer och ett bryggeri. Atmosfären är skönt avslappnad men här som överallt i Vancouver råder en lite melankolisk stämning. Ni

Foto: Tourism Vancouver /Nelson Mouellic

som drivs av en organisation som stöttar Kanadas ursprungsbefolkning. På taket står en stor Totempåle och i hotellobbyn säljs konst och föremål skapade av urinvånare i Vancouver. Det är mycket som överraskar i Vancouver. Här ligger Kanadas största Chinatown (Nordamerikas näst största). Vårt hotell ligger granne med det gigantiska området som helt saknar krimskramsbutiker anpassade för turister. Ett besök i Chinatown är som en resa till Asien. För souvenirer får man istället gå till Gastown, Vancouvers äldsta stadsdel. Här står The Gastown Steam Clock som är världens första ångklocka. Idag ett måste för alla instagrammande besökare. Kvarteren, med sin gamla bebyggelse, är charmiga och här finns en härlig blandning av hippa inredningsbutiker och mysiga barer. Mellan vårt hotell och Gastown ligger East Hastings.

VI BOR PÅ ETT LITET HOTELL

Utan förvarning, bara några steg från finkrogarna, passerar vi uteliggarnas och narkomanernas kvarter. Här är droghandeln öppen och dess offer synliga. I all tragik finns en omsorg där volontärer, poliser och ambulanspersonal är närvarande. På vårdcentralernas dörrar sitter lappar med varningar om dåliga partier. Vi blir illa berörda men aldrig rädda.

Foto: Tourism Vancouver /Nelson Mouellic

H

ÖGA BERG OCH vatten åt alla håll, supertrendiga butiker och charmiga gamla bryggerier. Vancouver har en oemotståndlig dragningskraft. Den dramatiska naturen är ständigt närvarande och människorna genuint vänliga. Vancouver har vid flera tillfällen utsetts till världens bästa stad och efter att ha tillbringat tre dygn här förstår jag varför.

Foto: Tourism Vancouver /Clayton Perry

V I N T E R T I D E R 13


N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

N E W S FAC TO R Y

»Området får runt tio meter snö per säsong vilket gör Whistler extremt snösäker. Skidåkningen skiljer sig mot den vi är vana vid i Europa. Förutom barnbackarna är det svårt att hitta riktigt enkel skidåkning.« som sett TV-serien The Killings känner igen den. De flesta scenerna är inspelade här trots att historien utspelade sig i Seattle. HÖJDPUNKTEN PÅ VÅR vistelse blev den svenska hockeyspelaren Elias Petterson. Jag tillhör dem som stänger av när det är hockey på TV men att se Vancouver Canucks på hemmaplan var en medryckande upplevelse. Det var ös från början till slut och eventet otroligt proffsigt genomfört. Efter tre dagar var det så dags att resa vidare upp i Klippiga bergen. Fantastisk skidåkning väntade men så här efteråt kan jag konstatera att det är till Vancouver som mina tankar återvänder. SKIDÅKARE FRÅN HELA VÄRLDEN vallfärdar till Kanada för

att uppleva den torra snön. Bergen är dramatiska med höga furor. Det kan komma en meter snö på bara några timmar och den är extremt torr och lätt. Från Vancouvers flygplats är det knappt två timmar till Whistler med bil. Skidorten är egentligen två och det riktiga namnet är Whistler Blackcomb. Anläggningen är Nordamerikas största och det var här OS gick av stapeln 2010. Mitt i byn står de olympiska ringarna kvar som ett minnesmärke. Centrum ser ut som en Disneystad med tinnar och torn. Till skillnad från många andra skidorter i Kanada är Whistler ganska exklusivt. Folklivet är ändå härligt med en skön blandning av jetsetare med ski-bums.

Foto: Tourism Whistler / Mike Crane

SNABBFAKTA Delstat: British Columbia Valuta: CDN Kanadensisk Dollar Tidsskillnad: -9 timmar Språk: Engelska och franska Flyg: Minst en mellanlandning. En variant är SAS till Chicago och sedan vidare med United Airlines eller med Icelandair via Reijkjavik. Många resebyråer har paketresor med Vancouver och Whistler. Inreseregler: För inresa med flyg till Kanada krävs ett Electronic Travel Authorization (eTA). Det är inget visum utan ett inresetillstånd (som ESTA vilket också behövs om flyget går via USA).

14 V I N T E R T I D E R

De två bergstopparna Whistler Mountain och Blackcomb har ungefär samma fallhöjd. Topparna når cirka 2 000 meter över havet och en gondol förbinder de två systemen. Peak2peak är över tre kilometer lång och högsta toppen över marken är 436. De som har anlag för svindel får blunda för ingen vill ju missa åken på andra sidan. OMRÅDET FÅR RUNT TIO METER snö per säsong vilket gör Whistler extremt snösäker. Skidåkningen skiljer sig mot den vi är vana vid i Europa. Förutom barnbackarna är det svårt att hitta riktigt enkel skidåkning. Rött motsvarar svart här hemma och svarta backar är oftast opistade branter. Det är bara en liten del av systemet som pistas. Anledningen är den stora mängden nysnö som alla jagar. Det finns till och med en app så att besökarna ska kunna följa – eller undvika – pistmaskinerna. Skidåkningen i de 200 nedfarterna är varierad. Breda långa backar och smala serpentinslingor i skogen. Brädåkare uppskattar området då det finns få flacka partier. ÄVEN OM WHISTLER BLACKCOMB är en glamouröst skidort är atmosfären personlig och varm. Du åker aldrig lift utan att prata med dina medresenärer. Alla säsongsarbetare från hela världen bidrar också till den positiva stämningen. Varje morgon möts du av liftskötarnas glada leenden: ”Have a good run guys, hope you’re finding freshies!”

Foto: Tourism Whistler /Justa Jeskova

Foto: Tourism Whistler /Blake Jorgenson

Foto: Tourism Whistler / Mike Crane


Säsongens nyheter är nu i butik.

Välkommen till naturen

NORRØNA FLAGSHIP STORE STOCKHOLM KUNGSGATAN 28

NORRØNA PRO STORE GÖTEBORG MAGASINSGATAN 28-22

NORRØNA PRO STORE ÅRE ÅREVEGEN 112

NORRONA.COM


N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

N E W S FAC TO R Y

FRIDA HANSDOTTER

DRÖMMER OM EN VANLIG SKIDSEMESTER Hon har tagit OS-guld och vunnit fem VM-medaljer. Nu längtar Frida Hansdotter efter att få njuta av skidåkning utan portar och prestationskrav. De alpina tävlingarna är över men inte skidglädjen. TEXT: INGELA ENGBLOM

V I N T E R T I D E R 17


N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

»Nu ser jag fram emot att äntligen få använda mina breda skidor. Jag drömmer om ”vanliga” skidsemestrar« DET VAR I MARS som Frida Hansdotter, 33 år, offentliggjorde att hon skulle sluta tävla. Med en fantastisk karriär bakom sig kände hon sig klar. – Det var ett perfekt läge eftersom jag nått mina drömmars mål. Jag är tacksam över att det inte var en skada som tvingade mig att lämna sporten utan ett noga övervägt val, berättar hon. PÅ FRÅGAN OM HON hunnit inse vad beslutet innebär svarar hon att det känns tryggt. I 15 års tid har hon haft 200 resdagar om året och minst två träningspass om dagen. – Det är underbart att få vakna i sin egen säng och träna för att det är kul och inte för att jag måste.

det var lite vemodigt när teamet åkte iväg för första träningen på snö i höstas och visst kommer hon att sakna adrenalinkicken som tävlingsmomentet ger. Det är kanske tur att att hon ska medverka i Mästarnas Mästare som visas i SVT under våren 2020. När vi talas vid är det bara tre dagar kvar innan avresan till den grekiska övärlden. – Det börjar kännas lite pirrigt men jag älskar utmaningar – det är det som tagit mig så här långt, säger hon. HON MEDGER ATT

I VÅRAS, NÄR BESKEDET KOM, kunde vi läsa att Frida Hansdotter skulle lägga skidorna på hyllan. Det var inte riktigt sant. Tvärtom så kommer hon att plocka fram fler par skidor. Fram tills nu har skidåkningen varit extremt inrutad. Äta, sova, träna och tävla. De dagar då snön fallit djup har träningen blivit inställd men för eliten har inte det inneburit puderåkning. Kropp och hjärna måste skonas och förberedas inför nästa tävlingsdag. – Nu ser jag fram emot att äntligen få använda mina breda skidor. Jag drömmer om ”vanliga” skidsemestrar, att få åka runt Sella Ronda i Italien, jaga djupsnö i Japan och prova heliski i Kanada. Att få uppleva en typ av skidåkning som jag inte hunnit med.

18 V I N T E R T I D E R

N E W S FAC TO R Y

HON BERÄTTAR, med värme i rösten, om när hon i våras gick på tur i fjällen. Med varm choklad och goda vänner. – Det är en ny värld som öppnar sig. Det är dock en utmaning för mig att inte sträva efter den perfekta svängen hela tiden. FÖRSTA GÅNGEN jag stötte på Frida Hansdotters namn var när Saltsjöbadens Slalomklubb

tränade i samma backar som hon på Gesundaberget. Lyckan var när barnen fick dela bygellift med Frida. Alltid glad och med uppmuntrande ord på vägen. Sedan dess har hon varit en förebild för de skidintresserade ungdomarna från Stockholmsförorten. En sak hade de gemensamt, de kom inte från någon alpin ort i Sverige. – Det är fantastisk att kunna visa för andra att en tjej från lilla Norberg kan nå hela vägen. Det är bara du själv som sätter gränserna, säger Frida Hansdotter.

ÄVEN OM NORBERG inte hade de högsta bergen var det en fantastisk ort för en sportintresserad tjej som Frida att växa upp i. Det fanns möjligheter att prova på alla slags idrotter. Och det gjorde hon. Att valet föll på skidåkningen är inte så konstigt. Pappa, Hans Johansson, tävlade för alpina landslaget under 70- och 80-talen och blev tränare i Norbergs Slalomklubb. Skidåkningen kom att bli en livsstil för hela familjen. – Utan mina föräldrars engagemang hade jag aldrig lyckats. Mamma skötte markservicen och pappa sprutade snö i backen. Vi valde att sätta oss i bilen på fredag istället för att gå på disco och åkte skidor på helgerna med familjen. HON BERÄTTAR om sin uppväxt med glädje. Allra roligast hade de hemma i Klackbergsbacken och därför kommer den alltid att vara hennes favoritbacke. Det var först när Frida kom in på skidgymnasiet i Malung som hon förstod sin fulla potential. – Polletten trillade ner och jag började satsa 100 procent. Belöningen fick jag redan sista året på gymnasiet då jag fick åka min första tävling i världscupen, berättar hon. UNDER HELA KARRIÄREN har hon varit extremt målmedveten. Det tog tio år av tävlande i

världscupen innan hon stod överst på pallen. Efter segern i Kranjska Gora 2014 följde framgång på framgång. Säsongen 2015-2016 tog hon hem hela slalomcupen och 2018 nådde hon sitt livs största mål. I Pyeongchang fick hon ta emot guldmedaljen i slalom. – Visst har det varit kämpigt ibland. Prestationspressen har varit stor. Men jag har alltid varit tacksam för att få ha min hobby som mitt yrke. För ett jobb, det har det varit. Hur ser framtiden ut: Nu vill jag bara landa. Låta det ta tid. Det är skönt med lite ovisshet efter ett så extremt inrutat liv. Min önskan är att kunna ge tillbaka till både sporten och mina samarbetspartners. Jag kommer bland annat att vara engagerad i Idre Himmelfjäll – men först ska jag ha roligt i Mästarnas Mästare och hoppas på att vinna. Vad har du för råd till andra unga skidåkare? Lita på dig själv och sikta högt. Viktigast är att ha kul!


N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

N E W S FAC TO R Y

FRIDA HANSDOTTER

Sport: slalom, storslalom Född: 13 december 1985 Ort: Norberg, Västmanland Klubb: Norberg SLK Hemmabacke: Klackbergsbacken Största meriter: OS-guld i slalom 2018 Vann världscupen i slalom säsongen 2015–2016. Aktiva år: 2001-2019 Pallplatser: 35w Aktuell med:

FOTON: BILDBYRÅN

Medverkan i Mästarnas Mästare i SVT våren 2020

V I N T E R T I D E R 19


7 N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

N E W S FAC TO R Y

VINTERHOTELL ATT LÄNGTA TILL

1.

TROLLTUNET Jag heter Stig Strand. Jag äger och driver en fjällanläggning i Hemavan som heter Trolltunet. Jag har jobbat som guide i över 30 år. Det fina med Hemavan är att man kan flyga hit varje dag utom lördagar. Planet landar 300 meter från min anläggning så vi hämtar bagage och våra gäster kan gå till oss. Så nära är det. Skidbackar och längdspår är på kort gångavstånd. Vi har Sveriges högsta fallhöjd från väg till topp. Vi har egen skoteruthyrning och fjällupplevelsen startar hos oss. Hälsningar Stig Strand

3.

www.hemavan.com

KATTERJOKK APARTMENTS På gränsen mellan Sverige och Norge, med slående utsikt över fjällvärlden, ligger Katterjokk Apartments. Ett bekvämt och praktiskt boende med 17 fräscha lägenheter som har plats för upp till fem personer. Samtliga lägenheter har eget kök och badrum och i samma byggnad finns både restaurang och matvarubutik. Här kan du njuta av fantastisk skidåkning i Katterjokk/Riksgränsen, spendera dagen längs skoterlederna som går alldeles utanför dörren eller pimpla nere på Vassijaure. Avsluta dagen i den vedeldade bastun på terrassen under dansande norrsken. Välkommen till en oslagbar naturupplevelse. www.katterjokk.nu

2.

BERGSHOTELLET I JÄRVSÖ Bergshotellet ligger vackert beläget på Öjebergets sydsida, mitt i alla aktiviteter i området: Järvsöbacken, Järvsö Bergscykelpark, Järvzoo och den mysiga byn. Ett bra val för barnfamiljen, konferensen eller affärsresenären som söker äventyret i form av skidåkning, cross country- eller downhillcykling med boende. Vi har 52 rum med totalt 240 bäddar, fyra konferensrum för upp till 100 personer och restaurang med cirka 200 sittplatser. Här finns stora rymliga familjerum, en vacker ljus restaurang med utsikt över berget, en skishop och skiduthyrning, allt under samma tak, vilket gör din vistelse både enkel och bekväm. www.bergshotellet.se

20 V I N T E R T I D E R


4. N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

N E W S FAC TO R Y

ETT AV DE PERSONLIGASTE HOTELLEN FINNS I HÄRJEDALEN I den västra delen av Härjedalen, Sveriges högst belägna landskap, ligger storslagna Funäsfjällen. En destination som är perfekt för att kombinera frisk luft och fantastisk natur med rekreation och spännande aktiviteter som ger lite extra krydda åt semestern eller företagsresan. Med ett varmt och personligt bemötande får du uppleva det bästa av den svenska naturen, vilket lett till utmärkelser som ”Årets Nyföretagare”, ”Årets Företagare” och 1:a på Tidningen Affärsvärldens lista ”Himmelska upplevelser” med mera. Under vintern är du mitt i Sveriges mest snösäkra område men oavsett årstid känns aldrig äventyren långt borta, vare sig du vill njuta av naturen eller tänja på gränserna. Bo med familjen Wagenius på Fjällbäcken lodge, en anläggning med anor från 1800-talet. Här kan du ta igen dig och äta gott med en helt oslagbar utsikt. Lodgen tar endast emot boende för ett sällskap åt gången på minst sex och maximalt 35 personer, vilket ger gruppen en mycket mer personlig upplevelse. Man märker fort av den familjära stämningen och ett tydligt fokus på att alla skall känna sig som hemma. www.fjallbacken.se

5.

DROTTNINGEN VID STRANDKANTEN Svallande, krusig, stilla, täckt av is: Östersjön är nära på Grand Hotel Saltsjöbaden. Sedan 1893 har vi fokuserat på värdighet och tradition. Nu adderar vi omtanke: Värme i vintermörkret, ett spa och högklassiga restauranger – bara 20 minuter från Stockholms city. www.grandsaltsjobaden.se

6.

YASURAGI – EN PLATS ATT ANDAS UT PÅ Välkommen till en helhetsupplevelse där det japanska badet står i centrum. Alldeles utanför Stockholms innerstad finns en plats skapad för att du ska få möjlighet att göra en förflyttning från den yttre vardagen och landa lite närmare ditt eget inre lugn. Låt vattnet i de varma källorna omsluta dig, låt sinnet tänka nya tankar och njut av vällagad hälsosam mat för att sedan finna djup nattvila.

7.

FJÄLLGÅRDEN I RAMUNDBERGET Fjällgården i Ramundberget är ett klassiskt fjällhotell med anor från 1936. Här möts du av värme och tradition i en miljö som bjuder in till samvaro och avkoppling för hela familjen.

Yasuragi erbjuder hotell, tre restauranger och japanskt bad med behandlingar och aktiviteter. Här finns även möjlighet för ditt företag att skapa möten som tar hänsyn till hela människan. Andas ut och återgå till vardagen stärkt av ny energi och mer kreativitet.

Fjällgården ligger vid vägens ände där fjällvärlden tar vid, precis vid Ramundbergets backar och spår vintertid. Här är det nära till stora som små äventyr och upplagt för en riktigt bekväm fjällsemester. I sällskapsrummen sprakar alltid en brasa och bjuder in till brädspel och mys efter en dag på fjället. I källarplanet finns en miniatyrlekvärld för barnen för lek på egen hand eller tillsammans med aktivitetsledare samt spelrum för de äldre barnen. Mor Britas restaurang serverar varje kväll en härlig trerättersmiddag med smaker från fjället och den lokala matkulturen.

www.yasuragi.se

www.ramundberget.se

V I N T E R T I D E R 21


i g n i i n g k n å i d n i k k å S d i k S ! n e ! l l n ä e l fj l s ä d fj n s a d l n å a l m å S Sm Begreppet Smålandsfjällen använder vi för att beskriva att Isaberg är ett riktigt skidberg med nedfarter i flera väderstreck, en vintersportort med camping, stugby, restauranger och skidshop, naturligt belägen mitt i vild­ marken och ett snösäkert skidområde med hundraåriga anor. Här finns södra Sveriges största skidanläggning med 8 liftar och 11 pister, från de barnvänligt gröna till den hisnande svarta. Behöver du vila benen eller bara pausa en liten stund från skidåkningen kan du prova vår nya fartfyllda aktivitet Isaberg Rodel Adventure.

Välkommen till Isaberg ­ ett härligt ställe för både kvällsåkning och helgutflykter! www.isaberg.com

itt i backen m e ic rv e s h yrning, oc Shop, skiduth WWW.SKIDSHOP.SE Se komplett sortiment på


N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

N E W S FAC TO R Y

IDRE HIMMELFJÄLL

SVERIGES NYASTE SKIDANLÄGGNING BYGG DIN EGEN FJÄLLDRÖM Byggklara tomter från 395.000 kr OS-medaljören och alpinstjärnan Frida Hansdotter är vår ambassadör och rådgivare på Idre Himmelfjäll. Hon dyker ibland upp på våra evenemang och tävlingar.

FAKTA IDRE HIMMELFJÄLL Boende SKI IN - SKI OUT 18 Nedfarter · 8 Liftar Skidskola · Skiduthyrning Längdskidåkning · Restaurang AFTER SKI · Turskidåkning 180 mil skoterleder · Skoteruthyrning Guidade skoterturer Hundspann www.idrehimmelfjall.se Facebook.com/idrehimmelfjall info@idrehimmelfjall.se Tel. 0253-402 00

I norra Dalarna djupt inne i de orörda skogarna ligger en magisk plats som nu håller på att vakna till liv - Idre Himmelfjäll, den första nya skidanläggningen i Sverige på 30 år!

VI ÄR EN MODERN ALPIN ANLÄGGNING där åkglädje

går hand i hand med miljötänk. Pistsystemet är byggt i ”Colorado”-stil med slingrande nedfarter framdragna genom trolsk fjällskog. Skogen är viktig på Himmelfjäll och därför har vi gallrat försiktigt för en naturnära skidupplevelse. Har du tur kanske du stöter på någon av alla de invånare som bott här på fjället sedan urminnes tider.

tar dig runt i det breda skidsystemet. Våra backar är naturliga, roliga, svängiga och omväxlande. Vi erbjuder gröna, blåa och någon röd nedfart där högsta fallhöjden är på 323 meter och den längsta backen mäter hela 3,2 kilometer.

18 NEDFARTER OCH 8 LIFTAR

FÖR DIG SOM VILL åka längdskidor finns spår som tar dig vidare ut i ett gnistrande vinterlandskap och Idre Fjälls 84 kilometer preparerade tränings- och motionsspår.

Välkommen till Idre Himmelfjäll i vinter!

EVENEMANG I VINTER

Invigning 17 december 2019 · Jul- och Nyårsfirande · Längdläger med Sportkullan · Skistarts testhelg GS/SG läger för U12 – U14 · Teknikläger med Håkan Westin · Familjeshow med Tomteland Slalomtävling för ungdomar · Familjedag i backen · Påskfirande · Avslutningshelg

V I N T E R T I D E R 23


N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

N E W S FAC TO R Y

FRIDA KARLSSON

Längdåkningsstjärna mot nya mål TEXT: INGELA ENGBLOM │ FOTON: BILDBYRÅN

FRIDA KARLSSON SLOG VÄRLDEN MED HÄPNAD FÖRRA SÄSONGEN. HON VAR BARA 19 ÅR GAMMAL OCH GICK SISTA ÅRET PÅ SKIDGYMNASIET NÄR HON TOG ETT BRONS, ETT SILVER OCH ETT STAFETTGULD I SITT FÖRSTA VM. NU LADDAR HON OM INFÖR NÄSTA SÄSONG. DET ÄR INTE LÄTT att få en intervju med Frida Karlsson. Hennes namn har blivit hett efter förra vinterns oerhörda framgångar. Nu hade en förkylning tvingat henne att avbryta ett träningsläger i Frankrike och hon fick lite tid över. När jag ringer är hon tillbaka i sitt älskade Sollefteå, där hon växt upp, funnit sin sport och gått på skidgymnasiet. – Det finns en skidkultur här som är helt unik. Jag är glad att ha fått växa upp på en plats där längdskidåkning är en naturlig del av livet, säger hon.

”To me it’s not about altitude gain or calories. It’s about spending a great day outside with people I care about. With Deuter I know I’ll get excellent carrying comfort.” CAROLINE NANTKE WITH THE NEW FUTURA PRO 34 SL

24 V I N T E R T I D E R


N E W S FAC TO R Y

ALLT GICK I EN RASANDE FART förra året. Efter en rad fina prestationer som junior blev hon uttagen i landslaget och fick åka till VM i Seefeld i februari. Frida Karlsson reste hem med tre medaljer i bagaget. Hon var då den yngsta världsmästaren genom historien och ett attraktivt byte för agenter och sponsorer. – Jag valde mamma, hon är min ”mammager”. Mina föräldrar vill mitt bästa och vet åt vilket håll jag vill gå. Det känns skönt att ha en rådgivare som jag kan lita på och som känner mig, berättar hon. MITT I ALL UPPSTÅNDELSE avslutade Frida Karlsson

gymnasiet. Tentorna väntade på henne när hon kom hem från VM. Sommaren blev en välbehövlig period för återhämtning. Tillsammans med pojkvännen och skidåkaren William Poromaa har hon inrett deras nyinköpta radhus och spelat golf. – Att fokusera på bollen och nästa slag har varit det bästa sättet att koppla bort skidåkningen för en stund. Det är skönt att få ägna sig åt en sport utan att behöva vara bäst, säger Frida Karlsson.

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

N E W S FAC TO R Y

SJÄLVKLART HAR VILAN varvats med hård träning. Löpning, styrka och rullskidor. Nu är träningen på snö i full gång och i november går första tävlingen av stapeln. Den här säsongen blir hennes första i A-landslaget men hon är inte nervös utan bara förväntansfull. – Jag längtar redan efter den första tävlingen. Det är belöningen efter all träning. Jag älskar att mäta mina förmågor och känna att jag blir bättre. HON SER FRAM EMOT en spännande vinter med nya utmaningar. Hennes målsättning är att bland annat genomföra Tour de Ski. – Tuffa scheman med flera tävlingar i rad passar mig både mentalt och fysiskt. Jag gillar konceptet med olika grenar där jag kan få visa att jag är ”all-round”, berättar hon. FRIDA KARLSSON UPPSKATTAR inte bara själva tävlings-

momentet utan också allt runtomkring. Kompisarna i laget, åskådarna och alla vackra platser. Hon försöker att njuta av livet som följer med framgångarna. – Det är viktigt att ha fötterna på jorden och ögonen öppna. Jag är så tacksam över att jag får hålla på med det som jag tycker allra bäst om, säger Frida Karlsson.

FRIDA KARLSSON

Född: 10 augusti 1999 Bor: Radhus i Sollefteå med pojkvännen Willliam Poromaa Klubb: Sollefteå Skidor IF Största meriter: VM-silver 10 km klassiskt VM-brons 30 km fristil VM-guld stafett Styrkor: Bra grundkapacitet i hjärta och lungor. Är orädd och har lätt för att ladda om mentalt.

V I N T E R T I D E R 25


N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

N E W S FAC TO R Y

ÅRE HAR ALLT OCH MER DÄR TILL Det hugger till i hjärtat när Åreskutan dyker genom vindrutan. Där står berget igen, lika imponerande som vanligt och med ett löfte om härliga dagar med massor av snö och häftig skidåkning. TEXT: INGELA ENGBLOM │ FOTON: DESTINATION ÅRE

Det är lätt att bli förälskad i både berget och byn. Skidåkningen sticker ut bland Sveriges fjäll då fallhöjden är högre och liftarna fler. Visst är de värsta lovveckorna rätt påfrestande med liftköer och väntelistor till krogarna men atmosfären och folklivet gör det ändå värt att resa hit.

ÅRE HAR LITE EXTRA AV ALLT.

MINA BARNS ALPINA TRÄNINGSLÄGER har fört mig och min familj till Åre ett otal nyårshelger. Dagarna är korta och nätterna kalla. De bästa åken får vi tidiga morgnar då VM-åttan öppnar före de andra liftarna. Innan solen och partymänniskorna går upp. Uppe på berget är det tyst, snökristallerna glittrar framför skidorna och det första dagsljuset kämpar sig upp över fjällkammen. Åres populära backe ”Gästrappet” har två ansikten. Nu, på morgonen, är den nypistad och folktom. Perfekt för stora svängar i egen rytm. På eftermiddagen är samma backe ganska pucklig och fylld med glada skidåkare. DAGAR DÅ VÄDRET TILLÅTER fortsätter vi upp Åreskutan efter de första morgonåken. Utsikten över 1de vintriga bjursås annons vintertider kortvecka.pdf 2019-10-11

fjällmassiven är mäktig. Med lite tur är Stendalsliften och Tväråvalvet öppet. Här, på andra sidan Skutan, är det alltid lugnare och vildmarken mer påtaglig. Eftersom vi klivit upp tidigt blir vi snart hungriga. Det är en fördel att komma före den värsta lunchrusningen, särskilt om målet är någon av systemets gourmetkrogar. En av våra favoriter i backen är Buustamons Fjällgård. Titta ordentligt på pistkartan innan ni åker hit för första gången. Det är lätt att köra för fort och förbi. Det timrade huset ligger avsides, bland låga dvärgbjörkar. Vänlig personal och en sprakande brasa välkomnar oss. Maten är vällagad av jämtländska råvaror. Renskav, egenstoppad korv och hembakat fikabröd. Lotta Florin är ägare och vd på Buustamon Fjällgård och hon menar att den stora konkurrensen i byn har gjort att alla krogar måste leverera på topp. – För vår del är det viktigt att gästerna får en minnesvärd upplevelse och vill besöka oss igen. Det går inte att fuska, då hittar gästerna ett annat ställe, säger hon. I SNART 30 ÅR har Lotta Florin och hennes syster utvecklat

08:26

Buustamons Fjällgård från våffelstuga till att bli en av Åres

Kortvecka i stuga fr 995 kr Boka vårt Ut-och-njut erbjudande med bl a 50% rabatt på inträde till relaxavdelningen och slutstädning. Gäller v 2-6 och 11-14. Läs mer och boka på www.bjursas.com

Boka på bjursas.com


N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

N E W S FAC TO R Y

bästa krogar. Att orten varit bidragande till framgången är hon övertygad om. – Åre är en oas för oss livsnjutare. Att restaurangerna håller hög nivå, att skidåkningen är grym och att allt är samlat runt ett berg lockar människor som uppskattar det goda i livet, säger hon. LUNCHEN BLIR OFTA HÖJDPUNKTEN på dagen i Åre.

Bordsservering och gourmetmat gör måltiden till en lyxig och avkopplande stund. Hummelstugan, Timmerstugan och Kastrullen är exempel på några andra krogar i backen där det serveras riktigt bra mat. Vi passerar dem alla under eftermiddagen då vi tar oss över hela systemet bort till Björnen. Det är skönt att ”åka på tur” med slalomskidorna på. Backar, natur och vyer varierar. Vi kommer lagom tillbaka till Åre när klockan börjar närma sig afterski. Utanför Fjällgården är det redan fullt med skidor och volymen hög. Hotellet är känt för sin röjiga afterski med liveband och dans på borden. Vi åker istället ner till torget och spänner av oss skidorna där. Det får bli en kall öl i foajén på Hotell Åregården. Trötta efter dagens åk och all frisk luft är det ljuvlig att bara slänga sig ner i en skön fåtölj.

DET ÄR BRA ATT sträcka ut benen efter en dag i pisten. Många tar sig en tur i Björnens eller Duveds längdspår. Själv älskar jag att promenera i byn. Det finns många mysiga butiker. Sportkläder och utrustning naturligtvis men även

KROGNYTT

Efter 11 år på Parkvägen 3 flyttar Supper Åre in i Villa Tottebos anrika lokaler. Krogen med influenser ifrån Latinamerika dubblar sin kapacitet. På Parkvägen 3, i Suppers gamla lokaler, kommer Asian Post Office (APO) att slå upp portarna! APO kommer att servera sina gäster mat och dryck med influenser från det asiatiska köket.

Restaurang Boquerian, kommer i vinter att kunna erbjud spanska delikatesser med fokus på tapas och pintxos. Perfekta för sociala middagar under skidsemestern. Pinchos öppnar på torget i Åre och utvecklar även ett nytt boendekoncept.

»Åre är en oas för oss livsnjutare..« mode och heminredning. Ett besök i Åre Hemslöjd på torget är ett måste. Vacker sameslöjd, smycken med vintermotiv och föremål formade av hantverkare i Åre. Byn liknas ibland vid Stureplan. Visst är många besökare Stockholmare och visst är krogutbudet delvis detsamma. Men Åre är ändå någonting annat. Lyxhotell ligger sida vid sida med enkla lodger, korvkiosker är grannar med finkrogar och barnfamiljer går på samma ställen som kändisar från storstan. – Åre är en skidort där gamla och unga möts kring kärleken till snön och skidåkningen. Mixen av människor gör att det alltid är en skön stämning, säger Lotta Florin. ETT EXEMPEL ÄR WERSÉNS. Bistrot, mitt i byn, har funnits sedan mina barn var små och vi har alltid känt oss välkomna där. Kritor på bordet eller skidfilmer i baren – för varje epok har det alltid funnits något som passat. Förr åt vi pizza, idag delar hela familjen på en flaska vin och äter vilt och vegetariskt. Nästa gång lär ungdomarna fortsätta på nattklubben. ETT PROBLEM MED Åre är att kvällarna inte räcker till. Det

är så många krogar att besöka. Broken är en institution som vi sällan hoppar över. Det går åt mängder av servetter för att få i sig de gigantiska portionerna av burgare och tacos. Ofta blir det partystämning innan maten ätits upp. Vinbaren Åre är ett trevligt tillskott i byn. Kreativa smårätter med internationella smaker serveras tillsammans med viner som en duktig sommelierer hjälper dig att välja. Dryckerna har

en central plats i Åre. Här finns flera mikrobryggerier och i källaren på Buustamons Fjällgård gör de sin egen sprit. – Pappa slogs i många år mot byråkratin för att få tillstånd att bränna lagligt. Det är bara ett av alla exempel på kulinarisk innovation som finns här i trakten, säger Lotta Florin. i Åre brukar jag längta till Duved. Det sägs att om lokalbefolkningen får välja så är det hit de åker. När det är riktigt mycket folk på Skutan eller när det blåser för mycket där är Duved ett bra alternativ. Från toppen av systemet syns renar som letar lava på de ödsliga vidderna. Långt borta är barerna och nattklubbarna. Kanske är det därför det är så lätt att bli förälskad i Åre med omnejd – här finns allt och lite till. EFTER NÅGRA DAGAR

FAKTA ÅRE

Antal liftar 46 Antal skidbackar 89 Högsta åkhöjd 1274 m.ö.h Fallhöjd 890 meter Total åklängd 192 km Snow Park & Fun Ride Kvällskidåkning december t.o.m. vecka10 Barnområde 4 stycken

V I N T E R T I D E R 27


WWW.PILOTE-HUSBIL.SE

Livet är ett språng in i det okända. Varje minut, varje timme och varje dag en överraskning för dem som är redo att gripa den. Sedan 1962 har Pilote levt intensivt med detta äventyr vid din sida. Alltid till ditt förfogande, våra husbilar och vans har aldrig slutat utvecklats och vårt sortiment har expanderat till: 6 längder, 3 olika utrustningsnivåer och hundratals olika planlösnings alternativ. Alltid bekymrad över ditt välbefinnande, har vi designat om våra inre utrymmen och skapat atmosfärer lika elegant som bekväm. Viljan att få dig att uppleva unika upplevelser, det är det som alltid har väglett oss. Alltid redo för nya önskningar för att uppfylla era drömmar om förändring av omgivningen. Nu är det upp till dig vart du vill åka och var du vill leva, Vi är redo. Är du?


N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

N E W S FAC TO R Y

FUNÄSDALEN

Riktig skidåkning i hjärtat av Funäsfjällen Rankad som en av Sveriges bästa skidorter enligt färsk undersökning från Nordic Bench. Välkommen till en äkta fjällby!

F

UNÄSDALEN MED SIN LEVANDE FJÄLLBY

är själva navet i Funäsfjällen, och den första destinationen du anländer till med bil. Vid foten av Funäsdalsberget ligger byn med sportbutiker, ICA och systembolag samt strax under 1000 bofasta invånare. Här finns också Hotell Funäsdalen, centralt beläget och öppet större delen av året. Hotellet tillhör den svenska fjällvärldens mer klassiska hotell med anor från 1947. Här finns en välkomnande fjällkänsla som sitter i väggarna sedan snart sju decennier. Hotellrummen har nyligen renoverats och finns i olika standard och prisklasser. Många av dem har utsikt över Funäsdalssjön samt fjällmassivet Skarvarna.

EFTER EN KORT PROMENAD från hotelldörren når du

Funäsgondolens dalstation. Därifrån tar turen upp till toppstugan på Funäsdalsberget knappt fem minuter. Häruppe, på 950 meter över havet, börjar några av Funäsfjällens största skidupplevelser. Fallhöjden per åk är hela 300 meter, den bästa siffran i hela Funäsfjällen. Generellt är det här vuxen skidåkning, det är ingen slump att många landslag tränar häruppe under tidig säsong. Fler än hälften av de 18 nedfarterna är röda och blå. Av de tre svarta är ”Nol i Egga” en av fjällens absolut brantaste. Men minstingarna är inte

bortglömda, de har hur kul som helst i de två (egna) områdena ”Lolandet” och ”lillparken Lolandet” som bjuder på banor, små hopp och terrängvågor och ligger alldeles intill ”Kåvans Gästcenter” med servering, solaltan, värmestuga och skidskola. Det finns även en park för dem som gillar att hoppa. Den är rankad som en av fjällens absolut bästa. VILL DU ÅKA LÄNGD finns ett längdspår längst upp på toppen, med milsvid utsikt över fjällen runt omkring. MISSA HELLER INTE Funäsdalens Toppstuga högst upp med 360 graders storslagna vyer kombinerat med god mat och dryck. Här är ett bra tillfälle att återses på lunch om en del av familjen åker längd och en del utför. NÄR DAGEN PÅ BERGET ÄR SLUT finns flera restauranger i byn. Hotellets egen restaurang erbjuder kvällstid en a´la carte meny med hög nivå och lokala råvaror från Härjedalens skogar, fjäll och sjöar. Det är mycket ren, vilt, fjällfisk och bär och svamp. Väljer du öl till maten är även den lokalproducerad.

www.funäsdalenberghotell.se

V I N T E R T I D E R 29


N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

N E W S FAC TO R Y

UPPTÄCK LOFSDALEN

HÄRLIG SKIDÅKNING & SKÖNT STUGMYS

TEXT: INGELA ENGBLOM

NÄR SNÖN HAR LAGT SIG BJUDER LOFSDALEN PÅ EN LIKA HÄFTIG SOM VARIERAD SKIDÅKNING I GENUIN FJÄLLMILJÖ. SKIDORTEN, I SÖDRA HÄRJEDALEN, ÄR EN PRISVÄRD OCH LUGN OAS MED VILDMARKEN UTANFÖR KNUTEN. LOFSDALEN KALLAR SIG för ”den lilla byn med den stora skidåkningen”. Från Stockholm tar bilresan mindre än sex timmar. Du märker när du kör in i byn och det är ingen tvekan när du har passerat den. När du bor vid Fjällanläggningen har du nära till det mesta och kan lämna bilen vid stugan och promenera till byn. Framförallt har du aldrig långt till skidåkning. Längdspår och pister väntar utanför dörren liksom hela service- och aktivitetscentret. FJÄLLET HOVÄRKENS BRANTER startar inte långt från byn och en bit upp väntar backar för både erfarna och nybörjare. De våghalsiga kan slänga sig nerför en av Sveriges brantaste pister och glidarna njuta av långa härliga svängar nerför fjället. Lofsdalen är framförallt ett mecka för barnfamiljen. Eftersom allt är koncentrerat är det enkelt att dela upp sig och hitta varandra igen. Medan de minsta håller till i barnbackarna, kör de lite äldre i skogsslingorna och tonåringarna hänger i parkerna. – Liftköer vet vi inte vad det är, säger Maria Hasselgren, VD för Destination Lofsdalen.

30 V I N T E R T I D E R


N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

N E W S FAC TO R Y

»Den lilla byn med den stora skidåkningen« SKIDSYSTEMET ÄR väl utvecklat med bland annat två stycken sex-stolsliftar, en skicrossbana och ett stort barnområde. I Snölandet syns maskoten Loffe hjälpa de minsta att komma igång med skidåkningen eller så busar han i lekparken intill. Dagar med riklig snö är baksidan på Hovärken ett paradis för offpiståkare. Orört puder i riktig vildmark. Det går också att hitta fin skidåkning på andra sidan sjön. Vandra på hudar upp till våffelstugan eller lifta bakom en vessla. Efter en stärkande fika väntar ett ljuvligt långt åk. MÅNGA VÄLJER LOFSDALEN för längdskidåkningens skull. Över tolv mil av välpreparerade spår går genom skyddad skogsterräng och över milsvida kalfjäll. Spåren prepareras dagligen för såväl klassisk- som fristil. De som vill längre ut i vildmarken har 15 mil rösade leder att välja mellan. Även skoterentusiaster uppskattar Lofsdalen för deras välpreparerade leder. Att också de spåras flera dagar i veckan har gjort orten till en populär skoterdestination. I LOFSDALEN BOR NI I STUGOR. Nytt för i år är ett område,

alldeles intill barnbacken, med stora lyxiga stugor. Ski Lodge 1125 kommer att ta emot sina första gäster i december. Från stugorna är det nära till pister och längdspår men också till aktivitetscenter och restauranger. – I Lofsdalen är det stugmys som gäller och det är vi duktiga på. Röjig afterski och stimmiga nattklubbar är inte vår grej, säger Maria Hasselgren.

TROTS ATT UTVECKLINGEN går framåt och stora investe-

ringar görs behåller den lilla orten sin genuina fjällkänsla. Lofsdalen är den perfekta destinationen för de som älskar skidåkning och längtar efter lugn och ro.

LOFSDALEN HAR BRA PRISER i jämförelse med andra skidorter. Liftkorten är betydligt billigare, ni får mycket stuga för pengarna och även skidskolan är prisvärd. Varför inte prova något nytt i vinter? Ta en lektion i hopp, telemark och skicross. Eller utveckla carvingsvängarna och tekniken i längdspåret? – Nästan all verksamhet drivs av familjer från byn. På så sätt kan vi vara både smidiga och prisvärda, berättar hon. ÄVEN OM LOFSDALEN är en genuin gammal by innebär det inte att orten är dammig. Här finns ett modernt aktivitetscenter, trendiga krogar och inte minst Lofsdalen Skybar. Den är fjällvärldens kanske mest spektakulära byggnad. Uppe på Hovärken, 1125 m.ö.h, ligger en bar i en rund glasbyggnad med 360-gradig utsikt. Här finns Europas högst belägna whiskylager och det bredaste utbudet av Mackmyra i hela världen. Det mest imponerande med Lofsdalen Skybar är ändå utsikten. Vid klart väder syns bergstoppar i Norge, Jämtland och Dalarna. På andra sidan Lofssjön brer ett oexploaterad fjällmassiv ut sig. – Det mest unika med Lofsdalen är att en helt orörd vildmark väntar utanför vår lilla by, säger Maria Hasselgren.

FAKTA DESTINATION LOFSDALEN 122 km välpreparerade längdspår 150 km rösade leder 25 nedfarter - brantaste 42 grader 26 335 meter nedfart 492 fallhöjdsmeter 9 liftar varav 2 stycken 6-stolsliftar 3 parker 1 skicrossbana Barnområde www.lofsdalen.com

V I N T E R T I D E R 31


BREAK THE L AW OF GRAVIT Y – BE

L E T `S H O PE YO U N E V ER N EED I T

Mammut Avalance Safety

M A M M U T. C O M

BOLD


N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

De Ä BAR Å´ÅK

N E W S FAC TO R Y

ÄR DET DAGS ATT INVESTERA I NY VINTERUTRUSTNING? BEHÖVER DU HJÄLP ATT FUNDERA VILKEN TYP UTAV SKIDA ELLER JACKA SOM PASSAR DIG BÄST? HÄR GER VI DIG VINTERNS BÄSTA KÖP!

K2 MINDBENDER 120! En pjäxa för dig som letar efter den perfekta mixen av freeride & touring. Byggd från K2´s framgångsrika Recon serie men med Tech inserts, ett avancerat walkmode och en innersko byggd för bättre gåfunktion. Endast 1650 gram i storlek 26,5. Pjäxan är 98mm i lästen vilken kan anses ganska smalt men det är en otroligt skön läst. Innerskon är av materialet Ultralon som är mycket formbart och väldigt isolerande. Skaftet är av Pebax, vilket är mycket lätt och nederdelen är av TPU vilket är formbart och stryktåligt. K2 Mindbender serien är för dig som inte vill kompromissa och som vill ha den mest mångsidiga pjäxan på markanden just nu. Från 24,5 - 30,5. Unisex storlekar.

K2 MINDBENDER 99TI. Alla Mindbender skidorna i serien som har metallförstärning är uppbyggda med en konstruktion som kallas Powerwall Sidewall. Detta gör skidan extremt kraftfull när man lägger den på kant och gör även skidan väldigt direkt & exakt. K2 Mindbender TI skidorna är för dig som vill kunna åka fort och stabilt över hela berget men som inte vill tappa på lekfullheten. 99Ti är skidan för dig som letar efter en kompromisslös skida som bara ber om mer. Du gillar när det går fort och skidan får absolut inte vara annat än extremt fartstabil. Helt magiskt om du gillar snabba åk på hela berget!

Pris: 5500 sek www.k2snow.com

Pris: 6500 sek www.k2snow.com

NORRØNA LOFOTEN GOGGLES Skidglasögonen har en förstklassig Zeiss-lins med ultimat UV-skydd och en behandling som förhindrar repor och imbildning. Den är formad och konstruerad för att ge ett brett synfält och god klarhet. Märke: Norrøna Årsmodell: 2019 Pris: 1799 Kr www.norrona.com

NORRØNA TAMOK GORE-TEX PRO BIB Byxorna är tillverkade i återvunnet 200D Gore-Tex Pro som ger en optimal kombination av stil och skydd samt håller dig garanterat torr både på storslagna puderdagar och under vårens slaskiga åk. Märke: Norrøna Årsmodell: 2019 Pris: 4999 Kr www.norrona.com

EVO SKIDHJÄLM I ABSOLUTA TOPPKLASS Evo är en högteknologisk hjälm som utvecklats för att fungera både för friåkning och racing. En skidhjälm i absoluta toppklass vad gäller design, säkerhet och komfort. Använd av alpinlandslaget. Pris: 1999 Kr www.bliz.se

V I N T E R T I D E R I S K I D B O D E N 33


VÄLJ ATT

VÅGA VINTER

Nej, att vägra vintern känns trist. Våra vackra valnötsmöbler värmer din vinter och ger ditt hem den där mysigt, ombonade känslan. Möbler att samlas vid, duka på och tala om. Ett gediget hantverk att leva med. Året om.

KRONHJORTEN

Klädhängare i valnöt

6 000:HJORTEN

Stol i valnöt

HJORTEN

Klädhängare i valnöt

HJORTEN

4 000:-

Bord i valnöt

13 000:-

6 000:-

HJORTEN

Bänk i valnöt

HJORTEN

Pall i valnöt

3 000:-

Unika designmöbler • 100-tals tygval • Skapa din drömsoffa • SWEEF.SE

6 000:-

S VERI GES SKÖ NA STE MÖ B LER


N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

N E W S FAC TO R Y

STORHOGNA HÖGFJÄLLSHOTELL & SPA

SNÖSÄKERT, GENUINT OCH AVSLAPPNAT OAVSETT OM DU ÅKER ALPINT, LÄNGDSKIDOR I PREPARERADE SPÅR ELLER GÅR PÅ TUR UPPE PÅ KALFJÄLLET SÅ BJUDER STORHOGNA HÖGFJÄLLSHOTELL & SPA PÅ ETT FANTASTISKT LÄGE I VACKER FJÄLLMILJÖ, DÄR DU KAN KLICKA I OCH UR BINDNINGAR DIREKT UTANFÖR HOTELLET.

STORHOGNA HÖGJÄLLSHOTELL & SPA i Vemdalen ligger

snösäkert, vid trädgränsen till fjället, 755 meter över havet. Liftar och spår ligger på glidavstånd från hotellet. Snön börjar ofta singla ner i början av november och ligger kvar till en bit in i maj. Från det första snöfallet finns preparerade längdspår på natursnö i toppklass. Totalt har destinationen sju mil avgiftsfria längdspår - och uppe på fjället finns mil efter mil med rösade leder i vacker fjällvärld. När man vill varva med alpint finns en handfull fina familjepister på Storhogna. Vill man åka brantare? Ta enkelt och bekvämt liften över till Klövsjö alternativt skidbussen till Vemdalsskalet eller Björnrike. – Läget på fjällkanten är perfekt och snösäsongen lång för våra gäster som erbjuds ett brett aktivitetsutbud ute som inne, oavsett om du kommer för skidåkningen, för spa och sköna behandlingar eller vår restaurang. Här finns något för allt och alla!

DEN FJÄLLNÄRA känslan följer med inomhus. Den avslappnade och natursköna stämningen du upplever i landskapet runt omkring Storhogna återspeglar sig i inredningen i den

trolska vinterträdgården, det underbart avkopplande spaet och vår förstklassiga restaurang. Kökets ambition är att ge sina gäster en av Jämtlands bästa matupplevelser. Här har begrepp som "lokalt" och "närodlat" alltid varit självklara. Kökets skafferi är fjällen, skogarna och sjöarna. Njut av ren, fjällfisk, bär och svamp tillagade av kreativa och nytänkande kockar. Frukost, lunch och de olika middagsmenyerna serveras dagligen i Vinterträdgården och i Sport & Eventhuset vid backen. ÄNNU MER AVKOPPLING och njutning väntar i fjällvärldens första och Vemdalens enda spa. Olika former av massage, kropps- och ansiktsbehandlingar, flärd och skönhet tillsammans med sittningar i väldoftande bastuar, bubbelbad och sköna simturer i pool med utsikt över Vinterträdgården.

i direkt anslutning till backen med skiduthyrning, sportbutik och café. Pisterna slutar 20 meter från entrén och ger begreppet ski in ski out ytterligare en dimension, oavsett om du vill fika eller shoppa nya skidor kan du sätta stoppsladden precis utanför dörren.

NYTT ÄR SPORT & EVENTHUS

V I N T E R T I D E R 35


N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

N E W S FAC TO R Y

ANDORRA

EN SKID- OCH MATUPPLEVELSE TROTS SÅ PASS SÄKER SNÖTILLGÅNG ATT BÅDE FREERIDE WORLD TOUR OCH DEN ALPINA VÄRLDSCUPEN LÄGGER DELTÄVLINGAR DÄR, KAN ANDORRA STOLTSERA MED 300 SOLDAGAR PER ÅR. SÅ OM DU UNDRAR VARFÖR DU SKA BESÖKA DENNA SKATTEBEFRIADE SKIDÅKARPÄRLA ÄR SVARET ENKELT ...MEN LÅNGT. FANTASTISK TORR SNÖ SOM FALLER PÅ NÄTTERNA, SOLIGA DAGAR, MASSOR MED PERFEKT PREPARERADE PISTER, EXTREMT ROLIG OFFPISTTERRÄNG OCH BILLIGA PRISER. VI TAR DET FRÅN BÖRJAN. Pyrenéerna är bergskedjan som ligger på gränsen mellan Frankrike och den Iberiska halvön. Pyrenéerna sträcker sig hela vägen från Medelhavet till Atlanten och är en underbart vacker bergskedja sommar som vinter. I Pyrenéerna, cirka 20 mil från Medelhavet, hittar vi furstendömet Andorra, en mikrostat i Europa inklämt mellan Frankrike och Spanien. Andorra har en lång tradition av bergsporter och skidåkningen här håller världsklass, med hög fallhöjd, långa backar och mycket gynnsamt väder. – Vattnet i Medelhavet värms upp under dagen och luften som färdas västerut är full av vattenmolekyler, när den passerar bergen på natten faller nederbörden i form av snö på grund av kylan. Men den starka solen bränner bort molnen redan tidigt på morgonen. Det är ett fenomen som ger dig som skidåkare upp till ett par decimeter nysnö när du vaknar och vackert väder på dagen, berättar Ulf Östmark på Quality Travel, som är representanter för Andorra i Sverige. Ulf har åkt skidor i Andorra över hundra gånger sedan 80-talet.

Henrik Harlaut är en av Sveriges mest framgångsrika freestyle skidåkare med segrar i X-Games och fina placeringar i OS. Dessutom har han skapat nya tricks som gett honom stor cred i skidvärlden. Henrik flyttade till Andorra 2014 och har blivit mer eller mindre en local nu, med en park uppkallad efter honom i Grandvalira, Sunset Park by Henrik Harlaut. Varför Andorra? – Jag var sugen på nåt nytt och ville få en ny start på min karriär. Inte på grund av att nåt var dåligt innan men kände bara att jag ville börja om och gå helt min egen väg. Första steget var att flytta dit ingen annan professionell skidåkare har flyttat till. Några kompisar hade varit här tidigare och jag hade hört mycket bra om landet. Sen när jag kom hit och fick se det med egna ögon var det bättre än jag nånsin hade kunnat tro.

SKIDPROFFSEN SOM ÄLSKAR ANDORRA 36 V I N T E R T I D E R

Vad gör skidåkningen i Andorra så bra? – Det finns allt som en freestyle skidåkare vill ha. Fem olika perfekt byggda parker, konstant bra väder, lätt och bra terräng att köra skoter i om man ska ut och filma pudersnö.

Vilket är ditt favoritskidområde där och varför? – Henrik Harlaut Snowpark :D - Det är min favoritpark som dom sedan ett år tillbaka döpt om efter mig. Parken är bara 100 höjdmeter men är byggd som en skatepark så att det finns lika mycket hopp och rails på bredden som på längden. De som jobbar där är också väldigt trevliga, bra och peppade på att konstant bygga om parken om man har några roliga idéer. – Den är öppen från 15:00-21:00 vilket hade varit en dröm för mig under min uppväxt då jag gick i skolan, men passar även bra nu – ifall det har snöat en meter över natten har man tid att på morgonen åka lössnö utan att behöva avstå en dag i parken, säger en alltid leende Henrik. Kristofer Turdell är världsmästare i friåkning och Vallnord är en av hans favoritdeltävlingar där han alltid gör bra ifrån sig. Första platsen i Vallnord 2018 gjorde att Kristofer säkrade sin världsmästartitel. www.qtravel.se


N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

N E W S FAC TO R Y

DETTA MIKROKLIMAT har gett Pyrenéerna många vintrar med magiskt snö. Som skidåkare kan du njuta av en kombination av soligt väder, restauranger som har fler bord på uteserveringen än inomhus, billiga taxfree-priser och framför allt mycket rolig skidåkning. Men Andorra är ett ganska nytt resmål för skandinaver. – När vi började jobba med Andorra var det i princip okänd mark, bara några få hade hört talas om Pyrenéerna som skiddestination och folk i allmänhet vet inte hur bra skidåkningen som finns där är, berättar Ulf. Man kan njuta av en gourmetlunch på en solig terrass till priset av en dagens rätt hemma i Sverige. Lägg till att en flaska vin på en restaurang kostar ca 12 Euro, som ett glas vin hemma.

Fantastisk torr snö som faller på nätterna, soliga dagar, massor med perfekt preparerade pister, extremt rolig offpist-terräng och billiga priser. QUALITY TRAVEL FICK UPPDRAGET att representera Andorra i Sverige i samband med att hela skidsystemet byggdes ihop och skidorterna satsade stort på att marknadsföra området. Det blev två skidsystem, Grandvalira och Vallnord. – Innan dess var det flera småsystem som ägdes av enskilda familjer. För drygt tio år sedan gick de ihop och anpassade liftarna så det blev två sammanhängande system. Resultatet är 210 kilometer pist i Grandvalira, Pal-Arinsal 70 km och Arcalis 30 km pist. Och riktigt bra offpist- och parkåkning, berättar Ulf. JUST NÄR DET GÄLLER PISTÅKNINGEN har Andorra ett äss i ärmen, förutom att snön är torr

och ger mycket bra grepp. Pistmaskinförarna är proffs från Sydamerika som jobbar året runt med att preparera pister. Under den europeiska vintern i Andorra och när det blir vinter i Sydamerika i skidorter i Anderna.

– Pisterna håller världsklass, det är en himla god känsla att lägga svängar på så bra underlag, du blir en bättre skidåkare av de fina förhållandena, säger Ulf med ett leende. – En annan fin grej med Andorra är nästan obefintliga liftköer. Systemet i Grandvalira exempelvis sväljer 120.000 skidåkare i timman, det gör att du får maximalt skidåkning under din vecka hos oss, menar Ulf. I ANDORRA BOR DU i olika byar som alla kan nås med ski-in/ski-out från något av liftsyste-

men, det ger dig möjligheten att anpassa hur du vill bo, vissa av byarna är lugnare och andra har ett större utbud av nattliv. – Det är dock lurigt att boka på nätet, en del hotell skyltar med egen lift, men då är det bara en lift just där och du måste åka taxi i 20 minuter för att komma till skidområdet. Bäst är att prata med oss direkt, vi är vad vi heter- ”Andorra Experten”, säger Ulf.

FÖRUTOM ANDORRA kan Quality Travel från och med denna vinter erbjuda resor till Baqu-

eira-Beret som ligger i de katalanska Pyrenéerna och är Spaniens största skidort. – Många av våra återkommande gäster har påpekat att vårt mantra är ”våga testa något nytt”, så de efterfrågade nya resmål i Pyrenéerna. Vi är väldigt glada att kunna erbjuda Baqueira-Beret som är en skidort i toppklass, menar Ulf.

V I N T E R T I D E R 37


N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

FAKTA ORSA GRÖNKLITT 3 500 bäddar 16 liftar 22 pister 130 km längdspår varav 9 är belysta Barnområde Alpin- och längdskidskola Skiduthyrning Skidsäsong oktober-maj Restauranger: Toppstugan och Ugglan & Björnen www.orsagronklitt.com

38

N E W S FAC TO R Y


N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

N E W S FAC TO R Y

I SPÅRET PÅ ORSA GRÖNKLITT

VÄSSA TEKNIKEN INFÖR VASAN Vallaproffs, slipning av högsta kvalitet och teknikinstruktörer på elitnivå. Orsa Grönklitt erbjuder det bästa av allt för längdåkning. 13 mil av spår, på riktig snö, lockar såväl rutinerade Vasaloppsåkare som nybörjare. TEXT: INGELA ENGBLOM

ORSA GRÖNKLITTS GEOGRAFISKA LÄGE kunde inte vara bättre. Det är bara fyra timmar från Mälardalen och ändå snösäkert. Kylan och snön kommer tidigt till Grönklitts höjder och stannar länge. – Det går en magisk gräns på vägen upp från Orsa. Det kan regna i byn men snöa på berget, säger Marcus Laggar, längdansvarig på Orsa Grönklitt.

en föregångare vad gäller att spara snö under bark. De första spåren är klara redan till höstlovet och håller ända in i maj. Det är en av anledningarna till varför många Vasaloppsåkare väljer att träna här. De 13 milen med spår är en annan. Längdspåren är kända för sin höga kvalitet och stora variation. Det finns allt från enkla barnspår till landets tuffaste elitspår. De går över myrar och fjäll, i skog och på väg.

ANLÄGGNINGEN ÄR

FÖR SEX ÅR SEDAN bestämde sig Orsa Grönklitt för att

göra en rejäl satsning på längdåkningen. Ett servicecenter uppfördes precis intill spåren vilket är ovanligt. Skidåkning är en materialsport som kräver kunskap och på Längdcentrum finns proffsen. Där kan besökarna testa, valla och slipa skidor, boka skidskola och be om tips och råd. – Hemligheten bakom vår framgång är personalen. De är alla entusiastiska skidåkare som brinner för teknik och utrustning. De vet hur de själva vill ha det i spåret, säger Marcus.

PARALLELLT MED LÄNGDÅKNINGEN har Orsa Grönklitt en

stor alpin verksamhet. Tidigare hängde skidskolorna ihop men sedan några år tillbaka är allt som har med längdåkning att göra, även skidskola och instruktörer, koncentrerat till Längdcentrum. Kunskap och kompetens har samlats på ett och samma ställe. Där arrangeras läger, tävlingar och olika events. – Timingen för vår satsning hade inte kunnat vara bättre. Motionstrenden boomar och intresset för längdskidåkning har aldrig varit större, säger han. ATT MARCUS BRINNER FÖR SKIDÅKNING råder det ingen tvekan om. Förutom att han själv är elitmotionär och ansvarar för Längdcentrum är han dessutom vallachef för Lager

»Vår målsättning har varit att bli bäst i Sverige och idag kan vi nog säga att vi är det.«

157 Ski Team som är Sveriges bästa långloppsteam. – Jag har en genuin passion för skidsporten. Är det nåt jag kan så är det att valla! ATT LEVERERA BRA SERVICE kring skidåkning handlar om mycket mer än bara träning menar han. Det gäller att få människor att må bra och ge dem positiva upplevelser. På Orsa Grönklitt bor gästerna i fina stugor med självhushåll men allt fler vill gå ut på krogen – åtminstone en av kvällarna. – Längdskidåkning är inte bara motion och havregrynsgröt som förr. Idag vill skidåkarna både äta gott och beställa in ett vinpaket, berättar Marcus. KOMPISGÄNGEN ÖKAR. Män och kvinnor, unga och gamla. De vill träna tillsammans men också umgås och ha trevligt ihop. Kanske är deras mål Vasaloppet. Då kommer de först en träningshelg (eller flera) för att sedan återvända när det blir dags för det stora loppet. Genom Orsa Grönklitts seriösa satsning på längd har de lyckats knyta an många Vasaloppsgrupper i Mellansverige. Det kan röra sig om gäng på upp till 70 personer. De går vallakurser och vässar tekniken i den välpreparerade snön. – Våra spår är tipp-topp. Här slarvas inte med något och spårmaskinerna är de senaste på marknaden. IDAG VÄLJER LÄNGDÅKARE, både på elit- och amatörnivå,

kvalitet före lågt pris. De vill ha kunnig personal och hög service. I Längdcentrum kan de testa nya skidor och få de gamla vallade på 10 minuter. – Vi vill vara bättre på allt. Vår målsättning har varit att bli bäst i Sverige och idag kan vi nog säga att vi är det, berättar han.

DET FINNS YTTERLIGARE en målsättning för Marcus och hans kollegor. De vill väcka intresse för längdskidåkning hos de som aldrig provat. Det är viktigt att förstagångsåkarna ska känna sig lika välkomna som eliten på Orsa Grönklitt. På Längdcentrum får de osäkra hjälp med allt från att hitta rätt utrusning till att lära sig den grundläggande tekniken. – Vi sänker trösklar och hoppas på många fler skidentusiaster!

V I N T E R T I D E R 39


N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

N E W S FAC TO R Y

Reimas hållbarhetslöfte Våra produkter är alltid giftfria och säkra att använda. Våra produkter är hållbara så att de kan användas av flera barn. Vi gör bara affärer med socialt och miljömässigt ansvarsfulla företag. Vi följer FN:s och ILO:s konventioner om mänskliga rättigheter och arbetssätt.

Kul i snön med varma kläder SNART ÄR DET DAGS ATT BYGGA SNÖGUBBAR OCH PLOCKA FRAM SKIDOR OCH SKRIDSKOR. LUSTFYLLT FÖR MÅNGA MEN INTE FÖR ALLA. DET KAN VARA EN UTMANING SOM FÖRÄLDER ATT FÅ SINA BARN ATT ÄLSKA VINTERN. VARMA OCH TORRA KLÄDER, FRÅN TOPP TILL TÅ, ÖKAR GLÄDJEN FÖR UTOMHUSLEK OCH SKIDÅKNING. TEXT: INGELA ENGBLOM │ FOTON: REIMA

SNÖ, KYLA, VÄTA OCH VIND. Hur ska jag som förälder tänka för att undvika blöta och frusna barn? Kattis Holmegård är säljare för Reima i Sverige med 15 säsonger som skidlärare på tre olika kontinenter bakom sig. Hon menar att riktigt bra kläder ökar barnens lust att gå ut och röra på sig. – Jag hör ofta föräldrar säga att det inte är någon idé att köpa overaller med hög kvalitet för barnen vill ändå inte gå ut. Men då undrar jag: vad är hönan och vad är ägget? Jag kan lova, att om barnen bara fick kläder som håller dem varma och torra så skulle de vilja leka utomhus, säger hon. REIMA HAR TILLVERKAT FUNKTIONSKLÄDER FÖR BARN I

Företaget startade i Finland efter andra världskriget då de tog tillvara på armens slittåliga material. Det blev starten för funktionskläder skapade för barn. Plaggen skulle vara sköna, torra, varma och ge utrymme för lek och rörelse. – Än idag slår Reimas hjärta för samma sak. Vår mission är att lära föräldrar att klä sina barn rätt och därmed uppmuntra till ett aktivt liv utomhus, berättar Kattis Holmegård.

75 ÅR.

REIMAS AFFÄRSIDÉ ÄR att erbjuda funktionella kläder, från topp till tå, för barn i åldrarna noll till tolv. Storlekarna går ändå upp till 164 centimeter. Kläderna passar för våra väderförhållanden och är sydda för rörelse och lek. Skidåkning är ett exempel på en aktivitet som ställer extra höga krav på funktionalitet. Du vill inte frysa i liften men inte heller bli för varm när du åker utför. KATTIS HOLMEGÅRD DELAR GÄRNA med sig av sina bästa tips. Närmast kroppen är ull det bästa materialet. Det håller värme samtidigt som det transporterar bort fukt och blir ull blött så fortsätter det att värma (till skillnad från bomull som håller kvar fukten och gör dig kall). Därefter följer ett eller flera lager beroende på temperatur i material som fleece

40 V I N T E R T I D E R

eller tjockare ull. Mellan plaggen skapas luftspalter som ger en behaglig temperatur. Det yttersta lagrets funktion är att hålla både vatten och vind borta. Även om ytterplaggen är stoppade bör de vara lätta och smidiga. – Hög kvalitet på stoppningen gör plagget fluffigt utan att det bli bylsigt vilket är bästa sättet att hålla värmen en hel dag, säger hon. ATT TÅR OCH FINGRAR lätt blir kalla det har vi alla erfarit. Inte minst vid skidåkning. Strumporna bör ha ullblandning så att de värmer även om de blir fuktiga. Primaloft är ett bra material på vantar. Det är ett syntetiskt dun som är lika varmt som fluffigt och framförallt tappar inte barnen rörelseförmågan trots att de har vantarna på sig. – Ett hett tips är att minimera alla glipor. Vantar, strumpor och halskragar måste gå omlott med ytterkläderna för att det ska vara kul att vara ute i kyla och blåst, säger Kattis Holmegård.

inte samma behov som tonåringar. Reimas kläder är anpassade efter ålder och typ av aktivitet. Overall är det bästa valet för de minsta som ska ut i snön medan de äldre vill ha lite tuffare kläder. Barnen ska både känna sig snygga och kunna leka obehindrat. – Vår design är alltid ”up to date ” men aldrig på bekostnad av funktion, berättar hon.

SMÅ BARN HAR

EFTERSOM KLÄDERNA har ett klassiskt snitt och håller högsta kvalitet kan en hel syskonskara ärva plaggen utan att bli ledsna för det. Kläderna är sydda med material som inte tappar fräschör eller fukt- och vindspärr. Tre barn kan utan problem använda samma plagg med bibehållen funktion. – Det är hållbarhet på riktigt. Alla kläder är dessutom giftfria vilket känns fantastiskt med tanke på att det är våra barn som ska bära dem, säger Kattis Holmegård.


E M P O W E R E D BY T H E N O R D I C S We’re one step closer to winter and thrilled to be releasing our strongest collection ever. Designed in Åre, with one foot on the mountain and decades of expertise in what it takes to move easily through shifting weather and terrain. More colourful, bolder and brighter. Discover the Backside Jackets & Pants and other great new pieces from Elevenate, all with our legendary fit and uncompromising attention to detail. We’re pretty sure you’ll be thrilled too.

www.elevenate.com


BUFF ÂŽ is a registered trademark property of Original Buff, S.A. (Spain)

100%

LIGHT MERINO WOOL

MERINO WOOL COOL

125

g/m

Lightweight Merino Wool Hat Lightweight Merino Wool Multifunctional Headwear Comfortable and natural 100% Merino Wool products designed for low and medium intensity outdoor activities.

SEAMLESS Versatile all-season performance.

Ultimate Nordic AS, 08-410 515 80, info@ultimatenordic.se

www.buff.com


N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

N E W S FAC TO R Y

Den första skidresan Är det äntligen dags för barnens debut i skidbacken och den första vintersemestern tillsammans? Skidskola, egen tid i pisten, afterski... Men det finns några saker att tänka på för att göra den första skidresan riktigt lyckad. FOTO: MICHAEL HALLGREN

FAKTA STÖTEN

Skidåkning • 48 nedfarter – i olika svårighetsgrader • Offpiståkning • SnowPark • Sälens längsta nedfart, 3 060 meter • Ett helt nytt snöläggningssystem Boende & utbud Välj mellan hotell, lägenheter och stugor. Här finns flera restauranger, pool, gym, bowling och affär. För familjen • Vargklubben med maskoten Vargy med barnen är lite läskigt. Många minns det första restaurangbesöket och den första flygresan. Att åka på skidsemester med små barn är en ännu större utmaning. Kommer de överhuvudtaget att att ta på sig pjäxorna och vilja gå ut i kylan? Johan Grandin har arbetat på Stöten i Sälen under många år och mött otaliga barnfamiljer på deras första gemensamma skidresa. – Det gäller att lägga förväntningarna rätt. Vi som älskar skidåkning har svårt att lägga band på oss men det underlättar att ta det lite coolt. ALLT DU GÖR FÖRSTA GÅNGEN

EN BRA INSTÄLLNING ÄR att se skidsemestern som en social resa, ett tillfälle att vara tillsammans utomhus och leka i snön. Barnvänliga pister underlättar liksom aktiviteter för barnen. – Vi har en Vargklubb där barnen kan pyssla, gå på skattjakt och busa på barnens egen afterski. När det blir dags för veckans skidtävling tipsar Vargy om vad de ska tänka på, berättar Johan. BARN TYCKER OFTAST OM att leka med andra barn och därför brukar snöträningen gå bättre om de får vara tillsammans

med jämngamla under roliga former. Johan har sett många exempel på föräldrar som varit för seriösa eller för oroliga. – Vi har satsat på personal som har riktigt bra hand om barn och förra året investerade vi i ett helt nytt familjeområde.

• GameZone. ett stort ”hang out”, där du kan utmana familj och vänner i olika roliga sportaktiviteter. En fristad för ungdomar medan föräldrarna får avsluta sin middag i lugn och ro. • Skidskola

JOHAN MENAR ATT det gäller att vara realistisk med hur

mycket man som förälder kommer att få åka själv. Ett tips är att dela upp sig. Är barnen små orkar de oftast inte en hel dag och då kan de vuxna turas om att gå in och spela spel i värmen. Skidskolan ger de allra bästa förutsättningarna för en lyckad resa, för barnen naturligtvis, men även för föräldrarna som får egen tid i backen. – Därför är det viktigt att välja ett skidområde med varierade nedfarter. Vi har pister för alla nivåer, bra offpiståkning och en SnowPark. Det gäller att alla blir nöjda. När är det dags att sätta på barnen skidor? – Så fort de kan gå! Oftast dröjer det till 4-5 års åldern innan de är tillräckligt utvecklade för att kunna göra en plogsväng. Ju yngre ditt barn är vid debuten desto snabbare kommer du att bli omåkt i backen.

V I N T E R T I D E R 43


N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

N E W S FAC TO R Y

UPPTÄCK TÄNNDALEN

SKANDINAVIENS BÄSTA SKIDORT

År efter år väljer skidälskande entusiaster att återvända till Tänndalen. Länge har de haft orten för sig själva men nu avslöjar vi deras hemlighet. Följ med till ett lika magiskt som snösäkert skidparadis. TEXT: INGELA ENGBLOM

i västra Härjedalen, på gränsen till Norge. Skidområdet hör inte till de mest kända i Sverige men har i år blivit utsett till Skandinaviens bäst skidort av analysföretaget Nordic Bench. Förutom en varierad skidåkning var det bemötandet som gjorde Tänndalen till favorit. Rasmus Bent är ansvarig för sportshop/skidythyrning och han berättar att även om anläggningen är stor till ytan och antal backar så har verksamheten en småskalighet som känns genuin och personlig. – Besökarna blir sedda! Vi som jobbar här känner igen återkommande gäster och hälsar dem hjärtligt välkomna tillbaka.

TÄNNDALEN LIGGER

MÅNGA AV TÄNNDALENS STAMMISAR har lärt sig att åka

skidor här när de var små. Under en period i livet väljer de kanske alperna istället men när de sedan får egna barn återvänder de till platsen där allting började. – Hit kan alla åka och få en härlig skidupplevelse. I backarna syns småbarn tillsammans med sina mor- och farföräldrar, avancerade slalomåkare och hoppande ungdomar, säger Rasmus.

SYSTEMET GÅR genom en vacker dalgång. Från början var det fyra familjer som hade varsin lift med egna backar. Idag binds dalstationerna ihop av ett stort liftsystem. Under en

44 V I N T E R T I D E R


N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

N E W S FAC TO R Y

»Gillar du skidåkning kommer du att älska Tänndalen!«

dag kan du göra en utflykt, fram och tillbaka, mellan Hamra i väster och Svansjöliftarna i öster. När ni blir trötta och hungriga finns det allt från finkrogar till mysiga fik att välja mellan. Det stora antalet backar – nästan alla i fallinjen – sväljer många skidåkare och det blir aldrig trångt. – Du kan göra stora svängar utan att vara orolig för att krocka, säger han.

TÄNNDALEN BJUDER PÅ skidåkning ovanför trädgränsen i

TÄNNDALEN ÄR KÄNT för att vara snösäkert. Ofta faller det

riktiga fjäll. Ett 60-tal toppar reser sig ur de vita vidderna. Skidälskare kan verkligen få sitt lystmäte stillat. Majoriteten av besökarna är kombiåkare. De kör alpint hela dagen och tar en sväng i längdspåren före middagen. Det finns goda möjligheter till toppbestigningar och på vårkanten ger sig de flesta ut på de rösade lederna över fjället. – Vi har en svårslagbar turåkning. Fantastiska vyer och inte mindre än sex våffelstugor väntar på fjället!

DE FYRA DALSTATIONERNA har varsitt park-/lekområde i olika svårighetsgrad. Hamra passar bäst för de allra minsta och i Svansjön hänger ungdomarna. I Freeride Paradise finns hopp och rails gjorda av fjällbjörk från trakten vilket, enligt Rasmus, ger en skön och naturnära känsla.

DET FINNS GÅTT OM olika boenden i dalgången. De som vill ha ski-in ski-out väljer Ski Lodge Tänndalen i Hamra. Här bor gästerna i fina lägenheter med tillgång till restaurang och en härlig lounge med sprakande brasa. Vänta inte med att boka för nu sätter säsongen snart igång. Redan i slutet av oktober kommer de första träningsgrupperna och sedan stänger inte backarna förrän i början av maj. Rasmus längtar efter att snart få återse ”sina stammisar” men ser lika mycket fram emot att välkomna nya gäster. – Gillar du skidåkning kommer du att älska Tänndalen!

fem meter snö under en säsong. De återkommande skidentusiasterna uppskattar natursnön och de välpreparerade pisterna. Rasmus menar att gästerna får mycket valuta för liftkortet eftersom det är bra snö hela dagen. Backarna blir sällan uppkörda och håller sent in på eftermiddagen.

FAKTA TÄNNDALEN 53 nedfarter 12 liftar Skipasset gäller i hela Funäsfjällen (totalt 137 nedfarter) 30 mil preparerade längdspår 45 mil rösade leder www.tanndalen.com

V I N T E R T I D E R 45


MÖTEN PÅ TOPP På Alpine Legends har vi en passion: Berg. Vi tror att vi kan få ert gäng att växa i denna miljö. Boosta hela gruppen. Sätta upp nya mål. Skratta, utmanas och skapa oförglömliga minnen tillsammans. Få med hela kontoret, till våra alpina mötesrum. Vi har skräddarsytt resor till mer än 70 skidorter. Har ni åkt skidor i San Colombano, Saint-Lary-Soulan eller Tschiertschen? I så fall kanske ni redan åkt med oss. Annars är det hög tid. Vi gör företagsresor var som helst, bara det lutar.

ALPINELEGENDS.SE


N E W S FAC TO R Y

vinterresan H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

4

N E W S FAC TO R Y

FRANKRIKE LA FLAINE

HÖJDARE

Alper eller Pyrenéer? Puder eller nypistat? Raclette eller tapas? Det är hög tid att boka vinterns skidresa. Här tipsar Bon Voyage om fyra helt olika vinterdestinationer i Europa.

BARA EN DRYG TIMME från Geneve, i Le Grand Massif, ligger La Flaine. Låt dig inte avskräckas av betongbebyggelsen. Den bilfria skidorten byggdes som ett konstprojekt på 60-talet och med lite ansträngning går det att se skönheten i byn. Det är väldigt funktionellt och vart du än bor är det i princip ski-in-ski-out. Liftsystemet sträcker sig runt hela berget men har också förbindelse till Les Carroz, Samoëns, Sixt och Morillon. Det finns backar så det räcker och ett stort offpistområde. Byn är känd för att vara snösäker och många nedfarter är dessutom vända mot nordväst vilket gör att snön håller länge. Uteserveringarna har lyckats hitta sollägen och serverar vällagad fransk mat. Det vanligaste boendet är i lägenhetshotell. Ett exempel är Résidence La Forêt med bra läge och rymliga rum. UCPA (ideell fransk organisation för sport och friluftsliv) har ett center i byn som håller hotellstandard och erbjuder ett fullspäckat aktivitetsutbud på berget.

Kilometer pist: 265 Missa inte: utomhuskonstverket ”La tête de Femme” av Pablo Picasso. FOTON: ©MONICA DALMASSO

SPANIEN BAQUEIRA-BERET BAQUEIRA-BERET LIGGER I PYRENÉERNA och är Spaniens

största skidort. Det är ett relativt okänt och oexploaterat område med lika härlig skidåkning som i Andorra. Bergen har samma höjd, systemet är lika stort och maten håller samma höga kvalitet. Alla i familjen eller kompisgänget kan hitta sin svårighetsnivå i pisterna och liftköerna är få. Backarna är breda och det finns gott om utrymme för att ta ut svängarna. Baqueira-Beret består av fyra sammanhängande skidområden med lägenhets- och hotellkomplex, och naturen runtomkring är storslagen. Trodde ni att snön skulle vara våt och klibbig här? Spanien överraskar med krispigt puder. Ni flyger antingen till Toulouse på två timmar från Arlanda eller till Barcelona på cirka fyra timmar. Antal kilometer pist: 157 Missa inte: De fina längdåkningsspåren på 4 och 7 kilometer.

vinterresan FOTON: ©BAQUEIRA BERET

V I N T E R T I D E R 47


N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

N E W S FAC TO R Y

vinterresan ITALIEN ARABBA DE FLESTA HAR NOG hört talas om Sella Ronda. Det är den 26 kilometer långa alpina skidsafarin kring Sellamassivet. Den går att hoppa på från flera orter och åka åt bägge hållen. Medsols den ena dagen och motsols den andra. De blir garanterat olika upplevelser. Men det finns andra mer spektakulära åk i massivet. I mitten reser sig det glaciärklädda berget Marmolada. Ta kabinbanan upp till Punta Rocca på 3309 m.ö.h. och åk den 12 kilometer långa pisten nerför glaciären. En annan tur, vilken anses vara den vackraste i Dolomiterna, går från Armentarola. Väl nere väntar hästar på att dra skidåkarna tillbaka till liften. Bor gör ni med

48 V I N T E R T I D E R

fördel i Arabba där backarna är lite brantare. Här råder hög charmfaktor i genuin bergsby. Där finns många mysiga pensionat som erbjuder halvpension men även lägenheter att hyra via förmedlingssajter. Flyger gör ni till Bergamo, Innsbruck, Verona eller Venedig. Antal kilometer pist: 500 Missa inte: Aperol Spritz på en av Arabbas uteserveringar efter skidåkningen (vildare afterski än så blir det inte).


N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

N E W S FAC TO R Y

SCHWEIZ VAL D’ANNIVIERS VAL D’ANNIVIERS är en oupptäckt pärla med fantastisk skidåkning, vänliga människor och total avsaknad av liftköer. Det tar tre timmar med bil från Geneve men det är värt varenda minut. Val d’Anniviers ligger i kantonen Valais och består av fem skidorter. St Luc och Chandolin hänger ihop liksom Grimentz och Zinal. Vercorin ligger lite för sig själv. De två förstnämnda systemen bjuder på mängder av backar i varierad svårighetsgrad. Vid nysnö är offpiståkningen lättillgänglig och bitvis utmanande. Att vandra på stighudar och snöskor är också populärt i dalen. Byarna är vykortsvackra med gamla alphus i mörkt trä och snirkliga gränder. Byarna ligger högt. St. Luc som är en populär utgångspunkt ligger på 1655 meters höjd. Här kan ni bo på Hotel Bela Tola, ett anrikt familjehotell med utsikt över dalen och Matterhorn. Ännu högre upp, på 2 000 m.ö.h. ligger Chandolin Boutique Hotel med kanske Europas vackraste läge.

Kilometer pist: 200 km Missa inte: raclette gjord på ostar ifrån dalen FOTON: ©VALAIS/WALLIS PROMOTION

vinterresan Hotel Hoheneck | Engelberg | Schweiz

Välkommen till Engelberg

Hotel Hoheneck SER FRAM EMOT DITT BESÖK!

500 meter till Europas bästa pister • Livemusik • 47 rum och 95 bäddar • Halvpension • Bastu Shuttlebuss till liften utanför dörren • Lounge Bar med matservering • Konferensfaciliteter Tel: +41 41 500 11 80 | www.hotelhoheneck.com

V I N T E R T I D E R 49


N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

N E W S FAC TO R Y

FRÅN ”TÄRNA-LASSE” TILL VÄRLDSCUPSSEGRAR

OM EN STORARTAD SLALOMKLUBB I EN LITEN FJÄLLBY HISTORIEN OM TÄRNABYS ALPINA FRAMGÅNGAR ÄR OSANNOLIK. HUR ÄR DET MÖJLIGT ATT EN LITEN BY MED 600 INVÅNARE KUNNAT PRODUCERA SÅ MÅNGA TALANGER? INGEMAR STENMARK, STIG STRAND, ANJA PÄRSON OCH JENS BYGGMARK ÄR BARA NÅGRA AV DEM.

50 V I N T E R T I D E R H I S T O R I A


N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

N E W S FAC TO R Y

ALPINT, VÄRLDSCUPEN, SLALOM, TÄRNABY. SLALOM: STIG STRAND, SVERIGE I CENTRUM.

FRAM TILL 2011 hade Tärna IK Fjällvinden lyckats ta hem 132 segrar i den alpina världscupen och dessutom ett antal OSoch VM-medaljer. I förhållande till Tärnabys befolkningsmängd är bedriften inte logisk. Hur blev Tärna IK Fjällvinden en av världens mest framgångsrika alpina skidklubbar? – Så fort det blev snö tillbringade vi all ledig tid i backen. Det var vår fritidsgård, berättar Stig Strand, en av klubbens framgångsrika alpinister och som idag driver fjällhotellet Trolltunet.

»Vi växte upp i slalombacken och utan närhet till den hade vi inte nått samma resultat«

BILDER: BILDBYRÅN TEXT: INGELA ENGBLOM KÄLLA: TÄRNA IK FJÄLLVINDEN

I TÄRNABY ÄR skidåkningen en del av byns kultur och klubben har en självklar plats i samhället. Det finns en lång tradition av engagemang på ideell basis. Utan eldsjälar är det svårt att nå sådana framgångar. Generation efter generation har fört och för slalomtraditionen vidare vilket präglar hela Tärnaby. Tillgängligheten har varit bidragande till att den lilla fjällbyn fostrat fler alpina mästare än någon annan ort i världen. – Vi växte upp i slalombacken och utan närhet till den hade vi inte nått samma resultat, säger han. TÄRNABYS FRAMGÅNGSSAGA har sin början redan 1928 då Skidklubben Tärna IK Fjällvinden startade. Längdåkningen dominerande men det förändrades 1937 när slalomsektionen startade. Den alpina eldsjälen Erling ”Tärna-Lasse” Larsson lyfte under 40-talet klubben till nya nivåer. Han tävlade inte själv men satte banor och stöttade ungdomarna i backen. Den första alpina stjärnan från Tärnaby hette Hans Olofsson och han skulle komma att vinna åtta individuella SM-guld. Med honom växte en vinnarkultur upp och allt fler barn och ungdomar började dra sig till backen. På 60-talet kom de första internationella framgångarna med Bengt-Erik Grahn och tio år senare inleddes Stenmarkseran. DEN 17 DECEMBER 1974 förändrades allt på bara några sekunder. Ingemar Stenmark vann sin första världscupsseger och i och med det sattes Tärnaby på världskartan. Sammanlagt vann han 86 världscuptävlingar, två OS-och fem VM. ”De e bar å åk” gjorde honom till en älskad legend som lyckades samla hela landet framför TV-rutan. Samtidigt gjorde barndomsvännen Stig Strand en lysande slalomkarriär med två världscupssegrar 1982/83. De två hade växt upp tillsammans på Slalomvägen i Tärnaby. Efter skoldagens slut sågs de gå med skidorna på axeln mot Laxfjällets brant. – Det tog bara några minuter att promenera till träningsbacken, vår favoritlekplats. Tärna IK Fjällvinden blev vårt andra hem, berättar Stig Strand. DERAS VÄNSKAP OCH NÄRHETEN till backen bidrog till framgångarna. Att de var naturbegåvningar med vinnarmentalitet likaså. Den roll som Tärna OK Fjällvinden har spelat ska inte heller förringas. Än idag har klubben en central roll i byn och nya talanger odlas. Med vassa stålkanter och hjälm på huvudena svischar ungdomarna ner mellan portarna. Borta är de långa smala skidorna och de stickade Stenmarksmössorna med nallar på. Mycket har hänt sedan 1974.

V I N T E R T I D E R H I S T O R I A 51


N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

N E W S FAC TO R Y

E ID R E E R F S T N E L SNOW TA

å p n e s l u p r a t r e d i t r e t vin e r a k å i r f e d n e å t s m a r f f yr a SOFIE GIDLUND

Ålder: 23 Kommer från: Kiruna. Åker: Freeride World Qualifiers. Var började du åka skidor? Min skidkarriär startade vid två års ålder på det lokala stadsberget i Kiruna, Lousavaarabacken. Även Riksgränsen, mitt hemmaberg har haft stor betydelse och format min resa som skidåkare.

TEXT: FREDRIKA ENGBLOM @FREDRIKAENGBLOM FOTO: EMRIK JANSSON

Vad fick dig att ta steget från alpint och puckel till freeride? Jag är inskolad som alpin raceåkare till en början men har alltid haft med mig friåkning i och med djupa ”connections” med Riksgränsen. Jag tappade en del av skidglädjen efter många år av elitsatsning men fann glädjen till bergen och skidåkning igen genom freeride. Friheten att själv välja linje utifrån terräng, förhållanden och känsla inspirerar migt. ”Att få måla sin egen tavla på berget”. Tävlingsmomentet ger även mycket energi i och med det stadie som uppkommer under ett tävlingsåk. Man blir sitt bästa jag och det finns inget annat i världen just då, än dina skidor mot snön, den tänkta linjen och känslan av att utmana dig själv.

Hur ser den kommande säsongen ut för dig? Kommande säsong kommer att spenderas nere i schweiziska Engelberg. Förhoppningsvis en massa puderåkning och go-häng kombinerat med resor och tävlingar runt på FWQ-touren. Hur laddar du upp under försäsongen? Under sommaren jobbar jag i gruvan i Kiruna. Under hösten pluggar jag till Ekoentreprenör på distans mot Mittuniversitetet. Detta kombinerat med en hel del träning i alla slags olika former. Jag kommer att ha en bas i Åre under hösten och inspireras av många duktiga skidfantaster. Bästa låt att lyssna på innan ett race eller åk? Come and Get Your Love – Redbone Vem är din största skidinspiration? Många. Men framförallt Jackie Paaso och Michelle Parker. Bästa skidfilm? Shades of winter – Between. Favoritskidort? Riksgränsen. Var kan vi följa dig på sociala medier? @sofiegidlund och www.sofie-gidlund.com

snow talent FOTO: ZOYA LYNCH

EVELINA NILSSON

Ålder: 28 Född: Luleå Åker: Freeride Var började du åka skidor? När jag var liten växte jag delvis upp i Luleå så de första svängarna togs i Måttsundsbacken tillsammans med pappa. Senare under uppväxten blev det mycket Riksgränsen, Hemavan, Tärnaby, Kittelfjäll och Dundret. Vad fick dig att ta steget från alpint och puckel till freeride? Friåkning för mig har alltid varit det jag älskar mest. Puckeln lärde mig massor om mig själv och utvecklade mig som åkare men när jag gått ut skidgymnasiet kände jag att mitt pepp inte fanns där längre. Jag valde att ta en säsong ledigt från tävlingarna. Mina vänner fick mig ändå att ställa upp på SBMC (Scandinavian Big Mountain Championships) i Riksgränsen. Jag åkte dit och var sjukt nervös men när jag väl åkte ut ur gaten kände jag, ”wow vad kul det är att åka skidor”. Jag vann tävlingen men vinsten var mycket större än resultatet. Den berättade för mig att jag kan, att allt är möjligt och att det enda jag någonsin behöver göra är att ha tillit, faith och följa min inspiration. Skidåkning för mig handlar om att släppa alla koncept och bara vara. Tro på magin och komma tillbaka till vårt naturliga tillstånd av glädje, kärlek och gemenskap.

52 V I N T E R T I D E R S N O W T A L E N T S

Du var med i skidfilmen Shades of Winter, har du planer på att filma mer? Jag känner stor tacksamhet till producenten Sandra Lahnsteiner och Shades of Winter för de gav mig möjligheten att filma. I november drar vi igång, för andra året i rad, med Shades of Winter Filmfest där ett flertal kortfilmer visas runtom i Europa. Jag kommer visa, tillsammans med Janina Kuzma, en dokumentär från Mellanöstern. Filmfestivalen kommer till Stockholm den 21 november. Hur ser den kommande säsongen ut för dig? Min säsong är väldigt spännande och fullspäckad! Och just nu kan jag inte berätta detaljerna för det är lite hemligt. Stay tuned ... To be continued. Hur laddar du upp under försäsongen? Jag har haft en helt underbar sommar i Åre där jag tränat tillsammans med min syster och hennes pojkvän Mika. Vi har sprungit, cyklat, skejtat, yogat, mediterat, klättrat, hoppat vattenhopp och bara varit. Nu väntar en helt amazing tid för att blicka inåt då vi ska till Indien för en yogalärarutbildning. Meditate and Play! Bästa skidfilm? Alla filmer från The Bunch. Favoritskidort? Åre och Riksgränsen. Var kan vi följa dig på sociala medier? @evelojna


EVER? EVER? EVER?

INHALED ARCTIC AIR? HOWELD WITH HUSKIES? RIDDEN A SNOWMOBILE?

Du har förmodligen hört talats om de glittriga snötäckta landskapen och de mäktiga norrskenen. En hisnande upplevelse som passar familj och vänner, men även ett äventyr som passar företag. Vi erbjuder ett speciellt och extraordinärt program: SWEDISH LAPLAND – fullpackat med action, kultur och natur. Välj från vårt urval av olika äventyrspaket, eller låt oss planera din resa skräddarsydd just för dig. Take your adventure to the next level and be beyond the ordinary För mer information: www.triple-x-adventures.com info@triple-x-adventures.com 072 231 54 55 #triplexadventures


Foto: Torbjörn Thomsen | thomsenadventures.com

Heliskiing i Kanada? Nej, catskiing i Borgafjäll! Upptäck Borgafjäll du också, puderpärlan i södra Lappland som blivit något av en kultskidort bland namnkunniga friåkare. ”Som en liten del av Kanada”, tyckte Åka Skidor när de kom hit för att känna efter! Dryga 11 mil från Vilhelmina och knappa trettio mil från Östersund hittar du Sveriges kanske bästa och mest snösäkra backcountry-åkning! Vi på 69GraderNord vet var snön ligger djupast och guidar dig på stighudar och med vår ”cat” till de bästa åken och oförglömliga upplevelser. Och om du blir mätt på catskiing så finns massor av andra aktiviteter och äventyr att prova på, som till exempel längdspår, skoterturer eller piståkning (och pistnära offpist!) i Borgafjällbackarna – också det på Sveriges bästa snö!

– Sveriges bästa catskiing – Komplett skidshop & uthyrning – Restaurang med fullständiga rättigheter – Boende i moderna lägenheter med ski in/ski out – 3 liftar och 15 nedfarter i unik fjällmiljö

SPECIAL: SPARA 10% PÅ BOENDET! Vid bokning för vintern 2019/2020 får du som DI-läsare 10% rabatt på boende i lägenhet hos 69GraderNord. Ange kampanjkod BORGA69 när du bokar!

Det är Borgafjäll som gäller i vinter – vi ses i riktiga fjällen! www.borgafjall.se

www.69gradernord.se | 073-803 51 38


N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

N E W S FAC TO R Y

FOTO: FREERIDEWORLDTOUR.COM / S PERMIN.

snow talent KRISTOFER TURDELL

Ålder: 29

Hur laddar du upp under försäsongen? Håller mig aktiv och tränar för att vara i toppform när snön kommer.

Kommer från: Gällivare.

Åker: Freeride World Tour. Var började du åka skidor? Jag växte upp i Gällivare, hela familjen gillade skidåkning. Som tur var låg skidanläggningen Dundret bara femton minuter från dörren så det blev en naturlig mötesplats där jag träffade många av min vänner och de flesta kvällar och helger spenderades i backen. Varför freeride? Friheten att alltid kunna uppleva något nytt gör det svårslaget och svårt att ledsna på. Du är inte begränsad av blåa och röda portar att svänga runt eller linjerna på en fotbollsplan som ser likadan ut var än i världen du är. Hur ser den kommande säsongen ut för dig? Jag tävlar på Freeride World Tour och kommer därmed resa till Nordamerika, Japan och alperna. Vid sidan av tävlingarna blir det en massa skidåkning och äventyr tillsammans med reklamjobb åt sponsorer.

Bästa låt att lyssna på innan ett race eller åk? Jag tycker det är lite krångligt att ha med mig hörlurar men om jag fick med mig dem skulle jag lyssnat på Robyns senaste album. Vem är din största skidinspiration? Inspireras dagligen av mina kompisar jag åker mest med och de andra åkarna på FWT men störst är nog ändå pappa. Bästa skidfilm? Här har ni tre. Zabardast, äventyr och skidåkning i Pakistan. Glue, snyggt producerad snowboardåkning. The Eternal Beauty Of Snowboarding för att komma tillbaka till verkligheten. Favoritskidort? Alaska, Riksgränsen och Andermatt. Var kan vi följa dig på sociala medier? @kristoferturdell

OSCAR WESTER Ålder: 24 Kommer från: Stockholm Åker: Sveriges slopestylelandslag Var började du åka skidor? Jag började åka skidor i Sälen när jag var två år.

snow talent

Varför freestyle? Jag har alltid tyckt om att göra volter så det kom sig ganska naturligt! Jag brukade alltid smita från slalomträningarna för att hoppa i parken istället. Hur ser den kommande säsongen ut för dig? Det kommer att bli många världscuper, flera X Games och andra inbjudningstävlingar. Sedan kommer jag att köra SM och kanske något mer ... Hur laddar du upp under försäsongen? Det blir mycket gymträning varvat med intervaller. Det blir också en del inlines, skateboard och trampolin för att få känsla för tricken innan tävlingarna drar igång. Bästa musik att lyssna på innan ett race eller åk? Brukar bli rätt så blandat, men mest hip hop!

Vem är din största skidinspiration? Ser upp till massa åkare men mest ser jag upp till mina lagkamrater i landslaget! Det är riktigt peppande att se dem göra bra ifrån sig. Bästa skidfilm? Happy Dayz av Poor Boys Productions. Favoritskidort? Åre Var kan vi följa dig på sociala medier? @oscarwester FOTO: BILDBYRÅN │ DANIEL BERNSTÅL

V I N T E R T I D E R S N O W T A L E N T S 55


DE

EN

M

A

IN S WE

D


N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

N E W S FAC TO R Y

BJURSÅS

HÄRLIG SKIDÅKNING & SKÖN STÄMNING Nära, snösäkert och massor av skidåkning. Det är en bra beskrivning av Bjursås Skicenter. Men det finns fler anledningar att åka hit. Mysfaktorn är hög, omgivningarna är natursköna och det finns ett oanat utbud av olika vinteraktiviteter. TEXT: INGELA ENGBLOM

BJURSÅS LIGGER I SÖDRA DALARNA. Från Mälardalen är det halvvägs upp till fjällen, dess-

utom på bra och säker väg. När du kliver ur bilen möts du av en stillhet och ett lugn, som om du spenderat många fler timmar på resa. Landskapet är kuperat med milsvida vyer. Omgivningarna består av gammal kulturmark med fäbodar och stigar som trampades upp för flera hundra år sedan. – Nya gäster brukar bli lika förvånade som jag blev första gången jag kom hit, berättar Per Kempe, vd Bjurås Skicenter.

DET ÄR INTE BARA i backen och i spåren som det är full aktivitet. Mellan stugbyn och skidcentret ligger en sjö som vintertid får en plogad isbana. Där kan gästerna promenera, åka skridskor och prova sparkstötting. – Vår uthyrning av sparkar är jättepopulär. Hur många storstadsbarn har provat det? Det är något de känner igen från Astrid Lindgrens böcker men inte sett i verkligheten. En annan populär aktivitet är hundspann.

är ett bra exempel på vad Bjursås står för och vill ge sina gäster. Det traditionella, genuina och äkta. Byggnaderna är knuttimrade och går i dalastil. Per Kempe tycker att känslan i Bjursås påminner om atmosfären på en fjällstation. – Det är opretentiöst och trivsamt men med utgångspunkt i bra kvalitet och stort engagemang. Stämningen är avslappnad och mysfaktorn hög.

SPARKSTÖTTINGARNA

att de överraskas av hur vackert det är men också över storleken och kvaliteten på anläggningen. Systemet har 10 liftar och 21 nedfarter och i området finns sex mil längdspår. Backarna ligger på två sidor om berget. På ena sidan är det brant med röda och svarta nedfarter, på den andra är det snällare med blått och grönt. Där finns två snowparks och en enorm luftkudde att träna hopp på. – Det finns skidåkning för alla. Vi som driver Bjursås brinner för sporten och det färgar av sig på både anläggning och gäster. Här finns en genuin kärlek till snö och alla slags vinteraktiviteter, säger han.

HAN BERÄTTAR

MÅNGA VASALOPPSÅKARE kommer hit för att träna eftersom utbudet av längdåkningsspår är stort och erkänt bra. Förra året tillkom även en randonnéeled där gästerna kan vandra uppför berget på stighudar. Bjursås är pionjärer i Sverige med en led för topptursträning. – Vi gör det inte för att tjäna pengar utan för att det är så roligt, säger Per Kempe.

GÄSTERNA BOR i välutrustade stugor eller på campingen och i huvudbyggnaderna finns restauranger, aktivitetsrum och afterski. Där finns även relaxavdelning med bassäng, bubbelpooler och stor bastu. I skrivandets stund snickras det för fullt på 12 lägenheter som ska vara färdiga till vintern. HUR SNÖSÄKERT ÄR DET I SÖDRA DALARNA?

Vi är lyckligt lottade med ett eget mikroklimat som är så erkänt att länsstyrelsen lagt Bjursås älgjakt samtidigt med norra Dalarnas. För anläggningen innebär det att snön kommer tidigt och ligger länge. Dessutom hjälper vi naturen på traven med ett bra snökanonsystem, avslutar Per Kempe.

Mer info: www.bjursas.com

V I N T E R T I D E R 57


N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

N E W S FAC TO R Y

RAMUNDBERGET

ETT VINTERPARADIS FÖR SNÖÄLSKARE LÄNGTAR DU OCKSÅ EFTER RIKTIGA FJÄLL MED RIKTIG SNÖ? EFTER EN PLATS DÄR DU INTE BEHÖVER VÄLJA MELLAN ÄVENTYR OCH LUGN OCH RO? DÄR SKIDÅKNINGEN ÄR RIKTIGT ROLIG SAMTIDIGT SOM BARNEN HAR DET BRA? ALLTIHOP FINNS I RAMUNDBERGET, EN LITEN PLATS VID VÄGS ÄNDE, FULL AV STORA UPPLEVELSER OCH VACKRA VYER. MED HELA FJÄLLET SOM FOND KAN DU NJUTA AV BÅDE SNÖ, SKIDÅKNING OCH GOD MAT – ALLT INOM PROMENADAVSTÅND.

58 V I N T E R T I D E R


N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

N E W S FAC TO R Y

Åk dig nöjd och njut av vyerna. Ramundberget är en av Sveriges mest snösäkra anläggningar och tillsammans med Funäsfjällen finns här världens största sammanhangängande spårsystem med gångavstånd och nära till allt du behöver. Börja dagen i slalombacken och ta sedan en tur i skidspåren på fjället efter lunch.

»En perfekt mix för den som gillar vinter och riktig snö« Med 30 mil preparerade längdspår, 42 nedfarter på berget, mängder av orörd offpist och en massa skoj för både små och stora är Ramundberget en perfekt mix för den som gillar vinter och riktig snö. Utmärkelserna har genom åren regnat över Ramundberget, som utsetts till både bästa familjedestination och bästa skidort. Förklaringen till det visar sig så snart du kommit dit. Här finns alla möjligheter till en härlig vistelse, dessutom samlat på gångavstånd. Längdåkningens mecka Nordic Ski i Funäsfjällen, som Ramundberget är en del av, är världens största sammanhängande spårsystem för längdoch turåkning. Här tränar världseliten, här sliter motionärerna och här njuter turåkarna och familjerna i sitt eget tempo. Spåren går i dalgången och uppe på fjället och kan erbjuda såväl tuffa som snällare utmaningar. Längs turspåren på fjället ligger Ösjöstugans våffelstuga som är ett perfekt mål för utflykten eller en välförtjänt paus på träningspasset. Här får alla plats att njuta av åkning i världsklass i härlig fjällmiljö.

Den goda snötillgången gör det inte bara vackert och riktigt vinterlikt utan skapar också sköna förhållanden i backen med lagom mjuk och greppvänlig snö. Ramundbergets rutinerade pistmaskinsförare ger alltid det lilla extra för att underlaget ska vara i toppklass. För den som hellre åker opistat finns massor av sådana möjligheter i den glesa fjällbjörkskogen. Häng med på Sveriges kanske enda anti-pist-visning där guiderna tar dig med på säkra äventyr över hela systemet, bara inte i pisten. En garanterat annorlunda upplevelse. Mickelinas värld Ramundbergets maskot Mickelina är alltid i närheten och ser till att barnen har kul både i och utanför backen. Barnens eget skidområde kallas LillRamis och här händer det roliga grejer varje dag. Mickelina själv kommer såklart på besök med kramar och hon har också sitt eget kravcertifierade café alldeles intill med ett extrafint lekrum. I LillRamis går det bra att låna snowracers och här får även den åka liften upp. Mickelinas personal, som också kör aktiviteter för både slalom- och längdskidor, hjälper alltid till i liften oavsett om du åker skidor, snowboard eller pulka.

Högklassig pist- och offpiståkning I Ramundbergets liftsystem dominerar natursnön. Det här är en av de mest snösäkra skidorterna i Sverige och ofta ligger nysnön djup, orörd och inbjudande utanför pisterna.

Varje vecka körs Mickelinas mästerskap i både slalom, längdskidor och snowracer, tävlingar där såklart alla är vinnare.

Här är åkmöjligheterna många. Det finns fint preparerade pister i alla svårighetsgrader, lättillgänglig lössnöoch topptursåkning och också skogsskidåkning speciellt anpassad för barnen. Missa för allt i världen inte pisten Prima, som av skidsajten Freeride blivit utsedd till Sveriges bästa pist 2019.

Nära till allt Ramundberget ligger på riktigt vid vägs ände. Här behövs inte heller bilen på hela vistelsen. Allt finns inom promenadavstånd – backarna, spåren, lanthandeln, restauranger, skiduthyrning, lekrum, pool och gym. Är du nyfiken på att vidga dina vyer och ta längd- eller turskidorna över fjället

i de fint preparerade spåren till någon av grannbyarna, så kan du enkelt ta skidbussen tillbaka till Ramundberget vid dagens slut. Uthyrning och skidtester Självklart behöver du inte ta med dig någon skidutrustning till Ramundberget utan kan hyra allt du behöver på plats. Alla som jobbar i Ramundbergets rymliga sportbutik Topsport, där uthyrningen också finns, är själva duktiga skidåkare och är måna om att hitta utrustning som passar varje kund. På Topsport kan du också få prova ett spännande urval av årets och nästa säsongs skidmodeller, sådana som personalen handplockat och är lite extra nöjda med. Det är en lyxig möjlighet för den som går i köptankar. Mat och mys när liften stängt Även om snön och fjällen är fantastiska i Ramundberget tar det roliga inte slut när mörkret faller och liften stänger. Då bjuder Grytan Kök & Bar in till skön afterski och mysigt middagshäng. Restaurang Mor Britas serverar trerättersmiddag med rötterna stadigt i den lokala mattraditionen. I Källar’n på hotell Fjällgården öppnar Mickelinas minityrvärld där alla små kan leka loss i pistmaskinen, lanthandeln och Mickelinas gryt. Kvällarna i Källar’n är för de lite äldre barnen fulla av spel, pingis, pyssel och film – på egen hand eller tillsammans med den lekfulla personalen. Självklart är det också många som köper med sig en pizza och njuter av den och en mysig brasa hemma i stugan. Missa inte att på väg tillbaka till stugan stanna upp och blicka bort mot siluetten av de mäktiga fjällen Helags, Mittåkläppen och Skarsfjället. Har du tur får du också se norrskenet dansa mot natthimlen.

V I N T E R T I D E R 59


When you’ve been making watches for as long as we have, some things just come naturally.

Big Crown ProPilot X Calibre 115

STOCKHOLM: Björkegrens Urhandel • Franks Ur • Fredmans Ur • Klockmaster Fältöversten • Klockmaster Globen NACKA-SICKLA: Stjärnurmakarna Sickla SOLNA: Stjärnurmakarna Mall of Scandinavia TÄBY: Stjärnurmakarn Täby MALMÖ: Huke Baltzar City HELSINGBORG: Rydbergs Ur KRISTIANSTAD: Palmquist Ur GISLAVED: August Petersson & Son KALMAR: Björkegrens Ur GÖTEBORG: Klockmaster Hansson • Magnussons Ur BORÅS: Klockmaster Jälmers Ur FALKÖPING: Klockmaster Falköping SKÖVDE: Pagoldhs Ur JÖNKÖPING: Klockmaster Engströms Ur LINKÖPING: Malmbergs Ur & Optik NORRKÖPING: Becks Urhandel VISBY: Klockia ESKILTUNA: Lindebergs Ur KARLSTAD: Mollstedts Ur ÖREBRO: Ahléns Ur GÄVLE: Klockmaster Gävle ULRICEHAMN: Klockmaster Nilur Distributor Denmark, Norway and Sweden: Stæhr A/S +45 45269100 • info@staehr.as • www.oris.ch


N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R E N A N N O N S

N E W S FAC TO R Y

ANDAS UT I Trillevallen:

TRILLEVALLEN Andas ut i Trillevallen När du vill njuta av en skön skidsemester i ett av Jämtlands vackraste landskap, utan jäkt och stress,

När du vill njuta eni skön skidsemester i ett av Jämtlands vackraste då finns en gömd litenav pärla Södra Årefjällen. En plats där tradition och modern skidåkning möts. Medutan möjlighet attoch utövastress, alla dina då favoritvinteraktiviteter med familj eller vänner. landskap, jäkt finns en gömd tillsammans liten pärla i Södra Årefjällen. En plats där tradition och modern skidåkning möts.

T

empot är lite lägre här i Södra Årefjällen, där Trillevallens Högfjällsvälkomnat sina gäster TEMPOT ÄR LITE hotell LÄGRE HÄR i Södra Årefj ällen, där sedan Trillevallens Högfj ällshotell välkomnat sina gäster sedan 1938. Känslan är genuin, fjäll och 1938. Känslan är genuin, fjäll och vildmark mycket närmare vildmark mycket närmare och brasan i och brasan i hotellets öppna spis sprakar alltid lika varmt hotellets spis sprakar alltid lika varmt välkomnande efteröppna varje skiddag. välkomnande efter varje skiddag.

Som gäst på hotellet blir du hämtad vid kompisgänget ägnar sig åt, kan alla enkelt och Undersåker tågstation eller vid Hyrskidan smidigt träffas till lunchen vid Ripan, berättar om du kommer medförstklassiga flyg. Cecilia Lind, från Trillevallens Högfjällshotell. gårdsplan börjar Trillevallens längd- och

»Med möjlighet att utöva alla dina I TRILLEVALLEN kan du hitta din skidåkning favoritvinteraktiviutan liftköer eller överbefolkade längdspår. teter tillsammans Här hittar du breda backar med bra lutning som passar både den som prioriterar skidmed familj eller åkningen och den som tar de första svängarna och vill kunna göra så i lugn och ro. vänner.« Alltid med fantastisk utsikt.

I TRILLEVALLEN KAN DU HITTA din skidåkning utan liftköer

eller överbefolkade längdspår. Här hittar du breda backar med bra lutning som passar både den som prioriterar skidåkningen och den som tar de första svängarna och vill kunna göra så i lugn och ro. Alltid med fantastisk utsikt. – En riktigt trygg och trevlig fördel är också att alla pister ligger på samma sida av berget, vilket gör att alla oavsett nivå alltid kommer ner till samma ställe med till exempel Ripans goda lunch som knutpunkt. Även vissa längdspår passerar Ripan så att alla kan träffas på ett smidigt sätt under dagen berättar Cecilia Lind, från Trillevallens Högfjällshotell.

- En av fördelarna att alla kommer TRILLEVALLENS SKIDFJÄLL heter är Välliste och dit tar man ner

till

transportlift en från hotellet. Avstigning vid åkningen. mysiga Ripan,Även samma ställe, oavsett nivå på restaurangen mitt i pisten och därifrån fortsätter resan upp längdspåren där, så oavsett vilken på fjället med en snabbgår ochförbi bekväm fyrstolslift . På hotellets

typ av skidåkning familjemedlemmarna eller

TRILLEVALLENS SKIDFJÄLL heter Välliste

turåkning. Spårsystemet mäter hela 12 mil och är Årefjällens längsta. Välpreparerade längdspår nns alldeles HÖGFJÄLLSHOTELLET, med fianor från 1938, intill hotellet, en av slingorna med elbelysning.

har de senaste åren fått en rejäl makeover och dit tar man transportliften från hotellet. både exteriört och interiört. Bar, restaurang Avstigning vid mysiga Ripan, restaurangen EN ANNAN AV FÖRDELARNA med läget vid Södra Åreär möteslokaler tillgängligheten. Till Trillevallen kommer du enkelt och har fått en ombonad och mitt i pisten och därifrån fortsätter resan upp fjällen, med tåg eller fl yg från Stockholm och Göteborg. Som gäst välkomnande känsla och en sittning i relaxpå fjället med en snabb och bekväm fyrstolspå hotellet blir du hämtad vid Undersåker tågstation eller avdelningen perfekt lift. På hotellets gårdsplan börjar Trillevallens vid Hyrskidan om duär kommer medefter flyg. en lång och skön dag på fjället. Ett kort snöbollskast från liftar förstklassiga längd- och turåkning. SpårsysteHÖGFJÄLLSHOTELLET, med anor frånlägenhetsboende 1938, har de senaste modernt met mäter hela 12 mil och är Årefjällens längsta. och pister finns åren fått en rejäl makeover både exteriört och interiört. med fyra, sex eller åtta bäddar. För självhusVälpreparerade längdspår finns alldeles intill Bar, restaurang och möteslokaler har fått en ombonad och hållandekänsla grupper rustika Trillevallens hotellet, en av slingorna med elbelysning. välkomnande och enfinns sittning i relaxavdelningen Fjällgård. man egetEttboende är perfekt efter enKommer lång och skön dagmed på fjället. kort snöbollskast från lift ar och pister fi nns modernt lägenhetsEN ANNAN AV FÖRDELARNA med läget vid finns 62 åretrunt-platser för husvagnar. boende med fyra, sex eller åtta bäddar. För självhushållande Södra Årefjällen, är tillgängligheten. Till grupper finns rustika Trillevallens Fjällgård. Kommer man Trillevallen kommer du enkelt med tåg eller med eget boende finns 62 åretrunt-platser för husvagnar. direktflyg från Stockholm och Göteborg. Läs mer på www.trillevallen.com

V I N T E R T I D E R 61


N E W S FAC TO R Y

H E L A D E N N A T E M AT I D N I N G Ă„ R E N A N N O N S

N E W S FAC TO R Y

HEL A

HIPPT & HĂ… HĂ–STLOV LLBART

NEWSFACTORY

DENN

A B I L AGA

ANNO Ă„R EN

A TEM AT

NS

PLA NER

Newsfa

TEM NÂş9 SEP

ANG EVENEM R I OKTOBE

G Ă„R EN AN NO

NS FR Ă…N

NEWS

FACTO

RY

A DITT NĂ„S TA Ă„VE NTY

VINTER KOMBO I KANA DA

R MED TIDN ING

HEL A

Vi är en fullservicebyrü som erbjuder tjänster inom medierüdgivning, mediekÜp, content marketing, tematidningar, annonsproduktion och annonsfÜrsäljning. Med Üver 20 ür i branschen har vi gedigen erfarenhet av strategisk rüdgivning och kommunikation.

IDNIN

BO VOYAN GE

VĂ„LKOMMEN TILL

HEL A

DENN

E MARLEN M HEDBLO

ctor y

ed. 18 | 2019

SENSO VID ME MMAR DELHAV ET

EN BON VOYAGE /// NÂş4 SEPT EMB ER

DENN

A B I L AGA

Ă„R EN ANNO

2019

NS

Home NÂş1 MAJ I 2019

BER I 2019

HONDAS CH HOT HAT

OLMS STOCKH N STADIO

L Ă…T BLI VDERĂ–M M EN R K L IG H ET!

HĂ–J LIVS KVA

LITÉ N MED VÄX THU S | MOD ERN

A HUS DRĂ–

MM AR

| INO MHU

S MED UTO MHU SKĂ„

NSL A

MEDIEKĂ–P

ANNONSFĂ–RSĂ„LJNING

Blir du nedringd av mediesäljare med det ena fantastiska erbjudandet efter det andra? Lüt oss kÜpa üt dig istället. Vi har väl etablerade kontakter med de flesta medieleverantÜrer och dü vi kÜper mycket stora volymer av media ser vi till att du kÜper rätt utrymme till rätt pris. Priser garanterat lägre än om du skulle kÜpa själv. Vi skÜter all annonshantering och ser till att dina annonser levereras korrekta, i rätt tid och till rätt media. Sü vad kostar det tänker du nu. Och svaret är inget! Du kommer till och med att tjäna pü att använda oss eftersom vi kommer att ge dig mer media fÜr samma peng.

Med snart Üver 20 ürs erfarenhet av annonsfÜrsäljning kan vi lova er garanterat resultat. Vi arbetar inte bara med att utveckla och driva annonsfÜrsäljningen utan tar även en aktiv roll i er totala marknadspositionering. Utifrün ert behov sätter vi ihop ett kompetent och kreativt team som arbetar med att aktivt Üka era annonsintäkter.

CONTENT MARKETING Syftet med content marketing är att dra till sig mülgruppens intresse genom att fÜrse den med innehüll (content) som är engagerande och relevant. Marketing handlar om var och hur ditt innehüll publiceras (marknadsfÜrs) Münga arbetar fram bra och genomtänkt innehüll men tappar den potentielle kunden pü en hemsida full av säljande budskap och erbjudanden. Vi kan hjälpa dig med büde innehüll och hur du ska marknadsfÜra det och som vanligt till fast oslagbart pris.

KUND- & PERSONALTIDNINGAR Vi arbetar med kunniga och välmeriterade journalister inom olika omrüden fÜr att pü bästa sätt ta hand om ert kommunikationsbehov. Det kan vara en kund- eller personaltidning med eller utan annonsfinansiering. Vi skÜter alla delar frün idÊ till distribution. GRAFISK FORMGIVNING & ANNONSPRODUKTION NewsFactory erbjuder dig produktion av all din marknadsfÜring frün mindre korta uppdrag till längre av mer strategisk karaktär. Vi jobbar, som en av de fü i branschen, med fasta priser där samtliga kostnader alltid offereras och kan erbjuda paketlÜsningar till mycket konkurrenskraftiga priser.

FĂśr mer information kontakta Helena Delden pĂĽ helena.delden@newsfactory.se

HĂ–STENS VASALOPPS 25-26 TRĂ„FFAR oktober

‍ פ‏pü or n 1979 62 V I N T E R T I D E R

Starta säsongen hos Skidsport – vi har allt det senaste pü längdscenen och du har mÜjlighet att beställa handplockade skidor (om vi inte hittar rätt till dig pü plats süklart). Massor av erbjudanden och kampanjpriser pü büde nyheter och fjolürsprodukter. Träffa leverantÜrer och kläm pü nyheter. Läs mer pü www.skidsport.nu. Öppettider fredag 10–20 och lÜrdag 10–18. Välkomna!

Drottningholmsvägen 324, Bromma | www.skidsport.nu | Tel: 08-26 70 76


Respect the coffee bean It takes hard work to grow, harvest and roast the perfect bean. Make sure it receives the happy ending it deserves. moccamaster.com


Audi e-tron är här. Och det är bara början. Audi arbetar ständigt med att skapa och utveckla framtidens mobilitet – och ett av våra mål är givetvis klimatneutral bilism. Elbilen Audi e-tron quattro® är ett stort steg i rätt riktning vad gäller dagens och morgondagens utmaningar, men det är bara första fasen i en långsiktig och omfattande satsning; till 2025 planerar vi för över 30 laddbara modeller, varav 20 elbilar. Även på fabriksnivå gör vi stora omställningar. Audi e-tron byggs till exempel i fabriken i Bryssel som är en helt koldioxidneutral anläggning – den första certifierade i världen.

897.400 kr

Välkommen in och upptäck framtidens elbil.

Business Lease från ca 10.295 kr/mån Förmånsvärde från ca 2.700 kr/mån

från ca*

Audi e-tron 55 quattro. Räckvidd upp till 411 km. Förbrukning blandad körning 26,0–22,7 kWh/100 km. CO2 -utsläpp 0 g/km. Business Lease: 36 mån (exkl moms), 4.500 mil, 0 % särskild leasingavgift, garanterat restvärde, rörlig ränta baserad på VWFS basränta (jan 2019). Eventuella övermil samt onormalt slitage debiteras utöver leasingavgiften. Audi Serviceavtal och Audi Försäkring ingår vid Business Lease. Ändringar av körsträcka, ränta eller försäkringens förutsättningar, etc. kan påverka månadsbetalningen. Uppläggnings- och administrationsavgift tillkommer. Angivet månadsbelopp är baserat på att bonus enligt förordningen (2017:1334) om klimatbonusbilar betalats till VWFS och gäller fr.o.m. att sådan betalning skett. Se även transportstyrelsen.se. Om utbetalning uteblir påverkas leasingavgiften. Audi Försäkring är en del av If Skadeförsäkring AB (publ). Vi reserverar oss för eventuella ändringar och avvikelser. Varje återförsäljare svarar självständigt för sin egen prissättning. Garanterat lägstapris hos auktoriserade Audi-återförsäljare för juridiska personer (även enskild firma). Bilen på bilden är extrautrustad.

Profile for Newsfactory Media Group

Vintertider 2019  

Vintertider 2019  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded