Page 4

helse: leder

Et nyt år er en kolossal lykkepose, og jeg kan på barnlig vis næsten ikke vente med at se, hvad der ligger skjult i den.

HELSE REDAKTIONSGRUPPE

Alt det, der kommer

Jette Warrer Knudsen Redaktør Morten Grønbæk Professor i folkesundhed ved KU, Formand for Vidensråd for Forebyggelse

Så har vi taget fat på 2020 – endnu et nyt år og ovenikøbet et rundt et af slagsen. Rundt eller ej, så har jeg det altid sådan, at den spæde begyndelse på et helt nyt og dugfriskt år på én gang både er højtideligt og så piv-spændende, at det kilder og kribler i maven ved at tænke på, hvad der mon venter henne om hjørnet. En helt ny begyndelse med nye muligheder og umuligheder. Vi ved heldigvis ikke, hvad der venter os. Et nyt år er en kolossal lykkepose, og jeg kan på barnlig vis næsten ikke vente med at se, hvad der ligger skjult i den. Og så alligevel. Godt, vi ikke kan smugkigge. For jeg tænker mere og mere på ordet, "vorden", der i dag nærmest er gået i glemmeordbogen – eller begravet på sprogkirkegården for længst. Ærgerligt, for ”vorden” betyder tilblivelse eller skabelse – noget, der er under udvikling. Ret magisk i virkeligheden. Vi har dog stadig en lille rest af begrebet i udtrykket ”i sin vorden” – og "en vordende mor" er stadig gængs. Men tilblivelse eller vorden som almindeligt brugt tidsbegreb burde blive moderne igen i vores fortravlede og hektiske tid. Vi er jo allerede ret forgabte i mindfullnes, ro og langsomhed, men har ret svært ved at fange dem og være i dem. Normalt har jeg ingen nytårsforsætter. Heller ikke i år. Og dog. Jeg vil prøve at gøre det at vente på alt, hvad 2020 har tænkt sig at ville sende min vej, til en fortrøstningsfuld og ­frydefuld tilblivelsesproces. Og jeg er kommet godt i gang.

Susanne Lunn Psykolog og lektor ved Københavns Universitet (KU) Vibeke Pilmark Fysioterapeut og faglig redaktør, Fysioterapeuten Jens Rikardt Andersen Lektor ved Institut for idræt og ernæring ved Københavns Universitet (KU) Lotte Stig Nørgaard Lektor ved Institut for Farmaci, Københavns Universitet (KU) Helse arbejder sammen med en række sundhedsfremmende organisationer og patientforeninger.

ANNONCESALG Helle Hviid T: 2445 9010, helle@mediegruppen.net

DISTRIBUTION

Godt nytår til alle Helses læsere!

Helse distribueres til apoteket, lægehuse, kiropraktorer, sygehuse, privathospitaler, tandlæger, høreklinikker, biblioteker og i abonnement.

Læsertal iflg. Gallup: 309.000 ABONNEMENT

Jette Warrer Knudsen, Redaktør

Få Helse direkte i din postkasse ved hver udgivelse. Ring til os på vores abonnementstelefon: 9644 4542 Helse årsabonnement koster 289,- for 10 numre

Tryk: Aller

4

Kontakt redaktionen: jette@mediegruppen.net

Art Director: Camilla Riber Ledelse: Peter Larsen, direktør, ansvh. redaktør Web: www.magasinethelse.dk

N VA

EM ÆRK

Tryksag 5041-0806

E T

Forsidefoto: AdobeStock

Udgiver: Forlaget Mediegruppen, Horsensvej 72A, 7100 Vejle T: 7089 0022, helse@mediegruppen.net

S

helse Nr. 01/2020 (1328) 66. årgang ISSN 0018-0149

Denne publikation er trykt på papir lavet træ fra europæiske skove. FN opfordrer til at benytte træ fra europæiske skove, hvor skovarealet vokser og drives velforvaltet. Svanemærket er udtryk for en mindre miljøbelastende produktion.

Profile for Mediegruppen as

Helse-2020-01  

Viden om sundhed. I samarbejde med Sundhed.dk, Danske Regioner og en lang række patientforeninger. Danmarks største sundhedsmagasin

Helse-2020-01  

Viden om sundhed. I samarbejde med Sundhed.dk, Danske Regioner og en lang række patientforeninger. Danmarks største sundhedsmagasin