Eyeline NL #6 2022

Page 10

PEOPLE MAKE THE BUSINESS CooperVision maakt VERSCHIL Kletsen en SCHETSEN SMID(T) TALK
vakblad voor de totale optiekbranche, winter 2022
Mandy in PARIS

COMING SOON EYEDEFINITION ICONIC

WETEN OVER EYEDEFINITION EN DE ZEER GUNSTIGE COMMISSIE OP DEZE LENZEN?
contact
samenwerking met
MEER
Neem vrijblijvend
op met Marco Stolk. +31 6 15 82 05 90 - marco.stolk@lensgroup.eu In

uitgever LT Media BV

Frank Smits

Algemeen directeur frank.smits@ltmedia.nl

Loes Brussen Business strateeg

hoofdredactie Anneke Pastoor anneke.pastoor@ltmedia.nl

eindredactie Marie-Catrien van Deijck

redactie Eef van der Worp Riens Gort Martijn Plantinga Lola Hamers Liesbeth Immink

gastredactie Mirjam van Tilborg

webredactie Michèle Claassen webredactie@ltmedia.nl

vormgeving Brigitte van Mierlo Christel Giezen Loek Peters

fotografie Rik Hendriks Miranda Becker Hoff Rob van de Vlierd Jacqueline Dickhoff Paul van der Wal Maarten Coolen Stefan Segers

cover

Miranda Becker Hoff, Loes Brussen Paul van der Wal

sales & marketing Mandy Mooren mandy.mooren@ltmedia.nl

traffic Miranda Becker Hoff traffic@ltmedia.nl

www.eyeline-magazine.nl

Facebook eyeline.magazine Instagram eyeline_magazine LinkedIn Eyeline Magazine

abonnementen Bel 026-3616960 of mail office@ltmedia.nl met het verzoek om een abonnement. Prijs abonne ment voor een compleet kalenderjaar: 42,50 euro. Het abonnement wordt stilzwijgend verlengd, indien geen opzegging plaatsvindt voor 1 novem ber van het lopende kalenderjaar.

Zonder schriftelijke toestemming van de uitge ver mag niets uit Eyeline worden overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk te houden voor de inhoud van interviews.

Iris

We zijn allemaal dagelijks bezig met het oog. De iris bepaalt zeker iemands oogopslag. De iris regelt de hoeveelheid licht dat een oog binnenkomt en wordt ook wel regenboogvlies genoemd. In de Griekse mythologie is Iris de godin van de regenboog. Voor velen een teken van hoop. Als je een irisbloem aan iemand geeft, dan zeg je eigenlijk: ‘ik heb een boodschap voor jou’. Daar moest ik allemaal aan denken bij het Rodenstock Iris Fotoshoot event. Wat een inspirerend idee en wat een blije klanten. Een mooie samenwerking tussen leverancier en optiekzaak.

Zeker ook kleurrijk was de Silmo in Parijs! Blader door onze grote Silmo Special en u bent het vast met ons eens. Iedereen was toe aan een ‘ouderwets’ levendige beurs. En dat werd het! In deze Eyeline heel veel interviews, onder andere met Iris Optiek, Philippe Moons, Wilfred en Jos, vader en zoon Jukkema, Björn De Cock en de mannen van de nieuwe ClearVision Group. Bijzonder is de Smid(t) Talk. People make the business tenslotte! Ook besteden we extra aandacht aan Design & Interieur en Instrumenten, naast onze vaste katernen Ondernemerschap en Techniek & Innovatie.

Wij wensen u alvast een goede decembermaand toe. Eyeline houdt graag ook volgend jaar de ogen open en de #blikvooruit. Ons vernieuwde team is er meer dan klaar voor!

eyeline 3 COLOFON
Hoofdredacteur

OPLOSSINGEN

WAAR JE VAN WORDT

Noordman Instruments levert een ijzersterk assortiment instrumenten voor de optiekbranche. Én biedt perfecte service. We staan voor je klaar met oplossingen waar je blij van wordt!

7 dagen per week bereikbaar

4 jaar garantie op apparatuur

Gegarandeerd: 4 jaar geen extra kosten

Altijd een bezoek voor maatwerk

100% blijmaak garantie

Noordman Instruments Pasteurstraat 8 2811 DX Reeuwijk 0182 244 036 Noordmaninstruments.nl
Sta je op het punt te investeren in oogmeetapparatuur?
eyeline 5
10 14 19 20 25 26 28 30 34 36 40 43 44 48 52 85 91 57-81 84 87 89 23
INHOUD ondernemerschap

INHOUD

eyeline winter #6 2022

techniek & innovatie

175 jaar ZEISS 96

Shamir Metaform 98 OptiekXL Antares+ 100 Menicon The Perfect View 103 Riens in gesprek met Carolina Kunnen 106 50 jaar Tramedico 115 Bausch + Lomb Masterclass 117

57

95 106 115

Blefaritis 119 Rodenstock 360° campagne 121 Nieuw bij Théa Pharma 127

jobline

Meer werken om personeelstekort op te lossen? 122 Werkeninoptiek.nl 123 Word ook lid van #TeamVisser 124

elk nummer

Column Eef van der Worp 13 NIEUW Een andere kijk op de zaak 16

Verleg je eyeline 104 Doorgeefcolumn 130 Nieuws 17, 42, 82, 116

eyeline 6
DUTCH RETAIL DESIGN SUCCESSFUL WSBDESIGN.COM SCHERPENZEEL (NL) + 31 33 277 17 14 WSBINTERIEURBOUW.NL TRIER (DE) + 49 1609 2589 540 WSBLADENBAU.DE PARIS (FR) +33 624 52 81 01 WSBCONCEPTDEMAGASIN.FR RETAIL CONCEPT STRATEGY // STORE DESIGN // PROJECT MANAGEMENT // PRODUCTION JUWELIER KREMER // VEENDAM AKKERMAN KRUISKADE // ROTTERDAM SCHERPENZEEL (NL) + 31 33 277 17 14 TRIER (DE) + 49 1609 2589 540 MÜNCHEN (DE) + 49 89 1241 39379 PARIS (FR) + 33 624 52 81 01 WSBDESIGN.COM

Vastberaden en verbindend

Onze prinses was een meisje van nog geen 10 jaar toen het Oogfonds het licht zag. Wie kon toen bedenken dat z sinds 1980 als beschermvrouwe oog zou houden op ons reilen en zeilen? Mede dankz haar steun maken w ons al 75 jaar sterk voor mensen met een visuele beperking.

W werken aan een prachtige missie: ‘Niemand meer slechtziend of blind.’ Daarom nancieren w wetenschappel k onderzoek naar het voorkomen en behandelen van oogproblemen. Ook geven we voorlichting en ondersteunen we organisaties en initiatieven die positief b dragen aan de kwaliteit van leven voor mensen met een visuele beperking.

En w gaan dóór. Tot iedereen kan bl ven zien waar h of z van houdt!

Feestel k gala

Donderdagavond 10 november 2022 vierden we in de aanwezigheid van Hare Koninkl ke Hoogheid prinses Beatrix het 75-jarig bestaan van het Oogfonds. Het was een feestel ke gala-avond in Flint te Amersfoort met een inhoudel ke boodschap. Samen is al veel bereikt, denk b voorbeeld aan de behandeling van een oogziekte als staar. Maar binnen de oogwetenschap is ook nog een wereld te winnen. Betere behandelingen voor maculadegeneratie en glaucoom b voorbeeld.

Bene etgala

Prinses Beatrix opende het bene etgala en sprak met medewerkers van het Oogfonds over actuele projecten van het fonds, medisch-wetenschappel k oogonderzoek en de behandeling van oogziekten. T dens het gala gaven mensen met een visuele beperking en oogspecialisten toelichting op de impact van slechtziendheid en op de ontwikkelingen in de oogheelkunde.

Daarnaast bood de avond gelegenheid aan alle betrokkenen om even stil te staan b de noodzaak van het werk van het Oogfonds en kennis uit te wisselen over de belangr kste ontwikkelingen in de toekomst.

Wilt u meer weten over het Oogfonds en ons werk? K k op oogfonds.nl of mail naar m nogen@oogfonds.nl en bl f automatisch op de hoogte van relevante onderzoeken en ontwikkelingen op het gebied van oogzorg.

Bl f zien waar je van houdt

Prinses Beatrix, 2020. © RVD - Jeroen van der Meyde

ONDERNEMERSCHAP

clearvision group 14

Een nieuw samenwerkingsverband in de optiek waar géén private equity achterzit. Eyeline sprak met twee initiators van ClearVision Group.

iris fotoshoot van rodenstock 10

Wie wil nou geen prachtige foto van zijn of haar iris? Rodenstock geeft haar partners de mogelijkheid hun consumenten te verrassen met zo’n persoonlijk cadeau.

nieuw pand voor pajuk 28

Aan alles is gedacht in het grote nieuwe onderkomen van het Nederlandse familiebedrijf Pajuk. De nieuwste snufjes op het gebied van duurzaamheid gaan hand in hand met de uitstraling van het interieur. Eyeline nam een kijkje.

eyeline 9

IK WIST NIET DAT IK

ZOVEEL GROENTINTEN IN MIJN OOG HAD

RODENSTOCK IRIS FOTOSHOOT EVENT

tijdens de internationale lancering van de b.i.g. vision® filosofie op de opti in münchen, begin 2020, kregen beursbezoekers de gelegenheid een unieke irisfoto te laten maken. drie dagen lang stond er een rij voor de camera: een daverend succes. ook rodenstock kwam in aanraking met het event en vooral met de enorme aantrekkingskracht ervan. daarom besloten ze al snel het event naar nederland te halen. inmiddels is het ook hier een groot succes: het iris fotoshoot event van rodenstock.

Rodenstock/Liesbeth Immink BEELD Rik Hendriks

“Het mooie van dit event is dat we ook echt kunnen laten zien dat elk oog uniek is”, opent Mara Koster, marketing manager Rodenstock enthousiast. “En dat sluit naadloos aan op onze internationale filosofie ‘Because every eye is different’. Met de DNEye® Scanner leggen we de biometrische, unieke parameters vast van elk oog, zoals oog lengte, sterkte van het hoornvlies, diepte van de voorste oogkamer en de grootte van de pupil in verschillende lichtomstandigheden. Deze exacte parameters verwerken we in de B.I.G. EXACT® biometrische glazen”.

Pilot Iris Fotoshoot Week

In september draaide Rodenstock een vijfdaagse pilot bij Van der Ham Optometristen in Oud-Beijerland. “We bouw den een hele gave photobooth in deze prachtige winkel”, vervolgt Mara enthousiast. “Deze voormalige vestiging van ABN AMRO bevat een grote kluis en die bleek dé per fecte locatie voor de photobooth. We maakten er een soort blackbox van, waarin we de consument meenamen in de wereld van Rodenstock aan de hand van ons thema ‘elk oog is uniek’. In de photobooth hadden we de wanden bekleed met een stukje historie over het corrigeren van het zicht door de jaren heen; van kristalstenen in de oudheid via de loep en monocle naar de introductie van de eerste mul tifocaalglazen en de laatste B.I.G. Vision® innovaties van Rodenstock. We zijn al pionier in de optiek sinds 1877”. Om dat Rodenstock er vijf dagen stond, ging het event als een lopend vuurtje door de regio. Familieleden, buren, collega’s en vrienden spoorden elkaar enthousiast aan om ook naar

Van der Ham Optometristen te gaan. Daarnaast werden de foto’s volop geplaatst en gedeeld op social media, wat zorgde voor een enorme aanloop van klanten en prospects. “We hebben zoveel leuke reacties gekregen. Complete ge zinnen die elkaar weer eens echt diep in de ogen keken om hun ogen en irissen te vergelijken. ‘Jij hebt de ogen van papa’. ‘Goh, ik wist niet dat ik zoveel groentinten in mijn ogen had’. ‘Ziet mijn andere oog er exact hetzelfde uit?’ Of: ‘Mijn ogen lijken wel een maanlandschap’. Heerlijk!”

Een campagne die raakt “Het Iris Fotoshoot event is echt de perfecte manier om de ogen op een leuke manier onder de aandacht te brengen. Het is niet zomaar een campagne, maar eentje waarbij je echt de emotie raakt en iets teweegbrengt. De foto’s die we vastleggen, maken veel los. Naast dat men het heel interessant vindt om een ingezoomd beeld van het oog te zien, kijken we samen met de consument naar zijn of haar unieke iris. Wat maakt jouw oog nou zo mooi en bij zonder? De foto’s worden een klein beetje bewerkt om juist die unieke details uit te lichten. Zoals bijvoorbeeld de verkleuringen of de structuur van de iris. Uiteindelijk wordt de foto voorzien van het logo van de optiekwinkel, afgedrukt en in een handig bewaarmapje meegegeven als uniek souvenir voor thuis. Als kers op de taart bieden we naast een gratis foto ook nog eens een superleuke winactie aan, waarbij we een creatief kunstwerk van het unieke oog verloten onder de bezoekers die een foto hebben laten maken”.

eyeline 10
OM SAMEN MET ONZE KLANTEN TE VIEREN DAT IK ALWEER 20 JAAR EIGENAAR BEN VAN WESTERHOF OPTIEK HADDEN WE HET IRIS FOTOSHOOT EVENT VOOR ÉÉN DAG NAAR ONZE WINKEL GEHAALD. GEEN STANDAARDACTIE, MAAR WEL EENTJE DIE GELIJK AANSPREEKT EN MAKKELIJK TE REALISEREN IS. EEN VERRASSEND EXTRAATJE VOOR ONZE KLANTEN. ECHT EEN AANRADER. bertine westerhof, westerhof optiek beilen

Rodenstock-team draait mee

Tijdens de try-out bij Van der Ham Optometristen hebben alle collega’s binnen het marketingteam een dag meege draaid. Dat is de Rodenstock-mentaliteit: betrokkenheid, enthousiasme en hands-on. Mara: “Tijdens onze events en productlanceringen zorgen we dat we zelf ook in de winkel zijn om te trainen of operationeel te ondersteunen om zo samen bij te dragen aan het gezamenlijke resultaat. Wij werken niet alleen vanachter een bureau, maar zijn ook daar waar het gebeurt: in de winkel. Naast de opticien en de consument. Dat biedt ons de mogelijkheid om meer in zichten te krijgen en daarvan te leren”.

Maximaal bereik door 360° campagne

Na het ontwikkelen van het complete Iris Fotoshoot event en de marketingcampagne is het belangrijk om de effec tiviteit, de totale ervaring en respons van de ondernemer en de consument te toetsen, vindt Mara. “Alles is afhanke lijk van de doelstelling van de ondernemer. Als het de inzet

DE REACTIES WAREN OVERWELDIGEND, WE HEBBEN VEEL NIEUWE MENSEN VIA

FACEBOOK, INSTAGRAM EN DE REGIONALE KRANT BINNEN KUNNEN HALEN.

EEN HOOP POTENTIËLE NIEUWE KLANTEN!

thomas wijnmaalen, van der ham optometristen, oud-beijerland

is om veel nieuwe klanten te maken, dan is er een andere marketing- en communicatie-aanpak nodig dan wanneer het de insteek is om trouwe klanten voor hun loyaliteit te belonen. Voor elke doelstelling bieden we een specifieke offline en online benadering, met de focus op maximale regionale zichtbaarheid voor de ondernemer. Er ligt een opvallende 360° marketingcampagne klaar die we eenvou dig naar wens kunnen personaliseren”.

Event vanaf 2023 voor iedere zelfstandige opticien

Dit najaar introduceerde Rodenstock het Iris Foto shoot event exclusief voor de deelnemers aan hun marketingjaarplan. Maar vanaf 2023 is dit één- of tweedaagse event beschikbaar voor de zelfstandige opticien. Heeft u interesse? Neem dan contact op met de marketingafdeling van Rodenstock via marketing@ rodenstock.nl of laat uw gegevens achter door onderstaande QR-code te scannen. Rodenstock neemt dan graag contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

meest fantastische gebouwen: oude bioscopen, banken, pubs etc. Succesvolle man, die JD Wetherspoon, zou je zeggen. Maar, nu komt het, de eigenaar en oprichter heet helemaal geen Wetherspoon, maar Tim Martin. Tim koos de achter naam van een leraar op school voor zijn imperium. Deze le raar gaf les op een school waar Tim op zat in Nieuw-Zeeland en deze leraar vertelde hem altijd ‘dat hij nergens goed voor was’ en dat hij het nooit zou maken. De initialen JD komen trouwens van J.D. 'Boss' Hogg in de televisieserie ‘The Dukes of Hazzard’, om de mythe nog iets dikker aan te zetten.

‘Tim Martin koos de achternaam Wetherspoon van een leraar op school, die hem altijd vertelde ‘dat hij nergens goed voor was’

Keuze

Wat ik niet had verteld aan de groep, maar individueel wel vertelde aan de studenten die naar me toe kwamen, is dat ze moeten blijven geloven in zichzelf. En dat ze anderen niet moeten laten vertellen waar ze al dan niet toe in staat zou den zijn. Mij is op dit pad ook meerdere malen verteld: ‘dat kan je niet’. Zoals op de Christiaan Huygensschool in het laatste jaar, toen ik vertelde dat er een hbo Optometrie zou komen en ik vroeg of dat wat voor mij zou zijn. Mij werd ex pliciet en zonder eromheen te draaien gezegd dat dit ‘veel te moeilijk’ en voor mij ‘een veel te hoog niveau’ zou zijn. Letter lijk werd gezegd: ‘Niet doen’. Als ik ergens géén spijt van heb, is het wel dat ik hbo Optometrie ben gaan doen. Later in het promotietraject speelde soms hetzelfde.

Restaurant en Hotelketen

Dat brengt me bij JD Wetherspoon. Iedereen die wel eens door Engeland reist zal deze vast ooit tegen zijn gekomen: een keten van ongelooflijk populaire hotels met restaurants. Er zijn mooie en goede kamers en de horeca is supersfeervol ingericht. Dit alles voor een zeer billijke prijs, kortom het is een feestje om er te zijn. De keten heeft inmiddels 57 hotels in Engeland, Ierland, Schotland en Wales, met locaties in de

Moraal van het verhaal is natuurlijk dat je vooral in jezelf moet blijven geloven. Laat je niet van de wijs brengen door wat anderen vinden. Dat is wat anders dan eigenwijs zijn trouwens. Iedereen heeft keuzes in het leven. Maar wat bepaalt die keuzes? We zijn allereerst het product van ons DNA en van ervaringen, vooral uit onze (vroege) jeugd, maar ook van later. Die bepalen voor een heel groot deel voorkeur en richting. En de mens is ook nog eens een groepsdier. ‘De meeste mensen deugen’ (Rutger Bregman), maar 'hoe groter de groep hoe kleiner het deug-gehalte' (Vincent Icke). Kortom: je hebt altijd een keuze. Kijk maar eens naar de film ‘The Game Changers’ (gamechangersmovie.com). Dit is een hot thema trouwens: onlangs, op 24 september, opende het academisch jaar van de Universiteit van Amster dam met: ‘Welke keuze maak jij?’. Iets wat ik deze zomer ook in Auschwitz tegenkwam, want de openingsfilm eindigde met: ‘Which choices do you make?’. Dat gaat wel erg ver, maar toch. In het inspirerende boek van Roek Lips ‘Wie kies jij om te zijn?’, worden honderd mensen aan het woord gela ten over het maken van keuzes, onder wie wetenschappers, kunstenaars, denkers en anderen – allen met een bijzondere levenservaring. Mijn advies aan de studenten: informeer je goed. Reis (letterlijk en figuurlijk). Wees eerlijk (ook naar jezelf). Maak je eigen keuzes.

eyeline 13

ClearVision Group ZIET HET GLASHELDER

‘clearvision helpt opticiens slagvaardiger te worden en zo zelfstandig te blijven’. dat staat boven het persbericht dat eyeline onlangs ontving. eind vorig jaar is clearvision group opgericht, een nieuw initiatief van drie zelfstandige opticiens: diederik van der heijden (optiek van wely & optiek van dinther, roosendaal) tjalle story (ophof opticiens & audiciens, hengelo) en raymond heunen (heunen opticiens & juweliers beek en geleen). eyeline sprak diederik en tjalle over dit vooruitstrevende initiatief.

TEKST Anneke Pastoor BEELD Reinier van der Aart tjalle story, raymond heunen, bas hogeland en diederik van der heijden

Buisman Brillen in Eindhoven gelooft in het ClearVisionconcept en heeft zich als eerste aangesloten bij de winkels van deze ondernemers. “Buisman Brillen had veel geduld en heeft gewacht totdat we ClearVision Group konden op richten. Zij wilden, net als wijzelf, absoluut niet verkopen aan een keten. Ze geloofden van meet af aan in ClearVision, maar wij waren het concept nog aan het slijpen”, opent Diederik. Tjalle vervolgt: ”Willem en Liesbeth Buisman zijn ondernemers in hart en nieren die Buisman Brillen volledig zelf hebben opgebouwd. Ze wilden pertinent geen andere naam boven de winkel en tegelijkertijd ook stabiliteit voor de klanten en het personeel dat als familie voelt. Het be drijf moest worden gerespecteerd, als een nalatenschap. Die zekerheid kon ClearVision hun bieden. Veranderin gen zijn altijd spannend maar creëren voor iedereen ook kansen en mogelijkheden”.

Local hero blijft ClearVision Group is een samenwerking tussen betrok ken en bevlogen ondernemers. Door kennis en inzichten te bundelen is ClearVision Group de manier om de waarde van zelfstandige optiekwinkels te borgen, te professiona liseren en een alternatief te bieden. Zeker als een onder nemer met pensioen wil of de winkel wil overdragen of verkopen aan een zoon/dochter of medewerker. “De local hero blijft de local hero. Samen bouwen we aan een mooie toekomst. Een mooi voorbeeld is bij Heunen. De zaak is verkocht aan Maurice en Ralf, al geruime tijd werkzaam bij Heunen. Zij hebben de kans gekregen om zich gelijk matig in te kopen in de Heunen-winkels. Tegelijkertijd hebben ze de zekerheid en steun van de groep. Dat had den ze anders nooit voor elkaar gekregen met een bedrijf van 34 medewerkers. Iedereen blij, zeker ook het team”, aldus Diederik.

Partners Optitrade en The Retail Solution Factory

ClearVision gelooft in lokaal ondernemerschap en onder steunt en ontzorgt deelnemende winkels bij de inkoop, declaratie, winkeladministratie en marketing. Tjalle: “Voor optimalisatie van deze processen maken we gebruik van onze partners Optitrade Retailgroep en The Retail Solution Factory. Zij zijn puur faciliterend en ondersteunen ons met hun expertise en kennis”. Diederik benadrukt dat het dus geen ‘Optitrade Show’ is, zoals nu al uit de markt klinkt. “Optitrade en The Retail Solutions Factory hebben ieder een belang in ClearVision. Tjalle, Raymond en ik vormen nu

een driehoofdige directie. Ook dat is transparant en helder. Optitrade & The Retail Solution Factory doen mee met het doel de zelfstandige optiekondernemer te kunnen onder steunen met hun services. Onder andere is mede daardoor de nieuwe service ‘Clear Business Services (CBS)’ ontwik keld om de financiële huishouding van zelfstandigen beter te kunnen regelen”.

Punt op de horizon Achter ClearVision zit dus géén private equity. “Het is een zelfstandig bedrijf met eigen budgetten en eigen marke ting en inkoop”, benadrukt Tjalle. “We geven ondernemers advies, coachen en begeleiden de ondernemers en hun teams zelf en denken mee over de eventuele werving van extra personeel. En belangrijk, hierbij blijft de ondernemer zelf aan het stuur staan. Sterker nog, we geloven zo in het concept en hebben ook onze eigen winkels erin onderge bracht”. Diederik beaamt dit: “Ondanks dat ik er al zo lang mee bezig ben geweest, was het moment van tekenen best even slikken. Het voelde even als rouw om het familie bedrijf een soort van ‘uit handen’ te geven. Maar ik geloof hier zo in! De ClearVision Group is voor alle zelfstandige opticiens een mogelijkheid om hun optiekzaak nog succes voller te maken, uit te bouwen en/of door te geven aan de volgende generaties. Onze ideale kandidaat is rond de 50/55 jaar en wil een punt op de horizon hebben; wil een gedeelte verkopen van het bedrijf waardoor comfort van zekerheid wordt gecreëerd zodat hij/zij nog jaren met passie en commitment kan werken.

Door gedeeltelijke verkoop aan de ClearVision Group kan hij samenwerken als het gaat om de beste keuzes voor zichzelf, voor zijn bedrijf, opvolging en medewerkers. We maken een jaarplan met een budgettering en daarin is veel eigen zeggenschap mogelijk. Mocht een ondernemer 100% zijn bedrijf willen verkopen dan is dat uiteraard ook mogelijk, dan zal ClearVision op zoek gaan naar een nieu we ondernemer. Het is maatwerk, we kunnen per onderne mer de invulling juridisch vastleggen. Elkaar slimmer en wijzer maken, samen de inkoopkracht bundelen en reële opties voor opvolging vinden; dat is wat ons betreft de kracht van ClearVision”.

voor meer info: www.clearvisiongroup.nl Bas Hogeland, bas@clearvisiongroup.nl, +31 (0)6 51823517

eyeline 15

kende naam die 95 procent van brildragend Nederland kent? Alleen al om het feit dat er 40 jaar gebouwd is aan het Groene merk, gebaseerd op de fundamenten van Bril mij, waarvan opeens een 'verbeterd recept' op de markt komt. In één keer elk gemis van de oude, ietwat sleetse, formule compenseren met nieuwe ingrediënten. Dat moet dan wel de gedachte zijn geweest in deze besluitvorming.

Ingewikkeld ook lijkt me, omwille van het 'instemmings recht van franchisenemers bij het opstarten van afgeleide formules', zoals voorgeschreven door de nieuwe Wet fran chise. Vele franchisenemers zullen zich tenslotte bekocht voelen, denk ik dan. Vier decennia lang droegen ze honder den miljoenen bij aan marketinggelden om de naam 'Pear le' zo groot te helpen maken. Vervolgens zien ze dat hun geld én inspanning plots worden gebruikt om een nieuw en beter concept in de markt te zetten. Hen achterlatend waarmee het ooit begon: nu echter ergens onder in de markt als een soort ‘Blokker in de Brillen’. Je vraagt je über haupt af of er gehoor gegeven is aan dit instemmingsrecht. Of heeft men simpelweg, kort door de bocht, zelf het besluit genomen voor een grootse lancering? Een mogelijke rechts strijd ziet men niet gebeuren vanuit de blind vertrouwende, volgzame gemeenschap.

Mogelijk denken veel franchisenemers: “Maak je geen zor gen, het betreft slechts 111 ex-Eye Wish-filialen die omgezet worden en we hebben toch een beschermd gebied? Ten

in ‘een andere kijk op de zaak’ geven branchegenoten hun ongezouten mening over eigen gekozen onderwerpen op onze branche.

slotte staat dit in het contract en zal de franchisegever dit met een nieuwe formule wel respecteren”. Het doet denken aan de overname van de internetbrillenverkoper Charlie Temple; blind vertrouwen in een wereld die over ‘zien’ gaat. De verantwoordelijken werden daarna snel onzichtbaar. Geen idee of het tegenwoordig zo moet gaan, het lijkt me niet. Tenslotte houdt het lanceren van een winkelformule meestal niet op bij het omdopen van 111 vestigingen.

Kijkend naar de gedane investeringen in het nieuwe Pearle Studio-concept, en alle daarbij behorende voorbereide campagnes, kan ik mij zomaar voorstellen dat er in de ko mende tijd een boel oudere GrandVision Groene ‘eigen’ Pearles omgezet gaan worden naar het nieuwe Pearle Stu dio-concept. Een logische keuze, mede vanuit het oogpunt van de nieuwe eigenaar Essilux, die ongetwijfeld graag zijn merkproducten in het eigen elite winkelconcept wil pre senteren. Bij voorkeur met landelijke dekking. Je geeft ten slotte niet voor niks 7 miljard uit aan de aankoop van een winkelketen; je wilt de hele bedrijfskolom in handen om zo rechtstreeks aan de consument te leveren. Dit gaat niet met de merkloze Groene Pearles, die duidelijk op een lagere plek in de markt worden gepositioneerd; met ongetwijfeld een lagere gemiddelde brilprijs en dito imago. Mogelijk is het al zo ver in een winkel die van boven tot onder behan gen is met kortingsposters. Waarbij de consument al een preselectie op prijs maakt. Een deel van de vaste klanten zal blijven, maar een evoluerende groep die doorgegroeid is qua portemonnee en wensen wordt op haar wenken be diend; het zekere van de naam Pearle, maar dan met het specialere van de Studio.

Pearle Studio moet dus de beleving terugbrengen in de bril, met volop (Luxottica) merken. Een stuk eenvoudiger werken voor de Luxottica-vertegenwoordiger lijkt me. Niet meer

ANDERE KIJK OP DE ZAAK

eyeline 16
EEN

alle deuren langs en kleinere merkketens en onafhan kelijke opticiens tegen elkaar uitspelen met een beetje meer korting hier en wat minder daar. Gewoon centraal aangeven dat het eraan komt, scheelt een hoop scha kels en kosten in een onderneming. In de VS hebben Es silor en Luxottica in het verleden al laten zien wat dat in de markt betekent. GrandVision liep toen ook al voor de Nederlandse muziek uit door een keten hoger in de markt te positioneren dan het oude vertrouwde Groen. Hoeveel eenvoudiger is het geworden nu de twee reu zen elkaar gevonden hebben? Maar wat betekent dat voor het Luxottica merkproduct in de markt?

Wat betekent het voor de rest van de markt, dat die o zo exclusieve zonnebrillen en monturen straks door heel Nederland overzichtelijk in die ene Studio liggen, om de hoek van de onafhankelijke opticien?

Een boeiende vraag is dan: hoe ziet de wereld van de Groene Pearlefranchisenemer er straks uit. Snapt zijn klant de logica nog of zal ie naar die beter gecollec tioneerde Pearle Studio gaan in plaats van naar de afzakkende Groene winkel?

Voor die franchisenemer blijft de vraag: wat heb ik nou aan een beschermd gebied rondom mijn winkel in een voorstadje zonder parkeerkosten wanneer de klant straks naar die specialere Pearle Studio in de binnen stad gaat, omwille van een bredere keus en producten op niveau van de onafhankelijke opticien?

Wilt u hierop reageren of heeft u ook een andere kijk op de zaak?

Stuur een e-mail naar anneke.pastoor@ltmedia.nl

ERCON WEBINAR GROOT SUCCES

'Therapeutische toepassingen van gekleurde contactlenzen'

maandag 24 oktober vond het ercon webinar ‘therapeutische toepassingen van gekleurde contactlenzen’ plaats. het werd uitgezon den vanuit houten en gepresenteerd door erik smidt. door middel van polls en een chat waar vragen konden worden gesteld werd het publiek er leuk bij betrokken.

Met Vlaamse oogarts Carina Koppens en optome tristen Rumeysa Tezgel en Michaella Sas-Meertens van Vissers Contactlenzen werd het onderwerp in de breedste zin besproken. Ook nog aanwe zig was schilder Tanja Papez. Tijdens het webinar maakte zij een prachtig schilderij van een oog, dat geveild is. De opbrengst wordt aan het Oogfonds gedoneerd.

Veel verschillende aandoeningen kwamen voor bij: albinisme, irisdecentratie, achromatopsie, ICEsyndroom. Voor elk zijn meerdere opties, maar niet alles is mogelijk. Je kunt niet altijd alle pro blemen die iemand ervaart oplossen. De wens van de patiënt of cliënt is altijd bepalend. “Soms is een patiënt blijer met een lens waar ze minder mee kunnen zien”.

eyeline 17

FINANCIERING NODIG? INVESTEREN?

HET KAN MET HET NIEUWE PLATFORM OPTIEK VOOR ELKAAR

zelfstandig opticien en van plan een eigen zaak te starten? of heeft u al een eigen optiekzaak, maar verbouwings- of uitbreidingsplannen? dan bent u bij optiek voor elkaar* aan het juiste adres voor financieringsmogelijkheden. ook kunt u via optiek voor elkaar investeren in (nieuwe) ondernemers in de optiekbranche. zo worden kansen gecreëerd, dromen waargemaakt en kan tegelijkertijd rendement worden behaald.

Optiek voor elkaar is een platform waarbij zelfstandige opticiens financieel geholpen kunnen worden. Of het nou gaat om een ver bouwing, uitbreiding of een nieuwe start, Optiek voor elkaar maakt ambities waar. Om die opticiens te kunnen helpen, is geld nodig. Dat geld wordt via crowdfunding opgehaald. Zo krijgt u als zelfstandig op tiekondernemer of als optiekleverancier de kans (mee) te investeren in de plannen van een enthousiaste optiekondernemer. En een fijne bijkomstigheid: u maakt ook nog rendement op uw vermogen.

Uiterst vertrouwelijk

Optiek voor elkaar begrijpt dat de informatie die u verstrekt zeer per soonlijk en vertrouwelijk is, en soms ook gevoelig kan liggen. Uw aan vraag wordt dan ook met de grootst mogelijke zorg en vertrouwelijk heid behandeld. Alle te nemen stappen worden uitsluitend met uw goedkeuring genomen.

voor meer info: www.optiekvoorelkaar.nl info@optiekvoorelkaar.nl +31 (0)26 2058008

* Optiek voor elkaar is een initiatief van Centrop, dé inkoopvereniging voor zelfstandige opticiens (www.centrop.nl). Optiek voor elkaar werkt samen met Credion en Geldvoor elkaar, het grootste crowdfundingplatform voor Nederland. Personen of bedrijven die gebruik willen maken van het financieringsplatform Optiek voor elkaar dienen aangesloten te zijn bij Centrop of die intentie te hebben.

HOE WERKT HET?

VOOR ONDERNEMENDE OPTICIENS

Stap 1. Wanneer u financiering nodig heeft voor bijvoorbeeld het starten of verbouwen van een optiekzaak, meldt u zich aan bij Optiek voor elkaar.

Stap 2. Er wordt een persoonlijk intake gesprek met u gevoerd, waarin u duide lijk aangeeft waar u de financiering voor wenst te gebruiken.

Stap 3. U stuurt uw plannen, samen met de eventuele benodigde documenten, naar Optiek voor elkaar. Vervolgens worden uw plannen gescreend door een professioneel en kundig panel.

Stap 4. Zijn uw plannen realiseerbaar? Dan wordt er een afspraak met u ingepland en worden de vervolgstappen besproken.

VOOR OPTICIENS, LEVERANCIERS EN ANDERE GEÏNTERESSEERDEN

Stap 1. Zoekt u een betere bestemming voor uw vermogen, kapitaal of spaargeld én wilt u geld investeren in ambitieuze optiekondernemers? Ook dan kunt u zich aanmelden bij Optiek voor elkaar.

Stap 2. In een telefonisch gesprek krijgt u uitleg over de investeringsmogelijkheden. Stap 3. Er wordt bekeken of u geschikt bent als investeerder. Bij groen licht wordt u opgenomen in de communicatie over lopende projecten. U kunt dan zelf kiezen in welke projecten u wilt investeren.

eyeline 19
infotorial

ALCON

LANCEERT NIEUWE WEBSITE EN OPENT TRAINING CENTER

alcon heeft veel nieuws te melden: de website myalcon.com/nl is live én het alcon training center in mechelen is geopend! “de nieuwe website is een ‘one-stop-shop’ voor b2b én b2c. alles onder één paraplu”, aldus digital marketing manager philippe moons. het training center werd op maandag 3 oktober door waarnemend burge meester alexander vandersmissen en alcon’s cfh en country manager benelux jason klomp officieel geopend. ook minister van vlaanderen, gert eeraerts, was van de partij.

Anneke Pastoor BEELD Alcon

NIEUWE WEBSITE

Philippe Moons werkt nu 6 jaar bij Alcon en, naast het samen bouwen aan de merken en marketing campagnes, heeft hij ook eigen projecten. Eén er van is de nieuwe website myalcon.com/nl die be gin oktober gelanceerd is. “MyAlcon is een centrale hub voor de contactlensspecialist en consument. Het is niet alleen een website met producten, dien sten en verdere info over Alcon, het is ook de naam voor alle digitale tools die nu beschikbaar zijn en die er de komende jaren aankomen. MyAlcon bevat dus ook MyAlcon FitScan (een tool die automatisch ontbrekende proeflenzen bestelt) en MyAlcon Fit tingHub (diverse calculators voor berekeningen). Volgend jaar komt daar de MyAlcon Store bij, zodat elke contactlensspecialist rechtstreeks (B2B) lenzen kan bestellen. Onderwijs zal ook deel gaan uitma ken van de vernieuwde website. Kortom, MyAlcon is het middelpunt van alles, het moederschip, de verbindende factor. MyAlcon maakt het leven voor de opticiens en contactlensspecialisten makkelij ker en bespaart tijd. Als een klant een vraag heeft, dan is het up-to-date antwoord te vinden op de nieuwe website. Er is geen login vereist, iedereen kan daar terecht. Laagdrempelig en toegankelijk, precies wat Alcon voor ogen heeft. Onze digitale hub, ons digitale ecosysteem. Een one-stop-shop”.

philippe moons

GRAND OPENING ALCON TRAINING CENTER

Team Eyeline was maandag 3 oktober exclusief genodigd bij de Grand Opening van het Alcon Training Center in Meche len. “Het centrum heeft als doel om oogartsen in opleiding en opticiens, contactlensspecialisten en optometristen kennis te laten maken met alle nieuwe inzichten in oogzorg en onze nieuwste Alcon-producten; zowel vanuit Surgical als vanuit Vision Care”, vertelt Vincent Molkenboer. Het programma voor het komende jaar wordt op dit moment opgezet. “We willen er zoveel mogelijk mensen mee kennis laten maken”.

Vanuit Surgical was een aantal oogartsen aanwezig en vanuit optiekzijde een aantal opticiens zoals Ann Pyck van Contact Lens Studio, Ingrid Annys van Optiek Annys en Els Lampaert van Optiek Coenen. “We zijn blij dat we nu onze jonge, net afgestudeerde medewerkers naar het Alcon Trai ning Center kunnen sturen voor een dag scholing”, vertelt Els. “Het stukje praktijk dat op school wordt onderwezen is niet voldoende en kennis moet wel bijgehouden worden. Daarom zijn we blij met scholingsaanbod door leveranciers, en ook dat we met het hele team op het NCC aanwezig waren. We hebben eigenlijk zelf geen tijd voor voldoende training in onze drukke contactlenspraktijk. En, laten we wel zijn, het blijft ook beter hangen als iemand anders het onderwijst”. Dit is precies wat Alcon voor ogen heeft. Vin cent: “Beginnende contactlensspecialisten laten kennisma ken met hoe wij adviseren onze producten aan te meten. En tegelijkertijd ondersteunen in de kennis die ze wel van school meekregen maar niet voldoende in de praktijk kon den ervaren. We hebben hier alle instrumenten en veel mo gelijkheden op het gebied van audiovisuele ondersteuning. Elke optiekondernemer kan wat ons betreft een nieuwe medewerker naar Mechelen sturen. Wij zullen ervoor zor gen dat deze één dag ondergedompeld wordt in aanmeet technieken”. De burgemeester van Mechelen is enthousiast over deze nieuwe aanwinst voor zijn stad. “Dit soort initi atieven is geweldig als onderdeel van de biomedische en hoogtechnologische hub in Vlaanderen. Mechelen trekt zo vanzelf jonge mensen”.

Dank Jason, Vincent, Audrey, Tania, Stephan en Dave voor de ontvangst en live demo’s en uitleg over de nieuwste bio-mi croscoop met camera, de cataract-microscoop, de nieuwste producten in de Systane-range en de TOTAL30 natuurlijk en al het nieuws dat we leerden over Alcon van toen naar nu, de duurzame hoogtepunten en het inspirerende ‘Alcon in action’ voor het goede doel. Teveel om op te noemen!

Ontdek de nieuwe website: www.myalcon.com/nl voor meer info over de 3 digitale innovaties van alcon: lees de bijsluiter bij deze Eyeline

21
ann pyck alexander vandersmissen en jason klomp

Zwitserse brillenglazen. Zichtbaar toegevoegde waarde. Tot in het kleinste detail.

COMPLEET NIEUW PAND VOOR

WILFRED DE JONG OOGZORG

wilfred de jong zit al heel wat jaren in de brillen. in 2005 nam hij een winkel in hilversum over en anderhalf jaar later volgde een filiaal in culemborg. het heen en weer reizen tussen de twee vestigingen ging hem steeds meer tegenstaan, dus zocht hij naar een locatie dichterbij huis. het werd geldermalsen. “in 2012 verkocht ik ’s ochtends hilversum en om 13.00 uur kreeg ik de sleutel van geldermalsen. ze zeggen wel eens dat je binnen drie jaar moet herinvesteren. in mijn geval was dat drie uur…”

We zitten in het nieuwe pand van Wilfred de Jong Oog zorg in Geldermalsen. Recht tegenover het vorige pand, dat begin dit jaar werd ingeruild voor de huidige loca tie. Aangeschoven is ook Jos Baijens van Bureau Baijens. Wilfred en Jos kennen elkaar al vele jaren, dus Jos werd

ingeschakeld voor een ‘Klets en schetssessie’ en speelde ook na het ontwerp een belangrijke rol bij de verbou wing. Klets en schets? “Ja, precies zoals je het zegt”, opent Jos. “Ontwerpen en interieurarchitectuur is echt een vak apart. Voor interieurbouwers is het vaak een extra dienst

eyeline 23
DESIGN&INTERIEUR

die ze aanbieden, maar ik vind het belangrijk dat er eerst een duidelijke visie op tafel komt. Tijdens een drie uur du rend gesprek komen naast de visie, ook zaken als doelgroep, assortiment, locatie, budget personeel etc. uitgebreid aan de orde. Ook technische zaken, zoals wat is er bouwtech nisch mogelijk met het pand? Of ik vraag aan Wilfred: je ver koopt ook contactlenzen; waar zie ik dat terug in je winkel dan? Tijdens het gesprek begin ik met de eerste schetsen. In die drie uur, voor een vast tarief, komen we meestal al een heel eind in de goede richting”. Wilfred vertelt dat in het pand voorheen een reisbureau gevestigd was. “Toen dat bedrijf stopte, wilde de eigenaar van het pand de boel al gaan opknappen. Een kantoorruimte is natuurlijk heel wat anders dan een optiekwinkel. Gelukkig wilde hij meeden ken en konden we het geheel naar eigen wens verbouwen”.

Verbouwing vanuit duidelijke visie Er is dan ook flink verbouwd; en vanuit een duidelijke visie. Je hebt natuurlijk brilmode, maar de oogzorg is bij Wilfred de Jong minstens zo belangrijk. Jos: “Oogmeetruimtes, con tactlenzen en dat soort zaken moet je dan niet ergens ach terin de winkel wegstoppen. We hebben daarom gekozen om het accent van de winkel naar achter te verschuiven in een halfronde vorm”. Wilfred vervolgt: “Het scheelt qua vier kante meters niet eens zo heel veel met het vorige pand, maar je voelt hier echt de diepte en breedte van de winkel. Het oogt veel ruimer allemaal. Wat we uit de vorige winkel konden gebruiken, hebben we ook meegenomen. Zo fun geert een voormalige hangende ladekast nu als een soort staande buffer voor de routing”. Wat ook opvalt, is een grote spiegel in de hoek. “Dat oogt als een extra ruimte. Men sen vragen geregeld wat daarachter zit. Maar dat is niets anders dan de meterkast en een rommelhok”. Jos: “Of een ronde hoek in plaats van de gebruikelijke 90 graden. Het is een detail, maar geeft een heel ander effect”.

Bijzondere werkwijze

Zoals een interieurbouwer geen architect is, zo is Jos ook geen interieurbouwer. Wilfred: “Ik heb tegen Jos gezegd dat ik graag wilde dat hij het zou regelen. Ik noemde een aantal namen van bijvoorbeeld aannemers, van een stoffeerder in de buurt en Jos zorgde voor de aanvragen. Samen bekeken we dan de offertes”. Jos: “Ik ben, misschien wel als één van de weinigen in de branche, echt onafhankelijk. Ik ben archi tect en heb geen belang bij de leveringen of wie de boel ver bouwt. Ik blijf wel graag betrokken tijdens de verbouwing. Dat vindt een opdrachtgever ook prettig. In dit geval vond ik het vooral bijzonder dat de pandeigenaar echt meedacht en zelfs mee-investeerde. Dan ging het echt over serieuze dingen als muren doorbreken”.

Groei

Kortom, een tevreden opticien. En voorlopig kan Wilfred de Jong Oogzorg vooruit. Volgens Jos gaat een goed interieur zeker 10 jaar mee. Of zoals hij het zelf zegt: ‘goede interieur architectuur kan 2 of 3 winkelinrichtingen overleven’. Toch zien we een twijfelende blik bij Wilfred… “Mijn grootste angst is de groei. Het gaat hartstikke goed, we krijgen nog dagelijks complimenten over het nieuwe in terieur en het wordt ook nog steeds drukker. Ik hoop niet dat we hier te snel uitgroeien”. Maar Jos heeft al een op lossing: “Het pand hiernaast kunnen we er ook wel bij be trekken. En aan de achterkant uitbouwen? Ik zie voldoende mogelijkheden!”

eyeline 24
BUREAU BAIJENS ONTWERPT NIEUWE WINKEL 10 METER VERDEROP
DESIGN&INTERIEUR
wilfred de jong en jos baijens

Het myopie-rapport

’Het risico op toenemende myopie in Nederland’

Dit myopie-rapport geeft een overzicht van de stijgende prevalentie van myopie en de impact hiervan op de ge zondheidszorg, de economie en de patiënt in Nederland.

Een (onafhankelijk) onderzoek van Catalyze Group, uitgevoerd in opdracht van het Oogfonds en CooperVision Specialty Eyecare: www.coopervisionsec.nl/myopia-report-2022

Impact

op de gezondheid en het leven van de patiënt De complicaties die voort kunnen vloeien uit myopie hebben een grote impact op verschillende aspecten van het leven, waaronder het vermogen om te werken, de mate van autonomie, mobiliteit en onafhankelijkheid, en de beperking wat betreft het sociale leven en sport.

op de gezondheidszorg

Ook het effect van myopie op het algehele zorgsysteem kan worden gevoeld in ziekenhuizen. In Nederland is het aantal operaties voor netvliesloslatingen die geassocieerd worden met myopie tussen 2009 en 2016 met 44% toegenomen

op de economie

In 2020 gaven Nederlanders zo’n 400 miljoen euro uit aan het managen van hun myopie, bijvoorbeeld aan brillen en contactlenzen. Slechtziendheid en blindheid als gevolg van myopie kosten de Nederlandse economie jaarlijks meer dan 1 miljard euro aan productiviteitsverlies – in 2055 kan dat zijn opgelopen tot

De resultaten van het Catalyze Group onderzoek tonen nog maar eens aan dat het belangrijk is om zo vroeg mogelijk te starten met myopie management.

op de maatschappij

Myopie heeft een levenslange impact op sociaaleconomische kansen. Myopie lijkt een sterke negatieve psychologische impact te hebben, gemiddeld hogere niveaus van angst en depressie dan personen die geen myopie hebben.

De bronvermelding van benoemde cijfers en resultaten zijn terug te vinden in het rapport van de Catalyze-studie, te downloaden via: www.coopervisionsec.nl/myopia-report-2022.

QF2757v1 NL
van
2† MYOPIE Hetrisicoop toenemende myopiein Nederland info@catalyze-group.com | +31207234400 www.catalyze-group.com Een overzicht van de stijgendeprevalentie vanmyopieende impacthiervanop degezondheidszorg, de economie en de patiënt. 50% 90% 50% 90% 90% of myopic eyes respond to MiSight® 1 day treatment; ages 11-15 at start of wear, n=90. † Using measured and modeled data, pooled across ages (8-17), MiSight® 1 day slowed myopia progression by an average of approximately 50%. 1 Chamberlain P et al. Long-Term Effect of Dual-Focus Contact Lenses on Myopia Progression in Children: A 6-year Multicenter Clinical Trial. Optom Vis Sci. 2022; 99(3): 204-212. 2 Arumugam B et al. Modelling Age Effects of Myopia Progression for the MiSight 1 day Clinical Trial. Invest. Ophthalmol. Vis. Sci. 2021; 62(8): 2333.
MiSight® 1 day werkt voor bijna alle kinderen met myopie1* Vermindert de achteruitgang
myopie met de helft
DE GERAFFINEERDE DETAILLERING IN COMBINATIE MET NOTENHOUT, MARMER EN LEER GEVEN EEN HIGH-END LOOK & FEEL NICO SCHREUDER, WSBDESIGN

PAJUK

ÉN EEN COMPLEET NIEUW PAND

de opening van het compleet nieuwe pand, op steenworp afstand van de oude locatie in leusden, had mooi samen kunnen vallen met het 100-ja rig bestaan van familiebedrijf pajuk. helaas gooide corona roet in het eten, waardoor verschillende jubileumacties geen doorgang konden vinden. een drukke periode was het evenwel, want door te kiezen voor nieuwbouw, kon het pand geheel naar eigen wens en volledig klaar voor de toekomst worden ingericht.

vader pieter en zoon erik jukkema

eyeline 28 IK WEET ZEKER DAT ONS PAND OVER 15 JAAR NOG STEEDS MODERN IS 101-JARIG BESTAAN
DESIGN&INTERIEUR
TEKST Martijn Plantinga BEELD Rob van de Vlierd

Commercieel directeur Erik Jukkema en vader Pieter (eige naar) vertellen vol enthousiasme over het nieuwe pand. “We zaten al 26 jaar op onze oude locatie en de laatste jaren stelden we ons steeds vaker de vraag ‘uitbreiden of nieuw bouwen?’ We groeiden letterlijk uit ons jasje. Stellingen kwamen steeds dichter op elkaar te staan en als leverancier met de grootste voorraad van Nederland, barstte ook de showroom uit zijn voegen. Toen we van de gemeente hoorden dat er op zo’n 200 meter afstand nieuw gebouwd ging worden, besloten we de knoop door te hakken”.

Volledig duurzaam Er is flink uitgepakt. Van 900 m2 naar 2300m2 en een nieuwe showroom van maar liefst 150m2. Hier kunnen de klanten in alle rust worden ontvangen. Verder zijn er in het drie verdiepingen tellende pand meerdere flexplekken gecreëerd, een fraaie kantine met dakterras en een ruim magazijn. “We hebben het zo laten bouwen dat we direct een buffer hebben voor de toekomst”. Ook op het gebied van duurzaamheid beschikt het gebouw over de nieuw ste snufjes. Volledig gasloos, maar liefst 288 zonnepane len op het dak, regenwater dat ondergronds in een tank wordt opgevangen voor het doorspoelen van de toiletten, aardwarmte- en koeling; het zijn slechts enkele voorbeel den. Erik: “Wij houden erg van techniek, dus hebben ook zelf kunnen meedenken en meebeslissen. We zijn trots op het resultaat. Ik weet zeker dat ons pand over 15 jaar nog steeds modern is”.

Inmiddels zijn er al verschillende klanten langs geweest, maar geïnteresseerden zijn van harte welkom. De show room is elke dag van 9.00 tot 17.30 geopend, dus wie langs wil komen kan gerust binnenlopen voor een rondleiding en een kopje koffie!

eyeline 29

WHY HOW WHAT

bas, paul, harry en tijl

BEYOND THE LENS SYMPOSIUM Bausch + Lomb

op 4 oktober was team eyeline te gast bij het bausch + lomb beyond the lens symposium in het nationaal militair museum in soesterberg. wat een prachtlocatie is dat toch! na een welkomstborrel en italiaans buffet volgen we met elkaar, zo’n 65 man/vrouw, het euro pese symposium van bausch + lomb op een groot scherm. we waren dus feitelijk met een veel groter internationaal gezelschap met duizenden oogzorgprofessionals. centraal stonden de inmiddels legendarische woorden van simon sinek: het why, how en what van de bausch + lomb ultra® one day daglens.

Richard Smith, Head of Professional Services Vision Care, is onze gastheer die avond en kondigt onder andere internati onale oogspecialisten zoals Dr. Stefano Barabino en Dr. Lan gis Michaud aan. Dr. Barabino legt uit hoe de resultaten van de TFOS DEWS II-studie een inspiratie voor innovatie van de contactlens van morgen vormen. Dr. Michaud gaat in op het design van de Bausch + Lomb ULTRA® ONE DAY daglens. Na deze presentaties volgt een internationale paneldiscussie met bekende Nederlandse en Belgische gezichten, onder andere Byki Huntjens, Imke Jacobs en Kathleen Helsen. Ri chard Smith leidt vervolgens zelf een gesprek met collega’s Ayda Shahidi, Kristen Hovinga en Dan Hook met als thema ‘Going beyond the science to the eye’. Sluitstuk van de avond is Human Performance Coach David Osgathorp, die ons meeneemt in de wereld van ‘high performance life’ en ‘beste resultaat’ in de sport en Formule 1 bij Red Bull. Een in spirerende presentatie, vindt ook Annemarie Teeling: “Ik heb een aantal keywoorden genoteerd om high performance te kunnen presteren: beweging, voeding, rust en mindset”. Natuurlijk is er na afloop, net zoals bij de ontvangst, veel tijd voor netwerken. “Het NCC leerde ons recentelijk weer hoe belangrijk netwerken is”, zegt Harry Dickhoff. En, net zoals op het NCC, was ook weer de reis door de contactlens in VR beschikbaar. Een reis die ook in een F16 in verband met de tentoonstelling ’50 jaar Fast Forward’ te beleven is. Eyeline vat een aantal onderwerpen samen van het Beyond the Lens Symposium.

Veel contactlensdragers verzwijgen hoe het écht zit! Ogen die droog aanvoelen en er rood en geïrriteerd uitzien; dát zijn de meest voorkomende ongemakken van contact lensdragers. Zeker na een intensieve dag vol beeldscherm werk kijken veel mensen uit naar het moment dat de con

tactlenzen ‘uit mogen’. Soms is dat al na een uur of vier. Er zijn zelfs lensdragers die meerdere sets daglenzen per dag gebruiken om maar comfortabel de dag door te komen. Als de contactlensspecialist er direct naar vraagt, vertellen ze liever niet wat ze écht ervaren. Bij Bausch + Lomb was dat aanleiding voor onderzoek ‘hoe ongemakken te verminde ren’ en ‘hoe daglenzen langer en comfortabeler te dragen’. Resultaat? Contactlensdragers denken dat de ongemakken erbij horen en te wijten zijn aan hun levensstijl. Bij door vragen tijdens het Kadence International-onderzoek bleek dat men niet, of maar een beetje, klaagt. Men is bang is dat de contactlensspecialist hen verbiedt nog langer lenzen te dragen. En dat is wel het laatste wat men wil.

Spleetlamp favoriet

Het Europese panel onder leiding van moderator Byki Hunt jens bevestigde dat contactlensdragers niet klagen. Als je vraagt ‘Hoe gaat het?’ krijg je vrijwel altijd het antwoord: ‘Goed hoor’. Ook als dat helemaal niet zo is. De klant is bang om te horen dat de lenzen (een tijdje) niet meer gedragen mogen worden. Voor onderzoek zijn heel veel mooie in strumenten beschikbaar. De algemene conclusie was dat de spleetlamp de favoriete tool is om het oog goed te on derzoeken. “En vergeet niet de oogleden op te tillen!”, roept Byki op. Het werken met vragenlijsten bij de intake en bij vervolgtrajecten werd als zeer nuttig ervaren. Wel hebben de diverse panelleden hun eigen vragenlijsten opgesteld of bestaande lijsten aangepast aan hun eigen situatie. De nieuwe Bausch + Lomb ULTRA® ONE DAY werd door alle pa nelleden zeer positief beoordeeld: ‘Bausch + Lomb luistert naar onze klanten. Dit is een lens die de levensstijl van de klant volgt. En de klant geeft aan dat hij er optimaal zicht en optimaal comfort mee ervaart’.

eyeline 31
infotorial

Grensverleggend

Uitkomsten van het onderzoek gaven aanleiding voor de Bausch + Lomb-designers om met een frisse blik naar de huidige lensontwerpen te kijken. De meeste aandacht ging daarbij naar de manier waarop de lens gedijt op het oog oppervlak. “De lens trouwt als het ware met de traanfilm”, aldus één van de sprekers. Belangrijk is ook de constatering dat droge ogen een ziekte is, een kwaal waar lensdragers ook mee te maken kunnen krijgen. De ontwerpers stelden zich ten doel een geheel nieuwe lens te ontwerpen die past bij de nieuwe, digitale, levensstijl. Om onze ogen vochtig te houden knipperen we zo’n 10 duizend keer per dag, maar bij intensief beeldschermwerk loopt het aantal knipperslagen fors terug. Gevolg: de conditie van de traanfilm gaat ach teruit. Om droge en geïrriteerde ogen te voorkomen en de ooggezondheid te behouden ontwikkelde Bausch + Lomb dus de inmiddels bekende nieuwe silicone hydrogel Bausch + Lomb ULTRA® ONE DAY daglens. Die houdt tenminste 16 uur 96 procent van het vocht vast. En de lens geeft, indien gewenst, osmoprotectanten en elektrolyten af voor een op timale balans in de traanfilm. Echt grensverleggend als het

De Bausch+Lomb ULTRA® ONE DAY is maar weer eens het bewijs dat de contactlensindustrie niet stil staat

Bausch + Lomb heeft ons weer kunnen verrassen met de inhoud van het Symposium

hizkia van buiten en annemarie teeling, teeling optiek a'dam

eerste drie maanden cruciaal na de aanpassing van de con tactlens. Een goede begeleiding en regelmatige controle zorgen voor tevreden dragers. En dat betekent werken met gestructureerde vragenlijsten bij een eerste intake en een vervolgbezoek. Niet alleen medicijngebruik en levensstijl, maar ook de verwachtingen onderzoeken: wat verwacht de contactlensdrager van de lenzen en op welke kijkmomen ten gaat hij of zij ze inzetten? En hoe ervaart men de lenzen, welke verbeteringen zijn er mogelijk?

Het Beyond the Lens Symposium ging inderdaad verder dan de lens. Het ging vooral om de rol van de opticien. “Het is belangrijk dat we in contact met elkaar blijven, leverancier versus optiekbedrijf”, vindt Fabiënne van Wely. “Het is goed

Het draait voor de klant om comfort en gemak bij het dragen van daglenzen; met de Bausch + Lomb ULTRA® ONE DAY gaat dat zeker lukken: een aanvulling op het bestaande assortiment en makkelijk aan te meten

fabiënne van wely, van wely optiek boxmeer en gennep

eyeline 32
team contactalook eindhoven

Grensverleggend, voor u en uw klanten. Alleen Bausch + Lomb ULTRA® ONE DAY combineert een hoge Dk/t, lage modulus, UV-Filter en High Definition Optics met twee innovatieve technologieën die bijdragen aan een gezond oogoppervlak:1

Advanced MoistureSeal® Technology zorgt voor 16 uur lang bevochtiging en comfort. 2

Om de traanfilm te beschermen, te verrijken en te s tabiliseren geeft ComfortFeel Technology tijdens het dragen stoffen af die comfort en ooggezondheid verhogend werken. 3 +

Bausch Netherlands B.V. Koolhovenlaan 110, 1119 NH Schiphol. 30933

Referenties: 1. Only Bausch + Lomb ULTRA® ONE DAY contact lenses offer a complete moisture + comfort system with Advanced MoistureSeal® and ComfortFeel Technologies plus a complete design of high Dk/t, low modulus, UV blocking and High Definition™ Optics. Bausch + Lomb ULTRA® ONE DAY contact lenses deliver health through its complete system working together to support a healthy ocular environment, the inclusion of eye health ingredients which are retained over 16 hours and the high allowance of oxygen permeability (Dk/t=134). 2. Schafer,J. Steffen,R. Reindel,W; A clinical assessment of dehydration resistance for a novel silicone hydrogel lens and six silicone hydrogel daily disposable lenses. Poster presented at AAO; October 2020 3. Rah M. Ocular surface homeostasis and contact lens design. February 2021.© 2021 Bausch & Lomb Incorporated. ®/™ geven handelsmerken aan van Bausch & Lomb Incorporated. Andere product-/merknamen zijn handelsmerken van hun respectievelijke eigenaren. V.U.:

HOFLEVERANCIER NATAN EN BINÔCHE

edouard vermeulen is al jarenlang dé hofleverancier van zowel het nederlandse als belgi sche koningshuis. wanneer máxima en mathilde in het openbaar verschijnen, is de kans groot dat ze iets dragen van natan, het modehuis van edouard vermeulen. de belgische couturier ontwerpt niet alleen kleding, maar ook brillen. al tien jaar werkt hij hiervoor samen met binôche, eveneens een luxe belgisch merk. eyeline kreeg de unieke kans om hem te interviewen.

EXCLUSIEF INTERVIEW OVER SAMENWERKING

NATAN werd al in 1983 opgericht door Edouard Vermeulen. Hij ontwerpt niet alleen voor de Belgische en Nederlandse koninklijke familie, maar ook voor de royals van Zweden en Groothertogdom Luxemburg. NATAN handhaaft de hoog ste normen waar het gaat om creativiteit en kwaliteit. Hetzelfde geldt voor het Belgische eyewear merk binôche, waarvan de makers trots zijn op hun artistieke creaties.

Hoe is de samenwerking tussen NATAN en binôche ontstaan ?

Edouard Vermeulen: “Meer dan tien jaar geleden zocht ik een Belgische en exclusieve partner om brillen en zonne brillen te ontwerpen. Ik ontmoette toen Gino Gommers, ei genaar van binôche. Onze beide huizen delen de Belgische trots. Het ontwerpen vindt plaats te Antwerpen, op een paar stappen van onze Antwerpse flagshipstore. Naast de Belgische know-how en de Europese productie, in Frankijk en Italië, is binôche ook, net als NATAN, een bedrijf met een kleine, warme structuur. Ze zijn gekend om hun kwaliteit en hun handgemaakte producten. Ondertussen worden de NATAN-brillen in een honderdtal optiekzaken verkocht”.

Waarom wilde u als couturier uw naam aan eyewear verbinden?

EV: “De meeste van onze klanten die een bezoek aan onze winkels brengen, wensen van kop tot teen aangekleed te worden, met alle bijbehorende accessoires. Hier hoort na tuurlijk ook een bril of zonnebril bij. Zoals bij mode zit er achter elke vorm een idee. Een bril heeft niet enkel een functioneel gegeven, maar ook een stijlgegeven. Om die reden is het voor ons belangrijk om ook bijpassende mon turen te hebben. Het is een logische aanvulling van ons pro duct, waar we intern geen know-how over hebben”.

Wat ziet u graag in een (zonne)bril?

EV: “Persoonlijk ben ik eerder voor zwaardere monturen die in de jaren ‘70 ontstonden en nu helemaal terug zijn. Aan de andere kant zorgen de subtielere cat-eye monturen voor een elegante look. Een zware bril in combinatie met mini malistischere outfit geeft meer karakter aan het geheel”.

EV: “binôche ontwerpt exclusieve modellen voor het mo dehuis NATAN. Deze modellen worden dan door mezelf en mijn designteam geanalyseerd. Hierin is het zeer belangrijk om de waarden van het huis correct te vertalen en de huis stijl te respecteren. Dit doet binôche seizoen na seizoen op een stijlvolle manier. Net als in onze kledinglijnen worden trends in grote lijnen gevolgd. Mode is steeds gevoelig aan maatschappelijke en stijltrends. We moeten steeds mee met onze tijd. Het is echter heel belangrijk om ook trouw te blijven aan ons DNA, en vast te houden aan onze tijdloze, vrouwelijke elegantie”.

Hebt u bij het ontwerpen een bepaald type vrouw voor ogen?

EV: “Onze klanten die voor een NATAN-bril kiezen, kiezen voor kwaliteit en savoir-faire. Ze zijn niet bang om kleur te dragen, in combinatie met een neutrale bril of omgekeerd. Deze dames kiezen voor een elegante en vrouwelijke look. De moderne vrouw weerspiegelt graag haar persoonlijk heid door middel van haar outfit. Eenzelfde outfit met een andere bril, toont een ander karakter”.

Is de draagster van uw brillen dezelfde vrouw als de draagster van uw couture?

EV: “De kracht van de mode van vandaag is dat iedereen kan dragen wat hij wil. Dat kan dus zeker. Het is voor ons ook een instapproduct, dat ons merk toegankelijker maakt”.

voor meer info: www.natan.be, www.binoche.be

eyeline 35
prognoses gevolgd, of zet u een lijn uit die losstaat van de trends?
infotorial
VAN KENNISDELEN WORDT IEDEREEN STERKER andré verhoeve, iris optiek

EYECARE GROEP IN GESPREK

MET IRIS OPTIEK

de eyecare groep groeit gestaag door. sinds de start, vorig jaar oktober, van de onafhan kelijke familiebedrijven bril in mode, briljant groep, city lens groep, eyecare, iris optiek, saton optiek, van der leeuw optiek en verhoeven groep, zijn het eerste jaar al diverse overnames gedaan. begin volgend jaar zal de academy officieel van start gaan en ook het omnichannel-platform zal medio 2023 worden gelanceerd. dit keer zijn we te gast bij andré verhoeve, eigenaar van iris optiek, een echt familiebedrijf met fraaie winkels in den haag, voorburg en leiden.

Geboren en getogen Hagenees André Verhoeve (57) ont vangt ons in zijn filiaal aan de Frederik Hendriklaan in Den Haag. Hoe is het allemaal begonnen en hoe bevalt de Eye Care Groep tot nu toe? “Ik ben 39 jaar geleden al begon nen bij Iris Optiek en nadat ik mijn optiek- en audiciendi ploma’s had gehaald, nam ik 27 jaar geleden drie winkels over van mijn toenmalige werkgever. Enkele overnames en samenvoegingen hebben uiteindelijk geleid tot de vier winkels die we nu runnen (Lei den, Voorburg en twee in Den Haag). Destijds was het al een familiebedrijf en dat is nooit veranderd. Ook mijn vrouw en dochter werken in de zaak. Op een gegeven moment ga je wel wat meer over je toe komst nadenken. Je kunt na tuurlijk alles verkopen, maar zou mijn vrouw blij zijn als ik de hele dag thuis ga zitten? Nu we onderdeel zijn van de EyeCare Groep, heb ik er voor gekozen om nog wel deels te werken en kan ik doen wat ik zo leuk vind. Mij focussen op de winkels, personeel en klanten; daar ben ik opticien voor geworden. Voor de randzaken zoals inkoopvoorwaarden, steeds meer regeltjes, maar ook verzekeringen en UWVzaken, hebben we nu een grote en solide organisatie staan, waarop we altijd kunnen terugvallen”.

Samen sterk

“Het ‘samen sterk gevoel’ is ook een belangrijke reden ge weest om destijds in te stappen. Als zelfstandige wordt het steeds lastiger om goede afspraken te maken met bijvoor

beeld leveranciers. Ik beschik nu ineens over een zeer groot netwerk, dat ik voor diverse zaken kan inschakelen. Al is het maar om eens te sparren over bepaalde zaken. Een mooi voorbeeld is de personeelsschaarste. Ik zocht nieuw per soneel altijd voornamelijk via Indeed en social media. Toen kreeg ik een tip van een collega-ondernemer uit de groep, die zei: ‘laat mensen, bijvoor beeld zij-instromers, eens een dagje meelopen of binnen kij ken. Dan kunnen ze écht van dichtbij zien wat een mooi vak wij hebben’. Het leverde zo waar een nieuwe medewer ker op! Dat sparren, leren van elkaar, is echt een groot voor deel van de EyeCare Groep. Er is zoveel kennis aanwezig, als we dat kunnen delen, wordt iedereen daar sterker van”.

Trainingen en online kennis

“Die kennis zal straks ook gedeeld worden op de Eye Cademy. Dat vond ik vanaf het begin al een heel goed plan. Zoals ik al zei is er binnen de groep veel kennis aanwezig die we hier kunnen delen. Maar je kunt nu ook bijvoorbeeld meer de diepte in. Hoe mooi is het dat je op één locatie, met meerdere cursisten uit het hele land een training over glas kunt geven, waarbij je bijvoorbeeld ook een glasleveran cier uitnodigt. Voor individuele opticiens zoals wij scheelt dat heel veel tijd en werk. In december wordt ons nieuwe hoofdkantoor in Naarden officieel geopend. Daarin komt ook een mooie en inspirerende ruimte voor de EyeCademy. Hier zullen uiteenlopende trainingen worden verzorgd, die in de loop van volgend jaar gaan starten.

eyeline 37
INFOTORIAL
IK KAN ME BLIJVEN FOCUSSEN OP DE WINKELS, HET PERSONEEL EN MIJN KLANTEN, MAAR OVER DE ‘RANDZAKEN’ HOEF IK ME NIET MEER DRUK TE MAKEN

Een zelfde soort kennisdeling waar ik veel van verwacht, is de omnichannel-strategie waar veel over wordt gespro ken. Op het gebied van online is er bij de ketens veel kennis aanwezig. Door dit als groep op te pakken, als individu is het sowieso onbetaalbaar, staan we ook hierin veel sterker. De afgelopen jaren komen klanten via veel meer kanalen in aanraking met je bedrijf. Het liefst word je via al die kanalen gevonden en deel je relevante informatie met je klanten en vooral met je potentiële klanten. Een goede omnichannelstrategie kan hierin voorzien. Het kan helpen om goede leads te genereren en nieuwe klanten naar de winkels te brengen. Daar heb je meer voor nodig dan alleen een mooie website en af en toe iets op social media plaatsen. In de backoffice werken we nu ook nog vaak met verschillende softwarepakketten. Dit gaan we de komende tijd optima liseren. Momenteel wordt druk gebouwd aan een digitaal serviceplatform, waar straks de gehele groep van profiteert. Hier is een gespecialiseerd bureau voor ingeschakeld en waarin we nu als één organisatie investeren. Bij ons (de Eye Care Groep) draait het in de winkels veel om high-end en beleving. Ik vergelijk het wel eens met eten bij een zaak met Michelinster of eten bij de Mac. Maar als je die ster hebt, dan mag je dat ook wel uitdragen en zichtbaar maken. Een goede omnichannel-strategie kan hier een belangrijke bij drage aan leveren”.

De toekomst

Voorlopig denk je dus nog niet aan stoppen? “Hoewel ik dat wel zou kunnen doen nu, is het antwoord nee. Het werk is nog veel te leuk en ook naar mijn trouwe personeel toe, zou het niet goed voelen om direct na de verkoop meteen zelf te stoppen. Al komt dat moment voor mij natuurlijk ook een keer. Ik merk van collega’s die een beetje tussen de 55 en 65 zijn, dat ze steeds vaker gaan nadenken wat ze wil len. Verkopen? Of bijvoorbeeld nog 5 jaar wachten? Ik word sinds de oprichting van de EyeCare Groep vorig jaar ook regelmatig gebeld door ondernemers. Ze willen graag we ten hoe het bevalt en hoe zo’n samenwerking in de praktijk werkt. Collega’s in het land mogen me ook gerust bellen als ze benieuwd zijn of het voor hen ook interessant kan zijn. Ik informeer ze graag over de voordelen of kan ze in contact brengen met andere ondernemers en collega’s uit de groep. We zijn allemaal mensen met een passie voor ons vak en gericht op kwaliteit. Dat maakt de EyeCare Groep in mijn ogen uniek. Dat dit niet zomaar een verkooppraatje is, blijkt uit de reacties van ondernemers die zich het afgelopen jaar hebben aangesloten. Zij voelen zich direct thuis in deze or ganisatie. Je merkt aan alles dat de organisatie wordt ge dragen door optiek-ondernemers.

Als Iris Optiek hebben we mooie en goede winkels, die met alle huidige en toekomstige uitdagingen in de markt, bin nen de EyeCare Groep een hele gezonde toekomst hebben. Ons team en ik zien wat dat betreft de toekomst positief tegemoet!”

eyeline 38

LENSONLINE VERTAALT BEHOEFTE VAN OPTICIENS NAAR PRAKTIJK

lensonline® is aan een ambitieuze opmars bezig in de contactlenswereld. volgens chief sales officer björn de cock ontstaat er door te luisteren naar de wensen van opticiens en deze door te vertalen naar de praktijk, een win-winsituatie.

Björn De Cock is CSO bij LensOnline en zag de partneropti ciens de afgelopen jaren flink groeien. “We zijn trots dat we een bewezen toegevoegde waarde zijn voor onze partne ropticiens. Ik merkte op dat bepaalde opticiens weinig con tactlensklanten hadden in het begin. De een had net een eigen winkel geopend en had behoefte aan traffic, de ander had ondersteuning nodig. Er was een gebrek aan marke tingbudgetten en aan de kennis om snel nieuwe klanten te werven”. Het snelevoluerende digitale tijdperk blijkt voor sommige opticiens een struikelblok. “Opticiens contacteren ons omdat ze geen tijd hebben om een webshop of soci almediakanaal te onderhouden. Daar komen wij met Lens Online kijken”.

Eén van de initiatieven van LensOnline is om elk jaar een zestal Eyeschools voor de partneropticiens te organiseren. “Dat zijn georganiseerde trainingen gegeven door fabrikan ten en experts, zowel binnen als buiten de sector. Zo blijven onze partners up-to-date over de nieuwste technologieën en technieken”, vervolgt Björn. “Met de contactmomenten tussen ons team en onze partners kennen we de markt, de producten en de wensen van de consument steeds beter. Op die manier optimaliseren we continu onze campagnes, streven we een steeds persoonlijkere aanpak na en bieden we een hoogwaardig assortiment aan”.

eyeline 40

Actief op zoek naar klanten

LensOnline gaat actief op zoek naar klanten in het zorgge bied van de opticien en pusht deze naar de winkel. Potenti ele klanten worden er bewust van gemaakt dat het nodige contactlensadvies vlakbij is. Björn: “Vroeger lag de focus enkel op lokale marketing. Nu is dat sterk uitgebreid. Onze nationale naamsbekendheid en uitgebreid klantenbestand zorgen voor een grote klantentoestroom in de winkels. Door die nationale inspanningen versterken we eigenlijk onze lokale campagnes voor een nog groter effect”. LensOnline weerspiegelt haar digitale kennis en groei in het aanbod en de campagnes. “We betekenen vandaag de dag veel meer voor potentiële partners”.

HET SNELEVOLUERENDE DIGITALE TIJDPERK IS VOOR SOMMIGE OPTICIENS EEN STRUIKELBLOK OMDAT ZE NIET WETEN WAAR TE BEGINNEN

Tijd voor Oogzorg

LensOnline merkte op dat er veel vraag was naar het be wustijn rond oogzorg en het belang van een kwalitatieve opticien of specialist. “Zo besloten we onze partners in de spotlight te zetten met de campagne Tijd voor Oogzorg”, vertelt Björn. Daar kwamen zoveel positieve reacties op, dat we hierin een kans zagen om dit concept te optimaliseren en jaarlijks terug te laten komen”. LensOnline zag potenti eel om nog meer contactmomenten te creëren tussen de opticien en de klant.

“We blijven hameren op het belang van oogzorg in de meest brede zin. Op die manier verhogen we de bewust wording dat klanten altijd met hun vragen terechtkunnen bij onze partneropticiens. Het is een wisselwerking die op twee manieren geweldig goed werkt. Klanten komen mak kelijker met vragen naar hun opticien en opticiens bieden vanuit een bredere kennis een steeds betere service. Geef toe… dat is toch een win-win?”

voor meer info: www.lensonline.nl Marco Stolk marco.stolk@lensgroup.eu

eyeline 41
infotorial
björn de cock
BEELD LensOnline

LOYALTY LAB: ijzersterke marketing

Jij bent marketeer opticien

opticiens aan loyale klanten helpen, dat is waar loyalty lab voor staat. de juiste boodschap op het juiste moment bij de juiste ontvanger en dan ook nog eens via het juiste kanaal.

Bijgesloten bij deze editie van Eyeline Magazine vindt u een brochure van Loyalty Lab met daarin een overzicht van de diverse loyaliteitsprogramma’s om met bestaande én potentiële klanten te communiceren. Ook vindt u er een overzicht in terug van de geplande campagnes voor 2023. Zou u ook liever de marketing uit willen besteden? Neem dan vrijblijvend contact op met de marketingconsultants van Loyalty Lab.

voor meer info: www.loyaltylab.nl

UITBREIDING THE COMFORT CLUB

begin dit jaar introduceerde the comfort club een nieuw design. de toevoeging van een duidelijke naam en meer onderscheid in kleuren, heeft het design (nog) krachtiger gemaakt.

Ook is toen het assortiment van The Comfort Club flink uitgebreid en werd een vernieuwde (consumenten)website, thecomfortclub.nl, en mooi POS materiaal gelanceerd. The Comfort Club heeft niet stilgezeten, want binnenkort volgen er meer uitbreidingen. Het kleurrijke eigen merk van Centrop is daarom niet meer weg te denken uit de contactlenzenpraktijk van menigeen contactlensspecialist.

voor meer info: info@thecomfortclub.nl, +31 (0)26 3648048

NIEUWE COLLECTIES MATERIKA EN LOOK

ook voor 2023 hebben de topontwerpers van materika weer een spannende collectie neer weten te zetten. voor al de (duurzame) materiaalkeuze springt in het oog.

Materialen als Alumix (een legering van aluminium en magnesium) of NIL Titanium zorgen voor sterke licht gewicht monturen voor hem en haar. De nieuwe collec tie bestaat uit 3 series: NIL Titanium, Xinox en Alumix. De nieuwe LOOK collectie 2023 bestaat uit meer dan 10 modellen in vele verrassende kleuren en kleurcombi naties.

Opvallend: nieuwe ‘rondjes’, een ‘dubbele brug’ en de zwaardere kunststof acetaat modellen, met acetaat van Mazzucchelli.

voor meer info: www.brilmode.nl +31 (0)33 4948962

eyeline 42
opticien@loyaltylab.nl www.loyaltylab.nl T: 020 757 06 70 klanten te communiceren. Kinderen
Reactivatie Prospects klanten helpen, de juiste ontvanger.
Horen
DATAMARKETING LOYALITEIT | ADVIES BETAALBAAR

De NAM is terug van weggeweest

na een jarenlange afwezigheid bleek de tijd toch weer rijp: sinds september 2022 is de nederlandse associatie van leveranciers van brilmonturen (nam) terug van weggeweest. in het bestuur erik jukkema, jeroen timmer en san der van de meeberg (voorzitter). hebben de ontwikkelingen en wensen ten aanzien van een gezamenlijke optiekbeurs in het najaar van 2023 ertoe bij gedragen dat we naast de nab en nac nu ook weer een nam hebben? eyeline belde sander op.

“Dat klopt, de plannen om een gezamenlijke beurs te or ganiseren hebben de heroprichting van de NAM inderdaad nieuw leven ingeblazen. Inmiddels bevindt de stichting zich in een vergevorderd stadium en binnenkort is de Op tiekbeurs Stichting een feit. Dan zullen we ook als bestuur naar buiten treden met alle relevante informatie voor zowel bezoekers als deelnemende partijen”.

Duidelijke meerwaarde

“De optiekmarkt verandert snel en het is ons inziens goed om in die snel veranderende markt ook als monturen- en accessoire-leveranciers verenigd te zijn, zodat we mee kun nen denken en praten over al die ontwikkelingen. Neem bijvoorbeeld de afgelopen coronaperiode, de nationale en internationale wet- en regelgeving rondom medische pro ducten, maar ook – zoals al genoemd – de ontwikkelingen

rondom een nationale optiekbeurs. Wij denken dat we als vereniging op dit soort onderwerpen een duidelijke meer waarde voor de aangesloten leden kunnen leveren”.

Meld je aan!

“Inmiddels hebben zich al zo’n vijftien leveranciers aan gemeld en we hopen natuurlijk dat dit aantal verder blijft groeien. We zijn laagdrempelig bereikbaar via namoptiek@ gmail.com. Als je ons mailt, sturen wij direct de benodigde informatie en het inschrijfformulier naar je toe. We hopen dat we zo veel mogelijk monturen- en accessoire-leveran ciers die actief zijn op de Nederlandse optiekmarkt binnen onze vereniging mogen verwelkomen”.

voor meer info en aanmelding: namoptiek@gmail.com

erik jukkema, sander van de meeberg en jeroen timmer

Waar we écht het verschil maken, is dat we met onze klanten heel veel praten over hún klanten

CHRISTINE CHANTRAIN, PIETER BAS KAMPMEINERT EN LIESBETH BRANDWIJK – COOPERVISION

COOPERVISION MAAKT VERSCHIL

elk jaar is eyeline te gast bij coopervision benelux in gorinchem, waar we met een deel van het managementteam bijpraten over belangrijke ontwikkelingen die gaande waren, gaande zijn en op de planning staan. we spraken met general mana ger christine chantrain, head of sales liesbeth brandwijk en head of marketing & professional affairs pieter bas kampmeinert.

CooperVision investeert vooral blijvend in het langdurig ondersteunen van haar klanten. “Dat klopt, sinds enkele jaren hebben we de focus expliciet op partnerschap liggen”, opent Liesbeth. “We praten veel met onze klanten over hoe de klantreis en bijbehorende uitdagingen in hun contact lenspraktijk eruitzien. Dat geldt voor al onze klanten, actief in alle channels in onze markt, van klein tot groot. We geven iedereen de benodigde aandacht, want iedereen is voor ons gelijk en we hebben voor al onze klanten hetzelfde doel: het realiseren van een gezonde groei van de contactlenscatego rie met tevreden dragers en (nieuwe) consumenten. Waar we écht het verschil maken, is dat we met onze klanten heel veel praten over hún praktijk en over de klanten van onze klanten. Wat zijn de behoeften van hun klanten, wat kunnen we daarin doen om de ondernemers en retail te ondersteunen, wat kunnen wij vanuit CooperVision bijdra gen om ervoor te zorgen dat iedereen naar hetzelfde doel toewerkt. We zijn er continu op gefocust dat we de toege voegde waarde van goede ‘oogzorg’ met elkaar in de markt overbrengen”.

Een ander speerpunt is de opzet van lokale campagnes. “Wij gaan niet zozeer voor grote nationale campagnes, maar spelen in op lokale trends”, vertelt Christine. “Denk bijvoor beeld aan de posters met teamfoto’s die wij aanbieden voor in de etalage. We haken aan op de vraag van de lokale opticien en kijken samen met hem wat lokaal kan worden gebruikt om de omgeving, zowel via de traditionele als de sociale kanalen, te stimuleren”.

CooperVision heeft een format van een simpel businessplan ontwikkeld, dat samen met de klanten wordt ingevuld. Lies beth: “Hierbij staan de klant en de consument centraal. Het plan start met een kort interview met de ondernemer en retailers. Daarin stellen we vast waar de focus voor de lange termijn ligt, wat de strategie van de contactlenspraktijk is en hoe we consumenten kunnen bereiken. Daarin voorzien we de opticien van consumentenprofielen en marktcijfers om zaken tailormade met de klant in te vullen”. Pieter Bas vervolgt: “CooperVision richt zich dus duidelijk op het inves teren in de relatie van de opticien met zijn klanten, dat is het allerbelangrijkste. Ons Professional Affairs-team is flink uitgebreid en daarnaast hebben we Customer Businessteams gevormd, die tailormade werken. Zo’n team spreekt dagelijks over de voortgang bij de verschillende klanten om kort op de bal te zitten en snel te kunnen reageren op veranderingen. Zo hebben we besloten om een extra Pro fessional Relations Consultant in te zetten om Franstalige aanpassers in België te ondersteunen”.

Duurzaamheid is een heel belangrijk thema voor Cooper Vision. Dit blijkt onder meer uit de samenwerking met Plastic Bank: Good for the planet. Good for business. “De afgelopen jaren is het belang van ESG binnen de bedrijfs voering van CooperVision sterk toegenomen, zowel intern gedreven door onze investeerders als extern door onze klanten en consumenten. ESG staat voor Environmental, Social & Governance”, vertelt Pieter Bas. In het Nederlands

eyeline 45
TEKST Anneke Pastoor/Marie-Catrien van Deijck BEELD Miranda Becker Hoff
IN GESPREK MET... infotorial

wordt ESG omschreven als Milieu, Maatschappij en Goed ondernemingsbestuur. “CooperVision is al heel lang bezig met duurzaamheid. In de nieuwe fabrieken, door efficiën ter om te gaan met verpakkingen en door het gebruik van zonne-energie; niet alleen bij de Europese fabrieken, maar ook bijvoorbeeld in Costa Rica. Wat betreft ‘social’ staan wij voor inclusie en intern hebben we een ‘impact network’ geïnitieerd, waarbij we elkaar inspireren. Governance tot slot, betekent dat het bestuur compliant is aan de regelge ving”. Omdat ook de consument duurzaamheid belangrijk vindt en met deze boodschap bereikt moet kunnen worden – vooral met het oog op het afval van daglenzen – startte CooperVision eerder dit jaar een campagne met influencers op Instagram. Eerst in Nederland en nu in België. In de cam pagne wordt een link gelegd naar World CleanUp Day en World Sight Day. “Een ander mooi initiatief dat al heel lang bestaat, is de samenwerking met Optometry Giving Sight”, vult Liesbeth aan. “Voor iedere drager van Biofinity contact lenzen, doneren wij een bedrag aan deze organisatie”.

CooperVision heeft de samenwerking met CooperVision Specialty EyeCare geïntensiveerd. “We werken nauw sa men met CooperVision Specialty EyeCare, vooral waar het gaat om educatie”, licht Christine toe. “De bedrijven staan op zich, maar bieden samen de complete range voor een leven lang lenzen dragen. We hebben samen het breed ste scala contactlenzen in de industrie: van myoop tot presbyoop. Dat is mogelijk dankzij de samenwerking met CooperVision Specialty EyeCare. Onze ranges vullen elkaar aan. CooperVision Specialty EyeCare heeft een gespeciali seerde klantenbasis. Onze band is steeds nauwer gewor den, omdat we elkaar versterken en op elkaar kunnen bou wen. Op deze manier willen we ook naar onze klanten toe verduidelijken dat wij samen CooperVision zijn. We organi seren samen events, onder andere afgelopen jaar in België, en stonden afgelopen juni naast elkaar op het NCC. Lies beth voegt toe: “Ik wil al onze klanten en relaties heel harte lijk bedanken, ook degenen die wij tijdens het NCC met ons team hebben mogen verwelkomen. We hebben toen veel gesprekken gevoerd en hen bedankt voor het vertrouwen en geduld dat ze het afgelopen jaar hebben gehad”.

Pieter Bas legt uit: “We hebben voor uitdagingen gestaan met leveringen vanwege problemen in ons distributiecen trum in Luik. Dat was niet altijd makkelijk voor onze klan ten. De problemen hadden enerzijds te maken met de over schakeling op een ander systeem en anderzijds met een toegenomen vraag”. Christine voegt toe: “Onze mensen zijn zó klantgericht, dat ze het echt heel erg vonden de klanten

niet optimaal te kunnen bedienen. We zijn hen echt enorm dankbaar voor hun geduld. Dankzij de niet aflatende in spanningen van ons distributieteam in Luik verloopt onder tussen alles weer zo goed als normaal en we vertrouwen erop dat onze klanten ondertussen ook al gemerkt hebben dat CooperVision weer in staat is de service te leveren die ze van ons gewend zijn”.

Het afgelopen jaar was er in meerdere opzichten één met diverse uitdagingen. Zo is CooperVision gestopt met de productie van onderhoudsproducten voor contactlenzen. “Sinds oktober leveren we geen vloeistoffen meer”, vertelt Pieter Bas. “We hebben het moeilijke besluit moeten nemen om te stoppen met de productie en hebben ons zelfs hele maal uit deze markt teruggetrokken. Het is ons niet in dank afgenomen, maar we zijn daar vanaf het begin heel duide lijk in geweest door open kaart te spelen en onze klanten op de hoogte te houden. Bijna iedereen heeft leveringsissues met contactlensvloeistoffen ervaren en wij hebben daar ingrijpende conclusies aan verbonden”. Liesbeth: “Dus heb je een vraag over hoe je hier het beste mee kunt omgaan, wil je sparren over nieuwe ideeën, heb je behoefte aan in zichten of support, bel ons vooral! Ons voltallige team staat voor jullie klaar”.

Biofinity® toric multifocal is een groot succes. Deze lens volgens Christine niet aan te slepen. “De markt zit erom te springen”, zegt Pieter Bas. “Twee bewezen succesvolle lens designs in één en op maat gemaakt; daar is een enorme behoefte aan. Daarnaast hebben we in januari MyDay® multifocal met een geheel nieuw optisch design gelanceerd, waarmee de familie van MyDay® premium daglenzen nog completer is geworden. En we zijn nog niet klaar met uit breidingen”. Een ander succes is het concept S1ngles, dat in maart 2021 werd geïntroduceerd. S1ngles is een grootscha lig, meerjarig concept rond silicone hydrogel daglenzen. Liesbeth: “We hebben onze partners gevraagd welk stukje toegevoegde waarde ze graag willen zien en bieden naar aanleiding daarvan nu S1ngles aan als apart partner brand. Een écht partner brand dus; niet alleen als uiting op POSmateriaal maar ook in communicatie, training en services. We proberen het zo volledig mogelijk exclusief voor de zelf standige opticien neer te zetten, passend bij de merkwaar den van CooperVision: we zijn toegewijd, we zijn inventief, we zijn partners, we zijn vriendelijk. Ook dat is ons kompas bij alles wat we doen”.

eyeline 46
voor meer info:
www.coopervision.nl

Ondersteun een duurzamere toekomst vanuit uw praktijk.

Als u plastic neutrale daglenzen1,2 adviseert, helpt u voorkomen dat plastic de oceaan bereikt. Met behulp van onze Plastic Neutral Impact Calculator kunnen we u vertellen welke impact u heeft.

Dus, terwijl u dragers laat genieten van de voordelen die contactlenzen kunnen bieden, kunt u ook het zinvolle en meetbare verschil zien dat u maakt voor onze oceanen. Vraag uw CooperVision Business Development Manager om meer informatie over de impact die u maakt.

Meer informatie: www.plastic-neutral.coopervision.com/nl of scan de QR-code

Voor onze oceanen. Voor iedereen.

1One-day contact lenses are defined as orders for those products and includes product sold and distributed by CooperVision in The Netherlands

2Plastic neutrality is established by purchasing credits from Plastic Bank®. A credit represents the collection and conversion of one kilogram of plastic that may reach or be destined for waterways. CooperVision purchases credits for those products equal to the weight of plastic in our-one day contact lens orders in a specified time period. One-day contact lens plastic is determined by the weight of plastic in the blister, the lens and the secondary package (outer carton), including laminates, adhesives, and auxiliary inputs (e.g. ink).

SMID(T) TALK

OVER BRILLEN EN LENZEN, KUSSENS EN WAXINELICHTJES, KLANTEN EN BAZEN

Erik Smidt in gesprek met Eric Smid

het zal wennen zijn; voor ons bij lt media, voor de branche, voor eega en lt mediaoprichter loes brussen, maar vooral voor hemzelf. eric smid gaat met pensioen. eric, inmiddels 67, is eigenlijk niet weg te denken uit optiek- en audiologieland, maar na vier decennia is het mooi geweest. samen met vriend en naamgenoot erik smidt (61) van ercon - en hun partners - brachten smid en smidt wat tijd door in hotel mooirivier in dalfsen. erik van ercon interviewde eric van lt media over hoogtepunten en herinneringen. we noemen het smid(t) talk.

Erik: Jee Eric, hoe lang kennen wij elkaar al niet? Ik denk zo’n 32 jaar… “We zaten allebei op de Christiaan Huygens MTS in Rotterdam, maar niet bij elkaar in de klas. Ik zat bij Pieter Vloet en Paul Huebèr. Met Gert Stegeman en Paul op kamers, dat was gezellig. Ik liep stage bij Rinck Brillen op het Zuidplein, bij Joop Rienks. Via Arnhem, naar Iris Brillen in Oosterbeek. Daar werd ik filiaal houder en later weer filiaalhouder in Bennekom. Dus ik kom echt uit het optiekvak, dat heeft me vaak geholpen. Ber Jansen van Bausch + Lomb vroeg mij of ik bij hen wilde komen werken. Een gesprek met Bram Bol volgde en in januari 1980 ben ik gestart in de verkoop, tegelijk met Rob van Groeningen. Het was een kleine, hechte club, maar we groeiden als kool: Peter Lippens, Rob Rameckers, Rob Rosenbrand, Rob Tokkie en nog veel meer nu nog bekende optiek collega’s kwamen er al snel bij. Ik kan wel zeggen dat Bausch + Lomb de basis is van het succes in mijn carrière. Het bedrijf stak veel tijd in hun mensen. De klant was heel belangrijk, en daar werden we op getraind. Wij werden opgeleid door Amerikanen en zij leerden mij om niet bij de eerste de beste op tiekzaak binnen te gaan om onze producten te ver kopen, maar om eerst onderzoek te doen op straat: vraag aan mensen wie de beste opticien in het dorp of de stad is en stap bij die ondernemer binnen. Feliciteer de eigenaar met het feit dat hij de beste winkel heeft en hij wordt klant. Ik werd geselecteerd om een intensieve training in Amerika te doen en heb daar veel geleerd over financiën, marketing en commercie. Maar Bram kon ook streng zijn, als mijn schoenen niet goed gepoetst waren, zei hij rustig: ‘Heb je je salaris niet gehad? Hup naar huis, poetsen’. Ik heb veel aan Bausch + Lomb te danken”.

Erik: Zij waren destijds al innovatief en de eersten in Nederland die een vervangingssysteem voor lenzen ontwikkelden; het Zachte Contactlenzen Plan. Ik ken jou vanuit de positie als klant, jij was mijn leverancier. Voor mij en vele anderen was je de dandy van de optiek. Toen ik jou ontmoette op een congres in Edinburgh, was ik bij Becker verantwoordelijk voor de contactlenzen. Ik herinner me de feestavond, in een club, en daar stond een persoon aan de bar in een cool pak, scheiding in het midden, met zo’n lang, elegant glas Bacardi-cola in de hand rustig de boel te bekijken. Ik dacht: ik ga er naast staan, hij weet hoe het moet. Dat was jij ten voeten uit. Het heeft je ver gebracht, je hebt alle aspecten aangetikt, nu misschien wat ouder, maar nog altijd de dandy. En dat is ook wat iedereen leuk vindt. Hoe kijk jij zelf terug op je carrière? Wat is voor jou echt een highlight?

“Wat op mij een onuitwisbare indruk heeft ge maakt, was de allereerste wereldwijde meeting van Bausch + Lomb; in Bangkok, eind jaren 80. De CEO kwam het podium op, begon tegen ons te praten en ineens kwamen op twee grote schermen me neer Bausch en meneer Lomb in beeld. Zij startten een discussie met de CEO. Heel vernieuwend. En iedereen die in die drie dagen het podium betrad, moest met hen in gesprek. Dat was geweldig. Een ander hoogtepunt was de beurs in Utrecht, waar we ons voordeden als Amerikaanse straaljagerpiloten. Bausch + Lomb sponsorde met Ray-Ban de film Top Gun en we bedachten dat we ons als team gingen kleden als die piloten; met die sexy witte galauni formen. Er kon ook zoveel in die tijd. Bram gaf ons de ruimte om dingen te organiseren. Zo zijn we ook eens heel spontaan met klanten heen en weer naar

eyeline 49
BEELD Paul van der Wal

ERIC, DE DANDY IN DE OPTIEK

Monaco gevlogen voor de Formule 1. Maar ik mocht ook fouten maken, Bram en ik hebben nog steeds goed contact. Mijn vader is vroeg overleden en hij werd een beetje mijn tweede vader”.

Erik: Je bent ook een aantal jaren manager geweest bij Zeiss en, nadat je helemaal thuis was in de contactlenzen en glas, stapte je over naar monturen, via Lantis Eyewear naar Marchon

“Bij Zeiss was het een mooie tijd, prachtig bedrijf, mooie producten. Maar ik vond het interessant om ook eens met merkmonturen te gaan werken. Dat had ik met Ray-Ban ook al gedaan. Bij Marchon werd ik exportdirecteur EMEA. Vooral de contacten - en contracten - in Scandinavië waren inspirerend. Achteraf gezien was ik bij Bausch + Lomb en Marchon het beste op mijn plek. Ik vond het heel leuk om onze merken te presenteren en volle zalen toe te spreken. En natuurlijk een goede sales te realiseren”.

Erik: En toen ging je bij LT Media werken, bij Eyeline “Ik was al jaren heel veel op reis en dat viel me zwaarder. En, hoewel ik aanvankelijk moest wennen aan de sales in media na mijn eerdere functies, ben ik mijn werk bij LT enorm gaan waarderen. Ik kon mijn eigen tijd plannen, hoefde niet meer

continu op reis; je doet het voor je eigen bedrijf. Die vrijheid is onbetaalbaar. Uiteindelijk heb ik Earline opgezet en dat plat form doet het ook erg goed. Daar ben ik trots op. Na drie jaar bij LT werd ik gevraagd door Rodenstock op global niveau. Een kort intermezzo waar ik met gemengde gevoelens op terug kijk. Goed voor mijn ego, maar ik kon niet meer wennen aan de corporate cultuur. Het samenwerken met de vele gemoti veerde mensen in ons team is echt heel fijn. Mandy Mooren kwam aan boord, een geweldige aanwinst, en samen hebben we de sales goed uitgebouwd. Wij vormden een heel goed team. Maar ze kunnen het nu ook zonder mij hoor”.

Erik: Wat is voor jou de ideale dagbesteding als je het minder druk hebt? Je doet ’s ochtends je ogen open en denkt: nou ga ik vandaag… “Relaxt opstaan, ontbijten met de deur open of in de tuin, een beetje rommelen rondom het huis, samen met Loes op stap, heerlijk met mijn hond wandelen, een fietstocht met vrienden of een paar dagen weg met familie; daar ga ik van genieten. Ik waardeer steeds meer de rust, de warmte en de zon. Helemaal stoppen met werken ga ik nog niet, voor ons merk Frank and Lucie heeft Loes me nog hard nodig zegt ze…. Ik heb geen specifieke hobby’s, maar die wil ik wel gaan ontwikkelen. Alles op zijn tijd”.

ZE LIJKEN NIET ALLEEN QUA NAAM OP ELKAAR

Geboren: 1961

Loopbaan: Diverse functies in optiek, nu eigenaar Ercon Verliefd, verloofd, getrouwd: met Ingrid Kenmerk: Zorgzaam Beste eigenschap: Romanticus, zingt, schrijft gedichten en neemt haar kussen zelfs mee in het vliegtuig naar Milaan, ten koste van zijn eigen spullen

Lievelingsplek: Lago d’Orta

ERIC SMID

Geboren: 1955

Loopbaan: Diverse functies in optiek, nu Sales Director LT Media/mede-eigenaar Frank and Lucie Verliefd, verloofd, getrouwd: met Loes Kenmerk: Zorgzaam Beste eigenschap: Romanticus, heet thuis ‘het waxine lichtmannetje’ Lievelingsplek: Lago d’Iseo

eyeline 51
SMID(T) TALK

DE EIGENHEID VAN OOGWERELD-WINKELS

van Deijck BEELD Stefan Segers

dat er precies uitziet, is per winkel verschillend”. “Als je een winkel overneemt die er goed uitziet, of recen telijk verbouwd is, komt er alleen op de gevel een aanpas sing en soms in de winkel een signing”, vult Will aan. “Van de eerste vijf of zes winkels die we gingen verbouwen, toen we nog wat kleiner waren, hebben we er wel een aantal in dezelfde stijl gedaan. Omdat we die stijl wel prettig vinden en het in deze winkels alweer tijd was voor een make-over, hebben we deze ‘cosmetisch’ verbouwd. Met een stijlvollere brillenpresentatie en een fris interieur heb je als het ware weer een nieuwe ‘refurbished’ winkel. We hebben hier een

goede weg in gevonden, maar elke winkel krijgt de aanpak die past bij dat specifieke bedrijf. Sommige winkels in de stad hebben een net wat ander karakter nodig dan in een dorp. Soms wat hipper of meer merk-gerelateerd”.

Eigenheid behouden

“Hoe we de winkel gaan inrichten, hangt ook af van het as sortiment en hoe we dat op die locatie willen presenteren”, legt Tessa uit. “We hebben bijvoorbeeld in Roermond een winkel met heel veel zonnebrillen en daarvoor hebben we een speciale presentatie gemaakt. In die winkel zat al veel creativiteit, bijna excentriciteit, en dat hebben we gewaar deerd. We willen de eigenheid van de winkels behouden. Uiteraard hebben we wel een visie op hoe de ideale win

eyeline 52
oogwereld blijft gestaag expanderen: de teller staat in nederland eind dit jaar op 74 winkels en in belgië op 13. de winkels die toetreden tot de groep, behouden hun eigen identiteit en uitstraling. waar herkent de consument oogwereld dan aan? wat is de gemene deler van de winkels? we vroegen het aan de twee oogwereld-medewerkers die verantwoordelijk zijn voor alles wat met het uiterlijk van de winkels te maken heeft: marketing manager tessa post en operationeel manager will tops. TEKST Marie-Catrien tessa post en will tops

kel voor ons eruitziet; zo zouden we bijvoorbeeld het liefst overal een liggende presentatie hebben en geen producten in een gesloten systeem hangen”.

Duidelijke plaats voor merken

Onze collectie is in te delen in vijf montuurstijlen waarmee alle winkels op maat kunnen werken. Bij iedere verbouwing wordt gekeken hoe de stijlen verwerkt kunnen worden in het interieur en de uitingen in de winkel. “Wanneer je op basis van deze stijlen werkt, kun je de kleurrijke brillen bij elkaar hangen en de rustige, minimalistische monturen op een andere plek”, vertelt Tessa. “Deze thema’s komen altijd in het assortiment aan bod en als wij een winkel een makeover geven, komen ze ook in de presentatievormen terug. Een van onze USP’s is dat we zoveel mooie montuurmer ken hebben en die willen we een duidelijke plaats geven in de winkels. We hebben ervoor gekozen in onze eigen stijl merkbordjes te maken, zodat alle merken evenveel aan dacht krijgen. Ze moeten allemaal duidelijk zichtbaar zijn; we willen de merken echt een podium geven: ‘Wij hebben deze merken geselecteerd voor de klant en die presenteren we met trots’. Dat we een ‘multibrand store’ zijn zie je ook terug in onze campagnes”.

Omdat oogzorg net zo’n belangrijke pijler onder Oogwereld vormt als de merken, wordt per campagne afgewogen of de focus wordt gelegd op inspiratie en mooie merken of meer op de geboden oogzorg. Oogwereld introduceerde onlangs de Ooggezondheidscheck, die gratis wordt uitgevoerd bij een oogmeting. Elke winkel heeft daarvoor een fundusca mera gekregen. Ook hier kan met een campagne aandacht aan worden gegeven.

Lokale feestjes

“We hebben enkele malen per jaar een boodschap die we over alle winkels verspreiden, met daarin een actie-ele ment. Onze hoogwaardige service en producten tijdelijk met een korting. Daarnaast kijken we naar klantgroepen en doelgroepen om daar specifieke promoties op af te stem men. Dat wordt centraal geregeld voor alle winkels. Een

belangrijk onderdeel is ook de lokale aanpak. In het mar ketingteam is één collega specifiek voor lokale marketing verantwoordelijk, zoals bijvoorbeeld weekend-events waar met een lekker hapje, drankje en een uitgebreide collectie een lokaal feestje van wordt gemaakt, met een speciale uit nodiging naar de vaste klanten. Dat doen we custom made voor al onze winkels. Wij vragen hen dat vier tot zes keer per jaar te regelen en ze mogen zelf bepalen wanneer en met welke inhoud”.

“Het DNA dat de oud-eigenaar heeft ingebracht door lokale activiteiten en -sponsoring proberen we te behouden”, zegt Will. “Dat DNA is juist de reden dat we een winkel bij ons willen laten aansluiten. En óók de reden dat opticiens zich willen aansluiten. Ze hebben dat vaak gezien bij eerdere overnames van ons. Het is een klein wereldje en mensen weten dat van elkaar”.

Duurzame verbouwingen Wanneer een winkel verbouwd gaat worden, zoekt Oog wereld naar duurzame oplossingen, zowel wat betreft mi lieu als levensduur. “Eens in de tien jaar moet een winkel toch wel een opfrisser krijgen”, vindt Will. “Vroeger werd er gebouwd voor 15 tot 20 jaar en moest een interieur vooral tijdloos zijn. Die periode is nu korter, maar qua uitstraling moet een winkel wel voor een bepaalde tijd houdbaar zijn. Daarbij letten we zeker op duurzaamheid en waar mogelijk hergebruiken we materialen”. Dat geldt ook voor de etala ges: waar voorheen het decoratiemateriaal eenmalig werd gebruikt, is er nu een roulatiesysteem waarbij het wordt doorgeschoven naar andere winkels.

“We zijn op allerlei gebieden volop in ontwikkeling en heb ben heel veel plannen voor hoe het nog mooier, beter en efficiënter kan”, vertelt Tessa. “Hoe kunnen we klanten beter helpen in het aankoopproces? Hoe kunnen we onze service verbeteren kijkend naar digitalisering? Het verbeteren van de klantervaring is iets waar we voortdurend aan werken”.

voor meer info: www.oogwereld.nl

eyeline 53
leenarts infotorial
hoeks

BEURSTRENDS

swingend silmo 57

De bezoekersaantallen laten zien dat SILMO niets heeft ingeboet aan po pulariteit – integendeel! Het was een heerlijke bruisende beurs, als vanouds. We maakten een uitgebreid (foto) verslag.

met masunaga op de foto 74

Topfotograaf Oscar Seijkens maakte op SILMO prachtige portretten van opticiens die partner zijn van het merk MASUNAGA. STYLE22 verrast haar klanten met banners met hun eigen foto. Wat een superidee!

New frames of culture.

mido 2023 89

Het registratieloket is geopend! Mis niets van de komende editie van MIDO en meld u nu alvast aan voor dé Italiaanse beurs, van 4 tot en met 6 februari 2023.

eyeline 55
MIXER GROUP MAXGALLI PH: Thandiwe Muriu THE EYEWEAR STATE OF THE ART February 4-6 2023 | Fiera Milano, Rho
Luxury Eyewear Made in France

SILMO 2022

OVERTREFT VERWACHTINGEN

het werd vooraf de ‘recovery edition’ genoemd, de hersteleditie, maar daar was tijdens silmo 2022 niets van te merken. integendeel: er waren specta culair meer bezoekers dan voorheen, zowel internationaal als uit frank rijk, en het enthousiasme van exposanten en bezoekers was overal in paris nord villepinte voelbaar en zichtbaar. een zeer geslaagde editie dus!

Iedereen in de optiekbranche, leveranciers, opti ciens, designers, journalisten en trendwatchers, was méér dan toe aan een ‘ouderwets’ leven dige, informatieve en inspirerende beurs. En dat werd het! Team Eyeline liet zich vier dagen lang onderdompelen in de bruisende sfeer, sprak met heel veel exposanten en opticiens, spotte nieu we trends, en maakte héél veel foto’s.

Tijdens de vier beursdagen hebben de 750 expo santen - monturen, glazen, technische materia len, merken, algemene inkooporganisaties, dien sten, enz. - bijna 27.000 bezoekers ontvangen,

ongeveer de helft uit Frankrijk en de helft uit het buitenland. Het aantal Franse bezoekers be droeg 13.462, een stijging van 21% ten opzichte van 2021. Buitenlandse bezoekers, uit 146 landen, bereikten 13.444, een stijging van 107% ten op zichte van 2021.

"Deze cijfers bewijzen de aantrekkingskracht van SILMO Paris, een toonaangevende vakbeurs die een internationaal platform blijft voor zaken en een centrum van interactie voor alle profes sionals in de optische en brillenindustrie", beves tigt Amélie Morel, voorzitter van SILMO Paris.

eyeline 57
SILMO 2022
productie Miranda Becker Hoff, Loes Brussen, Liesbeth Immink en Mandy Mooren

charmant binocle

BRAVO À TOUS!

tussen al die exposanten vergaapten we ons aan prachtige vormen, bijzondere materialen en opval lende kleurencombinaties. een kleine greep uit een – weer als vanouds – inspirerend grote aanbod…

wolfin
SILMO 2022
sabine.be
caroline abram
rolf
l.a. eyeworks
brian, martin, sandra, michelle, amélie, barbara en maico

MOREL LANCEERT NIEUWE CORPORATE IDENTITY

DE KRACHT VAN VERLEDEN, HEDEN EN TOEKOMST

bij morel, waar jérome, francis en amélie morel inmiddels alweer jaren als vierde generatie aan het roer staan, staan creativiteit en innovatie hoog in het vaandel. het familiebedrijf uit de franse jura, dat in 1880 door jules morel werd opgericht, blijft zich voortdurend doorontwik kelen zonder de authenticiteit van het merk uit het oog te verliezen.

Afgelopen jaar werd de uitstraling van Morel opnieuw on der de loep genomen. In de nieuwste collecties en de bij behorende campagnes grijpt Morel terug op de jaren 50, de jaren waarin Marius Morel – de tweede generatie – het bedrijf zowel qua productie als design tot verdere bloei wist te brengen. Foto’s van historische iconen als Edith Piaf en Louis Armstrong, maar beginnend bij Marius Morel, dragen nu de brillen uit de nieuwste collecties.

Toekomstbestendig

Diezelfde aandacht die Marius in de jaren 50 had voor de productionele kant van het bedrijf is er nu opnieuw. Sinds eind september heeft Morel de productie deels bij het eigen hoofdkantoor ondergebracht om de lijnen tussen design en productie korter te maken, wat de kwaliteit ten goede moet komen. Dat zo’n kentering tijd nodig heeft, daar zijn ze zich bij Morel sterk van bewust. “Dit jaar maken we maar 50.000 monturen in eigen huis”, vertelt Barbara HébertMotz, Trade Marketing & Digital Manager. “Dat is heel wei nig als je het vergelijkt met de één miljoen monturen die

we tot nu toe jaarlijks produceren. Maar we willen abso luut niet inboeten op kwaliteit. We hebben tijd nodig om het productieproces stap voor stap op te schalen, zonder concessies te doen aan het niveau dat onze klanten van ons gewend zijn. De essentie van Morel staat altijd voorop, maar tegelijkertijd willen we het bedrijf ook toekomstbe stendiger maken. We willen garanderen dat we onze kennis binnen ons eigen muren over kunnen dragen op de volgen de generatie”.

De kat van Morel Bij al die nieuwe ontwikkelingen hoort natuurlijk ook een nieuw logo. In het nieuwe, opgefriste beeldmerk springt de kenmerkende kat het meest in het oog. Maar hoe en wanneer is die eigenlijk in het logo terechtgekomen? Lees hier meer over in onze online Eye@line, binnenkort in uw mailbox.

voor meer info: www.morel-france.com www.morelonline.com

eyeline 61
SILMO 2022

HET DNA VAN

ANNE & VALENTIN

Inmiddels staat Silvie Jicquel als eigenaresse al weer vijf jaar aan het hoofd van Anne & Valentin en sindsdien is het merk alleen maar sterker ge worden. Wat is het geheim van Anne & Valentin? Gerrit-Jan Veenemans van Eyewearstudio en sinds 2006 verantwoordelijk voor de distributie in de Benelux: “We weten heel goed wie onze eindcon sument is. Mensen die Anne & Valentin dragen zijn 35-plus, hoogopgeleid, spreken meerdere ta len en willen hun identiteit graag versterken met een karaktervolle bril. Ze staan vaak een paar tre den hoger op de carrièreladder en kunnen zich daardoor makkelijk één of twee Anne & Valentin's met premium glazen veroorloven. Anne & Valentin brengt elke drie maanden een collectie uit (MIDO, SILMO, SUN & SUPERKIDS). Dat is veel en daar zijn we trots op. Ook ons netwerk van opticiens is al jaren stabiel. Twee keer per jaar organiseren we voor hen een evenement op ons kantoor, voor de grote beurzen uit. Door een van de designers en de general manager uit Toulouse uit te nodigen, brengen we er meer diepgang in. De opticien kan ter plekke zijn vragen stellen over strategie, stock rotatie, balans tussen aan- en verkoop, design, pro ductie en backorders. Die binding, daar investeren we graag in".

voor meer info: www.eyewearstudio.nl

SILMO 2022
silvie jicquel

THEO’S HAPPY MONSTERS

In ieder van ons schuilt een monster. Misschien zelfs wel twee of drie… Het kleur rijke theo bekijkt de wereld nét even anders en draaide het om: wat als we niet wegrennen voor onze angsten? Wat als we onze innerlijke monsters juist omar men? Vinden we dan het ware geluk? Op SILMO kon je niet om theo’s vrolijke, aaibare monsters heen. Ze krikten het humeur van menig bezoeker zichtbaar om hoog. Want dat is wat theo wil: het gedurfde omarmen. “Asymmetrische glazen of pop-art monturen bijten niet, toch? Echt niet! #theolovesyou… and #tamingmonsterstogether voor meer info: www.theo.be of mail naar theo@theo.be

peter debaene

JULBO SPORT

Met de EDGE, hier flitsend gedragen door Julbo’s sales- en marketingmanager voor de Benelux Bart van Driel, was Julbo dit jaar een van de genomineerden voor de Silmo d’Or in de categorie Sport. Naast dit gestroomlijnde frame ontwerp dat met zijn exclusieve MagneFIX-technologie voor een snelle en gemakkelijke lenswissel zorgt, blijft Julbo maar innoveren. Voor het komende seizoen lanceerde Julbo onder andere een REACTIV High Contrast Lens met het grootste fotochromatische bereik dat momenteel verkrijgbaar is: van 0 tot 4. Nieuwe sikbrillen, nieuwe helmen, nieuwe Twiceme-toepassingen: Julbo richt zich meer dan ooit op álle wintersportfanaten.

voor meer info: bart@julbo.ch, +31 (0)6 41247376, www.julbo.com

eyeline 64
SILMO 2022

THE ORIGINAL POLARIZED SINCE 1937

Nog maar 15 jaar en dan bestaat Polaroid 100 jaar. In 1937 werd de Polaroid Corporation opgericht in Cambridge, Massachussets door Edwin Land en George W. Wheelwright. Het merk werd later ook wel de ‘Apple van zijn tijd’ genoemd door de uitvinding die de wereld van optiek en technologie veranderde: gepolariseerde glazen. Sinds 2012 sloot dit baanbrekend internationale merk zich aan bij Safilo Group. Op Silmo kleurrijke zuilen met de nieuwste Polaroid RX zonnebrillen en monturen. Mooie kleurrijke campagne ook!

voor meer info: www.safilogroup.com

NUANCES BIJ GÖTTI

Tijdens Silmo presenteerde Götti de nieuwste aanvullin gen op de collecties Götti Dimension, Götti Perspective en Götti Switzerland. Ultralichte 3D-geprinte monturen in nieuwe, zachte tinten (Dimension), een voorzichtige terugkeer van smallere glazen (Perspective) en opval lende nieuwe kleurencombinaties (Switzerland). Vooral de Duncan en Denis (Switzerland) vielen op: de klassie ke vliegeniersbril kreeg door de nieuwe afwerking met metalen kleuraccenten een haast futuristische look. Verkrijgbaar in de combinaties violet-abrikoos, zilverkoper en appelgroen-geel. Net als Oprah Winfrey zijn we fan…

voor meer info: www.opticalagency.nl

sven götti, annemieke diepeveen en onno korsen
02 or02 in gold-sand rimless pr03 SILMO 2022
duncan | denis (achter) en dirks (voor) rimless
sm

NATHALIE BLANC & MONSIEUR BLANC

De pure, elegante en comfortabele brillen van Nathalie Blanc Paris weerspiegelen niet alleen de Franse ‘art de vivre’, het zijn ook nog eens brillen die meteen lekker zitten, omdat ze perfect passen bij de ron dingen van het gezicht. Naast de collecties voor vrouwen en jongvol wassenen, of mensen met een wat kleiner gezicht, lanceerde Maison Nathalie Blanc in 2020 Monsieur Blanc. Masculien, stijlvol en verfijnd. De nieuwste collectie van Monsieur Blanc is vanaf februari beschikbaar.

voor meer info: www.toptics.nl, Heideliek Wassink +31 (0)6 34391735, www.nathalieblancparis.com

SILMO 2022 nathalie blanc

YELLOWS PLUS

JAPANSE PERFECTIE

Waar Yellows Plus, opgericht in 2001 door Toshiaki Yamagishi, voor staat? Krachtige vormen, subtiele details en een ver fijnde uitstraling. De monturen worden gemaakt in de stad Fukui, de bakermat van Japans eyewear design, waar toewij ding, vakmanschap en kwaliteit leidend zijn. Alleen het beste titanium en acetaat komen in aanmerking voor Yellows Plus en dat is te merken: de brillen voelen aan als een tweede huid. Inmiddels bestaat de collectie uit 60 optische modellen en 25 zonnebrillen. Elk model is leverbaar in 5 tot 6 kleuren.

voor meer info: www.eyewearstudio.nl

v.l.n.r.: gerrit-jan en ray (eyewearstudio), wendy (opticien bij linneweever en yellows plus-fan), toshiaki yamagishi (yellows plus), nikole (opticien bij linneweever en yellows plus-fan) en kirsten (eyewearstudio)

BLIJFT
BEWEGING thomas en david
LAFONT
IN

“Elke SILMO zien we als een nieuwe businesspartner, die om een nieuwe benadering vraagt”, vertelt Thomas. “We vinden het belangrijk onze bezoekers te verrassen en uit te dagen, maar tegelijkertijd willen we ook onszelf vernieuwen en ver beteren. Als ontwerper haal ik mijn inspiratie uit alles wat er om me heen te vinden is, ik heb altijd een schetsboek bij me. Vaak begint het bij een idee dat zich vanzelf vasthecht aan een ander idee dat al in mijn hoofd zat. Daarnaast maakt Lafont al 40 jaar brillen. Er ligt dus ook een enorm erfgoed waar ik op terug kan grijpen. Soms breng ik iets terug wat er 30 jaar geleden al was. Onze collectie is een levend ding, we trekken samen op en blijven in beweging”.

Zo moeder, zo zoon De boetiek die Louis Lafont in 1923 opende in de Parijse wijk Madeleine bestaat aankomend jaar 100 jaar. Toen zijn klein zoon Philip in 1972 de zaak overnam, voegde hij er een extra dimensie aan toe. Samen met zijn vrouw Laurence startte hij met het ontwerpen van eigen exclusieve brillen en het merk ‘Lafont’ was geboren. Sinds 1979 is het een brillenla bel op internationaal niveau en inmiddels wordt de collec tie al 35 jaar met succes verdeeld door G.F.C. Lafont Benelux. “Toen mijn moeder overleed, voelde het meer dan logisch

om haar als ontwerper op te volgen. We waren als kind met de zaak en haar ontwerpen opgegroeid, alles om ons heen ademde brillen. Mijn moeder en ik waren hecht. Ik leg nu mis schien andere accenten, maar het gevoel voor mode en kleur, dat heb ik van haar, dat maakt Lafont herkenbaar”.

Upcycling-collectie “Waar ik veel creativiteit in kwijt kan, is onze upcycling-collec tie, waarbij we uit restanten acetaat ons eigen gerecyclede acetaat produceren, een fantastisch proces. Aan de hand van de beschikbare restanten ontwerp ik een kleurensamenstel ling, waarna de fabrikant de platen maakt. Zo lanceerden we voor SILMO een limited edition van 200 stuks. Het montuur dat we hier aanbieden bestaat standaard in onze collectie en kan ook na de beurs worden ingekocht. Maar deze box met deze kleurenmelange is exclusief voor SILMO. Voor MIDO zijn we allang weer met een andere collectie bezig. Ik vind het belangrijk dat we bij Lafont op een duurzame manier met de toekomst bezig zijn. Dit recycleproces past daarom bij ons. Het vergt heel veel voorbereiding, maar levert prachtige resultaten op”.

meer info: www.lafont.com

eyeline 71
SILMO 2022
voor in de kleurrijke stand van lafont, omringd door heldere tinten geel, roze en blauw, sprak eyeline met thomas lafont, chief creative director en ontwerper van het parijse familiebedrijf. elke silmo presenteert lafont zijn collecties weer op een nieuwe, frisse manier, zonder ook maar iets aan herkenbaarheid in te boeten. hoe doen ze dat en waar haalt thomas zijn inspiratie vandaan? team g.f.c. lafont benelux: david van rode, judith henkens, thomas lafont en patrick van eldijk

&

THOMAS BURKHARDT MARCHON

Thomas Burkhardt is sinds augustus de nieuwe man aan de top van Marchon Eyewear Inc. Zijn buitenge wone ervaring met marketing en brandmanagement heeft Marchon vanaf 2016 al veel gebracht. “De af gelopen jaren heb ik het bedrijf vooral geholpen om operationeel slagvaardiger en daarmee toekomst bestendiger te zijn. Ik ben ervan overtuigd dat we met een efficiënte bedrijfsvoering een betere partner voor onze klanten zijn. Ons DNA is nog steeds hetzelfde, we zijn nog net zo klantgericht. Wel weten we nu veel beter wat de positionering van al onze merken is. Dat biedt onze ontwerpers de ruimte om net zo creatief te zijn als voorheen, alleen kunnen we ze nu voorzien van de juiste parameters”. Er is geen twijfel over mogelijk: met Burkhardt als President aan het roer valt er nog veel van Marchon te verwachten.

voor meer info: benelux@marchon.com

thomas burkhardt SILMO 2022
victoria beckham calvin klein capsule

ESSILORLUXOTTICA

RAY-BAN AUTHENTIC

ray-ban authentic is het eerste gezamenlijke product aanbod dat gebruikmaakt van de kracht van de groep, door de expertise van beide bedrijven strategisch te combineren.

Een ‘perfect match’ is de krachtenbundeling tussen de le gendarische stijl van Ray-Ban en de expertise van Essilor op het gebied van glas. Dit eerste gezamenlijke productaanbod van Essilor en Luxottica is het resultaat van een maanden lange samenwerking. Daarbij worden middelen ingezet om het aanbod in single vision en multifocaal te diversifiëren en de categorie zonnebrillen en correctiemonturen te laten groeien, om daarmee zo goed mogelijk te voldoen aan de behoeften van de consument.

Performance meets Style

Ook de Oakley Optical Collection en Ray-Ban Authentic Prescription-glazen op sterkte maken gebruik van deze ge bundelde kracht. Ze zijn zo ontworpen dat ze exact aan de individuele kijkbehoeften voldoen, door een combinatie van optische innovatie en toonaangevende glastechnologie.

voor meer info: www.essilorpro.com/resources/ray-ban

MET MASUNAGA IN DE SPOTLIGHTS

tijdens silmo werkte style22 aan een wel heel bijzondere campagne: een bannercampagne voor masunaga met hun klanten in de hoofdrol. als dank voor hun ambassadeurschap konden opticiens uit de benelux, frankrijk en engeland intekenen om – met mr. yasunori masunaga himself op de achtergrond – op de foto te gaan. topfotograaf oscar seijkens maakte de foto’s, die dit najaar op grote banners in de etalages zullen hangen. ook team eyeline mocht op de foto… we vroegen marion de pater, marketingmanager bij style22, hoe de campagne tot stand kwam.

“Wij zijn nu zes jaar onderweg met STYLE22 en hebben het Japanse merk MASUNAGA sinds de start in ons portfolio. Elk jaar groeit het merk in omzet plus verkooppunten en we wilden onze klanten daarvoor bedanken. Het is een fantastisch merk met elk seizoen weer een geweldige nieuwe collectie, maar met een bescheiden marketing, dus hebben we zelf het initiatief genomen in deze campagne. Niet alleen het merk wordt in de schijnwerpers gezet, maar juist onze partners krijgen een hoofdrol in onze nieuwe bannercampagne. We hebben al onze klanten persoonlijk uitgenodigd voor een fotoshoot op SILMO PARIS. Zij kregen de mogelijkheid om zich te laten fotograferen door één van ’s werelds beste fotografen, Oscar Seijkens”.

“De fotoshoot was een enorm geslaagde actie, het ging als een buzz over de beursvloer. Er kwamen veel nieuwsgierige bezoekers langs, die met plezier het enthousiasme bekeken waarmee onze klanten op de foto werden gezet. Slechts een enkeling durfde van nature moeiteloos in de spotlight te staan, maar met de juiste belichting, sfeervolle setting en de bemoedigende woorden van de fo tograaf werd iedere klant omgetoverd tot een waar ‘topmodel’. En het resultaat mag er zijn”!

Vanaf najaar 2022 zijn de portretten op een groot formaat banners in de deelne mende winkeletalages te bewonderen. Uiteraard ontvangt iedere klant zijn eigen unieke banner als bedankje voor het ambassadeurschap en partnership.

voor meer info: www.style22.eu, info@style22.eu +31 (0)76 2059029, @style22eyewear

FOTOGRAAF OSCAR SEIJKENS VERANDERDE IEDEREEN VOOR ZIJN LENS IN EEN TOPMODEL

SILMO 2022

EYELINE LOVES PEOPLE

SILMO 2022
sophisticated lunor
team optiswiss
loes brussen, sandra van renterghem (morel nl) en amélie morel (morel fr)
rode
franse élégance (meg eyewear)
loper-momentje
kleurige theo-lovers
sabine vagner (sabine.be) king power sven götti onze mandy
SILMO 2022
agnes kazi-tani & giulia doveri (nathalie blanc paris)
spetterende show bij vinyl factory
theo eyewear

met de #yourstyleyourflash lanceerde optiswiss vorig jaar verspiegelde brillenglazen met kleurverloop. de flash-verspiegeling reflecteert een bepaalde kleur, de complementaire kleur wordt doorgelaten en ‘vermengt’ zicht met de basiskleur van de brillenglazen. de kleurverandering die ontstaat noemt optiswiss het flash bicolor-effect!

voor meer info: www.optiswiss.com, rene.austie@optiswiss.ch

#YOURSTYLEYOURFLASH SILMO 2022
SILMO 2022 WE ZETTEN DE WINNAARS OP EEN RIJ GEFELICITEERD NAMENS TEAM EYELINE! CHILDREN Odette Lunettes – Cadet 1 SPORT OUT OF – Bot (met IRID-lenzen) VISION SHAMIR – Shamir Metaform LOW VISION VOXIWEB – VoxiVision OPTICAL FRAME | BRANDS & LABELS DE RIGO – Philipp Plein VPP081 SUNGLASSES | BRANDS & LABELS ADCL – CL5108 134 – Christian Lacroix TECHNOLOGICAL INNOVATION IN EYEWEAR PHIBO EYEWEAR x SO’CLASS – 1.618 O TECHNOLOGICAL INNOVATION | CONNECTED PRODUCTS SKUGGA TECHNOLOGY AB – SKUGGA TECHNOLOGY SUNGLASSES | EYEWEAR DESIGNER MASAHIRO MARUYAMA – Kintsugi MM-0078 OPTICAL FRAME | EYEWEAR DESIGNER KIK & KIRK – Thor in Citrus uit the Centiles Collection DE JURYPRIJS EN DE PRIX DU SALON GINGEN DIT JAAR NAAR PRIX SPECIAL DU JURY NEUBAU – Xenon PRIX DU SALON PREMIERE CLASSE PARASITE DESIGN – Karma een mooie traditie die dit jaar haar 29e (!) editie meemaakte, is de toekenning van de silmo d’or-prijzen. inmiddels wordt de begeerde prijs in maar liefst tien categorieën uitgereikt en team eyeline had dit jaar wederom de eer om deel uit te maken van de jury. de keuze was moeilijk als altijd, maar leidde uiteindelijk tot een overzicht van het neusje van de zalm dat op de beurs te zien was. SILMO D’OR EN DE WINNAARS ZIJN... EYELINE IN DE JURY

HOYA FACULTY PROGRAMMA 2023

Faculty programma 2023

investeren in kennis loont; zeker waar het gaat om brillenglazen, de belangrijkste omzetmaker in de optiekwinkel. om deze reden biedt hoya een breed aanbod in trainingen.

Deze worden gegeven in de HOYA Faculty in Amsterdam of op verzoek in de regio. Afhankelijk van het onder werp zijn de trainers Bianca van Rooijen (optometrist), Marleen Veldt (orthoptist) en Jules van Els (optometrist).

Meer weten over de opzet van de trainingen? Informeer dan even bij uw Account Manager. Of scan de QR-code.

CHARMANT TITANIUM PERFECTION

OVERTREFFENDE TRAP IN DESIGN

de ontwerpers van charmant titanium perfection dagen zichzelf continu uit om een niveau van per fectie te bereiken met titanium brillen die de beste kwaliteit en comfort bieden, in een ontwerp dat zowel modern als tijdloos is.

Het handhaven van deze hoge normen vereist vaardigheid, technologische knowhow en de wil zichzelf steeds op nieuw uit te vinden. In de nieuwe dames-en herenmodel len is de functionaliteit van de brillen verfijnd en zijn licht gewicht hoekstukken gecombineerd met dunne, gefreesde voorstukken. Innovatief design is terug te zien in exclusief gekleurde veeruiteinden, prachtige patronen, frisse kleur tinten en aantrekkelijke vormen.

voor meer info: www.charmant.com

eyeline 82
Distributor Benelux

MINAMOTO

PRESENTEERT NIEUWE MODELLEN

minamoto, het originele en populaire japanse brillenmerk, heeft veel indruk gemaakt in de optiekbranche en het is dan ook niet voor niets dat minamoto de if design award heeft ge wonnen.

Het woord Minamoto, dat ‘oorsprong’ betekent in het Ja pans, weerspiegelt het Japanse erfgoed en de kwaliteit van het merk. Sabae, gelegen in de prefectuur Fukui, is de bakermat van de Japanse brillenindustrie en de oor sprong van het verhaal van dit brillenmerk. Een lange tra ditie van vakmanschap wordt hier in ere gehouden, van lakwerk tot het maken van washi-papier en natuurlijk de vervaardiging van brillen.

Mooi in eenvoud Elk verfijnd Minamoto-montuur is ontwikkeld, ontwor pen en gemaakt in Japan en daardoor een eerbetoon aan Sabae's vakmanschap. Voortbordurend op de Zenfilosofie van het minimalisme, zijn Minamoto-monturen mooi in hun eenvoud.

Elk model is vervaardigd uit hoogwaardig Japans tita nium en voorzien van bijzondere gravures, zoals de Minamoto-Kanji. Om het creatieproces compleet te maken, worden deze meesterwerken gepresenteerd in unieke etuis, handgemaakt van washi-papier, en even eens in Fukui vervaardigd.

De kunst van het lakwerk De nieuwe modellen van Minamoto zijn beïnvloed door verschillende aspecten van de Japanse cultuur. Een daarvan is de oude Japanse kunst van het lakwerk, ook wel Urushi genaamd: deze speciale hars wordt door be kwame ambachtslieden aangebracht om serviesgoed en kunstvoorwerpen te bekleden en te versieren. Urushiachtige rode en zwarte kleuraccenten zijn te vinden op geselecteerde Minamoto-modellen. Een andere invloed komt uit de films van de belangrijke Japanse cineast Akira Kurosawa: terwijl de eerste Minamoto-collectie een eerbetoon was aan Kurosawa's ‘The Seven Samurai’, zijn deze nieuwe modellen vernoemd naar personages uit andere klassiekers van Kurosawa.

voor meer info: www.charmant.com

Moderne monturen, geïnspireerd op rijke facetten van Japans vakmanschap en filmkunst

COOPERVISION SEC

VERNIEUWT SEMINARAANBOD

VOOR OOGZORGPROFESSIONALS

de academy van coopervision specialty eyecare (sec) is al jaren een belangrijk kenniscentrum voor oogzorgprofessionals. de specialisten van coopervision sec helpen hiermee hun partners up-to-date houden over de laatste onderzoeken en ontwikkelingen op het gebied van contactlenzen, oogzorg en alles wat daarbij komt kijken. daarom wordt de leeromgeving continu bijgewerkt met nieuwe en vernieuwde seminars, klinische updates, aanvullende video’s, webinars en andere nuttige informatie.

Nieuw aanbod seminars

De afgelopen jaren waren online events en webinars in opkomst. In 2022 werden fysiek gelukkig ook weer events en trainingen georganiseerd. Sinds kort biedt de Academy dan ook weer seminars aan. Je vindt ze hier: www.coopervisionsec.nl/seminars. Je kunt ook deze QR-code scannen:

Klinische updates

In de oogzorg is het belangrijk om je kennis op peil te houden. Daarom vind je op de Academywebpagina interessante wetenschappelijke onder zoeken en medische ontwikkelingen op het gebied van oogzorg. Denk bijvoorbeeld aan de IMI White Papers, waarvan deel 2 de meest recente is. In deze Nederlandse samenvatting vind je alle highlights van recente bevindingen, studieresultaten en ervaringen op het gebied van myopie management. De IMI White Papers zijn gemaakt om wereldwijd eensgezindheid te creëren op het gebied van myopie management.

CooperVision SEC Academy

Op www.coopervisionsec.nl/academy vind je het volledige trainings- en informatieaanbod. Als je deze QR- code scant, kom je direct op de Academy-pagina terecht.

Seminaragenda

De eerste seminars eind 2022 stonden in het teken van de Cooper Vision SEC nachtlens DreamLite® en myopie management. Deze thema’s komen in 2023 terug. Daarnaast staan de volgende nieuwe seminars gepland in Bosque te Eerbeek:

SEMINAR DATUM

• Basisvaardigheden voor de maatwerkpraktijk: 16 januari

• spleetlamp & topografie

• Basisvaardigheden voor de maatwerkpraktijk: 13 februari

• zacht en RGP aanpassen

• Meer aanpassucces bij de presbyoop van nu 6 maart

• Basisvaardigheden contactlenzen

• voor verkoopmedewerkers 20 maart

Deze seminars worden verzorgd door de trainers en experts van het Professional Services-team. Meld je aan!

Heb je vragen over de Academy, het aanpassen van contactlenzen of de producten zelf? Of heb je een onderwerp dat je graag behandeld wilt hebben in een training? Neem dan contact op met het team van Professional Services, via ps.emea@coopervisionsec.com.

eyeline 85
infotorial

OLIVER PEOPLES & BRUNELLO CUCINELLI

Exclusief gemaakt in Italië: de nieuwe Brunello Cucinellicollectie van Oliver Peoples. Deze collectie kenmerkt zich door luxe en eenvoud, door het gebruik van doelgerich te materialen en precieze details. Zo is het welbekende 'Monili'-patroon van Brunello Cucinelli onder andere te rug te vinden in de collectie en zijn de montuurglazen voorzien van een uniek ademlogo. Het logo, de skyline van Solomeo, wordt zichtbaar als er condens op de glazen komt. Voor de metalen stijlen is het opvallende detail een echte buffelhoornlaag, met variaties in kleur en patroon waardoor ieder montuur uniek is.

Ieder item wordt geleverd in een speciale verpakking die is gemaakt van exclusieve materialen. Deze details bena drukken net als de unieke monturen de diepte van de sa menwerking en de unieke manier waarop beide merken samenkwamen om hun waarden te vertegenwoordigen.

Benieuwd naar de brandstore van Oliver Peoples in Amsterdam? Scan de QR code voor meer informatie

eyeline 87

New frames of culture.

MIXER GROUPMAXGALLI
THE EYEWEAR STATE OF THE ART February 4-6, 2023 | Fiera
Rho
PH: Thandiwe Muriu
Milano,

MIDO 2023 THE EYEWEAR STATE OF THE ART

al meer dan vijftig jaar is mido een begrip in de optiekbranche: het is the place to be als het gaat om inspiratie opdoen, netwerken en zakendoen. wie ooit één editie van mido heeft bijgewoond, kan niet meer zonder die unieke driedaagse 'vibe' van de beurs in milaan, waar een flinke dosis bezieling en creativiteit exposanten en bezoekers samenbrengt.

Van 4 tot 6 februari komen in de Fiera Milano (Rho) alle deelnemers uit de brillenbranche weer bij elkaar: fabrikanten, distributeurs, inkopers, vertegen woordigers en (exclusieve) detailhandelaren. Het thema van deze editie is ‘The Eyewear State of the Art’ en is opgebouwd rond vier personen die de onderliggende principes van de MIDO-filosofie belichamen: eigentijdsheid, cultuur, mode en schoonheid. Wie die personen zijn? De komende maanden zullen ze één voor één worden onthuld…

Dit jaar zal ook weer de BeStore Award worden uitgereikt. Een internationale jury buigt zich tijdens de beurs over twee categorieën: BESTORE DESIGN and BESTORE INNOVATION, om de winkels te bekronen die in deze categorieën de beste winkelervaring én service weten te bieden. Ook zal dit jaar weer de Stand Up For Green-prijs worden uitgereikt aan de meest duurzame stand.

MIDO vindt plaats in de Fiera Milano (Rho) op zaterdag 4 en zondag 5 fe bruari van 9.00 uur tot 19.00 uur en op maandag 6 februari van 9.00 uur tot 18.00 uur. Aanmelden als exposant of bezoeker kan via onderstaande website. Kandidaten voor de BeStore Award kunnen zich vóór 9 januari 2023 aanmelden via het betreffende formulier op onderstaande website.

voor meer info: www.mido.com

eyeline 89
REGISTRATIE GEOPEND

RUIMT OP MET EEN MISSIE

op 17 september was het world cleanup day; reden voor het gehele coopervision benelux-team om de handen uit de mouwen en op het strand van hoek van hol land plastic te rapen met een missie! plasticneutraal staat namelijk hoog in het vaandel bij coopervision.

“Het is verbazingwekkend hoeveel plastic er te vinden is op de Ne derlandse stranden. Het is goed dat we ook kleine, lokale activiteiten oppakken met elkaar en hiermee tegelijkertijd teambuilding creë ren”, vindt Customer Marketing Manager Max Heuvelmans. Cooper Vision startte in 2021 een samenwerking met Plastic Bank® om al haar daglenzen plasticneutraal te maken. Dit is onderdeel van een reeks van initiatieven met betrekking tot duurzaamheid van Cooper Vision gericht op het besparen van water en energie, het verminde ren, hergebruiken en recyclen van middelen en investeren in mensen binnen het bedrijf en gemeenschappen waarin de organisatie ac tief is. Plastic Bank bouwt ethische recycling-ecosystemen in kust gemeenschappen en verwerkt de materialen voor herinvoering in de wereldwijde productieketen. Verzamelaars ontvangen bonussen voor de materialen die ze inzamelen, wat hen helpt in de basisbe hoeften van hun gezin te voorzien, zoals boodschappen, brandstof om te koken, schoolgeld en ziektekostenverzekering.

#NotInOurBackyard

Samen helpen we plasticvervuiling de wereld uit, dat is de missie van World Cleanup Day. Met #NotInOurBackyard werd er landelijk in Nederland opgeruimd en vroeg de Plastic Soup Foundation aan dacht voor het plastic afval dat terecht komt in (onder andere) Indo nesische rivieren vanuit recyclingfabrieken die plastic afval voor rijke landen verwerken; zo ook voor Nederland. Brand Marketing Mana ger Bianca Kalkman hielp graag mee: “Ik vind het mooi om op deze manier als team ons steentje bij te kunnen dragen aan een duurza

mere wereld en impact te creëren met elkaar. We moeten ons met elkaar hard blijven maken voor het milieu en daar heeft dit mooie initiatief goed aan bijgedragen!”

voor meer info: www.coopervision.nl/plastic-neutral

COOPERVISION-TEAM
TEKST Anneke Pastoor BEELD Stefan Segers
style22▪ +31 (0)76 2059029 ▪ info@style22.eu ▪ style22.eu ▪ @style22eyewear

ERVAAR ULTIEM C MFORT MET TOTAL ™

CONTACTLENZEN 1-3

*Contactlenzen zijn medische hulpmiddelen, resultaten individueel afhankelijk en kunnen beïnvloed worden door mogelijk vooraf bestaande aandoeningen. Voor indicaties, contra-indicaties en waarschuwingen verwijzen wij u naar de bijsluiter van het betre ende product.

1. Perez-Gomez I, Giles T. European survey of contact lens wearers and eye care professionals on satisfaction with a new water gradient daily disposable contact lens. Clin Optom (Auckl). 2014

2. In a clinical study wherein patients (n=66) used AOSEPT® solution for nightly cleaning, disinfecting, and storing; Alcon data on le, 2021.

3. In a clinical trial to assess overall performance of DAILIES TOTAL1® for Astigmatism lenses where n=134 patients; Alcon data on le, 2021. ©2022 Alcon Inc. BNLX-DT1-2200012 09/22

TECHNIEK & INNOVATIE

CONTACTLENZEN – GLAZEN – INSTRUMENTEN

175 jaar zeiss 95

Eyeline zat aan tafel met vier managers van ZEISS Vision Care Benelux. Het werd een interessant gesprek over heritage, innovatie en dienstverlening.

Een dag na haar bruiloft schoof Kunnen bij Riens Gort aan voor een interview over haar rol bij het NCC én haar bijzonder succesvolle, interna tionale loopbaan, die nu gestalte krijgt bij Alcon.

Er staat nóg een jubileum op de agenda: het gouden feest van Tramedico, in september 2023. Om daar alvast een voorschot op te nemen, vond afgelopen september een kick-offevent plaats en Eyeline was daarbij.

WERKSPOORKATHEDRAAL UTRECHT - NEDERLAND 29 + 30 JAN 2023 Nieuwe centrale locatie SAVE THE DATE! BOLD IS DIT VOORJAAR DE ENIGE OPTIEKBEURS IN NEDERLAND Let op! Mis het niet! BOLD-OPTICALFAIR.NL

VAN GLASPARTNER NAAR FULL-SERVICE DIENSTVERLENER ZEISS VISION CARE

het 175-jarig bestaan van zeiss is een uitgelezen moment om stil te staan bij het belang van zeiss vision care voor de optiekmarkt. wij spraken hierover met maar liefst vier managers van zeiss vision care benelux.

TEKST Anneke Pastoor/Marie-Catrien van Deijck BEELD Maarten Coolen

INSTRUMENTEN

“Wanneer een opticien een partnerschap met ons aangaat, werken wij in alle facetten van de winkeluitvoering met hem samen”, vertelt Pascal Slot, Head of ZEISS Vision Care Benelux. “Wij hebben een duidelijke visie op de ontwikke lingen in de optiekmarkt, ook wat betreft consolidatie. Wij gaan niet concurreren met onze klanten. Wij gaan geen eigen winkels openen en worden geen online speler. Wij zullen onze producten dus niet rechtstreeks verkopen aan de consument. We doen alles gezamenlijk met onze optiek partners. Samen de markt bedienen, dat is wat we willen. ZEISS Vision Care heeft zich dan ook ontwikkeld van enkel een glaspartner naar een full-service dienstverlener”.

Voorsprong op concurrenten

ZEISS is een bijzonder bedrijf. Niet alleen vanwege de in novatieve producten waarmee de fabrikant sinds 1846 wereldwijd naam maakt, maar ook vanwege de Carl Zeiss Stichting. Pascal legt uit wat de stichting inhoudt: “Oprich ter Carl Zeiss was een visionair. 175 jaar geleden vond hij het al belangrijk om maatschappelijke verantwoordelijk

ZEISS voorop blijven lopen met innovatieve producten”. Remco van Krimpen, Key Account Manager, vertelt: “We zijn voortdurend bezig met welke behoeften we in de wereld zien, hoe we een bijdrage kunnen leveren aan het kijkcom fort van de brildragers en hoe we ervoor kunnen zorgen dat onze klanten een voorsprong krijgen op hun concur renten. We brengen ieder jaar een nieuw product op de markt waarmee onze klanten zich kunnen onderscheiden. Een mooi voorbeeld daarvan is ZEISS SmartLife, een super comfortabel brillenglas voor optimaal zicht in alle richtin gen en op alle afstanden, met een zeer grote helderheid en geschikt voor multifocaal dragers, de groep dertigers die ondersteuning nodig heeft op digitale schermen én de en kelvoudig dragers.

We hebben met SmartLife brillenglazen een gewennings percentage van 99,6% dus nagenoeg iedereen kan bij ZEISS de juiste kijkoplossing vinden. Dit biedt de opticien handvatten om succesvol te kunnen zijn voor zijn klanten. Enkele maanden geleden hebben we ZEISS ClearView geïn troduceerd, een glas dat tussen een standaard enkelvoudig glas en een SmartLife glas inzit. Het is freeform geslepen en zowel op recept als uit voorraad leverbaar. En dat laat ste is uniek. Het glas is dunner, ziet er mooi uit en heeft een ruimer kijkgebied dan een standaard enkelvoudig glas. Dat het uit voorraad leverbaar is, maakt het voor de opti cien laagdrempelig om consumenten een innovatie aan te bieden”. Ook de nieuwste generatie van het meekleurende

INSTRUMENTEN
karin voermans, remco van krimpen, eelco kruijt en pascal slot

glas PhotoFusion X is een opvallende innovatie van ZEISS. “In Nederland verkopen we traditioneel weinig meekleu rend glas – slechts 5 procent”, aldus Remco. “In andere lan den is dat 11 procent. Daar valt nog een slag te maken. Uit het zoekgedrag op Google weten we dat de consument wel interesse heeft in dit product. Desondanks is de opticien er nog steeds terughoudend in. Terwijl PhotoFusion X sneller opkleurt, sneller terugkleurt en een veel sterkere kleurin tensiteit heeft dan voorheen. Daarmee kun je je verkoop echt een boost geven”.

Virtual Try-on @Home ZEISS is niet alleen vooruitstrevend op het gebied van glas, maar werkt ook continu aan innovatieve instrumenten voor de optiekwinkel. Een goed voorbeeld daarvan is VISUFIT 1000. Met behulp van negen camera’s maakt de VISUFIT 1000 met slechts één opname een 180°-beeld van het ge zicht van de consument, de 3D-avatar. Met die avatar is het mogelijk om duizenden brillen uit de virtuele montuurca talogus te passen in de winkel. Bovendien kan deze avatar met de klant gedeeld worden, zodat hij thuis op zijn gemak brillen kan passen. Via de web-based app ZEISS Virtual Tryon @Home logt de consument in en kan hij op elke gewens te plek monturen passen en favorieten kiezen.

Sales Manager Eelco Kruijt: “We adviseren onze partners om van alle consumenten een avatar maken: het biedt uitgebreide marketingmogelijkheden en is eigenlijk het

WANNEER EEN OPTICIEN OPEN STAAT VOOR INNOVATIES, HEEFT HIJ EEN TIJDELIJKE VOORSPRONG

e-mailadres van de toekomst. Op het moment dat een monturenleverancier een nieuwe collectie heeft, kunnen onze partners hun klant benaderen en deze een link sturen met daarin de nieuwste collectie van hun favoriete merk, om deze thuis op de eigen avatar te passen. De consument kan zo ook buiten openingstijden benaderd en geactiveerd worden. Het doel is de consument in de winkel te krijgen, van online naar offline. Dit is een mooie manier om in con tact te blijven met de klant”.

ZEISS Academy

Een andere troef van ZEISS Vision Care is de ZEISS Academy. Karin Voermans, Product & Marketing Manager, noemt enkele voordelen die de Academy te bieden heeft: “Het is een e-learning platform waarop 80 modules online staan. Dit biedt de ondernemer en de medewerkers heel veel mogelijkheden om bij te scholen en de kennis weer even op te frissen, zodat iedereen weer scherp is, bijvoorbeeld waar het gaat om kenmerken van een glas. Ook kunnen hiermee fysieke trainingen in de winkel naar een hoger ni veau worden getild; wanneer vooraf online al een module

wordt gemaakt, wat gemiddeld 30 minuten tijd in beslag neemt, kun je met meer voorkennis aan de slag gaan bij een training in de winkel”. “De Academy zorgt dat de kwaliteit en kennis van de medewerkers wordt verhoogd, zodat ook het glasadvies naar de consumenten naar een hoger niveau wordt getild”, vult Eelco aan. “Onze salesmedewer kers geven steeds meer trainingen in samenspraak met de ondernemer, gericht op de doelen die hij stelt. Dat zijn trainingen op maat”.

Heritage

“We zijn trots”, zegt Karin. “Trots op de heritage van 175 jaar ZEISS, trots op de stichting, trots op i.Scription, waarmee wij al in 2007 een oogmeting tot op een 100ste dioptrie konden meten. Dat was uniek. Daarnaast hebben we in de loop der jaren meerdere categorieën geïntroduceerd die er tot dan toe niet waren, maar inmiddels alom geaccepteerd zijn. Denk bijvoorbeeld aan DriveSafe, brillenglazen die geoptimaliseerd zijn voor (auto)rijden”.

Pascal: “Wanneer een opticien open staat voor innovaties, dan heeft hij een tijdelijke voorsprong in zijn verzorgingsge bied. Soms moet je er als ondernemer wat extra tijd instop pen, maar wij zien dat degenen die als eerste de innovaties omarmen, er op termijn het meest succesvol mee zijn”.

voor meer info: www.zeiss.nl/vision

eyeline 97
pascal slot en eelco kruijt

SHAMIR METAFORM™ WINT SILMO D’OR

eyeline feliciteert shamir met het winnen van een silmo d’or in de categorie vision met metaform™. metaform is een baanbrekende glasproductietechnologie, waarmee shamir een compleet nieuw glassoort produceert. het zorgt door een uniek productieproces voor een reeks verbeteringen, voor elk glas; met welke index dan ook.

Metaform is een glasproductieproces dat gebaseerd is op nanotechnologie. Shamir biedt nieuwe compromisvrije, supersterke glazen met alle optische, fysieke kenmerken en met een ingebouwde coating.

Geen compromis nodig

In een wereld vol keuzes moeten we regelmatig veiligheid inwisselen voor design en snelle service voor hoge kwaliteit. Alle nieuwe technologieën hebben ons ongeduldig gemaakt; we willen niet moeten kiezen, ook niet bij brillen. Metaformtechnologie helpt dit probleem oplossen: met een nieuw glas dat supersterk, dun en licht is en voorzien van een coating. En al die elementen kunnen naast elkaar bestaan. Er zijn geen compromissen nodig. De Metaform-technologie maakt een nieuw soort brillenglazen mogelijk. Dit kan door een Pre form™ laag met diverse optische en fysieke eigenschappen aan te brengen met een mileuvriendelijk thermisch proces. Dit kan op elk materiaal.

Glazen met superpower De Preform™ is een superdunne optische laag, een soort laminatie zoals ook wordt gebruikt door de auto-, lucht vaart- en ruimtevaartindustrie (waaronder NASA) vanwege zijn stevigheid en bestendigheid tegen schokken en botsen - waardoor een dunnere en lichter glas mogelijk is. Deze technologie zet reguliere glazen om in glazen met super power. Het resultaat is een nieuw glas dat tot 18 keer ster ker is dan de FDA-standaardvereiste en tot 40% dunner en lichter dan gewone glazen (bij min-glazen).

Yagen Moshe, CEO van Shamir Optical Industry: "De lance ring van Freeform was een revolutie voor de optische indus trie, en met Metaform brengen we vol trots de volgende technologische revolutie naar de optiekwereld, waarbij we

de grenzen van de mogelijkheden in de glasproductie door breken. Shamir staat altijd bekend om het revolutioneren van de klantervaring met nieuwe innovaties. De Metaformtechnologie stuwt onze prestaties voort, met speciale ma terialen en algoritmen die zorgen voor een snelle productie, uniforme kwaliteit van elk individueel glas, en helderder zicht".

Kleine ecologische voetafdruk

Bovendien is het Metaform-productieproces tot 80% energiezuiniger dan veel van de alternatieven, met een minimaal water-, chemisch en energieverbruik, waardoor de kleinst mogelijke ecologische voetafdruk en minimale impact op het milieu achterblijft. Metaform is ontwikkeld in samenwerking met Satisloh® en zal worden gelanceerd in Portugal, gevolgd door Italië, Canada, Israël en de rest van Shamir's locaties wereldwijd.

Technologisch productieplatform van de toekomst

De nieuwste innovatie van Shamir is ontworpen om com promisvrije, superkrachtige glazen aan te bieden voor iedereen die zijn of haar zicht met de nieuwste technolo gische middelen wil verbeteren. Metaform is het techno logisch productieplatform van de toekomst met eindeloze mogelijkheden voor onder andere coatings.

voor meer info: www.shamir.nl

infotorial

ANTARES + VAN OPTIEKXL

NIEUWE STANDAARD in corneatopografie

het italiaanse cso instruments is al meer dan 50 jaar internationaal leider in de oogheelkundige sector en beschikt over innovatieve instrumenten die verrassend eenvoudig zijn in gebruik. fokko trip maakte een half jaar geleden de stap naar algemeen manager bij optiekxl en is erg enthousiast over cso instruments. “vooral over de nieuwe corneatopograaf met hoge resolutiecamera voor geavanceerde tear-film break-up analyse. ik belicht graag een aantal features in dit artikel”.

TEKST Anneke Pastoor BEELD OptiekXL

De Antares+ zet volgens OptiekXL een nieuwe standaard in de corneatopografie. Super nauw keurig met een ongekende reproduceerbaarheid. Fokko: “De Antares+ wordt optioneel geleverd met een diffuusfilter voor de placidoringen, zodat een interferometriemeting uitgevoerd kan worden. Hiermee wordt de kwaliteit van de lipidelaag beter in beeld gebracht.

Pupillografie

De Antares+ heeft ingebouwde software voor het meten van de pupillen. De meting van de pupil in scotopische (0,04 lux), mesopische (4 lux), fotopi sche (50 lux) omstandigheden en in dynamische modaliteit is snel en eenvoudig. Het centrale ge deelte en de diameter van de pupil kennen, is es sentieel voor veel klinische procedures die gericht zijn op het optimaliseren van de zichtkwaliteit.

Meibomgrafie

De klieren van Meibom kunnen met de Antares+ worden bekeken onder infrarood licht. Zodra het beeld is vastgelegd, kunt u de software gebruiken om de conditie van de klieren te analyseren.

eyeline 100
INSTRUMENTEN

Geavanceerde analyse traanfilm Placido-schijftechnologie maakt geavanceerde analyse van de traanfilm mogelijk, zoals NIBUT (Non Invasive Break-up Tijd).

Droge ogen-rapport De Antares+ genereert een uitgebreid droge ogenrapport. Deze is gebaseerd op de Ocular Surface Disease Index questi onnaire (OSDI), waarbij lim bale en conjunctivale hyperemie, analyse van de Meibomklieren, traanmeniscusanalyse, NIBUT en traanosmolariteit worden berekend door alle par tiële scores samen te voegen. Dit geeft een totale evaluatie van de klinische toestand van de cliënt voor een uitgebreide diagnose van het droge ogen-probleem. Hiermee kan de optometrist een behandelplan opstellen.

voor meer info over antares+: www.optiek.xl/blog/video

MANUELE SCHERPSTELFUNCTIE ANTARES+ GAMECHANGER

“Door mijn werkzaamheden in het verleden bij Menicon had ik de mogelijkheid om te wer ken met alle merken topografen die het meest gangbaar zijn in Nederland. Hierdoor kreeg ik een goed inzicht in de positieve punten en te kortkomingen van verschillende merken. De laatste 2 jaar zien we weer nieuwe topogra fen op de markt komen en persoonlijk ben ik dan ook geïnteresseerd in de aanpassingen per merk. Als ik kijk naar wat de verschillende merken verbeterd en geleerd hebben van het verleden, dan moet ik gewoon concluderen dat de Antares+ mij het meest heeft verbaasd; in positieve zin dan. De manuele scherpstel functie tijdens de topografie is voor mij echt een gamechanger. Dit geeft mij als specialist de volledige controle over mijn metingen en resulteert dan ook in een erg hoge reprodu ceerbaarheid. Ik ben er inmiddels ook wel achter dat het niet meer gaat om de diameter van het gemeten oppervlak. Deze gedachte is achterhaald. Contactlensproducenten in Ne derland kunnen inmiddels heel goed beelden extrapoleren. Het gaat tegenwoordig om de kwaliteit en consistentie van de beelden. Ook het portfolio wat beschikbaar wordt gesteld voor droge ogen werkt zo intuïtief, dat heb ben ze echt goed voor elkaar. Het maakt de uitleg naar mijn klanten vele malen eenvoudi ger, iets dat essentieel is in het managen van droge ogen-problematiek. Vergelijk ik dit met de prijssetting in relatie tot wat je krijgt, moet ik gewoon concluderen dat op dit moment de Antares+ alle andere topografen het nakijken geeft. Andere merken moeten echt aan de bak en niet blijven teren op resultaten van het ver leden. Er is nu eenmaal een new kid in town”.

eyeline 101
infotorial
sander sterk, optometrist sterk in zicht lenspraktijk

The Perfect View van Carina

THE.PERFECT.VIEW.

Met Indivisual zachte maandlenzen biedt u uw klant ultiem maatwerk. Perfect passende lenzen zorgen voor een ongekend comfort en superscherp zicht. Dé manier om u te onderscheiden als specialist. Meer informatie? Neem contact op met uw accountmanager.

www.menicon.nl

The Perfect View MAANDLENZEN INDIVISUAL

dit najaar lanceert menicon ‘the perfect view’, een campagne die focust op het perfecte zicht voor elk individu. iedereen ziet de wereld anders. en ie dereen wil zijn of haar wereld zien met het scherpste zicht. indivisual, de zachte maatwerklens van menicon, maakt dat mogelijk.

Een maatpak en een confectiepak kunnen allebei pas sen, maar een maatpak zit toch echt iets lekkerder. Dat is logisch, want het is speciaal voor de drager op maat ge maakt. Dit is ook het principe van Indivisual-maandlen zen. Voor veel mensen zijn standaardlenzen prima, maar sommigen hebben maatwerk nodig. En het verschil in zicht en comfort is duidelijk merkbaar.

Waar bij het aanpassen van zachte lenzen voorheen werd gezocht naar lenzen die het beste bij het gemeten oog passen, wordt bij de aanpassing van Indivisual het oog gedetailleerd in kaart gebracht - op basis van meer dan 100.000 meetpunten - en vervolgens wordt de best mo gelijke lens voor dat specifieke oog ontworpen. Indivisualmaandlenzen zijn daarom geschikt voor lensdragers die maatwerk nodig hebben, bij wie standaardlenzen (dis posables) niet volstaan. Daarnaast zijn Indivisual-lenzen geschikt voor nieuwe lensdragers en consumenten die bewust kiezen voor een ongeëvenaarde pasvorm, ultiem comfort en zeer scherp zicht. Indivisual is verkrijgbaar in enkelvoudig, torisch, multifocaal en multifocaal torisch, met een zeer brede range in sterktes, cilinders en assen.

Nieuwe campagne

The Perfect View. Een slogan die perfect past bij deze lens. Bij Menicon is de afgelopen periode hard gewerkt om een rebranding van de marketingmaterialen te realiseren. In de nieuwe campagne staan vier unieke persoonlijkheden met elk hun eigen perfect view centraal. Indivisual is ver bonden aan exclusiviteit, hoogwaardige kwaliteit en het hebben van een eigen identiteit. Deze nieuwe campagne beeldt deze waarden duidelijk uit. The Perfect View zal de komende periode veelvuldig voorbijkomen. Vanaf 1 no vember wordt hij ingezet op social media en zijn de ver schillende marketingmaterialen te bestellen.

Wat is jouw perfect view?

Om van de lancering van deze campagne een feestje te maken, heeft Menicon een winactie op touw gezet, spe ciaal voor Indivisual-dragers. Van 1 november 2022 t/m 31 januari 2023 maken consumenten kans op een persoon lijke irisfoto met een waarde van € 125,-. De bedoeling is dat ze hun perfecte uitzicht beschrijven of op de foto vast leggen. Meer informatie over deze actie vindt u op www. meniconlenzenacties.nl.

voor meer info: www.menicon.nl

eyeline 103
infotorial

IN EEN ANDER (DAG-)LICHT

wat zijn de nieuwe inzichten op basis van het international myopia conference (imc)? het imc is een groot internationaal congres met bijna 800 deelnemers uit 41 landen, waar sprekers van over de hele wereld onlangs samenkwamen in de doelen in rotterdam.

Alles onder één dak

Het boeiende en ook tegelijkertijd het lastige in Rotterdam was dat echt ‘alles onder één dak’ aanwezig was. Die diver siteit maakte het soms ingewikkeld lezingen van elkaar te volgen en op waarde te schatten. Zo waren er basisonder zoekers met de meest uiteenlopende ideeën. Deze varieer den van het gebruik van behang met taferelen uit de na tuur om het buitengevoel te stimuleren, tot zebravisjes van 2cm groot, waarvan de aslengte van het piepkleine oogje wordt gemeten op verschillende omgevingsfactoren.

En als mooie anekdote: natuurkundigen hebben het bij voorbeeld over een sterkte van ‘-6 of minder’ als het om hoge myopie gaat. Een -7 is mathematisch namelijk minder dan -6, maar zo spreken we er in de oogheelkunde en optiek niet over natuurlijk. Je hebt dus ook te maken met mensen uit de praktijk zoals oogartsen, optometristen, orthoptisten en fabrikanten van optische interventies. En al deze men sen bevonden zich dus in één ruimte. Met in het midden, als het goed is, de patiënt. De patiënt is de myoop, of toe komstige myoop en fungeert als gemeenschappelijke deler.

“Natuurkundigen hebben het als het om hoge myopie gaat over ‘sterkte van -6 of minder’. Een -7 is mathematisch name lijk minder dan -6”

Het werd al snel duidelijk dat management van myopie het liefst moet starten bij emmetropie (of daarvoor al, in het hypermetropie stadium van de ontwikkeling van het oog). Is een oog het myopie traject eenmaal ingegaan, dan is het in principe ‘redden wat er te redden valt’. Of zoals Johan

Franken, die ook op het IMC aanwezig was, het onlangs ver woordde in een online webinar: ‘dan gaat de handrem eraf en zit je op de glijbaan die myopie heet’. Mooier is te voor kómen dat myopie ontstaat: als er íets effectief is, dan is het dat wel. Dat zet myopie management wel in een iets ander daglicht. Letterlijk dus. Daglicht en tijd doorbrengen in het buitenlicht op jonge leeftijd zijn belangrijke kernwaarden om myopie (en myopie gerelateerde pathologie) te voor komen.

Naast het ‘daglicht’ is er de mate van nabij-zien. Volgens een Iers onderzoek gebruikt 51% van de baby’s tussen 6 en 11 maanden al dagelijks een digital device met een touchs creen. De baby kijkt dan heel dichtbij dus. En deze leesaf stand is ook belangrijk: een leesafstand van minder dan 20 cm is geassocieerd met een 1.67x verhoogd risico op myo pie. Professor Caroline Klaver presenteerde de generation R (van Rotterdam) studieresultaten, waarbij 8000 kinderen vanaf hun geboorte (en zelfs daarvóór) gevolgd worden. Op leeftijd 6-9-13-17 jaar heeft respectievelijk 2%-11%-22%28% van de kinderen myopie. Opvallend: steeds vaker wordt myopie bij meisjes vastgesteld. Mogelijk dat meisjes meer uren studerend doorbrengen. Dat geldt ook voor kinde ren in lagere sociaaleconomische omstandigheden: die brengen meer tijd binnenshuis door en laten een hoger percentage myopie zien.

Uiteindelijk werd vastgesteld dat myopie een ‘urbanisatieaandoening’ is. Dat zet myopie inderdaad ook in een ander daglicht. Misschien moeten we in de toekomst gaan na denken over hoe we onze steden, onze huizen en scholen

eyeline 104

VERLEG JE EYELINE

gaan inrichten. Hier is ook duidelijk een verschil waar te ne men in omgevingsfactoren tussen delen van Azië (extreem dichtbevolkt) en Nederland bijvoorbeeld. Kinderen moeten dus meer naar buiten, we zitten juist te veel onder een dak.

Olifantenoog

Een andere ‘verleg-je-eyeline’ eyeopener is die van de as lengte: vrij letterlijk de ‘lijn’ door het oog. Myopie is duidelijk een aslengte-aandoening, dat staat buiten kijf. Correlaties tussen dioptrie (brilsterkte) en aslengte zijn er wel, maar die variëren: met name bij laag-myopen is die correlatie la ger. Bij hoog-myopen klopt die redelijk, maar toch: er zijn nu eenmaal grote en kleine ogen. Mijn oog is bijvoorbeeld ‘lang’ (26mm+), terwijl mijn myopie niet boven de -4.5D uitkomt. De gemiddelde normale aslengte van een emme troop is 23.5mm (en van een hoge myoop gedefinieerd als 26mm+). Maar de aslengte van een emmetroop oog kan va riëren tussen 21 en 25 mm, vertelde Sander Kneepkens, die een promotieonderzoek doet aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Absolute aslengte is dus aardig, maar niet zaligmakend. Veranderingen in aslengte zijn wel dé graadmeter voor het managen van myopie. Hetzelfde onderzoek uit Rotterdam liet zien dat de aslengtegroei ongeveer 0.2 mm per jaar was bij myopen op 9-jarige leeftijd, 0.1 mm per jaar op 13-jarige leeftijd en myopen vertoonden nog steeds aslengtegroei op 18-jarige leeftijd, maar het vlakt natuurlijk wel sterk af tot minder dan 0.1 mm per jaar. Ter vergelijking: bij emme tropen en hypermetropen stopt de ooggroei tussen het 13e en 18e levensjaar.

Weersvoorspelling

Nog een groot ‘in een ander daglicht’ item was het gebruik van artificial intelligence bij myopie management. Jos Ro zema van de Universiteit van Antwerpen heeft een systeem ontwikkeld op basis van meta-data, om te voorspellen wat de toekomstige refractieafwijking wordt. Ze kunnen nu al bij een geselecteerde populatie binnen een 0.5D voorspel len wat de refractieafwijking wordt over een jaar. Voorspel lingen op de lange termijn zijn lastiger: wat dat betreft is het net als bij het voorspellen van het weer. Of het morgen regent is nog wel in te schatten, maar of het over een week regent, is al een stuk lastiger. Voor een 5-jaars periode (bin nen een 0.5D) was de voorspellende waarde 37.7%. Maar toch is dit veelbelovend om in de toekomst gerichter een therapie in te stellen bij de juiste doelgroep.

Het ziet ernaar uit dat voor een myopie kliniek er naast as lengte-apparatuur nog een investering zit aan te komen: in de vorm van een goede funduscamera of OCT. Verschillende onderzoeken gebruikten beide instrumenten separaat om te kijken of op basis van meta-data en artificial intelligence goed te voorspellen is wat het risico op netvliesproblema tiek eigenlijk is.

In die serie sprak Joy Willemse van het VUmc in Amsterdam over een experimentele maar veelbelovende techniek: een polarisatiemethode om de sclera in kaart te brengen. Het apparaat stuurt laserlicht dat gepolariseerd wordt door het oog. Aan de hand van de hoeveelheid licht en het soort pa troon dat door de sclera heen komt, is iets te zeggen over de collageendistributie en andere eigenschappen van de posteriore sclera. En daarmee is hopelijk vast te stellen of een oog kwetsbaar is voor netvliesproblematiek (en pa thologie). Dat zou in de toekomst wellicht als leidraad ge bruikt kunnen worden om myopie management in te stel len (juist heel intensief, of meer afwachtend) – afhankelijk van de uitslagen van dit onderzoek.

Maak je niet dik Maak je juist wél dik over myopie was de algemene ten dens op het IMC. Je hoort wel eens de term ‘myopie moe heid’ in het beroepenveld. Terwijl het heel belangrijk is alles inderdaad in verhouding te blijven zien (er zijn ook nog an dere oogaandoeningen, of in algemene zin andere gezond heidsrisico’s), ligt er tegelijkertijd een heel belangrijke taak voor de mensen in de beroepen in de eerstelijns oogzorg: voorlichting. Veel myopen zijn niet op de hoogte van de ri sico’s. Luister in dat kader ook vooral naar de Podcast met Gerlof du Bois: geen hoogleraar, maar deze keer juist een hoog-myoop aan het woord. Wat moet je wel vertellen (eer lijk zijn) en wat niet (waarschuwen, maar niet bang maken).

Als afsluiter, maar daarover in een toekomstige bijdrage en op congressen ongetwijfeld meer: de rol van de choroidea (het vaatvlies) bij myopie ontwikkeling. Direct achter de re tina ligt de choroidea (nog vóór de sclera). Deze choroidea is ongeveer 300 micron dik. In een eerdere ‘verleg-je-eyeline’ hebben we al eens gesproken over het belang van denken in micron op ons vakgebied (vooral ook bij contactlenzen). Op dat niveau moeten we nu ook denken bij choroidale dikte. Er zijn vele aanwijzingen dat veranderingen in choroidale dikte en myopie ontwikkeling hand in hand gaan. Verdun ning ervan leidt dus tot toename (de aslengte neemt toe), bij myopie management kan een verdikking te zien zijn. En wat blijkt: de choroidea verandert onder invloed van peri fere myope defocus. Maak je niet dik? Inderdaad: misschien dus juist wél als het gaat om de choroidea. En maak je juist wél dik over myopie in algemene zin.

Vérziend - de Myopie Podcast

#10: Karin van Hees – Myopia Management: From Bench to Bedside

#9: Gerlof du Bois – Vanuit de optiek van de patiënt. ‘Dan zet je toch een bril op? Nu op Spotify, Apple Podcast & Google Podcast.

eyeline 105
EEF VAN DER WORP VERRUIMT ZIJN BLIK EN SCHRIJFT MET HET THEMA 'VERLEG JE EYELINE' OVER DIVERSE ONDERWERPEN DIE HEM OPVALLEN IN ZIJN VAKGEBIED.
THE OPTICAL FOUNDATION IS MIJN MISSIE IN MIJN LEVEN: KANSEN VOOR ANDEREN CREËREN EN OOGZORG TOEGANKELIJK TE MAKEN carolina kunnen

ALLES WAT IK HEB

GEDAAN, HEEFT GELEID TOT WAT IK NU DOE

carolina kunnen: vaste ncc-bezoekers kennen haar als belangrijk lid van de programma commissie. carolina, een meisje uit raalte, een klein dorpje in overijssel, dat door haar dyslexie en lichte adhd mavo-advies kreeg, maar toch havo ging doen. via utrecht, nieuwzeeland en ghana naar australië, daar een phd gehaald, in amerika gepromoveerd tot research assistant professor aan de university of houston en daarna verhuisd naar fort worth in texas, waar ze een baan heeft bij alcon die ze ‘onwijs leuk’ vindt.

TEKST Riens Gort BEELD Rens Bais

studentenhuis en mijn kamergenootjes gingen allemaal stages in het buitenland volgen. Dat wilde ik ook. Op mijn tweeëntwintigste vertrok ik naar Nieuw-Zeeland, ik wilde absoluut geen land dichtbij. Mijn moeder zei nog: ‘Je weet toch wel dat ze daar Engels spreken?’, ik sprak namelijk amper Engels. Daar heb ik toen twee maanden stagegelo pen en daarna nog een paar maanden rondgereisd. Terug in Nederland was ik zoekende naar wat ik wilde. Ik heb in verschillende ziekenhuizen gewerkt en daarnaast altijd wel bij Lens”. De liefde voor lenzen is gestart tijdens haar con tactlenzenstage bij Lens in Deventer. “Mijn stagebegeleider Jan-Willem de Koning liet mij door omstandigheden al zijn spreekuren overnemen en ineens zat ik sclerale lenzen aan te meten. Gelukkig was zijn begeleiding fantastisch. In de parttime periode bij Lens heb ik veel contact gehad met Jaap van Blitterswijk, een visionair en een heerlijke man om bij te werken als je ambities hebt. Met de orthoptiespreekuren in het ziekenhuis ben ik op een gegeven moment gestopt, het paste niet bij me. Het voelde te veel alsof ik op een eilandje zat te werken, ik werkte liever in een team. Bij Lens kon ik toen starten met een orthoptiespreekuur, kinderen lenzen aanmeten en helpen indoen. Dat vond ik echt super”.

Op naar Ghana

De broer van Carolina's oma werkte als missionaris in Gha na. Als klein meisje voelde ze dat ze daar ook naar toe wilde, de foto’s die ze zag intrigeerden haar. En in 2007 was het zover. “Uitgezonden door een stichting heb ik in Cape Coast in Ghana contact gezocht met de bestaande optometrieop leiding. Ik ging er in eerste instantie voor een paar maanden naartoe, maar het werd uiteindelijk bijna een jaar. Samen

eyeline 107
IN GESPREK MET CAROLINA KUNNEN
Tot 100% vermindering van myopieprogressie1 1. In 21.5% of the cases among children wearing MiYOSMART spectacle lens, during a 2-year randomized controlled clinical trial, no myopia progression was observed. Lam CSY, Tang WC, TseDY, Lee RPK, Chun RKM, Hasegawa K, Qi H, Hatanaka T, To CH. Defocus Incorporated Multiple Segments (DIMS) spectacle lenses slow myopia progression: a 2-year randomised clinical trial. British Journal of Ophthalmology. Published Online First: 29 May 2019. doi: 10.1136/bjophthalmol-2018-313739 2. Jong M, Jonas JB, Wolffsohn JS, et al. IMI 2021 Yearly Digest. Invest. Ophthalmol. Vis. Sci. 2021;62(5):7. https://doi.org/10.1167/iovs.62.5.7 Gerapporteerd als effectieve optie voor myopie management door het International Myopia Institute.2 www.hoyavision.com/nl/brillenglazen/miyosmart/ MiYOSMART: het slimme brillenglas voor behandeling van progressieve myopie

hebben we daar de opleiding meer praktijkgericht gemaakt. Ik heb er lesgegeven in binoculair zien en nam optometrie studenten mee naar basisscholen om oogzorg te verlenen aan kinderen. Vlak voor de zomervakantie, een paar maan den later dan ik hoopte, kwam de bestelde apparatuur aan. Bijzonder was dat de optometriestudenten bereid waren om hun vakantie op te offeren, zodat we direct aan de slag konden. Ik kon ze niet meer bieden dan les, begeleiding en een lunchpakket en toch besloot 90% van de studenten te

Vijftien jaar later, en inmiddels president van The Optical Foundation, is Carolina nog steeds actief in Ghana. Samen met haar team maakt ze er oogzorg toegankelijk en creëert ze kansen voor Ghanese optometriestudenten. “We zijn nu bezig met het opzetten van een online platform: MOMO Board. Dat is een platform voor Ghanese optometriestu denten om in contact te komen met studenten uit andere landen. Er zijn veel Ghanese studenten die een master of PhD willen gaan doen. Op die manier kunnen ze in contact komen met studenten van scholen waar ze naar toe willen om zo meer informatie te krijgen. Uiteindelijk is ons doel dat

ALS JE AAN EEN CARRIÈRE DENKT MOET

JE NIET DENKEN AAN EEN LADDER, NIET IN EEN RECHTE LIJN STEEDS HOGER KOMEN. NEE, ALLES IS AAN ELKAAR VERBONDEN.

ALLES WAT JE DOET, NEEM JE WEER MEE. JE LEERT IETS EN KRIJGT ER EEN ERVARING BIJ DIE JE LATER WEER GEBRUIKT

“In 2008 kwam ik weer terug bij Lens en Jaap van Blitters wijk opperde toen om wat te gaan doen met myopie con trole. Hij was er zoals altijd weer snel bij en ik raakte direct geïnteresseerd. Ik probeerde wat wetenschappelijke artike len te lezen, maar wist eigenlijk niet zo goed hoe ik ze moest lezen”. Toen kreeg Carolina het idee om een master te doen, met als directe aanleiding het kunnen lezen en interprete ren van wetenschappelijke artikelen. Myopie management stond nog in de kinderschoenen, er waren wat onderzoeken met atropine op dieren, maar verder leefde het nog niet zo. “Maar waar kon en wilde ik mijn master doen? Op advies van Eef van der Worp heb ik op de BCLA Eric Papas uit Austra lië aangesproken. ‘Ja hoor’ was zijn vriendelijke reactie: ‘Als je geld kan vinden, dan ben je welkom’. Met veel moeite en hulp van een aantal mensen die een brief schreven kreeg ik een Nederlandse scholarship, een studiebeurs. Dat was heel bijzonder, er zijn maar 100 mensen in Nederland per jaar die dat krijgen, en eigenlijk was mijn vooropleiding niet goed genoeg. Maar ik kon naar Australië, naar het beroemde Brien Holden Vision Institute. Na een half jaar zei mijn mentor Eric

Papas tegen me: ‘Waarom verander je niet van Master naar PhD? Het gaat allemaal zo voortvarend’. Dat zou wel beteke nen dat het langer zou duren, maar dan was ik wel doctor. Een probleem was alleen dat de financiering zou stoppen als ik van Master naar PhD zou overstappen. Maar ik had geluk. Brien Holden sprak me aan nadat hij me een presen tatie over Ghana had zien geven. Hij was onder de indruk en wilde ook graag mijn mentor zijn. Hij regelde financiering vanuit zijn organisatie en ik kon verder studeren. Brien Hol den was net als Jaap van Blitterswijk een visionair. Het is een voorrecht om met deze mensen te hebben mogen werken. In die periode in Australië leerde ik trouwens mijn man Rens kennen, met wie ik gisteren ben getrouwd”.

Van Australië naar Amerika “Na mijn promotie kwam ik in gesprek met Kelly en Jason Nichols. Zij hadden een postdoc-plek voor mij in Birming ham Alabama. Ik was nog nooit in Amerika geweest en was nieuwsgierig naar het academische leven daar. We zouden er voor twee jaar heengaan en nu zijn we zevenenhalf jaar verder. Na een half jaar zijn we naar de universiteit van Houston gegaan. Daar heb ik in anderhalf jaar mijn post doc gedaan en ben ik gepromoveerd tot research assistant professor. Mijn werk daar was klinisch onderzoek, ook labon derzoek op muizen, maar dat onderdeel was niet echt mijn ding. De andere onderzoeken met het zien van patiënten vond ik veel leuker. Vanuit mijn functie leidde ik de onder zoeken. Maar is de academische wereld wel echt wat voor mij? vroeg ik mij af. Weer die kleine eilandjes”.

Early development

“Toen liet Alcon me invliegen voor een sollicitatiegesprek en gelijk wist ik het: dit is het, deze baan is het helemaal. Ik had non-profit werk gedaan, in winkels en ziekenhuizen gewerkt en in de academische wereld en nu ging ik naar de industrie. Bij Alcon design ik onze clinical trails. Alle nieuwe producten ontwerp ik vanaf het eerste moment van ontwikkeling, dat hele vroege stadium. Het begint met de chemie van de lens

eyeline 109
carolina’s tedx-presentatie op het alcon r&d tedx-event in 2021

en de vorm. De lens voor de eerste keer op een oog zetten doen we vervolgens in onze kliniek in Atlanta. Hoe voelt het aan? Hoe is het comfort? De visus? Gaan we wat verande ren? Een andere radius? Daarna gaan we voor de registra tie – registratiestudies voor FDA- en CE-goedkeuring – en vervolgens voeren we de ‘claimstudies’ uit. Elke kreet die je op de verpakking zet en alles wat we in reclames en adver tenties noemen, moeten we kunnen bewijzen. Alles moet waar zijn. Al die studies ontwerp ik met mijn team. Ik maak de protocollen, voer overleg over hoeveel mensen we gaan testen en hoor van de marketingafdeling wat ze over dit product willen zeggen. Dat leggen we vast in onderzoeken. Waar ik op dit moment vooral op gefocust ben is ‘early de velopment’, maar daar mag ik in dit interview nog niks over zeggen”, zegt ze met een lach.

“We doen drie studies per maand in de kliniek, dat zijn vaak hele korte studies waar we snel resultaten mee krijgen, zo dat het gelijk weer door kan naar R&D voor mogelijke aan passingen. Ik ben veel in de kliniek aanwezig en kan de uit komsten vanuit mijn ervaring vaak snel vertalen naar een verdere optimalisering. Door mijn achtergrond kan ik gelijk reageren op bijvoorbeeld een lens die te los zit”. Op mijn vraag of de ideale lens er ondertussen niet al is en mijn op merking dat er eigenlijk toch geen grote stappen meer te maken zijn, kiest ze zorgvuldig haar woorden. “Ik kan daar natuurlijk niet teveel over zeggen, maar we zijn echt met een bijzondere innovatie bezig. Er komt nog genoeg aan”, zegt ze met een veelbetekenende glimlach.

Teamwork

“Dit is werk dat ik echt onwijs leuk vind, ik mag als onder deel van een team meewerken om nieuwe lenzen te ont werpen. Natuurlijk ben ik nog steeds een heel klein puzzel stukje in het grote Alcon. Maar het werken met een team, leader zijn zonder authority, dat leer ik hier allemaal. Ik heb me enorm mogen ontwikkelen, krijg hier zo ontzettend veel kansen en doe een schat aan ervaringen op. Ik mag op aller lei afdelingen meewerken en meedenken. Soms lijkt het wel een droom dat ik daar ben en tegenwoordig ook de kliniek in Atlanta mag managen. We wonen in Forth Worth in Texas. Vanaf daar naar mijn werk is het ongeveer twintig minuten rijden. Naar de kliniek in Atlanta ga ik elke maand een week, dat is twee uur vliegen”.

Trots op Nederland

“Ik ben ook ontzettend trots op Nederland en zeg dat vaak bij Alcon. Optisch en technisch gezien is Nederland erg sterk en ik ben ontzettend blij dat ik hier mijn opleiding heb ge daan. Wij kunnen nog vormstabiel aanmeten, hebben bijna allemaal een keratometer staan, we durven ook sclerale lenzen en andere specials aan te pakken. Wij weten wat er gebeurt wanneer een radius of sagitta hoogte verandert. Regelmatig benoem ik in de kliniek dan ook dat ik ‘dit of dat’ van Jaap of Jan-Willem heb geleerd. En ik ben er supertrots op dat ik betrokken mag zijn bij het NCC, naar mijn idee het beste maar vooral ook het leukste contactlenscongres ter wereld”.

110
ca. 150 jaar oude pasbril, een cadeau van jaap van blitterswijk aan carolina op het 100-jaarfeest
Zie de details. Ervaar eindeloos zicht. Bereikt u ook nieuwe klanten met de nationale Varilux-campagne? MEER INFORMATIE? NEEM CONTACT OP MET UW OPTIEKADVISEUR. * Essilor - de nummer 1 in brillenglazen wereldwijd. Bron: Euromonitor International, Eyewear 2022 editie; Bedrijf Essilor International.

Benieuwd naar de campagne? Scan de QR-code om buitengewone details te onthullen en ervaar zelf waar Nikon Lenswear voor staat.

Details zichtbaar gemaakt

Bij Nikon Lenswear geloven we dat alles begint met een detail. Het zijn de details die ons van gewoon naar buitengewoon bewegen. Daarom ontwikkelen we kijkoplossingen die mensen helpen het leven duidelijker te zien dan ooit te voren, om zo niets te missen.

EVERYTHING STARTS WITH A DETAIL.

Campagne ‘Details onthuld’

De #DetailsOnthuldNL campagne staat volledig in het teken van het zichtbaar maken van details middels Augmented Reality Filters, waarbij de voordelen van hoge precisie brillenglazen tot leven worden gebracht.

360° campagne ondersteuning

Tijdens de gehele campagneperiode wordt er de grootste betalende Social Media Campagne ooit vanuit Nikon ingezet. Voor zowel Facebook als Instagram vestigen we de aandacht op Nikon brillenglazen en proberen we de consument mee te krijgen in het verhaal. Tevens verzorgen we een uitgebreid POS-pakket voor onze Nikon partners en is er een Direct Mailing ontwikkeld om meer traffic naar de winkel te creëren.

Tot slot bieden we onze Nikon partners een sponsorpakket met onder andere het verspreiden van een Direct Mailing om de campagne ook lokaal te ondersteunen. Dit pakket wordt voor 50% tot 100% gesponsord door HOC.

Wilt u ook ook deelnemen aan onze campagnes en Nikon Partner worden?

Ga naar www.hollandoptical.nl en kom in contact met één van onze accountmanagers via het contactformulier.

always closer

www.hollandoptical.nl
Ontdek een verborgen wereld Scan de QR-code om buitengewone details te onthullen dankzij ongeëvenaard scherp zicht met Nikon brillenglazen. ECP LOGO / COMMUNICATIE mailcode Meneer Naam Adres 12 2611 PC Stad Uw Nikon Lenswear Partner [straatnaam 34] [woonplaats] [telefoonnr] [e-mailadres@opticien.nl] [url www.opticien.nl] [Datum November 2022] [Plaats] Beste mevrouw Hofman-van Vliet, Bij Nikon geloven ze dat alles begint met een detail. Het zijn de details die ons als mens van gewoon naar buitengewoon bewegen. Daarom heeft Nikon zich toegewijd aan het maken van kijkoplossingen die mensen helpen het leven duidelijker te zien dan ooit te voren om zo niets te missen. Als erkend Nikon Lenswear Partner bij [Naam winkel] bieden wij onze klanten dezelfde toewijding en zorgen we dat u geen detail meer zult missen. De passie achter ons vak Details zichtbaar gemaakt Ontdek een verborgen wereld waar de kleinste details inspireren tot eindeloze mogelijkheden. Kijk hoe we buitengewone details onthullen dankzij ongeëvenaard scherp zicht met Nikon brillenglazen. Terwijl u uw omgeving verkent, kunt u uw smartphone gebruiken om de kleine details om u heen beter te bekijken. Zie hoe ze veranderen in iets groters door de onderstaande filters te proberen. Filter 1 Ontdek unieke details gezichtsveld. VERRUIM UW BLIK Filter 2 Verander gewone kleurrijke portalen. DETAILS ZICHTBAAR VOOR IEDEREEN Filter 3 Ontdek verschillende gen muurschildering door een enkel detail. DETAILS IN PERSPECTIEF Filter 4 Maak uw eigen virtu ele schilderijen met behulp van de licht bronnen in uw buurt. VERHELDERENDE DETAILS *Aanbod geldig tot 31/12/2022. Bij aankoop van een bril met Nikon brillenglazen, ontvangt 50% korting op een 2e paar Nikon brillenglazen. Vraag naar de voorwaarden in de winkel. Deze filters uitproberen? Scan de QR-code om buitengewone details te onthullen dankzij ongeëvenaard scherp zicht met Nikon brillenglazen. Voor Nikon is esthetiek de schoonheid van zuiver zicht. Dit idee is de drijvende kracht achter de meest geavanceerde technologieën en producten. Nikon levert de dunste, lichtste brillenglazen en daarmee verbeteren ze de helderheid en het comfort van uw zicht. Dankzij hun geavanceerde expertise in combinatie met uw persoonlijke voorkeuren kunnen wij optische brillenglazen op maat maken, die er over de hele linie Kom langs in onze winkel en profiteer van 50% korting op het 2 paar brillenglazen* of ga voor meer informatie [www.urlopticien.nl] [Naam opticien], [Naam winkel] Het Nikon verschil 50% KORTING OP HET 2 PAAR BRILLENGLAZEN* Beste mevrouw Hofman-van Vliet, Bij Nikon geloven ze dat alles begint met een detail. Het zijn de details die ons als mens van gewoon naar buitengewoon bewegen. Daarom heeft Nikon zich toegewijd aan het maken van kijkoplossingen die mensen helpen het leven duidelijker te zien dan ooit te voren om zo niets te missen. Als erkend Nikon Lenswear Partner bij [Naam winkel] bieden wij onze klanten dezelfde toewijding en zorgen we dat u geen detail meer zult missen. De passie achter ons vak Details zichtbaar gemaakt Ontdek een verborgen wereld waar de kleinste details inspireren tot eindeloze mogelijkheden. Kijk hoe we buitengewone details onthullen dankzij ongeëvenaard scherp zicht met Nikon brillenglazen. Terwijl u uw omgeving verkent, kunt u uw smartphone gebruiken om de kleine details om u heen beter te bekijken. Zie hoe ze veranderen in iets groters door de 4 onderstaande filters te proberen. Filter Ontdek unieke details gezichtsveld. VERRUIM UW BLIK Filter 2 Verander gewone kleurrijke portalen. DETAILS ZICHTBAAR VOOR IEDEREEN Filter 3 Ontdek verschillende gen muurschildering door een enkel detail. DETAILS IN PERSPECTIEF Filter Maak uw eigen virtu ele schilderijen met behulp van de licht bronnen in uw buurt. VERHELDERENDE DETAILS *Aanbod geldig tot 31/12/2022. Bij aankoop van een bril met Nikon brillenglazen, ontvangt 50% korting op een 2e paar Nikon brillenglazen. Vraag naar de voorwaarden in de winkel. Deze filters uitproberen? Scan de QR-code om buitengewone details te onthullen dankzij ongeëvenaard scherp zicht met Nikon brillenglazen. Voor Nikon is esthetiek de schoonheid van zuiver zicht. Dit idee is de drijvende kracht achter de meest geavanceerde technologieën en producten. Nikon levert de dunste, lichtste brillenglazen en daarmee verbeteren ze de helderheid en het comfort uw zicht. Dankzij hun geavanceerde expertise in combinatie met uw persoonlijke voorkeuren kunnen wij optische brillenglazen op maat maken, die er over de hele linie Kom langs in onze winkel en profiteer van 50% korting op het 2 paar brillenglazen* of ga voor meer informatie [www.urlopticien.nl] [Naam opticien], [Naam winkel] Het Nikon verschil 50% KORTING OP HET 2 PAAR

50 JAAR TRAMEDICO

op 30 september 2023 bestaat tramedico 50 jaar, een mijlpaal die natuurlijk gevierd moet worden! daarom kwamen op 30 september jongstleden alle medewerkers van tramedico bij elkaar voor een kick-offevenement om het vijftigste levensjaar feestelijk in te luiden.

Tramedico werd in 1973 opgericht als vertegenwoor diger van internationale farmaceutische bedrijven in de Benelux en heeft op het gebied van de oogheel kunde inmiddels een aantal mooie producten in zijn portfolio. De focus ligt daarbij op ongeconserveerde oogmedicatie, een element binnen de oogheelkunde waarvan het belang steeds meer wordt erkend. Naast de vergoede kunsttranen en glaucoommedicatie heeft

Tramedico met AYZ een vrij verkrijgbaar assortiment ontwikkeld voor de verlichting van klachten bij droge ogen. De verschillende oogdruppels, oogzalf, ooglid crème en reinigingsdoekjes van AYZ bieden de opto metrist meerdere mogelijkheden om in het behandel plan in te zetten.

voor meer info: www.tramedico.nl

BEELD Riechelle van der Valk
cedric beunk

EERSTE LENSONLINE EXPERTISECENTRUM GEOPEND

lensonline blijft in ontwikkeling! op 12 november is het eerste lensonline expertise centrum in hartje antwerpen geopend. een flagshipstore waar natuurlijk uitsluitend contactlenzen verkocht worden, maar die nog veel meer is.

“Consumenten kunnen in de winkel ervaren wat een contactlens is, hoe het voelt, wat het juist is, welke verschillende vloeistoffen er zijn en zelfs via een VRbril door een contactlens heen lopen”, vertelt Björn De Cock, CSO van LensOnline enthousiast. “In het centrum lopen alleen maar specialisten die echt alles weten over de nieuwste contactlenzen en vloeistoffen. Tege lijkertijd is het Expertise Centrum ook een open cen trum, waar onze partners, stagiaires en studenten kun

nen meedraaien. En als één van onze partner-opticiens een klant heeft met een specifiek probleem waarbij ze graag extra hulp hebben, dan kan hij doorverwijzen naar ons centrum. Onze optometristen doen dan een complete oogmeting, (her)aanpassing en verwijzen weer terug naar de partner. Het centrum is dus duide lijk complementair aan onze partners neergezet”.

voor meer info: www.lensonline.nl

NIEUWE ROL GIJS MAAT BIJ

ESSILORLUXOTTICA

eyeline feliciteert gijs maat met de benoeming tot ‘head of essilorluxottica wholesale benelux’. in deze nieuwe rol is hij verantwoordelijk voor zowel het monturenals het brillenglazenportfolio. het verder versterken van de betrokkenheid en samenwerking met de gewaar deerde klanten is een belangrijke pijler.

Natuurlijk kennen we Gijs al veel langer; hij werkt al bijna 15 jaar voor Essilor in verschillende commerciële en leiding gevende functies. Tot voor kort was hij algemeen directeur van Essilor Group Nederland. Naast zijn afgeronde oplei ding als opticien heeft Gijs een master in bedrijfskunde van de Business School Nederland. Gijs is al van jongsaf aan ge fascineerd door de optiek: “Ik kom uit een optiekfamilie en heb zelf gewerkt als opticien. Mijn achtergrond heeft mij altijd geholpen om me in te leven in de dagelijkse praktijk van onze klanten en me te richten op het ontwikkelen van innovatieve oplossingen om onze klanten te ondersteunen bij het bieden van de beste oogzorg. In mijn nieuwe rol is het belangrijkste doel om een unieke gesegmenteerde waardepropositie te ontwikkelen en implementeren, door de sterkten van onze merken te combineren. Om dit te be reiken werken wij verder aan de introductie van ons nieuwe partnerprogramma, 360 EssilorLuxottica. Daarnaast brei den we de klantreis verder uit door monturen, brillenglazen en instrumenten te combineren. Tot nu toe zijn er belangrij ke stappen gezet door tools te introduceren die de klantreis versterken. Neem bijvoorbeeld de Eyecast, dé verkooptool

voor het verkopen van premium brillenglazen, de Lenswall, een kwalitatieve winkeldisplay en de introductie van het Advanced Vision Accuracy (AVA)-concept, gebaseerd op een oogmeting met een precisie van 0,01 Dpt. Deze tools zijn goede voorbeelden van hoe wij onze klanten ondersteunen. Ik ben ervan overtuigd dat we, op basis van een sterke merk differentiatie, nieuwe en unieke kansen creëren voor de op ticien en voor de consument".

Franco Ferrante, Head of Wholesale Noord-Europa, is blij met de benoeming van Gijs om EssilorLuxottica als één bedrijf te leiden. “Zo profiteren onze gewaardeerde klanten optimaal van de synergieën tussen Essilor en Luxottica. We bieden hen een unieke positie om de kijkbehoeften van de consument zo goed mogelijk in te vullen”. Succes in deze mooie nieuwe rol Gijs!

eyeline 116
gijs maat

EN NU AANPASSEN MAAR Bausch + Lomb Masterclass

“het gezamenlijk verdiepen in de doelgroepen werkt telkens weer als een eyeope ner. net als het belang van én de winst van het op tijd upgraden naar nieuwe in novatieve producten. het voorkomen van onnodige drop-outs levert veel op”. tijl van mierlo en harry dickhoff stonden vanaf begin september 6 keer voor de mas terclass bausch + lomb ultra® one day op diverse locaties in nederland en belgië. ze waren allemaal volgeboekt. in het voorjaar van 2023 start een nieuwe reeks.

“Een contactlensspecialist is manager voor optimaal kijken draagcomfort. En ook voor de gezondheid van dat deel van het oog waarin de contactlens moet functioneren. Onze nieuwe silicone hydrogel daglens kan veel onnodige ongemakken reduceren of wegnemen”, opent Tijl. Hij be handelt samen met Harry de vele aspecten die gerelateerd zijn aan de Bausch + Lomb ULTRA® ONE DAY. “We vertellen bijvoorbeeld over de eigenschappen die de oplossing bie den voor de ongemakken die zachte lensdragers dankzij een veranderde lifestyle ondervinden”.

Harry benadrukt wat op tijd upgraden in de praktijk qua ima goboost en versterkte klantloyaliteit betekent. “We maken inzichtelijk wat de daaruit voorvloeiende financiële boost kan betekenen voor een contactlenspraktijk. Er worden waardevolle handvatten verstrekt om contactlenzen als vol waardige kijkoplossing top-of-mind te krijgen in het gehele verkoopteam”. Zo worden er tips & tricks gedeeld om tijdens de klantreis in te zetten. Tijl: “De innovaties in deze lens zijn talrijk en met behulp van begrijpelijke communicatie wor

den alle relevante toegevoegde waarden voor de klant dui delijk gemaakt. Onderscheidende toegevoegde waarden die het beste advies voor de klant verrijken. Hiermee kan iedere oogzorgprofessional de kwaliteit van leven actief verbete ren”. Vooral de onderlinge intervisie en de interactie tijdens de sessies worden erg gewaardeerd. “Dat blijkt wel uit de positieve feedback die we ontvingen, zoals ‘Fijn dat de Mas terclass interactief is met praktische voorbeelden’, Duidelijke uitleg, inspirerend en aanvullend’ en ‘Goede links om in de praktijk uit te voeren’. Daar worden wij dan weer blij van”. Bausch + Lomb stelt mooi materiaal beschikbaar voor de communicatie in de etalage, de winkel én op social media. Inspiratie wordt gedeeld om de doelgroepen met krachtige visuals en argumenten aan te spreken. Hiermee kunnen de deelnemers direct inspelen op het potentieel van de Bausch + Lomb ULTRA® ONE DAY.

voor meer info en aanmelding masterclass voorjaar 2023: raadpleeg uw Territory Manager

harry

AYZ

Oogdruppels

De lichaamseigen stof hyaluronzuur vormt de basis van AYZ oogdruppels. De druppels bevatten geen conserveermiddelen en zijn door het innovatieve flesje 12 maanden na openen houdbaar.

AYZ Ooglid crème

Ontwikkeld voor de preventieve zorg en verzorging van droge en geïrriteerde huid van de oogleden. Bevat panthenol (5%), hyaluronzuur en vitamine E.

AYZ Reinigingsdoekjes

Speciaal voor de reiniging van de oogleden, waarbij het natuurlijk katoen met natriumhyalunoraat en natuurlijk tea tree-extract zorgt voor een reinigend, verzachtend en kalmerend effect. Het tea tree-extract helpt demodex mijt te bestrijden.

AYZ Oogzalf

Isotone oogzalf met 0,4% hyaluronzuur. Voor de verlichting van symptomen bij droge ogen. Door hoge mate van viscositeit blijft de zalf haar hydraterende en beschermende functie zelfs ’s nachts uitvoeren.

2022-AYZ-035 ®
KorteMuiderweg2,1382LRWeesp
VOOR DE BEHANDELING VAN DROGE OGEN
Metscheurblok DrogeOgen&Glaucoom opborstzakformaat Scan de QR code Muurposter droge ogen + bloks aanvragen? WWW.AYZ.NL

REINIGINGSDOEKJES VAN AYZ

BLEFARITIS? WIST U DAT…

✔ AYZ Reinigingsdoekjes zorgen voor een reinigend, verzachtend en kalmerend effect?

✔ het tea tree-extract in de Reinigingsdoekjes helpt om demodex-mijt te bestrijden?

✔ er in elk doosje van de AYZ Reinigingsdoekjes gratis een verwarmbaar compres wordt meegeleverd om de reiniging zo makkelijk mogelijk te maken?

✔ u via de onderstaande QR-code een video kunt bekijken hoe de oogleden te reinigen? Handig om uw cliënten mee te informeren!

Scan de QR-code

Scan de code en bekijk hier een korte instructie voor het reinigen van de ogen.

voor meer info: www.ayz.nl, www.tramedico.nl

infotorial

ULTIMATE LIGHTNESS

Met de ambitie om ons te richten op de essentie hebben we een opvallend ontwerp gecreëerd gericht op eenvoud maar met moderne vormen en doordachte details − en zo weinig mogelijk materiaal.

Bekijk de Ultimate Lightness video en ontdek de innovaties.

RODENSTOCK ULTIMATE LIGHTNESS 360° CAMPAIGN

rodenstock introduceert het ‘ultimate lightness’ concept, een serie monturen waarin draagcomfort en personaliseren centraal staan. een opvallend ontwerp, gecreëerd met focus op eenvoud met moderne vormen en doordachte details, zijn de kenmerken van deze nieuwe serie.

Met zo weinig mogelijk materiaal als basis, vormt deze col lectie een perfecte match voor vrouwen en mannen die houden van minimalisme. Less is écht more, een gouden formule waar zelfs de meest ervaren brildrager aangenaam door wordt verrast.

Draagcomfort & perfect fit

De lichte brillen uit de ‘Ultimate Lightness’ serie wegen zo licht als een veertje - slechts 4,75 gram - dankzij de con structie van hoogwaardig titanium. Er is een brede selectie van meer dan 10 modellen - en met meerdere kleurmoge lijkheden.

Personaliseren

De consument kan zijn bril deels personaliseren doordat de kleur van het nylordraad vrij gekozen kan worden. Verkrijg baar in een palet van acht tinten, variërend van subtiele nuances tot actuele trendkleuren. Van cashmere rose tot dazzling blue en caviar; echt iets voor de trendy consument die van kleur houdt.

Partnership

ULTIMATE LIGHTNESS 360° CAMPAIGN

Met de nationale ‘Ultimate Lightness 360° campaign’ wil Rodenstock samen met haar partners de doorverkoop sti muleren en nieuwe interesse genereren, klanten aantrek ken, ervaring creëren en koopimpuls activeren, door middel van activiteiten die de gehele klantenreis ondersteunen. Denk daarbij aan een nationale online campagne, geperso naliseerde online berichten, herkenning in een etalage die een echte eyecatcher is én de call to action.

Ballonvaart

Als hoogtepunt van deze campagne maakt de consument kans op een ballonvaart. Voor velen een unieke ervaring en een ultiem gevoel van vrijheid. Elke winkel geeft gegaran deerd een ballonvaart cadeau.

voor meer info: neem contact op met een van de account managers Eyewear van Rodenstock of met de afdeling sales support via +31 (0)50 5441599.

eyeline 121
infotorial

MEER WERKEN OM HET PERSONEELSTEKORT OP TE LOSSEN?

gezien de krapte op de arbeidsmarkt wordt nogal eens gesteld dat in nederland erg veel mensen parttime werken en dat meer uren werken misschien wel een deel van de oplossing is voor de krapte. kreten als: ‘parttime werken is geen recht’ of ‘die verrekte parttimers’ komen ook nog weleens voorbij. ondanks dat hier een kern van waar heid inzit, vroegen wij ons af: kunnen en/of willen mensen wel extra werken? om antwoord te krijgen op deze vragen hebben wij eerder dit jaar via onze social mediakanalen drie verschillende polls gedaan die hier (indirect) op ingaan.

Poll 1: Merken jullie in de praktijk iets van het personeelstekort?

Ja, we moeten harder werken 76 % van de stemmen Nee, eigenlijk niet 4 % van de stemmen Soms, in bepaalde periodes 21 % van de stemmen

Poll 2: Hoe is jouw balans tussen werk en privé?

Perfect! 24 % van de stemmen Kan beter 61 % van de stemmen Niet zo goed… 15 % van de stemmen

Poll 3: Hoeveel uren per week werk jij?

16 tot 24 uur 9 % van de stemmen 24 tot 28 uur 10 % van de stemmen 28 tot 32 uur 23 % van de stemmen 32 tot 40 uur 57 % van de stemmen

Samenhang in stemmen

Als je kijkt naar de uitslag van de stemmen op de verschil lende vragen, zie je duidelijk dat het personeelstekort een effect heeft op de stemmers. Een ruime meerderheid geeft aan dat ze harder moet werken door het personeelstekort. Meer dan de helft van de stemmers geeft aan dat de ba lans tussen werk en privé beter kan. En als hekkensluiter werkt meer dan de helft van de stemmers al 32 tot 40 uur per week.

Is meer werken een oplossing voor het personeelstekort? Afgaande op de verschillende polls en de samenhang in antwoorden zou je zeggen dat meer werken niet direct een oplossing is. Medewerkers werken al harder dan ze gewend waren, de balans tussen werk en privé is niet ideaal en een

groot deel werkt al 4 tot 5 dagen per week… Toch kun je niet direct stellen dat het voor uw winkel geen oplossing is. Zoekt u personeel of moeten de medewerker harder wer ken dan normaal? Hebt u (af en toe) een tekort, kun je met elkaar het gesprek aangaan of de mogelijkheid tot extra werken er is.

Extra werken kan meer vrijheid geven op de drukke dagen. Of zorgt ervoor dat de agenda’s beter gespreid en verdeeld kunnen worden tussen de verschillende krachten. Het geeft meer tijd/aandacht voor de klanten en hierdoor ook voor de medewerkers.

Werk moet lonen

Meer werken betekent een serieuze investering door de betreffende medewerker. Vaak hoor je dat het voor de me dewerker bijna niet loont om extra te werken. Bijvoorbeeld omdat de kinderen een extra dag naar de opvang moeten. Of doordat ze zoveel extra belasting moeten betalen over die extra dag. Probeer met elkaar eens uit te rekenen hoe het wel zou kunnen lonen. Enerzijds in salaris, maar mis schien ook wel door extra vakantiedagen die op een ander moment zijn op te nemen. Maar sla vooral de persoonlijke waardering niet over. De extra moeite die een medewerker neemt om zijn/haar vrije tijd in te zetten voor de winkel be tekent echt wat en is best bijzonder te noemen…

Vragen en ondersteuning?

Hebt u naar aanleiding van dit artikel vragen of wilt u on dersteuning op het gebied van personeel en/of werving? Neem dan contact met ons op via info@optiekvacatures.nl of +31 (0)85 1305487.

eyeline 122
JOBLINE

HOE PROMOOT U

EIGENLIJK HET WERKEN IN DE OPTIEK?

optiek is een verborgen parel. we spraken er in onze vorige eyeline over met diverse vakgenoten. ‘wees gewoon meer zichtbaar’; dat is precies het doel dat het platform werkenindeoptiek.nl wil bereiken. “het doel van stichting instroom personeel optiekbedrijven (sipo) met het platform is om aan een brede groep te laten zien hoe leuk en ge varieerd het is om in de optiek te werken. het is tevens een aanzet om de optiekondernemers te stimuleren om ook na te denken over de aanwas van personeel in de toekomst”, aldus arie van vliet, bestuurslid van sipo.

Bent u wel zichtbaar als leerbedrijf of stagebedrijf? Hoe gaat u om met zij-in stromers? Welke kansen biedt dit voor u? SIPO levert graag belangeloos potentiële werknemers af bij optiekopleidingen en optiekbedrijven. “Onlangs is het eerste doel bereikt. Na jaren van terugloop in het aantal MBO-studenten dat voor de optiekopleiding kiest, is er nu een lichte stijging waar te nemen”, vertelt Arie en thousiast. “En dat terwijl landelijk het aantal MBO-studenten licht daalt”.

SIPO startte succesvolle campagnes, specifiek gericht op MBO-scholieren, zijinstromers en optiekondernemers. Met ruim 4 miljoen weergaves en een bereik van meer dan 500 duizend jongeren van 15 en 16 jaar is de MBO-campagne al een succes. “We promoten het vak vooral via TikTok, Snapchat, Instagram en via posters op middelbare scholen. Deze jongeren zijn in een leeftijd dat ze een vervolgopleiding gaan kiezen. Het is dus belangrijk dat zij ook de optiek als optie in hun hoofd hebben. Dat geldt ook voor hun ouders; die bereiken we via Facebook en Instagram”. De campagne voor zij-instromers bereikte 750 duizend mensen in de leeftijd van 18 tot 55 jaar en realiseerde bijna 5 miljoen weergaves. “Zij-instromers maken bewust de keuze voor een switch en doen dit dan ook voor meerdere jaren. Een belangrijke groep voor de optiek om te bereiken”.

PROFITEER VAN DE LANDELIJKE CAMPAGNE

Onlangs startte SIPO een landelijke campagne om de zelfstandige opticien te bewegen mee te doen en de belangrijke activiteiten en campagnes van wer kenindeoptiek.nl te volgen via de nieuwsbrief. Promoot eens een Open Dag bij u in de buurt of bestel promotiemateriaal. Doen!

voor meer info: werkenindeoptiek.nl, info@werkenindeoptiek.nl

eyeline 123
DOE MEE!

DROOM KOMT UIT DANKZIJ SCLERALENS

drie jaar geleden liep mees sengers (18) een ernstige ooginfectie op, waar schijnlijk door niet-hygiënisch gebruik van zijn gewone contactlenzen. er was even de dreiging dat hij aan één oog blind zou worden. maar hij herstelde en kan dankzij een door visser contactlenzen aangemeten speciale scleralens weer naar hartenlust beachvolleyballen: “de eerste keer dat ik die scleralens in mijn oog had was echt zo mooi”.

Mees Sengers is een jonge beachvolleyballer die hard op weg is aansluiting te vinden bij de absolute wereldtop. Is hij beïnvloed door zijn opa, voormalig volleybalcoach Henri van Schijndel? “Nee hoor, ik heb er echt zelf voor gekozen om in de zaal te gaan volleyballen. Maar opa Henri heeft me na tuurlijk wel geïnspireerd en ik kan altijd bij hem terecht om over volleybal te praten!” Mees is direct vanaf het begin fa natiek en trainde na het indoorseizoen door op beachvelden. En dat ging steeds beter. “In eens vroeg Ronald Rademaker of ik mee wilde trainen met de Oranje-jeugd.” Mees traint inmiddels twee keer per dag met Beachteam Nederland.

Ernstige infectie

Het lijkt wel een sprookje, maar drie jaar geleden spatte de droom bijna uit elkaar. Mees kreeg na een training last van zijn oog. De huisarts dacht aanvankelijk dat het om migrai ne ging, maar toen Mees lichtflitsen zag, gingen alle alarm bellen af. Het was een ernstige ooginfectie, veroorzaakt door de gevreesde Acanthamoebe parasiet. Lange tijd bracht Mees door in een donkere kamer omdat hij geen licht kon verdragen. Uiteindelijk had hij geluk en werd hij niet blind. Het hoornvlies van het geïnfecteerde oog was echter ernstig beschadigd. Met maar één oog dat scherp ziet, is het moei lijk om diepte waar te nemen. “Ik vroeg me af of ik ooit nog zou kunnen sporten”.

DANKZIJ EEN SCLERALENS KAN

IK MIJN DROOM ALS TOPSPORTER WAARMAKEN

mees sengers

eyeline 124
WORD OOK LID VAN #TEAMVISSER WWW.WERKENBIJ VISSER CONTACTLENZEN.NL

Een scleralens biedt uitkomst

De waarschijnlijke oorzaak van de infectie: water dat via de maand lenzen van Mees in het oog is gekomen. Jeroen Mulder, optometrist bij Visser Contactlenzen: “Zorg er alsjeblieft voor dat je contactlenzen NOOIT in aanraking komen met water! Gebruik de juiste vloeistof fen om je lenzen schoon te maken want anders loop je een enorm risico op infecties”. Mees wordt door het Radboud UMC in Nijmegen doorverwezen naar Visser Contactlenzen, specialist op het gebied van contactlenzen op medische indicatie. Is er een oplossing voor het be schadigde oog van Mees? Gelukkig wel! Een speciale scleralens zorgt voor bescherming en beter zicht.

Albert Donker, optometrist bij Visser Contactlenzen

“Wat mij als specialist altijd motiveert, is de positieve impact die me dische lenzen op de levenskwaliteit van iemand kunnen hebben. Zo ook bij Mees Sengers. Mees wist na de Acanthamoebe infectie niet of hij ooit nog zou kunnen zien met het geïnfecteerde oog en of hij nog zou kunnen sporten. Dankzij een scleralens kan hij weer prima zien en zeker ook niet onbelangrijk voor Mees: hij blijkt er fantastisch mee te kunnen beachvolleyballen! Het is prachtig als je dankzij het aanme ten van - in dit geval - een scleralens kunt meehelpen om dromen te verwezenlijken”.

Contactlenzen op medische indicatie

De scleralens die de droom van Mees mogelijk maakt, is een op maat gemaakte lens die alleen door een specialist kan worden aangeme ten. Deze lens is flink groter dan een gewone contactlens en rust op het oogwit, ook wel sclera genoemd. Het gevoelige hoornvlies wordt op deze manier overbrugd. De buitenzijde van scleralenzen is perfect rond. Hierdoor vallen de binnenkomende lichtstralen netjes op één punt op het netvlies. Daardoor is het beeld scherp, ongeacht hoe on regelmatig het hoornvlies daaronder is. Scleralenzen bieden uitkomst bij beschadigde of onregelmatig gevormde hoornvliezen, zoals bij voorbeeld het geval is bij keratoconus.

Steeds beter worden

Dankzij de scleralens kan Mees weer verder met zijn carrière als beach volleyballer. Samen met zijn vaste teampartner Dirk Boehlé worden ze steeds een stapje beter. De Beach Pro Tour competitie bestaat uit diverse niveaus, zoals Futures en Challenge. Het hoogste niveau is de Elite 16. Na enkele goede resultaten in de Futures te hebben behaald, zijn Mees en Dirk in oktober gaan meestrijden op Challenge niveau. Een uitgebreid tourschema voerde hen onder andere naar Egypte en Azië. Bij het publiceren van deze tekst was nog niet bekend hoe het team Sengers/Boehlé op dit niveau gepresteerd heeft. Wij hopen in ieder geval dat ze een goede prestatie hebben neergezet en kostbare competitiepunten hebben veroverd.

De toekomst

Beachvolleybal is een ervaringssport. Mees en Dirk moeten dus heel veel trainen en spelen om de wereldtop te bereiken. “Je ziet dat de toppers echt wel wat ouder zijn. Het is een kwestie van blijven trainen en toernooien spelen, ervaring opdoen en steeds wat beter worden om uiteindelijk die oude rotten te kunnen verslaan”. Mees ziet de toe komst met vertrouwen tegemoet en is geduldig genoeg om ook de kleine stapjes vooruit te waarderen. Hij denkt nog vaak aan het mo ment dat Albert Donker voor het eerst een scleralens bij hem indeed: “Ik zag weer scherp met mijn beschadigde oog! Kon weer de blaadjes op de bomen zien. Zo’n mooi moment, dat vergeet ik nooit meer”.

Albert Donker is één van de specialisten bij Visser Contact lenzen die met hun expertise het ver schil maken voor patiënten met een complexe oogaandoe ning. “De mogelijkheden die speciale contactlenzen zoals scleralenzen bieden, kunnen ertoe leiden dat iemand weer in staat is te werken. Ook pijnverlichting kan een enorme verbetering in de kwaliteit van leven betekenen. Voor alle toepassingen van contactlenzen op medische indicatie geldt dat het maatwerk is. Juist de diversiteit van elke aanmeting maakt het aanmeten van dit soort contactlenzen zo’n uitdaging”.

Karolien Elving-Kokke, senior optometrist MSc bij Visser Contactlenzen: “Wat ik zo leuk vind aan mijn vak is dat ik éénop-één met iemand werk. Dat er altijd een medische uitdaging is en dat ik mensen een hulpmiddel aanmeet dat direct echt effect heeft op de kwaliteit van hun leven. Ik vind het leuk om in een ziekenhuis te werken omdat je zo meer diepgang hebt in je vakgebied. Daarbij is het leuk omdat je samenwerkt met oogart sen en orthoptisten. Je kunt heel goed kennis met elkaar delen en als je een probleem hebt, dan kun je dat bespreken. Wat ik fijn vind aan het werken bij Visser Contactlenzen is dat we altijd streven naar het hoogst haalbare voor de cliënt. Er is interne training en we zijn ook altijd sa men op congressen, dus je werkt met z’n allen naar een gezamenlijk doel”.

#TEAMVISSER

LAST VAN GEÏRRITEERDE, DROGE, VERMOEIDE OGEN?

DAGELIJKSE

VERLICHTING MET DIRECT EFFECT

Hydratatie en smering van het oogoppervlak

Bescherming tegen uv-straling

Conserveermiddelvrij Fosfaatvrij

Geschikt voor gebruik met contactlenzen

Te gebruiken tot 6 maanden na opening

NL015-09-2022
hulpmiddel klasse 2b
Medisch

®

NIEUW BIJ THEÁ PHARMA CAMPAGNE THEALOZ® DUO EN HYABAK

théa pharma is in ontwikkeling. na de introductie van een ‘gespecialiseerd’ optiekteam in 2019 zijn er diverse stappen ge zet om de beschikbaarheid van het assortiment te verbreden en de visus gerelateerde kwaliteit van leven te optimaliseren.

Dagelijks draagt Théa Pharma bij aan kennisdeling en -verspreiding door middel van winkelbezoeken en via diverse (educatieve) initiatieven en andere kanalen. Tevens zijn er materialen ontwikkeld om TFOS DEWS II, de meest recente evidence-based richtlijn voor effectieve geprotocolleerde droge ogen-zorg (diagnostiek en management), ‘eenvou dig’ toepasbaar te maken in uw winkel. Dit gebeurt onder andere door het aanbieden van trainingen voor uw gehele team. Tenslotte werkt Théa Pharma aan de verbetering van de positionering van het pro ductassortiment, waarbij optimalisatie van visus ge relateerde kwaliteit van leven van uw cliënten altijd centraal staat. “Ook zijn er positieve ontwikkelingen te melden, die geïnitieerd en uitgevoerd zijn door ons hoofdkantoor in Clermont-Ferrand te Frankrijk”, ver telt Project/Accountmanager Julius Wouters. “Een jaar geleden introduceerden we een meer herkenba re en consumentvriendelijke verpakkingsuitstraling en onlangs waren er twee succesvolle productin troducties: Blepha Eyebag® en Zaspray®”. De Blepha Eyebag is een tot tweehonderd keer herbruikbaar gebruiksvriendelijk verwarmend oogkompres voor de behandeling van blepharitis, Meibomklierdys functie en de verlichting van symptomen van droge ogen. Zaspray is een conserveermiddelvrije isotone oogspray met hyaluronzuur en Per-Lip® complex voor snelle en langdurige verlichting van oogklach

ten zoals jeukende, rode, geïrriteerde ogen, veroor zaakt door allergieën. De focus van het team heeft de afgelopen periode dus onder andere gelegen op het correct implementeren van bovenstaande (pro duct)lanceringen, de correcte positionering van het bestaande assortiment en de ontwikkeling en uit voering van educatie initiatieven. Hierdoor hebben wij een subtiele formulewijziging, ten tijde van de introductie van de nieuwe verpakkingen, van een ontzettend mooi product uit ons assortiment min der aandacht gegeven. Raadt u al over welk product wij het hebben? Hyabak!”

HYABAK®

Hyabak bevochtigt en smeert de ogen en contact lenzen (hyaluronzuur 0,15%), biedt bescherming tegen UV-straling (bevat actinoquinol), is te ge bruiken tot 6 maanden na opening en is conser veermiddel- en fosfaatvrij. Hyabak is verkrijgbaar in een 10ml ( 12,95*) en 2x10 ml-verpakking (duopack 24,95*) in het welbekende, gebruiksvriendelijke, conserveermiddelvrije ABAK-systeem Julius: “De in troductie van deze ‘nieuwe’ formulering van Hyabak gaat gepaard met een prijstechnische herpositio nering met behoud van een gelijkwaardige marge. Om te vieren dat Hyabak de aandacht krijgt die het verdient, heeft Théa Pharma een interessante intro ductieaanbieding”.

eyeline 127
infotorial

NIEUWE CAMPAGNE THEALOZ® DUO

Théa Pharma is zich bewust van de ‘plastic footprint’ en meer dan ooit van het belang van maatschappelijk ver antwoord ondernemen. De transitie naar de meer milieu vriendelijke multidoseverpakkingen is één van de continue innovatie-initiatieven van Théa Pharma. Zoals eerder dit jaar gecommuniceerd, ondersteunt Théa Pharma, naast de eigen innovatieve initiatieven, ook bijvoorbeeld de Plastic Soup Foundation en World Cleanup Day. “Naast inachtne ming van het milieu is Théa Pharma zich ook bewust van internetaanbieders die ons assortiment aanbieden in bin

nen- en buitenland, waarvan het prijsbeleid niet altijd te be invloeden is. Théa Pharma bouwt graag aan de relatie met u, en uw cliënten in de winkel. Daarom doen wij er graag veel aan om ervoor te zorgen dat uw klanten loyaal zijn aan uw winkel voor herhaalaankopen van het productassorti ment. Met de introductie van deze nieuwe campagne denkt Théa Pharma bovenstaande twee belangrijke speerpunten te combineren”.

Loyaliteitscampagne: hoe werkt het?

• Plaats de compacte campagnedisplay op de toonbank en plak de (geleverde) stickers op de dop van de verkoopfles jes Thealoz® Duo

• De klant koopt een eerste flesje Thealoz® Duo ( 17,95*)

• De klant levert bij de volgende aankoop het lege flesje in bij u in de campagnedisplay en krijgt 1 euro korting op de aankoop van een nieuw flesje

• Zodra de display nagenoeg gevuld is, neemt u contact op met uw accountmanager die de lege flesjes ophaalt; op dat moment compenseert Théa Pharma u met gratis verkoopverpakkingen voor de verstrekte klantkorting.

De ingezamelde verkoopflesjes worden door Théa Pharma verzameld en bewaard. Het R&D team onderzoekt of en hoe het ABAK-systeem te recyclen is. voor meer info: www.theaparma.nl

ONTDEK MEER OVER HET OPTIEKTEAM VAN THÉA PHARMA

eyeline 128
*adviesverkoopprijs incl. btw

COLUMN

Wanneer je 25 jaar in het onderwijs werkt en meer dan 25 jaar als opto metrist, terwijl je het gevoel hebt dat de tijd heeft stilgestaan. Is dit passie? Word je passievol geboren of wordt je passie gewekt en voed je deze door je te verdiepen in de materie?

DE KIP OF HET EI?

De mens centraal zetten en kijken wat daadwerkelijk nodig is om beter te kunnen functioneren, te leven. Ie dereen kan daar een steentje bijdra gen, elke dag weer, elk contact en elke aangedragen oplos sing. Oplossingen zijn soms anders dan bedacht, luisteren naar het verleden zal zorgen voor betere zorg.

Wat is passie nu eigenlijk? Passie komt van het Latijnse woord ‘passio' en dat betekent hartstocht. Een passie is iets wat je doet en betrekking heeft op het hart. Op internet zocht ik naar wijze woorden van Confucius (555-479 v.Chr.) – Chinese wijsgeer, meestal mijn bron van raad en inzicht. De gedachtegang van Confucius draait om onderwijs als de bron van deugdzaamheid met daarin drie fundamen tele ‘deugden’: vriendelijkheid, wetenschap en dapperheid. Vriendelijkheid genereert vreugde en innerlijke rust, weten schap voor het afdrijven van twijfel; en dapperheid staat voor het afvoeren van angst.

Tijdens mijn zoektocht kwam ik ook het Japanse Ikigai-mo del tegen, het Japanse antwoord op geluk. ‘Ikigai' betekent: Je doet waar je van houdt waar je goed in bent wat de wereld nodig heeft waar je voor betaald wordt én waar je uiteindelijk van kunt leven.

Hoe gelukkig mag ik me dan prijzen als ik Confucius volg en Ikigai ernaast leg; heb ik dan de bron van passie te pak ken? Mijn passie is alles wat ik maar kan beredeneren, uit leggen en onderwijzen - of heet dit gewoon een heel druk hoofd? Linken leggen en iets betekenen in het verbeteren van de levenskwaliteit van anderen - is dit passie of is dit ingegeven door mijn opvoeding? Maar als je 25 jaar lesgeeft, 25 jaar bezig bent met optometrie, het concept ‘leven lang leren’ omarmd hebt, mag ik dan zeggen dat ik dicht bij de beschrijving van de Ikigai ben? Als zeer kleine schakel in de grote maatschappij. De wereld heeft mij natuurlijk niet no dig, de wereld heeft passie nodig.

Mijn frustratie is het overmatig gebruik van IPL-behande lingen bij mensen met droge ogenklachten, die uiteindelijk bij mij in de stoel komen. Wanneer iemand al bij 3 andere collega’s een IPL-behandeling heeft ondergaan (3 x 3 ses sies), waarom zou de oplossing nog een sessie van 3 zijn? Uitgaande van het goede van de mens - je wilt iemand van de klachten verlossen - kleeft hier ook een stukje commer cie aan. Dan is de vraag: is dit ethisch? Is het gunnen van een moment van bezinning niet het juiste? Wetenschap zoals Confucius het bedoelde: waarom werkte 3 keer 3 ses sies niet? Waarom zou mijn apparaat het verschil maken, hoe kunnen mijn gedachten en ingeving een verschil gaan maken; met mogelijke conclusie; zitten we niet op het verkeerde spoor?

Een mens is uniek, droge-ogen-symptomen/klachten en het hebben van droge ogen zijn niet altijd met een stan daardlijstje af te werken. En vooral niet steeds hetzelfde lijstje, mensen voelen zich dan onbegrepen en afgescheept. Soms ontstaat juist een extreem overdreven focus op het schoonhouden en poetsen van de ogen en oogleden, wat voor nog meer ellende zorgt. Dapperheid is hier dan gebo den, luisteren en verdrijven van angst, angst voor het onbe kende; afwijken van de gebaande paden.

Wat zou het toch mooi zijn wanneer vakken als filosofie, kunst en ethiek in het onderwijs een vaste plek zouden krij gen, leren van het verleden en wijzer zijn voor de toekomst.

eyeline 130
Save the date Launch event 9 januari Lancering van ACUVUE® OASYS MAX 1-DAY, nieuw in de ACUVUE® OASYS familie | 9 januari 2023 Raadpleeg voor meer informatie over correct dragen, onderhoud en veiligheid de gebruiksaanwijzing of bezoek onze J&J website: jnjvisioncare.nl of jnjvisioncare.be ACUVUE® en ACUVUE® OASYS MAX 1-DAY zijn handelsmerken van Johnson & Johnson. © Johnson & Johnson 2022. PP2022AVOM4081 jnjvision-event.com Schrijf je nu in via onderstaande QR code.

Informeer nu naar onze eindejaars actie!

O’Max biedt met Topcon een aantal OCT oplossingen, zoals de zeer gedetailleerde 3D OCT-1 Maestro 2. Een doorontwikkeling van de succesvolle 3D OCT Maestro met daarbij nóg meer details door de mogelijkheid van follow-up scans en een Angio module. Glaucoomdetectie met Hood-rapportage en glaucoom trendanalyse completeren dit veelzijdige instrument. Natuurlijk is de Maestro 2 zeer gebruiksvriendelijk met zijn autofocus en automatische uitlijning, welke met één druk op het scherm volledig te bedienen is. Tijdens de eindejaarsactie is de Maestro 2 nu extra aantrekkelijk!

Meer weten over de eindejaars actie van O’Max? Neem dan contact met ons op via 088-0888 160.

O’Max Instruments BV Marconistraat 9, 6902 PC Zevenaar

T: +31 (0)88 - 0888 160 E: info@omax.nl www.omax.nl

GOED NIEUWS VAN UW OCT SPECIALIST! www.omax.nl
Part of
3D OCT-1 MAESTRO2 EINDEJAARS ACTIE!

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.