Deventer Nieuws week 15 2022

Page 9

Het Deventer Nieuws

Kijk voor meer nieuws op www.hetdeventernieuws.nl

Hennie en HelemaalGroen

Impacter Deventer zoekt jongeren met theaterambities

DEVENTER - Jongeren met een passie voor theater of optreden opgelet: Impacter Deventer organiseert dit voorjaar het Impacter Lab. Hiermee biedt zij jongeren uit Deventer de kans om een eigen voorstelling te maken voor een maatschappelijke organisatie. Gratis theatertrainingen voor eigen voorstelling Aan de hand van zes trainingen werken de jongeren toe naar een theatervoorstelling die ze spelen op 4 juni voor de bewoners van Overkempe in Olst. Overkempe is een woonwerkgemeenschap waar mensen met een verstandelijke handicap én talenten het dagelijks leven delen.

9

Over Impacter Impacter is een project van Deventer Doet voor Deventer jongeren die iets terug willen doen voor de maatschappij en zich tegelijkertijd willen ontwikkelen. Samen met een jongerencoach ontdekken de jongeren waar ze energie van krijgen. Vervolgens gaan ze aan de slag op een plek in de stad die daarbij past.

DEVENTER - Hennie Houtzager (63) woont in Deventer en is samen met hond Loes (8) een enthousiaste zwerfvuilraper. Ze vult dagelijks al wandelend kleine zakjes met afval en stopt die in de prullenbakken van de gemeente. Loes raapt op commando en soms ook uit zichzelf. Het opruimwerk geeft een tevreden gevoel en is zelfs licht verslavend. Hennie geniet van de complimenten die ze krijgt. Ze vindt minder flesjes dan voorheen, statiegeld werkt dus echt.

Zorgen voor het milieu is haar grootste motivatie om dit werk te doen. Ze ergert zich aan mensen die fastfoodafval uit hun auto gooien. Sinds een jaar gebruikt Hennie de app HelemaalGroen (app.helemaalgroen. nl), deze is handig en eenvoudig. Zo is ze verbonden met de duizenden landgenoten die hetzelfde doen. HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en maakt hun inzet zichtbaar op een kaart. Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand, indien niet ververst, verkleurt het lijntje oranje, en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de huidige

Meer informatie en aanmelden De trainingen beginnen op 25 april. Meedoen is gratis. Meer informatie is te vinden op instagram @impacterdeventer. Opgeven kan bij Luna: luna@impacterdeventer.nl.

9000 vrijwilligers begint de kaart van Nederland steeds groener te kleuren. Het is stimulerend om de eigen route te kunnen zien, maar ook die van deelnemers uit de eigen omgeving en de rest van het land (www.helemaalgroen.nl). In 2021 zijn ruim 220.000 geregistreerde kilometers ontdaan van zwerfvuil in Nederland. Dit burgerinitiatief van Jaap de Boer (Achterhoek) heeft duidelijk potentie. Het leuke is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend of in een scootmobiel. Deventer telt nu 27 vrijwilligers bij HelemaalGroen. Doe jij ook mee? Bel de gemeente voor het benodigde materiaal. Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen is dat wel.

Loes in actie

Top 5 genomineerden voor de Deventer Promotieprijs zijn bekend DEVENTER - De top 5 genomineerden voor de Deventer Promotieprijs 2022 zijn bekend. De kanshebbers zijn, in willekeurige volgorde: Kees van Wonderen; trainer Go Ahead Eagles, Mieke Conijn; directeur IJsselbiënnale en Kunstenlab, Gabriël Bosch en Meindert Pesman; 1618Vastgoed, het Team van Matz Carwash en Jurgen van Workum; eigenaar van Hotel Finch. De Deventer Promotieprijs wordt sinds 1995 jaarlijks georganiseerd door Deventer Marketing en uitgereikt door wethouder Thomas Walder. De prijs bestaat uit een kunstwerk dat voor de winnaar persoonlijk wordt gemaakt door de Deventer edelsmeden van MinkKoot. De jury heeft dit jaar uit de lijst van genomineerden een Top 5 selectie gemaakt. “We vinden dat naast de winnaar ook de andere genomineerden erkenning verdienen voor hun ambassadeursrol voor Deventer. Daarom maken we nu de Top 5 van de genomineerden bekend. Deze mensen en organisaties leveren allemaal een belangrijke bijdrage aan het bekender maken van Deventer als prettige plek om te

leven, werken, leren en ontspannen”, aldus Carlijn Leenders, directeur van Deventer Marketing, die samen met Thomas Walder de jury vormt. De uitreiking vindt normaliter plaats tijdens de nieuwjaarsreceptie van Gemeente Deventer. Omdat deze in 2022 niet plaatsvond, wordt de prijs nu uitgereikt tijdens het ‘Deventer Citymarketing Event’ op maandagavond 25 april in de Bergkerk. Tijdens dit evenement staat de marketing en promotie van Deventer centraal. Ook is er een inspirerende spreker vanuit Utrecht, een stad die op citymarketinggebied een aantal jaar voorloopt. Aan het eind van de avond worden de 5 genomineerden het podium op geroepen

en wordt de winnaar van de Deventer Promotieprijs 2022 bekend gemaakt. De Deventer Promotieprijs wordt dit jaar voor de 28e keer uitgereikt. Eerdere winnaars waren onder meer: Rapper

Onderzoek Joods vastgoed in Deventer DEVENTER - Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog was er in Deventer geen sprake van de aankoop van Joodse panden door de gemeente. Maar, net als veel andere gemeenten, hebben de toenmalige gemeenten Deventer, Diepenveen en Bathmen met hun uitvoerende diensten de bezetter ondersteund bij de onteigeningen. Bovendien maakte het stadsbestuur in die tijd nauwelijks eigen of zelfstandige afwegingen en pakte evenmin die rol.

Les voor bestuurders en burgers Wij willen weten welke rol de gemeente destijds speelde bij onteigening en rechtsherstel van Joodse inwoners”, verklaart burgemeester König. “Onder het vroegere stadsbestuur werden besluiten genomen die vreselijke gevolgen hadden voor Joodse burgers. Het is óók pijnlijk te moeten vaststellen dat de toenmalige gemeentelijke organisatie loyaal meewerkte aan de uitvoering van die besluiten.”

De zussen werden in Auschwitz omgebracht. Rechtsherstel aan hun nabestaanden vond pas plaats in 1950, waarna de erfgenamen alle panden verkochten.

Dat zijn de belangrijkste conclusies van een onderzoek dat onder leiding van prof. dr. Wim van Meurs van de Radboud Universiteit, in samenwerking met het Etty Hillesum Centrum is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Deventer. Burgemeester Ron König van Deventer nam op dinsdag 5 april het onderzoeksrapport in ontvangst.

Visser-zussen De onderzoekers schetsen hoe het er in die tijd aan toe ging, onder meer aan de hand van de ervaringen van de zussen Kaatje, Sophie en Carolina Visser. Aan het begin van de oorlog bezaten zij zeven panden die door de Duitsers ‘in beheer’ werden genomen. Drie panden werden verkocht.

Presentatie onderzoeksrapport Het onderzoeksrapport ‘Joodse burgers in Deventer: onteigening en rechtsherstel’ is vorige week dinsdag gepresenteerd in het Etty Hillesum Centrum in Deventer. Op diezelfde dag werd ook een soortgelijk onderzoek in Apeldoorn openbaar gemaakt. Op 12 april presenteerde Zutphen haar onderzoek.

Hoofdonderzoeker Wim van Meurs licht toe: “Zo was er in die tijd geen aandacht voor het bijzondere Joodse slachtofferschap. Met als gevolg dat voor de nabestaanden van de Visser-zussen pas laat en slechts in beperkte zin sprake was van ‘rechtsherstel’.”

Snelle, interieurwinkel Carlos in Huis, Saxion, Bussink Koek, Theater Bouwkunde, NV Bergkwartier, Go Ahead Eagles en Özcan Akyol. Vorig jaar ging de Deventer Promotieprijs naar binnenstadsmanager Peter Brouwer.