a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 23

BØRN OG UNGE

større sandsynlighed for at blive mobbet af klassekammerater og de kan hverken finde tryghed i skolen eller i hjemmet. Det gør deres pine endnu værre og påvirker det mentale helbred,” siger professoren. Deltagerne rapporterede om mobning, de blev udsat for som 12-årige. Deres symptomer på depression m.v. blev undersøgt, da de var 24 år gamle. Studiet bestod af 3.881 personer. Dem, der både blev udsat for mobning fra klassekammerater og fra søskende, havde dobbelt så stor risiko for at få depression og at overveje selvmord. ”Mobning mellem søskende starter ofte, når børnene er små. Så det er vigtigt at fortælle og hjælpe forældre, for at undgå mobning mellem søskende i den tidlige barndom. Det er et område, der er blevet overset,” mener professoren fra University of Warwick. Studiet blev bragt i tidsskriftet Frontiers in Psychology.

VIGTIGHEDEN AF AT BESKRIVE SINE FØLELSER Teenagere, der kan beskrive deres følelser på præcise og nuancerede måder er bedre beskyttet mod depression. Det er konklusionen i et nyt studie om ”negative emotion differentiation” (NED), det vil sige evnen til at skelne mellem forskellige negative følelser. Unge med et lavt NED beskriver deres følelser i generelle vendinger som ”dårligt” eller ”vred”. “Unge, der bruger mere detaljerede udtryk - i stedet for bare at sige ’jeg har det dårligt’ - er bedre beskyttet mod depression,” forklarer lektor Lisa Starr, University of Rochester. ”Følelser formidler en masse information. Personen må integrere al den information for at finde frem til sin følelse.” ”Når du har den viden, vil det hjælpe dig med at forstå, hvordan

din følelsesmæssige oplevelse vil udfolde sig, og hvordan du bedst kan regulere disse følelser.” ”Du bliver nødt til at vide, hvad du føler, for at kunne ændre hvad du føler,” pointerer hun. Uanset hvor du befinder dig i livet, så er der god grund til at arbejde på at blive bedre til NED: ”Når du får højere NED, så giver det dig en buffer mod stressende oplevelser og nedbringer din risiko for depression.” Studiet bestod af 233 unge med en gennemsnitsalder på 16 år. Det strakte sig over halvandet år. Deltagerne skulle beskrive deres følelser og de blev interviewet for at finde frem til, hvorvidt de havde symptomer på depression. Studiet blev bragt i tidsskriftet Emotion.

Marts // 2019

| 23

Profile for Magasinet Sundhed

Sundhes | Marts 2020  

Sundhes | Marts 2020