{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 29

H VA D B E T YD E R BLO D P R ØV ESVA R EN E? Ox-LDl: Når den del af vores kolesterol, kaldet LDL, bliver oxideret/iltet, opstår der meget større risiko for at ødelægge blodkarvæggene, end hvis LDL ikke er udsat for oxidation. Tilstanden kan sammen med andre faktorer føre til åreforkalkning. Desværre måler man ikke på, hvorvidt LDL er oxideret i Danmark, men det gør man på laboratorier i vores nabolande. TNF-alfa — er en såkaldt cytokine, et signalmolekyle, der findes overalt i kroppen. Gruppen af cytokiner er stor, omkring 90 forskellige typer, og TNF-alfa, som har en særlig betydning for vores immunforsvar og udviklingen af inflammationer, er også et vigtigt parameter, når man kigger på udviklingen af inflammationer i blodkarvæggene. Cytokinerne dannes overalt til forskel fra fx hormoner, som dannes i hormonkirtler. Men deres betydning for at bevare sundheden eller afhjælpe sygdom er lige så vigtig som hormonerne, og som med hormoner handler det om samarbejde mellem molekylerne frem for at tale om en op- eller nedjustering. I balance, altså i en sund krop, justerer de hinanden.

SANO KARDIO indeholder et naturligt ekstrakt af tomat — Lycored Nutrient Complex — tilsat tiamin. Ekstraktet har vist sig effektivt til blandt andet at forbedre endotelcellernes funktion, sænke blodtrykket og reducere det oxiderede LDL-kolesterol. Ekstraktet svarer i sit indhold af lycopene, det aktive stof, som virker inflammationshæmmende og som antioxidant, til seks store fuldmodne tomater.

IL-6 — er ligesom TNF-alfa en cytokine, men hører til i en af de mange undergrupper, som også kaldes familier. Der er mange familier, og en af dem er IL-6. I en familie findes der mange forskellige medlemmer, bl.a. nogle, der specifikt har med hjerte-kredsløb at gøre. Men familien har også med fx autoimmune sygdomme at gøre eller meget mere fredelige forhold, og derfor skal du ikke selv tolke på dine blodprøvesvar, men få professionel hjælp. Cytokinerne er bl.a. en vigtig del af vores immunforsvar, normal cellevækst og hundredvis af andre funktioner, og de skal alle være til stede i et passende antal, hverken for få eller for mange. Med andre ord holder de hinanden i skak, hvis det vel at mærke er en sund krop. CRP-HS, i Danmark hsCRP: CRP — C-reaktivt protein bruges til at måle, om der er infektioner eller inflammationer et eller flere steder i kroppen. Ved infektioner er tallet som regel meget højt, ved inflammationer ligger det i den lave ende. I den høje ende vil der ofte være bakterier og virus, i den lave ende en inflammation. Skal der måles specifikt for hjerte-karproblemer, skal der en speciel højsensitiv måling til. Men uanset lav eller høj værdi kan målingen aldrig stå alene og skal sammenholdes med andre blodprøveværdier og andre undersøgelser for at finde årsagerne til de forhøjede værdier.

LÆS OM

hvorfor vi ikke kan løse hjerteproblemer ved blot at spise et par ekstra tomater på næste side

SUND-FORSKNING skal ikke anvendes som en erstatning for at gå til læge eller anden fagekspert. Savner du kilder og referencer, skriv til redaktionen.

// 29

Profile for sund-forskning og //mig//

sund-forskning februar 2020  

sund-forskning februar 2020  

Profile for linisha
Advertisement