Ear@line VL #3 2021

Page 1

ONLINE MAGAZINE voor de VLAAMSE HOORBRANCHE #3 2021

AUDIOLOOG EVELYNE BEKAERT AAN HET WOORD MERKBELEVING 2.0

EUHA HANNOVER


INHOUD

04 21

09

10


Audioloog aan het woord ‘The place to hear’, dat schreef Evelyne Bekaert op haar LinkedIn-post. Onze redacteur Matthias Vanheerentals ging bij haar langs in het nieuwe pand van Amplifon Hoorcentrum in Tervuren.

04

EUHA Hannover Vorige keer schreven we over de nieuwe stap in het Zomerplan en de wens dat we elkaar op EUHA zouden ontmoeten. Dat is gelukt! We blikken nog één keer terug.

09

INNOVATIE

Online nieuws 20-21 Wist u dat er een verband is tussen Tinnitus en een tekort aan Vitamine D. En graag brengen we het boek ‘Mijn Hoorreis’ van Rob Beenders onder uw aandacht.

September stond in het teken van innovatie. De technologische innovaties, zoals een aparte rekenregel voor muziekervaring en de toenemende mogelijkheden als het gaat om AI en connectiviteit… dan hebben we het niet meer over gehoorverlies, maar over gehoorwinst leerden we op het EUHA-Congress. We hebben altijd graag de blik vooruit, maar nu blikken we nog één keer terug.Wat was het vooral fijn om iedereen na de lange onderbreking weer live in Hannover te ontmoeten! Het was absoluut even ‘the place to hear’. Dat vindt Evelyne Bekaert ook van Amplifon Hoorcentrum Tervuren. Kortgeleden verhuisde deze praktijk naar een ruimere locatie. Onze Matthias ging langs en interviewde Evelyne. We wensen u een goed najaar en zien u graag met #oogvoorelkaar en een #blikvooruit!

Hoofdredacteur

ear@line 3


AUDIOLOOG AAN HET

WOORD

THE PLACE TO HEAR dit schreef evelyne bekaert in haar post op linkedin toen zij met amplifon hoorcentrum tervuren verhuisde naar de brusselsesteenweg 41. earline had een gesprek met haar: zij baat de praktijk uit en heeft twee andere audiologen en een shopco in haar team. TEKST Matthias Vanheerentals

4

ear@line


De nieuwe praktijk ligt zes huizen verder dan de vorige locatie. Bij het binnenkomen springt meteen de mooie houten wand in het oog. Deze werd behouden omwille van de interessante akoestiek. Het nieuwe gebouw is lichter, ruimer en oogt modern. Je kijkt uit op een zeer mooie, groene tuin. Door de automatische schuifdeur is de locatie nu ook toegankelijker voor mensen die moeilijker te been zijn. Er is geen opstapje meer aan de ingang en er is parking voor de deur.

rige klantenbestand en een uitgebreid team was dat dringend nodig. “Er is een hoorcabine bijgekomen waardoor we sneller mensen kunnen helpen”, vertelt Evelyne. Ook het labo kreeg een upgrade en bevindt zich op een interessantere plek. “In het vorige hoorcentrum lag het labo naast de aanpascabine. We moesten dus regelmatig de lopende afspraak verstoren bij dringende interventies, wat niet praktisch was”. Het huidige labo is nu bereikbaar via de wachtzaal en is gelegen voor de beide hoorcaTweede hoorcabine bines, waardoor deze voor alle De nieuwe stek biedt vooral collega’s vlot bereikbaar ligt meer plaats. Met het tienja- zonder cliënten te storen.

ear@line 5


Akoestisch plafond De nieuwe vestiging is overal voorzien van een akoestisch plafond in zowel het onthaal, als de beide hoorcabines. Evelyne: “Het voordeel is dat de klant niet overprikkeld binnenkomt. In onze oude locatie werd, om budgettaire reden van een startende ondernemer, enkel de cabine met een akoestisch plafond uitgerust. Als klanten dan in de wachtzaal kwamen, viel het op dat gelui-

6

ear@line

den daar helemaal anders klonken”. De cliënten zijn enthousiast en tevreden. Ze kijken tijdens hun afspraak uit op de groene tuin en lijken daardoor meer op hun gemak. “Ik merk zelf dat moeilijkere, zwaardere gesprekken precies makkelijker gaan”, zegt Evelyne. “Vanuit de tuin is er ook een toegang naar het tennisterrein, waar de audiologen op de middag een match zouden kunnen spelen, of genieten van de zon”.


Franchisenemer Evelyne Bekaert werkt als franchisenemer met Amplifon samen. Ze startte als bediende bij Amplifon in februari 2008. “Eerst was dat als vliegende audioloog in Vlaanderen. Tijdens verlof, ziekte of opendeurdagen sprong ik in. Dat was interessant omdat je veel manieren van werken zag. Toch miste

ik het om geen ‘eigen klanten’ te hebben. Ik zag ook zaken die ik anders zou aanpakken, maar er was te weinig budget omdat te realiseren. Dat was de aanleiding om in september 2011 het partnerschap met Amplifon aan te gaan. Daarvoor keerde ik terug naar Vlaams-Brabant, waar mijn roots liggen”.

www.amplifon.be

ear@line 7


Roger On

TM

De slimme microfoon om beter te verstaan in gezelschappen en op afstand De Roger On microfoon is onze beste microfoon ooit! De nieuwste generatie Roger microfoon combineert het beste van zijn voorgangers en biedt nog veel meer. Door een verbeterd ergonomisch ontwerp en nieuwe audiologische hoogstandjes is de Roger On onze beste microfoon ooit. Ergonomisch ontwerp  Duidelijk LCD-scherm  MultiBeam 2.0 Technologie voor stereo horen*  Verbeterde Interview modus  myRogerMic App  Koppeling audiobronnen  Universeel *RogerDirect vereist

Bekijk hier de introductie film

Nu leverbaar !


EARLINE BLIKT TERUG OP

EUHA 2021

het earline-team bezocht, samen met ongeveer 5.200 andere deelnemers, de 65e euha in hannover. wat was het fijn om elkaar na een lange onderbreking weer live te ontmoeten! inderdaad, dit keer alles verzameld in één hal en het was wat rustiger, maar daardoor was er wel tijd voor een (goed) gesprek. het bezoekersaantal lag op ongeveer 65 procent ten opzichte van 2019 en 87 leveranciers uit 16 landen presenteerden hun innovaties.


EVOLV AI shuffle de letters van het woord ‘era’ en je hebt ‘ear’: starkey start een ‘new era’ met de evolv ai als het gaat om moeiteloos horen en moeiteloze connectiviteit. deze opvolger van de livio wordt begin 2022 in belgië verwacht. www.starkey.nl

www.kindhoren.com de eerste cic met bluetooth én ingebouwde sensoren zoals fitness-tracking

ONTDEK NU ALVAST DE EVOLV AI jeroen douw en guillaume lapère


STAY CONNECTED

ONTDEK DE THRIVE APP VAN STARKEY De Thrive app werkt naadloos met Starkey hoortoestellen die voorzien zijn van slimme sensoren en geeft gebruikers complete controle over hun gehoor, handige tools om instellingen te finetunen en krachtige inzichten in gebruik en gezondheid. Hiernaast biedt de app tal van aanvullende features zoals vertalen, spraak naar tekst, contactpersonen automatisch een bericht sturen bij een val en een connectie met uw voice assistent. Versie 3.2 van de Starkey Thrive app is nu beschikbaar in de App Store en Google Play.

Starkey Hearing Technologies - KIND HOREN - Distributeur voor Nederland en België

+31 (0)55 360 2111

info@kindhoren.nl

www.starkey.nl

Starkey is lid van vereniging GAIN


de maatwerk airpod pro-dopjes zorgen voor behoud van features én ze zitten stevig vast in het oor

WIJ ZIJN COMFOOR

akouz uni-ric

roy boers en henk reuter

COMFOOR

HOUDT VAN MAATWERK de akouz uni-ric is een op maat gemaakt ric-oorstukje die te gebruiken is in combinatie met receivers van vrijwel alle merken. zo kan uw klant in de testfase écht een hoortoestel ervaren, een dome doet dit niet voldoende. de uni-ric kan daarna gewoon gebruikt worden als maatwerk oorstukje. www.comfoor.com
OTICON

MyMusic

MEER GELUID. MEER MUZIEK. MEER VRIJHEID. dat is oticon mymusic! de klant kiest nu specifiek voor dit programma bij het streamen van muziek, bij een live concert of bij het bespelen van een instrument. www.oticon.nl/professionals

SWANN BARRAT VERTELT

MUSIC

INSPIRATION IN EVERY NOTE

EXPERIENCE

bernafon alpha hoortoestellen zijn nu uitgerust met een nieuw music experience programma. dit programma maakt gebruik van een nieuwe rekenregel die speciaal is ontworpen voor muziek.

www.bernafon.com/professionals merlijn vink in actie


UNITRON IN DE SPOTLIGHTS

OUT OF THE BLU www.unitron.com/nl

www.unitron.com/be

NIEUW BIJ PHONAK

ActiveVent Receiver phonak introduceerde de ActiveVent receiver op het paradise-platform, een speaker voor de ric-toestellen. een pré voor slechthorenden die veel gebruikmaken van (muziek)streaming.

ActiveVent www.phonakpro.nl
STIMULANS ONDERZOEK NAAR OVERBRUGGEN COMMUNICATIEKLOOF DOVEN EN NIET-DOVEN michel witter, avans-docent en caradt-onderzoeker, ontving een beurs voor promotieonderzoek dat zich richt op het overbruggen van de communicatiekloof tussen doven en niet-doven.

den helpt bij het bewegen in hun omgeving. Dit maakt nieuwe zintuiglijke waarneming mogelijk. Om de techniek nog verder te ontwikkelen is een hulpmiddel ontwikkeld helpt om virtuele objecten te ‘voelen’; objecten die je dus in de werkelijke wereld zelf niet ziet. De Bestaande ondersteunende toepassin- verwachting is dat het onderzoek naar gen blijken in de praktijk weinig effec- deze technologie leidt tot nieuwe ideetief of niet acceptabel te zijn en slechts ën, toepasbaar om de interactie tussen in specifieke gevallen te helpen. Sensory doven en horenden aan te wakkeren en augmentation technologie lijkt wel de te ondersteunen. Doel is het stimuleren potentie te hebben om in het dagelijkse van wederzijdse empathie door beide leven, en breder inzetbaar, een onder- partijen de wereld op een vernieuwensteunende rol te vervullen en de manier te laten waarnemen en ervaren. Het ondercommunicatie te ondersteunen. Bij Sensory augmenzoek vindt niet plaats in een tation helpen technische kunstmatige situatie maar toepassingen het menselijk juist in de dagelijkse werkelijkheid. Het zal inzicht waarnemingspalet te vergroten. Bijvoorbeeld een apgeven in relevante mogelijkparaatje dat de afstand tot heden en behoeften die op objecten omzet in trillingen hun beurt de technologie michel witter en zo blinden en slechtzienweer vormgeven.

ear@line 19


ONLINE NIEUWS

STARKEY OP BEZOEK BIJ PRO-AUDIO HOORCENTRUM ANTWERPEN

ON NIE

NIEUWE ACCOUNTMANAGER

SIGNIA

ONLINE NIEUWS WS Audiology groeit door in de Benelux en is constant in beweging. Nieuwste aanwinst bij het team is Nele Deman, zij is sinds kort als Accountmanager Signia België aangesteld. Wellicht kent u Nele al, zij is zeker geen onbekende in de branche en heeft verschillende rollen vervuld bij uiteenlopende organisaties. Veel succes Nele!

WORLD OF HEARING GENT De World of Hearing by Lapperre is een nieuw winkelconcept in ons land. De eerste vestiging op de Steendam 8 in Gent is geopend.

ONLINE


NLINE TINNITUS EUWS

E

WAAROM ZO LANG WACHTEN ALS WE EEN HOOROPLOSSING NODIG HEBBEN?

EN

VITAMINE D-TEKORT

ROB, WE GAAN DIT BOEK BESTELLEN!

ONLINE NIEUWS WAS U OOK BIJ DE INTRODUCTIE VAN

OTICON MORE?

ear@line 21


WAAROM AI NOOIT MEDICI ZAL VERVANGEN artificial intelligence (ai) verbetert de gezondheidszorg. maar betekent dit dat medici in de toekomst niet meer nodig zullen zijn? zeker niet! we geven u vijf redenen waarom niet.

tingen en desinfecteren. En slimme algoritmen zijn er om ondersteuning te bieden aan (hoorzorg)professionals bij het stellen van diagnoses, het maken van beslissingen en het doseren van medicijnen. Maar een robot of algoritme zal nooit een arts kunEr mogen dan grootschalige auto- nen vervangen. matisering en digitalisering plaatsvinden, mensen zullen altijd nodig Empathie is onvervangbaar zijn voor bepaalde taken. Onderzoek Het is heel lastig voor AI om empasuggereert dat het inzetten van ro- thie na te bootsen. Dit komt doordat bots en AI zelfs zou kunnen leiden het nodig is een zekere vertrouwenstot meer werkgelegenheid en hoge- band op te bouwen door naar de re lonen, maar toch is er angst voor patiënt te luisteren, aandacht te technologie: wat als een robot mijn hebben voor diens behoeften en begrip te tonen. We hebben menselijke baan beter kan doen dan ikzelf? Kunstmatige intelligentie zal een artsen nodig om patiënten te steugrotere rol gaan spelen in de zorg, nen bij het vertellen en toelichten maar de taken die het over zal ne- van levensveranderende diagnoses. men zijn klusjes die toch al niemand Dat kan een algoritme nooit op dezelfgraag deed, zoals administratie, me- de manier doen.


Artsen hebben een niet-lineaire werkwijze Iedere arts benadert het vak op zijn eigen manier, en kan daardoor tot unieke inzichten komen die patiënten op allerlei manieren kunnen helpen. Om een diagnose te stellen en een patiënt te behandelen, is creativiteit nodig. Dat hebben robots en algoritmen niet. Zij kunnen geen probleem oplossen dat ze nog niet eerder zijn tegengekomen. Iedere patiënt is uniek en niet iedere test is 100 procent betrouwbaar. Voor de juiste, passende hulp is menselijk inzicht nodig.

medici nodig. Het menselijk brein is enorm complex en is in staat een enorme hoeveelheid kennis en data te overzien. Het is het simpelweg niet waard om een AI te ontwikkelen die dit ook zou kunnen; onze hersenen doen het al zo goed. Het is veel nuttiger om de herhaalde, data-gerelateerde taken aan een computerprogramma over te laten en gecompliceerde analyses en beslissingen aan mensen toe te vertouwen.

Er zullen altijd taken zijn die AI niet kan volbrengen (NKO-)artsen, verpleegkundigen, audiciens, audiologen en andere mediComplexe technologieën vereisen sche professionals hebben genoeg competente professionals vervelende, eentonige taken om Steeds verfijndere digitale zorgop- dagelijks aan te pakken. Uit een onlossingen hebben het inzicht en de derzoek in de Verenigde Staten blijkt competentie van gekwalificeerde dat artsen gemiddeld 8,7 uur per


week kwijt zijn aan administratieve werkzaamheden. Dit kan geautomatiseerd worden, en dat zou ook moeten gebeuren. Er zijn echter ook verantwoordelijkheden en verplichtingen die technologie niet kan uitvoeren. IBM Watson mag dan in staat zijn miljoenen documenten door te nemen in enkele seconden, hij kan gaan Heimlich-manoeuvre verrichten. Er zullen altijd taken zijn die mensen sneller, zekerder of zelfs goedkoper kunnen doen.

Het is geen kwestie van technologie versus mensen Technologische innovaties zijn altijd om mensen te helpen en verder te brengen. Samenwerking is het antwoord. Dit blijkt ook uit een onderzoek naar het vaststellen van uitgezaaide borstkanker met deep learning. Door het combineren van de voorspellingen van het deep learning-systeem met de diagnose van de menselijke patholoog verbeterden de beeldclassificatie én de tumorlokalisatie significant. Mensen en AI zijn op hun sterkst als ze samenwerken. BRON Medicalfuturist.com


IDEE? Hooridee eLearning cursus gehoorverlies en werk Wendelina vertelt er hier meer over!

BRILJANT! Wendelina heeft met deze cursus haar kennis, inzicht en wijsheid toegankelijk gemaakt voor een breed publiek.

AANRADER! Praktische en concrete inzichten. Waardevol voor iedereen die met gehoorverlies te maken heeft! Voor mensen #vitaliteit op de #werkvloer belangrijk vinden: deze online cursus hoort in het basispakket voor medewerkers!

POSITIEVE REACTIES


uitgever LT Media BV hoofdredactie Anneke Pastoor, anneke.pastoor@ltmedia.nl eindredactie Marie-Catrien van Deijck redactie Lola Hamers webredactie Emma Hofstede, webredactie@ltmedia.nl vormgeving Christel Giezen Brigitte van Mierlo fotografie Loek Peters cover Loek Peters sales & marketing Eric Smid, eric.smid@ltmedia.nl Mandy Mooren, mandy.mooren@ltmedia.nl traffic Frank Smits Dennis Söser, traffic@ltmedia.nl +31 (0)26 3616960 www.earline-magazine.nl Earline Magazine Vlaanderen | Facebook LinkedIn Earline Magazine


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.