__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

KUNGL. MOTORBÅT KLUBBEN EN OAS MITT I STAN VILLA GODTHEM HAMNFESTEN VÄDERGUDARNA MÅSTE GILLA KMK

PELLE P

EN AV DE FRÄMSTA MEDLEMSTIDNING 2-2019


LADDA NER VÅR KÖP & SÄLJ GUIDE

ü Råd vid köp och försäljning ü Gratis köpekontrakt för båt ü Marknadens högsta ersättning vid köp och säljtvister*

www.svenskasjo.se/kop-och-salj-bat

ü 500 kr i självriskbonus till köpare* ü Certifikat med skadehistorik* *för dig som har din båt försäkrad hos oss


generator

Enkel matematik på sjön:

+

KMK

Tryggare båtaffär

Räkna ut din premie på svenskasjo. se


Europas största Yamaha Sveriges största utbud av ”underhållsfria” och stryktåliga Hos oss är det alltid båtmässa. Vi har Sveriges bredaste båtsortiment med mer än 60 båtar i utställningshallen. Kompletta program med Yamaha MC, mopeder, ATV fyrhjulingar och vattenskotrar. Vi har kunskapen och resurserna. Välkommen in och se våra bästa erbjudanden.

Säsongskampanj på YamahaCenter Edition med NYHET!

XSR900

Det bästa av Yamahas allra senaste teknik, och en hyllning till de klassiska maskinerna. • Vätskekyld 850 cc rak 3-cyl 4-takt • Tankkåpor i aluminium • Antispinn • Vintageinspirerad strålkastare • Motor med Crossplane design • Justerbar fjädring m.m.

Välkommen till vår kompletta MC-utsällning!


Center! aluminiumbåtar. Finnmaster YamahaCenter Edition: 55SC, 55BR, 62BR, 62DC, T7, T8

YAMAHA EXR

GRIZZLY 700 EPS SE

LINDER 440 YAMARIN 88 DC

kapell, dynor, navigation och säkerhetspaket. Allt ingår! FINNMASTER T8

Cross YamahaCenter Edition: 49BR, 54BR, 57BR, 60C, 62BR, 64BR, 75BR

NYHET! CROSS 62 BR YamahaCenter Edition JEANNEAU MERRY FISHER 895

MAREX 360 CC

Buster YamahaCenter Edition: LX, X, XL, XXL, Magnum BUSTER MAGNUM YamahaCenter Edition

HUSKY R5

BUSTER M1

Albybergsringen 97, 137 69 Österhaninge, 08-556 523 00. www.yamahacenter.com/stockholm Butik, båt- och MC-försäljning: måndag-fredag 10.00-18.00, lördag 10.00-15.00, söndag stängt. Verkstad: måndag-fredag 08.00-17.00, lördag-söndag stängt.


KMK INNEHÅLL

36

17 27 TREVLIG LÄSNING

önskar vi på Kungliga Motorbåt Klubben

25

LEDAREN: MED PETER SANDSTEDT....................................................................... 9 HAMNFESTEN: VÄDERGUDARNA MÅSTE GILLA KMK.....................................11 PROFILEN: PELLE PETTERSON................................................................................17 I AKTERSPEGELN: ÅRET 1988................................................................................ 22 VILLA GODTHEM: EN OAS MITT I STAN............................................................. 25 MEDLEMSSIDORNA: KOMMITTÉER......................................................................27

39 6

KUNGLIGA KLUBBARNAS FEST: PÅ GRAND HÔTEL I STOCKHOLM........36 STRANDVÄGEN 56: MED TOM BERTLING..........................................................39 MEDLEMSSIDORNA: FÖR MEDLEMMARNA.......................................................41


KMK INNEHÃ…LL

11

7


FONDBOLAG

Magnus von Knorring +358 9 66 89 89 22

www.fondita.se Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Fondbestämmelser, faktablad mm finns att få på www.fondita.se


KMK LEDAREN

KMK 1902 BESÖKSADRESS:

Villa Godthem, Rosendalsvägen 9, 1 tr Box 24122, 104 51 Stockholm Telefon 08 - 661 23 03 BANK NORDEA:

BG 5416-6814 KMK Swiftcode: NDEA SESS IBAN SE 3595 0000 9960 3400 5820 23 KONTAKT:

E-mail: kansli@kmk.se Hemsida: www.kmk.se ANSVARIG UTGIVARE & REDAKTÖR:

Pelle Larsson, 070 - 563 56 86 pelle.larsson@kmk.se ORDFÖRANDE:

Peter Sandstedt OMSLAGSFOTO:

Rickard Brodin

KÄRA MEDLEMMAR, Nu har de flesta sjösatt sina båtar och avverkat säsongens jungfrutur. Det brukar vara förenat med en del överraskningar och visst är det märkligt att saker slutar fungera under vintern när båten inte används. Själv klarade jag mig ovanligt bra denna säsongsstart.

ANNONSSÄLJARE

Djurgårdshamnen visade upp sig med en uppfräschad uteplats runt klubbhuset lagom till hamnfesten. Ett sprudlande hamnliv är något att se framemot samt ett och annat besök i caféet. Man skall inte heller underskatta bryggseglingens charm. Stort tack till Kansliet och Klubbkommitténs fantastiska arrangemang av årets hamnfest.

ART DIRECTOR:

Högböte har fått en renoverad punschveranda samt ny och fräsch vattenanläggning som skall klara våra behov. Jag vill tacka alla frivilliga krafter som har engagerat sig i hamnen och på Högböte med fina insatser.

Newsfactory Production AB

Pierre Åkerström, 073 - 628 29 20 pierre.akerstrom@newsfactory.se

Madeleine Nordberg, 08 - 505 738 15 madeleine.nordberg@newsfactory.se TRAFFIC:

TRYCK & DISTRIBUTION

V-TAB Falkenberg

Eskaderchef Hans Larsén har hunnit genomföra årets första eskader med ca 17 båtar. Asadofesten på Högböte var välbesökt och uppskattad i år också, det får vi tacka kommittén för.

KAN DU LITA PÅ DIN FLYTVÄST?

Framför oss har vi två sjösportläger för ungdomar som Isabella Kull ansvarar för, ett av våra viktigaste engagemang vi har i klubben, här utbildar och motiverar vi vår kommande generation KMK medlemmar.

Om den inte är servad finns risken att den inte blåser upp sig vid ett nödläge.

Därefter kommer midsommar med traditionsenligt firande på Högböte. Säkerligen efterföljs detta av högtryck på Högböte så våra duktiga och trevliga tillsyningspar får jobba hårt under semesterperioden, men vi alla som besöker Högböte hjälper gärna till allt efter förmåga.

Kontakta oss så hjälper vi dig, så att du kan känna dig trygg på båtturen.

Vi hoppas nu på en fantastisk båtsommar med mycket sol och bra badtemperaturer. Jag ser framemot att få träffa er någonstans i skärgården eller på bryggan i hamnen under sommaren.

www.ekensnaval.com Tel: 08-6309266

PETER SANDSTEDT, ORDFÖRANDE KMK

Stopp

SJÖSÄKERHETSUTRUSTNING GUMMI/RIBBÅTSREPARATIONER

Transclean 65 är en specialvätska som löser urinsten och andra hårda avlagringar i septiktank och rörledningar samt förbygger och förhindrar stopp i toalettsystemet. Har du stopp i toasystemet? Rinner det långsamt? Svårt att tömma? Luktar det från tanken? Då är det dags för Transclean 65. Påverkar inte de nyttiga bakterierna i systemet, är miljövänligt och biologiskt nedbrytande. Är inte skadligt för metaller, plast eller gummi. Har med framgång använts av yrkes- och kryssningsfartyg under många år. Finns i välsorterad marinhandel. Kemiprodukter International Ab | www.kemiprodukter.com

9


Förläng livslängden på era mattor och förbättra inomhusmiljön! CarpetClean- den miljösmarta underhållsmetoden för textila golv. ⋅ ⋅ ⋅ ⋅

Ingen vattenförbrukning inga torktider Förlänger mattornas livslängd och ger en renare inomhusmiljö Djuprengöring med hjälp av restprodukt från träindustrin Godkänd för alla typer av textila golv i alla material

CrystalCleaner- för smidig daglig städning. ⋅ För löpande underhåll och daglig städning ⋅ Enkel användning och upptagning ⋅ Rekommenderas bland annat av textilgolvsleverantörer som Ogeborg, Interfacefloor, Modulyss, Kasthall

VÄXEL: +46 (0)8-734 92 60 E-post: info@enitorab.se BESÖKSADRESS: Nytorpsvägen 4, 183 71 Täby WEBBADRESS: www.enitorab.se


KMK HAMNFESTEN

Vädergudarna måste gilla KMK! FOTO | RICKARD BRODIN

Vår ordförande Peter Sandstedt

som under tre timmar strömmade igenom och som njöt av det fina vädret och den fantastiska hamburgaren och snittarna som det bjöds på.

DET VAR LITE MER ÄN 350 PERSONER

DET SERVERADES vitt och rött vin, riktigt gott vatten serverades direkt på flaska från Nordaq – for a superior taste and a clean planet.

www.nordaq.com RESTAURANG BRÖDERNAS stod för grillning av hamburgare till alla som fanns på plats, en mer uppskattad hamburgare som man fick njuta av är av sällan skådat slag. Det enklaste är oftast det godaste: bröd, hamburgare, sallad samt en blandning majonnäs och senap. Hamburgerköttet är noga utprovat för att få till det på bästa sätt, en riktigt lyxig hamburgare.

www.brodernas.nu

bjöd på tre olika sorters snittar/kanapéer. De var mycket uppskattade och framför allt enkla att äta.

LISA ELMQUIST

www.lisaelmqvist.se

hade vi uppvisning och en prova-på-möjlighet av en jetboard som har framdrivning av en elmotor med så stor kapacitet som 45 minuter körtid och en toppfart av 50 km/tim.

I FRAMTIDENS TECKEN

www.radinn.com ALLT DET GODA OCH HÄRLIGA ackompanjerades under hela kvällen av Pontus de Wolfe som underhöll oss med musik och trumpetspelande.

11


KMK HAMNFESTEN

12


KMK HAMNFESTEN

13


KMK HAMNFESTEN

14


Conquer the waters GLADIUS MINI är världens första undervattensdrönare i miniformat med fem motorer/propellrar som kan dyka ner till 100 meters djup och spela in film i 4K kvalitet. Du kan låsa den på ett fast djup och vid behov tilta den i +/- 45 grader. GLADIUS MINI har en batteritid på 1,5-2 timmar och är idealisk för inspektioner under vattenytan. Följ dess resa live på din mobil eller surfplatta. En ny funktion är att du kan se livebilder från drönaren på upp till 3 enheter samtidigt. Det finns även HDMI-utgång för att visa livebilden på större enheter, t.ex. en tv. GLADIUS MINI har också inbyggd videobelysning så mörka vatten är inget hinder. Upplev en ny värld och fånga den på video!

Facebook “f ” Logo

www.focusnordic.se

CMYK / .eps

Facebook “f ” Logo

CMYK / .eps

FocusNordic


SWE18148 /1218

Pantaenius allriskvillkor – vad som än händer!

Med Pantaenius som partner har du det bästa tänkbara skyddet för dig och din båt. Du har alltid fast försäkringsvärde och aldrig åldersavskrivningar. För många skador har du inte ens en självrisk.

Marstrand · Tel. 0303 44 50 00 · pantaenius.se


KMK PROFILEN

PELLE P ÄR EN AV DE FRÄMSTA Han ligger bakom omkring 100 000 båtar i våra vatten. Han är en av Sveriges mest kända designer. Den svenske formgivaren och seglaren Pelle Petterson. Främst är han känd för att ha konstruerat segelbåtar, men det har även blivit en del motorbåtar, klockor, gräsklippare – ja till och med en Stena Line-färja. Och den klassiska bilen Volvo P1800, en tidlös ikon! Nu sitter även hans namn på kläder som bärs av allt fler KMK-medlemmar.

17


KMK PROFILEN

FOTO | Nicke Johansson

i Stockholm och fann sitt stora fritidsintresse på familjens sommarställe i Kullavik söder om Göteborg, nämligen segling. Det blev också startskottet för hans marina karriär. Efter att ha avslutat sina studier i industridesign vid Pratt Institute i Brooklyn, New York i mitten av 50-talet flyttade han till motorstaden Turin. Pappa Helmer Petterson ledde samtidigt ett nytt sportbilsprojekt och uppdraget att designa den gick till italienska Frua 1956. Volvochefen Gunnar Engellau fick ett antal förslag att välja mellan, alla inlämnade anonymt i en intern tävling. Vad få utanför den innersta kretsen då visste var att den nyss färdigutbildade 25-årige Pelle från Göteborg ritat det vinnande förslaget till det som kom att bli sportmodellen P1800, som kom 1961. - Bilar är väl egentligen det jag skulle sysslat med. Min far var ju en motorman och jag utbildade mig till det. Men allt det här hände innan båtarna tog tag i mig, säger Pelle.

PELLE PETTERSON FÖDDES 1932

legendarer inom segling och industriell design och hans intresse för just segling började i Kullavik i början på 1940-talet. Hans familj hyrde ett sommarhus där, Pelle hittade en segelbåt och det var där hans passion för havet väcktes. Och även om Volvo P1800 är det många förknippar Pelle med idag är han framförallt känd för sin design av båtar. Han skapade Maxi segelbåtar och delar av Nimbus motorbåtsprogram. - Jag har ju ritat väldigt många båtar. Jag har räknat på det, omkring 100 000 flytetyg ligger jag bakom, berättar Pelle Petterson när vi träffar honom i den nyöppnade klädbutiken på Drottninggatan i Stockholm. Av de 100 000 båtarna är väl kanske hälften motorbåtar. Jag har gjort väldigt många båtar i mina dagar, konstaterar han skrattande.

PELLE P ÄR EN AV VÅRA STÖRSTA

FÄRGEN PÅ VÄGGARNA har knappt torkat och personalen i butiken springer omkring för att få klart allt till öppningen. Pelle sitter lugnt på en stol och pratar med en gammal vän som kommit dit kvällen till ära. - Det är min dotter Cecilia som sköter det här, jag har inte så mycket att säga till om vad gäller kläderna, säger Pelle och skrattar. Men det är jättekul med samarbetet vi har med KMK. I NÄSTA STUND frågar

Pelle om ”Ryggen” kommer förbi butiken ikväll. Jag trycker fram Bosse ”Ryggen” Ahlströms telefonnummer i min telefon och lämnar över luren. En halv minut senare får jag tillbaka den. - Han kommer, konstaterar Pelle glatt. Jag har seglat mycket med Ryggen, stora båtar framförallt havskappsegling. Vi har haft mycket kontakt och trivs bra ihop!

med klädmärket Pelle P sedan några år tillbaka. Och det har blivit en succé. Klubbens medlemmar uppskattar kläderna som broderas med KMK:s logotyp, vilket inte minst märks då kläderna snabbt tar slut.

KMK HAR ETT SAMARBETE

PELLE BERÄTTAR att

hans farbror Holger Petterson var väldigt aktiv i KMK. Han körde omkring med en större motorbåt. Och även om segling är Pelles stora hobby så har han en motorbåt hemma i Kullavik. - Jag har en Crescent som jag själv designat med en 130 hk motor. Och dessutom en 43 fots segelbåt. Motorbåten blir mer en badbåt. Så båtlivet hänger kvar, trots mina 84 år. >> 19


Pengar direkt utan att sälja. – Östermalmarnas pantbank sedan 1866 –

FR I

V Ä R D E R ING

NU

LÅNAR

V I

ÄV EN

S T O R G ATA N 8 , M Å N D A G – F R E D A G 10 . 0 0 – 18 . 0 0 T E L 0 8 - 6 67 01 10

FORDON

WWW. PANTBANKEN.SE


KMK PROFILEN

NYA BÅTAR ÄR VÄLDIGT KOSTSAMMA OCH DÅ VÄLJER MÅNGA ATT KÖPA EN VÄLSKÖTT BEGAGNAD BÅT. och på de stora utmaningar båtlivet står inför i en allt mer miljövänlig framtid utan fossila bränslen. - Jag tycker utvecklingen går ganska långsamt. Även en 20-30 år gammal båt kan vara up-to-date. Många båtägare vårdar sina båtar och då håller de länge, konstaterar han.

VÅRT SAMTAL GLIDER IN PÅ BÅTDESIGN

eldrift och inte så vansinnigt starka motorer, tror Pelle är framtidens melodi. - Jag tror intresset för riktigt snabba båtar kommer dala. Och jag är också förvånad att man i dessa tider inte pressar på mer med seglandet. Det är ju miljövänligt!

MER BRÄNSLESNÅLA MOTORER,

och Pelle fastnar snabbt i nya diskussioner med de inbjudna gästerna i dotterns nyöppnade klädbutik. Och en stund senare dyker KMK:s tidigare generalsekreterare ”Ryggen” upp och de gamla kompisarna kramar om varandra. Det blir en mycket trevlig premiärkväll för huvudpersonen och kvällens alla gäster i Pelle P:s nya butik.

VI AVSLUTAR SAMTALET

Vem är Pelle P? Namn: Pelle Helmer Petterson Ålder: 86 år Bor: Kullavik, Göteborg Yrke/sysselsättning:

Formgivare – Volvo P1800, Segelbåtar (Maxi, Monark), Motorbåtar (Maxi, Nimbus, Crescent), mopeder, gräsklippare, klocka m m Seglare – VM-guld 1969 (Starbåt), OSbrons i Tokyo 1964 (Starbåt), OS-silver i München 1972 (Starbåt). Drivande i två av Sveriges America’s Cup-satsningar Utnämningar: Hedersmedlem i Svenska Volvo P1800-klubben, KTH:s stora pris för livslång designgärning, Hall of fame inom segling 21


KMK I AKTERSPEGELN

KMK BLICKAR TILLBAKA TILL 1988 Allt för sjön

Kansliet framför sitt varma tack för goda insatser i vå rmonter, inte minst försäljningsresultatet, till: Margareta Plate, Olle Brinck, Lars Henning, Hans Petrelius, J.O. Lysell, Dagny Nylander, Daniel och Erik Garpenbeck, My Molin, Christel och Peter Odelfors, Ulla och Björn Jonsson, Helene Howlett. Från vårmötet

Mötet samlade drygt 60 deltagare och förlöpte i stort lugn. Styrelseberättelsen och den ekonomiska redovisningen godkändes och styrelsen beviljades ansvarsfrihet. Det blev ett litet men dock överskott 1987 om cirka 30 tkr. sedan fonderna fått bidra till de stora och dyra arbeten som gjorts under pret. Detaljerna kommer i årsboken. 22

KMK och KMKR revisorer omvaldes, detsamma gällde för valberedningenutom på en punkt. Åke Jäderqvist ersattes av Ulf Garpenbeck. Vi har därmed börjat komma in i en cykel med omsättning av hela valberedningen successivt inom cirka 4 år. Efter vårmötet lämnades en intressant orientering om Freys Hyrverk och studerades gamla bilar samt den hypermoderna sambandscentralen. Freys Hyrverk bjöd generöst på sandwiches, vin och öl. Radiotabell för 1988

Avsikten var att aktualisera och modernisera radiomatrikeln i årsboken i år. Av tekniska skäl befanns dock lämpligt att för året utge en särskild radiotabell. Utarbetandet har gjorts av vår medlem Kurt Blom.


Foto: Jens Assur

FÖR DIN TRYGGHET – AUKTORISERADE ÅTERFÖRSÄLJARE – SUZUKIMARIN.SE


VIGGO – KOMPROMISSLÖS FRIHET Vår övertygelse är att förtroendet för båten och känslan av trygghet för alla ombord är fundamentet för att känna frihet på havet. Vi vet att våra kunder ställer hårda krav på sina båtar och vill kunna lämna bryggan oavsett väderlek – därför kompromissar vi aldrig med ergonomi, säkerhet eller prestanda! På varvet i Öregrund där Viggobåtarna byggs, har det utvecklats aluminiumbåtar i över 40 år. Vi bygger båtar som är gjorda för att hålla länge, i såväl formspråk som funktion. Vårt effektiva skrovkoncept är helt unikt och erbjuder en hög, torr och trygg gång. Det gör att du och dina passagerare kan färdas i högre marschfarter med mycket god bränsleekonomi. Vi och våra samarbetspartners jobbar hårt med servicen till dig som båtköpare före, under och efter leverans. Det ingår alltid en ordentlig utbildning när vi levererar din nya båt. Vi monterar bara kvalitetsutrustning med marknadens bästa garantier, allt för att du ska känna dig trygg med din investering i många år framöver.

VÄLKOMMEN OMBORD!

viggoboats.se


KMK VILLA GODTHEM

En oas mitt i stan Vi har besökt den anrika villan och dess blomstrande trädgård för att ta reda på vad som är värt att känna till om en av Stockholms mysigaste restauranger, både vintertid och sommartid.

Solen har precis tittat fram och man kan känna att sommaren börjar närma sig med stormsteg. Vi går över Djurgårdsbron på väg till ett av Stockholms äldsta värdshus, Villa Godthem. Vi möts av änderna som i vanlig ordning kantar Djurgårdskanalens promenadstråk likt en vaktparad att skydda det Kungliga Djurgården. Väl framme vid Villa Godthems trädgård möts vi av en sjökrogskänsla. Måsarna flyger runt i cirklar, det är människor i trädgården och man kan nästan höra hur vattnet slår mot stenarna. Med ett stort leende på läpparna möter vi köksmästaren Antonio Molina Medina. HEJ ANTONIO, KAN DU BERÄTTA VAD SOM ÄR AKTUELLT PÅ VILLA GODTHEM JUST NU?

Vi har precis öppnat trädgårdsbistron, uteserveringen och verandan. I trädgårdsbistron finner ni en klassisk meny såsom hamburgare, sallader, pizza och fish´n´chips. Här finner ni även ett urval av viner, cocktails, ölsorter från Nya Carnegie-bryggeriet och såklart snapsar och alkoholfria alternativ. Vi har också nyligen lagt till en helglunch på vår à la carte-meny som serveras lördag-söndag mellan kl. 12.00 och 16.00, till en kostnad från 159kr till 185kr. Nytt för i år är att

vi kommer att ha en kräftskiva på Villa Godthem. Vi serverar en 3-rättersmeny med kantareller, nykokta signalkräftor med klassiska tillbehör och avslutar med lite sensommarbär. Sedan får man inte missa midsommar på Villa Godthem. Det är jätteroligt att det är så populärt varje år. Vi har haft gäster som bokat bord redan i oktober året innan. BERÄTTA MER OM TRÄDGÅRDSBISTRON, VILKA ÖPPETTIDER GÄLLER, VAD KAN MAN FÖRVÄNTA SIG?

Om vädret tillåter så öppnar vi upp från kl. 11.30 varje dag till dess att solen går ner. Hit kommer man om man vill komma undan storstadens stress och få en lantlig känsla i kombination med god mat och dryck. En perfekt plats att ta med familjen till och sen är det ju alltid nära till Skansen och Gröna Lund om man vill överraska barnen, säger Antonio med ett leende och skrattar. ÄR DET NÅGOT SPECIELLT SOM HÄNDER I SOMMAR?

Vi har jättemycket på vår agenda. Midsommar, kräftskivor, grillfester och bröllop. Man finner all information om events i vår eventkalender på hemsidan www.villagodthem.se. Där ska man kika in

nu och då för att hålla sig uppdaterad på allt som händer. Vi kan också säga, utan att avslöja för mycket, att vi kommer att ha en fantastiskt rolig nyhet som kommer att rulla under onsdagarna framöver. Men mer än så kan jag inte säga i dagsläget. DU SA GRILLFESTER, KAN DU BERÄTTA MER?

Vi vågar påstå att alla gillar en grillfest. Ingenting ger lika mycket sommarkänsla som en perfekt grillad köttbit med rätt tillbehör. Vi jobbar i väldigt stor utsträckning med små, närliggande producenter som gör att mycket av det vi serverar är närproducerat och ekologisk. Ute i trädgården står sedan en eller flera kockar beroende på sällskapets storlek och grillar en härlig ”mixed grill” med tillbehör som gästerna hämtar från grillbuffén. VARFÖR SKA MAN BESÖKA ER I SOMMAR?

Villa Godthem erbjuder något för alla i en jättemysig miljö. Här finner man lugn och semesterro trots att det är mitt i stan med utsikt över Djurgårdskanalen. Vi jobbar väldigt hårt med att våra gäster ska känna sig som hemma när man besöker oss oavsett sammanhang: middagsdejt, lunch eller AW med kompisgänget. Vi ser alla gäster oavsett ålder som våra nära och kära. 25


KMK BÅTLIVSKOMMITTÉN

Nu har vi en härlig båtsäsong framför oss! EFTER EN LÅNG OCH KALL VINTER med

en halvdan vår varvat med värme och kyla är det så äntligen dags för massor av båtåkande i sommar. De som spår väder och vind kan se ytterligare en varm och torr sommar i sina kristallkulor. Personligen hoppas jag på en något svalare sommar än den historiskt varma sommaren 2018, med allt det tråkiga den värmen förde med sig som skogsbränder, torka och grillförbud.

VI I BÅTLIVSKOMMITTÉN arbetar aktivt för att berika båtlivet med bl a information, utbildning och eskaders.

Ha en härlig båtsommar önskar Båtlivskommittén!

NU I VÅRAS anordnade

KMK:s eskaderchef Hans Larsén en Våreskader, som brukligt är i KMK Båtliv. Denna eskader satte kurs mot norra skärgården med Arholma som mål med olika aktiviteter, som att besöka Arholma Batteri t ex. Ett stycke spännande svensk militärhistoria. Eskadern avslutades i den vackra naturhamnen Paradisviken på Finnhamn. Ett större reportage om Våreskadern kommer i nästa nummer av medlemstidningen. Jag kan verkligen rekommendera alla våra medlemmar att anmäla sig till kommande eskaders, det är ett utmärkt sätt att bekanta sig med andra medlemmar som, precis som du, älskar båtliv.

O M

D U

L Å T

B A R A

V I L L

D E T

PER SMEDFORS ORDFÖRANDE BÅTLIVSKOMMITTÉN

B Y G G A

E N

G Å N G

F LY T A

SF Pontona – En del av Svenskt båtliv Vi gör din drömhamn till verklighet. Oavsett om du ska bygga ny hamn från grunden eller renovera din befintliga anläggning så har vi en lösning som passar. Kontakta oss så hjälper vi dig.

S F P O N T O N A . S E

27


KMK NYTT HÖGBÖTE

HEJ ALLA KMK-MEDLEMMAR OCH HÖGBÖTEÄLSKARE.

Även om säsongen 2019 precis har öppnat så har vi redan hunnit med en hel del på Högböte. Valborgsfirandet helgen innan och bjöd in till uppstartsbubbel då Valborg i år låg mitt i veckan. Det hindrade dock inte ett flertal medlemmar att komma ut och fira våren med brasa och sång vilket gläder oss. Även Vårfixardagen arrangerades med god uppslutning från ett 30-tal medlemmar där alla hjälptes åt att göra ön fin. Klubben bjöd som vanligt alla som hjälptes åt på lunch.

KOMMITTÉN TJUVSTARTADE

Högböte redo för sommaren! 28

I HÖSTAS tog vi beslut om att investera i en ny vattenanläggning då den gamla sjöng på sista versen samt renovera den gamla fina punschverandan. Det är med glädje jag kan informera att bägge dessa projekt är slutförda redan till öppningshelgen! Jag vill passa på och rekommendera alla som inte njutit av den nya fina punschverandan att göra det under säsongen. Utsikten är svårslagen!


KMK HÖGBÖTE

FÖLJANDE AKTIVITETER ARRANGERAS 2019

Högbötekommittén 2019

1 juni är det dags för den årliga grillfesten Asadon. Vi hoppas som vanligt på stor uppslutning. Vi börjar kvällen med välkomstbubbel och kallskuret på bryggan och fortsätter med middag och dans i paviljongen till Fredrik Lilienberg. För att anmäla sig till Asadon så är det betalning till KMK bankgiro som gäller tillsammans med ett mail till kansliet. Se separat utskick och evenemang på FB med mer detaljer.

Ola och Camilla Skärhav

21 juni är det dags för midsommarfirande på Högböte. Midsommar är många medlemmars höjdpunkt och vi ser fram emot en härlig helg med skärgårdens finaste midsommarstång, fiskdamm samt det stora midsommarlotteriet. Kommittén efterlyser som vanligt sponsring av priser till lotteriet samt någon som kan spela dragspel alt gitarr till dansen kring midsommarstången. Fredrik Lilienberg står som vanligt för musiken till midsommardansen.

Jonny och Nina Ekengren Jonas och Frida Vikander Daniel och Eva Melin Mikael Johansson och Helen Lindeberg Daniel och Karin Röös

17 augusti är det dags för Högbötedagen och Kräftan. Vi kör som vanligt ett öppet forum där kommittén och tillsyningsparen informerar om säsongen. Alla medlemmar är välkomna och vi ser fram emot synpunkter och idéer från deltagarna. Efter mötet bjuder klubben på bubbel och snittar och därefter dans till Fredrik och Thony. 21 september arrangerar vi säsongsavslutningsfest och i år är temat 80-tal. De tidigare årens avslutningsfester har blivit succé och vi ser fram emot ytterligare en härlig fest med stort deltagande. Vi hoppas att så många som möjligt kommer ut till ön och avslutar säsongen tillsammans. 5 oktober är det så dags för höstfixardagen. Alla medlemmar hjälps åt att plocka undan och städa ön inför vintervilan. Vi bjuder som sig bör på lunch för alla medlemmar som kommer ut och hjälper till. 13 oktober stänger Högböte för säsongen.

OLA SKÄRHAV ORDFÖRANDE HÖGBÖTEKOMMITTÉN 29


E N A S TÅ E N D E KO M FO R T

Bättre säkerhet och köregenskaper

Minskad bränsleförbrukning

Zipwake interceptor 5-10 gånger snabbare än trimplan

Inbyggd GPS, 3D-Gyro och 3D-Accelerometer

Full automatik i roll och pitch

Zipwakes snabbverkande interceptorer balanserar båten både vid acceleration, roll och gir, vilket ger en sådan överlägsen komfort att den är svår att beskriva. Den måste helt enkelt upplevas! Systemet kostar dessutom bara en bråkdel jämfört med liknande system på marknaden. Utvecklad och tillverkad i Sverige.

Traneredsvägen 112 426 53 Västra Frölunda, Tel: 031 69 03 80

E-mail: info@batsystem.se

www.batsystem.se


KMK KMK:U

KMK:Us ÅRLIGA SJÖSPORTSLÄGER Går i år av stapeln den 14 juni på Högböte. Det är två läger som anordnas. Ett nybörjarläger där vi introducerar båt- och skärgårdslivet samt fokuserar på att utbilda barnen och fördjupa deras kunskaper om båtar och navigation samt ger dem förberedelse inför att ta förarbeviset på nästkommande läger. där man tar förarintyget drar igång efter midsommar, den 24 juni. Där kommer vi i år även att ha sex stycken deltagare som kommer tillbaka en tredje gång för att ta sin kustskepparexamen. Kustskepparen har vi i KMK:U arbetat med att införa sedan hösten 2017 och vi ser fram emot att i år äntligen få verkställa utbildningen. Lägret kommer i år att drivas av tio instruktörer som kommer se till att våra totalt 40 deltagare får två roliga veckor på Högböte. Vi kommer som vanligt att ha GT30-båten på lägret. Det är en blå liten tävlingsbåt som används i princip varje dag på lägret och deltagarna får prova på att gasa och köra runt i en tävlingsbana. Detta är ett tillfälle för eleverna att själva ta ett stort ansvar att köra båten på ett säkert och kontrollerat sätt och testa på lite hur det skulle kunna vara att köra race. VÅRT FORTSÄTTNINGSLÄGER

KMK:U BESTÅR IDAG AV en ordförande, Isabella Kull, och fyra ledamöter: William Evén Tvärenvigg, Emma Ahlin, Luca Martell och Lovisa Gorton. Som nyvald ordförande hoppas jag tillsammans med min kommitté att utveckla och stärka den redan mycket väl fungerande lägerverksamheten och göra den ännu bättre. Mitt mål är att vi varje sommar ska ha tre läger under tre veckor som alla är fyllda. Vi kommer se till så att ungdomshuset inför varje säsong alltid är upprustat med det som behövs för att man ska kunna använda det som en mötespunkt och umgås. Vi har många visioner för KMK:Us framtid och vill alltid sträva efter att utvecklas och skapa nya samarbeten så att alla medlemmar får en härlig sommar med oss, antingen på skärgården eller i stan. Jag är otroligt exalterad över denna sommar som är här och nu men även planeringen av nästkommande sommar.

Med det så önskar vi i KMK:U alla en trevlig sommar och båtsäsong!

Vilka är vi...

KMK:U, Kungliga Motorbåt Klubben Ungdom är till för KMKs yngre medlemmar och bildades så tidigt som 1927. Vi är en kommitté inom KMK som har till ändamål att samla likasinnade personer upp till 25 år och verka för deras utbildning inom navigation, båtmanövrering och sjömanskap. Vi strävar efter att vara Sveriges främsta ungdomsklubb för motorbåtsintresserade ungdomar och ett självklart val för att utöka sitt intresse för sjölivet som ung. Som medlem i Ungdomssektionen är man dessutom fullvärdig medlem i KMK med de rättigheter och skyldigheter som medför.

ISABELLA KULL ORDFÖRANDE KMK:U 31


Pampas Marina | Karlbergs Strand 4K Solna, Stockholm | 08 587 557 10 www.pampas.se


Söker Du en hamnplats för en Yacht Då finns det möjlighet till både långsides- och Y-bomsplats. Vi kan även erbjuda vinterförvaring inomhus. Tel: 08-587 557 10. E-post: hamnkapten@pampas.se

Med en båtplats mitt i stan har jag friheten att ta en spontan båttur en vacker vardagskväll. Det är det båtlivet ska handla om. Spontanitet och frihet! - Anna Larsson, Solna


Det här är årets nyhet från Capelli. Ett nytt, spännande koncept med komfort som en bowrider och köregenskaper som en RIB. Och inte vilken RIB som helst – som i alla Capelli är materialet i pontonerna äkta hypalon – världens tuffaste. Tempest BR 65 dryper av italiensk elegans och sportighet som får varje båthjärta att slå lite snabbare. Unna dig att säga buon giorno till mysiga bad och ciao till lyxiga utflykter. Välkommen att testa Capelli SWE. RIB-båtar på 5,6 - 15 meter.


KMK KMK:R

FOTO LINDA LENNERHED | Unga förare och föräldrar hjälpte till på förarkursen, både praktiskt och med extra båtar, här Petter Olofsson

FOTO PICKLA.SE | Linus Wallin i sin GT15 hade glädje av avrostningen, tog en andraplats i Norge ett par helger senare

FOTO LINDA LENNERHED | Förväntansfulla kursdeltagare strax innan de provar att köra racerbåt på riktigt

AVROSTNING OCH FÖRARKURS I VAXHOLM Avrostningen är också ett tillfälle att träffas och ha trevligt, en klubbdag där alla hjälper till. Då är det ju faktiskt roligare med sol än regn.

HELGEN 4-5 MAJ genomfördes två KMK:Raktiviteter på Eriksö i Vaxholm. Lördagen ägnade sig de erfarna förarna åt att genomföra första träningen på riktig bana, vilket vi kallar avrostning. Det var allt från Erik Starks F1-båt till förra årets debutanter i GT15-båtar. SMHI hade lovat regn och risk för åska, men vädret gjorde som det ville och det blev istället två fina men lite svala dagar med sol. Avrostningen är också ett tillfälle att träffas och ha trevligt, en klubbdag där alla hjälper till. Då är det ju faktiskt roligare med sol än regn. FÖRARKURSEN SKER UNDER TVÅ DAGAR , lördagen är teori och söndagen praktik. Praktiken hade i år två välmeriterade instruktörer: F1-esset Erik Stark och regerande världs- och Europamästaren i F4 Morgan Jernfast. Bättre kan det inte bli! Det var elva blivande förare, varav 5 tjejer – båtracing är helt jämställt.

Dessutom var en av tjejerna från Finland. I Sverige kör man de första två tävlingarna som debutant och har röda siffror på båten, men om man har gått vår förarkurs så räcker det med en tävling för att få fullvärdig licens.

JOHAN DE BOURG ORDFÖRANDE KMK:R 35


KUNGLIGA KLUBBARNAS FEST 2019

KMK KUNGLIGA KLUBBARNAS FEST

36

KUNGLIGA AUTOMOBIL KLUBBEN (KAK) VAR ÅRETS VÄRD-

KLUBB FÖR KUNGLIGA KLUBBARNAS FEST I VINTERTRÄD-

GÅRDEN PÅ GRAND HÔTEL I STOCKHOLM. KUNGAPARET

VAR NATURLIGTVIS FESTENS VIKTIGASTE GÄSTER SOM TILLSAMMANS MED AMBASSADÖR SHIGEYUKI HIROKI MED MAKA

MAMIKO HIROKI HEDRADE FESTEN MED SIN NÄRVARO. JAPAN VAR ÅRETS VÄRDLAND

och vi fick njuta av både japansk mat och dryck. En av Japans hyllade musikalartister med en fantastisk stämma, Sayaka Watabikis, framförde tillsammans med sin pianist Chiaki Kreslavsky bland annat japanska folksånger. För det svenska på scen stod Niklas Strömstedt som framförde några av sina hits med pianisten Marika Willstedt. AMBASSADÖR SHIGEYUKI

tackade för sig med att hålla ett fantastiskt trevligt och roligt tal där han blandade in både sport och politik, det drog ner otroligt mycket applåder och hyllningar då han höll hela sitt tal på svenska! MORGAN JERNFAST BELÖNADES

av Kungen med KAKs stora guldplakett för sina dubbla mästartitlar 2018: VM 1:a och EM 1:a i båtarnas Formel 4. EFTER MIDDAGEN BLEV DET FART

på dansgolvet i den vackra Spegelsalen när Cotton Club med Richard Häger äntrade scen och började spela. Närmare 120 KMK-medlemmar fanns på festen av de drygt 600 medlemmarna från KAK, KSSS och KSAK. KUNGLIGA MOTORBÅT KLUBBEN

kommer att vara värdklubb 2021, redan nu har det börjat funderas och planeras. KMK önskar att vi kan fylla upp med minst 400 KMK- medlemmar av de 650 som får plats på Kungliga Klubbarnas Fest 2021. Förbered er på en riktig galafest. Välkomna!


PHOTO: © NICOLAS CLARIS

30 - 35 - 44 - 47 - 50

Yachtsale är generalagent för Beneteau i Sverige. Dessutom är vi specialiserade på att sälja moderna begagnade båtar. Välkommen till vår försäljningsbrygga på Saltsjö Pir i Nacka. Yachtsale Sweden AB – Brantvägen 3 - 08-27 53 30 – info@yachtsale.se – www.yachtsale.se


Vi har alltid hämtat kraft och kunskap från den svenska västkusten och Marstrand. Dagarna på ön är f yllda av inspiration. Den magnif ika utsikten, det karga landskapet och den gästfrihet som ön ändå inbjuder till ger oss inspiration till nästa kollektion. I Marstrandskollektionen vill vi återskapa naturen, livet, ursprunget och enkelheten i vårt maritima arv. Bakom varje sko f inns ett äkta hantverk. Det varma lädret, de handsydda sulorna och de genomarbetade detaljerna blir till skor som är en hyllning till vårt svenska arv Skor att bära länge.

M A R S T R A N D

K L A S S I S K T

S K O M O D E

M E D

E T T

Ä K T A

H A N T V E R K

I

G R U N D E N

D I N A M A RST R A N D KÖ P E R D U H OS:

FEETFIRST.SE/NILSONSHOES

W W W . M A R ST R A N D S KO R . S E


KMK STRANDVÄGEN 56 www.strandvagen56.se

STRANDVÄGEN 56 EFTER 14 ÅR öppnar Tom Bertling restaurang tillsammans med nya kollegan Isabella Sjöberg. Tom, som drivit café i Kungliga Motorbåt Klubbens byggnad på Strandvägen 56, kommer fortsatt att driva caféet under dagtid. Men från kl 17.00 byter man om till restaurang fram till kl 22.00 där det serveras både öl och vin till en meny som innehåller NÅGOT LITET, NÅGOT STÖRRE OCH NÅGOT SÖTT.

BUSTER XL YAMAHA F100 FETL YAMAHACENTER EDITION PAKET Utöver Yamahacenter edition paket så bjuder vi på Fishfinder ekolod, vattenskidbåge, och spöbox fördäck, inklusive dyna. Värde 19.000 sek Pris: 379.000.08-556 523 08 | stockholm@yamahacenter.com

39


– SKA VERKLIGEN DOM HÄR RÖDA LAMPORNA BLINKA HELA TIDEN? YACHT CENTER

Oavsett om du har råkat ut för en allvarlig skada eller bara behöver service, renovering, båtplats, eller vinterförvaring är du alltid välkommen till Sune Carlsson Båtvarv. Här finns all kompetens, erfarenhet och utrustning för att klara av det mesta när det gäller både moderna och klassiska motorbåtar. Dessutom är vi auktoriserade av Volvo Penta. Du hittar oss i Saltsjöbaden vid kanten av vackra Baggensfjärden. Välkommen!

SUNE CARLSSON YACHT CENTER

SuneVCarlsson I HAR A HEL Yacht ÖPPETCenter ! MAREN SOM

Sune Carlsson Båtvarv SKOGSÖVÄGEN 22 · 133 33 SALTSJÖBADEN · 08-717 04 64 · INFO@BATVARVET.SE · WWW.SUNECARLSSONBATVARV.SE


KMK MEDLEMSSIDOR

SPORTMANNAPRISET 2019 Även i år delades Svenska Sjös och KMKs Sportmannapris 2019 ut i samband med hamnfesten.

är att uppbringa unga talanger som lyckats kombinera framgångsrikt eget tävlande och/eller bidragit med sina kunskaper som ledare/funktionär på lägsta nationella nivå med att vara en förebild och en bra kompis för andra. En lagspelare och en ödmjuk person som också hugger i när klubben behöver det.

SYFTET MED DETTA SPORTMANNAPRIS

och som skall användas till att förkovra sig mer i båtsporten. Juryn består av Svenska Sjö VD Per Grywenz och KMK Generalsekreterare Pelle Larsson.

PRISET BESTÅR AV 15.000 KR

ÅRETS STIPENDIUM tilldelades Andrea Forslund som sedan 2012 varit aktiv som tävlande i KMK:R men som tagit ett litet uppehåll och vill ändå vara kvar i sporten som ledare/ funktionär.

Stort Grattis till Andrea Forslund!

Juryns motivering Andrea tilldelas priset för sitt engagemang i svensk båtracing sedan 2012. Andrea vill fortsatt vara engagerad inom KMK:R och dela med sig av sin kunskap och erfarenhet och att få möjligheten att få vidareutveckla sig själv som ledare.

BÅT- OCH TRAILER ÄR EXPERTER

PÅ SLÄPVAGNAR, BÅTTRAILERS OCH TILLBEHÖR. Är ni på jakt efter en ny släpvagn eller båttrailer? Behöver du hyra en släpvagn eller en båttrailer? Vi har mer än 45 års erfarenhet av branschen så vi kan släp och trailers . Våra kunder befinner sig i hela Sverige men vår utgångspunkt är alltid Huddinge, Stockholm, där även vår utställningshall på 600kvm ligger. Tveka inte att kontakta oss om ni är ute efter släpvagnar, båttrailers och/eller tillbehör.

Båt & Trailer i Stockholm AB | Svensborgsvägen 1, 141 38 Huddinge | 08-7112635 | info@batochtrailer.se

41


Y-Bommar fรถr Generationer INNOVATION & KVALITET SOM Gร–R SKILLNADEN

Verkstadsgatan 9 Oxelรถsund | 0155-360 70 | www.wetrade.se | info@wetrade.se


KMK KALENDERN

e d å p l l o k Håll n e m u t a d a g i t vik SEPTEMBER 7-8 KMK RACET Eriksö Vaxholm 21 AVSLUTNINGSFEST PÅ HÖGBÖTE med tema 80-tal

JUNI 1 HÖGBÖTE Asado på Högböte

OKTOBER

13-19 SJÖSPORTLÄGRET på Högböte,

5 HÖSTFIXARDAGEN på Högböte

Nybörjarkursen

21 MIDSOMMARFIRANDE på Högböte 24-30 SJÖSPORTLÄGRET på Högböte, fortsättningskursen med förarbevis

24-30 KUSTSKEPPARLÄGRET på Högböte

13 HÖGBÖTE STÄNGER för säsongen 31 DJURGÅRDSHAMNEN STÄNGER för säsongen

NOVEMBER 16 HÖSTFEST PÅ OPERATERRASSEN

JULI

Tema James Bond

15-19 ICCY-TRÄFF i Helsingfors, Finland

AUGUSTI 17 HÖGBÖTEDAGEN OCH KRÄFTAN på Högböte

31 KRÄFTSKIVA tillsammans med KAK

43


Första klass

Det är stor skillnad på trestjärnigt och femstjärnigt. Inte minst när det gäller att ta hand om båtar, sommar som vinter. När du väljer Gåshaga Marina uppgraderar du till första klass och kan vara säker på att både du och båten får bästa tänkbara omsorg. Vi har även sommarplatser i ett skyddat läge med närhet till både stad och skärgård. Som fullservicekund är vi också i ständig standby för dig om något oförutsett händer. Så njut av ett bekymmersfritt båtägande - året runt. Anders Almén

Gåshaga Marina & Marinmontage AB, Gåshagaleden 12, 181 03 Lidingö Tel 08-446 28 48 Fax 08-446 28 49 Jour 070-757 77 87 anders@gashagamarina.se www.gashagamarina.se


KMK MEDLEMSSIDOR

KLUBBINSIGNIER

i Kungliga Motorbåt Klubben kan du beställa ett urval produkter med våra insignier. Så varför inte passa på att beställa ett komplett set till festen med slips, slipsnål och manschettknappar, eller varför inte vårt klassiska mössmärke. Du gör din beställning genom att kontakta oss på mailadressen kansli@kmk.se.

SOM MEDLEM

175 kr 175 kr PIN 50 kr SLIPS

SLIPSNÅL

Beställning av klubbinsignier och dekorationer Vill du beställa något från denna sida skicka ett mail till kansli@kmk.se

MANSCHETTKNAPPAR 375

kr 200 kr BLAZERKNAPPAR 35 kr / 45 kr BLAZERMÄRKE 200kr MÖSSMÄRKE

DEKORATIONER FÖR BÅTEN får du dessutom på din inregistrerade båt använda dig av våra dekorationer så som KMK standert, stävmärken/dekaler samt i hamn den kungliga gösen.

SOM MEDLEM

Du registrerar din båt på vår hemsida www.kmk.se under fliken Ansökningar. STANDERT

20 x 30 cm – 225 kr 25 x 35 cm – 250 kr 35 x 50 cm – 300 kr

GÖS

30 x 40 cm – 595 kr 45 x 60 cm – 845 kr

STÄVMÄRKE (PER PAR)

10 x 6,5 cm – 1.250 kr 15 x 9 cm – 1.475 kr

45


KMK MEDLEMSSIDOR

MEDLEMSFÖRMÅNER INOM KMK 2019 KLUBBINSIGNIER

KMK ARRANGEMANG

Som medlem får du bära klubbnål, blazer- och mössmärke samt övriga klubbkläder som säljes genom KMK Försäljnings AB. På din inregistrerade båt får du ha KMK standert, stävmärken/ dekaler, samt i hamn den kungliga gösen.

Navigationsutbildning, sjösportläger för ungdomar, eskadrar, utställningar, internationellt samarbete samt social samvaro för fester. Försäkring via Svenska Sjö som främjar navigationsutbildningen.

ÅRSBOK

Varje år sedan 1922 (från 2019 på anmodan)

Som medlem i KMK är du med i en rikstäckande förening som sätter kompetens, stil och tradition högt såväl till lands som till sjöss.

KLUBBTIDNING

KMK BÅTFÖRSÄKRING

Kungliga Motorbåt Klubbens medlemstidning, 4 ggr/år

KMK är delägare i Svenska Sjö. Svenska Sjö erbjuder båtförsäkringar för klubbmedlemmar med omfattande villkor och fördelaktiga permier. Då vi äger Svenska Sjö går överskott alltid tillbaka till dig som medlem och kund och till oss som delägare. Kolla därför alltid med Svenska Sjö när en båtförsäkring ska tecknas.

KLUBBHOLMEN

Högböte med tillgång till alla faciliteter KLUBBHAMN

Med plats för 250 medlemsbåtar vid Djurgårdsbron KLUBBRUM

Läs mer på www.svenskasjo.se

Med sammanträdesrum på Villa Godthem KANSLI

Med medlemsservice mån - tors 9-12, 13-16 & fredag 9-13. Avdelning för KMK Ungdom, KMK Racing, Högböte, Djurgårdshamnen och Klubbmästeri.

Stolt KMK sponsor Järna Rostfria AB är en leverantör av rostfria produkter sedan 1974. Standard eller anpassat - vi möter kunders krav på bred front. Här finns allt från egna produkter inom marinbranschen till legoarbeten där produkter skräddarsys enligt kundens önskemål. Vi kan hjälpa er med projekt från idè till färdig produkt eller tillverkning efter ritning. Läs mer på: www.jarnarostfria.se - Maila för offert: info@jarnarostfria.se

AB JÄRNA ROSTFRIA

Tel: 08-55173108 - Adress: Tuna Industriväg 11A, 153 30 Järna

46


Ladda för sommaren med nya båtbatterier från Batteriexpressen

vår k ö s Be bshop en we r butik ellefra City i In ds-Väsby

Optima 50-75 Ah -Totalt underhållsfritt -Hämtar sig helt från djupurladdningar -Tåliga mot förfrysning -Låg självurladdning -Inga oxiderande gaser

lan us) Upp l Bauha l i t n i (

med upp till 35% samt fri leverans •Samarbetspartnerrabatt Ange rabattkod KMK vid beställning av Maringel & AGM •Vid beställlning av övriga batterier, kontakta oss för att få rätt rabatt •

Batterier och laddare till bilar, truckar, liftar, båtar, städmaskiner, entreprenadmaskiner, lastbilar, bussar, solceller, vindkraftverk, verktyg

www.batteriexpressen.se

KONTAKTA OSS

AGM 70-250 Ah -Totalt underhållsfritt -Hämtar sig helt från djupurladdningar -Tåliga mot förfrysning -Låg självurladdning -Inga oxiderande gaser Bosch 40-260 Ah -Tyskt kvalitetsmärke -Finns i många klasser -Från start till förbrukning Maringel 75-245Ah -Helt underhållsfritt -Goda start- & förbrukningsegenskaper -Tål djupurladdningar -Tåliga mot förfrysning

Batteriexpressen AB Kranvägen 2 195 54 Upplands Väsby Tel 08-35 29 50 Fax 08-590 349 90 E-post kundservice@batteriexpressen.se


KMK MEDLEMSSIDOR

KMK VÄLKOMNAR VÅRA NYA MEDLEMMAR! KMK

Jan Mellinger

Claes Johnson

John Carlo Grimaldi Lindström

Johan Fischerström

Thomas Stolpe

Peter Karlsson

Alexander Forsberg

Tobias Marguerre

Fredrik Widlund

Fredrik af Klercker

Christoffer Forsberg

Per Oscarsson

Lars Vigerland

Christopher Blomberg

Filip Forsberg

Soheil Sadjadi

Anette Brennius

Jens Forsner

Leonardo Nilsson

Thomas Axelsson

Kim Lidfeldt

Carl Glaumann

Agnes Ekberger

Henrik Sikström Pelow

Christer Stafferöd

Richard Göransson

Amanda Ekberger

Kristian Ehrling

Nils Aurelius

Anne Hedenbäck

Isabelle Maunsbach

Niklas Ekman

Berndt Jansson

Victor Jacobsson

Filippa Stillström

Anne-Christine Lane

Anders Målar

Erik Leksell

Isabelle Hagman

Joacim Duvér

Oscar Tibbling

Henrik Orwander

Victor Hagman

Olof Lindberg

Maria Mattsson

Björn Rybén

Thomas Lindqvist

Henrik Sjöberg

Lars Sjöwall

Patric Olofson

Johan Laur

Filip Welander

Christian Persson

Stefan Holmér

Roland Hallebeek

Jonas Almqvist

Hans Wigerman

Roger Ekdahl

Per Lindgren

Ricard Constantinou

Peter Ekstedt

Ted Dahlqvist

KMK:U

Liselott Nilsson

Andreas Drott

Liam Palm

Per Grywenz

Erik Ekstrand

Oscar Wiiburg

Philip Kellin

Jonas Helgesson

Hannah Wahlqvist

Jonas Lundqvist

Tomas Hoffman

Emma Jagelid

KLUBBARNAS KLUBB Vår fest- och konferenslokal med drömläge på Djurgården.

med plats för 60 sittande gäster i nyrenoverat hus på Beckholmsvägen vid Nya Djurgårdsvarvet. Nära city men långt från buller och bång. Granne med lyxkrogen Oaxen. Unik miljö och avskildhet för både jobb och fest.

EN FEST- OCH KONFERENSLOKAL

Och 20 procent lägre hyra för medlemmarna i ’grundarklubbarna’. Därtill, ju mer vi utnyttjar lokalen för privata festligheter och/eller företagsarrangemang, desto lägre hyra för klubbarna. av de s k grundarklubbarna: Kungliga Svenska Segelsällskapet (KSSS), Havsörnarna, Gamla Stans Yacht Sällskap (GSYS), Stockholm Yacht-Klubb (SYK) och Kungliga Motorbåt Klubben (KMK).

KLUBBARNAS KLUBB BILDADES 2012

WWW.KLUBBARNASKLUBB.SE BESÖK GÄRNA HEMSIDAN, DÄR NI ÄVEN KAN LÄGGA IN BOKNINGSFÖRFRÅGAN

48

Det uttryckliga syftet var primärt att tillhandahålla en samlingsplats för alla båtintresserade men också att kommersiellt kunna hyra ut lokalen till privatpersoner och företag. 100 kvm festyta för 60 sittande gäster eller max 90 minglande.

HÄR FINNS

KMK:R Max Rooker Emelie Woxberg Josefin Due-Boje Peter Groth Sebastian Groth Karin Olofsson Aston Oppenstam

Lokalen är bra för både dag- och kvällsaktiviteter. Miljön och läget är fantastiskt med Stockholms berömda sjöinfart och världens längsta ljugarbänk bokstavligen rakt utanför dörren. Vi hoppas verkligen att medlemmarna tar för sig och utnyttjar de förmåner vi kan erbjuda. Ett exempel är det gemensamma klubbmingel som är till för samtliga klubbars medlemmar och planeras 2-3 kvällar vår och höst. medvetet relativt enkel och med tydliga båt- och seglingsinslag. Lokalen är till för att umgås i, där finns bar och beredningskök samt porslin, bestick och glas m m för 60 personer.

KLUBBINREDNINGEN ÄR

VID STÖRRE måltider rekommenderas catering och ett antal leverantörer är nu bekanta med lokalen. Det finns även all form av teknisk utrustning såsom projektor, duk och ljudanläggning med mikrofoner likväl som whiteboard etc. På hemsidan finns alltid färska uppgifter om priser, bokningsvillkor, rabatter för medlemmar m m. Klubbarnas Klubb kan hyras året runt, privat eller till företag.


GBM MARIN

Lökholmsvägen 9 457 73 Havstensund Tel. +46 525 199 60 info@gbm.se www.gbm.se DESIGNED FOR PRESTIGIOUS MOMENTS AT SEA W W W.G RAN DEZZABOATS.SE

S

DE

in

KO K KO L A FINLAND Si

nce 1990

T

E LE GA N T C O M PAN I O N

D · & ·B

IL

CA

NE

U

37

IG


R8

Dags att prova något nytt?

33 coupé

Marknadens mest moderna motorbåtar finns alltid hos Galärbryggan. Nu är vi stolta över att kunna presentera de senaste modellerna från Rupert och Delta Powerboats, två svenska tillverkare kända för sina innovativa lösningar och kompromisslösa kvalitet. Välkommen för provkörning hos Galärbryggan Båtförmedling

Galärvarvsvägen 4 (intill Djurgårdsbron). Telefon: 08-667 21 40. Öppettider: Vardagar 11-18, lördagar 11-16, söndagar 12-15.

www.galarbryggan.se


Estlandsvägen, Vaxholm 070 - 511 30 28 info@saxarensbrygg.se www.saxarensbrygg.se


Avs: Kungliga Motorbåt Klubben Box 24122 104 51 Stockholm

För dig som vill ha båt på Biskopsuddens Marina, Göteborg, Mallorca och några hamnar till utan att behöva köpa båt eller ha båtplats.

Medlemskap från 50.000 kr per år W W W. A G A P I B O AT I N G . C O M

THE FUTURE O F B O AT I N G

|

I N F O @ A G A P I B O AT I N G . C O M

|

TEL: +468 611 8114

Profile for Newsfactory Media Group

Kungliga Motorbåt Klubben 1902  

Kungliga Motorbåt Klubben 1902  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded