Ear@line NL #2 2021

Page 1

ONLINE MAGAZINE voor de HOORBRANCHE #2 2021

KEUZEPARADOX BIJ DE AUDICIEN

DENNIS HAVERMANS OVER SELECTIEVE CONTRACTERING

DE HOBBY VAN JAN DE LAAT


INHOUD

04 14 12

20 18


Conferentie Oorsuizen Nog één keer een terugblik naar de Conferentie Oorsuizen, georganiseerd door Hoormij NVVS. Meer dan 400 deelnemers haakten online aan.

04

GAIN: De toekomst is nu! In Earline Magazine een groot verslag over het GAIN-event met als thema Toekomst & Innovatie. Gemist? Lees het verslag hier nog eens en/of bekijk de Aftermovie.

14

Spaar voor een Salestraining Starkey heeft Oliver von Borstel gestrikt voor een exclusieve samenwerking. Hoe onderscheid u uzelf als audicien? Spaar mee voor een gratis salestraining.

18

Ponto van Oticon Medical 20 Een verslag van het webinar dat Oticon met Oticon Medical vorige week organiseerde over de ontwikkelingen van botverankerde hoortoestellen. Lees meer over de Ponto.

EUHA HANNOVER 15-17 SEPTEMBER 2021

ALS MUZIEK IN DE OREN Noor Bremmers op gitaar, Jan de Laat op hobo en inmiddels kom ik erachter dat er veel muzikale mensen zijn in de hoorbranche. Heerlijk vind ik dat, want ik maak zelf ook graag muziek. Voorlopig voldoende input dus voor onze nieuwe rubriek ‘De Hobby Van…’. Muziekbeleving is zo belangrijk bij hoortoestellen en met de nieuwste technologieën proberen we het maximale uit de favoriete muziek van onze cliënten te halen. Een mooie brug naar de kop van mijn voorwoord in de laatste Earline: Toekomstmuziek. GAIN sprak over toekomst en innovatie. Geluiden dat onze branche té versnipperd is geworden, steken steeds meer de kop op. Is ‘samen’ uitsluitend toekomstmuziek? Samen kom je verder door #oornaarelkaar en een #blikvooruit

Hoofdredacteur


TERUGBLIK CONFERENTIE OORSUIZEN HOORMIJ we blikken nog een keer terug op de online conferentie oorsuizen die patiëntenorganisatie hoormij∙nvvs organiseerde met meer dan 400 deelnemers. onze lola maakte dit verslag.


Roelof Eleveld opende het programma en interviewde de ervaringsdeskundigen Derck Prinzhorn en Frank Hofenk. De twee mannen vertelden hoe zij zelf met hun tinnitus omgaan. De belangrijkste boodschap: zie tinnitus niet als iets dat je toekomst verwoest en maak het bespreekbaar. “Door er open over te zijn creëer je begrip, geduld en compassie. Het is onzichtbaar, dus je moet het zeggen”, aldus Hofenk. Ook Sander de Kramer, die zelf ook kampt met oorsuizen, bevestigt dit: “Ik ben heel lang bezig geweest met het zoeken van een oplossing en heb echt alles geprobeerd, maar wat mij uiteindelijk het meest heeft geholpen is om het gewoon te accepteren. Beschouw het als een onderdeel van jezelf”. Voor de tweede en derde segmenten van de conferentie was er steeds de keuze uit twee verschillende presentaties. In de tweede ronde waren dat een presentatie van KNO-arts Diane Smit over onder andere de oorzaken van tinnitus, en een lezing van Prof. dr.

‘Een hoortoestel in 5 stappen’ door Hoormij∙NVVS op aangeven Ministerie van VWS

ear@line

5


Pim van Dijk over hersenonderzoek en toekomstperspectief voor mensen met tinnitus. Voor de derde ronde was er de keuze tussen audioloog Peter van Hengel over de kennis die we al hebben over tinnitus en mogelijke behandelingen, en audioloog en kunstenaar Dyon Scheijen over het combineren van kunst en audiologie. Dyon besprak hoe kunst en creativiteit eventueel kunnen helpen bij tinnitus en het krijgen van inzicht in tinnitusklachten, en de rol die psychologie daarin speelt. Kunst kan je helpen controle te krijgen over je tinnitus en uit te zoeken waarvan het erger wordt, of waarvan misschien juist minder. De audioloog en kunstenaar vertelde over zijn eigen schilderijen, en fotograaf John Arkes ging in op zijn project waarin hij de tinnitus van allerlei verschillende mensen in foto’s verbeeldt. Zie ook het interview met John in Earline 1 De conferentie werd afgesloten met een sessie in de vorm van een talkshow, waarin werd teruggeblikt op de andere segmenten en Roelof Eleveld aan de hand van korte interviews praktische tips voor mensen met tinnitus ter sprake bracht.

6

ear@line


Roger On

TM

De slimme microfoon om beter te verstaan in gezelschappen en op afstand De Roger On microfoon is onze beste microfoon ooit! De nieuwste generatie Roger microfoon combineert het beste van zijn voorgangers en biedt nog veel meer. Door een verbeterd ergonomisch ontwerp en nieuwe audiologische hoogstandjes is de Roger On onze beste microfoon ooit. Ergonomisch ontwerp  Duidelijk LCD-scherm  MultiBeam 2.0 Technologie voor stereo horen*  Verbeterde Interview modus  myRogerMic App  Koppeling audiobronnen  Universeel *RogerDirect vereist

Bekijk hier de introductie film

Nu leverbaar !


SELECTIEVE CONTRACTERING dennis havermans schrijft in earline over de beperkende budgetpolis waar 1 op de 5 verzekerden in 2021 voor kiest, maar die vrijwel nooit de keuze van de slechthorende is. Wat vindt u? Is selectieve contractering inderdaad een nieuwe voedingsbodem voor uitsluiting audicienbedrijven? Reageer: anneke.pastoor@ltmedia.nl

WAT IS DE IMPACT VOOR ONZE BRANCHE?

LEES HET HIER


Hoe belangrijk is veiligheid voor u?

ERVARINGSDESKUNDIGE AAN HET WOORD

LEES HIER HET ARTIKEL IN EARLINE

Met het Bereikbaarheids- & Veiligheidssysteem van Multi Care Systems voelt u zich helemaal veilig, zelfs als u slaapt en de hoortoestellen op het nachtkastje liggen. Als er ’s nachts brand

In de woonkamer

ontstaat, dan activeert onze slimme rookmelder de wekker in uw slaapkamer. In deze situatie telt elke seconde. Met luide geluiden, felle flitsen en trillingen onder het kussen, bent u er zeker van wakker te worden. Dit zorgt voor een goede nachtrust voor u en uw familie.

Aan het plafond

In de slaapkamer

multicaresystems.nlCI

21 JAAR IN LEIDEN

op dinsdag 6 juli van 20.00 – 21.15 uur organiseert het lumc een online refereeravond over 21 jaar ci met de volgende presentaties: Een volwassen centrum, klaar voor de toekomst! Prof. Dr. Ir. Johan Frijns Iedereen een Cochleair Implantaat, zijn er grenzen? Dr. Ir. Jeroen Briaire Nieuwe mensen, nieuwe aanpak dr. Ir. Wim Soede en Cindy de Boer Accreditatie KNO, NVKF, NVLF, StAr aangevraagd REGISTREER

AANMELDEN? VIA DEZE LINK

ear@line

11


FITTING SUPPORT MEDEWERKER PHONAK/UNITRON (20 UUR)

Wil jij bij één van de meest innovatieve leveranciers in de hoorbranche werken? In deze binnendienstpositie ben je onderdeel van het Sonova Sales Support team te Vianen (Utr.) en adviseer je onze klanten telefonisch om tot een optimale gehooroplossing te komen van onze merken Phonak en Unitron. Dat kan zijn met tips voor de aanpassoftware of keuzeadvies bij hoortoestellen of Roger solo-apparatuur. Je bent zowel vraagbaak als sparringpartner. Je werkt altijd met de nieuwste innovaties en ons portfolio is bijzonder divers. Tevens vervul je technische productmanagementtaken en ondersteun je marketing waar nodig, bijvoorbeeld door een vertaling op te pakken. Juist deze combinatie maakt deze functie zeer afwisselend en enerverend. Ook op audiologisch vlak zijn er veel mogelijkheden om je kennis te verdiepen.

12

ear@line


WIL JIJ DICHT BIJ DE BRON ZITTEN EN JE COLLEGA GEHOORPROFESSIONALS MET JOUW ERVARING BIJSTAAN? DAN IS DIT JOUW VOLGENDE CARRIÈRESTAP! WIE BEN JIJ? • Je hebt al kennis en ervaring van/in de hoorbranche • Je bent communicatief vaardig en klantgericht • Je denkt in oplossingen en bent pro-actief • Je kunt goed luisteren • Je hebt een goede beheersing van de Engelse taal in woord en geschrift (en Nederlands uitstekend) WAT BIEDEN WIJ? • Een salaris dat past bij jouw kennis en ervaring • Leuke collega’s • Een parttime functie van 20 uur per week • 12,5 vakantiedagen + halve dag extra per kwartaal dat je niet ziek bent geweest • Een ruim aanbod van kennis en trainingen voor verdieping van je expertise • Een mooi pakket secundaire arbeidsvoorwaarden Ben je na het lezen van dit alles nog steeds enthousiast dan kun je je CV en een korte motivatiebrief sturen naar onze HR-manager judith.vandenbrink@sonova.com waar je ook voor eventuele vragen terecht kunt. ear@line

13


DE BESTE MANIER OM DE TOEKOMST TE VOORSPELLEN, IS HEM ZELF TE MAKEN ABRAHAM LINCOLN

GAIN-EVENT KIJK DE OP 31 MEI GEMIST? AFTERMOVIE!

LEES HIER ONS VERSLAG IN EARLINE!

14

ear@line


MAXIMIZERS VERSUS SATISFICERS herkent u uw klant? rené van der wilk schreef in onze meest recente earline over de keuzeparadox in de audicienwinkel. over de diversiteit aan klanten in uw winkel: de maximizer die zoveel mogelijk zekerheid en profijt wil hebben en de satisficer die zich weinig zorgen maakt of zijn keuze nu wel of niet de (aller)beste is. lezen!

LEES HIER HET HELE ARTIKEL IN EARLINE


ONLINE NIEUWS

ON NIE Phonak Roger On

ONLINE NIEUWS PODCAST UNITRON BLU

Laat je even helemaal bijpraten over Unitron Blu door Eduard de Boer

16

ear@line

ONLINE


ONLINE NIEUWS

NLINE EUWS

E

VIDEOBELLEN IS HARD WERKEN VOOR DE HERSENEN

ONLINE NIEUWS

GEFELICITEERD DAPHNE!

SIGNIA AX

COMFOOR PLUGGERZ HET FESTIVALSEIZOEN KAN WEER VAN START! ear@line

17


SPAAR VOOR EEN STARKEY SALESTRAINING VAN OLIVER VON BORSTEL hoe onderscheid je jezelf als audicien? op die vraag heeft oliver von borstel, alias ‘de man met het strikje’, het antwoord. starkey heeft hem gestrikt voor een exclusieve samenwerking. een geheel gratis salestraining om uw omzet een flinke boost te geven.

Livio 2000 hoortoestel en twee zegels voor elke Livio Edge 2400. Volle spaarkaart? Stuur deze op naar Starkey in Apeldoorn. Na ontvangst, neemt Oliver contact op om een datum in te plannen voor uw salestraining. Zorg dat u erbij bent en begin meteen met sparen, want de actie loopt nog tot en Met een volle spaarkaart van 20 ze- met 1 september 2021. gels kunt u deze training gratis aanwww.starkey.nl vragen. U ontvangt één zegel voor elke

Spaar 20 zegels en krijg een gratis salestraining!

1. Inkopen

2. Plakken maar!

3. Gratis training

Spaar zegels bij inkoop van Livio hoortoestellen! U ontvangt één zegel voor ieder AI 2000 hoortoestel en twee zegels voor iedere Livio Edge AI 2400.

Plak de zegels op de achterkant van deze spaarkaart tot dat de kaart vol is.

Gefeliciteerd! U ontvangt een gratis salestraining van niemand minder dan Oliver von Borstel! Neem contact met ons op voor een afspraak.

Starkey Nederland - KIND HOREN - Laan van de Leeuw 50 - 7324 BD APELDOORN - Tel 055 360 2111

18

ear@line

KIJK HIER HOE U KUNT SPAREN


De zomer, dat hoor je toch graag! Met de Livio AI Edge 2400 ITC R heeft Starkey zoveel meer ontwikkeld dan een hoortoestel alleen. Dit eerste multifunctionele IHO-hoortoestel is gemaakt voor persoonlijk comfort en gemak. Discreet - bediening via een onopvallend tikje op het oor - praktisch én Lithium-ion oplaadbaar. Naast de allerbeste geluidskwaliteit maakt dit hoortoestel het leven makkelijker met functies als een ingebouwde virtuele assistent, live vertalen, valdetectie en alarmering. Gebruikers profiteren verder van features zoals discrete in-ear herinneringen, bijvoorbeeld voor het innemen van medicatie. Of de unieke zelf-check waarmee een diagnostische test kan worden uitgevoerd. En natuurlijk hoorzorg op afstand. De nieuwe ITC-modellen werken samen met de smartphone voor o.a. fitness-tracking. Geïntegreerde biosensoren maken het mogelijk om de lichamelijke activiteit van de gebruiker te volgen via de Thrive-app. ITC R is leverbaar als Livio Edge AI 2400, AI 2000, AI 1600, AI 1200 en AI 1000. Starkey Hearing Technologies - KIND HOREN - Distributeur voor Nederland en België

+31 (0)55 360 2111

info@kindhoren.nl

www.starkey.nl

Starkey is lid van vereniging GAIN


OTICON MEDICAL

MEER DAN 10 JAAR PONTO

het ponto™-systeem bestaat meer dan 10 jaar en heeft wereldwijd meer dan 200.000 eindgebruikers. in die jaren hebben er veel ontwikkelingen plaatsgevonden, waarbij altijd het voordeel voor de ponto-gebruiker centraal heeft gestaan.

20

ear@line


Op 17 juni organiseerde Oticon, in samenwerking met Oticon Medical, een webinar waarin de ontwikkelingen op het gebied van botverankerde hoortoestellen werden besproken. Het evenement werd geleid door Taco Drok, Training & Educatie. Ook aanwezig waren Serge Kriek, Productspecialist Audiologie BAHS & CI Oticon Medical en ervaringsdeskundige Pim Marsman. Hij is Ponto-gebruiker sinds 2014, en heeft vanaf 2018 aan beide zijden een implantaat.

Voorheen was de ingreep best invasief. Het was een operatie die tijd kostte en veel voorbereiding vereiste. Om bij het bot te komen, werd er een stukje huid weggehaald en dat werd dunner gemaakt om plaats te maken voor het implantaat. Het kwam er altijd op neer dat de huid uitgedund werd, met regelmatig huidproblemen als gevolg. Nu, dankzij een hoger abutment, kan de huid veel meer met rust gelaten worden. Het resultaat is dat mensen achteraf veel minder problemen hebben met de huid. Ook ziet het er simpelweg veel mooier uit.

ear@line

21


Serge Kriek liet ter plekke zien hoe de ingreep op dit moment kan worden uitgevoerd, met behulp van een kunstoor. Er wordt een stukje huid ter grootte van het implantaat verwijderd, het bot wordt bewerkt en dan wordt het implantaat erin geschroefd. Narcose is niet nodig, er wordt gewerkt met lokale verdoving. Een minimaal invasieve ingreep. Mooier, veilig, simpeler, sneller. Het is nog onduidelijk hoeveel sneller, na de ingreep, de processor geplaatst kan worden. Bij de oude ingreep was dit minstens 4 weken, en het zal nu in ieder geval een stuk sneller zijn. Dit komt doordat het

nieuwste implantaat van het begin af aan al een stuk steviger zit en omdat de huid sneller tot rust komt. Een botverankerd hoortoestel kan in verschillende situaties een uitkomst bieden, bijvoorbeeld wanneer een patiënt geen toegankelijke gehoorgang heeft of wanneer er bij een gewoon hoortoestel telkens ontstekingen ontstaan. Bij Pontogebruiker Pim Marsman raakten zijn hoortoestellen voortdurend verstopt. “Om de paar weken stond ik bij de leverancier op de stoep om dit te verhelpen”, vertelde hij in het webinar. In geluidskwaliteit heeft hij geen enkel verschil gemerkt.

KIJK DIT WEBINAR TERUG!

22

ear@line


DE HOBBY VAN JAN DE LAAT

HOBO

BIJ HET SPELEN IN EEN GROOT ORKEST WORD JE ECHT ONDERDEEL VAN DE MUZIEK

LEES HIER HET HELE VERHAAL


IDEE? Hooridee eLearning cursus gehoorverlies en werk Wendelina vertelt er hier meer over!

Prachtig om nu juist in deze tijd een online cursus hierin te volgen. Ik weet als geen ander, hoe het is om slechthorend te zijn en ook anderen te begeleiden daarin. Met de goede tools en inzichten kun je zo veel en dat gaat deze cursus je geven! Enorme aanrader!

BRILJANT! Wendelina heeft met deze cursus haar kennis, inzicht en wijsheid toegankelijk gemaakt voor een breed publiek.

AANRADER! Praktische en concrete inzichten. Waardevol voor iedereen die met gehoorverlies te maken heeft! Voor mensen #vitaliteit op de #werkvloer belangrijk vinden: deze online cursus hoort in het basispakket voor medewerkers!

POSITIEVE REACTIES


WAAROM EEN VACATURE PLAATSEN BIJ AUDIOVACATURES EN EARLINE MAGAZINE? • Wij zijn het grootste, samenwerkende platform op het gebied van vacatures in de audiologie • 95% van de kandidaten dat ons platform bezoekt, is een gediplomeerd vakspecialist • Wij zorgen voor een doorlopende, goede zichtbaarheid en zorgen voor de juiste aandacht voor uw vacature(s) via Google, Facebook, Instagram, LinkedIn en onze Nieuwsbrieven • Zodra kandidaten reageren op uw vacature, ontvangt u direct de sollicitatie in uw mailbox • Wij hebben ruim 15 jaar aan specialistische recruitmentkennis opgebouwd en kennen de branche als geen ander!

VACATURE PLAATSEN? Dat kan al voor een bedrag van 249 euro excl. BTW! Heeft u uitgebreidere wensen en wilt u deze doornemen? Dan horen wij natuurlijk ook graag van u.

BEREIK GECOMBINEERD HEBBEN WIJ EEN BEREIK VAN Websites: 3.500 unieke bezoekers per maand Nieuwsbrief: bijna 1.500 adressen Social Media: 750 volgers

V A C AT U R E S . N L D E V A C AT U R E B A N K V O O R AUDIO NEDERLAND

TIM DE VRIES, +(0)85 1305487, INFO@AUDIOVACATURES.NL FRANK SMITS, +31 (0)26 3616960, FRANK.SMITS@LTMEDIA.NL

ear@line

23


uitgever LT Media BV hoofdredactie Anneke Pastoor, anneke.pastoor@ltmedia.nl eindredactie Marie-Catrien van Deijck redactie Lola Hamers webredactie Emma Hofstede, webredactie@ltmedia.nl vormgeving Christel Giezen Brigitte van Mierlo fotografie Loek Peters cover Annelien Smet sales & marketing Eric Smid, eric.smid@ltmedia.nl Mandy Mooren, mandy.mooren@ltmedia.nl traffic Frank Smits Dennis Söser, traffic@ltmedia.nl +31 (0)26 3616960 www.earline-magazine.nl www.facebook.com/earline.magazine LinkedIn Earline Magazine