{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 42

MAD OG KROP

– Hvis vi kan flytte de unge fra kontanthjælp og eventuelt medicinering med psykofarmaka til job og uddannelse, går de fra at være en udgift for samfundet til at være en fremtidig indtægtskilde, forklarer Christin Walter, sygeplejerske, sundhedsfaglig ekspert og mentor.

– Unge mennesker spiser næsten aldrig fisk, og derfor mangler de vigtige omega-3-fedtsyrer, som styrker hjernen og øjnene, forklarer Frede Bräuner, som er ernæringsekspert og har arrangeret en speciel Foodcamp for de unge. Deltagerne får desuden kosttilskud, herunder fiskeolie.

selvværd, fordi de hele tiden skal måle sig mod andre, forklarer Christin Walter. – Desuden tilbringer mange af dem alt for lidt tid udendørs, så de får ikke nok sol­ lys og kommer til at mangle D-vitamin, der blandt andet er nødvendigt for at danne „feel-good“-hormonet serotonin. Fra udgift til indtægt Hun understreger ligesom Frede Braüner vigtigheden i, at de unge får en kost, der dækker behovet for næringsstoffer, da især mangel på B-vitaminer og D-vitamin er kendt for at øge risikoen for depression. – Hvis vi kan flytte de unge fra kontant­ hjælp og eventuelt medicinering med psy­ kofarmaka til job og uddannelse, går de fra at være en udgift for samfundet til at være en fremtidig indtægtskilde, forklarer Christin Walter. Mangler livsvigtige omega-3-fedtsyrer De unge projektdeltagere er faktisk blevet opfordret til at gå til lægen og få målt de­ res D-vitaminindhold, og det har vist sig, at de fleste har mangel, nogle endda alvorlig mangel, hvor D-vitaminindholdet i blodet har været helt nede på 10 nmol/L. En del manglede ligeledes B-12-vitamin, men det var især D-vitamin, der var problemer med. – Og så er er der den side af sagen, at unge næsten aldrig spiser fisk og derfor mangler de vigtige omega-3-fedtsyrer, som styrker hjernen og øjnene, forklarer Frede Bräuner.

Otte kilo lettere og meget mere energi – Uden Talentspejderne og min mentor, Mogens, var jeg nok ikke kommet i gang med snedkeruddannelsen allerede, siger Thommas Nielsen. Hans liv har taget en skarp vending, og han er blevet en helt anden person med mod på tilværelsen og en ambition om at komme i mål. Men sådan var det bestemt ikke, før han startede på Talentspejdernes program.

overskud til at tænke længere end et par dage frem. Det blev ikke bedre af, at jeg var overvægtig og ikke bevægede mig nok.

– Jeg havde en depression, som til at begynde med var ret kraftig, så jeg havde ikke

– Jeg kan tydeligt mærke en forskel på mit energiniveau. Samtidig har jeg tabt otte kilo,

42

Thommas var næsten aldrig ude for at gå en tur eller få frisk luft, og det var bestemt ikke sund mad med masser af grønt, han levede af. Men disse ting blev der rettet op på, og han kunne gradvist registrere forvandlingen.

og det er virkelig noget, der kan ses. Jeg tror, den største forvandling er, at jeg er blevet mere stabil forstået på den måde, at der skal meget mere til nu for at få mig ned i det „sorte hul“, som jeg ellers husker fra min depression, siger Thommas. Han er begyndt at tage forskellige kosttilskud og agter bestemt at fortsætte med det, fordi han kan mærke, at det hjælper ham.

// SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

Profile for sund-forskning og //mig//

sund-forskning februar 2020  

sund-forskning februar 2020  

Profile for linisha
Advertisement