Dimpnazine - Nr. 3

Page 1

Onderweg Gaume, dat is genieten! Reportage Wereldprimeur in Geel Smakelijk Heerlijk veggieen vegan-keuken Interview Jos Daems over de Valkliniek N° 4 | 2023 GRATIS Lifestyle magazine
“ROBOTCHIRURGIE KENT SINDS ENKELE JAREN OPNIEUW EEN FORSE OPMARS”

Uw

Als erkend Belgisch makelaar staat Second Home Spanje klaar voor iedereen die vastgoed wil kopen in Spanje. Vergeet niet dat het beroep van vastgoedmakelaar in Spanje niet is erkend. Er zijn daar geen specifieke vereisten voor mensen die vastgoed verkopen. Dat in schril contrast met België waar ons beroep streng gereglementeerd is. In België moet je de juiste opleiding hebben voltooid en over het bijhorende diploma beschikken. Daarnaast moet de erkende makelaar zijn jaarlijkse lidgeld betalen en een aantal verplichte opleidingsuren volgen. Last but zeker not least moet de erkende makelaar in België beschikken over een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en een gewaarborgde derdenrekening, niet onbelangrijk als je geld overmaakt voor je aankoop in Spanje!

Christophe woonachtig in Bonheiden en erkend vastgoedmakelaar sinds 1997, weet als geen ander waar je bij je aankoop van vastgoed moet op letten, ook in Spanje! Met onze beroepsethiek en jarenlange ervaring staan wij onze klanten bij voor een zorgeloze, veilige aankoop

“INVESTEREN IN VASTGOED IN SPANJE IS IN DE EERSTE PLAATS INVESTEREN IN JEZELF, JE FAMILIE, JE LEVENSKWALITEIT EN GEZONDHEID! ZORG DAT JE HET DOET MET DE JUISTE MAKELAAR.”

Christophe Dobbelaere OPRICHTER

VRAGEN OF HULP NODIG?

Aarzel dan niet en neem contact op met:

Christophe Dobbelaere +32 (0)478 34 34 21

christophe@second-home-spanje.be

Intro
APPARTEMENT IN URBANISATIE LIMONERO 3 2 149 m2 HALFOPEN BEBOUWING LO PAGAN 3 3 128 m2 MODERNE VILLA BENIJOFAR 2 2 121 m2 LUXE DESIGN APPARTEMENT IN URBANISATIE MADROÑO 3 2 200 m2 APPARTEMENT ESTEPONA (MARBELLA) 2/3 ? ? m2 LUXUEUZE VILLA DAYA NUEVA 3 2 90 m2
We presenteren u een greep uit ons uitgebreid aanbod van huizen en appartementen.
erkend Belgisch makelaar voor vastgoed in Spanje!
al onze aanbiedingen op www.second-home-spanje.be
Bekijk

Dimpnazine is een uitgave van HospiZine / Crossmark

v.u. Mario Eggermont

Rijmenamseweg 21, 2820 Bonheiden

Administratie & adverteren ad@dimpnazine.be - 015 52 80 60 www.dimpnazine.be

Innovatie zit in ons DNA

Vier jaar geleden was het een verre droom, vandaag staan in Ziekenhuis Geel twee van de meest geavanceerde medische robots opgesteld. Het gevolg van samenwerking binnen en buiten de ziekenhuismuren. Van visie, ondernemerschap en ambitie voor de Kempense patiënt. Daar mogen we trots op zijn.

Innovatie zit in ons DNA en is overal aanwezig. Innovatie is ook veel meer dan technologie. Het is een manier van denken en handelen. Getuige daarvan het project rond verslavingszorg. Ja, in de Kempen krijgen we weinig Vlaamse middelen voor geestelijke gezondheidzorg. We klagen daar niet over. We creëren zelf een nieuw model dat ondertussen een referentie is geworden. Vér voorbij de Kempense grenzen … Het toont aan dat innovatie vooral een menselijke kracht is. Een mindset die uitgaat van zaken fundamenteel in vraag te stellen, maar ook van samenwerking om ze te bouwen… te realiseren.

In volle Covid-crisis werd precies in ons ziekenhuis dé zorginnovatie van 2021 ontwikkeld. En die innovatie zorgt in 2023 voor zorgdoorbraken in een aantal ontwikkelingslanden. En dan vergeet ik nog de baanbrekende initiatieven rond preventie, kwalitatieve maaltijden voor patiënten met slikproblemen, projecten rond zwangerschapsdiabetes of slaap en welzijn,… Er is zoveel om te vertellen.

In deze editie van Dimpnazine tenslotte, focussen we naast robotisering op hoe twee Kempense topmerken elkaar in hun innovatieve mindset gevonden hebben: KVC Westerlo en Ziekenhuis Geel.

Veel leesplezier!

Jan Flament CEO

Redactie

Jan Flament, Hilde Pauwels, Ann Van Hulle, Nadescha Turlinckx & Marie Van Baelen

Coördinatie & vormgeving Crossmark - Jasper Van den Eijnde & Sanne Van Oudendijck

Contact Ziekenhuis Geel

J.B. Stessensstraat 2, 2440 Geel 014 57 77 77 info@ziekenhuisgeel.be

Contacteer de redactie: communicatie@ziekenhuisgeel.be

Copyright Het overnemen van teksten en inhoud uit dit nummer is slechts toegestaan na uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

3
DIMPNAZINE | JAARGANG 3 | NR. 4

In deze editie

3 | Innovatie zit in ons DNA Edito

6 | Van open chirurgie naar robotchirurgie Reportage

12 | Gaume, dat is genieten!

Onderweg

16 | Medewerker in de kijker: Martine Verellen Interview

18 | Nieuwe artsen

Aankondiging

20 | Voetbalclub KVC Westerlo steunt Dimpnafonds Reportage

24 | Ontdek de heerlijk veggie- en vegan-keuken Smakelijk

30 | “Vallen is vaak te voorkomen”

Reportage

34 | “Ze nemen hier echt de tijd om me te helpen” Interview

36 | Onze boeken top 4

Cultuur

38 | Vrijwilliger in de kijker: Dieter Geerinck Reportage

41 | Week van de Patiënt

Fotoreportage

42 | Ziekenhuis Geel bouwt nieuw kinderziekenhuis Reportage

44 | Trappen maar! Design

46 | Hoe bereik je het ziekenhuis?

48 | Wereldwijde oplossing om levens te redden bedacht in Ziekenhuis Geel

Praktisch

Reportage

4 N˚4 | 2023 44
6 12
5 30 24 34

Van open chirurgie naar robotchirurgie: complexere procedures op minimaal invasieve wijze

HILDE PAUWELS ZIEKENHUIS GEEL INVESTEERT FORS IN ROBOTCHIRURGIE. DE TECHNIEK LAAT TOE HEELKUNDIGE PROCEDURES MET EEN

HOGERE PRECISIE TE VERRICHTEN. DAT LEIDT TOT EEN LAGER COMPLICATIERISICO EN EEN KORTERE OPNAMEDUUR.

Robotchirurgie kent sinds enkele jaren opnieuw een forse opmars in de wereld van de geneeskunde en wordt nu meer en meer toegepast in de verschillende heelkundige domeinen. Vroeger werden operaties enkel verricht via ruimere incisies. Met de komst van de kijkoperatie kan men de operatiesneden aanzienlijk verkleinen, gunstig voor het postoperatief herstel. De overgang naar robotchirurgie gaat nog een stap verder, waarbij de chirurg in staat wordt gesteld om heel nauwkeurige manoeuvres te verrichten in heel kleine ruimtes en op moeilijk bereikbare plaatsen in het lichaam.

Secuur werk

Ziekenhuis Geel werkt met het Da Vinci robotsysteem voor abdominale en urologische heelkunde en het Rosa robotsysteem voor orthopedie. Het Da Vinci robotsysteem maakt gebruik van een console, waarin de chirurg plaatsneemt op afstand van de operatietafel. Van daaruit bedient de chirurg met joysticks de robotarmen, die aan de operatietafel bij de patiënt geïnstalleerd worden. Op deze robotarmen worden instrumenten gemonteerd, zoals een haakje, klemmetje, schaartje.

6 N˚4 | 2023
6 N˚4 | 2023

Die kunnen aan de tip 360° roteren. De robot zet de bewegingen van de hand, pols en vingers van de chirurg om in precieze bewegingen van de instrumenten. Onbedoelde bewegingen worden door filtering van trillingen tot een minimum beperkt. Dit betekent dat de instrumenten nauwkeuriger kunnen bewegen dan de hand van een mens. Dat gebeurt in een kleine ruimte waarbij het operatieveld haarfijn en tienmaal vergroot op 3-dimensionale wijze wordt weergegeven. Hierdoor kan de chirurg uiterst secuur werken.

Minder weefselschade

De robot vertaalt de bewegingen van de chirurg met extreme precisie, waardoor omliggend weefsel zo veel mogelijk wordt gespaard en er dus minder risico op weefselschade is. De bewegingen zijn ook efficiënter waardoor de operatieduur verkort. Complexe procedures kunnen toch via kleine operatiesneden verricht worden. Heel belangrijk: alle operaties kunnen op een ergonomisch comfortabele manier uitgevoerd worden. De Rosa robot biedt als voordeel een optimale en gepersonaliseerde operatieve planning voor het plaatsen van een knieprothese. Daarnaast kan ook deze planning op een zeer nauwkeurige manier uitgevoerd worden. De robot bestaat uit twee aparte toestellen. Een toestel registreert met verschillende camera’s de positie van de knie in de ruimte. Hierdoor kent de robot de exacte anatomie en functie van de knie. Het andere toestel komt met een lange robotarm mee in het operatieveld. Deze arm begeleidt het maken van de zaagvlakken die de positie van de knieprothese bepalen. De foutenmarge hierbij is, door het gebruik van de robot, gedaald tot minder dan een millimeter, wat enkele jaren geleden nog ondenkbaar was.

Robotchirurgie is veilig

Om een dergelijke precieze operatie met de robot uit te voeren, is de ervaring van de chirurg belangrijk. De robot doet niets uit zichzelf maar wordt voor elke handeling aangestuurd door de chirurg die hem bedient. De chirurg voert de operatie uit en heeft de hele tijd controle over de ingreep. Tijdens de operatie voert het Da Vinci-systeem miljoenen veiligheidscontroles op zichzelf uit. Het systeem is ‘fail-safe’. Dit houdt in dat bij een eventuele stroomonderbreking of problemen bij de veiligheidscontroles het systeem veilig wordt afgesloten. Zo behoudt de chirurg altijd de controle over de operatie. De patiënt wordt op een veilige en vakkundige manier geopereerd, waarbij het menselijk handelen centraal staat.

8 N˚4 | 2023

Urologische heelkunde

Het gebruik van de robot bij prostaatoperaties wordt vanwege zijn voordelen inmiddels aanzien als de gouden standaard. Omdat de prostaat diep in het kleine bekken gelegen is, zijn de ruimtes klein en het zicht beperkt. Het Da Vinci robot systeem maakt, door 3D vergroting en flexibele instrumenten, deze procedure mogelijk op minimaal invasieve wijze. Voor mensen die een prostaatoperatie ondergaan betekent dit naast een sneller herstel en minder bloedverlies, ook een korter verblijf in het ziekenhuis. De blaassonde kan sneller verwijderd worden. Bij zenuwsparende chirurgie is er vaak een kortere incontinentieperiode en een beter herstel van de erectiefunctie.

Dr. Philip den Hollander voert sinds 2017 robot prostaatoperaties uit in het Jessa Ziekenhuis te Hasselt. “Nu kan dit ook in Ziekenhuis Geel waardoor patiënten in onze eigen regio behandeld kunnen worden. De bedoeling van de dienst urologie is om robotchirurgie aan te bieden aan het hele Ziekenhuisnetwerk Kempen. Dat doe ik samen met collega Dr. Thomas Roza van AZ Turnhout. Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen. Ook in onze Kempische regio worden veel mannen met pros-

taatkanker behandeld. De vraag naar de komst van het Da Vinci robotsysteem was voor onze diensten urologie een urgente noodzaak om hoogkwalitatieve zorg te kunnen blijven aanbieden. Door het bundelen van onze kennis en ervaring, zijn wij vanaf de start een hoogvolume centrum, waarbij kwaliteit voorop staat. Bij robot prostaatoperaties is het frequent en kwalitatief uitvoeren van deze ingreep van belang voor een goede oncologische en functionele uitkomst.”

Heel betrouwbaar

“De Da Vinci robot was tot voor kort het enige type robot waarmee deze operaties mogelijk waren. Intussen zijn er ook andere spelers op de markt. Omdat er geen monopolie meer is op betrouwbare robotsystemen, wordt robotchirurgie meer en meer betaalbaar. Daartegenover staat de jarenlange ervaring en klinische toepassing van het Da Vincisysteem systeem wat niet zomaar voorbijgestreefd kan worden. De Da Vinci-robot heeft zich steeds verder ontwikkeld, we zijn aan de vierde generatie toe. Het gebruiksgemak bij installatie en de installatietijd zijn verminderd, de instrumenten werden verbeterd. Over enkele jaren is wellicht een vorm van augmented reality mogelijk. Je kijkt in de buik en het systeem helpt bij de exacte lokalisatie van het operatiegebied en de tumor. Daardoor kunnen we nog beter oncologische operaties uitvoeren.”

Abdominale heelkunde

Ook dr. Michael Ruyssers en dr. Ben Gys zijn overtuigd van de toepassing van robotchirurgie binnen de abdominale heelkunde en investeerden in een intensieve opleiding, onder meer in het Universitair Ziekenhuis Brussel. Dr. Ruyssers en dr. Gys werken als een tandem. De ene arts bedient de console, de andere volgt bij de operatietafel alles nauwgezet op. Op die manier behouden ze maximale controle over elke ingreep.

Dr Michael Ruyssers: “Voor buikwandchirurgie is aangetoond dat de robot een significant voordeel biedt in de behandeling van grotere navelbreuken en littekenbreuken. We kunnen heel verfijnd vanuit de buikholte het vlak vrijmaken dat achter de rechte buikspieren ligt. De rectusdiastase en breukpoort herstellen we met een hechting en dit kan veel sneller en accurater met de robot. Dan plaatsen we een netje achter de

rechte buikspieren ter versteviging. Dit alles vermijdt een grote snede en dus ook het risico op postoperatieve complicaties zoals wondinfectie. De patiënt kan nadien sneller naar huis.”

Kleine bewegingen

“Bij het herstel van maagbreuken moeten we in een kleine ruimte werken tussen de twee longen. Dit maakt dat we zeer kleine bewegingen moeten kunnen maken. Dit kan perfect met de robot, die ons ook toelaat achter het hoekje te werken door de gearticuleerde instrumenten.”

Dr. Ben Gys voegt hieraan toe: “Het maken van nieuwe verbindingen tussen maag en darmen kan ook in sommige gevallen veel efficiënter met de robot. Zo kan dit een belangrijk voordeel bieden bij bijvoorbeeld vermagerings- en kankeroperaties, denk maar aan tumoren die gelegen zijn op moeilijk bereikbare plaatsen, zoals darmtumoren in het kleine bekken. Ook het verwijderen van kwaadaardige lymfeklieren kan verfijnder verricht worden met minder risico op bloedverlies.”

Toptechnologie voor het plaatsen van een knieprothese

Sinds bijna een jaar gebruiken de kniespecialisten van de vier Kempische ziekenhuizen een robot die hen assisteert bij het plaatsen van een knieprothese. Samen plaatsen ze zo’n duizend knieprotheses per jaar, waardoor ze tot de top van België behoren. In Ziekenhuis Geel maken kniespecialisten dr. Dries Van Doninck en dr. Hans Feyen gebruik van deze robot. Die laat hen toe een meer precieze planning te maken voor het plaatsen van de prothese en deze planning ook nauwkeuriger uit te voeren. De resultaten na het eerste jaar zijn zeer beloftevol.

Dr. Van Doninck: “De tijd dat een knieprothese bij elke patiënt op identieke wijze geplaatst werd, ligt al enkele jaren achter ons. Elke knie is anders, wat ook maakt dat de spieren en ligamenten rondom de knie op een specifieke manier functioneren. Een zeer belangrijke voorwaarde voor een goed resultaat is dat de knieprothese zo geplaatst wordt dat de spieren en ligamenten geen last ondervinden van de ‘nieuwe knie’. Ze mogen bij wijze van spreken niet doorhebben dat er een knieprothese werd geplaatst. Alleen dan voelt de knieprothese voor de patiënt natuurlijk aan en is de kans op postoperatieve last het kleinst. Net voor we aan de eigenlijke ingreep beginnen, laat de robot ons toe de exacte stand, anatomie en werking van de knie in kaart te brengen. Deze informatie gebruiken we om te bepalen hoe we de prothese best plaatsen bij deze specifieke patiënt.”

Nauwkeurige uitvoering

Dr. Feyen: “Naast het maken van een optimale planning laat de robot ons ook toe deze planning op een zeer nauwkeurige manier uit te voeren. De robot bestaat uit twee aparte toestellen. Eén toestel registreert met verschillende camera’s de positie van de knie in de ruimte. Hierdoor kent de robot de exacte anatomie en functie van de knie. Het andere toestel komt met een lange robotarm mee in het operatieveld. Deze arm begeleidt ons bij het maken van de zaagvlakken die de positie van de knieprothese bepalen. De foutenmarge hierbij is, door het gebruik van de robot, gedaald tot minder dan een millimeter, wat enkele jaren geleden nog ondenkbaar was.”

Research

Verder onderzoek zal uitwijzen hoe groot de impact van de robot op de tevredenheid van de patiënten zal zijn, maar de resultaten zien er alvast veelbelovend uit. Daarnaast registreert de robot elke handeling die de chirurg tijdens de ingreep uitvoert. Dit levert een enorme hoeveelheid data op. Die zullen gebruikt worden om de techniek nog te optimaliseren. “De toekomst ziet er, wat betreft de knieprothese, zeer rooskleurig uit.”

11
Gaume, dat is genieten! HILDE PAUWELS HET ZUIDERSE PUNTJE VAN BELGIË IS DOOR HET LIEFLIJKE LANDSCHAP HEEL AANGENAAM. JE KAN ER EINDELOOS WANDELEN. ER ZIJN TRAJECTEN VOOR GEZINNEN MET JONGE KINDEREN, DOORWINTERDE STAPPERS KUNNEN EEN TREKKING VAN MEERDERE DAGEN AANVATTEN. HET KLIMAAT IS ER VAAK ZACHTER DAN IN DE ARDENNEN. Foto: Association touristique du Luxembourg belge

Torgny is het meest zuidelijke dorp van het land. De zachte kleuren van sommige gevels, de wasplaats centraal in het dorp, de ligging op een helling en het riviertje Chiers dragen bij aan de terechte omschrijving ‘één van de mooiste dorpen van Wallonië’. In Torgny zijn er druivenranken, hier wordt wijn gemaakt. Op zomerse dagen hoor je er krekels tsjirpen. Ook bergcicaden stellen de warmte op prijs. De Gaume heeft een microklimaat, de temperaturen zijn er vaak net iets hoger dan in de Ardennen en er valt gemiddeld minder regen. Dat komt onder meer omdat de zandigere grond de warmte langer vasthoudt.

LEUKE UITSTAPJES

Montauban-Buzenol. Hier zouden de Vier Heemskinderen gewoond hebben, een legende die nog steeds leeft. Je ziet er de restanten van een middeleeuwse toren. Vaak zijn er tentoonstellingen in het Centre d’Art Contemporain du Luxembourg Belge (Centrum voor Hedendaagse Kunst van Belgisch Luxemburg).

Chassepierre: deelgemeente van Florenville, schilderachtig gelegen aan de Semois. In augustus vindt er het Internationaal Straattheaterfestival plaats.

Abdij van Orval: trappistenbrouwerij van de cisterciënzer monniken. Er wordt ook Orval Kaas gemaakt. De naam houdt verband met een verhaaltje. De Italiaanse hertogin Mathilde verloor haar trouwring bij een bron in de buurt. Ze deed een schietgebedje en een forel bracht haar ring terug. Ze riep ‘het is een gouden vallei’, in het Frans klinkt dat als val d’or, later werd dat Orval.

Basiliek van Notre Dame d’Avioth: Net over de grens vind je in Frankrijk een merkwaardige gotische basiliek met opvallende waterspuwers. Avioth is klein, de basiliek gigantisch. Ze werd gebouwd in een landelijke, groene omgeving, wat het bijzonder maakt. Het was eeuwenlang een belangrijk bedevaartsoord voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostella.

De Gaume is een vrij kleine streek. De sfeer is er anders dan in de eerder robuuste Ardennen met zijn typisch grijze gevelstenen en steile rotswanden. In de Gaume zie je een eigen bouwstijl met kalkzandsteen die soms bepleisterd is. De regio, en zeker Torgny, wordt soms wel eens de kleine Provence genoemd, ook al omdat het landschap er meer open en glooiend is. Sowieso leunt de regio nauw aan bij Frankrijk. Hun dialect is ‘Gaums’, Frans met enkele specifieke accenten. Daar gaan ze prat op, zeg nooit dat het Waals is. De dorpen tellen vaak maar een handvol straten en een kerk. Opvallend is dat de huizen tegen elkaar leunen, het zijn straatdorpen.

Totem

Virton is de hoofdstad van de Gaume. Er is het kleine centrum waar je verschillende handelszaken vindt. Ook enkele omringende gehuchten zoals Titigny en Etalle maken er deel van uit. Opvallend is de totem bij het Maison du Tourisme. Het is een cadeautje van Canadezen. Halfweg vorige eeuw waren ze gekazerneerd in Marville, net over de grens. Er woonden ook Canadese families in Virton. Die voelden zich zo welkom dat ze een authentieke totem aan het stadje schonken. Ook opmerkelijk is de Rue des Tanneries, een smal straatje langs de Ton. De naam doet vermoeden dat hier vroeger een leerlooi-

Foto: Association touristique du Luxembourg belge Foto: Association touristique du Luxembourg belge

erij was. In het Musée Gaumais kom je alles te weten over de regio en het rijke verleden. Er waren bijvoorbeeld heel wat ambachtslui. Het oude centrum heeft hellende straatjes en pittoreske gevels, het is leuk om hier wat rond te slenteren.

Wandelschoenen

De fraaie bosrijke omgeving nodigt uit om op verkenning te gaan. We starten in de Vallée de Rabais. Het kronkelend riviertje mondt uit in twee vijvers. Er is lichte mist, maar de zon doet haar best om alles op te klaren. Het bos krijgt daardoor een ietwat geheimzinnige sfeer. Ook maretakken, die vroeger magische eigenschappen werden toegekend, zijn volop aanwezig. In de regio kan je vooral in de zomermaanden ook een rijkdom aan vlinders spotten, zoals de Keizersmantel die zowel horizontaal als verticaal vliegt. Er is de Veldparelmoervlinder. Beide soorten zijn in Vlaanderen amper nog te vinden.

Verbeelding

We komen aan het Sentier des Songes, het Dromenpad. Het is ongeveer 1 kilometer lang, je wandelt langs het water en ziet onderweg kunstwerken in hout, zoals een kabouter en een slak. Het is ideaal voor kinderen. De kunstenaars lieten zich inspireren door het sprookjesachtige van de omgeving en de

gedempte geluiden. Ze voelen zich dromenvangers die zich laten betoveren door de omgeving. Langs het pad staan zitbanken om rustig te genieten van het groen. Eiken, beuken, sparren… ze zijn de thuishaven van herten, reeën en everzwijnen, maar die laten zich nu niet zien.

Een legende hoort er ook bij. Op het einde van het Dromenpad komen we bij een gîte: ‘Repaire des Zigomars’. Het is het ‘hol’ van de Zigomars, plaaggeesten of zijn het elfjes? Hoe dan ook wonen ze in het bos om feeën te beschermen. Elk jaar op 1 mei is er een feest, je kan er erwtensoep eten en proeven van het drankje Zigomar dat gemaakt wordt van cider en Lievevrouwbedstro, een

HET GOEDE LEVEN

De Gaume heeft enkele heel goede restaurants, zoals het gastronomische La Grappe D’Or in Torgny. Daar wordt graag gewerkt met streekproducten. Maar ook elders kan je streekgerechten proeven of ze in een speciaalzaak terugvinden.

Le Zoup is een fris aperitiefdrankje dat ambachtelijk gemaakt wordt met lokale producten zoals Maitrank, appelsap, een distillaat van aardappelen en honing.

Gengoulf: een amberkleurig bier, gebrouwen in Villers-devant-Orval.

Zwarte bloedworst, typisch voor de streek van Florenville. Bevat varkensbloed, maar ook stukjes varkensvlees en uien. Wordt warm en koud gegeten.

Vleespastei uit de Gaume of pâté gaumais: stukjes varkensvlees worden 48 uur gemarineerd in witte wijn, azijn en kruiden. Het mengsel wordt op brooddeeg gelegd en ook weer bedekt met brooddeeg. Zo gaat het de oven in.

Touffaye: een stoofpot van spek, varkensvlees, uien, aardappelen en eventueel worstjes. Wordt vaak met andijvie of molsla opgediend.

Foto: Association touristique du Luxembourg belge Foto: Association touristique du Luxembourg belge

kruidachtige plant die in het bos groeit. We passeren een eind verder Trou des Fées, een grot waar feeën woonden. Het is het eindpunt van een wandeling, ook op kindermaat met doe-opdrachten. De ‘trou’ is een rots met verschillende holten die door natuurlijke erosie zijn ontstaan.

Meerdaagse trajecten

Het leuke aan wandelen in de Gaume is dat alles goed is aangeduid en je zelf lussen kan maken door trajecten te combineren. Een topografische kaart is best wel handig, die kan je bij het Maison du Tourisme aanvragen. We volgen een stukje van de route Gaume Buissonnière. Die is in totaal 225 km lang en loopt vooral langs bospaden en landwegels. Sommige stukken zijn verhard, ideaal voor fietsers dus. De tocht brengt je ook in de Ardennen en in Frankrijk. Er is dus heel wat variatie. De route Gaume Buissonière kruist af en toe de Transgaumaise, ook een meerdaags traject van 140 km dat doorheen de Gaume loopt en is opgedeeld in zes etappes. Deze lus begint en eindigt in Rabais, Virton.

15
Tel. 015 33 73 33 • info@ve-advocaten.be • Karabiniersstraat 15, 3191 Schiplaken Advocaten www.ve-advocaten.be
Foto: Association touristique du Luxembourg belge

Martine Verellen

NADESCHA TURLINCKX EEN SPRAAKWATERVAL. WHAT YOU SEE IS WHAT YOU GET. ENERGIE VOOR 10. DAT IS MARTINE VERELLEN. MARTINE KAN JE

101 ANEKDOTES VERTELLEN OVER ZIEKENHUIS GEEL DE AFGELOPEN 30

JAAR. ZE STAMPTE VERSCHILLENDE DIENSTEN UIT DE GROND EN STOND

AAN DE WIEG VAN MAAR LIEFST DRIE VERNIEUWENDE PROJECTEN. ZELF

OMSCHRIJFT ZE ZICHZELF ALS INNOVATIEF EN IS ZE EEN GROOT VOORSTANDER VAN SAMENWERKEN. DAT BLIJKT OOK UIT HAAR DADEN.

Trotse mama van Loes (28 jaar), Lore (26 jaar) en Lennert (25 jaar). Plusmama van Louis (24 jaar), Jules (22 jaar) en Charlotte (19), moetie van Sepp

Gescheiden / Partner van Jan

Woont in Geel

Diensthoofd Patiëntenbegeleiding

Martine, hoe ziet jouw werkdag eruit?

“Mijn dag ziet er nooit hetzelfde uit, maar ik ben een chaoot dus ik voel me daar goed bij! Ik sta in voor acute zorg en daarbij moet je je nu eenmaal snel kunnen aanpassen. Maar ik zeg het je: dat is op mijn lijf geschreven. Ik kan nergens meer mezelf zijn dan op mijn werk. Zalig.

Samen met mijn collega’s van Sociale dienst, dienst Zingeving, PST en de psychologen proberen we elke dag de patiënt psycho-sociaal te begeleiden. Daarvoor moeten we vooral naar de context kijken van de patiënt: hoe is zijn privéleven en welke impact daarop hebben de beslissingen die genomen worden in het ziekenhuis? We moeten erg flexibel werken, want vaak zijn de patiënten maar twee dagen in huis door de verkorte opnameduur.

De sociale dienst die ik mee uitbouwde en waarvan ik nog altijd deel uitmaak, bestaat uit 9 sociaal werkers. Ieder heeft zijn expertise, maar we zorgen voor een permanent zorgsysteem omdat we ook elkaars gesprekken en thema’s opvolgen als er iemand afwezig is. Ik ben heel trots en dankbaar om deel uit te maken van dit fantastisch team. Toen ze me vroegen waarom ik diensthoofd wilde worden, zei ik: ‘Ik wil onze expertise zichtbaar maken. Wij zijn een belangrijke speler in de totale zorg van de patiënt!’.

Verder sta ik in voor het ontslag van patiënten en ben ik oncocoach van de psychosociale dienst dus ik zetel ook in het MOC (Multidisciplinair oncologisch consult). Daarnaast ben ik zelf nog actief als sociaal werker op de dienst Spoedgevallen voor acute zorg, van borstkliniek Zuiderkempen, oncologisch daghospitaal en dienst heelkunde. Verder ben ik ook zeer betrokken bij ons transmuraal zorgpad Verslavingszorg. Dat is één van mijn stokpaardjes.”

Jij werkt hier 30 jaar. Hoe zag je het ziekenhuis veranderen?

“Er is veel veranderd. Het begint al met de twee campussen die samen één werden. Ik werkte graag op de O-campus (waar nu het WZC Zusterhof gelegen is). Ten tweede had ik vroeger meer tijd om patiënten te begeleiden. Soms wel twee weken. Verder was er geen vraag naar rusthuisverplaatsing zoals nu, dat heeft te maken met de vergrijzing. Daarnaast was de oncologische zorg heel beperkt. Het oncologisch zorgtraject bestond nog niet. Samen met dokter Altintas, dokter Geboers, dokter Huizing en andere artsen die open-minded waren, stond ik aan de wieg van dit soort multidisciplinair werken. Weet je, dat bestond eigenlijk altijd al: verpleegsters werkten al samen met andere diensten, maar voor artsen was dat onbekend. Die kenden dat niet: hun plan met anderen delen vooraleer ze het toepassen. Naast het MOC (Multidisciplinair oncologisch consult) ontwikkelde ik in de afgelopen 30 jaar nog twee grote projecten: het thema doodgeborenen heb ik helemaal mee uitgebouwd en ik stond ook aan de wieg van het transmuraal project verslavingszorg.”

Met dat laatste won je zelfs de spreekwoordelijke zilveren medaille, samen met dr. Viaene en jullie team?

“Ja da’s iets eh! Verslavingszorg betekent dat we samenwerken met de nulde-, de eerste- en de tweedelijnszorg. Dit is belangrijk om de kwetsbare mensen zo compleet mogelijk te verzorgen. Het project Verslavingszorg wijst patiënten

Medewerker in de kijker

met een verslavingsproblematiek de weg naar gepaste zorg en hulp. Het zijn ervaringsdragers die hen bijstaan. Mensen die hetzelfde meemaakten. Gelijkgestemden. Dit zorgpad wordt nu ook gebruikt al voorbeeld. “

Is er een anekdote uit jouw carrière die je met ons wil delen?

“Najaar 1992. Mijn moeder zag de vacature in de Gazet van Geel. Ik solliciteerde en had oorspronkelijk de job niet. Op mijn trouwdag, een half jaar later, lag ik in bad en bereidde me mentaal voor op de dag. In de hal hoor ik gerinkel waarna mijn vader mooi Nederlands probeert te praten. Het was Marcel Geboers, de toenmalige personeelsverantwoordelijke, aan de lijn. Of ik mijn contract vandaag wou komen tekenen?

‘Vandaag? Sorry Marcel, maar ik lig in bad en maak me klaar voor mijn trouwdag.’ “Dat was het begin van mijn carrière hier.”

Waarom koos je voor deze job? Vanwaar de passie?

“Ik besloot de sociale verpleegkundige richting uit gaan omdat er in mijn stage-evaluatie tel-

kens naar voor kwam dat ik teveel sprak met de patiënten. Ik verspeelde daardoor tijd om praktische andere zorgen toe te dienen volgens mijn stagebegeleiders. Ik had echter veel meer interesse in de context van onze patiënten en hun leefomstandigheden. Ik ben dan overgestapt naar de sociale richting om me meer te verdiepen in de zorg voor kwetsbare mensen in hun nazorg en hun psycho-sociaal welzijn. Vanuit mijn persoonlijke ervaring, wilde ik ook iets betekenen voor de zieke medemens buiten het organische.

Een steun zijn en zorg bieden op psycho-sociaal vlak. De vertaling van al de rare woorden uit de medische wereld naar een mensentaal. De mensen rondom de zieken en kwetsbaren bijstaan, ... dat alles spreekt me zo aan. “

KEN JIJ OOK EEN BIJZONDER MEDEWERKER?

Laat het ons weten via communicatie@ziekenhuisgeel.be

Nieuwe artsen

Al onze nieuwe artsen stellen zich voor op bit.ly/youtube-ziekenhuisgeel. Volg ons YouTube-kanaal en blijf op de hoogte van onze nieuwste filmpjes! Er komen er regelmatig bij.

Dr. Ruben Schreurs Anesthesie Dr. Frédéric Guffens Radiologie Dr. Laure Baisier Neurologie Dr. Laurenz De Donder Anesthesie

HELEMAAL JIJ OOK MET XTRA HAAR

Je haar verliezen heeft een impact op je leven. Wij bieden je graag een oplossing. Op jouw ritme, op jouw maat. En helemaal jij.

Samen gaan we op zoek naar wat voor jou veilig, fijn en comfortabel voelt. Dat kan een pruik zijn die zo natuurlijk oogt als je eigen haar. Of een haaraanvulling die je haar voller of kale plekken onzichtbaar maakt. Altijd werken we ze tot in de

puntjes af in ons eigen atelier. Of we creëren ze volledig op maat met onze eigen innovatieve techniek Fillmaze. En jou geven we graag alle tijd, aandacht en discretie. Wees welkom. Bij ons team van ervaren haarspecialisten. En bij jezelf.

X TRA HAIR

286 - 2820 Bonheiden - 0492 73 93 44
Mechelsesteenweg
haaraanvullingen
info@mattiss.be - www.xtrahairbymattiss.be - pruiken en

Voetbalclub KVC Westerlo steunt Dimpnafonds

HILDE PAUWELS KVC WESTERLO SCHONK VORIG JAAR MAAR

LIEFST 12.000 EURO AAN DIMPNAFONDS VOOR HET VER-

DER REALISEREN VAN DE REVALIDATIETUIN. TWEE MAANDEN EERDER HAD DE VOETBALCLUB AL 10.000 EURO

GESCHONKEN VOOR DE STRIJD TEGEN CORONA. EN OOK

NU LOOPT DE CLUB WARM VOOR PLANEET GOUDGEEL, ONS NIEUWE KINDERZIEKENHUIS. “EEN SOCIALE DIMEN-

SIE IS BELANGRIJK VOOR KVC WESTERLO. OOK ONS FAMILIAAL KARAKTER EN REGIONALE VERANKERING ZIJN

CRUCIAAL”, VERTELT CEO WIM VANHOVE.

“We nemen ook een maatschappelijke rol op”

PETJE AF VOOR ZORGSECTOR

In 2020 deed KVC Westerlo een gulle gift aan Dimpnafonds voor de strijd tegen corona. CEO Wim Vanhove: “Ik heb heel veel bewondering voor het personeel van de zorgsector dat het tijdens de coronaperiode zwaar te verduren kreeg. Hoe je een gezondheidscrisis van die omvang doorkomt, hangt in grote mate af van de personeelsbezetting in een land. Je kan prachtige toestellen hebben, maar je hebt ook voldoende gekwalificeerde medewerkers nodig die ermee kunnen werken. Ze moeten er tijdens crisissen ook staan en het volhouden. Mij zal bijblijven in welke moeilijke omstandigheden ze bleven doorgaan. In de voetbalsector werd ook wel eens gemord over de coronamaatregelen, maar als je dan ziet hoe de zorgsector zich daar doorheen worstelde, kan je daar alleen maar veel bewondering voor hebben.”

De revalidatietuin van Ziekenhuis Geel is een grote meerwaarde. Voor patiënten die soms een lange tijd opgenomen worden en een zwaar revalidatietraject ondergaan, is het fantastisch om af en toe van de buitenlucht te kunnen genieten. De tuin is zo uitgekiend dat het ook een oefenterrein is. Patiënten kunnen er wennen aan verschillende types ondergrond, trappen en hellingen. Er is ook een sportveldje. KVC Westerlo deed een gulle gift zodat het ziekenhuis ook trainingsmateriaal kan aankopen. CEO Wim Vanhove: “We vinden het een uitstekend project. We maakten het ook al mee dat een speler na een blessure moet revalideren. De ervaring leert dat dit een lang en zwaar traject kan zijn. De afwisseling met het oefenen in de openlucht is dan heel welkom.”

Sociale dimensie

KVC Westerlo hecht veel belang aan een sociale dimensie: voetbal is niet alleen sport, maar heeft ook een maatschappelijke rol. “We ondersteunen meerdere projecten. Ook de Pro League stimuleert dat, het komt dus terug in elke club. Zelf gaan wij op zoek naar streekgebonden initiatieven op onze maat, zoals die van Ziekenhuis Geel. We bieden steun op verschillende manieren. Het kan financieel zijn, maar bijvoorbeeld ook de aanwezigheid van spelers kan helpen.”

Lokaal en familiaal

KVC Westerlo vindt een lokale verankering belangrijk. “We hechten veel belang aan

21

onze identiteit. Dat zorgt voor een sterke band met onze supporters. Je kan als club wel een uitstekend elftal hebben, maar een regionale aanwezigheid vinden we ook cruciaal. Het begint bij de jeugd. Bij hen gaat het vooral om de combinatie van school en ontspanning. We streven naar veel spelplezier, kwaliteit en een goede opvang en begeleiding.”

“We profileren ons ook als een familieclub: in het stadion vind je veel familie en vrienden. Als er een goede onderlinge band is, zorgt dat voor een fijne sfeer. We zijn niet de club die elk jaar alleen maar zoveel mogelijk bekers wil behalen, hoewel het fijn is dat het vorig jaar wel lukte.”

Afgelopen zomer bracht de A-kern van KVC Westerlo een bezoek aan de kinderafdeling van Ziekenhuis Geel. Dit bezoek was het startschot van een mooie, duurzame samenwerking tussen KVC Westerlo en het ziekenhuis. De voetbalclub zet namelijk mee hun schouders onder het nieuwe kinderziekenhuis Planeet Goudgeel.

Ziekenhuis Geel steunen? Dat kan!

MET JOUW STEUN KUNNEN WE EXTRA MEERWAARDE CREËREN VOOR MENSEN

IN NOOD, VAN JONG TOT OUD. ZO HELP JE ELKE PATIËNT TERUG OP DE BEEN, LETTERLIJK ÉN FIGUURLIJK. CONTAC-

TEER ANN VAN HULLE, VERANTWOORDELIJKE VOOR GIFTEN EN FILANTROPIE, VOOR MEER INFORMATIE:

ann.vanhulle@ziekenhuisgeel.be

Doe jij een gift?

Doe nu een gift online via www.dimpnafonds.be. Of schrijf je gift over op rekeningnummer BE53 0689 0926 1253 van Dimpnafonds vzw, hét goede doel van ons ziekenhuis. Voor een gift van 40 euro en meer krijg je een fiscaal attest. Je krijgt dan 45% van je gift terug via de belastingen. Zo betaal je voor een gift van 40 euro in werkelijkheid maar 22 euro!

Planeet Goudgeel

Met jouw steun bouwen we een nieuw kinderziekenhuis: Planeet Goudgeel. Een avontuurlijke plek met grappige figuurtjes zoals de vrolijke Cheese en pechvogel Teo. Deze nieuwe belevingswereld op maat van kinderen neemt hun angsten weg en geeft hen een speelse en herkenbare omgeving. Waarin ze kind kunnen zijn en hun ziekte en pijn even kunnen vergeten. Dat is niet alleen goed voor de gezondheid van het kind, maar ook voor de ouders en de zorgverleners.

22 N˚4 | 2023
Samenwerking KVC Westerlo en Ziekenhuis Geel
- 014 57 73 32

Ontdek de heerlijk veggie- en vegankeuken

HILDE PAUWELS VEGGIE EN VEGAN ZIJN IN DE KEUKEN GOED INGEBURGERD. AAN LEKKERE INGREDIËNTEN IS ER GEEN GEBREK. OOK WIE

WEL NOG VLEES EET, SCHAKELT MEER EN MEER OVER OP PLANTAARDIGE PRODUCTEN. DOOR HET GROTE AANBOD KAN JE HEEL GEVARIEERD ETEN EN HET MILIEU VAART ER WEL BIJ.

Het is een trend: we eten minder vlees of we laten het helemaal achterwege. Enkele decennia geleden was je nog een buitenbeentje als je aangaf vegetariër te zijn, nu is het een evolutie die zich steeds nadrukkelijker doorzet. Er zijn steeds meer louter vegetarische restaurants, maar ook in andere horecazaken vind je vegetarische gerechten op de kaart. Er komen heel wat kookboeken uit en online vind je veel verleidelijke, kleurrijke recepten. De keuze aan ingrediënten wordt steeds groter, waardoor het veel gemakkelijker wordt vlees of vis achterwege te laten. Het idee dat we bij zware inspanningen niet zonder vlees kunnen, is achterhaald. De legendarische sprinter en verspringer Carl Lewis werd in 1990 vegetariër, daarna veganist. Hij liep een jaar later op de wereldkampioenschappen van 1991 een wereldrecord op de 100 meter en gaf aan dat dit deels te danken was aan zijn veganistisch voedingspatroon. Ook tennisster Martina Navratilova liet zien dat vlees geen must is bij topsport.

Milieuwinst

Vegetariërs eten geen gedode dieren, dus geen vlees, vis of week- en schaaldieren. Veganisten gaan nog een stapje verder. Zij mijden ook alle van dieren afgeleide producten, zoals eieren en kaas. Flexitariërs beperken hun vleesconsumptie tot enkele dagen per week. Er zijn verschillende motieven om over te stappen naar vegan of veggie. We zijn kritischer geworden over onze voeding en onze levensstijl verandert. Sommigen zetten de stap om gezondheidsredenen, anderen zijn gekant tegen de grootschaligheid van de vleesindustrie en wijzen op het dierenwelzijn. Ook het milieu is een belangrijke factor. De veehouderij zorgt wereldwijd voor 14,5 procent van de uitstoot van broeikasgassen, aldus de organisatie FAO van de Verenigde Naties. Er wordt ook veel bos gekapt om veevoeder te telen. De veeteelt heeft bovendien een hoog waterverbruik. Met de huidige klimaatcrisis is dat geen goede zaak. Plantaardige producten die in de omgeving geteeld worden, zijn een duurzaam alternatief.

24 N˚4 | 2023
24 N˚4 | 2023

Allergie: glutenvrij, sojavrij en suikervrij

Wok met pindasaus (recept EVA vzw)

Ingrediënten voor 4 personen: 3 wortelen • 1/2 bloemkool • 200 g prinsessenbonen • 300 g spitskool • 1 ajuin • 3 el kokosolie •

3 el pindakaas • 2 el kerriepoeder • zout • 400 g rijst

1 Schil de wortelen. Snijd de wortelen in reepjes en de bloemkool in schijfjes. Snijd de spitskool fijn. Pel en snipper de ui.

2 Breek de boontjes doormidden. Breng water aan de kook, voeg de boontjes toe en kook ze beetgaar. Giet ze af.

3 Verwarm ondertussen 2 eetlepels kokosvet in de wok, voeg de wortelen toe en roerbak ze tot ze bijna beetgaar zijn. Voeg de bloemkool toe en roerbak ze mee. Voeg 5 minuten later ook de spitskool toe.

4 Verwarm intussen 2 dl water, los de pindakaas erin op en voeg het kerriepoeder toe.

5 Verhit de rest van het kokosvet in een andere pan en bak de ui flink aan. Voeg de gare boontjes bij de gewokte groenten, kruid af met zout en giet de pindasaus over de groenten. Strooi de gebakken ui over het gerecht en serveer met rijst.

Bron: Veggie voor starters

Evenwichtig

Een evenwichtig voedingspatroon is essentieel. Hierover kan je advies vragen aan de huisarts of een erkend diëtist. Zeker als je zwanger bent of met een medisch probleem kampt, is dat aangewezen. Sowieso volstaat het niet om vlees of vis zomaar te bannen, bepaalde voedingsstoffen zoals eiwitten of vitamine B12 moet je elders halen. Je schakelt best niet al te drastisch over naar een ander voedingspatroon, je kan het geleidelijk opbouwen. Je hoeft ook niet per se helemaal anders te koken. Lasagne zonder gehakt kan perfect, het is heel lekker en zo krijg je kinderen mee. Er zijn bijvoorbeeld ook plantaardige burgers en worst te verkrijgen met de structuur van vlees, zo heb je de ‘bite and feel’.

Voorraadkast

Je voorraadkast zal er wellicht enigszins anders uitzien. Alle ingrediënten zijn natuurlijk ook prima voor wie graag vlees eet. Groenten en fruit zijn een must, daar bestaat geen twijfel over. Peulvruchten horen er ook bij,

denk aan kikkererwten en linzen. Ook noten, zaden en pitten mogen niet ontbreken. Volkoren graanproducten verdienen de voorkeur. Voor op de boterham zijn er verschillende spreads op basis van groenten of notenpasta’s. Goede vleesvervangers zijn onder meer tofu en tempeh, iets minder gekend. Tofu heeft soja als basis en is vrij zacht van textuur. Je kan er alle kanten mee uit: bakken, frituren, verwerken in salades of sauzen. De smaak is neutraal, dus je kan naar eigen wens kruiden. Ook tempeh heeft soja als basis, maar heeft door een andere bereidingswijze een stevigere structuur. Ook met tempeh kan je veel kanten op, zoals bakken in de pan, verwerken in soep of in een stamppot. Vooraf goed marineren is aan te raden om er meer smaak aan te geven.

Trends

Meer en meer zijn er in de winkelrekken zeegroenten te vinden, ze hebben een bijzondere zilte smaak. Zeewier en algen worden door topchef Seppe Nobels dé groente van de toekomst genoemd. Ook lamsoor en zeesla zijn heel lekker. Je kan er heel veel mee doen: in een omelet, in een pasta met vis, in een salade. Neri De Meester lanceerde Omage, een veganistisch alternatief voor camembert. Ze heeft verschillende variëteiten, gebaseerd op cashewnoten, brazielnoten, pompoenpitten en cashewnoten met gerookte paprika. Het is een goede oplossing voor wie geen dierlijke producten zoals zuivel of kaas op het menu wil. Het is sowieso een aanrader voor wie een origineel alternatief wil.

Gele spliterwten

Ook voor melk zijn er verschillende alternatieven. Sommige dranken worden gemaakt op basis van soja, haver, rijst of kokos. Ze mogen geen melk genoemd worden omdat deze benaming voorbehouden is aan melk van dieren. Sinds kort is er een variant met erwten als ingrediënt. De Belgische onderne-

LEKKER GEZOND’. HET MAKKELIJKE

FAMILIEKOOKBOEK

Ellemieke Vermolen bracht onlangs dit geweldige boek uit. Je vindt er recepten om kinderen gezond te leren eten, dus met veel groenten. Niet alle gerechten zijn vegetarisch of veganistisch, maar het boek biedt heel wat inspiratie voor gezonde ontbijten en maaltijden. Het is ook een prima boek voor ouders die druk in de weer zijn met werken, het zijn recepten die niet veel tijd vergen. Kosmos Uitgevers, 25,29 euro. www.evavzw.be

26 N˚4 | 2023
Omage is an homage to fromage, but we make it plant based. www.omage.be

mers Arnaud Muylaert en Louis Curtil lanceerden onlangs Tiptoh op basis van gele spliterwten. Dat betekent allerminst dat de drank een geel kleurtje heeft. Tiptoh smaakt zoals de klassieke koemelk. Er zijn momenteel drie varianten. De ‘Original’ en ‘Unsweetened’ zijn neutraal van smaak, met een licht melkachtig aroma. Je kan ze voor alles gebruiken waarvoor je anders melk zou gebruiken: in koffie, in sauzen, voor pannenkoeken et cetera. Er is ook de ‘Chocolate’ die echt wel naar chocolademelk smaakt. “Met Nutri-Score A zit de voedingswaarde heel goed. Tiptoh lost bovendien een probleem op dat andere plantaardige drinks en koemelk nog niet konden oplossen. Het is vrij van alle grote allergenen en stoffen die intolerantie veroorzaken, zoals gluten, soja, noten, koeieneiwit en lactose. Nog een voordeel: erwten vergen veel minder water om te verbouwen en we halen ze uit Europa”, aldus het duo. Als het van hen afhangt, eten we binnenkort yoghurt en ijsjes gemaakt van gele spliterwten.

Allergie: suikervrij

Groenteragout met seitan (recept EVA vzw)

Ingrediënten voor 4 personen: 1 ajuin • 400 g wortelen • 1 prei, het groen ervan • 2 teentjes knoflook • 4 stukjes gedroogd eekhoorntjesbrood • 1 dl witte wijn • 2 laurierblaadjes • 200 g sjalotten • 250 g champignons • 150 g seitan • 1 snee brood • 12 gedroogde pruimen • olijfolie • 1 tl tijm • 1 el sojasaus • 1 tl mosterd • peterselie • peper en zout

1 Maak eerst de groentebouillon.

2 Pel de ui. Snijd de ui, 1 wortel en de prei in grote stukken. Pel en plet de knoflook.

3 Giet 1 l water in een kookpot en voeg de groenten, de knoflook, het eekhoorntjesbrood, de witte wijn, laurier, peper en zout toe. Laat de bouillon minstens 15 minuten koken. Zeef de bouillon.

4 Pel de sjalotjes en snijd de grote in 6 en de kleine in 4 stukken. Snijd de wortels in de lengte door en snijd ze vervolgens in schuine stukken. Snijd de champignons in 4 stukken. Snijd de seitan in dobbelstenen en het brood in stukjes. Ontpit de pruimen en snijd ze in 4 stukken.

5 Verwarm wat olijfolie en stoof de sjalot glazig op een zacht vuur. Voeg de wortels en tijm toe en zet het deksel op de pan. Laat de wortel stoven tot hij beetgaar is.

6 Voeg de champignons toe en laat ze 5 minuten meestoven met het deksel op de pan.

7 Voeg nu de seitan, de pruimen, het brood, de sojasaus en de mosterd toe en overgiet alles met de groentebouillon. Kruid met peper en zout en laat alles nog 5 minuten rustig doorstoven. Voeg eventueel nog wat groentebouillon toe.

8 Hak de peterselie fijn en bestrooi de ragout met de peterselie.

27
Bron: Veggie voor starters Ontdek recepten met de Tiptoh producten op www.tiptoh.eu

Allergie: sojavrij en suikervrij

VAN PIONIERS NAAR PROFESSIONALS.

Ingrediënten voor 4 personen: 250 g verse lasagnevellen • 2 gele paprika’s • 2 rode paprika’s • 2 aubergines • 350 g verse spinazie • 1 venkel • 1 portie saffraan • 1 ajuin • 1 teentje knoflook • 75 g pijnboompitten • 1 tl Provençaalse kruiden • olijfolie • peper en zout

1 Snijd de gele paprika’s en de venkel in kleine stukjes, stoof ze vijf minuten in wat olie en voeg dan water toe zodat de groenten net onderstaan. Kruid met saffraan, peper en zout en laat alles goed doorkoken tot de groenten zeer gaar zijn. Mix dit alles zodat je een consistente gele saus krijgt.

2 Kook de lasagnevellen in gezouten water en verwarm de oven voor op 180 °C.

3 Pel en snipper intussen de ui en de knoflook. Snijd de rode paprika’s en de aubergines in stukjes en hak de spinazie grof. Stoof de ui glazig in wat olie en voeg de knoflook toe.

4 Doe de rode paprika en de auberginestukjes erbij. Kruid met Provençaalse kruiden, peper en zout. Voeg nog wat olie toe en bak de groenten tot ze gaar zijn.

5 Voeg de spinazie toe en bak die zeer kort even mee.

6 Neem een ovenschotel en leg afwisselend laagjes gele saus, groenten, lasagnevellen, saus, groenten, pasta enzovoort. Eindig met een laagje saus en strooi de pijnboompitjes over het gerecht.

7 Zet de lasagne 15 minuten in de oven om goed warm te worden.

EVA vzw (Ethisch Vegetarisch Alternatief) werd in 2000 opgericht door enkele enthousiaste vrijwilligers. Ze namen initiatieven zoals een V-day en schreven restaurantgidsen. Door de groeiende belangstelling konden er later betaalde medewerkers in dienst genomen worden, wat voor een nieuwe dynamiek zorgde. Bovendien evolueerde de tijdsgeest en kwam er meer interesse voor een ander voedingspatroon. Het concept van Donderdag Veggiedag raakte ingeburgerd. Momenteel is EVA vzw de tweede grootste vegetarische organisatie in Europa. Op de website kan je gratis publicaties met tips downloaden en meer dan duizend recepten vinden.

www.evavzw.be

28 N˚4 | 2023
Verse lasagne met spinazie en venkel-saffraansaus (recept EVA vzw) Bron: Donderdag veggiedag kookboek • Auteurs: Miki Duerinck en Kristin Leybaert
29 VAN COMMUNICATIE Meer weten? Ontdek onze solide marketingen communicatietools op www.crossmark.be

“Vallen is vaak te voorkomen”

ANN VAN HULLE VALLEN IS EEN VAAK VOORKOMEND PROBLEEM BIJ OUDEREN: ONGEVEER

ÉÉN DERDE VAN DE THUISWONENDE OUDEREN VALT MINSTENS ÉÉN KEER PER JAAR.

EEN DERDE DAARVAN VALT ZELFS MEERDERE KEREN. BIJ INWONERS VAN WOONZORGCENTRA LIGGEN DE CIJFERS NOG HOGER: DE HELFT VALT MINSTENS ÉÉN KEER PER JAAR. MET DE VALKLINIEK TRACHT EEN MULTIDISCIPLINAIR TEAM VAN ZIEKENHUIS

GEEL DE OORZAKEN VAN HET VALLEN TE ZOEKEN. EN WIL HET BOVENAL ADVIEZEN

GEVEN OM EEN EVENTUELE VOLGENDE VAL TE VOORKOMEN.

Vallen kan ernstige gevolgen hebben. In meer dan de helft van de valpartijen lopen mensen een letsel op. Dat kan gaan van een verstuiking of snijwonde tot ernstige letsels zoals een breuk (heup, pols, …). “Maar vallen leidt niet alleen tot lichamelijke verwondingen”, waarschuwt geriater Valérie Van Ouytsel. “Angst voor een volgende val kan leiden tot depressie, sociale isolatie, minder zelfvertrouwen en verminderde mobiliteit.” Daarom is valpreventie essentieel.

Preventieve geneeskunde

Dr. Van Ouytsel ligt aan de basis van de Valkliniek in Ziekenhuis Geel. Als ouderejaars assistent geriatrie in UZ Leuven zag ze de voordelen van deze aanpak. Bij haar start in Geel nam ze meteen het initiatief om hier ook een multidisciplinair team op poten te zetten rond deze problematiek. “In Leuven was het een super goed draaiend geheel. Op een vaste dag in de week zag het team een 10-tal patiënten. Zij deden een batterij aan testen en hieruit haalden wij een lijst van adviezen die met de patiënten besproken werden. Nadien kwamen ze nog een keer terug voor een opvolggesprek en tussendoor werden ze opgebeld over het verloop. Na dit programma stelden we vast dat er veel minder gevallen werd en dat er zo heupfracturen konden vermeden worden. Deze goede resultaten waren ook vooral mogelijk dankzij de goede wisselwerking tussen de valkliniek en andere zorgverleners. De huisartsen uit de streek en ook de orthopedisten en neurochirurgen in UZ Leuven kenden de valkliniek en stuurden patiënten naar ons. Dat missen we momenteel nog hier in Geel. Nochtans is het belangrijk om ook te focussen op deze vorm van preventieve geneeskunde.”

Persoonlijk advies tegen het vallen

De Valkliniek van Ziekenhuis Geel maakt deel uit van het geriatrisch daghospitaal. Na doorverwijzing van de huisarts kunnen patiënten hier terecht voor persoonlijk advies, met als doel om het valrisico te verminderen. Het team van de Valkliniek brengt de deskundigheid van verschillende zorgverleners samen om valincidenten te voorkomen.

Valérie Van Ouytsel: “Na een eerste consultatie vragen we de patiënten om terug te komen voor een valevaluatie. Die gaat door in ons daghospitaal en duurt een volledige dag. Een multidisciplinair team onder leiding van een geriater voert allerlei onderzoeken uit bij de patiënt. Ikzelf, als geriater, probeer bijvoorbeeld te achterhalen of er een medische oorzaak is voor de val. De verpleegkundigen checken een aantal parameters, zoals de bloeddruk liggend en staand. De kinesist evalueert de mobiliteit, spierkracht en het evenwicht van de patiënt. De ergotherapeut brengt de risicofactoren in kaart, checkt de omgevingsveiligheid en o.a. het gedrag van de patiënt. En tot slot bevraagt de sociale dienst de thuissituatie en de eventuele uitbreiding van thuishulp.”

Nadien bespreekt het team alle bevindingen en maakt het een inschatting van het valrisico. Vervolgens worden de bevindingen en adviezen met de patiënt besproken.

“Aangezien het de bedoeling is van de Valkliniek om een volgende val te voorkomen, is het belangrijk om de patiënt na een of twee maanden terug te zien. We bekijken dan samen welke adviezen en tips toegepast zijn en of dit inderdaad een positief effect heeft gehad. Want soms kan een banale ingreep, zoals het verwijderen van tapijten onder de tafel of het salon al een wereld van verschil maken.”

31

Valrisicofactoren

Een val wordt meestal veroorzaakt door een samenloop van verschillende omstandigheden. Zowel persoons- als omgevingsfactoren kunnen aan de basis liggen van een val. Het is zelden één enkele factor die de val veroorzaakt, vaak spelen meerdere factoren tegelijk een rol.

Dr. Valérie Van Ouytsel geeft graag enkele nuttige tips om vallen te voorkomen:

Blijf fit en actief

De beste remedie om niet te vallen, is aan lichaamsbeweging doen. Integreer fysieke activiteiten daarom in jouw dagelijkse leven. Ga bijvoorbeeld een half uur per dag wandelen, joggen, zwemmen of fietsen. Lijkt een half uur te lang? Begin dan met 5 tot 10 minuten per dag en bouw geleidelijk op tot 30 minuten. Je zal zien dat deze 30 minuten lichaamsbeweging ervoor zorgen dat je fysieke fitheid en uithoudingsvermogen toeneemt en je valrisico daalt.

Let op je medicijnen

Hoe meer verschillende geneesmiddelen je inneemt, hoe groter het risico om te vallen. Zeker het gebruik van slaappillen heeft een rechtstreekse impact op het valrisico.

Pas op met duizeligheid

Heb je vaak last van duizeligheid

bij het rechtstaan uit bed of uit de zetel? Dan loop je een verhoogd risico om te vallen. Die duizeligheid kan je verminderen door niet te snel recht te staan of het hoofdeinde van je bed hoger te plaatsen. Bespreek dit ook zeker met je huisarts, want bepaalde geneesmiddelen kunnen een daling van de bloeddruk veroorzaken, waardoor het risico om te vallen toeneemt.

Kies voor het juiste schoeisel

Onaangepast schoeisel kan het risico op vallen verhogen. Loop dus niet rond op kousen, ook niet antislipkousen, of blote voeten, maar kies voor goed schoeisel dat de hele voet omsluit, een stevige, platte zool met reliëf en een goede sluiting heeft. Je vermijdt best schoenen die onvast zijn, zoals teenslippers of die te groot of te klein zijn.

Gezonde voeding helpt

Gezonde voeding is belangrijk om je spieren en beenderen sterk te houden en dus het valrisico te verminderen. Zo dragen calcium, vitamine D en eiwitten bij tot een goede werking van de spieren en stevige botten. Eet dus regelmatig vis en melkproducten voor de inname van calcium en vitamine D. En kies voor eiwitrijke etenswaren zoals kipfilet, spinazie en volkorenproducten.

WANDEL EENS DOOR ONZE REVALIDATIETUIN

Wist je dat achter het revalidatiecentrum een tuin ligt die voor iedereen toegankelijk is? Deze revalidatietuin bevat verschillende hindernissen uit het dagelijkse leven zodat onze revalidatiepatiënten optimaal kunnen herstellen. Zo is er bijvoorbeeld een parcours van trappen, hellingen en verschillende ondergronden. Maar het is ook een oase van rust als je even wil uitrusten op een bank. De tuin is mogelijk gemaakt dankzij de steun van Spronken Orthopedie en vele andere schenkers aan Dimpnafonds.

Wandel gerust eens door onze revalidatietuin en vervolg je weg door de mooie herdenkingstuin pal ernaast. Zo blijf je fit en actief en verlaag je je valrisico.

32 N˚4 | 2023
Solliciteer op ziekenhuisgeel.be COLLEGA’S GEZOCHT!
34 N˚4 | 2023
“Ze nemen hier echt de tijd om me te helpen”

NADESCHA TURLINCKX JOS DAEMS (89) IS BEKEND MET DE VALKLINIEK VAN

ZIEKENHUIS GEEL SINDS HIJ EEN AANTAL JAREN GELEDEN VAKER

VIEL DOOR DUIZELIGHEID. SAMEN MET HET TEAM VAN DE VALKLINIEK WERD GEKEKEN NAAR MOGELIJKE OPLOSSINGEN EN WERD ONDER ANDERE ZIJN MEDICATIE AANGEPAST OM ÉÉN VAN DE OORZAKEN VAN DE VALPARTIJEN AAN TE PAKKEN. WE SPRAKEN EROVER MET DE KRANIGE MAN. “ZE NEMEN HIER ECHT DE TIJD OM ME TE HELPEN”, KLINKT HET.

Hoe ben je bij onze Valkliniek terechtgekomen?

“Ik kreeg een aantal jaar geleden heel veel last van duizeligheid waardoor ik regelmatig viel. Zeker ook omdat ik het voelde aankomen, zijn we terecht gekomen bij de valkliniek.”

Heb je na het onderzoek nuttige tips gekregen of heb je in je woning iets aangepast?

“Ik heb zeker nuttige tips gekregen. De medicatie werd herbekeken en ik draag sindsdien ook steunkousen. Wanneer ik zit, probeer ik nu rustig recht te staan. Ik gebruik ook een rollator. In mijn woning heb ik de matten weggedaan en we plaatsten een inloopdouche waar vroeger het bad was.”

Ben je nog gevallen sindsdien?

“Jammer genoeg wel. Toen mijn vrouw een half jaar geleden in het bos gevallen is en ik hulp wilde bieden, ben ik toch opnieuw gevallen. Hierbij heb ik een nekfractuur opgelopen. Ik ben voorover op de grond gevallen, omdat ik te snel wilde zijn om hulp te halen. Ik voelde die val op dat moment niet aankomen.”

Heeft die val je leven beïnvloedt?

“Toch wel, ja. Ik draag nu 5 maanden een metalen neksteun. Dit beperkt mij in heel veel zaken. Door mijn leeftijd geneest de breuk niet goed. Een operatie is ook niet zonder risico en geeft geen garantie op herstel. Ondertussen mag ik de metalen steun vervangen door een zachtere halskraag, wat toch voor meer comfort en bewegingsvrijheid zorgt.”

Wat doe je om de kans op vallen te verkleinen?

“Ik probeer zeer voorzichtig te zijn en alle tips toe te passen die ze mij in de Valkliniek gegeven hebben. Ik gebruik nu ook steeds mijn rollator, ook voor korte verplaatsingen.”

Ben je tevreden over de werking van onze Valkliniek?

“Zeer zeker wel. Ik ben heel tevreden, want ik ben hier altijd goed geholpen en men neemt ook echt de tijd voor de patiënten. De tips die gegeven worden, hebben me ook echt geholpen ondanks dat ik opnieuw gevallen ben.”

35

Onze boeken top 4

De draaischijf

Auteur: Tom Lanoye | Uitgever: Prometheus (25,99 euro)

Oorlog kan levens overhoop gooien. In dit boek van Tom Lanoye maken we kennis met Alex Desmedt, een fervente toneelliefhebber die het vlak voor de Tweede Wereldoorlog tot directeur van een Antwerps stadstheater schopt. Hij kent veel successen, onder meer dankzij zijn vrouw, actrice Lea Liebermann. Tijdens de oorlog kan ze nauwelijks nog werken, wat haar frustreert. Zijn broer Rik Desmedt is componist en kiest voor collaboratie. Het leidt tot scherpe confrontaties.

Het lijkt wel een feestje

Auteur: Stijn De Paepe en Puck Koper | Uitgever: Lannoo (25,99 euro)

In dit boek staan 150 versjes voor kinderen. De onderwerpen zijn soms heel realistisch, soms heel fantasierijk. Dieren, familie, slapen, reuzen… passeren de revue. Het is leuk om ze voor te lezen. Sommige gedichten zijn vrij kort, wat ideaal is voor beginnende lezertjes. Auteur is Stijn De Paepe die jarenlang huisdichter van De Morgen was. De fraaie illustraties zijn van Puck Koper.

Daar waar de rivierkreeften zingen

Auteur: Delia Owens | Uitgever: The House of Books (17,50 euro)

Auteur Delia Owens schreef eerder al over haar leven als biologe in Afrika. Ook werkte ze voor National Geographic. Het verhaal in dit boek gaat over Kya Clark die in haar eentje opgroeit in het moeras van Barkley Cove in North Carolina. Ze ruilt vis en groenten uit haar moestuin voor andere levensmiddelen. Op een dag komt ze in aanraking met twee kerels uit de stad. Een van hen wordt dood gevonden, de verdenking valt op Kya. In de VS is het een bestseller.

Hemelrijk

Auteur: Chris De Stoop | Uitgever: De Bezige Bij (21,99 euro)

Een zorgcentrum in de Kempen wordt zwaar door corona getroffen na het bezoek van een Sinterklaas. De man krijgt het etiket ‘superverspreider’. Chris De Stoop vertelt het waargebeurde verhaal op een indringende manier. Hij staat ook stil bij wat de Sinterklaas ervaarde. Hij wou voor een positieve noot zorgen, maar bracht onheil. Ook andere woonzorgcentra werden zwaar door corona getroffen.

36 N˚1 | 2019
3 4 2 1

DADEN VAN KLEINE GOEDHEID

JE SPRAK OVER WIE EN WAT JE NIET MEER HAD OVER JE TWIJFEL OF JE NOG IETS OF IEMAND HAD.

JE WOORDEN WAREN ÉÉN LANG REFREIN VAN VERLIES.

IK WIST GEEN RAAD, GEEN OPLOSSING.

IK DACHT BIJ MEZELF: IK LAAT HEM NIET VALLEN.

IK KWAM TERUG AAN JE BED.

JE KEEK ME AL WAT MEER AAN.

JE KON HET NIET ZO GOED VERWOORDEN, ZEI JE.

MAAR DOOR JE VERHAAL TOCH TE VERTELLEN

ZIE EN VOEL IK

JE HEBT ME DEELGENOOT GEMAAKT.

IK KEN JE, DAGEN, EEN WEEK…

MAAR NU PAS ZIE IK JE WARE GELAAT DE MENS ACHTER HET DROEVE OF BLIJDE GEZICHT.

MEZELF AAN JOU VERBINDEND.

Er zullen altijd en overal mensen nodig zijn die daden van kleine goedheid stellen.

37

Geerinck

NADESCHA TURLINCKX VRIJWILLIGER DIETER WERD NIET VOOR NIETS NAAR VOREN

GESCHOVEN ALS ZORGPERSOONLIJKHEID VAN HET JAAR. BELANGELOOS INZETTEN.

OPLOSSINGSGERICHT. UITZONDERLIJK KLANTVRIENDELIJK. VOLGENS ONS ZIJN

DAT DE EIGENSCHAPPEN VAN DIETER GEERINCK. TIJDENS DE EERSTE GOLF VAN DE

CORONAPANDEMIE NAM HIJ SPONTAAN CONTACT OP OM VRIJWILLIG MET ZIJN

TEAM VAN HET VLAAMSE KRUIS TE HELPEN IN ZIEKENHUIS GEEL. EN HIJ IS NIET

MEER WEG TE DENKEN, WANT TWEE JAAR LATER STAAT DIETER NOG ALTIJD ALS EERSTE KLAAR OM TE HELPEN WAAR NODIG.

Zijn hulp is waardevol! Geen taak gaat hij uit de weg: wisserafname coördineren, toegangscontrole uitvoeren, problemen aanpakken op de parking, opvangen van patiënten, … En dat allemaal met de glimlach en met betrokkenheid naar elke bezoeker, patiënt en medewerker. We laten deze held graag zelf aan het woord.

Het zit in de familie

Al van jongs af aan leidde zijn verantwoordelijkheidsgevoel Dieter naar het Vlaamse Kruis.

“Ik was leidinggevende in de jeugdbeweging en ging spontaan een EHBO-cursus volgen bij het Vlaamse Kruis, omdat ik voorbereid wou zijn bij gevaarlijke situaties. In 1979 werd mijn chirobroek te klein en ben ik als vrijwilliger aan de slag gegaan bij het Vlaamse Kruis.” Ondertussen zijn we meer dan 40 jaar verder en zet Dieter zich nog altijd in als vrijwilliger bij de zorgvereniging.

“Je kan zeggen dat het in mijn bloed zit; mijn vader werkte in de paramedische sector en het zorgzame karakter kregen mijn zussen en ik door van mijn moeder. We werken allen als vrijwilliger of zetten ons in voor de maatschappij. We kregen het met de paplepel mee: met de voorganger van 11.11.11 gingen we als gezin al de straat op”, legt Dieter uit. “Ik ben wie ik ben door mijn moeder en vader”, vult hij aan. “En de generaties die volgen, stappen in dezelfde voetsporen, want ook mijn zoon studeert af in de medische sector.” Dieter leerde bovendien zijn vrouw kennen bij het Vlaamse Kruis. ” Doktertje spelen in het echt” (lacht).

12 maart 2020

… het begin van de coronacrisis. Eén telefoon van Dieter naar schepen en huisarts dr. Verboven en de bal ging aan het rollen. Dieter kreeg zo contact met de organisatie van het ziekenhuis. De volgende dag zaten ze al samen aan tafel om te kijken waar Dieter en zijn team konden helpen.

Vrijwilliger in de kijker

“Voor mij was het niet meer dan logisch om het initiatief te nemen en hulp te bieden.”

Die periode was soms heftig. Hij denkt terug aan enkele anekdotes. Zo was er bijvoorbeeld op een dag een man die met zijn camionnette stopte bij Dieter en zijn team. “Waarmee kunnen we jou helpen?”, zei Dieter. De man antwoordde: “Je kan mij niet helpen, maar wel mijn moeder.“ “Ah, en waar is uw moeder?”, vroeg Dieter verbaasd. “Doe de achterklep van de camionette maar open”, zei de zoon. En daar lag de moeder, op een matrasje achterin in de camionnette.” Er was ook heel veel onzekerheid en paniek tijdens die eerste coronagolf. “Zo was er een moeder die in alle staten was. We probeerden haar gerust te stellen en te helpen. Het bleek dat ze haar kindje wou laten onderzoeken, want die had corona. Terwijl de moeder panikeerde, zat het kind gelukkig en vredig een liedje mee te zingen in de wagen. Niets aan de hand volgens dat kind.”

Appreciatie en engagement

“In de 40 jaar dat ik als vrijwilliger aan de slag ben, leerde ik om minder over me heen te laten lopen. Zo zijn er wel sectoren waarbij er van ons wordt geprofiteerd. Dat staat in schril contrast met wat ik hier in het ziekenhuis mocht ervaren, twee jaar geleden. Hier werden wij vanaf de eerste dag ondersteund. En dat is vaak met kleine, maar belangrijke dingen zoals een koffietje. Vroegen we een tas koffie, dan kregen we een hele kan koffie! Zo kunnen wij ons verder engageren in onze job terwijl we de middelen krijgen om comfortabel te werken. Maar dat is niet altijd zo. Als vrijwilliger begin je vaak met een blanco blad. Je moet zelf zaken opstarten en vaak improviseren om makkelijker te werken. De belangrijkste eigenschap van een vrijwilliger? Engagement. Mensen rekenen op ons en dus moeten we er staan. Fantastisch als we dat kunnen waarmaken in een comfortabele werkomgeving dankzij de faciliteiten die we aangeboden krijgen.”

Dieter werkte naast vrijwilliger ook als adviseur bij een bank. Loyaal als hij is, werkte hij daar vanaf zijn afstuderen tot aan zijn pensioen. De link met zijn vrijwilligerswerk? “Elke klant is een apart verhaal. Ieder verhaal moet je anders behandelen. Dat is ook zo met de patiënten die ik zie tijdens het vrijwilligerswerk. Ik werk met mensen en wil altijd een goed resultaat bekomen. In elk verhaal.”

Zorgpersoonlijkheid van het jaar

Elk jaar reikt het vakblad ZORGmagazine awards uit in verschillende categorieën binnen de zorgsector. In 2022 nomineerde Ziekenhuis Geel vrijwilliger Dieter voor de award ‘Zorgpersoonlijkheid van het jaar’. “Voor ons is Dieter de vertegenwoordiger van vrijwilligers in alle zorginstellingen tijdens de coronacrisis. Wanneer het écht moeilijk werd, dan staan helden op”, zegt Jan Flament, CEO Ziekenhuis Geel. “Iedere avond werd er terecht geapplaudisseerd voor het zorgpersoneel. Maar het zorgpersoneel vergeet ook niet wie er naast hen stond in die moeilijke tijden. En zeker niet wanneer de persoon naast jou daar als vrijwilliger staat.”

“Voor mij was de nominatie een totale verrassing”, zegt Dieter zelf. “Toen Danny (directeur technische en facilitaire diensten, nvdr.) het nieuws vertelde, werd ik erg emotioneel. In diezelfde week verloor ik namelijk mijn moeder. Het eerste wat ik dacht, was dat ik wou dat ze dit nog moest meemaken.“

We zijn er zeker van dat Dieter’s moeder ongelooflijk fier is op hem. Net zoals iedereen van Ziekenhuis Geel. Bedankt voor alles wat je doet en om een inspiratiebron te zijn voor al onze waardevolle vrijwilligers!

VRIJWILLIGERS GEZOCHT!

• Wil jij je engageren voor of achter de schermen van het ziekenhuis?

• Heb jij een hart van goud?

• Heb jij tijd om het verschil te maken voor onze patiënten, bezoekers en collega’s?

Dan ben jij gemaakt om vrijwilliger te worden bij Ziekenhuis Geel. Als vrijwilliger zorg je namelijk net voor dat tikkeltje meer! Meld je nu aan als vrijwilliger via:

afspraken.ziekenhuisgeel.be/vrijwilliger

40 N˚4 | 2023

Patiënten worden in de watten gelegd tijdens de Week van de Patiënt

Van 17 tot 21 oktober 2022 vond voor de eerste keer de Week van de Patiënt plaats. Het initiatief kwam van de FOD Gezondsheidszorg, om zo in alle ziekenhuizen en zorgcentra de patiënten extra in de schijnwerpers te zetten.

Ook Ziekenhuis Geel nam deel aan deze themaweek. Naast leuke attenties voor alle patiënten stond er een meet & greet met spelers van KVC Westerlo, muzikale optredens van o.a. Petticoat en een pannenkoekenfestijn op de planning. Op donderdag organiseerde het oncoteam tijdens de Dag Tegen Kanker een namiddag vol activiteiten voor de kankerpatiënten.

41

Ziekenhuis Geel bouwt nieuw kinderziekenhuis Planeet Goudgeel

DE BOUWWERKEN VERLOPEN IN VIER FASES:

FASE 1: Werkvoorbereiding Deze werken zijn al afgerond

FASE 2: Ruwbouw Startsein werd in augustus 2022 gegeven. Dit duurt ongeveer 12 maanden.

IN AUGUSTUS 2022 ZIJN WE GESTART MET BOUWWERKEN

AAN DE BESTAANDE ZIJVLEUGEL VAN ZIEKENHUIS GEEL, WAAR NU ONDER ANDERE HET REVALIDATIECENTRUM IS.

WE BOUWEN IN TOTAAL DRIE BIJKOMENDE VERDIEPINGEN, WAAR NAAST HET NIEUWE KINDERZIEKENHUIS OOK EEN CHIRURGISCH DAGHOSPITAAL EN EEN KLINISCH LABO KOMEN.

Bij de officiële start van de werken mochten burgemeester Vera Celis, de 11-jarige Féline Wouters en enkele jonge patiëntjes hun handdrukken plaatsen in een stuk net gegoten beton. Dit zal geïntegreerd worden in de muren van het nieuwe kinderziekenhuis.

Planeet Goudgeel is een belevingswereld die de fantasie van kinderen van nul tot zestien jaar prikkelt. “Ze komen niet terecht in een klinische ziekenhuisomgeving, maar landen via een raket in een ruimtestation op Planeet Goudgeel”, zegt CEO Jan Flament.

kidz.ziekenhuisgeel.be

FASE 3: Afwerking Start vanaf midden 2023 en duurt ongeveer 12 maanden. In deze fase kunnen we de verdieping van het nieuwe kinderziekenhuis echt aankleden als Planeet Goudgeel.

FASE 4: Oplevering Voorzien voor eind 2024.

42 N˚4 | 2023

Giften voor Planeet Goudgeel

Voor de nieuwbouw krijgt het ziekenhuis steun van de Vlaamse Overheid, maar voor de aankleding en verdere inrichting als Planeet Goudgeel heeft het extra middelen nodig. Hiervoor doen we een beroep op giften en filantropie via Dimpnafonds. Ook jij kan meebouwen aan Planeet Goudgeel: doe een gift of zamel geld in. Meer info op www.dimpnafonds.be

Ziekenhuis Geel als eerste erkend tot Regionaal Traumacentrum

Robot Cheese vertelt kinderen over ingreep

Begin 2023 is Ziekenhuis Geel als eerste officieel erkend tot regionaal traumacentrum in Vlaanderen. Dat betekent dat het ziekenhuis voldoet aan strenge internationale standaarden om zwaargewonde slachtoffers na een ongeval op te vangen en te verzorgen. De erkenning zorgt er dus voor dat traumapatiënten in en rond de regio Geel nu sneller de juiste verzorging kunnen krijgen.

“Er was een hoge nood aan lokale expertise die wij nu kunnen invullen. Daar zijn we trots op”, vertelt Dr. Gerry Van der Mieren, diensthoofd spoedgevallen in Ziekenhuis Geel. Op de spoeddienst van het ziekenhuis helpen ze jaarlijks heel wat slachtoffers na een zwaar ongeval: in 2022 zagen ze 90 traumapatiënten en in 2021 waren het er 66.

De robot Cheese, één van de bewoners van Planeet Goudgeel, legt aan onze jonge patiënten uit wat er allemaal staat te gebeuren wanneer ze op de kinderafdeling een lactoseblaastest of huidpriktest moeten doen.

De robot rijdt zelf tot bij de patiëntjes en spreekt hen aan met hun naam. Cheese vertelt hen stap voor stap wat er allemaal gaat gebeuren. De robot toont beelden op zijn scherm van Teo die zo’n test ondergaat. Cheese vraagt het kind op het einde om op de knop bovenop zijn hoofdje te drukken, zodat hij kan vertrekken.

Kinderen vinden het geweldig dat een robot met hen komt praten, sommigen vragen zelfs om het verhaal een tweede keer te mogen beluisteren. En andere patiëntjes vragen om Cheese te zien, ook al moeten ze niet zo’n test doen.

Door deze erkenning wordt Ziekenhuis Geel opgenomen in het internationale netwerk van traumacentra en maakt het deel uit van het Antwerp Trauma Network (ATN) met het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) als supraregionaal traumacentrum.

43

Kinderen of bagage

Deze E-bike heeft een groot laadvermogen en is gemaakt voor intensief gebruik. Op de pakdrager kan je twee kinderzitjes installeren of grote fietstassen om veel spullen mee te nemen.

Oxford, 3.175 euro, www.oxfordbikes.be

Trappen maar!

DE FIETSWERELD BOOMT, HET AANBOD IS HEEL DIVERS. HET GAAT VAN EEN KLASSIEKE STADSFIETS TOT CARGO-FIETSEN EN AERODYNAMISCHE SUPERSNELLE FIETSEN. ELEKTRISCHE FIETSEN GEVEN JE EEN DUWTJE IN DE RUG. KIES VOOR KWA

Aerodynamisch

Wil je het lekker snel? De Ridley Noah Fast Disc is aerodynamisch geperfectioneerd met oog voor detail. Ingenieurs spendeerden talloze uren in de windtunnel om dit frame te perfectioneren.

Ridley bikes, vanaf 5.079 euro, www.ridley-bikes.com

Offroad crossen

Met de Ridley Kanzo Adventure 2.0 beleef je het ene na het andere offroad avontuur. Typerend zijn de brede banden en bike bags. De nieuwe Kanzo Adventure is een gravel bike voor echte avonturiers. Het is dé tool om te ontsnappen uit de drukte en je weg te vinden buiten de gebaande paden.

Ridley bikes, vanaf 2.149 euro, www.ridley-bikes.com

44 N˚4 | 2023

Eindeloos fietsplezier

De ‘Box 16’ (elektrisch) bevat maximaal comfort om je te laten genieten van lange fietstochten, zowel voor de fun als voor woon-werkverkeer. Denk aan een traploze Enviolo Sport versnelling, een fluisterstille Gates riemaandrijving, een krachtige motor en batterij. Je komt snel en ontspannen aan op je bestemming.

Oxford, 4.125 euro, www.oxfordbikes.be

Coole stadsfiets

Met deze ‘Origo Zv’ zoef je sportief en soepel doorheen het soms drukke stadsverkeer. Je kan vertrouwen op krachtige schijfremmen.

Oxford, 745 euro, www.oxfordbikes.be

Bakfiets

Jonge kinderen vinden het heerlijk om met een bakfiets vervoerd te worden. Je kan er natuurlijk ook boodschappen mee doen.

Gazelle Makki (elektrisch), vanaf 4999 euro, www.bikerepublic.be

Hoe bereik je het ziekenhuis?

JE KAN ZIEKENHUIS GEEL VLOT

BEREIKEN MET DE AUTO, FIETS EN HET OPENBAAR VERVOER.

Met de fiets

Er is een fietsenstalling vlak voor de hoofdingang van het ziekenhuis.

Met de bus

Bussen 490 en 493 stoppen recht voor de hoofdingang van het ziekenhuis. Er is ook een bushalte in de Gasthuisstraat, tegenover de parking van het ziekenhuis. Daar stoppen verschillende bussen: 15c, 19, 20, 302, 306, 490, 491, 492, 493, 510. Je vindt actuele informatie over busverbindingen en -uren op www.delijn.be. Je kan ook bellen naar 070 220 200 om je reis te plannen.

Met de trein

Je kan Geel bereiken met de trein. Aan het station van Geel kan je dan de bus naar het ziekenhuis nemen. Te voet is het zo’n 20 minuten vanaf het station.

Met de auto

Als je met de wagen komt, kan je parkeren op de betaalparking vlak naast het ziekenhuis. Je bereikt deze parking via de J.B. Stessensstraat. Om de parking op te rijden, neem je een ticket of voer je jouw abonnement of beurtenkaart in.

Neem het ticket met je mee, want na je bezoek aan het ziekenhuis moet je je ticket betalen aan één van onze betaalautomaten. Bij het verlaten van de parking voer je dan je betaalde ticket in om de slagboom te openen.

Betaalautomaat

Je kan enkel met een bank- of kredietkaart betalen aan twee automaten. Deze bevinden zich aan de parking.

Parkeertarieven

Je kan onze betaalparking gratis gebruiken als je er niet langer dan 20 minuten blijft staan. Als je langer dan 20 minuten parkeert, gelden de volgende tarieven:

KISS & RIDE

Voor het ziekenhuis zijn er ook enkele parkeerplaatsen waar je snel patiënten kan brengen en ophalen. Auto’s mogen hier maar korte tijd staan, niet langer dan strikt noodzakelijk is.

• 20 minuten tot 1 uur: € 1,20

• 1 tot 2 uur: € 2,50

• 2 tot 3 uur: € 3,80

• 3 tot 24 uur: € 5,00

Beurtenkaart

Als je in een bepaalde periode regelmatig naar het ziekenhuis moet komen, kan je kiezen voor een beurtenkaart. Je kan de beurtenkaart gratis verkrijgen aan het onthaal. Vervolgens laad je de kaart zelf op aan de kassa’s op de parking. Per beurt betaal je € 1,50 en één beurt duurt 24 uren. Als je je wagen langer dan 24 uren ononderbroken op de parking laat staan, dan gaan er bij het verlaten van de parking twee beurten van jouw kaart. Je moet een beurtenkaart zowel bij het binnen- als buitenrijden invoeren.

Parkeerplaatsen voor andersvaliden

Voor het ziekenhuis vind je een aantal parkeerplaatsen voor andersvaliden. Als je een geldige mindervalidenkaart hebt, kan je je auto parkeren op deze parkeerplaatsen. Als er geen vrije plek is hier, kan je terecht op de betaalparking. Je krijgt dan aan het onthaal een gratis uitrijkaart op vertoon van jouw mindervalidenkaart.

Andersvaliden met een geldige kaart kunnen trouwens op alle parkeerplaatsen in Geel gratis en onbeperkt parkeren.

Moet je bij spoedgevallen zijn?

Dan kan je je auto parkeren op de voorziene parking aan de dienst spoedgevallen. Die bereik je langs de J.B. Stessensstraat.

We vragen je wel om zo snel mogelijk, liefst binnen de 20 minuten, je wagen te verplaatsen naar de bezoekersparking. Zo maak je weer plaats vrij voor andere spoedpatiënten die snel eerste hulp nodig hebben.

Bereikbaarheid revalidatiecentrum tijdens bouwwerken

WE BOUWEN MOMENTEEL DRIE VERDIEPINGEN BOVENOP DE ZIJVLEUGEL VAN HET

REVALIDATIECENTRUM. HET CENTRUM BLIJFT

BEREIKBAAR TIJDENS DE DUUR VAN DE WERKEN. HOU ER WEL REKENING MEE DAT ER

MOGELIJK GELUIDSHINDER KAN ZIJN.

Revalidatiepatiënten die met eigen vervoer komen

De parkeerplaatsen aan de voorkant van het revalidatiecentrum zijn tijdelijk niet beschikbaar. Er zijn vervangparkeerplaatsen voorzien op 50 m van de ingang van het revalidatiecentrum. Op het plan zie je waar de bijkomende parkeerplaatsen zich bevinden.

Revalidatiepatiënten die met Transport Erik komen

Taxi Erik zet je voortaan af aan de voorkant van het revalidatiecentrum. Je kan je meteen langs de ingang aanmelden.

Als de vervangende parkeerplaatsen volzet zijn, kan je gebruik maken van de grote parking naast het hoofdgebouw.

47

Wereldwijde oplossing om levens te redden bedacht in Ziekenhuis Geel

NADESCHA TURLINCKX ÉEN BEADEMINGSTOESTEL KAN NU OOK TWEE VERSCHILLENDE PATIËNTEN REDDEN. DAT IDEE BEDACHTEN DRIE

ARTSEN VAN ZIEKENHUIS GEEL IN 2020 DIE VREESDEN DAT ER NIET

VOLDOENDE BEADEMINGSTOESTELLEN ZOUDEN ZIJN VOOR DE TALRIJKE CORONAPATIËNTEN DIE TOESTROOMDEN OP INTENSIEVE

ZORGEN. KIEZEN WIE ZE ZOUDEN LATEN LEVEN EN WIE NIET? NEE.

DAT KONDEN DR. MATTHIAS MERGEAY, DR. LUC JANSSENS EN DR. MICHIEL STIERS ZICH NIET VOORSTELLEN.

Het drietal bedacht dat ze met amper enkele eenvoudige aanpassingen de capaciteit van de beademingstoestellen konden verdubbelen. Een nieuw toestel werd geboren: Individualized Shared Ventilation (ISV). Een filmpje op Youtube deed al de rest: heel de wereld pikte het idee op. De coronapandemie is voorbij, maar deze ad hoc oplossing van de Geelse artsen blijft nog levens redden zoals bijvoorbeeld in ontwikkelingslanden, waar voortdurend een tekort is aan beademingstoestellen.

Wereldwijde reacties op eenvoudige uitvinding van artsen uit Geel

Eén toestel dat gedeeld kon worden voor twee patiënten met een totaal verschillend profiel? Het besef groeide bij de bedenkers dat het dankzij die uitvinding mogelijk was om een verschil te maken tussen leven en dood. Het begon met een ‘rooftocht’ op de technische dienst van het ziekenhuis. Met eenvoudige attributen zoals buizen en vijzen die ze er

48 N˚4 | 2023

De noodoplossing van de drie artsen van Ziekenhuis Geel werd snel internationaal opgepikt. CEO Jan Flament vertelt hoe hij zo’n innovatieve bedenkingen stimuleert in Ziekenhuis Geel: “We bemoeien ons vooral niet teveel met projecten. In Ziekenhuis Geel hebben we vertrouwen in de mensen en laten we hen doen.”

vonden, boksten dr. Mergeay, dr. Janssens en dr. Stiers een prototype in elkaar. Later werd dit model getest aan de KU Leuven in samenwerking met dr. Tom Schepens (UZ Antwerpen). Een filmpje op Youtube deed vervolgens de rest. Er volgden onvoorziene en wereldwijde reacties. Daaruit ontstond een internationale werkgroep die VUB-onderzoekster Hannah Pinson coördineerde. De uitvinding kon ook een cruciaal redmiddel zijn in niet-covidtijden in ontwikkelingslanden.

Na twee publicaties in internationale vaktijdschriften hadden enkele Amerikaanse collega’s bedenkingen over de mogelijkheden. Normaal gezien, kunnen enkel patiënten met dezelfde zorgnoden een beademingstoestel delen en er is nu eenmaal een verschil tussen een covidpatiënt en andere patiënten op intensieve zorg. Het lijkt dan ook onwaarschijnlijk dat één beademingstoestel toch deze twee verschillende soorten patiënten kan redden. Maar volgens de Geelse artsen was het wel degelijk mogelijk om deze twee patiënten aan dezelfde monitor te koppelen. Hoe dan? De druk en het volume kan voor elke patiënt afzonderlijk ingesteld en gemonitord worden.

viduele regelklep van de ISV nog geperfectioneerd worden. Hiervoor haalden ze de oplossing bij de luchtvaart.

Zo ontstond met wat geluk en toeval – wat zo’n beetje eigen is aan grote, innovatieve doorbraken – een samenwerking met ingenieurs van de Koninklijke Militaire School. Vandaag kan je alle voorgestelde componenten van de ISV makkelijk vinden in elk ziekenhuis of in 3D laten printen.

En verder?

De regelklep van de ISV staat ondertussen op punt en ze kunnen zeer adequaat de beademingsvolumes instellen.

Nu zijn de mogelijkheden legio. Volgens dr. Matthias Mergeay, dr. Luc Janssens en dr. Michiel Stiers mogen ze nu niet op hun lauweren rusten. Het beste moment om ISV uit te vinden, was eigenlijk 20 jaar geleden al, toen SARS rondging en vóór de coronapandemie. Het tweede beste moment is nu –vóór de volgende pandemie.

Wat zijn dan de volgende stappen?

• Een klinisch protocol schrijven om de arts te begeleiden bij het gebruik van het toestel.

euvels verholpen om research in urgentiegeneeskunde

Twee

naar een hoger niveau te tillen

Behalve de enkelingen in Amerika gaven andere ziekenhuizen en academici het innovatieve idee wel een kans. Dr. Marc Sabbe, urgentiearts bij UZ Leuven was laaiend enthousiast, want het paste binnen zijn straatje om research in urgentiegeneeskunde naar een hoger niveau te tillen. Binnen het project moesten dan wel eerst twee euvels verholpen worden. Ten eerste was er het financiële plaatje. Daar bood KU Leuven Research & Development een oplossing. Ten tweede moest de indi-

• Een certificaat en octrooi trachten binnen te halen.

• Dr. Michiel Stiers valideert ISV bij patiënten en dat vormt zijn doctoraatsthesis.

• Er lopen verschillende gesprekken met industriepartners om er echt een plugand-play oplossing van te maken die op een verantwoorde en veilige manier bij alle patiënttypes kan gebruikt worden.

De ISV-technologie zal voor onze maatschappij een preventieve oplossing bieden bij rampen, maar is ook een echte gamechanger in ontwikkelingslanden die dagelijks worden geconfronteerd met een tekort aan beademingstoestellen.

50 N˚4 | 2023

WE BRING LIGHT INTO YOUR LIFE

a new culture of light

JOUW ADVERTENTIE IN ONZE VOLGENDE ZINE? BEL 015 52 80 60 OOK ADVERTEREN IN DIMPNAZINE? NEEM CONTACT OP MET HOSPIZINE! T. 015 52 80 60 • ad@hospizine.be • www.hospizine.be
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.