Eyeline NL #5 2022

Page 1

eyeline

NIEUW!

SOLOS

vakblad voor de opticien, najaar 2022

TRENDS by Silmo

MAKKELIJK BRILLEN METEN DOOR IEDEREEN

BACK TO BUSINESS

O’Max Instruments BV Marconistraat 9, 6902 PC Zevenaar T: +31 (0)88 - 0888160 E: info@omax.nl www.omax.nl

Meer weten over de Topcon Solos? Bel uw O’Max contactpersoon voor meer informatie.

www.omax.nl

Part of 1Y 1/4 Y 1/4 Y 1/4 Y 1/4 Y 1/4 Y 1/4 Y

vakblad voor de opticien, najaar #5 2022 www.eyeline-magazine.nl

Topcon Solos volautomatische lensmeter: iedereen kan hem bedienen! Maak het u en uw team gemakkelijk met de Topcon Solos volautomatische lensmeter! Wilt u werkprocessen standaardiseren en vereenvoudigen? O’Max instruments introduceert de Topcon Solos volautomatische lensmeter, die met één druk op de knop de bril in één keer doormeet. Alle brillen en in het bijzonder multifocale brillen worden met een hoge nauwkeurigheid en betrouwbaarheid direct herkend en gemeten. Handmatige handelingen zijn niet meer nodig en iedereen kan hem bedienen. Een uitkomst voor delegatie in uw winkel. Dit loopt nét even makkelijker, zodat u zorgeloos kunt werken.

DOORGAAN in lijn van Rob

25 jaar ØRGREEN Optics

Optiek is MEER DAN een bril


GEEF J AANDAE OGEN DE CH VERDI T DIE ZE ENEN !

Val op met een standaardassortiment dat allesbehalve standaard is.

ZEISS ClearView unifocale brillenglazen • • • •

Freeform technologie in standaard unifocale brillenglazen Zeer dun en zeer vlak zonder compromis op optisch gebied Gemiddeld 3× grotere zones met buitengewoon helder zicht Direct leverbaar vanuit de voorraad in Nederland

Neem voor meer informatie contact op met uw ZEISS Sales & Product Advisor of met het Customer Care Center


COLOFON uitgever LT Media BV Frank Smits Algemeen directeur frank.smits@ltmedia.nl Loes Brussen Business strateeg hoofdredactie Anneke Pastoor anneke.pastoor@ltmedia.nl eindredactie Marie-Catrien van Deijck redactie Eef van der Worp Riens Gort Martijn Plantinga Gabriëlle Janssen Maarten Weidema TEF Lola Hamers Matthias Vanheerentals gastredactie Kees Broos webredactie Emma Hofstede webredactie@ltmedia.nl vormgeving Christel Giezen Brigitte van Mierlo Trends: Loes Brussen & Jan Luijk fotografie Loek Peters Miranda Becker Hoff Rob van de Vlierd Riechelle van der Valk Maarten Coolen Stefan Segers cover Trends by Silmo, Stefan Segers, Ørgreen Optics, Miranda Becker Hoff sales & marketing Mandy Mooren mandy.mooren@ltmedia.nl

Parel Personeel vinden, dat is best lastig tegenwoordig. Het tekort aan goed geschoold personeel is ook steeds meer voelbaar in onze branche. Optiek is een verborgen parel, vinden de Vakgenoten die over dit onderwerp aan tafel schoven. De uitdaging is om optiek weer de niche van de detailhandel te maken. Dat betekent ook dat we actiever moeten zijn in het werven van jongeren en zij-instromers. Als we niets doen, verandert er ook niets. SIPO kan daar een positieve rol in spelen; goed dat nu ook actief decanen benaderd worden. Want jazeker, we hebben gemiddeld genomen een leuker beroep dan standaard. Ondernemerschap wordt steeds belangrijker; zeker in een tijd van stijgende prijzen en dalend consumentenvertrouwen. Reden voor ons om dit katern een keertje naar voren te halen. Dat we een gemiddeld leuker vak hebben, merken we zeker als we elkaar weer live ontmoeten. Aankomend weekend bijvoorbeeld tijdens de Hall of Frames in Werkspoorkathedraal. Een parel van een locatie overigens! En natuurlijk straks in het vertrouwde Paris Nord Villepinte tijdens Silmo. Neem vooral jongeren mee en laat ze zien hoe mooi ons vak is. Geniet met hen van de diverse najaars- en ecotrends die gepresenteerd worden; te veel om op te noemen. We geven alvast een voorproefje!

Hoofdredacteur Eyeline Magazine

traffic Miranda Becker Hoff traffic@ltmedia.nl www.eyeline-magazine.nl Facebook eyeline.magazine Instagram eyeline_magazine LinkedIn Eyeline Magazine

abonnementen Bel 026-3616960 of mail office@ltmedia.nl met het verzoek om een abonnement. Prijs abonnement voor een compleet kalenderjaar: 42,50 euro. Het abonnement wordt stilzwijgend verlengd, indien geen opzegging plaatsvindt voor 1 november van het lopende kalenderjaar. Zonder schriftelijke toestemming van de uitgever mag niets uit Eyeline worden over­genomen. De redactie is niet verantwoordelijk te houden voor de inhoud van interviews.

eyeline

11


11 & 12 September 2022 Werkspoorkathedraal, Utrecht


INHOUD eyeline najaar #5 2022

ondernemerschap

Vakgenoten in gesprek over personeel en scholing Opticien aan het woord

Back to business met Hall of Frames Interview Michael Boon

Accountmanagers Tramedico stellen zich voor EyeCare Groep in gesprek met

18

28

30

32 35

36

Teeling Optiek versus LensOnline

40

Wie is de beste student van het jaar?

45

Ørgreen Optics 25 jaar

43

28

25

45 40 Tegenstellingen

trends najaar

Visibly invisible Bright Eyes

58-61

Nathalie Blanc

Bausch + Lomb Recyclens

51

52-55

63

eco

Trends by Silmo

Neubau New Generation Explorers

64

68-73

75

Johnson & Johnson richt zich op groene toekomst

76

Duurzame wereld volgens CooperVision

80

Silhouette TMA – The Icon

85

Regrind, nieuw ecologisch project in Zweden JFREY artwork op maat

79

82

eyeline

13


INHOUD eyeline najaar #5 2022

techniek & innovatie

Experts aan het woord over CooperVision MyDay MF 90 SILMO Paris

95

Alcon lanceert unieke contactlens

98

ZEISS ClearView

100

Shamir ontwikkelt door

105

Ercon scholing op andere manier

103

Rodenstock DNEye Scanner

106

Myopie Management, een klinische sessie

109

Gastcolumn Kees Broos

113

Optometrie op afstand de norm?

120

90

98

109 120 jobline

Weekendwerk in de optiek

Visser Academie bewijst toegevoegde waarde Gastcolumn Anja Kool

elk nummer

Column Gabriëlle Janssen Doorgeefcolumn

114

116 119

96

122

Nieuws

14

eyeline

42, 56, 86, 101


# D RIV E YO U R S TO RY

CARRERA 1045/S


Essilor Stellest™ brillenglazen vertragen de progressie van myopie met gemiddeld 67%**

Essilor® Stellest™ brillenglazen vertragen de progressie van myopie met gemiddeld 67%, in vergelijking met enkelvoudige brillenglazen, wanneer ze 12 uur per dag worden gedragen.** * Essilor - de nummer 1 in brillenglazen wereldwijd. Bron: Euromonitor International, Eyewear 2022 editie; Bedrijf Essilor International; Retailwaarde o.b.v. verkoopprijzen. ** In vergelijking met enkelvoudige brillenglazen, wanneer ze minimaal 12 uur per dag, iedere dag, door kinderen worden gedragen. Bao, J., Huang, Y., Li, X., Yang, A., Zhou, F., Wu, J., Wang, C., Li, Y., Lim, E.W., Spiegel, D.P., Drobe, B., Chen, H., 2022. Spectacle Lenses With Aspherical Lenslets for Myopia Control vs Single-Vision Spectacle Lenses: A Randomized Clinical Trial. JAMA Ophthalmol. 140(5), 472–478. https://doi.org/10.1001/jamaophthalmol.2022.0401. ©Essilor Nederland – juni 2022. Essilor® en Stellest™ zijn handelsmerken van Essilor International.


ONDERNEMERSCHAP

vakgenoten in gesprek 18 Wees gewoon meer zichtbaar, dat is het advies van de Vakgenoten aan tafel. Dan maken we vanzelf jongeren en zijinstromers enthousiast over ons mooie vak.

back to business met hof

30

Geen keuzestress dit najaar met slechts één Nederlandse Najaarsbeurs. Lekker centraal in Werkspoorkathedraal. Tot ziens op Hall of Frames!

doorgaan in de lijn van rob boon

32

Riens Gort interviewde Michael Boon, trotse zoon van vader Rob Boon die eerder dit jaar overleed. We herinneren nog zijn vrolijke lach en heldere stem van deze markante man. Hij wordt gemist.

eyeline

17


OPTIEK

IS EEN VERBORGEN PAREL

donald wolf, conny schröer, julius remarque en bert de smidt


VAKGENOTEN IN GESPREK

WEES GEWOON MEER ZICHTBAAR goed personeel is momenteel in vele branches moeilijk te vinden. het tekort aan personeel is ook steeds meer voelbaar in de optiekbranche. in zo'n krappe arbeidsmarkt is het lastig om eruit te springen. hoe enthousiasmeren we meer mensen voor ons mooie vak, hoe lang staan vacatures open en wat doen de opleidingen? vier vakgenoten gingen hierover in gesprek. lees mee alsof u zelf aan tafel zat. TEKST Anneke Pastoor/Lola Hamers BEELD Loek Peters Julius Remarque Werkgelegenheid en instroom in de optiekbranche zijn altijd belangrijke pijlers voor de NUVO geweest. In 2019 kreeg NUVO de kans om SIPO te starten, Stichting Instroom Personeel Optiekbedrijven. Een flinke reserve vanuit het pensioenfonds mocht alleen ingezet worden om de werkgelegenheid in de branche te bevorderen. Begin dit jaar lanceerden we het nieuwe platform ‘Werkenindeoptiek.nl’, heel laagdrempelig met beelden en teksten die jonge mensen aanspreken. Deze website wordt steeds meer bezocht. Helaas hebben we, ook omdat we net pas in opkomst zijn, geen cijfers over de exacte vacatures die open staan. Personeelstekort wordt (nog) niet structureel bijgehouden en we zijn ook nog niet zo’n autoriteit. Conny Schröer Personeelstekort zorgt ervoor dat de werkdruk op een gegeven moment opgevoerd wordt. De gaten die er vallen, worden opgevuld door de rest. Daardoor gaat de werkdruk omhoog en gaat het schuren. Doordat er een

1

2

WIE ZITTEN ER AAN TAFEL?

1

Bert de Smidt - Visser Contactlenzen

2

Julius Remarque - namens SIPO en Oogwereld

3

Conny Schröer - MBO Amersfoort

4

Donald Wolf - EyeCare Groep

Harry Bijker docent Deltion College en investeerder/ ondernemer kon niet bij het gesprek aanwezig zijn en geeft zijn visie op de onderwerpen die aan tafel besproken zijn. Eyeline vroeg Bas de Nes vanuit de NUVO en Femke Ellerman als zelfstandig ondernemer om een korte quote. Deze leest u door het artikel heen.

3

4

eyeline

19


Waarom Ocuco software in uw Optiek winkel? De meest moderne optiek Cloud software

Altijd en overal beschikbaar

Automatische updates

De beste AVG en Cyber beveiliging

Meest efficiënte samenwerking met al uw leveranciers

Zeer betrouwbaar, nooit meer verlies van uw gegevens

Onze software testen? Bel Arno voor Eyestore of Wesley voor Apollo CS.

Wist u overigens al dat Ocuco u in zijn geheel kan ontzorgen? Niet alleen met uw software maar ook met uw totale hardware pakket. Van Computer tot en met printer en

Beiden bellen mag natuurlijk ook! Arno en

van kassalade tot en met PIN terminal. Ocuco helpt u graag

Wesley staan u graag te woord.

op weg, of zoekt het voor u uit.

EYEFACTORY.NL

APOLLO-OPTICS.NL

Account manager Arno Kip

Account manager Wesley Weijdemüller

06 513 307 90 arno.kip@ocuco.com

06 549 933 02 wesley.weijdemuller@ocuco.com


personeelstekort is, ontstaat er ook juist meer uitval. Collega’s pakken het meestal op uit loyaliteit, maar nemen vaak te veel hooi op hun vork. Eyeline Is dat iets wat jullie ook merken, dat die werkdruk omhooggaat? Bert de Smidt Ik geloof dat wij heel gelukkig zijn binnen de branche qua personeel. Ik werk sinds vorig jaar november bij Visser Contactlenzen en sindsdien zijn er acht nieuwe optometristen aangenomen. Hoe we dat doen? Allereerst hebben we vastgehouden aan onszelf en onze uitstraling. Daarnaast hebben we een Visser Academie gestart; een gigantische kennisbank, opleidingsinstituut en onderzoekslab. De Academie wordt geleid door twee fantastische optometristen (Dieuwke van Ooik en Nienke MiltenburgSoeters; zie ook het interview op pagina 116). De Academie is absoluut een toegevoegde waarde voor optometristen die bij ons wíllen werken. Men kan zich verder ontwikkelen, het biedt ontzettend veel mogelijkheden. Toegegeven, het is misschien niet echt sexy, maar we borgen daarmee onze kwaliteit en het werken volgens protocollen. Onlangs is de website www.werkenbijvissercontactlenzen.nl gelanceerd. Julius Bij Oogwereld staan er diverse vacatures open, die over het algemeen goed gevuld worden. Daarbij merken we wel dat een optometrist of contactlensspecialist moeilijker te vinden is; qua gespecialiseerde mensen is er echt nog wel een tekort in de branche. Bert En vacatures in sommige regio’s zijn moeilijker te vervullen dan elders. Dat zien wij zeker in de buitenregio’s. Donald Wolf In Zuid- en Noord-Holland merken we dat vacatures moeilijker vervuld worden. In het oosten ‘kent iedereen elkaar’, dus via-via heb je vaak zo een nieuw per-

“Zoals aangegeven kent SIPO verschillende doelgroepen. Eén van deze doelgroepen is de groep decanen: een heel belangrijke wat mij betreft! De opleiding optiek is bij deze groep bijna niet bekend ondanks alle ruime mogelijkheden om in de optiek een mooie baan te vinden. In de afgelopen jaren hebben we verzuimd de decanen te betrekken en is het nu tijd om de komende jaren deze groep goed te informeren over de optiek. Er is dus werk aan de winkel!!“ Bas de Nes, directeur NUVO

soneelslid. Daarbij herken ik wat Julius zegt: het gaat vooral om vacatures voor optometristen en contactlensspecialisten die moeilijker in te vullen zijn. Eyeline En als het gaat om de vacatures versus uitstroom via de optiekopleidingen? Conny Je ziet dat in de BBL- en de BOL-opleidingen een grote verdeling zit. Als mensen eenmaal in de praktijk werken (BBL) en soms ook nog wat ouder zijn, dan is het allemaal wat makkelijker en zie je minder uitval. Bij de (voltijds) BOLstudenten die 16 à 17 jaar zijn, is er meer uitval. Dat is dus een uitdaging voor ons. Julius Ik denk dat geen enkele oplossing nu ‘even’ de figuurlijke knop omdraait en een grote maatschappelijke trend in één keer keert. Graag speelt SIPO onze verborgen parel, de niche optieksector, meer in de kijker met aansprekende marketingcampagnes op social media. De belangrijkste groep die wij willen bereiken, zijn de jonge mensen die een schoolkeuze moeten maken. Zij zijn mogelijk in de toekomst de grootste groep instromers, vandaar dat wij ons ook richten op decanen en ouders. De andere belangrijke groep zijn de zij-instromers, de mensen die later in hun carrière switchen van beroep. Eyeline Hoort daar bijvoorbeeld ook voorlichting vanuit SIPO op scholenmarkten bij? Julius Dat hoort er zeker bij, maar jonge mensen oriënteren zich nu meer digitaal dan tijdens dit soort markten. Je moet vooral zijn waar zij de hele dag zijn, maar inderdaad kan dit wel een toegevoegde waarde zijn, te meer omdat ze daar met ouders en decanen aanwezig zijn.

eyeline

21


Eyeline Kun je iets meer vertellen over de campagnes? Julius De NUVO-campagne ‘Zie wat je kan’ is omgebouwd naar ‘Werken in de optiek’ om het generieker te maken voor gebruik door aangesloten opticiens die personeel zoeken. Daarnaast is er veel nieuwe content geschreven en worden de diverse campagnes op social media ingezet. We meten en testen daarbij wat de meeste respons geeft, waarop het meest geklikt wordt, dus wat het beste werkt. De kosten op social media zijn ook relatief laag; we willen zo efficiënt mogelijk een groot publiek van mogelijke instromers en zijinstromers bereiken.

Conny Wat goed dat dit in gang gezet is, ons mooie vak moet echt beter uitgedragen worden. Ik ben oud-geschoold en ik heb optiek altijd als prachtig vak gezien, maar helaas is dat wat naar de achtergrond geraakt. Als je bijvoorbeeld voor Visser Contactlenzen zou werken als contactlensspecialist/optometrist, dan ben je trots op het feit dat je voor Visser mag werken; Visser is op zijn beurt heel trots op dat het bedrijf zulke gemotiveerde en loyale medewerkers heeft. Het is fantastisch dat er binnen een optiekbedrijf zoveel geautomatiseerd is, zeker ook qua verlaging van werkdruk, maar ik pleit graag voor het mooier uitdragen van ons vak, met name vanuit de oorsprong: het ambacht. Ik wil me daar als docent voor gaan inzetten. Het is echt een vak en niet een trucje dat je leert. En ik vind ook dat de zelfstandige opticien het vak meer kan uitdragen, dan enthousiasmeer je mensen. Het optiekvak is gewoon een ongelooflijk leuk vak waar veel te leren valt. Stijg boven de materie uit en weet wat er ten grondslag ligt aan zaken die ogenschijnlijk normaal, simpel of geautomatiseerd zijn. Bert In de vorige Eyeline stond een interview met optometrist Ahmed Ibrahim. Hij startte vorig jaar bij ons en had eigenlijk geen idee waar hij in verzeild raakte. Al snel raakte hij enthousiast over contactlenzen op medische indicatie, want daarmee kan hij mensen echt helpen. Nu draagt hij dit enthousiasme over, op eigen initiatief, tijdens presentaties in ziekenhuizen en andere klinieken. Heerlijk om te zien dat hij zo trots op zijn vak is en dat ook wil uitdragen. Julius En dat is dan weer een uitdaging voor jullie, om zo’n jonge optometrist te blijven binden aan jullie organisatie. In de optiekmarkt is de anciënniteit redelijk hoog. Mensen blijven erg lang werkzaam bij ons, en dat moeten we ook wel proberen te behouden. Donald Ik ervaar zelf dat het vak aantrekkelijk is, maar wij kunnen én moeten in ons mooie vak wel extra stappen zetten.

“Ik merk dat klanten eerder geld besteden aan een goed product en er zelfs voor sparen. Dit is sinds 2020 (corona) sterker geworden. Hierdoor zijn ze steeds kritischer en dat vergt veel kunde van onze medewerkers. Helaas zijn er de afgelopen jaren meer medewerkers bij ons weggegaan dan gekomen. Jaren inspanning om een werknemer zo goed mogelijk in de winkel te laten meegroeien, betaalt zich niet uit als ze net zo makkelijk naar een ander overstappen. En vind dan maar weer eens iemand én op het gewenste niveau! Gelukkig hebben we momenteel veel tijdelijke ondersteuning van 65-plussers die meehelpen nieuwe mensen het vak te leren. Via LinkedIn ontvangen we de meeste sollicitaties, daar zit ik momenteel bovenop. We zien graag nieuwe aanwas vanaf de basis met een MBO 4-diploma op zak. We leiden ze dan zelf verder op. Natuurlijk kost dat tijd en energie, maar dan bereiken we wel het snelst het gewenste niveau en kunde richting onze klanten”. Femke Ellerman, optometrist Ellerman Optiek

22

eyeline


NIKON EYECAST Een unieke aanvulling op de Nikon klantbeleving Nikon Eyecast: de nieuwe digitale verkooptool, exclusief ontwikkeld voor de Nikon Partner. Met deze nieuwe, all-in verkooptool demonstreert u in één oogwenk de productvoordelen door middel van kwalitatieve visualisaties. Zo helpt u de brildrager, gebaseerd op de kijkbehoeften en wensen, de juiste keuze te maken én realiseert u verbeteringen in de productmix op het gebied van index, coating en design. U heeft een brede keuze in aanbod en tours, zo kan u de Nikon Eyecast personaliseren naar uw eigen aanbod én creëert u consistentie in de verkoopmethode van uw verkoopteam.

De voordelen: •

Omzetstijging door visuele presentatie van mogelijkheden.

Eenvoudig in gebruik.

Geen placemat meer nodig.

Digitale catalogus.

Mixverbetering.

Gepersonaliseerde prijzen.

Op diverse platformen in te zetten (PC / Verkooptafel / Tablet).

Ervaar het verschil met Nikon

Het Nikon partnership Met Nikon brillenglazen hebben consumenten de unieke kans de beleving van het Nikon merk en de onderscheidende optische kwaliteiten te ervaren. Nikon staat voor innovatie, optische expertise en hoogwaardige kwaliteit. Dit reflecteert op het merk zelf, maar ook op u, als Nikon Partner. Nikon Eyecast verrijkt en ondersteunt de instore klantenreis. Samen met de Phygital Wall, iPad Revealer, Vision-R 800 in combinatie met Eyecurasee en Expert 5 zorgt Nikon voor een ongeëvenaarde klantbeleving. Wordt u ook Nikon Partner?

NIKON EYECAST IS NU BESCHIKBAAR Neem contact op met uw HOC accountmanager voor meer informatie

always closer www.hocsite.com


Maak het nog aantrekkelijker door goede, en op de doelgroep maar in een winkel aan het werken de komende jaren, of afgestemde, communicatie(kanalen) zoal bijvoorbeeld Tik- leer ik meer? Kan ik af en toe weekenden vrij zijn, want heel Tok, Instagram of andere social media. Maak het ‘flashy’, veel jonge mensen vinden dat ook niet fijn om altijd op zawant dat raakt jonge mensen. Laat ze aanschuiven aan dit terdagen te werken. Je kunt wel zeggen ‘dat is nu eenmaal soort Rondetafelgesprekken. Wees gewoon meer zichtbaar. zo’, maar dat is te kort door de bocht. Waarom zou je niet Wij moeten zorgen dat wij de jongeren, maar ook herintre- aansturen op flexibiliteit als dat het vak aantrekkelijker ders, binnen krijgen én behouden door goede begeleiding. maakt? Denk niet: ik heb het zo druk, maar spendeer tijd aan de juiste introductie en begeleiding van nieuwe medewerkers; Eyeline Mensen die eenmaal in de optiek werken, blijven er ook heel lang. het is uiteindelijk onze toekomst. Conny De uitdaging is om de optiek weer tot een niche van Julius Ja, dat is een buitengewoon interessant gegeven. Het de detailhandel te maken. Ik vind zelf dat de uitstraling van is als een buis met weerhaakjes; niemand gaat terug. Maar de optiekzaken gewoon te egaal is geworden in de winkel- hoe breng je dat over, awareness is het grote ding en dat is ook waar we ons met SIPO voor inzetten. Veel jonge menstraten. Julius Door de groei van het aantal ketenwinkels in de af- sen denken niet aan de optiek of denken dat het een saai gelopen 25 jaar verkopen deze inmiddels driekwart van de beroep is. We moeten de grote poule aan volwassenen bebrillen. Het aantal leerlingen op optiekopleidingen loopt reiken, dat kan de sector enorm helpen. We hebben namelijk gemiddeld genomen gewoon al jaren terug; ook dit jaar weer. een leuker beroep dan standaard. Het gaat niet de goede kant op, WE HEBBEN GEMIDDELD Daarin moet veel mogelijk zijn. We dus marketing om jonge mensen zijn nog druk bezig met hoe we weer naar de opleiding te krijgen, GENOMEN GEWOON dat kunnen uitdragen. is belangrijk. Tegelijkertijd willen Conny Belangrijk is om te omwe zoals gezegd de zij-instromers EEN LEUKER BEROEP schrijven wie exact die grote groep enthousiasmeren. De 30- tot zij-instromers is? Zijn het mensen 50-jarigen vormen een veel groDAN STANDAARD die ziek geweest zijn, een ander tere doelgroep vanuit allerlei secvak willen leren of zijn de kinderen toren. Vaak hebben zij het sociale aspect wel onder de knie, en hoeven alleen technisch ge- nu groter? Door dit precies in kaart te brengen, kun je beschoold te worden. Het leuke van werken in de optiek, is dat wuster marketingkeuzes maken. je echt het persoonlijke contact met klanten hebt. Je leert Julius Het is zeker een optie om een bedrag te reserveren om dit soort zaken precies in kaart te brengen. een klant echt kennen. Conny Precies, wat maakt het werken in een optiekwinkel Bert De doelgroep van mogelijke zij-instromers groeit alnu zo aantrekkelijk? Niet alleen salaris, want als je het niet leen maar. naar je zin hebt, is dat salaris ook niet meer belangrijk. Welk Julius Ja, theoretisch groeit deze vanwege verschuivingen perspectief krijg je geboden als je als 18-jarige zegt: ‘ik zet in de retail. Heel veel sectoren zijn aan het omvormen naar al mijn pijlen hierop, ik word opticien. Ben ik dan alleen meer online en daar komen mensen beschikbaar die de optiek kan gebruiken. Daarbij moeten we de drempel niet te hoog maken. Natuurlijk is er voor gespecialiseerde zorg veel kennis nodig, maar niet iedereen hoeft meteen bovenin die piramide. Conny Op het MBO pleit ik voor meer onderlinge connectie, zodat een student die het niet meer naar zijn zin heeft op de horecaopleiding, makkelijker over kan stappen naar de opleiding tot contactlensspecialist. Dan is het veel meer van deze tijd, je zet de opleidingen breder in. Ook de opleidingen in verschillende regio’s kunnen beter samenwerken en zorgen dat iemand ervaring opdoet in meerdere optiekzaken in het land. Bert Het eerste uitgangspunt is het borgen van kwaliteit. Zorgen dat je waar kunt maken wat je belooft. Daar is het uit voortgekomen en daar is ook consequent aan vastgehouden. Dat doen we al heel lang en het blijkt dus te werken. Je moet je presenteren zoals je bent, je moet je niet anders voordoen. Dat geldt voor de hele branche, je hoeft je niet anders voor te doen want het is een heel goede, gezonde en leuke branche.

24

eyeline


HARRY BIJKER DELTION COLLEGE

SEXY PAST NIET IN DEZE TIJD

“dat de instroom in optiekonderwijs vermindert, is bekend. het is een demografisch gegeven en derhalve beperkt beïnvloedbaar. we hebben te maken met krimp in de door ons gezochte doelgroep: de jongeren. sipo doet er gelukkig alles aan om de instroom te beïnvloeden, echter elke opleiding en branche vist in dezelfde vijver. het heeft alles te maken met de leeftijdsopbouw van de bevolking”. Harry Bijker, teamdeskundige Beroepspraktijk Vorming (BPV) Deltion College Optiekopleiding, reageert op het Vakgenoten in gesprek. Hij benadrukt dat in Nederland minder kinderen geboren worden, dat ook geldt voor de landen om ons heen. “Een getrouwd of samenwonend stel kiest soms bewust of onbewust voor minder kinderen. Vrije tijd en loopbaan zijn vaak belangrijke redenen. Fulltime werken is al lang niet meer de norm: men werkt liever drie dagen als het financieel kan. Dat zo’n 20 jaar geleden minder kinderen zijn geboren heeft een effect op het aantal studenten van 16-20 jaar die normaliter de fulltime BOL-opleiding zou willen doen. Voor de statistieken: op Deltion College mochten we vier jaar terug nog twee goedgevulde BOL-klassen ontvangen, nu is het één klas met circa 15 BOL-studenten. Het is een schrale troost maar bijna elke MBO-opleiding en/ of instelling heeft moeite om het aantal studenten in een BOL-leerweg op peil te houden”. Daarbij heeft de optiek een extra uitdaging om die leeftijdsgroep te interesseren voor het beroep, licht Harry toe. “Dat is niet eenvoudig in deze wereld waarbij het imago niet direct uitnodigt. Bewuste optiekkiezers zijn veelal kinderen van optiekers (zowel van zelfstandigen of werknemers), bril- contactlensdragers, of die als kind een oogprobleem hadden. Deze zijn intrinsiek gemotiveerd om opticien te worden. Een buitenstaander moet om andere redenen geïnteresseerd worden”. Volgens Harry schrijven we vaak dat het beroep niet saai is en sexy gemaakt moet worden. Dat doen we wat hem betreft net wat te veel. “Ik merk aan de jonge(re) generatie dat het juist het tegenovergestelde oproept. We dienen een andere definitie te hanteren op het woord ‘sexy’! In deze tijd van respect spreekt het ook niet iedereen direct aan. SIPO doet momenteel goed werk door op social media veel aanwezig te zijn. Het is onvermijdelijk dat ook via deze kanalen zaken veranderen. Facebook is niet meer ‘leuk’ voor de jongere generatie. Instagram bereikt de doelgroep, maar

DOE JE NIETS, DAN VERANDERT ER OOK NIETS harry bijker

het vraagt specifieke ervaring in media om response te creëren. TikTok is hip en wordt door de jongeren veel gezien. We weten natuurlijk nog niet wat de respons aldaar voor optiek zal zijn. Op LinkedIn zijn we als branche weinig tot niet zichtbaar, tenzij je in je netwerk mensen hebt die in optiek werkzaam zijn. We blijven, als we in ons netwerk geen mensen opzoeken of toevoegen, in hetzelfde kringetje hangen. LinkedIn is een grote netwerkbank, maar het is voor een potentiële werkzoekende in optiek niet direct de plek waar je het vindt. Wel bijzonder: audiciens weten LinkedIn juist wél weer te vinden. Facebook is voor een audicien overigens weer geen alledaags medium. Vacaturesites als InDeed kennen goede responses op uitgezette vacatures. Voor een werkgever is het makkelijk en een werkzoekende kan heel eenvoudig solliciteren”. In zijn functie bezoekt Harry gedurende het hele schooljaar alle optiekstudenten op hun werkplek. “In dit gesprek hebben we het natuurlijk over begeleiding voor en van de student, maar ik fungeer ook als gesprekspartner voor de praktijkopleider en/of ondernemer. Ik spreek daardoor veel bedrijfsleiders, zelfstandigen van een enorme diversiteit van optiekzaken. Wat mij opvalt, is dat de optiekbranche hier en daar nog erg traditioneel en best wat conservatief is. Dit maakt dat de visie over het aantrekken van nieuwe medewerkers ook traditioneel is. Op onze socialmediakanalen (Deltion College) plaatsen we soms lange vacatureteksten met opsommingen van secundaire arbeidsvoorwaarden. Dat is in een tweede fase van het gesprek wel belangrijk, maar niet relevant voor een opvallende vacatureoproep. Daarnaast mag een start- en eindsalaris ook rustig worden benoemd”. Werf daarbij niet alleen voor jezelf, maar

eyeline

25


op lange termijn ook voor de branche is Harry’s advies. “Is er geen match bij een optiekbedrijf, dan hoop je dat de optiekmedewerker het in een ander optiekbedrijf wel vindt. Dat het je concullega is, doet niet ter zake. Interesseer kandidaten voor of houd een medewerker binnen de branche! Denk vast over een (toekomstige) vacature na als het rustig is. Begin in januari te werven zodat je in maart iemand in kunt werken. In april en mei pluk je de vruchten. Hetzelfde geldt voor augustus en de maanden daarna. Leef niet met de dag of week, maar kijk altijd een paar maanden vooruit”. Kwaliteit Volgens Harry moeten we de focus leggen op het inzetten van medewerkers op kwaliteit. “Een opticien, zeker in een kleinere optiekzaak, moet zo veelzijdig zijn (metingen, werkplaats, verkoop) dat het best wel een uitdaging is om een kandidaat te vinden. Het is best uniek om als opticien alle skills in één keer (of later) te bezitten. In de startfase van een nieuwe medewerker zul je tevreden moeten zijn met wat iemand kan. Daarnaast ga je werken aan wat iemand nog moet leren. Het klinkt zo logisch en toch ervaar ik begeleiding op de werkvloer hier en daar anders. Zolang de sociale skills bij een kandidaat aanwezig zijn, verdient het altijd een kans om andere vaardigheden goed aan te leren. Er is één tegengeluid: soms moet je na één of twee jaar de conclusie trekken dat een medewerker niet bij het beroep, bij je bedrijf of bij je team past. Dan zullen, hoe vervelend ook, de wegen moeten scheiden, maar het is dan toch het proberen waard geweest”. De wat meer traditionele opticien wil volgens Harry graag dat de huidige opticiens veel vaktechnische details in optiek weet en kent. “Soms wordt verwacht dat wat 20 jaar geleden op optiekopleidingen is onderwezen nog steeds paraat moet zijn. De traditionele opticien ervaart de nieuwe generatie opticiens qua kennis als ‘oppervlakkig’. Dat gevoel is enigszins correct, want door het verkorten en/of versnellen van opleidingen zie je dat er aan enkele competenties minder tijd wordt besteed. De overheid eist dat flankerend onderwijs (taal en rekenen) en keuzedelen in het onderwijs

worden geprogrammeerd. Dat gaat hier en daar ten koste van het meer traditionele optiekonderwijs. Dat mag, kan en heel belangrijk: het moet! De student leert in het huidige onderwijs meer te onderzoeken, dan de theorie te leren. Kennis veroudert en vergaat immers. Er ligt een belangrijke taak voor de ervaren opticiens, want die zullen ervaring, kennis en kunde moeten delen. De opleiding is voor theoretische achtergrondinformatie en begeleiding. De onmisbare vlieguren maak je op de werkvloer. Daar ontstaan de beste opticiens en contactlensspecialisten. Wel moet afgevraagd worden of het altijd noodzakelijk is alle kennis altijd direct voorhanden te hebben. De tijd en diens technologie gaan immers door. Gedetailleerde kennis van topografie is immers ook niet meer nodig met de huidige telefoons en navigatiesystemen. Het welbekende gele ‘80.000 stratenboek’ gebruikt toch ook niemand meer?!” Vacatures zijn regionale vloedgolven Deltion College maakt gebruik van een ‘Vraag en Aanbod Vacaturebank’, waarbij de werkgever en de werknemer zich vrijblijvend kunnen aanmelden. Bij een match worden partijen met elkaar in contact gebracht. “Ik zie vaak dezelfde golfbewegingen in de vacatures. Het zijn vloedgolven die van de ene regio naar de andere trekken. Daarnaast zie je dat een nieuw aangetrokken medewerker oud-collega’s meeneemt naar een nieuwe werkgever. Dat wordt door werkgevers soms gestimuleerd door een eenmalige uitkering, wat soms sterke bewegingen van de ene naar de andere keten geeft. Na een overname is een medewerker onrustiger. Men is (nog) onzeker over het nieuwe bedrijf en men vraagt zich af of er een ieder persoonlijk gaat veranderen. Dit maakt dat hij of zij terugkijkt op de loopbaan en reflecteert. Dit brengt soms teweeg dat medewerkers ervoor kiezen om hun werk te upgraden door te wisselen van werkplek of zelfs van branche. Er zijn optiekmedewerkers die na jaren uitstromen en in een andere branche gaan werken. Vaak zie je dat er op de huidige werkplek te weinig over en weer is gesproken om het elkaar naar de zin te maken. Dat is een gemiste kans. In Noordoost-Nederland zijn de vacatures redelijk snel in te vullen. In gebieden waar minder mensen wonen (Waddenstreek, grens Noord-Duitsland) heb je wel meer geduld nodig om de vacatures in te vullen. In de provincies Utrecht en Gelderland duurt het relatief lang om de juiste kandidaat te vinden. Een goed en gedegen netwerk is wel belangrijk. Blijf altijd in gesprek met medewerkers in horeca, vrijetijdsbesteding en dienstverlenende beroepen. Die mensen bezitten sociale skills en zijn potentiële kandidaten. De andere benodigde vaardigheden zijn immers goed leerbaar. Dat leren en begeleiden gaat niet vanzelf, en daar moet tijd in worden geïnvesteerd”. Keten of particulier In 2022 werden werk- of stageplaatsen van ingeschreven studenten van Deltion College voor 54 procent bezet door

26

eyeline


een ketenbedrijf en voor 46 procent door een particuliere onderneming. Harry: “Ketenbedrijven hebben veelal een recruiter of HR-afdeling die zich met werving bezighoudt. Ze zijn goed zichtbaar en laten een lage drempel zien als je wilt solliciteren. Voor een buitenstaander in de optiek kan een nieuwe te starten loopbaan, opleiding een belangrijke reden zijn om bij een keten te solliciteren. Daar is vaak wel een functie beschikbaar of is er een locatie op acceptabele reisafstand te vinden. Een ketenbedrijf is een mooie eerste stap voor een beginner in optiek”. Volgens hem wil een particuliere opticien graag een ervaren man of vrouw en gaat in veel gevallen te rade bij de optiekopleiding of stelt een recruiter aan. “Op die manier is het werven een beetje gedelegeerd, maar dat biedt niet altijd een goede oplossing. Er dient, als er een kandidaat beschikbaar is, gericht te worden gesproken over ervaring en kunde van de opticien. Soms wordt een gediplomeerde opticien met goede verkoopervaring aangenomen, maar men constateert later minder of geen vlieguren in lab of werkplaats. Dan is het investeren in (opnieuw) begeleiden. Benut de kwaliteiten”. Werven van (goed) personeel is een stevige klus, en waarschijnlijk niet ieders favoriete bezigheid. In de huidige arbeidsmarkt is het verstandig hier flink in te investeren, vindt Harry. “Het optiekbedrijf moet zich met regelmaat laten zien, ook middels de werving zelf, maar ook het opleiden en begeleiden. Laat dit tijdrovende werk eventueel over aan een medewerker die het leuk vindt of ga in gesprek met een recruiter. Als opleiding van Deltion College kunnen en willen we ook graag gericht advies geven wat de beste oplossingen zijn”. Verhoog kwaliteit van je team door

TIP VAN HARRY Organiseer een open dag in je winkel en benoem open vacatures. Of organiseer een beroepskeuzemiddag op de school in je woonplaats. Je hebt er niet direct omzet van, maar het kan je op lange termijn medewerkers en nieuwe klanten opleveren. Kijk ook naar je eigen klanten: als opticien ken je je klant als geen ander. Hun huidige werk, hun sociale karakter en hun kennisniveau kun je in die refractiestoel heel snel beoordelen. Open eens een leuk gesprek over hun of jouw werk. Nodig ze bij interesse uit om een dagje mee te lopen. Het zal je verbazen hoeveel talent er in je buurt rondloopt. Ga het gesprek aan! O ja, heb je geen vacature maar wel een leuke horecamedewerker gesproken of ontmoet? Neem hem of haar aan, of deel het met een branchegenoot. Ik zou bijna zeggen: succes gegarandeerd!

een medewerker, die nu bijvoorbeeld op verkoopmedewerkerniveau zit, op te leiden tot allround-optiekmedewerker en uiteindelijk als refractionist, noemt Harry als voorbeeld. “Met een (lichte) promotie voelt iemand zich gewaardeerd en neemt meer verantwoordelijkheid. Gevolg is dat een medewerker misschien wel meer uren per week wil werken. En blijf altijd in gesprek met je medewerkers; zij kennen je organisatie en verdienen de beste plek. Personeelsverloop blijft altijd: als iemand toe is aan een volgende stap in de loopbaan, dan moet je ook medewerkers durven te laten gaan. Hoe je zo’n gesprek aan kunt gaan, zijn mooie voorbeelden van. Informeer er naar bij een optiekopleiding”. De rol voor schooldecanen Deltion hoort van ouders tijdens de voorlichtingsdagen dat op VMBO/MAVO/HAVO nagenoeg geen informatie wordt gegeven over het beroep als opticien. “Dat is de laatste jaren nog wat schrijnender geworden. Elke optiekopleiding in Nederland1 stuurt de opleidingsinformatie naar genoemde regionale scholen. Waar het schuurt, is dat we een relatief kleine branche zijn. Daardoor besteden decanen van middelbare scholen relatief minder tijd aan deze opleidingen. En soms zitten ze niet eens echt in de buurt; er zijn studenten die soms wel vier uur per dag reizen om een optiekopleiding te kunnen volgen. Als de decanen specifiek worden bevraagd, dan is de informatie altijd voorhanden. Neem als ouder of kind dan de regie. Eerlijk is eerlijk: er wordt niet voldoende en proactief vermeld door de decanen. Wat wil je ook met zoveel verschillende beroepen in Nederland? SIPO zal met de campagne ‘Werken in de optiek’ hierin een belangrijke rol spelen. De jonge student prikkelen om op onderzoek uit te gaan, is de volgende stap. Het wordt zeker geen eenvoudige klus de komende jaren, maar ‘doe je niets, dan verandert er ook niets”. 1 SUMMA Eindhoven, Gilde Roermond, DHTA Utrecht, HU Utrecht, Zadkine Rotterdam, Da Vinci Dordrecht, Deltion Zwolle

eyeline

27


nency baremans

OPTICIEN AAN HET

WOORD

ALLES (weer) OP DE RIT BIJ GEORGE DE JONG OPTIEK george de jong optiek in de jan van galenstraat is al bijna 80 jaar een begrip in amsterdam. hoewel huidige eigenaar nency baremans hier ‘pas’ zes jaar alleen de scepter zwaait, was het geen rustige periode. een nieuwe eigenaar, een grootschalige verbouwing en de dubieuze eer om als eerste optiekzaak in nederland voor de cartier-collectie te worden overvallen, maakten het allesbehalve rustige jaren… TEKST Martijn Plantinga BEELD Riechelle van der Valk

28

eyeline


Nency Beremans nam vijftien jaar geleden met haar toenmalige partner George de Jong Optiek over. “De optiekzaak is al sinds 1943 actief in Amsterdam. We zitten in een heel leuke buurt met een gemêleerd aanbod van ondernemers en winkeliers. Hij was de opticien en ik was degene die voor en achter de schermen zorgde dat alles op rolletjes liep. Ik deed eigenlijk alles, behalve de oogmetingen. Toen we zes jaar geleden uit elkaar gingen, besloot ik de winkel met de medewerkers die al in dienst waren, voort te zetten. Ik kon niet zonder het fijne contact met onze klanten. Een goede keuze, want ik geniet nog elke dag van de leuke gesprekken en de sociale kanten van het optiekvak”. Overval George de Jong Optiek was onder leiding van Nency een jaar of twee bezig, ze had al plannen voor een verbouwing, en werd toen op brute wijze overvallen. Doelwit: de Cartier-monturen. “Dat had uiteraard een enorme impact op de medewerkers en mij”, vertelt Nency. “Maar gelukkig heb ik dit weten om te zetten in iets positiefs. Met de wijkagent, waar ik goed contact mee had, kon ik erover praten en hij bracht me in contact met Stichting Epjo. Dit is een initiatief van acteur Peter Faber (Peter Faber Stichting) en de politie, gericht op criminaliteitspreventie en het leggen van niet-corrigerend contact met de politie. Politie en exgedetineerden vertellen op scholen over criminaliteit en de juiste keuzes maken. Als slachtoffer – al voelde ik mij niet zo – werd ik aan dit team toegevoegd. Als ik vrij ben, vertel ik als vrijwilliger mijn verhaal aan kinderen. Dat geeft veel voldoening en geeft me heel veel energie. Zo heb ik een nare ervaring om kunnen zetten in iets moois”. Nency had dit net met haar team verwerkt toen de coronacrisis uitbrak. “De verbouwingsplannen lagen klaar, even lag het stil, maar eind 2020 hakten we de knoop door: we gaan ervoor! De winkel was weliswaar bekend, maar ook wel wat gedateerd. We hebben de indeling verbeterd, de nieuwste apparatuur laten plaatsen en er zelfs een compleet nieuwe pui in laten zetten. Dat geeft veel meer daglicht en zicht.

Het leuke is dat dit ook andere winkeliers in de straat inspireert en zelfs nieuwe ondernemers aantrekt. De winkel is ook duurzaam. We zijn nu geheel gasvrij en ik kan wel zeggen dat we volledig ‘future proof’ zijn”. Naast de reguliere klanten heeft George de Jong Optiek nog een specifieke klantenkring: piloten die beroeps- of hobbymatig vliegen. Nency: “Het blijft bijzonder dat menig piloot of zweefvlieger ergens in de wereld met een bril van ons rondvliegt. Goed zicht is altijd al een belangrijk aspect, maar in de lucht zeker van essentieel belang. De piloten ondergaan niet voor niets een jaarlijkse keuring. Om hen optimaal te bedienen hebben we uitgebreide oogmetingen, speciale contrastfilters en uiteraard de hoogste kwaliteit monturen en glazen. We hebben hier ook een speciale website voor opgezet: www.vliegbril.nl”. Positief Nency ziet de toekomst positief. “Ik ben heel blij met het team, de verbouwing en hoe we ons nu als George de Jong Optiek presenteren. Eén opticien werkt hier al meer dan dertig jaar, daar kan ik mee lezen en schrijven. Daarnaast hebben we een parttime leerling aangenomen en we zoeken nog een opticien/contactlensspecialist voor minimaal 32 uur. Dat valt niet mee in deze tijd, maar werken in een mooie en gezellige Amsterdamse optiekzaak is fantastisch, dus hopelijk vinden we snel iemand!”


1

NEDERLANDSE NAJAARSBEURS CENTRAAL IN HET LAND gezellig samenkomen, inspiratie opdoen, de allernieuwste collecties inkijken, bijpraten na de zomer én geen keuzestress welke beurs te bezoeken… de gehele optiekbranche is aankomend weekend van harte welkom tijdens hall of frames in werkspoorkathedraal; een prachtige, unieke beurslocatie in het midden van het land! OVER WERKSPOORKATHEDRAAL Werkspoorkathedraal is een historisch terrein dat continu in ontwikkeling is. Ook wel bekend als de Apparatenhal of kortweg Werkspoor, één van de historische fabriekshallen van de Koninklijke Nederlandsche Fabriek van Werktuigen en Spoorwegmaterieel (1828). De industriële sfeer is nog altijd te proeven op deze indrukwekkende plek waar verleden en heden samenkomen.

30

eyeline


WANNEER Zondag 11 september Maandag 12 september Open van 09.30 tot 17.00 uur AANMELDEN & MEER INFO www.hallofframes.nl info@hallofframes.nl +31 (0)23 7920414

BACK TO BUSINESS

yuri meijer en femke van der gronden

ADRES Tractieweg 41, Utrecht Navigatieadres Nijverheidsweg 20 Bereikbaarheid www.hallofframes.nl/bereikbaarheid voor meer info: www.werkspoorkathedraal.nl instagram #hallofframes facebook HallofFramesbeurs

DIT ZIJN DE DEELNEMENDE MERKEN VAN HALL OF FRAMES 2022! Albert I'm Stein Allpoets American Optical & ALF Ana Hickmann AndNowMe Andy Wolf Eyewear Art&Jack AVA kids B+L ULTRA © ONE DAY Baldessarini Banana Moon Baruch Eyewear BBIG Betty Barclay Binôche Black Labe Blackfin Bloomdale Eyewear Bolon Eyewear Botaniq Brendel Briot Carven Centrostyle Charles Stone New York Charmossas Charriol Coblens ColibriS Comma ZWO

Albert I'm Stein De Brillenstylist De Opticien De Stijl holland Dieter Funk DosUno Eyewear Düsseldorf Eyewear Dutz ECO Edwardson Eigensign Einstoffen Eschenbach Optik BV Essilor Etnia Barcelona Etui & Zo Eyefunc Eye-to-Eye Optiek service Face a Face Fineline FitOfar Flair For Art's Sake Frank Custom FreakShow Free Land BCN Freigeist Freudenhaus Eyewear Gallery George Gina & Lucy

Albert I'm Stein GIGIStudios Götti Switzerland Gouverneur Grafix Titanium‘s Finest Hackett Bespoke HELDEN Hevi Beaud Heyelander Hickmann Eyewear Humphrey's Impressio Ironic Iconic James Ay J.F.Rey Jette Johan von Goisern JOS Eyewear Real Dutch Design JULBO JUP Kilsgaard Kieshelder KOMONO Kosby L.G.R LAE Lafont Paris Lamarca Eyewear Lancel Lemialy Eyewear

Albert I'm Stein Lithe Titanium Eyewear Little Vinyl Factory LookOfar LOOL Maison Nathalie Blanc Marc Cain Marc O'Polo Maryll Masao Masunaga|K Masunaga1905 Matttew Metropolitan MEXX Mini Eyewear MODO Moleskine Motivum Miga Studio Nanovista Natan Nooz Optics Ofar Blueblock OLSO Nordic O'Neill OptiClip Ørgreen OVVO Optics Owlet

Albert I'm Stein Albert I'm Stein Parvum Vingino Eyewear Payned Vinyl Factory Penn&Ink N.Y. Eyewear VioRou Pierre Eyewear Visibilia Titan Polar Visionix Preciosa VM L'Atelier Prodesign Voir Branding Agency Red Kids Eyewear Volte face RES/REI Von Bogen River Woods Vulkan Rodenstock Vulkani ROGER William Morris London ROLF Woodys Eyewear Sashee Schuster WOOW Savile Row XIT Eyewear Seiko Optical Nederland You's Steve McQueen Zeeland Strong Eyewear ZEN Barcelona Style Italia Zilli Superdry ZipZap Swing eyewear Takagi T-Charge The Readers Titanflex Tom Tailor Top Vision Instore Treboss VANNI

eyeline

31


DOORGAAN IN DE LIJN VAN ROB we spreken michael boon, in de winkel op het achterom in dordrecht, een aantal maanden nadat zijn vader rob boon overleden is. zijn vrolijke lach en heldere stem waren kenmerken van rob, een markante man. TEKST Riens Gort BEELD Stefan Segers “Heel toevallig staat deze winkel op een paar meter afstand van waar vroeger de winkel van Gunther was; hier heeft mijn pa het vak geleerd”, opent Michael. “Het is wennen zonder Rob. We zijn een hechte familie waarbij werk en privé door elkaar lopen. Het kantoor van waaruit de twaalf winkels aangestuurd worden, is bij het huis van mijn ouders. In januari 1982 nam pa de eerste winkel over, Valom in de Voorstraat. Vanaf dat moment is mijn moeder Joke bij de zaak gekomen en is ze het financiële geweten van het bedrijf. Pa en ma vormden niet alleen privé, maar ook zakelijk een perfect duo“. Na Valom volgden er meerdere winkels; in Zevenbergen en verder voornamelijk in de regio Dordrecht en Rotterdam. Pa of Rob “Ja, de ene keer noem ik hem Rob, dan zeg ik weer ‘mijn pa’. Dat was ook even wennen toen ik in de zaak kwam. Ons bedrijf is een echt familiebedrijf. Pa vond het belangrijk om de groep mensen die bij hem werkte regelmatig te zien. Ieder jaar was de nieuwjaarsreceptie bij ons thuis, alle medewerkers met partners waren welkom en dat gold ook voor de barbecue in de zomer. De mensen die voor hem werkten waren als familie voor hem. Als mensen bij ons thuis langskwamen en het was etenstijd, dan werd een bord gepakt en konden ze mee-eten. Bij een overname besefte hij dat het logisch was dat de mensen argwanend naar hem waren, een nieuwe en onbekende baas. Hij gaf natuurlijk de lijn aan zoals hij het wilde, maar indien nodig vond hij na overleg een gulden middenweg ook prima”. Natuurlijk valt en staat een bedrijf niet alleen daardoor, maar het typeert wel hoe de sfeer is en hoe Rob was: zakelijke contacten werden snel vriendschappelijk. Rob werkte hard en was bijna altijd te porren voor een

bestuursfunctie. Zo heeft hij vele jaren als Low Vision specialist in het bestuur van de NUVO gezeten. “Ook in Dordrecht zat hij overal bij: de Rotary, het bestuur van ondernemersvereniging, noem maar op. Zijn gedachtegang: je kunt er beter voor zorgen dat je erbij bent, dan heb je invloed met wat je denkt dat het beste is en kun je ook snel anticiperen”. Gemis valt zwaar “Ik ben blij en dankbaar dat ik nog vele jaren met mijn vader Rob heb mogen werken”, zegt Michael. “Toen we anderhalf jaar geleden te horen kregen dat Rob ziek was en niet veel jaren meer te leven had, was ik al goed ingewerkt en behoorde een groot deel van de dagelijkse leiding al tot mijn taken. Hij leerde me de kneepjes en ik zag hoe goed hij het deed en vanzelfsprekend ook wat ik mogelijk anders zou doen. Het regelmatige contact met de medewerkers wil ik graag behouden. Mijn doel is ook om de specifieke kwaliteiten die iedereen en heeft nog meer te gaan gebruiken. Daar wordt iedereen beter van en maakt het fijn werken met elkaar. Pa heeft altijd erg vertrouwd op een paar dezelfde leveranciers, dat doe ik een beetje anders en ik zorg ervoor dat andere, nieuwe leveranciers ook een kans krijgen. Ik ga niet alleen uit van contacten maar vooral ook van het product”. Het gemis valt Michael zwaar. “Het is bij mij veel groter dan ik had verwacht. Er gaat geen uur voorbij dat ik niet aan hem denk. Vorige week belde ik per ongeluk zijn nummer, uit gewoonte. Soms kan ik ook zomaar ineens, als ik ergens ben, verdrietig worden. Ik had wel gedacht dat ik daar minder last van zou hebben. Hoewel, ‘last’ is geen passend woord, missen en verdriet horen erbij. Als hij de zaak binnenstapte, dan was het gelijk leuk. Dat missen we met z’n allen”.

MICHAEL BOON:

VORIGE WEEK BELDE IK PER ONGELUK ZIJN NUMMER, UIT GEWOONTE


VORIGE WEEK BELDE IK PER ONGELUK ZIJN NUMMER, UIT GEWOONTE MICHAEL BOON

eyeline

33


®

VOOR DE BEHANDELING VAN DROGE OGEN

AYZ Reinigingsdoekjes

AYZ Oogdruppels

De lichaamseigen stof hyaluronzuur vormt de basis van AYZ oogdruppels. De druppels bevatten geen conserveermiddelen en zijn door het innovatieve flesje 12 maanden na openen houdbaar.

Adviesverkoopprijs € 19,95

AYZ Ooglid crème

AYZ Allergix spray

Ontwikkeld voor de preventieve zorg en verzorging van droge en geïrriteerde huid van de oogleden. Bevat panthenol (5%), hyaluronzuur en vitamine E.

Deze spray heeft een verfrissend effect, biedt verlichting bij droge, geïrriteerde en rode ogen en kan ondersteunend worden gebruikt bij allergiebehandelingen.

Adviesverkoopprijs € 14,95

Adviesverkoopprijs € 12,95

AYZ Oogzalf

Informatie en/of bestelling plaatsen? Mail naar: info@tramedico.nl of neem contact op met:

Sharon van Oosterhout T 06 53399192

Isotone oogzalf met 0,4% hyaluronzuur. Voor de verlichting van symptomen bij droge ogen. Door hoge mate van viscositeit blijft de zalf haar hydraterende en beschermende functie zelfs ’s nachts uitvoeren.

Adviesverkoopprijs € 11,95

Korte Muiderweg 2, Weesp, www.tramedico.nl

WWW.AYZ.NL

2021-AYZ-024

Adviesverkoopprijs AYZ Start € 11,95 Adviesverkoopprijs AYZ Gel / AYZ Protect € 13,95

Speciaal voor de reiniging van de oogleden, waarbij het natuurlijk katoen met natriumhyalunoraat en natuurlijk tea tree-extract zorgt voor een reinigend, verzachtend en kalmerend effect. Het tea tree-extract helpt demodex mijt te bestrijden.


NIEUW!

VIER ACCOUNTMANAGERS VAN

TRAMEDICO STELLEN ZICH VOOR

1 MARTIN DU CLOO REGIO NOORDWEST Wat betekent oog hebben voor juiste oogzorg bij de behandeling van droge ogen voor uw doelgroep? Dit onderwerp maak ik graag met u bespreekbaar. Mijn naam is Martin du Cloo en ik ben accountmanager Noordwest-Nederland bij Tramedico. Voor de behandeling van droge ogen hebben wij een compleet assortiment producten die niet alleen de droge ogen behandelen, maar ook het gebied rondom het oog. Door de jarenlange ervaring van Tramedico en het faciliteren van u als optometrist, zowel in de eerste- als tweedelijn, kunnen wij samen met u de zorg rond droge ogen voor uw klanten/ patiënten optimaliseren. Ben u geïnteresseerd in een vrijblijvend gesprek over ons AYZ-assortiment (onze droge-ogenproducten), onze ondersteunende materialen en diensten? Dan ben ik u graag van dienst. mducloo@tramedico.nl

INFOTORIAL

2 ANNEMARIE SÜTER REGIO ZUIDWEST Sinds april ben ik in dienst bij Tramedico, een Nederlands familiebedrijf dat groot is geworden in de oogzorg. Onze uitgebreide, exclusieve AYZ-lijn is speciaal ontwikkeld voor optometristen en in mijn functie van accountmanager geef ik oogzorgprofessionals hier graag advies en support in. Daarnaast vind ik het erg interessant om te zien hoe het zorglandschap verandert en dat de positionering van de optometrist zich hierin positief ontwikkelt. Vanuit mijn ervaring en contacten met andere beroepsgroepen wil ik een waardevolle bijdrage leveren en de toekomst van dit mooie beroep verder verstevigen. Voor mijn werk ben ik vooral in Zuidwest-Nederland actief maar wellicht ontmoeten wij elkaar op een congres, nascholing of andere gelegenheid. Tot snel! asuter@tramedico.nl

1

2

3 MATTHIJS BUURS REGIO ZUIDOOST In 2013 ben ik afgestudeerd als orthoptist en later als contactlensspecialist. Ik heb ervaring opgedaan in zowel de optiek als in verschillende ziekenhuizen. Op 1 september, dus nog maar zeer recent, ben ik gestart als accountmanager in de regio Zuidoost-Nederland. Ik kijk ernaar uit om kennis te maken en meer te vertellen over het mooie assortiment dat wij te bieden hebben. mbuurs@tramedico.nl 4 ALICE STUIVENBERG REGIO NOORDOOST Na ruim 30 jaar bij andere farmaceutische bedrijven te hebben gewerkt, heb ik me per 1 september met enthousiasme aangesloten bij het team van Tramedico. Ter voorbereiding op mijn sollicitatie sprak ik een optometrist die mij meenam in het groeiende probleem van droge ogen. Ik ben werkzaam in Noordoost-Nederland en hoop daar via gesprekken met zorgverleners te kunnen bijdragen aan een oplossing voor oogklachten. De meeste energie krijg ik in mijn werk door in samenwerking met zorgverleners tot een mooi resultaat te komen. astuivenberg@tramedico.nl OVER TRAMEDICO Tramedico ondersteunt de verkoop en distributie van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen in Nederland binnen de specialismen oogheelkunde, MDL (maag, darm, leverziekten) en urologie. Tramedico is een klein Nederlands familiebedrijf in Weesp dat al vanaf 1975 actief is in oogheelkundige medicatie. • Thuis in ongeconserveerde oogmedicatie • Beleidsnotitie de Juiste Oogzorg op de juiste plek voor meer info: www.tramedico.nl, www.ayz.nl

3

4

eyeline

35


WE MAKEN NU ECHT

GROTE STAPPEN

rob tokkie en martin friederichs


EYECARE GROEP IN GESPREK MET ROB TOKKIE EN MARTIN FRIEDERICHS de eyecare groep maakt grote stappen. het is alweer bijna een jaar geleden dat de acht onafhankelijke familiebedrijven bril in mode, briljant groep, city lens groep, eyecare, iris optiek, saton optiek, van der leeuw optiek en verhoeven groep de krachten bundelden. inmiddels zijn de eerste overnames een feit en is de groep gegroeid van 96 naar 117 winkels. dit keer zijn we te gast bij bastiaan optiek, één van de 37 winkels van eyecare (het voormalige brilservice). we spreken hier met twee autoriteiten binnen de optiek: martin friederichs en rob tokkie, respectievelijk adviseur en ceo binnen de eyecare groep. TEKST Martijn Plantinga BEELD Miranda Becker Hoff We worden ontvangen bij Bastiaan Optiek, een prachtige winkel in Waddinxveen, die in 2019 werd overgenomen door EyeCare. Om precies te zijn in ‘de koffiekamer’. In dezelfde ruimte als de optiekwinkel bevindt zich namelijk een heuse horecahoek, waar niet alleen klanten, maar ook mensen van buiten tussen de middag een broodje eten of een kopje Italiaanse koffie drinken. Je kunt hier zelfs een high tea reserveren. Maar we komen natuurlijk om te horen hoe het ervoor staat met de EyeCare Groep. En wie kunnen we dat beter vragen dan Rob Tokkie, de CEO van de EyeCare Groep en Martin Friederichs, die weliswaar een stapje terug heeft gedaan, maar nog steeds een belangrijke (adviserende) rol heeft binnen EyeCare.

Over overnames en professionalisering gesproken, hoe staat het er eigenlijk voor met de EyeCare Groep? Rob: “Het gaat heel goed, we hebben mooie stappen gemaakt en er lopen belangrijke projecten. We hebben nieuwe mensen aangetrokken, onder andere in het management, en ook mooie acquisities kunnen doen. In Weert hebben we Betzel Oog en Oor overgenomen en in Raamsdonksveer Stassar Optiek. Beide zaken zijn recent ook volledig en zeer fraai verbouwd. In Gouda hebben we de mooie winkel van Kempkes Optiek mogen overnemen en in Rotterdam Kool Optiek. Naast optiek- hebben we natuurlijk ook audiowinkels binnen de groep. We zijn dan ook blij dat de Van Schijndel Groep met zes audiowinkels nu ook tot de EyeCare Groep behoort. Totaal praten we dan toch over 21 nieuwe winkels en er lopen nog overnamegesprekken die in een vergevorderd stadium zitten”.

EYECARE GROEP GROEIT VAN 96

Martin: “Formeel heb ik geen functie meer in het management van EyeCare, maar vanuit mijn ervaring heb ik natuurlijk wel een aardig netwerk opgebouwd. Ik kan me goed inleven in een ondernemer en omdat ik nu niet gebonden ben, kan ik me ook neutraler opstellen. Bijvoorbeeld als iemand zijn winkel wil verkopen. Ik durf ook te zeggen, en dat is al meerdere malen voorgekomen, als het in mijn ogen beter is om een zaak niet te verkopen”. Rob: “Als EyeCare hebben we natuurlijk veel ervaring opgedaan met overnames. Als EyeCare Groep doen we dat nu weer, maar dan op grotere schaal. Door het volume, we zitten al ruim boven de 100 winkels, is de professionaliseringsslag die je moet maken een stuk groter. Martin heeft op dit vlak veel ervaring en wordt ook regelmatig ingeschakeld voor de verbouwing van winkels”.

INFOTORIAL

NAAR 117 WINKELS

Oogzorg en high-end De winkels binnen de EyeCare Groep richten zich op het hogere segment. Hierbij valt vaak de term ‘high-end’. Wat is dat eigenlijk? Kun je dat definiëren? Martin vertelt dat high-end niet overal hetzelfde is. “Wat mensen belangrijk vinden verschilt bijvoorbeeld ook per regio. Je kunt er vanuit gaan dat elke winkel fraai ingericht is, dat je goed wordt ontvangen met een uitstekend kopje koffie, maar voor mij zit high-end uiteindelijk in de mensen. En in de tijd die zij krijgen om zich te verdiepen in een klant. Tijd is kostbaar, maar je wil dat iedere klant de juiste oogzorg krijgt. Je gaat niet naar buiten met een mooie bril, maar met goede oogzorg”.

eyeline

37


Rob: “Het belang van die goede oogzorg is ook de reden dat we bij onze Brilservice-winkels destijds de naam ‘EyeCare’ hebben toegevoegd. Ook met de EyeCare Groep willen we op het gebied van oogzorg 'Best in class' zijn. Om te beginnen hebben we allemaal gediplomeerde opticiens, optometristen, orthoptisten en contactlensspecialisten in huis. Daarnaast gaat het om de disciplines die we kunnen aanbieden, de apparatuur waarmee we werken en, wat Martin ook al noemde, de skills en vaardigheden van de mensen. Als EyeCare Groep willen we nu en in de toekomst op een nog hoger niveau oogzorg bieden. Die skills en vaardigheden van onze mensen willen we uiteraard behouden en uitbreiden. Binnenkort starten we in ons nieuwe hoofdkantoor in Naarden officieel met de Academy. Hier ondersteunen we onze medewerkers op verschillende niveaus met scholing. Ik kan nog geen naam noemen, maar we hebben een absolute topper uit de optiek bereid gevonden die de Academy gaat leiden. Ik verwacht dat we in oktober dit jaar van start gaan. We hebben met alle bedrijven en ruim 750 medewerkers heel veel kennis en ervaring binnen de organisatie. Maar dat is wel per bedrijf verschillend. Als we al die ‘best practices’ kunnen delen en onze Academy als platform kunnen gebruiken, dan maken we die kostbare kennis beschikbaar voor iedereen. Dat is echt een speerpunt binnen de EyeCare Groep”. Digitaal platform Een ander speerpunt is data en automatisering. Vrijwel alle aangesloten bedrijven noemden investeren in alle benodigde systemen en tools (noodzakelijk voor een goede

38

eyeline


omnichannel strategie) zelfs als één van de belangrijkste welkom!” Martin: “Laatst had ik nog een gesprek met een redenen om de handen ineen te slaan. Als individuele or- heel goede verkoopster. Ze werkt al vele jaren bij EyeCare. Nu ganisatie is dat zowel qua kennis als qua investering vrij- gaat ze eindelijk een opticien-opleiding volgen. Dan heeft ze wel onmogelijk. Als groep kan het wel. Momenteel wordt er straks nog meer kennis en mogelijkheden. Voor dit soort trasamen met een gespecialiseerd bureau hard gewerkt aan jecten is de Academy natuurlijk ook ideaal”. het digitaal service platform, een instrument waarmee de organisaties worden ondersteund. Wanneer is de EyeCare Groep in jullie ogen geslaagd? Rob: “Naast de genoemde omnichannel strategie gaat het Rob: “Als we onderling kunnen blijven verbinden, de kendan ook over personeelszaken, werving & selectie, maar ook nis en ervaring nog beter verdelen, de Academy optimaal over marketing. Het project is verdeeld inpassen en onze klanten op alle locaties in 4 fases en we zitten nu bijna in fase 3. high end eyecare kunnen bieden. Ik denk Begin volgend jaar moet het staan, het dat er in de huidige markt best ruimte IEDEREEN DIE platform waarbinnen we van alles kunis voor zo’n 200 winkels, maar kwaliteit nen delen”. DE EYECARE GROEP gaat altijd boven kwantiteit. Mensen die bij ons werken geloven écht in kwaliteit. Goede mensen zijn dus cruciaal. Maar KAN VERSTERKEN, Dat bewijzen ze dag in dag uit aan de klanten. Dat goede gevoel als je ergens hoe vind je die met de huidige schaarbinnenloopt, is geen toeval!” ste op de arbeidsmarkt? Martin: ”Met IS WELKOM Martin: “Ik denk ook dat er nog voldoenopleidingen op een hoog niveau komen de ruimte voor de EyeCare Groep is om er ook meer goede mensen beschikbaar. De EyeCare Groep kan met de Academy kansen creëren voor te groeien. Op verschillende vlakken. Ik spreek regelmatig medewerkers. Rob vult aan: “Je kunt alleen groeien als je ondernemers die erover denken om hun zaak te verkopen. investeert in mensen. Zij zijn de belangrijkste asset die we Mensen mogen me altijd bellen voor een vrijblijvend gehebben! We willen het aantrekkelijk maken om binnen de sprek. Maar ook mensen die gewoon nieuwsgierig zijn of EyeCare Groep te werken, dat heeft ook aantrekkingskracht werknemers die een mooie stap willen maken, kunnen alnaar buiten. Als er bijvoorbeeld bij een keten mensen zijn die tijd contact opnemen”. ambitieus zijn en een stap willen maken, zijn ze van harte Daar sluit Rob zich bij aan: “We vertellen graag ons verhaal!”

eyeline

39


TEELING OPTIEK AMSTERDAM

HAALT ALLES UIT

PARTNERSHIP LENSONLINE een samenwerking tussen een opticien en lensonline is geen eenrichtingsverkeer. om samen te groeien, worden de handen ineengeslagen. teeling optiek in amsterdam is een mooi voorbeeld daarvan. annemarie en haar team benutten het partnership ten volle door de opzet van verschillende acties. “lensonline bezorgt mij minimaal één extra klant per dag”, vertelt ze. TEKST Lien Verwimp en Chloé van Elsen BEELD Jose da Silva “Wij zijn in de jaren '70 niet met brillen, maar met lenzen begonnen. De omgekeerde wereld dus”, vertelt Annemarie. “Mijn vader is de zaak gestart met samenwerkingen bij verschillende oogartsen. Dat groeide uit naar drie optiekzaken waarvan nu de Amsterdamse vestiging overblijft. Door de jaren heen voegden we brillen toe aan ons assortiment, maar de contactlens staat centraal. Onze kennis daarin is zo grondig dat we elke klant echt bij de hand nemen en begeleiden naar de ideale lens. Voor ons is er niet zomaar één enkele transactie. Wij volgen onze klanten continu op. Toch wilden we uiteindelijk in zee met LensOnline: we hadden de kennis wel in huis, maar onderschat de logistieke kant niet”. Destijds, bij de start van de samenwerking, had Annemarie het zo druk dat ze het aanbod van LensOnline al twee keer had afgewezen. “Accountmanager Marco liet me echter inzien dat ik juist tijd zou besparen. Bij het derde voorstel was het raak. LensOnline helpt me intussen al ruim twee jaar met stockmanagement, facturatie, klantenservice, leveranciersafspraken én marketing. Daardoor heb ik meer tijd om te doen wat ik belangrijk vind: mijn klanten persoonlijk helpen”. Transparant “LensOnline beloofde me een stevige groei en steun in communicatie. En die belofte is méér dan ingelost. Na één jaar groeide mijn omzet met 19% en afgelopen jaar noteerde ik maar liefst 22%. Ik krijg er dagelijks een klant bij dankzij LensOnline. Daar ben ik dankbaar voor! Weet je, het is gewoon fijn dat wat ze beloven, telkens ook gebeurt. Het is een enorm transparante samenwerking en er wordt altijd met je meegedacht”.

40

eyeline


Opticiens hebben hun handen vol aan dagelijkse taken. Marketing is zo’n extra taak waar veel ondernemers in drukke tijden minder snel tijd en geld insteken. “Zeker als de zaken goed gaan, heb je de neiging de marketing even te laten voor wat het is. Maar af en toe heb je van die ideeën die te interessant zijn om te laten liggen. Op die momenten bel ik LensOnline. Zij ontzorgen me dan operationeel én financieel. Zo was er één straat verder een opticien die ging sluiten en ik kon het klantenbestand overnemen. Om die nieuwe klanten hartelijk te verwelkomen, leek een openingsaanbieding me tof. Ik overlegde met LensOnline en niet veel later lag er een 1+1 aanbieding op de lenzen klaar. Dat is een win-win-win: voor de klanten, voor LensOnline én voor mijn optiekzaak”.

INFOTORIAL

Onderhandelingen uit handen geven Annemarie vindt de samenwerking zeer interessant, maar dan moet je er wel écht mee bezig zijn, zegt ze. “Je moet het ten volle benutten. Ik steek veel energie in het partnership en dan komt er veel terug. Als je het passief aanpakt, zul je niet dezelfde resultaten hebben. Ik moedig collega's dus zeker aan om hetzelfde te doen. Mijn klanten blijven dezelfde goede service genieten, maar vinden hier een groter aanbod. Zo kon ik nu een maatwerklens aanbieden die anders te duur was. Ook mijn prijzen kon ik verlagen. Dat is een interessante: als je met LensOnline werkt, doen zij de onderhandelingen met de fabrikanten voor jou. Dan ben je zeker van een goede prijs. Zij zijn specialist, weten hoe de markt in elkaar zit en maken afspraken die ik in m'n eentje niet zou kunnen onderhandelen. Nogmaals: win-win-win! Ook groeien in omzet worden en partner worden van LensOnline? voor meer info: Marco Stolk, +31 (0)6 15820590, www.lensonline.nl


Doet u ook mee?

WORLD CLEANUP DAY

NIKON EYECURASEE™

Op 17 september is het weer World Cleanup Day. Théa Pharma ondersteunt deze internationale opruimactie en nodigt u uit om ook deel te nemen. Locatie: het strand van Zandvoort, hapjes en drankjes inclusief. Leuk als u meehelpt! voor meer info en aanmelden: www.theapharma.nl/cleanup

Ongeëvenaarde precisie voor het zuiverste zicht. Nikon revolutioneert met EyecuraSee™ en biedt vanaf mei jl. premium brillenglazen aan met een nauwkeurigheid van 0,01 dioptrie. Als pioneer in ‘high precision’ optiek, heeft Nikon de meest geavanceerde lenstechnologie gecombineerd met de nieuwste digitale refractietechnologie. voor meer info: www.hocsite.com world cleanup day

PUUR MINAMOTO je wordt direct geraakt door de teksten van minamoto bij het openen van de website: Voor iedereen die alleen tevreden is met het allerbeste. Voor hen die besluiten hun eigen pad te volgen in plaats van in de voet­sporen van anderen te treden. Voor iedereen die het grote geheel nooit uit het oog verliest en toch de kleine details ziet. De dingen die gemaakt zijn met vaardige handen en oneindige passie, met duurzaam­ vak­manschap. Voor iedereen die steeds verder weg gaat om zichzelf te vinden.

42

eyeline

Minamoto Eyewear gaat terug naar de oorsprong, is pure vakmanschap, won dit jaar een IF Design Award in de categorie Product; licht qua materiaal, puur titanium en qua stijl. Visibly invisible eigenlijk… voor meer info: www.charmant.com/nl


25 JAAR

ØRGREEN OPTICS Eyeline feliciteert ØRGREEN OPTICS met 25 jaar Scandinavisch design! In de afgelopen jaren bouwde Ørgreen een gemeenschap op van makers, verkopers en klanten die geloven in topkwaliteit als de basis van goed design. Vroeger presenteerde het merk alleen titanium collecties, nu is dat uitgebreid met acetaat, roestvrijstaal en polyamide. Materialen die door Ørgreen omgevormd worden tot verfijnde collecties met innovatieve ontwerpen, tijdloze silhouetten en levendige kleuren. Het 3D-geprinte polyamide is een duurzaam materiaal dat weinig verspilling kent, de productie is op aanvraag. Ørgreen wil een groen bedrijf zijn als het gaat om elke geproduceerde collectie en het gebruik en hergebruik van materialen. Even langs lopen op Silmo (stand 5K 139)! voor meer info: www.optical.nl, www.orgreenoptics.comCOOPERVISION FORCE

WIE IS DE BESTE STUDENT VAN HET JAAR? “jullie zijn de toekomst en het is een eer om jullie aan het werk te mogen zien”. met deze woorden opende eef van der worp als juryvoorzitter van force benelux eind juni de jaarlijkse contactlenswedstrijd in brussel. force is een initiatief van coopervision en dit jaar nemen zeven belgische optometriestudenten het tegen elkaar op met de presentatie van hun eigen onderzoeken. deze keer waren er geen nederlandse inzendingen. de winnaar mag op 17 september de benelux vertegenwoordigen tijdens de europese force finale.

eyeline

45


“Het gaat om de manier waarop je je onderzoek hebt gedaan, het gaat om wetenschap én om creativiteit, ook in de manier van presenteren”, legt Eef uit. Als door de wol geverfde contactlenswetenschapper, spreker, presentator en moderator weet hij als geen ander hoe je een onderzoek moet uitvoeren én presenteren. Contactlensspecialisten bezoeken (of geven) gedurende hun carrière talloze voordrachten en het is voor de toehoorders mooi meegenomen als deze aantrekkelijk worden gemaakt middels beelden, een vloeiend betoog en liefst ook enige losheid. Ga daar maar eens aan staan, als student en beginnend spreker. De nervositeit was dan ook voelbaar.

pindaros en eef

OVER HET WINNENDE ONDERZOEK Alle deelnemers aan het onderzoek van winnaar Pindaros Michalopoulos waren emmetroop, laag myoop of hyperoop (-1,00D tot +1,00D) met een astigmatisme <0,50D. Alle proefpersonen werden aangepast met multifocale daglenzen, Dailies Total1 multifocal van Alcon en MyDay multifocal van CooperVision. De visus van de deelnemers werd gemeten zonder én met de lenzen, bij laag en hoog contrast. Het refractrieve profiel van de lenzen waarmee de deelnemers werden uitgerust was -0.25 dpt/ADD LOW. De -0,25 dpt werd gecompenseerd in het proefmontuur, evenals hun bestaande correctie. De metingen werden uitgevoerd in monoculaire conditie, voor elk oog met elke lens. Uiteindelijk werden 30 ogen gemeten. De decentrering van de lenzen werd bepaald met behulp van een topograaf. Na de statistische behandeling van de verkregen resultaten, was de conclusie dat er geen direct verband is tussen de decentrering van de lens en de daling van de gezichtsscherpte. De visus daalde willekeurig, ongeacht de verlenging van de decentrering van de lens.

46

eyeline

Uiteenlopende onderwerpen Katherine Teblick, Professional Services Manager Belux van CooperVision is de initiator én organisator van FORCE. Zij opende de wedstrijd en introduceerde de studenten, hun aanwezige docenten en de jury, met daarin - naast voorzitter Eef van der Worp - Floortje Fischer den Brabander, Professional Services Manager Benelux van CooperVision en Gabi Steenbekkers, Myopia Management Manager EMEA bij CooperVision Specialty EyeCare. Het spits werd afgebeten door Larissa Francine Nguetio. Deze Franstalige optometrist, afgestudeerd aan het Ilya Prigogine Institute, presenteerde haar onderzoek naar het effect van het dragen van fotochromatische contactlenzen op de visuele functie en UV-bescherming. Michelle Mayo, afgestudeerd aan hetzelfde instituut als Larissa, onderzocht het effect van PDL zachte contactlenzen op de visuele activiteit en kwaliteit bij jonge myopen. Axel Sas is sinds 2004 gediplomeerd opticien en besloot jaren daarna verder te studeren aan de Odisee Hogeschool, waar hij dit jaar zijn bachelor behaalt. Axel ging in op de vraag hoe contactlensspecialisten hun marktaandeel kunnen vergroten. In 2021 was het marktaandeel van contactlenzen in België slechts 6,8 procent. 46 procent van de Belgische contactlensspecialisten doet alleen een periodiek controle wanneer de klant erom vraagt en slechts 34 procent probeert drop-outs te achterhalen en terug te winnen. Werk aan de winkel dus. Last but not least… Xeena Van der Beken stapte vanuit communicatiemanagement de wereld van optiek binnen door optometrie te gaan studeren in Brussel. Eerder dit jaar voltooide zij een stage in Nederland, gevolgd door een onderzoek naar de inzet van ortho-K in de strijd tegen myopie.


gabi , eef en floortje

Broer en zus Alexander en Alicia De Meyer, beiden derdejaars student aan de Odisee Hogeschool, kozen voor hun onderzoek een wat minder technisch en meer sociaalmaatschappelijk vraagstuk: Waarom dragen minder mannen dan vrouwen contactlenzen? Volgens de beschikbare literatuur over dit onderwerp is het aantal drop-outs onder mannen en vrouwen gelijk en zijn beiden seksen – uitgaande van de anatomie van het oog – even geschikt voor het dragen van contactlenzen. Interessant onderwerp! Tot slot kreeg Pindaros Michalopoulos het woord over zijn onderzoek naar het belang van centrering en de invloed van decentrering van zachte multifocale contactlenzen op visus, met hoog en laag contrast. Pindaros was al biomedisch ingenieur en studeerde in Brussel af als optometrist. Hij is een wetenschapper pur sang en dat bleek duidelijk uit zijn presentatie en onderzoek.

OVER FORCE Het Future Ocular Research Creativity Event (FORCE) is een jaarlijkse wedstrijd op het gebied van contactlenzen, waarbij de allerbeste studenten van hogescholen en universiteiten uit heel Europa en daarbuiten het tegen elkaar opnemen om de CooperVision FORCE Student of the Year te worden. Met ingang van 2023 verandert de naam FORCE in OptiStudent, maar inhoudelijk blijft de wedstrijd hetzelfde. FORCE/OptiStudent heeft tot doel studenten te inspireren om uitmuntendheid na te streven in hun studies en hen aan te moedigen hun professionele kennis en contacten te ontwikkelen ten voordele van hun toekomstige loopbaan. Wie plannen heeft voor een onderzoek, kan zich nu reeds aanmelden voor OptiStudent 2023! De jury was onder de indruk van alle kandidaten, maar de wetenschappelijke factor, de precisie en uitvoerigheid van het onderzoek van Pindaros stak er toch met kop en schouders bovenuit. Pindaros is dan ook degene die namens de Benelux in september op het podium staat bij FORCE Europa. “Dit had ik totaal niet verwacht”, reageerde de blije winnaar. “Ik ben heel trots”. voor meer info: www.coopervision-force.com

eyeline

47


more info: Morel Nederland

LO O K I N G F O RWA R D S I N C E 1 8 8 0


TRENDS

trends vol tegenstellingen Visibly invisible

51

Dit najaar trends vol tegenstellingen, een stilistische oxymoron. Ze volgen de stemming van de consument die net zo veranderlijk is als het weer. Mooie thema’s én brillen: Visibly invisible & Bright Energy!

Bright energy

de kunst van eindeloos recyclen 68 Silmo vraagt met ECO Vision aandacht voor de steeds toenemende eco-trend die vooral inzoomt op organisch, recycling, upcycling en eco-design. Trends by Silmo.

bijzondere etalages jfrey

82

De stijl van de JFREY-collecties is geïnspireerd op hedendaags design, een speelse mix van materialen en een grafische benadering van kleur. En met zo’n merk heb je artistieke vrijheid in je winkel.

eyeline

49


MONSIEUR BLANC Luxury Eyewear Made in France


Trend najaar '22

Tegenstellingen Visibly invisible

Bright energy De bril wordt meer en meer een modeaccessoire, en brildesigners volgen daarom ook steeds duidelijker de nieuwe modetrends. Voor het najaar van 2022 is die trend een bijzondere, conform aan onze binaire samenleving. Een trend van tegenstellingen, ofwel een stilistische oxymoron! Een splitsing die in wezen de stemming van de consument volgt; en deze is net zo veranderlijk als het weer. De ene dag wil de consument een licht montuur dat niet de aandacht trekt; de andere dag een dik kunststof design in een knalkleur. En het mooie is: het kan en het mag allemaal aankomend seizoen. Consumenten matchen hun bril met hoe ze zich voelen, of met de outfit die ze die dag uit de kast hebben getrokken. PRODUCTIE Brigitte van Mierlo, Loes Brussen en Jan Luijk ism Maarten Weidema TEF Magazine

eyeline

51


Frank and Lucie

Otto Copenhagen Munic Eyewear 52

eyeline


Visibly invisible Safarro

In de trend Visibly Invisible zien we brildesigns die licht zijn in materiaal of kleurgebruik. Verfijnde vormen die zich onderscheiden door schoonheid en rijke details of een mix van materialen. Uiteraard veel draadstaal, in roségoud, zilver of een combinatie van metaalsoorten. Bij de kunststof monturen blijft acetaat de boventoon voeren, maar dan in een dunnere uitvoering die voorheen nog niet maakbaar was. In het kleurgebruik zien we opnieuw veel pasteltonen, maar dan in een wat mattere afwerking en wat minder ‘schreeuwerig’. eyeline

53


Clément Gouverneur

Anne & Valentin Eyewear

Visibly invisible Wolfin

Götti 54

eyeline


Kraftherz

AM Eyewear

Moscot


INVU 2023 De nieuwe samplecollectie van INVU is binnen bij Brilmode by Osinga: fraaie zonnebrillen met zeer geavanceerde lenzen. De collectie is begin 2023 leverbaar, maar wie de samples alvast wil bekijken, kan nu al een afspraak maken! Neem contact op met uw vertegenwoordiger, of bel met Brilmode by Osinga. voor meer info: www.brilmode.nl, +(0)33 4948962

BRENDEL VIERT 20

e

VERJAARDAG MET RED EDITION brilmode dóór vrouwen vóór vrouwen. daarmee is brendel in 20 jaar tijd een internationaal begrip geworden. om deze mijlpaal te vieren, lanceren brendel eyewear x eschenbach optik de red edition, acht rode monturen in een feestelijke rode presentatiebox, met etalagepakket, showcards en posters. red edition is een limited edition, dus wees er snel bij! De brillen van BRENDEL zijn geïnspireerd door het werk van gerenommeerde modeontwerpers, stylisten en makeup artiesten. BRENDEL combineert de actuele trends in de internationale damesmode met de bewezen tradities van een gevestigde, Duitse brillenproducent. Materiaalkeuze, vakmanschap en design creëren de ultieme look en verzekeren maximaal comfort. 20 jaar Brendel betekent 20 jaar high fashion voor modebewuste vrouwen die hun individuele uitstraling benadrukken door de keuze van hun bril. Vanaf het begin in 2002 is BRENDEL Eyewear onderdeel van Eschenbach.

56

eyeline

Voor de Duitse producent reden voor de lancering van een exclusieve ‘20 years of BRENDEL Eyewear RED EDITION’. In een kleur die staat voor liefde en passie én de Pantone-kleur van het jaar 2002 was! De RED EDITION bevat acht bestsellers die gebaseerd zijn op de levendig glinsterende Pantone-kleur 19-1664. Een bijzondere premium collectie waar iedere Brendel-fan blij van zal worden. Wacht niet te lang met bestellen, want de RED EDITION kent een ­beperkte oplage. voor meer info: www.eschenbach-optik.com


www.robert-laroche.com


Blackfin

Komono

58

eyeline

Say Oh!


Bright energy Emmanuelle Khanh

Bright energy staat voor brillen om mee op te vallen. Zware kunststof monturen in felle kleuren, of juist in zwart en dan lekker oversized. Binnen deze trend wordt veelal gekozen voor dik acetaat, maar in een spel van verschillende diktes, ruwe afwerkingen of afgekante randen, waardoor een lichtspel op het materiaal ontstaat. Qua kleurgebruik is deze trend een oxymoron op zichzelf, met een regenboog aan kleurvariaties; maar ook veel monochroom in bijvoorbeeld rood en zwart. eyeline

59


Anne & Valentin Eyewear

Nathalie Blanc

Bright energy Aspinal of London

JFRey 60

eyeline


Robert la Roche

Spektre Eyewear eyeline

61


Luxury Eyewear Made in France


NATHALIE BLANC EN DE BETEKENIS VAN LA HAUTE LUNETTERIE FRANÇAISE een jaar geleden hadden we een interview met ontwerpster nathalie blanc over haar behoefte – als kind al – om de brillenwereld op te schudden. en zo geschiedde. in enkele jaren tijd werd maison nathalie blanc een internationaal begrip en in 2020 lanceerde nathalie een lijn voor mannen: monsieur blanc. deze zomer spraken we weer met nathalie, deze keer over la haute lunetterie française, een term die zij met verve uitdraagt. maar wat betekent dit precies voor haar? TEKST Marie-Catrien van Deijck “Als je aan Parijs en Frankrijk denkt, denk je onwillekeurig aan de Franse Art de Vivre; een bepaalde manier van leven, een ‘chic à la française’. Parijs wordt daarnaast natuurlijk vaak geassocieerd met Haute Couture”, legt Nathalie uit. “Ik heb onze Franse knowhow in de Jura altijd als Haute Couture beschouwd, omdat we de beste kwaliteit monturen op de beste manier produceren met de beste materialen en omdat we over expertise beschikken. We hebben 70 stappen nodig om handmatig één montuur te produceren. Deze knowhow maakt onze Franse brillen uniek. Net zoals in de Haute Couture, houd nathalie blanc ik ervan de regels te herschrijven, diep in tradities te duiken om vandaaruit moderne monturen te creëren. Daarom vertegenwoordigt Maison Nathalie Blanc la Haute Lunetterie Française”. Hoe weerspiegelt de Franse Art de Vivre zich in uw ontwerpen? “Het is plezier geassocieerd met elegantie. Zoals je een glas champagne drinkt in Café de Flore of een zomer doorbrengt in de sublieme Franse regio Gascogne in Lectoure. De Franse Art de Vivre is ook de oude Hermèstas van je grootmoeder, gecombineerd met een perfecte basic jeans en sandalen van K.Jacques Saint Tropez. En het kan ook het beeld zijn van een vrouw die in een old school Peugeot 404 cabriolet rijdt, met een sjaal in

haar haren in de stijl van de seventies en als zonnebril bijvoorbeeld mijn Emilie van Nathalie Blanc Paris”. Is het uw wens om deze Franse Art de Vivre over de grens te brengen? “Ik ben zeer toegewijd aan de terroirs en als vrouwelijke Franse ondernemer ook aan de Franse Art de Vivre. Ik ben een levensgenieter en heb een bijzonder oog voor details en de mooiste dingen of momenten. Ik denk dat Franse Art de Vivre helemaal van deze tijd is, want het betekent een bewuster gebruik van materialen en producten, kiezen voor kwaliteit, kiezen voor ambacht. Ik denk dat het de missie van merken moet zijn om dit te ondersteunen en in het buitenland onder de aandacht te brengen. Wanneer ik een bril ontwerp, roep ik altijd herinneringen op, soms die van mijn kindertijd of soms de recente herinneringen met mijn dochters of mijn laatste reis met mijn man. Ik doe een beroep op vroegere ervaringen, mijn nieuwsgierigheid om mijn intuïtie te volgen en te creëren. En wat kleuren betreft: die kies ik niet, maar ik speel ermee. Ze komen naar me toe. Het is een spel van vinden, proberen, transformeren, de regels breken...” voor meer info: Heideliek Wassink +31 (0)6 34391735, www.toptics.nl www.nathalieblancparis.com

eyeline

63


RECYCLENS PROGRAMMA VOOR ALLE DAGLENZEN VAN BAUSCH + LOMB


G

OLO Om te voorkomen dat dit restmateriaal in het ongescheiden huisafval terechtkomt, startte Bausch + Lomb vier jaar geleden met het Recyclens Programma. Blister, lens én folie worden via dit programma ingezameld voor recycling. De rol van de opticien is hierin heel belangrijk; de optiekwinkel is het inzamelpunt waar uw klanten hun opgespaarde restmaterialen kunnen inleveren. Goed voor het milieu, goed voor uw duurzaamheidsimago en goed voor uw klantcontact. Ook de nieuwe Bausch + Lomb ULTRA® ONE DAY daglens maakt deel uit van het Recyclens Programma. Ruim 150 deelnemende opticiens Bas Voorzanger, Marketing Manager bij Bausch + Lomb Vision Care, is blij met het grote aantal deelnemende opticiens aan het Recyclens Programma. “Toen we bijna vier jaar geleden met het programma van start gingen, hadden we ons ten doel gesteld minimaal 150 lokale inzamelpunten voor de restmaterialen te realiseren. Dat aantal hebben we ruim gehaald en blijft gestaag groeien. Aandacht voor het milieu neemt gelukkig steeds meer toe en klanten reageren enthousiast op het programma, dat overigens voor zowel de opticien als de consument gratis is”.

Recycle

KLANTEN KIEZEN VAKER VOOR DAGLENZEN DANKZIJ HET RECYCLENS PROGRAMMA VAN BAUSCH + LOMB Andrea Biswane is optometrist en filiaalleider bij Federmann Opticiens in Heemstede. Sinds 2020 doet Federmann mee aan het Recyclens Programma van Bausch + Lomb. “Alle klanten die de Biotrue ONEday en de Bausch + Lomb ULTRA® ONE DAY dragen doen mee aan het programma. We merken dat klanten specifiek naar het recyclingprogramma voor de daglenzen van Bausch + Lomb vragen. We krijgen daar veel positieve reacties op”. Federmann Opticiens, met vijf vestigingen, ziet de omzet in daglenzen mede door Recyclens groeien. “Mensen zijn er echt mee bezig. Vaak horen we dat klanten voor maandlenzen gaan omdat ze denken dat dat minder belastend is voor het milieu. Dat is maar zeer beperkt het geval: men vergeet vaak dat bij maandlenzen lenshouders en flessen lensvloeistof nodig zijn die ook weer voor restafval zorgen. Alle voordelen van daglenzen gecombineerd met het Recyclens Programma halen veel klanten over om op daglenzen over te gaan”.

INFOTORIAL

nu ook Bausch + Lomb ULTRA® ONE DAY

eyeline

65

EC

per jaar worden in de benelux ruim 150 miljoen daglenzen verkocht. en dat aantal blijft toenemen. logisch, want hygiëne wordt steeds belangrijker en daglenzen dragen daar positief aan bij. veel klanten vinden het dagelijks verversen van hun contactlenzen belangrijk voor hun ooggezondheid. het nadeel van daglenzen is echter dat er elke dag restmateriaal ontstaat in de vorm van de blister, de folie en de lens zelf.

ISCH •

ISCH •

OLO G

EC


Nieuwe duurzame producten Bij de aanschaf van nieuwe Bausch + Lomb daglenzen krijgt de klant een recyclebare kartonnen inzamelbox mee om blister, aluminiumfolie en de lenzen in te verzamelen. Is de box vol, dan levert hij/zij deze bij de opticien in. Een goed moment voor extra klantcontact. Voor het inzamelen krijgt de opticien een speciale, herkenbare verzamelcontainer voor in de winkel. De aluminiumfolie gaat terug naar de producent die er weer nieuwe folie van maakt en het kunststof van blister en lens gaat naar een speciaal recyclingbedrijf dat het materiaal bewerkt tot een basisgrondstof voor nieuwe duurzame producten, zoals bijvoorbeeld tuinmeubilair of plantenbakken.

Alle kleine beetjes vormen een hele berg “Het lijkt zo weinig”, stelt Bas Voorzanger, “het inzamelen en recyclen van een klein blistertje, een lensje en een stukje aluminium. Wat draagt dat nou bij aan een beter milieu? Maar stel je eens voor hoe hoog de berg restmateriaal van meer dan 150 miljoen daglenzen is. Als je je dat bedenkt, besef je pas dat we met elkaar juist heel veel bijdragen. Ik roep daarom nog meer opticiens op om mee te doen aan dit programma. Het kost niets, maar levert heel veel op: meer klantenbinding, een positief imago én het fijne gevoel dat u bijdraagt aan een schonere wereld”. Word ook inzamelpunt Wilt u meedoen? Vraag dan meer informatie bij uw ­Territory Manager of bij Customer Service van Bausch + Lomb, +31 (0)20 2035020.

Scan de QR-code voor meer informatie

NIEUW PROMOTIEMATERIAAL RECYCLENS PROGRAMMA Om het Recylens Programma bij klanten bekend te maken stelt Bausch + Lomb voor de deelnemende opticiens speciaal promotiemateriaal ter beschikking. Nu de nieuwe Bausch + Lomb ULTRA® ONE DAY daglens ook deel uitmaakt van het Recyclens Programma is dit promotiemateriaal geheel vernieuwd. Het promotiemateriaal bestaat uit verzamelboxen voor de klant thuis, een folder, diverse formaten posters, raamstickers en een flyer. Wilt u dit ontvangen?

66

eyeline

Neem dan contact op met uw Territory Manager of vraag het aan bij Customer Service van Bausch + Lomb, +31 (0)20 2035020 Nieuwe deelnemers aan het programma krijgen, behalve het promotiemateriaal, een aluminium recycle bin voor in de winkel, een persbericht in lokale media en een vermelding op de speciale Recyclens store locator zodat men uw optiekzaak makkelijk kan vinden.


Bobo's Eyewear, +31 (0)73 6901777

HAYWORTH SS538001

4

*

*L’intensité pour quête idéale

4 5 CREATOR CAPSULE

5

11 HAYWORTH SS538001

10 CREATOR CAPSULE


EC eco®

botaniq®

lafont

vanni

68

eyeline

VISION


silmo highlight in haar eco vision organische, gerecyclede of geüpcyclede materialen (hier wordt bijvoorbeeld gebruikgemaakt van slapende voorraden acetaat). tevens ligt de nadruk op eco-design; een circulaire economische benadering, die van de kunst van het eindeloos recyclen. TRENDS by Silmo

komono

skaga

beeld marianne krohn-unsplash


parafina

EC beeld mazzucchelli-unsplash

otaaki

70

eyeline


lara d’

sonia b. design

– TREND –

VISION friendly frenchy

eyeline

71


EC

VISION


costa x bureo

eio

sea2see

– TREND –

beeld zuzanna szczepanska-unsplash

nomad

bref®

eyeline

73NEUBAU EYEWEAR

NEW GENERATION EXPLORERS neubau eyewear lanceerde onlangs new generation explorers, een duurzame collectie van plantaardig materiaal. met deze collectie gaat het oostenrijkse premiummerk nog een stapje verder in het realiseren van milieuvriendelijke producten. TEKST Matthias Vanheerentals De collectie is ontworpen en handgemaakt in het hart van Oostenrijk. In een vooruitstrevend en innovatief productieproces gebruikt NEUBAU uitsluitend het 100 procent plantaardige materiaal natural3D. De materiaalinnovatie werd in 2020 voor het eerst gebruikt. Het materiaal wordt gewonnen uit ggo-vrije ricinusolie en verwerkt in een 3Dprintproces. Dit specifieke proces zorgt voor een extreem kleine ecologische voetafdruk, omdat alleen hernieuwbare grondstoffen worden gebruikt en bij de productie van de monturen geen afval overblijft. De monturen Janis, Fred en Siggi zijn sinds juni 2022 verkrijgbaar in rood, zwart, olijfgroen, teal en dark teal voor een prijs van 380 euro. Sinds de oprichting in 2016 combineert NEUBAU esthetisch ontworpen zonnebrillen en brillen met de hoogste kwaliteitsnormen en dynamische technologische innovatie. Na de introductie van haar 100 procent biobased materiaalinnovatie natural3D, zal het onafhankelijke bedrijf zich blijven concentreren op de verdere ontwikkeling van vooruitstrevende ideeën om nieuwe maatstaven te zetten op het gebied van stijl en duurzaamheid.

G

ISCH •

ISCH •

OLO G

EC

EC

voor meer info: www.neubau-eyewear.com

OLO

eyeline

75


EC

G

ISCH •

ISCH •

OLO G

EC

OLO

JOHNSON & JOHNSON RICHT ZICH OP

GROENE TOEKOMST johnson & johnson vision gebruikt sinds april niet langer de plastic zakken waarin europese acuvue®-leveringen momenteel verpakt zijn. het project is onderdeel van een bredere inzet om de ecologische voet­ afdruk van de organisatie te verkleinen.

De keuze om leveringsbonnen te plaatsen in bestellingen zonder buitenverpakking, zal in heel Europa ongeveer 10 ton plastic per jaar besparen. “Bij Johnson & Johnson Vision zetten we ons met veel toewijding in voor het verminderen van onze impact op het milieu en het vinden van duurzame oplossingen”, zegt Peter Plomp, Benelux Business Unit Manager bij Vision Care. “Daarom hebben we besloten om onze verpakkingen te optimaliseren door af te zien van het gebruik van plastic zakken en in plaats daarvan stickers te gebruiken. Het lijkt misschien een kleine stap, maar het is een belangrijke. Zelfs minimale veranderingen in dagelijkse processen kunnen op de lange termijn een enorme impact hebben en bijdragen aan een gezondere planeet”.

Vooruitgang Deze verandering is voor Johnson & Johnson een stap op weg naar het netto-nul-doel voor 2030. Het bedrijf publiceerde onlangs plannen om haar koolstofvoetafdruk te verkleinen, afval te verminderen en het gebruik van natuurlijke hulpbronnen te beperken. Als onderdeel van deze missie heeft Johnson & Johnson Vision wereldwijd aanzienlijke vooruitgang geboekt, waaronder de besparing van 42 duizend ton CO2 per jaar door duurzame en energie-efficiënte programma’s, en de overstap naar 100 procent hernieuwbare elektriciteit in 2022, drie jaar vóór de streefdatum. Om een soepel bestelproces te waarborgen, heeft Johnson & Johnson Vision stickers met essentiële klantinformatie geïntroduceerd. Het plan is dit uit te breiden naar andere bedrijfsactiviteiten.

voor meer info: www.acuvue.com/sustainability, www.jjvision.com/corporate-social-responsibility

76

eyeline


optical supply nederland | info@optical.nl | 023 7920414


Zwitserse brillenglazen. Met een goed oog voor detail.


EC

IS C H •

IS C H •

G

OLO G

REGRIND

EC

OLO

Ecologisch brilproject Geredigeerd

IN ZWEDEN

Copy door Beeld Betreft Eyeline goed om eens over de grens te kijken als het gaat om nieuwe duurzame materialen. het zweedse merk regrind gebruikt sinds 2017 een gepatenteerd iscc plus-gecertificeerd biocirculair acetaatmateriaal, gemaakt van oude brillen die anders verloren zouden gaan.

: Matthias Vanheerentals : : NEUBAU : NL#5 EN VL#4

TEKST Matthias Vanheerentals REGRIND vertegenwoordigt een belangrijke nieuwe ontwikkeling voor de brillenindustrie. Het is een kans voor brillenproducenten en ontwerpers om gecertificeerd biocirculair materiaal te gebruiken dat een kwaliteitsalternatief biedt voor mainstream nieuw acetaat. REGRIND gebruikt oude, gebruikte of ongebruikte brillen om een nieuwe grondstof te maken voor een nieuwe bril. Dit materiaal, met een recyclingpercentage van 98 procent, is zo schoon dat het kan worden gebruikt voor de normale productie van brillen. Het nieuwe materiaal, dat ISCC-gecertificeerd is, is gemaakt via een unieke gepatenteerde innovatie die het mogelijk maakt om oud gefragmenteerd framemateriaal te hergebruiken en er een nieuw en esthetisch waardevol materiaal van te maken. De productie en verwerking van het materiaal vereist ook een lagere CO2-uitstoot tot 50 procent. Transparantie In de afgelopen jaren is REGRIND ontwikkeld om een materiaal te bieden dat veel spannende variaties in kleur en textuur biedt. “ISCC Plus stelt ons in staat om volledige transparantie te tonen bij het maken van dit innovatieve materiaal, iets waar elk merk nu toegang toe heeft”, zegt Emilia Lindmark, medeoprichter van REGRIND. “Het was belangrijk voor ons om inclusief te zijn, zodat iedereen in de optiekbranche kan helpen om zich op alle mogelijke manieren te concentreren op duurzaam zijn. We ondernemen acties om een positieve en betekenisvolle verandering teweeg te brengen, zowel sociaal als ecologisch, over de hele wereld”. ISCC Pluscertificering is het bewijs van naleving van de ISCC-vereisten voor duurzame biomassaproductie, traceerbaarheid en documentatie van het broeikasgasbesparingspotentieel (in vergelijking met fossiele brandstoffen).

Productie In een fabriek in Noord-Zweden worden de ingezamelde brillen gedemonteerd en gesorteerd in verschillende kleuren en kwaliteitsschema’s. Daarna begint het unieke recyclingproces, ontwikkeld door REGRIND samen met een team van ingenieurs, chemici en natuurkundigen. De glazen worden in kleine stukjes gebroken en de metalen delen worden eruit gefilterd. Het resultaat van het proces - het herslijpen - zijn miljoenen kleine gefragmenteerde stukjes acetaat die de nieuwe grondstof vormen. De acetaatstukken worden onder hoge druk en warmte in elkaar gezet tot nieuwe acetaatvellen. En zo wordt de oude bril omgezet in nieuwe brillen, met een gerecycled gehalte van 98 procent. “Het acetaat kan worden gemaakt van de oude brillen van onze klanten, net zoals we hebben gedaan voor bedrijven als Synsam en Fielmann, maar nu kan elk merk de acetaatplaten kopen die we produceren - gemaakt van oude monturen die we hebben verzameld van organisaties zoals Vision voor iedereen”, zegt Erik Lindmark, medeoprichter van REGRIND. Het project werd ontwikkeld door medeoprichters Erik en Emilia Lindmark in Zweden. De eerste ideeën en prototypes voor REGRIND werden bedacht om een circulair alternatief te creëren voor de wereldwijde optische industrie en fabrikanten die hoogwaardige gerecyclede materialen willen gebruiken in hun collecties. voor meer info: www.regrind.se


EEN DUURZAMERE WERELD VOLGENS COOPERVISION coopervision zet zich actief in om een duurzamere wereld te creëren en wil consumenten blijvend bewust maken van het belang daarvan. plasticneutraal produceren is daarin een van de speerpunten. Eerder dit jaar startte CooperVision een campagne met zes influencers met volgers uit de gehele Benelux. Zij plaatsten twee maanden lang Instagram-posts over hun ervaringen met daglenzen van CooperVision en het feit dat deze plasticneutraal zijn. Het doel hiervan was het bereiken van zo’n 470 duizend consumenten in de leeftijd van 16 tot 36 jaar. Inmiddels zijn de resultaten van de campagne bekend en hieruit blijkt dat méér consumenten zijn bereikt dan vooraf was gedacht. In plaats van de vooraf berekende 470 duizend mensen zijn er maar liefst 580 duizend consumenten in de Benelux bereikt! Daarnaast was ook het engagement-percentage bijna twee keer zo hoog als verwacht! voor meer info: www.coopervision.nl

DOELSTELLING Doelstelling Uniek bereik * Impressies *

Target

Resultaat

%

0

0

#deel/0!

470.000

581.880

123,8%

# Posts

18

27

150,0%

Engagement Rate *

4%

7,63%

190,8%

RESULTATEN # Posts

# Influencers Posted

Likes

Comments

Opgeslagen

# Engagements

Instagram posts

5

6

3.546

32

25

3.603

Instagram reels

1

-

1.651

4

55

1.710

Instagram IGTV

0

-

0

0

0

0

TikTok

0

-

0

0

0

0

Instagram stories

26

-

-

-

-

-

Content boost

-

-

-

-

-

-

Totaal

32

6

5.197

36

80

5.313

eyeline

INFOTORIAL

80

Netwerk


Marchon Eyewear | benelux@marchon.com | +31(0)205815000 | www.marchon.com


BIJZONDERE

ETALAGES

ARTISTIEKE VRIJHEID BIJ JFREY HOLLAND steven van den brink

van gijzen tilburg 82

eyeline


MAISON JEAN-FRANÇOIS REY

ARTWORK OP MAAT jfrey is made in france, in marseille om precies te zijn. in 1995 opgericht door joëlle en jean-françois rey. achter jfrey schuilt een verhaal van vakmanschap en kennis in de franse traditie van brillen maken. Dat dit merk ook in Nederland wordt gewaardeerd, is wel te zien aan de vele etalages en winkelelementen die JFREY ademen. Het merk heeft veel aandacht voor bijzonder en kleurrijk artwork. En heel soms, opent er zelfs een echte JFREY-shop. “Bij Van Gijzen Opticiens in Tilburg”, vertelt Steven van den Brink. “De opening was een bijzonder moment”. JFREYS aanpak is gebaseerd op innovatie en een cultuur van experimenteren. De stijl van de collecties is geïnspireerd op hedendaags design, een speelse mix van materialen en een grafische benadering van kleur. “We geven klanten keuze tussen verschillende pakketten omdat iedereen andere wensen, winkels en etalages heeft. Op die manier worden de pakketten ook daadwerkelijk gebruikt. Soms wordt een etalage een waar kunstwerk met ‘artwork op maat’, het is echt prachtig om te zien wat partners ervan maken. Terwijl wij ook al blij zijn als we het standaard materiaal terugzien bij onze partners hoor”, lacht Steven. voor meer info: steven@jfreyholland.nl, +31 (0)6 24282861

smit optiek - drachten

't hart optiek en optometrie- vlaardingen

heunen opticiens - beek

sjeun optiek - sliedrecht

eyeline

83TMA

THE ICON IN DE KIJKER randloze brillen met getinte glazen zijn helemaal van deze tijd. je ziet ze overal: op de neus van beroemdheden en op de sociale media. de tma – the icon van silhouette is zo'n hippe must-have. hij heeft een enthousiaste aanhang en valt meteen op. niet verwonderlijk dat silhouette als marktleider in randloze luxebrillen rita ora vroeg voor een smaakmakende campagne. de populaire zangeres pronkte op sociale media met de getinte tma – the icon en bereikte daarmee haar meer dan 20 miljoen volgers. Een icoon op aarde... en in de ruimte De TMA is een toonbeeld van minimalistisch design. Over de hele wereld zijn fans van dit model te vinden – en zelfs daarbuiten. De TMA mag namelijk regelmatig met astronauten mee de ruimte in. Dankzij vier nieuwe, stijlvolle vormen met getinte glazen is deze klassieker nu een regelrechte must-have, vooral voor jonge trendsetters. De trendy look met gekleurde glazen is casual en cool tegelijk. Dit jaar duiken ze op werkelijk elke catwalk op, waar ook ter wereld. Silhouette biedt een selectie trendy nieuwe modellen in een waaier aan nieuwe kleuren en met glazen in verschillende vormen. Innovatieve vormen en kleuren De puristische brilveren uit hightech titanium en de kenmerkende scharnierloze technologie garanderen een perfecte pasvorm en maximaal draagcomfort. Rounded Teardrop, Aviator, Round Butterfly en Angled Butterfly zijn de namen van de innovatieve nieuwe vormen voor de brilglazen. Ook op kleurvlak hebben brildragers heel wat opties, van Radiant Rose Gold of Cosmic Blue tot Mystic Ruthenium of Spheric Silver. voor meer info: www.silhouette.com, +31 (0)76 5420201

eyeline

85


HIPPE BRILLEN VAN ESPRIT VOOR MILLENNIALS EN GENERATION Z ‘We want to make you feel good to look good’; dat is de belofte van Esprit die een rode draad vormt in alle collecties. Wanneer je kleding en accessoires van Esprit draagt, voel je je goed. Door de goede pasvorm, zit een Esprit comfortabel en de kleuren en vormen zijn vrolijk en trendy. Deze filosofie zie je duidelijk terug in de nieuwe monturencollectie speciaal voor mannen uit de YZ generatie! CASUAL, COMFORTABEL, MINIMALISTISCH Deze moderne collectie is ideaal voor actieve Zoomers en Millennials die casual, functionele brillen zoeken die passen bij een druk sociaal leven, reizen en uitgaan. De trendy monturen, in metaal of metaal-acetaatmixen, zijn minimalistisch en licht en staan garant voor hoog draagcomfort. Hippe kleuren en chique oortips met een metalen detail met het Esprit-logo maken deze monturen net even anders. voor meer info: www.charmant.com/nl

FLEURIG FRIVOOL FITOFAR

BOBO’S STEUNT KINDERFONDS MAMAS In plaats van een groot feest te geven voor het 25-jarig bestaan steunt Bobo’s Eyewear Kinderfonds MAMAS en daarmee de mama’s in Zuid-Afrika. Krachtige, lokale vrouwen die niet langer kunnen aanzien hoe kinderen de dupe worden van extreme armoede. Een fonds dat op verzoek van Nelson Mandela werd opgericht. Alle Serengeti-dealers ontvingen onlangs van Bobo’s Eyewear het Kookboek van de MAMAS.

86

eyeline

De FitOfar overzet zonnebril maakt van een gewoon montuur eenvoudig een zonnebril op sterkte. Ofar komt met twee nieuwe sprankelende kleuren van het succesvolle pantomodel VZ-0039: zwart/iceblue (VZ-0039C-N) en zwart/radiant red (VZ-0039D-N). Mooie combinaties voor hem en haar. voor meer info: www.ofar.nl, +31 (0)320 247104GUN UW KLANTEN DE L A AT ST E I N N OVAT I E I N M A A N D L E N Z E N VO O R E E N O P T I M A L E E RVA R I N G *

TOTAL30 ™ DE EERSTE EN ENIGE MAANDLENS MET EEN DYNAMISCH OPPERVLAK. 1,2,3

Neem voor meer informatie contact op met uw Alcon vertegenwoordiger. *Resultaat individueel afhankelijk en kunnen beïnvloed worden door mogelijk vooraf bestaande afwijkingen. 1. Surface observations of lehfilcon A contact lens and human cornea using scanning transmissions ielectron microscopy; Alcon dat on file, 2020. 2. In vitro analysys of lehfilcon A contactlens outermostsurface softness an d correlation with water content; Alcon Data on file, 2021. 3. Shi X, Cantu-Crouch D, Sharma V, et al. Surface characterization of a silicone hydrogel contact lens having bioinspired 2-methacryloyloxyethyl phosphorylcholine polymer layer in hydrated state. Colloids Surf B: Biointerfaces. March 2021;199:111539. Voor indicaties, contra-indicaties en waarschuwingen verwijzen wij u naar de gebruiksaanwijzing van het betreffende product. Contactlenzen zijn medische hulpmiddelen. © 2022 Alcon Inc. BNLX-T30-2200034 08/2022


TECHNIEK & INNOVATIE CONTACTLENZEN – GLAZEN – INSTRUMENTEN

experts aan het woord

90

De MyDay® Multifocal van Cooper­Vision werd begin dit jaar geïntroduceerd op de Nederlandse markt. Eyeline had tijdens het NCC een interview over het inmarket onderzoek, de uitkomsten en de juiste aanpassing van deze daglens.

shamir blijft dóórinnoveren 105 Een nieuwe versie van de multifocale topglazen Autograph IIID™, een nieuwe coating Glacier Expression™, Metaform™ en Spark4: Shamir lanceert niet met heel veel tamtam een product, maar ondertussen…

meest complete biometrische ooganalyse

106

Er is volgens Rodenstock geen ander oogmeetapparaat dat meer parameters meet dan de DNEye® Scanner. Bovendien kunt u deze exacte biometrische parameters ook nog eens verwerken in de eerste generatie biometrische glazen van Rodenstock. That’s B.I.G. (Exact®).

eyeline

89


EXPERTS

AAN HET WOORD OVER ®

MYDAY MULTIFOCAL ZORG VOOR EEN GOED UITGANGSPUNT EN VOLG DE AANPASGIDS myday® multifocal van coopervision werd afgelopen januari geïntroduceerd op de nederlandse markt. de daglens is mondiaal in-market getest en de resultaten zijn zeer positief, ook in de benelux. over het onderzoek, de uitkomsten en de juiste aanpassing van myday® multifocal sprak team eyeline tijdens het ncc 2022 met marcella mcparland, als senior director of professional affairs emea bij coopervision verantwoordelijk voor het internationale in-market assessment van myday® multifocal, en met floortje fischer de brabander, professional service manager van coopervision en projectleider in het in-market assessment van myday® multifocal in de benelux. ook michel guillon schoof aan; hij is directeur van ocular technology group in londen en gespecialiseerd in de ontwikkeling van contactlenzen en methodes om deze diepgaand te testen. deze drie experts geven belangrijke tips. TEKST Marie-Catrien van Deijck BEELD Rob van de Vlierd

90

eyeline


INFOTORIAL

Het praktijkonderzoek van MyDay multifocal werd uitgevoerd in elf landen wereldwijd, waaronder acht landen in Europa, inclusief België, Nederland en Luxemburg. Er waren 196 oogzorgspecialisten bij betrokken, die ieder maximaal tien klanten aanpasten met deze lens. Het totaal aantal aanpassingen bedroeg 1500. “Een mooie grote steekproef”, vindt Marcella McParland. “We hielden een enquête bij de start en aan het einde, en verzamelden ook informatie over hoe de lens beviel, of het comfort en het zicht goed waren, et cetera. De resultaten waren erg bemoedigend, we kregen heel hoge scores over hoe gemakkelijk deze lens is aan te passen. 94% vond het zeer gemakkelijk, 92% zou het zeker aanbevelen bij een collega, en de specialisten waren erg tevreden over zicht, comfort en handling. De dragers gaven aan dat ze zeer tevreden waren over de prestaties van de lens. Meer dan 75% gaf aan de lens te willen blijven dragen en 67% gaf de voorkeur aan deze lens boven de lens die ze eerst droegen. We zijn erg blij met de resultaten”. “Het aanmeten van multifocale lenzen wordt vaak als moeilijk gezien, maar het fijne aan MyDay® multifocal is dat de oogzorgspecialist zich enkel bezig hoeft te houden met het aanpassen van de sterkte in één oog”, legt Marcella uit. ”Alle lensdragers krijgen een lage additie in het dominante oog en de specialist hoeft alleen maar van laag naar middel naar hoog te gaan als de additie toeneemt in het niet-dominante oog. Veel specialisten zijn gewend om beide ogen aan te passen, maar met deze lens verander je de additie maar in één oog. Dat betekent dat het veel makkelijker is, het is vereenvoudigd. De aanpasgids werkt als volgt: je bepaalt welk oog het dominante is, en dat oog krijgt de benodigde sterkte en altijd de lage additie. Voor het andere oog wordt de benodigde sterkte bepaald en de additie gekozen aan de hand van de daadwerkelijk gemeten additie. We zien bij sommige andere lenzen dat als je te veel tegelijk probeert in beide ogen, het moeilijker is om helemaal succesvol te zijn, maar met deze lens is het simpel”.

SNEL SUCCES

Floortje “Sinds de Nederlandse lancering in januari zien we langzaam maar zeker steeds meer aanpassingen en vooral ook succesvolle aanpassingen, en dat heeft een sneeuwbaleffect. Normaliter duurt het bij multifocale lenzen wat langer om er dragers bij te krijgen, maar we zien nu dat oogzorgspecialisten deze lens steeds vaker gaan aanpassen. Ze doen uiteraard eerst een refractie, bepalen welke sterkte er nodig is en welke additie voor het bijziende deel. We hebben een tabel waarin ze zien welke additie de voorkeur heeft voor elk oog, en zoals Marcella al zei, krijgt het dominante oog altijd de lage additie en hoef je het alleen voor het andere oog te bepalen. En daarna is het alleen nog de puntjes op de ‘i’ zetten, indien nodig. Om het nog makkelijker te maken hebben we een app ontwikkeld, OptiExpert®, waar je de sterkte kunt invoeren en vervolgens wordt berekend welke lens daar het beste bij past. 98 procent van de onderzoeksgroep is met twee paar contactlenzen of minder aangemeten. Dus bijna iedereen kan met maximaal twee paar lenzen worden aangepast, dat is een snel succes en dat is wat je wilt als oogzorgspecialist: dat klanten niet vaak terug hoeven komen voordat je de juiste lens hebt gevonden. Je wilt snel, gemakkelijk en - uiteraard - succesvol. En dat is wat we zien bij deze contactlens. In de Benelux zijn er zo’n vier miljoen mensen in de leeftijdsgroep die multifocale contactlenzen zou kunnen dragen, maar helemaal geen lenzen draagt. Hier liggen mogelijkheden. Mensen willen zo lang mogelijk actief blijven en bezig zijn met werk, sport, enzovoorts, dus ze hebben behoefte aan een product dat heel veelzijdig is. Daar ligt een enorm potentieel. En nu hébben we een makkelijk aan te meten contactlens, dus nu is het slechts een kwestie van die twee bij elkaar brengen”. Marcella “Oogzorgspecialisten willen comfortabele lenzen aanpassen en werken graag met daglenzen omdat de klanten deze fijn vinden, maar ik denk dat ze soms moeite hebben met het aanpassen. Dus het hebben van een lens die gemakkelijk

eyeline

91


is aan te passen, maakt voor de specialist een groot verschil. Deze lens maakt de MyDay®-familie compleet, want we hebben de MyDay® sphere, de MyDay® toric en nu hebben we ook de MyDay® multifocal. Een volledige familie, met een groot sterktebereik zodat ook klanten met een hogere sterkte geholpen kunnen worden”.

TIPS!

Marcella “De belangrijkste tip: volg de aanpasgids! We hebben veel tijd gestoken in research en development en alle studies bekeken om er zo zeker mogelijk van te zijn dat de aanmeetgids accuraat is. We hebben een hoog succespercentage. In ons recente mondiale in-market onderzoek naar MyDay® multifocal zagen we dat 78% van de oogzorgspecialisten de gids volgde. De rest (22% van de specialisten) volgde deze niet. Maar we weten dat het succespercentage hoger is als de gids wordt gevolgd of wanneer OptiExpert® wordt gebruikt. Een andere tip: probeer het bij alle presbyopen, praat met iedereen over multifocaal. Omdat het daglenzen zijn, hoef je niet bang te zijn om ze uit te proberen. Wees positief over multifocaal. Ik denk dat oogzorgspecialisten altijd positief zijn over multifocale brillenglazen, en zeggen: ‘Deze zijn fantastisch, ze zullen je leven veranderen’, terwijl ze over contactlenzen vaker zeggen: ‘Ik hoop dat ze zullen werken, ze zijn misschien niet perfect, ze zijn misschien een compromis’. Ik denk dat specialisten positiever moeten zijn en in plaats daarvan zouden moeten zeggen: ‘Dit is een heel goede manier om uw presbyope zicht te corrigeren met multifocale contactlenzen. Het zicht en het comfort zijn heel goed, de handling wordt met wat oefening gemakkelijk én u hebt het gemak van een daglens die één keer wordt gedragen en daarna weggegooid’. Volg de aanpasgids, en je hebt gegarandeerd meer succes”.

Floortje “De andere tip die we aldoor geven, is dat ze er zeker van moeten zijn dat het uitgangspunt klopt. Investeer de tijd in een nieuwe refractie en bepaal het dominante oog op de juiste manier, want er zijn verschillende manieren en de ene werkt beter dan de andere. Als je uitgangspunt goed is, zal de uitkomst nog beter zijn, en andersom kun je geen goede uitkomst verwachten als je uitgangspunt niet klopt. Dus volg niet alleen de aanpasgids, maar verzeker je er ook van dat je vanuit het juiste startpunt werkt. Anders neem je een grote omweg, en je zult er uiteindelijk wel uitkomen, maar het vergt zoveel afspraken en stoeltijd. Dat is jammer voor de klant en voor jou”. Michel “Ook ik wil het belang van de aanpasgids nog eens benadrukken, en de tijd die we daaraan hebben besteed. Deze lens is goed en toch slaagt niet iedereen erin om hem aan te passen. Elk multifocaal ontwerp is anders en heeft een eigen aanpasgids. Deze is uiterst accuraat en specifiek. De gids is gebaseerd op uitgebreid onderzoek en moet altijd leidend zijn”. Marcella “Dit wordt een enorm belangrijke lens, net als Biofinity®, dat is mondiaal een toonaangevende lens voor ons. Wereldwijd doet de verkoop van MyDay® multifocal het erg goed. In sommige landen is hij reeds 18 maanden uit, in andere landen slechts 5 maanden. Elke dag proberen meer mensen MyDay® multifocal uit en we zijn zeer tevreden over de groei”. Floortje Wat ik hier graag aan wil toevoegen, is dat de gehele MyDay®-familie, sferisch, torisch en multifocaal, ook deel uitmaakt van ons plasticneutraalprogramma: onze samenwerking met Plastic Bank, hierdoor zijn al onze daglenzen plasticneutraal”. voor meer info: www.coopervision.nl

michel, floortje, en marcella

92

eyeline


OPTICS & EYEWEAR PARTNER SINCE 1967

presents

23 > 26 SEPTEMBER 2022 PARIS NORD VILLEPINTE

Welcoming visionaries silmoparis.comSILMO 2022 van 23 t/m 26 september in Paris Nord Villepinte

Hebt u de tickets al besteld?

SILMO STAAT VOOR DE DEUR silmo richt zich meer dan ooit op de toekomst. tijdens de komende editie staat dan ook het multidisciplinaire silmo next forum letterlijk centraal op de beursvloer. dit podium voor creatie en innovatie is opgebouwd rond diverse thema's. er zijn presentaties en workshops over nieuwe technologieën, waaronder metaverse en slimme brillen, en in de ‘digital village’ worden hightech bedrijven samengebracht. Behalve innovaties zal SILMO Next ook de ‘Meilleurs Ouvriers de France’ (De beste ambachtslieden van Frankrijk) in de schijnwerpers zetten. Dit erfgoed symboliseert de geschiedenis van de eyewearindustrie en laat zien dat heden en toekomst met elkaar verweven zijn. Daarnaast is op SILMO Next het Trends Forum te vinden: een selectie van toonaangevende optiek- en zonnebrilmonturen van de aanwezige exposanten. Deze zal tevens gepubliceerd worden in het digitale tijdschrift TRENDS by SILMO. Ook de felbegeerde en langverwachte SILMO-d’OR prijzen krijgen weer een belangrijke rol: in de vorm van een 'live' vitrine die gewijd is aan innovatie worden de genomineerden en de winnaars van de 2022-editie aan het publiek bekendgemaakt.

SILMO Parijs onthult opvallende trends Trends dienen als een rode draad in de hedendaagse esthetiek en op SILMO worden een aantal belangrijke tendensen gepresenteerd. De zuiverheid van complexiteit: de algemene trendlijn is gebaseerd op het streven om de dingen eenvoudig te houden zonder simplistisch te zijn. • Ultradun ultragestructureerd: wat de structuren en lijnen ook zijn, twee trends overheersen: extreme dunheid en, aan de andere kant, dikte, compactheid en de sterkte van het materiaalblok. • Zichtbaar onzichtbaar: de ajourglazen met gaatjes die op de achtergrond stonden krijgen weer allure, net als het kristalplastic, wit of gekleurd, dat sterk aanwezig is. • Ecologische visie: ook in de optieksector spannen bedrijven zich hier al enige tijd voor in, vaak nieuwkomers, ecologisch verantwoorde ondernemers, en nu doen ook de gevestigde eyewearfabrikanten en de grote merken mee (zie ook ECO VIsion pag. 68-73).

BESTEL HIER UW TICKETS

https://badge.silmoparis.com/en/home.htm


COLUMN gabriëlle janssen Jaarlijks bezoekt een aanzienlijke patiëntengroep de huisarts met klachten van droge ogen. Op basis van de huisartsenregistratie door Nivel1 worden er jaarlijks circa 299.159 tot 489.213 personen met klachten van droge ogen door de huisarts gezien. Momenteel wordt de groep patiënten met droge ogen door de huisarts relatief snel doorverwezen naar de oogarts, omdat de oogheelkundige onderzoeksmogelijkheden en -vaardigheden van de huisarts vaak beperkt zijn om verder onderzoek te kunnen verrichten. De zorg voor droge ogen kan met behoud van kwaliteit, en verbetering van de toegankelijkheid van de zorg, efficiënter worden ingericht door de zorg te verplaatsen naar de optometrist. Reken bij het enorme aantal patiënten die zich melden met droge ogen bij de huisarts, daar ook nog eens de groep personen bij die rechtstreeks naar de optometrist gegaan zijn met hun klachten van droge ogen. Dan is het aantal nog vele malen groter en is er overduidelijk een belangrijke rol voor de optometrist weggelegd om deze toenemende zorgvraag op te vangen.

Blijkt uit de bevindingen dat het alleen om droge ogen gaat, dan kan de optometrist de cliënt zelf behandelen en/of adviseren. Om cliënten met droge ogen passende optometrische zorg te kunnen bieden, is het van belang dat er een uniform beleid is voor de behandeling en advisering van droge ogen. Op dit moment is er echter voor optometristen geen richtlijn om op terug te vallen, waardoor er onderlinge praktijkvariatie kan ontstaan. Optometristen werken met evidence based-richtlijnen en protocollen. Richtlijnen ondersteunen de (klinische) besluitvorming en dragen bij aan betere zorg, meer transparantie en minder ongewenste praktijkvariatie. Wanneer van een richtlijn wordt afgeweken, dient dit in overleg met de cliënt te gebeuren.

HOE HEURT HET EIGENLIJK? ONDERZOEK DRÖGE OGEN

Het risico bestaat dat als een cliënt zich meldt bij een optometrist met klachten van droge ogen, alleen daarnaar gekeken wordt. Klachtgericht onderzoek vraagt echter ook om uitsluiting van andere mogelijke pathologie. Voordat er gericht naar de oorzaak van de symptomen gekeken kan worden, moet andere pathologie door de optometrist worden uitgesloten. Een onderzoek naar de ooggezondheid en het visueel functioneren is noodzakelijk om de structuur, functie en de gezondheid van de ogen en het visuele systeem vast te stellen. Hiermee voorkom je als optometrist dat er pathologie gemist wordt. Afhankelijk van de bevindingen handelt de optometrist zelf het consult af of stuurt de optometrist de cliënt naar huis- of oogarts. Iedere cliënt bij wie het geheel van symptomen of bevindingen voor de optometrist een onbekend patroon vormt of bij wie er pathologie aangetroffen wordt, moet doorverwezen worden naar huis- of oogarts voor verder onderzoek en/of voor diagnose en/of behandeling. De optometrist houdt zich hiermee aan de verplichte Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO), waardoor de cliënt goed hulpverlenerschap mag verwachten. 96

eyeline

Om de zorg voor droge ogen veilig te verplaatsen naar de optometrist, waarbij in de toekomst het consult vergoed wordt door de zorgverzekeraar, neemt de OVN het initiatief om in 2022 te starten met de ontwikkeling van een richtlijn ‘Droge ogen’. De OVN heeft hiermee voor ogen om een uniform evidence based-beleid op te stellen voor de behandeling van droge ogen door optometristen, dat de kwaliteit van droge ogenzorg verbetert, praktisch werkbaar is voor optometristen, draagvlak heeft bij optometristen, patiënten, oogartsen, huisartsen, opleiding optometrie, ministerie van VWS, ZIN en ZN en een veilige verplaatsing van droge ogen-zorg naar de optometrist ondersteunt. De ontwikkeling van een richtlijn is een grote investering en zal eind 2024 worden afgerond, zodat we weer een stap voorwaarts zetten om de kwaliteit van de optometrist nog transparanter te maken, zodat elke cliënt of verwijzer weet welke zorg er van een optometrist verwacht mag worden. 1 https://www.nivel.nl/nl/nivel-zorgregistraties-eerste-lijn/jaarcijfersaandoeningen-huisartsenregistratiesALCON LANCEERT UNIEKE CONTACTLENS

DAILIES TOTAL1™ for Astigmatism op 26 juni lanceerde alcon tijdens het ncc de unieke dailies total1™ for astigmatism. de contactlenswereld op het congres besteedde verdiende aandacht aan deze innovatieve daglens, waarmee oogzorgspecialisten meer consumenten met astigmatisme kunnen bedienen.

vincent molkenboer en jason klomp

98

eyeline


“Er bestaan weliswaar al meerdere oplossingen voor consumenten met astigmatisme, maar die bieden niet altijd voldoende draag- en zichtcomfort”, opent Vincent Molkenboer, Head of Marketing & Professional Education and Development, Alcon Benelux. “DAILIES TOTAL1™ for Astigmatism is de eerste en enige torische contactlens voor dagelijks gebruik mét het unieke Watergradiënt materiaal, SmarTears® technologie en het PRECISION BALANCE® 8/4 lensontwerp”. Het Watergradiënt materiaal zorgt voor een oppervlak van bijna 100 procent water waardoor er vrijwel geen frictie is tussen de contactlens en de kwetsbare delen van het oog1. Het enige wat het oog raakt, is een kussen van vocht.1 “Met het comfort van Watergradiënt lenzen zijn oogzorgspecialisten in staat om meer consumenten met astigmatisme een optimale draagervaring aan te bieden. Aan de reacties op de aankondiging tijdens NCC te merken, lopen onze klanten echt wel warm voor DAILIES TOTAL1™ for Astigmatism daglenzen”, vertelt Vincent. “Maar liefst 47 procent van de populatie heeft een astigmatisme van 0.75dpt of meer4, wat inhoudt dat bijna de helft van de consumenten in een gemiddelde optiekzaak in aanmerking komt voor een torische contactlens”. Na bijna tien jaar onderzoek en ontwikkeling, steekt Alcon zijn enthousiasme voor de nieuwe torische daglens niet onder stoelen of banken. De lens is direct beschikbaar in alle winkels in Nederland, België en Luxemburg . "Wij zijn er trots op DAILIES TOTAL1™ for Astigmatism contactlenzen te introduceren. Oogzorgprofessionals kijken er al lang naar uit voor hun consumenten met astigmatisme", zegt Jason Klomp, Vision Care Franchise Head & Country Manager, Alcon Benelux. "Met een stabiel zicht en een uitstekend algemeen comfort komt DAILIES TOTAL1™ for Astigmatism tegemoet aan de eisen van onze klanten en de behoeften van de consument, terwijl het voldoet aan ons doel om mensen te helpen briljant te zien”.5* *Dit product is een medisch hulpmiddel, resultaat individueel afhankelijk kan beïnvloed worden door eventueel vooraf bestaande aandoening. Voor indicaties, contra-indicaties en waarschuwingen verwijzen wij u naar de bijsluiter van het betreffende product.

1 Angelini TE, Nixon RM, Dunn AC, et al. Viscoelasticicty and mesh-size at the surface of hydrogels, characterized with microrheology. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2013; 54:E-Abstract 500. 2 In a study where n=47 subjects, Alcon data on file, 2020 3 Pitt WG, Jack DR, Zhao Y, Nelson JL, Pruitt JD. Loading and release of a phospholipid from contact lenses. Optom Vis Sci. 2011; 88(4); 502-506. 4LUENSMANN - Spectacle prescriptions review to determine prevalence of ametropia 5 Dispensing Clinical Performance Evaluation of Silicone Hydrogel Soft Toric Contact Lenses (clinical study summary) ©2022 Alcon Inc.07-2022 BNLX-DTA-2200020

DAILIES TOTAL1™ for Astigmatism is voorzien van twee gepatenteerde technologieën van Alcon: PRECISION BALANCE 8|4® lensontwerp De bewezen stabiliteitstechnologie die zowel in de PRECISION1® for Astigmatism als in de AIR OPTIX® plus HydraGlyde® for Astigmatism wordt gebruikt.2 Dit zorgt voor stabiliteit op het oog die astigmatische contactlensdragers nodig hebben voor optimaal helder en stabiel zicht. SMARTEARS® technologie Dit bevat een ingrediënt dat van nature in onze tranen voorkomt en dat helpt om de lipidelaag van de traanfilm te stabiliseren.3 SmarTears technologie bestaat uit het vrijkomen van Phosphatidylcholine, een natuurlijk molecuul dat voorkomt in de traanfilm en bijdraagt aan een verminderd droogtegevoel.

eyeline

99


ZEISS CLEARVIEW

UNIEK OM ZO’N GLAS UIT VOORRAAD TE LEVEREN kees beeks van beeks zien en horen in valkenswaard omarmde zeiss clearview direct. de lancering in juni was een mijlpaal voor de optische eigenschappen en esthetiek van unifocale voorraad-brillenglazen. de freeform brillenglazen bieden een hoge optische kwaliteit voor een helder zicht; van het midden van het brillenglas tot aan de randen. tegelijkertijd zijn ze zeer dun en vlak. de glazen zijn vanaf het eerste moment omarmd door klanten van zeiss. “Het design van ClearView is vergevingsgezind. De klant ervaart rustiger zicht, waarbij het blikveld breder is. Het is een heel mooi product voor een hele mooie prijs. Als je zo’n glas uit voorraad kan leveren, is dat echt wel uniek”, vertelt Kees. “Datzelfde geldt voor het marketingverhaal. Een voorraadglas wordt toch vaak gezien als een inferieure oplossing waar je een leuke marge op hebt; als opticien heb je er eigenlijk een beetje een minachtend gevoel bij. Maar nu heb je met ClearView echt een heel mooi product in handen, waarmee je je kunt onderscheiden. Dit krijgen we ook terug in de feedback van klanten. Ze vertellen dat ze een haarscherp beeld hebben, een groot gezichtsveld en een ruimtelijker gevoel. Een klant overzetten op dit nieuwe design gaat naadloos. Om ZEISS ClearView te verkopen moet je productkennis hebben, je moet weten wat je doet. Maar dat geldt eigenlijk voor alle producten. Met deze kennis heb je bij ZEISS fantastisch mooie producten om je te onderscheiden. We hebben een training gehad ter voorbereiding, zodat je weet waar het over gaat. De beschikbare E-learning van ZEISS Academy kan een aanvulling zijn op de training. Dit soort trainingen worden altijd gegeven voor nieuwe producten en maakt het makkelijk om de producten te verkopen”.

kees beeks

voor meer info: www.zeiss.nl/vision

100

eyeline

INFOTORIAL

*schematische weergave van verschillen in unifocaal glasdesigns


TWEENS-COLLECTIE

BACK TO SCHOOL MET CALVIN KLEIN JEANS EYEWEAR model lightning-002

THE FLYING BULLS SIGNATURE COLLECTION BIJ RED BULL SPECT EYEWEAR Red Bull SPECT Eyewear ontwerpt al jaren brillen voor atleten. Belangrijkste drijfveer is hoogste kwaliteit gecombineerd met maximale stijl. The Flying Bulls delen de passie voor stijl, innovatieve technologie en natuurlijk uitzonderlijke vliegtuigen. De gehele collectie met Red Bull SPECT Eyewear en The Flying Bulls staat daarom in het teken van ‘High above the Sky’: lichtgewicht, corrosiebestendig roestvrijstaal met een klassiek design.

de allereerste tweens-collectie wordt net voor het begin van het nieuwe schooljaar geïntro­ duceerd en omvat zes correctiebrillen die een ‘mini-me’ herinter­pretatie zijn van een aantal van de meest verkochte monturen van het merk. Met deze herfst/wintercollectie 2022 grijpt Calvin Klein Jeans Eyewear terug op de jeugdige, urban geest van het merk. De Tweens-monturen worden gekenmerkt door een opvallend, vrolijk kleurgebruik dat vreugde en speelsheid uitstraalt, en zijn speciaal ontworpen voor jongens en meisjes van 8 tot 12 jaar. De Tweens-collectie bestaat uit vier modellen die gemaakt zijn van hars op plantaardige basis. De grondstof hiervoor is castorbonenolie, een schoner alternatief voor kunststoffen op petroleumbasis. Er zijn ook twee modellen van lichtgewicht metaal, met verstelbare neuspads voor comfort en een goede pasvorm. voor meer info: www.marchon.com

voor meer info: www.mpg-eyewear.com ckj22303_001

ckj22306_679

model corsair-002

ckj22304_679

eyeline

101


Uw Uwklant klantverdient verdient de debeste besteoogzorg! oogzorg! Théa Pharma is een Franse familieorganisatie met ruim 150 jaar ervaring in de Théa PharmaSinds is een 2019 Franse familieorganisatie met ruim in de oogoogheelkunde. dragen wij in Nederland bij 150 aanjaar de ervaring ontwikkeling van heelkunde.en Sinds 2019 dragen wij inin Nederland bij waarbij aan de ontwikkeling van van kwalitatieve kwalitatieve effectieve oogzorg de optiek, optimalisatie visus en effectieve oogzorg in de optiek, waarbij optimalisatie van visus gerelateerde gerelateerde kwaliteit van leven centraal staat. kwaliteit van leven centraal staat.

Wij dragen bij aan het optimaliseren van visus gerelateerde kwaliteit van leven dragen bij aan het optimaliseren van visus gerelateerde kwaliteit van doorWij middel van: leven door middel van: het implementeren van een effectief droge ogen behandelmanagement protocol. het implementeren van een effectief droge ogen behandelmanagement protocol. het delen van kennis en trainen van winkelteams. het delen van kennis en trainen van winkelteams. het organiseren van droge ogen events t.b.v. positionering en klantenbinding. het organiseren van droge ogen events t.b.v. positionering en klantenbinding.

Bent u benieuwd: Bent u benieuwd: wiewie uwuw contactpersonen zijn? contactpersonen zijn? welke oplossingen Pharmatetebieden bieden heeft welke oplossingenThéa Théa Pharma heeft ? ? hoe uwuw collega de samenwerking samenwerking ervaren? hoe collegaoptiekers optiekers de ervaren? Scan de de QR-code, neemvrijblijvend vrijblijvend contact Scan QR-code,lees leesverder verder en en neem contact op! op!

Voor meer informatie contact het team van Théa Pharma Nederland

www.theapharma.nl + 31 023 750 51 81 info.netherlands@theapharma.com

NL048-03 2021

NL048-03 2021

Samen werken we aan de beste oogzorg! aan de beste oogzorg!


SCHOLING DOOR EEN LEVERANCIER OP EEN ANDERE MANIER dat ercon de zaken op een wat andere manier aanpakt dan de meeste leveranciers is door vele optiekers inmiddels wel geconstateerd. ercon is voornamelijk bezig met de niches in onze markt waarbij ze vaak op maatwerk of semi-maatwerk uitkomen. “dat we daarin soms aan het omdenken zijn en dus ‘de vraag achter de vraag’ proberen te ontdekken, is uiteraard noodzakelijk”, lacht erik smidt. “daarbij vinden wij dat, wanneer je anders bent dan anderen, je dit over het algemeen bijzonder maakt. dat geldt uiteraard niet alleen voor ons als leverancier, maar zeker ook voor onze afnemers”.

INFOTORIAL

Tijdens het afgelopen NCC gaf Bianca Schut vanuit haar functie als Ercon Contactlens Consulent een presentatie waarbij de scholing, die op stapel staat, uiteengezet werd. Dit deed Bianca door middel van een korte beschrijving waarop bij het eerste webinar gefocust zal worden, het gebruik van gekleurde lenzen als therapie bij een oogfout of een lichtprobleem. Voor veel contactlensspecialisten is het gebruik van gekleurde lenzen als toepassing hiervoor nog redelijk onbekend. Dit is het eerste van meer onderwerpen die de revue zullen passeren. Natuurlijk houdt Ercon u op de hoogte van deze na- en bijscholingen. Daarmee is nog niet geclaimd wat Ercon precies onder ‘de andere manier’ verstaat. De scholing gaat in ieder geval een neutraal karakter hebben en wordt geen uitgebreide productpresentatie, volgens Erik. “Het is gebruikelijk om als leverancier producten vanuit je portfolio te noemen. En dat is dan precies de reden voor Ercon om dat niet te doen. We willen de kennis die we van bijzondere toepassingen van contactlenzen hebben naar voren brengen. Doel is om de contactlensspecialist te voorzien van meerdere opties in contactlenzen om de klant te helpen”. Ercon is daarbij druk bezig om de mogelijkheid tot het bijschrijven van na-en bijscholingspunten zo eenvoudig mogelijk te laten verlopen.

“Ook daarin zoeken we ‘de andere manier’ en willen wij bijzonder zijn. Door de vele enthousiaste reacties op het NCC en de inschrijvingen die toen al zijn gedaan, zijn wij ervan overtuigd een juiste weg hiermee te zijn ingeslagen”. Ercon verwelkomt u graag op de eerste Ercon-scholing die naar verwachting eind oktober plaatsvindt. voor meer info: www.erconctl.nl


IT’S CLEAR. IT’S YOU. Shamir Glacier Expression™ Een nieuwe superheldere high-end coating van Shamir. U laat uw klanten er beter uitzien, zich beter voelen en scherper zien.


NIEUWE TECHNOLOGIEËN

SHAMIR BLIJFT DOORONTWIKKELEN

“wat shamir uniek maakt, is dat wij niet met veel herrie een nieuw product lanceren, maar onze producten voortdurend dóór-innoveren”. john pater en simone jagtenberg, respectievelijk managing director en marketing manager van shamir nederland vertellen over de nieuwste innovaties van shamir. en die zijn er op maar liefst drie fronten. TEKST Marie-Catrien van Deijck BEELD Shamir “We hebben net een nieuwe versie gelanceerd van onze multifocale topglazen Autograph IIID™”, vertelt John. “In het glasdesign zijn technologieën toegevoegd en geüpdatet, waardoor we een beter glas bieden, maar met dezelfde designgedachte en dezelfde naam met enkel de toevoeging van de ‘D’, zodat opticiens niet weer hoeven wennen aan een nieuw glas. Dankzij de technologie-update bieden deze glazen een nog beter zicht”.

INFOTORIAL

Nieuwe coating De steeds verdergaande verfijning en verbetering van bestaande producten heeft Shamir een stevig anker in de zelfstandige optiekmarkt gegeven. De Israëlische glasfabrikant is actief in 23 landen, telt 2500 werknemers en de innovaties worden ontwikkeld in 18 laboratoria wereldwijd. Wat onlangs werd vrijgegeven door R&D is de nieuwe coating Glacier Expression™. “Dit is een coating die een glas veel helderder maakt, met veel minder reflecties”, legt John uit. “Hoeveel strooilicht en hoeveel bruikbaar licht komt er door een glas op het netvlies? Bij onze Expression™ is de hoeveelheid bruikbaar licht bewezen groter dan bij alle andere coatings die er op de markt zijn. Dankzij de laagste verhouding strooilicht ten opzichte van bruikbaar licht, krijgt een glas meer scherpte en contrast en geeft het zelfs een meetbaar snellere reactietijd”. Metaform™ Vorig jaar introduceerde Shamir een heel bijzondere, nieuwe technologie met de naam Metaform™. Hierbij wordt een lamineerlaagje aan de achterkant van het glas gedampt. Een coating aanbrengen is hiermee een proces van tien minuten, terwijl er voorheen 24 uren voor nodig waren. “Momenteel gebruiken we deze

techniek alleen nog maar voor het ontspiegelen van het glas, maar in de toekomst kunnen we daar veel meer mee”, aldus John. “Zo kunnen we straks ook een meekleurende laag op de voorkant van het glas maken. Als je een coating als deze op een glas kunt aanbrengen, zijn de mogelijkheden eindeloos. Het maakt glas onbreekbaar en we zouden van elk glasmateriaal een veiligheidsbril kunnen maken. En doordat het onbreekbaar is, kun je het glas dunner maken. En wat eigenlijk het belangrijkste is: Metaform™ is een veel milieuvriendelijkere manier om brillenglazen te produceren. We gebruiken veel minder water, minder chemicaliën en 80 procent minder elektriciteit dan normaliter wordt gebruikt bij de productie. Dat is voor Shamir essentieel. Wij vinden dat je als producent je verantwoordelijkheid moet nemen. Wanneer je nieuwe technologieën ontwikkelt, moet die duurzaamheid daarin verweven zijn. Alles wat we ontwikkelen doen we met die gedachte”. Spark4 In het vierde kwartaal van 2022 lanceert Shamir een nieuw centratieapparaat op de Nederlandse markt, Spark4 genaamd. “Het startte ooit als iPad-oplossing en kende daarna meerdere versie”, vertelt Simone. “Spark Mi is een slimme, compacte meettool die eruitziet als een gewone tafelspiegel. Een hightech meetapparaat dat de opticien tijd bespaart en een hoge meetnauwkeurigheid verzekert. De nieuwe Spark4 heeft zes normale en twee infraroodcamera’s en maakt foto’s in een veel hogere resolutie. Daardoor heb je geen last van de demoglazen die in de bril zitten en kun je zelfs door zonneglazen heen kijken. Dus een zonnebril op sterkte kun je ook hiermee aanmeten”. voor meer info: www.shamir.nl

spark4

eyeline

105


RODENSTOCK

DNEYE SCANNER ®

Meest complete biometrische ooganalyse

er is volgens rodenstock geen ander oogmeetapparaat dat meer parameters meet dan de dneye® scanner. bovendien kunt u deze exacte biometrische parameters ook nog eens verwerken in de eerste generatie biometrische glazen van rodenstock: b.i.g. exact®.

ELK OOG IS UNIEK Met de hypernauwkeurige DNEye® Scanner wordt een exacte zichtanalyse gemaakt. Deze analyse resulteert in B.I.G. Exact® brillenglazen die individueel zijn vormgegeven om echt 100 procent uit het individuele zichtpotentieel van bijna elke brildrager te halen. De rol die al deze metingen werkelijk bij het verbeteren van het zicht speelt, is onderzocht1: 92% ervaart scherper zicht dan voorheen, 88% ervaart meer kijkcomfort met DNEye® vergeleken met hun huidige bril, 84% neemt meer contrast waar tijdens het kijken, 80% ziet beter tijdens de schemer en 87% ervaart een kortere gewenningsperiode.

1 Klantonderzoek naar DNEye® (2018), Zurich

106

eyeline

voor meer info: www.rodenstock.nl, via de accountmanager Lenses of afdeling Sales Support +31 (0)50 5441599

INFOTORIAL

PARAMETERS GEMETEN MET DE DNEYE® SCANNER • Afwijkingen van lagere en hogere orde aberraties veraf en dichtbij • Mesopische pupilgrootte veraf en dichtbij • Fotopische pupilgrootte • Corneale topografie (incl. afwijkingen van het hoornvlies van lagere en hogere orde) • Diepte van de voorste oogkamer • Ooglenssterkte • Diepte van het glaslichaam • Axiale ooglengte (de lengte van elk oog kan wel tot 10 mm verschillen)

EXACT ZICHT IS EEN ZAAK VOOR EXPERTS Met de B.I.G. Expert campagne ondersteunt Rodenstock haar DNEye® partners dit najaar om zichzelf lokaal te profileren als de zichtexpert in biometrische glazen. En dat op een zodanig persoonlijke manier die zeker de aandacht zal trekken van veel (potentiële) klanten. De diverse op maat gemaakte middelen worden op crossmediale wijze ingezet om nog meer consumenten te overtuigen een afspraak te maken voor een biometrische DNEye® zichtanalyse bij de biometrische zichtexpert in hun buurt.


EXACT ZICHT IS EEN ZAAK VOOR EXPERTS Ontdek het scherpst mogelijke zicht dankzij de unieke DNEye® Scanner en exacte biometrische glazen van Rodenstock - B.I.G. EXACT®


Het myopie-rapport ’Het risico op toenemende myopie in Nederland’ Dit myopie-rapport geeft een overzicht van de stijgende prevalentie van myopie en de impact hiervan op de gezondheidszorg, de economie en de patiënt in Nederland.

De resultaten van het Catalyze Group onderzoek tonen nog maar eens aan dat het belangrijk is om zo vroeg mogelijk te starten met myopie management.

Een (onafhankelijk) onderzoek van Catalyze Group, uitgevoerd in opdracht van het Oogfonds en CooperVision Specialty Eyecare: www.coopervisionsec.nl/myopia-report-2022

P IE o op risic Het mende e toen ie in p myo rland e Ned

M YO

Impact

n de ht va erzic evalentie Een ov de pr en de stijgen yopie n op van mct hiervaidszorg, impa zondhe en de de ge onomie de ec nt. patië

com -group.

atalyze

com -group.

20 | +31

723 44

www.c 00 |

1

atalyze

info@c

op de gezondheid en het leven van de patiënt De complicaties die voort kunnen vloeien uit myopie hebben een grote impact op verschillende aspecten van het leven, waaronder het vermogen om te werken, de mate van autonomie, mobiliteit en onafhankelijkheid, en de beperking wat betreft het sociale leven en sport.

De enige zachte contactlens voor myopie management die ondersteund 50% wordt met een 7-jaar klinische studie.

90%

MiSight® 1 day werkt voor bijna alle kinderen met myopie1*

50%

Vermindert de achteruitgang van myopie met de helft 2†

op de gezondheidszorg Ook het effect van myopie op het algehele zorgsysteem kan worden gevoeld in ziekenhuizen. In Nederland is het aantal operaties voor netvliesloslatingen die geassocieerd worden met myopie tussen 2009 en 2016 met 44% toegenomen.

op de economie In 2020 gaven Nederlanders zo’n 400 miljoen euro uit aan het managen van hun myopie, bijvoorbeeld aan brillen en contactlenzen. Slechtziendheid en blindheid als gevolg van myopie kosten de Nederlandse economie jaarlijks meer dan 1 miljard euro aan productiviteitsverlies – in 2055 kan dat zijn opgelopen tot 2,3 of zelfs 3,5 miljard euro.

90% of myopic eyes respond to MiSight® 1 day treatment; ages 11-15 at start of wear, n=90. Using measured and modeled data, pooled across ages (8-17), MiSight® 1 day slowed myopia progression by an average of approximately 50%. 1 Chamberlain P et al. Long-Term Effect of Dual-Focus Contact Lenses on Myopia Progression in Children: A 6-year Multicenter Clinical Trial. Optom Vis Sci. 2022; 99(3): 204-212. 2 Arumugam B et al. Modelling Age Effects of Myopia Progression for the MiSight 1 day Clinical Trial. Invest. Ophthalmol. Vis. Sci. 2021; 62(8): 2333. *

90%

Lees de peer-reviewed studie hier: www.coopervisionsec.nl/academy Wil je met MiSight® 1 day aan de slag? Kijk op: www.coopervisionsec.nl/myopie-management of neem contact op met jouw accountmanager.

op de maatschappij

De bronvermelding van benoemde cijfers en resultaten zijn terug te vinden in het rapport van de Catalyze-studie, te downloaden via: www.coopervisionsec.nl/myopia-report-2022.

QF2757v1 NL

Myopie heeft een levenslange impact op sociaaleconomische kansen. Myopie lijkt een sterke negatieve psychologische impact te hebben, gemiddeld hogere niveaus van angst en depressie dan personen die geen myopie hebben.


MYOPIE MANAGEMENT een klinische sessie

nicola logan heeft in haar myopiekliniek eva van acht jaar op de stoel. tijdens virtual perspectives, het event van coopervision en coopervision specialty eyecare eerder dit jaar, nam nicola de aanwezigen mee naar deze ontmoeting. riens gort was erbij. nicola logan is professor of optometry & physiological optics aan aston university (birmingham, vk). in de stoel zit eva, acht jaar oud, voor een eerste bezoek aan de myopiekliniek. TEKST Riens Gort

eyeline

109


Nicola’s vragen aan Eva zijn kort en duidelijk. De antwoorden van Eva zijn voor Nicola sturend richting een advies. Met vragen als: Had je steeds als je ogen getest werden sterkere glazen nodig? Weet je of je ouders ook een bril dragen? toetst zij het bewustzijn van progressieve myopie. Een korte samenvatting met enkele nuttige tips. Nicola: Eva, lees of schrijf of gebruik je wel eens een tablet zonder dat je je bril op hebt? Eva: Nee, ik draag altijd mijn bril. Nicola: Wanneer kinderen niet altijd een bril dragen en die bril afzetten bij bepaalde activiteiten, kunnen we een contactlensoplossing overwegen als geschikte interventie voor het kind. Nicola: Zet je ’s ochtends je bril op als je opstaat en pas af als je naar bed gaat? Eva: Ja, dat doe ik. Nicola: Als een kind de bril de hele dag draagt, kan een brillenglas voor myopie management een overweging zijn. Nicola: Eva, wat doe je graag als je niet op school bent? Eva: Ik ben dol op dansen, zwemmen en muziektheater. Zwemmen vind ik wel lastig, omdat ik niet echt kan zien waar ik heenga. Nicola: Wanneer een kind eenmaal per week zwemt, komt het in aanmerking voor een reeks verschillende interventies. Ortho-K is een optie, maar ook zachte lenzen in combinatie met een zwembril. Eva krijgt ook de vraag of ze het leuk vindt om een bril te dragen en op welke momenten ze er een hekel aan heeft. De bril vindt ze wel leuk, maar het is lastig wanneer de glazen aanslaan. En wanneer ze radslagen maakt, kan ze de bril niet ophouden. Ze brengt veel tijd buiten door, vooral overdag. “We weten niet precies wat de exacte impact is op myopieprogressie, maar we vragen er toch naar. Vooral omdat Eva nog twee broertjes heeft, is het echt belangrijk de familie daarin te stimuleren”, legt Nicola uit. Nicola: Eva, breng je veel tijd door op een tablet? Deze vraag is duidelijk en het antwoord geeft nuttige informatie. Ook de vraag in hoeverre Eva bekend is met contactlenzen en wat ze daarvan vindt, is nuttig.

110

eyeline

SAMENVATTING EN CONCLUSIE “Eva is acht jaar oud en een actief kind. Op basis van haar antwoorden kan ze een brillenglas krijgen voor myopie management, maar ze somt een aantal dingen op waarbij een bril haar irriteert, zoals nat worden in de regen, het beslaan van de glazen bij het dragen van een mondkapje, moeilijkheden wanneer ze haar radslagen doet. We kunnen haar een zachte-contactlensoplossing aanbieden om de ontwikkeling van de myopie te vertragen. Dit geeft haar het voordeel van geen bril hoeven dragen, naast het voordeel van interventie met myopie management. Ze zwemt één keer per week, maar ik zie dat niet als een contra-indicatie voor zachte contactlenzen voor myopie management, omdat uit onderzoek blijkt dat wanneer een kind de contactlenzen zes dagen per week, tien uur per dag draagt, we goede interventie voor myopie management hebben. Of we kunnen Eva een ortho-K-interventie aanbieden. Maar in de basis draagt ze graag haar bril. Een zachte contactlensoplossing zou het haar dus mogelijk maken om haar bril af en toe te dragen. We weten uit het onderzoekbewijs dat zolang ze de zachte contactlens voor myopie management zes dagen per week draagt, tien uur per dag, ze een goed myopie managementeffect krijgt”. “Ik zou op basis van de antwoorden Eva een zachte contactlens aanbevelen voor myopie management, en dat komt overeen met mijn eerste aanbeveling. Juist vanwege het bewijs achter het gebruik van zachte contactlenzen voor myopie management en ook op basis van de antwoorden die Eva gaf op de vragen over geschiedenis en symptomen. Eva heeft ook twee jongere broers. Eén van de broers is zes jaar en heeft een lagere graad van myopie, dus moeten we zijn interventie voor myopie management optimaliseren. En Eva heeft ook een babybroertje. Hij zit in de fase waar je ervoor wilt zorgen dat hij niet de hele tijd naar een scherm kijkt. Dat hij ook veel tijd buiten doorbrengt. We geven de familie dus een aantal aanbevelingen”.


Medisch hulpmiddel klasse 1 • Herbruikbaar verwarmend oogmasker

Opwarmen | Toepassen | Ontspannen

Biologisch afbreekbaar verwarmend oogmasker voor een snel & langdurig effect 1 Behandelt Droge Ogen, Blepharitis en MGD2 Ontwikkeld en aanbevolen door oogartsen

Tot 200x herbruikbaar

MEDICAL DEVICE CLASS I

- Medisch hulpmiddel klasse 2a -

REUSABLE WARMING EYE MASK

Relief of Dry, Tired & Sore Eyes Treats MGD* & Blepharitis Rapid & Long-lasting Effect * Meibomian Gland Dysfunction

Aanvulling van de vetlaag van uw traanfilm > gaat verhoogde verdamping tegen

© 2021, Laboratoires Théa. All rights reserved.

Direct bevochtiging en smering van het oogoppervlak > stabiliseert de balans van de traanfilm Anti-oxidatieve werking > vermindering van stress en irritatie van het oogoppervlak

Théa Pharma B.V. – Mollerusweg 82B – 2031 BZ – Haarlem otc.netherlands@theapharma.com

+31 (0)23 750 51 81

NL009-05-2022

WOTC.BEB.PP.06.2021 - ©

Patrick André

1. Bilkhu PS and al. Randomised masked clinical trial of the MGDRx®eyeBag® for the treatment of meibomian gland dysfunction-related evaporative dry eye. Br J Ophthalmol. 2014 Dec 98(12):1707-11. 2. CER Blepha Eyebag(R) version 09.2021 - Internal data.

To be adapted locally To be completed with the local affiliate adress

Eenvoudig in gebruik (magnetron)


ANDERS DAN ANDEREN?

DAT MAAKT JE BIJZONDER.


GASTCOLUMN kees broos

CONTACTLENSVLOEISTOF KEN DE VERSCHILLEN

Dagelijks hebben wij als optometrist/contactlensspecialist te maken met contactlenzen en vloeistof. Voor de contactlensdrager is het belangrijk dat wij een goed advies geven om het meest optimale te realiseren in draagcomfort, maar natuurlijk ook in visueel comfort. Want hoe vervelend is het niet als de gezichtsscherpte door een troebele contactlens wordt beïnvloed of dat er discomfort ontstaat door een verkeerde vloeistof? Dit is zowel voor vormstabiele als zachte lenzen belangrijk. Om een juiste keuze te kunnen maken, is het belangrijk om op voorhand al vast te stellen of er mogelijk sprake kan zijn van allergische reacties bij de contactlensdrager voor bepaalde stoffen die worden toegepast in de vloeistofsamenstelling. Denk hierbij vooral aan de conserveringsstof en eventueel extra bevochtigingstoevoeging. We kennen allemaal wel die All-in-One systemen die we in ons assortiment hebben voor vormstabiele en zachte lenzen. Maar weten wij ook wat de verschillen zijn in de samenstelling van deze vloeistoffen en wat de effecten daarvan kunnen zijn? Het is van groot belang dat we kennis nemen van de verschillen, zodat we bij klachten naar een andere vloeistof kunnen omschakelen die een andere samenstelling heeft en dus niet dezelfde stoffen bevat. Zo zijn er All-in-One vloeistoffen met MPS en MPDS voor zachte lenzen. Dit zijn vloeistoffen met een uiterst vriendelijk gebruiksgemak, ze zijn effectief bij reinigen, desinfecteren en bewaren van de contactlenzen, maar kunnen wel een reden zijn van verstoring op het corneaoppervlak in combinatie met bepaalde lensmaterialen. Verschillen in samenstelling zoals toegevoegde buffers en oppervlakteactieve stoffen kunnen zorgen voor een optimale compatibiliteit met de traanfilm en daarmee een goed comfort. Indien er sprake is van een mogelijke allergische reactie op een All-in-One vloeistof kunnen we overschakelen naar een peroxidesysteem. Hierbij worden geen conserveringsstoffen toegevoegd en wordt de neutralisatie óf door een schijf gerealiseerd óf door een tablet. Voordeel is dus dat er na

deze fase een neutrale vloeistof overblijft van waaruit de contactlenzen direct kunnen worden ingezet.

Ook voor vormstabiele contactlenzen is een onderhoud met vloeistof van essentieel belang. Het contactlensmateriaal dat we gebruiken heeft een oppervlakte-eigenschap met betrekking tot vloeistof. We spreken hier over een contacthoek: hoe groter de hoek, hoe slechter de bevochtiging van de lens. Door hier weer een goede bevochtigingsvloeistof te gebruiken, wordt dit probleem ondervangen. Gelukkig hebben we de keuze uit verschillende materialen, waarbij de oppervlakte-eigenschappen anders zijn en een kleinere contacthoek, dus betere bevochtiging. Maar enkel een goede bevochtiging van het lensoppervlak is nog niet voldoende om een optimaal resultaat te realiseren met betrekking tot draagcomfort en visueel comfort. Er is voor een optimaal resultaat ook een oppervlaktereiniger nodig om afzettingen van eiwitten en lipides te verwijderen. Soms is een intensief systeem nodig om de eiwitten af te breken. Hierbij is mechanisch reinigen een pré om het oppervlak optimaal schoon te krijgen. Gevaar hierbij kan zijn, mits we een abrassieve reiniger adviseren, dat er veranderingen kunnen worden gerealiseerd in de lensparameters. Ook bepaalde oppervlakte-behandelde lensmaterialen - plasma, hydrapeg en dergelijke - vragen om een aangepaste behandeling om de eigenschap niet teniet te doen. Een peroxidesysteem kan ook hier worden toegepast, eventueel voorzien van een ingebouwde proteïnereiniger. Bij tijd en wijle komen wij als aanpasser voor het probleem te staan dat er bepaalde vloeistoffen niet leverbaar zijn of teruggeroepen worden om welke reden dan ook. Dan is het voor ons een speurtocht om weer een passend onderhoudssysteem te vinden dat aansluit bij de wens van de contactlensdrager. Ook blijft het van belang dat wij de contactlensdragers vragen naar hoe zij de gebruikte vloeistoffen ervaren, of er misschien toch klachten worden ondervonden. Dus we moeten weten wat de verschillen zijn in vloeistofsamenstellingen, zodat we de juiste keuze kunnen maken in het advies!

eyeline

113


JOBLINE

WEEKENDWERK IN DE OPTIEK vanuit optiekvacatures.nl hebben wij via linkedin een poll gehouden over in het weekend werken binnen de optiek. in dit artikel bespreken wij dit onderwerp in het algemeen, de uitslagen van de poll en de impact die dit kan hebben op de werving van personeel. Onregelmatig werken Werken in de optiek betekent voornamelijk vaste werktijden tijdens winkeluren. De meeste winkels zijn tegenwoordig open van dinsdag tot en met zaterdag. Zondag en maandag zijn de winkels vaak gesloten, met uitzondering van eventuele koopzondagen. Koopavond was pre-corona ook vaste prik voor veel winkels, maar post-corona draaien minder winkels een koopavond. Daar heeft een duidelijke verschuiving plaatsgevonden. In het weekend werken is binnen de optiek veelal een vast onderdeel. Dit komt vanuit de simpele redenering dat de meeste klanten dan vrij zijn en tijd hebben om langs te komen in de winkel. Daar waar de meeste omzet kan worden gemaakt, moeten de meeste personeelsleden aanwezig zijn. Ons onderzoek Aan onze poll via LinkedIn deden 84 mensen mee. Al deze mensen zijn actief werkzaam in de optiekbranche. De vraag die wij stelden was: WAT VIND JIJ VAN WERKEN IN HET WEEKEND? De antwoordmogelijkheden en het aantal stemmen per antwoord waren als volgt: Leuk! Veel klanten en gezellig 23 stemmen (27%) Neutraal. Het hoort erbij… 12 stemmen (14,5%) Jammer. Als het anders kon… 36 stemmen (43%) Ik werk niet in het weekend 13 stemmen (15,5%) • Opvallend is dat met 42% het hoogste aantal stemmen is uitgegaan naar liever niet werken in het weekend. • 27% vindt het juist leuk om in het weekend te werken. • 15,5% van de stemmers werkt niet in het weekend. • Last but not least: 14,5% van de stemmers staat hier neutraal in.

114

eyeline

Wat betekent dat voor de werving van personeel? Als je kijkt naar de uitslag van de poll en de krapte op de arbeidsmarkt kun je een aantal vragen stellen als je één of meer openstaande vacatures hebt: • Is het voor de openstaande functie echt noodzakelijk om te werken in het weekend? • Is het mogelijk om de werkzaamheden zo in te richten dat werken in het weekend geen vast onderdeel is maar een roulerend onderdeel? • Zijn er in de ploeg van bestaande teamleden mensen die juist heel graag in het weekend willen werken en daarmee een ander kunnen ontzien? • Zijn ruimere openingstijden doordeweeks optioneel en kunnen hierdoor de openingstijden in het weekend worden beperkt? Door minder traditioneel na te denken over dit onderwerp zou het wellicht mogelijk zijn om het weekendwerken anders in te delen waardoor je een nieuwe/unieke manier van werken creëert. Je zou hierbij ook kunnen stellen dat wanneer je een personeelsadvertentie hebt uitstaan en hierin aangeeft dat werken in het weekend geen (vast) onderdeel is van de functie, je absoluut een aantrekkelijk punt hebt voor vakgenoten die op zoek zijn naar een andere baan. Vragen over dit onderwerp? Hebt u naar aanleiding van ons artikel vragen? Of behoefte aan ondersteuning op het gebied van personeel en/of werving? Neem dan contact op via info@optiekvacatures. nl of +31 (0)85 1305487.


VERLEG GRENZEN MET DE

MEEST

COMPLETE LENS 1

Grensverleggend, voor u en uw klanten. Alleen Bausch + Lomb ULTRA® ONE DAY combineert een hoge Dk/t, lage modulus, UV block en High Definition Optics met twee innovatieve technologieën die bijdragen aan een gezond oogoppervlak1:

+

Advanced MoistureSeal® Technology zorgt voor 16 uur lang bevochtiging en comfort.2 Om de traanfilm te beschermen, te verrijken en te stabiliseren geeft ComfortFeel Technology tijdens het dragen stoffen af die comfortverhogend werken en de ooggezondheid bevorderen.3

Referenties: 1. Only Bausch + Lomb ULTRA® ONE DAY contact lenses offer a complete moisture + comfort system with Advanced MoistureSeal® and ComfortFeel Technologies plus a complete design of high Dk/t, low modulus, UV blocking and High Definition™ Optics. Bausch + Lomb ULTRA® ONE DAY contact lenses deliver health through its complete system working together to support a healthy ocular environment, the inclusion of eye health ingredients which are retained over 16 hours and the high allowance of oxygen permeability (Dk/t=134). 2. Schafer,J. Steffen,R. Reindel,W; A clinical assessment of dehydration resistance for a novel silicone hydrogel lens and six silicone hydrogel daily disposable lenses. Poster presented at AAO; October 2020 3. Rah M. Ocular surface homeostasis and contact lens design. February 2021.© 2021 Bausch & Lomb Incorporated. ®/™ geven handelsmerken aan van Bausch & Lomb Incorporated. Andere product-/merknamen zijn handelsmerken van hun respectievelijke eigenaren. V.U.: Bausch Netherlands B.V. Koolhovenlaan 110, 1119 NH Schiphol. 30132


WO R D OOK LID VAN #T EAM VI SSER

VISSER ACADEMIE BEWIJST TOEGEVOEGDE WAARDE de juiste vakmensen op de juiste plaats, dat is een hele opgave tegenwoordig. bij visser contactlenzen praat jeroen mulder met collega’s over dit onderwerp, zoals in de vorige eyeline met bert drentje en ahmed ibrahim. soms zijn ze net als nienke miltenburg-soeters nog maar kort in dienst, of werken ze er al meer dan 15 jaar, zoals dieuwke van ooik. de visser academie werd ruim twee jaar geleden opgezet en bewijst een duidelijke toegevoegde waarde te zijn: je kunt je bij visser namelijk continu verder ontwikkelen en tegelijkertijd staan borging van kwaliteit en bewaking van protocollen voorop. niet onbelangrijk wanneer je als bedrijf op bijna 30 locaties in nederland aanwezig bent. TEKST Anneke Pastoor BEELD Rob van de Vlierd Dieuwke van Ooik De continue uitdaging maakt Visser Contactlenzen echt uniek. Steeds als ik in de afgelopen 15 jaar dacht ‘nu heb ik het wel gezien’, kwam er weer een mogelijkheid om verder te kijken en te leren. Dit geldt de afgelopen twee jaar voor de Visser Academie. Ik vind het geweldig om dit mee te helpen opzetten. Nienke Miltenburg-Soeters Ik heb het enorm naar mijn zin bij Visser Contactlenzen. Het is duidelijk een familiebedrijf. Het enige dat lastig is, is het ontmoeten van collega’s. Dit komt omdat we binnen Visser op zoveel verschillende locaties werken. Jeroen Mulder Dat is begrijpelijk, want we zijn inmiddels een grote groep. In totaal bestaat het team uit 100 personen, van wie ruim 30 optometristen. Je hebt daarbij korte lijnen met oogheelkunde waar je niet voor, maar mét een oogarts werkt. Een medisch lenzenspecialist maakt zelf beleid met een enorme verscheidenheid aan soorten lenzen waar je cliënten blij mee kan maken. Nienke Precies, als mensen uitbehandeld zijn bij oogheelkunde kun je een cliënt nog heel blij maken met een visuscorrectie of met pijnreductie, zoals een bandagelens.

116

eyeline

dieuwke, jeroen en nienke

INFOTORIAL

Dieuwke Terug naar de Visser Academie, deze bestaat uit vier pijlers. Nienke en ik zijn allebei verantwoordelijk voor twee pijlers. De eerste pijler is Kwaliteit; hier gaat het over alles rond protocollen en interne kwaliteit, zoals bijvoorbeeld werkwijze, apparatuur etc. De tweede pijler is Opleiding: iedere medewerker moet hetzelfde basisniveau beheersen en volgt diverse vervolgopleidingen, zoals het scleralens-opleidingstraject. Dit is een uniek traject binnen ons bedrijf. Jeroen Dit geldt natuurlijk ook voor nieuwe collega’s die vanaf oogheelkunde of de optiek komen. Deze opleiding krijgt iedere optometrist die bij Visser komt werken. Tijdens de opleiding op

de HU hebben ze alleen kunnen ruiken aan de medische lens. Nienke En de Visser Academie geldt ook voor een praktijkassistent. Het is belangrijk dat iedereen binnen het bedrijf weet hoe ogen werken. De derde pijler is Kennisdeling, waar presentaties, stages, deelname aan congressen en artikelen onder vallen. Jeroen We hebben inderdaad de Visser Journal Club waar we samen artikelen bespreken. Heel leerzaam. Nienke Pijler 4 is Onderzoek. Visser Contactlenzen wil wereldwijd toonaangevend zijn op dit gebied. Op dit moment werken Dieuwke en ik beiden zo’n 16 uur per week voor de Visser Academie. De rest van de tijd werk ik afwisselend in de praktijk en op de werkvloer. Dieuwke We hebben een takenlijst en pakken daar diverse taken van op. Nienke is wat meer gericht op onderzoek en ik op kennisdeling, protocollen en dat soort zaken. Nienke Een goed voorbeeld van hoe we werken is bijvoorbeeld bij de scleralensspecialisten. Als er een bepaalde klinische vraag is, dan ga ik in de literatuur zoeken naar richtlijnen volgens ‘evidence based practice’ en gebruiken we dat als basis


WWW.WERKENBIJ

VISSER om verder met elkaar in discussie te gaan. Een ander bekijkt de vraag dan bijvoorbeeld meer vanuit persoonlijke ervaring. Het is echt goed om kennis te bundelen en te delen; iets dat bij Visser hoog in het vaandel staat en mij persoonlijk erg aanspreekt. Dieuwke In de toekomst is het denkbaar dat dit soort vragen via e-learningmodules aangeboden worden. Nu is het wat persoonlijker en dat is ook fijn, juist om een keer met collega’s te kunnen sparren. Jeroen Belangrijk is het formuleren van leerdoelen: wat moet iemand aan het einde van een specifieke opleiding weten? Aan de hand daarvan maken we een lesplan. Mijn didactische kennis vanuit mijn functie als docent aan de HU komt hierbij zeker van pas. Nienke En als je eenmaal de opleiding tot scleralensspecialist doorlopen hebt, blijf je deze kennis ook bijhouden. Je blijft doorleren. Dieuwke En jaarlijks hebben we een trainingsdag, de Visser Academiedag, die iedereen in werkgroepen voorbereidt. Elke collega zit namelijk, naast het reguliere spreekuur, in principe in tenminste één werkgroep. Een voorbeeld: baby’s met aangeboren staar. Deze werkgroep bestaat uit optometristen die veel kinderen zien. Zij bepalen met elkaar beleid en vanuit de Visser Academie wordt aangegeven hoe dit specifieke protocol vorm krijgt. Nienke Zo heb je ook een droge-ogenwerkgroep, myopiewerkgroep en een bandagelenzenwerkgroep. Jeroen En een werkgroep productmanagement, die niet alleen wetenschappelijk maar ook commercieel onderzoek doet of nieuwe contactlenzen voor een leverancier test. Nienke Dat is toch echt wel de meerwaarde van Visser. Dat je ook naast je spreekuur nog in diverse groepen zitting kan nemen, als je dat wilt. Jeroen Ik vind gewoon dat iedereen 80 procent spreekuur moet draaien en 20 procent met iets anders voor Visser bezig moet zijn. Als je namelijk een gat in je spreekuur hebt, kun je eenvoudig iets anders oppakken. Dieuwke Het is geen must, maar de mogelijkheid is er. En de meeste collega’s bij Visser pakken deze extra werkzaamheden graag op. Jeroen Uiteindelijk willen we het maximale voor de cliënt bereiken en dat kan niet door 10 jaar hetzelfde te doen. Andersom wil de cliënt natuurlijk ook dat de behandelaar volledig up-todate is! De bedoeling is om uiteindelijk een fysieke locatie te krijgen voor de Visser Academie. Echt een trainingscentrum. Nienke Een centrum dat professionaliteit uitstraalt, waar proefpersonen voor een onderzoek naar toe kunnen komen en waar de onderzoeksruimte bijvoorbeeld in verbinding staat met een zaal verderop met 20 studenten van de HU die meeluisteren en -kijken. Jeroen De Visser Academie is natuurlijk best abstract. Als je het echt een fysieke plek geeft, ons paradepaardje laat zijn, gaat het nog meer leven; binnen Visser en binnen de branche. Ik kijk er nu al naar uit.

CONTACTLENZEN.NL

voor meer info: www.vissercontactlenzen.nl

dieuwke van ooik en nienke miltenburg-soeters


ET34000-505 | CHARMANT Group, Divisie Benelux | www.charmant.com


GASTCOLUMN anja kool

In eerste instantie wilde ik deze gastcolumn beginnen met het actuele begrip ‘personeelsschaarste’. Maar als ik kandidaten altijd meegeef vooral het positieve te benoemen (dus wat wél), dan moet ik dat natuurlijk ook zelf doen. Je intentie en je woorden hebben nu eenmaal invloed op wat mogelijk is en wat plaatsvindt. Hoe behoudt u werknemers en trekt u ook de juiste nieuwe aan? Met meer geld of een mooie auto? Uiteindelijk blijkt dit slechts kortdurend een prikkel te geven, omdat het niet uit de mens zelf komt en dus geen echte vervulling geeft. Het begint toch met de juiste mensen, met nadruk op ‘de juiste’. Vanuit mijn werk als recruiter en loopbaancoach spreek ik veel diverse werkgevers. Velen blijven stug zoeken naar mensen die veel kennis hebben van een bepaalde materie, of naar iemand die een bepaald systeem al kent. Dat scheelt tijd, misschien wel een maand. Voor de korte termijn klopt dit wel. Maar voor de lange termijn… Wat nou als u eerst eens helder kijkt naar het bestaansrecht, de essentie van uw bedrijf. Wat hebben u en uw bedrijf te brengen? Dan pas is het mogelijk om vooral mensen aan te trekken die deze drijfveren in zichzelf herkennen en dus echt aansluiten op waar u en ook uw bedrijf voor staat. Let wel, hiermee bedoel ik zeker niet dezelfde persoonlijkheid, want het is juist beter om mensen die verschillend zijn om u heen te verzamelen. Het team moet elkaar juist aanvullen. Echter de essentie, of de missie van een bedrijf en persoon, dát is wat anders. Het heeft te maken met de reden waarom u en uw bedrijf iets bijdragen aan het grote geheel, met name de doelgroep. En niet iedereen wil zelf ondernemer zijn, maar wil wel aansluiten bij een organisatie met dezelfde energie en ‘purpose’. Het is mijn rol hierbij te helpen, zeker in deze tijd; zonder dat ik het woord ‘schaarste’ wil benoemen. Want

een werkgever en werknemer die dezelfde missie hebben en elkaar hierin begrijpen, dát is de match die we allemaal willen. Uiteraard is het als werkgever van belang de missie volledig helder te krijgen om de juiste mensen aan te trekken. En vica versa werkt het ook: de werknemer trekt de juiste bedrijven aan. Als het nieuwe teamlid een feit is, is het belangrijk dat het vuurtje blijft branden en in het dagelijkse werk voelbaar is. Het is goed dat iedereen zich steeds herinnert waarom men dit doet en welke impact dit heeft op het geheel, of de doelgroep. Mocht de motivatie van één van de werknemers niet meer zo aansluiten op het geheel, dan zal deze persoon dit bij zichzelf gaan merken door een energieafname. En ook alle betrokkenen. In sommige gevallen is hierbij de tussenkomst van een loopbaancoach nodig en kan deze situatie resulteren in hernieuwde waarneming en ‘werkzin’… of in een nieuwe wending voor de betreffende medewerker. Ook dit hoort bij het leven en kan goed zijn voor alle betrokkenen. Toch hoeft het vaak zover niet te komen als een werkgever op de hoogte is van hoe de werknemer zich voelt en dus ook weet wat iemand nodig heeft om weer de nodige energie uit het werk te halen… Uiteindelijk is werk, net als vele andere activiteiten en gebeurtenissen, een levenservaring en die mag mooi en leerzaam zijn. Zowel voor de werknemer als de werkgever. En zolang ‘die energie klopt’, mensen zich geboeid en verbonden voelen… willen en blijven mensen voor u werken. En klopt het hart van uw bedrijf!

BINDEN EN BOEIEN

PurePeople staat voor recruitment, loopbaancoaching en outplacement. Voor iedereen mag werk boeiend en leerzaam zijn. Anja Kool helpt ondernemers, werkgevers en werknemers hier graag bij. Ook bij een passende match voor uw bedrijf; www.purepeople.work.

eyeline

119


IK DENK DAT

OPTOMETRIE OP AFSTAND IN DE TOEKOMST DE NORM GAAT WORDEN een uitgebreide studie van onderzoeksbureau sirm– in opdracht van specsavers en in samenwerking met het oogfonds – naar het potentieel van optometrie bij een stijgende vraag naar oogzorg, laat zien dat de inzet van een optometrist in de eerste lijn circa 750.000 huisartsconsulten per jaar zou kunnen schelen. Het rapport ziet een nieuwe rol weggelegd voor de optometrist als poortwachter, die de toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid van de oogzorg kan vergroten. Deze knelpunten én het belang van een vroegtijdige diagnose waren voor Specsavers aanleiding om optometrie op afstand aan te bieden. Vanaf oktober is dit ooggezondheidsonderzoek mogelijk in alle 143 winkels in Nederland. Team Eyeline sprak hierover met Remko Berkel, directeur Specsavers Nederland. Optometrist tussen huisarts en oogarts In de klassieke oogzorgketen verwijst een huisarts op basis van klachten door naar een oogarts. Mensen met oogklachten worden door huisartsen relatief vaak doorverwezen. Dit komt door beperkte mogelijkheden voor huisartsen om een goede diagnose te stellen. Dit maakt dat de oogarts consulten op zich moet nemen, die ook eerder door een optoNEDERLANDSE OOGZORG ONDER DRUK Het rapport van SiRM belicht huidige en toekomstige capaciteitsproblemen in de oogzorg en toont aan dat deze kampt met lange wachttijden en onder toenemende druk staat. • Jaarlijks vinden er 2,4 miljoen huisartsbezoeken plaats voor oogklachten. • Jaarlijks verwijzen huisartsen 550.000 mensen door naar de oogarts. • Minimaal 1 miljoen mensen in Nederland hebben een oogziekte waarvoor medisch-specialistische zorg nodig is. • De wachttijden voor een poliklinisch bezoek bij ziekenhuizen liggen boven de Treeknorm van 28 dagen. • De verwachting is dat door vergrijzing het aantal mensen met oogziekten tot 2030 stijgt met meer dan 17%.

120

eyeline

remko berkel


metrist afgehandeld hadden kunnen worden. Volgens het rapport van SiRM (Strategies in Regulated Markets) kan dit knelpunt opgelost worden door de optometrist eerder in te zetten in de oogzorgketen. De huisarts verwijst dan eerst door naar de optometrist (‘anderhalvelijnszorg’), die als poortwachter fungeert en vaak benodigd oogonderzoek kan verrichten. Hierdoor worden onnodige doorverwijzingen naar de oogarts voorkomen, zijn er kortere wachttijden en neemt de kwaliteit van zorg toe doordat een groter aandeel plaatsvindt op basis van diagnoses in plaats van klachten. Optometrie op afstand bij Specsavers Een ander alternatief waarbij de optometrist efficiënter ingezet wordt op zijn/haar functie, is de optometrist positioneren in de eerste lijn. Dit kan de huisarts ont­lasten door het ‘overnemen’ van patiënten met laagcomplexe klachten. Positionering van de optometrist in de eerste lijn vereist wel dat er voldoende capaciteit is bij optometristen, en dat vergoeding van het optometrisch onderzoek vanuit de zorgverzekering mogelijk is. Om de toegankelijkheid van oogzorg te vergroten en vanwege het belang van een vroegtijdige diagnose biedt Specsavers sinds kort optometrie op afstand aan. Op basis van een uitgebreide vragenlijst wordt advies gegeven of een ooggezondheidsonderzoek zinvol is. Vervolgens doen speciaal opgeleide medewerkers verschillende metingen in de winkel en beoordeelt de optometrist op afstand binnen 48 uur alle gegevens uit deze metingen. Hierna wordt er op basis van eventuele afwijkingen gekeken of er verder onderzoek door de optometrist in de winkel en/of een verwijzing naar de oogarts nodig is. Significante investering In de praktijk testte Specsavers het nut van optometrie op afstand in een pilot bij vier winkels in de regio Zwolle. Onder de 881 deelnemers was in maar liefst 85% van de gevallen na een bezoek aan de optometrist bij Specsavers geen verwijzing naar de oogarts nodig. Remko Berkel: “In Nederland staan we qua zorgkosten en toegankelijkheid voor uitdagingen. Vanuit onze expertise hebben we gekeken hoe wij daaraan een bijdrage kunnen leveren. Optometrie in de eerste lijn kan jaarlijks 750 duizend huisartsconsulten besparen. Wij willen dat iedereen op een laagdrempelige manier de gezondheid van de ogen kan laten checken. Immers, de kans op verschillende oogaandoeningen neemt vanaf het 40ste levensjaar toe en bij veel oogaandoeningen hoef je niet altijd klachten te hebben. We installeren in al onze winkels geavanceerde apparatuur waarmee diverse uitgebreide metingen gedaan worden. De gegevens die daar uitkomen worden door onze optometristen op afstand bekeken. In het geval van niet-pluis kan direct een oplossing worden geboden: of de optometrist geeft aan die persoon te willen zien en dan wordt in de

BESPARING • Oogheelkunde behoort tot een van de 4 specialismen waar vanuit de huisarts de meeste verwijzingen naar de oogarts komen. • Landelijk hoeven er mogelijk 130.000 mensen minder per jaar naar de oogarts bij inzet van een optometrist tussen de huisarts en oogarts (‘anderhalvelijnszorg’). • Maar liefst 75% van de patiënten met laagcomplexe klachten heeft naar schatting genoeg aan een bezoek aan de optometrist. • Landelijke inzet van de optometrist tussen huisarts en oogarts kan 7 miljoen euro aan zorgkosten voor mensen met laagcomplexe klachten besparen. OOG VOOR DE TOEKOMST Het rapport concludeert dat het inzetten van een optometrist tussen huisarts en oogarts, en optometrie op afstand, de oogzorg kan ontlasten en kosten kan besparen. • Wanneer 1 op de 3 mensen van de 2 miljoen consulten per jaar voor oogklachten in plaats van bij de huisarts bij de optometrist komt, zou dit 750.000 consulten per jaar voor de huisarts schelen. • Landelijke positionering van de optometrist tussen huis- en oogarts en optometrie op afstand leidt tot een daling van de kosten voor diagnostiek van mensen met laagcomplexe klachten van 26 miljoen euro tot 12 miljoen euro per jaar. • Een afspraak voor een ooggezondheidsonderzoek bij Specsavers kost 29 euro. Dit onderzoek is bovenop de reguliere oog(sterkte)meting die gratis is. Vanaf oktober 2022 bieden alle 143 winkels dit onderzoek aan. winkel een afspraak ingepland, op korte termijn, of er vindt direct een doorverwijzing naar de oogarts plaats. Klanten vullen in de winkel een uitgebreide vragenlijst in die door onze optometristen is ontwikkeld en getoetst. Daarnaast worden alle kwaliteitseisen, protocollen en verwijstermijnen op periodieke basis getraind en getoetst. De pilot is succesvol afgerond en sindsdien zijn we deze service aan het uitrollen. We verwachten begin oktober optometrie op afstand in alle 143 winkels in Nederland aan te kunnen bieden. We zijn nu bezig om per winkel apparatuur te installeren en winkelteams op te leiden. Dit is een significante investering, maar in Nederland kan optometrie een stuk efficiënter georganiseerd worden om de toegankelijkheid in de oogzorg te vergroten. In de zorg zie je dat teleconsultatie een steeds grotere rol gaat spelen. Ik denk dan ook dat optometrie op a ­ fstand in de toekomst de norm gaat worden”.

eyeline

121


D O O R G E E F

COLUMN aysel amir fallah-turgut Sinds 2 jaar ben ik werkzaam als optometrist en orthoptist bij Polman Opticiens. Het is fijn om de kennis van beide beroepen mee te nemen in de praktijk en ook te delen met mijn collega’s. In deze column wil ik jullie meenemen hoe het voor mij is als extramurale orthoptist.

een zeer belangrijke factor. Uit studies blijkt dat er vele behandelingsmogelijkheden zijn, zoals atropine oogdruppels, bi- of multifocale zachte contactlenzen, nachtlenzen of speciale glazen in de bril. Op basis van mijn bevindingen tijdens het onderzoek heb ik altijd een gesprek met de ouders. Hierbij vind ik belangrijk dat de ouders begrijpen wat myopie betekent, wat de risico’s zijn en wat er in de toekomst verwacht kan worden. Ik geef ze folders mee met informatie, zodat ze het thuis nog rustig kunnen doornemen. Ik vind het leuk om na het onderzoek naar het kind toe te draaien en te vragen: ‘Heb je begrepen wat ik papa/mama net heb uitgelegd?’. Vaak knikken ze onschuldig ‘ja’, maar in hun ogen is te zien dat hij of zij alleen nog maar uitkijkt naar het ijsje wat na afloop is beloofd. Het is van belang om ook aan de kinderen uit te leggen wat er gaat gebeuren en of ze het hebben begrepen, zodat ze ook gemotiveerd zijn om de bril te dragen en/of de behandeling te starten.

VOLG JE DE ONTWIKKELINGEN OF ONTWIKKEL JE JEZELF?

Sinds de start is Oogzorg Centrum Gelderland binnen Polman Opticiens een voorportaal voor oogartsen en biedt het eerstelijns- en anderhalflijnszorg aan. Voorheen waren de kosten voor onderzoek voor eigen rekening van de klant. Door de ontwikkelingen in de oogzorg wordt het nu door steeds meer zorgverzekeraars vergoed. Dit geldt de laatste jaren ook voor orthoptie en dit maakt het voor ons mogelijk om te investeren in ons aanbod van orthoptie. Als orthoptist zie ik wekelijks veel kinderen. Goed zicht is van essentieel belang voor zowel het leerproces van het kind, als de ontwikkeling in het dagelijks leven. Daarom moeten oogafwijkingen zo vroeg mogelijk opgespoord en indien mogelijk gecorrigeerd worden. Hoe eerder gediagnosticeerd, behandeld en opgevolgd, hoe kleiner de kans is op ontwikkeling van amblyopie. Je zou kunnen zeggen dat myopie de afgelopen jaren een ‘trend’ is geworden. Je ziet overal posters en we horen zelfs op de radio over de 20-20-2 regel. We weten dat myopie een progressieve vorm kan hebben, wat kan leiden tot een verhoogd risico op oogproblematiek op latere leeftijd. Omdat het aantal hoogmyopen toeneemt, is de verwachting dat het aantal patiënten met oogcomplicaties de komende jaren ook toeneemt. Gelukkig is de laatste jaren steeds duidelijker geworden wanneer en hoe we progressieve myopie kunnen behandelen. Hierbij is de aslengte

Kinderen blijven een uitdaging in de praktijk en dat is precies wat mijn werk zo leuk maakt. De eerste keer dat ze komen, vinden ze het altijd heel erg spannend en schuilen ze achter hun ouders. Hierbij is het mijn taak om ze gerust te stellen en te laten zien dat de testjes die we gaan doen allemaal erg leuk kunnen zijn. Zo heb ik bijvoorbeeld minions op een lampje en een 3D-bril met een toverboek. En als ze het goed hebben gedaan, mogen ze na afloop een leuke sticker uitzoeken. De afgelopen jaren zijn er veel ontwikkelingen geweest in de oogzorg, waardoor je kan stellen dat het de komende jaren niet anders zal zijn. Ik ben benieuwd wat er in de toekomst nog op ons wacht!

VOLGENDE DOORGEEFCOLUMN: Mirjam van Tilborg 122

eyeline


GEEF J AANDAE OGEN DE CH VERDI T DIE ZE ENEN !

Val op met een standaardassortiment dat allesbehalve standaard is.

ZEISS ClearView unifocale brillenglazen • • • •

Freeform technologie in standaard unifocale brillenglazen Zeer dun en zeer vlak zonder compromis op optisch gebied Gemiddeld 3× grotere zones met buitengewoon helder zicht Direct leverbaar vanuit de voorraad in Nederland

Neem voor meer informatie contact op met uw ZEISS Sales & Product Advisor of met het Customer Care Center


eyeline

NIEUW!

SOLOS

vakblad voor de opticien, najaar 2022

TRENDS by Silmo

MAKKELIJK BRILLEN METEN DOOR IEDEREEN

BACK TO BUSINESS

O’Max Instruments BV Marconistraat 9, 6902 PC Zevenaar T: +31 (0)88 - 0888160 E: info@omax.nl www.omax.nl

Meer weten over de Topcon Solos? Bel uw O’Max contactpersoon voor meer informatie.

www.omax.nl

Part of 1Y 1/4 Y 1/4 Y 1/4 Y 1/4 Y 1/4 Y 1/4 Y

vakblad voor de opticien, najaar #5 2022 www.eyeline-magazine.nl

Topcon Solos volautomatische lensmeter: iedereen kan hem bedienen! Maak het u en uw team gemakkelijk met de Topcon Solos volautomatische lensmeter! Wilt u werkprocessen standaardiseren en vereenvoudigen? O’Max instruments introduceert de Topcon Solos volautomatische lensmeter, die met één druk op de knop de bril in één keer doormeet. Alle brillen en in het bijzonder multifocale brillen worden met een hoge nauwkeurigheid en betrouwbaarheid direct herkend en gemeten. Handmatige handelingen zijn niet meer nodig en iedereen kan hem bedienen. Een uitkomst voor delegatie in uw winkel. Dit loopt nét even makkelijker, zodat u zorgeloos kunt werken.

DOORGAAN in lijn van Rob

25 jaar ØRGREEN Optics

Optiek is MEER DAN een bril