{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 38

KROP & MAD

Det giver god mening at tage

en daglig multivitaminpille

Vi tager varmt tøj på, når det er koldt udenfor. Vi sparer op til alderdommen. Vi tager sikkerhedssele på, når vi kører bil. Ingen betvivler fornuften i dette. Hvad så med den daglige multivitaminpille? Det giver god mening at supplere kosten med de næringsstoffer, den mangler eller indeholder ganske lidt af, og ny forskning viser da også, at mange gør dette.

AF BJØRN FALCK MADSEN

De fleste mennesker kan godt lide at være på den sikre side i alle livets forhold. Vi vil gerne være dækket ind og und­ gå at havne i en situation, hvor der mangler noget. Net­ op derfor er der god fornuft i at supplere sin kost med et tilskud af de livsnødvendige vitaminer og mineraler, som kroppen behøver for at fungere optimalt. Hvis vi lige retter kikkerten mod landbruget et kort øjeblik, er der ikke en kvægavler med respekt for sig selv, der ville undlade at give ekstra selen til grisene eller køerne. Det er en kendt sag, at netop dette sporstof er med til at forebygge ledbetændelse, muskelsygdomme, forplantningsproblemer og en række andre ting. Selen til sædceller, immunforsvar og stofskifte Vi mennesker har også brug for selen af nøjagtig samme årsager. Stoffet indgår i over 25 forskellige selenafhængige proteiner, som har til opgave at sørge for, at immunforsva­ ret og stofskiftet fungerer normalt, at negle og hår vokser, som det skal, og at mænd kan danne sædceller, som ikke er misdannede, men fungerer helt efter planen. Det er blot nogle få af de talrige opgaver, selenoproteinerne skal løse. Men i Danmark får vi ikke ret meget selen, og det skyldes, at der ikke er meget af stoffet i jorden, så planternes selen­ indhold er tilsvarende lavt.

38

//

Selv sund kost er ikke altid nok i Danmark Det forplanter sig videre igennem fødekæden, så kød og mejeriprodukter heller ikke har højt selenindhold. Selv en nok så sund og balanceret kost vil have svært ved at tilføre kroppen de omtrent 100 mikrogram selen, vi ifølge mange forskere og eksperter skal have hver dag. Den letteste måde at nå op på det niveau er derfor at supplere sin kost med et tilskud. Vi behøver omtrent 20 vitaminer og mineraler Men selen er jo kun et af mange mikronæringsstoffer, som vi behøver. Vi skal også have C-vitamin, E-vitamin og D-vi­ tamin samt mineraler som zink, magnesium, calcium og mangan. Der er omtrent 20 vitaminer og mineraler, som kroppen er afhængig af at få tilført regelmæssigt, og det er langt fra sikkert, at kosten kan løfte opgaven. 9.901 personer er undersøgt for mangler En helt ny undersøgelse, som forskere fra George Mason University i USA har offentliggjort, viser, at der er udbredt mangel på vitaminer og mineraler hos den amerikanske befolkning i alderen 51 år og opefter. Forskerne studere­ de 9.901 personer og kiggede blandt andet på deres kost og brug af kosttilskud og fandt, at regelmæssig anvendelse

Profile for sund-forskning og //mig//

sund-forskning februar 2020  

sund-forskning februar 2020  

Profile for linisha
Advertisement