__MAIN_TEXT__

Page 32

i z H R V A T S K O G z d r a vstv a

hurs predložio izmjene zakona o reprezentativnosti Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) uputila je Vladi i resornom ministarstvu prijedlog za izmjenu Zakona o reprezentativnosti kojim bi se ujednačili kriteriji reprezentativnosti te uveo dodatan kriterij u sklapanju kolektivnih ugovora i tako omogućilo Hrvatskom liječničkom sindikatu pregovaranje o pravima liječnika. IZ HURS-a predlažu ujednačenje kriterija reprezentativnosti na način da kriterij potrebnog broja članova reprezentativnih udruga sindikata više razine bude određen relativnim, a ne apsolutnim brojem, kao što je propisano i kod kriterija reprezentativnosti sindikata za kolektivno pregovaranje. Traže uvođenje dodatnog kriterija reprezentativnosti za slučaj pregovora o sklapanju kolektivnog ugovora koji bi se primjenjivao na jedan odjeljak u okviru javnih službi, i to tako da se reprezentativnim smatraju sindikati koji okupljaju najmanje dvadeset posto od ukupnog broja radnika iste podvrste prema Nacionalnoj klasifikaciji zanimanja. Ovom izmjenom omogućilo bi se Hrvatskom liječničkom sindikatu kolektivno pregovaranje o pravima liječnika, koje mu postojeći zakon, suprotno konvencijama Međunarodne organizacije rada, Ustavu i praksi Europskog suda za ljudska prava, nije dopuštao, poručuju iz tog Sindikata. Vjerujemo da će naš prijedlog naići na razumijevanje i podršku struke te da će njegovo usvajanje značajno unaprijediti socijalni dijalog i ojačati povjerenje socijalnih partnera i vlasti, zaključuje se u priopćenju koje je potpisao predsjednik HURS-a Ozren Matijašević.

32

Tim novog ministra zdravlja dr. Darija Nakića Zamjenik ministra zdravlja - dr. Ivan Bekavac Dr. Ivan Bekavac postao je zamjenik ministra zdravlja dr. Darija Nakića. Specijalist je anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja u Klinici za dječje bolesti Zagreb. Šira ga je javnost upoznala kada se kao dopredsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika zalagao za prava liječnika i uvjete njihova rada. Član je Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog društva za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje te tajnik njihove sekcije za pedijatrijsku anesteziologiju. Rođen je u Zagrebu 1975., oženjen, otac četvoro djece.

Pomoćnica ministra zdravlja - dr. sc. Ružica Palić Kramarić Dr. sc. Ružica Palić Kramarić nova je pomoćnica ministra zdravlja, zadužena za stacionarnu zdravstvenu zaštitu i inspekcijske poslove u Ministarstvu. Na taj položaj došla je iz Klinike za neurologiju KBC-a Osijek, gdje je radila kao liječnica Kliničkog odjela za cerebrovaskularne bolesti. Članica je Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog neurološkog društva i predsjednica Udruge cerebrovaskularnih bolesnika Osječko-baranjske županije. U Hrvatskoj liječničkoj komori bila je aktivna kao dopredsjednik Povjerenstva za bolničku djelatnost i kao koordinator Hrvatske udruge bolničkih liječnika za Slavoniju i Baranju. Rođena je 1974. u Osijeku.

Pomoćnica ministra zdravlja - dr. Vera Katalinić-Janković Dr. Vera Katalinić-Janković postala je pomoćnica ministra zdravlja u Upravi za unaprjeđenje zdravlja (javno zdravstvo). Specijalist je kliničke mikrobiologije, a 2007. dodijeljen joj je naziv primarius. Najveći dio svoje karijere provela je u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) te je sudjelovala u izradi niza stručnih strateških dokumenata za potreba javnog zdravstva. U Ministarstvo je otišla s položaja voditeljice Odjela za tuberkulozu i Nacionalnog referentnog laboratorija za TB Svjetske zdravstvene organizacije u HZJZ-u. Rođena je 1953. u Senju, udana, majka dvoje djece.

Pomoćnik ministra zdravlja - dr. Denis Kovačić Dr. Denis Kovačić postao je pomoćnik ministra zdravlja za zdravstvene usluge u turizmu. Prije toga je bio ravnatelj Poliklinike za reumatske bolesti i fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr. Drago Čop“. Specijalist je fizikalne medicine i rehabilitacije. Autor je i koautor više znanstvenih i stručnih članaka iz područja fizikalne medicine i rehabilitacije te koautor knjige „Kako živjeti sa multiplom sklerozom“. Ima iskustva u turizmu, bio je član Izvršnog odbora udruženja hotelijera Hrvatske te predsjednik Turističke zajednice grada Novog Marofa. Rođen je 1963. u Zadru.

Za Imunološki zavod osigurano 32,5 milijuna kuna Vlada je u ovoj godini Imunološkom zavodu osigurala 32,5 milijuna kuna za nastavak proizvodnje.Potvrdio je to novinarima ministar zdravlja dr. Dario Nakić, izjavivši kako se nada da će Imunološki ove godine krenuti s proizvodnjom.

Profile for Hrvatska liječnička komora

Liječničke novine br. 147  

Liječničke novine br. 147