__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

W W W. M A R TAT. F I

6 2018 MARTTAJÄRJESTÖ 119 VUOTTA | 1899–2018

Juhlapöytä kevyen kaavan mukaan Joulukaktus on lyhyen päivän komistus

Pikkukokki kurssilta se alkoi OTTO LESKINEN ON MESTARIKOKKI 01_kansi.indd 1

1

21.11.2018 8.26


01_kansi.indd 2

21.11.2018 8.26


TERHI LINDQVIST

A M AR TA T M AL AW ISS

24

Olethan mukana auttamassa Martat tukevat tyttöjen ja naisten koulutusta Malawin maaseudulla.

SISÄLTÖ

6/2018 5 7 8 14 22 24 28 30 34 37 37 38 40 42 44 46 49 50 52 54 58 60 64 66 67

Pääkirjoitus Marttakartta Marttamummo ja mestarikokki Kevyen kaavan mukaan Rautaisannos: E-vitamiini Esteet pois tyttöjen tieltä Lumen lumoissa Lyhyen päivän komistus Käsityö käsikynkässä Siihen, missä hiha päättyy Saa kutistaa Mistä joulun taika syntyy? Siisti sauna Auttamisesta saa hyvän mielen Toimeliaat talkoolaiset Missä mennään? Astu Martta-akatemiaan Historialliseen marttailtaan Oikeaa, nurjaa, ei yhtään kurjaa Monessa mukana Martat 2018 Elämänmeno Marttaristikko Lukijalta Uusi alku

KANNEN KUVA RIIKKA HURRI

Kiinnostava malli voi odottaa jalkojen juuressa.

34 JOS KÄSITYÖ KULKEE

30

JUHLAVUOSI

tulee, suunnitelmat ovat valmiina. Ohjeita, ohjelmaa ja reseptejä marttajärjestön tasavuosijuhlintaan sivuilla 46-51 .

EI KUKK A A ILM AN PIMEÄ Ä .

Joulukaktus on tämän vuodenajan komistus. LAURA RIIHELÄ

KUVIOITA KANKAALLE

SARI TAMMIKARI

28 46

14

SEESAMIKEKSEJÄ

ja muuta mukavaa adventtiaikaan, joululahjavalvojaisiin ja juhlapöytään.

kaikkialle kanssasi, tämä laukku on sinua varten.

03-04_sis.indd 3

16.11.2018 12.24


Pieni teko, suuri tunne Siinä se nyt on. Eteisen matolla lepäämässä. Tuskin kahta millimetriä paksumpi, mutta silti jotain kokoaan paljon suurempaa – joulukortti. Joku on selkeästi ajatellut sinua. Lähettänyt kortin. Olisihan se ollut helpompaa laittaa tekstari tai toivottaa kaikille hyvät joulut yhdellä some-postauksella. Toisaalta juuri siinä pienessä teossa piilee tuon kortin voima – sinun joulumielesi on ollut jollekin vaivannäön arvoinen.

Ja onhan tuo joku, joka sinua on ajatellut, päässyt valitsemaan kaikista joulukorteista sen juuri sinulle sopivimman. Hän on varmasti korttia kirjoittaessaan saanut teostaan joulumieltä itsekin. Siitähän joulussa on kyse. Muista ihmisistä ja heidän muistamisestaan. Lähetä siis joulukortti. Saa joulumieli.

Lähetä joulukortit kotimaahan edullisemmin viimeistään 12.12. tai kotimaan ikimerkillä viimeistään 19.12.

03-04_sis.indd 4

16.11.2018 12.24


MARTAT 6 / 2018 116. vuosikerta. Lehdestä ilmestyy 6 numeroa vuonna 2018. Toimitus | Lapinlahdenkatu 3 A, 00180 Helsinki, lehti@martat.fi, www.martat.fi Julkaisija | Marttaliitto ry p. 050 511 8002 Päätoimittaja | vt. pääsihteeri Pirkko Haikkala p. 050 375 1195 Toimituspäällikkö | Helena Kokkonen p. 050 374 3192 Ulkoasu | Katja Kuittinen Asiantuntijat | Arja HopsuNeuvonen ja Kaisa Härmälä, ravitsemus ja ruoka | Teija Jerkku, kodin talous | Asta Kuosmanen, kotipuutarha | Terhi Lindqvist, kansainväliset asiat | Marjahelena Salonen, opinto- ja koulutusasiat, palvelumuotoilu | Reija Salovaara, järjestöasiat Ilmoitusmyynti | Media-Q Ky, Tuija Saarimäki tuija.saarimaki@ media-q.fi, p. 040 523 8813 Levikki 40 826 (LT 2017) Tilaukset Anna-Maija Palosuo, p. 050 511 8099, jarjestosihteeri@martat.fi. Lehti kuuluu jäsenmaksuun. Muille kuin jäsenille kestotilaus kotimaahan, Pohjoismaihin ja Baltian maihin 45 €, muihin maihin 55 €. Määräaikaistilaus kotimaahan 6 numeroa 50 €. Marttayhdistyksen lahjatilaus yhteisölle (kesto) 40 €. Asiakasrekisterin osoitteita voidaan käyttää suoramarkkinoinnissa. Painopaikka

PEFC-sertifioitu Tähän tuotteeseen käytetty puu on peräisin kestävästi hoidetuista metsistä ja valvotuista kohteista.

PEFC/02-31-151

www.pefc.org

PEFC/02-31-151 Kestävän metsätalouden edistämiseksi. Lisätietoja www.pefc.org

4041-0619 Painotuote

Aikakauslehtien Liiton jäsenlehti ISSN 1798-4068 2017–2019 Teemakausi ELÄMÄ ON PARASTA ITSE TEHTYNÄ Martat on kotitalousneuvontajärjestö, joka edistää kotien ja perheiden hyvinvointia ja kotitalouden arvostusta. Valtakunnalliseen keskusjärjestöön, Marttaliittoon, kuuluu 14 alueellista piiriä, joissa kotitalous- ja puutarhaasiantuntijat neuvovat ja kouluttavat. Paikallisia marttayhdistyksiä ja toimintaryhmiä on 1 300 ja niissä on 46 000 jäsentä, jotka harrastavat yhdessä ja järjestävät mm. kotitalouteen liittyviä tapahtumia.

05_pääkir.indd 5

PÄ Ä K I R J O I T U S 2 6 .11 . 2 0 1 8

Nyt kääritään hihat ILM ASTONMUUTOS ETENEE kuin rinnettä vierivä lumipallo. Viimeksi myrskyvaroituksen antoi kansainvälinen ilmastonmuutospaneeMartat 1/2019 ilmestyy 4.2. li IPCC. Olemme ensimmäinen sukupolvi, joka muutoksen pysäyttää, ja viimeinen, jolla on siihen tilaisuus. Tiedämme, mikä on ongelma, ja meillä on keinot ja rahat ratkaista se. Nyt vaaditaan asennemuutosta ja tahtoa. Kaikkia tarvitaan: politiikkaa, yrityksiä, maataloutta, kuluttajia. Sinua ja minua. KOTITALOUKSIEN ILM ASTOVAIKUTUKSET syntyvät ennen kaikkea asumisesta, liikkumisesta ja ruoasta. Asunnon lämpötilaan ja valaistukseen on helppo vaikuttaa. Kodinkoneiden ja rakennusten energiatehokkuus sekä aurinkopaneelit vaativat investointeja, jotka tehdään remonttien yhteydessä. Liikenteessä ilmastotietoinen käyttää omia jalkojaan ja polkupyörää sekä julkista liikennettä, erityisesti junaa, jos vain liikenteen palveluverkko sen sallii. Kun auton hankinta on ajankohtaista, toivottavasti ilmastoystävällisyys painaa valinnassa. Jokapäiväinen ilmastoteko tehdään ruokailussa. Tiivistettynä resepti kuuluu: kauden kasviksia läheltä, laatua ja luomua painottaen. Näitä oppeja Martat ovat vieneet 120 vuotta kodista toiseen. Nyt näitä taitoja tarvitaan talkoissa, joissa pelastamme planeettamme. Sillä tällainen meno ei voi jatkua: Sademetsää kaadetaan GMO-soijan viljelemiseksi. Soijalla ruokitaan karjaa, jonka liha päätyy maapallon toiselta laidalta lounaaksemme. Sen kera tarjotaan riisiä, joka on kasvatettu Afrikassa maankaappausmaalla. Tätä ekologista jalanjälkeä on vaikea millään paikata. Samalla tässä on jokaisen mahdollisuus puuttua asiaan: syödään vähemmän lihaa. Silloin on varaa ostaa sellaista kotimaista lihaa, jonka alkuperän ja kasvatusolosuhteet voimme jäljittää. M ARTTOJEN TEHTÄVÄNÄ on levittää kestävät reseptit ja ruoanlaiton taidot suomalaisiin koteihin. Annetaan keinoja ilmastonmuutoksen torjuntaan. Vaaditaan alkuperämerkinnät ja ilmastojalanjälki näkyviin ruokapaikkoihin, ja edellytetään, että tämä koskee myös julkisia hankintoja. Suomen varuskunnissa tehdään tässä asiassa hyvää työtä, mutta monien tahojen hankinnat ovat vielä ilmastollisesti kestämättömiä. M ARTAT OVAT aina olleet vahvimmillaan silloin, kun isänmaa on kutsunut tai kriisi kohdannut. Joukolla, taidolla ja tahdolla on saatu aikaiseksi. Meillä on merkittävä rooli myös ilmastohaasteessa. Keinoinamme ovat arjen taidot: ruoka, kodinhoito, vaatehuolto, puutarhan ja ympäristön hoito. Harva järjestö voi todeta, että sen olemassaolon tarkoitus on yhtä ajankohtainen tänään kuin perustamisen hetkellä. Martoilla näin on. Martat perustettiin vahvistamaan naisen asemaa järkevän taloudenpidon ja arjen hallinnan keinoin. Edelleen me rakennamme hyvää elämää jokaiselle: martoille, kodeille, Suomelle ja maailmalle.

Rauhaisaa joulua marttaherkkujen äärellä ja kaikkea hyvää alkavalle juhlavuodellemme! Sirpa Pietikäinen Marttaliiton puheenjohtaja | sirpa.pietikainen@martat.fi

16.11.2018 11.14


Ville Jalovaara

ON SUUREMPI KOTI

Martat 120 vuotta

MARTTAJÄRJESTÖN historia MARTTAJ perustamishetkestä tähän perusta päivään: Kuinka käsitys päivään perheestä on muuttunut perhees aikana? Miten 120 vuoden vuo järjestössä on suhtaudutjärjestös tu naisten naiste työssäkäyntiin, tai lasten päivähoitoon p olevien samaa sukupuolta s parisuhteeseen? Kuinka parisuht sotavuodet vaikuttivat sotavuo perheiden arkeen, ja mitä perheid haasteita 1990-luvun haasteit lama toi to järjestölle?

KIRJA ILMEST Y Y HELMIKUUSSA 2019.

Ennakkotilaajille hinta on 25 euroa (sisältää postikulut). Tilaukset osoitteesta www.martat.fi/on-suurempikoti-martat-120-vuotta.

6 | MARTAT 6 | 2018

06_historiakirja.indd 6

MARTAT 6 | 2018

| 41

16.11.2018 13.49


SHUTTERSTOCK

PÄI VÄN KUVA Karkkilan Mar-

tat järjestivät tonttukurssin Anneli Partisen johdolla.

Lauletaan Kauneimmat Joululaulut. kauneimmatjoululaulut.fi/

NÄISTÄ EN LUOVU

Rastita sinulle tärkeimmät joulutunnelman tekijät: Joulukuusi Joulusauna Joulurauhan julistus Enkeli taivaan Kynttilät haudalle Hyasintti Kinkku Piparkakut Joulupukki Lumi Jokin muu, mikä:

VUODEN VIHANNES 2019: JUURIKKAAT (Beta vulgaris) Juurikkaiden sukuun kuuluvat puna-, kelta-, raita- ja valkojuurikas sekä niiden muunnokset. Valinnan tekivät Kotimaiset Kasvikset ja Puutarhaliitto.

MATTI PIKKUJÄMSÄ

KOKEILE TÄTÄ MARTTAILLASSA

SATA VUOTTA SITTEN

Emäntälehti N:o 11 Marraskuu 1918

Monet naiset käsittävät naisen tehtävän kodissa pintapuolisesti. Peljätäänkö työtaakkaa! Rakkaus kotiin se antaa tarmoa, lisää kekseliäisyyttä, työn ilokin sen avulla löytyy. – Pienestä pitäen ovat lapset työhön totutettavat, silloin on heillä äidin taikasauva mukanaan elon tiellä. – Äidin mielipiteiden mukaan kodin henki sääntyy. Myöskin on kodin viihtyisäksi tekeminen äidin asia. – Kodista juontuu syy, jos nuoret kodista pyrkivät maantien raiteille, kaduille ja kujille. Entisajan viihtyisiä puhdeiltoja on kodissa valmistettava, siellä pirtojen piukkiessa ja kirveiden kirvotessa kasvaa isänmaan iloja. – Ruokatalouskin on vaikuttava tekijä. On käytettävä oman talouden tuotteita maalaisoloissa ja myöskin kaupunkilainen voi tuossa paljon tehdä, kuten nykyaika osottaa. Kun noin yhteisestä pesästä huolehditaan silloin sen armaus tuntuu ja silloin sitä vaalii jokainen sen jäsen. Jos on perheen äidillä rakkautta kotiin, silloin ei ole raskasta ruuanlaitto. Ei silloin alkaisi ruuanvalmistus vasta syöntihetkillä kylästä kotiin palattua. Puhtaus, järjestys olisivat silloin ulkona ahertajille mausteeksi tarjottavana. Kodin sieluna lietsoa lämpöä läheisiinsä, se on vaikea tehtävä, ainoastaan äidin sydän voi siihen kyetä. Neuvoja Hilja Nybergin esitelmästä Emäntäpäivillä Kuopion osuusmeijerillä 4. lokakuuta 1918.

LISTAIHMISILLE

Joulun muistilistat -kirjassa on tilaa monen vuoden muistiinpanoille. Bazar-kustannus 2018.

JÄRJEST YSMIES

Pese ja järjestä jääkaappi. Imuroi kaapin takaosa.

MARTAT 6 | 2018

07_marttakartta.indd 7

| 7

16.11.2018 12.09


HENKILÖ

Otto Leskisen tie Junior MasterChefiksi alkoi Marttojen pikkukokkikurssilta. SAMPSA OINAALA //KUVAT RIIKKA HURRI

MARTTAMUMMO MESTARIja KOKKI Tää on ihan simppeli juttu: kermavaahdon sekaan rahka. Vähän sitruunaa tuomaan raikkautta. Tulee vähän moussemainen, Otto Leskinen (14) selostaa kuin ammattikokki. Tekeillä on jouluinen trifle-jälkiruoka, jolla juhlistetaan sitä, että haastattelupäivänä on kulunut tasan vuosi siitä, kun Kuopion Nilsiässä asuva Otto voitti Nelosen Junior MasterChef -kisan. – Lähes kaikki tiesivät tuloksen jo etukäteen, paitsi minä. Hyvin osasivat pitää suunsa kiinni, Leskisen isoäiti Ulla Seesranta (66) muistelee. Nyt mummo ja tyttärenpoika puuhaavat yhdessä keittiössä, kuten lukemattomat kerrat aiemminkin. Trifleen laitettava kuningatarhillo ei ole kaupasta, vaan Ullan keittiöstä – tietenkin. – Miten sinä saat sen piparkakun noin nätisti halkeamaan? Minulta olisi mennyt murusiksi, mummo ihmettelee. »

MARTAT | 2018 8 |8 MARTAT 6 6| 2018

08-12_otto ja ulla.indd 8

16.11.2018 12.14


OTTO LESKINEN ON MUK ANA MARTTOJEN K AMPANJASSA: MARTAT.FI/K ASVISTAPOIKIENPOYTA AN

- Kehittelen omia reseptejä ja sovellan. Kun osaa perusjutut, voi improvisoida, sanoo Otto Leskinen.

MARTAT 6 | 2018

08-12_otto ja ulla.indd 9

| 9

16.11.2018 12.14


HENKILÖ

Ulla saa Otolta vinkkejä ruokamaailman uutuuksista. Otto kääntyy Ullan puoleen, kun tarvitsee tietoa perinneruoista.

"RUOAN ALKUPERÄ KIINNOSTA A. SUOSIN KOTIMAISTA JA LÄHIRUOKA A."

» PIENESTÄ PITÄEN Ruoka on kiinnos-

tanut Leskistä pienestä pitäen. Kun Otto sai pienenä karkkirahaa, hän marssi kauppaan ja osti paketillisen maksalaatikkoa. – En vieläkään välitä karkeista. Mutta jäätelöt teen itse, Otto nauraa. Kokkikirjoista Otto katseli kuvia jo ennen kuin oppi lukemaan. Marttojen pikkukokkikurssille hän osallistui mummon kanssa ensi kertaa nelivuotiaana. Poika oli vielä niin pieni, että seisoi tuolilla yltääkseen pöydälle. – Kun kurssin vetäjä Heta Nykänen kysyi, mitä ruokaa tehtäisiin, muut olivat hiljaa. Otto kajautti kirkkaalla äänellä, että laitetaanko vaikka katkaraputäytteisiä avokadoja, Ulla muistelee. Aina torstaisin poika pyöräytti tuoreet sämpylät koko perheelle heti, kun oli saanut äidiltä luvan käyttää yksin uunia. Siltä ajalta on muistoissa myös yksi ruokaharrastuksen pahimmista mokista.

– Olin juuri oppinut lukemaan, enkä tajunnut, mitä ”tl suolaa” tarkoittaa. Luulin, että se on desilitra. LÄMMIN RUOKA JOKA ILTA Päivit-

täinen yhteinen ruoka on perheen perinne jo monessa polvessa. Eineksiä ei ole juuri syöty – paitsi siis kerran lapsena karkkina. – Aina on ollut illalla lämmin ruoka. Perunaa, juureksia, marjoja ja sieniä on ollut omasta takaa. Välillä kasvatettiin lampaitakin, Ulla kuvailee. Tapa on periytynyt Ullan tyttärelle Annalle ja edelleen Otolle. Nykyään Otto ja Anna suunnittelevat yhdessä perheen ruokalistan koko viikoksi ja hankkivat raaka-aineet yhdessä. – Tykkään suunnitella ateriakokonaisuuksia. Myös ruoan alkuperä kiinnostaa. Totta kai suosin kotimaista ja lähiruokaa, Otto selvittää. Kiinnostus ulottuu laidasta laitaan.

Leskinen tekee suolaista ja makeaa, kasvis- ja liharuokaa, kotimaista ja ulkomaista... – En tee yleensä täsmällisesti ohjeen mukaan, vaan sovellan ja kehittelen omia reseptejä. Kun osaa perusjutut, voi improvisoida. Junior MasterChef -voitto on poikinut Otolle mielenkiintoisia tilaisuuksia näyttää ja kehittää taitojaan. Tunnustuksen jälkeen hän laati voittomenun Nilsiän Tahkovuorella sijaitsevaan Ravintola Rehtiin. Kuopion Mustassa Lampaassa on ollut tarjolla Oton pääsiäismenu ja Helsingin Musiikkitalossa äitienpäivämenu. Kasiluokalla työelämään tutustumisen jakso vierähti Sanoma Median aikakauslehtien ruokatoimituksessa, ja ysiluokalla Otto vietti viikon huippukokki Henri Alénin uusimmassa ravintolassa Ultimassa. TAIDONNÄYTTEITÄ

10 | MARTAT 6 | 2018

08-12_otto ja ulla.indd 10

16.11.2018 12.14


Tässä Ullan ja Oton jouluiset reseptit Martatlehden lukijoille. Taatelikakku, tuo kahvipöydän klassikko, on helppo tehdä, sillä siinä ei tarvitse vatkata mitään. Jos kakun rippeitä on tähteenä vielä joulun jälkeen, ne voi upottaa unelmajälkiruokaan, trifleen.

Herkkusuille »Laita taatelit ja vesi kattilaan ja anna kiehua n. 15 min. Lisää voi ja anna kiehua vielä pa250 g kuivattuja taateleita ri minuuttia. Tässä vaihees2,5 dl vettä sa seoksen kuuluu olla melko 220 g voita tasaista. Lisää sokeri ja kahvi. 2,5 dl sokeria Anna jäähtyä. 2 dl vahvaa kahvia Lisää jäähtyneeseen seok2 kananmunaa seen kananmunat ja sekoita 4,5 dl vehnäjauhoja tasaiseksi. Sekoita vehnäjau2,5 rkl tummaa kaakaojauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe, hetta ruokasooda, inkivääri ja nei1 tl leivinjauhetta likka keskenään ja siivilöi tai1/2 tl ruokasoodaa kinan joukkoon. Sekoita ta1/2 tl inkivääriä saiseksi esimerkiksi nuolijalla. 1/2 tl neilikkaa Jos käytät hasselpähkinärou(Halutessasi 1,5 dl hasselpäh- hetta, sekoita se viimeisenä kinärouhetta) taikinan joukkoon. Voitele ja jauhota kuivaVuokaan voiteluun pullomargariinia tai voita ja jauhotuk- kakkuvuoka ja kaada taikina seen korppujauhoja tai veh- vuokaan. Tasoita pinta. Paista 185-asteisessa uunissa näjauhoja noin 55 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Kumoa kakku jäähtyneenä. MEHEVÄ TA ATELIK AKKU

JOULUINEN TRIFLE

(15 palaa)

6 annosta 2 dl vispikermaa 1 prk Valio luumukanelirahkaa 2–3 rkl sokeria 1 tl vaniljasokeria n. 3 dl murusteltua kuivakakkua (esim. taatelikakkua) ja pipareita (tai pikkuleipiä) 1 dl kuningatar- tai vadelmahilloa Koristeluun pipareita, kanelia ja tuoretta minttua

Vinkki Taatelikakku on parhaimmillaan vasta parin päivän päästä. Se säilyy hyvänä jopa reilun viikon. Kakku on helppo tehdä, sillä siinä ei tarvitse vatkata mitään. Jos kakkua jää yli, voit käyttää sen jouluiseen jälkiruokaan, trifleen.

»Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää kermavaahdon joukkoon rahka, sokeri ja vaniljasokeri. Laita murennettua kakkua ja pipareita, hilloa sekä kermavaahtoa kerroksittain yhteen isoon tai kuuteen pieneen annosmaljaan. Koristele halkaistuilla pipareilla, kanelilla ja tuoreella mintulla. Anna tekeytyä ja kostua jääkaapissa vähintään 15 minuuttia.

Vinkki Trifle on nopea tehdä. Sen voi valmistaa hyvissä ajoin jääkaappiin tekeytymään. Voit käyttää siihen kaikki jo kuivahtaneetkin kakkujen ja pipareitten jämät, vaikka joulun jälkeen.

» MARTAT 6 | 2018

08-12_otto ja ulla.indd 11

| 11

16.11.2018 12.15


HENKILÖ

Mummo ja tyttärenpoika suunnittelevat sukujuhlien ruokia yhdessä. Joulu ja pääsiäinen ovat saaneet rinnalleen sadonkorjuujuhlan.

YHTEISET JUHLA-ATERIAT OVAT LÄHISUVUN TÄRKEÄ PERINNE. » Kesätöitäkin on löytynyt ravintolasta ja leipomosta. – Ravintolatyö on kiireistä, mutta se ei haittaa. Se jopa kuuluu asiaan. Kokemukset ovat kirkastaneet ammattihaaveeksi ruokatoimittajan työn. Siinä Otto voisi yhdistää kokkaamisen ja kirjoittamisen, jota hän myös rakastaa. Kaiken tämän jälkeen nuorella kokkilupauksella on oikeastaan tasan yksi inhokkiruoka: makkara. Ja nimenomaan kaupan makkara – itse tehty on asia erikseen. – MasterChefissä voitin myös makkarantekotehtävän. KOULURUOKA MAISTUU Ihan aina Leskisen opettajaperheessä ei kokata itse. Perhe matkustelee ahkerasti ulkomailla, ja varsinkin lomamatkoilla käydään usein ravintoloissa. – On kivaa tutustua eri ruokakulttuureihin. Välimeren ruoista olen vii-

me aikoina innostunut tosi paljon, Otto kertoo. Viimeistään tämä on kääntänyt mummon ja lapsenlapsen roolit päälaelleen myös Martoissa. Pikkukokkikurssin kuopus on siirtynyt opettajan paikalle. – Otto piti meille Välimerellistä ruokaa lapsen kanssa -kurssin. Nyt minä olinkin oppilaana, Ulla intoilee. Ravintolakokemukset eivät ole lässäyttäneet tavallisen arkiruoan arvostusta. – Koulussa syön joka päivä. Nykyään on kiva, kun tarjolla on myös kasvisvaihtoehto, niin on valinnanvaraa, Otto toteaa. VINKKEJÄ VAIHDETA AN Naapuruk-

sina asuvat Otto ja Ulla elävät nykyään melkoisessa ruokasymbioosissa. He käyvät maiselemassa toistensa luomuksia. Jos Ulla kaipaa vinkkiä josta-

kin uudesta, hän soittaa Otolle. Otto puolestaan saa mummoltaan nopeimmin vastaukset perinneruokia koskeviin kysymyksiin. Ulla Seesrannalla on neljä lasta ja seitsemän lastenlasta. Lähisuvun tärkeä perinne ovat yhteiset juhla-ateriat. Viime aikoina joulu ja pääsiäinen ovat saaneet rinnalleen sadonkorjuujuhlan. Näiden lisäksi vietetään esimerkiksi synttäreitä. Otto ja mummo suunnittelevat yleensä sukujuhlien ruokia yhdessä. Oton omissa rippijuhlissa oli tietenkin itse suunniteltu menu ja kaksi kattausta. Lähestyvä viikonloppu vie Oton ajatukset jälleen kauhanvarteen. Silloin tehdään usein jotain hitaampaa ja hienompaa ruokaa. – Kuten hampurilaisia, piparipurkille hiipinyt 11-vuotias pikkuveli hihkuu. – Aaro!, Otto toruu. – Hampurilaiset ovat vain sellaista perjantairuokaa!

12 | MARTAT 6 | 2018

08-12_otto ja ulla.indd 12

16.11.2018 12.15


TEKSTI, OHJE JA MALLITYÖ ANJA AALTO //KUVA SARI TAMMIKARI

AVAIMENPERÄ Solmu solmulta narunpätkät kiertyvät pieneksi hyödykkeeksi. TARVIKKEET

»Juuttinarua tai muuta tanakkaa narua 1 x 120 cm:n ja 1 x 80 cm:n mittaiset pätkät. »Voit kokeilla myös ohutta trikootai ontelokudetta. »Metallinen avainrengas tai -lenkki

TEE NÄIN

1

Pujota narut metallirenkaaseen ja aseta rengas niin, että se on puolivälissä kumpaakin narua. Asettele lyhyemmät narut keskelle ja pidemmät reunoille. Pistä lenkki kiinni naulaan tai vaikka neulalla silitysalustaan. Solmi piirroksen mukaan tasosolmuja samalla tavalla peräkkäin. Huomaa, että lyhyemmät narut kulkevat koko ajan keskellä suorana ja teet niiden ympärille solmuja vain reunimmaisilla. Työn kuuluu kiertyä. Kun lankoja on jäljellä noin 15 cm, solmi kaikki langat yhteen hevosenhäntäsolmulla. Tasoita langat yhtä pitkiksi. Solmi vielä päät tai laita niihin tippa liimaa, jotta naru ei purkaannu.

2 3

4 5

MARTAT 6 | 2018 MARTAT 6 | 2014

13_kokeile.indd 13

| 13 | 13

16.11.2018 12.16


RUOK A

e vy e n K KAAVAN MUKAAN Värikkään joulupöydän ainekset ovat tutut, mutta mausteissa ja valmistustavoissa piilee uusia tulkintoja. » ARJA HOPSU-NEUVONEN JA MINNA RAUTIO-PAKASTE //KUVAT LAURA RIIHELÄ

Lämmittävä teejuoma

14 | MARTAT 6 | 2018

14-21_ruoka.indd 14

16.11.2018 12.19


Menu

Hirvipastrami ja pikkelöidyt kasvikset

Lämmittävä teejuoma Rakuunasilli Jouluinen punakaalisalaatti Paahdettuja kasviksia, kvinoaa ja omenakastiketta Omenaiset possunkyljykset Yrttikuorrutettu lanttu Seesamikeksit Jogurttijäätelö ja lakkakastike

RIISTALIHAN YMPÄRISTÖVAIKUTUS ON HY VIN PIENI.

Tarjoa jäätelön kanssa lisäksi keksinmuruja, pähkinöitä, suklaarouhetta tai vaahterasiirappia. Lakkojen tilalla voit käyttää muita marjoja ja marjakastikkeita.

MARTAT 6 | 2018

14-21_ruoka.indd 15

| 15

16.11.2018 12.19


RUOK RUOKAA

»

P

ossua vai ei, siinäpä pulma. Jyrkkää linjanvetoa ei tarvitse tehdä, jos hankkii pienen kinkun. Se riittää aatoksi, ja joulupäivänä siitä voi vielä veistää leivän päälle ohutta siivua sinapin seuraksi. Kaupassa on entistä suurempi valikoima erikokoisia kinkkuja, alkaen reilun kilon painoisesta. Jos kiloinenkin tuntuu liian suurelta, mutta haikailet kuitenkin possua, valmista kyljyksiä. Silli maustetaan rakuunalla ja lanttu tarjotaan kuorrutettuina kiekkoina. Värihurmion varmistaa punakaalista, appelsiinista ja granaattiomenan siemenistä koottu salaatti. Loppukevennyksestä vastaa jään ja auringon liitto; jogurttijäätelö ja lakkakastike. KASVIÖLJYT, MARGARIINIT, PÄHKINÄT JA SIEMENET

»Pehmeät rasvat ovat hyväksi terveydelle. Pehmeää rasvaa on kasviöljyissä ja -margariineissa, kalassa, pähkinöissä ja siemenissä. »Margariini ja rypsiöljy ovat ympäristön kannalta parhaat vaihtoehdot rasvoiksi. Oliiviöljy kuormittaa vähemmän kuin voi. Suosi kasviöljyjä sisältäviä rasiamargariineja ja levitteitä. Sivele leipäviipaleelle noin 1 tl kasvipohjaista levitettä (vähintään 60 % rasvaa). Lorauta salaattiin öljypohjaista salaattikastiketta. Käytä ruoanlaitossa ja leivonnassa öljyä ja juoksevaa tai pehmeää margariinia. Suosi rypsiöljyä, sillä siinä on erinomainen rasvahappokoostumus. »Hyvien rasvahappojen lisäksi kasviöljyt sisältävät E-vitamiinia, kasvirasvapohjaiset levitteet myös D-vitamiinia. »Pähkinöissä, manteleissa ja siemenissä on paljon energi-

aa. Niitä voi nauttia yhteensä noin 2 rkl päivässä. Laatuja on hyvä vaihdella, koska siemeniin voi kertyä raskasmetalleja, erityisesti nikkeliä ja kadmiumia. Päivittäistä käyttömäärää ei pidä ylittää. »Pähkinät ja siemenet ovat palkokasvien tapaan hyviä proteiinin lähteitä. Kotimaiset palkokasvit, herne ja pavut, ovat ympäristöystävällisempi valinta kuin soija. Palkokasvit hyödyntävät ilmakehän typpeä, joten lannoitetypen käytössä voidaan säästää.

kasviöljyt, margariinit, pähkinät ja siemenet

RUOK AKOLMIO HALTUUN

»Ruokakolmio ohjaa meitä syömään tasapainoisesti, terveyttä edistävästi ja ympäristöystävällisesti. Ruokakolmiossa on kahdeksan lokeroa, joihin on koottu täysipainoisen ruokavalion ainekset. Yhdeksäs lokero sisältää herkkuja, joita voi nauttia silloin tällöin, jos haluaa.

»Tänä vuonna keskitymme syömään ravitsemussuositusten mukaan. Käymme Martat-lehdessä läpi ruokakolmion lokero lokerolta ja annamme ohjeita hyvään arkiruokaan.

RESEPTIT

L Ä MMITTÄVÄ TEEJUOM A

RAKUUNASILLI

(4 annosta) 4 dl kaurajuomaa tai maitoa 1 rkl mausteseosta 1 tähtianis 1 rkl tai 1 pussi mustaa teetä 1 rkl hunajaa 0,5 dl kookos- tai vispikermaa Mausteseos: 4 rkl jauhettua kanelia 1,5 rkl jauhettua kardemummaa 1 rkl jauhettua neilikkaa 2 tl jauhettua inkivääriä 1 tl vaniljasokeria Koristeluun: kanelia »Tee ensin mausteseos. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Säilytä seos tiiviskantisessa astiassa. Mausteseoksesta riittää moneen annokseen. Mittaa kaurajuoma tai maito, 1 rkl mausteseosta ja tähtianis kattilaan. Kuumenna ja hauduta muutama minuutti. Ota kattila pois levyltä ja lisää joukkoon tee. Anna hautua 3–5 minuuttia sen mukaan, kuinka vahvaa juomaa haluat. Siivilöi juoma ja sekoita joukkoon hunaja. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Kaada juoma laseihin ja nosta päälle nokare vaahtoa. Ripottele pinnalle kanelia.

Vinkki Kokeile mausteseosta myös lämpimän mehun maustamiseen.

200 g matjessillifileitä 0,5 ruukkua tuoretta rakuunaa (TAI 2 tl kuivattua rakuunaa) 1 pieni sipuli 0,5 dl majoneesia 0,5 dl ranskankermaa 2 tl viinietikkaa ripaus mustapippuria myllystä »Hienonna rakuuna silpuksi. Kuori sipuli ja leikkaa suikaleiksi. Sekoita majoneesi, ranskankerma ja viinietikka keskenään. Lisää joukkoon rakuuna ja sipuli, mausta pippurilla. Leikkaa sillifileet suupaloiksi ja sekoita kastikkeeseen. Anna maustua kylmässä vähintään tunnin ajan. »

K ÄY TÄ PEHMEITÄ RASVOJA

» leivän päällä » salaatinkastikkeissa » ruoanlaitossa » leivonnassa. NAUTI PÄHKINÖITÄ JA SIEMENIÄ

» sellaisenaan » salaateissa » välipaloina » leivonnassa.

16 | MARTAT 6 | 2018

14-21_ruoka.indd 16

16.11.2018 12.20


OMENAISET POSSUNK YL JYKSET (4 annosta)

4 porsaankyljystä (tai ulkofileepihviä) 2 rkl juoksevaa kasvirasvavalmistetta tai öljyä 4 punakuorista kotimaista omenaa 2 rkl karkearakenteista sinappia 200 g ranskankermaa (18 %) suolaa, mustapippuria

» Ota kyljykset huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen valmistusta. Pyyhi lihan pinta kuivaksi ja mausta suolalla sekä pippurilla. Kuumenna rasva pannussa ja ruskista kyljyksiä molemmilta puolilta 3–4 minuuttia. Nosta sivuun odottamaan. Huuhdo omenat ja poista niistä siemenkota. Lohko omenat 4–8 osaan. Paista lohkoja pannulla välillä käännellen noin 5 minuuttia. Lisää sinappi, ranskankerma ja mausteet. Kuumenna kastike ja nosta kyljykset takaisin pannulle. Hauduta kannen alla noin 15 minuuttia. Tarjoa esimerkiksi lohkoperunoiden ja salaatin kanssa.

MARTAT 6 | 2018

14-21_ruoka.indd 17

| 17

16.11.2018 12.20


RUOK A

» RESEPTIT

LANTTUA , KYLLÄ KIITOS, MUTTA EI VÄLTTÄMÄTTÄ LA ATIKKONA .

YRTTIKUORRUTETTU L ANTTU

2 lanttua, noin 750 g/kpl 2 l vettä 2 tl suolaa 1 rosmariininoksa tai 1 rkl kuivattua rosmariinia 0,75 dl majoneesia 0,75 dl pankojauhoa tai korppujauhetta 0,75 tl suolaa 2–3 rkl hienonnettua punasipulia 2 rkl persiljasilppua 1 rkl hienonnettua rosmariinia »Halkaise ja kuori lantut. Pane lantut, suola ja rosmariini kattilaan. Keitä hiljalleen kannen alla noin tunnin ajan, kunnes lantut ovat melkein kypsiä. Nosta lantut lautaselle jäähtymään. Kuumenna uunin grillivastukset. Pane jäähtyneet lantunpuolikkaat uunipannulle tai uunivuokaan leikkauspuoli alaspäin. Levitä päälle majoneesi. Sekoita pankojauho, suola, punasipuli, persilja ja rosmariini ja ripottele seos lanttujen päälle. Kuorruta uunissa noin 5 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ja leikkaa viipaleiksi. Tarjoa haaleana tai kylmänä.

PA AHDETTUJA K ASVIKSIA , K VINOA A JA OMENAK ASTIKETTA

6 porkkanaa pieni kukkakaali (400 g) tai pakastekukkakaalia 4 rkl öljyä 4 rkl (vaahtera)siirappia 1 tl (sormi)suolaa ripaus mustapippuria myllystä 2 dl kvinoaa 1 dl pekanipähkinöitä 70 g pinaattia tai rucolaa Öljykastike: 0,5 dl (oliivi)öljyä 0,25 dl (vaahtera)siirappia 0,5 tl suolaa ripaus mustapippuria myllystä Ranskankerma-omenakastike: 1 dl raastettua omenaa 1 dl kuutioitua maustekurkkua 2 dl ranskankermaa 1 tl ranskalaista sinappia suolaa jauhettua valkopippuria »Valmista ensin ranskankerma-omenakastike. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja laita kastike kylmään maustumaan. Valmista sitten öljykastike. Mittaa ainekset pieneen kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoittaen. Anna kastikkeen jäähtyä salaatin valmistamisen ajan. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kuori porkkanat ja leikkaa ne puolen sentin paksuisiksi kiekoiksi. Levitä kiekot toiselle puoliskolle uunipeltiä leivinpaperin päälle. Leikkaa kukkakaali noin sentin paksuisiksi viipaleiksi ja levitä ne toiselle puolelle. Kaada öljy ja siirappi ohuena nauhana kasvisten päälle, ripottele pinnalle suolaa ja rouhi hiven mustapippuria.

Paista kasviksia uunin keskitasolla noin 20 minuuttia, niin että ne ovat viittä vaille kypsiä ja niissä on vähän paistoväriä. Keitä kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan. Paahda pekanipähkinöitä hetki kuumalla, kuivalla paistinpannulla. Asettele salaattiainekset kerroksittain tarjoiluvadille ja kaada päälle jäähtynyt öljykastike juuri ennen tarjoilua. Tarjoa lisänä ranskankermaomenakastiketta. SEESA MIKEKSIT

3 dl täysjyväspelttijauhoa (TAI 2 dl vehnäjauhoa ja 1 dl grahamjauhoa) 2 rkl kuorellisia seesaminsiemeniä 0,5 tl leivinjauhetta 0,5 tl suolaa 50 g kasvimargariinia 1 keltuainen 0,6 dl vettä (4 rkl) Voiteluun: 1 valkuainen Pinnalle: 2 rkl kuorellisia seesaminsiemeniä »Sekoita jauhot, siemenet, leivinjauhe ja suola keskenään kulhossa. Nypi joukkoon kylmä, kuutioitu rasva. Lisää keltuainen ja vesi ja sekoita taikinaksi. Kääri taikina muovikelmuun ja nosta jääkaappiin 15 minuutiksi. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Voitele levy valkuaisella ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Leikkaa taikinapyörällä taikinasta noin 2 cm:n levyisiä nauhoja ja leikkaa ne vielä noin 6 cm:n pituisiksi paloiksi. Jaa keksit kahdelle pellille leivinpaperin päälle. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes keksit ovat saaneet hieman väriä. Jäähdytä ritilällä.

JOGURTTIJÄ ÄTELÖ

4 dl turkkilaista jogurttia 1–2 rkl sokeria 2 tl vaniljasokeria »Jäädytä mielellään metallinen kulho pakastimessa. Mittaa kylmään kulhoon jogurtti, sokeri ja vaniljasokeri. Vatkaa seosta sähkövatkaimella 1–2 minuuttia. Tarkista makeus. Siirrä seos pakastimeen jäätymään. Sekoita jogurttiseosta aluksi noin 20 minuutin välein sähkövatkaimella. Kun seos alkaa jäätyä, voit sekoittaa harvemmin. Pakastusaika on 2–3 tuntia. Jogurttijäätelön pitää olla notkeaa, ei umpijäistä. Vatkaa jäätelö tasaiseksi vielä juuri ennen tarjoamista. Annostele jäätelö annosmaljoihin ja tarjoa sen kanssa lakkakastiketta ja lakkoja. Jogurttijäätelö sulaa nopeasti. Jos teet jäätelön jo edellisenä päivänä tai aiemmin, se jäätyy kovaksi. Ota se jääkaappiin pehmenemään noin 1–2 tuntia ennen tarjoamista. L AKK AK ASTIKE

200 g lakkoja 0,5 dl vettä 1 rkl sitruunamehua 1 dl sokeria »Lisää vesi ja marjat kattilaan, kiehauta. Lisää sokeri ja sekoittele, kunnes sokeri on sulanut. Lisää sitruunamehu ja soseuta seos sauvasekoittimella. Paseeraa seos: kaada se siivilään ja painele ja sekoita seosta lusikalla, kunnes siivilään jäävät vain siemenet. Jäähdytä valmis kastike. »

18 | MARTAT 6 | 2018

14-21_ruoka.indd 18

16.11.2018 12.20


Yrttikuorrutettu lanttu

Vinkki Vinkki Syö kasviksia lämpiminä lisäkkeinä ja salaattina aterialla.

Paahdettuja kasviksia, kvinoaa ja omenakastiketta

Voit levittää majoneesiranskankermakastikkeen pienelle, kauniille lautaselle ja asetella sillifileet päälle.

Rakuunasilli

Seesamikeksit

MYÖS MUSTAT SEESAMINSIEMENET NÄYTTÄVÄT HY VÄLTÄ KEKSIEN PÄ ÄLLÄ .

MARTAT 6 | 2018

14-21_ruoka.indd 19

| 19

16.11.2018 12.20


RUOK A

»

Jouluinen punakaalisalaatti 1 porkkana 1 appelsiini 1 ruukku rapeaa salaattia 300 g punakaalia 1 pieni punasipuli 75 g saksanpähkinöitä 10 kuivattua aprikoosia 1 granaattiomena

Kastike: 2–3 rkl öljyä 1 tl suolaa ripaus mustapippuria myllystä

»Kuori ja raasta porkkana karkeaksi raasteeksi. Kuori appelsiini. Leikkaa lohkojen pinnalta kalvot ja leikkaa lohkot paloiksi. Leikkaa salaatti karkeaksi rouheeksi. Leikkaa punakaali ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja leikkaa punasipuli ohuiksi suikaleiksi. Paahda pähkinöitä hetki kuivalla pannulla ja leikkaa sitten

karkeaksi rouheeksi. Suikaloi aprikoosit. Irrota granaattiomenan siemenet. Sekoita kaikki ainekset kulhossa. Sekoita öljy, suola ja pippuri keskenään ja kaada kastike salaattiainesten joukkoon. Anna salaatin tekeytyä jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoamista.

NÄIN IRROTAT GRANA ATTIOMENAN SIEMENET

1

Halkaise hedelmä.

2

Leikkaa molemmat puolikkaat neljään lohkoon.

3

Koputa isolla lusikalla lohkon kuoreen napakasti lautasen tai leikkuulaudan päällä, jolloin siemenet irtoavat.

20 | MARTAT 6 | 2018

14-21_ruoka.indd 20

16.11.2018 12.21


Raaua ON HERKUTELLA

#YHDESSÄPÖYDÄSSÄ

Luumuinen SchwarZwaldin kakku 12 annosta

Suklaakakku 4 dl vehnäjauhoja 4 dl sokeria 2 dl kaakaojauhetta 2 tl ruokasoodaa 2 kananmunaa 1 dl Valio Oivariini® juoksevaa 4 dl Valio maitoa Luumu-kanelivaahto 2 prk (à 200 g) Valio maustettua rahkaa luumu-kaneli 2 dl Valio kuohukermaa

Lisäksi 1 dl (2 rkl 50 g

kirsikka- tai mustaherukkahilloa marjalikööriä) tummaa suklaata

Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää koko ajan sekoittaen munat, Oivariini ja lopuksi maito. Kaada taikina Ø n. 20 cm:n korppujauhotettuun tai leivinpaperoituun kakkuvuokaan. Paista uunin ala-/keskiosassa 175 asteessa 45 - 55 min, riippuen vuoan koosta. Kakku saa jäädä mieluummin kosteaksi kuin paistua täysin kypsäksi. Anna kakkupohjan jäähtyä hyvin. Huom. kakun kanteen muodostuu jäähtyessään kuoppa, joka kakkua koottaessa täytetään luumu-kanelivaahdolla. Leikkaa kakkupohja kolmeen tai neljään osaan. Vaahdota rahka ja kerma samassa kulhossa. Sekoita hilloon halutessasi likööriä. Rouhi suklaa. Täytä kakku hillolla ja kerma-rahkavaahdolla. Ripottele täyteväleihin myös suklaata. Koristele. Joulun ihanimmat leivonnaiset valio.fi/joulu

14-21_ruoka.indd 21

16.11.2018 12.21


RAUTAISANNOS

10

kärjessä E-vitamiini/ α- tokoferoli mg/100 g

SHUTTERSTOCK

Auringonkukkaöljy 62,2 Auringonkukansiemen 40 Manteli 26,4 Kasviöljyvalmiste, juokseva 24 Siemensekoitus 22,2 Vehnänalkio 22,1 Kasvimargariini 21 Avokadoöljy 20 Rypsiöljy 18,9 Hasselpähkinä 15

FAKTAA RAVITSEMUKSESTA // KAISA HÄRMÄLÄ

E-VITAMIINI 1

MIHIN TARVITA AN?

E-vitamiini on yksi ihmisen tarvitsemista rasvaliukoisista vitamiineista. E-vitamiineihin kuuluu useita toisiaan muistuttavia molekyylejä. Merkittävin niistä on α-tokoferoli (alfa-tokoferoli). E-vitamiini toimii hapettumisen estoaineena eli antioksidanttina sekä solukalvojen rakenteen ylläpitäjänä elimistön kaikissa soluissa. E-vitamiini on ainoa rasvaliukoinen vitamiini, joka toimii kehossa antioksidanttina. Tämän takia sillä on ainutlaatuinen kyky suojata elimistön rasvahappoja hapettumiselta ja lipidien tuhoutumiselta.

2

MISTÄ SA A?

E-vitamiinia syntetisoituu ainoastaan kasveissa, minkä takia pääasiallisia E-vitamiinin lähteitä ovat kasvikunnan tuotteet, erityisesti kasviöljyt, kasvimargariinit, vehnänalkiot, täysjyväviljavalmisteet, siemenet ja pähkinät. E-vitamiinia on hieman myös mm. kananmunissa ja voissa. Niihin se tulee kasveista, joita kanat ja lehmät syövät. E-vitamiinia saadaan yleensä ravinnon mukana riittävästi.

E-vitamiini toimii kehossa antioksidanttina. Parhaita lähteitä ovat kasvikunnan tuotteet.

3

MITÄ ERIT YISTÄ

Aikuisilla ravitsemuksesta johtuva E-vitamiinin puute on Suomessa hyvin harvinainen ja se kehittyy lähinnä imeytymishäiriöiden yhteydessä. Vitamiinin tehokkaan varastoitumisen vuoksi puutteen ilmaantuminen kestää pitkään. Puutetta esiintyy lähinnä keskosilla. E-vitamiinilisää on tutkittu muun muassa syövän sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Tulokset ovat olleet ristiriitaisia, eikä vitamiinilisällä ole todettu selkeitä hyötyjä.

4

MITEN PAL JON TARVITA AN?

mg/vrk Naiset 8 Raskaana olevat ja imettävät 11 Miehet 10

LÄHTEET Fineli.fi. | Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014 | Haglund, Huupponen ym. Ihmisen ravitsemus 2011

22 | MARTAT 6 | 2018

22-23_rautaisannos.indd 22

16.11.2018 12.23


PIENIÄ HETKIÄ, MAKEIMPIA MUISTOJA Kerää ystävät yhteen, kutsu naapurit kylään, yllätä työkaverit! Joulun makeimmat muistot syntyvät pienissä hetkissä helppojen herkkujen äärellä.

Suklaa-viikunakakku 12–16 palaa Tumma Muscovadosokeri ja Fariinisokeri – täyteläistä makua joululeivontaan.

22-23_rautaisannos.indd 23

KUORRUTUS JA TÄYTE 1 prk (250 g) mascarponea 2 dl kuohukermaa 1 dl Dansukker Fariinisokeria

Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan (ø 19 cm) ja voitele reuna. Sulata rasva ja suklaa miedolla lämmöllä kattilassa tai mikrossa. Saksi viikunat pieniksi kuutioiksi kulhoon, lisää kuivat aineet ja sekoita. Lisää rasva-suklaasula ja kananmunat. Sekoita aineet lastalla tasaiseksi taikinaksi. Kaada vuokaan. Paista 175 °C 25–30 min. Siirrä vähän jäähtynyt kakku tarjoiluvadille ja jäähdytä kunnolla. Leikkaa kakku kahdeksi levyksi (kakku on tahmea ja kostea keskeltä). Siirrä kansilevy leveällä lastalla tai irtopohjavuoan pohjalevyllä varoen sivuun. Sekoita kuorrutuksen aineet, vatkaa kunnes kuorrutus on pehmeästi levitettävää. Täytä ja kuorruta kakku. Peitä kakku ja anna tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Koristele ennen tarjoilua kaakaojauheella ja tuoreilla viikunalohkoilla tai silputuilla kuivatuilla viikunoilla.

KOR I ST ELUU N kaakaojauhetta viikunoita

LISÄÄ HERKULLISIA RESEPTEJÄ: WWW.DANSUKKER.FI

150 g voita tai margariinia 150 g tummaa suklaata 6–7 kuivattua, pehmeää viikunaa 2 ½ dl Dansukker Tummaa Muscovadosokeria 3 dl vehnäjauhoja 1/2 dl kaakaojauhetta 1 tl leivinjauhetta 3 kananmunaa

16.11.2018 12.23


KEHITYSYHTEISTYÖ

Tytöille ja naisille kuuluu oikeus tavoitella unelmiaan. Sitä meidän täytyy puolustaa, itse kunkin ja kaikkien yhdessä. TEKSTI JA KUVAT TERHI LINDQVIST

ESTEET POIS tyttöjen tieltä

J

os haluaa päästä kauniille unelmien saarelle, miten sinne voi mennä? Tälle saarelle pääsee siltaa pitkin. Kuka voi estää saarelle pääsyn? Joessa on virtahepoja, krokotiileja ja käärmeitä. Älä horjahda niitä kohti. Tämä keskustelu kuuluu Unelmien saari -harjoitukseen, joka tehtiin Tyttöjen konferenssissa, Malawin Salimassa. Maaseudun koulutytöt jakoivat arkisia huoliaan keskenään, ohjaajilleen ja opetus- ja terveysministeriön edustajille. Nuorisojärjestö CYECE:n ohjaajat käyttivät Unelmien saari -harjoitusta alkulämmittelyssä Malawi-järven rannalla. Harjoitus innosti tyttöjä miettimään, mikä voi estää heitä pysymästä koulussa ja saavuttamasta päämääriään. Tytöt tasapainottelivat maahan asetetuilla rimoilla ja nostivat kädet ylös voitonmerkiksi, kun ”silta” oli onnistuneesti ylitetty. – Mieti, mihin olet elämässäsi menossa. Mitkä ja ketkä ovat elämäsi virtahepoja ja krokotiileja? Suunnittelematon raskaus, alaikäisenä solmittu avioliitto? Koulun jättäminen kesken, kun joku käski, tai kun ei ollut rahaa ilmoittautua loppukokeeseen? »

24 | MARTAT 6 | 2018

24-27_malawi.indd 24

16.11.2018 12.27


"Mitkä ja ketkä ovat elämäsi virtahepoja ja krokotiileja? Suunnittelematon raskaus, alaikäisenä solmittu avioliitto, koulun jättäminen kesken?"

Tyttöjen konferenssi pidettiin Malawi-järven rannalla.

MARTAT 6 | 2018

24-27_malawi.indd 25

| 25

16.11.2018 12.27


KEHITYSYHTEISTYÖ

»

Naisten seksuaalioikeuksia yritetään jatkuvasti rajoittaa. – Unelmien saarella odottaa ammattiin valmistuminen. Virtahepo voi tulla sinun ja unelmasi väliin, kuvailivat ohjaajat. Alle 18-vuotiaiden avioliitot kiellettiin Malawissa lailla vuonna 2017. Totuus on kuitenkin toinen: maaseudulla tyttöjä naitetaan edelleen yleisesti alaikäisenä, joko köyhyyden tai jo alkaneen raskauden vuoksi. Osa viranomaisista ja kirkon edustajista katsoo tilanteita sormiensa läpi. Alle 20 prosenttia maaseudun tytöistä käy yläasteen loppuun. Surullista on, että hyväksikäyttäjä saattaa olla oma opettaja. Koulu ei ole vielä turvallinen ympäristö kaikille. NAISPÄ ÄLLIKKÖ HÄ ÄTÄ Ä HYEENAT

Malawissa perinteinen päällikköjärjestelmä on voimissaan. Maan tärkeät päälliköt ovat lähes kaikki miehiä. Yksi merkittävä poikkeus on konferenssiin osallistunut Theresa Kachindamoto, joka on alkanut järjestelmällisesti kitkeä omalta hallintoalueeltaan lapsiavioliittoja ja muita käytäntöjä, jotka syrjivät tyttöjä. Hän sakottaa armotta perheitä, jotka ovat naittaneet tyttönsä alaikäisinä, mitätöi avioliitot ja lähettää tytöt kouluun. Jos tytöllä on jo lapsi, se jää isovanhempien hoitoon. Theresan alueella on vielä monin paikoin voimassa initiaatiokäytäntö, jossa vanhemmat miehet, hyeenat, tulevat initiaatioleirille yöllä käyttämään puberteetti-ikäisiä tyttöjä seksuaalisesti hyväkseen. Theresa kertoo istuneensa itse vahtimassa yön yli tyttöjen makuuhuoneessa ja ajaneensa vanhat miehet tiehensä. – Mieheni sanoo, että vielä ne sinut tappavat. Mutta minä en jaksa välittää. Tässä tyttöjen asiassa minä en taivu, hän toteaa. PYSYTÄ ÄN HEREILLÄ Nuorten tyttö-

jen ja naisten oikeudet ovat koko ajan

neuvottelun kohteena. Juuri kukaan ei kyseenalaista lasten oikeuksia, kuten YK:n Lapsen oikeuksien sopimusta, kun se on ratifioitu. Sen sijaan naisten seksuaalioikeuksia, kuten oikeutta päättää suhteistaan ja lapsiluvustaan, yritetään yhä uudelleen rajoittaa. Virtahevot nostavat päätään joesta eri puolilla maailmaa silloinkin, kun puhutaan oikeudesta turvalliseen aborttiin. Tyttöjen konferenssissa puhuttiin paljon omasta tahdosta. – Kun sinua uhataan, älä ole kuin tahdoton puun lehti. Ole juureva ja vankka kuin baobab-puu, kuului ohjaajien neuvo. Tytöt ovat vahvoja, jos me aikuiset puolustamme heitä. Meidän täytyy olla hereillä. Budjettileikkauksilla viedään tyttöjen tukeen tarvittavia varoja, ja heidän oikeuksiaan rajoittavia puheenvuoroja kuullaan niin Suomessa kuin maailmallakin.

KUMPPANIMME M AL AWISSA

Väestöliitto »Väestöliitto on sosiaali- ja terveysalan asiantuntijajärjestö. »Edistää perheiden, nuorten ja koko väestön hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta sekä onnellista ja tasapainoista elämää. »Seksuaalioikeudet ovat oikeutta päättää suhteiden solmimisesta ja avioitumisesta sekä lasten saannista ja sen ajoituksesta. Väestöliitto edistää seksuaalioikeuksia ja tukee seksuaalikasvatusta kaikessa kansainvälisessä työssään. Mannerheimin Lastensuojeluliitto »Mannerheimin Lastensuojeluliitto edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia. »Malawilaisissa pilottikouluissa tehdään kiusaamisen ja syrjinnän vastaista työtä hyödyntämällä MLL:n tukioppilastoiminnan ja Koulurauhaohjelman toimintamalleja.

Alex Flexon sai Marttojen apurahan kauppaansa varten. Hän haluaa pitää tyttärensä koulussa. M ARTTOJEN KEHIT YSYHTEIST YÖ

»Marttaliitto, Väestöliitto ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto tukevat nuorten seksuaalioikeuksia ja hyvää kouluilmapiiriä edistävää yhteishanketta CYECE-järjestön kanssa Malawissa. »Hyvä ravitsemus on tärkeä osa koululaisten jaksamista ja HIV:n sekä AIDS:in hoitoa. Martat tuovat hankkeeseen kokemustaan ravitsemusneuvonnasta kehitysmaissa. »Vuosina 2017–2020 koululaisten tukena toimii äitien ryhmiä, joilla on omia pieniä liiketoimiaan. Tuotoilla maksetaan lasten koulupukuja ja -kirjoja. Martat tukevat naisten koulutusta. Heille on hankittu siemeniä, taimia, työvälineitä, kanoja ja vuohia. »Martat jatkavat työtään myös Kamerunissa ja Etiopiassa. Osallistumalla kehitysyhteistyökeräykseemme annat haavoittuvassa asemassa oleville naisille päätösvaltaa, toimeentulomahdollisuuksia ja kotitaloustaitoja näissä kolmessa maassa. »Kutsu yhdistykseesi kansainvälisen toiminnan martta. Yhteystiedot saat piiristä. TUE TOIMINTA A MME

»Lahjoita marttaillan kahviraha tai myyjäisten tai kirkkopyhän tuotto. Tee syntymäpäivä- tai joululahjoitus. Jokaista lahjoittamaasi euroa kohti ulkoministeriö rahoittaa työtämme 6 eurolla. »KERÄYSTILI: FI15 8000 1570 4855 90 /VIITE 2066.

26 | MARTAT 6 | 2018

24-27_malawi.indd 26

16.11.2018 12.27


Keräyslupa: Poliisihallitus RA/2017/741. Lupa voimassa 2.8.2017–1.8.2019 koko Suomen alueella Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Lupa myönnetty 27.7.2017. Keräysvarat käytetään keräyskauden aikana ja välittömästi kauden jälkeen.

TUE TYÖTÄMME Lahjoita Afrikassa tehtävään kotitalousneuvontaan www.martat.fi/info/tue-tyotamme/

Lahjoita starttiraha tai koulutus Kun teet joululahjoituksen 20.12.2018 mennessä, lähetämme jouluviestin lahjoituksen vastaanottajan sähköpostiin. Lisätiedot: terhi.lindqvist@martat.fi

LAHJOITA VERKOSSA

martat.fi/ kertalahjoitus

KOTITALOUSTAITOJA JA ITSEMÄ ÄRÄ ÄMISOIKEUTTA K AMERUNIN, ETIOPIAN JA MAL AWIN KÖYHILLE NAISILLE JA T Y TÖILLE Keräystili: Danske Bank FI15 8000 1570 4855 90 /Marttojen kehitysyhteistyö, viite 2066

15€ TESTAMENTTIja MERKKIPÄIVÄLAHJOITUS Lisätiedot: reijo.petrell@martat.fi, p. 050 302 1533.

Viikon kotitalouskoulutus vähävaraiselle perheenäidille

25€

40€

80€

20 tuntia henkilökohtaista ohjausta yrittäjäksi aikovalle naiselle

Tyttöjen kerhotoiminnan ohjaaminen ja materiaalit kuukaudeksi

Naisyrittäjän starttiraha raaka-aineisiin ja tilavuokraan.

Lisätiedot: terhi.lindqvist@martat.fi, p. 050 516 9412.

MARTAT 6 | 2018

24-27_malawi.indd 27

| 27

16.11.2018 12.27


ULKOILMAIHMISET 1 2 3 4 5 6

K

uinka opetamme lapset rakastamaan luontoa ja suojelemaan sitä pienestä pitäen? Kasvu luonnon ystäväksi alkaa siitä, että vietämme aikaa luonnossa ja saamme mukavia kokemuksia ulkoilmaelämästä. Sillä tavalla metsästä ja muustakin maastosta tulee tuttua ja turvallista. Opimme arvostamaan ympäristöämme ja huomaamme, että luonto on hyvinvoinnillemme välttämätön. Talvi on mainiota retkeilyaikaa. Pukeutumiseen kannattaa ottaa mallia eläimiltä: ihon pinnalle hengittävää alusvillaa ja päällimmäiseksi vettä hylkivää vaatetta. Niiden

väliin lisäilemme sitten villakerroksia kulloisenkin kelin mukaan. Sukat, lapaset ja kaulahuivi tai kauluri ovat tärkeitä, sillä ensimmäiseksi vilu tarttuu varpaisiin, nilkkoihin, sormiin ja kaulaan. Pipo on ehdoton, sillä paljaasta päästä karkaa paljon lämpöä. Voisimmeko tänä jouluna tehdä luonnon ystävän tekoja? Perustaa vaikka pikkulintujen ruokintapaikan, ja jatkaa ruokkimista kevääseen saakka. Entä millainen olisi viisas joululahja? Auttamista, muistamista, yhteisiä hetkiä ja retkiä? Tavaroiden sijaan elämyksiä ja kokemuksia.

LUMEN LUMOISSA Kuulostellaan kuusien kuiskeita, tuijotellaan tähtiin. MERJA FORSMAN //KUVAT CAT_ARCH_ANGEL/SHUTTERSTOCK

28 | MARTAT 6 | 2018

28-29_ulkoilmaihmiset.indd 28

16.11.2018 12.29


Jää- ja lumilyhdyt tuikuttavat valoaan tonttujen poluille. JÄ ÄN JUHLA A

JOULUPUU, MIK ÄS MUU

»Pieneenkin pihaan saa liukuri- tai pulkkamäen, varsinkin kun kasaa kaikki lumet yhteen kohtaan. Kokeillaan, mikä menopeli tarjoaa vallattomimmat vauhdit: pulkka, kelkka, liukuri vai auton sisärengas. »Jää- ja lumilyhdyt tuikuttavat tunnelmavaloaan tonttujen poluille. Uudenlaisen loisteen lyhtyyn saat värjäämällä veden vaikka punajuurimehulla tai vesiväreillä.

»Vihreä puu kertoo meille tarinaa pimeän vuodenajan keskellä piilevästä voimasta. Joulupuun voi rakentaa vaikka kukkaruukkuun istutetusta huonekuusesta. Se puetaan juhlaasuun kevyellä valoketjulla ja koristeilla. »Kuusen haku ja koristelu on monessa perheessä tärkeä jouluperinne. Siellä täällä järjestetään joulukuusisafareja, joissa saa itse valita ja kaataa oman joulupuunsa. Joulun tuoksu tulee jo muutamasta havunoksasta tai kranssista. Kuusikauppiailla on usein niitäkin myynnissä. »Havupuun tuoksu ja väri tuovat juhlan tupaan. Elävä puu tarvitsee paljon vettä, ja sitä pitää lisätä säännöllisesti kuusen jalkaan. »Käydään metsäretkellä kuuntelemassa kuusien kuisketta. Ennen kuin nietos peittää tienoot, maasta saattaa löytyä aineksia vaikka käpytonttuihin. Poimitaan luonnon antimia jokamiehenoikeuksia kunnioittaen: Esimerkiksi käpyjä voi kerätä maasta, mutta ei puusta. Sammalta, jäkälää tai varpuja ei saa kerätä toisen maalta laisinkaan.

TAIK ATUNNELMA A

INFO

»Suomessa hankitaan 1,5 miljoonaa joulukuusta vuosittain. Näistä noin miljoona on kotimaisilta joulupuuviljelmiltä, loput metsänomistajien metsistä tai ulkomailta. Yhteensä myynnin arvo on noin 32 miljoonaa euroa. (Lähde: Joulupuuseura)

»Retki talviseen metsään virkistää ja herättää mielikuvituksen. Lumeen painuneista jäljistä voi tunnistaa eläimen ja arvailla sen reittejä. Kuka tästä on kulkenut? Mihin se on ollut matkalla? »Tienoo on taianomainen. Oravat uinuvat sammalpesissään, mäyrät tuhisevat onkaloissaan. Ketut kulkevat reittejään, pöllö valvoo. »Lukemattomat tähdet hohtavat tummalta taivaalta. Tähtiin voi kurkotella ihan kotipihalta. Löydätkö Otavan, entä Pohjantähden? Tunnetko Ison karhun ja Pienen karhun?

INFO

»Suomalaiset käyttävät keskimäärin 500 euroa jouluhankintoihin vuodessa. (Lähde: Nordea, 23.11.2017) Jos summasta lahjoittaisi 10 prosenttia aarniometsien suojeluun, sillä voisi pelastaa 100 m2:n kokoisen alueen luontoa. Lähde: Luonnonperintösäätiö

MARTAT 6 | 2018

28-29_ulkoilmaihmiset.indd 29

| 29

16.11.2018 12.29


KODIN KASVIT

M

arraskuunkaktukset ja joulukaktukset ovat saaneet nimensä kukinta-ajan mukaan. Nämä talvikaktuksiin (Sclumbergera-suku) kuuluvat lehtikaktukset ovat niin sanottuja lyhyen päivän kasveja. Kun valo syksyllä vähenee, kaktukset kehittävät kukkanuput litteiden versonivelten kärkeen. Alkuperäinen joulukaktus, Schlumbergera x buckleyi, on kahden kaktuslajin risteytys. Lajikkeen isä, englantilainen William Buckley, risteytti 1840-luvulla S. russellianan ja S. truncatan, jotka kasvavat Kaakkois-Brasilia kosteissa vuoristometsissä päällysvieraina puiden rungoilla ja kivien päällä. Joulukaktuksesta tuli nopeasti kasvinjalostajien lemmikki. Siitä kehitettiin runsaasti lajikkeita, joita risteytettiin edelleen. Nykyisin saatavana on iso joukko violetinpunaisia, ruusunpunaisia, oransseja ja valkoisia lajikkeita, joita myydään loppusyksyllä marraskuunkaktuksina ja joulukaktuksina. »

HELPPOHOITOINEN JOULUKUKK A

»Joulukukaksi ostettu kaktus viihtyy tavallisessa huoneenlämmössä. Kasvi avaa nuppunsa, kun se sijoitetaan ikkunan tai kasvilampun lähelle ja multa pidetään tasaisen kosteana.

LYHYEN PÄIVÄN KOMISTUS

VARISEVATKO NUPUT?

»Vieressä hehkuva lämpöpatteri tai tuuletusikkunasta tuleva kylmä ilma häiritsevät kukkien kehitystä. Jos nuput alkavat varista, vaihda kasvi viileämpään, vedottomaan paikkaan.

Tarpeeksi pitkä pimeä herättää joulukaktuksen loistoonsa. ASTA KUOSMANEN //KUVAT SHUTTERSTOCK

30 | MARTAT 6 | 2018

30-33_kaktus.indd 30

16.11.2018 12.31


MARTAT 6 | 2018

30-33_kaktus.indd 31

| 31

16.11.2018 12.32


KODIN KASVIT

»

Joulun jälkeen kärsivällisyyttä »Haasteet alkavat joulun jälkeen, jos haluat kasvattaa kaktuksesta muhkean, vuosittain kukkivan kaunottaren. Kauppapuutarhassa kasvaessaan kaktus on tottunut ihanteelliseen valaistukseen, ilmankosteuteen ja lämpöön, ja opettelu uusiin oloihin ottaa aikansa. VARMISTA KUKINTA

LEPOK AUSI VÄHÄLL Ä VEDELL Ä

»Kukinnan loputtua joulukaktus ansaitsee lepokauden. Kun viimeiset kukat ovat tippuneet, vettä annetaan harvakseltaan ja vain sen verran, että versot säilyttävät nestejännityksensä eivätkä muutu kurttuisiksi. Valo on edelleen tarpeen, mutta älä sijoita kasvia vetoisalle ikkunalle tai kuuman lämpöpatterin läheisyyteen.

»Joulukaktus viihtyy asuinhuoneessa ympäri vuoden, mutta jos toivot seuraavaksi jouluksi runsasta kukintaa, siirrä kasvi kesäksi puutarhaan tai parvekkeelle varjoisaan paikkaan. Tuo kaktus sisälle vasta sitten, kun säätiedotus kertoo yöpakkasista. Joulukaktus tarvitsee lyhyen päivän kukkanuppujen kehittämiseen. Yhtäjaksoisen pimeän ajan on oltava 12–14 tuntia vuorokaudessa. Sijoita kasvi syksyllä huoneeseen, jossa lamput pidetään illalla sammutettuina. Jos se ei ole mahdollista, peitä kasvi vaikka pahvilaatikolla, jonka olet vuorannut mustalla muovilla.

LISÄ Ä VALOA , LISÄ Ä VETTÄ

»Aloita säännöllinen kastelu taas maaliskuussa, kun päivät pitenevät. Lisää kasteluveteen lannoitetta parin viikon välein. Koska joulukaktusta (ja muita lehtikaktuksia) kastellaan paljon, multa tiivistyy, ja kasvi on istutettava uudelleen melkein joka vuosi. Jos juuristo täyttää ruukun, siirrä kasvi pari senttiä suurempaan saviruukkuun. Mullan pitää olla ilmavaa. Sekoita kasvualusta turpeesta, lehtimullasta ja hiekasta, tai käytä hiekkapitoista kaktusmultaa. Voit myös käyttää kukkamultaa, johon lisäät hiekkaa. Lisää ruukkuun sarvilastua pitkäkestoiseksi lannoitteeksi. Jatka säännöllistä kastelua ja lannoitusta keväällä ja kesällä. Suojaa kasvi suoralta auringonpaahteelta.

322 | MARTAT MAR ARTAT AR TAT TA AT 6 | 20 2 2018 018 8

30-33_kaktus.indd 32

16.11.2018 12.32


MIK Ä ON PÄ ÄLLYSVIERAS?

»Päällysvieras eli epifyytti on kasvi, joka on kiinnittynyt juurillaan toisen kasvin (esimerkiksi puun rungon) tai kiven päälle. Veden se ottaa ilmasta ja sateesta ja ravinteita se saa kasvin päälle ja viereen tippuneista kasvinjätteistä sekä sadevedestä. Suomen metsissä päällysvieraita on sammalissa, jäkälissä ja viherlevissä.

Mihin istutan?

Yön kuningatar

Sopiva ruukku ja kasvualusta ratkaisevat kaktusten hyvinvoinnin. Ahdas ruukku »Soveltuu aavikolta kotoisin oleville notokaktuksille, pallokaktuksille ja pallomaisille sekä pylväsmäisille syyläkaktuksille. »Käytä hiekan ja komposti- tai turvemullan seosta. Laakea ruukku »Tyynymäiset syyläkaktukset ja matalajuuriset parodiat. »Käytä hiekan ja komposti- tai turvemullan seosta. Iso, matala ruukku »Siilikaktus, joka kasvattaa runsaasti juuria. »Käytä kompostimullan, hiekan ja puutarhasta kaivetun saven seosta (1:1:1.).

A AVIKOLTA VAI METSÄSTÄ?

»Kaktuksia pidetään helppohoitoisina huonekasveina, mutta ihan huolettomaksi ei niidenkään kanssa kannata heittäytyä. Kaktusten hengissä pitäminen toki onnistuu lähes jokaiselta, mutta kukittamiseen tarvitaan ripaus tietoa ja taitoa. Kaktuksen kotipaikan selvittäminen auttaa järjestämään kasville sopivat olot ja helpottaa sen hoitoa. Aavikolta peräisin olevilla lajeilla on varren sisällä vesivarasto, mikä auttaa niitä säilymään hengissä kuivan kauden yli. Aavikkolajit rakastavat valoa. Metsäkaktukset kasvavat luonnonvaraisina puiden rungoilla päällysvieraina, lehvästön läpi siivilöityvässä auringonvalossa. Siispä jalostettuinakin ne viihtyvät tasaisessa kosteudessa ja puolivarjossa.

Pieni ruukku »Pitkäversoisella käärmekaktuksella on kokoonsa nähden pieni juuristo, joten se ei kaipaa isoa ruukkua. »Käytä kuohkean kompostimullan ja turpeen seosta.

Kaktuksista ja mehikasveista kokoat kiinnostavan ruukkupuutarhan.

MAR MAR MARTAT A RT TAT AT T6|2 20 2018 018 8

30-33_kaktus.indd 33

| 33 33

16.11.2018 12.32


K ÄSIT YÖ

Käsityölaukussa neuletai virkkaustyö pysyy mukanasi minne kuljetkin. TEKSTI, OHJE JA MALLITYÖ ANJA AALTO KUVAT SARI TAMMIKARI

KÄSITYÖ KÄSIKYNKÄSSÄ 34 | MARTAT 6 | 2018

34-37_käsityö.indd 34

16.11.2018 13.50


K

uulutko niihin, jotka eivät malta hellittää käsiään kutimesta? Jos tapanasi on kuljettaa käsityötä mukanasi kaikkialle, tämä laukku on sinua varten. Siinä puikot ja koukut pysyvät tallessa. Lanka säilyy siistinä ja juoksee sujuvasti. Ohjeen laukkuun mahtuu pieni käsityö. Suurenna kappaleita tarpeen mukaan. Mikäli sinulla on aina työn alla useita projekteja, tee muutama eri kokoinen pussukka eri töille. Laukun idea ei ole uusi. Ennen naiset tekivät käsitöitä aina, kun oli hetki aikaa. Jopa kävellessä neulottiin; silloin lankakerä kulki mukana essun taskussa. TARVIKKEET

»pala tukevaa puuvillakangasta, vanha farkkukangas sopii mainiosti »ompelulankaa »reilun kokoinen nappi »pitsin tai nauhan pätkiä koristeeksi TEE NÄIN

1

Leikkaa »pohja, 2 ympyrää, halkaisija 15 cm »sivukappale, 50 cm x 40 cm »kaitale kantimeksi, 8 cm x 60 cm »kaitale napin silmuksi, 10 cm x 3 cm

2

Ompele sivukappaleen lyhyemmät päät yhteen oikeat puolet vastakkain 1 cm:n päästä reunasta. Silitä saumavara auki ja käännä kaksin kerroin lieriöksi niin, että leikatut reunat ovat päällekkäin ja saumanvarat jäävät kappaleen sisään. Aseta pohjakappaleet nurjat puolet vastakkain ja tikkaa kappaleet yhteen 0.5 cm:n päästä reunasta. Merkitse sivukappaleeseen ¼-merkit, samoin pohjaan. Kohdista sivukappaleen ja pohjan merkit, neulaa ja ompele kaikkien kerrosten läpi paininjalan etäisyydeltä reunasta. Tasoita saumanvarat tarvittaessa.

3

4

Vinkki

5

Käännä työ. Taita ja neulaa nyt pohjan ja reunan välinen sauma niin, että saumanvarat jäävät sauman sisään. Ompele 1–1.5 cm:n päästä kaikkien kerrosten läpi. Tarkista, että saumanvarat jäävät näkymättömiin. Huomaa, että valmiissa työssä ommel jää laukun sisäpuolelle. Silitä kantimen kappale pituussuunnassa kaksin kerroin. Silitä reunat kappaleen keskelle ja taita kannin oikeaan asentoonsa. Ompele reunat ja huolittele päät tiheällä siksakilla. Kiinnitä kantimen päät vastakkaisille puolille sivukappaleen sisäpuolelle n. 10 cm:n päähän taitteelta. Ompele esim. suoralla ompeleella neliö. Taita silmukaitale pituussuunnassa nelinkerroin samoin kuin kannin ja ompele reunasta. Aseta silmu paikalleen sisäpuolen reunaan, mitoita silmu napin koon mukaan. Ompele pitsikaitale reunoistaan laukun sisäpuolelle lähelle reunaa, samalla kiinnittyy silmu. Ompele nappi vastakkaiselle puolelle pitsikaitaleen päälle. Käännä reuna oikeaan asentoonsa. Voit sulkea laukun napilla ja silmulla.

6

7

8

MUISTELLA ANPAS! martat järjestivät jo 1930-luvulla kilpailuja, joissa piti kulkea tietty matka ja neuloa samalla. Lajia heräteltiin eloon Perinnetietokeskus Syreenissä viime vuosikymmenellä. ”Tosimartta kutoo vaikka kulkiessaan”, todettiin aiheesta kertovassa jutussa (Martat 5/2007): ”Sukkapuikot kilisivät kiivaaseen tahtiin sukankudonnan epävirallisissa suomenmestaruuskisoissa Martan päivänä Mikkelin Kenkäverossa. Nopeimmat ehtivät tunnin aikana kävellä viisi kilometriä ja kutoa samalla malliohjeen mukaista sukkaa pitkän pätkän.” Reitin varrella oli kahvipisteitä, joissa neulojan kuului tankata sumppia sisuksiinsa. Kilpailijan sijoituksen ratkaisi kutimen kerrosluku ja laatu, kuljettu matka ja nestetankkauksen kuppimäärä.

Jos suurennat kappaleita reilusti, silitä niihin nurjalle tukikangas tai tukihuopa, jotta laukku pysyy ryhdikkäänä.

MARTAT 6 | 2018

34-37_käsityö.indd 35

| 35

16.11.2018 12.33


K ÄSIT YÖ

HUOMAA Kämmekkäät neulotaan tasona ja sauma ommellaan lopuksi.

36 | MARTAT 6 | 2018

34-37_käsityö.indd 36

16.11.2018 12.33


Siihen, missä hiha päättyy

Saa kutistaa

Pieni asuste lämmittää tehokkaasti.

Jättimäinen lapanen pienenee patakintaaksi pesukoneessa.

OHJE IRINA VALTONEN //KUVAT SUVI LAINE/FOTONOKKA

OHJE ELINA HILTUNEN //KUVA LAURA RIIHELÄ

Joskus kotona tai töissä kaipaisi lisälämpöä käpälille, mutta lapaset kädessä sisäsiistit hommat eivät suju. Silloin otetaan avuksi kämmekkäät. Ne suojaavat ranteita ja kädenselkää, mutta jättävät sormet vapaiksi. Hanskojen päällä kämmekkäät tuovat villaisen kerroksen viimaa vastaan.

MITAT ENNEN HUOVUTUSTA Korkeus 48 cm, leve-

L ANK A 7 veljestä hiekka (060) 50 g PUIKOT Nro 4 tai käsialan mukaan M ALLINEULE Joustinneule: neulo *2 silmukkaa oikein, 1 silmukka nurin*, toista *–*. Neulo nurjalla oikeat silmukat oikein ja nurjat nurin. TIHEYS 20 silmukkaa jous-

tinneuletta kevyesti venyttäen = 10 cm TEE NÄIN

Luo 41 silmukkaa ja aloita joustinneule: 1. kerros (nurja puoli): neulo *2 silmukkaa nurin, 1 silmukka oikein*, toista *–* kunnes jäljellä on 2 silmukkaa ja neulo ne nurin.

2. kerros (oikea puoli): neulo *2 silmukkaa oikein, 1 silmukka nurin*, toista *–* kunnes jäljellä on 2 silmukkaa ja neulo ne oikein. Toista kerroksia 1–2. Kun kappaleen korkeus on 20 cm, päätä silmukat joustinneuletta neuloen. VIIMEISTELY Ompele sivusauma kiinni alareunasta 12 cm:n matkalta ja yläreunasta 4 cm:n matkalta niin, että väliin jää aukko peukalolle. Tee toinen kämmekäs samalla tavalla. Höyrytä kämmekkäät kevyesti silitysraudalla. Varo, ettet litistä neuletta.

Huovutettaessa villa tiivistyy. Paksu patakinnas suojaa kättä, kun vedät piparipeltiä ulos uunista.

ys 21 cm L ANK A Novita Natura kaksinkertaisena (100 % villaa, 50 g = n. 105 m) MENEKKI 175 g PUIKOT sukkapuikot nro 7 tai käsialan mukaan NEULETIHEYS ENNEN HUOVUTUSTA

12 s/10 cm ja 18 krs/10 cm TEE NÄIN

Luo 52 silmukkaa. Jaa silmukat neljälle puikolle, 13 kullekin. Neulo 40 krs sileää. Merkitse seuraavalla kerroksella peukaloaukko I ja II puikoille seuraavasti: neulo I puikon alusta ensin 4 s ja neulo sitten seuraavat 18 s erivärisellä langalla. Siirrä erivärisellä neulotut silmukat takaisin vasemmanpuoleisille puikoille ja jatka sileää. Neulo 30 krs ennen kärkikavennuksia. Kärkikavennukset (yhteensä 4 s joka kerroksella) Ylivetämiskavennus I ja III puikon alussa (1 s neulomatta, seuraava neulotaan ja edellinen

vedetään toisen yli) ja yhteenvetämiskavennus II ja IV puikon lopussa (2 s oikein yhteen). Tee kavennukset jokaisella kerroksella, kunnes jäljellä on 8 s. Vedä sitten lanka kaikkien silmukoiden läpi. Peukalo Poista merkkilanka ja poimi silmukat puikoille, lisäksi 1 s molemmista reunoista = 38 s. Neulo 4 krs sileää. *Tee nyt ylivetämiskavennus I ja III puikon alussa ja yhteenvetämiskavennus II ja IV puikon lopussa. Neulo 2 krs sileää.* Toista *-* 4 kertaa. Tee nyt kavennus kuten edellä. Neulo 1 krs sileää. Tee seuraavilla 2 kerroksella kavennus kuten edellä. Kun jäljellä on 10 silmukkaa, katkaise lanka ja vedä langanpää loppujen silmukoiden läpi. Ripustuslenkki Virkkaa 20 ketjusilmukkaa patakintaan alareunaan. Kiinnitä lenkki piilosilmukalla lenkin aloituskohtaan. Päättele katkaisemalla lanka ja vetämällä se läpi viimeisestä silmukasta. Päättele langanpäät. Huovutus Pese patakinnas 60-asteisen pyykin mukana, vaikka pyyhkeiden joukossa. Venytä kinnas sopivaan muotoon ja kokoon, kun se on vielä märkä. HUOMAA Patakintaan voi huovuttaa eli pestä niin monta kertaa uudelleen, että siitä tulee omaan käteen sopiva.

MARTAT 6 | 2018

34-37_käsityö.indd 37

| 37

16.11.2018 12.33


KOLUMNI

Mistä joulun taika syntyy?

V

anha kissa on kätevä ilmapuntari. Jos se ei viihdy ulkona, ei sinne kannata ehdoin tahdoin ihmisenkään hakeutua. Silloin pitää sytyttää takka, vetää torkkupeitto jaloille ja houkutella katti kissannameilla syliin, ellei se ole jo hypännyt lempipaikalleen. Sohvalla on hyvä pitää käden ulottuvilla suklaarasiaa, josta voi hamuta silloin tällöin konvehdin suuhunsa sulamaan. Hämärän hyssyssä, kynttilän loisteessa voi käpertyä tunnelmoimaan tulevasta joulusta ja lukea vaikkapa Louisa May Alcottin Pikku naisia tai Stef Penneyn Erämaan armoa. Mikä puuttuu kuvasta?

Lisään tähän joulukuvaelmaan vielä kutimen. Mikä on herttaisempaa kuin neuloa joululahjaa jollekulle rakkaalle ihmiselle? Kutoa polvipituisia villasukkia, jotka pitävät varpaat lämpiminä koko pitkän talven, tai villapuseroa, joka ei päästä pakkastuulta puraisemaan takin alta. Vanha suomalainen perinne neuloa jouluksi pehmeitä paketteja on ollut arktisen ilmaston sanelema pakko. Joulun aikaan tuntemattomatkin ihmiset saavat lahjaneuleita innokkailta kutojilta. Keskosvauvat, tuoreet äidit ja sotaveteraanit kääritään villasukkien, kaulahuivien ja lapasten muodossa lämpimiin ajatuksiin. Pienten töppösten teko ei kauan vie. Aina jossain syntyy vauva, jonka äiti ja isä eivät vielä tiedä, että pikkuruinen varvas rakastaa villaista tossua. TOSI-T V-OHJELM ASSA nuori brittinainen kävi diskossa isoäitinsä kanssa. Mummo jorasi diskopallon alla itseään puolta nuorempien miesten kanssa. Onhan tanssikin tietysti hyvä harrastus, koska siinä saavat hartiajumit ja lonkkaluutumat kyytiä. Tyttö paljasti kameralle, että hänen isoäitinsä ei ollut ihan tavallinen tapaus. Millainen sitten olisi se normaali mummo? Kutova mummo, kuului vastaus.

Punaisen Aran-neuleen Päivi kutoi erityisesti joulunaikaa silmällä pitäen. Värikäs glögikuppi on matkamuisto Varsovasta.

Minä olen mielelläni jo kutova mummo, vaikken ole vielä edes isoäiti. Joutilaat kädet ovat paholaisen palveluksessa, sananlaskukin varoittaa. Kutovat kädet ennättävät tehdä paljon hyvää. Antakaamme hyvän kiertää siinä missä lanka puikkelehtii ja muotoutuu sormissamme erilaisiksi vaatekappaleiksi ja edelleen pehmeiksi paketeiksi. Sukkaa pukkaava ihminen on poissa pahanteosta! MINÄ OLEN muuten aina kutonut. Neuloa-sana on sopinut huonosti suuhuni, vaikka olen käyttänyt sitä kuuliaisesti virallisissa yhteyksissä ja kirjoituksissa. Vastikään sain synninpäästön Kielitoimistolta. Kumpikaan ei ole oikein eikä väärin sanottu, vaan tuosta hypnoottisen rauhoittavasta tekemisestä käytetään eri sanaa riippuen siitä, miltä murrealueelta sukkapuikon heiluttaja on kotoisin. Länsisuomalaiset kutovat, Itä-Suomessa asuvat neulovat. Raja mutkittelee Kotkan kupeesta Tampereen itäpuolelle ja koukkaa siitä lähestulkoon Kokkolaan, kiertääkseen Oulun itäpuolelta. Kuusamon kieppeillä neuloa-sana sukeltaa Venäjän rajan taakse, ja koko Ylä-Lappi kutoo. Paikallista vaihtelua termin käyttöön on tullut muuttoliikkeen myötä. Niin tai näin, toivotan oikein hyviä käsityöhetkiä ja suloista joulun odotusta, oli sitten sylissä kissa, koira, lapsi, lapsenlapsi tai lankakerä. Suomalaisen joulun taika syntyy kutomisesta, kokkaamisesta ja ulos unohtuvasta hämärästä. PÄIVI ALASALMI

38 | MARTAT 6 | 2018

38_kässäkolumni.indd 38

16.11.2018 12.35


PINKKIÄ JOULUKSI NYT MY YMME pois viimeiset marttamukit pinkillä kuviolla. Mukista on kerrallaan vain yhtä väriä myynnissä. Ensi vuonna tulee uusi väri, ja sitten pinkki kuvio on historiaa. Jos keräät itsellesi mukisarjaa, nyt on korkea aika hankkia tämä väri! PINKKIKUVIOITU MARTTAMUKI

on ollut tosi suosittu, eikä ihme. Osta hyvän mielen muki ystävälle tai itsellesi: lahjaksi, tuliaiseksi tai arjen iloksi.

martanpuoti.fi

MARTAT MATKUSTAVAT JÄSENETUHINNALLA! Katso lisää www.martat.fi/martat/jasenkanava ja varaa linkin kautta kaikki opastetut matkamme 5% alennuksella. Katso kaikki matkamme www.matka-agentit.fi – paljon vaihtoehtoja myös ryhmille! Kerää oma marttaryhmä maailmalle – pyydä tarjous ryhmat@matka-agentit.fi

PUUTARHAELÄMYKSIÄ – lähde vaikka koko yhdistyksesi porukalla!

AMSTERDAM ja Keukenhofin kukkapuisto 8.-11.4. • 965,Myös kanavaristeily, retki Volendamiin.

SIGULDAN taimimarkkinat 3.-5.5. • 285,Kaupunkikierrokset Riiassa ja Siguldassa.

MÄLAREN-JÄRVEN linnoja ja puutarhoja 16.-18.5. • alk. 549,Enköping, Grönsöön ja Drottningholmin linnat, siirtolapuutarha Tukholmassa.

JÄNEDA kukkapäivät 26.-27.5. • 179,Myös Kadriorgin palatsi ja puisto Tallinnassa.

MUSIIKKIA JA TEATTERIA VIROSSA TALLINNASSA: TSAARIN MORSIAN –ooppera ensi-ilta 25.-26.1. • 145,LES MISERABLES –musikaali 2.-3.3. • 189,ROMEO JA JULIET –baletti ensi-ilta 29.-30.3. • 149,TALLINNAN LAULUJUHLAT 5.-7.7. • 340,sis. liput 5.7. Tanssijuhliin ja 6.7. Laulujuhliin.

ANDREA BOCELLIN konsertti 20.-21.8. • alk. 199,TARTOSSA: MADAMA BUTTERFLY –ooppera ensi-ilta 15.-17.3. • 290,MAMMA MIA –musikaali 9.-11.5. • 290,SAARENMAALLA: OOPPERAPÄIVÄT 23.-26.7. • 650,sis. Georg Ots –konsertti ja Verdin Nabucco.

KATSO KAIKKI MATKA-AGENTTIEN MATKAT www.matka-agentit.fi Vapaa-ajan matkat puh. 010 321 2800 Helsinki, Teollisuuskatu 21 – Joensuu, Kirkkokatu 20 – Porvoo, Lundinkatu 16 – Turku, Linnankatu 8 E

Suomalainen matkanjärjestäjä

39_martanpuoti.indd 39

Matka agentit 16.11.2018 12.36


KODINHOITO

Sauna pysyy puhtaana, kun käyt suihkussa ennen löylyä ja käytät laudeliinaa. Kun imuroit kodissa, imuroi samalla myös saunatilan lattiat. Kerran–pari vuodessa sauna on hyvä pestä perusteellisesti. TEE NÄIN

1

Poista lattioilta ja lauteilta pölyt ja irtoroskat imurilla, pitkävartisella harjalla tai lastalla. Harjaa katto ja seinät. Kastele puupinnat lämpimällä vedellä, jotta puun huokoset aukeavat. Varo kastelemasta sähkölaitteita. Laita pesuveteen yleispuhdistusainetta tai saunanpuhdistusainetta ja hankaa pinnat pehmeällä harjalla tai hankauspesimellä. Vältä klooripitoisia puhdistusaineita. Kloori voi imeytyä puuhun ja sitä voi vapautua ilmaan saunan lämmössä. Kastele ja pese seinät alhaalta ylöspäin. Huuhtele ja kuivaa siivousliinalla. Katon puhdistukseen voi riittää kosteapyyhintä. Lika ja hiki valuvat myös lauteiden alapuolelle. Pese välillä istuinosat molemmin puolin, samoin lauteiden runko. Huuhtele kylmällä vedellä. Se sulkee puun huokoset. Kuivaa lauteet ja penkit esimerkiksi ikkunankuivaimella tai liinalla. Puhdista lattiakaivo ja pese lattiat. Pese vadit, harjat ja sienet. Aseta ne kuivumaan.Tuuleta sauna raikkaaksi. Voit lämmittää kiuasta hetken, jotta sauna kuivuu.

HUOLEHDI ILM ANVAIHDOSTA

Vinkki PY YKILLE EHDOTON EI

Älä kuivata pyykkiä saunassa, se aiheuttaa palovaaran.

2

3

ÄL Ä TUHL A A ENERGIA A

»Sähkösaunassa yli 50 prosenttia energiasta kuluu saunan esilämmittämiseen ja loput lämmön ylläpitämiseen. Lämmitä sauna yhdellä kertaa koko perheelle. »Mieti, saunotko joka päivä, joka toinen päivä vai kerran viikossa. »Älä lämmitä saunaa liian kuumaksi. Löylyttelyyn riittää jo 70 astetta. Saunan lämmittäminen 100 °C:een nostaa sähkönkulutusta 20–30 prosenttia. »Mene saunaan heti, kun tavoitelämpötila on saavutettu. »Älä pidä saunaa lämpimänä tyhjillään. »Käy suihkussa nopeasti.

4 5

6 7 8 9

K ATSASTA KIVET

»Tarkista kiuaskivet ainakin kerran vuodessa. Lisää päälle uusia tai vaihda rapautuneet uusiin. »Kiuaskiviä voi tarvittaessa pestä. Käytä pesuharjaa, huuhtele ja kuivaa hyvin ja laita paikoilleen.

»Sauna kuivuu nopeasti, jos pesu- ja löylytilojen ilmanvaihto toimii hyvin. »Kuivaa pesuhuoneen seinät ja lattiat suihkun jälkeen. »Jätä saunomisen jälkeen pesu- ja löylyhuoneen välinen ovi raolleen ja kiuas hetkeksi päälle. »Sammuta sauna vasta sitten, kun viimeinen saunoja on lopettanut. »Jos tiloissa on tuuletusikkunoita, voit aukaista ne raolleen hetkeksi. »Koneellisen ilmanvaihdon voi laittaa saunomisen ajaksi kovemmalle teholle.

VINKKEJÄ JA VIDEOITA

SIISTI SAUNA Saunaan mennään puhdistumaan, mutta saunaakin pitää puhdistaa. TEIJA JERKKU //KUVA SHUTTERSTOCK

»www.martat.fi/marttakoulu/ kodinhoito/siivous/ saunan-pesu/ »Ilmanvaihto: https:// youtu.be/Nk-W0B0p0A4 »Suihkukaapin ja saunan lasioven puhdistus https:// youtu.be/Vs1qV0FLVSo »Saumojen ja kaakelien puhdistus https://youtu.be/YhtP8reQ3o

40 | MARTAT 6 | 2018

40_neuvokki.indd 40

16.11.2018 12.37


MARTTALIITON KUVA-ARKISTO. 41_marttailukansi.indd 41

Hetki kirjan 채채ress채 Teiskon Perttulan pirtiss채. Kuva 1940-luvulta.

MARTAT MARTAT46| 2017 | 2018| |4141

16.11.2018 12.38


HANKE

Eija Karvinen ryhtyy ohjaamaan ikäihmisten ryhmiä.

Kiinnostuitko? Jos kiinnostuit toiminnasta, ilmoita yhteystietosi 10.12. mennessä osoitteessa www. martat.fi/vilppu. Ilmoitus ei sido sinua mihinkään. Saat lisätietoja ja sinulla on mahdollisuus päästä mukaan toimintaan. Piiristäsi otetaan sinuun yhteyttä tammikuun 2019 loppuun mennessä.

AUTTAMISESTA SA A HY VÄN MIELEN 42 | MARTAT 6 | 2018

42-43_vilppu.indd 42

16.11.2018 12.39


Vapaaehtoiset Vilppu-ohjaajat järjestävät mukavaa yhdessäoloa ikäihmisille ja lapsiperheille. Martoilla on ryhmille paljon annettavaa. KATRI PURANEN //KUVAT ARI KORKALA

T

akana on Vilppu-ohjaajien koulutuspäivä Porissa. Nakkilan Marttayhdistykseen kuuluva Eija Karvinen selailee luontoaiheisia kuvia sisältävää Mielipakkaa ja valitsee kuvan, joka vastaa hänen tunnelmiaan. – Sinitiainen on utelias ja tiedonhaluinen. Se haluaa tutkia uusia paikkoja ja uskaltaa kohdata isompia ja pienempiä asioita sekä pistää elämän risaiseksi, hän kuvailee. Vilppu-hankkeessa järjestetään mukavaa yhdessäoloa lapsiperheille ja ikäihmisille. Satakunnan ryhmät ovat ikäihmisille. Ryhmän ohjaajaksi kouluttautuva Karvinen pitää tärkeänä, että erityisesti yksin asuvia vanhuksia saataisiin mukaan. – Moni jää keinutuoliin katsomaan televisiota. Vilppu-ryhmistä voisi löytyä hyvää mieltä ja uusia virikkeitä elämään, Karvinen pohtii. – Liikkeelle lähteminen on hankalaa, jos on monta vuotta ollut vain kotona. Tällaisten projektien myötä vanhus ehkä uskaltaa kokeilla jotakin uutta. Se voi olla hyvinkin pienestä kiinni. Yksin eläville on erityisen tärkeää tulla kuulluksi. – Ihmisillä on valtava tarve puhua. Aamulla linja-autossa viereiselle penkille istahti vanhempi mies ja alkoi kertoa elämästään. Kuuntelin ja kyselin lisää. Kyydistä noustessaan mies kiitti, Eija Karvinen kertoo. KAVERI APUNA Vilppu-ryhmiä ve-

tävät vapaaehtoiset ohjaajat. Karvisen innosti ohjaajaksi se, että toisten auttamisesta saa hyvän mielen. – Vapaaehtoistyö on mielekästä puuhaa eläkeläiselle, kun sitä ylimääräistä aikaa ei enää ole, hän veistelee. Jokaisella ryhmällä on useita vetäjiä, joten kukaan ei joudu kantamaan vastuuta yksin.

– Jos itselle tulee tenkkapoo, toinen on aina apuna, Karvinen sanoo. Piirin kotitalousasiantuntija kokoaa vapaaehtoiset säännöllisesti kertomaan kuulumisia ja puimaan mieltä askarruttavia asioita. Marttaliiton tekemässä oppaassa on jokaiseen ryhmäkertaan tarkat suunnitelmat, joita voi soveltaa sen mukaan, mistä porukka innostuu. Keskustelun virittelemisessä ja kuulumisten kyselemisessä auttaa vaikkapa Ikäinstituutin Mielipakka, johon on koottu tunnelmallisia kuvakortteja. Lisäksi ryhmien ohjaamisessa voi hyödyntää omia kiinnostuksen kohteita. Terveellistä syömistä edistävät yhdessä valmistettavat välipalat. – Jollekulle ei kotona ruoka maistu, mutta toisten seurassa tulee syötyä huomaamattakin, Karvinen pohtii. U U S I A T U T T U J A Lounais-Suomen

Marttojen kotitalousasiantuntija Sari Raininko pitää Vilppua hyvänä lisänä piirin toimintaan ja palveluihin. – Vilpussa ei puuhata vain omassa yhdistyksessä vaan koko piirin alueella. Se laajentaa mukana olevien näkemystä ja ymmärrystä marttajärjestön mahdollisuuksista, Raininko pohtii. Satakunnassa ihmiset osallistuvat mielellään talkoohommiin, ja vaikka Vilppuun pitää sitoutua eri tavalla kuin kertaluonteiseen kahvitukseen, innokkaita vapaaehtoisia on jo projektin lähtötelineissä yksitoista. – Olen ylpeä martoistamme. Uskon, että niin aktivoitavat ikäihmiset kuin ohjaajatkin voivat löytää Vilpusta elinikäisiä ihmissuhteita, Raininko myhäilee. Eija Karvinen on hyvillään siitä, että ohjaajana tutustuu toisten yhdistysten marttoihin. – Uusilta ihmisiltä saa uusia ajatuksia ja ideoita. Jos olet vuodesta toiseen samojen ihmisten kanssa, tiedät jo val-

miiksi, mitä toinen sanoo. Ihmisiä, jotka pohtivat ohjaajaksi lähtemistä, hän rohkaisee luottamaan omaan elämänkokemukseen. – Me martat osaamme kaikenlaista ja meillä on paljon annettavaa, Eija Karvinen muistuttaa. INFO

Vilppu – Vapaaehtoistoiminta ikääntyneiden ja lapsiperheiden tukena » Marttaliiton koordinoima, STEA:n rahoittama valtakunnallinen hanke vuosina 2018–2020. » Nyt toimintaa kokeillaan neljässä marttapiirissä. Ensi vuonna mukana on 12 piiriä. Tavoitteet »Tuetaan ikääntyvien ja lapsiperheiden hyvinvointia ja arjen hallintaa. Vähennetään yksinäisyyttä ja eriarvoisuutta. »Kehitetään valtakunnallinen vapaaehtoistoiminnan malli. Toiminnat » Ikääntyvien Hyvän mielen eväät -ryhmät kokoontuvat 6 kertaa. »Lapsiperheiden Voimaa!-ryhmät kokoontuvat 4 kertaa. »Vauvanruoka-vapaaehtoiset kertovat vauvanruoasta esimerkiksi leikkipuistoissa. »Vilpun tempaukset tarjoavat vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksia martoille ja muille toiminnasta kiinnostuneille. RYHDY VAPA AEHTOISEKSI!

Vilppu tarjoaa »Mahdollisuuden tehdä hyvää ja tutustua uusiin ihmisiin. »Koulutuksen, materiaalit ja piirin työntekijän tuen. »Mahdollisuuden sitoutua toimintaan lyhyeksi tai pidemmäksi ajaksi. »Todistuksen, jota voit hyödyntää työssä tai opiskelussa. LISÄTIETOJA: Hankekoordinaattori Maria Uitto maria.uitto@martat.fi | Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Ritva Ikonen ritva.ikonen@martat.fi Kehityspäällikkö, Uudenmaan Martat, Aino Posti aino.posti@martat.fi

MARTAT 6 | 2018

42-43_vilppu.indd 43

| 43

16.11.2018 12.39


SUKUPOLVET

Saimi Pylväinen jallitti jäseneksi tyttärentyttärensä Anu-Riikka Peurasen. Äidin ja isomummon innoittamana myös Eemil Peuranen on ryhtynyt kilisyttelemään sukkapuikkoja. MINNA HOTOKKA //KUVA KRISTIINA KONTONIEMI

Toimeliaat talkoolaiset

V

oi ei, ajatteli Anu-Riikka Peuranen. Hän oli täyttänyt 40 ja saanut mummoltaan Saimi Pylväiseltä ukaasin: kyllä sinunkin pitäisi jo liittyä Marttoihin. Ajatus ei innostanut. Eikös marttailu ole pitkälti ruoanlaittoa? Neljän lapsen äitinä sitä lajia piisasi kotona ihan riittämiin. – Tulet käymään ja tutustumaan, patisti Saimi. Anu-Riikka ei halunnut pahoittaa mummonsa mieltä, joten hän meni Äänekosken Marttojen kokoontumiseen juomaan kahvit. Kaksi vuotta myöhemmin hänestä tuli yhdistyksen puheenjohtaja. VIRKISTYSTÄ JA VARAINKERUUTA

Nyt Saimi (86) ja Anu-Riikka (43) nauravat tarinalle yhdessä. Saimi tunnustaa uskoneensa, ettei tyttärentytär olisi käännytettävissä. Anu-Riikan mielen muuttivat mukavat martat. – Olin ollut pitkään kotiäitinä, joten oli kiva tutustua uusiin ihmisiin. Anu-Riikka oivalsi, että marttailla voi myös ilman ruokakursseja. Häntä kiinnostavat käsityöt, puutarhanhoito sekä hyväntekeväisyysprojektit. Äänekosken Martat tarjoaa niitä kaikkia. Noin 30 jäsenen yhdistyksellä on pitkät perinteet paitsi virkistystoiminnasta myös varainkeruusta, kuten kahvituksista ja myyjäisistä. Saimi liittyi jäseneksi vuonna 1982. Hän muistaa, kuinka ennen käytiin talkoissa Jyväskylässä asti.

Suurin vuosittainen ponnistus olivat äänekoskelaisen paperi- ja kartonkitehtaan eläkeläisten pikkujoulut, joihin osallistui satoja ihmisiä. Martat koristelivat juhlatilan, keittivät riisipuuron ja tarjoilivat kahvin, tortut ja pikkuleivät. Tätä tehtiin kaksikymmentä vuotta, kunnes tehdas luopui pikkujouluista.

mummonsa mukaan muonittamaan lastenleiriä. Vanhoista ajoista kiinnostunut poika on toisinaan istunut marttaillassa tekemässä läksyjä ja kuuntelemassa vanhempien ihmisten tarinoita. – Olisi mukavaa, jos olisi tarinoitsija, joka kertoisi sodasta. Muistaisikohan se teidän yhdeksänkymppinen jäsen sotaaikaa? Eemil miettii.

YHTEISEKSI HY VÄKSI Talkoisiin ja

hyväntekeväisyystempauksiin löytyy yhä käsipareja, vaikka suurin osa jäsenistä on seitsemän–kahdeksankymppisiä. Yksi innokkaimmista talkoomartoista on Saimi, joka kantaa siniruutuisessa paidassaan Marttojen hopeista 30-vuotismerkkiä. – Olen yleismartta, joka on aina valmis lähtemään töihin. Äänekosken Martat tekee yhteistyötä kaupungin ja seurakunnan kanssa ja käyttää ansaitsemansa rahat lasten ja nuorten sekä vanhusten hyväksi. Yhdistys jakaa keväisin stipendejä nuorille. Tänä jouluna martat menevät vanhainkotiin laulamaan joululauluja ja vievät mukanaan säkillisen villasukkia, joita ovat neuloneet paikallisten tavaratalojen lahjoittamista langoista. Käsityöprojektit ovat vetäisseet mukaansa myös Anu-Riikan pojan, Kiinasta adoptoidun Eemilin (10), joka osallistui keväällä patalapputempaukseen ja innostui neulomaan sukkia Marttojen ja Novitan yhteisessä tempauksessa. – Tykkään enemmän puutöistä, mutta ommellakin tykkäisin, Eemil kertoo. Toissa kesänä hän lähti äitinsä ja iso-

AINA OPPII UUTTA Anu-Riikasta on

arvokasta, että hän voi kokemattomana marttana ja puheenjohtajana ammentaa mummonsa pitkästä kokemuksesta. Vuosia puutarhamarttana toiminut ja luottamustoimiin jo 1980-luvulla hypännyt Saimi istuu Äänekosken Marttojen hallituksessa tälläkin kaudella. Saimin mielestä perusasiat, kuten helpon arkiruoan valmistaminen, ovat pysyneet marttailun ytimessä. Toiminta on kuitenkin muuttunut rennommaksi. – Ennen kokouksissa istuttiin hiljaa, nyt vaihdamme kuulumisia ja kahvittelemme. Naisia viehättää toiminnassa yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen. – Minä puhun tavallisesti liian paljon. Martoissa olen oppinut myös kuuntelemaan toisia, Saimi tunnustaa. Kaksikko uskoo, että välttämättömyydeksi nouseva ympäristötietoisuus vahvistaa järjestön yhteiskunnallista merkitystä. Anu-Riikalla on haave, jonka toteutuminen voisi pompauttaa Martat lasten ja nuorten tietoisuuteen. – Haluaisin saada räp-version marttalaulusta.

44 | MARTAT 6 | 2018

44-45_sukupolvet.indd 44

16.11.2018 12.40


Saimi Pylväinen (oik.) ja hänen tyttärentyttärensä AnuRiikka Peuranen tapaavat martta-asioissa viikoittain. Toisinaan menossa mukana on myös Anu-Riikan poika Eemil.

MARTAT MARTAT66| |2018 2018 | | 45 45

44-45_sukupolvet.indd 45

16.11.2018 12.40


MISSÄ MENNÄÄN

REETTA PASANEN

Tulossa

Kiitos et ta olet mukana

1

3.–9.12. Kerätään Sukat äidille -tempauksen ensimmäiset sukat.

2

Marttajärjestö 120 vuotta -juhlavuosi 2019. www.martat.fi/juhlavuosi

ENSIMMÄINEN SUKK AERÄ VALMISTUU

E

3

Martta, tule viestinviejäksi juhlavuoden viestintäkampanjaan! Kamppis alkaa loppiaisen jälkeen. www.facebook.com/ martatvinkkaa

4

Martat 1/2019 ilmestyy 4.2. Tulossa juhlavuoden erikoisnumero!

nsi vuonna Marttaliitto, Marthaförbundet ja Kätilöliitto lahjoittavat villasukat äideille, jotka saavat ensimmäisen lapsensa. Sukat voi tehdä myös omalle äidille, mummolle tai muulle tärkeälle henkilölle. Tempaus liittyy mattajärjestön 120-vuotisjuhlaan ja Kätilöliiton 100-vuotisjuhlaan. Ensimmäinen erä sukkia kerätään yhteen 3.–9.12. Villasukkiin kiinnitettäviä merkkejä saa omasta piiristä. Sopikaa omassa yhdistyksessä tai marttaryhmässä, ketkä kokoavat sukat yhteen ja toimittavat piirin ilmoittamaan paikkaan. Tempauksen nettisivuilla kerrotaan sukkien toimitusohjeet: kokoamispaikat, päivämäärät ja kellonajat. Listaus on koottu synnytyssairaaloittain. Sivuille kootaan myös tiedot valmiiden sukkien määrästä. Samassa osoitteessa on tiedot martoista, jotka organisoivat kampanjaa piireissä. He toimittavat sukat sairaaloihin ja tekevät yhteistyötä vastuukätilöiden kanssa. Sukkia ei jaeta neuvoloissa, vaan kätilöt antavat sukat äideille sairaaloissa. Marttaliitto vastaa villasukkien toimittamisesta adoptioäideille. KATSO www.martat.fi/sukat-aidille ja Facebook-ryhmä Sukat äidille

HY VISSÄ A JOIN VALMISTA Surpeenvaaran Martat aloittivat ajoissa sukkien kutomisen. Marttailtoja on vietetty yhdessä neuloen. Sukat menevät Pohjois-Karjalan keskussairaalan synnytysosastolle. L Ä MPIM ÄT TERVEISET ÄIDEILLE

– Äiti on kätilölle kaiken keskiössä; se syy, miksi kätilö työtään tekee. On luontevaa jatkaa yhteistyötä Marttojen kanssa. Vuonna 2009 tehtiin vauvansukkia, ja nyt lahja annetaan ensimmäisen lapsensa saaville äideille, toteaa Suomen Kätilöliiton puheenjohtaja Marjo Lyyra. – Äidillä sukat ovat käytössä pitkään. Ne muistuttavat, että Martoilla on paljon tietoa ja tukea äidille ja lapsiperheen arkeen. Marttailu on lapsiystävällinen harrastus. Äiti voi osallistua toimintaa yhdessä muiden aikuisten ja myös omien lastensa kanssa, sanoo Marttaliiton kansalaistoiminnan johtaja Reija Salovaara.

46 | MARTAT 6 | 2018

46-49_missämennään.indd 46

16.11.2018 12.47


TUETA AN TULEVAISUUDEN HARRASTA JA A

»Kässämartat ovat opettaneet tänä syksynä kansalaisille kädentaitoja, kuten villasukan kantapään tekemistä, Tuetaan tulevaisuuden harrastajaa -tempauksessa. Tavoitteena on siirtää osaamista ja perinnettä uusille harrastajille. Tempauksen järjestivät Novita ja Marttaliitto. Mukaan lähti 115 marttaryhmää, ja Novita lahjoitti niistä jokaiselle puikkoja ja 5 kiloa lankaa. Yhden paketin arvo oli 300 euroa. Yhteensä Novita lahjoitti 575 kiloa lankaa ja yli 200 pakettia puikkoja. Toivomme nyt kuvia ja tarinoita tapahtumista käytettäväksi Marttaliiton ja Novitan viestinnässä. Lähetä kuvat ja tiiviit tekstit osoitteeseen ritva.ikonen@martat.fi. Varmista kuvissa esiintyviltä henkilöiltä, että kuvaa saa käyttää Novitan ja Marttojen kanavissa. Katso myös juttu s. 52-53.

3x

yhdistyksessä nyt 1 VALMISTELL A AN NEULONTANEUVONTA A

Turun Uittamon Marttayhdistys opetti päiväkotilasten äitejä neulomaan sukkia. Käsityömartat olivat neuloneet etukäteen sukkia eri vaiheisiin, joista oli helppo näyttää mallia. Nuorin neuloja, reipas koululainen, kuunteli tarkkaan Marjan-martan neuvoja.

Voittaja valittiin »Jokamartan juhlasukka -kilpailulla etsittiin uutta sukanmallia järjestömme juhlavuoteen. Toiveena oli, että käsityössä näkyy viitteitä perinteeseen, joka on tuotu tähän päivään. Voittoisan sukkaparin toteutti jyväskyläläinen Salla Hiltunen (27). Hän haki inspiraatiota Marttojen ilmeestä ja väreistä, marttakankaasta ja marttatoiminnan herättämistä mielikuvista. Marttaliiton ja Novitan järjestämään kilpailuun tuli yhteensä 83 sukkaparia. – Suomalaiset ovat villasukkakansaa, ja näissä sukissa on paljon taitoa ja luovuutta. On ilahduttavaa, että kilpailuun osallistui monia nuoria tekijöitä. Käsityötaito siirtyy sukupolvelta toiselle, mikä on niin Novitan kuin Marttojenkin tavoite, totesi Novitan toimitusjohtaja Daniela Yrjö-Koskinen. Juhlavuoden sukan ohje julkaistaan Martat-lehdessä 1/2019.

Maailman suurimman marttaillan valmistelut ovat käynnissä. Lisätietoja sekä juhlakakun ja maljan ohjeet s. 48 ja 50-51. 51.

2 TIL ASTOIDA AN

Yhdistyksen toimintatilastot kannattaa hoitaa ajan tasalle tämän vuoden puolella. Tilastoihin kirjataan esim. hallituksen kokoukset ja tapahtumat, niiden osallistujamäärät sekä vapaaehtoistoimintaan käytetyt tunnit. Vuoden 2018 tilastoja voi täydentää vielä tammi- ja helmikuussa 2019. www.martat.fi/ toiminnan-tilastoinnin-ohjeet

3 Kuvassa kilpailuraati: Daniela Yrjö-Koskinen (keskellä) esittelee voittajaparia, ja käsityömartta Anne Lempinen (vas.) sekä Marttaliiton vs. pääsihteeri Pirkko Haikkala kunniamaininnan saaneita sukkia. Kuvan otti raadin sihteeri, kansalaistoiminnan johtaja Reija Salovaara.

PÄIVITETÄ ÄN

On tärkeää pitää yhdistyksen puheenjohtajan ja hallituksen yhteystiedot ajan tasalla jäsenrekisterissä. Näin posti ja erilaiset viestit tavoittavat.

MARTAT 6 | 2018

46-49_missämennään.indd 47

| 47

16.11.2018 12.47


MISSÄ MENNÄÄN

Maailman suurin marttailta käynnistää 120-vuotis-juhlavuotemme. Martat kokoontuvat samaan aikaan torstaina 31.1.2019 klo 17–19 eri puolilla Suomea. Juhlapäivä on marttajärjestön yhden perustajajäsenen, Alli Nissisen, nimipäivä. Jokainen yhdistys muokkaa illan ohjelman itselleen sopivaksi. Nyt voi olla hyvä hetki järjestää tapahtuma toisen tai useamman marttayhdistyksen kanssa. TULOSSA

TAVALLISTA TUHDIMPI LEHTI »Martat-lehti avaa juhlavuoden erikoisnumerolla, joka ilmestyy 4.2. Lehden nimi on Martan vuosi, ja se tehdään yhdessä Finlands svenska Marthaförbundin kanssa. Muhkea, yli 120-sivuinen lehti toteutetaan sekä suomen että ruotsin kielellä. Lukemista suomeksi on vähintään yhtä paljon kuin tavallisessa lehdessäkin. Pääset tutustumaan sisarjärjestömme toimintaan, saat marttailuideoita koko juhlavuoden ajalle ja tapaat kiinnostavia marttoja eri puolilta Suomea. Marttailu on mukavaa molemmilla kotimaisilla! Juhlalehden jälkeen palaamme tutun Martat-lehden pariin. Yhteensä ensi vuonna ilmestyy 6 numeroa. Mielenkiintoista lukuvuotta jäsenlehden parissa! nro

ilmestyy

Numero 1, juhlanumero Numero 2 Numero 3 Numero 4 Numero 5 Numero 6

4.2. 25.3. 6.5. 26.8. 7.10. 25.11.

HUOM A A! Juhlalehti poikkeaa tutusta Martat-lehdestä sekä sisällöltään että ulkoasultaan. Monien tuttujen palstojen sijaan tarjolla on paljon uutta ja ainutkertaista. Kun lähetät yhdistyksesi puolesta aineistoa lehteen, huomaa, että Elämänmeno- ja Monessa mukana -sivut ilmestyvät seuraavan kerran numerossa 2/2019.

LOK AKUU, PUUROKUU

Lämmin ajatus kaikille Puurokuun viettoon osallistuneille yhdistyksille ja martoille. Kiitos lahjoituksistanne marttajärjestön kehitysyhteistyöhankkeisiin. Puurokuuta vietetään jälleen lokakuussa 2019.

www.martat.fi/maailman-suurin-marttailta

AIK ATAULU

OHJELM AEHDOTUS

Nyt »Varaa juhlapaikka yhdistyksellesi. »Lisää tapahtuma yhdistyksesi toimintakalenteriin. »Aloita valmistelut ja lähetä kutsut jäsenille.

Illan avaus ja juhlamaljat ONNEA 120-vuotiaalle järjestöllemme!

Tammikuussa »Viimeistele ohjelma. Käytä avuksesi Marttaliiton ohjeita. »Sovi tarjoiluista. »Muistuta jäseniä tapahtumasta. »Kata ja koristele. »Juhlitaan yhdessä!

Juhlakakun ja -maljan ohjeet seuraavalla aukeamalla.

Marttaliiton tervehdys Tervehdyksen voi katsoa videona tai lukea juhlapuheena. Video julkaistaan tammikuun puolivälissä. Tekstin puolestaan voi ladata ja tulostaa tapahtuman verkkosivuilta tammikuussa. Tervehdys myös postitetaan yhdistysten puheenjohtajille. Tarjoilut Juhlakakku tai jotain muuta hyvää. Hetki historialle Katsotaan video Marttojen historiasta. Tietoa järjestön historiasta on myös Marttaperinne-sivuilla (www. marttaperinne.fi). Jutellaan järjestön ja oman yhdistyksen historiasta. Mikä siinä

on kiinnostavaa? Miten yhdistyksemme on toiminut? Mikä on ollut parasta marttana? Katse tulevaan Käydään läpi juhlavuoden toimintaa. Mitä yhdistyksessämme tapahtuu? Miten osallistumme järjestön yhteiseen toimintaan? Tehdäänkö syysretki Marttatorille Helsinkiin? Viritetäänkö yhteistyötä muiden yhdistysten kanssa, tai ruotsinkielisten marttojen kanssa? Kerro muille Maailman suurin marttailta on myös Facebookissa. Liity mukaan, kerro suunnitelmistanne ja jaa kuvia juhlista. #maailmansuurinmarttailta #världensstörstamarthakväll

48 | MARTAT 6 | 2018

46-49_missämennään.indd 48

16.11.2018 12.47


ASTU MARTTA-AKATEMIAAN Uudet tuulet puhaltavat marttaopinnoissa. Martta-akatemia tarjoaa arjen, yhteistyön ja tulevaisuuden taitoja. MARJAHELENA SALONEN JA TIINA IKONEN

M

ahdollisuus oppia läpi elämän, itselle sopivalla tavalla, on jokaisen oikeus – jopa välttämättömyys. Itsensä kehittäminen edistää aktiivista kansalaisuutta, osallisuutta ja työllisyyttä sekä ehkäisee sosiaalista syrjintää. Yhteiskunta on jatkuvassa muutoksessa, arjessa tarvittavat perustaidot uudistuvat, ja digitaalinen tietoyhteiskunta asettaa omat vaatimuksensa. Jokaisen on hyvä päivittää osaamistaan ikään, koulutustaustaan tai työtilanteeseen katsomatta. Virallinen koulutusjärjestelmä ei ole ainoa oppimisväylä. Opimme jatkuvasti työssä, harrastuksissa, vapaaehtoistoiminnassa ja itse opiskellen. Onkin aiheellista tehdä järjestöissä ja vapaaehtoistoiminnassa hankittu osaaminen tunnetuksi ja liittää kansalaisjärjestöjen opintotoiminta osaksi koulutusjärjestelmää. Tulevaisuuden

koulutus rakennetaan yhdessä oppilaitosten, työelämän ja kolmannen sektorin kanssa. Kaikkia tarvitaan, sillä työelämän murros, digitalisaatio, eriarvoistuminen, monikulttuurisuus ja globalisaatio asettavat omat haasteensa koulutukselle. Oman opinto- ja koulutustoimintansa kehittämiseksi Marttaliitto on käynnistänyt Martta-akatemian. Opintojen ydin ovat arjen taidot sekä yhteistyö- ja tulevaisuustaidot. Harrastuksen parissa ja vapaaehtoisena hankittu osaaminen tehdään näkyväksi. Osaamisen todentaminen ja yhteistyö muiden järjestöjen ja oppilaitosten kanssa vahvistuvat. Marttaopinnot siirtyvät vaiheittain Martta-akatemiaan. Sisällöt ja toimintatavat muuttuvat, ja uudet koulutukset käynnistyvät vähitellen. Jo ensi vuonna on käytössä uusia kokonaisuuksia. Uudistus on valmis vuoteen 2022 mennessä.

Nykyisiä opintoja voi aloittaa seuraavasti: Vuosi

III

Erikoisavain

Harrastusmerkit

Osaajapassit järjestö, sieni, käsityö, puutarha

kyllä

kyllä

ei

kyllä

kyllä

ei

kyllä

kyllä

ei

kyllä

kyllä

2021

ei

ei

ei

ei

kyllä

kyllä

2022

Uusia suorituksia ei voi aloittaa. Aiemmin aloitetut opinnot suoritetaan loppuun viimeistään vuoden 2022 aikana.

Taitoavain I II

2019

kyllä

2020

ALOITA NY T!

Oletko aikaisemmin suorittanut taitoavaimia ja haluat jatkaa seuraavalle avaintasolle? Opinnot kannattaa aloittaa viipymättä, että ennätät saada suorituksen valmiiksi viimeistään 2022. Marttaopintoihin kuuluu erilaisia kokonaisuuksia, joissa saa syventyä kiinnostaviin aihealueisiin käytäntöä ja teoriaa yhdistellen: »Taitoavainsuoritukset sisältävät järjestöasiaa ja erilaisia tehtäväkokonaisuuksia. »Harrastusmerkin voi suorittaa kuudesta eri aiheesta: kädentaidot, kotipuutarha, kodinhoito, ruoka ja ravitsemus, luonnonyrtit sekä naiset ja kehitys. »Osaajapassi antaa valmiuksia toimia järjestö-, sieni-, käsityö- tai puutarhaosaajana; suunnitella, kehittää ja toteuttaa toimintaa yhdistyksessä. Opinnot suoritetaan yksi kerrallaan. Suoritusajat vaihtelevat puolesta kahteen vuoteen. Opintoihin otetaan jatkuvasti mukaan uusia suorittajia. Ilmoittaudu osoitteessa www.martat.fi/ ilmoittaudu-marttaopintoihin/. HUOM! Ilmoittautuminen on suljettu 15.–31.12.2018. Lisätietoja opintovastaavalta: tiina.ikonen@martat.fi p. 050 3394 262.

MARTAT 6 | 2018

46-49_missämennään.indd 49

| 49

16.11.2018 12.47


MAAILMAN SUURIN MARTTAILTA

Gluteeniton kaura-herukkakakku elää vuodenaikojen ja satokauden mukaan. Vaihda alkukesästä mustaherukkahillo raparperihillokkeeseen. Syksyllä täytteeksi sopii vaikka omenahilloke. Kakun ohje on 12–15 hengelle.

Historialliseen marttailtaan Maailman suurimmassa marttaillassa tehdään historiaa, joten on aiheellista tarjota jotain pikkuisen fiinimpää. Juhlakakun ja Martan maljan ohjeet on kehitelty varta vasten 120-vuotisjuhlia silmällä pitäen. KUVA LAURA RIIHELÄ

50 | MARTAT 6 | 2018

50-51_juhlakakku.indd 50

16.11.2018 12.48


Ohje Katri Pellikka/Uudenmaan Martat

M ARTTOJEN JUHL AK AKKU (GLUTEENITON)

Kaurapohja (3 kpl) 100 g voita 1 dl sokeria 0,5 dl hunajaa 2 kananmunaa 4 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita 2 rkl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta 1 tl leivinjauhetta Täyte 4 dl vispikermaa 400 g turkkilaista jogurttia 3 rkl sokeria 2 tl vaniljasokeria puolikkaan appelsiinin kuori raastettuna Lisäksi n. 2,5 dl mustaherukkahilloa 200 g (n. 4 dl) kotimaisia pakastemarjoja, esim. herukoita ja vadelmia Koristeluun Esim. sokeroitua appelsiininkuorta, appelsiiniviipaleita, lumikarpaloita, murennettuja marenkeja, suklaakonvehteja. Pursotin täytteelle. »Tulosta tai piirrä A3-kokoiselle paperille M-kirjaimen muotoinen sapluuna; niin iso, kuin paperille (ja pellille) mahtuu. Valmista pohjat. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sulata voi. Sekoita siihen sokeri, hunaja ja kananmunat. Sekoita toisessa kulhossa yhteen kaurahiutaleet, gluteeniton jauhoseos ja leivinjauhe. Yhdistä jauhot voi-sokeriseokseen ja sekoita taikinaksi. Jaa kaurataikina kolmeen yhtä suureen osaan. Laita Msapluuna leivinpaperin alle pellille ja levitä 1/3 taikinasta sapluunan mukaiseksi ohueksi kerrokseksi veitsellä tai kylmään veteen kastetuilla sormenpäillä. Vedä sapluuna pois leivinpaperin alta ja käytä sitä myös kahden muun pohjan muotoilemiseen.

Paista pohjaa noin 7 minuuttia, tai kunnes reunat ovat ruskeat. Anna pohjan jäähtyä pellillä, jolloin se jähmettyy muotoonsa. Tee kaksi muuta pohjaa samalla tavalla. Säilytä valmiit pohjat huoneenlämmössä täyttämiseen asti. Valmista täyte. Sekoita jogurttiin sokeri, vaniljasokeri ja raastettu appelsiininkuori. Vaahdota kerma napakaksi vaahdoksi. Nostele kermavaahto maustetun jogurtin sekaan. Vedä yksi jäähtyneistä kaurapohjista leivinpaperin avulla leikkuulaudan päälle. Aseta pohjan päälle toinen leikkuulauta, kumoa ja irrota leivinpaperi varovasti pohjasta. Käännä tai liu’uta pohja tarjoilulautaselle. Pursota noin 1/3 täytteestä pohjan reunojen mukaisesti pieniksi pisaroiksi. (Kuvan kakussa on käytetty 10 mm:n pyöreää tyllaa). Pursota täytettä reunojen lisäksi myös pohjan leveimpiin kohtiin reunojen sisäpuolelle. Lusikoi kaurapohjan tyhjäksi jääneeseen tilaan mustaherukkahilloa. Ripottele päälle pakastemarjoja. Irrota myös toisesta kaurapohjasta leivinpaperi ja liu’uta se varovasti täytteen päälle. Täytä toinen kerros samoin kuin ensimmäinen. Nosta kolmas kaurapohja kakun kanneksi. Pursota loppu jogurttitäyte reunoja myötäileväksi helminauhaksi. Koristele kakku esimerkiksi ohuilla appelsiiniviipaleilla, sokeroidulla appelsiinikuorella, lumikarpaloilla, marenkimurulla tai suklaakonvehdeilla. Kakun voi tarjota heti täyttämisen jälkeen, jolloin kaurapohjat pysyvät rapeina. Kakun voi myös tarjoilla myöhemmin, jolloin pohjat hieman pehmenevät. Täytetty kakku säilytetään jääkaapissa.

Vinkki

Kun jääpaloihin käytettävän veden kiehauttaa ennen jäädyttämistä, paloista tulee kirkkaita.

Sokeroitu appelsiininkuori 1 appelsiini 0,5 dl vettä 0,5 dl sokeria »Pese appelsiini hyvin. Vedä kuoresta ohuita, pitkiä viipaleita esimerkiksi kuorimaveitsellä. Leikkaa viipaleista pituussuunnassa suikaleita. Kiehauta sokeri ja vesi kattilassa. Lisää appelsiininkuorisuikaleet ja keitä niitä noin 5 minuuttia. Nosta suikaleet jäähtymään leivinpaperin päälle, irrota suikaleet toisistaan. Anna kuivahtaa seuraavaan päivään asti. Käytä koristeena.

Nyt kilistetaan

M ARTAN M AL JA

2 cl mustikkamehutiivistettä tai mustikkaviiniä (esim. Mustikkakossu) 1 cl (laventeli)siirappia tai laventelihunajaa 9–10 cl alkoholitonta Kuusenkerkkä-kuohuviiniä Koristeeksi: esim. rosmariinin tai havun oksa, pensasmustikoita »Jäähdytä maljan ainekset jääkylmäksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja tarjoa esimerkiksi kuohuviinilasista. Koristele vaikka rosmariinin tai havun oksalla ja pensasmustikoilla. Aineksista voi tehdä samoilla suhteilla boolin. Koristeina voi olla esim. isoja jääpaloja, joiden sisällä on mustikoita tai pieniä havun oksia.

MARTAT 6 | 2018

50-51_juhlakakku.indd 51

| 51

16.11.2018 12.48


KÄSITYÖ

Marketta Rahikainen (vas.), Debahuti Sinha ja sukan alku.

MERJA FORSMAN KUVAT KERTTU MALINEN

Oikeaa, nurjaa, ei yhtään kurjaa Novita lahjoitti langat ja kässämartat ryhtyivät neuvomaan. Unohtuneita taitoja elvytettiin ja uutta opittiin.

S

ukkapuikkojen sinfonia soi. Helsingin Musiikkitalon kahvilan perälle on kerääntynyt viitisentoista silmukoita pyörittelevää naista. – Tänne on tullut eri-ikäisiä ihmisiä elvyttämään unohtuneita taitojaan, ja toisaalta saamaan mukavaa ajateltavaa, kässämartta Marketta Rahikainen kertoo. Iloisesti puliseva piiri on kokoontunut syksyn mittaan joka toinen viikko.

Kuka tahansa ikään, sukupuoleen ja taitotasoon katsomatta on saanut ilmaista neuvontaa sekä lankaa ja puikot käyttöönsä. Tästä kiitos kuuluu Novitalle. Marttaliitto ja 90-vuotisjuhliaan viettävä Novita solmivat vuoden alussa yhteistyösopimuksen, jonka yhtenä tavoitteena on siirtää kädentaitojen osaamista ja perinnettä sukupolvelta toiselle. – Kutsuimme yhdessä Novitan kanssa kässämartat opettamaan kädentaito-

ITALIA Montecatini Firenze Lucca / Pisa San Gimignano Siena

Rooma

Sisilia

52-53_neulonta.indd 52

16.11.2018 12.50


ja, esimerkiksi villasukan kantapään tai vaikka lapasten tekemistä, Marttaliiton kansalaistoiminnan johtaja Reija Salovaara kertoo. Syksyn tempaukseen ilmoittautui 115 marttaryhmää tai -yhdistystä eri puolilta Suomea. Jokaiselle ryhmälle lahjoitettiin 5 kiloa Juhani-kierrätysvillalankaa ja 20 kpl sukkapuikkopakkauksia. Opissa on ollut monen ikäisiä harrastajia alakouluikäisistä eläkeläisiin. Muutamia ryhmiä on aloitettu myös maahanmuuttajille. Kirjavat langat kiemurtelevat pöydillä. Ympärillä syntyy sukkaa, vaikka lähes kaikilla osallistujilla on vuosikymmeniä viime kutomiskerrasta. – Kutosin viimeksi kansakoulussa 60-luvun lopussa, kun olin 8–9-vuotias. Luulin unohtaneeni kaiken, mutta oli ilo huomata, että jostain takaraivosta tuli vielä oikein-nurin-neulontaa, Merja Eklund kertoo. Samaa ihmettelevät monet muutkin

osallistujat. Aloittamisen kynnys oli kuitenkin pitkän tauon jälkeen noussut korkeaksi. – Se houkutteli tulemaan, kun langat ja puikot olivat täällä valmiina odottamassa. On vaikea aloittaa neulomista, kun ei tiedä langan ja puikkojen kokoja eikä lähellä ole osaavaa henkilöä, Eklund jatkaa. JATKUISIPA TÄ M Ä! Viereisessä pöydässä intialainen Debahuti Sinha alkaa laulaa. Diplomaatin vaimo on asunut Suomessa kolme vuotta ja on lähdössä takaisin kotimaahansa. – Suomi on ihana maa! Haluan vielä oppia mahdollisimman paljon, ennen kuin lähden takaisin Intiaan. Olen aina ollut yhdellä jalalla seisomassa, kun olen kuullut Marttojen kursseista!, sanoo Sinha, ja tarkoittaa, että on

ollut aina valmiina. Piiri kokoontuu marraskuun loppuun saakka, sitten puikot laitetaan piirin osalta pakettiin – vai laitetaanko? – Mä haluan että nämä jatkuvat, joku huutaa. – Mäkin haluan, että nämä jatkuvat, Sinha murehtii. – Me skypetetään sulle täältä, Rahikainen lohduttaa. – Mennään Intiaan kutomaan! keksii joku. – Voisiko Novita sponsoroida marttojen reissun Intiaan? Rahikainen nauraa. – Tai voisiko Intiaan perustaa Martat? Sinha keksii. Kiitos Novitalle langoista, joista on kudottu jalkoja lämmittäviä sukkia ja sydäntä lämmittäviä kokemuksia!

Kevään esitykset myynnissä!

Antti Tuuri

Music by RICHARD RODGERS Lyrics by OSCAR HAMMERSTEIN II Book by HOWARD LINDSAY and RUSSEL CROUSE Suggested by "The Trapp Family Singers" by Maria Augusta Trapp Presented through special arrangement with R&H Theatricals Europe

Kevään ohjelmistossa: Ikitie - The Sound of Music - Puhallus Pasi Was Here - Alkutuotanto - Hiljaista musiikkia - Tuhkimo Lippumyymälä 0600 30 5757 (1,53€/min+pvm) / Ryhmämyynti (03) 752 6000 / Väliaikatarjoilut (03) 7826 474 / ZZZODKGHQNDXSXQJLQWHDWWHULğōZZZOLSSXğ

MARTAT 6 | 2018

52-53_neulonta.indd 53

| 53

16.11.2018 12.50


MONESSA MUK ANA

Kokkaamassa

3

Lavian Martat askartelivat jouluisia kransseja ja havupalloja.

1

Artjärven Martat Orimattilasta järjestivät piparipajan Artjärven palvelutalon asukkaille. Taikinoista syntyi sukkelasti joulupipareita Kirsin, Niinan, Pian ja Päivin ohjauksella.

Joulumielellä

4

Iin Martat tekivät tonttuja kahteen päiväkotiin lasten joulukalentereihin.

2

Lahtelaiset Marttayhdistykset viettivät viime vuonna yhteisen joulujuhlan Hennalan Upseerikerholla Suomi 100 – Syödään yhdessä -teemalla. Toiveena oli, että eri yhdistyksissä toimivat martat tutustuisivat toisiinsa. Lähes 200 laulajan voimin laulettu Marttalaulu loi yhteenkuuluvuutta, ja joulujuhlasta toivottiin perinnettä. Kuvassa yhdistysten puheenjohtajat: Lahden Marttaclubi Tuula Varonen (vas.), Haravakylä-Kankaan Martat Sirpa Lehtinen, Launeen Martat Vieno Mujunen, Ali-Juhakkalan Martat Katri Jaronen, Jalkarannan Martat Tiina Keurulainen, Paavolan Martat Tarja Marttila, Keski-Lahden Martat Margit Tarkiainen, Pirttimäen Martat Virpi Teppola-Savola, Marttaset Arja Nurmi ja Kasakkamäen Martat Ritva Salminen. Ahtialan Marttojen Tuula Kervinen puuttuu kuvasta.

7

5

Porin Nuormarttojen käsityöillassa valmistettiin tonttuja neulahuovutus-tekniikalla.

8

Ristijärven Marttojen joukkue vieraili Laskafestivaaleilla Unkarissa, Kazarin kylässä, jo kuudetta kertaa. Laska on unkarilainen perinneruoka, ja festivaaleilla valmistetaan, maistellaan ja myydään ruokia sekä osallistutaan kilpailuun. Katri Tolonen, Kaisa Kurkinen, Leila Karppinen, Marja-Leena Ritola ja Liisa Hankkila valmistivat vatruskoita ja perunapizzaa, jotka tekivät hyvin kauppansa. Marttajoukkue sai omassa kilpailusarjassaan kolmannen palkinnon. Ristijärven Martat järjestävät erilaisia kursseja ja tapahtumia pitkin vuotta, ja esimerkiksi Ristijärven Juustoleipätapahtuman suosio vain kasvaa.

6

Paraisten Marttayhdistys teki sinikatajasta jouluisia ovikransseja.

Kämmenniemen Martat olivat mukana Teiskon joulumarkkinoilla Kämmenniemen koululla. Marttojen teemana oli Hetki on käsillä. Tila sisutettiin olohuoneeksi, ja martat esittelivät järjestöä sekä opettivat kävijöitä virkkaamaan afrikkalaisia kukkia ja parsimaan. Lasten kanssa tehtiin nappihyrriä ja -koruja. Esillä oli marttojen käsitöitä ja vanhoja järjestöasuja.

9

Turun Marttayhdistyksen Kerho-90 valmisti sadonkorjuuillallisen Marttakulmassa 30 martalle. Huruukot ja keittiömestarit Reijo Haapanen ja Jari Merinen sekä tapahtuman vetoryhmä tekivät Lindströmin pihvejä lisukkeineen.

54 | MARTAT 6 | 2018

54-57_monessamukana.indd 54

16.11.2018 12.52


13

Kyrön Marttojen emännöimää rantapäivää vietettiin yhdessä Loukonkulman ja Karinaisten Marttojen kanssa Kakarlammella Martan päivänä. Ohjelmassa oli kahvittelua, saunomista, uimista, makkaranpaistoa ja tietokilpailu.

Kukko-Martat kokkasivat Arkiruoka on järkiruokaa -ohjeitten n mukaan, Sarin opastuksella, Kouvola niin tuli sta ruoa Arki . assa ulm ttak Mar hyvää, että se oli oikein juhlaruokaa.

10

Martan päivänä

11

Hurissalon Martat tekivät Martan päivän risteilyn Saimaalla pyörälautta Norppa II:lla. Kahvit juotiin Lintusalossa Nestori Miikkulaisen esikuvan, Nestori Reposen, kotisaaressa. Ja kuinka ollakaan: paluumatkalla retkeläisille näyttäytyi norppa keskellä Saimaan aallokkoa!

15

Paraisten Marttayhdistys vietti Martan päivää tutustuen AliKirjalaan. Emännät olivat loihtineet upean kahvituksen ja sää suosi.

14 12

Pusulan Martat kävivät savusaunassa Martan päivänä.

Äetsän Martat viettivät Martan päivää Leena Virtasen kesäterassilla. Nautittiin suolaisia ja makeita suupaloja ja kahviteltiin. Illan aikana muistettiin yhdistyksen täyskymmenet kuluvana vuonna saavuttavia, eli Aija Rajalaa (vas.), Joe Rajalaa ja Helena Reunasta.

16

Oulujoen Martat viettivät Martan päivää Ritva ja Pekka Vasalan luona Pikkaralassa. Emäntä tarjosi Lapin Ukon keittoa ja isäntä lämmitti vieraille savusaunan. Paljussa ideoitiin uusia marttatapahtumia.

MARTAT 6 | 2018

54-57_monessamukana.indd 55

| 55

16.11.2018 12.52


MONESSA MUK ANA

20

Paimion Vistan Martat retkeilivät taiteen merkeissä. Somerolla käytiin Someron kivimeijerissä, kirkossa ja Rauli Bädding Somerjoen haudalla. Koski Tl:ssä tutustuttiin Yrjö Liipolan taidemuseoon.

17

Sammatin Martat järjestivät väliaikakahvitusta Sammatin Sampomäellä, missä Vaahterateatteri esitti Eeva Joenpellon näytelmää Sataa suolaista vettä.

23

Uimaharjun Martat osallistuivat PohjoisKarjalan ensimmäisen maakuntapäivän viettoon Uimaharjussa paistamalla makkaraa ja jakamalla patalappuja toritapahtumassa, jonka järjesti Uimaharjun taajamayhdistys. Kuvassa Liisa Lehikoinen, Irma Laine, Eila Sallinen ja Eeva ”Kisu” Siponen.

Yhdessä

21 18

Pihlajasaaren Martat Valkealasta käy vuosittain ulkoiluttamassa Valkeala-kodin asukkaita.

Oriniemen Martat Punkalaitumelta osallistuivat Nälkäpäiväkeräykseen ja olivat mukana muun muassa limpun myynnissä. Kuvassa puheenjohtaja Pirjo Kallonen ja sihteeri Hilkka Hongisto

24

Pusulan Martat perehtyivät kukkakimppujen solmimiseen.

19

Mellilän Martat järjestivät vanhojen käsitöiden näyttelyn Rouva Pyryn lankakaupassa. Martat toivat esille kaappiensa aarteita. Osa käsitöistä oli 1800- ja 1900-lukujen vaihteesta. Näyttelyyn tutustui pari sataa vierailijaa.

22

Pohjois-Haagan Martat järjestivät Marttailuviikolla kahvittelu- ja yleisötapahtuman Mariankodilla. Pauligin Paula-tyttö Maija Niemi luennoi kahvilaaduista ja terveellisyydestä. Kuvassa Pohjois-Haagan Marttojen puheenjohtaja Elli Oila (oik.), Paulatyttö ja Munkkiniemen Marttojen puheenjohtaja Sirkka Weckström.

25

Hurissalon Martat osallistuivat Hurissalon Harrastajateatterin näytäntöjen väliaikatarjoiluihin. Kuvassa Eija Parkkinen (vas.), Maija Ketola, Anne Luukkonen, Kaija Hannula, Anneli Piskonen, Irmeli Närhi ja Riitta Sopanen.

56 | MARTAT 6 | 2018

54-57_monessamukana.indd 56

16.11.2018 12.53


26

Korian Aika-Marttojen marttaillassa valmistui kätevä arjen apuväline, purkinavaaja. Tässä ohje: kaksi palaa liukuestemattoa (esim. 10 cm x 10 cm) yhdistetään virkkaamalla reunat kiinni toisiinsa.

29

Vantaan Monimaa ry sai sienioppaan Korson Martoista. Retki tehtiin Sipoon korpeen.

Reissussa

27

Harjunsalmen Martat suuntasivat kesäretkellään lelumuseoon Jämsän Alhojärvelle. Museon tuhansien nukkien joukosta moni löysi lapsuudenaikaisen ystävänsä. Marttanuketkin olivat esillä.

28

Komiat Martat aloittivat syyskauden käsittämättömän kekseliäisyyden Kammi-kylässä, Kauhajoen Nummijärvellä. Kuva otettiin Julumetun tuvan portailla.

30

Jokivarren Martat Lemiltä tekivät kesäretken lähikuntaan Suomenniemelle, Lyytikkälän talomuseoon.

32

Lavian Martat kävivät tutustumassa Lavian Riihossa sijaitsevaan Suskin Puoriin, jossa myydään käsintehtyjä koruja ja kortteja. Kuvassa yhdistyksen sihteeri Päivi ihastelee Suskin tekemiä koruja.

 

31

Belgian Marttojen delegaatio kävi tapaamassa Aurinkorannan Marttoja Fuengirolassa. Vastaanotto oli lämmin, ja Espanjan marttadelegaatio suunnittelee vastavierailua Brysseliin maaliskuussa.

33

Mäkitervakon Martat Lappeenrannasta taiteilivat kukka-asetelmia. Suurin osa kukista oli marttojen kotipuutarhoista.

MARTAT 6 | 2018

54-57_monessamukana.indd 57

| 57

16.11.2018 12.53


MARTAT 2018 Otsikko, sivunumero/lehden numero, kirjoittaja

PÄ ÄKIRJOITUS s. 5 Sydän ja järki mukana 1 MH Ť Digitaidot kuuluvat kaikille 2 MH Ť Jäsen on tärkein 3 Lea Sairanen Ť Kohti lapsimyönteistä Suomea 4 MH Ť Vaikutamme tekemällä 5 PH ŤNyt kääritään hihat 6 Sirpa Pietikäinen

HENKILÖT Villi tyttö kirja kädessä 8/1 HK Ť Keitä olemme, mistä tulemme? 8/2 Merja Forsman Ť ”Työssäni ammennan lapsuudestani” 8/3 Hannele Niemi Ť Tomaatteja, taimia ja tarinoita 8/4 Hannele Niemi Ť Kutominen kuin soittoa 8/5 Iita Kettunen Ť Marttamummo ja mestarikokki 8/6 Sampsa Oinaala

KOKEILE TÄTÄ KOTONA

Appelsiinijogurtti 13/1 AH-N Ť Rahkamunkit 13/2 AH-N, OM Ť Raparperichutney 13/3 AH-N, OM Ť Sienipiiraset 13/4 AH-N, OM Ť Naposteluomenat 13/5 AH-N Ť Avaimenperä 13/6 Anja Aalto

RUOK A JA RAVITSEMUS

Vilja on viisas valinta 14/1 AHN, KH, MR-P Ť Keitossani on kemppi 22/1 KH Ť Kestävästi keittiön kautta 24/1 KH Ť Vihreää & mehevää 26/1 AK Ť Pitkä(ä)n pöydän ääressä 16/2 AH-N, KH, OM, MR-P Ť Sopivasti sortteja suvijuhliin 14/3 AH-N, OM, MR-P Ť Kasviskauden keskellä 14/4 AH-N, OM, MR-P Ť Sienihöystö 22/4 Ť Täysosuma 14/5 AH-N, OM, MR-P Ť Kevyen kaavan mukaan 14/6 AH-N, MR-P Ť Historialliseen marttailtaan 50/6 Katri Pellikka

RUOANVALMISTUS, VAIHEKUVAT Piimävanukas

20/2 Ť Valmista kokonainen broileri uunissa 20/3 Ť Mustaherukkavispipuuro 20/4 Ť Hasselbackan perunat 20/5 Ť Varpulan ruisleipä 44/5 Ť Näin irrotat granaattiomenan siemenet 20/6 RAUTAISANNOS KH

B-vitamiinit 21/1 Ť Kalsium

22/2 Ť Pehmeät rasvat 21/3 Fosfori 23/4 Ť Proteiini 21/5 E-vitamiini 22/6

Pesuaine pyykin mukaan 42/1 TJ Ť Luja mutta herkkä 44/2 OM Ť Kirva kurjistaa kasveja 40/3 AK Ť Vaali veitsiäsi 46/4 TJ Ť Turvaa ja tolkkua verkkokauppaan 22/5 EU Ť Lattiat loistamaan 40/5 TJ Ť Siisti sauna 40/6 TJ

Hiltunen Ť Kuvassa kivikasvot 42/4 Anja Aalto Ť Katse katuun, kuva kankaaseen 30/5 Minna Hotokka Ť Virkkaa herkkää hartioille 34/5 Lea Petäjä Ť Silmukasta se lähtee 36/5 Laura Hakkarainen Ť Käsitöitä kestävästi 38/5 Anja Aalto Ť Käsityö käsikynkässä 34/6 Anja Aalto Ť Siihen, missä hiha päättyy 37/6 Irina Valtonen Ť Saa kutistaa 37/6 Elina Hiltunen ŤOikeaa, nurjaa, ei yhtään kurjaa 52/6 Merja Forsman

PIHA , PUUTARHA , YMPÄRISTÖ Nyt huudetaan ”Pa-

Päivi Alasalmi Himoneulojan

KODINHOITO, TALOUS, KULUTTA JA-ASIAT

pua!” 28/1 AK Ť Hyvät teot esiin 56/2 AK Ť Kuulutko kukkaiskansaan? 22/3 AK Ť Kantarelli vai valevahvero? 24/4 Lasse Kosonen Ť Suuria tunteita sienimetsässä 28/4 HK Ť Sato talteen hyvän sään aikaan 34/4 AK Ť Sama kasvi kesät talvet 26/5 AK Ť Lyhyen päivän komistus 30/6 AK ULKOILM AIHMISET Merja Forsman | Luonto on

paras leikkipaikka 30/1 Ť Kevät on suuri tutkimusmatka 32/2 Ť Kesä on tarkkailijan aikaa 26/3 Ť Syksy on värien räiskettä 32/4 Ť Viileä, virkeä vuodenaika 24/5 Ť Lumen lumoissa 28/6 K ANSAINVÄLINEN TOIMINTA ”Nyt olen itsenäinen

ja tienaan elantoni” 34/2 TL Ť Pohjoismainen kirje: Tyttöjen koulutus kärkeen 38/2 Iselin Nybo Ť Hyviä tuloksia Kamerunissa 36/4 TL Ť Kotirohkeudella väkivaltaa vastaan 29/5 TL Ť Esteet pois tyttöjen tieltä 24/6 TL K ÄSIT YÖ Presidentti tilasi, martat tekivät 32/1 Riitta Ekholm Ť Sinivalkeaa vauvoille 34/1 Tanja Rantanen Ť Pidä pää lämpimänä 36/1 Anja Aalto Ť Kädestä käteen 40/1 Kirsi Peltola Ť Päivä(uni)peitto palasista 40/2 Anja Aalto Ť Kestopussi punnitukseen 42/2 Anja Aalto Ť Parsimisen taidetta 32/3 Anja Aalto Ť Yksisarvisella yli esteiden 40/4 Elina

K ÄSIT YÖKOLUMNI

arkea 39/1 Ť Käsityöt tuovat mielenrauhan 43/2 Ť Morsiamen kädentaidot näkyivät kapioissa 35/3 Ť Parempi hyötykäytössä kuin ravintoketjussa 43/4 Ť Mies tarvitsee verstaan 37/5 Ť Mistä joulun taika syntyy? 38/6 HANKKEET, KURSSIT

Ideoita hyvään arkeen 20/1 Ť Tuhkimossa tuetaan toipuvaa 42/3 Irene Pakkanen Ť Hyvä neuvo, parempi elämä 58/3 HK Ť ”Innostusta ilmassa” 44/4 EU Ť Osalliseksi ilosta 48/4 Katri Puranen Ť Auttamisesta saa hyvän mielen 42/6 Katri Puranen

JÄRJESTÖ Tarkkuutta hen-

kilötietojen käsittelyyn 52/1 RP Ť Kiitos lahjoittajille 55/1 Ť Martat ovat arjen osaajia 55/2 Sirpa Pietikäinen Ť Järki ja tunteet 28/3 HK Ť Hyvien valintojen lähettiläät 30/3 TJ Ť Sirpa Pietikäisestä liiton puheenjohtaja 50/3 HK Ť Nyt matkamartta vetää henkeä 52/3 HK Ť Hitaasti kiiruhtaen 60/3 HK Ť Vastuuta ja vohvelin makua 38/4 RS Ť Maailman ensimmäinen Marttailuviikko 50/5 Ť Astu Martta-akatemiaan 49/6 Ť MHS ja Tiina Ikonen Ť M ARTAT 120 VUOTTA Micaela Röman | Mitä toivot

juhlavuodelta? 51/1 Ť Pieni askel kerrallaan 64/2 Ť Nyyttikestit – Knytkalas 65/3 YHDIST YKSET Kun sahat

murisevat 44/1 Irene Pakkanen Ť Ensi kertaa ötökkää 24/2 Sampsa Oinaala Ť Enimmäkseen aikaansa edellä 46/2 Iita Kettunen Ť 100 tuntia käsitöitä 36/3 Johanna Rantanen Ť Hapanleipää hyssyttämässä 42/5 Sari Tammikari SUKUPOLVET Marttaillassa kiire pysähtyy 48/1 Riitta Ahonen Ť Elämäntapa 50/2 Merja Forsman Ť Karsturanta kasvattaa 46/3 Hannele Niemi Ť Enemmän kuin harrastus 52/4 Susanna Uusitalo Ť Marttana kälyn kanssa 46/5 Hannele Niemi Ť Toimeliaat talkoolaiset 44/6 Minna Hotokka TERVEISIN HALLITUS

Järki mukaan, kauppalista käteen 60/1 Ilona Suppanen Ť Maailma muuttuu – oppiminen muuttaa maailman 60/2 Riikka Vacker Ť Marttaliiton hallitus 2018 51/4 TÄ ÄLL Ä LEA Lea Sairanen | Sopivasti trendin harjalla 61/1 Tilaa toimintaan 61/2 UUSI ALKU s. 67 Ť Unipäiväkirja 1 Ť Lintuhavaintoja 2 Ť Kasvihavaintoja 3 Ť Hyötyliikuntapäivyri 4 Ť Kodin töitä 5 Ilon aiheita 6 LUKIJALTA 66/5, 66/6 JOK A NUMEROSSA

Marttakartta Ť Missä mennään? Ť Monessa mukana Ť Elämänmeno Ť Marttaristikko PIIRISIVUT numerot 4 ja 6 VUOSIKERTOMUS Marttaliiton vuosikertomus 2017 julkaistiin numeron 3 välissä. M ARTTALIITON KIRJOITTA JAT Pirkko Haik-

kala PH Ť Marianne Heikkilä MH Ť Arja Hopsu-Neuvonen AH-N Ť Kaisa Härmälä KH Ť Teija Jerkku TJ Ť Helena Kokkonen HK Ť Asta Kuosmanen AK Ť Terhi Lindqvist TL Ť Reijo Petrell RP Ť Reija Salovaara RS Ť Erkki Ukkola EU Ť Hanna Viita HV

AVUSTA JAT Outi Mehto OM Ť Minna Rautio-Pakaste MR-P

58 | MARTAT 6 | 2018

58_vuosikerta.indd 58

16.11.2018 12.55


///Ń%*,&(-',!Ń3

E L A U L U O J TA L AP UN ! OS TA MA RT TA ES SU , SA AT PA

MARTAN JOULUKIRJA

20–,

59_martan joulukirja.indd 59

16.11.2018 12.56


ELĂ„MĂ„NMENO

Onnittelemme 100 VUOTTA | Aino KivistÜ 1.10. Tottijär-

ven My 95 VUOTTA | Aino Kautto 26.5. KupaULQ0DUWDWŤ Eeva Lotvonen 6.7. MuhokVHQNLUNRQN\OĂ‹Q0DUWDWŤ Mirjam Eskola .XSDULQ0DUWDWŤ Orvokki HagstrĂśm .RQWXODQ0DUWDWŤ Irja Pirttikoski 0XKRNVHQNLUNRQN\OĂ‹Q0DUWDWŤ Helvi Räihä 6.10. Hankasalmen kk:n MarWDWŤ Sirkka Kajanne .HPLQ0DUWDWŤ Sylvia Pulli 9.12. Toijalan Martat 90 VUOTTA | Kaisa Torninoja 9.8. Ku-

SDULQ0DUWDWŤ Annikki Karhu 17.10. LapSHHQ0\+DQKLMËUYHQWUŤ Sylvi Koivisto 2ULPDWWLODQ0\Ť Hilkka Murtoniemi 0DWLQN\OËQ0DUWDWŤ Vilma Virkilä 30.12. Porvoon Karjalaiset Martat Ť Laina Ylikulppi 24.1.2019 Saarenkylän Martat 85 VUOTTA | Kaija Koponen 13.12. PaaVRQ0DUWDWŤ Virva Kujala 29.12. OrimatWLODQ0\Ť Erna Tuomi 31.1.2019 Lokalahden Martat 80 VUOTTA | Reetta-Liisa Kouhia 22.8.

7RWWLMËUYHQ0\Ť Eila Widgren 14.10. .DXSSLODQPËHQ0DUWDWŤ Ritva-Leena Marketta Kivi 14.11. Ruotsinpyhtään 0DUWDWŤ Irmeli HyppÜnen 28.11. ImatUDQ.DXNRSËËQ0DUWDWŤ Irma Myllymäki $LWRRQ0DUWDWŤ Anja Frantsi 3\KWËËQNLUNRQN\OËQ0DUWDWŤ Sirkka Tolonen-Hannula 19.12. Alakorkalon Martat. 75 VUOTTA | Tuula Agge 5.11. Paraisten 0\Ť Aune Ojakoski +DOOLQ0\Ť Eila Kemppainen 3DDYRODQ0DUWDWŤ Leena Pennanen ,PDWUDQ0\Ť Liisi Suominen 28.12. Lokalahden Martat 70 VUOTTA | Tarja Mäkinen 11.9. HertWRQLHPHQUDQQDQ0DUWDWŤ Pirjo Eskolin +HUWWRQLHPHQUDQQDQ0DUWDWŤ Pirjo Anneli Kettunen 4.11. Liperin Vaivion My Ť Pirjo Kunnari gËQHVDORQ0DUWDWŤ Pirjo Etu-Seppälä $KWLDODQ0DUWDWŤ Oili Harjuniemi 11.12. Alakorkalon Martat Ť Eila Härmä 13.12. Karsturannan MarWDWŤ Riitta Jokela 16.12. Perttula-Uotilan 0DUWDWŤ Raija Rinta-Marttila 16.12. PihlaYDQ0DUWDWŤUlla Latomäki 22.12. LapuDQ0DUWDWŤHannu Heino 23.12. Keihäs-

Vauvoja NRVNHQ0DUWDWŤHelena Leinonen 27.12. Tampereen Härmälän My 65 VUOTTA | Tarja-Riitta Haanperä 9.11. .DUMDODQWO/DDMRHQ0DUWDWŤ Marketta Koivisto 9LUWDLQ0DUWDWŤ Ulla Rissanen 3LWNËODKGHQ0DUWDWŤ Raija Kallio 1DDQWDOLQ0\Ť Helena Rautio .HVNL-\YËVN\OËQ0DUWDWŤ Erja Vesalo 31.12. Pitkälahden Martat 60 VUOTTA | Mari Laihonen 27.10. Wir-

PRQ0DUWDWŤ Helena Anneli Timlin 1.12. .DUMDVLOODQ0DUWDWŤ Marita Salminen 11.12. .HVNL-\YËVN\OËQ0DUWDWŤ Anna-Leena-Ruotsalainen /DSXDQ0DUWDWŤ Kaija Vuorimies 17.12. Keski-Jyväskylän 0DUWDWŤ Pirjo Timonen 18.12. PitkälahGHQ0DUWDWŤ Silja Kauppila 27.12. Puttaan 0DUWDWŤ Minna Ruohonen 11.1.2019 KarMDODQWO/DDMRHQ0DUWDWŤ Katri Kiviniemi 16.1.2019 Lokalahden Martat 50 VUOTTA | Jouko Suominen 1.7. WirPRQ0DUWDWŤ Jaana Ullner 20.11. ParaisWHQ0\Ť Carita Liljamo 26.11. Lapuan 0DUWDWŤ Kirsi Javanainen 27.12. Renkomäen Martat 40 VUOTTA | Katri Wikstedt 6.4. WirPRQ0DUWDWŤ Virve Sillanpää 16.9. WirPRQ0DUWDWŤ Maija Vuoristo 1.10. WirPRQ0DUWDWŤ Pirita Linnavuori-Hakanen 4.12. Renkomäen Martat 30 VUOTTA | Maria Ahonen 7.12. Lapu-

an Martat

AsenneMartat lahjoittivat viltin varapuheenjohtaja Merja Nummen vauvalle Heikille. Hän syntyi kesähelteillä 28.7. Suuret onnittelut uudesta perheenjäsenestä! Kaasmarkun Martat onnittelee lämpimästi jäsentään Anniina Seppää, joka sai tyttären 15.9. Kangasniemen Martat onnittelee hallituksen jäsen Heidi Kerästä perheineen pienen poikavauvan johdosta!

Onnea kaaiknilsalenkareille paiv

POSTIA ELĂ„MĂ„NMENOON Elämänmeno-sivuilla julkaisemme marttojen onnittelu- ja osanottoilmoituksia sekä vauvauutisia. Jos lähetät onnitteluja yhdistyksenne jäsenten puolesta, pyydä päivänsankareilta lupa nimien julkaisemiseen. Martat-lehti ei ota tietoja jäsenrekisteristä. Kaikki palstalle tulevat tiedot ovat yhdistysten tai marttojen itsensä lähettämiä. Syntymäpäiväilmoitukset julkaistaan siinä lehdessä, joka ilmestyy lähimpänä merkkipäivää, ellei lähettäjä toisin toivo. Jos haluat ilmoituksen johonkin tiettyyn numeroon, ilmoituksen pitää olla toimituksessa vähintään kuukautta ennen ilmestymispäivää. Kuvia julkaisemme lähinnä vauvauutisten yhteydessä ja yhdistysten juhlista. Lähetä posti osoitteeseen lehti@martat.ďŹ tai Martat/Elämänmeno, Lapinlahdenkatu 3 A, 00180 Helsinki. HUOMAA! Martat 120 vuotta -juhlalehdessä (1/2019) ei julkaista Elämänmenopalstaa. Seuraavan kerran Elämänmeno on lehdessä numero 2/2019.

60 | MARTAT 6 | 2018

60-63_elämänmeno.indd 60

16.11.2018 12.58


ELÄMÄNMENO

Yhdistykset juhlivat

4

1

Muhoslainen Laitasaaren Martat juhli 100-vuotista taivaltaan yhdistyksen alkujuurilla, Laitasaaren Seurojentalolla. Vireää yhdistystä oli juhlimassa marttoja monista yhdistyksistä sekä yhteistyökumppaneita, marttailusta kiinnostuneita ja marttojen ystäviä. Juhlaa vietettiin hyvän ruoan ja ohjelman voimin. Muistettiin puheenjohtajia ja pitkäaikaisia jäseniä, kuten Ellen Kerästä, jolle marttavuosia on kertynyt 73. Kuvassa Liisa Ruottinen (vas), Pirkko Könö, Anna-Mari Silenius, Elsi Lehikoinen, Senja Nuolikivi ja Vappu Räätäri.

2

Levänomaisten Martat juhli kesällä 70-vuotista taivaltaan järjestämällä kesäjuhlan omalla kylällä. Mukaan kutsuttiin kyläläiset, kylän vapaa-ajan asukkaat ja juvalaisten marttayhdistysten edustajat. Juhlakahvit juotiin Lankilan Marttojen kupeista, jotka Lankilasta siirtokarjalaisina Levänomaisille tulleet martat olivat tuoneet mukanaan. Aluksi yhdistyksen nimi oli Levänomaisten Marttakerho. Sen perustivat yhdessä juvalaiset emännät ja Lankilasta tulleet marta Juvalla 3.2.1948.

Vuonna 1928 perustettu Hyvinkäänkylän Marttayhdistys oli ensimmäinen marttayhdistys Uudenmaan läänissä ja juhli nyt 90-vuotisjuhlaansa. Juhlassa puheenjohtaja Eija Korhonen totesi, että tärkeintä on pysyä ajassa mukana ja toivoi, että yhteistyö ja verkostoituminen paikallisten marttayhdistysten kanssa lisää kiinnostusta toimintaan. Korhonen on martta neljännessä polvessa. Marttojen perinteet ja taidot siirtyvät äideiltä tyttärille, ja puheenjohtaja kiitti juhlissa auttaneita pikkumarttoja. Kytäjän Marttojen puheenjohtaja Leena Pajamo kertoi Hyvinkäänkylän Marttojen toiminnasta 1930-luvulla. Tuolloin martat ryhtyivät tekemään vauvakoreja, jotka sisälsivät välttämättömiä tarvikkeita äideille; eräänlainen äitiyspakkauksen esiaste siis. Lopuksi kajautettiin Uusmaalaisten laulu. Emännät kantoivat ruokapöytään perinneruokia ja herkkuja, joita vain martat taitavat tehdä.

3

Kähärilän Martat Joutsenosta vietti yhdistyksen 85-vuotisjuhlaa Palvelutalo Kangasvuokossa. Keskirivissä toinen oikealta on Lea Seppänen (91), joka on ollut yhdistyksen jäsen 72 vuotta, ja lattialla pikkumartat Olivia (7) ja Amanda (5) Ahtiainen.

5

Kinahmon Martat viettivät leppoisaa Martan päivän iltaa Lavalammella hyvästä ruoasta, seurasta ja saunasta nauttien. Samalla juhlistettiin ikimartta Tyyne Piiparisen 80-vuotissyntymäpäivää. Tyyne kuvassa edessä vasemmalla. »

MARTAT 6 | 2018

60-63_elämänmeno.indd 61

| 61

16.11.2018 12.58


ELÄMÄNMENO

»

9 6

Pöljän Martat juhlivat 100-vuotissyntymäpäiväänsä toukokuussa. Juhlapuheen piti kansanedustaja Sari Essayah. Paikallishistorian tuntija Aira Roivainen kertoi tilanteesta, mihin paikallinen marttayhdistys syntyi. Savon Marttojen tervehdyksen toi Tarja-Tuulikki Jokinen. Tilaisuuden juonsi Pöljän Martoissa 40 vuotta toiminut Aila Nurmi. Hänen kanssaan tervehdykset luki Pöljän Marttojen puheenjohtaja Nelli Oravainen. Veteraani Heikki Suhonen lausui runoja talvi- ja jatkosodassa kaatuneiden muistolle. Musiikkia esittivät Pauli Huttunen ja Henna Korhonen. Kuvassa Anni Tuovinen, Nelli Oravainen, Anja Tuomainen ja Aila Nurmi.

Pohjois-Pohjanmaan Martat täytti 100 vuotta. Juhlamessu oli Oulun Tuomiokirkossa ja juhla pidettiin keskustan seurakuntatalolla. Juhlapuheen piti Marttaliiton puheenjohtaja Sirpa Pietikäinen. Lisäksi ohjelmassa oli katsaus piirin historiaan, ruokailu, musiikkia ja runoja. Juhlassa oli mukana 100-vuotias martta, Oulujoen Marttojen kunniajäsen Martta Marttila, joka on ollut jäsen yli 62 vuotta.

Yhdistykset juhlivat

8

7

Piikkiön Martat juhlistivat 20-vuotista toimintaansa Voivalan juhlakartanon tunnelmissa. Vireän jäsenistön joukkoon mahtuu uusiakin; tervetuloa!

Sotkamon Marttayhdistys vietti 80-vuotisjuhlaa Sotkamon seurakuntatalolla. Juhlalounaan jälkeen laulettiin Marttalaulu ja kuultiin yhdistyksen puheenjohtajan, Marttaliiton, Kainuun Marttojen ja yhteistyökumppaneiden puheita sekä yhdistyksen historiikki, musiikkiesityksiä ja Marttaruno. Yhdistyksen syntymäpäiväjuhla oli voimaannuttava kokemus! Kuvassa Lea Sairanen (vas.), Irma Toijonen, Johanna Numminen, Kaino Kinnunen ja Riitta Leinonen.

10

Puistolan Martat vietti 80-vuotispäiväänsä juhlalounaan merkeissä. Yhdistys toimii Pohjois-Helsingissä ja sillä on 135 jäsentä, joista 8 miehiä. Nuorin jäsen on syntynyt vuonna 1981 ja vanhin 1926.

62 | MARTAT 6 | 2018

60-63_elämänmeno.indd 62

16.11.2018 12.58


Osanottomme »Rauha Anneli Autio nukkui ikiuneen 88 vuoden ikäisenä 26.9.2018. Hän toimi yhdistyksemme sihteerinä vuosikymmeniä ja hallituksen jäsenenä sairastumiseensa saakka. Kauppilanmäen Martat muistavat häntä kaipauksella ja kiitollisina yhteisistä toiminnan vuosista. » »Toini Elina Pehkonen nukkui ikiuneen 82 vuoden ikäisenä 21.9.2018. Hän oli kauan mukana aktiivisen toimijana, hoiti useita vuosia sihteerin tehtäviä ja oli hallituksen jäsen kuolemaansa asti. Kauppilanmäen Martat muistavat häntä kaipauksella ja kiitollisina yhteisistä toiminnan vuosista. » »Yhdistyksemme kunniajäsen Irja Hiltunen (o.s. Koponen, s. 15.9.1920 Polvijärvellä) nukkui ikiuneen 15.8.2018 Tohmajärvellä. Hän oli liittynyt Marttoihin vuonna 1951. Hän näki sota-ajan ja toimi Lotta Svärd -järjestössä. Hän näki Suomen nousun puutteen ajasta tähän yltäkylläisyyden kauteen. Me nuoremmat martat saamme olla kiitollisia Irjan jättämästä muistosta ja toivottaa hänelle hyvää iäisyysmatkaa. Tohmajärven Kemien Martat »Lampin Marttojen perustajajäsen Hanna-Leena Nordman nukkui pois 83-vuotiaana 5.10.2018. Hän ehti toimia perustamassaan yhdistyksessä 33 vuotta ahkerasti ja monipuolisesti. Leena oli yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja. Hän kävi ahkerasti Satakunnan Marttojen talkooapuna Jazzeilla vohvelin paistossa, tai missä vain apua tarvittiin. Leena jätti jälkeensä virkeän ja toiminnallisen yhdistyksen, josta voimme olla ylpeitä ja kiitollisia. Leenaa lämmöllä muistaen Lampin Martat »Saimme surullisen tiedon, että pitkäaikainen jäsenemme Eeva Riihijärvi menehtyi vaikean sairauden murtamana 79-vuotiaana 12.4.2018. Eeva liittyi Lauhjoen marttoihin vuonna 1983. Kun hän

muutti Heinolan kirkonkylään, hän liittyi Heinolan kirkonkylän Marttoihin, mutta ei unohtanut Lauhjoen marttoja, vaan oli siellä toissijaisena jäsenenä. Yhdistyksessä Eeva toimi sekä puheenjohtajana että sihteerinä. Hänen sydäntään lähellä oli laulaminen, ja me martat kaipaamme hyvää laulajaamme. Lauhjoen Martoissa oli näytelmäryhmä Horsmat, ja siellä Eeva oli innokas näyttelijä. Eeva piti opiskelusta ja suoritti kaikki kolme taitoavainta sekä erikoisavaimen. Hän oli innostunut martta, taitava sekä ruonlaitossa, leivonnassa että puutarhanhoidossa. Eevaa jäi kaipaamaan suuri joukko Heinolan kirkonkylän sekä Lauhjoen marttoja. »Yhdistyksemme pitkäaikainen jäsen Iida Saira nukkui pois 96-vuotiaana 17.7.2018. Hän oli mukana toiminnassamme vuodesta 1953 kuolemaansa asti. Muistamme Iidan osallistuvana ja aktiivisena marttana. Hänellä oli tapana lausua humoristisia runoja ja opettaa muille martoille erilaisia taitoja, kuten neulakintaiden tekoa. Hän oli aktiivinen kaikessa toiminnassa ja usein mukana marttojen järjestämillä matkoilla. Iida oli erittäin huumorintajuinen, ja viime hetkeen asti hän muisti runojen ja laulujen säkeistöt ulkomuistista. Et ole poissa mielestämme, olet aina ajatuksissamme. Lämmöllä muistaen Kotalahden Martat

#pystyn2018 kiittää #pystyn2018-kampanjassa opetettiin yhteensä 11 155 arjen ja käden taitoa nuorille. Kampanja antoi monelle nuorelle eväitä parempaan arkeen. Eniten opetettiin kodin siivoukseen liittyviä taitoja. Kärjessä olivat myös ruoanlaitto ja leivonta. Kiitos kaikille kampanjaan osallistuneille. Hienoa, kun annoit osaamistasi. Yhdessä teimme hienoa työtä. Kampanja jatkuu vuonna 2019. Olethan mukana!

»Alakorkalon Marttayhdistyksen pitkäaikainen jäsen Eeva Vesterlund nukkui pois 87-vuotiaana 5.10.2018. Hän toimi aikoinaan hallituksen jäsenenä ja puheenjohtajana. Muistamme kunniajäsentämme lämmöllä ja kiitollisuudella. Alakorkalon Martat »Yhdistyksemme pitkäaikainen jäsen, perustajajäsenemme Jenny Unelma Väisänen (s. 26.1.1922) nukkui pois keskuudestamme 23.8.2018. Jennyä lämmöllä muistellen Virtasalmen Väisälän Martat.

MARTAT 6 | 2018

60-63_elämänmeno.indd 63

| 63

16.11.2018 12.58


MARTTARISTIKKO

Ristikon ratkaisu s. 63.

64 | MARTAT 6 | 2018

64_ristikko.indd 64

16.11.2018 12.59


MITÄ MIELTÄ M ARTAT-LEHDESTÄ 6/2018?

Tämän lehden kiinnostavin juttu oli sivulla Vähiten minua kiinnosti juttu sivulla Muita terveisiää

Rauhallista joulua toivottaa Martat-lehti Nimi Lähiosoite Postinumero ja -toimipaikka

Marttaliitto ry maksaa postimaksun

Marttaliitto ry

Tunnus 5001880

00003 Vastauslähetys

Marttojen some-kanavissa on kuhinaa ja kymmeniä tuhansia seuraajia. Seuraa, tykkää, kommentoi! Katso myös Youtube/MartatTV.

Vastaukset myös sähköpostilla osoitteeseen lehti@martat.fi tai postikortilla: Martat, Lapinlahdenkatu 3 A, 00180 Helsinki.

»Palautteen lähettäneiden kesken arvotaan 5 kpl Marttojen tuoteyllätyspaketteja. PALVELUKORTTI

†Tilaan Martat hintaan 45 €. Tilaus alkaa seuraavasta numerosta ja jatkuu kestona. Jäsenille lehti kuuluu jäsenmaksuun. †Osoitteenmuutos alkaen

/

201

Asiakasnumero osoitelipusta Vanha osoite / tilauksen maksaja:

. . . . . . . . .

Nimi Lähiosoite Postinumero ja -toimipaikka Päiväys ja allekirjoitus Uusi osoite / lahjatilauksen saaja: Nimi Lähiosoite Postinumero ja -toimipaikka Päiväys ja allekirjoitus Tilaukset ja osoitteenmuutokset myös jarjestosihteeri@martat.fi tai p. 050 511 8099

Marttaliitto ry maksaa postimaksun

Marttaliitto ry

Tunnus 5001880

00003

Vastauslähetys

MARTAT 6 | 2018

65_kuponki.indd 65

| 65

16.11.2018 13.00


W W W. M A R TAT. F I

» Nyt oli niin hyvä lehti, että oli vaikea valita kiinnostava tai ei-kiinnostava juttu. Hyviä vinkkejä vaikka mihin ja olenpa palannut lehden pariin uudelleen ja uudelleen, vaikka yleensä kertaluku tai selailu on riittänyt

5 2018

TERVEISIÄ

RIIKKA HURRI

LUKIJALTA

MARTTAJÄRJESTÖ 119 VUOTTA | 1899–2018

» Kiitos taas kerran todella mielenkiintoisesta lehdestä! Myös juttu sivulla 22–23* oli todella mielenkiintoinen ja tärkeä minulle! Juuri tällaiset kriittiseen kuluttamiseen kannustavat jutut ovat mielestäni Martat-lehden parhaimmistoa!

LIISA MATVEINEN HALLITSEE KANTELEEN JA KANGASPUUT TURVAA JA TOLKKUA VERKKOKAUPPAAN

(*Turvaa ja tolkkua verkkokauppaan)

Lahtiko harrastuss lapasestaa

» Kiitos taas monipuolisesta ja mielenkiintoisesta lehdestä! Olen ollut ihastunut lehden sisältöön ja iloiseen ulkoasuun. Paras naistenlehti! Ruokaohjeet hyviä ja konstailemattomia. Kodinhoito-ohjeet myös aina ajankohtaisia ja tarpeellisia. Jatkakaa samaan malliin. Hyvää syksyä lehden toimitukselle!

T kä Tee käsitöitä itöitä kestävästi!

3 | Martat 1 • 2010

Martat tekee kaikkea kivaa sairaaloihin. Voisiko tehdä tempauksen jonkun pakolaisleirin vauvoille. Äitiyspakkaus, saapaslaatikon kokoinen. Yhtä sun toista lämmintä ja tarpeellista.

» Olen ollut martoissa ainakin 40 vuotta ja nyt ihmettelen kun aina tehdään ja lahjoitetaan ja martta lehti ei kirjota eikä kerro minne ja miten ne menee saajille. Jo lasten koteihin tehdyistä perinteistä lähtien olen tehnyt. Ne kyllä kuvattiin kirkon rapuilla mutta kai ne meni lapsille? Nyt pitäis tehdä äideille mutta tärkeämpi olisi opettaa heitä itse tekemään. Lasten sairaalan peitoistakaan ei marttalehdessä mittään. Muutenkin marttalehdessä pitäisi kertoa Marttojen toiminnasta meidän maassa enemmän. Kiitos jos huomioitte mielipiteeni. Toimitus vastaa: Uuteen lastensairaalaan toimitetuista peitoista kerrottiin numerossa 6/2017 (s. 63, Peitot perillä). Lahjoitusvarojen käytöstä kerrottiin mm. numerossa 1/2018 (s. 55, Kiitos lahjoittajille). Patalapputempauksesta kerrottiin mm. numeroissa 3/2018 (s. 49) ja 4/2018 (s. 60).

» Arvostan marttoja, sen historiaa, käytännön läheisyyttä ja ajassa olevien asioiden reagointikykyä. Liityin kolmisen vuotta sitten yhteen marttayhdistykseen isoin odotuksin. Jäin pois vuorotyöstä, jolloin olisi aikaa harrastaa. Menin ilman ketään ystävää tai kaveria yhteen yhdistykseen, tietämättä muuta kuin tämän julkikuvan Martoista. Olen nyt pettynyt, yhdistyksessä kaikki tuntuvat tietävän toisensa ja ”talon tavat”. En ole löytänyt sieltä itselleni kaveria (olen kyllä aika hiljainen). Voisiko martoilla olla seniori/noviisitoimintaa, jolla uudet jäsenet saisivat tietoa käytännön asioista ja miten yhdistys toimii, esiteltäisiin puh.joht., sihteeri ja rahastonhoitaja. Tai ilta uusille jäsenille, jossa tulisi asiat ja ihmiset esiteltyä. Jatkan kuitenkin seuraavankin vuoden jäsenmaksua, ihan Marttalehden vuoksi. » Martat-lehden 5/2018 pääkirjoituksessa kirjoitetaan, että ”Suuntaamme 2020-luvulle tilanteessa, jossa ilmastonmuutokseen varautuminen edellyttää koko ihmiskunnalta kestävän elämäntavan omaksumista mahdollisimman pian”. Ilmastonmuutos on tässä ja nyt. Ei voida enää puhua ”varautumisesta ilmastonmuutokseen” – nyt on konkreettisten tekojen aika. Martoilta odotetaan apua arjen valintoihin ja arjen ympäristötekoihin. Näitä asioita tulee nostaa entistä enemmän esille – myös uudessa strategiassa.

MITÄ MIELTÄ? Ei kiinnosta marttamekko lainkaan, koska en käytä koskaan hameita/mekkoja. Ihanaa, kun tulee marttamekko muotiin. Essu voisi olla leveämpi.

TOIVON JUTTUJA NÄISTÄ AIHEISTA HENKILÖ

KIITOS PAL AUTTEESTA

MARJA SEPPÄLÄ

Haapatöyryn tilan valtiatar Nina PeteliusLehto kuuluu Kuusankosken Euromarttoihin.

TOMAATTEJA , TAIMIA JA TARINOITA

teatterin näyttelijän Perhe ja puutarha. Ne ovat Kouvolan asiat. Ne olivat Nina Petelius-Lehdon elämän tärkeimmät elinvoimaa, kun unelmissa jo pikkutyttönä, ja ne antoivat hetkellä kotipuutarhuri Nina sairastui rintasyöpään. Tällä . » kypsyy kasvihuoneessa elää juhlaviikkojaan, kun tomaatti HANNELE NIEMI //KUVAT MARJA

SEPPÄLÄ

»

MARTAT 4 | 2018

| 9

Martat-lehden 4/2018 suosituin juttu oli Tomaatteja, taimia ja tarinoita. Palautteen lähettäneiden kesken arvottiin 5 Marttojen esiliinaa. Essun saivat Paula Laine Knaapilasta, Leena Mustonen Kuusjärveltä, Sirpa Ojala Turusta, Kaija Salonen Porista ja Arja Seppälä Kokkolasta.

Perinnekäsityöohjeita Helppoja käsityöohjeita Vierasvaran valmistusohjeita Juttuja luonnosta ja eläimistä Enemmän yksinkertaisia ruokaohjeita Mitä kaikkea / missä voi tehdä vapaaehtoistyötä. Jos jostain saisi tietoa, niin hyvä olisi.

8 | MARTAT 4 | 2018

66 | MARTAT 6 | 2018

66_lukijalta.indd 66

16.11.2018 13.01


SHUTTERSTOCK

UUSI ALKU

Ilon aiheita elamassani

MARTAT MARTAT MA M MAR AR A RTAT TA A 61 || 2018 2 20 2017 0177

67_uusialku.indd 67

| 67 67

21.11.2018 8.28


Sydämetön komedia rakkauden nälästä ja vallankäytöstä Mika Waltarin rakastetuin komedia on Vesa Vierikon ohjauksessa näyttelijäntyön juhlaa 1950-luvun hengessä! Esitys tarjoaa todelliset herkkuroolit upealle näyttelijäkvartetille: Minttu Mustakalliolle, Karin Paciukselle, Sampo Sarkolalle ja Paula Siimekselle.

Tervetuloa Kansallisteatterin Ystäväksi!

Pääyhteistyökumppani

Yhteistyökumppani

TERVETULOA KANSALLISTEATTERIN YSTÄVÄKSI! www.kansallisteatteri.fi/ystavat

LIPUT ALKAEN 20 € KANSALLISTEATTERIN LIPPUMYYMÄLÄSTÄ 010 733 1331 (0,0835 €+pvm/mpm) LIPPUPISTEESTÄ 0600 900 900 (2 €/min+pvm) tai lippu.fi

67_uusialku.indd 68

21.11.2018 8.28

Profile for Marttaliitto

Martat-lehti 6/2018  

Martat-lehti 6/2018  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded